Siemens spishäll – Bäst i test – Här är Siemens bästa spishällar

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I den här artikeln går vi igenom ett antal spishällar från Siemens. Här kan du därför enkelt få en överblick samt jämföra olika modeller.

Eftersom att många spishällar har recenserats av både experter och konsumenter har vi utgått från både officiella experttester och användarrecensioner. I genomgången av spishällarna fokuserar vi på vad experterna och konsumenterna tycker om de olika modellerna.

Om du vill läsa mer om experternas tester eller användarrecensionerna hittar du länkar till alla källor som vi hänvisar till längst ner i artikeln.

Den här artikeln innehåller: 
 Genomgång av spishällar från Siemens 
 Genomgång av alternativa spishällar från andra tillverkare 
 Information om vad du bör tänka på innan du köper en ny spishäll 
 Vetenskapen bakom induktion
 Genomgång av alla testkällor

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Siemens spishäll test 2023 – Här är experternas favoritmodeller

I den här sektionen hittar du en genomgång av några spishällar från Siemens som har fått bra recensioner från olika källor. Vi på Konsumentmagasinet har analyserat ett antal framstående experttester samt läst igenom användarrecensioner. Här nedanför presenterar vi både experternas och konsumenternas favoritmodeller.

Det finns även en prisjämförelse för varje spishäll. Tack vare denna kan du enkelt få en överblick över vilka återförsäljare som är billigast. 


Siemens EH651FEB1E

Siemens EH651FEB1E

 

.Siemens EH651FEB1E är en induktionshäll med fyra kokzoner. Kokzonerna har totalt 17 effektlägen som kontrolleras med hjälp av en touchslider-funktion. Denna funktion gör det möjligt att ställa in temperaturen på hällen med ett enda finger.

Elektrisk induktion och effektiva funktioner

Siemens EH651FEB1E fungerar med elektrisk induktion. Detta innebär att värmen skapas i botten på de pannor och kastruller man använder istället för att själva hällen blir varm. Denna teknik bidrar till en lägre energiförbrukning.

Den här spishällen är dessutom utrustad med ett par effektiva funktioner, till exempel PowerBoost och QuickStart. QuickStart gör att hällen snabbt känner av vilken kokzon kastrullen står på medan PowerBoost gör att uppvärmningen går snabbt.

Hällen är dessutom gjord av HighSpeed-glas som snabbar upp uppvärmningen ännu mer.

Automatisk kokkärlsavkänning och ReStart-funktion

Siemens EH651FEB1E har flera hjälpsamma funktioner, till exempel automatisk kokkärlsavkänning och en ReStart-funktion.

Den automatiska kokkärlsavkänningen ser till att kokzonen inte startar förrän man placerar en stekpanna eller kastrull på den. Kokzonen stängs dessutom av automatiskt när kastrullen eller pannan tas bort.

ReStart-funktionen gör att hällen kommer ihåg de senast använda inställningarna om man håller ner startknappen i några sekunder. Tack vare detta går det snabbare att komma igång med matlagningen om man ska laga samma rätt eller något liknande nästa gång.

Säker häll med timer

Siemens EH651FEB1E är en säker spishäll som är försedd med en barnspärr. Tack vare denna kan barn varken starta hällen eller ändra några inställningar när spärren är aktiverad.

Det finns dessutom en timerfunktion för de olika kokzonerna som gör att man kan ställa in när de ska stänga av. Hällen har även en äggklocka som kan hjälpa användaren att hålla koll på matlagningen.

Siemens EH651FEB1E mäter 52,2 cm x 59,2 cm x 5,1 cm (D x B x H).

Fördelar med Siemens EH651FEB1E:
PowerBoost och QuickStart-funktion
ReStart-funktion
Inbyggd äggklocka och timer
Automatisk kokkärlsavkänning
HighSpeed-glas


Siemens EH975LVC1E

✅ Bra betyg hos den brittiska tidningen The Telegraph

Siemens EH975LVC1E

 

.
Siemens EH975LVC1E har granskats av den brittiska tidningen The Telegraph i ett test av flera olika spishällar. Den här modellen får i slutändan ett bra betyg av experterna.

Detta beror bland annat på att Siemens EH975LVC1E är användarvänlig och att den värmer upp snabbt.

The Telegraph är faktiskt så imponerade av den här hällen att de inte nämner några direkta nackdelar alls i sin recension av modellen.

Experterna: Användarvänlig och effektiv induktionshäll

Experterna från The Telegraph skriver att Siemens EH975LVC1E är den bästa induktionshäll som de har testat.

De förklarar att den här hällen är enkel att använda och att den är snabb på att både värma upp och kyla ner kastruller och stekpannor.

The Telegraph framhäver även att det är lätt att komma igång med Siemens EH975LVC1E.

En av experternas favoritfunktioner hos den här hällen är att man kan aktivera och ställa in alla kokzoner individuellt med hjälp av den responsiva kontrollpanelen.

Experterna nämner även att Siemens EH975LVC1E har många praktiska funktioner och förklarar att dessa gör hällen mer bekväm att använda.

Rund kokzon, PowerBoost och QuickStart

Siemens EH975LVC1E är en induktionshäll som bland annat är utrustad med en rund kokzon med tre ringar. Denna utformning gör att kokzonen fungerar för kokkärl av olika storlek och form.

Hällen har dessutom en sensor som kallas för FryingSensor Plus. Denna sensor kontrollerar och reglerar temperaturen på ett sätt som gör att man får jämna resultat när man lagar mat.

Tack vare hällens fem temperaturinställningar kan man göra många olika typer av maträtter.

Siemens EH975LVC1E har även två funktioner som kallas för PowerBoost och QuickStart.

QuickStart-funktionen gör att hällen automatiskt känner av vilken kokzon man placerar kastrullen på. PowerBoost säkerställer samtidigt att uppvärmningen alltid går snabbt.

Användarvänlig induktionshäll

Siemens EH975LVC1E är en enkel och användarvänlig induktionshäll med en kontrollpanel som Siemens kallar för Dual LightSlider.

Tack vare den intuitiva kontrollpanelen kan man enkelt justera olika inställningar med ett enda finger.

Man kan även använda hällens ReStart-funktion om man vill spara de aktuella inställningarna. För att göra detta ska man helt enkelt hålla in startknappen i några sekunder. Denna funktion underlättar matlagningen nästa gång om man vill använda samma inställningar då också.

Sist men inte minst har Siemens EH975LVC1E en timerfunktion och en barnspärr. När barnspärren är aktiverad kan barnen varken starta hällen eller ändra några inställningar.

Siemens EH975LVC1E mäter 52 cm x 91,2 cm x 5,1 cm (D x B x H).

Fördelar med Siemens EH975LVC1E:
Säker spishäll med barnspärr
PowerBoost- och QuickStart-funktion
Rund kokzon med tre ringar
FryingSensor Plus
Timer

Här kan du se en presentationsvideo för Siemens EH975LVC1E. Videon är gjord av Tretti.se:


Siemens EH675LFC1E

✅ 4.6 av 5 stjärnor baserat på kundomdömen hos Tretti.se
✅ 4.8 av 5 stjärnor baserat på kundomdömen hos Whiteaway.se

Siemens EH675LFC1E

 

.
Siemens EH675LFC1E har inte varit med i några officiella expertgranskningar. Den här spishällen är däremot väldigt populär bland konsumenterna.

Modellen har nämligen fått fina recensioner och mycket beröm från kunderna hos både Tretti.se och Whiteaway.se. Hos dessa återförsäljare har den nämligen genomsnittliga omdömen på 4,6 respektive 4,8 av 5 stjärnor.

Användarna framhäver bland annat att Siemens EH675LFC1E har flera praktiska funktioner samt att hällen är enkel att använda. Den gör det därmed lättare att laga mat.

Användarna verkar generellt sett imponerade av Siemens EH675LFC1E. En person skriver dock att man måste höja värmen ganska högt för att hällen ska komma igång innan man kan sänka till den nivå man vill ha.

Användarna: Effektiv häll med praktiska funktioner

Enligt kunderna hos Tretti.se och Whiteaway.se är Siemens EH675LFC1E en bra häll som är lätt att använda.

De förklarar även att den här hällen är snabb och att den har vettiga funktioner. Det är dessutom många användare som skriver att de är väldigt nöjda med hällen.

I en recension kan vi läsa att Siemens EH675LFC1E är prisvärd och lätt att installera. En annan användare framhäver även funktionen som gör att man inte kan glömma kastruller tills det kokar torrt.

Effektiva egenskaper

Siemens EH675LFC1E är en induktionshäll som har flera effektiva egenskaper. Hällen har till exempel fyra kokzoner och är utrustad med funktionerna FryingSensor och PowerBoost.

PowerBoost-funktionen ökar effekten med upp till 50 % och gör därmed att uppvärmningen går snabbare. Funktionen minskar samtidigt energiförbrukningen.

FryingSensor-funktionen säkerställer att hällen håller en jämn värme oavsett hur länge man tillagar maten. Detta underlättar matlagningen eftersom att maten därmed inte bränner fast.

Enkel användning

Siemens EH675LFC1E kontrolleras med Dual LightSlider och är därmed enkel att använda. Med denna kontrollpanel kan man antingen ange en inställning eller flytta slidern för att aktivera den valda funktionen.

Den här hällen har slutligen två olika timerfunktioner: en timer som påminner användaren om att maten ska tittas till och en funktion som automatiskt stänger av kokzonen när den valda tiden tar slut.

Siemens EH675LFC1E mäter 52 cm x 60,2 cm x 5,1 cm (D x B x H).

Fördelar med Siemens EH675LFC1E:
PowerBoost-funktion och FryingSensor
Enkla kontroller
Två timerfunktioner
Bra användarrecensioner
Fyra kokzoner
Ändrat till svenska källor och justerat betygen.


Siemens EX975LXC1E

✅ 4.9 av 5 stjärnor baserat på kundomdömen hos Whiteaway.com
✅ 4.9 av 5 stjärnor baserat på kundomdömen hos Skousen.dk

Siemens EX975LXC1E

 

.
Siemens EX975LXC1E har inte varit med i några officiella experttester. Den här modellen är däremot populär bland konsumenterna som använder hällen i vardagen.

Den här spishällen har nämligen fått ett genomsnittligt omdöme på 4,9 av 5 stjärnor hos de danska återförsäljarna Whiteaway.com och Skousen.dk.

Användarna verkar framförallt positiva till att Siemens EX975LXC1E är effektiv och att matlagningen går både snabbare och lättare.

Även om konsumenterna generellt sett tycker bra om den här modellen finns det även ett par recensioner som anmärker på att ljudnivån kan vara lite störande.

Användarna: Genialt arbetsredskap

Siemens EX975LXC1E har recenserats av flera kunder hos återförsäljarna Whiteaway.com och Skousen.dk. En användare skriver i sin recension att den här hällen är ett genialt arbetsredskap, något som flera andra personer också verkar hålla med om.

Hällen beskrivs generellt sett som en bra och effektiv induktionshäll som gör att matlagningen går både snabbt och enkelt.

Några recensioner framhäver dessutom att Siemens EX975LXC1E har en stilren design. En person förklarar till exempel att hällen mest av allt liknar en designmöbel medan en annan användare beskriver den som ett vidunder.

Sist men inte minst är många användare positiva till att den här modellen är lätt att rengöra. Det nämns till exempel att man snabbt kan torka av hällen efter att man har använt den.

Man bör dock ta hänsyn till ljudnivån hos Siemens EX975LXC1E. Några recensioner nämner nämligen att hällen är lite störande.

Automatisk kokkärlsavkänning, PowerBoost och FryingSensor

Siemens EX975LXC1E har fem kokzoner och är därmed större än många andra modeller på marknaden.

Alla kokzoner är utrustade med automatisk kokkärlsavkänning. Detta innebär att hällen automatiskt känner av om det finns någon kastrull eller stekpanna på zonen.

Siemens EX975LXC1E har dessutom två praktiska funktioner som kallas för PowerBoost och FryingSensor.

FryingSensor ser till att temperaturen hålls på en jämn nivå under matlagningen medan PowerBoost gör att uppvärmningen går snabbt.

Siemens EX975LXC1E har även en funktion som heter PowerMove Plus. Den här funktionen delar upp hällen i tre olika värmezoner och gör därmed att man kan tillaga mat vid olika temperaturer på en och samma gång.

Användarvänlig häll med FlexMotion

Siemens EX975LXC1E är en användarvänlig spishäll med enkla kontroller. Den här hällen kontrolleras nämligen med hjälp av en Dual LightSlider-funktion som gör det lätt att ställa in och justera alla inställningar och funktioner.

Hällen har dessutom en funktion som kallas för FlexMotion. Denna funktion kommer ihåg temperaturinställningar för specifika kokkärl och anpassar automatiskt temperaturen om man flyttar runt kastrullen på kokzonen.

Den här spishällen kommer dessutom ihåg de senast använda inställningarna om man håller ner startknappen i några sekunder. Tack vare detta behöver man inte ställa in hällen på nytt om man vill använda samma inställningar som tidigare.

Siemens EX975LXC1E mäter 52 cm x 91,2 cm x 5,1 cm (D x B x H).

Fördelar med Siemens EX975LXC1E:
Flexibel modell med FlexMotion
Fem kokzoner
PowerBoost-funktion
PowerMove Plus
FryingSensor


Siemens EH851FEB1E

✅ Bra användarrecensioner hos Testfreaks.se
✅ 4.7 av 5 stjärnor baserat på kundomdömen hos Whiteaway.com
✅ 4.9 av 5 stjärnor baserat på kundomdömen hos Power.se

Siemens EH851FEB1E

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

 

.
Siemens EH851FEB1E har inte varit med i några officiella expertundersökningar. Den här modellen är däremot en konsumentfavorit som har fått fina betyg på 4,7 respektive 4,9 av 5 stjärnor hos de två återförsäljarna Whiteaway.com och Power.se. Modellen har även fått bra användarrecensioner hos Testfreaks.se.

I användarrecensionerna kan man till exempel läsa att konsumenterna tycker bra om de praktiska och effektiva funktionerna hos den här hällen. De skriver bland annat att dessa funktioner ökar flexibiliteten i matlagningen.

Även om användarna generellt sett tycker riktigt bra om Siemens EH851FEB1E anmärker de även på ljudnivån hos den här hällen. De förklarar att spishällen kan väsnas en del och att detta är något man bör ta med i beräkningen.

Användarna: Elegant häll med effektiva funktioner

Enligt kunderna hos Power.se och Whiteaway.com samt recensenterna hos Testfreaks.se är Siemens EH851FEB1E både stilren och elegant. De förklarar även att matlagningen går snabbt med den här hällen.

En användare skriver till exempel att spishällen har en enkel och stilren design som passar perfekt in i köket. Detta är något som flera andra personer också verkar hålla med om.

Många nämner även att Siemens EH851FEB1E har en mängd effektiva funktioner. Några användare skriver bland annat att man kan laga mat snabbt och enkelt på den här hällen. I en recension kan man till och med läsa att det är en dröm att laga mat på den här modellen.

Användarna framhäver dessutom att hällen är enkel att använda. Man kan därför komma igång snabbt utan att behöva lägga en massa tid på att läsa igenom manualer. Den enda nackdelen som nämns med Siemens EH851FEB1E är faktiskt att ljudnivån är lite för hög enligt vissa användare.

PowerBoost-funktion och timer

Siemens EH851FEB1E har fyra kokzoner som kontrolleras med hjälp av en touchslider-funktion. Med denna kan man enkelt justera effekten och ställa in den temperatur man vill ha.

Den här hällen har dessutom en PowerBoost-funktion som ökar effekten med upp till 50 %. Detta ger en snabbare uppvärmning och sparar dessutom både tid och energi.

Det finns även en timerfunktion som stänger av hällen efter att den valda tiden har passerat.

Enkel rengöring och barnspärr

Siemens EH851FEB1E är lätt att rengöra och kan helt enkelt torkas av efter att man har använt den. Hällen har nämligen en blank och slät yta som gör det lättare att få bort matrester, olja och fett. Matresterna kan dessutom inte bränna fast på själva hällen.

Siemens EH851FEB1E har även en barnspärr som ser till att barn varken kan starta hällen eller ändra några inställningar.

Siemens EH851FEB1E mäter 52,2 cm x 80,2 cm x 5,1 cm (D x B x H).

Fördelar med Siemens EH851FEB1E:
Enkel rengöring
PowerBoost-funktion
Timer
Säker modell
Touchslider-funktion

Här kan du se en presentationsvideo för Siemens EH851FEB1E. Videon är gjord av danska WhiteAway.com:


Alternativ till Siemens spishällar

I den här artikeln har vi hittills gått igenom ett par olika spishällar från Siemens. Alla dessa har fått bra betyg av antingen experter eller vanliga användare.

Det är dock inte bara Siemens som tillverkar bra spishällar. För att skapa en mer balanserad överblick vill vi därför presentera ett antal hällar från andra tillverkare också. Modellerna som vi går igenom här nedanför har också fått bra recensioner från experter eller användare.


Electrolux HOI620S

Electrolux HOI620S

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

 

 

.Snabb uppvärmning och automatisk kokkärlsavkänning

Electrolux HOI620S har fyra kokzoner och passar därför bra för en familj på ungefär fyra personer. Eftersom att det här är en induktionshäll är man dessutom garanterad en snabb uppvärmning.

Den snabba uppvärmningen beror dock inte bara på induktion. Den här modellen har nämligen även en Boosterfunktion som skapar hög värme på kort tid. Denna funktion sparar därmed tid och bidrar faktiskt samtidigt till en lägre energiförbrukning.

Electrolux HOI620S är dessutom försedd med en automatisk kokkärlsavkänning som gör att hällen inte aktiveras förrän man placerar en kastrull eller stekpanna på den. Detta innebär även att hällen stänger av automatiskt om kokkärlet tas bort.

Användarvänlig modell och enkel rengöring

Electrolux HOI620S är lätt att både använda och rengöra. Den är dessutom enkel att komma igång med. Det går nämligen snabbt att installera hällen, och den är sedan redo att användas så fort man har kopplat in elkontakten.

När man är klar med matlagningen är rengöringen också enkel. Eftersom att ytan på hällen aldrig blir särskilt varm kan man helt enkelt torka av den direkt när maten är klar. Detta innebär även att eventuella matrester inte bränner fast på hällen.

Säker spishäll med restvärmeindikering

Electrolux HOI620S är en säker spishäll med en barnspärr för kokzonerna.

När barnspärren är aktiverad går det inte att starta hällen. När man vill laga mat igen måste man därför stänga av spärren först.

Sist men inte minst har den här modellen restvärmeindikatorer som anger var hällen är varm. Tack vare detta kan man alltid se vilka kokzoner som fortfarande är varma när man har använt hällen.

Electrolux HOI620S mäter 52 cm x 59 cm x 6 cm (D x B x H).

Fördelar med Electrolux HOI620S:
Säker modell med barnspärr
Restvärmeindikering
Kokkärlsavkänning
Snabb uppvärmning
Användarvänlig modell

Här kan du se en presentationsvideo för Electrolux HOI620S. Videon är gjord av Tretti.se:


Gram KKI 6044-90 T

Gram KKI 6044-90 T

 

.

Kokkärlsavkänning, varmhållning och Boosterfunktion

Gram KKI 6044-90 T är en induktionshäll med fyra kokzoner. Den här modellen har även automatisk kokkärlsavkänning, en varmhållningsfunktion samt en Boosterfunktion.

Boosterfunktionen ökar effekten med upp till 50 % och gör på så vis att uppvärmningen går snabbare. Varmhållningsfunktionen är sedan praktisk när man vill hålla den färdiga maten varm tills man tar bort grytan från hällen.

Den här spishällen är dessutom utrustad med automatisk kokkärlsavkänning. Detta innebär att hällen inte startar förrän kastrullen eller stekpannan placeras på kokzonen.

Den automatiska kokkärlsavkänningen gör även att kokzonen stänger av när man tar bort kastrullen från den.

Flera praktiska egenskaper

Gram KKI 6044-90 T har flera praktiska egenskaper. Det finns till exempel en uppkokningsautomatik som värmer upp kokzonen till högsta värmeläget för att sedan sänka till den valda inställningen. Tack vare denna funktion behöver man alltså inte anpassa temperaturen under matlagningen.

Hällen har även en Autofocusfunktion som anpassar kokzonerna till storleken på den aktuella kastrullen eller stekpannan. Man kan alltså använda kokkärl av alla möjliga storlekar på den här hällen.

Gram KKI 6044-90 T har dessutom en timer som kan ställas in separat för varje kokzon. När man använder timerfunktionen stänger kokzonen automatiskt av när tiden tar slut. Detta minskar risken för att maten ska brännas vid. Timern kan även användas som en äggklocka.

Säker modell

Gram KKI 6044-90 T är en säker spishäll med flera olika säkerhetsfunktioner. Det finns till exempel en barnspärr som gör det möjligt att låsa hällen så att man varken kan starta den eller ändra några inställningar.

Hällen har även andra säkerhetsfunktioner som gör att den stänger av automatiskt vid överhettning, torrkokning och överkokning.

Den stänger dessutom av automatiskt om grytan tas bort från kokzonen.

Gram KKI 6044-90 T mäter 51,8 cm x 57 cm x 5,5 cm (D x B x H).

Fördelar med Gram KKI 6044-90 T:
Säker häll med flera säkerhetsfunktioner
Timer
Autofocus
Automatisk kokkärlsavkänning
Snabb uppvärmning med Boosterfunktion


Tips för dig som ska köpa en ny spishäll

Tips för dig som ska köpa en ny spishäll

Spishällen är en integrerad del av köket. För att du ska hitta rätt modell för just ditt kök är det därför bra att fundera på saker som placering, matlagningsmetoder och säkerhetsfunktioner innan du köper en ny häll.

Vi vet dock att det kan vara svårt att hitta rätt modell. Här har vi därför sammanställt en kort köpguide som hjälper dig att hitta rätt produkt för dig och dina behov.

Vilken typ av spishäll vill du ha?

HmmFörst och främst bör du komma fram till vilken typ av spishäll du vill ha. Det finns flera olika typer på marknaden, men de flesta väljer antingen en induktionshäll eller en keramikhäll. Så vad är då skillnaden på dessa två modeller?

Induktionshäll: Med en induktionshäll får du en produkt som reagerar ögonblickligen när du höjer eller sänker temperaturen. Detta innebär att du har full kontroll över temperaturen och att matlagningen går både snabbt och enkelt.

Keramikhäll: En keramikhäll är en klassisk spishäll som fortfarande används i många hem. Uppvärmningssystemet i den här typen av häll sitter under en keramisk glasskiva. Keramikhällar är även kända för att vara enkla att rengöra.

Hur stor ska hällen vara?

Nästa sak som du bör fråga dig själv är hur stor eller liten spishällen bör vara. Detta beror förstås på hur mycket plats du har i köket.

Eftersom att det finns spishällar i alla möjliga former och storlekar kan du hitta både små och stora modeller på marknaden.

Ju större hällen är, desto mer plats har du när du lagar mat. På en större häll får du nämligen fler kokzoner att placera kastruller och stekpannor på. Hur stor matlagningsyta du behöver beror givetvis även på hur många personer som ingår i hushållet. Ta därför hänsyn till detta också när du väljer en ny spishäll.

Vad lagar du för mat?

När du ska köpa en ny spishäll bör du även fundera på vad du ska använda hällen till. Vad för typ av matlagning brukar du ägna dig åt? Om du alltid gör snabba och enkla recept kanske du inte behöver så mycket mer än en häll som kan steka och koka mat.

Gillar du däremot lite mer avancerad matlagning kanske du vill ha en häll som är anpassad för till exempel ångkokning, vattenbad och andra typer av tekniker.

I vilket fall som helst är det viktigt att du är medveten om dina behov. Det blir garanterat roligare att stå i köket och laga mat om det är enkelt att använda hällen till precis det du vill göra.

Måste hällen vara lätt att rengöra?

Måste hällen vara lätt att rengöraEn annan faktor att ta med i beräkningen är hur lätt eller svår spishällen är att rengöra. Vissa hällar är nämligen lättare att rengöra än andra.

Keramikhällar är kända för sin enkla rengöring. De har nämligen en slät yta som är lätt att torka av.

Induktionshällar är faktiskt också enkla att rengöra eftersom att induktionstekniken gör att hällens yta hålls sval. Detta innebär att man kan torka av ytan på en gång när man är klar med matlagningen. På en induktionshäll slipper man därför även fastbrända matrester på hällens yta.

Ta reda på säkerhetsfunktionerna

Säkerheten är en annan viktig punkt att ha i åtanke. Många spishällar har flera olika säkerhetsfunktioner, men det finns även modeller utan några säkerhetsfunktioner alls.

Det är alltid bra om hällen har en barnspärr, framförallt om det finns barn i hushållet. Det kan även vara bra med funktioner som förhindrar överkokning, överhettning och andra problem.

Du bör även kontrollera att hällen är utrustad med restvärmeindikatorer. Dessa gör att du alltid kan se vilka kokzoner som är varma och vilka som har hunnit svalna.

Behöver du några specifika funktioner?

När du letar efter en ny spishäll har du möjlighet att välja mellan en mängd olika funktioner.

Genom att komma fram till vilka funktioner du vill ha och behöver blir det lättare att välja rätt spishäll för just dina behov.

Detta kan till exempel röra sig om automatisk kokkärlsavkänning, restvärmeindikering och andra mer avancerade funktioner.

Börja med att titta vad du hittar för funktioner hos olika spishällar. Fundera sedan på vilka funktioner som skulle vara praktiska för dig.

Hur energisnål är spishällen?

energimärkning I och med att det finns så många olika spishällar på marknaden kan energiförbrukningen variera mycket mellan olika modeller.

En induktionshäll är i regel mer energisnål än gashällar och keramikhällar.

Detta beror bland annat på att induktion överför energin direkt till botten av kastrullen eller stekpannan istället för att värma upp själva kokzonen. Detta resulterar i en betydligt lägre energiförbrukning eftersom att det inte skapas någon spillvärme.

Precis som med alla andra produkter för köket och resten av hemmet är det alltså bäst att vara uppmärksam på energiförbrukningen, särskilt om du vill ha energisnåla produkter.


Vetenskapen bakom induktion

induktion Induktionshällar har blivit väldigt populära på senare år. Detta beror både på den snabba uppvärmningen och nedkylningen samt att de är enkla att använda.

Men hur fungerar egentligen en induktionshäll? Det berättar vi mer om här nedanför. Informationen är baserad på en artikel från Illvet.se.

Induktionshällar för över värmen till kastrullen eller stekpannan som står på kokzonen med hjälp av magnetfält. Värmen överförs dock bara till botten av själva grytan eller stekpannan, vilket bidrar till att minska energiförbrukningen.

Illvet.se berättar att hemligheten bakom induktion är en elektrisk spole som sitter under själva kokzonen. De förklarar funktionen på följande vis:

“När ström passerar genom spolen bildar den ett högfrekvent magnetfält. Detta magnetfält skapar en elektrisk ström i grytans eller stekpannans botten, och på grund av det elektriska motståndet blir metallen i grytan eller stekpannan varm. Denna värme fortplantar sig därefter till maten.”

Energiförbrukningen blir dessutom lägre med induktionshällar eftersom att de värmer upp maten snabbt. De är även kända för att ha enkla kontroller som underlättar matlagningen.

Tänk dock på att du måste använda rätt typ av kastruller och stekpannor på en induktionshäll. För att induktionstekniken ska fungera är det nämligen viktigt att du använder rätt kokkärl. Idag finns det dock en mängd olika kastruller och stekpannor som fungerar med induktion.

Du kan enkelt ta reda på om en viss gryta eller stekpanna kommer att fungera på din induktionshäll genom att ta en magnet och hålla den mot botten. Om botten är magnetisk innebär det att kastrullen eller stekpannan fungerar på induktionshällen.


FAQ – Vanliga frågor

Vilka Siemens spishällar är bäst i test?

Siemens EH651FEB1E

Hur testas Siemens spishällarna?

Spishällarna bedöms baserat på deras energieffektivitet, värmefördelning och förmåga att koka upp en bestämd mängd vatten. Man bedömer dessutom deras energiförbrukning, användarvänlighet och säkerhet.

Vilken energiklass ska jag välja?

Skalan för spishällar går från A+++ i toppen till D i botten. Rekommendationen är att välja en modell i klass A+ eller bättre.


Genomgång av testkällor

Testfreaks.se 
Hemsidan Testfreaks.se hjälper butiker, tillverkare och konsumenter med frågor och svar samt annat konsumentinnehåll. På Testfreaks.se kan man dessutom hitta användarrecensioner som ger en inblick i vad andra konsumenter tycker om olika produkter. Den här gången rör det sig om recensioner av spishällen Siemens EH851FEB1E. Om du vill läsa vad konsumenterna tycker hittar du alla användarrecensioner hos Testfreaks.se.

The Telegraph 
The Telegraph är en brittisk tidning som varje dag skriver om nyheter och händelser från både in- och utland. The Telegraph testar och recenserar även en mängd olika konsumentprodukter och har till exempel genomfört ett test av marknadens bästa induktionshällar. I denna undersökning provade de bland annat modellen Siemens EH975LVC1E. Du hittar hela recensionen här.


Andra relevanta tester och artiklar

Om du inte hittade vad du var ute efter i den här artikeln om Siemens spishällar har vi på Konsumentmagasinet ett flertal andra artiklar som också kan vara av intresse.

I artikeln Induktionshäll test får du till exempel en överblick över marknadens övriga testvinnande spishällar. Du kan även läsa artikeln Siemens induktionshäll test om du vill se vår sammanställning av Siemens bästa induktionshällar.

Om du är intresserad av en ny ugn kan vi hjälpa dig på det området också.

Vi har till att börja med en generell artikel, Ugn test, där vi har samlat marknadens bästa ugnsmodeller. I den artikeln hittar du även goda råd och tips på vad du bör tänka på när du ska köpa en ny ugn.

Beroende på vilken typ av ugn och vilka funktioner du är intresserad av kanske du även vill läsa någon av våra artiklar där vi fokuserar på olika egenskaper.

Vi har till exempel flera artiklar för dig som är på jakt efter en inbyggnadsugn. Om du är intresserad av ett specifikt märke kanske du vill läsa någon av våra tillverkarspecifika artiklar, till exempel Siemens inbyggnadsugn test.

Vi har även mer övergripande artiklar där vi fokuserar på ugnar från en viss tillverkare. Om du är intresserad kan du läsa någon av följande artiklar: Electrolux ugn test, Siemens ugn test, eller Bosch ugn test. Alla dessa artiklar innehåller en översikt över testvinnande ugnar.

Ett alternativ som bara blir mer och mer populärt är ugnar med ångfunktion. I vår artikel Ångugn test hittar du en genomgång av marknadens bästa modeller.

Om du är ute efter en ugn med funktioner som underlättar rengöringen kanske du även är intresserad av våra artiklar Självrengörande ugn test och Pyrolysugn test.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta