Bosch torktumlare (Bäst i test) – Här är experternas favoriter

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I den här artikeln tar vi en närmare titt på torktumlare från märket Bosch. Torktumlarna som vi går igenom här har ingått i tester hos konsumentorganisationen Råd & Rön.

I dessa undersökningar har experterna bedömt alla modeller utifrån deras olika funktioner och specifikationer. Vi har även läst flera användarrecensioner för att ta reda på vilka modeller konsumenterna föredrar.

Observera att alla modeller i den här artikeln är kondenstorktumlare.

Efter genomgången av de olika torktumlarna hittar du även en hel del användbar information, till exempel ett antal tips som gör det lättare att välja rätt modell.

Den här artikeln innehåller: 
Genomgång av torktumlare från Bosch 
Genomgång av alternativa torktumlare från andra märken 
Information om kondens- och frånluftstorktumlare 
Goda råd som hjälper dig att välja rätt kondenstorktumlare 
Information om hur du använder din torktumlare på bästa sätt 
Information om vad som kan köras i torktumlaren 
Information om hur du underhåller din torktumlare 
Genomgång av alla testkällor

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Bosch torktumlare – Dessa modeller är bäst på marknaden

Här nedanför hittar du en genomgång av de torktumlare från Bosch som är bäst på marknaden enligt diverse experter och användarrecensioner. Efter genomgången av dessa kan du även läsa om ett antal alternativ från andra märken som också har fått fina betyg av experterna.


Bosch WTR86T9BSN – snabb och ljudlös torktumlare

✅ 4,6/5 på Google Shopping

Bosch WTR86T9BSN torktumlare erbjuder ett så kallat SuperQuick 40′-program som klarar en laddning på maximalt två kilo och är speciellt utformad för syntetmaterial, bomull och vävda tyger. Eftersom programmet inte tar särskilt lång tid bidrar det till att denna torktumlare är ett bra alternativ för upptagna personer. 

 • SuperQuick 40′-program
 • Förebygger att plaggen blir skrynkliga
 • EcoSilence Drive-motor 

Recension: En detaljerad recension av Bosch WTR86T9BSN

Optimal torktumling
Den här Bosch-modellen med en maximal kapacitet på nio kilo kombinerar känslig och automatisk torkning för att se till att kläderna torktumlas snabbt, säkert och jämnt. Den använder optiska och termiska sensorer för att detektera när tvätten är tillräckligt torr, och ser därmed till att cykeln stoppas vid exakt rätt tidspunkt. Torktumlaren använder sig av låga temperaturer för att skonsamt torka plaggen utan att skada eller krympa dem. Med hjälp av AutoDry-funktionen ställs torktid och temperatur in automatiskt anpassat efter varje laddning och skyddar på så sätt kläderna från skada och skrynklor. Alla funktioner och program som denna torktumlare erbjuder bidrar tillsammans till en mycket snabb och noggrann torktumling. 

Särskilt rengöringssystem
Bosch WTR86T9BSN använder ett EasyClean-system som gör det möjligt för användarna att snabbt och enkelt ta bort ludd och smuts från torktumlaren utan att behöva plocka isär maskinen eller använda starka rengöringskemikalier. Allt man behöver göra är att öppna upp en filterlucka som är placerad på sidan av maskinen och sedan använda en dammsugare för att suga upp all eventuell smuts. Genom att använda EasyClean-systemet kan du snabbt och enkelt bli av med damm och säkerställa att din torktumlare fortsätter att fungera som den ska. Modellen har dessutom en avloppsslang som även den underlättar underhållningen av maskinen. 

Motor med låg ljudnivå
Modellen är försedd med en Ecco Silence-motor som har en konstruktion som är framtagen för att minska buller och vibrationer under drift. Den har en asymmetrisk magnet som fördelar vridmomentet jämnt över olika delar av motorn, vilket dämpar ljudnivåerna under drift. Motorn har ett integrerat inverterdrivningssystem som möjliggör exakt hastighetsreglering utan ytterligare komponenter eller extern kabeldragning. Detta system minskar den mekaniska friktionen och bidrar till en tystare körning överlag. 

Vad säger användare och experter om Bosch WTR86T9BSN?

Googles sammanställning av användarrecensioner från olika weppshoppar gav Bosch WTR86T9BSN 4,6 av 5 stjärnor där flera konsumenter noterade torktumlarens utmärkta kapacitet, enkla användning samt den goda prestandan. En av användarna berättade också följande: “En snabb, effektiv och ljudlös torktumlare som uppfyller alla våra behov. Maskinens design är mycket snygg och matchar även med den tillhörande tvättmaskinen”.

Fördelar

 • Skonsam mot flera sorters textiler
 • Enkel att rengöra
 • Ljudlös
 • HomeControl via en app
Nackdelar

 • Luckan är inte vändbar

Konsumentmagasinets bedömning

Bosch WTR86T9BSN är en praktisk och prisvärd torktumlare och erbjuder många program som är skonsamma mot flera olika sorters textiler. Avloppsslangen och EasyClean-systemet gör att maskinen är enkel att underhåll vilket i sin tur säkerställer apparatens hållbarhet. En nackdel med denna torktumlare är att den inte har en vändbar lucka, men däremot har den bra kapacitet och flera fördelaktiga funktioner som bidrar till att den sett på det stora hela är en bra och funktionell torktumlare.

Specifikationer
 Typ: Fristående
Fylls från: Framsidan
Energiklass: A++
Kapacitet: 9 kg
Ljudnivå: 64 dB
Bredd: 59,8 sm
Djup: 59,9 cm
Vikt: 43.67 kg
Årlig energiförbrukning: 258 kW/h


Bosch WTU876IHSN – användarvänlig och extra skonsam torktumlare 

✅ 4,7/5 på Google Shopping

Bosch WTU876IHSN torktumlare använder en värmepumpsmekanik med smarta funktioner för en skonsam och energisnål torktumling. Med ett AutoDry-program som detekterar den exakta fuktnivån är modellen ett bra alternativ för dig vars kläder behöver lite extra omsorg.

 • Tillval för fördröjd start
 • AutoDry-program
 • LCD-kontrollpanel 

Recension: En detaljerad recension av Bosch WTU876IHSN

Smarta funktioner
Den här modellen använder en självrengörande kondensator som tillsammans med en värmepump minskar energiförbrukningen och svinnet. Torktumlaren förebygger även att kläderna torktumlas för mycket samt utför automatiska rengöringar upp till fyra gånger under cyklarna.

Modellen kan styras via Home Connect-appen som fungerar genom att du väljer vilka typer av plagg som ska torktumlas och vilken torknivå den ska ha, varpå torktumlaren sedan följer de angivna instruktionerna. Den har också ett alternativ som möjliggör en fördröjd start så att användaren kan planera en schemalagd start. Om du utnyttjar solenergi i ditt hushåll och torktumlaren är ansluten via ett smart nätverkssystem kan Home Connect-appen informera dig om vilken energikälla som är bäst för det valda programmet. Denna torktumlare har alltså flera smarta funktioner som gör att du kan kontrollera din energiförbrukning och samtidigt underlätta din dagliga tidshantering. 

Vibrationsdämpande teknik
Bosch WTU876IHSN har en kapacitet på nio kilo och är utrustad med vibrationsdämpande teknik för att minska buller och vibrationer. Denna teknik fungerar genom att använda kraften från motorn och trumman för att minska vibrationer och oljud. Det är ett förbättrat oscillerande system som innehåller tre strängar och tre stötdämpare som sprider vibrationer i alla tre riktningar utan överföring genom rummet. På så sätt blir torktumlaren mer stabil samt dämpar motorljudet och minskar bullernivån. Ljudnivåerna hålls dessutom låga även när torktumlaren körs med full last och hög effekt. Sett på lång sikt bidrar detta till att torktumlarens prestandanivå och hållbarhet ökar. 

Vad säger användare och experter om Bosch WTU876IHSN?

Googles sammanställning av användarrecensioner från olika webbshoppar gav Bosch WTU876IHSN 4,7 av 5 stjärnor och många av konsumenterna var imponerade av att torktumlaren var lätt att installera, har utmärkt prestanda och en användarvänlig styrning tack vare Home Connect-appen. En av användarna skrev: ”Smidigt med Home Connect-appen då den talar om för dig när torktumlaren är klar och guidar dig i vilka program som passar bäst för dina olika laddningar. Det är också väldigt praktiskt att du kan koppla en slang till avloppet från torktumlaren så att du inte behöver tömma kondensbehållaren själv. Kan varmt rekommendera den här torktumlaren!” 

Fördelar

 • Skonsam mot flera sorters textiler
 • Barnlås är möjligt
 • Invändigt ljus
 • Enkel installation
Nackdelar

 • Vissa cykler tar längre tid än förväntat

Konsumentmagasinets bedömning

Bosch WTU876IHSN kombinerar traditionella och innovativa funktioner för att torktumla utan att förbruka för mycket energi. Ytterligare funktioner som AutoDry och AntiVibration säkerställer en skonsam torktumling som anpassas efter specifika textiler, och barnlåset och innerbelysningen bidrar till en generellt sett god funktionalitet. Även om vissa program tar längre tid än förväntat, möjliggör SmartControl-alternativet enkel kontroll och anpassning av torktumlingen till användarnas dagliga scheman och tillgängliga energikällor. Med hänsyn till alla funktioner som denna modell erbjuder, anser vi att denna torktumlare från Bosch är värd att en plats på vår lista.

Specifikationer
 Typ: Fristående
Fylls från: Framsidan
Energiklass: A++
Kapacitet: 9 kg
Ljudnivå: 64 dB
Bredd: 59,7 cm
Djup: 60,0 cm
Vikt: 54,2 kg
Årlig energiförbrukning: 243 kW/h


Samsung DV90T6240LH – fjärrstyrd torktumlare med sensorer för garanterad torkning 

✅ 4,5/5 på Amazon
✅ 4,6/5 på Google Shopping

Samsung DV90T6240LH torktumlare är en innovativ maskin som kan styras med en app och tillhandahåller många smarta program, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för teknikentusiaster.

 • Förebygger att plaggen blir skrynkliga
 • Ställning för mycket känsliga tyger
 • Kan styras via en app

Recension: En detaljerad recension av Samsung DV90T6240LH

Tillval SmartControl
Modellen har en kapacitet på nio kilo och alla program kan navigeras via smarta funktioner – bland annat kan du med Samsung DV90T6240LH spara förinställda tillval som blir tillgängliga direkt när du slår på maskinen. Om du någonsin behöver felsöka ett problem är det dessutom bara att trycka på “hjälpknappen” så visas en instruktionsguide på LED-skärmen. 

Den smarta styrningen omfattar ett inbyggt sensorsystem som kallas “Smart Check” och hjälper till att optimera prestandan, vilket innebär att oavsett hur många cykler som har körts kommer torktumlaren att fortsätta att prestera effektivt, energisnålt och skonsamt. Om det skulle uppstå eventuella tekniska problem identifieras dessa dessutom snabbt med Smart Check-funktionen så att du kan åtgärda dem i tid. 

Sensorer för optimal torktumling
Modellen använder sensorer för att mäta fuktnivån i tvätten. De mäter fuktnivån under hela cykeln och justerar sedan värme- och luftflödet efter behov så att kläderna blir precis lagom torktumlade samt skyddar de från att riskera att krympa. Torktumlaren avslutar cykeln automatiskt när tvätten har blivit tillräckligt torr, vilket innebära att cykeln kan ta olika lång tid beroende på vilken typ av plagg som torkas. Tack vare sensorernas känslighet kan de känna igen alla typer av plagg, från känsliga underkläder till tjocka bomullshanddukar. En annan fördelaktig funktion är alternativet som förebygger att plaggen blir skrynkliga. Detta bör köras efter varje cykel och fungerar genom att kyla ner kläderna samtidigt som trumman fortsätter rotera. 

Vad säger användare och experter om Samsung DV90T6240LH

Modellen fick 4,5 av 5 stjärnor på Amazon, där de flesta användarna var nöjda med den enkla installationsprocessen tack vare hjälpen och tipsen de fick via den medföljande appen. Många var också nöjda med att gränssnittet är intuitivt samt den invändiga belysningen som bidrar till att torktumlaren är mycket praktisk och enkel att använda. 

Samsung DV90T6240LH torktumlare fick högre poäng på Googles sammanställning av användarrecensioner från andra butiker med ett betyg på 4,6 av 5 stjärnor. Ett stort antal konsumenter lyfte fram den enkla styrningen tack vare de smarta funktionerna, ljudlösheten, kvaliteten på torktumlingen samt den tilltalande designen.

Fördelar

 • Värmepumpsteknik som bidrar till en skonsammare torktumling
 • Program för snabbtorkning
 • Program för lufttvätt
 • Vändbar lucka
Nackdelar

 • En aning dyr
 • Långsammare än vad man förväntar sig för priset

Konsumentmagasinets bedömning

Modellen är baserad på smart teknik och de flesta av de tillgängliga funktionerna är automatiserade. Luckan och trumman är båda vändbara, vilket kan vara mycket användbart och ger därför torktumlaren ett större värde. Modellen ligger i en högre prisklass samt att värmepumpstekniken har tendens att göra vissa program långsammare, men viktigt att tänka på är att inget av detta påverkar torktumlarens prestanda. Till sist vill vi nämna att snabbtorkningen för mindre våta kläder samt lufttvätten för mindre smutsiga kläder är två av många mycket praktiska program som denna torktumlare erbjuder.

Specifikationer
Typ: Fristående
Fylls från: framsida
Energiklass: A+++
Kapacitet: 9 kg
Ljudnivå: 63 dB
Bredd: 60 sm
Djup: 85 cm
Vikt: 50 kg
Årlig energiförbrukning: 194 kW/h


Bosch WTW85L48SN

✅ Medelbetyg hos Råd & Rön

Bosch WTW85L48SN

.
Bosch WTW85L48SN har testats och recenserats av både Råd & Rön. Den här torktumlaren går hem hos de svenska experterna och får i slutändan medelbetyg i båda undersökningarna.

Betygen motiveras bland annat med att maskinen har en låg energiförbrukning och en självrengörande kondensor. Trots att experterna generellt sett tycker riktigt bra om Bosch WTW85L48SN nämner de dock att modellen inte är bra på att torka tyngre tyger.

Om torktumlaren ska placeras ovanpå en tvättmaskin är det dessutom viktigt att kontrollera måtten innan köp.

Rymlig och energisnål torktumlare

Bosch WTW85L48SN har en kapacitet på 8 kg och är därför lagom stor för en familj på fyra eller fem personer. Torktumlaren tillhör dessutom energiklass A++ och förbrukar därmed inte särskilt mycket energi per år.

Den här modellen har även en timerfunktion som gör det möjligt att skjuta upp programstarten till en senare tidpunkt. Med hjälp av den här funktionen kan man till exempel ställa in torktumlaren så att tvätten är torr när man kommer hem från skolan eller jobbet. 

Med en ljudnivå på bara 64 dB väsnas torktumlaren inte särskilt mycket när den torkar tvätten. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på ungefär 60 dB.

Praktisk torktumlare med självrengörande kondensor

Bosch WTW85L48SN är försedd med en självrengörande kondensor som rengörs automatiskt efter att man har använt torktumlaren. Tack vare detta slipper man sköta rengöringen manuellt.

Torktumlaren har även en elektronisk barnspärr som gör att man inte behöver vara orolig för att små barn ska skadas av maskinen. När barnspärren är aktiverad går det nämligen inte att öppna luckan till torktumlaren. Spärren kan aktiveras och stängas av efter behov.

Användarvänlig torktumlare

Bosch WTW85L48SN är en användarvänlig torktumlare med enkla kontroller. Man kan bläddra mellan alla funktioner och torkprogram på en LED-skärm och välja det som passar bäst till den aktuella tvätten.

Den här torktumlaren har följande program: Mix, Ylle,Handdukar, Tidsprogram varmt, Tidsprogram kallt, Sport, Dunprogram, Snabb 40 och Skjortor.

Specifikationer för Bosch WTW85L48SN mått:
Höjd: 84,2 cm
Bredd: 59,8 cm
Djup: 59,9 cm
Vikt: 49,71 kg

Specifikationer för Bosch WTW85L48SN basfakta:
Typ: Kondenstorktumlare
Kapacitet: 8 kg
Energiklass: A++
Kondensationseffektivitetsklass: B
Årlig strömförbrukning: 236 kWh
Ljudnivå, standardprogram: 64 dB(A)

Fördelar med Bosch WTW85L48SN:
Elektronisk barnspärr
Enkla kontroller
Självrengörande kondensor
Flera torkprogram
Timerfunktion


Bosch WTX8HKL9SN

✅ 5 av 5 stjärnor av kunderna hos WhiteAway.se

Bosch WTX8HKL9SN

Bosch WTX8HKL9SN har inte varit med i några officiella experttester men är däremot populär bland användarna. Den här torktumlaren har nämligen fått 5 av 5 stjärnor av kunderna hos nätbutiken WhiteAway.se. 

I recensionerna kan vi bland annat läsa att maskinen torkar kläderna perfekt till hela familjen och att installationen är enkel. Ingen av användarna nämner några nackdelar med den här modellen.

Om torktumlaren ska placeras ovanpå en tvättmaskin måste man dock kontrollera måtten innan köp.

Stor torktumlare med sensorstyrning

Bosch WTX8HKL9SN är en rymlig torktumlare med en kapacitet på 9 kg. Detta är en lämplig storlek för hushåll med fem eller fler personer. Den här modellen tillhör dessutom energiklass A++ och befinner sig därmed i den bättre änden av energiskalan. Detta innebär att torktumlaren inte förbrukar särskilt mycket energi per år.

Bosch WTX8HKL9SN är även utrustad med en sensor som mäter hur mycket fukt som finns i tvätten. Därefter ställer maskinen automatiskt in torktiden baserat på fuktnivån. Eftersom att torktumlaren stänger av automatiskt när tvätten är torr förhindrar sensorstyrningen att maskinen förbrukar onödigt mycket ström.

När torktumlaren är igång har den en ljudnivå på 62 dB. Med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på ungefär 60 dB väsnas maskinen alltså inte särskilt mycket.

Kan styras via en app

Med Bosch WTX8HKL9SN har man möjlighet att använda HomeConnect-appen för att styra torktumlaren. Appen laddas ner till en telefon eller surfplatta och kan sedan användas för att välja program och övervaka maskinen oavsett om man är hemma eller inte.

Bosch WTX8HKL9SN har dessutom ett Sensitive Drying-system som torkar kläderna skonsamt med varm luft som flödar in från alla håll. Det finns även en självrengörande kondensor som rengörs automatiskt efter att man har kört maskinen. Med den här modellen slipper man alltså rengöra kondensorn manuellt.

Torktumlaren har även en timerfunktion som gör det möjligt att skjuta upp starttiden för ett torkprogram till en senare tidpunkt. På så vis kan man planera in torkningen när det passar bäst in i dagens schema.

Många torkprogram

Bosch WTX8HKL9SN har flera olika torkprogram och kan därför anpassas till olika typer av tvätt. Man kan närmare bestämt välja mellan följande program: Yllefinish, Mix, Handdukar, Tidsprogram varmt, Allergi+, Snabb 40, Skjortor och Fintvätt/ Siden.

Sist men inte minst har Bosch WTX8HKL9SN en AntiVibration-design. Utformningen är därmed inte bara stilren, den ger även maskinen en bättre stabilitet så att den vibrerar mindre och arbetar tystare.

Specifikationer för Bosch WTX8HKL9SN mått:
Höjd: 85,7 cm
Bredd: 59,8 cm
Djup: 59,9 cm
Vikt: 55,36 kg

Specifikationer för Bosch WTX8HKL9SN basfakta:
Typ: Kondenstorktumlare
Kapacitet: 9 kg
Energiklass: A++
Kondensationseffektivitetsklass: A
Årlig strömförbrukning: 259 kWh
Ljudnivå, standardprogram: 62 dB(A)

Fördelar med Bosch WTX8HKL9SN:
AntiVibration-design
Självrengörande kondensor
Sensorstyrning
Sensitive Drying-system
Timerfunktion


Alternativ till Bosch

Vi har nu gått igenom några torktumlare från Bosch som har fått bra betyg och recensioner från antingen experter eller användare.

Det finns dock många bra torktumlare från andra tillverkare också. Här nedanför kommer vi därför att presentera ett par maskiner från andra märken som också har fått bra betyg.


Ska jag välja en kondenstorktumlare eller en frånluftstorktumlare?

I den här artikeln kan du hitta flera bra torktumlare från Bosch och andra alternativa märken. Alla dessa modeller är kondenstorktumlare, vilket är en av två huvudsakliga maskintyper som ofta kommer på tal när man pratar om torktumlare.

Generellt sett kan du alltså välja mellan två olika typer av maskiner: frånluftstorktumlare och kondenstorktumlare. Enligt en artikel hos Tretti.se är kondenstorktumlare vanligast och mest populära i Sverige idag. Detta beror bland annat på att de är enkla att installera och att det inte krävs någon frånluftskanal.

En kondenstorktumlare kan nämligen placeras var som helst eftersom att den helt enkelt blåser ut luften i rummet igen. Kondenstumlare samlar upp fukten från tvätten i en behållare som ska tömmas med jämna mellanrum. Vissa modeller på marknaden kan dock även kopplas direkt till ett avlopp med hjälp av en slang. Med dessa modeller behöver man därmed inte tömma någon behållare.

De största fördelarna med kondenstorktumlare är att de är energisnåla och lätta att installera. Det finns även ett stort utbud av kondenstorktumlare på marknaden. Med den här typen av torktumlare har man dessutom möjlighet att återanvända vattnet.

Ska jag väljaTänk dock på att en kondenstorktumlare avger fukt i rummet där den står och att man därför måste komma ihåg att vädra. Kläderna torkar dessutom inte riktigt lika snabbt i en kondenstumlare som i en frånluftstorktumlare.

Frånluftstorktumlare är inte lika populära nu som de var en gång i tiden. Det går dock fortfarande att hitta några modeller på marknaden. För att använda en frånluftstumlare behöver du en frånluftskanal ut i det fria. Du måste alltså ha ett hål i yttermuren. Dessa torktumlare har ofta en högre energiförbrukning är kondenstorktumlare eftersom att det sker en större värmeförlust i torkningsprocessen.

En frånluftstorktumlare kan framförallt vara ett bra alternativ för dig som tänker ha torktumlaren i ett litet rum. Eftersom att den här typen av torktumlare leder ut luften ur huset avger den nämligen ingen fukt i själva rummet där den står. Som vi nämnde tidigare torkar kläderna även snabbare i en frånluftstorktumlare än i en kondenstorktumlare.

Du bör alltså fundera på vilken typ av torktumlare som passar bäst i det utrymme som du vill placera torktumlaren i. Vi går igenom mer om detta i nästa avsnitt.


Tips för dig som ska köpa en ny kondenstorktumlare

En torktumlare är inget måste. Den kan dock vara till hjälp om ni är många i hushållet som tvättar varje vecka eller om det inte finns särskilt mycket utrymme för att hänga upp tvätten på tork. Här går vi igenom några tips som kan vara till hjälp när det är dags att köpa en ny kondenstorktumlare.

Till att börja med 

Till att börja med Fundera på var du ska placera torktumlaren. Den behöver inte stå i köket eller tvättstugan utan kan även stå i ett garage eller i ett separat rum tillsammans med tvättmaskinen. Om du inte har så gott om utrymme kanske du vill ha en torktumlare som kan stå ovanpå din tvättmaskin. Generellt sett finns det tre olika typer av torktumlare att välja mellan:

• En fristående torktumlare är mest flexibel om du vill ha möjlighet att flytta den från ett ställe till ett annat i framtiden. De flesta modeller har en standardstorlek som går in under en vanlig bänkskiva, men kontrollera ändå att måtten stämmer.

• Integrerade torktumlare är gjorda för att installeras i en köksmodul. Dessa är ofta dyrare än andra modeller. Tänk även på att torktumlaren måste ha rätt mått för att passa in i utrymmet i köket.

• Halvintegrerade maskiner har en synlig kontrollpanel medan själva torktumlaren är dold bakom en dörr eller lucka. Till dessa modeller ska du använda en skåplucka från din köksleverantör som matchar resten av köksinredningen.

Saker att tänka på

När du har kommit fram till vilken typ av torktumlare du vill ha är det dags att börja fundera på andra faktorer. Eftersom att det finns en mängd olika torktumlare på marknaden blir det lättare att välja om du har en tydlig bild av vad du vill och inte vill ha.

Sensorteknik

Torktumlare har inte alltid ansetts tillhöra marknadens mer energieffektiva maskiner. Detta är ett problem som tillverkare har försökt lösa med sensorer som övervakar torkningen och stänger av programmet så fort tvätten är torr. Detta gör i slutändan att användaren sparar både tid och pengar.

Dessa sensorer fungerar dock inte alltid optimalt och kan ibland avsluta torkningen innan kläderna är helt torra. På vissa modeller fungerar sensorerna däremot oklanderligt. Det kan därför vara bra att läsa recensioner av olika torktumlare för att komma fram till vilken modell som är rätt för dig. Det finns även manuella torktumlare där användaren måste ställa in tid och program. Dessa kan vara ett bra alternativ om du vill ha full kontroll över tidsåtgången och programmet när du torkar dina kläder.

Kapacitet 

Torktumlare med hög kapacitet är mest energieffektiva eftersom att kläder torkar snabbare i en stor trumma än i en mindre. Generellt sett varierar kapaciteten hos vanliga torktumlare mellan 7 och 9 kg. Om du bor i ett stort hushåll med fyra eller fem personer brukar det vara lagom med en kapacitet på 8 kg. Om ni är fler än fem personer kan det däremot vara bäst att skaffa en torktumlare som rymmer upp till 9 kg.

Andra funktioner och egenskaper 

Utöver punkterna här ovanför finns det även andra saker som du bör fundera på när du köper en ny torktumlare. Alla funktioner och egenskaper här nedanför är sådant som inte är absolut nödvändigt men som ändå kan vara en fördel.

Barnspärr – Kan vara bra om du har barn som inte ska hålla på med torktumlaren.

Timer – Vissa torktumlare har en timerfunktion som även kan benämnas som fördröjd start. Med hjälp av den här funktionen kan du ställa in starttiden för ett program i förväg och på så vis planera exakt när du vill att torktumlaren ska starta.

Lucka som går att öppna åt båda hållen – Med vissa torktumlare har man möjlighet att hänga om luckan så att den öppnas åt andra hållet istället – precis som med kylskåpsdörrar. Detta ökar flexibiliteten och gör att torktumlaren kan placeras på fler ställen.

Varningslampa – En varningslampa som tänds när det är dags att tömma vattenbehållaren eller rengöra luddfiltret kan vara praktisk.

Belysning i trumman – En lampa som tänds när du öppnar luckan till torktumlaren. Med belysningen blir det enklare att se vad du håller på med och att upptäcka om det finns kvar något klädesplagg i maskinen.

Sensorteknik – En smart teknik som använder sig av sensorer i trumman för att mäta hur mycket fukt som finns kvar i tvätten. När kläderna är torra avslutas programmet automatiskt.

Trumma – Trumman kan rotera åt båda hållen, både medurs och moturs, för att förbättra torkningen och motverka skrynklor på kläderna.

Skrynkelskydd – Trumman fortsätter rotera efter avslutat torkprogram för att motverka skrynklor och underlätta strykningen.

Energiförbrukning

EnergimärkningenAlla torktumlare placeras i en energiklass på en skala som går från A+++ i toppen till D i botten.  Nyare modeller är betydligt bättre än äldre och mer traditionella torktumlare. De löpande kostnaderna beror dock oftast på hur länge maskinen går och hur hårt den måste arbeta.

Torktumlaren behöver till exempel inte arbeta lika hårt om du använder en hög centrifugeringshastighet i din tvättmaskin. Detta innebär nämligen att tvätten innehåller mindre vatten när du lägger in den i torktumlaren.

Du kan även hålla nere kostnaderna genom att inte lasta maskinen med för mycket kläder. Om det är billigare för dig att köra maskinen på natten kan du även använda timerfunktionen för att göra detta.

Överlag är det dock viktigt att kontrollera vilken energiklass torktumlaren tillhör eftersom att detta kan ha en stor betydelse för dig och dina elkostnader. Ju högre energiklass, desto bättre. Om du vill ha en energisnål modell är rekommendationen därför att välja en torktumlare i energiklass A eller bättre.

Om du vill ha fler goda råd om hur man väljer rätt torktumlare kan du läsa den här artikeln från det danska konsumentrådet Tænk.


Så här använder du torktumlaren på bästa sätt

Så här använder du torktumlaren på bästa sättAtt använda en torktumlare är en snabb och enkel metod för att torka nytvättade kläder. Tänk dock på att torktumlaren kan förbruka en hel del energi och därmed påverka elräkningen negativt. Det är därför bäst att använda torktumlaren strategiskt för att få ut så mycket som möjligt ur elkostnaderna. Här har vi samlat några goda råd som kan hjälpa dig att använda torktumlaren på bästa möjliga sätt.

Centrifugera kläderna i tvättmaskinen 

Till att börja med är det viktigt att du alltid centrifugerar kläderna i tvättmaskinen innan du flyttar över dem till torktumlaren. Centrifugeringen gör nämligen att kläderna innehåller mindre vatten när du tar ut dem ur tvättmaskinen. Detta innebär i sin tur att torktumlaren inte behöver slösa lika mycket tid och energi på att torka dem. Eftersom att torktumlaren därmed kan arbeta mer effektivt är detta något som kan bli en stor besparing med tiden.

Sortera tvätten 

Nästa viktiga steg är att sortera tvätten. Eftersom att alla material inte tål lika hög värme måste kläderna sorteras innan du sätter dem i torktumlaren. Tänk även på att det finns material som inte tål att torktumlas överhuvudtaget. Om du inte är säker på vad som gäller för ett visst klädesplagg kan du kontrollera detta på lappen med tvättråd.

Fyll inte torktumlaren för mycket 

Om du lägger in för mycket kläder i torktumlaren kommer det att ta längre tid för dem att torka. Man brukar säga att ju mer du lägger in i torktumlaren, desto mer tid behöver torktumlaren för att torka kläderna på ett bra sätt. Torkningsprocessen tar längre tid om  torktumlaren är proppfull med tvätt eftersom att kläderna då inte har någon möjlighet att röra sig i trumman. Se därför till att hålla dig till trummans kapacitet och aldrig lägga in mer kläder än vad som egentligen får plats i torktumlaren.

Torkbollar kan snabba upp torkningen 

Torkbollar Om du vill optimera torkningsprocessen kan du även ta hjälp av en torkboll. Torkbollar ser till att luften cirkulerar bättre i torktumlaren och gör på så vis att kläderna torkar snabbare.

Töm luddfiltret

Avslutningsvis bör du alltid komma ihåg att tömma luddfiltret på torktumlaren. Den varma luften skickas nämligen genom luddfiltret och har därmed svårare att ta sig fram till kläderna om filtret är fullt av ludd. Om du inte rengör luddfiltret måste torktumlaren skapa ännu mer värme för att torka kläderna. Ett fullt luddfilter leder därmed både till en längre torktid och en högre energiförbrukning. För att undvika detta rekommenderas du att tömma luddfiltret varje gång du har kört torktumlaren.

 


Vad kan torkas i torktumlaren?

Vad kan torkas i torktumlaren

Om du vanligtvis brukar lägga in alla material och tygsorter i torktumlaren kan det vara värt att börja titta på lappen med tvättråd. Alla kläder och tyger kan nämligen inte köras i torktumlaren.

Kanske har en av dina favorittröjor krympt i torktumlaren? Detta händer när materialet i klädesplagget inte tål värmen. Här nedanför går vi igenom vad som kan köras i torktumlaren och vilka material som hellre ska torkas på andra sätt.

Acetat: Det här är en känslig textilsort som blir lätt blir skrynklig. Acetat finns vanligtvis i tyger som påminner om siden och används därför ofta i skjortor och klänningar. Acetat mår inte bra av att köras i torktumlaren och bör därför torkas på andra sätt.

Akryl: Akryl påminner om ull men väger inte lika mycket. Det här är ett syntetiskt fibermaterial som inte mår inte särskilt bra av värme. Kläder av akryl ska därför inte heller torkas i torktumlaren.

Bomull: De flesta av oss har massor av kläder och sängkläder som är tillverkade av bomull. Som tur är tål bomull värme och kan därför torktumlas utan att du behöver oroa dig för att din nya tröja ska komma ut i en betydligt mindre storlek. Det finns dock fortfarande en liten risk för att kläderna ska krympa lite grann. Det är därför bäst att torka bomullskläder i lägre temperaturer.

Linne: Linne kan också köras i torktumlaren utan några problem. Tänk dock på att tyget kan mista sin glans om det torktumlas för ofta.

Syntetmaterial: Alla tyger som är tillverkade av syntetmaterial kan utan problem köras i torktumlaren. Eftersom att tvätten rör sig en hel del i torktumlaren kan det dock hända att det byggs upp statisk elektricitet i kläderna. Om du vill undvika detta är det viktigt att du använder sköljmedel när du tvättar kläder av syntetmaterial.

Ull: Ulltyg tål inte att köras i torktumlaren. Om du har kläder som är gjorda av ull är det dessutom bäst att handtvätta dessa. Om du kör ullkläder i torktumlaren kommer de i regel att krympa så mycket att de inte längre passar på dig.

Om du ser till att bara torktumla material och tyger som faktiskt tål värmen kommer du aldrig mer att drabbas av några missöden med kläder som inte klarade av torktumlingen. Om du vill veta mer om vilka tyger som kan köras i torktumlaren kan du läsa den här artikeln från danska JyllandsPosten. Tretti.se har också skrivit en artikel om detta som du kan läsa här.


Så här underhåller du din torktumlare

Så här underhåller du din torktumlareGenom att underhålla din torktumlare kan du både spara energi och förkorta torktiden, oavsett om du har en frånluftstumlare eller en kondenstumlare. Om du tar hand om torktumlaren slipper du därmed även onödiga kostnader när du torkar dina kläder.

Underhåll av torktumlaren 

Innan du börjar med rengöring eller underhåll ska du alltid stänga av strömmen till torktumlaren. Det är även bäst att ta lös alla löstagbara delar och rengöra dessa i vatten. Se dock till att ta reda på vilka rengöringsprodukter du kan använda till just din torktumlare så att du inte råkar förstöra ytan eller någon av delarna.

Frånluftstorktumlare 

Om du har en frånluftstorktumlare måste du regelbundet ta bort ludd ur ventilationsslangen. Kontrollera även så att slangen inte är vriden eller böjd. Om slangen är rak blir det nämligen lättare för den fuktiga luften att kondensera efter vägen och sedan bli till vatten.

Kondenstorktumlare 

Om du har en kondenstorktumlare bör du tömma kondensvattenbehållaren efter varje användning. På detta vis kan du nämligen undvika att torkningen avbryts på grund av att vattenbehållaren är full. Du bör även rengöra filtret i behållaren under rinnande vatten. Detta filter sitter längst bak i behållaren och syns vanligtvis när man har tagit ut vattenbehållaren från maskinen.

Tänk på detta 

Gemensamt för både kondens- och frånluftstorktumlare är att de har ett luddfilter som alltid måste rengöras. Detta filter kan vara utformat på lite olika sätt men sitter alltid i luckan till torktumlaren. Det är viktigt att rengöra detta filter eftersom att man kan spara både tid och energi på att torktumlaren har ett rent luddfilter. Vissa modeller har även ett filter längst ner i lucköppningen. Om det är fallet med din torktumlare ska även detta filter rengöras regelbundet.

Det är dessutom bra om du rengör fläktsystemet i torktumlaren någon gång emellanåt. Fläktsystemet sitter i förbindelse till luddfiltret och kan också sluta fungera om det inte rengörs. För att komma åt fläktsystemet måste man dock ta isär torktumlaren. Du bör därför bara göra detta själv om du har tillräckligt mycket kunskap eller erfarenhet för att kunna montera ihop torktumlaren på rätt sätt efteråt. Om du inte kan göra detta är det bättre att anlita professionell hjälp.

Använd din torktumlare

Använd din torktumlareDet finns ingen anledning till att använda torktumlaren överdrivet mycket, men den måste fortfarande användas. När det är varmt ute är det vanligt att vi väljer att torka tvätten på en tvättlina utomhus, något som är bra för både plånboken och miljön. Om torktumlaren står oanvänd för länge kan dock remmen ta form av motoraxeln och få en typ av skada. Detta kan leda till att motorn inte drar runt remmen på ett optimalt sätt utan börjar slira på ett och samma ställe. Om detta sker blir remmen ofta så varm att gummibeläggningen tar skada och att remmen till sist går av. Du kan undvika detta genom att använda torktumlaren regelbundet. Du kan även vrida runt trumman för hand med jämna mellanrum om du inte använder torktumlaren under en längre period.

I den här artikeln från Elgiganten kan du hitta fler goda råd om rengöring och underhåll av torktumlare.

 


Genomgång av alla testkällor 

Råd & Rön 
Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön utför tester och skriver recensioner av olika produkter som konsumenterna har hemma. Här har de till exempel provat och recenserat en mängd olika torktumlare från olika tillverkare och prisklasser. I undersökningen fokuserade experterna bland annat på torkning, användarvänlighet, funktioner och energiförbrukning.

Du hittar hela testet från Råd & Rön här. För att få full tillgång till artikeln måste du dock antingen ha en prenumeration eller köpa tillgång till den specifika undersökningen.

Amazon

Amazon är en detaljhandel på internet som erbjuder ett brett utbud av produkter och tjänster till kunder runt om i hela världen. Företaget började som en onlinebokhandel men har numera expanderat till att även omfatta prenumerations-, streaming- och leveranstjänster. Användarrecensioner på Amazon är värdefulla för konsumenter då de kan bidra till att konsumenter får en insikt om produkten de funderar på att köpa. Många företag har upptäckt att användarrecensioner kan påverka försäljningen avsevärt då de normalt sett är baserade på riktiga upplevelser av produkten snarare än bara åsikter.

Haier HD90-A636 Amazon användarrecensioner kan läsas här.
Samsung DV90T6240LH Amazon användarrecensioner kan läsas här.

Google shopping

Google Shopping är en tjänst från Google som erbjuder konsumenter en användarvänlig shoppingupplevelse som hjälper dem att hitta exakt det de söker. Google använder specifika och riktade algoritmer för att rangordna produkter utifrån deras relevans, medan recensionerna hämtas genom Googles system för kundrecensioner. Googles sammanställning av användarrecensioner från olika butiker gör det möjligt för användare att hitta fakta och objektivt informeras om den produkt de är intresserade av. 

Bosch WTR86T9BSN Google Shopping användarrecensioner kan läsas här.
Bosch WTU876IHSN  Google Shopping användarrecensioner kan läsas här.
Samsung DV90T6240LH  Google Shopping användarrecensioner kan läsas här

ExpertReviews.co.uk

ExpertReviews.co.uk är en värdefull resurs för de som letar efter omdömen från trovärdiga experter inom en mängd olika ämnen. Med artiklar från välkända kritiker och branschexperter erbjuder webbplatsen tillförlitlig information om de senaste produkterna. Webbplatsen erbjuder alltså ärlig och objektiv information om produkter så att konsumenter kan fatta trygga köpbeslut. Med regelbundna innehållsuppdateringar och noggrant utformade sammanfattningar av varje recension är webbplatsen lätt att navigera och förstå. 

Haier HD90-A636
Testet publiceradest: 7/11/2022
Du kan läsa om testet här.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Bosch WTH8307LSN

✅ 5 av 5 stjärnor av kunderna hos WhiteAway.se

Bosch WTH8307LSN

Bosch WTH8307LSN har inte varit med i några officiella experttester. Det här är däremot en konsumentfavorit som har fått 5 av 5 stjärnor av kunderna hos nätbutiken WhiteAway.se.

Användarna berättar att de tycker otroligt bra om torktumlaren eftersom att den är lätt att förstå och fungerar perfekt. Ingen nämner några direkta nackdelar med den här modellen.

Om man vill placera torktumlaren ovanpå en tvättmaskin är det viktigt att kontrollera måtten innan köp.

Sensorstyrd torktumlare

Bosch WTH8307LSN är en sensorstyrd torktumlare som mäter fuktnivån i tvätten och ställer in torktiden baserat på mätningen. Eftersom att maskinen därmed stänger av när tvätten är torr förbrukar den inte mer ström än nödvändigt.

Den här modellen har en kapacitet på 7 kg och är därför lagom stor för en familj på tre eller fyra personer. Torktumlaren har en ljudnivå på 65 dB när den är igång och väsnas därmed inte särskilt mycket. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på ungefär 60 dB.

Bosch WTH8307LSN tillhör dessutom energiklass A+ och förbrukar därför inte så mycket energi per år. Detta är en fördel för både plånboken och miljön.

Skonsam torkning

Bosch WTH8307LSN har ett Sensitive Drying-system och torkar därför tvätten på ett skonsamt sätt. Med detta system får man nämligen en extra skonsam torkning där varm luft flödar in från alla håll.

Den här modellen är dessutom både säker och enkel att använda. Torktumlaren har nämligen en elektronisk barnspärr som kan aktiveras och stängas av efter behov. När man ställer in maskinen använder man en LED-skärm som visar alla olika funktioner och program. På skärmen kan man även se programförlopp och resterande tid när maskinen är igång.

Det finns flera olika program att välja mellan, närmare bestämt Mix, Handdukar, Tidsprogram 30 min. kallt, Tidsprogram 30 min. varmt, Sport, Snabb 40, Skjortor och Fintvätt/ Siden.

Självrengörande kondensor

Bosch WTH8307LSN är utrustad med en självrengörande kondensor som förbättrar både energiförbrukningen och hållbarheten hos maskinen. Kondensorn rengörs automatiskt efter att man har använt torktumlaren och behöver alltså inte rengöras manuellt.

Den här torktumlaren har även en AntiVibration-design som ger en bättre stabilitet och mindre vibrationer. Denna utformning innebär därmed att maskinen arbetar tystare.

Sist men inte minst finns det en timerfunktion som kan användas för att skjuta upp starttiden för ett torkprogram till en senare tidpunkt.

Specifikationer för Bosch WTH8307LSN mått:
Höjd: 85,7 cm
Bredd: 59,8 cm
Djup: 59,9 cm
Vikt: 46,21 kg

Specifikationer för Bosch WTH8307LSN basfakta:
Typ: Kondenstorktumlare
Kapacitet: 7 kg
Energiklass: A+
Kondensationseffektivitetsklass: B
Årlig strömförbrukning: 243 kWh
Ljudnivå, standardprogram: 65 dB(A)

Fördelar med Bosch WTH8307LSN:
Självrengörande kondensor
Sensorstyrning
Enkla kontroller
Sensitive Drying-system
Timerfunktion


LG RC80U2AV0W

Bra betyg hos Råd & Rön

LG RC80U2AV0W

Konsumentorganisationen Råd & Rön har testat LG RC80U2AV0W och gett torktumlaren ett bra betyg.

Betyget motiveras bland annat med att torktumlaren har en låg energiförbrukning och en bra kondensationseffekt. Experterna nämner dock att de inte är lika nöjda med tidsåtgången för vissa program.

Om man vill placera torktumlaren ovanpå en tvättmaskin är det viktigt att kontrollera måtten innan köp.

Energisnål torktumlare

LG RC80U2AV0W är en energieffektiv torktumlare som tillhör energiklass A+++. Detta är den bästa klassen på skalan och garanterar därför att maskinen inte förbrukar så mycket energi per år. Torktumlaren har dessutom en hög kapacitet på 8 kg och är därmed lagom stor för en familj på fem eller fler personer.

Den här modellen har även en timerfunktion som gör det möjligt att skjuta upp starttiden till en senare tidpunkt som passar bättre in i dagens schema. Torktumlaren väsnas dessutom inte särskilt mycket när den torkar tvätten eftersom att den har en ljudnivå på 62 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på ungefär 60 dB.

Funktioner som sparar tid och energi

När man köper LG RC80U2AV0W får man en torktumlare med flera sparfunktioner. Maskinen har till exempel en Inverter-teknik som ser till att tvätten torkas på ett mer energieffektivt sätt. Denna teknik kan även förkorta torktiden.

Det finns dessutom en ECO Hybrid-teknik som torkar i lägre temperaturer för att både skona kläderna och sänka energiförbrukningen.

Med LG RC80U2AV0W kan man välja om man vill styra torktumlaren med kontrollvredet på maskinen eller via en app på sin telefon eller surfplatta. Oavsett vad man använder kan man dock välja mellan flera olika program, till exempel Sportkläder, Ylle, Fintvätt, Handdukar, Bomull och Snabbtorkning.

Praktiska funktioner

LG RC80U2AV0W har ett Allergy Care-program som reducerar allergener med 99,9 %. Torktumlaren har dessutom dubbla filter som avlägsnar ludd från tvätten så att man alltid får ett optimalt torkresultat.

Sist men inte minst har LG RC80U2AV0W en Smart Diagnosis-funktion som hjälper till att lösa eventuella problem med maskinen. Med den här funktionen är det möjligt att använda sin mobiltelefon för att felsöka maskinen och förhoppningsvis komma fram till en lösning.

Specifikationer för LG RC80U2AV0W mått:
Höjd: 85 cm
Bredd: 60 cm
Djup: 69 cm
Vikt: 56 kg

Specifikationer för LG RC80U2AV0W basfakta:
Typ: Kondenstorktumlare
Kapacitet: 8 kg
Energiklass: A+++
Kondensationseffektivitetsklass: A
Årlig strömförbrukning: 159 kWh
Ljudnivå, standardprogram: 62 dB(A)

Fördelar med LG RC80U2AV0W:
Flera sparfunktioner
Smart Diagnosis
Timerfunktion
Energiklass A+++
Allergy Care-program


Haier HD90-A636

Haier HD90-A636 är en rymlig torktumlare med anpassningsbara inställningar – exempelvis har den ett separat program för jeans. Tillsammans med 16 olika program är modellen ett bra alternativ för stora familjer med en modern livsstil.

 • Ett hopfällbart ställ ingår för extremt ömtåliga klädesplagg
 • Speciellt program för jeans som är extra skonsamt mot denimtyger 
 • Använder zinkjoner för att skydda både maskinens och klädernas hygien

Recension: En detaljerad recension av Haier HD90-A636

Antibakteriell behandling
Den antibakteriella behandlingen i HD90-A636 torktumlare bygger på användning av zinkjoner som är kända för att ha en antibakteriell effekt. Zinkjonerna är placerade på strategiska platser där det finns risk för att bakterier samlas under cyklerna, till exempel i tvättmedelsbehållaren och gummitätningen runt luckan. Zinkjonerna frigörs under varje cykel och ska enligt tillverkaren eliminera 99,9 % av skadliga bakterier, inte bara från kläderna utan även från torktumlaren. När man köper denna modell ingår även en hopfällbar ställning för torkning av mycket känsliga plagg som skor eller sportkläder av syntetiska textiler. Tack vare denna ställning är modellen även ett bra val för dem som lider av olika typer av allergier. 

Värmepumpsteknik
Denna torktumlare är utrustad med värmepumpsteknik, vilket innebär att den använder små mängder energi för att överföra värme från insidan till utsidan av trumman. Denna värmeöverföring gör torktumlaren energisnål, och kan bidra till att sänka den normala energiförbrukningen med upp till 50 %. Modellen är dessutom mycket tystare än en traditionell torktumlare, eftersom den inte har några stora rörliga delar som fläktar eller kugghjul. Tack vare ABT- och värmepumpsteknik är denna torktumlare tillverkad för att anpassas efter olika typer av textiler. 

Vad säger användare och experter om Haier HD90-A636?

Haier HD90-A636 fick 4,6 av 5 stjärnor på Amazon där kunderna överraskades av den  höga prestandan och effektiviteten samt av den låga ljudnivån – allt detta för ett relativt lågt pris. En användare skrev följande recension: “Jag har använt mig av torktumlare i flera år och detta är den bästa än så länge. Den sparar verkligen på mina elräkningar och torkar kläderna perfekt. Jag uppskattar verkligen också stället som levererades med torktumlaren då jag använder mig mycket av träningskläder som kräver skonsam torktumling. Jag är mycket nöjd med det här köpet.

Webbplatsen ExpertReviews.co.uk testade torktumlaren och gav den ett betyg på fem stjärnor och utnämnde den då som det bästa köpalternativet. Enligt recensionen har torktumlaren flera praktiska egenskaper, däribland en mycket rymlig trumma med en stor och smidig lucka. Testet visade att Haier HD90-A636 verkligen drar ner på energiförbrukningen samt förbättrar torktumlingen genom att utföra den skonsamt och anpassat efter olika typer av tyg.

Fördelar

 • Särskilda program för denim, bomull och syntetiska textiler
 • Fördröjningsfunktion för start (upp till 24 timmar)
 • Förebygger mögel och bakterier
 • Vändbar lucka
Nackdelar

 • Vissa program är långsammare än förväntat

Konsumentmagasinets bedömning

Haier HD90-A636 erbjuder god kapacitet och anpassningsbara program, till exempel för denim och sportkläder av syntetiska textiler. Den är enkelt att anpassa efter användarens livsstil då man kan ställa in ett tidsschema. Torktumlaren erbjuder även extra god hygienisk skötsel tack vare den anti-bakteriella behandlingen som inte bara är avsedd för kläderna utan även för själva torktumlaren. Beroende på plaggen och lastens storleken kan dock vissa programs körtid vara lite längre. Trots detta väger denna torktumlares många fördelar tyngre, så som dess vändbara lucka som är mycket användbar om du har en mindre lägenhet eller flyttar ofta. Sett på det stora hela är Haier HD90-A636 en funktionell torktumlare med många goda kvaliteter och en elegant design, och därför anser vi att den utgör ett alternativ som är värt att överväga. 

Specifikationer
 Typ: Frittstående
Fylls från: Framsidan
Energiklass: A++
Kapacitet: 9 kg
Ljudnivå: 67 dB
Bredd: 59,5 sm
Djup: 84.5cm
Vikt: 52kg
Årlig energiförbrukning: 236 kW/h


Bosch WTW87478SN

Bosch WTW87478SN

 

I gengäld har Bosch WTW87478SN en rymlig trumma med en kapacitet på upp till 8 kg. Modellen tillhör dessutom energiklass A++ och hamnar därmed högt upp på energiskalan för torktumlare. Man kan därför lugnt räkna med att den här modellen inte förbrukar särskilt mycket energi per år.

Om man vill ställa torktumlaren ovanpå en tvättmaskin är det även viktigt att kontrollera torktumlarens mått.

Självrengörande kondensor och AntiVibration-design

Bosch WTW87478SN är försedd med en självrengörande kondensor som rengörs automatiskt när det behövs. Med den här modellen slipper man alltså rengöra kondensorn manuellt.

Torktumlaren har även en AntiVibration-design som ökar stabiliteten och minskar vibrationerna. Denna design ger maskinen ett stilrent och elegant utseende samtidigt som den minskar ljudnivån. Eftersom att AntiVibration-designen gör att torktumlaren arbetar tystare kommer den här modellen inte att störa hela huset när den torkar tvätten.

Bosch WTW87478SN har nämligen en ljudnivå på bara 65 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Användarvänlig modell med timer och specialprogram

Bosch WTW87478SN är en användarvänlig torktumlare med en LED-skärm som används för att välja mellan olika program. Skärmen visar även hur lång tid som återstår av det aktuella programmet och gör det därmed enklare att planera när det är dags att lägga in nästa laddning tvätt.

Den här modellen har även en timerfunktion som gör det möjligt att planera exakt när torktumlaren ska starta. Med den här funktionen kan man nämligen ställa in programstarten till en senare tidpunkt.

Bosch WTW87478SN har dessutom flera specialprogram för till exempel ylle, handdukar, sportkläder, dun och skjortor.

Skonsam trumma

Trumman i Bosch WTW87478SN är skonsam och torkar kläderna på bästa möjliga vis. Detta beror på att torktumlaren har ett SensitiveDrying-system som ser till att tvätten torkas på ett varsamt sätt.

Tvätten torkas nämligen med en mild och varm luft som tillsammans med den skonsamma trumman ser till att kläderna inte skadas. Trumman är dessutom tillverkad av rostfritt stål.

Det finns även en LED-belysning inuti trumman som gör det enklare att få en överblick över kläderna i torktumlaren.

Specifikationer för Bosch WTW87478SN – mått:
Höjd: 84,2 cm
Bredd: 59,8 cm
Djup: 59,9 cm
Vikt: 50,4 kg

Specifikationer för Bosch WTW87478SN – basfakta:
Typ: Kondenstorktumlare
Kapacitet: 8 kg
Energiklass: A++
Kondensationseffektivitetsklass: A
Årlig strömförbrukning: 233 kWh
Ljudnivå, standardprogram: 65 dB(A)

Fördelar med Bosch WTW87478SN:
Låg energiförbrukning
Självrengörande kondensor
AntiVibration-design
Skonsam trumma med LED-belysning
Rymlig torktumlare med en kapacitet på 8 kg


Bosch WTWH75I9SN

✅ Bra användarrecensioner

Bosch WTWH75I9SN

 

.
Torktumlarmodellen Bosch WTWH75I9SN har inte varit med i några officiella experttester. Modellen är däremot populär bland konsumenterna och har fått flera bra omdömen från kunderna hos olika återförsäljare.

Användarna är framförallt positiva till att Bosch WTWH75I9SN är effektiv och torkar kläderna snabbt. De nämner även att det är enkelt att lära sig hur man använder den här torktumlaren.

Ingen av recensionerna nämner några nackdelar med den här modellen. En användare skriver dock att det var lite svårt att få torktumlaren att fungera över wifi, men när det väl lyckades fungerade allt oklanderligt.

Bosch WTWH75I9SN har flera specialprogram för alla möjliga kläder och textilier. Man kan bland annat välja mellan ylle, siden, skjortor och sportkläder.

Om torktumlaren ska placeras ovanpå en tvättmaskin är det viktigt att kontrollera så att måtten stämmer.

Användarnas kommentar: Effektiv och tystgående torktumlare

Bosch WTWH75I9SN är relativt tystgående med en ljudnivå på 65 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Enligt flera konsumenter är det här en optimal ljudnivå. En användare skriver till exempel att torktumlaren låter tillräckligt högt för att man ska kunna höra att den fortfarande är igång utan att väsnas så mycket att det blir störande. Flera andra verkar också hålla med om detta eftersom att många recensioner nämner att det här är en tystgående torktumlare.

En annan sak som återkommer i flera recensioner är att Bosch WTWH75I9SN är effektiv. En användare väljer till och med att beskriva torktumlaren som en “vardagshjälte” eftersom att det är enkelt att styra den från appen. En annan användare skriver att torktumlaren är effektiv tack vare den höga kondensationseffekten samt att den torkar kläderna snabbt.

Rymlig modell med självrengörande kondensor och AutoDry

Bosch WTWH75I9SN är en rymlig torktumlare med plats för 9 kg tvätt och kan därför användas av en familj med fem eller fler medlemmar. Torktumlaren tillhör dessutom energiklass A++.

Den här modellen har även en självrengörande kondensor och en AutoDry-funktion. Den självrengörande funktionen sköter underhåll och rengöring av kondensorn helt automatiskt. AutoDry gör istället att tvätten torkas på bästa möjliga vis.

Torktumlaren är nämligen försedd med sensorer som mäter hur fuktig tvätten är. Baserat på detta väljer maskinen sedan rätt temperatur och torkningstid. Torktumlaren har dessutom en timerfunktion som gör att man kan skjuta upp programstarten till en senare tidpunkt som man väljer själv.

Wifi, AntiVibration och SensitiveDrying

Bosch WTWH75I9SN har en mängd praktiska funktioner och egenskaper. Den här torktumlaren kan till att börja med kontrolleras via en app. Man kan alltså justera inställningar och styra torktumlaren direkt från mobiltelefonen om man känner för det.

Bosch WTWH75I9SN har även ett SensitiveDrying-system som säkerställer att tvätten torkas på ett milt och varsamt sätt. Trumman i den här torktumlaren är nämligen skonsam mot kläderna för att de varken ska skadas eller bli skrynkliga.

Sist men inte minst har Bosch WTWH75I9SN en AntiVibration-design. Den här designen gör både att torktumlaren har ett fint yttre och att den arbetar tystare. AntiVibration-designen har nämligen en ljuddämpande effekt som gör att maskinen varken väsnas eller vibrerar särskilt mycket.

Specifikationer för Bosch WTWH75I9SN – mått:
Höjd: 84,2 cm
Bredd: 59,8 cm
Djup: 63,9 cm
Vikt: 56,2 kg

Specifikationer för Bosch WTWH75I9SN – basfakta:
Typ: Kondenstorktumlare
Kapacitet: 9 kg
Energiklass: A++
Kondensationseffektivitetsklass: A
Årlig strömförbrukning: 259 kWh
Ljudnivå, standardprogram: 65 dB(A)

Fördelar med Bosch WTWH75I9SN:
AntiVibration-design och SensitiveDrying-system
Rymlig modell med en kapacitet på upp till 9 kg
Kan styras från en app
Självrengörande kondensor
AutoDry


Bosch WTYH67I9SN

✅ Bra användarrecensioner

Bosch WTYH67I9SN

 

.
Modellen Bosch WTYH67I9SN har inte varit med i några officiella expertgranskningar. Den här torktumlaren är däremot populär bland konsumenterna och har fått en hel del positiva recensioner från kunder hos olika återförsäljare. I recensionerna berömmer användarna bland annat modellens effektivitet och användarvänlighet.

Enligt användarna är de största fördelarna med Bosch WTYH67I9SN att modellen har en hög kapacitet samt att den är användarvänlig och relativt tystgående.

Det finns dessutom inga användare som skriver om några direkta nackdelar i sina recensioner.

Om du väljer att köpa Bosch WTYH67I9SN och vill ställa den ovanpå en tvättmaskin måste du även kontrollera så att måtten stämmer överens med varandra.

Användarnas kommentar: Tystgående torktumlare med många funktioner

Bosch WTYH67I9SN har fått många positiva recensioner från olika användare och får vid upprepade tillfällen beröm för sina många funktioner. Många användare tycker även att torktumlaren är tystgående med en ljudnivå på 64 dB.

En användare skriver att torktumlaren har ett program för så gott som allt, vilket en annan användare också håller med om. Den andra användaren berättar även att kontrollpanelen är tydlig och enkel att använda.

Flera användare fokuserar även på den optimala kondensationseffekten. Den här modellen hamnar nämligen i klass A för just detta. En användare nämner till exempel att luften i rummet är torr efter att man har kört torktumlaren istället för att bli fuktig och klibbig som av vissa andra modeller. Detta bekräftas även av en annan användare som skriver att det inte blir fuktigt alls efter att man har använt den här modellen.

Rymlig torktumlare med sensorstyrning och HomeConnect

Bosch WTYH67I9SN är en rymlig och energisnål torktumlare med en kapacitet på 9 kg. Den här torktumlaren tillhör dessutom energiklass A++ och förbrukar därmed inte särskilt mycket energi per år.

Den här modellen jobbar med en sensorstyrd torkningsprocess som gör att man undviker övertorkning och onödig drift. Sensorn mäter nämligen hur mycket fukt som finns i tvätten och avgör sedan hur lång torktid som behövs. Maskinen har även en timerfunktion som gör att man kan förskjuta programstarten till en senare tidpunkt vid behov.

Bosch WTYH67I9SN kan även anslutas till HomeConnect-appen och på så vis styras direkt från telefonen. I appen kan man både justera inställningar och styra torktumlaren.

Flera praktiska egenskaper

När man köper Bosch WTYH67I9SN får man en torktumlare med många praktiska egenskaper. Modellen har bland annat en självrengörande kondensor och ett system som kallas för SensitiveDrying.

Eftersom att kondensorn på den här modellen är självrengörande och sköter sitt eget underhåll slipper man göra detta manuellt. SensitiveDrying-systemet säkerställer samtidigt att kläderna torkas skonsamt och att de varken skadas eller blir skrynkliga under torkningen.

Bosch WTYH67I9SN har dessutom en AntiVibration-design som bidrar till modellens låga ljudnivå. Den här designen gör nämligen att torktumlaren står stabilt på golvet eller på tvättmaskinen och att den varken väsnas eller vibrerar särskilt mycket när den är igång.

Specifikationer för Bosch WTYH67I9SN – mått:
Höjd: 85 cm
Bredd: 59,8 cm
Djup: 63,4 cm
Vikt: 57,3 kg

Specifikationer för Bosch WTYH67I9SN – basfakta:
Typ: Kondenstorktumlare
Kapacitet: 9 kg
Energiklass: A++
Kondensationseffektivitetsklass: A
Årlig strömförbrukning: 259 kWh
Ljudnivå, standardprogram: 64 dB(A)

Fördelar med Bosch WTYH67I9SN:
AntiVibration-design och SensitiveDrying-system
Kan anslutas till HomeConnect-appen
Rymlig torktumlare med en kapacitet på 9 kg
Energisnål model
Bra recensioner från användarna


Samsung DV80M5010KW

✅ Bra betyg hos Råd & Rön

Samsung DV80M5010KW

.
Torktumlarmodellen Samsung DV80M5010KW har granskats av både Råd & Rön. Expertkällorna tycker bra om den här modellen och ger den därför bra betyg.

Råd & Rön fokuserar istället på hur bra modellen torkar tvätten.

När man köper Samsung DV80M5010KW får man en rymlig torktumlare med en kapacitet på upp till 8 kg, vilket räcker för en familj på ungefär fyra eller fem personer. Den här modellen tillhör dessutom energiklass A++ och hamnar därmed högt upp på energiskalan.

Tänk på att du måste kontrollera torktumlarens mått om du vill ställa den ovanpå en tvättmaskin.

Tystgående torktumlare med värmepumpsteknik

Samsung DV80M5010KW har en bra kondensationseffekt i klass B. Detta säkerställer att rummet inte blir fyllt av fukt varje gång man torkar kläder.

Det här är dessutom en tystgående modell med en ljudnivå på 65 dB. Med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på 60 dB väsnas den här torktumlaren alltså inte särskilt mycket.

Samsung DV80M5010KW har även en smart värmepumpsteknik som ser till att värmen alltid återanvänds. Detta innebär att torktumlaren använder en minimal mängd ström och torkar kläderna på ett mer skonsamt sätt.

Flera program och OptimalDry-system

Samsung DV80M5010KW har en mängd olika program som passar till olika typer av kläder och tygsorter. Modellen har självklart alla vanliga program, men det finns även flera specialprogram för till exempel ylle och strykfritt. Torktumlaren har dessutom ett snabbprogram som är bra när man vill torka kläderna snabbare.

Den här torktumlaren har ett intelligent torksystem som kallas för OptimalDry. Detta system använder sensorer och anpassar på så vis torktiden för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Detta innebär även att torktumlaren inte sliter på kläderna under torkningen.

Samsung DV80M5010KW har dessutom en barnspärr som låser både luckan och skärmen när maskinen är igång.

Praktisk och flexibel torktumlare 

Samsung DV80M5010KW är en praktisk och flexibel torktumlare med flera goda egenskaper. Modellen har till exempel en indikator som visar hur mycket kondensvatten som har samlats i vattenbehållaren. Det går därför både snabbt och enkelt att kontrollera om behållaren måste tömmas eller inte.

Den här torktumlaren har även ett 2-i-1-filter med två lager nätfilter samt två olika larm. Ett av larmen meddelar när det är dags att rengöra filtret medan det andra indikerar att värmeväxlaren måste rengöras.

Sist men inte minst har Samsung DV80M5010KW en funktion som gör det enkelt att felsöka torktumlaren. Den här funktionen vägleder användaren och gör att man ofta kan fixa problemet själv om man får ett felmeddelande eller liknande på torktumlaren.

Specifikationer för Samsung DV80M5010KW – mått:
Höjd: 85 cm
Bredd: 60 cm
Djup: 64 cm
Vikt: 50 kg

Specifikationer för Samsung DV80M5010KW – basfakta:
Typ: Kondenstorktumlare
Kapacitet: 8 kg
Energiklass: A++
Kondensationseffektivitetsklass: B
Årlig energiförbrukning kWh: 235 kWh/år
Ljudnivå, standardprogram: 65 dB(A)

Fördelar med Samsung DV80M5010KW:
Flera specialprogram
OptimalDry-system
2-i-1-filter
Energisnål modell
Vattennivåindikator

 


FAQ – Vanliga frågor

Vilken Bosch torktumlare har fått bäst omdömen?

Bosch WTW87478SN

Hur testas Bosch torktumlarna?

Maskinerna bedöms baserat på deras torkeffekt, hur jämnt de torkar samt hur bra de är på att lämna kvar rätt nivå av restfukt (beroende på program). Man tittar även på ljudnivån, energiförbrukningen och användarvänligheten.

Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för torktumlare går från A+++ till D. Energimyndigheten berättar att klass A+++ är effektivast och att C idag är den lägsta energiklassen för nya torktumlare. Om du vill ha en energisnål torktumlare förklarar de även att du bör titta på både energiklassen och den årliga energiförbrukningen. Hos torktumlare beräknas den årliga förbrukningen på att man kör maskinen 160 gånger per år.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta