Keramikhäll Test 2019 – Hitta de bästa keramikhäll – Bäst i Test guide

0

De mest vanliga spisar idag är så kallade keramikhällar, där kokplattorna är något lättare att rengöra än de tidigare plattorna, där varje kokplatta är något högre än kokytan.

I denna artikel tittar vi närmare på några av de bästa keramikhällar på marknaden. Vi har valt ut modeller i olika prisklasser, så att det finns lite för varje plånbok. Vi har gått igenom de olika testvinnarna som finns att läsa här och var på nätet. Dessutom har vi tagit med en rad keramikhällar som ännu inte har testats, men som är bland de bästsäljande i Sverige.

Sist i artikeln hittar du en kort guide till olika fel och typiska problem som kan uppstå med en keramikhäll, och vi tar även kort upp hur man installerar spisen.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden. 


Electrolux EKC6051FOW

✅ En av de mest sålda

electrolux-ekc6051fow

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 459,00 Kr. 0,00 Kr. 4 459,00 Kr. Läs mer
4 779,00 Kr. 0,00 Kr. 4 779,00 Kr. Läs mer
5 999,00 Kr. 0,00 Kr. 5 999,00 Kr. Läs mer

 

Speciellt bra pris och ett extra stort ugnsutrymme på 70 liter är bara några av de egenskaper som har gjort Electrolux EKC6051FOW till att vara en av de absolut mest sålda keramikhällarna. På exempelvis den danska vitvaruportalen Whiteaway.com utmärker sig spisen genom att konsumenterna är många och i högsta grad tillfredsställda, med ett genomsnittligt betyg på 4,3 av 5 möjliga stjärnor. Bl.a. är den smarta ”Håll varm”-funktionen mycket populär hos konsumenterna.

Det bästa med Electrolux EKC6051FOW är nog modellens extra höga isolering. Detta betyder i praktiken att den är mer energivänlig än de flesta och den sparar således upp till 10% extra el i relation till den vanliga A-energikraven.

Avancerade funktioner och hög säkerhet
Utöver elbesparingen med den extra isoleringen, bjuder Electrolux EKC6051FOW också på energireglering av alla kokzoner, som kan justeras mycket precist. Detta är bl.a. bra om du önskar att koka vatten utan att den kokar över eller om du behöver sjuda någon gryta under längre tid. Det finns restvärmeindikatorer på alla kokzoner, som dels gör matlagningen säkrare, men som också ger dig möjligheten att utnyttja restvärmen optimalt och därmed energin bättre.

Ugnsdörren är försedd med barnsäkringar som kan kopplas av och på, allt efter behov. Dörren är dessutom designad i tre lagers glas, så att man inte bränner sig på utsidan. Locket kan för övrigt separeras helt utan verktyg, om det finns behov för extra rengöring. Ugnsdörren kan även tas bort, något som underlättar rengöringen avsevärt. Emaljbeläggningen i ugnsutrymmet gör att den vanliga rengöringen generellt är helt problemfri.

Några av fördelarna med Electrolux EKC6051FOW:
🔵 Populär modell hos konsumenterna
🔵 Extra stort ugnsutrymme på 70 liter
🔵 Hög isolering och andra energibesparande funktioner
🔵 Restvärmeindikatorer och energireglering på alla kokzoner
🔵 Avtagbar ugnsdörr
🔵 Valfri barnsäkring


Electrolux EKC6051BOW

Bäst i test hos Råd & Rön

electrolux-ekc6051bow

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 969,00 Kr. 0,00 Kr. 4 969,00 Kr. Läs mer
4 970,00 Kr. 0,00 Kr. 4 970,00 Kr. Läs mer
4 970,00 Kr. 0,00 Kr. 4 970,00 Kr. Läs mer

 

Då den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön testade en rad olika keramikhällar, tilldelades Electrolux EKC6051BOW titeln ”Bäst i test”. Modellen levererade en stabil prestation på alla områden och utmärkte sig bland annat med låg ljudnivå. Rent prismässigt befinner sig denna keramikhäll i mellanklassen, men värderades trots allt av Råd & Rön som betydligt bättre än dyrare modeller.

Med Electrolux EKC6051BOW får du en helt klassisk spis i vit design med traditionella vridknappar, som säkrar enkel och problemfri styrning. Speciell anmärkningsvärt är modellens ugnsutrymme, som med hela 72 liter ligger över genomsnittet och för övrigt är den största modellen här i vår genomgång. Det är med andra ord tal om ett riktigt bra val för den större familjen eller för dig som gärna vill ha lite extra plats under matlagningen.

Praktisk och säker utförande
Ugnsdörren i Electrolux EKC6051BOW är utformad med hela tre lager glas och tillsammans med ett aktivt kylningssystem säkrar denna utformning en kylig front, som man inte kan bränna sig på. Ugnsdörren är naturligtvis också barnsäkrad. Den varma luften försvinner genom ugnens baksida, vilket minimerar risken för kontakt med den varma luften. I närheten av kokplattorna är modellen försedd med restvärmeindikatorer, så att du enkelt kan se vilka kokzoner som eventuellt fortfarande är varma. På denna spis försvinner restvärmen snabbt i jämförelse med många andra modeller.

Modellen har energimärkning A och det medföljer både bakplåtar och en grill. Den inbyggda lådan ser till att den praktiskt förvarar alla de tillbehör som inte är i bruk. Det medföljer dessutom en sladd som är tillverkad med dansk säkerhetsplugg. Ugnen är av rengöringsvänlig konstruktion i form av en avtagbar glasplatta på dörrens insida.

Några av fördelarna med Electrolyx EKC6051BOW:
🔵 Testvinnare i Sverige
🔵 Stabil prestation (över genomsnittet) på alla områden
🔵 Låg bullernivå
🔵 Klassisk vit design med styrningsvänliga vridknappar
🔵 Tre lager glas och aktivt kylningssystem
🔵 Barnsäkring och restvärmeindikatorer
🔵 Rengöringsvänlig konstruktion med avtagbara glasplattor


Gram EKP 12654-92 X

Med pyrolys rengöring

gram-ekp-12654-92-x

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
9 519,00 Kr. 0,00 Kr. 9 519,00 Kr. Läs mer
10 940,00 Kr. 0,00 Kr. 10 940,00 Kr. Läs mer
10 940,00 Kr. 0,00 Kr. 10 940,00 Kr. Läs mer

 

Gram EKP 12654-92 X är en spis i den dyrare halvan, och enligt konsumenternas recensioner på exempelvis den danska vitvaruportalen Whiteaway, så är detta en riktigt bra spis. Här ligger modellen nämligen något över genomsnittet med hela 4,5 stjärnor av 5 möjliga stjärnor, även om antalet recensioner är ganska begränsat.

En av de egenskaper som utan tvivel gör Gram EKP 12654-92 X till extra populär är pyrolys-funktionen, som underlättar rengöringen avsevärt. Man kan välja mellan tre olika pyrolys-program som ser till att bränna fett och matrester till ett fint asklager, som därefter enkelt kan torkas bort med en disktrasa.

Modern design och praktiska extrafunktioner
Designmässigt är Gram EKP 12654-92 X med helt i framkanten med anti fingerprint-ytor i rostfritt stål och smarta pop-up vridknappar, som både ger en stram design och underlättar rengöringen. Ugnens kapacitet är standard med 66 liter och har dessutom energimärkning A.

På köpet får du dessutom en inbyggd stektermometer och touch-timer med minuter. Du får även full teleskopsförlängning, som gör det lätt att hålla koll på steken, utan att vattnet kokar torrt på grund av brist på sikt. Även på säkerhetfronten befinner sig Gram EKP 12654-92 X helt i framkant. Ugnsdörren är exempelvis extra kall på ytan, eftersom den är uppbyggd med hela fyra glas mellan utsidan och ugnsutrymmet. Den inbyggda barnsäkringen kan slås av och på, såsom det önskas.

Några av fördelarna med Gram EKP 12654-92 X:
🔵 Mycket populär bland konsumenterna
🔵 Tre olika pyrolys-program
🔵 Modern design med stål och pop-up vridknappar
🔵 Full innerdörr och fyra lager glas
🔵 Fullständiga teleskopsarmar
🔵 Barnsäkring som kan slås av och på


Zanussi ZCV65000WA

Om du är ute efter något billigt

zanussi-zcv65000wa

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
6 649,00 Kr. 0,00 Kr. 6 649,00 Kr. Läs mer
7 199,00 Kr. 0,00 Kr. 7 199,00 Kr. Läs mer

 

Zanussi ZCV65000WA tillhör marknadens billigaste modeller och trots detta klarar den sig ändå riktigt bra enligt konsumenterna. Tittar man exempelvis på den danska vitvaruportalen Whiteaway.com, så bedöms modellen till en genomsnittlig betygssättning på 4,3 stjärnor utav 5 möjliga och detta betyg är baserat på relativt många recensioner.

Trots priset får du med Zanussi ZCV65000WA en ganska stor ugn på 68 liter, som bjuder på alla nödvändiga standardfunktioner, såsom över- och undervärme, varmluft och grill. Det finns fem skenor och de medföljande bakplåtarna är extra stora.

Klassisk design med energimärke A
Zanussi ZCV65000WA har energimärkningen A och är designad relativt klassiskt, med stora robusta vridknappar och vit finish med svarta kontrastfärger. Själva koksektionen ger dig de traditionella fyra kokzonerna – i olika storlekar.

Urvalda fördelar med Zanussi ZCV65000WA:
🔵 Mycket attraktivt pris
🔵 Konsumenterna är mycket tillfredsställda
🔵 Stort ugnsutrymme på 68 liter
🔵 Energiklass A
🔵 Klassisk design och robusta vridknappar


Gorenje EC4615E17WKT

Självrengöring med ångrengöring

gorenje-ec4615e17wkt

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 815,00 Kr. 0,00 Kr. 4 815,00 Kr. Läs mer
5 019,00 Kr. 0,00 Kr. 5 019,00 Kr. Läs mer

 

Gorenje EC4615E17WKT är en keramikhäll som innehåller alla vanliga funktioner såsom grill och varmluft. Enligt konsumenterna hos exempelvis Whiteaway, så är denna keramikhäll en stor favorit. Spisen får ett genomsnittligt betyg på 4,6 av 5 möjliga stjärnor, vilket är det högsta betyget vi har hittills sett under den tid vi skrev denna artikel.

Spisen från Gorenje är mycket klassisk i både utformning och design. En enkel modern egenskap finns dock att hitta i denna spis och det är den extra rengöringsfunktionen. Rengöringen av en traditionell ugn kan i mångt och mycket beskrivas som en plåga, men med ångrengöringsfunktionen, löses matrester och smuts väldigt enkelt, så att de därefter bara behöver torkas bort med en enkel disktrasa.

Kvalitet framför kvantitet
Gorenje är kända för vitvaror av hög kvalitet. Detta bekräftas i modellen EC4615E17WKT, som levererar precis vad som behövs i form av alla nödvändiga ugnsfunktioner: fyra effektiva kokzoner, bra belysning och jämn värmefördelning. Du får också alla säkerhetsfunktioner som restvärmeindikatorer och barnsäkring av ugnsdörren på köpet..

Gorenjes ugn är ett billigt val och både emaljerade bakplåtar och grill, följer med på köpet. Ugnsvolymen är på 67 liter. Yttre- och inre dimensioner är standard. Allt som allt snackar vi här om en gedigen kvalitets keramikhäll, som varmt rekommenderas.

Några av fördelarna med Gorenje EC4615E17WKT:
🔵 Favorit hos konsumenterna
🔵 Praktiskt rengöringsprogram med ånga
🔵 Klassisk design och styrning
🔵 God värmefördelning och praktisk belysning
🔵 Restvärmeindikatorer och barnsäkring


Typiska problem med keramikhäll

Alla de spisar vi har gått igenom i denna artikel är kända för att hålla hög standard i drift och säkerhet. På det sättet kommer man förmodligen inte uppleva några problem med produkterna. Blir det dock några problem, kommer antagligen andra omständigheter vara orsaken till dessa och vi har bestämt att skriva lite grann kring detta här.

Spisen funkar inte
Är det så att spisen helt enkelt inte fungerar, eller är det kanske bara några av kokplattorna som fungerar, så är problemet förmodligen att en propp har gått. En keramikhäll förbrukar en hel del el. Därför hämtas strömmen generellt genom flera säkringar. Om en av dessa går sönder eller slutar fungera, kommer du säkert uppleva att det bara är vissa delar av spisen som inte fungerar. Innan du ringer kundtjänst, bör du därför kolla i proppskåpet. Oftast kommer detta lösa problemet och det sparar dig kostnaden av att ha en tekniker som kommer och kollar på det.

Kokzonerna värmer inte tillräckligt
En kokzon på en keramikhäll kommer generellt antingen fungera helt optimalt eller inte alls (om något är defekt). Om zonen inte blir varm, eller tillräckligt varm, så är risken stor att något annat är helt fel. Ett klassiskt sådant fel är att kastrullen/pannan som används är för stor i relation till kokzonen. Det idealiska är att kastrullens/pannans botten precis täcker kokzonen. Är kastrullen/pannan för stor, avger kokzonen inte tillräcklig värme. Å andra sidan bör inte kastrullen vara mindre än kokzonen. I så fall går en stor del av värmen till spillo. Kokar man maten för mycket, kommer det definitivt vara svårare att diska därefter, med tanke på brännresterna.

Det är också viktigt att kastruller och pannor har en helt rak botten, så att värmen överförs optimalt. Är kastrullen lite böjd, så överförs värmen inte särskilt bra. Byt i så fall ut böjda kastruller och/eller pannor med nya köksredskap. Var även uppmärksam på att vissa typer av moderna pannor har aluminium botten. Detta är utmärkt för svag värme när man steker exempelvis pannkakor, medan en allt för stark värme för vanlig stekning uppnås bäst med gjutjärn eller rostfritt stål.

Det kommer fläckar på kokzonerna
En av de större fördelarna med en keramikhäll är den rengöringsvänliga ytan, som i praktik förblir ren och fräsch. Därför är det extra irriterande om det med tiden uppstår fläckar. Det beror i vanliga fall inte på spisens yta. I stället uppstår dessa fläckar generellt eftersom kastruller/pannor sätts på en våt/fuktig kokyta, eller p.g.a. att det sitter kvar tvålrester från rengöringen. Generellt kan detta rengöras med arbete och tålamod, och förebyggs genom att hålla kokzonerna torra och rena. Aluminiumkastruller med tjock botten kan med tiden också bilda silverliknande fläckar, som ser ut att sitta under glasytan. Detta är dock inte fallet och dessa fläckar kan också tas bort. Det är inte helt lätt, men med ett glaskeramiskt rengöringsmedel, kökshandduk och tålamod kan du få plattorna till att bli rena igen. Det behövs dock en hel del tålamod och det kan vara nödvändigt att rengöra plattorna flera gånger.

L’easy har en guide där både dessa typiska fel och flera andra problem berörs. Här hittar du både tips för glaskeramikhällar och andra typer av spisar.


Installationen av spisen

Idag finns det hårdare krav för elinstallation än tidigare och det är mycket begränsat när det gäller vilka installationer du själv får göra. Är det exempelvis tal om ett kylskåp med inbyggda proppar, så får du själv ansluta det till ett eluttag. Däremot är det inte lagligt att själv syssla med kablar i väggen och liknande saker.

Reglerna är naturligtvis där för din egen säkerhet, så även om du kanske är en duktig person att få saker att fungera, så är detta inget man bara lämnar åt slumpen. Om installationen inte är fackmässigt gjort, kan du i princip straffas med böter. Dessutom är det så att du även kan utsätta andra för faror, samtidigt som försäkringen inte täcker om den otillåtna installationen är orsaken till brand eller andra skador.

Speciellt när det gäller spisar är det nästan alltid så att de ska kopplas in av en auktoriserad installatör. Därför saknas kabeln oftast när du får spisen levererad. Levereras spisen med en elkabel, och kabeln är anpassad till din installation, så får du själv installera. Annars går det inte utan att prata med en auktoriserad installatör. Fråga även din återförsäljare om du tvivlar, alternativt din lokala installatör.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse