Whirlpool Tvättmaskin Test – Här är experternas och konsumenternas favoriter – Bäst i Test 2020

0

Den här artikeln handlar om tvättmaskiner från märket Whirlpool. 

I vanliga fall brukar vi välja ut modeller som har varit med i olika granskningar och fått fina betyg av experterna. Bland de Whirlpool-maskiner som säljs i Sverige är det dock inte särskilt många som faktiskt har varit med i några tester.

Vi har därför valt att även inkludera ett par modeller som har fått bra omdömen av kunderna hos olika återförsäljare.I den här artikeln har vi använt oss av två olika expertkällor: Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk . Användarrecensionerna som vi har tittat på kommer från Tretti.se och Whiteaway.com.

Observera att vissa av tvättmaskinerna i artikeln är frontmatade medan andra är toppmatade. Detta kommer att framgå tydligt i genomgången av varje modell.

Om du är intresserad av att komplettera din Whirlpool-tvättmaskin med en torktumlare från samma märke presenterar vi även en torktumlare från Whirlpool. Du hittar denna efter genomgången av tvättmaskinerna.

Om du vill läsa mer om testerna och expertkällorna finns det länkar till båda undersökningarna längst ner i artikeln.

Den här artikeln innehåller:
🔸 Genomgång av flera tvättmaskiner samt en torktumlare från Whirlpool
🔸 Information om märket Whirlpool
🔸 Goda råd till dig som ska köpa en ny tvättmaskin
🔸 Användbara tvättips
🔸Genomgång av alla tester vi har undersökt samt länkar för vidare läsning

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Whirlpool tvättmaskin test 2020 – Här är marknadens bästa modeller

Här nedanför hittar du en genomgång av marknadens bästa tvättmaskiner från Whirlpool. Vi baserar urvalet på både expertgranskningar och användarrecensioner. Det finns även en prisjämförelse under varje produkt som visar vilka återförsäljare som har det lägsta priset för just den maskinen.


Whirlpool FSCR80620

✅ Medelbetyg hos Råd & Rön

Whirlpool FSCR80620

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 179,00 Kr. 0,00 Kr. 5 179,00 Kr. Läs mer
5 179,00 Kr. 0,00 Kr. 5 179,00 Kr. Läs mer
5 179,00 Kr. 0,00 Kr. 5 179,00 Kr. Läs mer

Tvättmaskinsmodellen Whirlpool FSCR80620 har testats och recenserat av konsumentorganisationen Råd & Rön. Experterna därifrån tycker bra om den här modellen och ger den i slutändan medelbetyg i sitt stora test av tvättmaskiner.

Experterna från Råd & Rön tycker framförallt bra om tvättmaskinens många egenskaper och funktioner. De påpekar dock även att den här modellen kan vara lite komplicerad i början innan man har lärt sig hur den fungerar.

Whirlpool FSCR80620 är en rymlig tvättmaskin med en kapacitet på 8 kg. Den här modellen är därför lämplig för en familj med ungefär fyra eller fem medlemmar.

Energisnål tvättmaskin med 6th Sense-teknik

Whirlpool FSCR80620 tillhör energiklass A+++ och är därmed en energisnål maskin. Man kan därför lugnt räkna med att tvättmaskinen inte förbrukar särskilt mycket energi på ett år.

Efter ett avslutat tvättprogram har kläderna en restfuktighet på ungefär 44 %. En låg restfuktighet innebär att kläderna torkar snabbare oavsett om man hänger upp dem på tork eller kör dem i torktumlaren.

Whirlpool FSCR80620 är dessutom utrustad med en teknik som kallas för 6th Sense. Den här tekniken optimerar automatiskt tvättcykeln vad gäller både energiförbrukning och vattenåtgång oavsett vad för tyger eller kläder man tvättar. Med 6th Sense kan man faktiskt spara upp till 70 % energi jämfört med andra tvättmaskinsmodeller som inte har den här tekniken.

Tystgående tvättmaskin med borstlös motor och Zen-teknik

Whirlpool FSCR80620 har en borstlös Zen-motor som är kopplad direkt till trumman för att den ska skapa mindre vibrationer. Zen-motorn bidrar därmed både till en högre effektivitet och en lägre ljudnivå.

Den här tvättmaskinsmodellen har därför en ljudnivå på bara 49 dB när den tvättar och 72 dB när den centrifugerar. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på ungefär 60 dB.

Tvättmaskinen har även en digital skärm med touchkontroller. På skärmen kan man hitta alla olika program och inställningar.

Flera praktiska egenskaper

Whirlpool FSCR80620 är en tvättmaskin med flera praktiska egenskaper. Den är till exempel utrustad med de två funktionerna SupremeCare och FreshCare.

SupremeCare gör att tvättmaskinen använder skräddarsydda trumrörelser som anpassas till vikten och materialet på tvätten. FreshCare tumlar istället tvätten regelbundet i upp till sex timmar efter avslutat program. Denna funktion förhindrar mögelbildning och är därför väldigt praktisk om man inte har tid att hänga upp tvätten på en gång.

Whirlpool FSCR80620 har dessutom ett Colour 15-program som tvättar färgade kläder i en temperatur på 15 grader. Programmet är dock lika effektivt som om kläderna hade tvättats i en högre temperatur. Detta beror på att SoftMove-systemet anpassar trummans rörelser och fördelar kläderna jämnt så att tvättmedlet kan användas på ett optimalt sätt. Med hjälp av detta system kan tvättmaskinen därför bevara både färgen och formen på kläderna.

Specifikationer för Whirlpool FSCR80620 – basfakta:
🌀 Typ: Frontmatad tvättmaskin
🌀 Kapacitet: 8 kg
🌀 Energiklass: A+++
🌀 Årlig energiförbrukning: 196 kWh
🌀 Årlig vattenförbrukning: 9 900 liter
🌀 Centrifugering: 1 600 varv per minut
🌀 Centrifugeringseffekt: A
🌀 Restfuktighet: 44 %
🌀 Ljudnivå, tvätt: 49 dB
🌀 Ljudnivå, centrifugering: 72 dB

Specifikationer för Whirlpool FSCR80620 – mått:
🔴 Höjd: 85 cm
🔴 Bredd: 59,5 cm
🔴 Djup: 61 cm
🔴 Nettovikt: 80 kg
🔴 Bruttovikt: 81 kg

Utvalda fördelar med Whirlpool FSCR80620:
🔵 Energisnål modell
🔵 Zen-teknik
🔵 SupremeCare och FreshCare
🔵 Skonsam tvätt av färgade kläder
🔵 Tystgående tvättmaskin


Whirlpool FWG71484W

✅ Medelbetyg hos Råd & Rön

Whirlpool FWG71484W

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 720,00 Kr. 0,00 Kr. 3 720,00 Kr. Läs mer
3 720,00 Kr. 0,00 Kr. 3 720,00 Kr. Läs mer
3 720,00 Kr. 0,00 Kr. 3 720,00 Kr. Läs mer

Tvättmaskinsmodellen Whirlpool FWG71484W har testats och recenserats av Råd & Rön och fick då medelbetyg av experterna.

Betyget motiveras med att tvättmaskinen har många praktiska funktioner. Experterna påpekar dock att maskinen kan väsnas en del när centrifugeringen går som snabbast

Whirlpool FWG71484W rymmer 7 kg tvätt och är därför lämpligt stor för en familj på ungefär tre eller fyra personer. När tvättmaskinen är färdig har kläderna en restfuktighet på cirka 53 %. Tack vare den låga restfuktigheten torkar tvätten snabbare oavsett hur man väljer att torka den.

Borstlös motor, 6th Sense och timerfunktion

Tvättmaskinsmodellen Whirlpool FWG71484W har en borstlös motor och är därför både effektiv, hållbar och tystgående. Den här maskinen har nämligen en ljudnivå på 51 dB när den tvättar och 83 dB när den centrifugerar.

Whirlpool FWG71484W har dessutom en 6th Sense-teknik som anpassar vatten- och energiförbrukningen till både textiltypen och tvättmängden. Tack vare denna teknik tvättas kläderna på ett sätt som är både effektivt och skonsamt.

Det finns även en timerfunktion som kan användas för att ställa in starttiden för ett tvättprogram i förväg. Med denna funktion kan man därmed programmera tvättmaskinen till att starta på en tidpunkt som passar bra in i dagens schema. Whirlpool FWG71484W har dessutom en ångfunktion som tränger in i tygets fibrer och lossar all smuts.

Energisnål modell med SoftMove och FreshCare

Whirlpool FWG71484W tillhör marknadens bästa energiklass för tvättmaskiner: A+++. Med den här modellen är man därmed garanterad en tvättmaskin med en låg årsförbrukning av både ström och vatten.

Den här tvättmaskinsmodellen är dessutom utrustad med de två funktionerna SoftMove och FreshCare. SoftMove-funktionen anpassar trummans rörelser och hastighet till det aktuella materialet. Med denna funktion tvättas kläderna därmed på ett så effektivt och skonsamt sätt som möjligt. FreshCare säkerställer sedan att kläderna hålls i rörelse i upp till sex timmar efter ett avslutat program. Detta gör att de nytvättade kläderna hålls fräscha och väldoftande även om man inte har tid att hänga upp dem på tork på en gång.

Flera praktiska program

Whirlpool FWG71484W har flera praktiska och användbara program som kan vara till nytta när man tvättar. Det finns till exempel ett Colour 15-program som bevarar klädernas färg och form. Det här programmet tvättar kläderna i 15 grader men ger samma rena resultat som om man hade kört ett program på 40 grader. Detta resultat möjliggörs av maskinens SoftMove-system.

Den här tvättmaskinen har dessutom ett snabbprogram som bara tar 30 minuter. Detta program är framförallt användbart när man har bråttom.

Sist men inte minst är Whirlpool FWG71484W utrustad med en funktion som kallas för Clean+. Med den här funktionen kan man enkelt anpassa tvättcykeln till sina behov genom att välja mellan intensiv, daglig och snabb tvätt. Vilken av dessa man bör välja beror på hur skitig tvätten är.

Specifikationer för Whirlpool FWG71484W – basfakta:
🌀 Typ: Frontmatad tvättmaskin
🌀 Kapacitet: 7 kg
🌀 Energiklass: A+++
🌀 Årlig energiförbrukning: 157 kWh
🌀 Årlig vattenförbrukning: 10 840 liter
🌀 Centrifugering: 1 400 varv per minut
🌀 Centrifugeringseffekt: B
🌀 Restfuktighet: 53 %
🌀 Ljudnivå, tvätt: 51 dB
🌀 Ljudnivå, centrifugering: 83 dB

Specifikationer för Whirlpool FWG71484W – mått:
🔴 Höjd: 84,5 cm
🔴 Bredd: 59,5 cm
🔴 Djup: 57,5 cm
🔴 Nettovikt: 67 kg
🔴 Bruttovikt: 68 kg

Utvalda fördelar med Whirlpool FWG71484W:
🔵 Tillhör energiklass A+++
🔵 Clean+-funktion
🔵 SoftMove och FreshCare
🔵 Timerfunktion
🔵 6th Sense-teknik

I den här videon från Whirlpool kan du se en presentation av Whirlpool FWG71484W: 

https://www.youtube.com/watch?v=kFyku1QTGm4

Whirlpool TDLR 60230

✅ Medelbetyg hos Råd & Rön

Whirlpool TDLR 60230

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 599,00 Kr. 0,00 Kr. 5 599,00 Kr. Läs mer
5 999,00 Kr. 0,00 Kr. 5 999,00 Kr. Läs mer
5 999,00 Kr. 0,00 Kr. 5 999,00 Kr. Läs mer

Den toppmatade tvättmaskinsmodellen Whirlpool TDLR 60230 har testats och recenserats av Råd & Rön. I sin recension skriver experterna att de framförallt är nöjda med tvättresultatet, kontrollerna och de många funktionerna. Råd & Rön väljer därför att dela ut ett medelbetyg till den här modellen. De är dock inte lika förtjusta i tvättmaskinens design.

Whirlpool TDLR 60230 har en kapacitet på 6 kg och är därför lagom stor för en familj på ungefär tre personer. Den här modellen tillhör dessutom energiklass A+++ och hamnar därmed högst upp på energiskalan för tvättmaskiner. Både vatten- och strömförbrukningen är därmed låg hos den här maskinen.

Många program, effektiv centrifugering och timerfunktion

Whirlpool TDLR 60230 har totalt 13 olika tvättprogram som passar till olika typer av kläder och tyger. Maskinen har naturligtvis de vanligaste programmen, men utöver dessa finns det även ett snabbprogram på 30 minuter, ett ecoprogram samt program för sportkläder och jeans.

Tvättmaskinen har en centrifugeringseffekt i klass A och tillhör därmed den bästa klassen. Detta innebär att maskinen slungar runt kläderna i trumman snabbt och skonsamt för att få ut så mycket vatten som möjligt ur tyget. När tvättprogrammet är färdigt har kläderna därför en restfuktighet på bara 44 %.

Det finns även en timerfunktion som gör att man kan ställa in starttiden för ett tvättprogram i förväg. Tack vare denna funktion kan tvättmaskinen köras när det passar bäst för användaren.

6th Sense Colours-teknik och Zen-motor

Whirlpool TDLR 60230 har ett specialprogram som fungerar särskilt bra för färgade kläder. Det här programmet jobbar med en teknik som kallas för 6th Sense Colours. Denna teknik ser till att kläderna tvättas på ett optimalt sätt samtidigt som energiförbrukningen hålls nere. Tekniken bevarar dessutom både färgen och formen hos kläderna.

Den här tvättmaskinen har dessutom en borstlös Zen-motor. Dessa motorer är kända för att vara både tystgående och effektiva på samma gång. Den här typen av motor sänker nämligen ljudnivån hos tvättmaskinen utan att försämra effektiviteten.

Ljudnivån hos Whirlpool TDLR 60230 är därför låg. Den ligger nämligen på 51 dB när maskinen tvättar och 72 dB när den centrifugerar. Med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på 60 dB väsnas maskinen alltså inte särskilt mycket.

Enkel användning och skumkontroll

När man köper Whirlpool TDLR 60230 får man en användarvänlig tvättmaskin med enkla kontroller. Eftersom att det här är en toppmatad modell ska tvätten läggas in genom en lucka på toppen av maskinen.

På toppen av maskinen hittar man även alla knappar och inställningar. Eftersom att allt viktigt är placerat direkt på toppen behöver man därmed aldrig leta efter kontroller någon annanstans.

Den här tvättmaskinen har dessutom en skumkontroll som ser till att överflödigt skum sköljs ur ordentligt. Alla tvättmedelsrester kommer därför att vara borta ur kläderna innan tvättprogrammet avslutas.

Specifikationer för Whirlpool TDLR 60230 – basfakta:
🌀 Typ: Toppmatad tvättmaskin
🌀 Kapacitet: 6 kg
🌀 Energiklass: A+++
🌀 Årlig energiförbrukning: 122 kWh
🌀 Årlig vattenförbrukning: 8 500 liter
🌀 Centrifugering: 1 200 varv per minut
🌀 Centrifugeringseffekt: A
🌀 Restfuktighet: 44 %
🌀 Ljudnivå, tvätt: 51 dB
🌀 Ljudnivå, centrifugering: 72 dB

Specifikationer för Whirlpool TDLR 60230 – mått:
🔴 Höjd: 90 cm
🔴 Bredd: 40 cm
🔴 Djup: 60 cm
🔴 Nettovikt: 56 kg
🔴 Bruttovikt: 57 kg

Utvalda fördelar med Whirlpool TDLR 60230:
🔵 Tillhör energiklass A+++
🔵 Zen-motor
🔵 6th Sense Colours-teknik
🔵 Skumkontroll
🔵 Timerfunktion

I den här videon från Tretti.se kan du se en presentation av Whirlpool TDLR 60230: 

https://www.youtube.com/watch?v=vSgUJqr4hKo

Whirlpool FWG91484WS EU

✅ Bra användarrecensioner

Whirlpool FWG91484WS EU

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
10 749,00 Kr. 0,00 Kr. 10 749,00 Kr. Läs mer

Whirlpool FWG91484WS EU har inte varit med i några officiella expertgranskningar. Modellen är däremot en klar konsumentfavorit som har fått en hel del fina omdömen hos olika återförsäljare.

En användare skriver till exempel att tvättmaskinen är effektiv och att den har allt man behöver. En annan person förklarar även att maskinen arbetar relativt tyst. Det finns dock en recension som påpekar att bruksanvisningen inte är den bästa.

Whirlpool FWG91484WS EU är en fristående och rymlig tvättmaskin med en kapacitet på 9 kg. Detta innebär att den här modellen är lagom stor för en familj med fem eller fler medlemmar.

Energisnål modell med 6th Sense-teknik och timer

Eftersom att Whirlpool FWG91484WS EU tillhör energiklass A+++ kan man lugnt räkna med att tvättmaskinen har en låg årsförbrukning av både vatten och el.

Den här modellen har dessutom en 6th Sense-teknik som gör att tvättmaskinen automatiskt anpassar tvättcykeln till tvätten som finns i trumman. Denna teknik tar hänsyn till både tygsort och tvättmängd och gör därmed att kläderna tvättas på ett mer effektivt och skonsamt sätt. 6th Sense-tekniken ser samtidigt till att man sparar energi.

Whirlpool FWG91484WS EU har även en timerfunktion som gör att man kan ställa in starttiden för ett tvättprogram i förväg. Med den här funktionen kan man till exempel ställa in maskinen så att tvätten är färdig när man kommer hem från jobbet.

Flera praktiska egenskaper

När man köper Whirlpool FWG91484WS EU är man garanterad en tvättmaskin med flera praktiska egenskaper. Maskinen är bland annat utrustad med ett SoftMove-system och FreshCare.

SoftMove innebär att trummans hastighet och rörelse anpassas till materialet på kläderna som tvättas. Detta system gör därmed att kläderna tvättas på ett sätt som är både skonsamt och effektivt. FreshCare-funktionen säkerställer sedan att kläderna förblir fräscha och väldoftande även om man inte har tid att hänga upp dem på tork på en gång. Den här funktionen håller nämligen tvätten i rörelse i upp till sex timmar efter att tvättprogrammet är färdigt.

När man har tvättat kläder i den här tvättmaskinen torkar de dessutom snabbt efteråt. Maskinen lämnar nämligen en låg restfuktighet på 53 %.

Borstlös motor och specialprogram

Whirlpool FWG91484WS EU har en borstlös motor som gör maskinen tystare och mer hållbar. Tvättmaskinen har därför en ljudnivå på bara 52 dB när den tvättar och 79 dB när den centrifugerar. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Den här tvättmaskinen har dessutom ett program som heter Colour 15. Detta program bevarar färgen och formen hos färgade kläder genom att tvätta dem i en temperatur på bara 15 grader. Trots den låga temperaturen är dock programmet lika effektivt som programmet på 40 grader.

Sist men inte minst är Whirlpool FWG91484WS EU utrustad med funktionen Clean+. Denna funktion gör det enkelt för användaren att anpassa tvättcykeln till den aktuella tvätten. Man kan nämligen välja mellan intensiv, daglig och snabb tvätt beroende på hur skitiga kläderna är.

Specifikationer för Whirlpool FWG91484WS EU – basfakta:
🌀 Typ: Frontmatad tvättmaskin
🌀 Kapacitet: 9 kg
🌀 Energiklass: A+++
🌀 Årlig energiförbrukning: 196 kWh
🌀 Årlig vattenförbrukning: 11 690 liter
🌀 Centrifugering: 1 400 varv per minut
🌀 Centrifugeringseffekt: B
🌀 Restfuktighet: 53 %
🌀 Ljudnivå, tvätt: 52 dB
🌀 Ljudnivå, centrifugering: 79 dB

Specifikationer för Whirlpool FWG91484WS EU – mått:
🔴 Höjd: 84,5 cm
🔴 Bredd: 59,5 cm
🔴 Djup: 63 cm
🔴 Nettovikt: 71 kg
🔴 Bruttovikt: 72 kg

Utvalda fördelar med Whirlpool FWG91484WS EU:
🔵 Borstlös motor
🔵 Clean+ och Colour 15
🔵 SoftMove och FreshCare
🔵 6th Sense-teknik
🔵 Tillhör energiklass A+++


Whirlpool TDLR 60220

✅ Medelbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Whirlpool TDLR60220

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 899,00 Kr. 0,00 Kr. 3 899,00 Kr. Läs mer
3 899,00 Kr. 0,00 Kr. 3 899,00 Kr. Läs mer

Tvättmaskinsmodellen Whirlpool TDLR 60220 har varit med i ett stort test där det danska konsumentrådet Tænk provade flera olika tvättmaskiner. I undersökningen bedömde experterna alla maskiner utifrån förutbestämda testpunkter, till exempel tvättresultat, funktioner, miljö, användarvänlighet och design. Experterna delade sedan ut ett totalbetyg till varje modell.

Whirlpool TDLR 60220 klarar sig bra i undersökningen och får därför ett medelbetyg av de danska experterna.

Toppmatad maskin med hög kapacitet

Whirlpool TDLR 60220 är en toppmatad tvättmaskin där man lägger ner tvätten genom en lucka på toppen. Den här modellen är därför smalare än de flesta “vanliga” frontmatade maskiner. En toppmatad tvättmaskin är ofta ett bra alternativ om man inte har särskilt mycket utrymme i badrummet eller tvättstugan. Toppmatade modeller är dock oftast högre än frontmatade.

Whirlpool TDLR 60220 har dessutom en ganska hög kapacitet för att vara en toppmatad maskin. Den här tvättmaskinen rymmer nämligen 6 kg tvätt.

Den här modellen är även ett miljövänligt val eftersom att den tillhör marknadens absolut bästa energiklass: A+++.

Tvättmaskinen har dessutom en borstlös motor. Detta innebär att maskinen arbetar tystare, håller längre och drar mindre energi.

Tvätten torkar snabbt

När tvättprogrammet är färdigt har maskinen inte bara tvättat kläderna rena, den har även sett till att de är så torra som möjligt. Detta beror bland annat på den effektiva centrifugeringen med en maximal hastighet på 1200 varv per minut.

Efter ett avslutat tvättprogram har kläderna därför en låg restfuktighet på 53 %. Detta innebär att det går fortare för kläderna att torka helt oavsett om om man sedan hängtorkar dem eller slänger in dem i torktumlaren. Om man använder torktumlaren innebär den låga restfuktigheten dessutom att torktumlaren förbrukar mindre energi.

Whirlpool TDLR 60220 har även en smart timer som gör att man kan planera in tvätten helt efter sitt eget schema.

Kläderna hålls fräscha

Whirlpool TDLR 60220 är utrustad med flera olika funktioner och tekniker. Det finns till exempel något som kallas för Fresh Care. Denna funktion ser till att kläderna känns fräscha och doftar gott länge efter att tvättprogrammet är färdigt. Den gör nämligen att trumman fortsätter att röra på sig efter programslutet samt att det sprutas in ånga som håller kläderna fräscha.

Den här tvättmaskinsmodellen har även den så kallade 6th Sense-tekniken. Denna teknik anpassar varje tvättcykel baserat på hur mycket tvätt som läggs i maskinen samt vad för typ av kläder det rör sig om.

Kläderna hanteras därför så skonsamt som möjligt samtidigt som sensorerna ser till att man sparar både tid, vatten och energi. Det finns även specialprogram för känsliga tyger och för att bevara färger.

Specifikationer för Whirlpool TDLR 60220 – basfakta:
🌀 Typ: Toppmatad tvättmaskin
🌀 Tvättkapacitet: 6 kg
🌀 Energiklass: A+++
🌀 Årlig energiförbrukning: 137 kWh
🌀 Årlig vattenförbrukning: 8 500 liter
🌀 Centrifugeringshastighet: 1 200 varv per minut
🌀 Ljudnivå, tvätt: 54 dB
🌀 Ljudnivå, centrifugering: 76 dB

Specifikationer för Whirlpool TDLR 60220 – mått:
🔴 Höjd: 90 cm
🔴 Bredd: 40 cm
🔴 Djup: 60 cm
🔴 Nettovikt: 56 kg
🔴 Bruttovikt: 57 kg

Utvalda fördelar med Whirlpool TDLR 60220:
🔵 Toppmatad tvättmaskin
🔵 Tillhör marknadens bästa energiklass: A+++
🔵 Borstlös motor
🔵 Låg restfuktighet
🔵 Fresh Care håller kläderna fräscha


Whirlpool TDLR 60210

✅ Bra användarrecensioner

Whirlpool TDLR60210 topbetjent vaskemaskine

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 989,00 Kr. 0,00 Kr. 3 989,00 Kr. Läs mer
4 799,00 Kr. 0,00 Kr. 4 799,00 Kr. Läs mer

Tvättmaskinsmodellen Whirlpool TDLR 60210 är en av de maskiner som inte har varit med i några officiella granskningar. Den här modellen är dock väldigt populär bland användarna och har fått positiva recensioner på både Whiteaway.com och Tretti.se.

Efter genomgången av själva tvättmaskinen kan du läsa ett par exempel på vad konsumenterna har skrivit i sina recensioner.

Miljövänligt alternativ

Whirlpool TDLR 60210 är ett bra alternativ för dig som tänker på miljön när du köper vitvaror. Den här tvättmaskinen tillhör nämligen marknadens bästa energiklass: A+++. Den är därför bra för både miljön och för konsumentens ekonomi.

Den här modellen har en låg energiförbrukning och drar bara 153 kWh per år. Maskinen har dessutom en borstlös motor som också bidrar till den låga förbrukningen.

Tvättmaskinen är även utrustad med en teknik som kallas för 6th Sense. Denna teknik använder sensorer för att mäta tvättmängden baserat på vad för typ av textiler som finns i maskinen. Dessa mätningar används sedan för att skräddarsy varje tvättcykel så att maskinen sparar både tid, energi och vatten.

Toppmatad och effektiv modell

Whirlpool TDLR 60210 tillhör marknadens toppmatade tvättmaskiner och är därmed smalare och högre än en frontmatad maskin. Den här modellen är därför ett bra alternativ för dig som inte har särskilt gott om utrymme hemma. Eftersom att maskinen är smalare är det nämligen lättare att hitta en bra placering för den.

Whirlpool TDLR 60210 har en kapacitet på 6 kg och är därför lagom för en medelstor familj. Maskinen är dessutom effektiv. Den har till exempel en Fresh Care-teknik som håller tvätten ren och fräsch efter tvättcykeln.

När tvättprogrammet är färdigt har tvätten en låg restfuktighet på ungefär 53 %. Den här maskinen centrifugerar nämligen kläderna med 1200 varv per minut och gör på så vis att de torkar snabbt.

Användarna: Fantastisk maskin med ett bra pris

Whirlpool TDLR 60210 är som sagt en konsumentfavorit som har fått väldigt positiva omdömen av kunderna hos både Tretti.se och Whiteaway.com. Recensionerna lyfter fram många olika fördelar med den här maskinen. Flera användare beskriver till exempel modellen som “fantastisk” och “super”. Många nämner även att priset är riktigt bra.

I flera recensioner kan man även läsa att Whirlpool TDLR 60210 har många bra funktioner. Tvättmaskinen får dessutom beröm för sin användarvänlighet och storlek. En användare skriver till exempel att maskinen är superenkel att använda. En annan recension förklarar att det här är en perfekt tvättmaskin när man har ont om plats i badrummet.

Specifikationer för Whirlpool TDLR 60210 – basfakta:
🌀 Typ: Toppmatad tvättmaskin
🌀 Tvättkapacitet: 6 kg
🌀 Energiklass: A+++
🌀 Årlig energiförbrukning: 153 kWh
🌀 Årlig vattenförbrukning: 8 500 liter
🌀 Centrifugeringshastighet: 1 200 varv per minut
🌀 Ljudnivå, tvätt: 59 dB
🌀 Ljudnivå, centrifugering: 76 dB

Specifikationer för Whirlpool TDLR 60210 – mått:
🔴 Höjd: 90 cm
🔴 Bredd: 40 cm
🔴 Djup: 60 cm
🔴 Nettovikt: 62 kg
🔴 Bruttovikt: 64 kg

Utvalda fördelar med Whirlpool TDLR 60210:
🔵 Ovanligt energisnål tvättmaskin
🔵 Energiklass A+++
🔵 Toppmatad modell
🔵 6th Sense-teknik
🔵 Fresh Care håller kläderna rena och fräscha


Whirlpool AWE 6100

✅ Bra användarrecensioner

Whirlpool AWE6100

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 059,00 Kr. 0,00 Kr. 3 059,00 Kr. Läs mer
3 059,00 Kr. 0,00 Kr. 3 059,00 Kr. Läs mer
3 059,00 Kr. 0,00 Kr. 3 059,00 Kr. Läs mer

Tvättmaskinsmodellen Whirlpool AWE 6100 har varken varit med i några tester eller granskats av några experter. Vi har dock valt att skriva om den här modellen ändå eftersom att den är en klar konsumentfavorit.

Vi har läst kundomdömen hos olika återförsäljare för att ta reda på vad användarna tycker om den här modellen. I recensionerna får Whirlpool AWE 6100 väldigt positiva kommentarer av konsumenterna.

Efter genomgången av funktionerna och förmågorna hos den här tvättmaskinen hittar du ett par exempel på vad användarna har skrivit i sina recensioner.

Toppmatad maskin som rymmer 6 kg kläder

Whirlpool AWE 6100 är en toppmatad tvättmaskin och tar därför mindre plats än en mer traditionell maskin. En toppmatad tvättmaskin kan faktiskt vara upp till 20 cm smalare än en “vanlig”  frontmatad modell.

Whirlpool AWE 6100 har en bredd på bara 40 cm och är även något högre än frontmatade tvättmaskiner.

Den här tvättmaskinsmodellen är dessutom ganska rymlig med en kapacitet på 6 kg. Whirlpool AWE 6100 är därmed lagom för en medelstor familj.

Whirlpool AWE 6100 är dessutom utformad för att inte väsnas så mycket. Tvättmaskinen arbetar därför ganska tyst och har en ljudnivå på bara 59 dB när den tvättar.

Miljövänlig modell

Whirlpool AWE 6100 är ett bra alternativ om du är ute efter en tvättmaskin som är både smal och miljövänlig. Den här modellen är nämligen skapad med omtanke för miljön och tillhör därför marknadens bästa energiklass: A+++. Detta innebär att tvättmaskinen inte tär särskilt mycket på varken miljön eller användarens ekonomi.

Whirlpool AWE 6100 har en årlig energiförbrukning på 173 kWh och förbrukar dessutom inte mer än ungefär 8500 liter vatten varje år.

Den här tvättmaskinen har även en smart timerfunktion som gör att man kan planera in tvättprogrammet i sitt eget schema. Maskinen har dessutom en centrifugeringshastighet på 1000 varv per minut. Även om detta inte är lika högt som hos många andra modeller är det ändå en del.

De flesta plagg borde dessutom kunna nå en tillräckligt låg restfuktighet med en centrifugeringshastighet på 1000 varv per minut.

Användarna: Bra och platsbesparande modell

Tvättmaskinsmodellen Whirlpool AWE 6100 har inte varit med i några officiella expertgranskningar. Den här modellen är däremot en favorit bland konsumenterna.

Vi har läst kundomdömen hos olika återförsäljare och kunde då se att användarna tycker otroligt bra om den här smala maskinen. Flera recensioner framhäver faktiskt just storleken hos den här modellen. Användarna skriver till exempel att maskinen är superbra när man inte har mer plats och att den är fantastisk för sin lilla storlek.

Flera användare nämner även att tvättmaskinen är lätt att använda och att den har bra funktioner. I recensionerna kan man till exempel läsa följande: “Mycket nöjd. Bra maskin med många funktioner”, “Den räddar min vardag, får mer tid över till annat” och “Helt perfekt maskin för en mindre familj med ont om plats”.

Specifikationer för Whirlpool AWE 6100 – basfakta:
🌀 Typ: Toppmatad tvättmaskin
🌀 Tvättkapacitet: 6 kg
🌀 Energiklass: A+++
🌀 Årlig energiförbrukning: 173 kWh
🌀 Årlig vattenförbrukning: 8 500 liter
🌀 Centrifugeringshastighet: 1 000 varv per minut
🌀 Ljudnivå, tvätt: 59 dB
🌀 Ljudnivå, centrifugering: 76 dB

Specifikationer för Whirlpool AWE 6100 – mått:
🔴 Höjd: 90 cm
🔴 Bredd: 40 cm
🔴 Djup: 60 cm
🔴 Nettovikt: 56 kg
🔴 Bruttovikt: 57 kg

Utvalda fördelar med Whirlpool AWE 6100:
🔵 Smal, toppmatad modell
🔵 Kapacitet på 6 kg
🔵 Tillhör marknadens bästa energiklass: A+++
🔵 Tystgående maskin
🔵 Timer

I den här videon från Tretti.se kan du se en presentation av Whirlpool AWE 6100:

https://www.youtube.com/watch?v=K1-D140h1p8

Whirlpool HDLX 70310 (Torktumlare)

✅ Bra användarrecensioner

Whirlpool HDLX 70310

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 699,00 Kr. 0,00 Kr. 4 699,00 Kr. Läs mer
4 699,00 Kr. 0,00 Kr. 4 699,00 Kr. Läs mer
4 699,00 Kr. 0,00 Kr. 4 699,00 Kr. Läs mer

Whirlpool har som sagt inte särskilt många maskiner som både säljs i Sverige och har granskats av experter. Vi har därför valt att inkludera ett par maskiner som är populära bland användarna också. Detta gäller till exempel för torktumlarmodellen Whirlpool HDLX 70310. Detta är nämligen en klar konsumentfavorit.

Vi har läst användarrecensioner för att ta reda på vad konsumenterna skriver om den här modellen. Efter genomgången av maskinens specifikationer och funktioner kan du läsa några exempel på vad användarna berättar om i sina recensioner.

Observera att det här är en torktumlare och inte en tvättmaskin.

Rymlig maskin med sensorteknik

Whirlpool HDLX 70310 tillhör marknadens rymligare torktumlare och är därför lagom för familjer med tre till fem medlemmar. Den här modellen har en hög kapacitet på 7 kg och passar bra ihop med en tvättmaskin av samma storlek.

Det här är dessutom en intelligent torktumlare som är utrustad med sensortekniken 6th Sense. Detta innebär att maskinen har sensorer som kan mäta restfuktigheten i tvätten och sedan räkna ut hur lång torktid som behövs. Tack vare denna teknik är den rena tvätten varken fuktig eller övertorkad när torktumlaren är färdig.

Det finns även en smart timerfunktion som gör att man kan planera in torkningen i sitt eget schema.

Skonsam torkning

Whirlpool HDLX 70310 är designad för att behandla kläderna varsamt och orsaka så lite slitage som möjligt. Den här modellen har därför ett så kallat Soft Move-system. Detta system anpassar trummans rörelser så att tvätten hanteras på ett mer skonsamt sätt.

Trumman rör sig alltså i ett bestämt rörelsemönster som skyddar kläderna. Som en extra bonus gör detta även att torkningen blir jämnare och att det skapas mindre skrynklor på kläderna.

Whirlpool HDLX 70310 är dessutom en relativt miljövänlig torktumlare. Den här modellen tillhör nämligen energiklass A+ och hamnar därmed i den bättre änden av energiskalan.

Det finns två olika typer av torktumlare: kondenstorktumlare och frånluftstorktumlare. Den här modellen är en kondenstorktumlare. Detta innebär att överskottsvärmen och fukten skickas genom ett kondenseringssystem som kyler ner den fuktiga luften. Fukten blir då till kondensvatten som samlas upp i en behållare.

På Whirlpool HDLX 70310 går det dock att eftermontera en slang som leder kondensvattnet direkt till avloppet istället.

En frånluftstorktumlare leder istället bort fukten och värmen ur huset genom en frånluftskanal som går direkt ut i det fria.

Användarna: Enkel och effektiv maskin

Whirlpool HDLX 70310 är en klar konsumentfavorit. Vi har läst kundomdömen hos Tretti.se och Whiteaway.com för att ta reda på vad användarna själva skriver om den här modellen.

Användarna tycker otroligt bra om den här torktumlaren och skriver om många olika fördelar. De nämner bland annat att maskinen fungerar bra och att den är lätt att använda.

I recensionerna kan man bland annat läsa följande: “Vi är väldigt nöjda med maskinen. Den är effektiv och har många bra program”, “Tystgående och effektiv” och “Enkel användning”. Enligt användarna fungerar alltså den här torktumlaren bra på flera olika områden. Flera personer använder dessutom “Superbra köp”, “Superbra och billig” eller liknande som rubrik på sina recensioner.

Specifikationer för Whirlpool HDLX 70310 – basfakta:
🌀 Typ: Frontmatad torktumlare
🌀 Typ av torktumlare: Kondenstorktumlare
🌀 Torkkapacitet: 7 kg
🌀 Energiklass: A+
🌀 Årlig energiförbrukning: 257 kWh
🌀 Ljudnivå: 69 dB

Specifikationer för Whirlpool HDLX 70310 – mått:
🔴 Höjd: 85,5 cm
🔴 Bredd: 59,6 cm
🔴 Djup: 65,9 cm
🔴 Nettovikt: 48 kg
🔴 Bruttovikt: 49 kg

Utvalda fördelar med Whirlpool HDLX 70310:
🔵 Kondenstorktumlare som samlar upp fukten i en behållare
🔵 Bra kapacitet på 7 kg
🔵 6th Sense sensorteknik
🔵 Soft Move-system behandlar kläderna varsamt
🔵 Tillhör en bra energiklass

I den här videon från Tretti.se kan du se en presentation av Whirlpool HDLX 70310:

https://www.youtube.com/watch?v=ICE_HVfdA54

Om Whirlpool

Om Whirlpool
Whirlpool är världsledande inom tillverkningen av vitvaror för hemmet och har en årlig omsättning på mer än 21 miljarder dollar. Whirlpool har dessutom nästan 100 000 anställda och 65 utvecklingscenter världen över.

Whirlpool äger även flera andra märken, till exempel de välkända märkena Bauknecht och KitchenAid.

Allt började med en tvättmaskin

Det amerikanska företaget Whirlpool grundades 1911 under namnet Upton Machine Company. Företaget startades av Louis Upton och hans farbror Emory Upton och kantades till en början av många misslyckade försök. Detta ändrades när Luis Upton tog patent på en manuell tvättmaskin för kläder. Tillsammans med Emory utvecklade Louis sedan en elektrisk motor som kunde monteras på maskinen för att göra den elektrisk. Därefter startade produktionen av dessa maskiner.

År 1929 slogs Upton Machine Company ihop med företaget Nineteen Hundred Washer Company. Tillsammans kallade de sig för Nineteen Hundred Company. De utökade produktionen med nya typer av tvättmaskiner och ändrade sedan namn till The Whirlpool Company år 1950.

Över 70 miljoner sålda produkter per år

Whirlpool jobbar hela tiden för att bli större. De ingår därför ofta i nya samarbeten som kan förbättra deras service och göra deras produkter mer innovativa. Idag säljer Whirlpool mer än 70 miljoner produkter varje år.

På Whirlpools många utvecklingscenter fokuserar de framförallt på att skapa innovation med syfte att underlätta livet för konsumenterna. Detta inkluderar även social medvetenhet, och några av kärnvärderingarna hos Whirlpool är respekt, integritet, mångfald och integration.

Om du vill veta med om Whirlpool och deras produkter kan du läsa mer på företagets hemsida.


Tips för dig som ska köpa en ny tvättmaskin

I och med att det finns så många olika tvättmaskiner på marknaden kan det vara svårt att veta vilken modell som passar bäst till just dina behov. Här berättar vi därför om några olika punkter som kan vara bra att ha i åtanke när du köper en tvättmaskin. Vi baserar informationen på en tidigare artikel om tvättmaskiner från Konsumentmagasinet.se.

Fysisk storlek 

Fysisk storlekTvättmaskiner kan ha en mängd olika storlekar. Den fysiska storleken beror dock oftast på hur hög kapacitet maskinen har. Traditionella frontmatade maskiner är i regel både djupa och breda och tar därför upp en hel del utrymme. Toppmatade modeller är smalare och oftast högre. Glöm inte bort att kontrollera djupet på maskinerna som du tittar på. Det kan nämligen vara oerhört irriterande om tvättmaskinen sticker ut för mycket från väggen.

Börja därför med att mäta utrymmet där tvättmaskinen ska stå. Genom att göra detta har du sedan exakta mått att utgå från när du tittar på maskiner. Det ska helst finnas några centimeter till godo vid varje vägg. Detta beror på att maskinen måste ha utrymme för att kunna röra på sig en del under centrifugeringen.

Kapacitet

De flesta vanliga tvättmaskiner rymmer ungefär 7 kg tvätt. Det finns dock även små maskiner som rymmer mindre och större maskiner med en kapacitet på 10 kg eller mer. I regel är det bäst att välja kapacitet utifrån storleken på ditt hushåll. En tvättmaskin som rymmer 7 kg är till exempel lagom för en medelstor familj på ungefär tre till fem personer.

Om du väljer en för stor maskin slutar det ofta med att den körs halvtom, vilket både är oekonomiskt och belastande för miljön. Om du däremot har en för liten tvättmaskin kommer du istället att behöva tvätta väldigt ofta. I regel kan man utgå från att en kapacitet på 7 kg motsvarar 7 uppsättningar kläder, 8 kg motsvarar 8 uppsättningar kläder och så vidare.

Tänk på att aldrig lägga in för mycket tvätt i maskinen. En tumregel är att du ska kunna hålla en hand ovanför tvätten utan att ta i ovansidan av trumman.

Frontmatad eller toppmatad?

Beroende på vad för typ av maskin du köper ska tvätten antingen läggas i framifrån eller från toppen.

Frontmatade tvättmaskiner är vanligast. Dessa har en lucka på fronten där man lägger i tvätten. I regel har den här typen av maskin även flest funktioner.

Om du inte har särskilt gott om plats hemma kan dock en toppmatad maskin vara ett bättre alternativ. Dessa är som sagt betydligt mindre och kan faktiskt vara upp till 20 cm smalare. I en toppmatad tvättmaskin lägger man i tvätten uppifrån. Dessa modeller har oftast färre funktioner än frontmatade tvättmaskiner.

Funktioner och program

Funktioner och programVissa tvättmaskiner har ett överflöd av program och funktioner medan andra bara har de mest grundläggande. Många av dessa program kan vara smarta, men här är det framförallt viktigt att fundera över om du faktiskt behöver dem eller inte. Tvättmaskiner som har många program och funktioner brukar nämligen kosta ganska mycket mer än enklare modeller.

De flesta tvättmaskiner har standardprogram för bomull, syntet, fintvätt, ylle och mix. Det är även vanligt med snabbprogram och inställningar för olika temperaturer och färger. Med dessa funktioner har man redan en del valmöjligheter.

Mer avancerade tvättmaskiner har ofta specialprogram för till exempel skjortor, sportkläder, babykläder, badkläder, jeans, täcken och svårare fläckar. Om du har användning för dessa program eller inte beror helt på dig och dina behov.

Många moderna tvättmaskiner är även utrustade med modern teknik som till exempel gör att man kan styra maskinen från sin telefon. Dessa maskiner har wifi inbyggt och är därför något dyrare.

Många moderna maskiner har dessutom en funktion som heter Near Field Communication. Med hjälp av denna kan man löpande ladda ner nya program till tvättmaskinen.

Många tvättmaskinsmodeller har även en timerfunktion som gör att man kan senarelägga programstarten. Med den här funktionen kan man därmed planera in programstarten så att tvätten är färdig när det passar bäst in i dagens schema.

Centrifugering

När tvättmaskinen har tvättat kläderna rena startar den en snabb centrifugeringscykel som slungar ut överflödigt vatten. En effektiv centrifugering efterlämnar torrare kläder och gör att det går snabbare för kläderna att torka helt och hållet.

Varvtalet för centrifugeringen varierar mellan olika tvättmaskinsmodeller. Vissa maskiner jobbar med 1000 varv per minut medan andra går ända upp till 1600 varv per minut. Ju snabbare centrifugering, desto torrare tvätt. Tänk dock på att en hög centrifugeringshastighet även sliter mer på kläderna. Vissa ömtåliga material bör därför enbart centrifugeras på lägre hastigheter medan andra inte kan centrifugeras överhuvudtaget.

I allmänhet är en centrifugeringshastighet på 1200-1400 varv per minut fullt tillräcklig för de allra flesta.

Energiförbrukning

energimärkningPrecis som alla andra elektriska apparater har tvättmaskiner en energimärkning som visar hur miljövänlig den aktuella modellen är. Detta anges i energiklasser och presenteras både med färger och bokstäver.

Energiskalan för tvättmaskiner går från A+++ i toppen till D i botten. A+++ har en mörkgrön färg som sedan går över i ljusgrönt, gult, orange och till sist rött ju längre ner man kommer på skalan. D har därför en helt röd färg.

Det finns totalt sju energiklasser för tvättmaskiner: A+++, A++, A+, A, B, C och D

Experterna rekommenderar att man väljer en modell som tillhör klass A+ eller bättre.

Livslängd

Det går inte att se hur länge en tvättmaskin kommer att hålla genom att bara titta på den. En bra maskin bör dock hålla i minst tio år.

Om du vill att tvättmaskinen ska hålla länge bör du välja en modell med borstlös motor. Den här typen av motor är nämligen gjord för att ha en lång livslängd.

Det finns dock även personer som alltid vill ha de senaste tekniska prylarna. Om du tillhör den gruppen är det värt att tänka på att tvättmaskiner som är toppmoderna idag mest troligt kommer att bli omoderna om ett par år.


Goda råd och tvättips

En bra tvättmaskin är ett bra första steg mot en smidig tvätt som ger kläderna de bästa möjliga förutsättningarna. Hur man hanterar maskinen och tvätten spelar dock också en stor roll. Baserat på expertråd från Goodhousekeeping.com går vi här igenom ett par användbara tips för tvättdagen.

Sortera tvätten efter temperatur

Sortera tvätten efter temperaturEftersom att alla tygsorter inte tål hög värme ska olika typer av kläder och textiler tvättas i olika temperaturer. I allmänhet kan du utgå från följande:

🌀 Handdukar, kökshanddukar, sängkläder och underkläder (ej bh) tvättas i minst 60 grader. Om du har varit sjuk ska dessa tvättas i 90 grader.

🌀 Byxor och tröjor tvättas i 30-40 grader.

🌀 Tröjor och T-shirts som inte är särskilt skitiga kan tvättas i lägre temperaturer, faktiskt ända ner till 15 grader. Detta bör dock enbart göras när kläderna bara behöver fräschas upp lite.

Om du väljer att tvätta kläderna i en temperatur på 20 grader eller lägre måste du dock använda ett specialtvättmedel för låga temperaturer. Kläderna blir nämligen inte helt rena om du använder vanligt tvättmedel. Detta beror på att enzymerna i det normala tvättmedlet inte fungerar i så kallt vatten.

Det finns flera fördelar med att tvätta kläder i lägre temperaturer: För det första så tär det inte lika mycket på miljön. För det andra så sliter det mindre på tvätten. Kallt vatten gör därmed att kläderna behåller sin färg, form och struktur bättre. Vissa saker ska dock aldrig tvättas i låga temperaturer, till exempel handdukar, sängkläder och underkläder. På dessa finns det nämligen bakterier som dör först vid 60 grader eller högre.

Sortera tvätten efter material

Eftersom att olika material inte tål samma temperaturer ska till exempel bomull, syntetmaterial, ylle och siden tvättas var för sig. Det finns ofta specialprogram för både ylle och siden.

Sortera tvätten efter färg

Sortera tvätten efter färgMörka och ljusa kläder bör inte tvättas tillsammans. Mörka tyger innehåller nämligen ofta överflödig färg som lätt kan spridas till ljusare kläder. Denna missfärgning kan sedan vara så gott som omöjlig att få bort igen.

Det finns även olika typer av tvättmedel till vit och färgad tvätt. Kulörtvättmedel är utformat för att bevara färgerna medan tvättmedel för vittvätt är gjort för att bleka tvätten en aning. Om du tvättar färgade kläder med tvättmedel för vittvätt kan färgerna därmed blekas och bli mer matta. På grund av detta är det bäst att köpa båda typerna av tvättmedel.

Vänd färgade kläder ut och in

För att skydda färgade kläder kan du även vända ut och in på dem i tvätten. Detta gör att de slits mest på insidan som ändå inte syns. Se även till att stänga alla blixtlås så att de inte fastnar i kläderna och förstör dem.

Sortera tvätten efter hur smutsig den är

Kläder som är väldigt skitiga och har synliga fläckar bör tvättas separat. Många tvättmaskinsmodeller har dessutom specialprogram för väldigt smutsig tvätt.

Använd tvättpåsar

Om du ska tvätta ömtåliga plagg tillsammans med den vanliga tvätten bör du lägga dessa i en tvättpåse. Detta gäller till exempel bh:ar och tunna strumpbyxor.

Ta vara på tvättprogrammen

Vissa tvättmaskiner har många program medan andra bara har ett fåtal. Om du har en maskin med specialprogram för olika material och kläder bör du använda dem för att ta hand om kläderna på bästa möjliga vis.

Behandla fläckar på rätt sätt

Behandla fläckar på rätt sättEn synlig fläck på ett plagg kan förstöra utseendet helt och hållet. Med rätt behandling kan du dock göra fläcken mindre synlig.

Det är viktigt att du inte försöker gnida eller skrubba bort fläckar med ren handkraft. Detta kan nämligen göra att fläcken sprids ut istället. Sätt istället lite fläckborttagning eller tvättmedel direkt på fläcken och tvätta sedan plagget i tvättmaskinen.

Tiden är dock också en avgörande faktor när det kommer till fläckborttagning. Ju färskare fläcken är, desto lättare är det att få bort den.

Hårt eller mjukt vatten?

Hur hårt vatten du har beror på var i landet du bor. Om du bor i ett område med hårt vatten kan detta ha en negativ inverkan på tvätten. Hårt vatten innehåller mycket kalk och magnesium och kan därför orsaka problem för både tvättmaskinen och kläderna. Det hårda vattnet kan nämligen skapa missfärgningar på kläderna och göra att tvättmaskinen kalkar igen. Ett högt kalkinnehåll kan dessutom göra att tvättmedlet blir mindre effektivt och att kläderna därmed inte blir lika rena. Detta gör även att kläderna får mattare färger och känns stelare.

Det är därför viktigt att dosera tvättmedel baserat på hur hårt vattnet är i just ditt område. Doseringsanvisningar brukar finnas på tvättmedelspaketet.

Dosering av tvättmedel

För att uppnå ett så bra tvättresultat som möjligt är det viktigt att använda rätt mängd tvättmedel. För lite tvättmedel leder till att kläderna inte blir ordentligt rena. En för stor mängd medel kan å andra sidan lämna kvar tvättmedelsrester i kläderna efter tvätten.

Läs tvättråden

Läs tvättrådenNär du tvättar kläder bör du alltid titta på lappen med tvättråd som sitter på klädesplaggen. Lappen sitter ofta i kragen på tröjor och på baksidan inuti byxor.

Här finns till att börja med ett tal som visar den högsta temperaturen klädesplagget får tvättas i. Om det istället finns en bild av en balja med en hand i tål plagget inte maskintvätt utan måste tvättas för hand. En bild av en balja med ett streck under innebär att plagget är väldigt ömtåligt och måste tvättas på ett skonsamt sätt.

På lappen kan man även hitta information om hur klädesplagget ska torkas. Symbolen för torkning består av en fyrkant och kan till exempel se ut på följande vis:

💠 En fyrkant som innehåller en cirkel och en prick innebär att plagget kan torktumlas i en låg temperatur.

💠 En fyrkant med en cirkel och två prickar betyder att plagget tål torktumling i en normal temperatur.

💠 Om det finns en överkryssad fyrkant med en cirkel i rör det sig om ett plagg som inte tål torktumling överhuvudtaget. Detta plagg måste istället lufttorkas.

Ta hand om tvättmaskinen

Det kan kanske verka lite motsägelsefullt, men när tvättmaskinen rengör kläderna blir den faktiskt inte ren själv. Maskinen blir istället smutsigare. Denna smuts kan sedan leda till både bakterietillväxt och dålig lukt om den inte åtgärdas. Man kan dock enkelt rengöra tvättmaskinen genom att helt enkelt köra den tom på högsta möjliga temperatur. Detta bör göras ungefär en gång i månaden för att döda eventuella bakterier och ta bort dålig lukt.

Torka kläderna på rätt sätt

När du har tvättat kläderna på rätt sätt i förhållande till tygsort och klädtyp ska de även torkas. Experterna rekommenderar att man torkar kläderna på en tvättlina eller torkställning när det är möjligt. Detta kan dock vara svårt om det till exempel är vinter eller om man bor i lägenhet. I dessa fall kan man därför behöva använda en torktumlare även om den belastar miljön och sliter mer på kläderna.

Om du torkar kläderna utomhus är det viktigt att tänka på var solen skiner. Solen har nämligen en blekande effekt och kan därför matta av färgen på färgade kläder. Detta innebär dock även att den bleker vita tyger och kan återställa en del av skärpan hos vita plagg som är lite äldre.

Tänk även på att känsliga tyger inte alltid kan torkas hur som helst. Ylle ska till exempel inte hängas lodrätt på tork eftersom att tyngden då kan förstöra formen på klädesplagget. Ylleplagg bör därför torkas liggande på en torkställning eller liknande.


Whirlpool tvättmaskin test – dessa källor har vi använt 

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰
Forbrugerrådet Tænk är det danska konsumentrådet. De fungerar som danskarnas vakthund i samhället och arbetar med alla tänkbara aspekter av det danska konsumentlivet. Tænk genomför till exempel noggranna tester av en mängd olika konsumentprodukter och har bland annat provat tvättmaskiner.

Du hittar hela undersökningen och mer information här.

Observera att du antingen måste ha en prenumeration eller köpa tillgång till den specifika undersökningen för att få full tillgång till testresultaten.

Råd & Rön 🇸🇪
Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön har genomfört ett stort test av tvättmaskiner från olika tillverkare och prisklasser.

I undersökningen bedömde experterna alla maskiner på flera olika testpunkter, till exempel tvättresultat, användarvänlighet, ljudnivå och energiförbrukning. Råd & Rön provade bland annat följande tre modeller: Whirlpool FSCR 80620, Whirlpool FWG71484W och Whirlpool TDLR 60230.

Du hittar hela undersökningen på Råd & Röns hemsida. Observera att du behöver en betald prenumeration för att kunna läsa hela testet.

Återförsäljare
Vi har även läst användarrecensioner hos både Tretti.se och Whiteaway.com för att ta reda på vad vanliga konsumenter tycker om olika tvättmaskiner. Vi inkluderade ett par konsumentfavoriter i artikeln eftersom att experterna inte har granskat särskilt många tvättmaskiner från Whirlpool.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse