Bosch torktumlare test – Här är experternas favoriter – Bäst i Test 2021

Senest opdateret den 0

I den här artikeln tar vi en närmare titt på torktumlare från märket Bosch. Torktumlarna som vi går igenom här har ingått i tester hos konsumentorganisationen Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk.

I dessa undersökningar har experterna bedömt alla modeller utifrån deras olika funktioner och specifikationer. Vi har även läst flera användarrecensioner för att ta reda på vilka modeller konsumenterna föredrar.

Observera att alla modeller i den här artikeln är kondenstorktumlare.

Efter genomgången av de olika torktumlarna hittar du även en hel del användbar information, till exempel ett antal tips som gör det lättare att välja rätt modell.

Den här artikeln innehåller: 
🔸 Genomgång av torktumlare från Bosch 
🔸 Genomgång av alternativa torktumlare från andra märken 
🔸 Information om kondens- och frånluftstorktumlare 
🔸 Goda råd som hjälper dig att välja rätt kondenstorktumlare 
🔸 Information om hur du använder din torktumlare på bästa sätt 
🔸 Information om vad som kan köras i torktumlaren 
🔸 Information om hur du underhåller din torktumlare 
🔸 Genomgång av alla testkällor

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Bosch torktumlare test – dessa fyra modeller är bäst på marknaden

Här nedanför hittar du en genomgång av de torktumlare från Bosch som är bäst på marknaden enligt diverse experter och användarrecensioner. Efter genomgången av dessa kan du även läsa om ett antal alternativ från andra märken som också har fått fina betyg av experterna.


Bosch WTW87478SN

✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Bosch WTW87478SN

i samarbete med PriceRunner

 

.
Det danska konsumentrådet Tænk har recenserat torktumlaren Bosch WTW87478SN och gett modellen ett bra betyg. Experterna tycker nämligen otroligt bra om användarvänligheten och den låga energiförbrukningen hos den här modellen.

Tænk hittar inte särskilt många nackdelar med Bosch WTW87478SN. De påpekar dock att modellen inte alltid torkar riktigt jämnt.

I gengäld har Bosch WTW87478SN en rymlig trumma med en kapacitet på upp till 8 kg. Modellen tillhör dessutom energiklass A++ och hamnar därmed högt upp på energiskalan för torktumlare. Man kan därför lugnt räkna med att den här modellen inte förbrukar särskilt mycket energi per år.

Om man vill ställa torktumlaren ovanpå en tvättmaskin är det även viktigt att kontrollera torktumlarens mått.

Självrengörande kondensor och AntiVibration-design

Bosch WTW87478SN är försedd med en självrengörande kondensor som rengörs automatiskt när det behövs. Med den här modellen slipper man alltså rengöra kondensorn manuellt.

Torktumlaren har även en AntiVibration-design som ökar stabiliteten och minskar vibrationerna. Denna design ger maskinen ett stilrent och elegant utseende samtidigt som den minskar ljudnivån. Eftersom att AntiVibration-designen gör att torktumlaren arbetar tystare kommer den här modellen inte att störa hela huset när den torkar tvätten.

Bosch WTW87478SN har nämligen en ljudnivå på bara 65 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Användarvänlig modell med timer och specialprogram

Bosch WTW87478SN är en användarvänlig torktumlare med en LED-skärm som används för att välja mellan olika program. Skärmen visar även hur lång tid som återstår av det aktuella programmet och gör det därmed enklare att planera när det är dags att lägga in nästa laddning tvätt.

Den här modellen har även en timerfunktion som gör det möjligt att planera exakt när torktumlaren ska starta. Med den här funktionen kan man nämligen ställa in programstarten till en senare tidpunkt.

Bosch WTW87478SN har dessutom flera specialprogram för till exempel ylle, handdukar, sportkläder, dun och skjortor.

Skonsam trumma

Trumman i Bosch WTW87478SN är skonsam och torkar kläderna på bästa möjliga vis. Detta beror på att torktumlaren har ett SensitiveDrying-system som ser till att tvätten torkas på ett varsamt sätt.

Tvätten torkas nämligen med en mild och varm luft som tillsammans med den skonsamma trumman ser till att kläderna inte skadas. Trumman är dessutom tillverkad av rostfritt stål.

Det finns även en LED-belysning inuti trumman som gör det enklare att få en överblick över kläderna i torktumlaren.

Specifikationer för Bosch WTW87478SN – mått:
🌀 Höjd: 84,2 cm
🌀 Bredd: 59,8 cm
🌀 Djup: 59,9 cm
🌀 Vikt: 50,4 kg

Specifikationer för Bosch WTW87478SN – basfakta:
🔴 Typ: Kondenstorktumlare
🔴 Kapacitet: 8 kg
🔴 Energiklass: A++
🔴 Kondensationseffektivitetsklass: A
🔴 Årlig strömförbrukning: 233 kWh
🔴 Ljudnivå, standardprogram: 65 dB(A)

Fördelar med Bosch WTW87478SN:
🔵 Låg energiförbrukning
🔵 Självrengörande kondensor
🔵 AntiVibration-design
🔵 Skonsam trumma med LED-belysning
🔵 Rymlig torktumlare med en kapacitet på 8 kg


Bosch WTW85L48SN

✅ Medelbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Medelbetyg hos Råd & Rön

Bosch WTW85L48SN

Butik Pris Totalpris Läs mer
5.679,00 5.679,00 Læs mere
5.679,00 5.679,00 Læs mere
eNemo.se 0,00 6.699,00 Læs mere

.
Bosch WTW85L48SN har testats och recenserats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Den här torktumlaren går hem hos både de svenska och de danska experterna och får i slutändan medelbetyg i båda undersökningarna.

Betygen motiveras bland annat med att maskinen har en låg energiförbrukning och en självrengörande kondensor. Trots att experterna generellt sett tycker riktigt bra om Bosch WTW85L48SN nämner de dock att modellen inte är bra på att torka tyngre tyger.

Om torktumlaren ska placeras ovanpå en tvättmaskin är det dessutom viktigt att kontrollera måtten innan köp.

Rymlig och energisnål torktumlare

Bosch WTW85L48SN har en kapacitet på 8 kg och är därför lagom stor för en familj på fyra eller fem personer. Torktumlaren tillhör dessutom energiklass A++ och förbrukar därmed inte särskilt mycket energi per år.

Den här modellen har även en timerfunktion som gör det möjligt att skjuta upp programstarten till en senare tidpunkt. Med hjälp av den här funktionen kan man till exempel ställa in torktumlaren så att tvätten är torr när man kommer hem från skolan eller jobbet. 

Med en ljudnivå på bara 64 dB väsnas torktumlaren inte särskilt mycket när den torkar tvätten. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på ungefär 60 dB.

Praktisk torktumlare med självrengörande kondensor

Bosch WTW85L48SN är försedd med en självrengörande kondensor som rengörs automatiskt efter att man har använt torktumlaren. Tack vare detta slipper man sköta rengöringen manuellt.

Torktumlaren har även en elektronisk barnspärr som gör att man inte behöver vara orolig för att små barn ska skadas av maskinen. När barnspärren är aktiverad går det nämligen inte att öppna luckan till torktumlaren. Spärren kan aktiveras och stängas av efter behov.

Användarvänlig torktumlare

Bosch WTW85L48SN är en användarvänlig torktumlare med enkla kontroller. Man kan bläddra mellan alla funktioner och torkprogram på en LED-skärm och välja det som passar bäst till den aktuella tvätten.

Den här torktumlaren har följande program: Mix, Ylle,Handdukar, Tidsprogram varmt, Tidsprogram kallt, Sport, Dunprogram, Snabb 40 och Skjortor.

Specifikationer för Bosch WTW85L48SN mått:
🌀 Höjd: 84,2 cm
🌀 Bredd: 59,8 cm
🌀 Djup: 59,9 cm
🌀 Vikt: 49,71 kg

Specifikationer för Bosch WTW85L48SN basfakta:
🔴 Typ: Kondenstorktumlare
🔴 Kapacitet: 8 kg
🔴 Energiklass: A++
🔴 Kondensationseffektivitetsklass: B
🔴 Årlig strömförbrukning: 236 kWh
🔴 Ljudnivå, standardprogram: 64 dB(A)

Fördelar med Bosch WTW85L48SN:
🔵 Elektronisk barnspärr
🔵 Enkla kontroller
🔵 Självrengörande kondensor
🔵 Flera torkprogram
🔵 Timerfunktion


Bosch WTX8HKL9SN

✅ 5 av 5 stjärnor av kunderna hos WhiteAway.se

Bosch WTX8HKL9SN

i samarbete med PriceRunner

 

.
Bosch WTX8HKL9SN har inte varit med i några officiella experttester men är däremot populär bland användarna. Den här torktumlaren har nämligen fått 5 av 5 stjärnor av kunderna hos nätbutiken WhiteAway.se. 

I recensionerna kan vi bland annat läsa att maskinen torkar kläderna perfekt till hela familjen och att installationen är enkel. Ingen av användarna nämner några nackdelar med den här modellen.

Om torktumlaren ska placeras ovanpå en tvättmaskin måste man dock kontrollera måtten innan köp.

Stor torktumlare med sensorstyrning

Bosch WTX8HKL9SN är en rymlig torktumlare med en kapacitet på 9 kg. Detta är en lämplig storlek för hushåll med fem eller fler personer. Den här modellen tillhör dessutom energiklass A++ och befinner sig därmed i den bättre änden av energiskalan. Detta innebär att torktumlaren inte förbrukar särskilt mycket energi per år.

Bosch WTX8HKL9SN är även utrustad med en sensor som mäter hur mycket fukt som finns i tvätten. Därefter ställer maskinen automatiskt in torktiden baserat på fuktnivån. Eftersom att torktumlaren stänger av automatiskt när tvätten är torr förhindrar sensorstyrningen att maskinen förbrukar onödigt mycket ström.

När torktumlaren är igång har den en ljudnivå på 62 dB. Med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på ungefär 60 dB väsnas maskinen alltså inte särskilt mycket.

Kan styras via en app

Med Bosch WTX8HKL9SN har man möjlighet att använda HomeConnect-appen för att styra torktumlaren. Appen laddas ner till en telefon eller surfplatta och kan sedan användas för att välja program och övervaka maskinen oavsett om man är hemma eller inte.

Bosch WTX8HKL9SN har dessutom ett Sensitive Drying-system som torkar kläderna skonsamt med varm luft som flödar in från alla håll. Det finns även en självrengörande kondensor som rengörs automatiskt efter att man har kört maskinen. Med den här modellen slipper man alltså rengöra kondensorn manuellt.

Torktumlaren har även en timerfunktion som gör det möjligt att skjuta upp starttiden för ett torkprogram till en senare tidpunkt. På så vis kan man planera in torkningen när det passar bäst in i dagens schema.

Många torkprogram

Bosch WTX8HKL9SN har flera olika torkprogram och kan därför anpassas till olika typer av tvätt. Man kan närmare bestämt välja mellan följande program: Yllefinish, Mix, Handdukar, Tidsprogram varmt, Allergi+, Snabb 40, Skjortor och Fintvätt/ Siden.

Sist men inte minst har Bosch WTX8HKL9SN en AntiVibration-design. Utformningen är därmed inte bara stilren, den ger även maskinen en bättre stabilitet så att den vibrerar mindre och arbetar tystare.

Specifikationer för Bosch WTX8HKL9SN mått:
🌀 Höjd: 85,7 cm
🌀 Bredd: 59,8 cm
🌀 Djup: 59,9 cm
🌀 Vikt: 55,36 kg

Specifikationer för Bosch WTX8HKL9SN basfakta:
🔴 Typ: Kondenstorktumlare
🔴 Kapacitet: 9 kg
🔴 Energiklass: A++
🔴 Kondensationseffektivitetsklass: A
🔴 Årlig strömförbrukning: 259 kWh
🔴 Ljudnivå, standardprogram: 62 dB(A)

Fördelar med Bosch WTX8HKL9SN:
🔵 AntiVibration-design
🔵 Självrengörande kondensor
🔵 Sensorstyrning
🔵 Sensitive Drying-system
🔵 Timerfunktion


Bosch WTH8307LSN

✅ 5 av 5 stjärnor av kunderna hos WhiteAway.se

Bosch WTH8307LSN

i samarbete med PriceRunner

 

.
Bosch WTH8307LSN har inte varit med i några officiella experttester. Det här är däremot en konsumentfavorit som har fått 5 av 5 stjärnor av kunderna hos nätbutiken WhiteAway.se.

Användarna berättar att de tycker otroligt bra om torktumlaren eftersom att den är lätt att förstå och fungerar perfekt. Ingen nämner några direkta nackdelar med den här modellen.

Om man vill placera torktumlaren ovanpå en tvättmaskin är det viktigt att kontrollera måtten innan köp.

Sensorstyrd torktumlare

Bosch WTH8307LSN är en sensorstyrd torktumlare som mäter fuktnivån i tvätten och ställer in torktiden baserat på mätningen. Eftersom att maskinen därmed stänger av när tvätten är torr förbrukar den inte mer ström än nödvändigt.

Den här modellen har en kapacitet på 7 kg och är därför lagom stor för en familj på tre eller fyra personer. Torktumlaren har en ljudnivå på 65 dB när den är igång och väsnas därmed inte särskilt mycket. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på ungefär 60 dB.

Bosch WTH8307LSN tillhör dessutom energiklass A+ och förbrukar därför inte så mycket energi per år. Detta är en fördel för både plånboken och miljön.

Skonsam torkning

Bosch WTH8307LSN har ett Sensitive Drying-system och torkar därför tvätten på ett skonsamt sätt. Med detta system får man nämligen en extra skonsam torkning där varm luft flödar in från alla håll.

Den här modellen är dessutom både säker och enkel att använda. Torktumlaren har nämligen en elektronisk barnspärr som kan aktiveras och stängas av efter behov. När man ställer in maskinen använder man en LED-skärm som visar alla olika funktioner och program. På skärmen kan man även se programförlopp och resterande tid när maskinen är igång.

Det finns flera olika program att välja mellan, närmare bestämt Mix, Handdukar, Tidsprogram 30 min. kallt, Tidsprogram 30 min. varmt, Sport, Snabb 40, Skjortor och Fintvätt/ Siden.

Självrengörande kondensor

Bosch WTH8307LSN är utrustad med en självrengörande kondensor som förbättrar både energiförbrukningen och hållbarheten hos maskinen. Kondensorn rengörs automatiskt efter att man har använt torktumlaren och behöver alltså inte rengöras manuellt.

Den här torktumlaren har även en AntiVibration-design som ger en bättre stabilitet och mindre vibrationer. Denna utformning innebär därmed att maskinen arbetar tystare.

Sist men inte minst finns det en timerfunktion som kan användas för att skjuta upp starttiden för ett torkprogram till en senare tidpunkt.

Specifikationer för Bosch WTH8307LSN mått:
🌀 Höjd: 85,7 cm
🌀 Bredd: 59,8 cm
🌀 Djup: 59,9 cm
🌀 Vikt: 46,21 kg

Specifikationer för Bosch WTH8307LSN basfakta:
🔴 Typ: Kondenstorktumlare
🔴 Kapacitet: 7 kg
🔴 Energiklass: A+
🔴 Kondensationseffektivitetsklass: B
🔴 Årlig strömförbrukning: 243 kWh
🔴 Ljudnivå, standardprogram: 65 dB(A)

Fördelar med Bosch WTH8307LSN:
🔵 Självrengörande kondensor
🔵 Sensorstyrning
🔵 Enkla kontroller
🔵 Sensitive Drying-system
🔵 Timerfunktion


Bosch WTWH75I9SN

✅ Bra användarrecensioner

Bosch WTWH75I9SN

Butik Pris Totalpris Läs mer
eNemo.se 0,00 7.490,00 Læs mere
10.495,00 10.495,00 Læs mere
10.499,00 10.499,00 Læs mere

.
Torktumlarmodellen Bosch WTWH75I9SN har inte varit med i några officiella experttester. Modellen är däremot populär bland konsumenterna och har fått flera bra omdömen från kunderna hos olika återförsäljare.

Användarna är framförallt positiva till att Bosch WTWH75I9SN är effektiv och torkar kläderna snabbt. De nämner även att det är enkelt att lära sig hur man använder den här torktumlaren.

Ingen av recensionerna nämner några nackdelar med den här modellen. En användare skriver dock att det var lite svårt att få torktumlaren att fungera över wifi, men när det väl lyckades fungerade allt oklanderligt.

Bosch WTWH75I9SN har flera specialprogram för alla möjliga kläder och textilier. Man kan bland annat välja mellan ylle, siden, skjortor och sportkläder.

Om torktumlaren ska placeras ovanpå en tvättmaskin är det viktigt att kontrollera så att måtten stämmer.

Användarnas kommentar: Effektiv och tystgående torktumlare

Bosch WTWH75I9SN är relativt tystgående med en ljudnivå på 65 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Enligt flera konsumenter är det här en optimal ljudnivå. En användare skriver till exempel att torktumlaren låter tillräckligt högt för att man ska kunna höra att den fortfarande är igång utan att väsnas så mycket att det blir störande. Flera andra verkar också hålla med om detta eftersom att många recensioner nämner att det här är en tystgående torktumlare.

En annan sak som återkommer i flera recensioner är att Bosch WTWH75I9SN är effektiv. En användare väljer till och med att beskriva torktumlaren som en “vardagshjälte” eftersom att det är enkelt att styra den från appen. En annan användare skriver att torktumlaren är effektiv tack vare den höga kondensationseffekten samt att den torkar kläderna snabbt.

Rymlig modell med självrengörande kondensor och AutoDry

Bosch WTWH75I9SN är en rymlig torktumlare med plats för 9 kg tvätt och kan därför användas av en familj med fem eller fler medlemmar. Torktumlaren tillhör dessutom energiklass A++.

Den här modellen har även en självrengörande kondensor och en AutoDry-funktion. Den självrengörande funktionen sköter underhåll och rengöring av kondensorn helt automatiskt. AutoDry gör istället att tvätten torkas på bästa möjliga vis.

Torktumlaren är nämligen försedd med sensorer som mäter hur fuktig tvätten är. Baserat på detta väljer maskinen sedan rätt temperatur och torkningstid. Torktumlaren har dessutom en timerfunktion som gör att man kan skjuta upp programstarten till en senare tidpunkt som man väljer själv.

Wifi, AntiVibration och SensitiveDrying

Bosch WTWH75I9SN har en mängd praktiska funktioner och egenskaper. Den här torktumlaren kan till att börja med kontrolleras via en app. Man kan alltså justera inställningar och styra torktumlaren direkt från mobiltelefonen om man känner för det.

Bosch WTWH75I9SN har även ett SensitiveDrying-system som säkerställer att tvätten torkas på ett milt och varsamt sätt. Trumman i den här torktumlaren är nämligen skonsam mot kläderna för att de varken ska skadas eller bli skrynkliga.

Sist men inte minst har Bosch WTWH75I9SN en AntiVibration-design. Den här designen gör både att torktumlaren har ett fint yttre och att den arbetar tystare. AntiVibration-designen har nämligen en ljuddämpande effekt som gör att maskinen varken väsnas eller vibrerar särskilt mycket.

Specifikationer för Bosch WTWH75I9SN – mått:
🌀 Höjd: 84,2 cm
🌀 Bredd: 59,8 cm
🌀 Djup: 63,9 cm
🌀 Vikt: 56,2 kg

Specifikationer för Bosch WTWH75I9SN – basfakta:
🔴 Typ: Kondenstorktumlare
🔴 Kapacitet: 9 kg
🔴 Energiklass: A++
🔴 Kondensationseffektivitetsklass: A
🔴 Årlig strömförbrukning: 259 kWh
🔴 Ljudnivå, standardprogram: 65 dB(A)

Fördelar med Bosch WTWH75I9SN:
🔵 AntiVibration-design och SensitiveDrying-system
🔵 Rymlig modell med en kapacitet på upp till 9 kg
🔵 Kan styras från en app
🔵 Självrengörande kondensor
🔵 AutoDry


Bosch WTYH67I9SN

✅ Bra användarrecensioner

Bosch WTYH67I9SN

Butik Pris Totalpris Läs mer
eNemo.se 0,00 10.999,00 Læs mere

.
Modellen Bosch WTYH67I9SN har inte varit med i några officiella expertgranskningar. Den här torktumlaren är däremot populär bland konsumenterna och har fått en hel del positiva recensioner från kunder hos olika återförsäljare. I recensionerna berömmer användarna bland annat modellens effektivitet och användarvänlighet.

Enligt användarna är de största fördelarna med Bosch WTYH67I9SN att modellen har en hög kapacitet samt att den är användarvänlig och relativt tystgående.

Det finns dessutom inga användare som skriver om några direkta nackdelar i sina recensioner.

Om du väljer att köpa Bosch WTYH67I9SN och vill ställa den ovanpå en tvättmaskin måste du även kontrollera så att måtten stämmer överens med varandra.

Användarnas kommentar: Tystgående torktumlare med många funktioner

Bosch WTYH67I9SN har fått många positiva recensioner från olika användare och får vid upprepade tillfällen beröm för sina många funktioner. Många användare tycker även att torktumlaren är tystgående med en ljudnivå på 64 dB.

En användare skriver att torktumlaren har ett program för så gott som allt, vilket en annan användare också håller med om. Den andra användaren berättar även att kontrollpanelen är tydlig och enkel att använda.

Flera användare fokuserar även på den optimala kondensationseffekten. Den här modellen hamnar nämligen i klass A för just detta. En användare nämner till exempel att luften i rummet är torr efter att man har kört torktumlaren istället för att bli fuktig och klibbig som av vissa andra modeller. Detta bekräftas även av en annan användare som skriver att det inte blir fuktigt alls efter att man har använt den här modellen.

Rymlig torktumlare med sensorstyrning och HomeConnect

Bosch WTYH67I9SN är en rymlig och energisnål torktumlare med en kapacitet på 9 kg. Den här torktumlaren tillhör dessutom energiklass A++ och förbrukar därmed inte särskilt mycket energi per år.

Den här modellen jobbar med en sensorstyrd torkningsprocess som gör att man undviker övertorkning och onödig drift. Sensorn mäter nämligen hur mycket fukt som finns i tvätten och avgör sedan hur lång torktid som behövs. Maskinen har även en timerfunktion som gör att man kan förskjuta programstarten till en senare tidpunkt vid behov.

Bosch WTYH67I9SN kan även anslutas till HomeConnect-appen och på så vis styras direkt från telefonen. I appen kan man både justera inställningar och styra torktumlaren.

Flera praktiska egenskaper

När man köper Bosch WTYH67I9SN får man en torktumlare med många praktiska egenskaper. Modellen har bland annat en självrengörande kondensor och ett system som kallas för SensitiveDrying.

Eftersom att kondensorn på den här modellen är självrengörande och sköter sitt eget underhåll slipper man göra detta manuellt. SensitiveDrying-systemet säkerställer samtidigt att kläderna torkas skonsamt och att de varken skadas eller blir skrynkliga under torkningen.

Bosch WTYH67I9SN har dessutom en AntiVibration-design som bidrar till modellens låga ljudnivå. Den här designen gör nämligen att torktumlaren står stabilt på golvet eller på tvättmaskinen och att den varken väsnas eller vibrerar särskilt mycket när den är igång.

Specifikationer för Bosch WTYH67I9SN – mått:
🌀 Höjd: 85 cm
🌀 Bredd: 59,8 cm
🌀 Djup: 63,4 cm
🌀 Vikt: 57,3 kg

Specifikationer för Bosch WTYH67I9SN – basfakta:
🔴 Typ: Kondenstorktumlare
🔴 Kapacitet: 9 kg
🔴 Energiklass: A++
🔴 Kondensationseffektivitetsklass: A
🔴 Årlig strömförbrukning: 259 kWh
🔴 Ljudnivå, standardprogram: 64 dB(A)

Fördelar med Bosch WTYH67I9SN:
🔵 AntiVibration-design och SensitiveDrying-system
🔵 Kan anslutas till HomeConnect-appen
🔵 Rymlig torktumlare med en kapacitet på 9 kg
🔵 Energisnål model
🔵 Bra recensioner från användarna


Alternativ till Bosch

Vi har nu gått igenom några torktumlare från Bosch som har fått bra betyg och recensioner från antingen experter eller användare.

Det finns dock många bra torktumlare från andra tillverkare också. Här nedanför kommer vi därför att presentera ett par maskiner från andra märken som också har fått bra betyg.


Samsung DV80M5010KW

✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Bra betyg hos Råd & Rön

Samsung DV80M5010KW

i samarbete med PriceRunner

 

.
Torktumlarmodellen Samsung DV80M5010KW har granskats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Båda expertkällorna tycker bra om den här modellen och ger den därför bra betyg.

Experterna från det danska konsumentrådet Tænk tycker bäst om att torktumlaren är energisnål och effektiv. Råd & Rön fokuserar istället på hur bra modellen torkar tvätten.

När man köper Samsung DV80M5010KW får man en rymlig torktumlare med en kapacitet på upp till 8 kg, vilket räcker för en familj på ungefär fyra eller fem personer. Den här modellen tillhör dessutom energiklass A++ och hamnar därmed högt upp på energiskalan.

Tänk på att du måste kontrollera torktumlarens mått om du vill ställa den ovanpå en tvättmaskin.

Tystgående torktumlare med värmepumpsteknik

Samsung DV80M5010KW har en bra kondensationseffekt i klass B. Detta säkerställer att rummet inte blir fyllt av fukt varje gång man torkar kläder.

Det här är dessutom en tystgående modell med en ljudnivå på 65 dB. Med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på 60 dB väsnas den här torktumlaren alltså inte särskilt mycket.

Samsung DV80M5010KW har även en smart värmepumpsteknik som ser till att värmen alltid återanvänds. Detta innebär att torktumlaren använder en minimal mängd ström och torkar kläderna på ett mer skonsamt sätt.

Flera program och OptimalDry-system

Samsung DV80M5010KW har en mängd olika program som passar till olika typer av kläder och tygsorter. Modellen har självklart alla vanliga program, men det finns även flera specialprogram för till exempel ylle och strykfritt. Torktumlaren har dessutom ett snabbprogram som är bra när man vill torka kläderna snabbare.

Den här torktumlaren har ett intelligent torksystem som kallas för OptimalDry. Detta system använder sensorer och anpassar på så vis torktiden för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Detta innebär även att torktumlaren inte sliter på kläderna under torkningen.

Samsung DV80M5010KW har dessutom en barnspärr som låser både luckan och skärmen när maskinen är igång.

Praktisk och flexibel torktumlare 

Samsung DV80M5010KW är en praktisk och flexibel torktumlare med flera goda egenskaper. Modellen har till exempel en indikator som visar hur mycket kondensvatten som har samlats i vattenbehållaren. Det går därför både snabbt och enkelt att kontrollera om behållaren måste tömmas eller inte.

Den här torktumlaren har även ett 2-i-1-filter med två lager nätfilter samt två olika larm. Ett av larmen meddelar när det är dags att rengöra filtret medan det andra indikerar att värmeväxlaren måste rengöras.

Sist men inte minst har Samsung DV80M5010KW en funktion som gör det enkelt att felsöka torktumlaren. Den här funktionen vägleder användaren och gör att man ofta kan fixa problemet själv om man får ett felmeddelande eller liknande på torktumlaren.

Specifikationer för Samsung DV80M5010KW – mått:
🌀 Höjd: 85 cm
🌀 Bredd: 60 cm
🌀 Djup: 64 cm
🌀 Vikt: 50 kg

Specifikationer för Samsung DV80M5010KW – basfakta:
🔴 Typ: Kondenstorktumlare
🔴 Kapacitet: 8 kg
🔴 Energiklass: A++
🔴 Kondensationseffektivitetsklass: B
🔴 Årlig energiförbrukning kWh: 235 kWh/år
🔴 Ljudnivå, standardprogram: 65 dB(A)

Fördelar med Samsung DV80M5010KW:
🔵 Flera specialprogram
🔵 OptimalDry-system
🔵 2-i-1-filter
🔵 Energisnål modell
🔵 Vattennivåindikator


LG RC80U2AV0W

Bra betyg hos Råd & Rön

LG RC80U2AV0W

i samarbete med PriceRunner

 

.
Konsumentorganisationen Råd & Rön har testat LG RC80U2AV0W och gett torktumlaren ett bra betyg.

Betyget motiveras bland annat med att torktumlaren har en låg energiförbrukning och en bra kondensationseffekt. Experterna nämner dock att de inte är lika nöjda med tidsåtgången för vissa program.

Om man vill placera torktumlaren ovanpå en tvättmaskin är det viktigt att kontrollera måtten innan köp.

Energisnål torktumlare

LG RC80U2AV0W är en energieffektiv torktumlare som tillhör energiklass A+++. Detta är den bästa klassen på skalan och garanterar därför att maskinen inte förbrukar så mycket energi per år. Torktumlaren har dessutom en hög kapacitet på 8 kg och är därmed lagom stor för en familj på fem eller fler personer.

Den här modellen har även en timerfunktion som gör det möjligt att skjuta upp starttiden till en senare tidpunkt som passar bättre in i dagens schema. Torktumlaren väsnas dessutom inte särskilt mycket när den torkar tvätten eftersom att den har en ljudnivå på 62 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på ungefär 60 dB.

Funktioner som sparar tid och energi

När man köper LG RC80U2AV0W får man en torktumlare med flera sparfunktioner. Maskinen har till exempel en Inverter-teknik som ser till att tvätten torkas på ett mer energieffektivt sätt. Denna teknik kan även förkorta torktiden.

Det finns dessutom en ECO Hybrid-teknik som torkar i lägre temperaturer för att både skona kläderna och sänka energiförbrukningen.

Med LG RC80U2AV0W kan man välja om man vill styra torktumlaren med kontrollvredet på maskinen eller via en app på sin telefon eller surfplatta. Oavsett vad man använder kan man dock välja mellan flera olika program, till exempel Sportkläder, Ylle, Fintvätt, Handdukar, Bomull och Snabbtorkning.

Praktiska funktioner

LG RC80U2AV0W har ett Allergy Care-program som reducerar allergener med 99,9 %. Torktumlaren har dessutom dubbla filter som avlägsnar ludd från tvätten så att man alltid får ett optimalt torkresultat.

Sist men inte minst har LG RC80U2AV0W en Smart Diagnosis-funktion som hjälper till att lösa eventuella problem med maskinen. Med den här funktionen är det möjligt att använda sin mobiltelefon för att felsöka maskinen och förhoppningsvis komma fram till en lösning.

Specifikationer för LG RC80U2AV0W mått:
🌀 Höjd: 85 cm
🌀 Bredd: 60 cm
🌀 Djup: 69 cm
🌀 Vikt: 56 kg

Specifikationer för LG RC80U2AV0W basfakta:
🔴 Typ: Kondenstorktumlare
🔴 Kapacitet: 8 kg
🔴 Energiklass: A+++
🔴 Kondensationseffektivitetsklass: A
🔴 Årlig strömförbrukning: 159 kWh
🔴 Ljudnivå, standardprogram: 62 dB(A)

Fördelar med LG RC80U2AV0W:
🔵 Flera sparfunktioner
🔵 Smart Diagnosis
🔵 Timerfunktion
🔵 Energiklass A+++
🔵 Allergy Care-program


Ska jag välja en kondenstorktumlare eller en frånluftstorktumlare?

I den här artikeln kan du hitta flera bra torktumlare från Bosch och andra alternativa märken. Alla dessa modeller är kondenstorktumlare, vilket är en av två huvudsakliga maskintyper som ofta kommer på tal när man pratar om torktumlare.

Generellt sett kan du alltså välja mellan två olika typer av maskiner: frånluftstorktumlare och kondenstorktumlare. Enligt en artikel hos Tretti.se är kondenstorktumlare vanligast och mest populära i Sverige idag. Detta beror bland annat på att de är enkla att installera och att det inte krävs någon frånluftskanal.

En kondenstorktumlare kan nämligen placeras var som helst eftersom att den helt enkelt blåser ut luften i rummet igen. Kondenstumlare samlar upp fukten från tvätten i en behållare som ska tömmas med jämna mellanrum. Vissa modeller på marknaden kan dock även kopplas direkt till ett avlopp med hjälp av en slang. Med dessa modeller behöver man därmed inte tömma någon behållare.

De största fördelarna med kondenstorktumlare är att de är energisnåla och lätta att installera. Det finns även ett stort utbud av kondenstorktumlare på marknaden. Med den här typen av torktumlare har man dessutom möjlighet att återanvända vattnet.

Ska jag väljaTänk dock på att en kondenstorktumlare avger fukt i rummet där den står och att man därför måste komma ihåg att vädra. Kläderna torkar dessutom inte riktigt lika snabbt i en kondenstumlare som i en frånluftstorktumlare.

Frånluftstorktumlare är inte lika populära nu som de var en gång i tiden. Det går dock fortfarande att hitta några modeller på marknaden. För att använda en frånluftstumlare behöver du en frånluftskanal ut i det fria. Du måste alltså ha ett hål i yttermuren. Dessa torktumlare har ofta en högre energiförbrukning är kondenstorktumlare eftersom att det sker en större värmeförlust i torkningsprocessen.

En frånluftstorktumlare kan framförallt vara ett bra alternativ för dig som tänker ha torktumlaren i ett litet rum. Eftersom att den här typen av torktumlare leder ut luften ur huset avger den nämligen ingen fukt i själva rummet där den står. Som vi nämnde tidigare torkar kläderna även snabbare i en frånluftstorktumlare än i en kondenstorktumlare.

Du bör alltså fundera på vilken typ av torktumlare som passar bäst i det utrymme som du vill placera torktumlaren i. Vi går igenom mer om detta i nästa avsnitt.


Tips för dig som ska köpa en ny kondenstorktumlare

En torktumlare är inget måste. Den kan dock vara till hjälp om ni är många i hushållet som tvättar varje vecka eller om det inte finns särskilt mycket utrymme för att hänga upp tvätten på tork. Här går vi igenom några tips som kan vara till hjälp när det är dags att köpa en ny kondenstorktumlare.

Till att börja med 

Till att börja med Fundera på var du ska placera torktumlaren. Den behöver inte stå i köket eller tvättstugan utan kan även stå i ett garage eller i ett separat rum tillsammans med tvättmaskinen. Om du inte har så gott om utrymme kanske du vill ha en torktumlare som kan stå ovanpå din tvättmaskin. Generellt sett finns det tre olika typer av torktumlare att välja mellan:

• En fristående torktumlare är mest flexibel om du vill ha möjlighet att flytta den från ett ställe till ett annat i framtiden. De flesta modeller har en standardstorlek som går in under en vanlig bänkskiva, men kontrollera ändå att måtten stämmer.

• Integrerade torktumlare är gjorda för att installeras i en köksmodul. Dessa är ofta dyrare än andra modeller. Tänk även på att torktumlaren måste ha rätt mått för att passa in i utrymmet i köket.

• Halvintegrerade maskiner har en synlig kontrollpanel medan själva torktumlaren är dold bakom en dörr eller lucka. Till dessa modeller ska du använda en skåplucka från din köksleverantör som matchar resten av köksinredningen.

Saker att tänka på

När du har kommit fram till vilken typ av torktumlare du vill ha är det dags att börja fundera på andra faktorer. Eftersom att det finns en mängd olika torktumlare på marknaden blir det lättare att välja om du har en tydlig bild av vad du vill och inte vill ha.

Sensorteknik

Torktumlare har inte alltid ansetts tillhöra marknadens mer energieffektiva maskiner. Detta är ett problem som tillverkare har försökt lösa med sensorer som övervakar torkningen och stänger av programmet så fort tvätten är torr. Detta gör i slutändan att användaren sparar både tid och pengar.

Dessa sensorer fungerar dock inte alltid optimalt och kan ibland avsluta torkningen innan kläderna är helt torra. På vissa modeller fungerar sensorerna däremot oklanderligt. Det kan därför vara bra att läsa recensioner av olika torktumlare för att komma fram till vilken modell som är rätt för dig. Det finns även manuella torktumlare där användaren måste ställa in tid och program. Dessa kan vara ett bra alternativ om du vill ha full kontroll över tidsåtgången och programmet när du torkar dina kläder.

Kapacitet 

Torktumlare med hög kapacitet är mest energieffektiva eftersom att kläder torkar snabbare i en stor trumma än i en mindre. Generellt sett varierar kapaciteten hos vanliga torktumlare mellan 7 och 9 kg. Om du bor i ett stort hushåll med fyra eller fem personer brukar det vara lagom med en kapacitet på 8 kg. Om ni är fler än fem personer kan det däremot vara bäst att skaffa en torktumlare som rymmer upp till 9 kg.

Andra funktioner och egenskaper 

Utöver punkterna här ovanför finns det även andra saker som du bör fundera på när du köper en ny torktumlare. Alla funktioner och egenskaper här nedanför är sådant som inte är absolut nödvändigt men som ändå kan vara en fördel.

Barnspärr – Kan vara bra om du har barn som inte ska hålla på med torktumlaren.

Timer – Vissa torktumlare har en timerfunktion som även kan benämnas som fördröjd start. Med hjälp av den här funktionen kan du ställa in starttiden för ett program i förväg och på så vis planera exakt när du vill att torktumlaren ska starta.

Lucka som går att öppna åt båda hållen – Med vissa torktumlare har man möjlighet att hänga om luckan så att den öppnas åt andra hållet istället – precis som med kylskåpsdörrar. Detta ökar flexibiliteten och gör att torktumlaren kan placeras på fler ställen.

Varningslampa – En varningslampa som tänds när det är dags att tömma vattenbehållaren eller rengöra luddfiltret kan vara praktisk.

Belysning i trumman – En lampa som tänds när du öppnar luckan till torktumlaren. Med belysningen blir det enklare att se vad du håller på med och att upptäcka om det finns kvar något klädesplagg i maskinen.

Sensorteknik – En smart teknik som använder sig av sensorer i trumman för att mäta hur mycket fukt som finns kvar i tvätten. När kläderna är torra avslutas programmet automatiskt.

Trumma – Trumman kan rotera åt båda hållen, både medurs och moturs, för att förbättra torkningen och motverka skrynklor på kläderna.

Skrynkelskydd – Trumman fortsätter rotera efter avslutat torkprogram för att motverka skrynklor och underlätta strykningen.

Energiförbrukning

EnergimärkningenAlla torktumlare placeras i en energiklass på en skala som går från A+++ i toppen till D i botten.  Nyare modeller är betydligt bättre än äldre och mer traditionella torktumlare. De löpande kostnaderna beror dock oftast på hur länge maskinen går och hur hårt den måste arbeta.

Torktumlaren behöver till exempel inte arbeta lika hårt om du använder en hög centrifugeringshastighet i din tvättmaskin. Detta innebär nämligen att tvätten innehåller mindre vatten när du lägger in den i torktumlaren.

Du kan även hålla nere kostnaderna genom att inte lasta maskinen med för mycket kläder. Om det är billigare för dig att köra maskinen på natten kan du även använda timerfunktionen för att göra detta.

Överlag är det dock viktigt att kontrollera vilken energiklass torktumlaren tillhör eftersom att detta kan ha en stor betydelse för dig och dina elkostnader. Ju högre energiklass, desto bättre. Om du vill ha en energisnål modell är rekommendationen därför att välja en torktumlare i energiklass A eller bättre.

Om du vill ha fler goda råd om hur man väljer rätt torktumlare kan du läsa den här artikeln från det danska konsumentrådet Tænk.


Så här använder du torktumlaren på bästa sätt

Så här använder du torktumlaren på bästa sättAtt använda en torktumlare är en snabb och enkel metod för att torka nytvättade kläder. Tänk dock på att torktumlaren kan förbruka en hel del energi och därmed påverka elräkningen negativt. Det är därför bäst att använda torktumlaren strategiskt för att få ut så mycket som möjligt ur elkostnaderna. Här har vi samlat några goda råd som kan hjälpa dig att använda torktumlaren på bästa möjliga sätt.

Centrifugera kläderna i tvättmaskinen 

Till att börja med är det viktigt att du alltid centrifugerar kläderna i tvättmaskinen innan du flyttar över dem till torktumlaren. Centrifugeringen gör nämligen att kläderna innehåller mindre vatten när du tar ut dem ur tvättmaskinen. Detta innebär i sin tur att torktumlaren inte behöver slösa lika mycket tid och energi på att torka dem. Eftersom att torktumlaren därmed kan arbeta mer effektivt är detta något som kan bli en stor besparing med tiden.

Sortera tvätten 

Nästa viktiga steg är att sortera tvätten. Eftersom att alla material inte tål lika hög värme måste kläderna sorteras innan du sätter dem i torktumlaren. Tänk även på att det finns material som inte tål att torktumlas överhuvudtaget. Om du inte är säker på vad som gäller för ett visst klädesplagg kan du kontrollera detta på lappen med tvättråd.

Fyll inte torktumlaren för mycket 

Om du lägger in för mycket kläder i torktumlaren kommer det att ta längre tid för dem att torka. Man brukar säga att ju mer du lägger in i torktumlaren, desto mer tid behöver torktumlaren för att torka kläderna på ett bra sätt. Torkningsprocessen tar längre tid om  torktumlaren är proppfull med tvätt eftersom att kläderna då inte har någon möjlighet att röra sig i trumman. Se därför till att hålla dig till trummans kapacitet och aldrig lägga in mer kläder än vad som egentligen får plats i torktumlaren.

Torkbollar kan snabba upp torkningen 

TorkbollarOm du vill optimera torkningsprocessen kan du även ta hjälp av en torkboll. Torkbollar ser till att luften cirkulerar bättre i torktumlaren och gör på så vis att kläderna torkar snabbare.

Töm luddfiltret

Avslutningsvis bör du alltid komma ihåg att tömma luddfiltret på torktumlaren. Den varma luften skickas nämligen genom luddfiltret och har därmed svårare att ta sig fram till kläderna om filtret är fullt av ludd. Om du inte rengör luddfiltret måste torktumlaren skapa ännu mer värme för att torka kläderna. Ett fullt luddfilter leder därmed både till en längre torktid och en högre energiförbrukning. För att undvika detta rekommenderas du att tömma luddfiltret varje gång du har kört torktumlaren.

Det danska konsumentrådet Tænk har även skrivit en artikel om hur man använder sin torktumlare på bästa sätt. Du kan läsa deras artikel här.


Vad kan torkas i torktumlaren?

Vad kan torkas i torktumlaren

Om du vanligtvis brukar lägga in alla material och tygsorter i torktumlaren kan det vara värt att börja titta på lappen med tvättråd. Alla kläder och tyger kan nämligen inte köras i torktumlaren.

Kanske har en av dina favorittröjor krympt i torktumlaren? Detta händer när materialet i klädesplagget inte tål värmen. Här nedanför går vi igenom vad som kan köras i torktumlaren och vilka material som hellre ska torkas på andra sätt.

Acetat: Det här är en känslig textilsort som blir lätt blir skrynklig. Acetat finns vanligtvis i tyger som påminner om siden och används därför ofta i skjortor och klänningar. Acetat mår inte bra av att köras i torktumlaren och bör därför torkas på andra sätt.

Akryl: Akryl påminner om ull men väger inte lika mycket. Det här är ett syntetiskt fibermaterial som inte mår inte särskilt bra av värme. Kläder av akryl ska därför inte heller torkas i torktumlaren.

Bomull: De flesta av oss har massor av kläder och sängkläder som är tillverkade av bomull. Som tur är tål bomull värme och kan därför torktumlas utan att du behöver oroa dig för att din nya tröja ska komma ut i en betydligt mindre storlek. Det finns dock fortfarande en liten risk för att kläderna ska krympa lite grann. Det är därför bäst att torka bomullskläder i lägre temperaturer.

Linne: Linne kan också köras i torktumlaren utan några problem. Tänk dock på att tyget kan mista sin glans om det torktumlas för ofta.

Syntetmaterial: Alla tyger som är tillverkade av syntetmaterial kan utan problem köras i torktumlaren. Eftersom att tvätten rör sig en hel del i torktumlaren kan det dock hända att det byggs upp statisk elektricitet i kläderna. Om du vill undvika detta är det viktigt att du använder sköljmedel när du tvättar kläder av syntetmaterial.

Ull: Ulltyg tål inte att köras i torktumlaren. Om du har kläder som är gjorda av ull är det dessutom bäst att handtvätta dessa. Om du kör ullkläder i torktumlaren kommer de i regel att krympa så mycket att de inte längre passar på dig.

Om du ser till att bara torktumla material och tyger som faktiskt tål värmen kommer du aldrig mer att drabbas av några missöden med kläder som inte klarade av torktumlingen. Om du vill veta mer om vilka tyger som kan köras i torktumlaren kan du läsa den här artikeln från danska JyllandsPosten. Tretti.se har också skrivit en artikel om detta som du kan läsa här.


Så här underhåller du din torktumlare

Så här underhåller du din torktumlareGenom att underhålla din torktumlare kan du både spara energi och förkorta torktiden, oavsett om du har en frånluftstumlare eller en kondenstumlare. Om du tar hand om torktumlaren slipper du därmed även onödiga kostnader när du torkar dina kläder.

Underhåll av torktumlaren 

Innan du börjar med rengöring eller underhåll ska du alltid stänga av strömmen till torktumlaren. Det är även bäst att ta lös alla löstagbara delar och rengöra dessa i vatten. Se dock till att ta reda på vilka rengöringsprodukter du kan använda till just din torktumlare så att du inte råkar förstöra ytan eller någon av delarna.

Frånluftstorktumlare 

Om du har en frånluftstorktumlare måste du regelbundet ta bort ludd ur ventilationsslangen. Kontrollera även så att slangen inte är vriden eller böjd. Om slangen är rak blir det nämligen lättare för den fuktiga luften att kondensera efter vägen och sedan bli till vatten.

Kondenstorktumlare 

Om du har en kondenstorktumlare bör du tömma kondensvattenbehållaren efter varje användning. På detta vis kan du nämligen undvika att torkningen avbryts på grund av att vattenbehållaren är full. Du bör även rengöra filtret i behållaren under rinnande vatten. Detta filter sitter längst bak i behållaren och syns vanligtvis när man har tagit ut vattenbehållaren från maskinen.

Tänk på detta 

Gemensamt för både kondens- och frånluftstorktumlare är att de har ett luddfilter som alltid måste rengöras. Detta filter kan vara utformat på lite olika sätt men sitter alltid i luckan till torktumlaren. Det är viktigt att rengöra detta filter eftersom att man kan spara både tid och energi på att torktumlaren har ett rent luddfilter. Vissa modeller har även ett filter längst ner i lucköppningen. Om det är fallet med din torktumlare ska även detta filter rengöras regelbundet.

Det är dessutom bra om du rengör fläktsystemet i torktumlaren någon gång emellanåt. Fläktsystemet sitter i förbindelse till luddfiltret och kan också sluta fungera om det inte rengörs. För att komma åt fläktsystemet måste man dock ta isär torktumlaren. Du bör därför bara göra detta själv om du har tillräckligt mycket kunskap eller erfarenhet för att kunna montera ihop torktumlaren på rätt sätt efteråt. Om du inte kan göra detta är det bättre att anlita professionell hjälp.

Använd din torktumlare

Använd din torktumlareDet finns ingen anledning till att använda torktumlaren överdrivet mycket, men den måste fortfarande användas. När det är varmt ute är det vanligt att vi väljer att torka tvätten på en tvättlina utomhus, något som är bra för både plånboken och miljön. Om torktumlaren står oanvänd för länge kan dock remmen ta form av motoraxeln och få en typ av skada. Detta kan leda till att motorn inte drar runt remmen på ett optimalt sätt utan börjar slira på ett och samma ställe. Om detta sker blir remmen ofta så varm att gummibeläggningen tar skada och att remmen till sist går av. Du kan undvika detta genom att använda torktumlaren regelbundet. Du kan även vrida runt trumman för hand med jämna mellanrum om du inte använder torktumlaren under en längre period.

I den här artikeln från Elgiganten kan du hitta fler goda råd om rengöring och underhåll av torktumlare.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilken Bosch torktumlare har fått bäst omdömen?

Bosch WTW87478SN

🤓 Hur testas Bosch torktumlarna?

Maskinerna bedöms baserat på deras torkeffekt, hur jämnt de torkar samt hur bra de är på att lämna kvar rätt nivå av restfukt (beroende på program). Man tittar även på ljudnivån, energiförbrukningen och användarvänligheten.

🤔 Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för torktumlare går från A+++ till D. Energimyndigheten berättar att klass A+++ är effektivast och att C idag är den lägsta energiklassen för nya torktumlare. Om du vill ha en energisnål torktumlare förklarar de även att du bör titta på både energiklassen och den årliga energiförbrukningen. Hos torktumlare beräknas den årliga förbrukningen på att man kör maskinen 160 gånger per år.


Genomgång av alla testkällor 

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰 
Det danska konsumentrådet Tænk genomför noggranna tester och skriver recensioner av en mängd olika konsumentprodukter. Här rör det sig om en granskning av torktumlare från olika märken och prisklasser. Experterna har framförallt fokuserat på att prova och bedöma modellerna utifrån olika testpunkter, till exempel torkresultat, tidsförbrukning, energiförbrukning, användarvänlighet och funktioner.

Du hittar hela testet från Forbrugerrådet Tænk här. För att få full tillgång till artikeln måste du dock antingen ha en prenumeration eller köpa tillgång till den specifika undersökningen.

Råd & Rön 🇸🇪
Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön utför tester och skriver recensioner av olika produkter som konsumenterna har hemma. Här har de till exempel provat och recenserat en mängd olika torktumlare från olika tillverkare och prisklasser. I undersökningen fokuserade experterna bland annat på torkning, användarvänlighet, funktioner och energiförbrukning.

Du hittar hela testet från Råd & Rön här. För att få full tillgång till artikeln måste du dock antingen ha en prenumeration eller köpa tillgång till den specifika undersökningen.