Pyrolysugn Test – Hitta de bästa pyrolysugnarna – Bäst i test guide

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

 

I detta pyrolysugn-test tar vi en närmare titt på vilka modeller som har utsetts till testvinnare. Utifrån experternas bedömning i olika tester går vi igenom pyrolysugnarna en efter en för att ta reda på vad som gör var och en till ett bra köp.

Vi går igenom de olika testerna för att kunna guida dig till att hitta den pyrolysugn som passar bäst till dina behov. Vi har tittat närmare på test från ett antal erkända testmagasin. Dessutom tittar vi även på användarrecensioner för att undersöka vad konsumenterna själva säger om ugnarna.

I denna artikel får du:

 Överblick över de bästa pyrolysugnarna
 Information om pyrolysugnar i allmänhet
 Guide till olika typer av självrengöring
 Översikt över användbara YouTube-videor, som kan se till att konsumenten kommer igång på ett bra sätt.
 Genomgång av pyrolysugn-test som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Bosch HBG672BS1 

Testvinnare hos Råd & Rön

Bosch HBG672BS1

 

 

.
Ugnsmodellen Bosch HBG672BS1 har granskats av nordiska expertpanel, nämligen från Råd & Rön. Dessa genomför många olika tester av konsumentprodukter för att hjälpa konsumenterna, och svenska experterna tycker mycket om Bosch HBG672BS1. Modellen utnämns därför till testvinnare i båda undersökningarna.

Väldigt stor ugn

Med en kapacitet på 71 liter tillhör Bosch HBG672BS1 marknadens större ugnar. Den har alltså ett stort ugnsutrymme, och modellen passar därför perfekt för dig som har en stor familj eller som ofta har gäster över på middag.

Bosch HBG672BS1 är dessutom en miljövänlig ugn. Den finns nämligen i energiklass A+, som är en av marknadens bästa energiklasser, och detta säkerställer att energiförbrukningen är låg. Att det här är en miljövänlig ugn märks även på att den har flera ekoprogram.

Åtta ugnsfunktioner 

Bosch HBG672BS1 är även ett bra alternativ för konsumenten som vill ha en ugn med många funktioner. Bosch HBG672BS1 har nämligen åtta olika ugnsfunktioner: över/undervärme, över/undervärme eco, varmluft, varmluft eco, varmluftsgrill, stor grill, pizzaläge och upptining. Dessa funktioner ger användaren många valmöjligheter, och Bosch HBG672BS1 har dessutom flera bak- och matlagningsprogram som kan hjälpa dig i köket.

Användarvänlig modell 

Bosch HBG672BS1 har en snygg rostfri ståldesign, där displayen och kontrollpanelen sitter ovanför ugnsluckan. På kontrollpanelen finns en kontrollring för styrningen samt en TFT-display med touch som visar text. Displayen visar klart och tydligt vad man gör för något, och den smarta elektroniska klockan, ugnsbelysningen och den genomskinliga ugnsluckan gör processen ännu lättare att överskåda.

Bosch HBG672BS1 är även försedd med funktionerna SoftClose och SoftOpen, som gör att ugnsluckan både öppnas och stängs mjukt. Bosch HBG672BS1 är en pyrolysugn och har därmed pyrolytisk självrengöring, och som en bonus tål även ugnens galler och plåtar pyrolysen.

Tänk på att det här är en inbyggnadsugn. Den ska alltså byggas in i köksinredningen, och den måste därför ha rätt mått för att få plats i köket.

Bosch HBG672BS1 har ett inbyggnadsmått på max 58,5 cm (h) x 56 cm (b) x 55 cm (d).

Fördelar med Bosch HBG672BS1:
 Mycket stor ugn med en kapacitet på 71 liter
 Energiklass A+ och många ekoprogram
 Åtta ugnsfunktioner samt flera hjälpfunktioner
 Styrning med kontrollring och en tydlig touchdisplay
 Självrengörande ugn med galler och plåtar som tål pyrolysrengöringen


Miele H2760BP

Utsedd till ”Best Buy” hos Which.co.uk – Storbritanniens största testmagasin

Miele H2760BP

Miele H2760BP har testats av de brittiska experterna från testmagasinet Which.co.uk. De granskade bland annat ugnens matlagningsförmåga, funktioner, design, valmöjligheter och pris.

Experterna blev väldigt imponerade av ugnens prestationer och utsåg därför den här modellen till “Best Buy”.

Observera att det här är en inbyggnadsugn som ska byggas in i den existerande köksinredningen. Ugnen kan alltså inte stå fritt.

Detta innebär även att man bör kontrollera måtten noggrant innan köp. Du hittar måtten under “specifikationer” i den här artikeln. För säkerhets skull rekommenderar vi dock att du tar reda på exakt vilka mått tillverkaren anger.

Hög kapacitet och låg energiförbrukning

Miele H2760BP är ett bra alternativ om man vill ha en ugn som rymmer stora mängder mat. Den här modellen har nämligen en kapacitet på 76 liter och rymmer därmed en hel del.

Det är därför inga problem att laga tillräckligt mycket mat även när man har gäster. Trots att 76 liter är väldigt mycket finns det även ett fokus på att man ska kunna utnyttja hela ugnsutrymmet. Man kan därför använda alla platser i ugnen på en gång och laga mat på fem nivåer samtidigt.

Den här ugnen är dock inte bara rymlig utan även energisnål. Modellen tillhör nämligen energiklass A+ och hamnar därmed i en av de bästa klasserna på energiskalan.

Ugnen har sju olika ugnsfunktioner och kan till exempel köra konventionell värme, varmluft och grill. Det finns även program för gratinering och pizza. I regel får man bäst temperaturfördelning och jämnast värme när man använder varmluft.

Ugn som rengör sig själv

Miele H2760BP är en så kallad pyrolysugn och kan därmed rengöra sig själv. När man startar pyrolysprogrammet värms ugnen upp till en väldigt hög temperatur som bränner bort smuts och matrester. Därefter behöver man bara torka ur ugnen med en trasa.

För att rengöringen ska gå ännu lättare finns det även något som kallas för Perfect Clean. Detta innebär att insidan av ugnen samt plåtarna är försedda med en patenterad Perfect Clean-yta som ger en typ av non stick-effekt.

Tack vare Easy Control och en stor och användarvänlig skärm är det dessutom enkelt att hitta rätt tillagningsmetod. Ugnen har även en halogenbelysning med spottar som gör att man får en bra uppsikt över maten.

Det finns även en barnspärr och en automatisk avstängningsfunktion. Ugnsluckan är dessutom försedd med Soft Open och Soft Close, vilket gör att den både öppnas och stängs mjukt. Ugnen är dessutom värmebeständig och blir därför aldrig varmare än 50 grader på utsidan av luckan.

Experterna: Fantastisk men dyr ugn

Miele H2760BP har testats av det brittiska testmagasinet Which.co.uk och imponerade i slutändan mycket på experterna. De framhäver bland annat att ugnen verkligen blir varm snabbt och att man därför kan komma igång med matlagningen på nolltid.

Den är dessutom utomordentligt bra på att hålla rätt värme och undvika temperaturväxlingar. Med den här modellen får man därför en väldigt jämn tillagning.

Experterna berömmer även ugnens förmåga att fördela värmen så att alla kanter och nivåer får exakt lika mycket. Detta bidrar också till en jämnare tillagning.

Ugnen har dessutom en väldigt bra grillfunktion och fungerar även ypperligt för bakning. Which.co.uk nämner ett par nackdelar också, men det är framförallt priset som drar ner betyget.

Experterna menar nämligen att priset är väldigt högt. De påpekar dock även att ugnen inte är lika energisnål som många av konkurrenterna.

Specifikationer för Miele H2760BP:
Typ: Inbyggd pyrolysugn
Tillverkare: Miele
Effekt: 3 500 watt
Energiklass: A+
Kapacitet: 76 liter
Antal ugnsfunktioner: 7
Rengöring: Pyrolys
Höjd: 59,6 cm
Bredd: 59,5 cm
Djup: 55 cm
Vikt: 47 kg

Utvalda fördelar med Miele H2760BP:
 Rymlig ugn
 Bra energiklass
 Flera ugnsfunktioner
 Enkel rengöring med pyrolys
 Bra användarvänlighet 


Gorenje BOP799S51X

Gorenje BOP799S51X

 

Rymlig ugn

Gorenje BOP799S51X har en kapacitet på 73 liter och är därför ett bra alternativ om man är ute efter en stor ugn. Den här modellen kan nämligen utan problem användas till jullunchen eller större middagsbjudningar.

Ugnen har dessutom en läcker och elegant design med en kombination av svarta och grå nyanser.

Eftersom att luckan är gjord av genomskinligt glas kan man enkelt hålla koll på tillagningen. Ovanför luckan sitter kontrollpanelen som består av ett fåtal knappar och en touchskärm.

Observera att det här är en inbyggnadsugn som ska byggas in i den existerande köksinredningen. Ugnen kan alltså inte stå fritt. Detta innebär även att man bör kontrollera måtten noggrant innan köp. Du hittar måtten under “specifikationer” i den här artikeln. För säkerhets skull rekommenderar vi dock att du tar reda på exakt vilka mått tillverkaren anger.

Inbyggd stektermometer

Gorenje BOP799S51X har ett antal praktiska funktioner, möjligheter och tillbehör som underlättar matlagningen.

Det finns till exempel en inbyggd stektermometer som kan se till att man får en helt perfekt kärntemperatur när man lagar mat. Ugnen har även teleskopskenor som gör det lättare att sätta in och ta ut tunga ugnsformar. Man kan nämligen glida in maten på dessa skenor.

Det går dessutom att tillaga mat på upp till fem nivåer samtidigt. Den smarta luftfördelningen ser nämligen till att alla nivåer får tillräckligt mycket värme.

Luften cirkulerar fritt i ugnen, vilket gör att värmen kan fördelas jämnt i hela utrymmet. Ugnen har även en modern 3D-uppvärmning som kallas för Perfect Grill. Med denna funktion får man saftig mat med en spröd yta.

Pyrolysrengöring

Gorenje BOP799S51X är utrustad med pyrolys och kräver därför inte lika mycket manuell rengöring. Pyrolysrengöringen använder extremt höga temperaturer för att bränna bort smuts och fettrester i ugnen. Därefter behöver man bara torka ur ugnen med en trasa för att den ska bli helt ren.

Den här ugnen är speciellt utformat för hemmabagare, i synnerhet de som bakar bröd. Genom en kombination av modern teknik och gamla traditioner får man nämligen bröd som lika gärna skulle ha kunnat vara bakat i stenugn.

Gorenje BOP799S51X har dessutom en mjukstängande lucka, en Silver Matte-beläggning på insidan och en barnspärr. Det finns även en DynamiCooling-funktion som gör att ugnen kyls ner snabbare. Produkten är slutligen förhållandevis energisnål eftersom att den tillhör energiklass A. 

Specifikationer för Gorenje BOP799S51X:
Typ: Inbyggd pyrolysugn
Tillverkare: Gorenje
Energiklass: A
Kapacitet: 73 liter
Rengöring: Pyrolys
Höjd: 59,5 cm
Bredd: 59,5 cm
Djup: 56,6 cm
Vikt: 44,6 kg

Utvalda fördelar med Gorenje BOP799S51X:
 Fin design
 Rymlig ugn
 Inbyggd stektermometer
 Pyrolysrengöring
 Perfekt för bakning


Miele H22651BP

Utsedd till ”Best Buy” hos Which.co.uk – Storbritanniens största testmagasin

Miele H22651BP

Miele H22651BP har granskats av det brittiska testmagasinet Which.co.uk. Experterna därifrån har provat ugnen och bland annat bedömt dess tillagning, funktioner, design, användbarhet och pris. Experterna menar att den här modellen presterar bra och ger den i slutändan utmärkelsen “Best Buy”.

Observera att det här är en inbyggnadsugn som ska byggas in i den existerande köksinredningen. Ugnen kan alltså inte stå fritt. Detta innebär även att man bör kontrollera måtten noggrant innan köp. Du hittar måtten under “specifikationer” i den här artikeln.

För säkerhets skull rekommenderar vi dock att du tar reda på exakt vilka mått tillverkaren anger.

Stor, fin och energisnål ugn

Miele H22651BP kan tilltala många olika typer av konsumenter med sitt stora ugnsutrymme samt sin fina design och energisnåla tillagning.

Ugnen har en kapacitet på hela 76 liter och är därmed väldigt stor. Eftersom att den håller samma temperatur på flera olika nivåer kan man dessutom ta vara på utrymmet till fullo

Den här modellen har en elegant design med en blandning av svarta och gråa nyanser och kan därför passa in i vilket kök som helst. Man kan dessutom enkelt följa med i tillagningen genom den halvgenomskinliga luckan.

Ovanför luckan sitter det en enkel kontrollpanel med två vred och en användarvänlig skärm.

Ugnen är energisnål och utformad för att inte dra för mycket ström. Modellen tillhör nämligen energiklass A+, vilken är en av marknadens bästa klasser.

Självrengörande ugn

Med Miele H22651BP är det enkelt att rengöra ugnen. Den här modellen har nämligen en pyrolysfunktion och kräver därmed bara en minimal mängd manuell rengöring.

Pyrolysfunktionen bränner nämligen bort smuts, fett och matrester. Efter programmet behöver man därför bara torka ur ugnen med en trasa för att den ska bli ren.

Den goda hygienen förstärks ytterligare av ugnens Clean Steel-design. Stålytorna på framsidan av ugnen är nämligen specialbehandlade så att de inte ska bli fläckiga. Bakplåtarna har dessutom en Perfect Clean-behandling som ger dem en non stick-yta.

Den här modellen har sju ugnsfunktioner och värmer upp snabbt. Det tar närmare bestämt sex minuter för ugnen att bli 200 grader varm.

Säkerheten är dessutom i fokus. Ugnen har nämligen en automatisk avstängningsfunktion, en barnspärr samt en glaslucka med fyra lager som aldrig blir mer än 50 grader varm på utsidan.

Experterna: En mycket välfungerande ugn

Miele H22651BP har testats av det brittiska testmagasinet Which.co.uk. Experterna därifrån blev väldigt imponerade av den här ugnen och utsåg därför modellen till “Best Buy”.

Detta motiveras bland annat med att det här är en rymlig ugnsmodell som är perfekt när man har gäster över på middag.

Den tillagar dessutom maten riktigt bra och lyckas till exempel fördela värmen otroligt jämnt i hela ugnsutrymmet.

Ugnen håller även en exakt temperatur. Man kan därför lita på att maten faktiskt tillagas vid den temperatur man väljer.

Experterna berömmer ugnens förmåga att värma upp snabbt och skriver även att grillfunktionen är särskilt välgjord.

Just grillfunktionen väger tungt i recensionen från Which.co.uk. Detsamma gäller ugnens precision och rengöring.

Vad gäller rengöringen är experterna också väldigt nöjda. De menar nämligen att ugnen är väldigt lätt att rengöra.

Experterna berömmer dessutom användarvänligheten. De påpekar dock även att den här ugnen inte är lika miljövänlig som konkurrenterna.

Specifikationer för Miele H22651BP:
Typ: Inbyggd pyrolysugn
Tillverkare: Miele
Effekt: 3 600 watt
Energiklass: A+
Kapacitet: 76 liter
Antal ugnsfunktioner: 7
Rengöring: Pyrolys
Höjd: 59,6 cm
Bredd: 59,5 cm
Djup: 55 cm
Vikt: 46 kg

Utvalda fördelar med Miele H22651BP:
 Fin och rymlig ugn
 Enkla kontroller
 Bra energiklass
 Enkel rengöring
 Hög säkerhet 


Bosch HRG675BS1S 

85 av 100 poäng hos det brittiska konsumentmagasinet Kagoo.co.uk

Bosch HRG675BS1S

Bosch HRG675BS1S har testats av Kagoo.co.uk, ett konsumentmagasin som fokuserar på diverse elektroniska konsumentprodukter för hemmet.

Experterna därifrån menar att den här ugnen fungerar väldigt bra och ger den därför 85 av 100 poäng i sin undersökning.

Observera att det här är en inbyggnadsugn som ska byggas in i den existerande köksinredningen. Ugnen kan alltså inte stå fritt.

Detta innebär även att man bör kontrollera måtten noggrant innan köp. Du hittar måtten under “specifikationer” i den här artikeln. För säkerhets skull rekommenderar vi dock att du tar reda på exakt vilka mått tillverkaren anger.

Användarvänlig och rymlig

Bosch HRG675BS1S är en av marknadens större ugnar. Den här modellen har därför gott om plats för tillagning av stora stekar eller tillagning på flera nivåer samtidigt.

Ugnsutrymmet har en kapacitet på 71 liter och är därmed väldigt stort. Det finns även en intelligent luftcirkulation som ser till att man utan problem kan tillaga flera plåtar eller galler på en gång.

Luftcirkulationen gör nämligen att luften fördelas bättre i hela utrymmet och att värmen når ända ut i hörnen.

Ugnen har dessutom en enkel och elegant design med en glaslucka och en kontrollpanel ovanför luckan. Panelen består av knappar, ett vred samt en skärm som är placerad inuti kontrollvredet.

Alla dessa har en intuitiv och användarvänlig utformning. Den här modellen är dessutom miljövänlig eftersom att den tillhör en av marknadens bästa energiklasser, nämligen A+.

Ugn med ångfunktion

En unik egenskap hos Bosch HRG675BS1S som gör att den sticker ut från mängden är funktionen Added Steam. Denna funktion tillför ånga under tillagningen och kan kombineras med de övriga ugnsfunktionerna.

När man använder ånga i matlagningen bevaras råvarornas naturliga näringsämnen på ett bättre sätt. Man får även ett saftigare resultat.

Utöver ångan finns det 13 olika ugnsfunktioner. Med 4D varmluft får man till exempel en bättre värmefördelning, och med snabbuppvärmningsfunktionen kan ugnen värmas upp till 175 grader på 5 minuter. Ugnsluckan är dessutom mjukstängande.

Man har även fokuserat på rengöringen och försett ugnen med en pyrolysfunktion. Pyrolysrengöringen bränner bort allt fett och smuts vid väldigt höga temperaturer. Efter detta behöver man bara torka ur ugnen med en trasa.

Experterna: Bra på alla punkter

Bosch HRG675BS1S har testats av det brittiska konsumentmagasinet Kagoo.co.uk. Experterna därifrån blev väldigt imponerade av ugnens förmågor och gav i slutändan modellen ett betyg på 85 av 100 poäng.

De bedömde ugnen på fem olika punkter som sedan låg till grund för det totala betyget. Dessa punkter är: märkesvärdering, funktioner, popularitet, valuta för pengarna och ålder.

Ugnen fick ett särskilt högt betyg för sitt varumärke. Kagoo.co.uk menar nämligen att Bosch är ett kompetent märke som endast tillverkar produkter av toppkvalitet.

De beskriver därför Bosch som en utmärkt tillverkare. Ugnen får även höga betyg på funktionspunkten, och experterna berättar att den kommer med alla nödvändiga funktioner.

Det bedöms även att man får mycket valuta för pengarna, att ugnen generellt sett är populär bland köparna och att modellen fortfarande är ganska ny.

Specifikationer för Bosch HRG675BS1S:
Typ: Inbyggd pyrolysugn
Tillverkare: Bosch
Energiklass: A+
Kapacitet: 71 liter
Antal ugnsfunktioner: 13
Rengöring: Pyrolys
Höjd: 59,5 cm
Bredd: 59,5 cm
Djup: 55 cm
Vikt: 35,3 kg

Utvalda fördelar med Bosch HRG675BS1S:
 Rymlig ugn
 Användarvänlig
 Möjlighet att använda ånga i matlagningen
 Pyrolysrengöring
 13 ugnsfunktioner 


Siemens HB672GBS1S

 Populär bland användarna

Siemens HB672GBS1S

 

.
Siemens HB672GBS1S har inte gått igenom samma tester som ovanstående modeller. Vi har ändå valt att ta med modellen, då den har fått riktigt bra användarrecensioner om man tittar hos de olika nätbutiker som säljer denna modell. Särskilt ugnens värmefunktion är något konsumenterna framhäver. Denna ugn har ett ugnsutrymme på hela 71 liter, vilket gör den till en av de större ugnarna på marknaden.

Bra till hemmabagaren

Siemens HB672GBS1S är ännu en inbyggnadsugn med pyrolysfunktion, som garanterar användaren en så enkel rengöring som möjligt genom att bränna bort rester från fett och smuts. En ugn kommer vanligtvis att användas till både matlagning och bakning, och om du tillhör dem som särskilt är ute efter en pyrolysugn som är bra för bakverk, så är Siemens HB672GBS1S ett bra val.

Olika användare med olika behov har skrivit recensioner av ugnen, och bakegenskaperna framhävs i flera recensioner. Det påpekas att gräddningen är mycket jämn, så kakorna i hörnen blir inte brända, medan de i mitten knappt får färg. Även möjligheten att baka i två lager imponerar, och när man bakar småkakor eller muffins, som inte tar så mycket plats, så är det en fördel att kunna grädda två plåtar samtidigt.

Bra värme

En jämn värme säkrar att du får enhetliga och välgräddade kakor, och generellt är värmeelementet en av de faktorer som användarna framhäver. Siemens HB672GBS1S värmer nämligen upp ugnen riktigt snabbt, samtidigt som värmen blir jämnt fördelad i ugnen.

Om man har mycket bråttom, är ugnen även utrustad med en snabbuppvärmningsfunktion, som gör att ugnen värms upp på några få minuter. Som en smart extrafunktion finns det en display, där den aktuella ugnstemperaturen visas, och naturligtvis meddelar ugnen även när den önskade temperaturen har uppnåtts. De 8 ugnsfunktionerna ger ett mycket brett utbud av möjligheter, och särskilt 4D varmluftsfunktionen framhävs av användarna som mycket användbar.

Snygg design

Vanligtvis kan ugnar vara ganska grå och tråkiga, men med denna modell har Siemens även sett till att tänka på designen. Displayen är i färg, vilket är både fint och användbart, och det är en touchskärm. Den dekorativa halogenbelysningen ger dessutom ett bra ljus, så att man lätt kan följa med i processen, och ugnen är elegant att se på, och kan passa in i de flesta kök.

Det användarvänliga soft touch ger en dämpad öppning och stängning av luckan, så att luckan inte smäller upp eller igen. Det ger också en högre säkerhet om barnen är med i köket, och dessutom är ugnen utrustad med ett elektroniskt dörrlås, barnsäkring, och säkerhetsbrytare för maximal säkerhet. Maxtemperaturen utvändigt är 30 grader, så varken djur eller barnfingrar kommer att bränna sig genom att röra vid ugnen när den används.

Specifikationer:
Bredd – 595 mm
Höjd – 595 mm
Djup: 548 mm
Inbyggnadsdjup – 550 mm
Inbyggnadshöjd – 585 mm
Inbyggnadshöjd max. – 585 mm
Inbyggnadsbredd – 560 mm
Nettovikt – 38,72 kg

Utvalda fördelar med Siemens HB672GBS1S:
Mycket bra för bakverk
Fördelar värmen jämnt i ugnen
Med snabbuppvärmning för snabbare användning
8 ugnsfunktioner
Snygg design med många bra funktioner


Vad är en pyrolysugn?

Det låter nästan lite som något ur en sci-fi-film med en ugn som kan rengöra sig själv, men det är ändå det en pyrolysugn kan.

pyrolyseovn-selvrens

En pyrolysugn kommer snabbt att bli en bra hjälpreda i vardagen, då en manuell rengöring av ugnen både är tidskrävande och svår.

Det skiljer sig från ugn till ugn hur lång tid en pyrolysrengöring tar, men det kommer vanligtvis att vara någonstans mellan en och en halv och 3 timmar. Den långa tiden ser till att ugnen rengörs så noggrant som möjligt. Temperaturen blir extremt hög inne i ugnen när programmet körs – gärna upp till 400-500 grader, vilket också är anledningen till att de flesta pyrolysugnar har en säkerhetslåsning som aktiveras under rengöringen, som ser till att luckan inte kan öppnas.

De mycket höga temperaturerna är nödvändiga för att smuts och skräp i ugnen ska bli till aska. Den norska konsumentsajten dinside.no förklarar att pyrolys tekniskt sett är en termisk process, som innebär klyvning av sammansatta ämnen till enklare förbindelser genom användning av värme. Pyrolysprocesser tar ofta plats på bland annat oljeraffinaderier och i kemisk industri, men nu också i ugnen hemma.

När värmen har förvandlat smutsen till aska är det sedan lätt att avlägsna askan med en trasa, och ugnen efterlämnas ren och fin.

De höga temperaturerna och “förbränningsprocessen” under pyrolysen kommer nästan oundvikligen att frigöra lukter. De mindre bra ugnarna kan både avge rök och stark lukt. Några av dessa ämnen – bland annat formaldehyd – kan vara hälsofarliga, så det är därför viktigt att vädra ordentligt, gärna både under och efter pyrolysprogrammet. Om det är möjligt, kan man även vara i ett annat rum under tiden.

Kom även ihåg att ta bort inredning från ugnen innan du startar pyrolysprogrammet. Både pannor och grytor, men även ugnens medföljande galler och bakplåtar, om de inte tål pyrolysen.


Pyrolys och katalys

Förutom pyrolysen finns det också andra självrengöringsprogram för ugnar. Återförsäljaren Whiteaway förklarar att det faktiskt finns två andra möjligheter: katalys, och den mindre kända typen – ångrengöring.

Med katalysugnar är det inte nödvändigt att skruva upp temperaturen till 500 grader. Faktiskt räcker det med 200 grader. Ugnen är nämligen klädd med speciella fettavvisande paneler invändigt, som bränner lös fett och smuts vid en temperatur på 200 grader i minst en timme. Därefter är det lika lätt att avlägsna den lösa smutsen som i en pyrolysugn, då man bara måste använda en fuktig trasa att torka med efteråt.

Tyvärr är hela processen inte automatisk, för det kan samla sig fettrester bakom panelerna på katalysugnar, som man då måste ta bort manuellt. Ofta kommer det även att vara nödvändigt att rengöra galler och bakplåtar för hand med vatten och diskmedel, och ugnsfläkten kan samla på sig fett, som också måste tas bort manuellt.

Dessutom är hela ugnsutrymmet inte alltid katalytiskt belagt, för på vissa modeller gäller det bara den bakre väggen, och därmed inte sidorna.

Sammantaget är katalys en bra rengöringsmetod, men pyrolysen är effektivare.

Den tredje typen av rengöring kallas för ångrengöring. Metoden är inte riktigt så effektiv som de andra, men den kan göra det manuella arbetet betydligt lättare. Om man skaffar en ugn med en ångrengöringsfunktion, måste man bara fylla vatten i en långpanna, och starta funktionen. Då kommer ugnen att värma upp vattnet så mycket att vattnet förångas, och den heta ångan löser fett och smuts, så att man lättare kan få bort det med en trasa. Hela processen tar bara en halvtimme, och metoden är betydligt mer energibesparande än både pyrolys och katalys, med i gengäld kommer man inte undan från att göra jobbet själv.


Se hur du kommer igång

Vi har här samlat ett par länkar till användbara Youtube-videor, som visar bra introduktioner till pyrolysugnar. Du kan se dem här under, och komma igång med din ugn på ett bra sätt.

Introduktion till pyrolysrengöring på danska:


Introduktion till pyrolysrengöring på svenska:

https://www.youtube.com/watch?v=PjWlw91XtZo


Introduktion till pyrolysrengöring på engelska:


Guide till pyrolysrengöring från Electrolux:


Så här rengör du ugnen

Om man har en ugn måste man ibland se till att få bort matrester, skit och smuts från den, något som lätt kan bli en krävande och manuell uppgift. Rengöringen kan dock bli lite lättare om du följer dessa goda råd.

Välj en självrengörande ugn

Whiteaway förklarar att man kan slippa mycket besvär genom att skaffa en ugn som är självrengörande. Det kan vara en ugn med pyrolytisk eller katalytisk självrengöring, och dessa funktioner sköter då rengöringen nästan helt på egen hand.

Manuell rengöring

Manuell rengöring Pyrolysugnar kräver i stort sett ingen manuell rengöring, bortsett från att man måste torka bort askan med en trasa. Katalysugnar kräver ofta lite mer manuellt arbete än en pyrolysugn, men fortfarande inte särskilt mycket.

Självrengörande ugnar har ofta en speciell grov emalj, och det är den som gör att de kan rengöra sig själva. Ibland behöver man dock fortfarande hjälpa till med rengöringen, och om man har en ugn med grov emalj är det då viktigt att man inte använder varken ugnsrengöring, såpa eller rengöringsmedel. Dessa medel kan nämligen förstöra emaljen och därmed även syftet med den.

Vissa ugnar har bara den här typen av emalj på den bakre väggen, medan andra även har den på sidoväggarna. Ugnarna har dock inte grov emalj på botten, och därför kan man utan problem rengöra botten med ovan nämnda rengöringsmedel.

Rengöring med såpa

såpa Om du har en vanlig ugn utan specialemalj, eller om din ugn bara inte har den typen av emalj på alla sidor, fungerar såpa bra för att få bort smuts och skräp. Beroende på hur skitig ugnen är kan man använda såpa på två olika sätt.

Den snabbare metoden går ut på att man smörjer in ugnens ytor (de som tål det) med såpa, och sedan startar man ugnen på 50-100 grader. Det ska inte vara varmare, eftersom att såpan då kan bränna fast. Efter en stund börjar såpan att bubbla, varpå man stänger av ugnen igen. Vänta tills ugnen har svalnat och tvätta sedan bort såpan med vatten.

Om din ugn är väldigt skitig kan du dock behöva använda en grundligare metod: Börja på samma sätt och smörj in de ytor som tål det med såpa. Täck sedan såpan med plastfolie och låt det sitta över natten. Nästa dag tar du bort plastfolien och tvättar bort såpan med vatten.

Denna metod fungerar även bra på riktigt skitiga bakplåtar.

Använd fast såpa

I en artikel i danska Bt.dk berättar experter om ugnsrengöring med såpa, och de rekommenderar framförallt metoden till dem som har en vanlig ugn utan några självrengörande program. Detta motiverar de med att det annars kan innebära mycket manuellt arbete att rengöra en vanlig ugn. Experterna rekommenderar att man använder en fast variant av såpa – gärna med ett pH-värde mellan 11 och 13. Vanlig flytande såpa har nämligen ofta något lägre pH, och det är viktigt att använda fast såpa eftersom att såpan löser fett bättre ju mer basisk den är.

Fast såpa kan dock slita på händerna, och experterna rekommenderar därför att man använder handskar.

En helt naturlig rengöringsmetod: Använd bikarbonat

natronWhiteaway.com förklarar att det finns flera enkla och effektiva metoder för att rengöra ugnen.

Om du vill ha en rengöringsmetod som är 100 % naturlig och giftfri kan du använda bikarbonat. För att rengöra ugnen med bikarbonat börjar du med att mäta upp en halv kopp bikarbonat och blanda det med lite vatten. Blandningen ska vara tjock, så det räcker med ett par skedar vatten. Fördela sedan blandningen på ugnens ytor och lämna det över natten. Dagen därpå kan du tvätta ugnen med vatten och en svamp.

Om du ofta har problem med att få rent botten av ugnen kan du prova att ha en plåt med aluminiumfolie längs ner i ugnen varje gång du använder den. Smutsen samlas då på folien istället för på botten av ugnen. Om du har otur kan dock folien bränna fast i plåten, och det är även därför man inte ska lägga aluminiumfolie direkt på ugnsbotten.

Skippa ammoniaken

Ammoniak är effektivt, men det är även giftigt, och därför bör man aldrig använda ammoniak till ugnsrengöring. Detta kan nämligen förstöra ugnen och termostaten, och det kan även leda till att rester av ammoniak hamnar i maten som tillagas i ugnen.

Glöm inte glaset

Glöm inte glaset De flesta ugnar har glasrutor för att man ska kunna följa med i tillagningen. Dessa blir dock snabbt skitiga, och de måste därför också rengöras.

Även här fungerar såpa bra, men man kan även använda vanligt diskmedel. Ta om möjligt lös glasrutan från ugnsluckan och smörj sedan in den med såpa eller diskmedel på köksbänken. Låt den sedan ligga en halvtimma innan du tvättar av den i diskhon.

Om rutan inte går att ta lös kan man även rengöra den på plats.

Kör gallret i diskmaskinen

De flesta ugnsgaller är tillverkade av rostfritt stål, och de kan därmed utan problem köras i diskmaskinen. Om gallret inte ryms i diskmaskinen, eller om du inte har någon diskmaskin, kan såpan användas till detta också. Smörj in gallret med fast såpa och linda in det i plastfolie. Låt verka över natten och tvätta sedan gallret med vatten.

Om det finns fastbrända rester på gallret kan man även använda stålull eller en skursvamp utan någon risk för att skada gallret.

Även om du har en pyrolysugn är det inte säkert att gallret och plåtarna tål pyrolysrengöringen. Dessa ska därför rengöras manuellt enligt beskrivningen här ovanför.

Glöm inte fläkten i varmluftsugnen

Om du har en varmluftsugn finns det även en fläkt i ugnen, men hur man tar lös den varierar från modell till modell. Titta därför i bruksanvisningen hur du ska montera lös fläkten i just din ugn, och rengör den sedan med vanligt diskmedel.

Kom ihåg att stänga av huvudströmbrytaren innan du tar lös fläkten.

Hur ofta ska jag rengöra ugnen?

Experterna rekommenderar att man tar bort den värsta smutsen lite eftersom, så att man inte helt plötsligt behöver göra en storrengöring. Som huvudregel bör man dock även rengöra ugnen ordentligt varannan månad.

Hur ser man skillnad på emaljen?

Danska Isabellas.dk förklarar att man enkelt kan se vilken typ av emalj man har i sin ugn. En vanlig ugn utan några självrengörande funktioner har en slät emalj, medan självrengörande ugnar, till exempel med pyrolys, har en grov emalj.


Olika sorters ugnar

När man ska välja en ny ugn kan det vara svårt att skilja på alla olika typer av ugnar som finns på marknaden. Baserat på en artikel från Which.co.uk berättar vi här om de olika ugnstyperna:

Enkel eller dubbel?

Which.co.uk berättar att det finns både enkelugnar och dubbelugnar. Dessa har oftast samma bredd, men höjden varierar, och dubbelugnar är ofta dyrare än enkelugnar.

Här är det viktigt att komma fram till om en enkelugn räcker för hushållets behov. Det gör den nämligen i de allra flesta fall, trots att man bara har ett ugnsutrymme att steka, baka och grilla i. Det finns även stora ugnar med en kapacitet  på över 80 liter.

En dubbelugn kan vara bra om man behöver fler möjligheter, för här har man alltid tillräckligt med utrymme. En dubbelugn är dessutom smart om man ofta lagar rätter som ska tillagas vid olika temperaturer. Den här typen av ugn tar dock ganska stor plats i köket.

Elektrisk ugn

Elektriska ugnar är de som är mest populära, till skillnad från gasugnen. En elektrisk ugn ger användaren många möjligheter, och om man köper en varmluftsugn finns det även en fläkt som ser till att värmen fördelas jämnt. Elektriska ugnar är väldigt pålitliga när det gäller att hålla en exakt temperatur, och de har ofta ett mycket brett temperaturspann.

En elektrisk ugn kostar dock mer att använda än en gasugn.

Gasugn

GasugnMånga tror att gasugnar hör till det förflutna, men det finns faktiskt fortfarande de som föredrar en gammaldags gasugn. Det kan vara svårt att få tag i en, men en av de stora fördelarna med en gasugn är att den är billig att använda. Man kan därmed spara pengar på att använda en gasugn istället för en elektrisk ugn. Gasugnarna är däremot inte lika effektiva som de elektriska ugnarna, och det kan vara svårt att få dem att hålla en jämn och stabil temperatur.

Inbyggnadsugn

Inbyggnadsugn En inbyggnadsugn är designad för att kunna passas in i köksinredningen. Man bygger helt enkelt in ugnen i köket så att den blir en del av helheten.

Fördelen med en inbyggnadsugn är att den inte sticker ut designmässigt, vilket ger köket ett renare utseende. Inbyggnadsugnar finns i olika storlekar, men man måste vara uppmärksam på måtten och kontrollera att ugnen passar in i det utrymme som finns för den i köksinredningen.

Inbyggnadsugnar finns i olika pris- och energiklasser, och det finns både modeller med många och med få funktioner. Det är därför relativt enkelt att hitta en inbyggnadsugn som passar dina individuella preferenser.

Spis med ugn

Spis med ugn En hel spis med kokplattor överst och ugn undertill är en kontrast till inbyggnadsugnar. Här får man inte bara en ugn, utan en hel spis, och detta tar förstås plats köket. Den här 2-i-1-typen är smart och fyller flera behov på en och samma gång, men det är förstås bara ett bra alternativ om du faktiskt behöver både en spis och en ugn.

Spisar finns också i olika pris- och energiklasser samt med varierande mängd funktioner.

Mikrovågsugn

En modern mikrovågsugn kan idag göra mer än att bara poppa popcorn eller värma en fryspizza. En mikrovågsugn tillagar maten med hjälp av mikrovågor. Dessa värmer upp vattenmolekylerna i maten, och det är därför insidan av maten blir varm lika snabbt som utsidan.

Moderna mikrovågsugnar har ofta andra funktioner också, till exempel varmluft och grill, och det innebär att man i de flesta fall kan använda mikrovågsugnen som en helt vanlig ugn. En mikrovågsugn är dock mindre än en vanlig ugn, så man rymmer inte lika mycket i den.

Även mikrovågsugnar finns i olika prisklasser, och det finns både modeller med många och modeller med få funktioner.

Miniugn

En miniugn passar där det inte finns särskilt mycket plats i köket, till exempel i sommarstugan eller på studentrummet. En miniugn är, precis som namnet antyder, inte särskilt stor. Den rymmer därför inte heller särskilt mycket, men det finns ändå tillräckligt med utrymme för till exempel lasagne eller pizza.

En miniugn kan oftast inte ersätta en vanlig ugn. Miniugnar finns i olika prisklasser och har ofta både över/undervärme och undervärme, och vissa modeller har även en grillfunktion.

Kombiugn

Precis som namnet tyder på kan en kombiugn användas till flera olika ändamål. En kombiugn är ofta en mikrovågsugn som kan lite mer än vanliga mikrovågsugnar, eller en vanlig ugn som även kan tillaga maten med ånga.

Kombiugnar finns också i olika pris- och energiklasser, och oftast har de åtminstone de viktigaste funktionerna – som över/undervärme, undervärme, varmluft och grill.


Så här väljer du rätt ugn

HmmSom konsument ska man vara noggrann med vilken ugn man köper, eftersom att olika ugnar passar till olika konsumenter. Det finns dock ett par grundläggande punkter som alltid ska vara i ordning.

Guider om hur man väljer rätt ugn finns bland annat hos det brittiska testmagasinet Which.co.uk, den danska tidningen B.dk. I dessa guider förklarar de först och främst att en bra ugn ska hålla i minst tio år, men gärna längre.

Olika storlekar

Innan du ens börjar fundera på olika funktioner ska du först komma fram till det mest grundläggande: Hur stor ugn behöver du? Och hur stor ugn har du plats för i köket? Det finns både små, medelstora och stora ugnar, och de stora rymmer väldigt mycket.

Experterna skriver att ugnar vanligtvis har en kapacitet på 50 till 75 liter, men vissa ugnar är ännu större. Genomsnittet ligger på ca 64 liter, så allt över det räknas som en stor ugn.

En stor ugn är en fördel för dig som har en stor familj eller ofta har gäster över på middag. Det är däremot onödigt att ha en stor ugn om man bara lagar mindre mängder mat. Man utnyttjar då inte utrymmet, vilket leder till en onödigt hög energiförbrukning. Man ska dock inte heller proppa in för mycket mat i en mindre ugn, eftersom att värmen då fördelas sämre.

Du bör alltså fundera över dina vanor och din förbrukning innan du väljer ugnsstorlek.

En bra ugn till ett lågt pris

Priset är också en viktig faktor, och experterna förklarar att dyra ugnar inte alltid är bäst. De har nämligen genomfört tester som visar att man utan problem kan hitta en bra ugn för ett par tusen kronor, medan de dyrare modellerna lätt  kan komma upp i över 10 000.

Energimärkningen

energimærkning Man ska heller inte glömma bort energimärkningen. En ugn i en hög energiklass har nämligen en betydligt lägre energiförbrukning än en modell i en lägre energiklass. Energimärkningen är obligatorisk och finns därför på alla ugnar, och för just ugnar går skalan från D till A+++, där A+++ är bäst. Rekommendationen är att köpa en modell med en så hög energiklass som möjligt – gärna A eller bättre.

Skillnaden märks dessutom tydligt. Experterna har nämligen räknat ut att en ugn i energiklass B på 75 liter förbrukar 1,14 kWh för att värma upp en stek, medan en ugn i samma storlek i energiklass A++ bara behöver 0,39 kWh för samma uppgift. Ugnen i energiklass B förbrukar alltså nästan tre gånger så mycket ström.

Du hittar mer information om energimärkningen längre ner i artikeln.

Hur många funktioner ska ugnen ha?

På samma sätt som ugnar finns i olika storlekar, finns det även ugnar med varierande mängd funktioner. Här måste du också känna till dina egna behov, för många av funktionerna kostar en hel del.

Om man vet med sig att man bara använder vanlig över/undervärme, och kanske grill eller varmluft någon gång emellanåt, finns det ingen anledning att välja en ugn som kan göra så mycket mer än det. Det skulle inte vara något annat än ett slöseri med pengar, och man kommer då att ha en dyr ugn med funktioner som man aldrig använder.

En ugn med varmluft är dock att rekommendera, eftersom att man då kan tillaga mat på flera plåtar samtidigt. Detta är möjligt tack vare att en fläkt ser till att värmen fördelas jämnt i ugnen.

Experterna rekommenderar även att man köper en ugn som kan köras med enbart undervärme, vilket är särskilt användbart vid pizzabakning. Övervärmen är istället bra vid gratinering.

Det finns även ugnar som kan göra väldigt mycket. Vissa har en stektermometer och inbyggda kokböcker, medan andra har matlagningsprogram och favoritprogram. Detta kan vara användbart och förenkla matlagningen, men ofta kommer man att betala extra för den här typen av funktioner. Vissa ugnar har även specialprogram för lågtemperaturstekning, pizza och upptining.

Med eller utan självrengöring?

Vissa ugnar har även självrengöringsprogram, som pyrolys eller katalys, och dessa kan vara bra om man helst slipper ugnsrengöringen. Du måste dock själv avgöra om du har användning för självrengöring eller inte, och tänk på att ugnar med dessa funktioner ofta kostar mer.

Användarvänlighet

Undersök hur intuitiva modellerna i butiken är att använda. Vissa ugnar är nämligen svårare att förstå och använda än andra.

Tänk även på detta

Det finns även ett par andra komponenter som inte riktigt är nödvändiga, men som kan vara bra att ha. Which.co.uk nämner här att en digital display med timer och digitala val kan vara mer exakt än till exempel vridknappar.

Teleskopskenor kan också vara en fördel, särskilt när man hanterar tunga ugnsformar. Dessa förbättrar säkerheten och gör arbetet lättare.

Några ugnar har även en ångfunktion som vissa kan tycka väldigt bra om. Ångugnar tillagar maten med ånga i en lägre temperatur, och detta resulterar i saftigare mat som dessutom har kvar mer näringsämnen.

Ugnar blir bara mer och mer högteknologiska, och idag kan man köpa ugnar som kan styras via en app på telefonen. Detta är också något som kan underlätta matlagningen och göra arbetet mer flexibelt.

Du bör även ta reda på om ugnen blir varm snabbt och om den håller den valda temperaturen, och det är dessutom viktigt att ugnen blir jämnvarm i hela ugnsutrymmet. För att ta reda på de här sakerna kan du läsa olika tester där kunniga människor har granskat just detta, och dessa tester innehåller även mycket annan information.


Vad betyder ugnssymbolerna?

De flesta vet hur symbolen för över/undervärme ser ut – kanske intuitivt eller helt enkelt för att det är den funktion de använder oftast.

Det finns dock många fler symboler på ugnen, och baserat på en artikel från Tretti.se går vi här igenom de vanligaste ugnssymbolerna:

 Över/undervärme: Två liggande linjer ovanför varandra.

 Undervärme: En liggande linje längst ner.

 Övervärme: En liggande linje högst upp.

 Varmluft: En cirkel med en figur inuti som liknar en propeller med tre blad. “Propellern” symboliserar fläkten som gör att värmen fördelas jämnt.

 Grill: En liggande sicksacklinje. Kan även förekomma tillsammans med symbolen för varmluft om dessa är kombinerade i en funktion.

 Snabbuppvärmning: Kan variera lite, men det är ofta två pilar som pekar åt höger mot tre vågiga linjer på högkant.

 Upptining: En iskristall med en droppe under.


Kontrollera energimärkningen

Ugnens energimärkning gör skillnad, och med rätt energiklass kan du både spara pengar och skona miljön.

Energimärkningen ser olika ut för olika produkter, och Energimyndigheten.se skriver att skalan för ugnar går från A+++ till D, där A+++ är effektivast. Det finns alltså sju olika energiklasser: D, C, B, A, A+, A++, A+++.

Danska Sparenergi.dk har också en artikel om energimärkningen av ugnar, och deras experter rekommenderar att man väljer en ugn i energiklass A eller bättre.

Vilken energiklass en ugn tillhör har nämligen en stor inverkan på hur mycket ugnen förbrukar, och här visar Sparenergi.dk skillnaden i konkreta siffror:

En ugn på 65 liter i energiklass B förbrukar 1,09 kWh/användning
En ugn på 65 liter i energiklass A förbrukar 0,88 kWh/användning
En ugn på 65 liter i energiklass A+++ förbrukar 0,37 kWh/användning

En ugn på 75 liter i energiklass B förbrukar 1,14 kWh/användning
En ugn på 75 liter i energiklass A förbrukar 0,93 kWh/användning
En ugn på 75 liter i energiklass A+++ förbrukar 0,39 kWh/användning

Så här läser du energimärkningen för ugnar

Enligt energimyndigheten.se finns energimärkningen bland annat på tv-apparater, värmepumpar, lampor och de flesta vitvaror, och syftet med den är att hjälpa dig som konsument att välja energismart.

energimärkningen för ugnar finns en symbol som visar om det är en elugn eller en gasugn, och ugnens energiklass anges sedan på en skala från A+++ till D. Under detta anges ugnens kapacitet i liter, och där finns även information om modellens energiförbrukning vid både konventionell uppvärmning med över/undervärme samt med varmluft.


test-passed Så här testas ugnar

När testpaneler provar ugnar undersöker de olika aspekter. Det stora brittiska testmagasinet Which.co.uk förklarar här hur de går tillväga när de granskar ugnar, och de berättar även vad som har störst betydelse för betyget.

Temperatur

Which.co.uk skriver att de undersöker hur bra temperaturprecision ugnarna har, och att detta är mycket viktigt för bedömningen.

Om ugnen inte håller den temperatur man har ställt in kommer maten som man lagar antingen att bli överstekt eller inte ens färdig, och en sådan ugn har därmed dålig temperaturprecision. Which.co.uk mäter temperaturen på flera ställen i ugnen, och vissa ugnar som de har granskat har varit upp till 30 grader varmare än de varit inställda på.

Kapacitet

De mäter upp ugnens faktiska kapacitet, och vissa ugnar rymmer inte lika mycket som utlovat.

Grill

För att mäta hur bra ugnens grillfunktion är lägger de vitt bröd utan kanter i ugnen. De startar sedan grillfunktionen och undersöker hur jämnt samt hur mycket brödet rostas.

Uppvärmning

De mäter hur snabbt ugnen värms upp till önskad temperatur, och Which.co.uk använder 180 grader som måttstock. De berättar att de snabbaste ugnarna kommer upp i 180 grader på 4 minuter, medan de långsammaste kan behöva mer än 10 minuter.

Användarvänlighet

De brittiska experterna bedömer även hur lättanvända ugnarna är samt hur intuitiva kontroller de har. De utvärderar även överskådligheten samt hur lätt det är att ställa in mat i ugnen och sedan ta ut den igen.


FAQ – Vanliga frågor

Vilka pyrolysugnar är bäst i test?

Bosch HBG672BS1

Hur testas pyrolysugnarna?

Pyrolysugnarna bedöms baserat på hur snabbt de blir varma, hur stabilt de håller temperaturen och hur hög energiförbrukning de har. Man tittar även på användarvänligheten och ljudnivån samt den elektriska och mekaniska säkerheten.

Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för ugnar går från A+++ i toppen till D i botten. Energimyndigheten berättar dock att man alltid bör jämföra den faktiska energiförbrukningen per användning istället för att bara titta på energiklasserna. En användning motsvarar tillagningen av en stek.


Pyrolysugn test – dessa källor har vi använt:

Råd & Rön
Konsumentorganisationen Råd & Rön behandlar flera aspekter av det svenska konsumentlivet, och detta inkluderar även tester av olika konsumentprodukter. Här har Råd & Rön provat 11 olika ugnar med pyrolys.

Klicka på den här länken för att läsa mer. Observera dock att du antingen måste prenumerera eller köpa tillgång till den enskilda undersökningen för att kunna se de specifika testresultaten.

Goodhousekeeping.co.uk 
Hos brittiska Good Housekeeping Institute kan man som konsument hitta både kunskap, information och bedömningar av olika hus-, hem- och trädgårdsprodukter. Goodhousekeeping.co.uk utför nya tester lite eftersom, och de bedömer produkterna utifrån funktionalitet, användarvänlighet, användbarhet och pris. Här har experterna provat pyrolysugnen Samsung NV73J9770RS.

Klicka på den här länken för att läsa mer.

Telegraph.co.uk 
The Telegraph är en av Storbritanniens traditionella tidningar. Den publicerades för första gången 1855 och ges fortfarande ut dagligen, och idag har tidningen dessutom en stor hemsida. Tidningen skriver huvudsakligen om in- och utrikesnyheter, men även om sport, underhållning, kultur och livsstil. Här har tidningen provat olika ugnar och kommit fram till vilka som förtjänar en plats i konsumenternas kök, och de testade bland annat modellen Samsung NV73J9770RS.

Klicka på den här länken för att läsa mer om undersökningen.

Which.co.uk 
Which.co.uk är Englands största konsumentmagasin. Deras vision är att vara konsumenternas förlängda arm och medhjälpare i vardagen, och de ser till att konsumenterna får bästa möjliga information innan de köper en produkt. Which.co.uk testar kontinuerligt ett brett utbud av konsumentprodukter, och den här gången handlar det om pyrolysugnen Samsung NV73J9770RS. Klicka på den här länken för att läsa mer om undersökningen.

Om du vill läsa mer om testet av Miele H2760BP kan du klicka här.

Om du vill läsa mer om testet av Miele H22651BP kan du klicka här.

Observera att du måste ha ett betalt medlemskap hos Which.co.uk för att få full tillgång till de specifika testresultaten. 

Kagoo.co.uk
Kagoo.co.uk är ett brittiskt magasin som fokuserar på elektroniska produkter och tester av dessa. Detta inkluderar även ugnar. Experterna har bland annat testat modellen Bosch HRG675BS1S och granskat dess tillagning, funktioner, design och användbarhet.

Om du vill läsa hela undersökningen hittar du den hos Kagoo.co.uk.

Användarrecensioner ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Förutom ovanstående tester har vi också tittat på användarrecensioner hos olika återförsäljare av pyrolysugnar. Vi har tittat på de nämnda ugnarna, och undersökt vad de vanliga konsumenterna tycker om produkterna. Det ger ett bra komplement till experternas bedömningar.

En annan populär ugnstyp är ångugn, som ger dig möjlighet att tillaga mat på ett helt nytt sätt. Vi har gett ut ett ångugn-test, där du kan läsa mycket mer om vad du kan få ut av en ångugn.


Andra relevanta tester och artiklar

Om du inte har hittat vad du var ute efter här kanske du vill läsa någon av våra andra tester. Här på Konsumentmagasinet har vi nämligen flera andra artiklar som också kan vara av intresse.

Som ett alternativ till den här artikeln kan du till exempel läsa självrengörande ugn test. Där fokuserar vi på marknadens bästa ugnar med inbyggda självrengöringsprogram.

Om du vill ha en mer komplett bild av de bästa ugnarna på marknaden kan du även läsa våra mer generella artiklar ugn test och varmluftsugn test.

Vi har även ett antal märkesspecifika artiklar för dig som är mest intresserad av en viss tillverkare. I så fall kanske du vill läsa Bosch ugn test, Siemens ugn test eller Electrolux ugn test. I dessa artiklar får du veta vilka ugnsmodeller från de olika tillverkarna som har fått bäst omdömen av oberoende expertpaneler.

Om du håller på att bygga ett nytt kök eller helt enkelt vill att ugnen ska vara en integrerad del av köksinredningen kan vi rekommendera vår allmänna artikel inbyggnadsugn test. Där har vi samlat marknadens bästa inbyggnadsugnar från flera olika tillverkare.

I den här kategorin har vi dock också ett antal märkesspecifika artiklar, bland annat Siemens inbyggnadsugn test.

Du kan även läsa våra artiklar där vi fokuserar på olika specialinställningar. Bland dessa hittar du till exempel ångugn test och Siemens kombiugn test. En kombiugn är vanligtvis en kompakt ugn som delar egenskaper med både vanliga ugnar och mikrovågsugnar. På grund av storleken och de speciella egenskaperna hos kombiugnar används dessa ofta i små lägenheter eller som en extra ugn i större hushåll.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta