Så tillagar du lax till perfektion direkt i stekpannan

SENAST ÄNDRAD: april 4, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Lax är en populär maträtt som kan tillagas på många olika sätt, och en av enklaste metoderna som ger riktigt god smak är att steka laxen direkt i en stekpanna. I det här receptet går vi igenom hur du tillagar laxfiléer i en stekpanna med bara några få grundläggande ingredienser som olivolja, osaltat smör, citronsaft, salt och svartpeppar. Receptet är perfekt för en snabb och enkel måltid en vardagskväll, men är samtidigt elegant nog att servera på en middagsbjudning. 

Recept på stekt lax

 • 2 laxfiléer med skinn, cirka 150 g vardera
 • 1/2 tesked salt
 • 1/4 tesked svartpeppar
 • 1/2 tesked olivolja
 • 25 g osaltat smör
 • Juice från ½ citron

Instruktioner

 • Börja med att krydda laxfiléerna med salt och svartpeppar på båda sidor.
 • Hetta upp en stor stekpanna till medelhög värme och tillsätt olivolja. När oljan har blivit varm lägger du laxfiléerna i pannan med skinnsidan nedåt.
 • Stek i cirka tre till fyra minuter tills skinnet har blivit krispigt och gyllenbrunt.
 • Vänd på fiskfiléerna försiktigt med hjälp av en stekspade och stek i ytterligare två till tre minuter på andra sidan.
 • Tillsätt smör i stekpannan och låt det smälta. Skopa sedan smöret kontinuerligt över laxfiléerna med hjälp av en sked under tiden de tillagas.
 • Tillsätt citronjuice i pannan och låt filéerna steka i ytterligare ett par minuter
 • Servera laxfiléerna varma och skeda upp såsen över filéerna direkt på tallriken. Servera med dina favorit tillbehör, som ångkokta grönsaker eller en god grönsallad.

Stekt lax är en läcker och enkel maträtt som lätt kan tillagas med bara några få ingredienser. Att krydda laxen med salt och peppar förstärker dess naturliga smaker och att steka den i tillsammans med smör och citronsaft ger en smakrik sås som perfekt kompletterar fisken. 

Det här receptet är inte bara enkelt att följa, utan är även nyttigt, eftersom lax är fullt av näringsämnen. Vi hoppas att oavsett hur du väljer att servera din lax, tillsammans med ångkokta grönsaker och en grönsallad eller ej, kommer den att imponera på dina smaklökar. 

Goda tillbehör att servera med stekta laxfiléer

Pannstekt lax passar bra ihop med en mängd olika tillbehör, vare sig om du föredrar något lätt och uppfriskande eller någonting mer matigt finns det många alternativ att välja mellan:

 • Ugnsrostade grönsaker: Ugnsrostade grönsaker som sparris, broccoli eller brysselkål är ett utmärkt sätt att skjuta till färg och ge näring till din måltid. Blanda grönsakerna med olivolja, salt och peppar och rosta dem sedan i ugnen tills de är mjuka och lätt karamelliserade.
 • Ångkokta eller sauterade bladgrönsaker: Spenat, grönkål eller mangold är alla bladgrönsaker som ger ett nyttigt och gott tillbehör. Ångkoka eller sautera bladgrönsakerna tillsammans med vitlök och olivolja för bästa resultat
 • Ris eller quinoa: Ris eller quinoa är ett utmärkt sätt att addera nyttiga kolhydrater till din måltid. Prova att koka riset eller quinoan tillsammans med kyckling- eller grönsaksbuljong för extra smak.
 • Potatis: Potatismos, bakad potatis eller ugnsrostad potatis är klassiska tillbehör som passar bra till lax. Om du vill ha något lite annorlunda kan du prova sötpotatismos eller rostade sötpotatisklyftor.
 • Sallad: En krispig grönsallad med färska grönsaker och en syrlig vinägrett är ett lätt och uppfriskande sätt att balansera laxens smaker. Du kan också lägga till nötter eller frön för extra krispighet.

Det viktigaste är att välja tillbehör som kompletterar laxens smak utan att överrösta den. Genom att använda färska ingredienser som är i säsong kan du få till en välbalanserad och läcker måltid som dina gäster kommer att älska.

För att fullborda måltiden kan du överväga att kombinera din stekta lax med ett glas vitt vin. Vinets syra och fruktighet kompletterar laxens naturliga smaker, vilket ger en läcker och god matupplevelse.

Vilken typ av stekpanna bör du använda när du steker laxfiléer?

För att få perfekt konsistens och smak på din stekta lax behöver du använda en lämplig stekpanna. Den bästa stekpannan för att steka lax ska vara gjord av ett material som leder värme jämnt och snabbt, och den ska vara tillräckligt stor för att få plats med alla filéerna utan att de trängs.

 • ‘Non stick’-stekpannor är ett populärt val för att steka lax, eftersom de förhindrar att laxen fastnar i pannan, och är enklare att göra rena. ‘Non stick’-pannor ger dock inte en lika jämn stekyta och lika krispigt skinn som du kan uppnå med en stekpanna i rostfritt stål eller gjutjärn.
 • En stekpanna i rostfritt stål är ett hållbart och bra alternativ för att steka lax, eftersom den värms upp jämnt och behåller värmen bra. Nackdelen är att den kan kräva mer olja eller smör för att förhindra att fisken fastnar i pannan.
 • Gjutjärnspannor är ett utmärkt val för att steka lax. Gjutjärn är överlägset på att hålla värme och på förmågan att få till en krispig, gyllenbrun stekyta. Gjutjärnspannor kräver dock mer underhåll och skötsel än andra typer av pannor, eftersom de måste kryddas ordentligt och inte bör blötläggas i vatten.

Sammantaget beror den bästa stekpannan för att steka lax på dina personliga preferenser och din matlagningsstil. Oavsett vilken typ av stekpanna du väljer bör du se till att förvärma pannan innan du lägger i laxen, samt undvika att överbelamra pannan, eftersom detta kan leda till att temperaturen sjunker och att fisken ångkokas snarare än steks. Med rätt stekpanna och lite övning är vi övertygade om att du konsekvent kan få till perfekt stekt lax.

Hälsofördelarna med att äta lax

Lax är en populär och läcker fisk som inte bara är välsmakande utan också otroligt nyttig. Lax är rikt på omega-3-fettsyror, vitaminer och mineraler, vilket erbjuder många hälsofördelar. Här är bara några skäl till varför du bör överväga att lägga till lax i din kost:

 • Främjar hjärthälsa: Lax är rikt på omega-3-fettsyror, som har visat sig minska inflammation, sänka blodtryck och minska risken för hjärtsjukdomar. Studier har också visat att om man äter lax regelbundet kan det bidra till att förbättra kolesterolnivåerna och minska risken för blodproppar.
 • Stödjer hjärnans funktion: Omega-3-fettsyror är också viktiga för hjärnans hälsa, eftersom de spelar en stor roll för den kognitiva funktionen och kan bidra till att minska risken för kognitiv försämring och demens. Att äta lax regelbundet kan också förbättra humöret och minska symtom på depression.
 • Stärker immunförsvaret: Lax är fullpackat med vitaminer och mineraler vilket är viktigt för ett friskt immunförsvar, bland annat D-vitamin, B12-vitamin och selen. Dessa näringsämnen hjälper till att stödja immunförsvaret och att skydda mot infektioner och sjukdomar.
 • Främjar hälsosam hud och friskt hår: De höga halterna av omega-3-fettsyror och antioxidanter som finns i lax kan bidra till att skydda huden från skador och främja sund hårväxt. Studier har också visat att äta lax kan bidra till att minska symtomen på hudåkommor som eksem och psoriasis.
 • Hjälper till med kaloribalans: Lax är en mager proteinkälla som är låg i kalorier men rik på näringsämnen. Att äta lax som en del av en balanserad kost kan hjälpa dig att känna dig mätt och nöjd, vilket gör det lättare att säkerställa bra kaloribalans.

På det hela taget är det bra att inkludera lax i kosten för att förbättra hälsa och välbefinnande. Oavsett om laxen är grillad, ugnsbakad eller stekt i panna är denna mångsidiga fisk ett välsmakande och näringsrikt tillägg till alla måltider.

Sammanfattning

Stekt lax är en enkel och god rätt som kan avnjutas på många olika sätt. Receptet i den här artikeln är lätt att följa och kan tillagas med bara några få basingredienser, vilket gör det till ett bra val för både en snabb och enkel vardagsmiddag eller en tjusig middagsbjudning. Dessutom är hälsofördelarna med att äta lax många, eftersom fisken är fullpackad med näringsämnen som främjar hjärthälsa, stödjer hjärnans funktion, stärker immunförsvaret, främjar frisk hud och hår samt hjälper till med kaloribalans. 

När det kommer till att servera stekt lax finns det många alternativ att välja mellan, bland annat ugnsrostade grönsaker, ris eller quinoa, potatisrätter och sallader. Genom att använda färska ingredienser som är i säsong kan du skapa en välbalanserad måltid som bör imponera på de flesta. 

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta