Bakmaskin Test 2019 – Hitta de bästa bakmaskinerna – Bäst i Test guide

0

I detta bakmaskins test tittar vi närmare på några av de bästa bakmaskinerna på marknaden just nu, både billigare och dyrare, så olika möjligheter finns för var och en.

Du får således här en genomgång av en rad olika prisvinnande bakmaskiner. Vi har gått igenom en rad olika tester och ger dig här en samlad översikt över de bästa maskinerna.

Efter att ha recenserat modellerna, kommer vi ge lite mer allmän information om bakmaskiner. Vi avslutar med en lista över de källor vi har använt oss av, så att du själv kan läsa vidare.

I denna artikeln får du: 
🔸 En genomgång av testvinnande bakmaskiner
🔸 Tips och tricks till hur du får ut det mesta av bakmaskinerna
🔸 En genomgång av de olika testerna vi har undersökt

Var vänlig observera att Konsumentmagasinet ej själv testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Morphy Richards 48319 

Testvinnare hos danska Familiejournal.dk

morphy-richards-48319

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 454,00 Kr. 0,00 Kr. 1 454,00 Kr. Läs mer
1 554,00 Kr. 0,00 Kr. 1 554,00 Kr. Läs mer

 

I det stora testet som danska Familie Journalen genomförde, blev Morphy Richards 48319 testvinnare av sju andra modeller. Dessa sju testades på deras förmåga att leverera ciabattabröd, grahamsbröd, franskbröd, rågbröd, samt kakor.

Själva testet utfördes av hushållslärarinnan Susi Toft Pedersen, som konstaterar att kakbakning inte är bakmaskinernas favorit uppgift. Ingen av de testade maskinerna imponerade vid kakbakningen, inte heller Morphy Richards 48319 levererade helt optimalt, eftersom kakorna blir något för mjuka. Men detta är också det närmaste man kommer en nackdel hos denna modell. I testet skrivs det att den både blandar och bakar perfekt. Dessutom får den också högt betyg för brödets kvalitet.

Tyst i drift med många program
Morphy Richards 48319 imponerar bl.a. genom att vara väldigt tyst i drift och ha stor flexibilitet i bakningen. Det finns nämligen hela 19 olika bakningsprogram att välja mellan, samt tre brödsstorlekar: 450, 680 och 900 gram. Det är också möjligt att ställa in brödskorpan till antingen ljus och mjuk, vanlig, eller mörk och krispig. Med denna modell får du även en smart dispenser, som kan assistera vid dosering av nötter, frukt och liknande, om brödet ska vara extra spännande.

Morphy Richards 48318 förbrukar bara 650 Watt och kan baka bröd på bara 70 minuter. Elförbrukningen för bakningen är därmed mycket begränsad. Hör du till de som uppskattar nybakat bröd till frukost, så är denna bakmaskin dessutom utrustad med tidsfördröjd start – upp till 12 timmar. – På så sätt kan du hälla i alla ingredienser i maskinen kvällen innan du går och lägger dig, så vaknar du till doften av nybakat bröd.

Fördelar med Morphy Richards 48319:

🍞 Gedigen konstruktionskvalitet
🍞 Både ljust- och mörkt bröd bakas perfekt
🍞 19 bakningsprogram och 3 brödsstorlekar
🍞 Möjlighet för val av skorpans krispighet
🍞 Låg strömförbrukning och snabb bakning
🍞 Inbyggd tidsfördröjd start

Du kan titta på en video här, där en liten genomgång visas hur man bakar bröd med maskinen: 

https://www.youtube.com/watch?v=zdApkU2EknE

OBH-6544

”Bästa val” hos danska Familiejournal.dk
Testvinnare hos danska Ekstra Bladet

obh-6544-bagemaskine

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
879,00 Kr. 0,00 Kr. 879,00 Kr. Läs mer
881,00 Kr. 0,00 Kr. 881,00 Kr. Läs mer
953,00 Kr. 0,00 Kr. 953,00 Kr. Läs mer
953,00 Kr. 0,00 Kr. 953,00 Kr. Läs mer
1 099,00 Kr. 0,00 Kr. 1 099,00 Kr. Läs mer

 

Bakmaskinen OBH-6544 hör prismässigt till mellanklassen, men du får en riktigt bra maskin för pengarna. Då danska tidningen Ekstra Bladet för någon tid sedan testade fem modeller i detta prisläge, blev OBH-6544 en klar testvinnare. I ett relativt nytt test hos Familie Journal kommer denna bakmaskin även på en snygg andraplats, bara marginellt bakom den betydligt dyrare maskinen på förstaplatsen. Familie Journalen ger den därför många fina omdömen, och korar OBH-6544 som ”bästa val”, med priset intaget i beräkningen.

Både Ekstra Bladet och Familie Journal är eniga om att maskinen är enkel och praktisk att använda. Bl.a. lyfts den uttagbara brödformens enkla rengöring fram, och den generella bekvämligheten att inte behöva ha degen och mjölet på köksbordet eller händerna, eftersom OBH-6544 både knådar, jäser och bakar helt automatiskt efter tillsättningen av ingredienserna. Maskinen är även lätt att flytta runt, tack vare sitt integrerade bärhandtag.

Flexibel programmering och bra recept
Tillsammans med OBH-6544, följer en omfattande instruktionsmanual, doseringsskopa, samt bra recept och tips på olika brödtyper, bl.a. glutenfritt bröd.

Med 12 olika bakningsprogram kan du baka både ljust bröd och rågbröd, i olika varianter. De två testerna visar att maskinen bakar dessa brödtyper perfekt och du kan fritt välja din favoritbryning av skorpan. Även om OBH-6544 har en ganska kompakt design, klarar den ändå större bröd upp till 900 gram.

Har du lust att vakna till doften av nybakat bröd, kan du använda dig av möjligheten tidsfördröjd start (upp till 13 timmar), där du bara behöver tillsätta ingredienserna i maskinen innan du går och lägger dig. Modellen har dessutom en inbyggd varmhållningsfunktion, så att brödet kan behålla dess färska tillstånd upp till en timme efter bakningen, om det blir svårt att kliva upp ur sängen under helgen.

Fördelar med OBH-6544:

🍞 Bra kvalitetsmaskin till billigt pris
🍞 Enkel och bekväm brödbakning
🍞 Integrerat bärhandtag
🍞 Doseringsskopa och recepter medföljer
🍞 12 bakningsprogram och inställbar skorpbryning
🍞 Möjlighet för tidsfördröjd bakning och varmhållning


Kenwood BM450

4,5 utav 5 stjärnor hos bakningssidan Breadmakersreview.co.uk
✅ 4 utav 5 möjliga stjärnor hos Expertreviews.co.uk

kenwood-bm450

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 929,00 Kr. 0,00 Kr. 1 929,00 Kr. Läs mer
2 035,00 Kr. 0,00 Kr. 2 035,00 Kr. Läs mer
2 135,00 Kr. 0,00 Kr. 2 135,00 Kr. Läs mer
2 215,00 Kr. 0,00 Kr. 2 215,00 Kr. Läs mer

 

Kenwood är världskända för deras köksmaskiners höga kvalitet. Detta lyser rakt igenom vid de olika testerna vi har läst, som behandlar Kenwood BM450, där maskinen får snygga betyg hela vägen. Exempelvis får den 4,5 utav 5 möjliga stjärnor hos Breadmakersreview.co.uk. Här får maskinen toppbetyg för både brödkvaliteten och funktionaliteten, men priset trycker tyvärr ner betygssättningen. Modellen är nämligen inte helt billig, jämförelsevis med det genomsnittliga priset på marknaden.

Å andra sidan är priset inte heller speciellt avskräckande, när man tittar närmare på modellen. Kenwood har lagt mycket tid på den snygga designen och det är trots allt en märkesprodukt vi pratar om här. En av de sakerna som bl.a. imponerar testpanelen är små snygga detaljer som ljus i bakningsrummet, så man kan se hur det går med brödet. Även detaljer som rengöringsvänlig touch-panel och tydlig display lyfter upp bedömningen.

Möjlighet för att programmera egna bakningsprogam
Kenwood BM450 kommer med 15 automatiska program för både bakning, syltproduktion osv, men något rätt unikt är dessutom möjligheten att sammansätta egna program. Har du lust att experimentera och optimera dina egna recept, så kan du med denna modell själv ställa in bakningstid, temperatur och mycket annat, och därefter spara hela sekvensen som ditt eget bakningsprogram. Du kan ha upp till 5 unika program.

Med Kenwood BM450 får du generellt i stort sett all funktionalitet som finns hos vanliga bakmaskiner, såsom tidsfördröjd bakning och varmhållningsfunktion. Därutöver finns det även andra smarta egenskaper. Som med de flesta andra bakmaskinerna så bjuder denna modell på ett snabbt bakningsprogram, som testpanelerna är mycket imponerade av. På knappt en timme kan Kenwood BM450 ha färdigt nybakat bröd – vilket gör den till den kanske snabbaste bakmaskinen på marknaden.

Fördelar med Kenwood BM450:

🍞 Snygg och genomtänkt design
🍞 Inbyggt ljus i bakningsrummet
🍞 Hygienisk touchpanel
🍞 15 standardprogram och 5 sparade användarprogram
🍞 Otroligt snabb quick-program

Du kan titta på en video här, där bakmaskinen presenteras: 

https://www.youtube.com/watch?v=9K0hqZ8qQHA

Panasonic SD ZB2512

Testvinnare hos tyska testmagasinet Haus & Garten
✅ 5 utav 5 möjliga stjärnor hos engelska Expertreviews.co.uk

panasonic-sd-zb2512

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 215,00 Kr. 0,00 Kr. 2 215,00 Kr. Läs mer

 

Toppmodellen SD ZB2512 från Panasonic skiljer sig från övriga bakmaskiner i denna genomgång, när det kommer till priset. Den ligger nämligen i den dyrare prisklassen, men enligt Expertreviews.co.uk får man på köpet en maskin som ”levererar jämnt och perfekt bröd”. Denna modell är samtidigt betydligt mer avancerad och flexibel än de andra testvinnarna och kan exempelvis baka surdegsbröd, bra kakor och även göra marmelad.

Normalt sett ska man tillsätta alla ingredienser i en bakmaskin innan bakningen påbörjas, men detta ger inte alltid optimalt resultat. Brödet blir exempelvis bättre om jästen tillsätts vid rätt tidpunkt för den. Panasonic SD ZB2512 utmärker sig med att ha en specialbehållare för bl.a. torrjäst och frukt/russin, så att dessa automatiskt kan blandas i degen vid rätt tidpunkt. Detta märks faktiskt tydligt i brödkvaliteten, enligt testpanelen hos Expertreviews.co.uk. Speciellt maskinens förmåga att göra luftigt bröd beskrivs som en ren ”uppenbarelse”.

Stadig kompakt maskin med utvidgad funktionalitet
Vikten på elektriska produkter är i regel en bra måttstock för kvaliteten, och enligt detta kriterium så är Panasonic SD ZB2512 en kvalitetsprodukt. Vikten på hela 7,6 kilo ser till att bakmaskinen står säkert och stadigt på bordet. Dessutom är testpanelerna inte minst imponerade av den mycket kompakta designen, som faktiskt tar mindre plats på köksbordet än många billigare modeller.

Med detta pris är det faktiskt överraskande att funktionaliteten är mycket flexibel. Du får hela 33 automatiska bakningsprogram att använda, samt avancerade funktioner som t.ex. en temperatursensor som mäter omgivningstemperaturen i köket och optimerar bakningen utefter det. Panasonic SD ZB2512 är verkligen en toppmodell inom bakmaskiner och den fixar saker som i stort sett ingen annan maskin kan. Trots allt detta beskrivs kontrollpanelen som användarvänlig, lätt och enkel att använda.

Fördelar med Panasonic SD ZB2512:

🍞 Lyckat och jämnt bröd för varje tillfälle
🍞 Luftigare bröd med styrning av jästtillsättning
🍞 Stabil kompakt kvalitetsmaskin
🍞 33 bakninsprogram och ett stort urval av funktioner
🍞 Användarvänlig och överskådlig styrning

Du kan se en liten video om bakmaskinen här: 

https://www.youtube.com/watch?v=UaO-KAfombY

Kenwood BM250

4 av 5 stjärnor hos den brittiska tidningen Dailymail.co.uk


Kenwood BM250

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
710,00 Kr. 0,00 Kr. 710,00 Kr. Läs mer
969,00 Kr. 0,00 Kr. 969,00 Kr. Läs mer
1 079,00 Kr. 0,00 Kr. 1 079,00 Kr. Läs mer
1 172,00 Kr. 0,00 Kr. 1 172,00 Kr. Läs mer
1 272,00 Kr. 0,00 Kr. 1 272,00 Kr. Läs mer

 

Kenwood BM250 har varit med i ett stort test där den brittiska tidningen Dailymail.co.uk provade åtta olika bakmaskiner. Experterna tycker väldigt bra om den här modellen och ger den i slutändan ett betyg på 4 av 5 stjärnor.

Dailymail.co.uk är framförallt positiva till mätkoppen och de andra tillbehören som följer med maskinen. De blir dock även imponerade över hur bra maskinen bakar och att brödet faktiskt blir precis som de vill ha det.

Experterna från Dailymail.co.uk är däremot inte lika imponerade av maskinens ljudnivå och anmärker även på att knapparna är försedda med symboler istället för ord.

Mångsidig bakmaskin med 12 program


Kenwood BM250 är en mångsidig bakmaskin med en effekt på 480 watt. Maskinen kan göra allt från bröd till pasta, och med degcykeln kan man till exempel förbereda en deg och sedan baka den som vanligt. Maskinen kan dock även blanda, knåda, jäsa och baka brödet helt på egen hand, och man kan till och med använda bakmaskinen för att göra egen sylt.

Den här bakmaskinen kan användas för att baka bröd på 500 gram, 700 gram eller 1 kg, och det finns 12 olika program att välja mellan. Alla program och inställningar kontrolleras via LCD-displayen, och man kan till exempel köra snabbakningsprogrammet om man vill att brödet ska bli färdigt snabbt.

Kenwood BM250 kan baka bröd till en hel familj på under en timma. Man kan även ställa in starttiden upp till 15 timmar i förväg om man till exempel vill ha brödet färdigt när man vaknar eller när man kommer hem från jobbet.

Smarta och praktiska funktioner

Kenwood BM250 har flera praktiska funktioner, till exempel ett fönster som gör att man kan hålla koll på brödet när det bakas.

Om man måste avbryta processen mitt i bakningen har Kenwood BM250 dessutom ett strömavbrottsminne på åtta minuter. Tack vare detta behöver man inte börja om från början när man sedan startar maskinen igen.

När brödet är färdiggräddat kan maskinen även hålla det varmt i upp till en timma.

Den här bakmaskinen är lätt att använda, och tack vare det avtagbara locket kan man snabbt och enkelt sätta ner en deg i maskinen samt ta upp det färdiga brödet.

Fördelar med Kenwood BM250:

🍞 Varmhållningsfunktion
🍞 12 olika program, bland annat ett snabbakningsprogram
🍞 Kan baka både små och stora satser
🍞 Åtta minuters strömavbrottsminne
🍞 Timerfunktion


Russell Hobbs 18036

✅ 4 av 5 stjärnor hos testmagasinet Trustedreviews.com
✅ 3 av 5 stjärnor hos det brittiska testmagasinet Expertreviews.co.uk
✅ Bra och snabb bakmaskin enligt det stora teknikmagasinet T3

Russell Hobbs 18036

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
942,00 Kr. 0,00 Kr. 942,00 Kr. Läs mer

 

Russell Hobbs 18036 har granskats av testmagasinet Trustedreviews.com, det brittiska testmagasinet Expertreviews.co.uk och det stora teknikmagasinet T3, och modellen får bra betyg hos alla expertkällor.

Experterna från Trustedreviews.com ger nämligen modellen ett betyg på 4 av 5 stjärnor medan Expertreviews.co.uk ger maskinen 3 av 5 stjärnor. Enligt experterna från T3 är det här dessutom en “bra och snabb bakmaskin”

Trustedreviews.com fokuserar framförallt på att den här modellen är både kompakt och budgetvänlig samt att maskinen kan baka bröd i tre olika storlekar. Experterna från T3 håller med om allt detta, men då påpekar även att snabbakningsfunktionen är väldigt imponerande.

Även om experterna tycker bra om den här modellen anmärker de dock på att vissa program är ganska långsamma, att det inte ingår någon mätkopp samt att designen ser lite billig ut.

12 program och timerfunktion

Med Russell Hobbs 18036 kan man snabbt och enkelt få nybakat bröd. Det enda man behöver göra är att sätta ingredienserna i maskinen och välja ett program, och sedan blandar, knådar och bakar maskinen brödet helt själv.

Trots att det här är en bakmaskin kan den även användas för att göra pizzadeg, tårtor och sylt.

Russell Hobbs 18036 har 12 olika program, till exempel ett snabbakningsprogram som tar 55 minuter. Maskinen är dessutom utrustad med en timer som gör att man kan ställa in starttiden för bakningen upp till 13 timmar i förväg.

Man kan även välja mellan tre olika brödstorlekar beroende på hur stor limpa man vill baka. Maskinen kan nämligen baka bröd på antingen 450 gram, 750 gram eller 1 kg.

Flera olika funktioner

Russell Hobbs 18036 har även flera andra funktioner, till exempel en varmhållningsfunktion som kan hålla det färdiga brödet varmt i upp till en timma.

Man kan även ställa in hur mycket brödet ska gräddas och på så vis välja om man vill ha en ljus, medium eller mörk skorpa.

Alla olika funktioner och inställningar finns på maskinens LCD-display.

Eftersom att alla löstagbara delar på den här modellen tål maskindisk är maskinen dessutom enkel att rengöra efter att man har använt den.

Fördelar med Russell Hobbs 18036:

🍞 Alla löstagbara delar tål maskindisk
🍞 Justerbar gräddning
🍞 Varmhållningsfunktion
🍞 12 program, bland annat snabbakning på 55 minuter
🍞 Timerfunktion


Wilfa BM-10

3 av 6 poäng hos danska Familie Journalen

Wilfa BM-10

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
659,00 Kr. 0,00 Kr. 659,00 Kr. Läs mer
659,00 Kr. 0,00 Kr. 659,00 Kr. Läs mer
661,00 Kr. 0,00 Kr. 661,00 Kr. Läs mer
661,00 Kr. 0,00 Kr. 661,00 Kr. Läs mer
718,00 Kr. 0,00 Kr. 718,00 Kr. Läs mer

 

Wilfa BM-10 är en kompakt bakmaskin som kan användas för att göra både bröd, pizzadeg och tårta. Bakmaskinen har granskats i ett test hos danska Familie Journalen och får där ett betyg på 3 av 6 poäng.

Familie Journalen skriver att bakmaskinen är lätt att använda och har en tydlig kontrollpanel. De anmärker dock på att maskinen väsnas en del och att degen till franskbrödet inte blir riktigt optimal.

Praktisk bakmaskin med 13 program

Bakmaskinen Wilfa BM-10 har 13 olika program, bland annat ett glutenfritt program, och man kan därför alltid välja det program som passar bäst.

Wilfa BM-10 har även tre olika gräddningslägen som gör att man kan välja om maskinen ska grädda brödet ljust, medel eller mörkt.

Den här bakmaskinen fungerar dessutom oavsett om man vill baka en stor eller liten sats deg. Wilfa BM-10 kan nämligen baka bröd på antingen 500 gram, 750 gram eller 1 kg.

När man har startat bakningsprocessen kan man följa med i hela arbetet. Wilfa BM-10 har nämligen ett fönster i locket som gör att man alltid kan se vad som händer i maskinen och se efter hur lång tid som är kvar. Ytterväggarna på maskinen hålls dessutom alltid kalla.

Det är enkelt att ta ut själva behållaren ur maskinen, och tack vare en speciell beläggning kan man rengöra bakmaskinen på nolltid när man är färdig med den.

Timer och varmhållningsfunktion

Wilfa BM-10 är en effektiv bakmaskin med en effekt på 650 watt. Den här maskinen arbetar därmed både snabbt och effektivt oavsett om man vill ha nybakat bröd eller pizzadeg.

Med Wilfa BM-10 kan man även programmera maskinen i förväg för att ha färskt bröd redo när man kliver upp på morgonen eller kommer hem från jobbet. Med timerfunktionen kan man nämligen förprogrammera maskinen upp till 13 timmar i förväg.

Eftersom att Wilfa BM-10 har en varmhållningsfunktion behöver man dessutom inte äta det nybakade brödet på en gång. Bakmaskinen kan nämligen hålla brödet varmt i upp till en timma.

Fördelar med Wilfa BM-10:

🍞 Varmhållningsfunktion
🍞 Timerfunktion
🍞 Effekt på 650 watt
🍞 13 olika program, bland annat ett för glutenfritt bröd
🍞 Justerbar gräddning och tre olika brödstorlekar


Varför använda en bakmaskin istället för ugnen?

Det finns flera skäl till att föredra en bakmaskin framför traditionell brödbakning i ugnen och en av dem är strömförbrukningen. De flesta bakmaskiner förbrukar omkring 500-700 Watt, medan en vanlig ugn förbrukar i snitt flera gånger mer. Detta hänger ihop med att ugnen först ska värma upp ett stort utrymme och dessutom har den en större värmeförlust under bakningen.

bedste-bagemaskineEn annan fördel med bakmaskin är att det varken uppstår smuts eller röra i köket. Alla ingredienser tillsätts direkt i maskinen och på så sätt slipper du att få mjöl på bordet, deg på händerna, och därefter kanske en stavmixer och övriga verktyg som behöver rengöras. Alla bakmaskiner kommer med egen brödform, som bara behöver torkas av. Därutöver finns det bara en eller två mini degkrokar, som ska klickas av och läggas i blöt efter bakningen. Mycket lättare och snabbare blir det inte. Många är riktigt nöjda med tidsfördröjningsfunktionen, som är inbyggd i de flesta bakmaskiner. Detta betyder att man kan vakna till nybakat bröd eller ha brödet klart när man kommer hem från jobbet. Många av de bättre modellerna kan även hålla brödet varmt, om man inte är sugen på att äta det direkt efter att det är färdigt.

Här kan du titta på en video, där det visas hur man bakar bröd med en bakmaskin:

https://www.youtube.com/watch?v=0-pfJeofqy0

Bra råd inför köp och användning av bakmaskin

Bakmaskiner kommer i alla prisklasser och beroende på dina behov så kan en billig maskin säkert vara ett utmärkt val. I den billigare halvan av skalan kommer du hitta flera bättre modeller än andra i den dyraste halvan. Detta upplevde den ansedda danska tidningen Politiken när de testade bakmaskiner; där värderades nämligen den dyraste modellen till att vara den sämsta. Å andra sidan råder det inga tvivel om att de billiga maskinerna inte kan konkurrera med toppmodeller som Panasonic eller Kenwood, som vi har gått igenom. Här får du mer driftsäkerhet och flera möjligheter, men priset är naturligtvis därefter.

Hör du till dem som störs av buller, kan du med fördel undersöka denna parameter innan du väljer din maskin. Det finns nämligen stora skillnader i frågan om hur mycket buller maskinerna producerar under tiden de knådar degen. Strömförbrukningen har däremot ingen större parameter att behöva ta hänsyn till. De flesta bakmaskiner ligger mellan 500-700 Watt och skillnaden spelar ingen större roll för elräkningen.

En del bakmaskiner erbjuder en quick-funktion, som gör det möjligt att baka bröd på bara en timme. Det är en praktisk funktion vid nöd tillfälle, men det rekommenderas generellt att använda den normala bakningsfunktionen. Den tar visst längre tid – ofta 3-4 timmar – men brödet blir i gengäld mer jämnt och får en bättre konsistens.

För att brödet ska vara helt i toppklass, behövs det – som vid all annan bakning – tillsättas jäst, och här är det bäst att använda torrjäst, som kommer i små påsar. Vanlig jäst kan också användas, men det kan ge ett något mer fermenterat bröd. Torrjäst är lite mer robust när den används än vanlig jäst, men behöver ändå behandlas korrekt. Det betyder att den helst inte får komma i kontakt med varken salt eller vatten, innan själva bakningen är igång. Använder du en billig maskin, kan du exempelvis göra en hög med de torra ingredienserna i ena änden av bakformen och därmed skapa ett litet hål för att skydda torrjästen. Väljer du en av de dyrare och mer avancerade modellerna, kan de redan ha en särskild behållare för jästen, så behöver du inte tänka på denna detalj.

Även om bakmaskinerna kan användas till både marmeladproduktion och kakbakning, så är den främst optimerad för brödbakning. Bakning av kakor kan t.ex. vara lite svår, och kräver nog säkerligen lite experimenterande, innan de rätta inställningarna kommer helt på plats.

Vid användning av bakmaskin, är det för övrigt extra viktigt att följa recept, speciellt när det gäller jästmängden. Bakningen sker ju i ett stängt rum och därför går det inte att brödet bakas i en för hög temperatur. På så sätt riskerar du nämligen att brödet klistras fast på formens insida. Läs mer om detta och flera andra tips i en lysande artikel hos Danmarks Radio.


Bakmaskiners Test – Dessa källor har vi använd:

I denna artikel har vi tagit hjälp av en rad oberoende tester, både från Skandinavien och utanför. Källorna är listade nedan, där du även hittar de direkta länkarna, om du själv vill läsa vidare.

Familie Journal 🇩🇰
Den danska webbsajten Familie Journal utförde under hösten 2015 ett test av sju bakmaskiner i samarbete med hushållslärarinnan Susi Toft Pedersen. Här går de igenom både fördelar och nackdelar med de olika bakmaskinerna i testet. Du kan läsa artikeln här.

Ekstra Bladet 🇩🇰
Den välkända danska tidningen Ekstra Bladet granskar allt mellan himmel och jord och således även konsumentprodukter. Här hittade vi ett test av fem bakmaskiner. Testet är från några lite äldre datum, men dock fortfarande intressant. Hela testet kan läsas online via denna länk.

Haus & Garten 🇩🇪
Magasinet Haus & Garten är ett väldigt populärt konsumentmagasin i Tyskland. Det kommer ut som tryckt utgåva och delar av den kan även läsas online. Magasinet sysslar med konsumentprodukter, med bl.a. nyheter, recensioner och tester. Ett exempel på det sistnämnda är magasinets test av fyra bakmaskiner som du kan läsa här. Länken ger gratis tillgång till de överordnande slutsatserna. För ett mindre belopp är det dock möjligt att köpa tillgång till det underliggande test materialet, som även inkluderar tips och tricks för varje enskild maskin.

Expertreviews.co.uk 🇬🇧
Det brittiska online magasinet Expertreviews.co.uk sysslar främst med nyheter, tester och recensioner av konsumentelektronik och magasinet utmärker sig genom att gå på djupet och behandla sina ämnen grundligt. Detta gäller även deras recensioner och tester av bakmaskiner. Relevant i detta sammanhang är deras tester av toppmaskinerna Panasonic SD ZB2512 och Kenwood BM450.

Breadmakersreview.co.uk 🇬🇧
Såsom namnet antyder, så är Breadmakersreview.co.uk ett magasin som har specialiserat sig på bakmaskiner. Här hittar vi bl.a. en grundlig genomgång av Kenwood BM450, men du kan även hitta en del information om en rad andra märken- och modeller.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse