Varmluftsugn test – Hitta de bästa varmluftsugnarna – Bäst i Test guide

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

 

Ugnen används till många olika saker i köket. Den kan tillaga både kött, grönsaker och potatis samt baka bröd och kakor.

Det finns olika typer av ugnar och många är idag utrustade med varmluft. Den här artikeln handlar därför om tester av just varmluftsugnar. Baserat på experternas bedömningar i olika undersökningar går vi igenom varmluftsugnarna var för sig för att komma fram till vad som gör varje ugn till ett bra köp.

Vi går igenom de olika testerna för att kunna hjälpa dig att hitta den ugn som passar bäst till dina behov. Vi har tittat närmare på undersökningar från Råd & Rön.

Alla ugnar har dock inte ingått tester och därför tittar vi även på kundomdömen för att undersöka vad konsumenterna själva tycker om ugnarna och deras funktioner. Marknaden för varmluftsugnar är stor och bara utvalda modeller ingår i de olika undersökningarna. Det betyder inte att de ugnar som inte granskas är sämre – de har bara inte testats ännu.

Om du vill läsa mer finns det en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till längst ner i artikeln.

I den här artikeln får du:
🔸 Överblick över marknadens bästa varmluftsugnar
🔸 Guide till att lära känna funktionerna hos din ugn
🔸 Information om hur man använder sin ugn på ett så bra och billigt sätt som möjligt
🔸 Tabell över skillnaden mellan konventionell värme och varmluft.
🔸 Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden. 


Electrolux EKC6051BOW

✅ Testvinnare hos Råd & Rön

electrolux-ekc6051bow

 

.
Spisen EKC6051BOW från Electrolux har alla nödvändiga funktioner och lite till. Själva ugnsutrymmet har en kapacitet på 70 liter och det effektiva varmluftssystemet fördelar den varma luften jämnt i ugnen, vilket gör att man kan utnyttja hela utrymmet med flera plåtar åt gången.

Enkel att använda

Andra viktiga faktorer som avgör om en ugn är ett bra köp eller inte är användarvänligheten och hanterbarheten och Electrolux EKC6051BOW klarar sig bra på båda punkterna. Inställningarna är lätta att förstå och det är enkelt att sätta in och ta ut maten, vilket är särskilt viktigt om man hanterar tunga formar och plåtar.

För en ännu högre användarvänlighet följer det med en välgjord manual som har svar på de flesta frågor och ger tips till användaren. Energiförbrukningen är i den lägre änden av skalan med en förbrukning på bara 0,61 kWh när man gräddar kakor och modellen befinner sig i energiklass A. De funktioner som finns är över/undervärme, varmluft och varmluftsgrill, vilket är absolut tillräckligt för den vanliga konsumentens vardagsanvändning.

Modellens utvändiga mått är 90 cm (H) x 60 cm (B) x 60 cm (D). Observera att måtten är högre än hos andra testade ugnar eftersom att dessa mått är för hela spisen.

Utvalda fördelar med Electrolux EKC6051BOW:
En hel spis istället för bara en ugn
Bra till kött med en välfungerande grillfunktion
Hög temperaturprecision
Lätt att använda

Här nedanför kan du se en kort presentation av Electrolux EKC6051BOW:


Steba ECO miniugn

✅ Populär bland användare

Steba ECO miniovn

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

 

.
Modellen Steba ECO miniugn från det lite mindre kända varumärket Steba har inte ingått i experternas tester. Vi har dock ändå tagit med den i vår artikel eftersom att det är en bra och gedigen miniugn som är mycket omtyckt av användarna. Vi har tittat närmare på kundomdömen på Skousen.dk och Whiteaway.com där konsumenter som använder ugnen i vardagen berättar om produktens bästa sidor. Steba ECO miniugn har recenserats av nästan 20 personer och får i genomsnitt 4,7 av 5 stjärnor.

Bra till kyckling på spett

Om man har ett litet kök med ont om utrymme kan en miniugn vara ett bra alternativ till en vanlig ugn eller spis. Steba ECO är just en miniugn och användarna är mycket imponerade över modellens prestanda. Det följer med ett roterande grillspett med modellen som är perfekt för att tillaga kyckling.

Flera användare har provat detta och alla är mycket imponerade över hur vällagad och god kycklingen blir. Även en relativt stor kyckling på 1200 gram kan tillagas i ugnen eftersom Steba ECO miniugn har en kapacitet på 28 liter. Det går även att laga många andra rätter i miniugnen, till exempel pizza, bröd och kött. Steba ECO miniugn fungerar alltså i stort sett lika bra som en vanlig ugn.

Många tillbehör

Det ingår många delar till Steba ECO miniugn som ger ännu fler användningsområden för miniugnen. Den har både över/undervärme och varmluft, och temperaturen kan ställas in på upp till 230 grader. Det följer som sagt med ett roterande grillspett med ugnen, men det ingår även en emaljerad plåt, ett förkromat ugnsgaller och en smulbricka.

Ugnsutrymmet är belagt med en non stick-beläggning som minskar risken för att matrester, fett och smuts bränner fast. Användarna påpekar även att ugnen är lätt att rengöra, vilket delvis beror på non stick-beläggningen. Man kan placera maten på tre olika höjder i ugnen och timern kan ställas in på upp till 90 minuter.

Hög användarvänlighet

Användarna berömmer Steba ECO miniugn för att vara mycket användarvänlig och minst lika bra som en vanlig ugn. Maten blir vällagad och god, och modellen värms dessutom upp på ca 10 minuter. Den här ugnen är även gjord med omtanke för miljön. Den är en ECO-modell som är 36 % mer energisparande och har en bra isolering som gör att utsidan håller en låg temperatur. En av de främsta fördelarna med modellen är dess varmluftssystem som fungerar otroligt bra.

I en miniugn är ugnsutrymmet vanligtvis mindre än i en vanlig ugn och om man vill laga stora mängder mat får det därför inte plats lika mycket. Här är dock varmluft effektivt eftersom att cirkulationen ger en jämn värmefördelning i hela ugnen. Steba ECO miniugn har dessutom en fin design och kommer i en silvergrå färg. Kom ihåg att den här miniugnen ska placeras så att den har 5-10 cm fritt utrymme runt om.

Modellens utvändiga mått är 31 cm (H) x 51 cm (B) x 41 cm (D).

Utvalda fördelar med Steba ECO miniugn:
En miniugn tar mindre plats än en vanlig ugn
 Mångsidig användning
 Användbara tillbehör ingår
 Värms upp snabbt
 Bra varmluftsfunktion


AEG BEB230010M

AEG BEB230010M

 

.

Flera praktiska funktioner

AEG BEB230010M har flera praktiska funktioner och program, bland annat över- och undervärme, varmluft, grill och lågtemperaturstekning. Det finns därför alltid en funktion som passar till de råvaror man vill tillaga.

Den här ugnen är dessutom utrustad med fläkttekniken SurroundCook. Denna teknik ser till att ugnen håller en jämn och exakt värme för att resultatet ska bli lika bra oavsett vad man tillagar. Med SurroundCook kan man även tillaga flera maträtter samtidigt. Eftersom att värmen når till alla ingredienser behöver man dessutom aldrig vända på maten.

AEG BEB230010M har en kraftig belysning som gör att man får en bra överblick över matlagningen. Belysningen är dessutom utformad på ett sätt som gör att den är kraftig utan att blända användaren.

XL-bakplåt och flexibla ugnsstegar

När man köper AEG BEB230010M ingår det även en XL-bakplåt som gör det möjligt att tillaga större mängder mat eller bakverk på en gång. Den här bakplåten är nämligen 20 % större än en vanlig plåt.

AEG BEB230010M är dessutom utrustad med PerfectEntry-stegar. Dessa ugnsstegar är flexibla och utformade på ett sätt som gör det enklare att ställa in plåtar i ugnen. Stegarna är nämligen något förskjutna för att bakplåten ska kunna vila på dem utan några problem.

Enkel rengöring och hög säkerhet

Eftersom att ugnsluckan på den här modellen kan tas lös utan verktyg blir det lättare att komma åt att rengöra insidan av ugnen. Detta innebär dock även att själva ugnsluckan och glasen också går snabbare att rengöra.

AEG BEB230010M har en AntiFingerPrint-beläggning som gör att det inte syns några flottiga fingeravtryck på utsidan av ugnen. Eftersom att ugnen har en slät yta går det dessutom snabbt att torka av den.

Sist men inte minst har AEG BEB230010M flera säkerhetsfunktioner, nämligen en barnspärr, IsoFront Plus och ett kylsystem. IsoFront Plus gör att fronten av ugnen aldrig blir mer än 20 grader varmare än rumstemperaturen . Kylsystemet ser samtidigt till att ugnen alltid hålls sval oavsett om den är på eller av.

Specifikationer för AEG BEB230010M – mått:
🌀 Höjd: 59,4 cm
🌀 Bredd: 59,5 cm
🌀 Djup: 56,7 cm
🌀 Inbyggnadshöjd: 590 mm
🌀 Inbyggnadshöjd max: 590 mm
🌀 Inbyggnadsbredd: 560 mm
🌀 Inbyggnadsdjup: 550 mm
🌀 Vikt: 33,5 kg

Specifikationer för AEG BEB230010M – basfakta:
🔴 Typ: Inbyggnadsugn
🔴 Kapacitet: 71 liter
🔴 Energiklass: A
🔴 Energiförbrukning vid konventionell värme: 0,99 kWh
🔴 Energiförbrukning vid varmluft: 0,88 kWh
🔴 Ljudnivå dB(A): 47 dB
🔴 Spänning: 230 volt

Fördelar med AEG BEB230010M:
Ugnsutrymme på 71 liter
Flera funktioner
SurroundCook
XL-bakplåt ingår
Enkel rengöring

 


Lär känna ugnens funktioner

Du har säkert läst i bruksanvisningen vad din ugn kan och vilka funktioner den har, men använder du ändå samma inställning om och om igen? Det är du i så fall inte ensam om. Väldigt många ugnar har funktioner som användaren inte riktigt känner till och danska Politiken berättar här vad de mest användbara funktionerna och inställningarna betyder:

Över- och undervärme: När man använder antingen över-, under- eller över/undervärme kommer värmen antingen uppifrån, nerifrån eller från båda hållen. Över/undervärme är det bästa valet när man ska baka sockerkaka eller bröd.

Enbart undervärme: Undervärme kan även användas ensamt när man bakar för att undvika att ytan bränns.

Enbart övervärme: Använd enbart övervärme till rätter som suffléer och gratänger där rätten bara ska brynas på toppen. Om man inte har en övervärme-funktion kan man även använda över/undervärme till detta.

Varmluft: När man använder varmluftsfunktionen är man garanterad en jämn värmefördelning i hela ugnen och varmluft är därför fördelaktigt vid tillagning av rätter i flera lager. Uppvärmningen går snabbare med varmluft och man kan ofta kombinera varmluft med över- och undervärme. Varmluft med övervärme gör att rätten får en spröd yta medan värmen fortfarande är jämn i hela ugnen. Varmluft med undervärme ger också en jämn värmefördelning, men utan att ytan blir spröd. Den här inställningen kan man till exempel använda till potatisgratäng.

Grill: Den här funktionen kan grilla maten. Använd gärna grillfunktionen till platt mat som biffar och korv eller till att gratinera en färdiglagad rätt för att ge den en grillad och spröd yta. Grillfunktionen kan dessutom användas för att få knaprig fläsksvål och krispigt skinn på kycklingen.

Andra funktioner: Ugnar kan ha många olika funktioner, till exempel långsam tillagning där stekningen tar längre tid och håller en lägre temperatur. Upptining som kan användas för att tina både kött, grönsaker och bröd vid mycket låga temperaturer. Ångfunktion som ångkokar maten istället för att steka den. Dessutom finns det specialfunktioner som snabbuppvärmning, pizzaprogram, impulsgrill och hydrobakning. Det finns mer information om dessa funktioner i bruksanvisningarna som vi rekommenderar att man läser.


Skillnaden på varmluft och konventionell värme

Vilken temperatur man ska ställa in ugnen på varierar beroende på om man har en vanlig ugn eller en varmluftsugn. Temperaturen ska i regel sänkas med ca 20 % när man använder varmluft. Anledningen till detta är den cirkulerande luftströmmen som uppstår vid användning av varmluft. Danska Kogebogen rekommenderar följande inställningar:

Varmluft                Konventionell värme
50 °C                         50 °C

70 °C                         75 °C

90 °C                         100 °C

100 °C                       125 °C

130 °C                       150 °C

160 °C                       175 °C

180 °C                       200 °C

200 °C                       225 °C

 


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Electrolux EOB100X

✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Electrolux EOB100X

.
Med Electrolux EOB100X får du många användbara funktioner och inställningar. Ugnen har bland annat ett effektivt varmluftssystem som ger en stabil och jämn temperatur i hela ugnen. Modellen har även över- och undervärme, lågtemperaturstekning, intervallgrill och grillfunktion. Det finns även ett inbyggt kylsystem som ser till att ugnen inte blir för varm.

Hög temperaturprecision

Temperaturen i ugnen är viktig för att uppnå de bästa resultaten i köket. Tack vare Electrolux’ unika UltraFanPlus-varmluftssystem är du garanterad en jämn och stabil tillagning med den här modellen.

Med hänsyn till miljö och konsument

Electrolux EOB100X är en stor modell med en kapacitet på 72 liter, vilket är tillräckligt för en familj med fem eller fler medlemmar. Storleken är även en fördel om du får gäster. Med energimärkning A är den här modellen miljövänlig och har en låg energiförbrukning. Den är dessutom mycket användarvänlig. Det är enkelt att ställa in ugnen och att förstå de olika inställningarna, och det finns många matlagningsmöjligheter med över/undervärme, undervärme, övervärme, varmluft samt stor och liten grill. Som en extra bonus är Electrolux EOB100X en billig modell och du får även en långpanna, två plåtar och ett galler med på köpet.

Electrolux EOB100X är en inbyggnadsugn, vilket innebär att den är gjord för att bli en integrerad del av köket. Var därför särskilt uppmärksam på modellens mått för att veta säkert att den får plats.

Modellens utvändiga mått är 57,3 cm (H) x 55,6 cm (B) x 55,5 cm (D).

Utvalda fördelar med Electrolux EOB100X:
 Bra till både kött och bakning
Hög temperaturprecision
Miljövänlig modell
Inbyggnadsugn med många funktioner
Billig modell

Här nedanför kan du se en kort presentation av Electrolux EOB100X: 


Gorenje MI 281 W mikrovågsugn

✅ Populär bland användare

Gorenje MI 281 W mikroboelgeovn

 

Modellen Gorenje MI 281 W har inte testats av någon expertpanel, men den får vara med i vår artikel eftersom att den är en stabil och bra mikrovågsugn som är mycket omtyckt av användarna. Vi har tittat närmare på kundomdömen på Skousen.dk och Whiteaway.com där konsumenter som använder ugnen i vardagen berättar om modellens fördelar. Gorenje MI 281 W  har recenserats av mer än 50 användare och får i genomsnitt 4,4 av 5 stjärnor.

Effektiv mikrovågsugn

Gorenje MI 281 W är mer än bara en mikrovågsugn. Modellen är bland annat utrustad med varmluft, vilket ökar variationsmöjligheterna betydligt. Även om Gorenje MI 281 W är en mikrovågsugn kan man alltså bland annat använda den för att tillaga middagen. Varmluften fungerar nämligen på precis samma sätt som i en vanlig ugn och gör därmed att hela utrymmet i ugnen håller samma temperatur. Användarna uppskattar även att modellen är så mångsidig och säger att man nästan inte behöver en vanlig ugn om man har Gorenje MI 281 W.

Användbara funktioner

Gorenje MI 281 W passar väldigt bra i hem där det inte finns särskilt mycket utrymme i köket. Trots sin lilla storlek har den ett ugnsutrymme på 28 liter och är därmed inte begränsad till att laga smårätter.

Förutom varmluft har modellen en grillfunktion, och den smarta upptiningsfunktionen gör att man kan tina både kött, grönsaker och andra frysvaror i ugnen. Användarna berömmer modellens höga användarvänlighet och berättar att display och inställningar är enkla att förstå. För en enklare användning är Gorenje MI 281 W försedd med tio effektsteg och fem förinställda program. Dessa gör att man bara behöver välja program och vikt för att ugnen själv ska räkna ut tillagningstiden.

Snygg design

Trots att Gorenje MI 281 W är en mikrovågsugn som inte direkt sticker ut i köket lägger flera användare märke till modellens fina design. Modellen är neutral i en vit färg och ugnsutrymmet är dessutom rostfritt, vilket gör att man slipper rostfläckar inuti. Kapaciteten på 28 liter göra att Gorenje MI 281 W rymmer tallrikar och formar med en diameter på upp till 30 cm, och den roterande bottenplattan bidrar till en jämn tillagning. Modellen är dessutom barnsäker så varken barn eller djur skadas.

Modellens utvändiga mått är 31,1 cm (H) x 51,3 cm (B) x 40,1 cm (D).

Utvalda fördelar med Gorenje MI 281 W mikrovågsugn:
Mångsidig mikrovågsugn som även har varmluft
Stor kapacitet på 28 liter
Bra upptiningsfunktion
Hög användarvänlighet
Fin design


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka varmluftsugnar är bäst i test?

Electrolux EOB100X och Electrolux EKC6051BOW

🤓 Hur testas varmluftsugnarna?

Varmluftsugnarna bedöms baserat på hur snabbt de blir varma, hur stabilt de håller temperaturen och hur hög energiförbrukning de har. Man tittar även på användarvänligheten och ljudnivån samt den elektriska och mekaniska säkerheten.

🤔 Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för ugnar går från A+++ i toppen till D i botten. Energimyndigheten berättar dock att man alltid bör jämföra den faktiska energiförbrukningen per användning istället för att bara titta på energiklasserna. En användning motsvarar tillagningen av en stek.


Varmluftsugn test – dessa källor har vi använt:

Råd & Rön 🇸🇪
Det svenska konsumentrådet Råd & Rön utför tester av olika produkter som konsumenterna använder i vardagen. Till den här artikeln har vi tittat närmare på två undersökningar från Råd & Rön. I den första har experterna provat sju inbyggnadsugnar med fokus på tillagning av mat och bakverk, energiförbrukning och användarvänlighet. I det andra testet granskades sex spisar på samma testområden.

Du kan läsa mer om testet här och här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Kundomdömen ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Marknaden för varmluftsugnar är stor och bara utvalda modeller tas med i de olika testerna. Det betyder inte att de ugnar som inte granskats är sämre – de har bara inte testats ännu. Till vår genomgång av olika varmluftsugnar har vi på Konsumentmagasinet därför även läst kundomdömen hos bland annat whiteaway.se –  Vi har undersökt vad vanliga konsumenter tycker om produkterna, vilket utgör ett bra komplement till expertbedömningarna.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta