Induktionsspis Test 2019 – Se de bästa modellerna – Bäst i Test guide

0

Induktionsspisar är populära som aldrig förr. Detta har gjort att priserna har blivit allt mer rimliga, där alla i princip idag kan köpa en induktionsspis. Det finns flera skäl bakom spisens stora popularitet, och den största orsaken är nog dess effektiva och snabba uppvärmning, samt dess strömsparande teknologi.

Vi har i detta induktionsspis test undersökt marknaden och hittat de bästa modellerna just nu. Läs mer och hitta din favorit.

Först går vi igenom de utvalda modellerna var för sig, som därefter följs upp av lite mer allmän info kring induktionsspisar. Därefter lyfter vi fram en rad källor för mer information, samt länkar till de tester som är underlaget för denna artikel.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Gram EKI 12654-90

Rekommenderad hos Madmaskiner.dk
Kan koka 1 liter vatten på endast 90 sekunder

gram-eki-12654-90 induktionskomfur

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
10 069,00 Kr. 0,00 Kr. 10 069,00 Kr. Läs mer
10 793,00 Kr. 0,00 Kr. 10 793,00 Kr. Läs mer
10 799,00 Kr. 0,00 Kr. 10 799,00 Kr. Läs mer

 

Med Gram EKI 12654-90 får du en spis med traditionella dimensioner och med en ugnsvolym på 66 liter. Bortsett från dimensionerna, är det dock inte mycket annat som är traditionellt med denna modell, eftersom den bjuder på en uppsjö av olika, praktiska funktioner och detaljer.

Här är säkerheten i topp. Exempelvis är ugnsdörren utrustad med hela tre lager glas, som säkrar att ugnen inte blir speciellt varm utåt. Finns det barn i hemmet, så är det bra att veta att säkerheten har ökat hos Gram EKI 12654-90, som har inbyggda, elektroniska barnsäkringsfunktioner. Dessa kan kopplas bort när barnen blir större.

Snabb uppvärmning med induktion

Gram EKI 12654-90 är både stark när det gäller själva ugnsfunktionerna (vi återvänder strax till dessa), samt när det kommer till hanteringen av sås och potatis. De fyra kraftfulla kokningszoner presterar upp till 3000 Watt per zon och fungerar med induktion. Detta leder till snabb och strömsparande uppvärmning, något som gör att modellen även får en snygg A-energimärkning.

Kokzonerna har dessutom en inbyggd booster-funktion, som om det behövs kan värma upp i turbohastighet. En liter vatten kan således med denna funktion koka på endast 90 sekunder och detta kan knappast någon av de flesta vattenkokare matcha.

Massor av funktionalitet och program

Ugnen har en stor funktionalitet, och utöver självklarheter som exempelvis varmluft och grill, så får du en rad specialprogram med Gram EKI 12654-90: pizzafunktion, turbogrill, ECO-funktion och flera andra. Allt styrs med behagliga rattar som kan skjutas in när de inte används, så att du slipper rengöra dessa från matlagningssmutsen.

Ugnens utrymme är dessutom upplyst med halogenbelysning, så att det är lätt att se hur långt maten har kommit under lagningsprocessen. Det medföljer bakningsplåtar med EasySlip-beläggning, som underlättar rengöringen betydligt. Det är också värt att uppmärksamma att de medföljande plåtarna är extra djupa i jämförelse med traditionell standard.

Till ugnen hör även ett set flyttbara teleskopsarmar, som gör det lätt att hålla koll på utvecklingen på plåten. Modellen bjuder dessutom på en inbyggd stektermometer samt självrengöringsfunktion med ånga, som ser till att den efterföljande rengöringen går något lättare än hos de traditionella spisarna.


Fördelar med Gram EKI 12654-90:

🔵 Rattar som kan vridas in
🔵 Fyra kokzoner med boost-funktion
🔵 3 lagers glas säkrar mot brännhet yttersida av ugnen
🔵 Flytbara teleskoparmar och extra djupa plåtar
🔵 Inbyggd stektermometer
🔵 Barnsäkring som kan kopplas från och till


Electrolux EKI6051EOW

Stor ugn med självrengöring
Billig ugn

electrolux-eki6051eow

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
8 999,00 Kr. 0,00 Kr. 8 999,00 Kr. Läs mer
9 099,00 Kr. 0,00 Kr. 9 099,00 Kr. Läs mer
9 199,00 Kr. 0,00 Kr. 9 199,00 Kr. Läs mer

 

Även om Electrolux EKI6051EOW tillhör de billigaste modellerna vi går igenom här i artikeln, så är det trots allt tal om en extra stor ugn på hela 72 liter. Detta ger plats till större rätter, som en rejäl stek, något som är praktiskt om familjen är stor.

Med denna modell får du inte den största arsenalen av specialfunktioner och finesser, och designen är rätt traditionell. Du betalar i gengäld heller inte för dessa saker, så priset är rätt så attraktivt. Dessutom får du kokzoner med strömsparande induktion, som placerar modellen på A-nivå i energimärkningen. Du får också en gedigen spis, som styrningsmässigt nästan är självförklarande. Den fungerar så som en spis brukar, något som är ett stort plus för många.

Populär och genomprovad modell

Modellen har varit ute på marknaden under längre tid nu och det finns därför riktigt många användare som har kunnat njuta av att testa den ordentligt i verkligheten. Detta har varit en stor förnöjelse, om man ska tro konsumenternas egen betygssättning. Här får Electrolux EKI6051EOW nämligen i genomsnitt 4,6 av 5 möjliga stjärnor av produktrecensionerna på diverse webbshoppar, vilket är mycket överbevisande.

En av de största fördelarna med denna Electrolux-modell är den välfungerande självrengöringsfunktionen. Så snart temperaturen i ugnen kommer över 200 grader, påbörjas det en pyrolysprocess som bryter ner smuts och matrester. Detta gör den löpande rengöringen överkomlig. Ytterligare en fördel i detta sammanhang är att ugnsdörren om nödvändigt helt kan plockas bort – utan användning av några som helst verktyg.

Fördelar med Electrolux EKI6051EOW:

🔵 Extra stort ugnutrymme på 72 liter
🔵 Mycket spis för pengarna
🔵 Energisparande kokzoner med induktion
🔵 Enkel och självförklarande styrning
🔵 Effektiv självrengöringsfunktion
🔵 Möjlighet för att plocka bort ugndörren utan verktyg


Siemens HA748230U

Populär induktionsspis
Induktionsfält samt 8 ugnsfunktioner

siemens-ha748230u

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
9 372,00 Kr. 0,00 Kr. 9 372,00 Kr. Läs mer
9 372,00 Kr. 0,00 Kr. 9 372,00 Kr. Läs mer
9 372,00 Kr. 0,00 Kr. 9 372,00 Kr. Läs mer

 

Modellen HA748230U är en av de riktigt bra i utbudet från Siemens, om du är på jakt efter en ny spis med induktion. Tittar man på konsumenternas erfarenheter via olika recensioner på nätet, så råder det heller inga tvivel om att denna modell tillhör de absoluta favoriterna: den genomsnittliga bedömningen ligger på hela 4,9 av 5 möjliga stjärnor.

Denna spis bjuder även på allt vad man kan förvänta sig i ett modernt kök. Designen är snygg med cylindriska rattar, som kan skjutas in när de inte är i bruk, kombinerat med en tydlig display i fronten. Styrningen av själva kokzonerna sker via en touchpanel på själva kokplattan. Det gör den enkel att styra, även om man står över grytorna.

Stark ugn med många funktioner

Bakningsdelen av Universal PLUS bjuder på en lång rad praktiska funktioner, som QuickStart och snabbuppvärmning, och det finns nästan obegränsade möjligheter för både bakning och stekning. Utöver alla vanliga funktioner, med över- och undervärme, varmluft och så vidare, får du även avfrostning, 3D varmluft plus, pizzafunktion och olika grillfunktioner.

Bakväggen i Siemens HA748230I har en EcoClean yta och insidan av ugnsdörren är i glas. Detta för att underlätta rengöringen. I det dagliga användandet kommer du uppskatta denna dämpande ugnsdörr, som säkrar en glidande och lyxig öppning och stängning. Locket blir för övrigt maximalt 40 grader varmt tack vare en inbyggd kylblåsare.

Koksektion med hög säkerhet

Koksektionen är utrustad med fyra kokzoner med intelligent induktion, som automatiskt registrerar om det är en gryta eller en panna på den tända zonen. Är inte detta fallet, avbryts induktionen. Med hela 17 effekttrin för varje zon, så är det lätt att hitta den bästa inställningen, antingen hur maten ska kokas, sjudas eller bara hållas varmt. Vill du snabbt komma igång, finns det möjlighet att använda en boost-funktion, som t.ex. kan koka en liter vatten på bara 90 sekunder.

Det finns inbyggd barnsäkring i touchpanelen, så att kokzonen inte tänds vid en olycka och efter avslutad matlagning meddelar restvärmeindikatorn om kokningsytan fortfarande är varm. Detta är den dock bara ett kort tag, eftersom induktionsprincipen bara värmer upp själva grytan eller pannan.

Fördelar med Siemens HA748230U: 

🔵 Snygg design med display och touchpanel
🔵 Väldigt populuär hos konsumenterna: 4,9 av 5 stjärnor
🔵 Dämpad ugnsdörr med fullt glas på baksidan
🔵 Fyra kokzoner med 17 effekttrin och booster-funktion
🔵 Barnsäkring och restvärmeindikatorer


Bosch HCA628120U

Toppbetyg från svenska testmagasinet Råd & Rön
Induktion och touchpanel

bosch-hca628120u

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
8 925,00 Kr. 0,00 Kr. 8 925,00 Kr. Läs mer
8 925,00 Kr. 0,00 Kr. 8 925,00 Kr. Läs mer

 

Modellen HCA628120U från Bosch ser vid första anblick rätt traditionellt ut, designmässigt, med bara två enkla rattar i fronten. Vid närmare anblick kommer man nog att upptäcka att frontknapparna kompletteras av en avancerad touchpanel. Panelen är inbyggd i själva kokplattan för optimal överblick, när man står och rör i grytorna. Modellen använder induktionsprincipen, när grytorna- och pannorna ska värmas upp, och därför blir varken touchpanelen eller andra delar av kokplattan varma.

Med Bosch HCA28120U har du tillgång till de klassiska fyra kokzonerna, som var för sig har boost, en speciell funktion, om det exempelvis behövs värmas vatten i en kastrull. Genom användningen av denna funktion tar det bara 1,5 minut till att värma upp en liter vatten. Dessutom får du hela 17 olika effekttrin för användning för varje kokzon, så att temperaturen kan regleras till det optimala läget.

Intelligent elektronik styr säkerheten

Kokzonerna är försedda med en Power Management-funktion, som automatiskt registrerar om det är en gryta eller en panna på zonen. Är inte detta fallet, släcks den automatiskt strax före induktionen. Det finns dessutom även elektronisk barnsäkring och en huvudbrytare med paus/stop-funktion. Ytterligare en säkerhet är restvärmeindikatorerna, som utmärker sig med två indikationsnivåer.

Stor ugn med extra funktioner

Rent mekaniskt är ugnsdörren försedd med dörrlås, så att barn inte kan öppna dörren och riskera att bränna sig. På utsidan blir inte ugnen varm, då ett blåsningssystem kyler fronten konstant, så att den alltid blir som högst 40 grader.

Även ugnsutrymmet har med sina 66 liter plats för det mesta, och är lätt att överblicka med dess kraftiga inbyggda ljus. Baksidan av ugnsdörren är för övrigt i glas och i full storlek. Detta underlättar rengöringen avsevärt, om det kommer smuts på insidan. Du kommer också att uppskatta den praktiska lådan i själva ugnen, där bakplåtarna kan förvaras när de inte är i bruk.

Med Bosch HCA28120U har du tillgång till de klassiska fyra kokzonerna, som var för sig har boostats med en speciell funktion, om det exempelvis behövs värmas vatten i en kastrull. Genom användningen av denna funktion tar det bara 1,5 minut till att värma upp en liter vatten. Dessutom får du hela 17 olika effekttrin till användning för varje kokzon, så att temperaturen kan regleras till det optimala läget.

Fördelar med Bosch HCA628120U:

🔵 Inbyggd touchpanel i kokplattan
🔵 17 olika effekttrin för varje kokzon
🔵 Power Management för registrering av grytor
🔵 Elektronisk barnsäkring och restvärmeindikatorer
🔵 Blåsningssystem för nedkylning av fronten
🔵 Flera olika grill och specialfunktioner


Här är principerna bakom induktionsvärme

I denna artikel tar vi oss an kompletta spisar, som både har den vanliga ugnsdelen, kombinerad med en induktionsplatta. Även om de modeller vi har tagit upp här har ganska avancerade ugnar, fungerar dessa dock i större utsträckning som ugnar i traditionell mening. Denna teknologi är de flesta vana vid.

Lite annorlunda och spännande är dock principerna bakom induktionsplattorna, som är det som skiljer dessa spisar från de mer traditionella modellerna. Går man tillbaka i tiden, så var spisarna bränsle-baserade, där gas i många år var den primära uppvärmningskällan. Många gastronomer och professionella kockar föredrar fortfarande gas, då värmen är mycket snabb att regleras upp och ner.

Gasuppvärmningen har dock den nackdelen att en relativt stor mängd värme går till spillo, eftersom den varma luften släpps under grytan eller pannan. Rent säkerhetsmässigt, så är inte öppen eld helt optimalt. Därför har kokplattor i el genom åren blivit allt större på marknaden. Här är värmespillningen kraftigt reducerad, men det används fortfarande en del värme till att värma upp själva kokzonen, och är kastrullen inte helt platt i botten, försämras värmeöverföringen avsevärt.

Genom åren har utvecklingen därför gått i riktning mot glaskeramiska kokplattor med infraröd strålvärme, som kastas upp mot kokningsytan. Detta är lite mer effektivt, men fortfarande går en del av värmen till bl.a. uppvärmning av själva kokzonen. Ett problem med både kokplattor i el och det infraröda systemet, är dock att grytan ska täcka hela den uppvärmda delen. Annars går en stor del av värmen till spillo.

Elektromagnetiska svängningar genererar värmen

Alla dessa problem är dock lösta med induktionsvärme, som fungerar på ett helt annat sätt. Här är det nämligen elektromagnetiska svängningar som genererar värmen i grytan. Det är med andra ord i princip bara grytan som blir varm, och därmed är problemet med den spillda värmen löst. Grytan ger dock lite värme till underlaget, något som dock är obetydligt i jämförelse med andra tekniker, och därför är en induktionsspis betydligt mer energivänlig och säker.

När det bara är en gryta som ska värmas upp, går det betydligt snabbare att få den till att koka. En liter vatten kan med en induktionsplatta generellt komma till kokningspunkten efter ca 90 sekunder, vilket faktiskt är snabbare än en stor del vattenkokare.

En induktionsspis är en aning dyrare i inköpspris än en vanlig spis, men prisskillnaden återbetalar sig över tiden i form av sparad el. Därtill kommer en betydligt högre komfort under matlagningen, vilket också har ett värde för de flesta.

Vill du veta mer om tekniken, så kan du läsa en snabb och lättförståelig artikel om principerna bakom här. Du kan eventuellt även läsa mer om annat på Wikipedias artikel.

En induktionsspis kräver speciella grytor

När du väljer att investera i en induktionsspis, ska du vara förberedd på att det behövs bytas ut grytor och pannor. För att induktionen ska kunna fungera, ska det nämligen finnas magnetiska material i botten av köksredskapen, något som generellt sätt inte finns på allmänna grytor och pannor.

Dessa speciella köksredskap är lite dyrare än de traditionella utgåvorna. Trots detta, så är det viktigt att vara uppmärksam på att pris och kvalitet inte nödvändigtvis hänger ihop med dessa produkter. Detta kan du läsa mer om detta här.


Induktionsspis Test – Dessa källor har vi använd

För att hitta de bästa induktionsspisarna på marknaden just nu, har vi tagit utgångspunkt i det väletablerade, svenska konsumentmagasinet Råd & Rön, som under sommaren 2016 testade en rad induktionsspisar. Du kan läsa deras test genom att klicka på denna länk; var dock uppmärksam på att full tillgång kräver ett betalt abonnemang.  Dessutom har vi tagit utgångspunkt i danska sajten Madmaskiner.

Vi har även kikat närmare på konsumenternas egna erfarenheter från köket. När allt kommer omkring, så är det kanske en av de bästa källorna man kan ha sin utgångspunkt i, när en produkt ska värderas. Några av de granskade modellerna är fortfarande nya, så hittills har vi inte kunnat hitta officiella och opartiska konsumentrecensioner, men de övriga vi har tagit upp får riktigt snygga konsumentrecensioner, om man kollar in webbshopparna som återförsäljer dessa.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse