Varmluftsugn test 2020 – Hitta de bästa varmluftsugnarna – Bäst i Test guide

0

Ugnen används till många olika saker i köket. Den kan tillaga både kött, grönsaker och potatis samt baka bröd och kakor.

Det finns olika typer av ugnar och många är idag utrustade med varmluft. Den här artikeln handlar därför om tester av just varmluftsugnar. Baserat på experternas bedömningar i olika undersökningar går vi igenom varmluftsugnarna var för sig för att komma fram till vad som gör varje ugn till ett bra köp.

Vi går igenom de olika testerna för att kunna hjälpa dig att hitta den ugn som passar bäst till dina behov. Vi har tittat närmare på undersökningar från Råd & Rön och den danska motsvarigheten konsumentrådet Tænk.

Alla ugnar har dock inte ingått tester och därför tittar vi även på kundomdömen för att undersöka vad konsumenterna själva tycker om ugnarna och deras funktioner. Marknaden för varmluftsugnar är stor och bara utvalda modeller ingår i de olika undersökningarna. Det betyder inte att de ugnar som inte granskas är sämre – de har bara inte testats ännu.

Om du vill läsa mer finns det en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till längst ner i artikeln.

I den här artikeln får du:
🔸 Överblick över marknadens bästa varmluftsugnar
🔸 Guide till att lära känna funktionerna hos din ugn
🔸 Information om hur man använder sin ugn på ett så bra och billigt sätt som möjligt
🔸 Tabell över skillnaden mellan konventionell värme och varmluft.
🔸 Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden. 


Electrolux EOB100X

✅ Testvinnare hos Råd & Rön
✅ “Bra köp” hos det danska konsumentrådet Tænk

Electrolux EOB100X

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

Med Electrolux EOB100X får du många användbara funktioner och inställningar. Ugnen har bland annat ett effektivt varmluftssystem som ger en stabil och jämn temperatur i hela ugnen. Modellen har även över- och undervärme, lågtemperaturstekning, intervallgrill och grillfunktion. Det finns även ett inbyggt kylsystem som ser till att ugnen inte blir för varm.

Hög temperaturprecision

Temperaturen i ugnen är viktig för att uppnå de bästa resultaten i köket. Tack vare Electrolux’ unika UltraFanPlus-varmluftssystem är du garanterad en jämn och stabil tillagning med den här modellen.

Med hänsyn till miljö och konsument

Electrolux EOB100X är en stor modell med en kapacitet på 72 liter, vilket är tillräckligt för en familj med fem eller fler medlemmar. Storleken är även en fördel om du får gäster. Med energimärkning A är den här modellen miljövänlig och har en låg energiförbrukning. Den är dessutom mycket användarvänlig. Det är enkelt att ställa in ugnen och att förstå de olika inställningarna, och det finns många matlagningsmöjligheter med över/undervärme, undervärme, övervärme, varmluft samt stor och liten grill. Som en extra bonus är Electrolux EOB100X en billig modell och du får även en långpanna, två plåtar och ett galler med på köpet.

Electrolux EOB100X är en inbyggnadsugn, vilket innebär att den är gjord för att bli en integrerad del av köket. Var därför särskilt uppmärksam på modellens mått för att veta säkert att den får plats.

Modellens utvändiga mått är 57,3 cm (H) x 55,6 cm (B) x 55,5 cm (D).

Utvalda fördelar med Electrolux EOB100X:
🔵 Bra till både kött och bakning
🔵 Hög temperaturprecision
🔵 Miljövänlig modell
🔵 Inbyggnadsugn med många funktioner
🔵 Billig modell

Här nedanför kan du se en kort presentation av Electrolux EOB100X: 

https://www.youtube.com/watch?v=SjeJze6m9CU

Electrolux EOP601X

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Electrolux EOP601X

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

Electrolux EOP601X är en modell som kan tilltala de flesta konsumenter eftersom att den är mångsidig och har en brett användningsområde. Särskilt varmluftssystemet som ger en jämn temperatur i hela ugnen håller en hög kvalitet hos denna modell. Det går även att använda en lågtemperaturstekning, intervallgrill för gratinering eller grillfunktion för att få en knaprig svål på fläsket.

Hög användarvänlighet

Avancerade ugnar kan vara svåra att förstå och ställa in men Electrolux EOP601X har en bra användbarhet och är lätt att använda. Ugnen levereras med en detaljerad manual som har svar på det mesta och innehåller bra tips om ugnens inställningar och tillagning.

Både temperaturprecision och -stabilitet är i toppklass och man kan därmed lita på att ugnen faktiskt håller den temperatur man ställer in den på. Temperaturen hålls även stabil under hela tillagningen. Man har dessutom tänkt på säkerheten och en barnspärr på luckan gör att man kan vara säker på att ingen skadas under tillagningen. Ugnens utvändiga temperatur hålls på en låg nivå så att varken barn eller djur kan bränna sig på den.

Varmluft ger ett jämnt resultat

Electrolux EOP601X har många olika funktioner. Den har både varmluft, över/undervärme, undervärme, grill och varmluftsgrill. Särskilt varmluften har många fördelar eftersom att den får luften att cirkulera i hela ugnen, vilket ger en bättre värmefördelning. Det innebär att maten får samma värme oavsett var i ugnen den är och den tillagas därför jämnare.

Den inbyggda pyrolysfunktionen gör dessutom att rengöringen av Electrolux EOP601X sköter sig själv. Modellen är även tillverkad med omtanke för miljön och har en miljömärkning med energiklass A+.

Modellens utvändiga mått är 57,3 cm (H) x 55,6 cm (B) x 55,5 cm (D). Eftersom att det här är en inbyggnadsugn är det viktigt att kontrollera måtten.

Utvalda fördelar med Electrolux EOP601X:
🔵 Möjlighet till intervallgrill och lågtemperaturstekning
🔵 Mycket bra grillfunktion
🔵 Hög temperaturprecision och -stabilitet
🔵 Många ugnsfunktioner ger en större flexibilitet
🔵 Pyrolysfunktion sköter rengöringen

Här nedanför kan du se en kort presentation av Electrolux EOP601X:

https://www.youtube.com/watch?v=bSLUuevxWu4

Electrolux EKC6051BOW

✅ Testvinnare hos Råd & Rön

electrolux-ekc6051bow

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 477,00 Kr. 0,00 Kr. 5 477,00 Kr. Läs mer
5 477,00 Kr. 0,00 Kr. 5 477,00 Kr. Läs mer
5 477,00 Kr. 0,00 Kr. 5 477,00 Kr. Läs mer

Spisen EKC6051BOW från Electrolux har alla nödvändiga funktioner och lite till. Själva ugnsutrymmet har en kapacitet på 70 liter och det effektiva varmluftssystemet fördelar den varma luften jämnt i ugnen, vilket gör att man kan utnyttja hela utrymmet med flera plåtar åt gången.

Enkel att använda

Andra viktiga faktorer som avgör om en ugn är ett bra köp eller inte är användarvänligheten och hanterbarheten och Electrolux EKC6051BOW klarar sig bra på båda punkterna. Inställningarna är lätta att förstå och det är enkelt att sätta in och ta ut maten, vilket är särskilt viktigt om man hanterar tunga formar och plåtar.

För en ännu högre användarvänlighet följer det med en välgjord manual som har svar på de flesta frågor och ger tips till användaren. Energiförbrukningen är i den lägre änden av skalan med en förbrukning på bara 0,61 kWh när man gräddar kakor och modellen befinner sig i energiklass A. De funktioner som finns är över/undervärme, varmluft och varmluftsgrill, vilket är absolut tillräckligt för den vanliga konsumentens vardagsanvändning.

Modellens utvändiga mått är 90 cm (H) x 60 cm (B) x 60 cm (D). Observera att måtten är högre än hos andra testade ugnar eftersom att dessa mått är för hela spisen.

Utvalda fördelar med Electrolux EKC6051BOW:
🔵 En hel spis istället för bara en ugn
🔵 Bra till kött med en välfungerande grillfunktion
🔵 Hög temperaturprecision
🔵 Lätt att använda

Här nedanför kan du se en kort presentation av Electrolux EKC6051BOW:

https://www.youtube.com/watch?v=489kPG4tc9U

Bosch HBN201E2S

✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

HBN201E2S bosch ovn test

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

Bosch HBN201E2S har fyra olika funktioner som alla är otroligt effektiva och lätta att använda: Varmluftsgrill, vanlig varmluft, variogrill samt över/undervärme. Temperaturen kan ställas in från 50 – 270 °C och ugnen kontrolleras lätt med två vred.

Stadig och bra

Om man letar efter en stadig ugn som även är bra och användarvänlig kan Bosch HBN201E2S vara ett bra val. Modellen får nämligen bra betyg på i stort sett alla testpunkter. Hållfastheten återspeglas även i temperaturprecisionen i och med att ugnens temperatur inte avviker många grader från den önskade temperaturen. Bruksanvisningen som följer med är dessutom användarvänlig och riktar sig även mot oerfarna användare. Modellen är dock så enkel att använda, och inställningarna så lätta att förstå att det knappt finns något behov av en manual.

Bra till det medelstora hushållet

Bosch HBN201E2S har ett ugnsutrymme på 66 liter och hör därmed inte till de största ugnarna på marknaden. Storleken är dock lagom för en medelstor familj. Bosch HBN201E2S har inte lika många ugnsfunktioner som vissa av de andra modellerna på marknaden men basfunktionerna fungerar i gengäld mycket bra. Modellens varmluftsfunktion fungerar till exempel otroligt bra och är särskilt användbar om man vill laga mat eller baka i flera lager samtidigt. Detta är möjligt eftersom att luftcirkulationen ser till att värmen fördelas jämnt i hela ugnen.

Om man inte behöver en massa smarta funktioner utan bara vill ha en enkel ugn som tillagar god mat är Bosch HBN201E2S ett bra val.

Modellens utvändiga mått är 57 cm (H) x 55 cm (B) x 55 cm (D). Eftersom att Bosch HBN201E2S är en inbyggnadsugn som ska integreras i köksinredningen är det extra viktigt att kontrollera måtten.

Utvalda fördelar med Bosch HBN201E2S:
🔵 Grillfunktion ger en fin sprödhet
🔵 Välgjord bruksanvisning
🔵 Bra till ett medelstort hushåll
🔵 Enkel och stadig modell

Här nedanför kan du se en kort presentation av Bosch HBN201E2S:

https://www.youtube.com/watch?v=dRFXRzNSXNk

Zanussi ZCV65000WA

✅ Populär bland användare

zanussi-zcv65000wa

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

Modellen Zanussi ZCV65000WA har inte ingått i några officiella tester men den är däremot en stabil och bra spis som konsumenterna tycker mycket bra om. Vi har tittat närmare på kundomdömen på Skousen.dk och Whiteaway.com där konsumenter som använder ugnen/spisen dagligen berättar om produktens bästa sidor. Zanussi ZCV65000WA har recenserats av nästan 30 användare och får i genomsnitt 4,3 av 5 stjärnor.

Både ugn och keramikhäll

Zanussi ZCV65000WA är inte bara en ugn. Den är en hel spis som ska stå själv och inte integreras i köksinredningen som inbyggnadsugnar. Att Zanussi ZCV65000WA är en hel spis betyder givetvis att du även får kokfält med den här modellen, vilket ger fler användningsområden.

Användarna är generellt nöjda med modellen och skriver att ugnen är otroligt bra på att tillaga maten. Som en extra bonus är modellen relativt billig och man får därmed riktigt mycket valuta för pengarna med denna spis. Förutom att ugnen är bra är de fyra kokfälten keramiska, vilket gör att de värms upp väldigt snabbt.

Inte många, men bra funktioner

Zanussi ZCV65000WA tillhör inte de spisar och ugnar som har många avancerade funktioner. Modellen har dock alla nödvändiga funktioner som över/undervärme, grill och varmluft. Grillfunktionen är särskilt bra om man vill ha en lite grillad smak och knaprig fläsksvål eller krispigt skinn på kycklingen. Varmluften passar bra till matlagning i flera lager samtidigt då cirkulationen ser till att alla vrår av ugnen håller samma temperatur. Det ger dessutom ett jämnt resultat när man till exempel bakar kakor eller muffins.

Stor ugn

Zanussi ZCV65000WA har ett ugnsutrymme med en kapacitet på 68 liter, vilket är en riktigt mycket och modellen är därmed bra även när det kommer gäster. Det stora ugnsutrymmet kombineras med ugnsstegar med fem nivåer och extra stora plåtar som gör att man kan utnyttja hela utrymmet.

Storleken är också något som användarna framhäver och de nämner även att de fem nivåerna är ett stort plus. Zanussi ZCV65000WA har inte någon självrengöringsfunktion men användarna berättar att modellen är enkel att rengöra manuellt. Kontrollvreden fungerar bra och spisen är lätt att montera. Zanussi ZCV65000WA ger dessutom intryck av en mycket hög kvalitet.

Modellens utvändiga mått är 85,0 cm (H) x 59,6 cm (B) x 60,0 cm (D).

Utvalda fördelar med Zanussi ZCV65000WA:
🔵 Hel spis med både ugn och kokfält
🔵 Billig modell
🔵 Bra tillagningsalternativ
🔵 Stor modell med ett ugnsutrymme på 68 liter
🔵 Hög kvalitet


Bosch HBA63B152S

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk

Bosch HBA63B152S

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

Bosch HBA63B152S kan ställas in på temperaturer från 50 – 300 °C och har inte mindre än sex ugnsfunktioner: över/undervärme, varmluft, varmluft eco, undervärme, stor variogrill och varmluftsgrill. Ugnen erbjuder därmed breda tillagningsmöjligheter och är lämplig för både kött, bakverk och mycket annat. Ugnsutrymmet har en kapacitet på 63 liter.  

Både stabil och exakt

En välfungerande ugn klarar av att hålla en konstant temperatur som gör att både mat och kakor blir jämnt bakade. Bosch HBA63B152S är enligt tillverkaren otroligt exakt och håller en stabil temperatur under hela tillagningstiden, vilket innebär att temperaturen står stabilt på den valda temperaturen utan att svänga upp och ner. Om temperaturstabiliteten är dålig kan temperaturen både stiga och sjunka under tillagningsprocessen, vilket går ut över maten som tillagas.

Pyrolys sköter rengöringen

Bosch HBA63B152S är gjord med hänsyn till användarvänligheten och ugnen har därför en inbyggd pyrolysfunktion. Pyrolys är en typ av självrengöring som avlägsnar skräp och smuts av sig själv och denna funktion gör därmed att man slipper det manuella arbetet med att rengöra ugnen. Den fungerar genom att ugnen startar ett program där temperaturen stiger till ca 500 grader. Processen tar ett par timmar och under den tiden omvandlas all smuts till aska. När programmet är färdigt torkar man enkelt bort askan med en trasa.

Bosch HBA63B152S är dessutom en mycket snabb modell som på kort tid värms upp till den valda temperaturen. En annan bra och användbar funktion är snabbuppvärmningen som kan startas om man vill att ugnen värms upp extra snabbt.

Modellens utvändiga mått är 57,1 cm (H) x 55,9 cm (B) x 56,0 cm (D). Måtten är mycket viktiga eftersom att ugnen är en inbyggnadsugn. Kontrollera därför noggrant om ugnens mått passar in i utrymmet i köksinredningen.

Utvalda fördelar med Bosch HBA63B152S:
🔵 Mångsidig modell med många funktioner
🔵 Ugnsutrymme på 63 liter
🔵 Mycket hög temperaturstabilitet och -precision
🔵 Pyrolysfunktion sköter rengöringen
🔵 Snabbuppvärmningsfunktion

Här nedanför kan du se en kort presentation av Bosch HBA63B152S:

https://www.youtube.com/watch?v=btEjwdvwOyw

Steba ECO miniugn

✅ Populär bland användare

Steba ECO miniovn

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 652,00 Kr. 0,00 Kr. 1 652,00 Kr. Läs mer
1 652,00 Kr. 0,00 Kr. 1 652,00 Kr. Läs mer
1 652,00 Kr. 0,00 Kr. 1 652,00 Kr. Läs mer
1 911,00 Kr. 0,00 Kr. 1 911,00 Kr. Läs mer
1 926,00 Kr. 0,00 Kr. 1 926,00 Kr. Läs mer

Modellen Steba ECO miniugn från det lite mindre kända varumärket Steba har inte ingått i experternas tester. Vi har dock ändå tagit med den i vår artikel eftersom att det är en bra och gedigen miniugn som är mycket omtyckt av användarna. Vi har tittat närmare på kundomdömen på Skousen.dk och Whiteaway.com där konsumenter som använder ugnen i vardagen berättar om produktens bästa sidor. Steba ECO miniugn har recenserats av nästan 20 personer och får i genomsnitt 4,7 av 5 stjärnor.

Bra till kyckling på spett

Om man har ett litet kök med ont om utrymme kan en miniugn vara ett bra alternativ till en vanlig ugn eller spis. Steba ECO är just en miniugn och användarna är mycket imponerade över modellens prestanda. Det följer med ett roterande grillspett med modellen som är perfekt för att tillaga kyckling.

Flera användare har provat detta och alla är mycket imponerade över hur vällagad och god kycklingen blir. Även en relativt stor kyckling på 1200 gram kan tillagas i ugnen eftersom Steba ECO miniugn har en kapacitet på 28 liter. Det går även att laga många andra rätter i miniugnen, till exempel pizza, bröd och kött. Steba ECO miniugn fungerar alltså i stort sett lika bra som en vanlig ugn.

Många tillbehör

Det ingår många delar till Steba ECO miniugn som ger ännu fler användningsområden för miniugnen. Den har både över/undervärme och varmluft, och temperaturen kan ställas in på upp till 230 grader. Det följer som sagt med ett roterande grillspett med ugnen, men det ingår även en emaljerad plåt, ett förkromat ugnsgaller och en smulbricka.

Ugnsutrymmet är belagt med en non stick-beläggning som minskar risken för att matrester, fett och smuts bränner fast. Användarna påpekar även att ugnen är lätt att rengöra, vilket delvis beror på non stick-beläggningen. Man kan placera maten på tre olika höjder i ugnen och timern kan ställas in på upp till 90 minuter.

Hög användarvänlighet

Användarna berömmer Steba ECO miniugn för att vara mycket användarvänlig och minst lika bra som en vanlig ugn. Maten blir vällagad och god, och modellen värms dessutom upp på ca 10 minuter. Den här ugnen är även gjord med omtanke för miljön. Den är en ECO-modell som är 36 % mer energisparande och har en bra isolering som gör att utsidan håller en låg temperatur. En av de främsta fördelarna med modellen är dess varmluftssystem som fungerar otroligt bra.

I en miniugn är ugnsutrymmet vanligtvis mindre än i en vanlig ugn och om man vill laga stora mängder mat får det därför inte plats lika mycket. Här är dock varmluft effektivt eftersom att cirkulationen ger en jämn värmefördelning i hela ugnen. Steba ECO miniugn har dessutom en fin design och kommer i en silvergrå färg. Kom ihåg att den här miniugnen ska placeras så att den har 5-10 cm fritt utrymme runt om.

Modellens utvändiga mått är 31 cm (H) x 51 cm (B) x 41 cm (D).

Utvalda fördelar med Steba ECO miniugn:
🔵 En miniugn tar mindre plats än en vanlig ugn
🔵 Mångsidig användning
🔵 Användbara tillbehör ingår
🔵 Värms upp snabbt
🔵 Bra varmluftsfunktion


Gorenje MI 281 W mikrovågsugn

✅ Populär bland användare

Gorenje MI 281 W mikroboelgeovn

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

Modellen Gorenje MI 281 W har inte testats av någon expertpanel, men den får vara med i vår artikel eftersom att den är en stabil och bra mikrovågsugn som är mycket omtyckt av användarna. Vi har tittat närmare på kundomdömen på Skousen.dk och Whiteaway.com där konsumenter som använder ugnen i vardagen berättar om modellens fördelar. Gorenje MI 281 W  har recenserats av mer än 50 användare och får i genomsnitt 4,4 av 5 stjärnor.

Effektiv mikrovågsugn

Gorenje MI 281 W är mer än bara en mikrovågsugn. Modellen är bland annat utrustad med varmluft, vilket ökar variationsmöjligheterna betydligt. Även om Gorenje MI 281 W är en mikrovågsugn kan man alltså bland annat använda den för att tillaga middagen. Varmluften fungerar nämligen på precis samma sätt som i en vanlig ugn och gör därmed att hela utrymmet i ugnen håller samma temperatur. Användarna uppskattar även att modellen är så mångsidig och säger att man nästan inte behöver en vanlig ugn om man har Gorenje MI 281 W.

Användbara funktioner

Gorenje MI 281 W passar väldigt bra i hem där det inte finns särskilt mycket utrymme i köket. Trots sin lilla storlek har den ett ugnsutrymme på 28 liter och är därmed inte begränsad till att laga smårätter.

Förutom varmluft har modellen en grillfunktion, och den smarta upptiningsfunktionen gör att man kan tina både kött, grönsaker och andra frysvaror i ugnen. Användarna berömmer modellens höga användarvänlighet och berättar att display och inställningar är enkla att förstå. För en enklare användning är Gorenje MI 281 W försedd med tio effektsteg och fem förinställda program. Dessa gör att man bara behöver välja program och vikt för att ugnen själv ska räkna ut tillagningstiden.

Snygg design

Trots att Gorenje MI 281 W är en mikrovågsugn som inte direkt sticker ut i köket lägger flera användare märke till modellens fina design. Modellen är neutral i en vit färg och ugnsutrymmet är dessutom rostfritt, vilket gör att man slipper rostfläckar inuti. Kapaciteten på 28 liter göra att Gorenje MI 281 W rymmer tallrikar och formar med en diameter på upp till 30 cm, och den roterande bottenplattan bidrar till en jämn tillagning. Modellen är dessutom barnsäker så varken barn eller djur skadas.

Modellens utvändiga mått är 31,1 cm (H) x 51,3 cm (B) x 40,1 cm (D).

Utvalda fördelar med Gorenje MI 281 W mikrovågsugn:
🔵 Mångsidig mikrovågsugn som även har varmluft
🔵 Stor kapacitet på 28 liter
🔵 Bra upptiningsfunktion
🔵 Hög användarvänlighet
🔵 Fin design


Gorenje MI 281 SL mikrovågsugn

✅ Populär bland användare

Gorenje MI281SL mikroboelgeovn

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

Vissa av modellerna i den här artikeln har inte inkluderats i experternas test, bland annat modellen Gorenje MI 281 SL. Anledningen till att den är med i vår artikel ändå är att den är en gedigen mikrovågsugn som är mycket omtyckt av användarna. Vi har tittat närmare på kundomdömen på Skousen.dk och Whiteaway.com där konsumenter som använder ugnen i vardagen berättar om modellens fördelar. Gorenje MI281SL  har recenserats av mer än 40 användare och får i genomsnitt 4,3 av 5 stjärnor.

Multifunktionell ugn

Gorenje MI 281 SL är en mikrovågsugn. Den har dock så varierande användningsområden att den kan användas till det mesta som man använder en vanlig ugn till. Den har både varmluft och grill, vilket gör att man enkelt kan laga en riktig måltid i ugnen. Användarna själva nämner också att ungen är väldigt bra att använda till många olika ändamål. Ugnens grillfunktion är mycket bra och med varmluft kan man exempelvis tillaga kötträtter.

Gorenje MI 281 SL har även en crustfunktion som ger en spröd yta på maten. Upptiningsfunktionen ser dessutom till att man kan tina både kött och grönsaker på kort tid. Det fungerar genom att man helt enkelt matar in typ av livsmedel samt vikt och sedan räknar Gorenje MI 281 SL själv ut hur länge maten ska köras i ugnen.

Lätt att använda

Gorenje MI 281 SL är alltså en intelligent mikrovågsugn som ser till att maten varken får för mycket eller för lite tid i ugnen. En av de främsta fördelarna med modellen som användarna beskriver är enkelheten. Modellen kan göra många saker, men den är väldigt lätt att använda.

Kontrollerna och inställningarna är närmast intuitiva att använda och matlagningen är snabbt igång med bara några få knapptryck. Rengöringen är också enkel och med ett rostfritt ugnsutrymme uppstår inga rostfläckar från fukt. Gorenje MI 281 SL är dessutom en stor mikrovågsugn med en kapacitet på 28 liter, vilket är tillräckligt för att man ska kunna laga stora mängder mat i ugnen. Modellen rymmer tallrikar och formar med en diameter på upp till 30 cm.

Välfungerande inställningar

Gorenje MI 281 SL har en bra timer som utifrån mattyp och vikt själv beräknar hur lång tid maten behöver. För att underlätta arbetet ytterligare för användaren kommer modellen med fem förinställda program där man också bara behöver mata in mattyp och vikt. Tiden kan även ställas in manuellt med intervaller på ner till 10 sekunder.

Maten roteras på bottenplattan under tillagningen, vilket ger en optimal och jämn värmefördelning. Om man vill vara helt säker på att maträtten får jämn värme överallt kan man även använda varmluftsfunktionen. Som en extra bonus kommenterar användarna även att Gorenje MI 281 SL är en fin ugn med en snygg design.

Modellens utvändiga mått är 31,1 cm (H) x 51,3 cm (B) x 40,1 cm (D).

Utvalda fördelar med Gorenje MI 281 SL mikrovågsugn:
🔵 Mikrovågsugn med varmluft
🔵 Möjlighet att tillaga många olika typer av mat
🔵 Intelligent ugn som själv beräknar tillagningstid
🔵 Enkel men funktionell
🔵 Lätt att använda


AEG BEB230010M

”Bra köp” hos det danska konsumentrådet Tænk

AEG BEB230010M

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 559,00 Kr. 0,00 Kr. 4 559,00 Kr. Läs mer
5 917,00 Kr. 0,00 Kr. 5 917,00 Kr. Läs mer
5 917,00 Kr. 0,00 Kr. 5 917,00 Kr. Läs mer

AEG BEB230010M har granskats av det danska konsumentrådet Tænk och utnämns där till ett “bra köp” av experterna. Eftersom att det här är en inbyggnadsugn är det viktigt att kontrollera om ugnen har rätt mått för att passa in i köket.

Det danska konsumentrådet tycker framförallt bra om att ugnen är användarvänlig samt att den har en låg energiförbrukning. Experterna är dock lite besvikna över att temperaturstabiliteten inte riktigt är optimal.

Den här ugnen har en kapacitet på 71 liter och tillhör energiklass A. Det är dessutom enkelt att välja mellan olika funktioner och inställningar med hjälp av modellens kontrollvred.

Flera praktiska funktioner

AEG BEB230010M har flera praktiska funktioner och program, bland annat över- och undervärme, varmluft, grill och lågtemperaturstekning. Det finns därför alltid en funktion som passar till de råvaror man vill tillaga.

Den här ugnen är dessutom utrustad med fläkttekniken SurroundCook. Denna teknik ser till att ugnen håller en jämn och exakt värme för att resultatet ska bli lika bra oavsett vad man tillagar. Med SurroundCook kan man även tillaga flera maträtter samtidigt. Eftersom att värmen når till alla ingredienser behöver man dessutom aldrig vända på maten.

AEG BEB230010M har en kraftig belysning som gör att man får en bra överblick över matlagningen. Belysningen är dessutom utformad på ett sätt som gör att den är kraftig utan att blända användaren.

XL-bakplåt och flexibla ugnsstegar

När man köper AEG BEB230010M ingår det även en XL-bakplåt som gör det möjligt att tillaga större mängder mat eller bakverk på en gång. Den här bakplåten är nämligen 20 % större än en vanlig plåt.

AEG BEB230010M är dessutom utrustad med PerfectEntry-stegar. Dessa ugnsstegar är flexibla och utformade på ett sätt som gör det enklare att ställa in plåtar i ugnen. Stegarna är nämligen något förskjutna för att bakplåten ska kunna vila på dem utan några problem.

Enkel rengöring och hög säkerhet

Eftersom att ugnsluckan på den här modellen kan tas lös utan verktyg blir det lättare att komma åt att rengöra insidan av ugnen. Detta innebär dock även att själva ugnsluckan och glasen också går snabbare att rengöra.

AEG BEB230010M har en AntiFingerPrint-beläggning som gör att det inte syns några flottiga fingeravtryck på utsidan av ugnen. Eftersom att ugnen har en slät yta går det dessutom snabbt att torka av den.

Sist men inte minst har AEG BEB230010M flera säkerhetsfunktioner, nämligen en barnspärr, IsoFront Plus och ett kylsystem. IsoFront Plus gör att fronten av ugnen aldrig blir mer än 20 grader varmare än rumstemperaturen . Kylsystemet ser samtidigt till att ugnen alltid hålls sval oavsett om den är på eller av.

Specifikationer för AEG BEB230010M – mått:
🌀 Höjd: 59,4 cm
🌀 Bredd: 59,5 cm
🌀 Djup: 56,7 cm
🌀 Inbyggnadshöjd: 590 mm
🌀 Inbyggnadshöjd max: 590 mm
🌀 Inbyggnadsbredd: 560 mm
🌀 Inbyggnadsdjup: 550 mm
🌀 Vikt: 33,5 kg

Specifikationer för AEG BEB230010M – basfakta:
🔴 Typ: Inbyggnadsugn
🔴 Kapacitet: 71 liter
🔴 Energiklass: A
🔴 Energiförbrukning vid konventionell värme: 0,99 kWh
🔴 Energiförbrukning vid varmluft: 0,88 kWh
🔴 Ljudnivå dB(A): 47 dB
🔴 Spänning: 230 volt

Fördelar med AEG BEB230010M:
🔵 Ugnsutrymme på 71 liter
🔵 Flera funktioner
🔵 SurroundCook
🔵 XL-bakplåt ingår
🔵 Enkel rengöring


Electrolux EOC700K 

”Bra köp” hos det danska konsumentrådet Tænk

Electrolux EOC700K 

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

Electrolux EOC700K har testats och recenserats av det danska konsumentrådet Tænk och blir där utnämnd till ett “bra köp”. Experterna motiverar detta med att ugnen är användarvänlig och att den har flera avancerade funktioner.

De är dock inte lika positiva till temperaturstabiliteten och skriver att den inte riktigt är optimal. Man bör även tänka på att det här är en inbyggnadsugn och att ugnens mått därför måste matcha måtten på det utrymme man har i köket.

Energisnål ugn med en kapacitet på 71 liter

Electrolux EOC700K är en multifunktionell ugnsmodell och ett bra alternativ för dig som vill ha en stor ugn. Den här modellen har nämligen ett ugnsutrymme på 71 liter och är därmed lämplig för ett hushåll på fyra eller fem personer. Den kan även fungera bra för dig som helt enkelt vill kunna tillaga stora mängder mat på en gång.

Den här ugnen tillhör dessutom energiklass A+ och är därmed energisnål. Detta innebär att ugnen inte förbrukar särskilt mycket energi per år, vilket är en fördel för både plånboken och miljön.

Electrolux EOC700K har flera olika funktioner och program, till exempel över- och undervärme, varmluft, intervallgrill, grill och lågtemperaturstekning. Man kan därför själv välja hur man vill tillaga sin mat.

Delvis självrengörande ugn med UltraFanPlus-system

När man köper Electrolux EOC700K får man en ugn som är delvis självrengörande. Den här modellen är nämligen utrustad med katalysrengöring. Detta innebär att ugnen har en katalytisk beläggning på insidan som underlättar rengöringen.

Den katalytiska beläggningen är fettavvisande och gör att alla fettrester bränns bort när ugnen blir varmare än 200 grader. Efter detta kan man använda en trasa för att snabbt och enkelt torka bort askan som bildats.

Electrolux EOC700K har även ett UltraFanPlus-system som effektivt fördelar den varma luften jämnt i hela ugnen. Detta system ser på så vis till att maten tillagas jämnt oavsett var i ugnen man placerar den.

Användarvänlig ugn med enkla kontroller

Det här är en användarvänlig ugn med enkla kontroller. Electrolux EOC700K har nämligen bara två infällbara kontrollvred samt en skärm som ger en överblick över tillagningen. Det finns även en klocka med timer, och på skärmen kan man både övervaka och styra tillagningen hur man vill.

Electrolux EOC700K har även en inbyggd stektermometer som ser till att maten tillagas så bra som möjligt. Termometern mäter temperaturen hela tiden och stänger automatiskt av ugnen när maten uppnått rätt temperatur.

Sist men inte minst är Electrolux EOC700K utrustad med funktionen VelvetClosing. Denna funktion ser till att ugnsluckan alltid stängs mjukt och försiktigt. Med den här ugnen kan man därför inte råka smälla igen luckan.

Specifikationer för Electrolux EOC700K – mått:
🌀 Höjd: 59,4 cm
🌀 Bredd: 59,4 cm
🌀 Djup: 56,7 cm
🌀 Inbyggnadshöjd: 59 cm
🌀 Inbyggnadshöjd max: 59 cm
🌀 Inbyggnadsbredd: 56 cm
🌀 Inbyggnadsdjup: 55 cm
🌀 Vikt: 33,5 kg

Specifikationer för Electrolux EOC700K – basfakta:
🔴 Typ: Inbyggnadsugn
🔴 Kapacitet: 71 liter
🔴 Energiklass: A+
🔴 Energiförbrukning vid konventionell värme: 1,09 kWh
🔴 Energiförbrukning vid varmluft: 0,69 kWh
🔴 Ljudnivå dB(A): 47 dB
🔴 Spänning: 230 volt

Fördelar med Electrolux EOC700K:
🔵 Ugnsutrymme på 71 liter
🔵 Användarvänlig ugn med enkla kontroller
🔵 Katalysrengöring och mjukstängande lucka
🔵 Inbyggd stektermometer
🔵 UltraFanPlus-system


Electrolux EOB100W

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Electrolux EOB100W indbygningsovn

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

Electrolux EOB100W har granskats hos det danska konsumentrådet Tænk och får där toppbetyg av experterna. Betyget motiveras med att den här modellen är både effektiv och användarvänlig samt att den har många praktiska egenskaper.

Det danska konsumentrådet är dock inte lika förtjusta i rengöringen. De skriver nämligen att den här ugnen är svårare att rengöra än de andra modellerna i deras undersökning.

Tänk på att Electrolux EOB100W är en inbyggnadsugn och att ugnen därför måste ha rätt mått för att passa in i köket.

Multifunktionell ugn med hög kapacitet

Electrolux EOB100W är en multifunktionell ugn med flera funktioner. Modellen har alla klassiska ugnsprogram, till exempel över- och undervärme, varmluft och grill samt ett program för pizza och paj.

Ugnen har dessutom ett stort ugnsutrymme med en kapacitet på 72 liter. Den här modellen är därför lämplig för stora hushåll och för konsumenter som vill kunna tillaga stora mängder mat på en gång.

Electrolux EOB100W tillhör energiklass A och är därmed ganska energisnål. Den här ugnsmodellen förbrukar alltså inte särskilt mycket energi per år och skonar därför både plånboken och miljön.

Säker och lättrengjord ugn med UltraFanPlus

Ugnsmodellen Electrolux EOB100W är utrustad med varmluftssystemet UltraFanPlus. Detta system fördelar värmen jämnt i hela ugnsutrymmet och ser på så vis till att alla ingredienser tillagas så bra som möjligt.

Electrolux EOB100W kan dessutom beskrivas som både säker och lättrengjord. Den här ugnen har nämligen ett fällbart takelement och en löstagbar lucka som underlättar rengöringen av både ugnen och de olika delarna.

Modellen har även ett aktivt kylsystem som gör att utsidan av ugnen alltid håller en låg temperatur. Den är dessutom försedd med en barnspärr som ser till att barnen inte kan öppna ugnen när den är igång.

Enkel användning

Electrolux EOB100W är en flexibel ugn som är lätt att använda. Alla olika funktioner och inställningar kontrolleras nämligen med hjälp av två kontrollvred på framsidan av ugnen.

Den här modellen har dessutom en XL-bakplåt som är 20 % större än vanliga plåtar. Eftersom att den här plåten rymmer mer kan man därför tillaga större mängder på en gång.

När man köper den här ugnsmodellen ingår det dessutom en långpanna, ytterligare en plåt samt ett ugnsgaller.

Specifikationer för Electrolux EOB100W – mått:
🌀 Höjd: 59,4 cm
🌀 Bredd: 59,4 cm
🌀 Djup: 56,9 cm
🌀 Inbyggnadshöjd: 60 cm
🌀 Inbyggnadshöjd max: 60 cm
🌀 Inbyggnadsbredd: 56 cm
🌀 Inbyggnadsdjup: 55 cm
🌀 Vikt: 29 kg

Specifikationer för Electrolux EOB100W – basfakta:
🔴 Typ: Inbyggnadsugn
🔴 Kapacitet: 72 liter
🔴 Energiklass: A
🔴 Energiförbrukning vid konventionell värme: 0,93 kWh
🔴 Energiförbrukning vid varmluft: 0,81 kWh
🔴 Ljudnivå dB(A): 47 dB
🔴 Spänning: 230 volt

Fördelar med Electrolux EOB100W:
🔵 Ugnsutrymme på 72 liter
🔵 Med varmluft och flera andra ugnsfunktioner
🔵 UltraFanPlus-varmluftssystem
🔵 Enkel rengöring
🔵 Aktivt kylsystem och barnspärr


Lär känna ugnens funktioner

Du har säkert läst i bruksanvisningen vad din ugn kan och vilka funktioner den har, men använder du ändå samma inställning om och om igen? Det är du i så fall inte ensam om. Väldigt många ugnar har funktioner som användaren inte riktigt känner till och danska Politiken berättar här vad de mest användbara funktionerna och inställningarna betyder:

Över- och undervärme: När man använder antingen över-, under- eller över/undervärme kommer värmen antingen uppifrån, nerifrån eller från båda hållen. Över/undervärme är det bästa valet när man ska baka sockerkaka eller bröd.

Enbart undervärme: Undervärme kan även användas ensamt när man bakar för att undvika att ytan bränns.

Enbart övervärme: Använd enbart övervärme till rätter som suffléer och gratänger där rätten bara ska brynas på toppen. Om man inte har en övervärme-funktion kan man även använda över/undervärme till detta.

Varmluft: När man använder varmluftsfunktionen är man garanterad en jämn värmefördelning i hela ugnen och varmluft är därför fördelaktigt vid tillagning av rätter i flera lager. Uppvärmningen går snabbare med varmluft och man kan ofta kombinera varmluft med över- och undervärme. Varmluft med övervärme gör att rätten får en spröd yta medan värmen fortfarande är jämn i hela ugnen. Varmluft med undervärme ger också en jämn värmefördelning, men utan att ytan blir spröd. Den här inställningen kan man till exempel använda till potatisgratäng.

Grill: Den här funktionen kan grilla maten. Använd gärna grillfunktionen till platt mat som biffar och korv eller till att gratinera en färdiglagad rätt för att ge den en grillad och spröd yta. Grillfunktionen kan dessutom användas för att få knaprig fläsksvål och krispigt skinn på kycklingen.

Andra funktioner: Ugnar kan ha många olika funktioner, till exempel långsam tillagning där stekningen tar längre tid och håller en lägre temperatur. Upptining som kan användas för att tina både kött, grönsaker och bröd vid mycket låga temperaturer. Ångfunktion som ångkokar maten istället för att steka den. Dessutom finns det specialfunktioner som snabbuppvärmning, pizzaprogram, impulsgrill och hydrobakning. Det finns mer information om dessa funktioner i bruksanvisningarna som vi rekommenderar att man läser.


Använd din ugn på bästa och billigaste sätt

Man kan spara en hel del pengar genom att känna till sina behov i köket, både när man ska köpa en ny ugn och när man använder ugnen. Det danska konsumentrådet Tænk förklarar här hur man använder sin ugn på ett så bra och billigt sätt som möjligt:

Dyra funktioner

När man köper en ny ugn är det först och främst bra att veta vilka funktioner och inställningar man faktiskt behöver. Annars kan det lätt bli så att man betalar en del extra för funktioner som man aldrig kommer använda.

De allra flesta hemmakockar använder bara ugnen för att steka och baka, men välj ändå gärna en ugn som har över/undervärme, varmluft och grill för att täcka alla behov.

Man bör fundera särskilt noga på om man behöver till exempel ångfunktion och pyrolys. De är nämligen två av de funktioner som kostar extra.

Ångfunktionen kan vara bra om man bakar ofta eller är väldigt mån om att bevara vitaminer och mineraler i maten. Alternativt kan man skapa ångan själv genom att ställa in en skål med vatten i ugnen.

Pyrolysrengöringen är en väldigt smart funktion där ugnen rengör sig själv utan att kräva något manuellt arbete. Man startar helt enkelt pyrolysprogrammet som vid temperaturer på ca 500 grader bränner lös matrester och smuts. Askan som återstår kan lätt torkas bort med en trasa efter avslutat program. Pyrolys är helt klart en funktion som underlättar arbetet i köket, men kom ihåg att man får betala mer för sådana funktioner. Såvida man inte har något emot att rengöra ugnen själv behöver man inte pyrolysen.

Spara el och pengar

Det är också viktigt att titta efter energimärkningen innan man köper en ny ugn. Välj åtminstone en ugn i energiklass A men gärna bättre. Det gynnar både miljön och din plånbok.

Utnyttja ugnsvärmen maximalt när du använder ugnen. Såvida man inte bakar småkakor eller annat med en kort gräddningstid kan man utan problem ställa in rätten medan ugnen är kall. Maten värms då upp tillsammans med ugnen, vilket gör att man inte slösar värme på uppvärmningen. Låt dock rätten vara i ugnen 10 till 15 minuter extra.

Man kan även använda sig av restvärmen på ett smart sätt genom att stänga av ugnen 5 till 10 minuter innan rätten är färdig. På så vis låter man restvärmen färdigställa arbetet.

Håll helst luckan stängd under hela tillagningen eftersom mycket av värmen slipper ut varje gång man öppnar ugnen.

Utnyttja även fördelarna med varmluftsfunktionen. Du kan bland annat tillaga flera rätter samtidigt eftersom att varmluften gör att man kan tillaga flera lager på en gång. Man kan dessutom sänka temperaturen med ca 20 procent jämfört med konventionell värme. Se nästa avsnitt för detaljer om temperaturskillnader mellan varmluft och konventionell värme.


Skillnaden på varmluft och konventionell värme

Vilken temperatur man ska ställa in ugnen på varierar beroende på om man har en vanlig ugn eller en varmluftsugn. Temperaturen ska i regel sänkas med ca 20 % när man använder varmluft. Anledningen till detta är den cirkulerande luftströmmen som uppstår vid användning av varmluft. Danska Kogebogen rekommenderar följande inställningar:

Varmluft                Konventionell värme
50 °C                         50 °C

70 °C                         75 °C

90 °C                         100 °C

100 °C                       125 °C

130 °C                       150 °C

160 °C                       175 °C

180 °C                       200 °C

200 °C                       225 °C


Varmluftsugn test – dessa källor har vi använt:

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet Tænk genomför noggranna tester och jämförelser av vardags- och konsumentprodukter. De har bland annat testat 17 ugnar i alla prisklasser från både kända och mindre kända märken. Experterna har först undersökt ugnarnas förmåga inom stekning och bakning av kött och bakverk. Sedan har de tittat på temperaturprecision och -stabilitet, säkerhet samt funktioner.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Råd & Rön 🇸🇪
Det svenska konsumentrådet Råd & Rön utför tester av olika produkter som konsumenterna använder i vardagen. Till den här artikeln har vi tittat närmare på två undersökningar från Råd & Rön. I den första har experterna provat sju inbyggnadsugnar med fokus på tillagning av mat och bakverk, energiförbrukning och användarvänlighet. I det andra testet granskades sex spisar på samma testområden.

Du kan läsa mer om testet här och här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Kundomdömen ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Marknaden för varmluftsugnar är stor och bara utvalda modeller tas med i de olika testerna. Det betyder inte att de ugnar som inte granskats är sämre – de har bara inte testats ännu. Till vår genomgång av olika varmluftsugnar har vi på Konsumentmagasinet därför även läst kundomdömen hos bland annat whiteaway.se –  Vi har undersökt vad vanliga konsumenter tycker om produkterna, vilket utgör ett bra komplement till expertbedömningarna.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse