Induktionsspis Test – Se de bästa modellerna – Bäst i Test guide

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

Induktionsspisar är populära som aldrig förr. Detta har gjort att priserna har blivit allt mer rimliga, där alla i princip idag kan köpa en induktionsspis. Det finns flera skäl bakom spisens stora popularitet, och den största orsaken är nog dess effektiva och snabba uppvärmning, samt dess strömsparande teknologi.

Vi har i detta induktionsspis test undersökt marknaden och hittat de bästa modellerna just nu. Läs mer och hitta din favorit.

Först går vi igenom de utvalda modellerna var för sig, som därefter följs upp av lite mer allmän info kring induktionsspisar. Därefter lyfter vi fram en rad källor för mer information, samt länkar till de tester som är underlaget för denna artikel.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Induktionsspis Test 2021 – Här är de bästa modellerna på marknaden


Siemens HL9R4T020U

4.9 av 5 stjärnor hos magasinet Bastihemmet.se

Konsumentmagasinets rekommendation

Siemens HL9R4T020U

Induktionsspisen Siemens HL9R4T020U har testats och recenserats av det svenska magasinet Bastihemmet.se och får där ett betyg på 4,9 av 5 stjärnor. Experterna tycker otroligt bra om den snabba uppvärmningen och de bra funktionerna hos den här spisen och nämner faktiskt inga nackdelar alls med modellen.

Experterna: Modern spis med snabb induktionshäll

Enligt experterna från Bastihemmet.se är Siemens HL9R4T020U en enkel och modern spis med en snabb induktionshäll.

Experterna förklarar att hällen fördelar värmen bra och exakt där man behöver den. De berättar även att matlagningen aldrig har gått snabbare eller känts mer behaglig än med den här pärlan. Spisen har dessutom en extra power boost-funktion.

Utöver detta framhäver experterna att det finns tio automatiska program att välja mellan. De menar dessutom att alla dessa program ger fina resultat och en utsökt middag. Bastihemmet.se är faktiskt så imponerade av den här spismodellen att de inte nämner några nackdelar alls.

Induktionsspis med pyrolysrengöring

Induktionsspisen Siemens HL9R4T020U har en häll med fyra kokzoner och ett ugnsutrymme på 63 liter. Den här modellen är därför lagom stor för en familj på tre eller fyra personer.

Ugnen är försedd med teleskopskenor som gör det enkelt att både sätta in och ta ut mat. Kokzonerna på hällen har dessutom 17 effektlägen och en restvärmeindikator med två steg för varje kokzon. Alla fyra kokzoner kontrolleras med touchControl.

När man har använt ugnen behöver man dessutom inte oroa sig för att det ska ta lång tid att rengöra den. Siemens HL9R4T020U har nämligen ett pyrolysprogram som bränner smuts och fett till aska. När rengöringsprogrammet är färdigt behöver man därför bara torka bort askan som är kvar med en fuktig trasa.

Den här induktionsspisen är dessutom ganska energisnål. Modellen tillhör nämligen energiklass A och förbrukar därmed inte särskilt mycket ström per år.

Multifunktionell ugn med flera funktioner

Utöver en snabb och exakt induktionshäll har Siemens HL9R4T020U även en multifunktionell ugn. Ugnen har sju olika ugnsfunktioner, bland annat över-/undervärme, 3D varmluft Plus, pizzaläge, stor variogrill, undervärme och varmluftsgrill.

Tack vare ugnens automatiska CookControl-program kan man dessutom uppnå utmärkta resultat i matlagningen. Allt man behöver göra är att sätta in maten i ugnen och knappa in vikten. Därefter väljer ugnen själv ett lämpligt program.

Fördelar med Siemens HL9R4T020U:
CookControl-program
Multifunktionell ugn med sju ugnsfunktioner
Fyra induktionskokzoner
Pyrolysprogram
Restvärmeindikering i två steg
Ugn med teleskopskenor


Bosch HLL090020U

4 av 5 stjärnor av kunderna hos danska Skousen.dk
5 av 5 stjärnor av kunderna hos WhiteAway.se

Kundfavorit toppbetyg

Bosch HLL090020U

.
Bosch HLL090020U har inte varit med i några officiella expertgranskningar men är däremot populär bland användarna. Den här induktionsspisen har nämligen fått fina betyg på 4 respektive 5 av 5 stjärnor av kunderna hos Skousen.dk och WhiteAway.se.

I recensionerna kan vi läsa att ugnen är stor och att spisen är enkel att använda. Flera användare påpekar även att Bosch HLL090020U har bra funktioner.

Användarna tycker generellt sett riktigt bra om Bosch HLL090020U. Det finns dock en person som anmärker på att modellen har en fläkt som blåser ut från spisen när ugnen är igång.

Användarna: Rymlig spis och bra kvalitet

Enligt kunderna hos Skousen.dk och WhiteAway.se är Bosch HLL090020U en utmärkt spis för priset man betalar. De framhäver bland annat att modellen är enkel att använda och att den gör vad den ska.

En användare skriver att Bosch HLL090020U fungerar fint och att modellen är enkel att hålla ren, vilket helt klart är en fördel i en hektisk vardag. I en annan recension kan vi även läsa att spisen har fyra bra kokzoner för grytor och stekpannor samt att den stora ugnen ger goda matlagningsmöjligheter.

Ingen av användarna hittar särskilt många nackdelar med Bosch HLL090020U. Den enda nackdelen som nämns är faktiskt att spisen har en fläkt som blåser ut luft direkt från ugnen när den är igång. Det är dock bara en person som skriver om detta.

Induktionshäll med glasyta och fyra kokzoner

Bosch HLL090020U har en induktionshäll med fyra kokzoner. Varje kokzon har 17 effektlägen och en boosterfunktion som snabbar på uppvärmningen ännu mer. Kokzonerna har dessutom en timer med avstängning.

Eftersom att spishällen har en glasyta är den enkel att rengöra. Detta innebär nämligen att hällen helt enkelt kan torkas av med en fuktig trasa när man är färdig med matlagningen.

Eftersom att kokzonerna kontrolleras med touchcontrol är det enkelt att styra alla fyra zoner. Sist men inte minst har varje kokzon en restvärmeindikator i två steg.

Sju ugnsfunktioner

Bosch HLL090020U har sju olika ugnsfunktioner: över-/undervärme, undervärme, 3D varmluft Plus, pizzaläge, varmluftsgrill och stor variogrill.

Funktionen 3D varmluft Plus ger en optimal värmefördelning och en jämn temperatur i hela ugnen. Detta innebär att man kan få ett jämnt resultat på tre nivåer samtidigt.

Ugnen i den här spisen har en kapacitet på 66 liter och är därmed lagom stor för en familj på tre eller fyra personer. Eftersom att Bosch HLL090020U tillhör energiklass A behöver man dessutom inte oroa sig för att spisen ska förbruka mycket ström.

Fördelar med Bosch HLL090020U:
Sju olika ugnsfunktioner
Glashäll med fyra induktionskokzoner
Ugnskapacitet på 66 liter
Energiklass A
Touchkontroller
Kokzoner med boosterfunktion


Gram EKI 17610-90

Kan koka 1 liter vatten på endast 90 sekunder

Bäst-omdömen

 

Med Gram EKI 17610-90 får du en spis med traditionella dimensioner och med en ugnsvolym på 77 liter. Bortsett från dimensionerna, är det dock inte mycket annat som är traditionellt med denna modell, eftersom den bjuder på en uppsjö av olika, praktiska funktioner och detaljer.

Här är säkerheten i topp. Exempelvis är ugnsdörren utrustad med hela tre lager glas, som säkrar att ugnen inte blir speciellt varm utåt. Finns det barn i hemmet, så är det bra att veta att säkerheten har ökat hos Gram EKI 17610-90, som har inbyggda, elektroniska barnsäkringsfunktioner. Dessa kan kopplas bort när barnen blir större.

Snabb uppvärmning med induktion

Gram EKI 17610-90 är både stark när det gäller själva ugnsfunktionerna (vi återvänder strax till dessa), samt när det kommer till hanteringen av sås och potatis. De fyra kraftfulla kokningszoner presterar upp till 3000 Watt per zon och fungerar med induktion. Detta leder till snabb och strömsparande uppvärmning, något som gör att modellen även får en snygg A-energimärkning.

Kokzonerna har dessutom en inbyggd booster-funktion, som om det behövs kan värma upp i turbohastighet. En liter vatten kan således med denna funktion koka på endast 90 sekunder och detta kan knappast någon av de flesta vattenkokare matcha.

Massor av funktionalitet och program

Ugnen har en stor funktionalitet, och utöver självklarheter som exempelvis varmluft och grill, så får du en rad specialprogram med Gram EKI 17610-90: pizzafunktion, turbogrill, ECO-funktion och flera andra. Allt styrs med behagliga rattar som kan skjutas in när de inte används, så att du slipper rengöra dessa från matlagningssmutsen.

Ugnens utrymme är dessutom upplyst med halogenbelysning, så att det är lätt att se hur långt maten har kommit under lagningsprocessen. Det medföljer bakningsplåtar med EasySlip-beläggning, som underlättar rengöringen betydligt. Det är också värt att uppmärksamma att de medföljande plåtarna är extra djupa i jämförelse med traditionell standard.

Till ugnen hör även ett set flyttbara teleskopsarmar, som gör det lätt att hålla koll på utvecklingen på plåten. Modellen bjuder dessutom på en inbyggd stektermometer samt självrengöringsfunktion med ånga, som ser till att den efterföljande rengöringen går något lättare än hos de traditionella spisarna.

Fördelar med Gram EKI 17610-90:
Rattar som kan vridas in
Fyra kokzoner med boost-funktion
3 lagers glas säkrar mot brännhet yttersida av ugnen
Barnsäkring som kan kopplas från och till


Här är principerna bakom induktionsvärme

I denna artikel tar vi oss an kompletta spisar, som både har den vanliga ugnsdelen, kombinerad med en induktionsplatta. Även om de modeller vi har tagit upp här har ganska avancerade ugnar, fungerar dessa dock i större utsträckning som ugnar i traditionell mening. Denna teknologi är de flesta vana vid.

Lite annorlunda och spännande är dock principerna bakom induktionsplattorna, som är det som skiljer dessa spisar från de mer traditionella modellerna. Går man tillbaka i tiden, så var spisarna bränsle-baserade, där gas i många år var den primära uppvärmningskällan. Många gastronomer och professionella kockar föredrar fortfarande gas, då värmen är mycket snabb att regleras upp och ner.

Gasuppvärmningen har dock den nackdelen att en relativt stor mängd värme går till spillo, eftersom den varma luften släpps under grytan eller pannan. Rent säkerhetsmässigt, så är inte öppen eld helt optimalt. Därför har kokplattor i el genom åren blivit allt större på marknaden. Här är värmespillningen kraftigt reducerad, men det används fortfarande en del värme till att värma upp själva kokzonen, och är kastrullen inte helt platt i botten, försämras värmeöverföringen avsevärt.

Genom åren har utvecklingen därför gått i riktning mot glaskeramiska kokplattor med infraröd strålvärme, som kastas upp mot kokningsytan. Detta är lite mer effektivt, men fortfarande går en del av värmen till bl.a. uppvärmning av själva kokzonen. Ett problem med både kokplattor i el och det infraröda systemet, är dock att grytan ska täcka hela den uppvärmda delen. Annars går en stor del av värmen till spillo.

Elektromagnetiska svängningar genererar värmen

Alla dessa problem är dock lösta med induktionsvärme, som fungerar på ett helt annat sätt. Här är det nämligen elektromagnetiska svängningar som genererar värmen i grytan. Det är med andra ord i princip bara grytan som blir varm, och därmed är problemet med den spillda värmen löst. Grytan ger dock lite värme till underlaget, något som dock är obetydligt i jämförelse med andra tekniker, och därför är en induktionsspis betydligt mer energivänlig och säker.

När det bara är en gryta som ska värmas upp, går det betydligt snabbare att få den till att koka. En liter vatten kan med en induktionsplatta generellt komma till kokningspunkten efter ca 90 sekunder, vilket faktiskt är snabbare än en stor del vattenkokare.

En induktionsspis är en aning dyrare i inköpspris än en vanlig spis, men prisskillnaden återbetalar sig över tiden i form av sparad el. Därtill kommer en betydligt högre komfort under matlagningen, vilket också har ett värde för de flesta.

Vill du veta mer om tekniken, så kan du läsa en snabb och lättförståelig artikel om principerna bakom här. Du kan eventuellt även läsa mer om annat på Wikipedias artikel.

En induktionsspis kräver speciella grytor

När du väljer att investera i en induktionsspis, ska du vara förberedd på att det behövs bytas ut grytor och pannor. För att induktionen ska kunna fungera, ska det nämligen finnas magnetiska material i botten av köksredskapen, något som generellt sätt inte finns på allmänna grytor och pannor.

Dessa speciella köksredskap är lite dyrare än de traditionella utgåvorna. Trots detta, så är det viktigt att vara uppmärksam på att pris och kvalitet inte nödvändigtvis hänger ihop med dessa produkter. Detta kan du läsa mer om detta här.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Electrolux EKI6051EOW

Stor ugn med självrengöring
Billig ugn

electrolux-eki6051eow

Även om Electrolux EKI6051EOW tillhör de billigaste modellerna vi går igenom här i artikeln, så är det trots allt tal om en extra stor ugn på hela 72 liter. Detta ger plats till större rätter, som en rejäl stek, något som är praktiskt om familjen är stor.

Med denna modell får du inte den största arsenalen av specialfunktioner och finesser, och designen är rätt traditionell. Du betalar i gengäld heller inte för dessa saker, så priset är rätt så attraktivt. Dessutom får du kokzoner med strömsparande induktion, som placerar modellen på A-nivå i energimärkningen. Du får också en gedigen spis, som styrningsmässigt nästan är självförklarande. Den fungerar så som en spis brukar, något som är ett stort plus för många.

Populär och genomprovad modell

Modellen har varit ute på marknaden under längre tid nu och det finns därför riktigt många användare som har kunnat njuta av att testa den ordentligt i verkligheten. Detta har varit en stor förnöjelse, om man ska tro konsumenternas egen betygssättning. Här får Electrolux EKI6051EOW nämligen i genomsnitt 4,6 av 5 möjliga stjärnor av produktrecensionerna på diverse webbshoppar, vilket är mycket överbevisande.

En av de största fördelarna med denna Electrolux-modell är den välfungerande självrengöringsfunktionen. Så snart temperaturen i ugnen kommer över 200 grader, påbörjas det en pyrolysprocess som bryter ner smuts och matrester. Detta gör den löpande rengöringen överkomlig. Ytterligare en fördel i detta sammanhang är att ugnsdörren om nödvändigt helt kan plockas bort – utan användning av några som helst verktyg.

Fördelar med Electrolux EKI6051EOW:
Extra stort ugnutrymme på 72 liter
Mycket spis för pengarna
Energisparande kokzoner med induktion
Enkel och självförklarande styrning
Effektiv självrengöringsfunktion
Möjlighet för att plocka bort ugndörren utan verktyg


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka induktionsspisar har fått bäst omdömen i tester?

Siemens HL9R4T020U

🤓 Hur testas induktionsspisarna?

Induktionsspisarna bedöms baserat på hur snabbt de blir varma, hur stabilt de håller temperaturen och hur hög energiförbrukning de har. Man tittar även på användarvänligheten och ljudnivån samt den elektriska och mekaniska säkerheten.

🤔 Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för ugnar går från A i toppen till G i botten. Energimyndigheten berättar dock att man alltid bör jämföra den faktiska energiförbrukningen per användning istället för att bara titta på energiklasserna. En användning motsvarar tillagningen av en stek.


Induktionsspis Test – Dessa källor har vi använd

För att hitta de bästa induktionsspisarna på marknaden just nu, har vi tagit utgångspunkt i det väletablerade, svenska konsumentmagasinet Råd & Rön, som under sommaren 2016 testade en rad induktionsspisar. Du kan läsa deras test genom att klicka på denna länk; var dock uppmärksam på att full tillgång kräver ett betalt abonnemang.  Dessutom har vi tagit utgångspunkt i danska sajten Madmaskiner.

Vi har även kikat närmare på konsumenternas egna erfarenheter från köket. När allt kommer omkring, så är det kanske en av de bästa källorna man kan ha sin utgångspunkt i, när en produkt ska värderas. Några av de granskade modellerna är fortfarande nya, så hittills har vi inte kunnat hitta officiella och opartiska konsumentrecensioner, men de övriga vi har tagit upp får riktigt snygga konsumentrecensioner, om man kollar in webbshopparna som återförsäljer dessa.

Bastihemmet.se 🇸🇪
Bastihemmet.se är ett svenskt magasin som tillhandahåller oberoende tester och recensioner av konsumentprodukter. De skriver även om tips och tricks för hus och hem. Bastihemmet.se har bland annat testat och recenserat Siemens HL9R4T020U och gett modellen ett betyg på 4,9 av 5 stjärnor. Du hittar hela recensionen här.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta