Pyrolysugn Test 2020 – Hitta de bästa pyrolysugnarna – Bäst i test guide

0

I detta pyrolysugn-test tar vi en närmare titt på vilka modeller som har utsetts till testvinnare. Utifrån experternas bedömning i olika tester går vi igenom pyrolysugnarna en efter en för att ta reda på vad som gör var och en till ett bra köp.

Vi går igenom de olika testerna för att kunna guida dig till att hitta den pyrolysugn som passar bäst till dina behov. Vi har tittat närmare på test från ett antal erkända testmagasin. Dessutom tittar vi även på användarrecensioner för att undersöka vad konsumenterna själva säger om ugnarna.

I denna artikel får du:
🔸 Överblick över de bästa pyrolysugnarna
🔸 Information om pyrolysugnar i allmänhet
🔸 Guide till olika typer av självrengöring
🔸 Översikt över användbara YouTube-videor, som kan se till att konsumenten kommer igång på ett bra sätt.
🔸 Genomgång av pyrolysugn-test som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Electrolux EOP601X

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

 Electrolux EOP601X

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

Electrolux EOP601X är en av de modeller som kommer att tilltala de flesta konsumenter: På stek- och bak-området är den nämligen mycket allround-orienterad, så den passar in i hushåll där det både bakas och lagas mat.

Användarvänlig modell
Electrolux EOP601X har en bra användarvänlighet. Avancerade ugnar kan vara svåra att ställa in och förstå, men Electrolux EOP601X har en bra användbarhet och är lätt att använda

Den är mycket tyst, vilket också är väldigt bra om man använder sitt kök för sociala ändamål. Både säkerhet och temperaturprecision är på topp, så man kan lita på att ugnen faktiskt håller den temperatur man ställer in den på samtidigt som man kan vara säker på att ingen kommer till skada under bakningen/matlagningen. Det finns nämligen barnlås på luckan, och så är ugnens utvändiga temperatur så låg att varken barn eller djur kan bränna sig på den.

Man har tänkt på detaljerna
Electrolux EOP601X är en av de ugnar där det är lätt att se att tillverkaren har försökt göra det så enkelt för konsumenten som möjligt. Bruksanvisningen är väl sammansatt, och både varmluft, över/undervärme, undervärme, grill, och varmluftsgrill-funktionen ger många olika användningsmöjligheter. Det följer med 2 bakplåtar – en platt och en djup – samt ett galler och en stektermometer, som gör det lättare att uppnå den kärntemperatur man vill ha på till exempel en stek.

Dessutom är rengöringen lätt på Electrolux EOP601X, som med pyrolys-funktionen själv sköter rengöringen. Pyrolysen fungerar riktigt bra i denna modell, och det finns i stort sett inga lukt- eller rökbesvär när rengöringsprocessen utförs. När pyrolysfunktionen är igång, kan det dock fortfarande släppas ut lättare lukter och ohälsosamma partiklar, som försämrar rummets luftkvalitet. Därför rekommenderas det att man vädrar under och efter pyrolysprocessen. Modellen är även gjord med omtanke för miljön, med en miljömärkning i energiklass A+.

Specifikationer:
🔵
Bredd – 594 mm
🔵 Höjd – 594 mm
🔵 Djup – 568 mm
🔵 Inbyggnadsdjup – 550 mm
🔵 Inbyggnadshöjd – 600 mm
🔵 Inbyggnadshöjd max. – 600 mm
🔵 Inbyggnadsbredd – 560 mm
🔵 Nettovikt – 36,40 kg

Utvalda fördelar med Electrolux EOP601X:
🔵 Bra till både mat och bakning
🔵 Användarvänlig modell
🔵 Bra temperaturprecision
🔵 Många ugnsfunktioner
🔵 Bra pyrolysfunktion

Återförsäljaren Whiteaway har gjort en videopresentation av ugnen, som du kan se här:

https://www.youtube.com/watch?v=DXlmdE1MlS8

Siemens HB672GBS1S

 Populär bland användarna

Siemens HB672GBS1S 

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
7 388,00 Kr. 0,00 Kr. 7 388,00 Kr. Läs mer
7 388,00 Kr. 0,00 Kr. 7 388,00 Kr. Läs mer
7 388,00 Kr. 0,00 Kr. 7 388,00 Kr. Läs mer

Siemens HB672GBS1S har inte gått igenom samma tester som ovanstående modeller. Vi har ändå valt att ta med modellen, då den har fått riktigt bra användarrecensioner om man tittar hos de olika nätbutiker som säljer denna modell. Särskilt ugnens värmefunktion är något konsumenterna framhäver. Denna ugn har ett ugnsutrymme på hela 71 liter, vilket gör den till en av de större ugnarna på marknaden.

Bra till hemmabagaren
Siemens HB672GBS1S är ännu en inbyggnadsugn med pyrolysfunktion, som garanterar användaren en så enkel rengöring som möjligt genom att bränna bort rester från fett och smuts. En ugn kommer vanligtvis att användas till både matlagning och bakning, och om du tillhör dem som särskilt är ute efter en pyrolysugn som är bra för bakverk, så är Siemens HB672GBS1S ett bra val.

Olika användare med olika behov har skrivit recensioner av ugnen, och bakegenskaperna framhävs i flera recensioner. Det påpekas att gräddningen är mycket jämn, så kakorna i hörnen blir inte brända, medan de i mitten knappt får färg. Även möjligheten att baka i två lager imponerar, och när man bakar småkakor eller muffins, som inte tar så mycket plats, så är det en fördel att kunna grädda två plåtar samtidigt.

Bra värme
En jämn värme säkrar att du får enhetliga och välgräddade kakor, och generellt är värmeelementet en av de faktorer som användarna framhäver. Siemens HB672GBS1S värmer nämligen upp ugnen riktigt snabbt, samtidigt som värmen blir jämnt fördelad i ugnen. Om man har mycket bråttom, är ugnen även utrustad med en snabbuppvärmningsfunktion, som gör att ugnen värms upp på några få minuter. Som en smart extrafunktion finns det en display, där den aktuella ugnstemperaturen visas, och naturligtvis meddelar ugnen även när den önskade temperaturen har uppnåtts. De 8 ugnsfunktionerna ger ett mycket brett utbud av möjligheter, och särskilt 4D varmluftsfunktionen framhävs av användarna som mycket användbar.

Snygg design
Vanligtvis kan ugnar vara ganska grå och tråkiga, men med denna modell har Siemens även sett till att tänka på designen. Displayen är i färg, vilket är både fint och användbart, och det är en touchskärm. Den dekorativa halogenbelysningen ger dessutom ett bra ljus, så att man lätt kan följa med i processen, och ugnen är elegant att se på, och kan passa in i de flesta kök.

Det användarvänliga soft touch ger en dämpad öppning och stängning av luckan, så att luckan inte smäller upp eller igen. Det ger också en högre säkerhet om barnen är med i köket, och dessutom är ugnen utrustad med ett elektroniskt dörrlås, barnsäkring, och säkerhetsbrytare för maximal säkerhet. Maxtemperaturen utvändigt är 30 grader, så varken djur eller barnfingrar kommer att bränna sig genom att röra vid ugnen när den används.

Specifikationer:
🔵
Bredd – 595 mm
🔵 Höjd – 595 mm
🔵 Djup: 548 mm
🔵 Inbyggnadsdjup – 550 mm
🔵 Inbyggnadshöjd – 585 mm
🔵 Inbyggnadshöjd max. – 585 mm
🔵 Inbyggnadsbredd – 560 mm
🔵 Nettovikt – 38,72 kg

Utvalda fördelar med Siemens HB672GBS1S:
🔵 Mycket bra för bakverk
🔵 Fördelar värmen jämnt i ugnen
🔵 Med snabbuppvärmning för snabbare användning
🔵 8 ugnsfunktioner
🔵 Snygg design med många bra funktioner


Bosch HBG672BS1 

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk 
✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Bosch HBG672BS1

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
8 099,00 Kr. 0,00 Kr. 8 099,00 Kr. Läs mer
9 639,00 Kr. 0,00 Kr. 9 639,00 Kr. Läs mer
9 639,00 Kr. 0,00 Kr. 9 639,00 Kr. Läs mer

Ugnsmodellen Bosch HBG672BS1 har granskats av två olika nordiska expertpaneler, nämligen från Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Båda dessa genomför många olika tester av konsumentprodukter för att hjälpa konsumenterna, och både de svenska och de danska experterna tycker mycket om Bosch HBG672BS1. Modellen utnämns därför till testvinnare i båda undersökningarna.

Väldigt stor ugn
Med en kapacitet på 71 liter tillhör Bosch HBG672BS1 marknadens större ugnar. Den har alltså ett stort ugnsutrymme, och modellen passar därför perfekt för dig som har en stor familj eller som ofta har gäster över på middag. Bosch HBG672BS1 är dessutom en miljövänlig ugn. Den finns nämligen i energiklass A+, som är en av marknadens bästa energiklasser, och detta säkerställer att energiförbrukningen är låg. Att det här är en miljövänlig ugn märks även på att den har flera ekoprogram.

Åtta ugnsfunktioner 
Bosch HBG672BS1 är även ett bra alternativ för konsumenten som vill ha en ugn med många funktioner. Bosch HBG672BS1 har nämligen åtta olika ugnsfunktioner: över/undervärme, över/undervärme eco, varmluft, varmluft eco, varmluftsgrill, stor grill, pizzaläge och upptining. Dessa funktioner ger användaren många valmöjligheter, och Bosch HBG672BS1 har dessutom flera bak- och matlagningsprogram som kan hjälpa dig i köket.

Användarvänlig modell 
Bosch HBG672BS1 har en snygg rostfri ståldesign, där displayen och kontrollpanelen sitter ovanför ugnsluckan. På kontrollpanelen finns en kontrollring för styrningen samt en TFT-display med touch som visar text. Displayen visar klart och tydligt vad man gör för något, och den smarta elektroniska klockan, ugnsbelysningen och den genomskinliga ugnsluckan gör processen ännu lättare att överskåda. Bosch HBG672BS1 är även försedd med funktionerna SoftClose och SoftOpen, som gör att ugnsluckan både öppnas och stängs mjukt. Bosch HBG672BS1 är en pyrolysugn och har därmed pyrolytisk självrengöring, och som en bonus tål även ugnens galler och plåtar pyrolysen.

Tänk på att det här är en inbyggnadsugn. Den ska alltså byggas in i köksinredningen, och den måste därför ha rätt mått för att få plats i köket.

Bosch HBG672BS1 har ett inbyggnadsmått på max 58,5 cm (h) x 56 cm (b) x 55 cm (d).

Fördelar med Bosch HBG672BS1:
🔵 Mycket stor ugn med en kapacitet på 71 liter
🔵 Energiklass A+ och många ekoprogram
🔵 Åtta ugnsfunktioner samt flera hjälpfunktioner
🔵 Styrning med kontrollring och en tydlig touchdisplay
🔵 Självrengörande ugn med galler och plåtar som tål pyrolysrengöringen


Electrolux EOP800X

✅ Konsumentfavorit

Electrolux EOP800X

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Alla ugnsmodeller har inte varit med i officiella tester där de granskats av experter, och detta gäller till exempel modellen Electrolux EOP800X. Den här modellen är dock fortfarande en bra ugn, och den är en klar favorit bland konsumenterna som använder ugnen i sin vardag. Användarna är förtjusta i den här modellen, och de framhäver framförallt ugnens många funktioner och stora utrymme. Användarna berättar även att de många programmen och inställningarna bidrar till ett bra resultat varje gång, och den mjukstängande ugnsluckan gör att man inte kan smälla igen luckan av misstag.

Ugnsutrymme på 71 liter
Om man behöver en ugn med mycket utrymme är Electrolux EOP800X ett bra alternativ. Den här ugnen hör nämligen till de större på marknaden, och den har en kapacitet på 71 liter. Med Electrolux EOP800X får man dessutom en ugn som tar hänsyn till miljön, eftersom att den här modellen tillhör en av marknadens bästa energiklasser – A+. Electrolux EOP800X har en smart elektronisk temperaturinställning, och den ser till att värmen utnyttjas så energieffektivt som möjligt. Den gör även att ugnen håller en jämn och stabil temperatur i hela ugnsutrymmet.

Inbyggd kokbok och stektermometer 
Electrolux EOP800X har flera användbara funktioner, till exempel över/undervärme, varmluft och grill, och för att underlätta köksarbetet ytterligare har den här modellen även en inbyggd kokbok som vägleder användaren till att laga maten på bästa sätt. Electrolux EOP800X fokuserar huvudsakligen på lyckad matlagning, och modellen har därför en inbyggd stektermometer som registrerar när rätt kärntemperatur är uppnådd. Eftersom att detta är en intelligent stektermometer visar även displayen hur länge det är kvar innan maten är färdig. För att man snabbt ska kunna laga sin favoriträtt kan man dessutom ställa in flera favoritprogram på Electrolux EOP800X.

Tre olika pyrolysprogram 
Electrolux EOP800X fokuserar även på anpassad rengöring, och modellen har därför hela tre olika pyrolysprogram – kort, långt och intensivt. Man väljer helt enkelt program utifrån hur smutsig ugnen är, och man kan även ställa in en påminnelse för att ugnen ska berätta när det är dags för en rengöring. Att rengöra utsidan av ugnen är också enkelt. Electrolux EOP800X har nämligen en Anti Fingerprint-behandling som gör att ytan är lätt att rengöra. Man styr Electrolux EOP800X via en touchpanel, som trots de många valmöjligheterna är enkel att förstå.

Tänk på att det här är en inbyggnadsugn. Den ska alltså byggas in i köksinredningen, och den måste därför ha rätt mått för att få plats i köket.

Electrolux EOP800X har ett inbyggnadsmått på max 59 cm (h) x 56 cm (b) x 55 cm (d).

Fördelar med Electrolux EOP800X: 
🔵 
Kapacitet på 71 liter
🔵 Energieffektiv ugn i energiklassA+
🔵 Vägleder användaren med en inbyggd kokbok
🔵 Intelligent stektermometer
🔵 3 olika pyrolysprogram


Beko BIMM35500XPS

Konsumentfavorit

Beko BIMM35500XPS

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Modellen Beko BIMM35500XPS har inte granskats av experter i några tester som undersöker, kommenterar och betygsätter utvalda modeller. Beko BIMM35500XPS har däremot testats av konsumenter, och i deras recensioner framgår det att det här är en välfungerande ugn. Konsumenterna använder ugnen i vardagen, och de vet därför vad som fungerar och vad som inte fungerar riktigt lika bra.

Användarna framhäver särskilt att den här ugnen är väldigt mångsidig och fungerar bra för tillagning av många olika typer av livsmedel, samt att de många inställningarna och funktionerna är både användbara och lätta att förstå. De berättar även att det här är en mycket stor ugn, och eftersom att den här modellen har många olika funktioner rekommenderar de att man läser bruksanvisningen innan man använder ugnen.

Mycket stor ugn 
De flesta stora ugnar har ett ugnsutrymme med en kapacitet på ca 70-75 liter, men Beko BIMM35500XPS rymmer hela 82 liter. Det här är alltså en riktigt stor ugn som rymmer mycket mat åt gången. Beko BIMM35500XPS är därför ett särskilt bra val för stora familjer och för dig som ofta har många gäster. Om man har en stor ugn måste man ofta hantera stora formar, och Beko BIMM35500XPS har därför smarta teleskopskenor. Dessa gör det lättare att få maten in i och ut ur ugnen utan problem. Den här ugnen tillhör dessutom en bra energiklass, nämligen A.

Många funktioner 
Beko BIMM35500XPS är väldigt användbar, och modellen har flera bra funktioner – bland annat över/undervärme, varmluft, grill, varmluftsgrill, varmluft eco, pizzaläge och lågtemperaturstekning. Varmluftsfunktionerna är extra smarta i stora ugnar som Beko BIMM35500XPS. Med dessa funktioner kan man nämligen laga mat på flera nivåer i ugnen och vara säker på att temperaturen fördelas jämnt. Beko BIMM35500XPS har dessutom en varmhållningsfunktion, och den kan till exempel användas om gästerna blir sena eller om man måste vänta på att andra delar av måltiden ska bli färdiga. För att resultatet ska bli så bra som möjligt får man även med en stektermometer med Beko BIMM35500XPS. Denna mäter kärntemperaturen och gör bland annat att man enkelt kan se om kött är blodigt, medium eller genomstekt.

Två pyrolysprogram 
Beko BIMM35500XPS är en självrengörande ugn, och det manuella arbetet med rengöringen hålls därför på en miniminivå. Beko BIMM35500XPS har nämligen två olika pyrolysprogram – ett som tar två timmar samt ett ekoprogram som bara tar 90 minuter och kan minska energiförbrukningen med 25 %. Pyrolysprogrammet bränner bort smutsen vid 500 grader, och efteråt behöver man bara torka bort askan som bildas med en trasa.  Trots att ugnen blir otroligt varm under pyrolysen blir dock ugnsluckan aldrig brännhet på utsidan. Detta är tack vare “Cool Door”, som med ugnsglas i fyra lager motverkar att luckan blir för varm på Beko BIMM35500XPS.

Tänk på att det här är en inbyggnadsugn. Den ska alltså byggas in i köksinredningen, och den måste därför ha rätt mått för att få plats i köket.

Beko BIMM35500XPS har ett inbyggnadsmått på max 60 cm (h) x 56 cm (b) x 55 cm (d).

Fördelar med Beko BIMM35500XPS: 
🔵 Mycket stor ugn– kapacitet på 82 liter
🔵 Ugn med teleskopskenor
🔵 Flera bra funktioner
🔵 Intelligent stektermometer
🔵 2 pyrolysprogram


Bosch HBG673CB1S

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

 Bosch HBG673CB1S pyrolyseovn

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

Med en kapacitet på över 70 liter är Bosch HBG673CB1S en välfungerande ugn av mycket hög kvalitet och ett riktigt bra val för stora hushåll, där det måste lagas stora måltider.

Bra och stabil temperaturprecision
En annan viktig funktion hos en ugn är temperaturprecisionen, och ugnens förmåga att upprätthålla den temperatur som användaren anger. Särskilt hos perfektionistiska hemmakockar kan även små avvikelser i temperatur ge ett oönskat resultat. Generellt sett är Bosch HBG673CB1S mycket exakt, och den håller i stort sett den temperatur man anger, och stabiliteten upprätthålls så att temperaturen inte rör sig upp och ner under matlagningen.

Bra funktioner
Bosch HBG673CB1S har ett antal smarta funktioner, som gör arbetet i köket lite lättare. Ugnen går att lita på, och både timer och automatiska program fungerar bra och enkelt. Den medföljande bruksanvisningen gör att även nybörjare kan dra nytta av ugnen, och även mer lågteknologiska parametrar som öppning/stängning av luckan fungerar bra.

Ugnen har pyrolysfunktion, som gör att ugnen själv kan genomföra en rengöring av de invändiga delarna – kom dock ihåg att se efter om galler och pannor är godkända för pyrolysrengöring. Om du är osäker, diska dem för hand för att undvika att de förstörs. Säkerheten är också på topp hos Bosch HBG673CB1S, och ugnen blir inte särskilt varm utvändigt, även vid höga invändiga temperaturer – ej heller vid pyrolysen där temperaturen kan nå upp till 500 grader invändigt. Det finns även barnlås på luckan.

Specifikationer:
🔵
Bredd – 595 mm
🔵 Höjd – 595 mm
🔵 Djup – 548 mm
🔵 Inbyggnadsdjup – 550 mm
🔵 Inbyggnadshöjd – 585 mm
🔵 Inbyggnadshöjd max. – 585 mm
🔵 Inbyggnadsbredd – 560 mm
🔵 Nettovikt – 36,43 kg

Utvalda fördelar med Bosch HBG673CB1S:
🔵 Bra för att laga kött
🔵 Välfungerande grillfunktion ger krispigt skinn på exempelvis fågel
🔵 Bra temperaturprecision
🔵 Lätt att kontrollera och mycket användarvänlig
🔵 Bra säkerhet

Här kan du se en kort introduktionsvideo av ugnen. Videon är gjord av Bosch:

https://www.youtube.com/watch?v=9_gCamjwP3g

AEG BPB331021M

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk 
Toppbetyg hos Råd & Rön

AEG BPB331021M

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
6 980,00 Kr. 0,00 Kr. 6 980,00 Kr. Läs mer
6 980,00 Kr. 0,00 Kr. 6 980,00 Kr. Läs mer
6 980,00 Kr. 0,00 Kr. 6 980,00 Kr. Läs mer

Ugnsmodellen AEG BPB331021M har granskats av det danska konsumentrådet Tænk och får där ett bra betyg. Experterna motiverar det fina betyget med att ugnen har bra säkerhetsfunktioner och en bra temperaturstabilitet. De lovordar även ljudnivån hos den här modellen.

Det danska konsumentrådet hittar inte särskilt många nackdelar med den här modellen. De skriver dock att de inte direkt är förtjusta i hur lång tid det tar för ugnen att bli varm.

Tänk på att AEG BPB331021M är en inbyggnadsugn och att den därmed ska byggas in i en köksmodul. Vi rekommenderar därför att du kontrollerar ugnens mått innan du köper den.

AEG BPB331021M är en energisnål ugn som tillhör energiklass A+. Den här modellen har dessutom en kapacitet på 71 liter och är därför lämplig för en större familj.

Pyrolysugn med extra värmeelement 
AEG BPB331021M är lätt att använda eftersom att man kan hitta allt man behöver direkt på frontpanelen. Ugnen har en skärm som visar resterande tid och låter användaren hålla koll på tillagningen. Man kan även ställa in en timer och justera tiden om maten behöver tas ut tidigare eller vara kvar i ugnen längre.

Den här ugnsmodellen har ett extra värmeelement som gör att alla maträtter tillagas jämnt och enhetligt. Maten tillagas dessutom lika bra oavsett hur många plåtar man ställer in i ugnen samtidigt.

AEG BPB331021M har två pyrolysprogram som underlättar rengöringen. Beroende på hur smutsig ugnen är kan man nämligen välja mellan ett långt program och ett intensivprogram. Eftersom att pyrolysfunktionen bränner matrester och fett till aska behöver man sedan bara torka bort askan med en trasa när rengöringsprogrammet är färdigt.

Multifunktionell ugn med HotAir-system och SurroundCook
AEG BPB331021M är en multifunktionell ugn som låter användaren tillaga maten på flera olika sätt. Man kan nämligen välja mellan över- och undervärme, intervallgrill, grill, lågtemperaturstekning och äkta varmluft.

Ugnen har även ett HotAir-system som ser till att värmen fördelas jämnt i hela ugnsutrymmet. Tack vare detta system tillagas ingredienserna jämnt och fint oavsett om man har en eller flera bakplåtar i ugnen.

Det finns dessutom en SurroundCook-funktion som också jobbar för att maten ska tillagas jämnt. Denna funktion använder sig av en fläktteknik som ser till att man inte ens behöver vända ingredienserna för att få ett optimalt resultat.

Säker ugn med XL-bakplåt 
AEG BPB331021M är en säker ugnsmodell som har flera praktiska säkerhetsåtgärder. Ugnen är till exempel utrustad med en barnspärr och en IsoFront Top-lucka.

Barnspärren gör att man kan låsa ugnsluckan så att ugnen inte kan öppnas när den är igång. När barnspärren är aktiverad kan man heller inte ändra några inställningar på ugnen.

IsoFront Top-luckan säkerställer samtidigt att ugnen aldrig blir för varm på utsidan. Tack vare denna lucka kan man därmed inte bränna sig på ugnen.

När man köper AEG BPB331021M ingår det även en XL-bakplåt som är 20 % större än vanliga plåtar. Med denna plåt kan man därmed tillaga stora mängder mat på en gång.

Specifikationer för AEG BPB331021M:
🔵 Bredd: 594 mm
🔵 Höjd: 594 mm
🔵 Djup: 568 mm
🔵 Inbyggnadsdjup: 550 mm
🔵 Inbyggnadshöjd: 590 mm
🔵 Inbyggnadshöjdmax: 590 mm
🔵 Inbyggnadsbredd: 560 mm
🔵 Nettovikt: 31,40 kg

Utvalda fördelar med AEG BPB331021M:
🔵 Multifunktionell ugn med flera tillagningsmöjligheter
🔵 IsoFront Top-lucka och barnspärr
🔵 Två pyrolysprogram
🔵 Rymlig modell
🔵 HotAir-system och SurroundCook-funktion


Vad är en pyrolysugn?

Det låter nästan lite som något ur en sci-fi-film med en ugn som kan rengöra sig själv, men det är ändå det en pyrolysugn kan.

pyrolyseovn-selvrens

En pyrolysugn kommer snabbt att bli en bra hjälpreda i vardagen, då en manuell rengöring av ugnen både är tidskrävande och svår.

Det skiljer sig från ugn till ugn hur lång tid en pyrolysrengöring tar, men det kommer vanligtvis att vara någonstans mellan en och en halv och 3 timmar. Den långa tiden ser till att ugnen rengörs så noggrant som möjligt. Temperaturen blir extremt hög inne i ugnen när programmet körs – gärna upp till 400-500 grader, vilket också är anledningen till att de flesta pyrolysugnar har en säkerhetslåsning som aktiveras under rengöringen, som ser till att luckan inte kan öppnas.

De mycket höga temperaturerna är nödvändiga för att smuts och skräp i ugnen ska bli till aska. Den norska konsumentsajten dinside.no förklarar att pyrolys tekniskt sett är en termisk process, som innebär klyvning av sammansatta ämnen till enklare förbindelser genom användning av värme. Pyrolysprocesser tar ofta plats på bland annat oljeraffinaderier och i kemisk industri, men nu också i ugnen hemma.

När värmen har förvandlat smutsen till aska är det sedan lätt att avlägsna askan med en trasa, och ugnen efterlämnas ren och fin.

Kom dock ihåg att vara uppmärksam på att mycket höga temperaturer även kräver mycket energi, och det kan märkas på elräkningen om man använder pyrolysfunktionen ofta. Det danska konsumentrådet Tænk har räknat ut att energiförbrukningen kommer att ligga på mellan 4 och 7 kWh per gång.

De höga temperaturerna och “förbränningsprocessen” under pyrolysen kommer nästan oundvikligen att frigöra lukter. De mindre bra ugnarna kan både avge rök och stark lukt. Några av dessa ämnen – bland annat formaldehyd – kan vara hälsofarliga, så det är därför viktigt att vädra ordentligt, gärna både under och efter pyrolysprogrammet. Om det är möjligt, kan man även vara i ett annat rum under tiden.

Kom även ihåg att ta bort inredning från ugnen innan du startar pyrolysprogrammet. Både pannor och grytor, men även ugnens medföljande galler och bakplåtar, om de inte tål pyrolysen.


Pyrolys och katalys

Förutom pyrolysen finns det också andra självrengöringsprogram för ugnar. Återförsäljaren Whiteaway förklarar att det faktiskt finns två andra möjligheter: katalys, och den mindre kända typen – ångrengöring.

Med katalysugnar är det inte nödvändigt att skruva upp temperaturen till 500 grader. Faktiskt räcker det med 200 grader. Ugnen är nämligen klädd med speciella fettavvisande paneler invändigt, som bränner lös fett och smuts vid en temperatur på 200 grader i minst en timme. Därefter är det lika lätt att avlägsna den lösa smutsen som i en pyrolysugn, då man bara måste använda en fuktig trasa att torka med efteråt.

Tyvärr är hela processen inte automatisk, för det kan samla sig fettrester bakom panelerna på katalysugnar, som man då måste ta bort manuellt. Ofta kommer det även att vara nödvändigt att rengöra galler och bakplåtar för hand med vatten och diskmedel, och ugnsfläkten kan samla på sig fett, som också måste tas bort manuellt.

Dessutom är hela ugnsutrymmet inte alltid katalytiskt belagt, för på vissa modeller gäller det bara den bakre väggen, och därmed inte sidorna.

Sammantaget är katalys en bra rengöringsmetod, men pyrolysen är effektivare.

Den tredje typen av rengöring kallas för ångrengöring. Metoden är inte riktigt så effektiv som de andra, men den kan göra det manuella arbetet betydligt lättare. Om man skaffar en ugn med en ångrengöringsfunktion, måste man bara fylla vatten i en långpanna, och starta funktionen. Då kommer ugnen att värma upp vattnet så mycket att vattnet förångas, och den heta ångan löser fett och smuts, så att man lättare kan få bort det med en trasa. Hela processen tar bara en halvtimme, och metoden är betydligt mer energibesparande än både pyrolys och katalys, med i gengäld kommer man inte undan från att göra jobbet själv.


Se hur du kommer igång

Vi har här samlat ett par länkar till användbara Youtube-videor, som visar bra introduktioner till pyrolysugnar. Du kan se dem här under, och komma igång med din ugn på ett bra sätt.

Introduktion till pyrolysrengöring på danska:

https://www.youtube.com/watch?v=-wnpTZcojIE

Introduktion till pyrolysrengöring på svenska:

https://www.youtube.com/watch?v=PjWlw91XtZo


Introduktion till pyrolysrengöring på engelska:

https://www.youtube.com/watch?v=FP-nHj9Jnwc

Guide till pyrolysrengöring från Electrolux:

https://www.youtube.com/watch?v=PwXlISmi1WM

Så här rengör du ugnen

Om man har en ugn måste man ibland se till att få bort matrester, skit och smuts från den, något som lätt kan bli en krävande och manuell uppgift. Rengöringen kan dock bli lite lättare om du följer dessa goda råd.

Välj en självrengörande ugn

Whiteaway förklarar att man kan slippa mycket besvär genom att skaffa en ugn som är självrengörande. Det kan vara en ugn med pyrolytisk eller katalytisk självrengöring, och dessa funktioner sköter då rengöringen nästan helt på egen hand.

Manuell rengöring

Manuell rengöringPyrolysugnar kräver i stort sett ingen manuell rengöring, bortsett från att man måste torka bort askan med en trasa. Katalysugnar kräver ofta lite mer manuellt arbete än en pyrolysugn, men fortfarande inte särskilt mycket.

Självrengörande ugnar har ofta en speciell grov emalj, och det är den som gör att de kan rengöra sig själva. Ibland behöver man dock fortfarande hjälpa till med rengöringen, och om man har en ugn med grov emalj är det då viktigt att man inte använder varken ugnsrengöring, såpa eller rengöringsmedel. Dessa medel kan nämligen förstöra emaljen och därmed även syftet med den.

Vissa ugnar har bara den här typen av emalj på den bakre väggen, medan andra även har den på sidoväggarna. Ugnarna har dock inte grov emalj på botten, och därför kan man utan problem rengöra botten med ovan nämnda rengöringsmedel.

Rengöring med såpa

såpaOm du har en vanlig ugn utan specialemalj, eller om din ugn bara inte har den typen av emalj på alla sidor, fungerar såpa bra för att få bort smuts och skräp. Beroende på hur skitig ugnen är kan man använda såpa på två olika sätt.

Den snabbare metoden går ut på att man smörjer in ugnens ytor (de som tål det) med såpa, och sedan startar man ugnen på 50-100 grader. Det ska inte vara varmare, eftersom att såpan då kan bränna fast. Efter en stund börjar såpan att bubbla, varpå man stänger av ugnen igen. Vänta tills ugnen har svalnat och tvätta sedan bort såpan med vatten.

Om din ugn är väldigt skitig kan du dock behöva använda en grundligare metod: Börja på samma sätt och smörj in de ytor som tål det med såpa. Täck sedan såpan med plastfolie och låt det sitta över natten. Nästa dag tar du bort plastfolien och tvättar bort såpan med vatten.

Denna metod fungerar även bra på riktigt skitiga bakplåtar.

Använd fast såpa

I en artikel i danska Bt.dk berättar experter om ugnsrengöring med såpa, och de rekommenderar framförallt metoden till dem som har en vanlig ugn utan några självrengörande program. Detta motiverar de med att det annars kan innebära mycket manuellt arbete att rengöra en vanlig ugn. Experterna rekommenderar att man använder en fast variant av såpa – gärna med ett pH-värde mellan 11 och 13. Vanlig flytande såpa har nämligen ofta något lägre pH, och det är viktigt att använda fast såpa eftersom att såpan löser fett bättre ju mer basisk den är.

Fast såpa kan dock slita på händerna, och experterna rekommenderar därför att man använder handskar.

En helt naturlig rengöringsmetod: Använd bikarbonat

natronWhiteaway.com förklarar att det finns flera enkla och effektiva metoder för att rengöra ugnen.

Om du vill ha en rengöringsmetod som är 100 % naturlig och giftfri kan du använda bikarbonat. För att rengöra ugnen med bikarbonat börjar du med att mäta upp en halv kopp bikarbonat och blanda det med lite vatten. Blandningen ska vara tjock, så det räcker med ett par skedar vatten. Fördela sedan blandningen på ugnens ytor och lämna det över natten. Dagen därpå kan du tvätta ugnen med vatten och en svamp.

Om du ofta har problem med att få rent botten av ugnen kan du prova att ha en plåt med aluminiumfolie längs ner i ugnen varje gång du använder den. Smutsen samlas då på folien istället för på botten av ugnen. Om du har otur kan dock folien bränna fast i plåten, och det är även därför man inte ska lägga aluminiumfolie direkt på ugnsbotten.

Skippa ammoniaken

Ammoniak är effektivt, men det är även giftigt, och därför bör man aldrig använda ammoniak till ugnsrengöring. Detta kan nämligen förstöra ugnen och termostaten, och det kan även leda till att rester av ammoniak hamnar i maten som tillagas i ugnen.

Glöm inte glaset

Glöm inte glasetDe flesta ugnar har glasrutor för att man ska kunna följa med i tillagningen. Dessa blir dock snabbt skitiga, och de måste därför också rengöras.

Även här fungerar såpa bra, men man kan även använda vanligt diskmedel. Ta om möjligt lös glasrutan från ugnsluckan och smörj sedan in den med såpa eller diskmedel på köksbänken. Låt den sedan ligga en halvtimma innan du tvättar av den i diskhon.

Om rutan inte går att ta lös kan man även rengöra den på plats.

Kör gallret i diskmaskinen

De flesta ugnsgaller är tillverkade av rostfritt stål, och de kan därmed utan problem köras i diskmaskinen. Om gallret inte ryms i diskmaskinen, eller om du inte har någon diskmaskin, kan såpan användas till detta också. Smörj in gallret med fast såpa och linda in det i plastfolie. Låt verka över natten och tvätta sedan gallret med vatten.

Om det finns fastbrända rester på gallret kan man även använda stålull eller en skursvamp utan någon risk för att skada gallret.

Även om du har en pyrolysugn är det inte säkert att gallret och plåtarna tål pyrolysrengöringen. Dessa ska därför rengöras manuellt enligt beskrivningen här ovanför.

Glöm inte fläkten i varmluftsugnen

Om du har en varmluftsugn finns det även en fläkt i ugnen, men hur man tar lös den varierar från modell till modell. Titta därför i bruksanvisningen hur du ska montera lös fläkten i just din ugn, och rengör den sedan med vanligt diskmedel.

Kom ihåg att stänga av huvudströmbrytaren innan du tar lös fläkten.

Hur ofta ska jag rengöra ugnen?

Experterna rekommenderar att man tar bort den värsta smutsen lite eftersom, så att man inte helt plötsligt behöver göra en storrengöring. Som huvudregel bör man dock även rengöra ugnen ordentligt varannan månad.

Hur ser man skillnad på emaljen?

Danska Isabellas.dk förklarar att man enkelt kan se vilken typ av emalj man har i sin ugn. En vanlig ugn utan några självrengörande funktioner har en slät emalj, medan självrengörande ugnar, till exempel med pyrolys, har en grov emalj.


Olika sorters ugnar

När man ska välja en ny ugn kan det vara svårt att skilja på alla olika typer av ugnar som finns på marknaden. Baserat på en artikel från Which.co.uk berättar vi här om de olika ugnstyperna:

Enkel eller dubbel?

Which.co.uk berättar att det finns både enkelugnar och dubbelugnar. Dessa har oftast samma bredd, men höjden varierar, och dubbelugnar är ofta dyrare än enkelugnar.

Här är det viktigt att komma fram till om en enkelugn räcker för hushållets behov. Det gör den nämligen i de allra flesta fall, trots att man bara har ett ugnsutrymme att steka, baka och grilla i. Det finns även stora ugnar med en kapacitet  på över 80 liter.

En dubbelugn kan vara bra om man behöver fler möjligheter, för här har man alltid tillräckligt med utrymme. En dubbelugn är dessutom smart om man ofta lagar rätter som ska tillagas vid olika temperaturer. Den här typen av ugn tar dock ganska stor plats i köket.

Elektrisk ugn

Elektriska ugnar är de som är mest populära, till skillnad från gasugnen. En elektrisk ugn ger användaren många möjligheter, och om man köper en varmluftsugn finns det även en fläkt som ser till att värmen fördelas jämnt. Elektriska ugnar är väldigt pålitliga när det gäller att hålla en exakt temperatur, och de har ofta ett mycket brett temperaturspann.

En elektrisk ugn kostar dock mer att använda än en gasugn.

Gasugn

GasugnMånga tror att gasugnar hör till det förflutna, men det finns faktiskt fortfarande de som föredrar en gammaldags gasugn. Det kan vara svårt att få tag i en, men en av de stora fördelarna med en gasugn är att den är billig att använda. Man kan därmed spara pengar på att använda en gasugn istället för en elektrisk ugn. Gasugnarna är däremot inte lika effektiva som de elektriska ugnarna, och det kan vara svårt att få dem att hålla en jämn och stabil temperatur.

Inbyggnadsugn

InbyggnadsugnEn inbyggnadsugn är designad för att kunna passas in i köksinredningen. Man bygger helt enkelt in ugnen i köket så att den blir en del av helheten.

Fördelen med en inbyggnadsugn är att den inte sticker ut designmässigt, vilket ger köket ett renare utseende. Inbyggnadsugnar finns i olika storlekar, men man måste vara uppmärksam på måtten och kontrollera att ugnen passar in i det utrymme som finns för den i köksinredningen.

Inbyggnadsugnar finns i olika pris- och energiklasser, och det finns både modeller med många och med få funktioner. Det är därför relativt enkelt att hitta en inbyggnadsugn som passar dina individuella preferenser.

Spis med ugn

Spis med ugnEn hel spis med kokplattor överst och ugn undertill är en kontrast till inbyggnadsugnar. Här får man inte bara en ugn, utan en hel spis, och detta tar förstås plats köket. Den här 2-i-1-typen är smart och fyller flera behov på en och samma gång, men det är förstås bara ett bra alternativ om du faktiskt behöver både en spis och en ugn.

Spisar finns också i olika pris- och energiklasser samt med varierande mängd funktioner.

Mikrovågsugn

En modern mikrovågsugn kan idag göra mer än att bara poppa popcorn eller värma en fryspizza. En mikrovågsugn tillagar maten med hjälp av mikrovågor. Dessa värmer upp vattenmolekylerna i maten, och det är därför insidan av maten blir varm lika snabbt som utsidan.

Moderna mikrovågsugnar har ofta andra funktioner också, till exempel varmluft och grill, och det innebär att man i de flesta fall kan använda mikrovågsugnen som en helt vanlig ugn. En mikrovågsugn är dock mindre än en vanlig ugn, så man rymmer inte lika mycket i den.

Även mikrovågsugnar finns i olika prisklasser, och det finns både modeller med många och modeller med få funktioner.

Miniugn

MiniugnEn miniugn passar där det inte finns särskilt mycket plats i köket, till exempel i sommarstugan eller på studentrummet. En miniugn är, precis som namnet antyder, inte särskilt stor. Den rymmer därför inte heller särskilt mycket, men det finns ändå tillräckligt med utrymme för till exempel lasagne eller pizza.

En miniugn kan oftast inte ersätta en vanlig ugn. Miniugnar finns i olika prisklasser och har ofta både över/undervärme och undervärme, och vissa modeller har även en grillfunktion.

Kombiugn

Precis som namnet tyder på kan en kombiugn användas till flera olika ändamål. En kombiugn är ofta en mikrovågsugn som kan lite mer än vanliga mikrovågsugnar, eller en vanlig ugn som även kan tillaga maten med ånga.

Kombiugnar finns också i olika pris- och energiklasser, och oftast har de åtminstone de viktigaste funktionerna – som över/undervärme, undervärme, varmluft och grill.


Så här väljer du rätt ugn

HmmSom konsument ska man vara noggrann med vilken ugn man köper, eftersom att olika ugnar passar till olika konsumenter. Det finns dock ett par grundläggande punkter som alltid ska vara i ordning.

Guider om hur man väljer rätt ugn finns bland annat hos det brittiska testmagasinet Which.co.uk, den danska tidningen B.dk samt det danska konsumentrådet Tænk. I dessa guider förklarar de först och främst att en bra ugn ska hålla i minst tio år, men gärna längre.

Olika storlekar

Innan du ens börjar fundera på olika funktioner ska du först komma fram till det mest grundläggande: Hur stor ugn behöver du? Och hur stor ugn har du plats för i köket? Det finns både små, medelstora och stora ugnar, och de stora rymmer väldigt mycket.

Experterna skriver att ugnar vanligtvis har en kapacitet på 50 till 75 liter, men vissa ugnar är ännu större. Genomsnittet ligger på ca 64 liter, så allt över det räknas som en stor ugn.

En stor ugn är en fördel för dig som har en stor familj eller ofta har gäster över på middag. Det är däremot onödigt att ha en stor ugn om man bara lagar mindre mängder mat. Man utnyttjar då inte utrymmet, vilket leder till en onödigt hög energiförbrukning. Man ska dock inte heller proppa in för mycket mat i en mindre ugn, eftersom att värmen då fördelas sämre.

Du bör alltså fundera över dina vanor och din förbrukning innan du väljer ugnsstorlek.

En bra ugn till ett lågt pris

Priset är också en viktig faktor, och experterna förklarar att dyra ugnar inte alltid är bäst. De har nämligen genomfört tester som visar att man utan problem kan hitta en bra ugn för ett par tusen kronor, medan de dyrare modellerna lätt  kan komma upp i över 10 000.

Energimärkningen

energimærkningMan ska heller inte glömma bort energimärkningen. En ugn i en hög energiklass har nämligen en betydligt lägre energiförbrukning än en modell i en lägre energiklass. Energimärkningen är obligatorisk och finns därför på alla ugnar, och för just ugnar går skalan från D till A+++, där A+++ är bäst. Rekommendationen är att köpa en modell med en så hög energiklass som möjligt – gärna A eller bättre.

Skillnaden märks dessutom tydligt. Experterna har nämligen räknat ut att en ugn i energiklass B på 75 liter förbrukar 1,14 kWh för att värma upp en stek, medan en ugn i samma storlek i energiklass A++ bara behöver 0,39 kWh för samma uppgift. Ugnen i energiklass B förbrukar alltså nästan tre gånger så mycket ström.

Du hittar mer information om energimärkningen längre ner i artikeln.

Hur många funktioner ska ugnen ha?

På samma sätt som ugnar finns i olika storlekar, finns det även ugnar med varierande mängd funktioner. Här måste du också känna till dina egna behov, för många av funktionerna kostar en hel del.

Om man vet med sig att man bara använder vanlig över/undervärme, och kanske grill eller varmluft någon gång emellanåt, finns det ingen anledning att välja en ugn som kan göra så mycket mer än det. Det skulle inte vara något annat än ett slöseri med pengar, och man kommer då att ha en dyr ugn med funktioner som man aldrig använder.

En ugn med varmluft är dock att rekommendera, eftersom att man då kan tillaga mat på flera plåtar samtidigt. Detta är möjligt tack vare att en fläkt ser till att värmen fördelas jämnt i ugnen.

Experterna rekommenderar även att man köper en ugn som kan köras med enbart undervärme, vilket är särskilt användbart vid pizzabakning. Övervärmen är istället bra vid gratinering.

Det finns även ugnar som kan göra väldigt mycket. Vissa har en stektermometer och inbyggda kokböcker, medan andra har matlagningsprogram och favoritprogram. Detta kan vara användbart och förenkla matlagningen, men ofta kommer man att betala extra för den här typen av funktioner. Vissa ugnar har även specialprogram för lågtemperaturstekning, pizza och upptining.

Med eller utan självrengöring?

Vissa ugnar har även självrengöringsprogram, som pyrolys eller katalys, och dessa kan vara bra om man helst slipper ugnsrengöringen. Du måste dock själv avgöra om du har användning för självrengöring eller inte, och tänk på att ugnar med dessa funktioner ofta kostar mer.

Användarvänlighet

Undersök hur intuitiva modellerna i butiken är att använda. Vissa ugnar är nämligen svårare att förstå och använda än andra.

Tänk även på detta

Det finns även ett par andra komponenter som inte riktigt är nödvändiga, men som kan vara bra att ha. Which.co.uk nämner här att en digital display med timer och digitala val kan vara mer exakt än till exempel vridknappar.

Teleskopskenor kan också vara en fördel, särskilt när man hanterar tunga ugnsformar. Dessa förbättrar säkerheten och gör arbetet lättare.

Några ugnar har även en ångfunktion som vissa kan tycka väldigt bra om. Ångugnar tillagar maten med ånga i en lägre temperatur, och detta resulterar i saftigare mat som dessutom har kvar mer näringsämnen.

Ugnar blir bara mer och mer högteknologiska, och idag kan man köpa ugnar som kan styras via en app på telefonen. Detta är också något som kan underlätta matlagningen och göra arbetet mer flexibelt.

Du bör även ta reda på om ugnen blir varm snabbt och om den håller den valda temperaturen, och det är dessutom viktigt att ugnen blir jämnvarm i hela ugnsutrymmet. För att ta reda på de här sakerna kan du läsa olika tester där kunniga människor har granskat just detta, och dessa tester innehåller även mycket annan information.


Vad betyder ugnssymbolerna?

De flesta vet hur symbolen för över/undervärme ser ut – kanske intuitivt eller helt enkelt för att det är den funktion de använder oftast.

Det finns dock många fler symboler på ugnen, och baserat på en artikel från Tretti.se går vi här igenom de vanligaste ugnssymbolerna:

🌀 Över/undervärme: Två liggande linjer ovanför varandra.

🌀 Undervärme: En liggande linje längst ner.

🌀 Övervärme: En liggande linje högst upp.

🌀 Varmluft: En cirkel med en figur inuti som liknar en propeller med tre blad. “Propellern” symboliserar fläkten som gör att värmen fördelas jämnt.

🌀 Grill: En liggande sicksacklinje. Kan även förekomma tillsammans med symbolen för varmluft om dessa är kombinerade i en funktion.

🌀 Snabbuppvärmning: Kan variera lite, men det är ofta två pilar som pekar åt höger mot tre vågiga linjer på högkant.

🌀 Upptining: En iskristall med en droppe under.


Kontrollera energimärkningen

Ugnens energimärkning gör skillnad, och med rätt energiklass kan du både spara pengar och skona miljön.

Energimärkningen ser olika ut för olika produkter, och Energimyndigheten.se skriver att skalan för ugnar går från A+++ till D, där A+++ är effektivast. Det finns alltså sju olika energiklasser: D, C, B, A, A+, A++, A+++.

Danska Sparenergi.dk har också en artikel om energimärkningen av ugnar, och deras experter rekommenderar att man väljer en ugn i energiklass A eller bättre.

Vilken energiklass en ugn tillhör har nämligen en stor inverkan på hur mycket ugnen förbrukar, och här visar Sparenergi.dk skillnaden i konkreta siffror:

En ugn på 65 liter i energiklass B förbrukar 1,09 kWh/användning
En ugn på 65 liter i energiklass A förbrukar 0,88 kWh/användning
En ugn på 65 liter i energiklass A+++ förbrukar 0,37 kWh/användning

En ugn på 75 liter i energiklass B förbrukar 1,14 kWh/användning
En ugn på 75 liter i energiklass A förbrukar 0,93 kWh/användning
En ugn på 75 liter i energiklass A+++ förbrukar 0,39 kWh/användning

Så här läser du energimärkningen för ugnar

Enligt energimyndigheten.se finns energimärkningen bland annat på tv-apparater, värmepumpar, lampor och de flesta vitvaror, och syftet med den är att hjälpa dig som konsument att välja energismart.

energimärkningen för ugnar finns en symbol som visar om det är en elugn eller en gasugn, och ugnens energiklass anges sedan på en skala från A+++ till D. Under detta anges ugnens kapacitet i liter, och där finns även information om modellens energiförbrukning vid både konventionell uppvärmning med över/undervärme samt med varmluft.


test-passedSå här testas ugnar

När testpaneler provar ugnar undersöker de olika aspekter. Det stora brittiska testmagasinet Which.co.uk förklarar här hur de går tillväga när de granskar ugnar, och de berättar även vad som har störst betydelse för betyget.

Temperatur

Which.co.uk skriver att de undersöker hur bra temperaturprecision ugnarna har, och att detta är mycket viktigt för bedömningen.

Om ugnen inte håller den temperatur man har ställt in kommer maten som man lagar antingen att bli överstekt eller inte ens färdig, och en sådan ugn har därmed dålig temperaturprecision. Which.co.uk mäter temperaturen på flera ställen i ugnen, och vissa ugnar som de har granskat har varit upp till 30 grader varmare än de varit inställda på.

Kapacitet

De mäter upp ugnens faktiska kapacitet, och vissa ugnar rymmer inte lika mycket som utlovat.

Grill

För att mäta hur bra ugnens grillfunktion är lägger de vitt bröd utan kanter i ugnen. De startar sedan grillfunktionen och undersöker hur jämnt samt hur mycket brödet rostas.

Uppvärmning

De mäter hur snabbt ugnen värms upp till önskad temperatur, och Which.co.uk använder 180 grader som måttstock. De berättar att de snabbaste ugnarna kommer upp i 180 grader på 4 minuter, medan de långsammaste kan behöva mer än 10 minuter.

Användarvänlighet

De brittiska experterna bedömer även hur lättanvända ugnarna är samt hur intuitiva kontroller de har. De utvärderar även överskådligheten samt hur lätt det är att ställa in mat i ugnen och sedan ta ut den igen.


Pyrolysugn test – dessa källor har vi använt:

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰

Det danska konsumentrådet utför grundliga tester och jämförelser och vardags- och konsumentprodukter. Här handlar det om ett test av 17 ugnar i alla prisklasser, och från både kända och mindre kända märken.

Du kan läsa mer om testet här, men full åtgång kräver dock en prenumeration. Det är också möjligt att köpa åtgång till enskilda test.


Råd & Rön 🇸🇪

Konsumentorganisationen Råd & Rön behandlar flera aspekter av det svenska konsumentlivet, och detta inkluderar även tester av olika konsumentprodukter. Här har Råd & Rön provat 11 olika ugnar med pyrolys.

Klicka på den här länken för att läsa mer. Observera dock att du antingen måste prenumerera eller köpa tillgång till den enskilda undersökningen för att kunna se de specifika testresultaten.


Goodhousekeeping.co.uk 🇬🇧

Hos brittiska Good Housekeeping Institute kan man som konsument hitta både kunskap, information och bedömningar av olika hus-, hem- och trädgårdsprodukter. Goodhousekeeping.co.uk utför nya tester lite eftersom, och de bedömer produkterna utifrån funktionalitet, användarvänlighet, användbarhet och pris. Här har experterna provat pyrolysugnen Samsung NV73J9770RS.

Klicka på den här länken för att läsa mer.


Telegraph.co.uk 🇬🇧

The Telegraph är en av Storbritanniens traditionella tidningar. Den publicerades för första gången 1855 och ges fortfarande ut dagligen, och idag har tidningen dessutom en stor hemsida. Tidningen skriver huvudsakligen om in- och utrikesnyheter, men även om sport, underhållning, kultur och livsstil. Här har tidningen provat olika ugnar och kommit fram till vilka som förtjänar en plats i konsumenternas kök, och de testade bland annat modellen Samsung NV73J9770RS.

Klicka på den här länken för att läsa mer om undersökningen.


Which.co.uk 🇬🇧

Which.co.uk är Englands största konsumentmagasin. Deras vision är att vara konsumenternas förlängda arm och medhjälpare i vardagen, och de ser till att konsumenterna får bästa möjliga information innan de köper en produkt. Which.co.uk testar kontinuerligt ett brett utbud av konsumentprodukter, och den här gången handlar det om pyrolysugnen Samsung NV73J9770RS. Klicka på den här länken för att läsa mer om undersökningen.

Observera att du måste ha ett betalt medlemskap hos Which.co.uk för att få full tillgång till de specifika testresultaten. 


Användarrecensioner ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Förutom ovanstående tester har vi också tittat på användarrecensioner hos olika återförsäljare av pyrolysugnar. Vi har tittat på de nämnda ugnarna, och undersökt vad de vanliga konsumenterna tycker om produkterna. Det ger ett bra komplement till experternas bedömningar.

En annan populär ugnstyp är ångugn, som ger dig möjlighet att tillaga mat på ett helt nytt sätt. Vi har gett ut ett ångugn-test, där du kan läsa mycket mer om vad du kan få ut av en ångugn.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse