Bakmaskin Bäst i test - Guide till de bästa bakmaskinerna i testet

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

SENAST UPPDATERAD: maj 12, 2023.
Bakmaskin Bäst i test - Guide till de bästa bakmaskinerna i testet

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

I detta test av bakmaskiner tittar vi närmare på några av de bästa bakmaskinerna på marknaden just nu. Det finns både billigare och dyrare modeller, som båda har sina för- och nackdelar.

Du får således här en genomgång av en rad olika prisvinnande bakmaskiner. Vi har gått igenom en rad olika tester för att ge dig en samlad översikt över de bästa maskinerna.

Efter att ha recenserat modellerna, kommer vi ge lite mer allmän information om bakmaskiner. Vi avslutar med en lista över de källor vi har använt oss av, så att du själv kan läsa vidare.

De 4 bästa bakmaskinerna i testguiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Jämförelse av de 4 bästa bakmaskinerna

Se hela tabellen

5 saker att tänka på innan du köper bakmaskin

 • Kapacitet

  Kapaciteten hos en bakmaskin avser den maximala vikten av deg eller smet som maskinen kan hantera. Här är några vanliga kapaciteter och deras lämpliga användningsområden, mätt i kilogram:

  Liten kapacitet (0,45-0,68 kg): De här maskinerna är perfekta för privatpersoner eller små familjer som bakar ibland eller föredrar mindre portioner. De är kompakta, tar mindre plats på bänkskivan och är generellt sett mer prisvärda. Om du inte konsumerar stora mängder bröd eller bakverk är en maskin med liten kapacitet lämplig för dig.

  Medelstor kapacitet (0,91 till 1,13 kg): Det här sortimentet är lämpligt för de flesta familjer av genomsnittlig storlek. Den gör att du kan göra större brödkakor eller större mängder deg eller smet. Om du bakar ofta eller har en medelstor familj bör det räcka med en maskin med medelhög kapacitet.

  Stor kapacitet (1,36 kg och mer): Maskiner med stor kapacitet är lämpliga för större familjer, sammankomster eller personer som ofta tar emot gäster. De kan hantera betydande mängder deg eller smet och producera större brödkakor. Om du har en stor familj, regelbundet ordnar fester eller vill baka i stora mängder för att frysa in eller dela med dig, är en maskin med stor kapacitet det bästa valet.

 • Antal program

  Det optimala antalet program beror på individuella preferenser och bakningsbehov. En maskin med minst 10 till 12 program anses i allmänhet vara tillräckligt mångsidig för de flesta hemmabagare. Avancerade modeller kan dock erbjuda 20 eller fler program, vilket möjliggör större anpassning och variation. Vanliga och bekväma program som finns i brödmaskiner är Basic, Whole Wheat, Glutenfri, Sweet, Dough, Rapid/Quick, French och Jam. Dessa program täcker ett brett spektrum av bakningsbehov och är lämpliga för de flesta användare. Ytterligare program som Tårta, Pizzadeg, Pastadeg och Artisan Bread ökar maskinens mångsidighet ytterligare.

  I slutändan beror antalet program du bör överväga på dina bakpreferenser och den mängd bakverk du vill skapa. Utvärdera de typer av bröd och andra bakverk som du ofta gör, samt eventuella specifika dietkrav, för att bestämma det optimala antalet program som passar dina behov.

 • Effekt

  Bakmaskinens effekt bestämmer maskinens förmåga att generera och bibehålla jämn värme under bakningsprocessen. Maskiner med högre effekt har mer effekt och kan värma upp snabbare, vilket ger effektiva och jämna bakresultat. De kan hantera större brödstorlekar och större mängder deg på grund av sin större kapacitet, vilket gör dem lämpliga för dem som ofta bakar stora bröd eller behöver förbereda deg i större mängder. När du väljer en bak- eller brödmaskin är det viktigt att du tar hänsyn till dina bakvanor, storleken på det bröd du vill baka och dina tidsbegränsningar. För de flesta hemmabagare är en maskin med en effekt på mellan 600 och 900 watt lämplig, vilket ger en bra balans mellan effekt och effektivitet. Om du dock ofta bakar större brödstorlekar eller kräver snabbare bakningscykler är en maskin med högre effekt lämpligare för att uppfylla dina specifika behov.

 • Pris

  Det är viktigt att hitta en balans mellan din budget och de funktioner och den kvalitet du önskar. Prisvärda alternativ kostar runt 1 000 kronor och erbjuder vanligtvis grundläggande funktioner och väsentliga egenskaper. Även om de kan ha ett begränsat antal program och lägre wattförbrukning kan de ändå ge bra resultat för grundläggande brödbakning. De är lämpliga för privatpersoner eller små familjer som bakar då och då eller har enklare bakningsbehov. Dyrare maskiner som kostar upp till 3000 SEK och därutöver s erbjuder ett bredare utbud av funktioner, högre effekt och mer avancerade funktioner. De har ofta ett större antal program, inklusive specialbrödtyper, degberedning och andra bakningsalternativ som kakor eller sylt. Dessa maskiner kan också ha ytterligare funktioner som fördröjningstimer, inställningar för färg på skorpan och automatiska ingrediensfördelare. De är lämpliga för ivriga bagare, större familjer eller de som vill ha mer mångsidighet och anpassningsmöjligheter i sin bakning. Tänk på dina behov och välj en maskin som ger en balans mellan kostnad och de funktioner som är viktigast för dig.

 • Användar- och expertrecensioner

  Genom att utnyttja användar- och expertrecensioner kan du få värdefulla insikter och fatta ett mer välgrundat beslut om vilken bak- eller brödmaskin som passar bäst för dina specifika behov, preferenser och budget. Användarrecensioner ger värdefulla insikter om de faktiska erfarenheterna från personer som har köpt och använt en viss maskin. De kan ge dig en uppfattning om maskinens prestanda, användarvänlighet, hållbarhet och övergripande tillfredsställelse. Expertrecensioner, som utförs av professionella granskare eller bakentusiaster, erbjuder djupgående utvärderingar av olika bakmaskiner. De ger ofta omfattande analyser av prestanda, funktionalitet, byggkvalitet och värde för pengarna. För att hjälpa dig med ditt köpbeslut har vi inkluderat båda recensionerna i den här artikeln.

arrow-more

Morphy Richards Homebake - smart bakmaskin rekommenderas av brittiska medier

Bästa bakmaskin i kompakt design
 • check Rekommenderas av den brittiska tidningen The Telegraph
 • check TrustedReviews rekommendation - med 4,5/5 stjärnor
 • check 4/5 stjärnor på BBCgoodfood
 • check 4,2/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Morphy Richards Homebake:

 • 14 olika program för kreativ bakning
 • Kompakt, platsbesparande design
 • Inkluderade olika recept

Konsumentmagasinets omdöme

Morphy Richards Homebake Breadmaker är en kompakt bakmaskin som kombinerar ett litet fotavtryck med en unik rund design för att smidigt smälta in i ditt kök och samtidigt säkerställa enkel förvaring. Den har 14 olika bakprogram som inbjuder till kreativitet och experimenterande, och en praktisk receptbok som hjälper dig att komma igång med din bakning. Den är tillverkad av högkvalitativa non-stick-material och garanterar enkel rengöring efter att ha bakat läckra bröd jämnt och snabbt varje gång. Vissa användare har märkt att toppen kan bli varm under användning, men det är ett bevis på det effektiva och kraftfulla värmesystemet som ser till att ditt bröd blir perfekt bakat hela vägen. Som med alla högpresterande apparater bör man vara försiktig när man hanterar den under användning.

Fördelar

 • Litet fotavtryck för enkel förvaring
 • Icke-stickande bakplåtspanna
 • Visningsfönster för att övervaka bakningen
 • 3 inställningar för skorpa
 • Timer och varmhållningsfunktion

Nackdelar

 • Topp kan bli mycket varm

Den brittiska tidningen Telegraph.co.uk har skrivit en artikel där de provar och bedömer fyra olika bakmaskiner. Modellen Morphy Richards Homebake ingick i detta test och klarar sig enligt experterna riktigt bra. Efter genomgången av maskinens funktioner berättar vi mer om vad de brittiska experterna skriver om den här modellen.

Recension: En detaljerad recension av Morphy Richards Homebake

Specifikationer

 • Kapacitet (max) *: 0,9 kg
 • Ström: 600 W
 • Antal program: 14
 • Mått: 41 x 36 x 35 cm
 • Vikt: 5,1 kg

Kompakt modell med enkla kontroller
Morphy Richards Homebake har en kompakt utformning som skiljer sig en del från många andra bakmaskiner. Den här maskinen har nämligen en rundare form och är därmed inte lika kantig som de flesta andra modeller.

Den här modellen har dessutom enkla kontroller. Kontrollpanelen sitter på toppen av maskinen och består av moderna touchknappar samt en tydlig skärm med blå siffror.

Morphy Richards Homebake är därför ett bra alternativ för dig som vill ha en lättanvänd bakmaskin för ett överkomligt pris.

Snabb och enkel bakning
Morphy Richards Homebake är gjord för att erbjuda konsumenter en snabb och enkel metod för att få nybakat bröd. Allt man behöver göra är att hälla ingredienserna i maskinen och starta den. Maskinen kommer därefter att blanda, knåda och grädda degen till en färdig limpa. Det finns dessutom tre gräddningsnivåer att välja mellan, och dessa avgör hur ljus eller mörk skorpan på brödet blir.

Den här modellen gräddar brödet snabbt och jämnt. Om man vill kan maskinen även hålla den färdiggräddade limpan varm i upp till 60 minuter. Morphy Richards Homebake är dessutom utrustad med en timer på upp till 13 timmar. Denna kan till exempel ställas in så att man får nybakat bröd direkt när man kliver upp på morgonen.

Vad säger experter om Morphy Richards Homebake?

Morphy Richards Homebake har provats av den brittiska tidningen Telegraph.co.uk i ett test av några olika bakmaskiner. Experterna granskade de olika modellernas bakning för att komma fram till vilka maskiner som är bäst, och i slutändan förklarar de att Morphy Richards Homebake fungerar otroligt bra.

De framhäver huvudsakligen att den här maskinen levereras med enkla instruktioner som gör det lätt att börja baka bröd hemma. Tack vare ett smart fönster är det dessutom enkelt att hålla koll på brödet under gräddningen. Modellen får även beröm för sin välfungerande degkrok som inte fastnar, och enligt experterna smakar brödet riktigt bra.

Telegraph.co.uk nämner dock även ett par nackdelar med den här modellen och klagar mest på att modellen väsnas en del när den knådar. De påpekar dock även att det bara tar en halvtimme för maskinen att knåda degen. Experterna anmärker även på att det kan vara lite dålig respons i touchknapparna och skriver att detta kan vara väldigt irriterande.

Mer om Morphy Richards Homebake

Specifikationer

 • Kapacitet (max) *: 0,9 kg
 • Ström: 600 W
 • Antal program: 14
 • Mått: 41 x 36 x 35 cm
 • Vikt: 5,1 kg

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Kenwood Bakmaskin BM450 - bakmaskin av professionell kvalitet

Bland de bästa mångsidiga bakmaskinerna
 • check ExpertReviews rekommendation - med 4/5 stjärnor
 • check 4.5/5 stjärnor hos bakningssidan Breadmakersreview.co.uk
 • check 4,5/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Kenwood Bakmaskin BM450 :

 • Blandar, höjer, knådar och bakar i en och samma maskin
 • 15 standardprogram och 5 sparade användarprogram
 • Kapacitet för 3 brödstorlekar

Konsumentmagasinets omdöme

Kenwoods bakmaskin BM450 är en mångsidig apparat som ger dig professionella bakningsstandarder i ditt kök. Den utmärkande egenskapen är möjligheten att anpassa din bakupplevelse med 15 standardprogram och ytterligare 5 användarsparade program. Denna nivå av anpassning förkroppsligar andan hos hemmabagaren som värdesätter kreativitet och precision. Även om BM450 kan anses vara skrymmande är det en kompromiss för dess generösa kapacitet och robusta konstruktion. Faktum är att dess storlek är en fördel för dem som ofta bakar stora mängder eller för speciella tillfällen.

Fördelar

 • Kontrollpanel av glas med beröringskänsla
 • Inbyggt ljus i bakningsrummet
 • Hygienisk touchpanel
 • Särskilt program för att göra glutenfria recept.
 • Otroligt snabb quick-program

Nackdelar

 • Lite skrymmande

Kenwood är världskända för deras köksmaskiners höga kvalitet. Detta lyser rakt igenom vid de olika testerna vi har läst, som behandlar Kenwood BM450, där maskinen får snygga betyg hela vägen. Exempelvis får den 4,5 utav 5 möjliga stjärnor hos Breadmakersreview.co.uk. Här får maskinen toppbetyg för både brödkvaliteten och funktionaliteten, men priset trycker tyvärr ner betygssättningen. Modellen är nämligen inte helt billig, jämförelsevis med det genomsnittliga priset på marknaden.

Å andra sidan är priset inte heller speciellt avskräckande, när man tittar närmare på modellen. Kenwood har lagt mycket tid på den snygga designen och det är trots allt en märkesprodukt vi pratar om här. En av de sakerna som bl.a. imponerar testpanelen är små snygga detaljer som ljus i bakningsrummet, så man kan se hur det går med brödet. Även detaljer som rengöringsvänlig touch-panel och tydlig display lyfter upp bedömningen.

Recension: En detaljerad recension av Kenwood Bakmaskin BM450

Specifikationer

 • Kapacitet (max) *: 1 kg
 • Ström: 780 W
 • Antal program: 15
 • Mått: 23 x 31,5 x 38,5 cm
 • Vikt: 9,7 kg

Möjlighet för att programmera egna bakningsprogam
Kenwood BM450 kommer med 15 automatiska program för både bakning, syltproduktion osv, men något rätt unikt är dessutom möjligheten att sammansätta egna program. Har du lust att experimentera och optimera dina egna recept, så kan du med denna modell själv ställa in bakningstid, temperatur och mycket annat, och därefter spara hela sekvensen som ditt eget bakningsprogram. Du kan ha upp till 5 unika program.

Med Kenwood BM450 får du generellt i stort sett all funktionalitet som finns hos vanliga bakmaskiner, såsom tidsfördröjd bakning och varmhållningsfunktion. Därutöver finns det även andra smarta egenskaper. Som med de flesta andra bakmaskinerna så bjuder denna modell på ett snabbt bakningsprogram, som testpanelerna är mycket imponerade av. På knappt en timme kan Kenwood BM450 ha färdigt nybakat bröd – vilket gör den till den kanske snabbaste bakmaskinen på marknaden.

Mer om Kenwood Bakmaskin BM450

Specifikationer

 • Kapacitet (max) *: 1 kg
 • Ström: 780 W
 • Antal program: 15
 • Mått: 23 x 31,5 x 38,5 cm
 • Vikt: 9,7 kg

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Gastroback Advanced 42823 Bakmaskin - testvinnande bakmaskin med 18 olika program.

Testvinnare
 • check Testvinnare hos det tyska testmagasinet ETM-testmagazin.de
 • check 96/100 % total testresultat på Testbericht.de
 • check 4/5 stjärnor på BBCgoodfood
 • check 4,5/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Gastroback Advanced 42823 Bakmaskin:

 • Avancerad design med 18 program
 • Automatiskt ingrediensfack
 • Många praktiska och användarvänliga funktioner

Konsumentmagasinets omdöme

Gastroback Advanced 42823 brödmaskin sticker ut på marknaden, vilket bevisas av dess triumferande resultat i produkttester. Den uppvisar en avancerad design och erbjuder en anmärkningsvärd bredd av bakningsalternativ genom sina 18 förinställda program. Unik i sitt utbud har den oberoende program med justerbara faser, vilket ger dig oöverträffad kontroll över din bakningsprocess. Den här maskinen är också fullmatad med många praktiska funktioner som är utformade för att förbättra användarupplevelsen och förenkla användningen.

En punkt att tänka på är maskinens större fotavtryck, vilket kan vara en utmaning för kompakta kök. Denna storlek är dock ett bevis på dess betydande bakkapacitet och det breda utbud av funktioner som den rymmer. Även om vissa tillbehör kan behöva köpas separat bör detta ses som en möjlighet att anpassa maskinen ytterligare till dina specifika behov.

Fördelar

 • Eget program med fritt justerbara programfaser
 • Stort visningsfönster för att kontrollera gräddningsprocessen
 • Tillbehör för glass som tillval
 • Timerfunktion
 • Mångsidig maskin
 • Non stick-beläggning

Nackdelar

 • Lite skrymmande
 • Vissa ytterligare tillbehör måste köpas separat.

Gastroback Advanced 42823 har testats och recenserats av de två tyska testmagasinen ETM-testmagazin.de och Testberichte.de samt det brittiska testmagasinet Kagoo.co.uk. Den här modellen gick hem hos alla experter och fick i slutändan fina betyg i samtliga undersökningar. Detta motiveras bland annat med att bakmaskinen har praktiska funktioner och att man får goda resultat när man använder den. Experterna är däremot inte lika förtjusta i det höga priset hos Gastroback Advanced 42823.

Recension: En detaljerad recension av Gastroback Advanced 42823

Specifikationer

 • Kapacitet (max) *: 1 kg
 • Ström: 500 W
 • Antal program: 18
 • Mått: 34,9 x 22,4 x 29,3 cm
 • Vikt: 5,5 kg

Enkel brödbakning
Gastroback Advanced 42823 är en mångsidig bakmaskin som både kan blanda, knåda, jäsa och grädda. Allt man behöver göra själv är därför att plocka fram ingredienserna och hälla dem i maskinen när man vill baka. Om man vill tillsätta mer ingredienser under en pågående process kan detta göras via locket.

Maskinen har en timerfunktion som kan ställas in på upp till 15 timmar. Tack vare denna kan man välja en exakt tidpunkt när man vill att brödet ska vara färdigt. Med Gastroback Advanced 42823 kan man därför till exempel ha nybakt bröd färdigt när man kliver upp på morgonen.

18 olika program
Gastroback Advanced 42823 har en effekt på 500 watt och 18 olika program för bland annat bröd, sylt, yoghurt, deg, tårta och glass. Den här maskinen kan alltså inte bara användas för att baka bröd. Det finns även ett program med justerbara programfaser.

Den här bakmaskinen har ett ingrediensfack i locket där man till exempel kan sätta nötter, frön, frukt eller chokladbitar. Det går dessutom att välja mellan tre olika storlekar när man bakar brödlimpor: 500 g, 750 g och 1000 g. Sist men inte minst har Gastroback Advanced 42823 en löstagbar behållare och en löstagbar degkrok med en non stick-behandling. Dessa delar är därför enkla att rengöra efter att man har använt maskinen.

Vad säger experter om Gastroback Advanced 42823?

Experterna från ETM-testmagazin.de berättar att Gastroback Advanced 42823 är en bra och ganska mångsidig bakmaskin. De är nämligen förtjusta i att maskinen kan användas för att göra både pizzadeg och kaksmet utöver vanlig bröddeg.

Testberichte.de framhäver dessutom att Gastroback Advanced 42823 garanterar bra resultat och att man får ett välsmakande bröd varje gång.

Detta backas upp av experterna från Kagoo.co.uk. De lyfter även fram att man får mycket valuta för pengarna med den här bakmaskinen eftersom att den har så många praktiska funktioner. Om man behöver en bakmaskin rekommenderar de därför att man köper Gastroback Advanced 42823.

Ingen av experterna hittar särskilt många nackdelar med den här maskinen. Testberichte.de menar dock att locket kan bli väldigt varmt ibland.

Mer om Gastroback Advanced 42823 Bakmaskin

Specifikationer

 • Kapacitet (max) *: 1 kg
 • Ström: 500 W
 • Antal program: 18
 • Mått: 34,9 x 22,4 x 29,3 cm
 • Vikt: 5,5 kg

Russell Hobbs 18036 bakmaskin - minimalistisk bakmaskin till ett bra pris

Bästa bakmaskin för priset
 • check 4/5 stjärnor hos testmagasinet Trustedreviews.com
 • check Bra och snabb bakmaskin enligt det stora teknikmagasinet T3
 • check 4,6/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Russell Hobbs 18036 bakmaskin :

Konsumentmagasinets omdöme

Russell Hobbs 18036 Breadmaker är en prisvärd och användarvänlig modell som på ett imponerande sätt tillgodoser en mängd olika bakningsbehov. Dess kapacitet att baka i tre olika storlekar, i kombination med 12 olika program, är ett anmärkningsvärt försäljningsargument. Förutom bröd sträcker sig denna mångsidighet till andra läckerheter som pizzadeg, kakor och sylt, vilket gör den till ett mångsidigt tillskott i varje kök. Även om vissa kanske kritiserar designestetiken och önskar snabbare drifttider, återspeglar den raka designen dess enkelhet och användarvänlighet.

Fördelar

 • Non-stick knådblad och brödpanna
 • Justerbar gräddning
 • Varmhållningsfunktion
 • Alla löstagbara delar tål maskindisk
 • 12 program, bland annat snabbakning på 55 minuter
 • Timerfunktion

Nackdelar

 • Designen kunde vara bättre
 • Vissa program skulle kunna vara snabbare

Russell Hobbs 18036 har granskats av testmagasinet Trustedreviews.com, det brittiska testmagasinet Expertreviews.co.uk och det stora teknikmagasinet T3, och modellen får bra betyg hos alla expertkällor.

Experterna från Trustedreviews.com ger nämligen modellen ett betyg på 4 av 5 stjärnor medan Expertreviews.co.uk ger maskinen 3 av 5 stjärnor. Enligt experterna från T3 är det här dessutom en “bra och snabb bakmaskin”

Trustedreviews.com fokuserar framförallt på att den här modellen är både kompakt och budgetvänlig samt att maskinen kan baka bröd i tre olika storlekar. Experterna från T3 håller med om allt detta, men då påpekar även att snabbakningsfunktionen är väldigt imponerande.

Även om experterna tycker bra om den här modellen anmärker de dock på att vissa program är ganska långsamma, att det inte ingår någon mätkopp samt att designen ser lite billig ut.

Recension: En detaljerad recension av Russell Hobbs 18036

Specifikationer

 • Kapacitet (max) *: 1 kg
 • Ström: 660 W
 • Antal program: 12
 • Mått: 34,5 x 31 x 34 cm
 • Vikt: 5,2 kg

12 program och timerfunktion
Med Russell Hobbs 18036 kan man snabbt och enkelt få nybakat bröd. Det enda man behöver göra är att sätta ingredienserna i maskinen och välja ett program, och sedan blandar, knådar och bakar maskinen brödet helt själv.

Trots att det här är en bakmaskin kan den även användas för att göra pizzadeg, tårtor och sylt. Russell Hobbs 18036 har 12 olika program, till exempel ett snabbakningsprogram som tar 55 minuter. Maskinen är dessutom utrustad med en timer som gör att man kan ställa in starttiden för bakningen upp till 13 timmar i förväg.

Man kan även välja mellan tre olika brödstorlekar beroende på hur stor limpa man vill baka. Maskinen kan nämligen baka bröd på antingen 450 gram, 750 gram eller 1 kg.

Flera olika funktioner
Russell Hobbs 18036 har även flera andra funktioner, till exempel en varmhållningsfunktion som kan hålla det färdiga brödet varmt i upp till en timma. Man kan även ställa in hur mycket brödet ska gräddas och på så vis välja om man vill ha en ljus, medium eller mörk skorpa.

Alla olika funktioner och inställningar finns på maskinens LCD-display. Eftersom att alla löstagbara delar på den här modellen tål maskindisk är maskinen dessutom enkel att rengöra efter att man har använt den.

Mer om Russell Hobbs 18036 bakmaskin

Specifikationer

 • Kapacitet (max) *: 1 kg
 • Ström: 660 W
 • Antal program: 12
 • Mått: 34,5 x 31 x 34 cm
 • Vikt: 5,2 kg

Tester och recensioner av bakmaskinerna som används i artikeln

Expert- och testkällor

Familie Journal

Den danska webbsajten Familie Journal utförde under hösten 2015 ett test av sju bakmaskiner i samarbete med hushållslärarinnan Susi Toft Pedersen. Här går de igenom både fördelar och nackdelar med de olika bakmaskinerna i testet. Du kan läsa artikeln här.

Ekstra Bladet

Den välkända danska tidningen Ekstra Bladet granskar allt mellan himmel och jord och således även konsumentprodukter. Här hittade vi ett test av fem bakmaskiner. Testet är från några lite äldre datum, men dock fortfarande intressant. Hela testet kan läsas online via denna länk.

Haus & Garten

Magasinet Haus & Garten är ett väldigt populärt konsumentmagasin i Tyskland. Det kommer ut som tryckt utgåva och delar av den kan även läsas online. Magasinet sysslar med konsumentprodukter, med bl.a. nyheter, recensioner och tester. Ett exempel på det sistnämnda är magasinets test av fyra bakmaskiner som du kan läsa här. Länken ger gratis tillgång till de överordnande slutsatserna. För ett mindre belopp är det dock möjligt att köpa tillgång till det underliggande test materialet, som även inkluderar tips och tricks för varje enskild maskin.

Expertreviews.co.uk

Det brittiska online magasinet Expertreviews.co.uk sysslar främst med nyheter, tester och recensioner av konsumentelektronik och magasinet utmärker sig genom att gå på djupet och behandla sina ämnen grundligt. Detta gäller även deras recensioner och tester av bakmaskiner. Relevant i detta sammanhang är deras tester av toppmaskinerna Panasonic SD ZB2512 och Kenwood BM450.

Breadmakersreview.co.uk

Såsom namnet antyder, så är Breadmakersreview.co.uk ett magasin som har specialiserat sig på bakmaskiner. Här hittar vi bl.a. en grundlig genomgång av Kenwood BM450, men du kan även hitta en del information om en rad andra märken- och modeller.

Telegraph.co.uk

The Telegraph grundades 1855 och är en av de traditionella brittiska tidningarna. Tidningen trycks fortfarande dagligen och har nu även en stor hemsida. De skriver huvudsakligen om in- och utrikesnyheter men behandlar även sport, underhållning, kultur och livsstil. The Telegraph har till exempel provat modellen Morphy Richards Homebake i ett test där experterna försökte komma fram till vilka bakmaskiner som är bäst på marknaden. Om du vill läsa mer om undersökningen kan du klicka på den här länken.

ETM-testmagazin.de

Det tyska testmagasinet ETM-testmagazin.de testar ett brett utbud av konsumentprodukter för hemmet. De tyska experterna har till exempel genomfört en stor granskning av bakmaskiner där de utsåg modellen Gastroback Advanced 42823 till testvinnare. Du kan läsa hela recensionen här.

Kagoo.co.uk

Det brittiska testmagasinet Kagoo.co.uk jämför och utvärderar olika konsumentprodukter för att hjälpa konsumenter att hitta de bästa modellerna på marknaden. Den här gången har de brittiska experterna testat och recenserat bakmaskinen Gastroback Advanced 42823. Maskinen fick i slutändan ett betyg på 79 av 100 poäng. Om du vill läsa hela recensionen av Gastroback Advanced 42823 hittar du den här.

Testberichte.de

Det tyska testmagasinet Testberichte.de har specialiserat sig på recensioner och tester av en mängd olika konsumentprodukter. De utvärderar produkter baserat på testresultat och recensioner från flera olika källor och presenterar sedan sina resultat för konsumenterna. Den här gången har de granskat Gastroback Advanced 42823 och gett maskinen ett bra betyg. Om du vill läsa hela recensionen av Gastroback Advanced 42823 hittar du den här.

Andra relevanta tester och artiklar

Om du inte hittade rätt bakmaskin här kanske du vill läsa någon av våra andra tester. Här på Konsumentmagasinet har vi nämligen flera andra artiklar som också kan vara av intresse.

I våra generella köksmaskin test kan du till exempel få en överblick över marknadens högst rankade modeller oberoende av tillverkare.

Om du vill veta mer om ett visst märke kan du även läsa någon av våra många tillverkarspecifika artiklar. Bland dessa hittar du till exempel KitchenAid köksmaskin test, Electrolux köksmaskin test och Bosch köksmaskin test. Alla dessa artiklar innehåller testvinnande maskiner och andra högt rankade modeller.

När det kommer till testvinnande köksmaskiner finns det dock en tillverkare som sticker ut från mängden. Det rör sig självklart om det brittiska kvalitetsmärket Kenwood. Därför vill vi även tipsa om våra Kenwood köksmaskin test.

Om du är intresserad av en viss modell från deras utbud har vi även artiklar där vi fokuserar på specifika produktserier från Kenwood. Du kan till exempel fördjupa dig mer i Kenwood Chef test, Kenwood Chef XL test och Kenwood Major test. Alla dessa artiklar innehåller testvinnande modeller.

Vi hoppas att du hittar det du letar efter.

FAQ

Vilka bakmaskiner är bäst i test?
Gastroback Advanced 42823, Morphy Richards 48319, OBH-6544 och Panasonic SD-ZX2522
Hur testas bakmaskinerna?
Bakmaskiner bedöms baserat på ett smaktest av brödet samt maskinernas användarvänlighet. Man tittar även på byggkvaliteten, energiförbrukningen, ljudnivån, gräddningstiden och bruksanvisningen.
Hur väljer jag rätt modell?
Se till att bakmaskinen har program till det du vill baka och en inbyggd timer som låter dig välja när maskinen ska starta. Modellen du väljer bör även ha olika inställningar för brödskorpan och kunna baka bröd i olika storlekar.

Varför använda en bakmaskin istället för ugnen?

Det finns flera skäl till att föredra en bakmaskin framför traditionell brödbakning i ugnen och en av dem är strömförbrukningen. De flesta bakmaskiner förbrukar omkring 500-700 Watt, medan en vanlig ugn förbrukar i snitt flera gånger mer. Detta hänger ihop med att ugnen först ska värma upp ett stort utrymme och dessutom har den en större värmeförlust under bakningen.

En annan fördel med bakmaskin är att det varken uppstår smuts eller röra i köket. Alla ingredienser tillsätts direkt i maskinen och på så sätt slipper du att få mjöl på bordet, deg på händerna, och därefter kanske en stavmixer och övriga verktyg som behöver rengöras. Alla bakmaskiner kommer med egen brödform, som bara behöver torkas av. Därutöver finns det bara en eller två mini degkrokar, som ska klickas av och läggas i blöt efter bakningen.

Mycket lättare och snabbare blir det inte. Många är riktigt nöjda med tidsfördröjningsfunktionen, som är inbyggd i de flesta bakmaskiner. Detta betyder att man kan vakna till nybakat bröd eller ha brödet klart när man kommer hem från jobbet. Många av de bättre modellerna kan även hålla brödet varmt, om man inte är sugen på att äta det direkt efter att det är färdigt.

Här kan du titta på en video, där det visas hur man bakar bröd med en bakmaskin:

Bra råd inför köp och användning av bakmaskin

Bakmaskiner kommer i alla prisklasser och beroende på dina behov så kan en billig maskin säkert vara ett utmärkt val. I den billigare halvan av skalan kommer du hitta flera bättre modeller än andra i den dyraste halvan. Detta upplevde den ansedda danska tidningen Politiken när de testade bakmaskiner; där värderades nämligen den dyraste modellen till att vara den sämsta. Å andra sidan råder det inga tvivel om att de billiga maskinerna inte kan konkurrera med toppmodeller som Panasonic eller Kenwood, som vi har gått igenom. Här får du mer driftsäkerhet och flera möjligheter, men priset är naturligtvis därefter.

Hör du till dem som störs av buller, kan du med fördel undersöka denna parameter innan du väljer din maskin. Det finns nämligen stora skillnader i frågan om hur mycket buller maskinerna producerar under tiden de knådar degen. Strömförbrukningen har däremot ingen större parameter att behöva ta hänsyn till. De flesta bakmaskiner ligger mellan 500-700 Watt och skillnaden spelar ingen större roll för elräkningen.

En del bakmaskiner erbjuder en quick-funktion, som gör det möjligt att baka bröd på bara en timme. Det är en praktisk funktion vid nöd tillfälle, men det rekommenderas generellt att använda den normala bakningsfunktionen. Den tar visst längre tid – ofta 3-4 timmar – men brödet blir i gengäld mer jämnt och får en bättre konsistens.

För att brödet ska vara helt i toppklass, behövs det – som vid all annan bakning – tillsättas jäst, och här är det bäst att använda torrjäst, som kommer i små påsar. Vanlig jäst kan också användas, men det kan ge ett något mer fermenterat bröd. Torrjäst är lite mer robust när den används än vanlig jäst, men behöver ändå behandlas korrekt. Det betyder att den helst inte får komma i kontakt med varken salt eller vatten, innan själva bakningen är igång. Använder du en billig maskin, kan du exempelvis göra en hög med de torra ingredienserna i ena änden av bakformen och därmed skapa ett litet hål för att skydda torrjästen. Väljer du en av de dyrare och mer avancerade modellerna, kan de redan ha en särskild behållare för jästen, så behöver du inte tänka på denna detalj.

Även om bakmaskinerna kan användas till både marmeladproduktion och kakbakning, så är den främst optimerad för brödbakning. Bakning av kakor kan t.ex. vara lite svår, och kräver nog säkerligen lite experimenterande, innan de rätta inställningarna kommer helt på plats.

Vid användning av bakmaskin, är det för övrigt extra viktigt att följa recept, speciellt när det gäller jästmängden. Bakningen sker ju i ett stängt rum och därför går det inte att brödet bakas i en för hög temperatur. På så sätt riskerar du nämligen att brödet klistras fast på formens insida. Läs mer om detta och flera andra tips i en lysande artikel hos Danmarks Radio.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Morphy Richards 48319 Bakmaskin - testvinnande bakmaskin med digital display

OBH Bakmaskin 6544 - välkänd bakmaskin med 12 olika bakprogram

Panasonic Bakmaskin SD-ZX2522

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta