Pyrolysugn test – Hitta de bästa pyrolysugnarna – Bäst i test guide

0

I detta pyrolysugn-test tar vi en närmare titt på vilka modeller som har utsetts till testvinnare. Utifrån experternas bedömning i olika tester går vi igenom pyrolysugnarna en efter en för att ta reda på vad som gör var och en till ett bra köp.

Vi går igenom de olika testerna för att kunna guida dig till att hitta den pyrolysugn som passar bäst till dina behov. Vi har tittat närmare på test från ett antal erkända testmagasin. Dessutom tittar vi även på användarrecensioner för att undersöka vad konsumenterna själva säger om ugnarna.

I denna artikel får du:
🔸 Överblick över de bästa pyrolysugnarna
🔸 Information om pyrolysugnar i allmänhet
🔸 Guide till olika typer av självrengöring
🔸 Översikt över användbara YouTube-videor, som kan se till att konsumenten kommer igång på ett bra sätt.
🔸 Genomgång av pyrolysugn-test som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Electrolux EOP601X

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

 Electrolux EOP601X

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
6 090,00 Kr. 0,00 Kr. 6 090,00 Kr. Läs mer
6 090,00 Kr. 0,00 Kr. 6 090,00 Kr. Läs mer
6 460,00 Kr. 0,00 Kr. 6 460,00 Kr. Läs mer

 

Electrolux EOP601X är en av de modeller som kommer att tilltala de flesta konsumenter: På stek- och bak-området är den nämligen mycket allround-orienterad, så den passar in i hushåll där det både bakas och lagas mat.

Användarvänlig modell
Electrolux EOP601X har en bra användarvänlighet. Avancerade ugnar kan vara svåra att ställa in och förstå, men Electrolux EOP601X har en bra användbarhet och är lätt att använda

Den är mycket tyst, vilket också är väldigt bra om man använder sitt kök för sociala ändamål. Både säkerhet och temperaturprecision är på topp, så man kan lita på att ugnen faktiskt håller den temperatur man ställer in den på samtidigt som man kan vara säker på att ingen kommer till skada under bakningen/matlagningen. Det finns nämligen barnlås på luckan, och så är ugnens utvändiga temperatur så låg att varken barn eller djur kan bränna sig på den.

Man har tänkt på detaljerna
Electrolux EOP601X är en av de ugnar där det är lätt att se att tillverkaren har försökt göra det så enkelt för konsumenten som möjligt. Bruksanvisningen är väl sammansatt, och både varmluft, över/undervärme, undervärme, grill, och varmluftsgrill-funktionen ger många olika användningsmöjligheter. Det följer med 2 bakplåtar – en platt och en djup – samt ett galler och en stektermometer, som gör det lättare att uppnå den kärntemperatur man vill ha på till exempel en stek.

Dessutom är rengöringen lätt på Electrolux EOP601X, som med pyrolys-funktionen själv sköter rengöringen. Pyrolysen fungerar riktigt bra i denna modell, och det finns i stort sett inga lukt- eller rökbesvär när rengöringsprocessen utförs. När pyrolysfunktionen är igång, kan det dock fortfarande släppas ut lättare lukter och ohälsosamma partiklar, som försämrar rummets luftkvalitet. Därför rekommenderas det att man vädrar under och efter pyrolysprocessen. Modellen är även gjord med omtanke för miljön, med en miljömärkning i energiklass A+.

Specifikationer:
🔵
Bredd – 594 mm
🔵 Höjd – 594 mm
🔵 Djup – 568 mm
🔵 Inbyggnadsdjup – 550 mm
🔵 Inbyggnadshöjd – 600 mm
🔵 Inbyggnadshöjd max. – 600 mm
🔵 Inbyggnadsbredd – 560 mm
🔵 Nettovikt – 36,40 kg

Utvalda fördelar med Electrolux EOP601X:
🔵 Bra till både mat och bakning
🔵 Användarvänlig modell
🔵 Bra temperaturprecision
🔵 Många ugnsfunktioner
🔵 Bra pyrolysfunktion

Återförsäljaren Whiteaway har gjort en videopresentation av ugnen, som du kan se här:


Bosch HBG673CB1S

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

 Bosch HBG673CB1S pyrolyseovn

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
11 294,00 Kr. 0,00 Kr. 11 294,00 Kr. Läs mer

 

Med en kapacitet på över 70 liter är Bosch HBG673CB1S en välfungerande ugn av mycket hög kvalitet och ett riktigt bra val för stora hushåll, där det måste lagas stora måltider.

Bra och stabil temperaturprecision
En annan viktig funktion hos en ugn är temperaturprecisionen, och ugnens förmåga att upprätthålla den temperatur som användaren anger. Särskilt hos perfektionistiska hemmakockar kan även små avvikelser i temperatur ge ett oönskat resultat. Generellt sett är Bosch HBG673CB1S mycket exakt, och den håller i stort sett den temperatur man anger, och stabiliteten upprätthålls så att temperaturen inte rör sig upp och ner under matlagningen.

Bra funktioner
Bosch HBG673CB1S har ett antal smarta funktioner, som gör arbetet i köket lite lättare. Ugnen går att lita på, och både timer och automatiska program fungerar bra och enkelt. Den medföljande bruksanvisningen gör att även nybörjare kan dra nytta av ugnen, och även mer lågteknologiska parametrar som öppning/stängning av luckan fungerar bra.

Ugnen har pyrolysfunktion, som gör att ugnen själv kan genomföra en rengöring av de invändiga delarna – kom dock ihåg att se efter om galler och pannor är godkända för pyrolysrengöring. Om du är osäker, diska dem för hand för att undvika att de förstörs. Säkerheten är också på topp hos Bosch HBG673CB1S, och ugnen blir inte särskilt varm utvändigt, även vid höga invändiga temperaturer – ej heller vid pyrolysen där temperaturen kan nå upp till 500 grader invändigt. Det finns även barnlås på luckan.

Specifikationer:
🔵
Bredd – 595 mm
🔵 Höjd – 595 mm
🔵 Djup – 548 mm
🔵 Inbyggnadsdjup – 550 mm
🔵 Inbyggnadshöjd – 585 mm
🔵 Inbyggnadshöjd max. – 585 mm
🔵 Inbyggnadsbredd – 560 mm
🔵 Nettovikt – 36,43 kg

Utvalda fördelar med Bosch HBG673CB1S:
🔵 Bra för att laga kött
🔵 Välfungerande grillfunktion ger krispigt skinn på exempelvis fågel
🔵 Bra temperaturprecision
🔵 Lätt att kontrollera och mycket användarvänlig
🔵 Bra säkerhet

Här kan du se en kort introduktionsvideo av ugnen. Videon är gjord av Bosch:


Siemens HB63A1520S

Testvinnare hos Testfakta

Siemens HB63A1520S

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
7 090,00 Kr. 0,00 Kr. 7 090,00 Kr. Läs mer
7 090,00 Kr. 0,00 Kr. 7 090,00 Kr. Läs mer
7 090,00 Kr. 0,00 Kr. 7 090,00 Kr. Läs mer

Siemens HB63A1520S har korats till testvinnare i Testfaktas laboratorietest. Testmagasinet har genomfört ett test av pyrolysugnar där man har granskat sju olika modeller.

Miljövänlig ugn
Siemens HB63A1520S får särskilt beröm för sin goda värmefördelning, vilket beror på dess 3D-värmefunktion. Samtidigt är ugnen i energiklass A, vilket är en mycket bra märkning, och pyrolysfunktionen beskrivs som väldigt effektiv.

Som hos de andra ungarna, så värms ugnen upp till 500 °C vid pyrolysrengöringen, vilket effektivt avlägsnar rester från bakning, grillning, och stekning. Smuts omvandlas till aska, som du efteråt enkelt kan ta bort med en trasa, utan att behöva använda några rengöringsmedel.

Ugnsutrymmet är på 63 liter, vilket ger plats att tillaga mycket mat på en gång. Till exempel kan du ha 3 plåtar med bullar i ugnen på samma gång.

Automatisk snabbuppvärmning
Den automatiska snabbuppvärmningen är en funktion för mycket upptagna familjer. Med snabbuppvärmningsfunktionen igång så värms ugnen snabbt upp, men utan att använda mer energi. Till exempel värms den upp till 175 °C på ca. 5 minuter.

En annan användbar funktion är den inbyggda stektermometern, som visar dig precis hur varm din mat i ugnen är. Temperaturen visas på ugnens skärm, så det är lätt att följa med. Med denna funktion kan du i princip alltid laga din mat till en optimal temperatur.


Specifikationer:
🔵
Bredd – 595 mm
🔵 Höjd – 595 mm
🔵 Djup – 548 mm
🔵 Inbyggnadsdjup – 550 mm
🔵 Inbyggnadshöjd – 575 mm
🔵 Inbyggnadshöjd max. – 597 mm
🔵 Inbyggnadsbredd – 560 mm
🔵 Nettovikt – 40,43 kg

Utvalda fördelar med Siemens HB63A1520S:
🔵 Energibesparande – Miljömärkning A
🔵 Snabbuppvärmning utan extra energiförbrukning
🔵 Inbyggd termometer
🔵 63 liters ugnsutrymme
🔵 3D värmefunktion
🔵 Elektronisk klocka med timer för noggrann tidtagning under matlagningen

Återförsäljaren Whiteaway har gjort en videopresentation av ugnen, som du kan se här:


Siemens HB672GBS1S

 Populär bland användarna

Siemens HB672GBS1S 

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
7 998,00 Kr. 0,00 Kr. 7 998,00 Kr. Läs mer
7 998,00 Kr. 0,00 Kr. 7 998,00 Kr. Läs mer
7 999,00 Kr. 0,00 Kr. 7 999,00 Kr. Läs mer

 

Siemens HB672GBS1S har inte gått igenom samma tester som ovanstående modeller. Vi har ändå valt att ta med modellen, då den har fått riktigt bra användarrecensioner om man tittar hos de olika nätbutiker som säljer denna modell. Särskilt ugnens värmefunktion är något konsumenterna framhäver. Denna ugn har ett ugnsutrymme på hela 71 liter, vilket gör den till en av de större ugnarna på marknaden.

Bra till hemmabagaren
Siemens HB672GBS1S är ännu en inbyggnadsugn med pyrolysfunktion, som garanterar användaren en så enkel rengöring som möjligt genom att bränna bort rester från fett och smuts. En ugn kommer vanligtvis att användas till både matlagning och bakning, och om du tillhör dem som särskilt är ute efter en pyrolysugn som är bra för bakverk, så är Siemens HB672GBS1S ett bra val.

Olika användare med olika behov har skrivit recensioner av ugnen, och bakegenskaperna framhävs i flera recensioner. Det påpekas att gräddningen är mycket jämn, så kakorna i hörnen blir inte brända, medan de i mitten knappt får färg. Även möjligheten att baka i två lager imponerar, och när man bakar småkakor eller muffins, som inte tar så mycket plats, så är det en fördel att kunna grädda två plåtar samtidigt.

Bra värme
En jämn värme säkrar att du får enhetliga och välgräddade kakor, och generellt är värmeelementet en av de faktorer som användarna framhäver. Siemens HB672GBS1S värmer nämligen upp ugnen riktigt snabbt, samtidigt som värmen blir jämnt fördelad i ugnen. Om man har mycket bråttom, är ugnen även utrustad med en snabbuppvärmningsfunktion, som gör att ugnen värms upp på några få minuter. Som en smart extrafunktion finns det en display, där den aktuella ugnstemperaturen visas, och naturligtvis meddelar ugnen även när den önskade temperaturen har uppnåtts. De 8 ugnsfunktionerna ger ett mycket brett utbud av möjligheter, och särskilt 4D varmluftsfunktionen framhävs av användarna som mycket användbar.

Snygg design
Vanligtvis kan ugnar vara ganska grå och tråkiga, men med denna modell har Siemens även sett till att tänka på designen. Displayen är i färg, vilket är både fint och användbart, och det är en touchskärm. Den dekorativa halogenbelysningen ger dessutom ett bra ljus, så att man lätt kan följa med i processen, och ugnen är elegant att se på, och kan passa in i de flesta kök.

Det användarvänliga soft touch ger en dämpad öppning och stängning av luckan, så att luckan inte smäller upp eller igen. Det ger också en högre säkerhet om barnen är med i köket, och dessutom är ugnen utrustad med ett elektroniskt dörrlås, barnsäkring, och säkerhetsbrytare för maximal säkerhet. Maxtemperaturen utvändigt är 30 grader, så varken djur eller barnfingrar kommer att bränna sig genom att röra vid ugnen när den används.

Specifikationer:
🔵
Bredd – 595 mm
🔵 Höjd – 595 mm
🔵 Djup: 548 mm
🔵 Inbyggnadsdjup – 550 mm
🔵 Inbyggnadshöjd – 585 mm
🔵 Inbyggnadshöjd max. – 585 mm
🔵 Inbyggnadsbredd – 560 mm
🔵 Nettovikt – 38,72 kg

Utvalda fördelar med Siemens HB672GBS1S:
🔵 Mycket bra för bakverk
🔵 Fördelar värmen jämnt i ugnen
🔵 Med snabbuppvärmning för snabbare användning
🔵 8 ugnsfunktioner
🔵 Snygg design med många bra funktioner


Siemens HB63AB522S

Testvinnare hos Råd & Rön

 Siemens HB63AB512S pyrolyse

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
7 483,00 Kr. 0,00 Kr. 7 483,00 Kr. Läs mer
8 390,00 Kr. 0,00 Kr. 8 390,00 Kr. Läs mer
8 727,00 Kr. 0,00 Kr. 8 727,00 Kr. Läs mer

 

Naturligtvis ska en pyrolysugn inte köpas enbart för att man inte gillar att rengöra. En ugns primära funktion är självklart att slutföra maten man har stått i köket och förberett, och det är en process som gärna ska göras varje dag under hela året. I många hushåll kommer det finnas behov av att ugnen ska kunna användas både till middagen, och steka kött, potatis, och grönsaker, samt till kakbakning, så att det blir något sött till efterrätt.

Precis på temperaturen
Siemens HB63AB522S är en mycket precis ugn. Dessutom är ugnen lätt att hantera, och även uppvärmning sker snabbt och enkelt. Modellen har en snabbuppvärmningsfunktion som kan användas om det är hektiskt i köket. Funktionen är så effektiv att den kan värma upp ugnen till 200 grader på 7 minuter.

Ugnen är utrustad med 6 olika ugnsfunktioner: Undervärme, varmluftsgrill, stor Vario-grill, Över-/undervärme, varmluft, och eko varmluft.

Du har möjlighet till energibesparande matlagning och bakning på en nivå med varmluftprogrammet hotAir Eco. Du har också möjlighet för bakning på upp till tre plåtar samtidigt, tack vare värmefördelningen med 3D varmluft Plus funktionen. Ugnen har fått energimärkningen A.

Välfungerande pyrolys
Pyrolysprogrammet tar 2 timmar, vilket är snabbt jämfört med andra ugnar. Energiförbrukningen är också relativt låg, och det förekommer varken rök eller skarpa lukter när programmet körs. Det är något som särskilt är ett plus om du har ett sammanbyggt kök och vardagsrum. Då slipper man nämligen lukter och rök, som annars kan vara irriterande. Ugnen låses under pyrolysrengöringen, så att varken barn eller vuxna riskerar att bränna sig.

Kom ihåg att denna ugn också är en inbyggnadsugn, som ska integreras i köket, och därför är storleken särskilt viktig. En för stor ugn får helt enkelt inte plats. Denna ugn är lämplig för ett hushåll med 3-4 personer med ett ugnsutrymme på 63 liter. Det innebär att ugnen passar i de allra flesta hem.

Observera att den exakta testvinnaren Siemens HB63AB512S inte tillverkas längre och har ersatts av Siemens HB63AB522S som är en ny och förbättrad version av samma modell.

Specifikationer:
🔵
 Bredd – 595 mm
🔵 Höjd – 595 mm
🔵 Djup – 548 mm
🔵 Inbyggnadsdjup – 550 mm
🔵 Inbyggnadshöjd – 575 mm
🔵 Inbyggnadshöjd max. – 575 mm
🔵 Inbyggnadsbredd – 560 mm
🔵 Nettovikt – 39,83 kg

Utvalda fördelar med Siemens HB63AB522S:
🔵 Bra för både middagar och bakning
🔵 Håller den temperatur den lovar
🔵 Snabbuppvärmningsfunktion värmer upp ugnen snabbare
🔵 Med pyrolysfunktion som rengör ugnen
🔵 Bra och rymlig ugn


Vad är en pyrolysugn?

Det låter nästan lite som något ur en sci-fi-film med en ugn som kan rengöra sig själv, men det är ändå det en pyrolysugn kan.

pyrolyseovn-selvrens

En pyrolysugn kommer snabbt att bli en bra hjälpreda i vardagen, då en manuell rengöring av ugnen både är tidskrävande och svår.

Det skiljer sig från ugn till ugn hur lång tid en pyrolysrengöring tar, men det kommer vanligtvis att vara någonstans mellan en och en halv och 3 timmar. Den långa tiden ser till att ugnen rengörs så noggrant som möjligt. Temperaturen blir extremt hög inne i ugnen när programmet körs – gärna upp till 400-500 grader, vilket också är anledningen till att de flesta pyrolysugnar har en säkerhetslåsning som aktiveras under rengöringen, som ser till att luckan inte kan öppnas.

De mycket höga temperaturerna är nödvändiga för att smuts och skräp i ugnen ska bli till aska. Den norska konsumentsajten dinside.no förklarar att pyrolys tekniskt sett är en termisk process, som innebär klyvning av sammansatta ämnen till enklare förbindelser genom användning av värme. Pyrolysprocesser tar ofta plats på bland annat oljeraffinaderier och i kemisk industri, men nu också i ugnen hemma.

När värmen har förvandlat smutsen till aska är det sedan lätt att avlägsna askan med en trasa, och ugnen efterlämnas ren och fin.

Kom dock ihåg att vara uppmärksam på att mycket höga temperaturer även kräver mycket energi, och det kan märkas på elräkningen om man använder pyrolysfunktionen ofta. Det danska konsumentrådet Tænk har räknat ut att energiförbrukningen kommer att ligga på mellan 4 och 7 kWh per gång.

De höga temperaturerna och “förbränningsprocessen” under pyrolysen kommer nästan oundvikligen att frigöra lukter. De mindre bra ugnarna kan både avge rök och stark lukt. Några av dessa ämnen – bland annat formaldehyd – kan vara hälsofarliga, så det är därför viktigt att vädra ordentligt, gärna både under och efter pyrolysprogrammet. Om det är möjligt, kan man även vara i ett annat rum under tiden.

Kom även ihåg att ta bort inredning från ugnen innan du startar pyrolysprogrammet. Både pannor och grytor, men även ugnens medföljande galler och bakplåtar, om de inte tål pyrolysen.


Pyrolys och katalys

Förutom pyrolysen finns det också andra självrengöringsprogram för ugnar. Återförsäljaren Whiteaway förklarar att det faktiskt finns två andra möjligheter: katalys, och den mindre kända typen – ångrengöring.

Med katalysugnar är det inte nödvändigt att skruva upp temperaturen till 500 grader. Faktiskt räcker det med 200 grader. Ugnen är nämligen klädd med speciella fettavvisande paneler invändigt, som bränner lös fett och smuts vid en temperatur på 200 grader i minst en timme. Därefter är det lika lätt att avlägsna den lösa smutsen som i en pyrolysugn, då man bara måste använda en fuktig trasa att torka med efteråt.

Tyvärr är hela processen inte automatisk, för det kan samla sig fettrester bakom panelerna på katalysugnar, som man då måste ta bort manuellt. Ofta kommer det även att vara nödvändigt att rengöra galler och bakplåtar för hand med vatten och diskmedel, och ugnsfläkten kan samla på sig fett, som också måste tas bort manuellt.

Dessutom är hela ugnsutrymmet inte alltid katalytiskt belagt, för på vissa modeller gäller det bara den bakre väggen, och därmed inte sidorna.

Sammantaget är katalys en bra rengöringsmetod, men pyrolysen är effektivare.

Den tredje typen av rengöring kallas för ångrengöring. Metoden är inte riktigt så effektiv som de andra, men den kan göra det manuella arbetet betydligt lättare. Om man skaffar en ugn med en ångrengöringsfunktion, måste man bara fylla vatten i en långpanna, och starta funktionen. Då kommer ugnen att värma upp vattnet så mycket att vattnet förångas, och den heta ångan löser fett och smuts, så att man lättare kan få bort det med en trasa. Hela processen tar bara en halvtimme, och metoden är betydligt mer energibesparande än både pyrolys och katalys, med i gengäld kommer man inte undan från att göra jobbet själv.


Se hur du kommer igång

Vi har här samlat ett par länkar till användbara Youtube-videor, som visar bra introduktioner till pyrolysugnar. Du kan se dem här under, och komma igång med din ugn på ett bra sätt.

Introduktion till pyrolysrengöring på danska:


Introduktion till pyrolysrengöring på svenska:


Introduktion till pyrolysrengöring på engelska:


Guide till pyrolysrengöring från Electrolux:


Pyrolysugn test – dessa källor har vi använt:

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰

Det danska konsumentrådet utför grundliga tester och jämförelser och vardags- och konsumentprodukter. Här handlar det om ett test av 17 ugnar i alla prisklasser, och från både kända och mindre kända märken.

Du kan läsa mer om testet här, men full åtgång kräver dock en prenumeration. Det är också möjligt att köpa åtgång till enskilda test.


Råd & Rön 🇸🇪

Det svenska konsumentrådet Råd & Rön utför också tester av olika produkter som konsumenterna använder i vardagen. Till denna artikel har vi tittat närmare på två olika tester från Råd & Rön: Ett där de har testat 10 pyrolysugnar, och ett annat test där 7 inbyggnadsugnar har analyserats.

Du kan läsa mer om pyrolystestet här och om inbyggnadsugnar här, men full åtgång kräver dock en prenumeration. Det är också möjligt att köpa åtgång till enskilda test.


Användarrecensioner ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Förutom ovanstående tester har vi också tittat på användarrecensioner hos olika återförsäljare av pyrolysugnar. Vi har tittat på de nämnda ugnarna, och undersökt vad de vanliga konsumenterna tycker om produkterna. Det ger ett bra komplement till experternas bedömningar.

En annan populär ugnstyp är ångugn, som ger dig möjlighet att tillaga mat på ett helt nytt sätt. Vi har gett ut ett ångugn-test, där du kan läsa mycket mer om vad du kan få ut av en ångugn.