Är tvättmaskiner med inbyggd torktumlare en bra investering?

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

I dagens samhälle står bekvämlighet högt upp i prioritet, och för många hushåll låter en tvättmaskin med inbyggd torktumlare som en effektiv hushållsapparat. Men är dessa allt-i-ett-apparater värda investeringen? 

I den här artikeln gör vi en djupdykning i tvättmaskiner med inbyggd torktumlare för att undersöka deras för- och nackdelar, och vi täcker allt från platsbesparande fördelar till potentiella nackdelar i prestanda – allt för att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut. Oavsett om du är på jakt efter en ny tvättmaskin eller om du bara är nyfiken på tvättmaskiner med inbyggd torktumlare, läs vidare för att ta reda på om den här apparaten passar dig!

Så fungerar tvättmaskiner med inbyggd torktumlare

Tvättmaskiner med inbyggda torktumlare är innovativa apparater som kombinerar tvätt och torkning av kläder i en och samma enhet, och fungerar genom att samma trumma används för båda ändamålen. Nedan följer en kort sammanfattning om hur kombinerade tvättmaskiner/torktumlare fungerar:

 • Ladda maskinen med tvätt: Det första steget är att ladda din smutstvätt i trumman, precis som du skulle göra med en vanlig tvättmaskin. Se till att inte överbelasta maskinen, eftersom det kan påverka effektiviteten för både tvätt och torkning.
 • Tvättprogram: Efter att ha valt tvättprogram är det dags att starta kombinationsprogrammet. Vatten och tvättmedel blandas och cirkulerar genom kläderna, vilket effektivt avlägsnar smuts och smuts. Maskinen tömmer sedan ut vattnet och går vidare till en sköljcykel, där den använder rent vatten för att spola ut eventuellt kvarvarande tvättmedel.
 • Centrifugering: Den snabba centrifugeringscykeln extraherar överflödigt vatten från kläderna och förbereder dem för torkprocessen. Tvättmaskiner med inbyggd torktumlare har vanligtvis en högre centrifugeringshastighet än konventionella tvättmaskiner, vilket bidrar till att sänka torktiden.
 • Torkprogram: Istället för att använda en separat torktumlare, konverterar apparaten direkt över till torkningsläge när din tvätt väl har blivit ren. Apparaten använder ett ventilationslöst torksystem, som förlitar sig på värmeväxlare för att hetta upp luften inuti trumman och på så vis torka din tvätt. 

Anledningar som talar för tvättmaskiner med inbyggd torktumlare

 • Sparar utrymme: En av de största fördelarna med en tvättmaskiner med inbyggd torktumlare är deras kompakta storlek. Den tar nästan hälften så lite plats som att ha separata tvättmaskiner och torktumlare, vilket gör den till ett utmärkt val för lägenheter, mindre hus eller trånga tvättutrymmen, så att du kan maximera ditt bostadsutrymme och göra det mer funktionellt.
 • Bekvämlighet: Med en tvättmaskin med inbyggd torktumlare behöver du inte flytta blöta kläder från tvättmaskinen till torktumlaren, eftersom apparaten tar hand om båda uppgifterna. Det sparar dig både tid och energi, och minskar risken för ryggbesvär från lyfta och flytta tunga, blöta tvättlass.
 • Energieffektivitet: Många tvättmaskiner med inbyggd torktumlare är utformade för att vara energisnåla och förbrukar generellt sett mindre vatten och el än separata enheter. Dessutom använder dessa enheter ventilationslösa torksystem och värmeväxlarteknik, vilket är mer energieffektivt än traditionella ventilerade torktumlare. Kombinationen av sorption och värmepumpning minskar enhetens energiintensitet.
 • Skonsam mot kläderna: Tvättmaskiner med inbyggd torktumlare använder vanligtvis mer skonsamma tvätt- och torkcykler än en traditionell tvättmaskin, vilket kan bidra till att skydda dina kläder från slitage. Enheterna har ofta en mängd olika inställningar och program, så att du kan anpassa varje tvättlass baserat på typ av tyg, smutsighetsgrad och andra faktorer, vilket kan bidra till att förlänga livslängden på dina plagg.
 • Minskade installationskrav: Eftersom tvättmaskiner med inbyggd torktumlare är en enda enhet kräver de vanligtvis bara ett eluttag och en vattenanslutning, vilket förenklar installationsprocessen. Eftersom dessa maskiner oftast är ventilationslösa, innebär det också att de inte kräver någon extern ventil för torktumlaren, vilket kan vara en stor fördel om du bor i ett utrymme utan torkventil eller om det skulle vara kostsamt eller svårt att installera en sådan.
 • Lägre totalkostnad: Även om det initiala inköpspriset för tvättmaskiner med inbyggd torktumlare kan vara högre än för separata enheter, kan kombinationen ofta spara pengar på lång sikt. Faktorer som minskade installationskostnader, lägre elräkning på grund av energieffektivitet och potentiellt mindre frekventa byten av vitvaror kan hjälpa till att kompensera för den högre initialkostnaden.
 • Det är fortfarande möjligt att tvätta och torka separat: Även om tvättmaskiner med inbyggd torktumlare erbjuder program som inkluderar både tvättning och torkning, har de också program som sköter antingen eller, ifall du skulle föredra det. Så för dig som vill dra nytta av solen och bara tvätta ett tvättlass, eller om du behöver hjälp med att torka efter en handtvätt, kan en tvättmaskin med inbyggd torktumlare tillgodose dessa behov. 

Anledningar som talar emot tvättmaskiner med inbyggd torktumlare

 • Begränsad kapacitet: Tvättmaskiner med inbyggd torktumlare har vanligtvis mindre kapacitet än separata tvättmaskiner och torktumlare. Det kan innebära att du måste tvätta oftare, vilket kan vara besvärligt för ett större hushåll eller för dig med stora tvättbehov.
 • Längre torktid: Tvättmaskiner med inbyggd torktumlare tar ofta längre tid att torka kläder jämfört med fristående torktumlare, eftersom de använder ett ventillöst torksystem. För dig som behöver tvätta flera lass under samma dag kan detta vara frustrerande, eftersom det ger mindre tid över för extra tvättlass. 
 • Kompromisser med prestanda: Även om tvättmaskiner med inbyggd torktumlare kan vara praktiska, erbjuder de oftast inte samma prestandanivå som separata enheter. Vissa användare tycker att kombinationsenheter inte tvättar eller torkar kläder lika effektivt, vilket kan påverka renheten eller livslängden på dina plagg.
 • Kostnad: Tvättmaskiner med inbyggd torktumlare kan vara dyrare initialt än att köpa separata tvättmaskiner och torktumlare. För vissa konsumenter kan den högre initialkostnaden uppväga de potentiella fördelarna och bekvämligheten med en kombinationsenhet.
 • Reparation och underhåll: Eftersom en tvättmaskin med inbyggd torktumlare kombinerar två apparater i en, kan du innan reparation förlora båda enheterna om antingen tork- eller tvättfunktionen skulle gå förlorad. Dessutom kan det vara svårare att hitta tekniker som är specialiserade på kombinationsenheter, och reparationskostnaderna kan också bli högre på grund av apparatens komplexitet.
 • Ingen simultan tvätt och torkning: Med separata tvättmaskiner och torktumlare kan du tvätta ett tvättlass medan du torkar ett annat, vilket gör att du kan bearbeta tvätten mer effektivt. Med en kombinationsenhet måste du dock vänta på att ditt tvättprogram ska hinna klart innan du kan starta torkprogrammet, vilket kan vara mindre effektivt, särskilt för större hushåll.

Sammanfattningsvis finns det många skäl att överväga att köpa en tvättmaskin med inbyggd torktumlare, såsom deras utrymmesbesparande design, bekvämlighet och prisvärdhet. Samtidigt finns det även nackdelar som enheternas längre torktider, mindre kapacitet och potentiella underhållsproblem. I slutändan kommer beslutet om att köpa eller inte köpa en tvättmaskin med inbyggd torktumlare an på individuella behov och preferenser.

FAQ

Hur länge håller en tvättmaskin med inbyggd torktumlare?
Livslängden för en tvättmaskin med inbyggd torktumlare varierar vanligtvis mellan 10 och 15 år, beroende på märke, användningsfrekvens och underhåll. Regelbundet underhåll och reparation kan dock förlänga livslängden.
Tvättmaskiner med inbyggd torktumlare kan torka kläder ordentligt, men på grund av deras mindre storlek och lägre effekt är torkningen kanske inte lika effektiv som med en fristående torktumlare.
Är en tvättmaskin med inbyggd torktumlare lika bra som en vanlig tvättmaskin?
En tvättmaskin med inbyggd torktumlare kan vara lika bra som en vanlig tvättmaskin när det gäller tvättprestanda, men är kanske inte lika effektiv som en fristående torktumlare när det kommer till att torka kläder. Den har också mindre kapacitet och är kanske inte lämplig för större eller tyngre tvättlass. I slutändan kommer valet an på individuella behov och preferenser.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta