Gasspis Test – Här är de bästa gasspisarna

0

Även om gasspisen är en av världens äldsta spistyper, har den fortfarande en rad fördelar, som moderna spisar inte har. Dessa gör gasspisen till det föredragna verktyget för kockar och andra finsmakare, som har en passion för matlagning. Här har vi samlat resultaten av ett antal tester och kundrecensioner av gasspisar på nätet, så att du lättare kan få en överblick över vilken gasspis som är bäst till ditt hushåll.


Bortsett från de mycket gamla vedspisarna, är gasspisen den äldsta spistypen, och då kan man ju kanske tro att denna spistyp hör historien till. Eftersom att den vanliga elspisen finns i nästan alla vanliga hushåll, och den moderna induktionsspisen är alltmer på väg in i kök världen över.

Gasspisen har emellertid ett antal fördelar, som inte ens avancerad teknik har lyckats göra bättre ännu. Många professionella kockar, och i allt högre grad även amatörkockar, föredrar gasspisen, och därför tittar vi närmare på några moderna versioner av den i denna artikel.

Gasspisar kräver dock särskild anslutning till antingen natur-, tub-, eller stadsgas, vilket gör installationen något besvärligare. Det är därför mest seriösa matentusiaster och professionella kockar som använder sig av gasspisar.

Det är lite synd, men så är det, och det innebär också att det inte finns särskilt många konsumenttest av detta utmärkta köksredskap. I denna artikel stöder vi oss därför inte som vanligt på dedikerade tester, utan tar istället en titt på de gasspisar som är mest populära hos kräsna skandinaviska kockar och finsmakare. Vi har naturligtvis även tittat på tillgängliga konsumentrecensioner, som i regel är en bra indikation på huruvida produkten faktiskt fungerar i vardagen.


Gram 6GK 610-40 L

gram-6gk-610-40-l-gaskomfur

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 625,00 Kr. 0,00 Kr. 4 625,00 Kr. Läs mer

 

Vill du prova på en gasspis är Gram 6GK 610-40 L ett utmärkt, och även mycket populärt val. Priset är på samma nivå som en vanlig spis, men du får möjligheten att laga mat med äkta gas, och spisen stöder både tub-, stads-, och naturgas. Vid leverans är den inställd på tubgas, men det följer med specialdesignade dysor till de andra gasformerna. Konsumenterna rekommenderar även produkten, som i genomsnitt får hela 4,8 av 5 möjliga stjärnor om man till exempel tittar på recensionerna på vitvaruportalen Whiteaway.

Själva designen på Gram 6GK 610-40 L är relativt traditionell, så den kommer inte att stå ut, om dina övriga vitvaror är relativt standardiserade. Själva ugnen, som körs på el, utmärker sig dessutom på flera områden: Bland annat består den barnsäkra luckan av tre glas, så den blir inte så varm på utsidan. Invändigt kan det dock gå extra fort med snabbuppvärmning, som kan nå upp till 180 grader på bara fem minuter.

Man har även tänkt på rengöringen när man utformat Gram 6GK 610-40 L. Själva ugnsluckan är helt i glas på insidan, så den är lätt att torka av. Ugnen har dessutom en inbyggd Steam Clean-funktion, som används genom att tillsätta lite vatten i den medföljande långpannan, och så gör programmet att fett och annan smuts lossnar.

Fördelar med Gram 6GK 610-40 L:

🔵 Pris i samma nivå som standardspisar
🔵 Stöder både stads-, natur-, och tubgas
🔵 Hög tillfredsställelse hos kunderna
🔵 Barnsäker och 3 lager glas i luckan
🔵 Snabbuppvärmning
🔵 Heltäckande glas på insidan av ugnsluckan
🔵 Inbyggd Steam Clean-funktion


Gram GK3610-90BX

gram-gk3610-90bx

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 899,00 Kr. 0,00 Kr. 5 899,00 Kr. Läs mer
6 069,00 Kr. 0,00 Kr. 6 069,00 Kr. Läs mer

 

En annan populär modell från Gram är GK3610-90BX, vars pris är längre än många traditionella elspisars. Det är dock fortfarande en gedigen produkt, som har en fin A-energimärkning. Rent mättekniskt är modellen faktiskt 20 % bättre än kraven för A-märkningen, där de flesta vanliga spisar hamnar. Modellen erbjuder elektronisk tändning av de fyra kokplattorna, som kan köras på både tubgas, stadsgas, och naturgas. Det följer med specialdysor till de olika gasformerna.

Designen är modern med stålytor, men samtidigt lätt att använda tack vare de klassiska vreden. Själva ugnen är traditionellt byggd med eluppvärmning, och ett ugnsutrymme på 66 liter. Ugnsluckan har 3 lager glas, vilket försäkrar att utsidan inte blir så varm att man riskerar att bränna sig på den. Insidan är tillverkad av en enda stor glasruta, som lätt kan torkas av om fettstänk och fastbränd smuts förhindrar insikt. En praktisk ångrengöringsfunktion försäkrar att rengöring av luckans insida, och resten av ytorna, går som en dans.

Tittar man på kundrecensioner för Gram GK3610-90BX, finns det generellt en relativt hög tillfredsställelse med modellen. I genomsnitt får den 4,4 av 5 möjliga stjärnor, och användarna är bland annat entusiastiska över designen och spisens uppvärmningshastighet. Gas är generellt snabbt att jobba med, men Gram GK3610-90BX utmärker sig dessutom genom att ha snabbuppvärmning av ugnen: En temperatur på 180 grader kan uppnås på endast 5 minuter. Ugnen erbjuder dessutom hela 11 funktioner, bland annat speciella upptinings-, och pizzafunktioner.

Fördelar med Gram GK3610-90BX:

🔵 Energieffektiv modell med A-märkning
🔵 Läcker design med stålytor
🔵 Fungerar med alla gasformer
🔵 Praktisk ångrengöringsfunktion
🔵 Snabbuppvärmning av ugn
🔵 Multifunktionsugn med 11 funktioner


Electrolux EKK6050AOW

gaskomfur electrolux-ekk6050aow

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 555,00 Kr. 0,00 Kr. 4 555,00 Kr. Läs mer
5 425,00 Kr. 0,00 Kr. 5 425,00 Kr. Läs mer

 

Är priset en viktig faktor för dig, är Electrolux EKK6050AOW värd att titta närmare på. Den hör till de absolut billigaste gasspisarna, men det är fortfarande tal om en gedigen produkt från en av världens största vitvarutillverkare. Och de konsumenter som köpt spisen ger intryck av att vara mycket nöjda: I genomsnitt ger de nämligen hela 4,7 av 5 möjliga stjärnor på till exempel vitvaruportalen Whiteaway.

Med priset i åtanke är det föga förvånande att Electrolux EKK6050AOW inte har riktigt så många specialfunktioner som långt dyrare modeller erbjuder. Likväl kan den allt som behövs i det vardagliga livet. Multifunktionsugnen erbjuder de 6 mest använda standardfunktionerna, och med 72 liter är det ganska bra med utrymme även för större portioner. Spisen utmärker sig också med en fin A-energimärkning.

Själva gasbrännarna på Electrolux EKK6050AOW levererar i gengäld mer än på många betydligt dyrare modeller. Faktiskt ända upp till 3800 Watt, vilket riktigt snabbt kan få en stor gryta att koka. Tillbehör har det heller inte sparats in på, och det följer med både en långpanna, två bakplåtar, och ett grillgaller. Allt detta kan förvaras i den inbyggda lådan under ugnen när det inte används.

Fördelar med Electrolux EKK6050AOW:

🔵 Märkesvara till lågt pris
🔵 Hög kundtillfredsställelse
🔵 Stort ugnsutrymme på 72 liter
🔵 Energimärkning A
🔵 Extra kraftiga gasbrännare
🔵 Bra tillbehörspaket och inbyggd förvaringslåda


WITT WGC 90 S

witt-wgc-90-s

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
15 789,00 Kr. 0,00 Kr. 15 789,00 Kr. Läs mer

 

Vitvarumärket Witt är känt för de lite mer exklusiva lösningarna, och det är också fallet med WITT WGC 90 S, som rent prismässigt ligger rätt högt jämfört med genomsnittliga gasspisar. För priset får du dock också en verkligt fin gasspis, för dig som är kräsen när det gäller design. Läcker modern stil, med en finish i rostfritt stål och glas.

Med WITT WGC 90 S får du en extra stor ugn på hela 87 liter, som ger mer utrymme till den stora kalkonen, eller till matlagning till lite större sällskap. Multifunktionsugnen erbjuder 8 olika funktioner, och en kylfläkt försäkrar att ugnen inte blir för varm utvändigt. Innerglaset på ugnsluckan är dessutom löstagbart för att underlätta rengöringen avsevärt. Var uppmärksam på att spisen tar upp 90 cm i bredd, vilket är lite mer än vanliga standard-vitvaror.

Traditionella gasspisar har normalt fyra gasbrännare, men med WITT WGC 90 S får du hela fem stycken. Du får nämligen en extra brännare i mitten, som har en tredubbel funktion, och kan ge upp till 3500 Watt. Det är mycket, och här kan du snabbt få även stora grytor att koka. Det ingår dysor till både tubgas, stadsgas, och naturgas, så alla alternativ är möjliga.

Fördelar med WITT WGC 90 S:

🔵 Exklusiv märkesvara med läcker design
🔵 Extra stort ugnsutrymme på 87 liter
🔵 Kylfläkt i ugnsluckan
🔵 Lätt rengöring med avtagbar innerlucka i glas
🔵 Extra “turbo”-brännare i mitten – 5 brännare totalt
🔵 Kan användas med alla gasformer


SMEG C6GMX8

smeg-c6gmx8-gaskomfur

 

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
11 399,00 Kr. 0,00 Kr. 11 399,00 Kr. Läs mer
11 999,00 Kr. 0,00 Kr. 11 999,00 Kr. Läs mer
12 995,00 Kr. 0,00 Kr. 12 995,00 Kr. Läs mer

 

Märket SMEG är känt som ett lite finare märke av vitvaror, och de avviker heller inte från det med gasspisen SMEG C6GMX8, som osar av modern design och smarta funktioner. Priset ligger något över medel för gasspisar, men med denna modell får du också lite mer än genomsnittet. Bland annat ligger energiförbrukningen 20 % under A-nivå på energiskalan, och den praktiska självrengöringsfunktionen gör rengöringen mycket enklare.

Gasbrännarna är naturligtvis det viktigaste på en gasspis, och här utmärker sig SMEG C6GMX8 med den främre vänstra brännaren, som kan ge upp till 4000 Watt. Ingen annan spis överträffar detta, och det är otroligt praktiskt om en stor gryta ska värmas upp i all hast. Spisen kan justeras för både tubgas, stadsgas, och naturgas.

Själva ugnen på SMEG C6GMX8 går på vanlig el som hos de flesta andra gasspisar, men med denna modell får du ett antal specialfunktioner, bland annat elektroniskt programval och automatisk on/off-funktion. Dessutom ingår teleskopskenor, och ugnsluckans tre lager av härdat glas försäkrar att yttertemperaturen hålls i schack.

Fördelar med SMEG C6GMX8:

🔵 Läcker modern design
🔵 Energimärkning A, men med 20 % ytterligare besparing
🔵 Extra kraftig brännare på 4000 Watt
🔵 Bra ugnsfunktioner med bland annat automatisk on/off
🔵 Tre lager härdat glas i ugnsluckan


Gorenje K613E17WKD

gorenje-k613e17wkd

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 265,00 Kr. 0,00 Kr. 4 265,00 Kr. Läs mer

 

Testets absolut billigaste gasspis är Gorenje K613E17WKD, som prismässigt slår även de flesta konventionella spisar. Här får du varken en avancerad design eller exotiska funktioner, men Gorenje K613E17WKD kan göra allt som ett vanligt hushåll kräver. De konsumenter som redan har införskaffat denna modell, är också ytterst nöjda om man ska tro recensionerna på bland annat Whiteaway.se. Här får modellen 4,8 av 5 möjliga stjärnor – dock är det baserat på förhållandevis få recensioner.

Gorenje K613E17WKD erbjuder också ett utmärkt ugnsutrymme på 72 liter, och det finns bra invändig belysning, så att maten lätt kan övervakas. Designen är relativt traditionell med vred, så alla kan delta. En utmärkt funktion är det dubbla glaset i luckan, som hjälper till att hålla den yttre temperaturen nere, så att man inte av misstag bränner sig på utsidan. Tillbehör som inkluderas i priset är ett galler, en emaljerad bakplåt, och en extra djup långpanna.

Inte heller på koksidan sviker Gorenje K613E17WKD, som erbjuder två standardbrännare, en stor brännare, och en extra brännare. Spisen är fabriksinställd till tubgas, men det följer med specialdysor till både stads-, och naturgas, så alla alternativ är möjliga.

Fördelar med Gorenje K613E17WKD:

🔵 Mycket attraktiv prissättning
🔵 Bra recensioner från användare
🔵 72 liter ugnsvolym
🔵 Dubbelglas i luckan
🔵 4 brännare, inklusive dysor till alla gasformer


SMEG C92GPX8

smeg-c92gpx8

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
24 995,00 Kr. 0,00 Kr. 24 995,00 Kr. Läs mer

 

Oavsett om du bara är en matglad amatör eller professionell kock på heltid, står nog SMEG C92GPX8 ut som något av det bästa när det kommer till gasspisar. Modellen är verkligen inte billig, men för priset får du i gengäld en extra stor spis med hela sex gasbrännare, och två separata ugnar. Ugnarna är båda A-märkta vad gäller energiförbrukning, men är i praktiken 10 % effektivare än kraven för A-märkningen.

De sex gasbrännarna är fabriksinställda till naturgas, men kan anpassas till både stads-, och tubgas med medföljande specialdysor. Sex gasbrännare ger den ultimata friheten i matlagningen. Ska det stekas eller kokas vid hög värme, får du med glädje användning av de stora brännarna på 3 respektive 4 kW, medan de små brännarna på 1-1,75 kW klarar av de vanligare uppgifterna.

SMEG C92GPX8 kommer i en riktigt snygg och professionell design i rostfritt stål. Modellen är med sina 90 cm extra bred, så utöver den vanliga 70-liters ugnen fick det plats för en mindre 27-liters ugn. Den är praktisk och strömbesparande om det t.ex. ska värmas baguetter eller klaras av mindre uppgifter. Ugnsluckorna har dubbla lager glas, varav det innersta kan tas lös i samband med rengöring. Själva rengöringen är generellt extra lätt tack vare ugnens inbyggda pyrolysfunktion.

Fördelar med SMEG C92GPX8:

🔵 Stor, men energisparande spis
🔵 Mycket elegant design i rostfritt stål
🔵 6 gasbrännare på upp till 4 kW
🔵 2 separata ugnar på 70 respektive 27 liter
🔵 Inbyggd pyrolysfunktion


Gasspis guide – Detta bör du veta om gasspisar

Vad är en gasspis?

En gasspis är en spis som producerar värme genom förbränning av antingen tubgas, eller indragen stads-, eller naturgas. På de flesta moderna gasspisar är det endast själva hällen som värms upp med gas, medan ugnen drivs med el. Det är dock också möjligt att få en gasspis som har gasuppvärmning av såväl plattor som ugn. Även om gasspisen är en mycket gammal uppfinning, lovar många professionella kockar och matentusiaster att de kommer att fortsätta laga mat över gas. Fördelen är nämligen att ändring av temperatur sker omedelbart när man skruvar upp eller ner gastillförseln.

Fördelar med en gasspis

Den stora fördelen med en gasspis är att värmen till pannan eller grytan kan justeras på sekunder. Det kan inte göras på traditionella spisar, som normalt har en värmeplatta med en betydlig fördröjning.

Moderna induktionsspisar har inga plattor med hög värme, men de kräver i gengäld tjockbottnade grytor och pannor, som också är sega när det kommer till temperaturreglering. Med en gasspis kan exempelvis stektemperaturen i pannan finjusteras på ett ögonblick, vilket kan vara helt avgörande när man arbetar med lite finare matlagning. Därför föredras gasspisar av nästan alla professionella kockar.

I Sverige har vi generellt en mycket pålitlig strömförsörjning, men då och då kan man uppleva att strömmen försvinner om ledningar skadats, eller om elnätet måste underhållas. Sådana situationer är det naturligtvis också en stor fördel att ha en gasspis, som alltid är redo för matlagning.

Till själva ugnen används normalt el, eftersom att det ger större möjligheter för styrning och automation. De populära modellerna vi har gått igenom i denna artikel, har alla elugn. Det är faktiskt möjligt att få gasspisar där även ugnen värms upp med gas. Det leder dock till en del utmaningar, som exempelvis omtalas i de norska tidskrifterna Dagbladet.no och Klikk.no, som har testat spisar av denna typ. Själva testerna är dock lite äldre.

Generellt är gasspisen inte så utbredd, och därför är det inte många medier och testlaboratorier, som genomför tester av dessa produkter. Vi hittade dock en seriös och detaljerad guide hos Smartson.se. Guiden är lite äldre, och behandlar därför inte de populäraste produkterna på marknaden idag. Men den kan ändå vara utmärkt som inspiration, när du ska välja gasspis. Guiden ger nämligen ett antal tips angående vilka funktioner och features du bör titta efter.

Regler för gasspisar

Även om en modern gasspis är mycket säker att använda, kan förbränning av gas vara farligt om installationen inte utförs korrekt. Därför ska den genomföras av en behörig installatör. Det finns också särskilda regler för hur och var gasflaskor ska placeras – särskilt om ugnen ska anslutas till tubgas. Du kan läsa mer hos gasföreningen.se, som går igenom vad för regler som finns vad gäller förvaring av gastuber, samt ger några tips för säker förvaring av tuber.