Elektriskt rivjärn (Bäst i test) – Här är experternas favoritmodeller

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Den här artikeln innehåller en översikt över marknadens bästa elektriska rivjärn. Urvalet är baserat på testresultat från ett flertal olika expertundersökningar.

För att du enkelt ska kunna få en överblick över de bästa modellerna på marknaden har vi samlat testresultaten här. Det finns även en prisjämförelse för varje maskin. 

Vi presenterar maskinerna var för sig och börjar med att gå igenom vad de kan göra och vilka funktioner de har. Därefter berättar vi vad experterna har att säga om de olika modellerna.

Om du vill läsa mer om testerna och källorna finns det länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i artikeln.

Den här artikeln innehåller: 
 Överblick över marknadens bästa elektriska rivjärn 

 Tips på vad som är bra att tänka på när man köper ett elektriskt rivjärn 
 Recept på råkostsallader 
 Genomgång av alla tester vi har undersökt samt länkar för vidare läsning 

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden. 

Elektriskt rivjärn test 2023 – Här är marknadens bästa modeller

I den här sektionen hittar du en genomgång av marknadens bästa elektriska rivjärn. Vi på Konsumentmagasinet har analyserat tester och användarrecensioner från både svenska och utländska källor. I den här artikeln har vi sedan samlat de modeller som fått bäst recensioner av experter och konsumenter.

Vid de gröna rutorna under produktnamnen kan du se vilka tester produkten har varit med i och hur den har klarat sig. Det finns även prisjämförelser för alla modeller där du enkelt kan se vilken återförsäljare som är billigast. 


Elektriska rivjärn

Här presenterar vi fyra elektriska rivjärn som är utformade enkom för att riva och skiva olika grönsaker.


WMF Salad-To-Go

Bästa elektriska rivjärn med smarta funktioner

✅ Bra betyg hos den tyska testsajten Testsieger.de

 

 

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

WMF Salad-To-Go har granskats av den tyska testsajten Testsieger.de och får där en fin recension av experterna. Efter att ha undersökt modellens prestanda, funktioner, hanterbarhet och användbarhet kom de tyska experterna fram till att det här är en bra produkt. 

Fin maskin med en professionell känsla

WMF Salad-To-Go är ett bra alternativ om du behöver ett mångsidigt elektriskt rivjärn som även ser bra ut på köksbänken. Den här maskinen har nämligen en fin och professionell design med en blank ljusgrå yta. 

Motorenheten har en effekt på 150 watt och bidrar således med en bra mängd kraft. Med den här modellen får man även ett brett matningsrör samt en låda att förvara salladen i. 

Salladslådan är allergivänlig och tillverkad helt utan BPA. Den är dessutom praktisk oavsett om man vill äta salladen på en gång eller ta med den på språng. 

Tillverkaren kallar faktiskt salladslådan för en “Salad To Go”-låda. Lådan har även en smart inbyggd behållare för dressing. 

Fem olika skärverktyg

Eftersom att WMF Salad-To-Go levereras med fem skärverktyg kan maskinen användas till fem olika uppgifter. Med den här modellen kan man därför både riva och skiva ingredienser på olika sätt. 

Maskinen har även två olika hastighetslägen som passar till olika typer av ingredienser. Vilket läge som passar bäst beror på hur hårda råvaror man använder. WMF Salad-To-Go kan nämligen hantera både frukt, grönsaker, ost och nötter. 

Matningsröret är dessutom så brett att man inte behöver skära råvarorna i bitar innan man sätter dem i maskinen. 

Experterna: Bra maskin

WMF Salad-To-Go har recenserats av den tyska testsajten Testsieger.de. Experterna därifrån tycker bra om den här maskinen och ger den kort och gott betyget “Bra”. 

Testsieger.de motiverar betyget med flera olika iakttagelser. De tyska experterna skriver bland annat att WMF Salad-To-Go är en praktisk hjälpreda i mindre hushåll. De berättar även att maskinen kan utföra flera olika uppgifter i och med att det ingår fem olika skärverktyg. Dessa skärverktyg är dessutom välgjorda. 

Experterna påpekar även att det är smart att maskinen levereras med en praktisk To Go-låda. De rekommenderar generellt sett den här produkten till dig som bara gör sallad någon gång emellanåt. 

Testsieger.de berättar dock om ett par nackdelar med den här maskinen också. De menar till exempel att förberedelserna kan ta lång tid. Eftersom att maskinen har en så kompakt utformning kan den nämligen ha lite problem med större grönsaker. 

WMF Salad-To-Go – specifikationer 
Typ: Elektriskt rivjärn 
Märke: WMF 
Motoreffekt: 150 watt 
Antal tillbehör: 5 
Antal hastighetslägen: 2 
Höjd: 26 cm 
Bredd: 18 cm 
Djup: 22,5 cm 
Vikt: 1,4 kg

Utvalda fördelar med WMF Salad-To-Go 
Fin maskin 
Bra effekt 
To Go-låda med dressingbehållare 
Kan skära och riva på fem olika sätt 
Två hastighetslägen


Clatronic ME3604 Multi-Express

Bästa elektriska rivjärn med enkel användning

✅ 4,5 av 5 stjärnor av kunderna hos brittiska Alza.co.uk 
✅ 3,4 av 5 stjärnor av kunderna hos Amazon.co.uk

Clatronic ME3604 Multi-Express

 

 

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 

.
Clatronic ME3604 Multi-Express har inte varit med i några experttester men är å andra sidan en konsumentfavorit. Därför har vi istället undersökt vad konsumenterna skriver i sina recensioner av den här modellen. 

Eftersom att konsumenterna använder maskinen i vardagen vet de vad som fungerar bra om vad som fungerar mindre bra. Till den här produktgenomgången har vi läst kundomdömen hos Alza.co.uk och Amazon.co.uk. 

Snabb och enkel maskin

Clatronic ME3604 Multi-Express är en bra maskin för dig som bara behöver hacka eller skiva frukt och grönsaker någon gång ibland. Rivjärnet kan dock hantera ost och nötter också och är därmed ganska mångsidigt. 

Den här modellen har en enkel vit design med en motorenhet och ett matningsrör. 

För att maskinen ska kunna hantera hårda råvaror har den en kraftfull motor med en effekt på 150 watt. Detta är ganska standard för den här typen av elektriska rivjärn. 

Matningsröret är så brett som möjligt för att man ska slippa skära större grönsaker i bitar innan man sätter dem i maskinen. Detta sparar tid i och med att förberedelserna därmed går snabbare. 

Fem olika rivjärnskoner

Clatronic ME3604 Multi-Express kan utföra fem olika uppgifter. Maskinen har nämligen fem konformade skärverktyg som ger olika resultat. Konerna är tillverkade av rostfritt stål och är enkla att sätta in i maskinen. De har dessutom olika färger: röd, gul, grön, lila och blå. 

Med de fem konerna kan maskinen till exempel skiva lök och gurka fint eller grovt, skära eller hacka ost och nötter samt riva morötter, rädisor och andra grönsaker fint eller grovt. Maskinen har ett hastighetsläge som passar till alla dessa uppgifter. 

Användarna: Lättanvänd maskin

Eftersom Clatronic ME3604 Multi-Express inte har testats av några experter har vi istället undersökt vad konsumenterna har att säga om modellen.

Vi har läst användarrecensioner hos både Alza.co.uk och Amazon.co.uk och hittar där mestadels positiva kommentarer. 

Ett påstående som återkommer i flera recensioner är att maskinen är väldigt enkel och användarvänlig. Eftersom att man inte kan göra särskilt många fel går det även snabbt att komma igång med rivjärnet. 

Flera användare framhäver maskinens mångsidighet. I en recension kan vi dessutom läsa följande: ”I absolutely love this as I hate grating or having to thinly slice anything. This does the hard work for me and has saved me loads of time”. 

Några användare nämner dock ett par nackdelar också. Dessa handlar mest om att maskinen inte är så effektiv som den påstås vara samt att man måste trycka ganska hårt när man river hårdare råvaror. 

Clatronic ME3604 Multi-Express – specifikationer 
Typ: Elektriskt rivjärn 
Märke: Clatronic 
Motoreffekt: 150 watt 
Antal tillbehör: 5 
Antal hastighetslägen: 1 
Höjd: 27,5 cm 
Bredd: 15 cm 
Djup: 23 cm 
Vikt: 1,1 kg

Utvalda fördelar med Clatronic ME3604 Multi-Express 
Enkel och snabb 
Bra styrka 
Brett matningsrör 
Fem rivjärnskoner 
Lättanvänd


Matberedare

Här ovanför har vi nu gått igenom fyra elektriska rivjärn som är relativt små och tillverkade enbart för att riva och skiva. I det här avsnittet kommer vi att presentera ytterligare fyra produkter som också kan användas till dessa uppgifter. 

Här rör det sig dock om vanliga matberedare som kan utföra samma arbetsuppgifter som modellerna i föregående sektion.


Bosch MCM3501M

Bästa elektriska rivjärn i allround-modell

✅ Utsedd till ”Best Buy” hos det brittiska test- och konsumentmagasinet Which.co.uk 
✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler 
✅ 87 av 100 poäng hos brittiska Goodhousekeeping.com 
✅ 4,5 av 5 stjärnor hos den internationella testsajten Trustedreviews.com

Bosch MCM3501M

 

 

 

.
Matberedaren Bosch MCM3501M har testats av fyra olika källor: det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler, konsumentmagasinet Which.co.uk, hushållsinstitutet Goodhousekeeping.com samt testsajten Trustedreviews.com. 

Alla fyra expertpaneler är imponerade av den här modellen och ger den därför höga betyg på alla testpunkter. 

Kraftfull modell

Bosch MCM3501M är ett bra alternativ om du vill ha en kraftfull matberedare som dessutom är väldigt mångsidig. 

Tack vare en hög motoreffekt på 800 watt kan den här maskinen hantera otroligt många olika uppgifter. 

Produkten är gjord för att blanda och mixa olika ingredienser. Den styrs enkelt med en vridknapp på fronten och har två olika hastighetslägen. Matberedaren levereras med en stor skål som rymmer 2,3 liter. 

Maskin för många ändamål

Bosch MCM3501M klarar av över 50 olika uppgifter och levereras med både en blender och en minihackare. Den här matberedaren kan bland annat skiva, riva, hacka, mala, vispa, mixa, mosa och blanda.

Den här matberedaren kan därmed utföra samma uppgifter som de mindre elektriska rivjärnen. Eftersom att alla tillbehör tål maskindisk är maskinen dessutom väldigt enkel att rengöra. 

Experterna: Bra till många olika uppgifter

Bosch MCM3501M har bland annat testats av Which.co.uk. Experterna därifrån tycker otroligt bra om den här modellen och berättar till exempel att den är fantastisk när det kommer till att mixa. De skriver även att den är bra på att hacka och skära. 

Maskinen är faktiskt så mångsidig att den även kan användas för att blanda kaksmet och göra puré. Den arbetar dessutom otroligt tyst. 

Enligt experterna är Bosch MCM3501M enkel att använda. Which.co.uk nämner dock ett par nackdelar med den här modellen också. De skriver bland annat att den inte är särskilt bra på att vispa äggvitor. 

Goodhousekeeping.com tycker också bra om Bosch MCM3501M. De framhäver till exempel att maskinen har en robust utformning och en hög kapacitet. Experterna berättar även att matberedaren är enkel att montera ihop. 

Rengöringen går lätt och det är smart att tillbehören kan köras i diskmaskinen. Vad gäller nackdelar påpekar experterna att matberedaren är svår att förvara och att den har lite problem med att vispa. 

Trustedreviews.com har också recenserat Bosch MCM3501M. De framhäver bland annat att maskinen kan utföra många olika uppgifter. 

Experterna tycker dessutom bra om designen och möjligheten att använda diskmaskinen till rengöringen. De tycker dock inte att två hastighetslägen är tillräckligt och påpekar även att instruktionerna är lite komplicerade. 

Bosch MCM3501M – specifikationer 
Typ: Matberedare 
Märke: Bosch 
Motoreffekt: 800 watt 
Antal hastighetslägen: 2 
Höjd: 38 cm 
Bredd: 25 cm 
Djup: 23 cm 
Vikt: 3 kg

Utvalda fördelar med Bosch MCM3501M 
Hel matberedare 
Kraftfull motor 
Enkla kontroller 
Två hastighetslägen 
Extrautrustning som gör det möjligt att mixa, mosa, hacka, mala, skiva och blanda


Kitchenaid Artisan 5KFP1644

Bästa elektriska rivjärn i premiummodellen

✅ 88 av 100 poäng hos brittiska Goodhousekeeping.com 
✅ Bra betyg hos det brittiska test- och konsumentmagasinet Which.co.uk

Kitchenaid-Artisan-5KFP1644

 
Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 


Kitchenaid Artisan 5KFP1644 har testats av två olika expertpaneler som båda kommer från Storbritannien. 

Det rör sig närmare bestämt om hushållsexperter från Goodhousekeeping.com och experter från konsumentmagasinet Which.co.uk. Båda dessa källor har granskat matberedarens prestanda, användarvänlighet, design, funktioner, hanterbarhet och användbarhet. 

Båda panelerna blir imponerade av den här modellen och ger den i slutändan toppbetyg. 

Klassisk Kitchenaid-produkt

Kitchenaid Artisan 5KFP1644 är ett bra alternativ för dig som redan tycker om Kitchenaids produkter och inte har något emot att betala ett lite högre pris. I gengäld får man dock en kvalitetsprodukt som kan hjälpa till med många olika uppgifter i köket. 

Den här modellen lägger mycket fokus på att skära och skiva och har därför ett så kallat Exactslice-system. Detta system består av justerbara skärskivor som kan skapa både tjocka och tunna skivor. 

Matberedaren har dessutom ett brett matningsrör som innebär att man inte behöver dela ingredienserna i förväg. 

Tre skålar

Kitchenaid Artisan 5KFP1644 är utrustad med ett unikt knivsystem som antingen mixar, hackar, purear, vispar eller blandar ihop ingredienserna. Maskinen har dessutom en stark motor på 650 watt och kan därför hantera både mjuka frukter och hårda grönsaker eller nötter.  

När man köper den här modellen ingår det tre BPA-fria skålar i olika storlekar: 1 liter, 2,4 liter samt 4 liter. 

Experterna: Hög kvalitet

Kitchenaid Artisan 5KFP1644 har bland annat testats av Goodhousekeeping.com. Modellen får där ett betyg på 88 av 100 poäng och får beröm för flera olika saker. 

Experterna framhäver bland annat att instruktionerna är bra och tydliga, att maskinen är säker, att det går att justera tjockleken på skivor samt att apparaten är lätt att sätta ihop. De hade dock gärna sett fler hastighetsinställningar och anmärker även på att det fastnar vatten vid handtaget efter att man har rengjort maskinen. 

Kitchenaid Artisan 5KFP1644 har även granskats av Which.co.uk. Experterna därifrån berättar att maskinen har en utmärkt förmåga att mixa och knåda. Den presterar även bra när de provar att hacka, purea och blanda olika ingredienser. Experterna framhäver dessutom att bruksanvisningen är väldigt pedagogisk. 

Which.co.uk nämner dock ett par nackdelar också. De skriver nämligen att matberedaren inte är särskilt bra på att vispa samt att maskinen är tung och besvärlig att förvara. 

Kitchenaid Artisan 5KFP1644 – specifikationer 
Typ: Matberedare 
Märke: Kitchenaid 
Motoreffekt: 650 watt 
Antal hastighetslägen: 2 
Höjd: 45,7 cm 
Bredd: 30,4 cm 
Djup: 24,8 cm 
Vikt: 14,7 kg

Utvalda fördelar med Kitchenaid Artisan 5KFP1644 
Klassisk Kitchenaid-modell 
Exactslice-system 
Justerbar tjocklek 
Kan utföra många olika uppgifter 
Levereras med tre skålar

Här kan du se en video där den danska återförsäljaren KitchenOne.dk testar Kitchenaid Artisan 5KFP1644:


Magimix 5200XL

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler 
✅ Bra betyg hos Råd & Rön 
✅ 92 av 100 poäng hos brittiska Goodhousekeeping.com 
✅ 4,5 av 5 stjärnor hos den internationella testsajten Trustedreviews.com 
✅ Bra betyg hos det brittiska test- och konsumentmagasinet Which.co.uk

Magimix CS5200XL


Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Matberedaren Magimix 5200XL har testats av fem olika expertpaneler och får mycket beröm av alla källor. 

Testerna har utförts av konsumentorganisationen Råd & Rön, det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler, brittiska Goodhousekeeping.com, den internationella testsajten Trustedreviews.com och det brittiska konsumentmagasinet Which.co.uk. Magimix 5200XL klarar sig bra på alla testpunkter och får uteslutande positiva recensioner. 

Motoreffekt på 1 100 watt

Magimix 5200XL är ett bra alternativ för dig som är på jakt efter en riktigt kraftfull matberedare. Den här maskinen har nämligen en otroligt hög motoreffekt på 1100 watt. 

Detta innebär att matberedaren kan bearbeta både mjuka och hårda råvaror utan några problem. 

Mångsidig modell

Magimix 5200XL är en mångsidig matberedare som både kan hacka, mixa, knåda, mosa och skära. Produkten är enkel att använda och har en kontrollpanel som består av tre knappar. Trots den höga motoreffekten är maskinen dessutom tystgående. 

När man köper den här modellen ingår det tre olika skålar: en på 1,2 liter, en på 2,6 liter och en på 3,7 liter. Man får även en citruspress samt specialverktyg som används för att skiva och riva. 

Experterna: Fantastisk matberedare

Magimix 5200XL har bland annat testats av Goodhousekeeping.com, och modellen beskrivs där som en rakt igenom fantastisk produkt. 

Det här är en oumbärlig maskin för dig som älskar att baka. Det stora matningsröret underlättar förberedelserna och de tre skålarna är ett smart tillägg. Experterna hade dock gärna sett att maskinen hade mer än en hastighet. 

Magimix 5200XL har även granskats av Trustedreviews.com. Maskinen får där beröm för sina många tillbehör samt för att den håller en hög kvalitet överlag. 

Experterna berättar även att matberedaren är enkel att rengöra och att den levereras med en bra förvaringslåda. De tycker dock att den här modellen är lite väl dyr och att den kräver mycket utrymme. 

Which.co.uk har också provat Magimix 5200XL och framhäver bland annat att maskinen är bra på att mixa, hacka och skära. Den fungerar dock inte riktigt lika bra när det gäller vispning och kan även vara lite svår att hantera. 

Magimix 5200XL – specifikationer 
Typ: Matberedare 
Märke: Magimix 
Motoreffekt: 1 100 watt 
Antal hastighetslägen: 1 
Höjd: 31 cm 
Bredd: 19,5 cm 
Djup: 32 cm 
Vikt: 12 kg

Utvalda fördelar med Magimix 5200XL 
 Väldigt kraftfull 
 Kan hantera alla ingredienser 
 Kan utföra många olika uppgifter 
 Levereras med tre skålar 
 Specialverktyg för rivning och skivning

Här kan du se en video där den danska återförsäljaren KitchenOne.dk testar Magimix 5200XL:


Tänk på detta när du köper ett elektriskt rivjärn

Tänk på detta när du köper ett elektriskt rivjärn

Baserat på expertinformation från Which.co.uk och Goodhousekeeping.com berättar vi här vad du bör ha i åtanke när du ska köpa ett elektriskt rivjärn eller en matberedare.

Typ: Om du bör köpa en matberedare eller ett elektriskt rivjärn beror helt och hållet på vad du ska använda apparaten till. En matberedare är dyrare men kan hjälpa till med fler uppgifter, till exempel att hacka, skära, vispa, blanda, mixa och knåda. Ett elektriskt rivjärn är billigare men kan inte användas till lika många ändamål. Elektriska rivjärn är nämligen utformade enkom för att riva och skiva. Dessa är dock lättare att hantera och använda än en matberedare. 

Pris: Det finns elektriska rivjärn i många olika prisklasser. De billigaste modellerna behöver dock inte nödvändigtvis vara sämst. Här är det därför bäst att läsa experternas tester av olika modeller. Du hittar länkar till alla undersökningar längst ner i den här artikeln. 

Effekt: Motoreffekten är viktig för att rivjärnet ska kunna hantera hårda råvaror. De flesta modeller har en effekt på ungefär 150 till 200 watt.

Skärverktyg: Hur många skärinsatser/rivjärnskoner som ingår kan variera mellan olika modeller. Ju fler skärverktyg som ingår, desto fler saker kan du använda maskinen till.

Rengöring: Välj gärna en modell med tillbehör som tål maskindisk. Annars kan rengöringen mycket väl bli en besvärlig process.

Storlek: Elektriska rivjärn kan ha en lite otymplig form. Om du har ont om plats kan det vara bra att välja en mer kompakt modell. Den här typen av maskiner väger i regel inte särskilt mycket. På vissa modeller kan man förvara skärverktygen/konerna direkt på maskinen.

Matningsrör: Välj en modell med ett brett matningsrör. Eftersom att du inte behöver dela ingredienserna i förväg slipper du på så vis en stor del av förberedelserna.


Recept: Inspirerande råkostsallader

Här har vi samlat ett par recept på läckra råkostsallader som du kan göra med ditt elektriska rivjärn.


Råkost med rötter

Råkost med rötterIngredienser: 
4 stora morötter 
2 stora rödbetor 
2 äpplen 
1 handfull färska örter (gärna basilika, koriander eller persilja) 
50 gram russin (kan bytas ut mot torkade aprikoser) 
3 msk mandlar (kan bytas ut mot hasselnötter) 
2 msk solroskärnor 
½ dl svartvinbärssaft (kan bytas ut mot flädersaft) 
Saft från ½ citron 
Salt och peppar

Gör så här: 
1. Skala morötter och rödbetor och skär dem i tunna skivor.

2. Skala äpplena och tärna dem smått.

3. Blanda försiktigt ihop morötter, rödbetor, äpplen och citronsaft i en skål.

4. Rosta mandlarna i en torr stekpanna till de blir gyllenbruna.

5. Hacka örterna och häll dem i salladen. Tillsätt även mandlar, russin och solroskärnor.

6. Häll svartvinbärssaften över salladen och krydda med salt och peppar.

Du hittar hela receptet hos Season-web.dk.


Äppel- och sellerisallad

Äppel- och sellerisalladIngredienser: 
250 gram rotselleri 
125 gram äpplen 
1,5 dl filmjölk 
2 msk socker 
1 rött äpple till garnering

Gör så här: 
1. Blanda ihop socker och filmjölk i en skål.

2. Riv äpple och selleri grovt direkt ner i skålen. Vänd sedan ner dem i filmjölken.

3. Garnera eventuellt med skalet från ett rött äpple.

Du hittar hela receptet hos Dk-kogebogen.dk.


Råkost med rödbetor

Råkost med rödbetorIngredienser: 
1 rödbeta 
1 äpple 
Saften från ½ citron 
1-2 msk lönnsirap 
3 msk vatten 
Salt

Gör så här: 
1. Blanda citronsaft, lönnsirap och vatten i en skål. 

2. Skala och strimla rödbeta och äpple direkt ner i skålen.

3. Vänd ihop salladen och smaka av med salt.

Du hittar hela receptet hos Dk-kogebogen.dk.


Exotisk råkost med fibrer

Exotisk råkost med fibrerIngredienser: 
½ vitkålshuvud 
3 äpplen 
1 knippe rädisor 
20 skivor inlagda rödbetor 
0,5 dl hackade nötter

Dressing: 
2 dl apelsinsaft 
0,5 dl citronsaft 
1 dl krossad ananas 
0,5 tsk malen kanel

Gör så här: 
1. Strimla vitkålen och lägg upp den på ett fat. 

2. Skär rädisorna i skivor och fördela dem ovanpå kålen.

3. Tärna äpplena och lägg dem längs kanten av fatet. Toppa sedan med strimlade rödbetor.

4. Strö de hackade nötterna över salladen.

5. Rör ihop alla ingredienser till dressingen och häll den sedan över salladen.

Du hittar hela receptet hos Dk-kogebogen.dk.


FAQ – Vanliga frågor

Vilka elektriska rivjärn är bäst i test?

Tefal MB755GTR, WMF Salad-To-Go och Bosch MCM3501M

Hur har man testat de elektriska rivjärnen?

De elektriska rivjärnen har bedömts baserat på deras förmåga att riva och skiva olika ingredienser. I tester av matberedarna har man även tittat på vispning och knådning. Man har dessutom lagt stor vikt vid saker som användarvänlighet, byggkvalitet, ljudnivå och energiförbrukning.

Hur väljer jag rätt modell?

För att hitta en modell som passar bra till just dina behov bör du ta med ett par olika faktorer i beräkningen, till exempel storlek, kapacitet, motoreffekt, funktioner och medföljande tillbehör.


Elektriskt rivjärn test – källor och länkar

Uafhængige testpaneler  
Det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler behandlar alla tänkbara aspekter av konsumentlivet i Danmark. Deras arbete innefattar bland annat tester av olika konsumentprodukter. Till den här artikeln har vi tittat närmare på uafhængige testpanelers test av matberedare. 

Klicka på den här länken för att läsa mer. För att få full tillgång till artikeln måste du dock antingen ha en prenumeration eller köpa tillgång till den specifika undersökningen. 

Good Housekeeping Institute  
Hos brittiska Goodhousekeeping.com hittar man både fakta, information och recensioner av olika produkter för hus, hem och trädgård. Goodhousekeeping.com genomför nya tester lite eftersom och bedömer produkterna utifrån funktionalitet, användarvänlighet, miljövänlighet och pris. Klicka på produktnamnen för att läsa vad Goodhousekeeping.com har att säga om de här modellerna:

Bosch MCM3501M, Magimix 5200XL och Kitchenaid Artisan 5KFP1644.

Råd & Rön  
Konsumentorganisationen Råd & Rön behandlar det svenska konsumentlivet och genomför bland annat tester av olika konsumentprodukter. Råd & Rön har bland annat testat olika matberedare.

Klicka på den här länken för att läsa mer. För att få full tillgång till artikeln måste du dock antingen ha en prenumeration eller köpa tillgång till den specifika undersökningen. 

Testsieger.de  
Testsieger.de är en tysk testsajt som granskar olika konsumentprodukter för hemmet. Hemsidan samlar olika tester och jämför dem med varandra för att sedan skapa en egen bedömning av den aktuella produkten. Testsieger.de har bland annat undersökt två elektriska rivjärn. Klicka på produktnamnen för att komma till recensionerna av dessa modeller:

WMF Salad-To-Go och Philips VivaCollection HR1388.

Theparentgameblog.co.uk  
Theparentgameblog.co.uk är en brittisk blogg som skriver om tips och idéer för föräldrar. De lägger även ut recensioner av olika produkter för hemmet och har till exempel provat det elektriska rivjärnet Tefal MB755GTR. Du hittar hela recensionen på deras hemsida.

Thingsforboys.com  
Thingsforboys.com är en amerikansk blogg som drivs av en mamma till två pojkar. Bloggen handlar om hennes liv som mamma till dessa pojkar och kretsar därför även kring vardagslivet. Thingsforboys.com har bland annat provat och recenserat det elektriska rivjärnet Tefal MB755GTR. Om du vill läsa hela testet hittar du inlägget här.

Trustedreviews.com  
Trustedreviews.com är en internationell testsajt som genomför en mängd expertundersökningar och -tester av de senaste elektroniska konsumentprodukterna. Trustedreviews.com har bland annat provat två olika elektriska rivjärn. Klicka på produktnamnen för att läsa hela recensionerna av följande modeller: Bosch MCM3501M och Magimix 5200XL.

Which.co.uk  
Which.co.uk är Storbritanniens största konsumentmagasin med över en halv miljon prenumeranter. De testar ett brett utbud av konsumentprodukter och genomför löpande nya granskningar. Which.co.uk har till exempel provat olika matberedare. Klicka på produktnamnen för att läsa mer om följande modeller:

Bosch MCM3501M, Magimix 5200XL och Kitchenaid Artisan 5KFP1644.

Du behöver ett betalt medlemskap för att få full tillgång till testerna.


Alternativa tester och artiklar

Om du inte hittar vad du är ute efter här har vi även ett flertal andra artiklar som kanske kan vara något för dig. 

En matberedare är ett annat praktiskt köksredskap som är perfekt om du vill göra råkostsallader. Om du är intresserad av ett specifikt märke har vi även vår artikel: Kenwood matberedare test.

Kanske du även är intresserad av en ny blender? I så fall kan du läsa vår artikel Blender/mixer test för att få en allmän översikt över experternas favoritmodeller. I den här kategorin har vi också ett antal märkesspecifika artiklar. Om du är sugen på en viss tillverkare kan du därför läsa någon av följande artiklar: Wilfa blender test, Blendtec blender test, KitchenAid blender test eller Vitamix blender test.

Slutligen vill vi tipsa om artikeln Stavmixer test. En stavmixer kan vara den perfekta lösningen för dig som inte känner att du behöver en vanlig blender men ändå vill kunna mixa soppor, smoothie, grädde eller puré någon gång emellanåt.

Du kan även läsa mer om olika modeller i våra märkesspecifika artiklar om stavmixrar: KitchenAid stavmixer test och Bamix stavmixer test. Alla dessa artiklar innehåller en översikt över testvinnande modeller.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Tefal MB755GTR

✅ Bra betyg hos den brittiska bloggen Theparentgameblog.co.uk 
✅ Bra betyg hos den amerikanska bloggen Thingsforboys.com

Det elektriska rivjärnet Tefal MB755GTR har testats av två olika bloggar: den brittiska bloggen Theparentgameblog.co.uk och den amerikanska bloggen Thingsforboys.com. Båda dessa källor har undersökt vad maskinen kan göra och hur bra den presterar. Tefal MB755GTR får i slutändan en fin recension på båda ställena. 

Smart och stark maskin som även kan användas av barnen

Tefal MB755GTR är en bra produkt om du vill ha en liten hjälpreda i köket som kan riva och skiva grönsaker. 

Det här är en färgglad maskin som dessutom gör det roligt att inkludera barnen i köksarbetet. Rivjärnskonerna är nämligen stängda så att barnen inte kan göra illa sig. 

Även om det här är ett ganska litet elektriskt rivjärn är det faktiskt ganska kraftfullt. Det har närmare bestämt en motoreffekt på 200 watt. Maskinen har dessutom en kompakt design som underlättar förvaringen. 

Mångsidig modell

Tefal MB755GTR har fem olika skärverktyg, vilka även kallas trummor eller rivjärnskoner. Tack vare dessa kan maskinen utföra flera olika uppgifter. 

Man kan därför både skiva, strimla och riva med den här maskinen. Konerna har dessutom olika färger för att det ska vara lättare att hitta rätt. 

Eftersom att rivjärnet har ett brett matningsrör behöver man inte skära grönsakerna i mindre bitar innan man river dem. 

Maskinen har ett hastighetsläge samt ett inbyggt förvaringsutrymme för rivjärnskonerna. Konerna kan dessutom köras i diskmaskinen. 

Bloggarna: Bra till många olika uppgifter

Tefal MB755GTR har recenserats av två olika bloggar: Theparentgameblog.co.uk och Thingsforboys.com. Båda bloggarna tycker väldigt bra om den här modellen. 

De förklarar att det här elektriska rivjärnet är enkelt att komma igång med och att alla medföljande koner fungerar bra. Konerna arbetar lätt och snabbt och ger ett önskat resultat. I recensionerna påpekar de dock att skivorna kan bli lite tjocka och ojämna när man kommer till sista biten av frukten eller grönsaken. 

Eftersom att tillverkaren skriver att maskinen även ska kunna riva ost, choklad och nötter provade de att riva ost också. Maskinen fungerade bra när de rev en mjukare ost och gav då snabba och fina resultat. Den har dock lite svårare för att riva hårda ostar. 

I recensionerna kan vi även läsa att maskinen har ett bra förvaringsutrymme för rivjärnskonerna samt att den har en fin, smart och kompakt design.  

Tefal MB755GTR – specifikationer 
Typ: Elektriskt rivjärn 
Märke: Tefal 
Motoreffekt: 200 watt 
Antal tillbehör: 5 
Antal hastighetslägen: 1

Utvalda fördelar med Tefal MB755GTR 
Liten och smart modell 
Barnsäker 
Bra effekt 
Kan utföra fem olika uppgifter 
Brett matningsrör 


 

OBH Nordica 6795

✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

OBH Nordica 6795 First Kitchen

.

Konsumentorganisationen Råd & Rön har genomfört ett större test av matberedare där experterna provade modeller från olika märken och prisklasser. I denna undersökning ingick bland annat modellen OBH Nordica 6795 

Experterna granskade bland annat prestandan, funktionerna, användbarheten och hanterbarheten hos de olika modellerna. OBH Nordica 6795 klarade sig riktigt bra i testet och slutade därför med ett toppbetyg. 

Fin och professionell matberedare

OBH Nordica 6795 är ett bra alternativ för dig som vill ha en fin matberedare med en professionell känsla. 

Maskinen har en hög motoreffekt på 700 watt och är utrustad med två hastighetslägen som kontrolleras med en vridknapp. 

Tack vare effekten på 700 watt kan matberedaren hantera både mjuka och hårda ingredienser, till exempel frukt, grönsaker och nötter. 

Maskin för många ändamål

OBH Nordica 6795 kan utföra många uppgifter i köket. Maskinen kan till exempel hacka, knåda, mixa, blanda, riva och vispa. 

Det finns dessutom olika insatser för rivning och skivning som gör att den här matberedaren kan användas till samma uppgifter som ett elektriskt rivjärn. 

Enkel rengöring

Den här modellen har en plastskål på 3,5 liter och levereras även med en blender. Tack vare detta kan man snabbt och enkelt göra en smoothie eller en slät soppa utan att behöva använda särskilt många redskap. Blenderkannan har en kapacitet på 1,8 liter. 

OBH Nordica 6795 är dessutom gjord för att vara enkel att använda på alla sätt och vis, även när det kommer till rengöring. Alla löstagbara delar kan därför köras i diskmaskinen.

OBH Nordica 6795 – specifikationer 
Typ: Matberedare 
Märke: OBH 
Motoreffekt: 700 watt 
Antal hastighetslägen: 2 
Höjd: 45 cm 
Bredd: 40 cm 
Djup: 25,2 cm 
Vikt: 5,25 kg

Utvalda fördelar med OBH Nordica 6795 
Fin och professionell 
Mångsidig maskin 
Fokus på skivning och rivning 
Blender ingår 
Enkel rengöring

Här kan du se en presentationsvideo för OBH Nordica 6795. Videon är gjord av OBH Nordica:

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta