Electrolux Ugn Test – De bästa Electrolux-ugnarna – Bäst i Test guide

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

 

I den här artikeln tar Konsumentmagasinet en närmare titt på olika tester av ugnar från märket Electrolux. I undersökningarna har experter granskat ugnarna en efter en för att kunna bedöma vilka Electrolux-modeller som är bäst.

Vi har även inkluderat ett par testvinnande ugnar från andra märken för att visa vilka alternativ till Electrolux som är värda att överväga. Här handlar det om ugnar från Siemens och Bosch.

Den här artikeln innehåller två typer av ugnsmodeller: Inbyggnadsugnar, som är gjorda för att byggas in och integreras i köksinredningen, och hela spisar som ska stå för sig själva. Detta anges vid varje modell.

Vi går igenom olika tester för att kunna hjälpa dig att hitta den ugn som passar bäst till dina behov. Vi har tittat närmare på undersökningar från Råd & Rön och den danska motsvarigheten konsumentrådet uafhængige testpaneler samt från testsajten Testfakta.

Om du vill läsa mer finns det en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till längst ner i artikeln.

I den här artikeln får du:

🔸 Överblick över de bästa Electrolux-ugnarna samt ett par alternativ
🔸 Guide till hur man läser energimärkningen
🔸 Tips för bästa möjliga rengöring av ugnen
🔸 Förslag på goda ugnsrätter
🔸 Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Alternativer til Electrolux 


AEG BEB230010M

Bra betyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler

AEG BEB230010M

 

Ugnsmodellen AEG BEB230010M har granskats i ett stort ugnstest hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler. I testet undersökte de en mängd olika ugnar, och den här modellen klarar sig riktigt bra.

För att kunna kommentera ugnarnas förmåga har experterna granskat de olika modellerna utifrån ett antal förutbestämda testpunkter. Eftersom att AEG BEB230010M klarar sig fint i undersökningen får modellen ett bra betyg av uafhængige testpaneler.

Stor, enkel och energieffektiv

AEG BEB230010M har många av de fördelar som konsumenterna brukar vilja ha. Ugnen är nämligen både stor och användarvänlig, och den tillhör dessutom en vettig energiklass. Den här modellen har ett stort ugnsutrymme på 71 liter och kan därför baka flera plåtar samtidigt.

Man kan placera galler och plåtar i fem olika lägen på ugnsstegarna, och det går därmed alltid att sätta plåten där det passar bäst. Det här är en energieffektiv ugn i energiklass A, men det finns fortfarande bättre energiklasser på skalan. AEG BEB230010M är dessutom en enkel ugn som är lätt att använda.

Kontrollpanelen sitter på framsidan av ugnen och består av två enkla knappar som ger ugnen ett stilrent och minimalistiskt utseende.

Större bakplåtar

Eftersom att AEG BEB230010M är en stor ugn levereras den även med XL-bakplåtar som är 20 % större än standardplåtar. Detta gör ugnen mer effektiv eftersom att man inte behöver baka i flera omgångar.

Den unika fläkttekniken Surround Cook ser till att värmefördelningen är både jämn, stabil och exakt, även när man bakar flera plåtar samtidigt eller tillagar stora mängder mat i ugnen. Tack vare den här tekniken kan man baka upp till tre plåtar samtidigt, och för att allt ska gräddas helt jämnt har ugnen även ett extra värmeelement. AEG BEB230010M har flera olika ugnsfunktioner, till exempel varmluft, över-/undervärme, lågtemperaturstekning, grill och intervallgrill.

Lätt att hålla ren

AEG BEB230010M är dessutom ett bra alternativ för dig som inte vill behöva rengöra ugnen så mycket. Den här ugnen är nämligen enkel att hålla ren både utvändigt och invändigt.

På utsidan har AEG BEB230010M en Anti Fingerprint-beläggning som gör att ytan inte blir smutsig på en gång. På insidan har ugnen istället en EasyClean-emalj med en katalytisk beläggning, och denna gör ugnen mer motståndskraftig mot fett och smuts.

Tänk även på att det här är en inbyggnadsugn som ska integreras i kökets design. Ugnen måste därför ha rätt mått för att få plats i köket, och måtten är alltså otroligt viktiga. Du hittar alla mått i basfaktan längre ner.

AEG BEB230010M – mått 
🌀 Inbyggnadshöjd, max: 59 cm
🌀 Inbyggnadsbredd: 56 cm
🌀 Inbyggnadsdjup: 55 cm
🌀 Nettovikt: 33,5 kg
🌀 Bruttovikt: 34,5 kg 

AEG BEB230010M – basfakta 
🔴 Typ: Inbyggnadsugn
🔴 Kapacitet: 71 liter
🔴 Energiklass: A
🔴 Energiförbrukning med konventionell värme: 0,99 kWh
🔴 Energiförbrukning med varmluft: 0,88 kWh
🔴 Självrengörande: Ja, EasyClean med katalytisk beläggning
🔴 Ugnsfunktioner: 5+

Fördelar med AEG BEB230010M: 
Stor ugn som rymmer 71 liter
Energiklass A
Enkel och stilren ugn
Surround Cook för en bättre tillagning
Enkel rengöring med EasyClean-emalj och Anti Fingerprint 


Om Electrolux

Svenska Electrolux grundades 1910 under namnet ”Elektromekaniska AB” och 1919 fick företaget sitt nuvarande namn – dock med en annan stavning: ”Elektrolux”. Först 1957 ändrades stavningen och ”Elektrolux” blev ”Electrolux”.

Sedan uppstarten har märket brett ut sig bortom Sveriges gränser och blivit världsberömt. De har bland annat 22 fabriker i Europa där de tillverkar sina kvalitetsprodukter och Electrolux har nästan 60 000 anställda världen över.

Den här artikeln handlar om Electrolux-ugnar men Electrolux tillverkar även många andra produkter. Bland annat kylskåp, frysar, diskmaskiner, dammsugare, köksfläktar, tvättmaskiner och torktumlare.

Electrolux säljer produkter till både privatpersoner och företag, till exempel storkök, och företaget har även köpt upp ett antal konkurrerande märken med tiden. De äger nu till exempel AEG, Voss och Zanussi. På ett år säljer Electrolux mer än 40 miljoner produkter i 150 länder.

Electrolux första försäljningssuccé var en dammsugare och sedan dess har just dammsugarmarknaden blivit en marknad där Electrolux lägger mycket fokus och där de även är ledande. Electrolux produktsortiment utvecklas hela tiden och nu tillverkar de även gräsklippare och motorsågar.

Electrolux är idag en stor aktör på den europeiska handels- och konsumentmarknaden med ett stort antal anställda och företaget är därför även medvetna om miljö och hållbarhet. Du kan läsa mer om Electrolux historia och värderingar på deras hemsida här och du kan läsa mycket mer om märkets alla ugnar här.

Electrolux-logo


Energimärkning: Det bör du veta innan du köper en ny ugn

Energimärkningen finns på vitvaror och elektroniska apparater. Den visar hur energieffektiv en produkt är. Genom att ta hänsyn till energimärkningen när du köper vitvaror eller elektronik kan du både spara pengar och skona miljön.

EU:s obligatoriska energimärkningsförordning har nyligen förändrats. Den nya etiketten liknar den gamla men är mer lättöverskådlig. Här går vi igenom det nya formatet så att du är bekant med etiketten när du ska ut och köpa nya energisnåla produkter till hemmet. 

Den nya lagen om energimärkning energiklassen
Den nya energimärkningslagen gäller i hela EU och omfattar alla vitvaror. Till skillnad från den gamla märkningen, där skalan skiljer sig från produkt till produkt, innebär uppdateringen att alla produkter bedöms på en skala från A till G. 

Den nya lagen innebär att produkter som tidigare låg högst upp i skalan istället hamnar i energiklass B, C eller D, och det finns inte längre några extra plustecken. Ändringen genomförs för att det ska bli lättare för dig som konsument att bedöma energiförbrukningen och jämföra olika produkter. 

Till att börja med kommer den nya märkningen bara att tillämpas på utvalda produkter, men på sikt kommer alla vitvaror och elektroniska produkter att få samma märkning. Det kommer därför att finnas en övergångsperiod där vissa produkter har den gamla märkningen medan andra har den nya. 

Vad innebär den nya energimärkningen?

  • Den nya energiskalan går från A till G och har inga plustecken. De mest energivänliga produkterna hamnar i energiklass A medan de minst energivänliga får märket G.
  • Skalan är densamma för alla produkter.
  • Den nya skalan har även en tillhörande QR-kod som leder till ytterligare information om produkten. 

Varför har energimärkningen ändrats?

  • Den gamla skalan ser annorlunda ut beroende på vilken produkt etiketten sitter på. För vissa produkter är A högst upp på skalan medan andra kan ha energiklasser upp till A+++. Det kan vara förvirrande för konsumenter, och den nya energimärkningen är därför mer enhetlig.
  • För att undvika förvirring under övergångsperioden kan du titta på färgerna på skalan istället för bokstäverna. En mörkare grön färg innebär alltid en mer energieffektiv produkt.

Följande information finns på etiketten
Informationen på energimärkningen är anpassad till produkten som etiketten sitter på. Du kan därför hitta information om till exempel vattenförbrukning och centrifugering på tvättmaskiner och ljudnivå på dammsugare.

Energimärkningen kan bland annat visa:

  • L/annum: den årliga vattenförbrukningen i liter
  • Kg: hur många kilo maskinen rymmer
  • dB: maskinens allmänna ljudnivå
  • kWh/annum: hur många kilowattimmar maskinen förbrukar på ett år

Vilken energiklass ska jag välja?
De mest energisnåla produkterna är märkta med en energiklass som ligger högt upp på skalan. Genom att välja energibesparande produkter kan du både sänka dina elkostnader och hjälpa till att ta hand om miljön.

Kom bara ihåg att du inte bör byta ut dina vitvaror innan de slutar fungera. Det kan kännas logiskt att ersätta gamla produkter med mer energisnåla versioner på en gång, men även om det stämmer när det gäller elräkningen är det bättre för miljön att vänta. Det tär på miljön att tillverka produkterna, så du bör inte byta till en ny förrän den gamla går sönder.

Vilka produkter har en energimärkning?

  • Ugnar
  • Frysar och kylskåp
  • Lampor
  • Köksfläktar
  • TV-apparater
  • Tvättmaskiner
  • Torktumlare
  • Diskmaskiner
  • Dammsugare

Tips på hur du rengör din ugn rengoeringsmidler

Flitig användning av ugnen kommer oundvikligen att göra den skitig. När man steker och bakar uppstår det rök och os, och ibland rinner det även ut saft eller ramlar ner matrester på botten av ugnen.

Om du vill ha en ren ugn bör du rengöra den ordentligt en gång varannan månad. Det finns många sätt att rengöra sin ugn och här nedanför går vi igenom lite olika metoder:

Ugn med vanlig emalj:

Om du har en ugn med helt vanlig emalj rekommenderar både norska Klikk.no och det danska konsumentrådet Uafhængige testpaneler att du använder såpa. Börja dock med att försiktigt skrapa bort fett från ugnsrutan med ett rakblad och tag sedan ut gallren. Smörj in ugnens sidor med fast såpa och använd en gammal diskborste för att komma åt överallt. Starta sedan ugnen på 100 grader och stäng av den igen när såpan bubblar. Såpan har ett högt pH-värde så kom ihåg att använda handskar.

Låt ugnen svalna helt innan du tvättar ur den med varmt vatten och torkar efteråt med en torr trasa. Det är viktigt att få bort alla såprester och för säkerhets skull kan du därför sätta ugnen på 200 grader och låta den vara igång i tio minuter. Låt den sedan svalna och tvätta ur den igen.

Kom slutligen ihåg att ugnar med non stick-beläggning kan vara känsliga när det kommer till rengöringsmedel och beläggningen kan förstöras om man använder rengöringsmedel som inte är gjorda för att användas i ugnen. Läs därför alltid igenom etiketten noggrant innan du köper medlet.

Kom dessutom ihåg att ugnar med grov emalj inte kan rengöras med såpa. Detta är främst självrengörande ugnar och dessa kan du läsa mer om här nedanför.

Ugn med grov emalj – självrengörande ugnar

Många ugnar har en grov emalj istället för den släta varianten. Danska uafhængige testpaneler skriver att ugnar med grov emalj ofta är självrengörande vid höga temperaturer och att de varken tål såpa eller ugnsrengöringsmedel.

Om ugnen är mycket skitig kan du börja med att skrapa bort en del av smutsen med en träspatel. Smörj sedan in ugnens sidor med en blandning av vatten och diskmedel och låt det verka i en timme.

Efter en timme skrubbar du ugnens sidor med en diskborste och tvättar efteråt med varmt vatten. För att få bort den sista smutsen kan du sedan starta ugnens självrengöringsprogram som ofta tar ett par timmar.

Ugnsluckan

Var försiktig med glasrutan. Den ska varken utsättas för slag och stötar eller slipande rengöringsmedel, även om de flesta glasrutor är mycket tjocka och härdade. Klikk.no skriver att det finns flera metoder för att rengöra ugnsluckan och att glaset är en av de delar som blir smutsiga först.

Börja med att skrapa bort den värsta smutsen med ett rakblad och montera sedan lös glasrutan om det går. Lägg en trasa med vanligt handdiskmedel eller såpa på glaset och låt den ligga och lösa upp smutsen i 30 minuter.

Efter en halvtimme behöver du bara torka av glaset med en fuktig trasa. Du kan även använda en skurborste med ättika och soda eller till och med gnugga glaset med stålull och diskmedel. Var dock försiktig med stålullen eftersom att den kan skada glaset. Många glasrutor kan dessutom köras i diskmaskinen.

Gallren

Oftast behöver man bara lägga gallren i blöt i en balja med såpvatten eller köra dem en sväng i diskmaskinen. Om man har en ugn där man inte kan ta lös gallren kan man rengöra dem med en svamp med såpvatten och eventuellt gnugga dem med stålull.

Om dina löstagbara galler inte blir rena av såpvattnet skriver uafhængige testpaneler att man kan få bort smutsen genom att smörja in gallret med såpa och sedan packa in den i plastfolie och låta den vara i en halvtimme. Eftersom att gallren oftast är gjorda av rostfritt stål kan du även använda en stålsvamp för att få bort fastbränd smuts som inte försvinner med andra metoder. 

Bakplåtarna

Norska Side2.no har lite olika knep för hur man får sina bakplåtar rena om det inte fungerar med vanlig tvål och vatten.

Såpa är en klassiker när det kommer till rengöring. Prova att smörja in plåten med såpa och ställ in den i ugnen på 100 grader. Låt den vara inne i ungefär en kvart och sedan lossnar smutsen enkelt.

Du kan även prova ättika. Häll ättikan på plåten så att den täcker botten. Värm ugnen till 50 grader och sätt in plåten. Kontrollera sedan med jämna mellanrum om smutsen har börjat lossna

Bakpulver är ännu en naturlig lösning utan kemikalier: Blanda några skedar bakpulver med vatten och stryk ut blandningen över plåten. Låt plåten stå kallt i 12 timmar och rengör den sedan som vanligt.

Det sista knepet som Side2.no berättar om är det minst vanliga och det involverar Coca Cola. Det gäller missfärgade bakplåtar och knepet är enkelt: Häll bara colan på bakplåten och låt det stå ett par timmar. Diska sedan plåten som vanligt.

Toppen av spisen

Om man har en hel spis med kokplattor högst upp är det viktigt att rengöra även dessa ytor. Klikk.no skriver att man bör undvika att använda vanligt diskmedel eftersom att det har en tendens att lämna en osynlig film som kan ge missfärgningar på glaskeramiska spisar.

Man bör inte använda skur- eller slipmedel heller. Börja istället med att ta bort smuts med en skrapa och torka sedan med en fuktig trasa.

Särskilt envis smuts kan avlägsnas genom att smörja lite såpa på spisen och låta det sitta i några minuter. Om man har en keramisk spis finns det även speciella rengöringsmedel för just den beläggningen.

Pyrolys

Det låter lite futuristiskt med en ugn som kan rengöra sig själv, men det är ändå precis det en pyrolysugn gör.

Norska Dinside.no skriver att pyrolys är en termisk process som innebär att sammansatta ämnen med hjälp av värme sönderdelas till enklare förbindelser. Pyrolysprocesser sker ofta på bland annat oljeraffinaderier och i kemisk industri, men nu förekommer de alltså även i ugnen i vanliga hem.

I ugnen där hemma startar man helt enkelt pyrolysprogrammet. Programmet värmer upp ugnen till ungefär 500 grader och den höga temperaturen bränner all smuts till aska.

Efter att programmet är färdigt öppnas luckan och smutsen, som nu har blivit aska, kan enkelt torkas bort med en trasa och sedan är ugnen helt ren igen. Kom dock ihåg att mycket höga temperaturer kräver mycket energi och därför kan det märkas på elräkningen om man använder pyrolysprogrammet ofta.

Hur länge pyrolysrengöringen tar varierar från ugn till ugn, men det tar vanligtvis mellan en och en halv och tre timmar. Den långa tiden gör att ugnen rengörs så ordentligt som möjligt. Temperaturen blir extremt hög i ugnen när programmet körs och därför har de flesta ugnar en säkerhetsfunktion som gör att luckan inte kan öppnas under rengöringen.

De höga temperaturerna är nödvändiga för att all smuts i ugnen ska bli till aska.

På grund av de höga temperaturerna bör man inte lämna hemmet under pyrolysen. Om man befinner sig i samma hus som en pågående pyrolysrengöring kan man dock ofta uppleva besvär med både rök och lukt. Vissa av dessa ämnen, bland annat formaldehyd, kan vara hälsofarliga och därför är det viktigt att vädra ordentligt under och efter pyrolysprogrammet. Om det går kan man även vara i ett annat rum under tiden.

Kom ihåg att ta bort all inredning från ugnen innan du startar pyrolysfunktionen. Dels stekpannor och grytor, men även ugnens galler och bakplåtar som ofta inte tål de extremt höga temperaturerna.

Om man inte har en ugn med pyrolys kommer Dinside.no dessutom med ett par knep för att få en renare ugnsbotten. Det är nämligen den ytan i ugnen som vanligtvis blir mest smutsig. Här rekommenderas också bakpulver, men här det ska strös på botten tillsammans med lite vatten. Bakpulvret kan lösa upp smutsen så att den sedan kan skrapas bort. Man kan även använda något så naturligt som en citron. Dela citronen i halvor och gnid dem mot botten av ugnen, särskilt över fastbränd smuts. Låt det verka ett par minuter och skrubba sedan med en skursvamp.

Det sista knepet är kanske det enklaste för att hålla ugnsbotten ren: Lägg aluminiumfolie i botten under tillagningen i ugnen. På så vis hamnar fett och matrester på folien och inte i själva ugnen.

Var försiktig med effektiva kemikalier

Förutom de naturliga metoder som vi har gått igenom här ovanför kan man välja att ta till starkare medel som ugnsrengöringsmedel och ammoniak. Resultatet blir förstås bra, men var försiktig med farliga kemikalier. Du behöver skyddsutrustning och mycket god ventilation om du väljer den här lösningen.


Inspiration til tre gode ovnretter

Ugnen kan användas till mycket, men många lagar ändå samma rätter om och om igen. Om man vill ha lite ny inspiration till middagen har Arla en mängd recept på goda ugnsrätter.

Om du vill prova något nytt och annorlunda men inte har tålamod att gå igenom alla rätter på Arlas hemsida kan du prova ett av följande recept som har fått bra recensioner av läsarna. Både bilder och recept är från Arlas hemsida:

Ugnsstekta kycklingklubbor med jordärtskockor och svamp

Ugnsstekta kycklingklubbor
Ingredienser (4 port):
4 kycklingklubbor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk Arla® Svenskt Smör
500 g jordärtskockor
200 g morötter
1 purjolök
200 g svamp
Svampsky

Svampsky
2 dl Arla Köket® vispgrädde
1 msk konc äppeljuice
2 msk kantarellfond
1 dl lingon

Gör så här:

🍴 Sätt ugnen på 200°.

🍴 Salta och peppra kycklingen.

🍴 Bryn den i smör i en stekpanna.

🍴 Lägg över i en långpanna och stek i mitten av ugnen ca 20 min.

🍴 Skala jordärtskockor och morötter. Skär dem och purjolöken i bitar.

🍴 Fräs svampen några min i smör.

🍴 Lägg rotfrukter, purjolök och svamp runt kycklingen.

🍴 Rör ihop svampskyn och häll i pannan.

🍴 Stek ytterligare 40–45 min. Garnera med lingon och ev färsk timjan.

Du kan även läsa receptet på Arlas hemsida.


Broccolipaj med purjolök

broccoli
Ingredienser (4 port):
125 g Arla® Svenskt Smör
3 dl vetemjöl
1 msk linfrön
2 msk kallt vatten

Fyllning:
250 g broccoli
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 msk Arla® Svenskt Smör
150 g Arla® Svecia

Äggstanning:
3 ägg
3 dl Arla Köket® matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:

🍴 Sätt ugnen på 200°.

🍴 Hacka samman smör, mjöl och linfrön för hand eller i matberedare till en grynig massa.

🍴 Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.

🍴 Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.

🍴 Låt stå i frysen 10 min.

🍴 Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min.

🍴 Skär broccolin i bitar och koka den i lättsaltat vatten ca 5 min, låt rinna av.

🍴 Ansa och strimla purjolöken, skala och hacka vitlöken.

🍴 Fräs löken i smör i en stekpanna tills purjolöken är mjuk men inte tagit färg.

🍴 Riv osten.

🍴 Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar.

🍴 Fördela lök, broccoli och riven ost i pajskalet och häll på äggstanningen.

🍴 Grädda pajen i mitten av ugnen ca 35 min.

Du kan även läsa receptet på Arlas hemsida.

 


Tidligere anmeldte produkter – nu udgået

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.

Electrolux EOB100W

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler

Electrolux EOB100W

 

Electrolux EOB100W har också testats av det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler, och modellen får en topplacering i undersökningen. Observera att Electrolux EOB100W är en inbyggnadsugn och den vita färgen gör att den här modellen passar bra in i ljusa kök.

Kapacitet på 72 liter

Electrolux EOB100W är en av de inbyggnadsugnar med störst ugnsutrymme. Kapaciteten hos Electrolux EOB100W är 72 liter, vilket innebär att man antingen kan tillaga mycket stora rätter eller köra flera plåtar i ugnen samtidigt.

Electrolux EOB100W är på grund av detta ett bra alternativ för stora familjer med fem eller fler medlemmar och trots storleken ligger modellen bra till energimässigt och befinner sig i energiklass A.  Priset för Electrolux EOB100W ligger dessutom i den billiga änden av skalan.

Kvalitetsugn

Det råder ingen tvekan om att Electrolux EOB100W är en kvalitetsugn som kan användas för många olika uppgifter. Modellen är utrustad med både över-/undervärme, varmluft, lågtemperaturstekning, intervallgrill och grill, och den har därmed en funktion för varje maträtt.

Varmluftsfunktionen är särskilt välutvecklad med ett unikt UltraFanPlus-varmluftssystem som ser till att fördela värmen helt jämnt. Electrolux EOB100W är mycket användarvänlig och lätt att använda och ställa in med hjälp av enkla och välfungerande vred.

Lätt att rengöra för hand

Electrolux EOB100W är inte utrustad med någon självrengöringsfunktion, men den är däremot enkel att rengöra manuellt. Detta beror mycket på modellens löstagbara lucka som kan tas lös helt utan verktyg samt det flyttbara värmeelementet högst upp i ugnen. De här båda detaljerna gör det enklare att komma åt överallt när man rengör ugnen.

Electrolux EOB100W har dessutom ett aktivt kylsystem som ser till att hålla utsidan av ugnen i en låg temperatur och för att familjens minsta inte ska råka ut för någon olycka har modellen en barnspärr på ugnsluckan. Man öppnar luckan genom att trycka in spärren med en hand och öppna ugnsluckan med den andra.

Electrolux EOB100W är som sagt en inbyggnadsugn och därför måste man kontrollera måtten. Electrolux EOB100W har ett inbyggnadsmått på 60 cm (h) x 56 cm (b) x 55 cm (d).

Utvalda fördelar med Electrolux EOB100W:
Kapacitet på 72 liter
Med varmluft och flera andra funktioner
UltraFanPlus-varmluftssystem ger en jämn temperatur
Energieffektiv i energiklass A
Aktivt kylsystem håller utsidan sval

Electrolux EOB100X

Testvinnare hos Råd & Rön
✅ “Bra köp” hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler

Electrolux EOB100X

 

.Electrolux EOB100X ser bra ut med en elegant design i rostfritt stål och modellen är ett bra alternativ för större hushåll som även är mån om ekonomin. Electrolux EOB100X är en inbyggnadsugn.

Stor men billig

Även om Electrolux EOB100X hör till de billigare ugnarna håller modellen en hög kvalitet och har många funktioner. En intressant aspekt med Electrolux EOB100X är ugnsstorleken, och med en kapacitet på hela 72 liter kan ugnen med fördel användas hos stora familjer.

Eftersom ugnen tillhör energiklass A är den inte dyr i drift, trots den stora storleken. Energiklass A hör till den energieffektiva änden av skalan och hamnar strax under A+ och A++ (det finns praktiskt taget inga ugnar med A+++).

Många tillagningsalternativ

När det kommer till bakning och stekning har Electrolux EOB100X många tillagningsalternativ att välja mellan. Modellen har bland annat över-/undervärme, varmluft, lågtemperaturstekning, intervallgrill och grill, och samtliga funktioner passar till en specifik användning.

Varmluft garanterar till exempel en jämn temperatur, lågtemperaturstekning är bra för tillagning av stekar och grillfunktionen ger en krispig yta och knaprig svål på fläsket.

Electrolux EOB100X har dessutom användarvänliga vred och tack vare Anti FingerPrint slipper man flottiga fingeravtryck på ugnens yta.

Enkel manuell rengöring

För att rengöringen av Electrolux EOB100X ska vara så enkelt som möjligt går värmeelementet som sitter högst upp i ugnen att flytta för att man ska kunna komma åt bättre. Man kan även ta isär ugnsluckan utan verktyg och glasen kan tas lös var för sig. Det går dessutom att ta lös hela ugnsluckan, vilket gör rengöringen betydligt lättare.

Så fort ugnen startas startar även det aktiva kylsystemet som hindrar ugnen från att bli för varm på utsidan och det håller även de elektroniska komponenterna svala. Säkerheten har alltså varit en viktig aspekt i tillverkningen av Electrolux EOB100X och ugnsluckan har dessutom en barnspärr som gör att man lugnt kan ha med sig barnen i köket.

Eftersom Electrolux EOB100X är en inbyggnadsugn är det viktigt att kontrollera måtten. Electrolux EOB100X har ett inbyggnadsmått på 60 cm (h) x 56 cm (b) x 55 cm (d).

Utvalda fördelar med Electrolux EOB100X:
 Billig modell
Kapacitet på 72 liter
Energieffektiv modell i energiklass A
Har bland annat varmluft, över-/undervärme och grill
Anti-FingerPrint skyddar mot fingeravtryck

Här kan du se en presentation av Electrolux EOB100X och dess funktioner:

 

Electrolux EOP601X

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler

Electrolux EOP601X

Med en kapacitet på hela 72 liter passar Electrolux EOP601X bra in hos en stor familj med fem eller fler medlemmar. En stor familj har även behov av många tillagningsalternativ och det får man verkligen med Electrolux EOP601X.

Många tillagningsalternativ

Något som är anmärkningsvärt med Electrolux EOP601X är ugnens många olika funktioner när det gäller tillagningen. Den har alla vanliga ugnsfunktioner som över-/undervärme, varmluft och grill, men även fuktig varmluft (sparar energi när man bakar torra bakverk), pizza-funktion (ger en spröd botten), kött (skonsam stekning) samt en varmhållningsfunktion som gör att maten inte blir kall.

Ugnen är dessutom försedd med en upptiningsfunktion som tinar upp frysta matvaror. Electrolux EOP601X är alltså helt klart ett bra val om man behöver lite andra funktioner än de allra vanligaste.

Intelligent ugn

Electrolux EOP601X är en otroligt intelligent ugn som bland annat kommer med automatiska temperaturförslag utifrån det valda programmet. Om du är osäker kan du därmed lugnt låta ugnen hjälpa dig.

Det ingår dessutom en stektermometer som garanterar vällagade rätter varje gång och även denna är intelligent: termometern styr nämligen en automatisk avstängningsfunktion, vilket innebär att ugnen automatiskt stängs av när maten har uppnått den kärntemperatur man ställt in.

Ugnen stänger även av sig själv efter en förutbestämd tid om man skulle glömma bort att stänga av den. Modellen har dessutom en digital klocka som både visar tiden samt har en timer och automatisk start-stopp som ger en bättre överskådlighet.

Två pyrolysprogram

Med en inbyggd pyrolysfunktion sköter ugnen rengöringen själv. Electrolux EOP601X är dock utrustad med hela två pyrolysprogram som gör att man kan rengöra ugnen på två nivåer: ett intensivt och ett långt program.

Man kan även aktivera en påminnelsefunktion som gör att ugnen själv indikerar när det är dags för en pyrolysrengöring. Electrolux EOP601X har en snygg design i rostfritt stål och för ett extra stilrent intryck har modellen intryckbara vred som inte stör det fina utseendet när de är intryckta.

Electrolux EOP601X är en inbyggnadsugn så kom ihåg att kontrollera måtten noggrant. Electrolux EOP601X har ett inbyggnadsmått på 60 cm (h) x 56 cm (b) x 55 cm (d).

Utvalda fördelar med Electrolux EOP601X:
Kapacitet på 72 liter
Nio ugnsfunktioner inklusive specialfunktioner för pizza, kött och varmhållning
Intelligent modell som själv föreslår en lämplig temperatur
Inklusive stektermometer med automatisk avstängning
Två pyrolysprogram för rengöring

Här kan du se en presentation av Electrolux EOP601X och dess funktioner:


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka Electrolux ugnar är bäst i test?

Electrolux EOB100X

🤓 Hur testas Electrolux ugnarna?

Electrolux ugnarna bedöms baserat på hur snabbt de blir varma, hur stabilt de håller temperaturen och hur hög energiförbrukning de har. Man tittar även på användarvänligheten och ljudnivån samt den elektriska och mekaniska säkerheten.

🤔 Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för ugnar går från A+++ i toppen till D i botten. Energimyndigheten berättar dock att man alltid bör jämföra den faktiska energiförbrukningen per användning istället för att bara titta på energiklasserna. En användning motsvarar tillagningen av en stek.


Electrolux ugn test – dessa källor har vi använt:

Uafhængige testpaneler 🇩🇰
Uafhængige testpaneler är det danska konsumentrådet. Här genomförs noggranna tester och jämförelser av vardags- och konsumentprodukter och de har bland annat utfört ett test av 17 inbyggnadsugnar. Du kan läsa mer om testet här, men för att få full tillgång måste du antingen prenumerera eller köpa tillgång till den enskilda undersökningen.

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön är det svenska konsumentrådet och de har genomfört ett test av sju inbyggnadsugnar. Du kan läsa mer om testet här, men för att få full tillgång måste du antingen prenumerera eller köpa tillgång till den enskilda undersökningen.

Testfakta.se 🇸🇪
Testfakta är en testsajt som specialiserat sig på laboratorietester och bedömningar av konsumentprodukter. De har bland annat genomfört ett test av sju olika varmluftsugnar där de undersökte ugnarnas bak- och stekförmåga, självrengöring, energiförbrukning och helhetsintryck. Du kan läsa mer här.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta