Vilken är den bästa stekpannan? - Så väljer du rätt stekpanna

SENAST ÄNDRAD: september 7, 2023.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Stekpannor är ett av de köksredskap vi plockar upp och använder nästan dagligen. Stekpannor finns i olika utförande, storlekar, former och material och har ett brett användningsområde, från sautering, fräsning och stekning. Att ha en bra stekpanna kan vara det som avgör om en maträtt blir god eller inte, och det är därför viktigt att du vet hur du ska gå tillväga för att välja rätt stekpanna.

Rätt stekpanna garanterar inte bara att maten tillagas jämnt, utan påverkar också smaken, konsistensen och den övergripande kvaliteten på dina rätter. Om du till exempel använder en stekpanna med ‘non-stick’-beläggning för att steka på hög värme kan det resultera i att pannan förstörs eller att maten inte blir korrekt tillagad, medan ömtåliga livsmedel som fisk lätt kan fastna eller falla sönder om du försöker tillaga dem i en gjutjärnspanna. 

Syftet med den här artikeln är att hjälpa dig att välja rätt stekpannan för just dina behov. Vi går igenom och diskuterar olika typer av stekpannor, tar upp olika faktorer att ha i åtanke när du väljer en stekpanna, och ger dig rekommendationer om marknadens bästa stekpannor i olika kategorier. Med rätt stekpanna kan du höja nivån på din matlagning och vara säker på att du får till välsmakande måltider som kan imponera på både familj och vänner.

De tre mest använda stekpannorna

Det finns tre huvudtyper av stekpannor: ‘non stick’-pannor, stekpannor i rostfritt stål och gjutjärnspannor. Varje typ har sina unika egenskaper, fördelar, begränsningar och nackdelar. Genom att få bättre koll på skillnaderna mellan olika stekpannor, kan du lättare avgöra vilken panna som är bäst lämpad för dig.

Stekpannor med ‘non-stick’-beläggning

‘Non-stick’ stekpannor är belagda med en non-stick yta, vanligtvis tillverkad av teflon eller keramik, som förhindrar att maten fastnar i pannan. Dessa stekpannor är bäst lämpade för att tillaga känsliga livsmedel som ägg, pannkakor och fisk, eftersom det gör det lätt att vända maten utan att den går sönder eller fastnar.

Fördelar

Non-stick stekpannor har några viktiga funktioner och fördelar som gör dem populära bland hemmakockar och professionella kockar. Dessa inkluderar:

 • Enkla att rengöra: Non-stick stekpannor är enkla att rengöra, eftersom matrester har svårt att fastna direkt i stekpannan.
 • Jämn uppvärmning: Non-stick beläggningen hjälper till att fördela värmen jämnt över pannan.
 • Mångsidighet: Non-stick stekpannor kan användas för en mängd olika matlagningstekniker, som sautering och stekning.

 

Nackdelar

Det finns också vissa begränsningar och nackdelar med stekpannor som inte har non-stick stekpannor:

 • Begränsad hållbarhet: Non-stick beläggningen i dessa stekpannor repar sig lätt eller slits ned med tiden, vilket kortar ned pannans livslängd.
 • Lägre värmetolerans: Non-stick stekpannor kan inte användas i hög värme, eftersom beläggningen kan avge skadliga ångor.
 • Inte lämpliga för alla typer av matlagning: Non-stick stekpannor rekommenderas inte för att bryna mat, eftersom de inte kan uppnå samma värmenivå som andra typer av stekpannor.

Stekpannor i rostfritt stål

Stekpannor i rostfritt stål är konstruerade av en kombination av stål, krom och nickel och är kända för sin hållbarhet och mångsidighet. De används ofta i professionella kök och passar perfekt för att steka och bryna kött.

Fördelar

Rostfria stekpannor har flera egenskaper och fördelar, bland annat:

 • Hållbarhet: Rostfritt stål är motståndskraftigt mot repor och bucklor, vilket ger dessa stekpannor ett långt liv.
 • Hög värmetolerans: Rostfritt stål klarar höga temperaturer utan att böjas eller släppa ifrån sig skadliga ångor.
 • Mångsidighet: Rostfria stekpannor kan användas för ett stort antal olika matlagningstekniker, som bryning, stekning och sautering.

 

Nackdelar

Det finns också vissa begränsningar och nackdelar med stekpannor i rostfritt stål:

 • Ojämn uppvärmning: Rostfritt stål är ingen bra värmeledare, vilket kan leda till ojämn tillagning.
 • Svåra att rengöra: När du lagar mat i pannor av rostfritt stål är maten lätt benägen att fastna, vilket kan göra rengöringen till en utmaning.
 • Kräver mer olja: Till skillnad från pannor med non-stick beläggning kräver rostfritt stål mer olja för att förhindra att maten fastnar.

Stekpannor i gjutjärn

Gjutjärnspannor och är kända för sin hållbarhet och värmehållning. De är bäst lämpade för matlagningstekniker med hög värme, som stekning och fritering.

Fördelar

Gjutjärnsstekpannor har flera egenskaper och fördelar, bland annat:

 • Hållbarhet: Gjutjärn är nästan oförstörbart och kan hålla i flera generationer.
 • Hög värmetolerans: Gjutjärn klarar höga temperaturer utan det påverkar formen eller att materialet släpper ifrån sig skadliga ångor.
 • Jämn uppvärmning: Gjutjärn fördelar värme jämnt över hela pannan, vilket garanterar jämn tillagning.

 

Nackdelar

Stekpannor i gjutjärn har också vissa begränsningar och nackdelar:

 • Tungt: Gjutjärn är en av de tyngsta typerna av stekpannor, vilket kan göra dem otympliga och svåra att hantera.
 • Kräver kryddning: Gjutjärn kräver kryddning för att förhindra rost och för att de ska bibehålla sina non-stick egenskaper.
 • Inte lämpligt för sura livsmedel: Gjutjärn kan reagera med sura livsmedel, vilket kan orsaka metallsmak och leda till missfärgning.

Trots sina begränsningar väljer många kockar gjutjärn för dess förmåga att ge perfekt stekyta och att behålla värmen. Stekpannor i gjutjärn kan också användas på en mängd olika värmekällor, inklusive induktion, spishäll, ugn och till och med över lägereldar.

Sammanfattningsvis är det viktigt att förstå de olika typerna av stekpannor och deras egenskaper, fördelar, begränsningar och nackdelar för att kunna välja rätt stekpanna för dina matlagningsbehov. Oavsett om du föredrar non-stick för enkel rengöring, rostfritt stål för dess hållbarhet och mångsidighet eller gjutjärn för dess värmehållning och stekförmåga finns det en stekpanna för alla. Nyckeln är att hitta den som fungerar bäst för dig och din matlagningsstil.

Saker att tänka på när du väljer stekpanna

Att välja den bästa stekpannan för dina matlagningsbehov innebär att du måste ta hänsyn till flera faktorer. Nedan följer några faktorer att ha i åtanke till när du väljer en stekpanna.

Matlagningssyfte och teknik

En av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när du väljer en stekpanna är matlagningssyfte och matlagningsteknik. Olika typer av stekpannor är utformade för specifika tillagningstekniker som stekning, sautering, fritering eller bakning. En gjutjärnspanna är till exempel perfekt för stekning, medan en panna med non-stick är perfekt för tillagning av känsliga livsmedel som ägg.

 • Stekning: En stekpanna med tung botten, som en gjutjärnspanna eller en panna i rostfritt stål, är bäst för att steka kött och få en perfekt karamelliserad stekyta.
 • Sautering: En stekpanna med bred och grund botten, till exempel en stekpanna i rostfritt stål eller en panna med non-stick beläggning, är lämplig för att sautera grönsaker.
 • Frityr: En stekpanna med höga sidor, som en stekpanna i gjutjärn eller rostfritt stål, är lämplig för frityr.
 • Ugnsbakning: En stekpanna med ett värmebeständigt handtag och en non-stick yta fungerar bäst för ugnsbakning.

Material och konstruktion

En annan viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer en stekpanna är material och konstruktion. Olika material har olika värmeledningsförmåga, hållbarhet och underhållsbehov.

 • Värmeledningsförmåga: Material som koppar och aluminium har utmärkt värmeledningsförmåga, vilket säkerställer en jämn värmefördelning över hela pannan. Rostfritt stål och gjutjärn har sämre värmeledningsförmåga, vilket kan leda till ojämn uppvärmning.
 • Hållbarhet: Material som gjutjärn och rostfritt stål är mycket hållbara och kan hålla i många år. Pannor med non-stick beläggning är mindre hållbara och kräver varsam hantering för att undvika repor som kan skada non-stick beläggningen.
 • Underhåll och rengöring: Olika material kräver olika rengöring och underhåll. Gjutjärnspannor kräver kryddning för att förhindra rost, medan non-stick-pannor kräver försiktig rengöring för att undvika att non-stick-beläggningen repas.

Handtagets utformning och komfort

Stekpannans handtagsutformning och komfort är också faktorer som är bra att fundera över. Ett bekvämt handtag gör det möjligt att hantera stekpannan enkelt och säkert.

Ergonomiskt grepp: Ett handtag med ett ergonomiskt grepp ger ett bekvämt och säkert grepp, vilket minskar risken för att tappa pannan.

Värmebeständighet: Ett handtag med värmebeständigt material, till exempel silikon eller rostfritt stål kan förhindrar brännskador och gör det enkelt att flytta pannan från spisen till ugnen.

För att välja rätt panna är det bra att fundera över flera olika faktorer, bland annat matlagningssyfte och -teknik, material och konstruktion, handtagets utformning och komfort. Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du välja en stekpanna som uppfyller dina matlagningsbehov och förbättrar din upplevelse i köket. 

Välj en stekpanna av hög kvalitet när du väl köper stekpanna

Att välja rätt stekpanna är avgörande för matlagning, och att investera i en stekpanna av hög kvalitet kan göra stor skillnad för resultatet av dina rätter. Kvalitetspannor är tillverkade i bättre material och ger jämn uppvärmning samt utmärkt värmehållning och hållbarhet, vilket garanterar att din mat tillagas till perfektion varje gång. Här är några skäl till varför det är viktigt att köpa en kvalitetspanna och att läsa recensioner och rekommendationer innan du fattar ett slutgiltigt beslut.

 • Konsekventa resultat: Kvalitetsstekpannor är utformade för att ge jämn värmefördelning, vilket säkerställer att du får ett konsekvent resultat på din matlagning. Detta innebär att du inte behöver oroa dig för att pannan är varmare i ena änden än den andra, vilket kan resultera i bränd eller ofärdig mat.
 • Hållbarhet: Att investera i en stekpanna av hög kvalitet innebär att du får en hållbar och långvarig produkt. Detta kommer att spara pengar i det långa loppet, eftersom du inte behöver byta ut stekpannan lika ofta.
 • Hälsa och säkerhet: Stekpannor av sämre kvalitet kan släppa ut giftiga kemikalier i maten när den värms upp, vilket kan vara skadligt för din hälsa. Kvalitetspannor är tillverkade av material som är säkra och fria från skadliga kemikalier.
 • Lätt att rengöra: Högkvalitativa stekpannor är utformade för att vara lätta att rengöra, vilket gör dem enklare att underhålla. Det innebär att du inte behöver ägna lika mycket tid åt att skrubba bort envisa fläckar eller fastklistrade matrester.
 • Recensioner och rekommendationer: Att läsa recensioner och rekommendationer från andra användare kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut innan du köper en stekpanna. Du kan lära dig av deras erfarenheter och undvika att göra kostsamma misstag.

Sammanfattningsvis är köpet av en kvalitetspanna en investering i dina matlagningskunskaper och i kvaliteten på dina rätter. Att läsa recensioner och rekommendationer kan hjälpa dig att välja rätt stekpanna för dina matlagningsbehov och se till att du får mest valuta för pengarna.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta