Så tillagar du entrecôte till perfektion direkt i stekpannan

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Att veta hur man ska tillaga en bit entrecôte är inte alldeles enkelt, och det kan vara svårt att få till köttet precis som man vill ha det. Att laga entrecôte i stekpannan är en väl beprövad metod som ger mört och gott kött. Hemligheten ligger i att låta köttet vila i rumstemperatur innan det tillagas, att krydda det väl och att sedan steka det i hög temperatur för att bevara saften. 

För dig som är redo att dyka in, tar vi i den här artikeln upp ett recept som är lätt att följa och som ger en perfekt tillagad bit entrecôte – allt du behöver göra är att följa instruktionerna steg för steg så gör receptet resten av jobbet.

Receptet för entrecôte

 • Entrecôte (2-4 centimeter tjocka skivor)
 • Salt
 • Svartpeppar
 • Olivolja
 • Smör
 • Vitlök (valfritt)
 • Rosmarin (valfritt)

Instruktioner

 • Låt entrecôten ligga i rumstemperatur i 30-60 minuter innan tillagning. Detta gör att den tillagas mer jämnt.
 • Förvärm en tjockbottnad stekpanna på hög värme. En gjutjärnspanna är att föredra, men vilken tung stekpanna som helst fungerar.
 • Krydda entrecôten generöst på båda sidor med salt och svartpeppar. Gnid in köttbiten med kryddorna.
 • När stekpannan är varm kan du tillsätta olivolja i pannan. Tillsätt så mycket att den täcker stekpannans botten.
 • Lägg entrecôten i den förvärmda pannan. Låt köttbiten ligga stilla utan att röra på den  – stek i två till fyra minuter på första sidan.
 • Vänd på köttbiten och stek på andra sidan i två till fyra minuter.
 • Tillsätt några matskedar smör i pannan. När väl har smöret har smält häller du smöret över entrecôten, genom att försiktigt luta på pannan och med hjälp av en sked.
 • Valfritt: Tillsätt pressad vitlök och rosmarin i pannan för extra smak.
 • Fortsätt steka entrecôten i ytterligare två till tre minuter, eller tills den når önskad stekgrad. Ett bra tips är att använda en kökstermometer för att kontrollera innertemperaturen – 49 °C för rare, 54 °C för medium rare, 60 °C för medium, 66 °C för medium well och 71 °C för well done.
 • När biffen är färdigstekt tar du bort den från pannan och låter den vila på en skärbräda i 5-10 minuter. På så sätt fördelas safterna i köttbiten och proteinet får vila, vilket gör köttet mörare.
 • Skär upp entrecôten mot fibrerna i köttet och servera.
 • Njut av en perfekt tillagad bit entrecôte. 

Att få till en perfekt bit entrecôte direkt i stekpannan är enklare än du kanske tror. Genom att följa de här enkla stegen kan du enkelt få till riktigt god entrecôte varje gång. Att förbereda köttet genom att låta det ligga i rumstemperatur och att krydda det väl är nyckeln till att köttet tillagas jämnt. 

Valet av stekpanna, till exempel en tung gjutjärnspanna, är också viktigt för att du ska få ett bra resultat. Genom att tillsätta smör och valfria ingredienser som vitlök och rosmarin får entrecôten också extra smakdjup.

Slutligen, om man låter köttet vila i några minuter innan du skär upp det rätvinkligt mot fibrerna i entrecôten, så blir köttet mörare och saftigare. Prova det här receptet nästa gång du känner för entrecôte och imponera på både familj och vänner med dina kulinariska färdigheter!

Vilken typ av stekpanna bör du använda när du steker entrecôte?

När du steker entrecôte är det viktigt att använda en stekpanna med kraftig botten som kan behålla och fördela värmen jämnt. En stekpanna non-stick-yta rekommenderas inte, eftersom de flesta non-stick-pannor inte klarar av den höga värme som krävs för att steka entrecôte.

Den bästa typen av stekpanna för att steka entrecôte är en gjutjärnspanna. Gjutjärn är ett slitstarkt och tungt material som klarar höga temperaturer utan att bli skevt och utan att skada stekpannan. Gjutjärn håller också värmen bra, vilket innebär att värmen kan fördelas jämnt över hela pannans yta, vilket gör att biffen tillagas jämnt.

Om du inte har en gjutjärnspanna kan en stekpanna i rostfritt stål eller kolstål också fungera bra. Var noga med att förvärma pannan på hög värme innan du lägger i entrecôten, och använd lite olja för att förhindra att den fastnar.

Överlag är det viktigaste att använda en stekpanna som är robust och som klarar av hög värme utan att bli skev eller skadas. En stekpanna med kraftig botten som gjutjärn är optimal.

Rätter att servera till entrecôte

När det är dags för middag finns det en mängd olika läckra tillbehör till entrecôte som kan förhöja måltiden. Här är några idéer på saker som du kan servera till entrecôte:

 • Rostade grönsaker: En enkel och hälsosam rätt som passar bra till entrecôte är rostade grönsaker. Du kan rosta grönsaker som sparris, broccoli, morötter eller brysselkål i ugnen med lite olivolja, salt och peppar för ett gott och näringsrikt tillbehör.
 • Bakad potatis: En klassisk bjudrätt till entrecôte är bakad potatis. Toppa din bakade potatis med smör, gräddfil, gräslök och bacon för ett riktigt gott tillbehör.
 • Potatismos med vitlök: Om du vill ha en mer lyxig potatisrätt kan du prova att göra potatismos med vitlök. Koka potatisen tills den är mjuk och mosa den sedan med smör, grädde och vitlök för ett fylligt och krämigt tillbehör.
 • Sallad: För att balansera entrecôten kan du servera den med en fräsch och krispig sallad. En enkel grönsallad med en vinägrettdressing är ett utmärkt val.
 • Grillad sparris: Grillad sparris är ett gott och enkelt tillbehör som passar bra till entrecôte. Blanda helt enkelt sparris med olivolja, salt och peppar och grilla dem på hög värme tills de får yta och är mjuka på insidan.
 • Svamp: Sauterad eller stekt svamp är ett klassiskt tillbehör till entrecôte. Du kan tillaga svampen med vitlök och smör för extra smak.
 • Rött vin: För att komplettera entrecôtens smak kan du servera den med ett fylligt rött vin som en Cabernet Sauvignon eller en Malbec.

En perfekt tillagad bit entrecôte kan kompletteras med en mängd olika läckra tillbehör och rätter. En fräsch sallad eller grillad sparris kan hjälpa till att balansera entrecôtens smakdjup, medan stekt svamp kan ge en klassisk smakbalans. Som pricken över i:et kan ett fylligt rött vin förstärka smakerna ytterligare. 

Vi hoppas att våra förslag kan vara dig till gagn inför nästa gång du lagar entrecôte, och att ett av dessa läckra tillbehör kan komplettera din måltid och ta din kulinariska upplevelse till nästa nivå.

Sammanfattning

Att laga den perfekta biten entrecôte kräver att du uppmärksammar vissa matlagningsdetaljer och att du är villig att experimentera med olika smaker och tillbehör. Det enkla receptet i den här guiden är en utmärkt utgångspunkt, men det finns många variationer och tillägg som kan göras för att anpassa entrecôten efter dina önskemål. 

En av de viktigaste aspekterna för att tillaga en fantastisk bit entrecôte är att välja rätt typ av stekpanna. En stekpanna med kraftig botten, helst i gjutjärn, är det bästa valet för att få till en perfekt stekt entrecôte.

Genom att kombinera din entrecôte med goda tillbehör som rostade grönsaker, vitlökspotatis eller stekta champinjoner kan du förstärka smakerna i köttet och få en välbalanserad måltid. Och naturligtvis är även ett fylligt rött vin det perfekta tillbehöret.

Oavsett om du jobbar i ett professionellt kök eller är en vanlig hemmakock är den en perfekt bit entrecôte alltid inom räckhåll med rätt ingredienser, rätt verktyg och rätt teknik, och med lite övning kan du enkelt få till en riktigt god middag.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta