Minihackare (Bäst i test) – Guide till de bästa minihackarna

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I denna artikel går vi igenom ett antal test av minihackare, utförda av erkända skandinaviska testmagasin. Du får här en snabb och enkel överblick över vilka minihackare som experterna rekommenderar.

Vi har även sammanställt priser för de olika modellerna, så att du också kan köpa din minihackare till det lägsta priset.

Objektiv överblick över minihackare:
Artikeln utgår från officiella, oberoende tester från  konsumentorganisationen Råd & Rön. Dessutom har vi gått igenom tester från andra betrodda medier och tittat närmare på användarbetyg och användarrecensioner hos en rad av de ledande online-butikerna i området.

Denna artikel innehåller:

🔸 En genomgång av de bästa minihackarna på marknaden
🔸 En guide som visar dig möjligheterna med en minihackare
🔸 En överblick över källorna till testen vi baserat denna artikel på

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


PHILIPS HR1393/90 Minihackare

Bästa minihackare för priset

✅ Testvinnare hos danska tidningen Politiken
✅ Testvinnare hos Råd & Rön

PHILIPS HR1393-90

.
Den relativt prisvärda HR1393/90 Minihackaren från Philips blir utnämnd till testvinnare av danska tidningen Politiken, och Råd & Rön. För det första är priset mycket rimligt. För det andra har den här modellen en extra kraftig motor på hela 450 Watt och foch den är dessutom mycket mångsidig och kan klara av både stora och små uppgifter.

Säkerheten bedöms vara god och användningen är enkel: Tryck locket nedåt och minihackaren hackar både nötter, örter och lök på ett ögonblick med högsta betyg och detsamma gäller rivning av ost. Den kraftfulla motorn är givetvis inte tyst, men den lever inte om mer än andra minihackare.

Philips HR1393/90 minihackare är vidare försedd med blad av rostfritt stål, som inte blir slöa av användningen. Knivblad, behållare och lock går dessutom alla att köra i diskmaskin. Maskinen kan även mixa, men har du tänkt använda minihackaren till smoothies, och mer krävande mixerfunktioner, rekommenderar vi någon av de lite dyrare modellerna av minihackare, som presenteras senare i artikeln.

Fördelar med PHILIPS HR1393/90 Minihackare:
Attraktivt pris
Kraftig motor på 450 Watt
Effektiv hackning av typiska råvaror
Knivblad av rostfritt stål som bibehåller skärpan
Ljudnivån är inte särskilt besvärande eller genomträngande
Samtliga delar tål maskindisk


Bosch MMR08A1

Bästa minihackare i test

✅ Rekommenderas av Råd & Rön

Bosch MMR08A1

 

.
Med Bosch MMR08A1 får du både en ergonomisk och mycket flexibel minihackare. Priset ligger i den lägre delen av spektrumet, men ändå klarar denna minihackare också av olika typer av vispning, exempelvis av grädde och pannkakssmet, med den medföljande vispskivan. Den får bra betyg från Råd & Rön. De användarrecensioner vi har kunnat hitta på olika online-butiker, är även de ytterst positiva.

Bosch MMR08A1 utmärker sig med en behållare på hela 800 ml., vilket är bland de största behållarna hos minihackare. Behållaren tål även mikrovågsugn, vilket ökar möjligheterna i användningen. Modellen utmärker sig också genom att alla delar tål maskindisk.

Även om Bosch MMR08A1 är utrustad med en relativt stark 400 Watt motor, bedöms ljudnivån av testpanelerna som genomsnittlig och i praktiken relativt låg jämfört med många andra minihackare. Produkten utmärker sig både när det gäller användarvänligheten och den detaljerade bruksanvisningen som har mycket bra beskrivningar.

Fördelar med Bosch MMR08A1:
Ergonomisk utformning
 Inkluderad vispskiva ökar användningsmöjligheterna
Stor behållare på 800 ml.
Tål mikrovågsugn
Relativt tyst
Alla delar tål maskindisk


OBH Nordica 6721 Quick Minihackare

Bästa minihackare med smarta funktioner

OBH Nordica 6721 Quick

.

OBH Nordica 6721 Quick Minihackare utmärker sig dessutom genom att ha en genomskinlig topp, som gör det lättare att följa med i och bedöma när hackningen är färdig. Det är även möjligt att tillsätta vätska under drift, om det är mixerfunktionen som används.

Det är ovanligt att en minihackare i denna prisklass erbjuder sladdvinda och halkfria sugkopp-fötter. Dessutom får du med OBH Nordica 6721 Quick en minihackare, som även fått toppbetyg i samtliga typer av hackuppgifter och som tål maskindisk av både behållare, lock, och kniv.

Fördelar med OBH Nordica 6721 Quick:
Mycket attraktivt pris
Låg energiförbrukning på enbart 150 Watt
Genomskinlig topp med möjlighet att tillsätta vätska under drift
Sladdvinda och sugkopp-fötter
Alla delar tål maskindisk


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


WMF Lineo Minihackare

Bästa minihackare i premiumklassen

wmf-lineo-minihakker

 

 

Med WMF Lineo får du en lite större och kraftigare minihackare än genomsnittet. Priset ligger i den dyrare änden av spektrumet, men då får du också en kraftig minihackare med en motor på hela 500 Watt, som närmar sig en riktig köksmaskin. Modellen lämpar sig särskilt bra för hackning i alla kategorier. Med sin kraftiga motor och sina vassa knivar hackar och finfördelar den både nötter, örter, lök och ost snabbt och jämnt.

Designen på denna modell är klart genomtänkt: Bland annat har själva basen en finish i rostfritt stål och den förhållandevis låga utformningen innebär att modellen står stabilt på bordet under användning.

Alla plastdelar, samt kniven tål maskindisk, vilket underlättar rengöringen betydligt.

Fördelar med WMF Lineo:
Stor kraftig maskin med 500 Watt motor
Klarar alla typer av hackning snabbt och enhetligt
Fin design med bas i rostfritt stål
Plastdelar och kniv tål maskindisk
Sladdvinda under botten
Relativt tystgående med 82,5 dB(A)


Kenwood CH550

Bästa minihackare med robust design

Kenwood CH550

Minihackaren från Kenwood är en av de mindre modellerna på marknaden men den har ändå en effekt på 400 Watt, vilket är kraftfullt för en så liten maskin. Modellens praktiska storlek gör att den är lätt att förvara i både skåp och lådor.

Behållaren på minihackaren har en kapacitet på 0,5 liter och är gjord i kraftig okrossbar plast, vilket gör att den tål hårda slag och stötar från till exempel frysta bär och isbitar. Maskinen har två hastigheter och kan användas för allt från smoothies till köttfärs.

Användningen av minihackaren är enkel: råvarorna läggs i behållaren som sedan monteras på motordelen och därefter är den klar att användas. Du startar enkelt hackaren genom att trycka ner locket och den stoppar när du lyfter upp handen igen. Modellen är dessutom utrustad med ett säkerhetslås som gör att skålen och motorn måste kopplas ihop för att maskinen ska starta.

Knivarna på minihackaren är gjorda i rostfritt stål och kan därför klara även svårare uppgifter som att krossa isbitar. Detta beror även på att Kenwood använder fyra knivblad medan andra modeller av minihackare vanligtvis bara har två. Med Kenwood CH550 får du alltså en liten men robust maskin som kan användas till mycket i köket.

Själva behållaren på minihackaren kan utan problem köras i diskmaskinen. Knivbladen bör däremot diskas för hand för att de inte ska bli slöa av upprepade turer i diskmaskinen. Motordelen kan torkas av med en fuktig trasa vid behov.

Fördelar med Kenwood CH550:
Motor med en effekt på 400 Watt
Tillräckligt kraftfull för att krossa is och frysta bär
Alla delar förutom motorn tål maskindisk
Säkerhetslås
Dubbla knivblad i rostfritt stål


Kenwood CH250

✅ Rekommenderas av Råd & Rön

Kenwood CH250

Kenwood är kända för sina köksmaskiner av robust kvalitet och minihackaren CH250 är inget undantag. Konstruktionen utstrålar robusthet och är snyggt utformad med en bottendel i gjuten aluminium. Maskinen hör inte hemma i den billiga änden av prisspektrumet, men du får i gengäld en ytterst användbar minihackare, som utöver vanlig hackning även klarar av diverse mixerfunktioner.

Kenwood CH250 erbjuder flera små finesser: Bland annat har den en sladdvinda där överflödig kabel kan skjutas in i kroppen, samt en utvidgad basplatta, som dessutom är försedd med sugkoppar för optimal stabilitet. Stabiliteten maximeras även av maskinens vikt, som med hela 1,6 kg hör hemma i den tyngre änden av skalan.

Kenwood CH250 kan köras i två olika hastigheter och den inbyggda säkerhetsfunktionen i locket bidrar till modellens höga betyg.

Fördelar med Kenwood CH250:
Solid Kenwood-kvalitet med bas i gjuten aluminium
Stabil konstruktion med hög vikt och sugkoppar
Kan både hacka och mixa
Inbyggd sladdvinda
Två hastigheter
Inbyggd säkerhetsfunktion i locket

 


Inköpsguide: Varför investera i en minihackare?

De flesta köksmaskiner är relativt dyra att köpa in och tar i regel ganska mycket plats på köksbänken. Minihackaren är varken dyr eller platskrävande och kan faktiskt underlätta många uppgifter i samband med matlagning.

Den är med andra ord perfekt som ett första inköp på vägen mot mer hälsosam och hemlagad mat. Och även om du senare beslutar att skaffa fler och dyrare köksmaskiner, kommer minihackaren garanterat fortfarande att höra till de du använder mest. Den är nämligen snabb att ta fram, snabb att rengöra och den kan göra mer än vad du kanske tror.

Om du väljer en av de modeller vi har gått igenom här ovanför, kan du dock vara säker på att få en bra och fungerande maskin. Vi har valt ut de bästa i olika prisklasser, så det finns något för alla. Alla de utvalda modellerna är de som har klarat sig bäst i de test vi har kunnat hitta på webben.

När du har fått hem din köpta minihackare är det nästan bara fantasin som sätter gränser för användningsmöjligheterna, men här är några tips.

Hacka:
Som namnet antyder, är minihackaren perfekt för att hacka och finfördela olika ingredienser. I de flesta fall går det väldigt snabbt och du kan löpande hålla ett öga på resultatet genom den klara behållaren. Låt hackaren köra tills innehållet är hackat till den storlek du önskar. De allra flesta använder bland annat minihackaren till lök, som kan hackas på några få sekunder. Det går riktigt snabbt, men en annan klar fördel är ju också att du slipper svidande och rinnande ögon.

Färska örter är också som upplagda för att hackas med en minihackare. Även här är uppgiften över på några sekunder och det går därmed nästan lika snabbt att använda färska örter, som att hitta rätt burk i kryddhyllan. Minihackaren kan dock klara långt svårare uppgifter än så, som till exempel hackning av nötter och mandel. Du kan också hälla i hela kaffebönor och använda minihackaren som kaffekvarn.

Mixa:
De flesta minihackare kan faktiskt även mixa, men det finns undantag. Så om det är en funktion som är viktig för dig, bör du före köpet försäkra dig om att den valda modellen erbjuder mixerfunktion. Den relativt lilla storleken på behållaren begränsar givetvis portionsstorleken, men minihackaren är perfekt till exempelvis smoothies, såser och liknande. Notera dock att en minihackare inte har samma motorkraft som en mixer, och därför normalt sett inte klarar av svårare uppgifter, som till exempel att krossa is – något som även en vanlig mixer kan ha problem med.

Vispa:
En del minihackare kan även användas för att vispa och vissa modeller har en särskild visp som tillbehör. Denna funktion kan till exempel användas för att vispa grädde, blanda pannkakssmet och liknande. Minihackaren har också en perfekt storlek för att vispa äggvitor. Det är dock stor skillnad i hur väl de olika modellerna hanterar vispning, så kolla upp detta i fall det är en funktion du har tänkt använda mycket.


6 fördelar med en minihackare jämfört med en matberedare

Det finns många olika uppgifter i köket som underlättas av en minihackare. Det kan till exempel vara värt att använda en minihackare istället för att plocka fram en skärbräda och kniv.

En minihackare kan nämligen skära och hacka olika ingredienser snabbare än vad du kan göra för hand, men det är ändå inte den enda fördelen med en minihackare.

En minihackare är en funktionell köksmaskin som på många sätt är bättre än till exempel en matberedare.

Om du inte är säker på om du ska köpa en matberedare eller en minihackare till ditt kök kan du här läsa om sex anledningar till att välja minihackaren.

En minihackare tar mindre plats

En minihakker fylder mindreOm man jämför med en matberedare är detta en av de största fördelarna med en minihackare. Minihackaren tar mindre plats och är därför ett bra alternativ för hemmakockar som inte har utrymme för en matberedare i köket.

En minihackare tar nämligen inte upp särskilt mycket plats alls i köksskåpet medan en matberedare kan ta upp en hel del utrymme.

Även om du redan har många saker i köket är det därför inte särskilt svårt att hitta ett hem till minihackaren.

En minihackare kan stå kvar på köksbänken

Eftersom att en minihackare tar mindre plats än till exempel en matberedare kan den faktisk stå framme på köksbänken.

Om du använder minihackaren ofta kan det vara enklare att helt enkelt lämna den framme på bänken. På så vis hittar du den snabbare när du vill använda den, och du sparar därmed tid på att varken behöva leta fram minihackaren eller ställa undan den igen.

En minihackare kostar mindre

Den mindre storleken hos minihackare gör även att de har ett lägre pris. Det finns några olika modeller på marknaden, men oavsett vilken du väljer kommer du undan billigare än om du hade köpt en matberedare.

En minihackare går snabbare att rengöra

Om du inte tycker om att städa efter matlagningen är det säkerligen en fördel att det går både snabbt och enkelt att rengöra en minihackare.

Tack vare en mindre storlek och mindre delar är en minihackare betydligt lättare att rengöra än till exempel en matberedare. Eftersom att en matberedare är större är den nämligen krångligare att diska också.

En minihackare är bättre på att hacka små mängder och små ingredienser 

En minihakker er endnu bedre til at snitte og hakke smaa maengder og smaa ingredienserEn mindre maskin är det bästa verktyget för att hacka små mängder och små ingredienser. När du till exempel vill hacka en liten bit lök eller en handfull nötter kan du alltså använda en minihackare istället för en matberedare.

En minihackare kan användas till mycket

Många använder en matberedare för att göra hummus eller pesto en gång i månaden eller hacka lite grönsaker några gånger i veckan. De flesta som har en minihackare använder den däremot varje dag, och ibland använder de den till och med flera gånger om dagen.

En minihackare kan bland annat användas för att göra såser och vinägretter till sallad samt hacka lök, vitlök, örter och nötter. Den kan även användas för att vispa små mängder och göra puré av olika ingredienser.

Det finns nästan inget som minihackaren inte kan användas till. En minihackare är därför en enkel och snabb hjälpreda i köket när du har bråttom med middagen och inte behöver bearbeta några större mängder.

Om du vill veta mer om fördelarna med en minihackare jämfört med en matberedare kan du läsa mer här och här.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka minihackare är bäst i test?

PHILIPS HR1393/90 Minihackare

🤓 Hur testas minihackarna?

Minihackarna har bedömts baserat på hur bra de hackar samt hur enkla de är att använda och rengöra. Man har även undersökt och bedömt byggkvaliteten och ljudnivån.

🤔 Vad ska jag tänka på när jag köper en minihackare?

Du bör välja en modell med klar behållare där du enkelt kan se när ingredienserna har hackats tillräckligt mycket. Det är dessutom en fördel om de olika delarna kan rengöras i diskmaskinen.


Minihackare Test – Dessa källor har vi använt:

För att göra överblicken så objektiv som möjligt, hänvisar vi till oberoende tester. Här nedan hittar du de källor som använts, och även direktlänkar, om du själv skulle vilja se detaljer om de enskilda produkterna.

Råd & Rön 🇸🇪
Konsumenttidningen Råd & Rön testade 2015 ett urval av 10 olika minihackare. Testet är relativt nyanserat och uppdelat i huvudområdena hackning, malning, hanterbarhet, kvalitetsintryck, säkerhet och ljudnivå. Varje huvudområde är dessutom indelat i ett antal mer specifika underområden, där du kan se varje enskild bedömning. Du kan se hela Råd & Rön-testet online, men det kräver att du är en betalande abonnent, eller köper tillgång till det specifika testet.

Politiken 🇩🇰
Den danska tidningen Politiken publicerade i oktober 2016 en artikel om minihackare, där det finns en del inspiration att få kring användning av den lilla maskinen. Artikeln innehåller också test av ett antal minihackare. Du kan läsa hela artikelnpå tidningens hemsida, men det kräver dock att du är abonnent.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta