Induktionsspis Test – Se de bästa modellerna

0

Induktionsspisar är populära som aldrig förr. Detta har gjort att priserna har blivit allt mer rimliga, där alla i princip kan idag köpa en induktionsspis. Det finns flera skäl bakom spisarnas stora popularitet, och den största orsaken är nog dess effektiva- och snabba uppvärmningen, samt dess strömsparande teknologi. Vi har i detta induktionsspis test undersökt marknaden och hittat fram till de bästa modellerna just nu. Läs mer och hitta din favorit!

Först genomgår vi de utvalda modellerna var för sig, som därefter följs upp av lite mer allmän info kring induktionsspisar. Därefter lyfter vi fram en rad källor för mer information, samt länkar till de testerna som är underlaget för denna artikel.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Gram EKI 12654-90

Rekommenderad hos Madmaskiner.dk
Kan koka 1 liter vatten på endast 90 sekunder

gram-eki-12654-90 induktionskomfur

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
9 304,00 Kr. 0,00 Kr. 9 304,00 Kr. Läs mer
9 333,00 Kr. 0,00 Kr. 9 333,00 Kr. Läs mer
9 333,00 Kr. 0,00 Kr. 9 333,00 Kr. Läs mer

 

Med Gram EKI 12654-90 får du en spis i traditionella dimensioner med en ugnsvolym på 66 liter. Bortsett från dimensionerna, är det dock inte mycket annat som är traditionellt med denna modell, eftersom den bjuder på ett hav av olika, praktiska funktioner och detaljer.

Säkerheten är i topp här. Exempelvis är ugnsdörren utrustad med hela tre lager glas, som säkrar att ugnen inte blir speciellt varm utåt. Finns det barn i hemmet, så är det bra att veta att säkerheten har ökat hos Gram EKI 12654-90, som har inbyggda, elektroniska barnsäkringsfunktioner. Dessa kan kopplas fram när barnen blir större.

Snabb uppvärmning med induktion

Gram EKI 12654-90 är både stark när det gäller själva ugnfunktionerna (vi återvänder strax till dessa), samt när det kommer till hanteringen av sås- och potatis. De fyra kraftfulla kokningszoner presterar upp till 3000 Watt per zon, och fungerar med induktion. Detta leder till snabb- och strömsparande uppvärmning, något som gör att modellen då även får en snygg A-energimärkning.

Kokningszonerna har dessutom en inbyggd booster-funktion, som ifall det behövs kan uppvärma i turbohastighet. En liter vatten kan således med denna funktion kokas i endast 90 sekunder, och detta kan knappast de flesta vattenkokare matcha.

Massor av funktionalitet och program

Ugnen har en stor funktionalitet, och utöver självklarheter som exempelvis varmluft- och grill, så får du en rad specialprogram med Gram EKI 12654-90: pizzafunktion, turbogrill, ECO-funktion och flera andra. Allt styrs med behagliga rattar som kan skjutas in när de inte används, så att du slipper behöva rengöra dessa från matlagningssmutsen.

Ugnrummet är dessutom upplyst med halogen-belysning, så att det är lätt att se hur långt maten är under processen. Det medföljer bakningsplåtar med EasySlip-beläggning, som lättar rengöringen betydligt. Det är också värt att uppmärksamma att de medföljande plåtarna är extra djupa i jämförelse med traditionell standard.

Till ugnen hör även ett set flytbara teleskoparmar, som gör det lätt att hålla koll på utveckningen i plåten. Modellen bjuder dessutom på inbyggd stegtermometer samt självrengöringsfunktion med ånga, som ser till att den efterföljande rengöringen går något lättare än via de traditionella spisarna.


Fördelar med Gram EKI 12654-90:

🔵 Rattar som kan vridas in
🔵 Fyra kokningszoner med boost-funktion
🔵 3 lagers glas säkrar mot brännhet yttersida av ugnen
🔵 Flytbara teleskoparmar och extra djupa plåtar
🔵 Inbyggda stegtermometer
🔵 Barnsäkring som kan kopplas från och till


Electrolux EKI6051EOW

Stor ugn med självrengöring
Billig ugn

electrolux-eki6051eow

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 990,00 Kr. 0,00 Kr. 5 990,00 Kr. Läs mer
5 990,00 Kr. 0,00 Kr. 5 990,00 Kr. Läs mer
6 290,00 Kr. 0,00 Kr. 6 290,00 Kr. Läs mer
6 290,00 Kr. 0,00 Kr. 6 290,00 Kr. Läs mer

 

Även om Electrolux EKI6051EOW hör till bland de billigaste modellerna vi går igenom här i artikeln, så är det trots allt tal om en extra stor ugn på hela 72 liter. Detta ger plats till större rätter, som stekt fläsk, något som är praktiskt om familjen är stor.

Med denna modell får du inte den största arsenalen av specialfunktioner och finesser, och designen är rätt traditionellt. Du betalar i gengäld heller inte för dessa saker, så priset är rätt så attraktivt. Icke desto mindre får du kokzoner med strömsparande induktion, som placerar modellen på A-nivå i energimärkningen. Du får också en gedigen spis, som styrningsmässigt är nästan självförklarande. Den fungerar såsom en spis brukar, något som är ett stort plus för många.

Populär och genomprovad modell

Modellen har varit på ute marknaden under någon längre tid nu, och det finns därför riktigt många användare som har kunnat njuta av att testa den ordentligt i verkligheten. Detta har varit en stor förnöjelse, om man ska tro konsumenternas egen betygssättning. Här får Electrolux EKI6051EOW nämligen i genomsnitt 4,6 av 5 möjliga stjärnor av produktrecensionerna på diverse webbshops , vilket är mycket överbevisande.

En av de helt största fördelarna med denna Electrolux-modellen är den välfungerande självrengöringsfunktionen. Så snart temperaturen i ugnen kommer över 200 grader, påbörjas det en pyrolysprocess som nedbryter smuts- och matrester. Detta görs denna löpande rengörinen överkomlig. Ytterligare en fördel i detta sammanhang är att ugndörren om nödvändigt kan plockas bort  helt – utan användning av några som helst verktyg.

Fördelar med Electrolux EKI6051EOW:

🔵 Extra stort ugnutrymme på 72 liter
🔵 Mycket spis för pengarna
🔵 Energisparande kokningszoner med induktion
🔵 Enkel och självförklarande styrning
🔵 Effektiv självrengöringsfunktion
🔵 Möjlighet för att plocka bort ugndörren utan verktyg


Siemens HA748230U

Populär induktionsspis
Induktionsfält samt 8 ugnsfunktioner

siemens-ha748230u

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
9 473,00 Kr. 0,00 Kr. 9 473,00 Kr. Läs mer
9 473,00 Kr. 0,00 Kr. 9 473,00 Kr. Läs mer
9 473,00 Kr. 0,00 Kr. 9 473,00 Kr. Läs mer

 

Modellen HA748230U är ett av de riktigt bra bud från Siemens, om du är på jakt efter en ny spis med induktions-kokningszoner. Ser man på konsumenternas erfarenheter via olika recensioner på nätet, så råder det heller inga tvivel om att denna modell hör till bland de absolut favorita: den genomsnittliga bedömningen ligger på hela 4,9 av 5 möjliga stjärnor!

Denna spis bjuder även på allt vad man kan förvänta sig i ett modernt kök. Designen är snygg med cylindriska rattar, som kan skjutas in när de inte är i bruk, kombinerat med ett tydligt display i fronten. Styrningen av själva kokningszonerna sker via en touchpanel på själva kokplattan. Det gör det enkelt att styra, även om man står över grytorna.

Stark ugn med många funktioner

Bakningsdelen av Universal PLUS bjuder på en lång rad praktiska funktioner, som QuickStart och snabbuppvärmning, och det finns nästan obegränsande möjligheter för både bakning och stekning. Utöver alla vanlinga funktioner, med över-undervärme, varmluft och så vidare, får du även avfrostning, 3D varmluft plus, pizzafunktion och olika grillfunktioner.

Bakväggen i Siemens HA748230I är i ecoClean yta, och insidan av ugndörren är i glas. Detta medverkar för att underlätta rengöringen. I det dagliga kommer du uppskatta denna dämpande ugnldörr, som säkrar en glidande och lyxig öppning- och stängning. Locket blir för övrigt maximalt 40 grader varmt tack vare en inbyggd kylblåsare.

Kokningssektion med hög säkerhet

Kokningssektionen är utrustad av fyra kokningszoner med intelligent induktion, som automatiskt registrerar om det är en gryta eller en panna på den tända zonen. Är inte detta fallet, avbryts induktionen. Med hela 17 effekttrin för varje zon, så är det lätt att hitta den bästa inställningen, antingen hur maten ska kokas, sjudas eller bara hållas varmt. Ska du snabbt igång, finns det möjlighet för att använda en boost-funktion, som kan t.ex. koka en liter vatten på bara 90 sekunder.

Det finns inbyggd barnsäkring i touchpanelen, så att kokningszonen inte tänds vid en olycka, och efter avslutat matlagning meddelar restvärmeindikatoren om att kokningsytan är fortfarande varm. Detta är den dock bara efter kort tid, eftersom induktionsprincipen bara uppvärmer själva grytan- eller pannan.

Fördelar med Siemens HA748230U: 

🔵 Snygg design med display och touchpanel
🔵 Väldigt populuär hos konsumenterna: 4,9 av 5 stjärnor!
🔵 Dämpad ugndörr med full glas på baksidan
🔵 Fyra kokningszoner med 17 effekttrin och booster-funktion
🔵 Barnsäkring och restvärmeindikatorer


Bosch HCA628120U

Toppbetyg från svenska testmagasinet Råd & Rön
Induktion och touchpanel

bosch-hca628120u

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 959,00 Kr. 0,00 Kr. 5 959,00 Kr. Läs mer
7 670,00 Kr. 0,00 Kr. 7 670,00 Kr. Läs mer
7 670,00 Kr. 0,00 Kr. 7 670,00 Kr. Läs mer
8 680,00 Kr. 0,00 Kr. 8 680,00 Kr. Läs mer

 

Modellen HCA628120U från Bosch ser vid första ögonblicket rätt traditionellt ut, designmässigt, med bara två enkla rattar i fronten. Vid närmare anblick kommer man nog att upptäcka att frontknapparna kompletteras av en avancerad touchpanel. Panelen är inbyggd i själva kokningsplattan för optimal överblick, när man står och rör i grytorna. Modellen använder induktionsprincipen, när grytorna- och pannorna ska värmas upp, och därför blir varken touchpanelen eller andra delar av kokningsplattan varma.

Med Bosch HCA28120U har du tillgång till de klassiska fyra kokningszonerna, som var för sig har boostas med en speciell funktion, om det exempelvis behövs varmas vatten i en kastrull. Genom användningen av denna funktion tar det bara 1,5 minut till att värma upp en liter vatten. Dessutom får du hela 17 olika effekttrin till användning för varje kokningszon, så att temperaturen kan regleras till det optimala läget.

Intelligent elektronik styr säkerheten

Varje kokningszon är försedd med en Power Management-funktion, som automatiskt registrerar om det är en gryta- eller en panna på zonen. Är inte detta fallet, släcks det automatiskt strax före induktionen. Det finns dessutom även elektronisk barnsäkring, och en huvudbrytare med pause/stop-funktionen. Ytterligare en säkerhet är restvärmeindikatorerna, som utmärker sig med två indikationsnivåer.

Stor ugn med extra funktioner

Rent mekaniskt är ugndörren försedd med dörrlås, så att barn inte öppna dörren och riskera förbränningar. På utsidan blir inte ugnen varm, då ett blåsningssystem kylar fronten konstant, så att den alltid blir som högst 40 grader.

Även ugnutrymmet har med sina 66 liter plats för det mesta, och är lätt att överskåda med dess kraftiga inbyggda ljus. Baksidan av ugndörren är för övrigt i glas av full storlek. Detta lättar rengöringen avsevärt, om det kommer smuts på insidan. Du kommer också att uppskatta den praktiska lådan i själva ugnen, där bakplåtarna kan bevaras när de inte är i bruk.

Med Bosch HCA28120U har du tillgång till de klassiska fyra kokningszonerna, som var för sig har boostas med en speciell funktion, om det exempelvis behövs varmas vatten i en kastrull. Genom användningen av denna funktion tar det bara 1,5 minut till att värma upp en liter vatten. Dessutom får du hela 17 olika effekttrin till användning för varje kokningszon, så att temperaturen kan regleras till det optimala läget.

Fördelar med Bosch HCA628120U:

🔵 Inbyggd touchpanel i kokningsplattan
🔵 17 olika effekttrin för varje kokningszon
🔵 Power Management för registrering av grytor
🔵 Elektronisk barnsäkring och restvärmeindikatorer
🔵 Blåsningssystem för nedkylning av fronten
🔵 Flera olika grill- och specialfunktioner


Här är principerna bakom induktionsvärme

I denna artikel tar vi an kompletta spisar, som både har den vanliga ugndelen, kombinerad med en induktions-kokningsplatta. Även om de modellerna vi har taggit upp här har ganska avancerade ugnar, fungerar dessa dock i större utstäckning som ugnar i traditionell mening. Den teknologin är de flesta vana vid.

Lite annorlunda och spännande är dock principerna bakom induktions kokningsplattor, som är det som skiljer dessa spisar från de mer traditionella modellerna. Går man tillbaka i tiden, så var spisarna bränsle-baserade, där gas i många år var den primära uppvärmningskällan. Många gastronomer och professionella kockar föredrar fortfarande gas, då värmen är mycket snabb att regleras upp- och ner.

Gas-uppvärmningen har dock den nackdel att en relativt stor mängd värme går till spillo, eftersom den varma luften släpps under grytan- eller pannan. Rent säkerhetsmässigt, så är inte öppen eld helt optimal. Därför har elkokningsplattorna genom åren blivit allt större på marknaden. Här är värmespillningen kraftigt reducerad, men det används fortfarande en del värme till att uppvärma själva kokningszonen, och är kastrullen inte helt platt på botten, försämras värmeöverföringen avsevärt.

Genom åren har utvecklingen därför gått i riktning av glaskeramiska kokningsplattor med infraröd strålvärme, som kastas upp mot kokningsytan. Detta är lite mer effektivt, men det går fortfarande en del av värmen till bl.a. uppvärmningen av själva kokningszonen. Ett problem med både elkokningsplattorna- och det infraröda systemet är dock att grytan ska täcka hela den uppvärmda delen. Annars går en stor del av värmen till spillo.

Elektromagnetiska svängningar genererar värmen

Alla dessa problem är dock lösta med induktionsvärme, som fungerar på ett helt annat sätt. Här är det nämligen elektromagnetiska svängningar som genererar värmen i grytan. Det är med andra ord i princip bara grytan som blir varm, och därmed är problemet med det spillda värmet löst. Grytan ger dock lite värme till underlaget, något som är dock obetydligt i jämförelse med andra tekniker, och därför är en induktionsspis betydligt mer energlivänlig- och säker.

När det bara är en gryta som ska värmas upp, går det betydligt snabbare att få den till att koka. En liter vatten kan med induktions kokningsplatta generellt komma till kokningspunkten efter kring 90 sekunder, vilket faktiskt är snabbare är en stor del vattenkokare.

En induktionsspis är en aning dyrare i inköpspris är en vanlig spis, men prisskillnaden återbetalar sig över tiden i form av sparade el. Därtill kommer en betydligt högre komfort under matlaggningen, vilket också har ett värde för de flesta.

Vill du veta mer om tekniken, så kan du läsa en snabb- och lättförståelig artikel om principerna bakom här. Du kan eventuellt även läsa mer om annat på Wikipedias artikel.

En induktionsspis kräver speciella grytor

När du väljer att investera i en induktionsspis, ska du vara förberedd på att det behövs bytas ut grytor och pannor. För att induktionen ska kunna fungera, ska det nämligen finnas magnetiska material i botten av kokningsredskapet , något som generellt sätt inte finns på allmänna grytor- och pannor.

Dessa speciella köksredskap är lite dyrare än de traditionella utgåvorna. Trots detta, så är det viktigt att vara uppmärksam på att pris- och kvalitet inte nödvändigtvis hänger ihop med dessa produkter. Detta kan du läsa mer om detta här .


Induktionsspis Test – Dessa källor har vi använd

För att hitta fram till de bästa induktionsspisarna på marknaden just nu, har vi tagit utgångspunkt i det väletablerade, svenska konsumentmagasinet Råd & Rön, som i sommaren 2016 testade en rad induktionsspisar. Du kan läsa deras test genom att klicka på denna länk; var uppmärksam på dock att för full tillgång krävs det betalt abonemmang.  Dessutom har vi tagit utgångspunkt i danska sajten Madmaskiner.

Vi har även kikat närmare på konsumenternas egna erfarenheter från köket. När allt kommer omkring, så är det kanske en av de bästa källorna man kan ta sin utgångspunkt i, när en produkt ska värderas. Några av de genomgranskade modellerna är fortfarande nya, så att vi hittils inte kunnat hitta oficiella- och opartiska konsumentrecensioner, men de övriga vi har tagit upp får riktigt snygga konsumentrecensioner, om man kollar upp på webbshops som återförsäljer dessa.