Bakmaskin Test – Hitta de bästa bakmaskinerna

0

I detta bakmaskins test tittar vi närmare på några av de bästa bakmaskinerna på marknaden just nu, både billiga- och dyrare, så att möjligheten finns för var och en.

Du får således här en genomgång av en rad olika prisvinnande bakmaskiner. Vi har gått igenom en rad olika tester, och ger dig här en samlad översikt över de bästa maskinerna.

Efter att ha recenserad modellerna, kommer vi med lite mer allmän information om bakmaskiner. Vi avslutar med en lista över de källorna vi har använd oss av, så att du själv kan läsa vidar

Detta innehåller artikeln:

1) En genomgång av testvinnande bakmaskiner
2) Tips och tricks till hur du får det mesta utav bakmaskinerna
3) En genomgång av de olika testerna vi har undersökt

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Morphy Richards 48319 

Testvinnare hos danska Familiejournal.dk

morphy-richards-48319

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 699,00 Kr. 0,00 Kr. 1 699,00 Kr. Läs mer
1 699,00 Kr. 0,00 Kr. 1 699,00 Kr. Läs mer
1 699,00 Kr. 0,00 Kr. 1 699,00 Kr. Läs mer
1 699,00 Kr. 0,00 Kr. 1 699,00 Kr. Läs mer

 

Vid stora testet som danska Familie Journalen genomförde, blev Morphy Richards 48319 testvinnare bland sju andra modeller. Dessa sju testades på deras förmåga att leverera ciabattabröd, grahambröd, franskbröd, rågbröd, samt kakor.

Själva testet utfördes av hushållnings lärarinnan Susi Toft Pedersen, som konstaterar att kakbakning inte är bakmaskiners favorita disciplin. Ingen av de testade maskinerna imponerade vid kakbakningen, och inte heller Morphy Richards 48319 levererar helt optimalt, eftersom kakorna blir något för mjuka. Men detta var också det närmaste man komma till en nackdel hos denna modell. I testet skrivs det att den både blandar- och bakar perfekt, och den får högt betyg för brödets kvalitet.

Tyst i drift med många program

Morphy Richards 48319 imponerar bl.a. genom att vara väldigt tyst i drift, och ha stor flexibilitet i bakningen. Det finns nämligen hela 19 olika bakningsprogram att välja ifrån, samt tre brödsstorlekar: 450-, 680- och 900 gram. Det är också möjligt att inställa brödskorpan till antingen ljus och mjuk, vanlig, eller mörk och krispig. Med denna modell får du även en smart dispenser med, som kan assistera vid doseringen av nötter, frukt och liknande, om brödet ska vara extra spännande.

Morphy Richards 48318 förbrukar bara 650 Watt, och kan baka bröd på bara 70 minuter. Elförbrukningen för bakningen är därmed mycket begränsad. Hör du till de som uppskattar nybakat bröd till frukost, så är denna bakmaskin dessutom utrustad med tidsfördröjd start – upp till 12 timmar! På så sätt kan du sätta alla ingrendienserna i maskinen på kvällen innan du går och lägger dig, och så vaknar du till doften av nybakat bröd.

Fördelar med Morphy Richards 48319:

🔵 Gedigen byggkvalitet
🔵 Både ljust- och mörkt bröd bakas perfekt
🔵 19 bakningsprogram och 3 brödsstorlekar
🔵 Möjlighet för val av skorpans krispighet
🔵 Låg strömförbrukning och snabb bakning
🔵 Inbyggd tidsfördröjd start

Du kan titta på en video här, där man visar en liten genomgång av hur man bakar bröd med maskinen: 


OBH-6544

”Bästa val” hos danska Familiejournal.dk
Testvinnare hos danska Ekstra Bladet

obh-6544-bagemaskine

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
899,00 Kr. 0,00 Kr. 899,00 Kr. Läs mer
899,00 Kr. 0,00 Kr. 899,00 Kr. Läs mer
1 199,00 Kr. 0,00 Kr. 1 199,00 Kr. Läs mer

 

Bakmaskinen OBH-6544 hör prismässigt till mellanklassen, men du får en riktigt bra maskin för priset. Då danska tidningen Ekstra Bladet för någon tid sedan testade fem modeller i detta prisläge, blev OBH-6544 en klar testvinnare. I ett relativt nytt test hos Familie Journal kommer denna bakmaskin även på en snygg andraplats, bara marginellt bakom den betydligt dyrare förstaplatsen. Familie Journalen ger därför många fina komplimang, och kårar OBH-6544 som ”bästa val”, priset intaget i beräkning.

Både Ekstra Bladet och Familie Journal är eniga om att maskinen är enkel och praktisk att använda. Bl.a. lyfts det fram den uttagbara brödformens enkla rengöring, och den generella bekvämligheten att inte behöva ha degen- och mjölet på köksbordet eller händerna, eftersom OBH-6544 både knådar, höjer och bakar fulltautomatiskt efter tillsättningen av ingredienserna. Maskinen är även lätt att flytta runt på, tack vare sitt integrerat bärhandtag.

Flexibel programmering och bra recepter

Tillsammans med OBH-6544, följer en omfattande instruktionsmanual, doseringsskopa, samt bra recepter- och tips till olika brödstyper, bl.a. glutenfritt bröd.

Med 12 olika bakningsprogram kan du baka både ljust- och rågbröd, i olika varianter. De två testerna visar att maskinen bakar dessa brödtyper perfekt, och du kan fritt välja din favorit bryning av skorpan. Även om OBH-6544 har en ganska kompakt design, klarar den ändå större bröd upp till 900 gram.

Skulle du ha lust att vakna till doften av nybakat bröd, så kan du använda dig av möjligheten till tidsfördröjd start (upp till 13 timmar), där du bara behöver fylla ingredienserna i maskinen innan du går och lägger dig. Modellen har dessutom en inbyggd varmhållningsfunktion, så att brödet kan behålla dess friska tillstånd upp till en timme efter bakningen, om det blir lite svårare att kliva ur sängen under helgen.

Fördelar med OBH-6544:

🔵 Bra kvalitetsmaskin till billigt pris
🔵 Enkel och bekväm brödbakning
🔵 Integrerat bärhandtag
🔵 Doseringsskopa och recepter medföljer
🔵 12 bakningsprogram och inställbar skorpbryning
🔵 Möjlighet för tidsfördröjd bakning och varmhållning


Panasonic SD ZB2512

Testvinnare hos tyska testmagasinet Haus & Garten
5 utav 5 möjliga stjärnor hos engelska Expertreviews.co.uk

panasonic-sd-zb2512

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 738,00 Kr. 0,00 Kr. 1 738,00 Kr. Läs mer

 

Toppmodellen SD ZB2512 från Panasonic skiljer sig från övriga bakmaskinerna i denna genomgång när det handlar om priset. Den ligger nämligen i den dyrare prisklassen, men enligt Expertreviews.co.uk får man på köpet en maskin som ”levererar konsistent- och perfekt bröd”. Denna modell är samtidigt betydligt mer avancerad och flexibel än de andra testvinnarna, och kan exempelvist baka surdegsbröd, bra kakor och även göra marmelad.

Normalt sett ska man fylla alla ingredienserna i en bakmaskin innan bakningen påbörjas, och detta ger inte alltid optimalt resultat. Brödet blir exempelvist bättre om jästen tillsätts vid bästa tidspunkten för det. Panasonic SD ZB2512 utmärker sig vid att ha en specialbehållare för bl.a. torrjäst och frukt/russin, så att dessa automatiskt kan blandas i degen vid bästa tidspunkten. Detta märks faktiskt tydligt i brödkvaliteten, värderar testpanelet hos Expertreviews.co.uk. Speciellt maskinens förmåga att göra luftigt bröd beskrivs som en ren ”uppenbarelse”.

Solid kompakt maskin med utvidgad funktionalitet

Vikten på elektriska produkter är som regel ett bra måttstock för kvaliteten, och enligt detta kriterie så är Panasonic SD ZB2512 en kvalitetsprodukt. Vikten på hela 7,6 kilo ser till att bakmaskinen står säkert och solid på bordet. Icke desto mindre är testpanelerna imponerade för den mycket kompakta designen, som faktiskt tar mindre plats på köksbordet än många billigare modeller.

För detta pris kan det faktiskt överraska att funktionaliteten är mycket flexibel. Du får hela 33 automatiska bakningsprogram att använda, samt avancerade funktioner som t.ex. en temperatursensor som mäter omgivningstemperaturen i köket och optimerar bakningen utefter det. Panasonic SD ZB2512 är verkligen toppmodell inom bakmaskiner, och den fixar saker som i stort sätt ingen annan maskin kan. Trots allt detta beskrivs kontrollpanelen som lätt, användarvänlig och enkel att använda.

Fördelar med Panasonic SD ZB2512:

🔵 Lyckat och uniformt bröd för varje tillfälle
🔵 Luftigare bröd med styrning av jästtillsättning
🔵 Solid kompakt kvalitetsmaskin
🔵 33 bakninsprogram och ett stort urval av funktioner
🔵 Användarvänlig och överskådlig styrning

Du kan se en liten video om bakmaskinen här: 


Kenwood BM450

4,5 utav 5 stjärnor hos bakningssidan Breadmakersreview.co.uk
4 utav 5 möjliga stjärnor hos Expertreviews.co.uk

kenwood-bm450

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 738,00 Kr. 0,00 Kr. 1 738,00 Kr. Läs mer

 

Kenwood är världskända för deras köksmaskiners höga kvalitén, något som lyser rakt igenom vid de olika testerna vi har läst, som behandlar Kenwood BM450, där maskinen får snygga betyg hela vägen igenom. Exempelvist får den 4,5 utav 5 möjliga stjärnor hos Breadmakersreview.co.uk. Här får maskinen toppbetyg för både brödkvaliteten- och funktionaliteten, men priset trycker tyvärr betygssättningen ner. Modellen är nämligen inte helt billig, jämförelsevis med genomsnittliga priset på marknaden.

Å andra sidan är priset inte heller speciellt avskräckande, när man tittar närmare på modellen. Kenwood har lagt mycket tid på den snygga designen, och det är trots allt tal här om en märkesprodukt. En av de sakerna som bl.a. imponerar testpanelet är små snygga detaljer som ljus i bakningsrummet, så att man kan se hur det går till med brödet. Även detaljer som rengöringsvänlig touch-panel och tydlig display lyfter bedömningen upp.

Möjlighet för att programmera egna bakningsprogam

Kenwood BM450 kommer med 15 automatiska program för både bakning, syltproduktion osv, men något rätt unikt är dessutom möjligheten att sammansätta egna program. Har du lust att experimentera och optimera dina egna recepter, så kan du med denna modell själv inställa bakningstid, temperatur och mycket annat, och spara därefter hela sekvensen som ditt eget bakningsprogram. Du kan ha upp till 5 unika program.

Generellt får du med Kenwood BM450 i stort sätt all den funktionalitet som finns hos vanliga bakmaskiner, såsom tidsfördröjd bakning och varmhållningsfunktion. Därutöver finns det även andra smarta egenskaper. Som vid de flesta andra bakmaskinerna så bjuder denna modell på ett snabbt bakningsprogram, och här är testpanelerna mycket imponerade. På knapp en timme kan Kenwood BM450 ha färdigt nybakat bröd – vilket gör den till den kanske snabbaste bakmaskin på marknaden.

Fördelar med Kenwood BM450:

🔵 Snygg och genomtänkt design
🔵Inbyggt ljus i bakningsrummet
🔵 Hygienisk touchpanel
🔵 15 standardprogram och 5 användarsparade program
🔵 Otroligt snabb quick-program

Du kan titta på en video här, där bakmaskinen presenteras: 


Varför använda en bakmaskin istället för ugnen?

Det finns flera skäl till att föredra en bakmaskin framför traditionell brödbakning i ugnen, och en av dem är strömförbrukningen. De flesta bakmaskinerna förbrukar omkring 5-700 Watt, medan en vanlig ugn förbrukar i snitt flera gånger så mycket. Detta hänger ihop med att ugnen ska värma ett stort utrymme först, och dessutom ha större värmeförlust under bakningen.

bedste-bagemaskineEn annan fördel med bakmaskinen är att det varken uppstår smuts eller röra i köket. Alla ingredienserna kommer direkt i maskinen, och du slipper på så sätt att ha mjöl på bordet, deg på händerna, och kanske stavmixer- och övriga verktyg som behöver därefter rengöras. Alla bakmaskinerna kommer med egen brödform, som behöver bara torkas av. Därutöver finns det bara en- eller två mini degkrok, som ska klickas av och läggas i blött efter bakningen. Mycket lättare och snabbare blir det inte. Många är riktigt nöjda med tidsfördröjnings funktionen, som är inbyggd i de flesta bakmaskinerna. Detta betyder att man kan vakna till nybakat bröd eller ha brödet klart till när man kommer hem från jobbet. Många av de bättre modellerna kan även hålla brödet varmt, om man inte är sugen att äta den direkt efter att den är färdig.

Här kan du titta på en video, där det visas hur man bakar bröd på en bakmaskin:

Bra råd inför köp- och användning av bakmaskin

Bakmaskiner kommer i alla prisklasser, och beroende på dina behov så kan en billig maskin säkert vara ett utmärkt val. I den billiga halvan av skalan kommer du kunna hitta flera bättre modeller än andra vid den dyraste halvan. Detta upplevde det ansedda danska tidningen Politiken när de testade bakmaskiner; där värderades nämligen den dyraste modellen att vara också den sämsta. Å andra sidan råder det inga tvivel om att de billiga maskinerna inte kan konkurrera med toppmodellerna som Panasonic eller Kenwood, som vi har gått igenom. Här får du mer driftsäkerhet och flera möjligheter, men priset följer naturligtivis med därefter.

Hör du till dem som störs av buller, kan du med fördel undersöka denna parameter innan du väljer din maskin. Det finns nämligen stora skillnader i frågan om hur mycket buller maskinerna producerar  medan de knådar degen. Strömförbrukningen är däremot ingen större parameter att behöva ta hänsyn till. De flesta bakmaskinerna ligger mellan 5-700 Watt, och skillnaden spelar ingen större roll för elräkningen.

En del bakmaskiner erbjuder en quick-funktion, som gör det möjligt att baka bröd på bara en timme. Det är en praktisk funktion i nödstillfälle, men det generellt rekommenderas att använda den normala bakningsfunktionen. Den tar visst längre tid – ofta 3-4 timmar – men brödet blir i gengäld mer uniformt och får typiskt bättre konsistens.

För att brödet ska vara helt i topp, behövs det – som vid all annan bakning – tillsättas jäst, och här är det bäst att använda torrjäst, som kommer i små påsar. Vanlig jäst kan även användas, men det kan ge ett något mer fermenterat bröd. Torrjäst är lite mer robust när den används än vanligt jäst, men behöver ändå behandlas korrekt. Det betyder att den helst inte får komma i kontakt med varken salt eller vatten, innan själva bakningen är igång. Använder du en billig maskin, kan du exempelvist fixa en hög med de torra ingredienserna i ena ändan av bakformen, och skapa här ett litet hål för att skydda torrjästen. Väljer du en av de dyrare- och mer avancerade modellerna, kan de redan ha en särskild behållare för jästen, och så behöver du inte spekulera kring denna detalj.

Även om bakmaskinerna kan användas till både marmeladproduktion och kakbakning, så är den främst optimerad för brödbakning. Bakningen av kakor kan t.ex. vara lite svår, och kräver nog i varje fall lite experimenter, innan de rätta inställningarna kommer helt på plats.

Vid användning av bakmaskinen, är det för övrigt extra viktigt att följa recepten, speciellt när det gäller jästmängden. Bakningen sker ju i ett stängt rum, och därför går det inte att brödet bakas i ett för högt temperatur. På så sätt riskerar du nämligen att brödet klistras fast i formens insida. Läs mer om detta och flera andra tips i en lysande artikel hos Danmarks Radio.


Bakmaskiners Test – Dessa källor har vi använd:

I denna artikel har vi tagit hjälp av en rad oberoende tester, från både Skandinavien och utanför. Källorna är listade härunder, där du även hittar de direkta länkarna, om du själv vi läsa vivare.

Familie Journal
Den danska webbsajten Familie Journal utförde under höster 2015 ett test av sju bakmaskiner i sammarbete med hushållnings lärarinnan Susi Toft Pedersen. Här genomgår de både fördelarna- och nackdelarna vid de olika bakmaskinerna i testet. Du kan läsa artikeln här.

Ekstra Bladet
Den välkända danska tidningen Ekstra Bladet tar och granskar allt mellan himmel och jord, och således även konsumentprodukter. Här hittade vi ett test av fem bakmaskiner. Testet är av lite äldre datum, men dock fortfarande intressant. Hela testet kan läsas online via denna länk.

Haus & Garten
Magasinet Haus & Garten är ett väldigt populärt konsumentmagasin i Tyskland. Den kommer ut som tryckt utgåva, och delar av den kan även läsas online. Magasinet sysslar med konsumentprodukter, med bl.a. nyheter, recensioner och tester. Ett exempel på det sistnämnda är magasinets test av fyra bakmaskiner som du kan läsa här. Länken ger gratis tillgång till de överordnande slutsatserna. För ett mindre belopp är det dock möjligt att köpa tillgång till det underliggande testmaterialet, som även inkluderar tips och tricks för varje enskild maskin.

Expertreviews.co.uk
Det brittiska onlinemagasinet Expertreviews.co.uk sysslar främst med nyheter, tester och recensioner av konsumentelektronik, och magasinet utmärker sig genom att gå i djupet och behandla sina ämnen grundligt. Detta gäller även deras recensioner- och tester av bakmaskiner. Relevant i detta sammanhang är deras tester av toppmaskinerna Panasonic SD ZB2512 och Kenwood BM450.

Breadmakersreview.co.uk
Såsom namnet antyder, så är Breadmakersreview.co.uk ett magasin som har specialiserat sig i bakmaskiner. Här hittar vi bl.a. en grundlig genomgång av Kenwood BM450, men du kan även hitta en del information om en rad andra märken- och modeller.