Elvisp Test – Hitta de bästa elvisparna – Bäst i Test guide

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

Öm handled och långa väntetider på vispning hör gångna tider till. En elvisp kan hittas i de flesta hem, och en ordentlig sådan är oumbärlig – oavsett om du är en ivrig bagare, eller bara ska vispa ägg till matlagningen. Den rätta elvispen kan snabbt bli ett välanvänt redskap i köket, för de moderna elvisparna kan både användas till att vispa, blanda, och knåda.

I denna artikel hittar du en genomgång av de bästa elvisparna på marknaden, där vi guidar till att finna just den variant som passar bäst till de önskemål och behov konsumenten kan ha. Vill du läsa mer, har vi en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till längst ner i artikeln.

I denna artikel får du:

🔸 Överblick över de bästa elvisparna
🔸 Tre goda recept till din elvisp
🔸 Vilka elvisp-märken är de bästa på marknaden
🔸 Genomgång av alla de tester vi har undersökt, med länkar till källorna

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Bosch MFQ4020

Testvinnare hos Råd & Rön
Testvinnare hos danska konsumentrådet Tænk

Bosch MFQ4020

Både det svenska och det danska konsumentrådet har korat denna modell till testvinnare i deras individuella tester av elvispar. Bosch MFQ4020 ställdes mot många dyrare modeller, men den bevisar att också en elvisp i den lägre änden av prisskalan kan leverera ett starkt och övertygande resultat. Som alltid är denna Bosch-maskin solid och mycket användarvänlig, och behöver man en allround-modell är denna Bosch också en säker vinnare.

Särskilt lämplig för knådning och vispning

Det är särskilt modellens förmåga att hantera de lite tyngre blandningarna till bakverk som lyfts fram i båda testerna. Tænk framhäver särskilt maskinens förmåga att knåda deg, för tyngre deg som vetedeg kan mycket väl ha en klibbig och tung konsistens, men Bosch MFQ4020 imponerar och knådar degen både jämn och medgörlig. Trots att den kraftfulla maskinen har fått toppbetyg i degknådning, så framhäver Råd & Rön att maskinen även är skonsam nog att vispa lättare blandningar.

Flexibelt arbetsflöde och användarvänlig hantering

Det är intervaller från 0-5 för hastighetsnivåer, vilket ger goda möjligheter till att anpassa både vispning och knådning. De låga hastigheterna är bra till känsliga blandningar och knådning av deg, medan man mycket väl kan skruva upp farten när man vispar mix, smör, och socker.

Man har också tagit hänsyn till flexibiliteten, för med en sladdlängd på 141 cm kan man lätt flytta sig runt i köket utan att behöva sträcka sladden eller avbryta arbetet. Lätt hantering är nämligen ett av nyckelorden för denna modell, då den har en vikt på under ett kg, och ljudnivån är också i den lägre änden.

Både Tænk och Råd & Rön är imponerade av Bosch MFQ4020 och placerar den på förstaplatsen före de dyrare konkurrenterna, och den generella kvalitetskänslan är riktigt stark. Utseendet är klassiskt i neutrala färger med runda kanter och passar därför in i varje hem.

Utvalda fördelar med Bosch MFQ4020:
Prisvärd modell
Bra för knådning
Vispar grädde och kaksmet lätt och luftig
Hög kvalitet


Bosch MFQ40301

Toppbetyg hos Råd & Rön
Toppbetyg hos danska konsumentrådet Tænk

Bosch MFQ40301

.

Bosch är starka när det gäller elvispar, och det gäller även modellen Bosch MFQ40301, som uppnår toppbetyg hos både det danska konsumentrådet Tænk och hos den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön. Den bra placeringen i testerna visar att Bosch står för kvalitet, stabilitet, och enkel hantering.

Stark maskin till bakverk 

Maskinen är robust och mycket enkel att använda, och särskilt de många användningsområdena i köket påpekas. Ska elvispen användas till bakverk och därmed knåda antingen tunga jästdegar eller mer flytande kaksmetar, så fungerar Bosch MFQ40301 optimalt. Den är stark i båda områdena, vilket gör att den är bra på att göra en mjuk och genomarbetad deg, som är lätt att arbeta vidare med. Råd & Rön framhäver särskilt modellens goda förmåga att knåda deg.

Maskinen är stark och har tillräcklig effekt för att klara det tunga arbetet, men den fungerar också bra till de lättare substanserna, som bara ska vispas. Använd med fördel de höga hastigheterna när du vispar de lätta blandningarna, där det ska arbetas in luft så att massan inte kollapsar. Modellens “FineCreamer”-vispar med små inbyggda kulor ger mer volym och luft, vilket i slutändan ger en luftigare blandning.

Fokus på komfort och kvalitet 

I denna modell har Bosch haft stort fokus på komfort, och det har lagts mycket arbete på att ge användaren ett bra redskap som gör köksarbetet så lätt som möjligt. Ljudnivån är mycket låg, motorns effekt är kraftig(vilket gör den särskilt bra till tung deg), och den långa sladden(142 cm) ger användaren ett riktigt bra köksredskap – och som ett plus är maskinen lätt att rengöra. Här är det tal om en solid kvalitetsprodukt, och utseendet är så neutralt och klassiskt, att den kan passa in i varje stil.

Utvalda fördelar med Bosch MFQ40301:
Robust maskin
Riktigt bra till bakverk
Låg ljudnivå
Skapad för att underlätta köksarbetet


Bosch MFQ4030

Toppbetyg hos Råd & Rön

Bosch MFQ4030

 

.
Bosch MFQ4030 är ännu en av det robusta märket Boschs bra elvispar, som fungerar riktigt bra allround. Modellen finns i mellanprisklassen, men för pengarna fås en stark maskin, som är mycket stabil och av hög kvalitet. Råd & Rön ger modellen toppbetyg i ett test, där en uppsjö av bra elvispar blev testade och jämförda.

Bra till tårta och bröd 

Bosch MFQ4030 utför alla testets bak- och matlagningsuppgifter mycket väl, men det är framför allt i samband med vispning av grädde och knådning av deg, som modellen utmärker sig. Behöver du vispa grädde till exempelvis en tårta, så ser Bosch MFQ4030 till att ge dig en mjuk, jämn, och luftig grädde, som ger din tårta ett lyft – vispa grädden på hög hastighet för mer luft och lätthet. Modellens ”FineCreamer”-vispar med små inbyggda kulor gör att det arbetas in mer luft och volym, vilket ger en luftigare blandning.

Ska det bakas lite tyngre, flytande kakor, som sockerkaka, eller bakas bröd, klarar modellen dessa uppgifter perfekt. Maskinen har en hastighetsnivå från 0-5, och du kan gärna använda de lägre hastigheterna för tyngre blandningar som dessa. Maskinen gör allt arbete med sin starka motor, och samtidigt är den lätt att hantera, då den inte ens väger ett kilo.

Klassisk och bekväm 

Denna modell från Bosch får i allmänhet mycket beröm från experterna för att vara en elvisp av riktigt hög kvalitet, och maskinen är mycket robust och enkel att använda. Man har tagit hänsyn till att inte alla älskar processen att laga mat eller baka, för det finns massor av komfort för användaren. Modellen är mycket tyst, maskinen kan klara av även besvärliga konsistenser, och den är lätt att rengöra. Är man inte van att använda en elvisp, följer det med en utförlig guide till användningen, så att även nybörjare kan uppnå goda resultat i köket. De många hastighetsnivåerna – från 0-5 – gör att man kan vara säker på att det finns en hastighet som passar till just det man ska laga.

Utvalda fördelar med Bosch MFQ4030:
Enkel att använda
Bra på att knåda tunga degar
Vispar grädde och kräm läcker och luftig
Fokus på komfort hos användaren


KitchenAid Elvisp

Toppbetyg hos Råd & Rön
✅ Toppbetyg hos danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos norska klikk.no

KitchenAid Haandmixer

.
Om man letar efter en elvisp som är riktigt bra på att klara av bagaruppgifter, så matchar KitchenAid Elvisp önskemålen mycket väl. Elvispen från det populära märket KitchenAid får toppbetyg hos både det svenska och det danska konsumentrådet, och den norska konsumentsajten klikk.no framhäver särskilt den goda kontrollen vid knådning.

Fantastisk till kaksmet 

KitchenAid-elvispen är en mycket bra kvalitetsprodukt, med känsla för detaljerna. Det mjuka greppen säkrar en god stabilitet, och de många olika hastigheterna (9 totalt) säkerställer att man enkelt uppnår det resultat som önskas. Det danska konsumentrådet Tænk framhäver i synnerhet modellens förmåga att bearbeta kaksmet, och används en av medelhastigheterna uppnår man en krämig, mjuk och lätt kaksmet, som är redo att hällas i formen. KitchenAid Elvisp vispar även grädde sammetslen och fyllig, men här kan man med fördel använda de höga hastigheterna.

Stor kontroll och flexibilitet 

Denna elvisp tar inte upp mycket plats, och den har ett starkt fokus på användarvänlighet. Till exempel följer det med flera olika vispar och degkrokar, som passar till alla ändamål. Sladden är lång (156 cm), så rörelsefriheten är stor, och sladden är även vridbar, vilket gör flexibiliteten än större.

Utöver de 9 hastigheterna finns funktionen “soft start”, som försäkrar att innehållet i skålen eller grytan inte hamnar på golvet eller förstörs. Det ger också en långt bättre kontroll över arbetet, samt säkerställer en bättre överblick över processen. Elvispen är bland de tyngre på viktskalan med en vikt på lite över 1 kilo, men den ökade vikten gör bara att maskinen ligger bättre i handen. Dessutom finns det en digital LED-skärm, som förstärker tydligheten, och det följer med ytterligare en ballongvisp. KitchenAid Elvisp kan pryda varje kök med sin unika och eleganta design, och snygga färger.

Utvalda fördelar med KitchenAid Elvisp:
9 hastigheter ger fler användningsområden
Soft start ger en förbättrad kontroll
Flexibel elvisp
Mycket bra till bakning


Bosch MFQ40302

✅ Testvinnare hos Eskilstuna-Kuriren
✅ Testvinnare hos norska Aftenposten.no
✅ Testvinnare hos Icakuriren

Bosch MFQ40302

Denna Bosch-elvisp ligger i framkant på alla områden. Den korades till testvinnare av både Eskilstuna-Kuriren och Icakuriren, samt av den norska tidningen Aftenposten.no. Det är framförallt inom användarvänlighet, snabbhet, och hastigheter som Bosch MFQ40302 briljerar.

Användarvänlig och flexibel användning 

Denna Bosch-elvisp ligger i mellanprisklassen, men den ger mycket valuta för pengarna. Särskilt om man är mycket intresserad av mat och desserter, för den ger fina små nyanser som även en professionell skulle uppskatta. Ofta saknar elvispar de lägre hastigheterna, när det till exempel ska vispas känsliga såser eller knådas deg, då för snabb vispning kan förstöra projektet.

Denna Bosch briljerar dock när det kommer till hastighets-funktionen, för dess 5 intervaller ger bra variationer i vispningen samtidigt som den vispar mycket jämnt. Dessutom är modellen snabb på att vispa, och kan vispa grädde på bara 45 sekunder.

Tyst drift och snygg design 

Utöver vispning är denna modell också utmärkt på att hantera knådning av deg. Krokarna tar väl hand om degen, och knådar den mjuk och jämn. Även vid hårt arbete är modellen mycket tyst, och den överröstar inte hela köket. Till skillnad från de tyngre visparna, så är denna i den lätta änden och väger inte mer än 800 gram. Det ökar flexibiliteten och gör den lätt att hantera. Med ett betyg på 4,7 av 5 stjärnor hos Aftenposten slår den klart konkurrenterna, och den enda nackdelen är att maskinen kan grisa lite. Även designen betonas i testet, för modellen har en klassisk och snygg design.

Utvalda fördelar med Bosch MFQ40302:
Vispar snabbt, effektivt och jämnt
Har bra hastighetsnivåer
Bra degkrokar
Låg ljudnivå


Få ut det mesta av din elvisp

Vispgrädde, kakmix, och deg är förmodligen vad de flesta människor tänker på, när de hör ordet elvisp. Men en elvisp är faktiskt ett mycket användbart redskap och har många fler användningsområden. Här har vi samlat 3 idéer som du kanske inte har tänkt på tidigare:

Silkeslent smör i en handvändning:
Vispa grädde och salt tillsammans i en skål med elvispen, och sila därefter bort vasslen. Pressa smöret samman, och efter en kylande tur i kylskåpet kan du servera nykärnat smör till fikat. Läs hela receptet här.

Hemmagjord majonnäs:
Skippa tuben vid påsk- eller julfrukosten och gläd gästerna med en hemmagjord mayo. Det behövs bara några få råvaror – blanda dem samman i en skål med elvispen, tills du uppnått önskad konsistens. Kom ihåg att vara särskilt uppmärksam på att röra ordentligt med elvispen när oljan tillsätts, så att majonnäsen inte separerar, men var försiktig med hastigheten. Läs hela receptet här.

Himmelska skumtoppar:
Du kan själv bestämma smak och storlek, när du gör dina skumtoppar själv. Det är lättare än man skulle kunna tro. Baka först bottnarna, och skapa därefter den önskade fyllningen med socker, äggvitor, och egna smaktillsatser. Det är viktigt att få äggvitemassan mycket hård, så att inte chokladöverdraget förstör formen, så en bra elvisp är ett måste här. Läs hela receptet här.


De bästa elvisp-märkena värderar hög kvalitet och god design

Det finns ett brett utbud av elvispar, och det kan vara svårt att identifiera de bästa märkena. Här följer en genomgång av de märken som man bör känna till, innan jakten på den nya elvispen påbörjas.

bosch logo
Det tyska märket är välkänt inom både hushåll och verktyg. Bosch grundades 1886, med särskilt fokus på hantverk och industriteknik. Grundaren Robert Bosch strävade efter det bästa, och därför är fortfarande en av Boschs nyckelvärderingar att inte kompromissa på kvaliteten. Så småningom har Bosch tagit sig in på många olika områden, och säljer nu både vitvaror som kylskåp, frysar och diskmaskiner, men även dammsugare, hårvårdsprodukter, och köksredskap.

Under 1900-talet ökade Boschs produktion, och särskilt då kvinnorna kom in på arbetsmarknaden under 1960 blev det ett ökat fokus på komfort i köket och tvättstugan, då familjen inte längre hade samma tid till matlagning, disk, och tvätt. Med detta kom även fokus på köksredskapen, och idag är Bosch en stor återförsäljare av köksredskap. Under 1990 kom det ett större fokus på flexibilitet och lyx, och Bosch koncentrerar sig fortfarande på att göra hushållssysslorna lättare, bland annat med ny teknik som gör att du kan övervaka och styra dina vitvaror via en app när du inte är hemma. Bosch säljer ett mycket brett urval av elvispar – läs mer på deras hemsida.


kitchenaid-logo
KitchenAid betyder direkt översatt “kökshjälp”, och det är just det märkets produkter siktar mot. 1919 uppfanns världens första elektriska visp, och här blev också märkets namn skapat: En av direktörernas fru kände inte till namnet på produkten, men var så hänförd över vispen, att hon omnämnde den som “den bästa kökshjälp jag någonsin provat”.

KitchenAid är kanske mest kända för de röda köksmaskinerna, och de livliga färgerna är också märkets signatur. Fram till 1950-talet var hushållsapparater vita, men KitchenAid satsade på en färgglad palett med maskiner i gula, röda, rosa, gröna, blå, och orange toner. Förutom färgernas särprägling, fokuseras det på kvalitet och framförallt hållbarhet, och produkterna skapas för såväl proffs som nybörjare. KitchenAid säljer idag både diverse vitvaror och köksredskap. Du kan läsa mer om KitchenAids elvisp på hemsidan.


kenwood
Svenska Kenwood, grundat 1947, fokuserar både på maskin och konst, där kvalitet och design går hand i hand. Märket är så populärt att det säljs en Kenwood-produkt var tredje sekund i världen, och Kenwoods mål är att vara både den professionella kockens, och amatörkockens pålitliga partner. Tillit och innovation är nyckelord, och urvalet av köksredskap är stort, allt ifrån köksmaskiner till köttkvarnar, brödrostar, och elvispar. Kenwood har lanserat flera serier, varav kMix-serien är en riktig storsäljare. Designen är färgstark men klassisk (ofta röd, svart, vit), men den riktigt färgstarka kocken kan även få redskap i iögonfallande färger, som ljusblått och rosa. Tanken är att köket ska vara konst i sig, och samtidigt vara tidlöst elegant. Vill du veta mer om Kenwoods elvisp, så kan du läsa mer på hemsidan.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka elvispar är bäst i test?

Bosch MFQ4020 och Bosch MFQ40302

🤓 Hur testas elvisparna?

Elvisparna har bedömts baserat på prestanda, det vill säga hur bra de vispar och knådar, samt hur lång tid de behöver för dessa uppgifter. Man har även undersökt användarvänligheten, ljudnivån och byggkvaliteten.

🤔 Vad ska jag tänka på när jag väljer en ny elvisp?

När du jämför olika elvispar kan det vara bra att titta på motoreffekten. Med tanke på att olika tillbehör öppnar upp för fler användningsområden kan det även vara värt att undersöka vilka redskap som ingår med olika modeller.


Elvisp test – Dessa källor har vi gått igenom: 

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet. Här utförs åtskilliga tester och jämförelser av vardagliga produkter. Testen är ofta omfattande och mycket grundliga. Här är det tal om ett test av inte mindre än 25 elvispar i alla prisklasser, och från både kända och mindre kända märken. Du kan läsa mer om testet här, men full tillgång kräver en prenumeration. Det är även möjligt att enbart köpa tillgång till enstaka tester.

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön är det svenska konsumentrådet, och liksom det danska utför de en massa tester av produkter, som konsumenter använder i vardagen. I detta test har Råd & Rön testat 33 olika elvispar i alla prisklasser och märken. Du kan läsa mer om testet här, men full tillgång kräver en prenumeration. Det är även möjligt att enbart köpa tillgång till enstaka tester. 

Klikk.no 🇳🇴
Den norska konsumentsajten klikk.no genomför hundratals konsumenttester varje år, där de färdas vitt och brett – allt från bostäder och bil, till mode, hälsa, teknik m.m. I detta test testades 11 elvispar, där varje elvisp genomgick olika tester (både vispning och knådning) för att komma fram till vilken elvisp som klarar testen bäst. Du kan läsa mer om testet här.

Independent.co.uk 🇬🇧
Tidningen är en av de största och mest omfattande brittiska tidningarna. De skriver om nyheter, sport, politik, utland m.m., men konsumentinnehåll har också sin plats i tidningen. I detta test har tidningen testat 10 elvispar. Läs mer här.

Goodhousekeeping.co.uk 🇬🇧
Denna engelska sajt både testar och skriver om olika produkter, som har med hus och trädgård att göra. Det är inte tal om ett egentligt test av elvispar, men sajten har löpande testat ett urval av elvispar. Här får visparna så betyg på en skala på upp till 100 för att avgöra hur bra de är. Läs mer här.

Abcnyheter.no 🇳🇴
Denna Oslo-baserade nättidning behandlar på daglig basis nyheter, men har också en fast sektion för konsumentinnehåll, inklusive tester då och då. Här har det testats 11 olika elvispar. Läs mer här.

Ekuriren.se 🇸🇪
Eskilstuna-kuriren har gjort ett test där sex elvispar testades i flera omgångar. Bland annat prövades elvisparnas förmåga att vispa grädde och kaksmet, och det är även fokus på grepp, stabilitet, och användning. Här ges upp till 5 poäng. Du kan se mer om testet här.

Aftenposten.no 🇳🇴
Norges största tidning baserat på upplagor, med ett stort online-universum också. Tidningen ges ut två gånger dagligen, och fokuserar i huvudsak på nyheter. Bostads-området prioriteras också, och här har tidningen testat 6 elvispar och hört sig om hos fack-källor för att hitta den bästa elvispen. Du kan läsa mer om testet här.

Göteborg Posten 🇸🇪
Dagstidningen Göteborgs-posten är en av Sveriges stora tidningar, som löpande kommer med konsumentinnehåll. Här har tidningen genomfört en konsumentundersökning om elvispar, där de har testat och jämfört 8 vispar när det kommer till att vispa och knåda. Läs mer här.

Icakuriren 🇸🇪
Denna veckotidning är en av de mest lästa i Sverige, och kommer ursprungligen från dagligvarukedjan ICA. Tidningen skriver framför allt om mat och recept, och i det sammanhanget har tidningen testat 11 olika elvispar. Läs mer här.

Aftonbladet.se 🇸🇪
Kvällstidningen Aftonbladet är också en av de mest lästa tidningarna i Sverige, och behandlar både nyheter och underhållning varje dag. Tidningen kommer också med en del konsumentinnehåll, och här har tidningen testat 8 elvispar och utsatt dem för både vispning av grädde och sockerkaka, och knådning av vetedeg. Du kan läsa mer om testet här.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta