Gasspis (Bäst i test) – Här är de bästa gasspisarna

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Även om gasspisen är en av världens äldsta spistyper, har den fortfarande en rad fördelar, som moderna spisar inte har. Dessa gör gasspisen till det föredragna verktyget för kockar och andra finsmakare, som har en passion för matlagning. Här har vi samlat resultaten av ett antal tester och kundrecensioner av gasspisar på nätet, så att du lättare kan få en överblick över vilken gasspis som är bäst till ditt hushåll. 


Bortsett från de mycket gamla vedspisarna, är gasspisen den äldsta spistypen, och då kan man ju kanske tro att denna spistyp hör historien till. Eftersom att den vanliga elspisen finns i nästan alla vanliga hushåll, och den moderna induktionsspisen är alltmer på väg in i kök världen över.

Gasspisen har emellertid ett antal fördelar, som inte ens avancerad teknik har lyckats göra bättre ännu. Många professionella kockar, och i allt högre grad även amatörkockar, föredrar gasspisen, och därför tittar vi närmare på några moderna versioner av den i denna artikel.

Gasspisar kräver dock särskild anslutning till antingen natur-, tub-, eller stadsgas, vilket gör installationen något besvärligare. Det är därför mest seriösa matentusiaster och professionella kockar som använder sig av gasspisar.

Det är lite synd, men så är det, och det innebär också att det inte finns särskilt många konsumenttest av detta utmärkta köksredskap. I denna artikel stöder vi oss därför inte som vanligt på dedikerade tester, utan tar istället en titt på de gasspisar som är mest populära hos kräsna skandinaviska kockar och finsmakare. Vi har naturligtvis även tittat på tillgängliga konsumentrecensioner, som i regel är en bra indikation på huruvida produkten faktiskt fungerar i vardagen.


Smeg C9GMX9 

✅ Bra användarrecensioner

Smeg C9GMX9

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

.
Smeg är ett exklusivt märke som bland annat är kända för sina kvalitetsprodukter till köket, och deras sortiment av köksprodukter innehåller även gasspisar – till exempel modellen C9GMX9.

Den här modellen är utformad i rostfritt stål, vilket innebär att den är väldigt hållbar. Smeg tillverkar gasspisar i en högre prisklass, och därför bör man alltid ta hänsyn till kostnaden. Här får man dock en funktionell gasspis som lever upp till alla löften den ger.

Gasspis med sex brännare 

Om man tycker om att laga stora måltider är Smeg C9GMX9 ett bra alternativ. De sex brännarna är väldigt användbara när man använder många olika grytor och pannor, och alla brännare blir snabbt varma och redo för matlagningen.

Pannställen på gasspisen är gjorda av det otroligt robusta materialet gjutjärn, och de kommer därför att hålla i många år framöver. Gjutjärnet ger även en bättre stabilitet till gasbrännarna, och med sex olika brännare kan man tillaga flera olika ingredienser eller rätter samtidigt.

Stor multifunktionsugn med display 

Smeg C9GMX9 ger användaren möjlighet att laga middag till hela familjen på en gång. Den har nämligen en stor ugn med en kapacitet på hela 126 liter, och ugnen är dessutom multifunktionell. Man kan därför köra både grill, varmluft och vanliga ugnsfunktioner i den här ugnen.

Gasspisen har en display med touchpanel som man använder för att kontrollera och justera de funktioner man vill använda. Displayen har även en timer som visar när maten blir klar, och man kan därför enkelt hålla koll på när det är dags för servering.

Många tillbehör och bra energimärkning 

Den här modellen tillhör energiklass A, och den är därför både miljövänlig och energieffektiv. Spisen levereras med olika tillbehör som kan användas i matlagningen, och man får bland annat med en wokhållare i gjutjärn, plåtar, ugnsgaller och ett roterande grillspett.

Fördelar med Smeg C9GMX9: 
Energieffektiv modell i energiklass A
Multifunktionsugn
Tillbehör ingår
Display med touchpanel
Digital timer
6 brännare

Läs även: Smeg spis (Bäst i test)


La Germania RIS95C61BX 

✅ Bra användarrecensioner

La Germania RIS95C61BX

 

Den här gasspisen från La Germania har en design i rostfritt stål, och spisen ser därför väldigt modern och exklusiv ut. Den här modellen passar därför bra in i de allra flesta kök.

Spisen har en multifunktionsugn och hela fem gasbrännare, och här finns det alltså utrymme för all typ av matlagning.

Fem brännare med säkerhetsventil 

Gasspisen La Germania RIS95C61BX har kokfält med robusta gjutjärnsgaller och fem kraftfulla gasbrännare, varav en tvåstegsbrännare för wok.

Alla brännare på gasspisen är utrustade med säkerhetsventiler. Dessa ser till att ingen gas kan läcka ut från spisen, och den här modellen är därför väldigt säker.

Multifunktionsugn med många funktioner 

La Germania RIS95C61BX är även utrustad med en multifunktionsugn som har en mängd olika funktioner. Man kan bland annat använda övervärme, grill, upptining och över-/undervärme, och den här ugnen har givetvis även en varmluftsfunktion.

Totalt har ugnen nio olika funktioner, och det finns därmed alltid en inställning som passar bra till just den maträtt man lagar och de ingredienser man använder.

Isolerad ugnslucka med avtagbart glas 

Luckan på den här ugnen har tre lager glas, och den är därmed välisolerad. Värmen håller sig alltså kvar inuti ugnen, och tack vare de isolerande glasen blir luckan inte särskilt varm utvändigt. Det inre luckglaset är dessutom avtagbart, och därmed går det snabbt och enkelt att ta lös, rengöra och sätta tillbaka glaset.

Fördelar med La Germania RIS95C61BX: 
Avtagbart luckglas
Välisolerad ugnslucka
Multifunktionsugn med 8 funktioner
5 brännare
Säkerhetsventiler


La Germania RI64C61BX

✅ Bra användarrecensioner

La Germania RI64C61BX

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

.
När det gäller gasspisar är märket La Germania känt över hela världen. Företaget har varit verksamt ända sedan 1909, och de har tillverkat några av världens bästa gasspisar.

La Germania RI64C61BX är en gasspis med en exklusiv och modern design, och den passar in i kök där man vill ha en “gammaldags” spis med ett modernt utseende.

Modellen RI64C61BX är 60 cm bred och har därför fyra olika brännare, vilket är standard för gasspisar. En av dessa brännare är dessutom en trippelbrännare med både hög och låg nivå.

Gasspis med elektrisk ugn 

La Germania RI64C61BX har en elektrisk ugn med sammanlagt nio olika funktioner. Dessa funktioner gör att man kan ställa in ugnen efter behov, och de kan därmed underlätta matlagningen.

När man köper den här gasspisen bör man dock vara medveten om att den inte har det största ugnsutrymmet. Ugnen har nämligen en kapacitet på 56 liter, och detta räcker ungefär till en familj på fyra personer.

Ugnen har en 3-glaslucka med ett härdat inre glas, vilket säkerställer att utsidan av luckan aldrig blir för varm. Detta ger en bra säkerhet, och man kan dessutom lita på att det härdade glaset är av hög kvalitet.

Bra energimärkning och förberedd för stadsgas 

La Germania RI64C61BX är anpassad för stadsgas vid leverans, men man kan även konvertera spisen till antingen naturgas eller gasol om det skulle behövas.

Ugnen i den här modellen är dessutom en multifunktionsugn med en bra energimärkning. La Germania RI64C61BX tillhör nämligen energiklass A, vilket innebär att den här gasspisen både är miljövänlig och snäll mot din plånbok.

Bra omdömen från konsumenterna 

Den här modellen har fått bra recensioner från kunderna hos Whiteaway och Skousen, och de ger gasspisen ett sammanställt betyg på 4 av 5 stjärnor.

Användarna fokuserar framför allt på spisens fina design och ugnsutrymme, men de skriver även att spisen fungerar optimalt och att den kan hålla både en kraftig och svag låga. Sist men inte minst skriver en användare att det här är en gasspis för dig som inte behöver en massa extra funktioner.

Fördelar med La Germania RI64C61BX:
Energieffektiv modell i energiklass A
Modern och exklusiv design
Multifunktionsugn med 9 funktioner
Fungerar med olika typer av gas
Säkert ugnsglas av hög kvalitet


Gasspis guide – Detta bör du veta om gasspisar

Vad är en gasspis?

En gasspis är en spis som producerar värme genom förbränning av antingen tubgas, eller indragen stads-, eller naturgas. På de flesta moderna gasspisar är det endast själva hällen som värms upp med gas, medan ugnen drivs med el. Det är dock också möjligt att få en gasspis som har gasuppvärmning av såväl plattor som ugn. Även om gasspisen är en mycket gammal uppfinning, lovar många professionella kockar och matentusiaster att de kommer att fortsätta laga mat över gas. Fördelen är nämligen att ändring av temperatur sker omedelbart när man skruvar upp eller ner gastillförseln.

Fördelar med en gasspis

Den stora fördelen med en gasspis är att värmen till pannan eller grytan kan justeras på sekunder. Det kan inte göras på traditionella spisar, som normalt har en värmeplatta med en betydlig fördröjning.

Moderna induktionsspisar har inga plattor med hög värme, men de kräver i gengäld tjockbottnade grytor och pannor, som också är sega när det kommer till temperaturreglering. Med en gasspis kan exempelvis stektemperaturen i pannan finjusteras på ett ögonblick, vilket kan vara helt avgörande när man arbetar med lite finare matlagning. Därför föredras gasspisar av nästan alla professionella kockar.

I Sverige har vi generellt en mycket pålitlig strömförsörjning, men då och då kan man uppleva att strömmen försvinner om ledningar skadats, eller om elnätet måste underhållas. Sådana situationer är det naturligtvis också en stor fördel att ha en gasspis, som alltid är redo för matlagning.

Till själva ugnen används normalt el, eftersom att det ger större möjligheter för styrning och automation. De populära modellerna vi har gått igenom i denna artikel, har alla elugn. Det är faktiskt möjligt att få gasspisar där även ugnen värms upp med gas. Det leder dock till en del utmaningar, som exempelvis omtalas i de norska tidskrifterna Dagbladet.no och Klikk.no, som har testat spisar av denna typ. Själva testerna är dock lite äldre.

Generellt är gasspisen inte så utbredd, och därför är det inte många medier och testlaboratorier, som genomför tester av dessa produkter. Vi hittade dock en seriös och detaljerad guide hos Smartson.se. Guiden är lite äldre, och behandlar därför inte de populäraste produkterna på marknaden idag. Men den kan ändå vara utmärkt som inspiration, när du ska välja gasspis. Guiden ger nämligen ett antal tips angående vilka funktioner och features du bör titta efter.

Regler för gasspisar

Även om en modern gasspis är mycket säker att använda, kan förbränning av gas vara farligt om installationen inte utförs korrekt. Därför ska den genomföras av en behörig installatör. Det finns också särskilda regler för hur och var gasflaskor ska placeras – särskilt om ugnen ska anslutas till tubgas. Du kan läsa mer hos gasföreningen.se, som går igenom vad för regler som finns vad gäller förvaring av gastuber, samt ger några tips för säker förvaring av tuber.


Fördelar med gasspisar och elspisar 

Fördelar med gasspisar och elspisar Spisen är en av viktigaste komponenterna i köket, och den låter dig laga både vardagsmat och festliga middagar till familj och vänner.

Det finns många olika typer av spisar och ännu fler olika modeller på marknaden, och det kan vara svårt att komma fram till vad man ska välja. Det finns fördelar med både gas- och elspisar, så valet beror framför allt på vad du faktiskt använder din spis till.

Något som har stor betydelse för alla när de ska köpa en ny spis är dock priset.

Elspisar är i allmänhet billigare att tillverka, och de är därför även billigare att köpa. Eftersom att du mest troligt redan har en elspis i ditt kök blir omkostnaderna dessutom betydligt lägre.

Om det inte redan finns gas indraget kan det nämligen bli dyrt att dra in en gasledning i köket, men det är inte bara kostnader man ska ta hänsyn till när man letar efter en ny spis.

Fundera även på för- och nackdelar med båda spistyperna innan du tar något beslut.

Det finns nämligen olika fördelar med gas- och elspisar, och du bör välja den spis som passar bäst till just dina behov och matlagningsvanor.

Här går vi därför igenom de fem största fördelarna med både elspisar och gasspisar.

5 fördelar med gasspisar

Gasspisar har många egenskaper som kan komma till nytta när man lagar mat, och här listar vi de fem största fördelarna med att ha en gasspis hemma.

Nummer 1: En gasspis blir varm snabbt

Lågan på en gasspis kommer fram på en gång, och därför får man en omedelbar värme. Detta gör även att man kan kontrollera värmenivån exakt, och när lågan slocknar kan man lämna kvar grytan över brännaren utan att något bränns vid. Brännarna på en gasspis svalnar nämligen oerhört snabbt när man släcker dem.

Nummer 2: Billigt bränsle

De flesta gasspisar använder till exempel naturgas, vilket är ett billigt bränsle. Eftersom att gasspisar går på gas istället för el kan man därför spara mycket pengar i det långa loppet genom att köpa en gasspis.

Nummer 3: Bra värmefördelning

Eftersom att brännarna är centralt placerade ger en gasspis en bra och jämn värmefördelning. Detta betyder att värmen sprids jämnt under hela grytan eller stekpannan, och det gör att maten värms och tillagas jämnt. En jämn värmefördelning kan även vara väldigt viktig i vissa typer av maträtter och recept.

Nummer 4: Enkel rengöring

Jämfört med andra typer av spisar är det relativt enkelt att rengöra en gasspis. Om man vill ha en spis som kan rengöras lite snabbare och lite lättare än andra kan det här alltså vara rätt spistyp att köpa. Det råder dock delade meningar om detta, vilket vi kommer tillbaka till längre ner i artikeln.

Nummer 5: Gasspisar fungerar alltid

Eftersom att gasspisar använder just gas som bränsle fungerar de även om det skulle bli strömavbrott, något man inte kan säga om elspisar. Detta är absolut en fördel om man måste laga mat när man inte har någon ström i huset.

5 fördelar med elspisar 

Det finns givetvis även många fördelar med elspisar, och om man är intresserad av en sådan spis listar vi här de fem största fördelarna med just elspisar.

Nummer 1: Jämn yta

En elspis har en jämn och slät yta som gör att grytor och stekpannor kan stå stabilare än på andra typer av spisar. Det finns varken gupp, spår eller hål som kan störa balansen, och ytan på en elspis kan dessutom användas som ett extra förvaringsutrymme när man inte använder spisen.

Nummer 2: Bra värmefördelning i ugnen

I en elugn är värmen torrare och mer jämnt fördelad än i till exempel en gasugn, och därför fungerar en elugn nästan alltid bättre för både bakning och stekning. Elugnar har dessutom en inbyggd fläkt som cirkulerar varmluften, och eftersom att detta fördelar värmen jämnt i utrymmet minskar risken för att något ska bli fel med maten.

Nummer 3: Billigare

Såvida det inte redan finns gasledningar indraget i köket är det billigare att installera en elspis. Elspisar tenderar dessutom att kosta mindre än en gasspis av motsvarande kvalitet. Beroende på hur många plattor och vad för funktioner man vill ha finns det elspisar i olika prisklasser, och dessa kan uppfylla de krav man har utan att man behöver spendera en förmögenhet på en ny spis.

Nummer 4: Bra säkerhet

Säkerhet i köket är alltid viktigt – särskilt om man har barn hemma – och elspisar har vanligtvis en lampa som visar om plattan fortfarande är varm. Induktionshällar värmer dessutom bara upp det område som grytan eller stekpannan vidrör, och hela värmezonen blir alltså inte varm. Detta innebär att man utan problem kan röra vid hällen där den inte är uppvärmd, och det finns alltså ingen anledning till att oroa sig för säkerheten på elspisar –  och man kommer definitivt inte att få några problem med gasläckor. 

Nummer 5: Enkel rengöring

Vissa tycker att gasspisar är lättare att rengöra, medan andra skulle säga att det är enklare att rengöra en elspis som har en plan och slät yta. Detta handlar alltså mycket om personliga preferenser.

Eftersom att elspisar har en jämn och slät yta är det dock helt klart enkelt att snabbt torka bort matrester och spill med en trasa.


Så här underhåller du din gasspis 

Så här underhåller du din gasspisOm man har en gasspis hemma ska den även underhållas, och det bästa man kan göra för att slippa matrester och smuts på spisen är att rengöra den ofta. Detta gör inte bara att gasspisen är ren och fin, utan även att den fungerar ordentligt och håller längre.

Så här rengör du gasbrännarna 

En gasspis har ett visst antal gasbrännare. Dessa är oftast tillverkade av järn och ska därför rengöras på ett annat sätt än själv spisen. Gör så här för att rengöra brännarna:

 Lägg brännarna i varmt vatten
 Tillsätt diskmedel (enligt ett gammalt husmorstips kan man tillsätta två teskedar bakpulver istället för diskmedel)
 Lämna brännarna i vattnet i ungefär 15 minuter (vissa rekommenderar att man bara lämnar dem ett par minuter för att de inte ska bli matta)
 Skölj och diska brännarna ordentligt
 Torka dem noggrant

När gasbrännarna är rena ska man kontrollera att själva hålen där gasen kommer upp inte är blockerade. Om de är det kan man använda en piprensare, bomullspinne eller liknande för att få bort smutsen eller matresterna. Detta ska helst göras en gång i veckan. När gasbrännarna är rena och torra ska de sättas tillbaka på spisen igen.

Så här rengör du ugnen i en gasspis 

Om ugnen i gasspisen måste rengöras kan man använda antingen såpa eller ugnsrengöringsmedel. Läs alltid bruksanvisningen för att säkerställa att du använder ugnsrengöringen på rätt sätt.

Såpa är dock mer miljövänligt, och med det behöver man inte vara lika försiktig. När man rengör ugnen med såpa ska den startas i några minuter, och efter uppvärmningen kan man rengöra ugnen och ta bort såpan med vanligt vatten. All smuts, skräp och matrester bör nu vara borta.

Andra underhållstips för gasspisar 

Rengöring av en gasspis kan kännas som en stor och tidskrävande uppgift, men om du tar hjälp av dessa råd går arbetet så smidigt som möjligt.

 Glöm inte att stänga av gasspisen innan du påbörjar rengöringen
 Se till att alla gasbrännare har svalnat helt
 Använd aldrig vassa föremål när du rengör en gasugn
 Använd istället en disksvamp eller en mikrofiberduk

Här är en video som förklarar hur man underhåller sin gasugn på bästa sätt:


Några goda råd till dig som köper en gasspis

goda råd
Det finns många bra anledningar till att välja en gasspis istället för en annan spistyp, och oavsett om man är van vid att stå vid spisen eller inte kan en gasspis vara precis vad man behöver för att matlagningen ska gå snabbt och enkelt.

Gasspisar är mest kända för att de ger användaren kontroll i matlagningen, och denna kontroll beror på att gasbrännarna anpassar sig väldigt snabbt efter justeringar. Om man tänker köpa en produkt som drivs av gas finns det dock ett par saker man bör känna till.

Justering av temperaturen på en gasspis 

När man använder en gasspis har man själv kontroll över temperaturen, och när man ökar eller minskar lågan i brännaren sker ändringen på en gång. Detta är något man bör tänka på eftersom att det i regel inte går lika snabbt på andra spistyper. Värmeändringar tar alltså lite mer tid på andra spisar, medan gasspisar justerar temperaturen omedelbart.

Alla kokkärl kan användas på en gasspis 

På vissa spisar måste man använda speciella kastruller och stekpannor, men på en gasspis kan man använda många olika typer av kokkärl. Man behöver därför inte köpa någon ny köksutrustning, utan de grytor och pannor som redan finns hemma fungerar garanterat på den nya gasspisen.

Förvaring av gasoltuber 

Om man ska köra sin gasspis på gasol bör man vara särskilt noggrann med hur man förvarar gasoltuberna. Man får ha gasol hemma som täcker hushållets behov, och detta innebär att man får ha en behållare som används samt en i reserv. I en vanlig villa får man ha gasolbehållare på max 30 liter, och dessa ska gärna förvaras i ett utrymme med ventilation som går direkt ut ur huset. Man får dock även förvara gasoltuber i köket och i köksskåp med ventilation ut i rummet.

Godkända gasapparater 

När man köper en gasapparat måste den vara EU-godkänd och CE-märkt. Märkningen ska vara synlig och lättläst, och enligt reglerna ska produkten även ha en svensk bruksanvisning och vara anpassad till den gas som ska användas. Eftersom att gasen kan variera i olika länder finns det regler för hur apparater ska märkas, och i den här broschyren från Energigas Sverige kan du läsa vad som gäller samt vad märkningen betyder.

Kontrollera att spisen använder rätt gas 

Vissa gasspisar kan användas med flera olika typer av gas, medan andra bara fungerar med en viss gassort. Om du föredrar en viss typ av gas, eller bara har tillgång till en typ av gas, är det därför viktigt att kontrollera detta innan du köper en ny gasspis.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


SMEG C92GPX8

smeg-c92gpx8

Oavsett om du bara är en matglad amatör eller professionell kock på heltid, står nog SMEG C92GPX8 ut som något av det bästa när det kommer till gasspisar. Modellen är verkligen inte billig, men för priset får du i gengäld en extra stor spis med hela sex gasbrännare, och två separata ugnar. Ugnarna är båda A-märkta vad gäller energiförbrukning, men är i praktiken 10 % effektivare än kraven för A-märkningen.

De sex gasbrännarna är fabriksinställda till naturgas, men kan anpassas till både stads-, och tubgas med medföljande specialdysor. Sex gasbrännare ger den ultimata friheten i matlagningen. Ska det stekas eller kokas vid hög värme, får du med glädje användning av de stora brännarna på 3 respektive 4 kW, medan de små brännarna på 1-1,75 kW klarar av de vanligare uppgifterna.

SMEG C92GPX8 kommer i en riktigt snygg och professionell design i rostfritt stål. Modellen är med sina 90 cm extra bred, så utöver den vanliga 70-liters ugnen fick det plats för en mindre 27-liters ugn. Den är praktisk och strömbesparande om det t.ex. ska värmas baguetter eller klaras av mindre uppgifter. Ugnsluckorna har dubbla lager glas, varav det innersta kan tas lös i samband med rengöring. Själva rengöringen är generellt extra lätt tack vare ugnens inbyggda pyrolysfunktion.

Fördelar med SMEG C92GPX8: 
 Stor, men energisparande spis
Mycket elegant design i rostfritt stål
6 gasbrännare på upp till 4 kW
2 separata ugnar på 70 respektive 27 liter
Inbyggd pyrolysfunktion


Witt WGC 60 W 

✅ Bra användarrecensioner

Witt WGC 60 W

.
Witt WGC 60 W är en klassisk vit gasspis som är perfekt i moderna kök där man vill laga mat med gas. Med en ugn på 53 liter och fyra brännare finns det tillräckligt med utrymme för matlagning till tre eller fyra personer. För att kunna använda den här gasspisen måste man dock antingen vara ansluten till gasnätet eller ha en separat gasoltub.

Fungerar med alla gastyper och har en bra energimärkning 

Den här modellen levereras med dysor för alla tre gastyper. Den fungerar därför oavsett om du har naturgas, stadsgas eller gasol hemma, och det är heller inte särskilt tidskrävande att ställa om spisen till rätt gastyp.

Witt WGC 60 W har en ganska bra energimärkning, och modellen tillhör energiklass A. Den här gasspisen förbrukar alltså inte särskilt mycket energi, och detta är en fördel för både miljön och plånboken.

Multifunktionsugn med åtta funktioner och elektronisk programmering 

Gasspisen Witt WGC 60 W har en elektrisk multifunktionsugn med hela åtta olika funktioner, och man kan därför använda sig av allt från varmluft och grill till upptining och gratinering.

Den här ugnen klarar av all sorts matlagning, och gasspisen har även elektronisk programmering, pannställ i gjutjärn, kylfläkt och mycket annat.

En gasspis som håller vad den lovar 

Hos Whiteaway kan konsumenter recensera produkter som de har köpt, och gasspisen Witt WGC 60 W har bland annat recenserats av en användare som ger den 5 av 5 stjärnor. Recensionen fokuserar framför allt på att gasspisen håller vad den lovar och är lättanvänd samt att det är en fin spis som har alla funktioner man behöver under matlagningen.

Fördelar med Witt WGC 60 W: 
Energieffektiv modell i energiklass A
Klassisk design
Multifunktionsugn med 8 funktioner
Fungerar med olika gastyper
Elektronisk programmering och kylfläkt


Gram GK3610-90BX

gram-gk3610-90bx

 

En annan populär modell från Gram är GK3610-90BX, vars pris är längre än många traditionella elspisars. Det är dock fortfarande en gedigen produkt, som har en fin A-energimärkning. Rent mättekniskt är modellen faktiskt 20 % bättre än kraven för A-märkningen, där de flesta vanliga spisar hamnar. Modellen erbjuder elektronisk tändning av de fyra kokplattorna, som kan köras på både tubgas, stadsgas, och naturgas. Det följer med specialdysor till de olika gasformerna.

Designen är modern med stålytor, men samtidigt lätt att använda tack vare de klassiska vreden. Själva ugnen är traditionellt byggd med eluppvärmning, och ett ugnsutrymme på 66 liter. Ugnsluckan har 3 lager glas, vilket försäkrar att utsidan inte blir så varm att man riskerar att bränna sig på den. Insidan är tillverkad av en enda stor glasruta, som lätt kan torkas av om fettstänk och fastbränd smuts förhindrar insikt. En praktisk ångrengöringsfunktion försäkrar att rengöring av luckans insida, och resten av ytorna, går som en dans.

Tittar man på kundrecensioner för Gram GK3610-90BX, finns det generellt en relativt hög tillfredsställelse med modellen. I genomsnitt får den 4,4 av 5 möjliga stjärnor, och användarna är bland annat entusiastiska över designen och spisens uppvärmningshastighet. Gas är generellt snabbt att jobba med, men Gram GK3610-90BX utmärker sig dessutom genom att ha snabbuppvärmning av ugnen: En temperatur på 180 grader kan uppnås på endast 5 minuter. Ugnen erbjuder dessutom hela 11 funktioner, bland annat speciella upptinings-, och pizzafunktioner.

Fördelar med Gram GK3610-90BX: 
Energieffektiv modell med A-märkning
Läcker design med stålytor
Fungerar med alla gasformer
Praktisk ångrengöringsfunktion
Snabbuppvärmning av ugn
Multifunktionsugn med 11 funktioner


FAQ – Vanliga frågor

Vilka gasspisarna har fått bäst omdömen?

Witt WGC 60 W, Smeg C9GMX9, La Germania RIS95C61BX och La Germania RI64C61BX

Hur testas gasspisarna?

Det finns inte några officiella tester av dessa gasspisar. Vi på Konsumentmagasinet har därför analyserat ett stort antal användarrecensioner och samlat de modeller som fått bäst omdömen här.

Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för ugnar går från A+++ i toppen till D i botten. Energimyndigheten berättar dock att man alltid bör jämföra den faktiska energiförbrukningen per användning istället för att bara titta på energiklasserna. En användning motsvarar tillagningen av en stek.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta