Så rengör du din ugn: Följ dessa tips och få en skinande ren ugn

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Att rengöra ugnen ligger kanske inte högst upp på ens lista över spännande söndagsaktiviteter, men ack vad tillfredsställande det är att få det gjort. Och det är faktiskt nödvändigt för att hålla ditt kök i toppskick. Det kan kännas som en skrämmande uppgift att rengöra ugnen, men den goda nyheten är att det räcker med några få enkla knep för att förvandla din smutsiga ugn till en skinande ren köksmaskin.

I den här artikeln går vi grundligt igenom hur du rengör din ugn. Vi förklarar hur du rengör ugnens insida och ugnsgaller, samt hur du får bort envisa fett- och smutsrester. Vi reder också ut hur du egentligen bör gå tillväga för att få bukt med ett smutsigt ugnsglas. För dig som föredrar naturliga rengöringsmedel delar vi dessutom med oss av ett recept på hur du rengör ugnen med bikarbonat. Med hjälp av dessa tips hoppas vi att du ska kunna förvandla din smutsiga ugn till en skinande ren och fräsch köksmaskin på nolltid.

För dig som letar efter en ny ugn finns det olika modeller och typer, och vad som passar dig beror på dina behov eller din köksdesign. Här är några olika vanliga ugnar och inbyggnadsugnar.

Så rengör du ugnen med bikarbonat

Att rengöra ugnen med hjälp av bikarbonat är en populär och effektiv metod, inte minst då det hjälper dig att undvika starka kemikalier. Här är ett enkelt recept för att rengöra ugnen med bikarbonat:

 • Ta fram alla redskap: För att rengöra ugnen med bikarbonat behöver du gummihandskar, bikarbonat, vatten, en skål, en sprayflaska, en svamp eller trasa och en spatel i plast eller silikon.
 • Ta ut alla ugnsgaller: Börja med att ta ut alla ugnsgaller och lägg dem åt sidan. Du kan rengöra dem separat senare med hjälp av samma metod.
 • Förbered ditt bikarbonat: Blanda 1,5 dl bikarbonat med 3 matskedar vatten i en skål tills du får en tjock smet. Om smeten är för torr, tillsätt lite mer vatten tills du får en bredbar konsistens.
 • Sprid ut bikarbonatet: Sprid ut smeten med bikarbonat i ugnen med hjälp av din spatel eller genom att ta på gummihandskarna och att använd händerna. Se till att smeten täcker ugnens alla ytor, inklusive botten och sidorna.
 • Låt smeten verka: Låt smeten med bikarbonat sitta kvar på insidan av ugnen i minst 12 timmar eller över natten. På så vis får bikarbonatet tid att verka och bryta ned fett-, mat- och smutsrester.
 • Torka av ugnen: Efter att du har låtit bikarbonatet verka kan du torka av insidan av ugnen med hjälp av en fuktig svamp eller trasa. För att få bort envisa fläckar kan du behöva ta i lite. För riktigt svåra fläckar kan du behöva använda plast- eller silikonspateln och försiktigt skrapa bort dem.
 • Skölj och torka: När du har fått bort allt bikarbonat sköljer du svampen eller trasan och torkar av insidan av ugnen med rent vatten. Använd en ren och torr trasa för att få bort alla vattenrester så att du inte lämnar fukt i ugnen.
 • Sätt tillbaka ugnsgallren: När ugnens insida är ren och torr, sätter du till slut tillbaka gallren i ugnen.

Att använda bikarbonat för att rengöra ugnen är ett effektivt och miljövänligt sätt att bli av med envisa fläckar och matrester. Metoden kräver lite tålamod, men resultatet är värt det, och din ugn kommer både lukta gott och se ren och fräsch ut.

Om du vill veta mer om olika husmorsknep och rengöringsmetoder kan du läsa en studie om olika rengöringsmedels miljöpåverkan och lära dig hur vanliga ingredienser som tvål, vatten, bikarbonat, vinäger, citronjuice och en grov svamp kan få bukt med de flesta städutmaningarna i hemmet.

Så rengör du dina ugnsgaller

På ugnsgaller kan det samlas mycket fett- och matrester, vilket kan göra dem svåra att rengöra. Här är några enkla steg du kan följa för att rengöra dina ugnsgaller:

 • Ta ut alla ugnsgaller: Ta ut gallren ur ugnen och lägg dem på en stor handduk eller i ett badkar.
 • Fyll badkaret med varmt vatten: Om du använder ett badkar fyller du det med varmt vatten tills ugnsgallren är helt nedsänkta i vattnet. Om du inte har tillgång till ett badkar kan du använda ett stort handfat eller en stor balja.
 • Tillsätt diskmedel: Tillsätt en generös mängd diskmedel till vattnet. Om du känner att det kan behövas lite extra kraft för att få rent gallren, kan du även hälla i 2,5 dl bikarbonat i vattnet.
 • Blötlägg gallren: Låt ugnsgallren ligga i blöt i minst två till tre timmar eller över natten. Ju längre du blötlägger dem, desto lättare blir det att få bort smuts- och fettrester.
 • Skrubba ugnsgallren: När gallren har blötts upp kan du använda en mjuk borste eller svamp för att skrubba bort smuts och rester. Du kan behöva ta i lite för att få bort de envisaste fläckarna.
 • Skölj och torka: Skölj ugnsgallren noggrant med rent vatten för att ta bort diskmedels- och bikarbonatsrester. Du kan också använda en ren trasa, handduk eller pappershandduk för att torka av dem. Låt gallren lufttorka helt innan du sätter tillbaka dem i ugnen.

Ett annat alternativ för att rengöra dina ugnsgaller är att använda bikarbonat med samma metod som vi beskrev för att rengöra insidan på din ugn. Blanda ihop en smet med bikarbonat och vatten som du sedan breder ut över ugnsgallren och låter verka i några timmar innan du skrubbar rent och sköljer av med vatten.

För dig som är nyfiken på andra husmorsknep kan du läsa vidare här för att lära dig mer om sex olika hushållsrengöringsmedel som testats under laboratorieförhållanden.

Så rengör du ditt ugnsglas

Du behöver:

 • Bikarbonat
 • Ättika
 • Vatten
 • Diskmedel
 • Mikrofiberduk eller tvättsvamp
 • Skrapa eller spatel i plast
 • Gummihandskar
 • En hink

Steg 1: Förbered ugnen

Innan du påbörjar rengöringen bör du se till att ugnen är avstängd och att den inte är varm. Ta sedan bort alla ugnsgaller och brickor från ugnen och förbered din bikarbonatlösning genom att blanda bikarbonat och vatten till en smet. Alternativt kan du använda diskmedel och varmt vatten.

Steg 2: Applicera din bikarbonatlösning

Stryk på din bikarbonatlösning på ugnens glasdörr. Med hjälp av en mikrofiberduk eller svamp kan du gnugga in smeten på glasytan. Se till att täcka hela ytan, inklusive kanter och hörn. Låt lösningen sitta i några minuter för att låta den verka och tränga in ordentligt i smuts och fett.

Steg 3: Skrubba glaset

Använd en plastskrapa eller spatel och skrapa försiktigt bort envisa smuts- och fettrester från glasytan. Var försiktig så att du inte repar glaset med skrapan eller spateln. Efter att du fått bort så mycket smuts du kan från glaset med hjälp av skrapan, kan du gå över till att använda en mikrofiberduk eller svamp för att noggrant skrubba glasytan.

Steg 4: Skölj ugnsglaset

När du har skrubbat glasytan sköljer du den med varmt vatten för att få bort rester från smuts och rengöringsmedel. Det lättaste är att fylla en hink med vatten eller att använda en  fuktig trasa för att skölja glasytan.

Steg 5: Applicera ättika

Om det fortfarande är smutsfläckar på ugnsglaset kan du ta hjälp av ättika för att få bort dem. Blanda lika delar ättika och vatten i en sprayflaska och spraya lösningen på glasytan. Låt lösningen sitta i några minuter och torka sedan bort den med en mikrofiberduk eller svamp.

Om du vill veta mer om vad ättika har för egenskaper kan du läsa vidare här

Steg 6: Skölj ugnsglaset en sista gång

Skölj glasytan en sista gång med varmt vatten för att få bort rester av rengöringsmedel och ättika. Använd sedan en ren mikrofiberduk för att torka glaset och låt det lufttorka ordentligt innan du sätter stänger ugnen eller sätter tillbaka glaset.

Viktigt att komma ihåg:

 • För att skydda dina händer bör du alltid använda handskar när du rengör din ugn.
 • Använd inte slipande rengöringsmedel, stålull eller vassa föremål för att rengöra ugnsglaset.
 • Undvik att få vatten eller rengöringsmedel på ugnens kontrollpanel, eftersom det kan orsaka skador.

FAQ

Vilket är det bästa sättet att rengöra insidan på ugnen?
Det bästa sättet att rengöra insidan på ugnen är med hjälp av en smet gjord på bikarbonat och vatten som du sedan stryker på över ugnens insida. Låt sedan lösningen sitta i några timmar innan du torkar bort den med en trasa. Ättika är ett annat bra komplement som dessutom desinficerar och verkar luktsanerande, medan bikarbonat hjälper till att lösa upp och få bort smutsrester.
Kan jag rengöra en riktigt smutsig ugn med ättika?
Ja, ättika fungerar för att rengöra även en riktigt smutsig ugn. Ättika är ett effektivt naturligt rengöringsmedel som hjälper till att bryta ned fett och smuts, vilket gör att det blir lättare att torka bort.
Varför är det viktigt att rengöra min ugn regelbundet?
Regelbunden rengöring av ugnen bidrar till att upprätthålla dess effektivitet, eliminera obehagliga lukter, förhindra rök och potentiella brandrisker och förlänger apparatens livslängd.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta