REM-sömn: Vad är REM-sömn och hur mycket behöver man?

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

REM står för Rapid Eye Movement och är en av fyra olika sömnfaser som du går igenom när du sover. Namnet kommer från det faktum att ögonen rör sig fram och tillbaka under denna fas, och detta kan bero på att REM sömnen är tiden då vi drömmer. Med det här i åtanke brukar REM sömnen därför gå under benämningen ”drömsömnen”.

Drömsömnen brukar komma när du har sovit i ungefär 1,5 timme, och hur länge den varar kan variera. Drömsömnen är någonting som du upplever flera gånger om natten, men det är även en sömnfas som är ganska lätt att vakna upp från eftersom du under REM-sömnen inte sover särskilt tungt.

Vad är REM-sömn?

Om du är en person som ofta vaknar under natten kan det bero på att du inte hinner gå in i drömsömnen, vilket kan medföra vissa nackdelar. Vi kommer snart att gå igenom mer i detalj hur mycket REM-sömn du faktiskt behöver och vad du själv kan göra för att säkerställa att du får bästa möjliga sömn varje natt.

Om du vill säkerställa att du får en riktigt god natts sömn börjar allt med att välja en säng som känns bekväm för dig. Det finns många olika modeller att välja bland, men ett särskilt bra val kan vara en ställbar säng. Dessa varianter är justerbara, vilket innebär att du med hjälp av ett knapptryck kan lyfta på rygg- och/eller fotstödet. Den här funktionen kan bidra till att du får rätt sovställning varje natt, och eftersom de finns att beställa i både enkelsäng och dubbelsäng är valmöjligheterna många.

Är REM-sömn och djupsömn samma sak?

Kanske har du tidigare hört talas om benämningen djupsömn, men undrar vad det syftar på? Är det verkligen skillnad på REM-sömn och djupsömn? Det enkla svaret är att dessa är helt olika sömnfaser. Djupsömnen har det forskats betydligt mer kring, och man ser ett klart samband mellan den här sömnfasen och förmågan att få ordning på sina känslor och sin kunskap. Med andra ord drar vi nytta av djupsömnen för att organisera all den nya information som vi har tagit in under dagen.

Det finns ingen forskning som pekar på att det är detta som REM-sömn är till för, men det betyder inte att den saknar fördelar. REM-sömnen är den fas då vår hjärna är som mest aktiv och våra drömmar är som mest tydliga. Detta är en fas som hjälper oss att ta in allt det som har ägt rum under dagen: mer specifikt känslorna som vi har upplevt.

Du har med största sannolikhet märkt att en viss händelse som stack ut lite extra under dagen därefter dök upp i dina drömmar. Det kan ha varit någonting som gjorde dig extra glad, stressad, förväntansfull eller fylld med oro. I drömmarnas värld har vi chansen att prova oss fram och ta till olika metoder för att handskas med händelsen, och det blir som ett sätt att avdramatisera det som har ägt rum. När vi sedan vaknar blir det en aning enklare att få rätsida på känslan, händelsen och smarta metoder för att hantera våra upplevelser bättre. Det här kan vara ett av skälen till att vi människor behöver REM-sömnen.

Hur mycket REM-sömn behöver man?

Trots att djupsömnen och REM-sömnen har olika uppgifter finns det en sak som de har gemensamt: de är av yttersta vikt för att kroppen ska lyckas återhämta sin energi. Om du ofta vaknar under nattens gång kan detta leda till viss problematik då du aldrig når de viktiga sömnfaserna där cellerna i kroppen återhämtar sig. Ungefär en femtedel av den sömn som du tar del av under nattens gång är själva REM-sömnen, och även om vi vaknar 10-20 gånger om natten är detta ingenting som märks av då det sker under en så pass kort tid. Just därför har vi svårt att minnas en stor del av drömmarna som vi har varje natt.

Det är inte ovanligt att hjärnans nervceller arbetar lika mycket under vaket tillstånd som när du upplever REM-sömn, och de senare timmarna av REM-sömnen är den allra viktigaste perioden för att vi ska må som bäst när vi vaknar upp. Du bör därför se till att verkligen sova 7-8 timmar per dag eftersom det annars kan vara svårt att kontrollera känslorna under dagen, men för vissa är detta lättare sagt än gjort.

Rätt säng för jobbet

Det finns ett antal olika tillvägagångssätt för att göra det lättare att sova under hela natten, men det första och bästa knepet som du kan ta till är att helt enkelt införskaffa dig en säng som känns skön att ligga i. Ett äkta sängpaket som ger dig allt och lite till när det kommer till komfort är vanligtvis en kontinentalsäng. Det som kännetecknar den här sortens säng är att den är uppbyggd av flera olika lager för att kunna erbjuda det optimala stödet, tryckavlastningen och komforten.

Mer specifikt brukar kontinentalsängar bestå av en resårbotten, en madrass samt en bäddmadrass på toppen – och ibland ingår till och med en gavel för utseendets skull. Det kan vara en god idé att lägga fokus på att hitta en kontinentalsäng med en madrass som innehåller pocketresår då dessa är utmärkta på att följa kroppen för att ge dig ett stöd där du verkligen behöver det. Varje individuell fjäder i detta fjädringssystem sitter i sin egen tygpåse, så de har möjligheten att jobba oberoende av varandra istället för att ligga som en stor klump.

Därtill är det gynnsamt att satsa på en kontinentalsäng vars madrass har diverse komfortzoner. Vid tyngre delar av kroppen ger madrassen då mer stöd medan den är mjukare vid de lite lättare kroppsdelarna. Det är inte ovanligt att det finns omkring fem till sju olika komfortzoner i den här sortens madrass, och de kan göra under för dig i många lägen.

Ett täcke som hjälper dig att sova

Utöver en bekväm säng finns det täcken som kan hjälpa dig på traven till en bättre sömnupplevelse. Kanske har du hört talas om tyngdtäcken, och det är inte för intet som dessa har blivit så utomordentligt populära. Med hjälp av det rätta tyngdtäcket får du en omfamnande känsla som bjuder på ett lugn och avkoppling på högsta nivå.

När du väljer ut ett tyngdtäcke rekommenderas det att täcket ska väga omkring 10 – 15 % av din egen kroppsvikt. Om du exempelvis väger 70 kg kan det vara en god idé att satsa på ett täcke som väger cirka 7–8 kg. Det är många som vittnar om hur de med hjälp av ett tyngdtäcke äntligen har lyckats att slappna av under natten och få den sömnen som de behöver.

Vad händer under REM sömn?

Många förväntar sig säkert att man slappnar av och kopplar bort en stor del av hjärnkraften när vi sover, men i själva verket är REM sömn det motsatta. Detta är en sömnfas där din hjärna i princip är lika aktiv som när du är vaken. Dina ögon rör sig fram och tillbaka medan fartfyllda drömmar börjar ta form. Dessa drömmar hjälper dig att få bukt med känslorna och händelserna som ägde rum under dagens gång, men för att nå det här tillståndet måste du först sova i omkring 1,5 timme.

Det är möjligt att vakna under REM sömn, och faktum är att du varje natt vaknar omkring 15 gånger under den här sömnfasen. Det är dock ingenting som du själv märker av då det händer så fort, och du har enbart möjligheten att komma ihåg dina drömmar om vaknar upp under en aningen längre tid.

Varför är REM-sömn viktigt?

Då återstår frågan: är REM sömn viktig? För lite REM sömn kommer du definitivt att vilja undvika, och av din totala sömn bör du ha omkring 20 % REM sömn per natt. Redan innan barn har fötts upplever de REM sömn i magen, och det har visat sig att missbildningar i hjärna kan utvecklas om de inte får tillräckligt med REM sömn. Med andra ord är det säkert att påstå att REM sömnen har en stor betydelse för oss och att vi bör ta till de metoderna som vi kan för att sova så gott om natten som möjligt.

Det finns även många fler drömfaser under natten som påverkas av för lite sömn, och särskilt den djupa sömnen där du organiserar all den informationen som du har tagit in under dagen. Tillräcklig sömn är därför A och O för att må bra.

Tips för mer REM sömn

Att uppnå mer REM-sömn kan du som sagt göra genom att ha en imponerande säng som erbjuder ypperlig komfort. Det finns dock även en lång rad andra metoder som du kan tillämpa för att säkerställa att du kan ta dig an dagens utmaningar på rätt sätt. Det allra lättaste sättet är helt enkelt att försöka se till så att du vaknar och lägger dig vid samma tidpunkter varje dag. Din kropp anpassar sig efter dina rutiner, så om du väljer att vakna vid udda tider dröjer det inte länge förrän kroppen väcker dig mitt i natten – någonting som du gärna vill undvika.

Ljuset påverkar till viss del hur pigga eller trötta vi känner oss. Med hänsyn till detta kan du därför vilja se till så att du får in rikligt med dagsljus på morgonen och under dagen medan du drar ner rullgardinerna och släcker lamporna på kvällen så att det blir mörkare. Detta talar om för hjärnan när det är dags att sova och när det är rätt tid för att vara vaken.

Om du sover dåligt kan det mycket väl vara så att du vilar under dagen, men detta är någonting som du bör försöka att undvika. Tupplurar kan resultera i att du vaknar flera gånger under natten när det faktiskt är dags att sova. Det är bättre att inte ta tupplurarna och istället garantera att du får 7-8 timmars sömn om natten.

Det sista lite mer uppenbara tipset är att undvika mat och dryck som ger dig energi innan det är dags att sova. Godis, kaffe, läsk och liknande försvårar sannerligen processen av att somna, och du bör därför byta ut kaffet och läsken mot exempelvis en kopp te. Med hjälp av dessa tips kan du säkerställa att det blir enklare för dig att somna vid rätt tidpunkter och att ta dig in i drömsömnen för en mer hälsosam vardag.

FAQ

Vad betyder REM-sömn?
REM-sömn står för Rapid Eye Movement. Precis som namnet antyder är det just den fas då då dina ögon rör sig extra mycket under de stängda ögonlocken och din hjärna är mer aktiv än i andra drömfaser. REM sömn brukar även kallas för drömsömnen då det är i denna fas som vi drömmer.
Ungefär 20 % av din sömn bör vara REM sömn, men det tar först ungefär 90 minuters sömn innan du kommer in i den här fasen. Under nattens gång kommer sedan REM sömnen att komma och gå, så det är inte ovanligt att du vaknar från din drömsömn flera gånger utan att du märker av det.
Är REM-sömn viktigt?
REM sömn är av yttersta vikt för att vi ska kunna fungera optimalt under vardagen. Sömnfasen hjälper oss att få bukt med alla de känslorna som vi har upplevt under dagen och att hantera stress, oro eller dylikt. Utan REM sömn blir vi lätt irriterade och har svårare att kontrollera våra känslor.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta