Keramikhäll Test – Hitta de bästa keramikhäll – Bäst i Test guide

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

De mest vanliga spisar idag är så kallade keramikhällar, där kokplattorna är något lättare att rengöra än de tidigare plattorna, där varje kokplatta är något högre än kokytan.

I denna artikel tittar vi närmare på några av de bästa keramikhällar på marknaden. Vi har valt ut modeller i olika prisklasser, så att det finns lite för varje plånbok. Vi har gått igenom de olika testvinnarna som finns att läsa här och var på nätet. Dessutom har vi tagit med en rad keramikhällar som ännu inte har testats, men som är bland de bästsäljande i Sverige.

Sist i artikeln hittar du en kort guide till olika fel och typiska problem som kan uppstå med en keramikhäll, och vi tar även kort upp hur man installerar spisen.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Bosch HKR39A220W – 3D HotAir funktion och Ecoclean självrengöring

Redaktörens val

Bosch HKR39A220W

 

Bosch HKR39A220W är en vit ugn som uppmäter 60 cm på bredden, 60 cm på djupet och 90 cm på höjden. Med andra ord finns det ganska gott om plats inuti ugnen, men även ovanpå tack vare de fyra stora kokplattorna som gör det de ska. Bosch HKR39A220W har blivit utsedd till redaktörens val, och det är lätt att förstå varför när man kikar närmare på de högkvalitativa materialen, den moderna designen och de många funktionerna som vi ska tala mer om nedan.

Ett stort antal händiga funktioner

Bosch HKR39A220W ger dig möjligheten att både baka och steka mat på flera nivåer samtidigt, och den fristående spisen med keramikhäll kan utan problem göras rent när det behövs. Stora kastruller och stekpannor får plats på produktens kokzoner, och för att göra rent panelen ingår det nedsänkbara vred för enkelhetens skull.

Bosch HKR39A220W kommer med så kallad EcoClean beläggning, vilket syftar på att den bakre väggen inne i ugnen avlägsnar smuts när ugnen hettas upp. Detta leder till att Bosch HKR39A220W kan dras nytta av under en lång tid utan att du behöver oroa dig för några svåra rengöringsarbeten.

Utmärkt värmefördelning

Om det finns någonting som Bosch HKR39A220W kan skryta om så är det dess 3D HotAir Plus. Den här funktionen ser till så att ugnen bjuder på en så jämn värmefördelning som möjligt, och resultatet blir en temperatur som sprids ut i hela ugnen på bästa sätt. Oavsett om du vill dra nytta av din Bosch HKR39A220W för att baka eller steka mat kommer den att göra susen i ditt kök, och den stilrena designen är någonting som användare utan tvekan uppskattar.

Specifikationer för Bosch HKR39A220W – mått: 

🔴 Höjd: 90 cm
🔴 Bredd: 60 cm
🔴 Djup: 60 cm

Specifikationer för Bosch HKR39A220W – basfakta: 

🌀 Från märket Bosch
🌀 Spistyp: Glaskeramik
🌀 Serie 4
🌀 Energiförbrukning: 0,98 kWH
🌀 4 kokplattor
🌀 Energiklass A

Fördelar

 • 3D HotAir funktion
 • Ecoclean självrengöringsfunktion
 • LED-display med timer
 • Kokplattor för stora kastruller och stekpannor
Nackdelar

 • Ugnen hade kunnat vara större

Därför rekommenderar vi Bosch HKR39A220W

Bosch HKR39A220W rekommenderas till dig som vill ha en snygg och modern ugn som är riktigt enkel att rengöra. Tack vare dess Ecoclean självrengöringsfunktion finns det inget större underhåll som du behöver oroa dig för, och med dess 3D HotAir funktion fördelas värmen jämnt i ugnen. De fyra stora kokzonerna är också ett stort plus, så när allt är sagt och gjort är Bosch HKR39A220W värd varenda krona. Jämfört med vissa andra ugnar på marknaden är Bosch HKR39A220W en aning mindre, men visst får du många funktioner och tillbehör som gör susen. 


Cylinda S 8272 KV – katalytisk rengöring, snabb uppvärmning och teleskopskenor

Bäst till priset

Cylinda S 8272 KV

 

Cylinda S 8272 KV är den smarta lösningen för dig som vill ha en imponerande spis med alla de nödvändiga standardfunktionerna utan att behöva tömma upp och ner på plånboken. Den här spisen ger dig sannerligen valuta för pengarna, så vänta inte med att prova på produkten och börja med dina matlagningsäventyr redan idag. 

Snabb uppvärmning

Det finns en lång rad egenskaper som Cylinda S 8272 KV kan skryta med. Detta är en spis med en höjd på 85 cm, en bredd på 69,7 cm och ett djup på 59,4 cm. Det finns alltså gott om plats för både matlagning och bakning. När du satsar på den här spisen kan du förvänta dig HighLight-zoner som säkerställer att uppvärmningen sker utan några långa väntetider. Två av zonerna kan också förstoras så att du har möjligheten att använda stora kastruller och stekpannor utan problem.

Värt att veta om Cylinda S 8272 KV

Cylinda S 8272 KV kan dras nytta av som en varmluftsugn, och visst finns det fler än några få funktioner som du inte vill missa. Snabbstart, en 300-gradersinställning, en pizzafunktion och Max grill är några exempel. Skenor som kan dras ut finner du i ugnen, och dessa gör det lättare för dig när det är dags att avlägsna plåtar. Som om detta inte vore nog är ugnen utrustad med en så kallad katalytisk rengöring, och vad detta syftar på är att ugnen bränner bort smuts vid över 200 grader. Därför är det mycket lättare för dig att göra rent ugnen, och det är knappt något underhåll som krävs.

Specifikationer för Cylinda S 8272 KV – mått: 

🔴 Höjd: 85 cm
🔴 Bredd: 69,7 cm
🔴 Djup: 59,4 cm
🔴 Vikt: 58 kg

Specifikationer för Cylinda S 8272 KV – basfakta: 

🌀 Från märket Cylinda
🌀 Rymmer 69 liter
🌀 Energiklass A
🌀 4 kokplattor
🌀 Teleskopskenor
🌀 Ugnslucka med barnspärr

Fördelar

 • Snabb och enkel katalytisk rengöring
 • Installeras på ett smidigt sätt
 • Fyra kokzoner
 • Teleskopskenor
Nackdelar

 • Standard ugnsfunktioner

Därför rekommenderar vi Cylinda S 8272 KV

Cylinda S 8272 KV rekommenderas till dig som vill ha många funktioner till ett förvånansvärt billigt pris. Den katalytiska rengöring gör underhåll lätt som en plätt för dig, de fyra kokzonerna ger dig många matlagningsmöjligheter och teleskopskenorna håller dig trygg i alla lägen. Bättre än så kan det knappast bli.

Cylinda S 8272 KV skiljer sig från vissa andra spisar på marknaden då den har många händiga funktioner. Cylinda S 8272 KV kan installeras i vilket kök som helst, och den kan antingen användas inom ett enpersonshushåll eller hela vägen upp till ett fyrapersonshushåll. 


Husqvarna QSG7132W Vit – lyxval med Cataluxe rengöringssystem och HighLight häll

Bäste premiumval

Husqvarna QSG7132W Vit

 

Husqvarna QSG7132W Vit är produkten för dig som uppskattar lyx i form av ett äkta premiumval. Du kan förvänta dig en kortare uppkokningstid än många andra spisar, en effektiv varmluftsugn, en utomordentligt enkel rengöringsprocess tillsammans med en garanti på hela fem år. Detta och mycket mer blir ditt när du satsar på Husqvarna QSG7132W Vit.

Smarta funktioner

Med hjälp av vred och en timerdisplay kan du både styra och hålla koll på spisen utan några svårigheter. Tack vare spisens HighLight häll kommer du att kunna njuta av en produkt som har en kort tändtid jämfört med traditionella spisar. Energiförbrukningen blir även lägre samtidigt som uppkokningen inte tar lika lång tid. Med fyra olika kokplattor i olika storlekar blir det inga problem att laga en stor mängd mat samtidigt.

Hur är det då med själva ugnen? Jo, denne bjuder bland annat på torkning, varmluft, maxgrill, pizzaläge, undervärme, övervärme och fler funktioner därtill för att ge dig allt som du kan tänkas behöva. Glöm inte heller matlagningstermometern som är inbyggd och ser till så att din mat får den exakta temperaturen som du föredrar.

Imponerande rengöring och säkerhet

Ugnen tar hand om en stor del av rengöringen på egen hand med hjälp av Cataluxe rengöringssystemet. När ugnen når en viss temperatur bränns smutsen bort, så du slipper att stå och skrubba konstant för att se till så att ugnen förblir ren. För att samtidigt säkerställa att ugnsytorna inte blir för varma finns en händig kylfläkt som går i gång av sig själv. Lucklåset är också en ytterligare försiktighetsåtgärd så att säkerheten alltid förblir på topp.

Specifikationer för Husqvarna QSG7132W Vit – mått: 

🔴 Bredd: 69,6 cm
🔴 Djup: 60 cm
🔴 Höjd: 90 cm
🔴 Vikt: 63 kg

Specifikationer för Husqvarna QSG7132W Vit – basfakta: 

🌀 Från märket Husqvarna
🌀 Hälltyp: Glaskeramik
🌀 Katalytisk rengöring
🌀 4 kokplattor
🌀 Energiförbrukning: 0,95 kWh
🌀 Volym: 73 liter

Fördelar

 • Matlagningstermometer
 • Stor ugn
 • Enkel rengöring
 • Multifunktionell ugn
 • Mekaniskt lucklås
Nackdelar

 • Hög prisklass

Därför rekommenderar vi Husqvarna QSG7132W Vit

Jämfört med många traditionella spisar har just Husqvarna QSG7132W Vit många utomordentliga funktioner som konsumenter sannerligen uppskattar. Både tändtiden och kokningstiden är ganska kort, och självrengöringssystemet tillåtet dig att pusta ut när det är dags att göra rent ugnen. 

Husqvarna QSG7132W Vit har lagt krut på att både se till så att säkerheten är på topp och att du får den bästa möjliga upplevelsen vid både matlagning och bakning. Med hjälp av HighLight häll är det snabb kokningstid som gäller, med lucklås samt kylfläkt får du alltid en trygg upplevelse och med självrengöringssystemet slipper du att skrubba rent ugnen på egen hand. 


Gorenje EC6451WPB – en av de största ugnarna på marknaden fullspäckad med händiga funktioner

Utvalt av Kosumentmagasinet.se

Gorenje EC6451WPB

 

Näst på listan har vi Gorenje EC6451WPB, en glaskeramisk spis och ugn som ser riktigt snygg ut i alla kök. Här är det tal om en rymlig ugn med en bredd på 60 cm, en höjd på 90 cm och ett djup på 60 cm. Den påminner om traditionella vedeldade ugnar och är en riktig hejare på att fördela temperaturen så att din mat är vällagad alla dagar i veckan.

Effektiv bakning och matlagning

Den tidigare nämnda värmefördelningen gör särskilt susen då du kan baka på upp till tre nivåer på en och samma gång. Gorenje EC6451WPB är även framställd i material som tål mycket höga temperaturer, och vid just höga temperaturer bränns smutsen bort så att ugnsrengöring aldrig blir några större problem för dig. Värt att veta är dessutom att detta är en av de största ugnarna på marknaden, men är trots sin storlek ganska energieffektiv. Att laga stora mängden mat samtidigt som energiförbrukning förblir låg är därför inga problem för Gorenje EC6451WPB.

En ugn som är säker att använda

Du kan känna dig trygg och säker varje gång du drar nytta av Gorenje EC6451WPB. Ugnen använder sig nämligen av så kallad DynamiCooling, ett system som håller ugnshöljet svalt för att skador ska undvikas. Som om detta inte vore nog har Gorenje EC6451WPB en riktigt snygg design som fungerar i både moderna och mer klassiska kök, så den kommer att utgöra ett underbart tillskott i alla hem.

Specifikationer för Gorenje EC6451WPB – mått: 

🔴 Höjd: 90 cm
🔴 Bredd: 60 cm
🔴 Djup: 60 cm
🔴 Vikt: 53 kg

Specifikationer för Gorenje EC6451WPB – basfakta: 

🌀 Från märket Gorenje
🌀 Volym: 71 liter
🌀 Glaskeramikspis
🌀 Multifunktionsugn
🌀 Energiförbrukning för ugn: 0,94 kWh
🌀 Energiförbrukning för varmluftsugn: 0,81 kWh

Fördelar

 • Kan förbereda upp till 4 plåtar med mat samtidigt
 • Aqua Clean funktion
 • Stor ugn
 • Optimal luftventilation
Nackdelar

 • Utan värmeindikator

Därför rekommenderar vi Gorenje EC6451WPB

Gorenje EC6451WPB blir passande för dig som vill laga lite större mängder mat och har nog med plats i köket. Detta är nämligen en av de största ugnarna på marknaden, och den kommer fullspäckad med praktiska funktioner som gör användningen enkel. Dess rengöringssystem och säkerhetssystem är också två egenskaper som utan tvekan uppskattas för att säkerställa att du får en så positiv upplevelse som möjligt.

Det generösa antalet funktioner är definitivt någonting som får just Gorenje EC6451WPB att stå ut i mängden. Några exempel är övervärme, undervärme, infragrill, varmluft, upptining, snabb uppvärmning, WarmPlate och AquaClean. 


Electrolux EKC7011BOW – flexibel multifunktionell ugn som kan laga flera rätter samtidigt

Bäst spis med multifunktionell ugn

Electrolux EKC7011BOW

 

Vill du ha tillgång till en mångsidig ugn som rymmer en stor mängd mat? Electrolux EKC7011BOW rymmer hela 73 liter och har ett temperaturspann på mellan 50 och 275 grader, så här är det sannerligen väl tillagad mat som står på menyn. Med fyra steglöst inställda kokzoner, hällkontroll med vred och en lång rad ugnsfunktioner vill du inte missa att testa på Electrolux EKC7011BOW.

Värmefördelning, uppvärmning och förvaring

Electrolux EKC7011BOW är utrustad med en keramikhäll som ser till så att uppvärmning går snabbt och smidigt. Glasytan är också lätt som en plätt att torka av om det skulle behövas, så renligheten ligger alltid på topp. En varmluftsfunktion inuti ugnen kommer även att garantera att värmen fördelas på rätt sätt så att din mat inte har kalla punkter som förstör rätten. Förvaring är heller inga problem då det ingår en låda så att du kan ha dina köksredskap precis där din spis är.

Stor plats och enkel rengöring

Tillsammans med Electrolux EKC7011BOW får du en stor XL-bakplåt som utan problem får plats i den stora ugnen på 73 liter. På så vis har du chansen att tillaga mer mat eller att baka fler efterrätter på en och samma gång. Vi talade tidigare även om hur lätt det är att hålla rent spisplattorna, men även inuti ugnen är det lika enkelt att se till så att allting förblir rent och fint. En stor ugn betyder att det är lättare att komma åt alla ytor, och det borttagbara värmeelementet ser till så att du kommer åt innertaket utan att du behöver ta i alltför mycket.

Specifikationer för Electrolux EKC7011BOW – mått: 

🔴 Bredd: 70 cm
🔴 Höjd: 85 cm
🔴 Djup: 60 cm

Specifikationer för Electrolux EKC7011BOW – basfakta: 

🌀 Från märket Electrolux
🌀 Hällkontroll med vred
🌀 Energiklass A
🌀 Kylfläkt ingår
🌀 4 kokzoner
🌀 Energiförbrukning: 0,95 kWh

Fördelar

 • Snabba kokzoner
 • Slät emaljyta
 • Utmärkt ventilationssystem
Nacdelar

 • Utan temperatur- och tidsdisplay

Därför rekommenderar vi Electrolux EKC7011BOW

Vi vill påstå att Electrolux EKC7011BOW är värd att köpa för flera skäl. Här har vi en spis som kommer med snabbuppvärmda kokzoner och en stor ugn med ett utmärkt ventilationssystem. Ugnens volym på hela 73 liter ger dig möjligheten att både laga stora mängder mat och att baka stora mängder bakverk på en och samma gång.

Den snygga och moderna stilen är självfallet också ett plus i kanten, så missa inte att prova på en ugn som utan tvekan kommer att imponera på dig. Oavsett om du bor själv eller om ni är en hel familj finns det gott om utrymme för att laga mat till alla.


Gram EK 3600-90 V

4.4 av 5 stjärnor av kunderna hos danska Skousen.dk
4 av 5 stjärnor av kunderna hos WhiteAway.se

Gram EK 3600-90 V

.
Gram EK 3600-90 V har inte varit med i några officiella experttester. Den här modellen har däremot recenserats av kunderna hos WhiteAway.se och danska Skousen.dk och fått fina betyg på 4 respektive 4,4 av 5 stjärnor. 

Detta beror bland annat på att spisen har bra funktioner och att den är enkel att använda. Några användare anmärker dock på att Gram EK 3600-90 V värmer upp ganska långsamt.

Användarna: Budgetvänlig spis med bra funktioner

Enligt kunderna hos WhiteAway.se och Skousen.dk är Gram EK 3600-90 V en bra keramisk spis som ger mycket valuta för pengarna. De skriver bland annat att spisen blir varm snabbt, att den har många funktioner samt att den är enkel att rengöra.

I en recension kan vi även läsa att Gram EK 3600-90 V är väldigt enkel att använda.

En person berättar att kokzonerna blir varma snabbt och att man kan stänga av värmen fem eller sex minuter i förväg för att låta maten tillagas färdigt på eftervärmen. Detta är något som andra konsumenter också verkar se som en fördel.

Fyra kokzoner och stor ugn

Gram EK 3600-90 V har en keramikhäll med fyra kokzoner och en ugnskapacitet på 65 liter. Med den här spisen kan man därför utan problem laga mat åt tre eller fyra personer.

Den här modellen har även ett ångrengöringsprogram som gör att man slipper rengöra ugnen helt manuellt. Man kan istället sätta in en långpanna med vatten i ugnen och låta ångan lösa upp matresterna så att de lossnar från insidan av ugnen. Spishällen har dessutom en glasyta som är enkel att torka av när man är klar med matlagningen.

Gram EK 3600-90 V tillhör energiklass A och är därmed en ganska energisnål spis. Detta innebär att spisen inte förbrukar särskilt mycket ström på ett år, vilket är en fördel för både miljön och plånboken.

Multifunktionell ugn med flera ugnsfunktioner

Gram EK 3600-90 V har en multifunktionell ugn med nio olika ugnsfunktioner. Dessa inkluderar bland annat över-/undervärme, grill, undervärme, turbogrill, eco-uppvärmning, supergrill, fläkt + över-/undervärme samt en upptiningsfunktion.

Med upptiningsfunktionen kan man ta ut mat direkt ur frysen och tillaga den i ugnen på en gång. Gram EK 3600-90 V har dessutom en snabbuppvärmningsfunktion som värmer upp ugnen till 180 grader på bara fem minuter.

Sist men inte minst har spisen en barnsäkring som gör att ugnsluckan inte går att öppna när ugnen används. Om barnsäkringen inte behövs kan den även kopplas ur och aktiveras vid behov.

Specifikationer för Gram EK 3600-90 V mått: 
🔴 Höjd: 90 cm
🔴 Bredd: 60 cm
🔴 Djup: 60,5 cm
🔴 Vikt: 41 kg 

Specifikationer för Gram EK 3600-90 V – basfakta: 
🌀 Typ: Keramikhäll
🌀 Kapacitet: 65 liter
🌀 Energiklass: A
🌀 Energiförbrukning, konventionell värme: 0,99 kWh
🌀 Energiförbrukning, varmluft: 0,78 kWh
🌀 Antal kokzoner: 4

Fördelar med Gram EK 3600-90 V:
Ångrengöring
Barnsäkring
Nio ugnsfunktioner varav en upptiningsfunktion
Fyra kokzoner
Rymlig ugn
Energisnål spis

 


Typiska problem med keramikhäll

Alla de spisar vi har gått igenom i denna artikel är kända för att hålla hög standard i drift och säkerhet. På det sättet kommer man förmodligen inte uppleva några problem med produkterna. Blir det dock några problem, kommer antagligen andra omständigheter vara orsaken till dessa och vi har bestämt att skriva lite grann kring detta här.

Spisen funkar inte
Är det så att spisen helt enkelt inte fungerar, eller är det kanske bara några av kokplattorna som fungerar, så är problemet förmodligen att en propp har gått. En keramikhäll förbrukar en hel del el. Därför hämtas strömmen generellt genom flera säkringar. Om en av dessa går sönder eller slutar fungera, kommer du säkert uppleva att det bara är vissa delar av spisen som inte fungerar. Innan du ringer kundtjänst, bör du därför kolla i proppskåpet. Oftast kommer detta lösa problemet och det sparar dig kostnaden av att ha en tekniker som kommer och kollar på det.

Kokzonerna värmer inte tillräckligt
En kokzon på en keramikhäll kommer generellt antingen fungera helt optimalt eller inte alls (om något är defekt). Om zonen inte blir varm, eller tillräckligt varm, så är risken stor att något annat är helt fel. Ett klassiskt sådant fel är att kastrullen/pannan som används är för stor i relation till kokzonen. Det idealiska är att kastrullens/pannans botten precis täcker kokzonen. Är kastrullen/pannan för stor, avger kokzonen inte tillräcklig värme. Å andra sidan bör inte kastrullen vara mindre än kokzonen. I så fall går en stor del av värmen till spillo. Kokar man maten för mycket, kommer det definitivt vara svårare att diska därefter, med tanke på brännresterna.

Det är också viktigt att kastruller och pannor har en helt rak botten, så att värmen överförs optimalt. Är kastrullen lite böjd, så överförs värmen inte särskilt bra. Byt i så fall ut böjda kastruller och/eller pannor med nya köksredskap. Var även uppmärksam på att vissa typer av moderna pannor har aluminium botten. Detta är utmärkt för svag värme när man steker exempelvis pannkakor, medan en allt för stark värme för vanlig stekning uppnås bäst med gjutjärn eller rostfritt stål.

Det kommer fläckar på kokzonerna
En av de större fördelarna med en keramikhäll är den rengöringsvänliga ytan, som i praktik förblir ren och fräsch. Därför är det extra irriterande om det med tiden uppstår fläckar. Det beror i vanliga fall inte på spisens yta. I stället uppstår dessa fläckar generellt eftersom kastruller/pannor sätts på en våt/fuktig kokyta, eller p.g.a. att det sitter kvar tvålrester från rengöringen. Generellt kan detta rengöras med arbete och tålamod, och förebyggs genom att hålla kokzonerna torra och rena. Aluminiumkastruller med tjock botten kan med tiden också bilda silverliknande fläckar, som ser ut att sitta under glasytan. Detta är dock inte fallet och dessa fläckar kan också tas bort. Det är inte helt lätt, men med ett glaskeramiskt rengöringsmedel, kökshandduk och tålamod kan du få plattorna till att bli rena igen. Det behövs dock en hel del tålamod och det kan vara nödvändigt att rengöra plattorna flera gånger.

L’easy har en guide där både dessa typiska fel och flera andra problem berörs. Här hittar du både tips för glaskeramikhällar och andra typer av spisar.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Gorenje EC6151XB

5 av 5 stjärnor av kunderna hos WhiteAway.se

Gorenje EC6151XB

 

 

Gorenje EC6151XB har inte varit med i några officiella expertundersökningar men är å andra sidan populär bland konsumenterna. Den här modellen har nämligen fått 5 av 5 stjärnor av kunderna hos nätbutiken WhiteAway.se. 

Det fina betyget beror på att användarna tycker att spisen både fungerar bra och ser bra ut. De skriver nämligen att spisen fungerar suveränt samtidigt som den är snygg att se på. I recensionerna nämns det dessutom inte några direkta nackdelar överhuvudtaget.

Energisnål spis med rymlig ugn

Gorenje EC6151XB är lagom för en familj på ungefär fyra eller fem personer. Den här spisen har nämligen en keramikhäll med fyra kokzoner och en ugnskapacitet på 71 liter.

Ugnen har en oval utformning som skapar en optimal luftcirkulation runt maten. Eftersom att maten därmed omsluts helt och hållet av den varma luften blir den spröd utanpå och saftig inuti.

Eftersom att fläkten som sitter längst bak i ugnen fördelar värmen jämnt kan man dessutom tillaga mat på flera nivåer samtidigt.

Gorenje EC6151XB tillhör energiklass A och är därmed ganska energisnål. Detta innebär nämligen att spisen inte förbrukar särskilt mycket ström på ett år, vilket är en fördel för både plånboken och miljön.

Multifunktionsugn med enkla kontroller

Gorenje EC6151XB är en multifunktionell ugn med elva olika ugnsfunktioner. Dessa inkluderar bland annat över-/undervärme, infra grill, varmluft, upptining och snabbuppvärmning.

Det finns även en ugnsbelysning som gör det enkelt att hålla koll på maten när den tillagas. Man kan därför helt enkelt öppna luckan när maten är färdig. Tack vare en GentleClose-funktion behöver man sedan bara knuffa lätt på luckan för att den ska stängas mjukt och försiktigt.

Spisen kontrolleras enkelt med de ergonomiska vridknapparna som sitter på fronten. Med dessa kan man ställa in både funktion, temperatur och vilka kokzoner som ska användas.

Tålig ugn som är enkel att rengöra

Gorenje EC6151XB är utrustad med en AquaClean-funktion som underlättar rengöringen.

När man använder den här funktionen behöver man bara hälla vatten i en långpanna och ställa in den i ugnen. Det frigörs då ånga som löser upp matrester så att de lossnar från ugnen. Tack vare AquaClean slipper man alltså skrubba hela ugnen för hand.

Ugnen har även en tålig SilverMatte-beläggning som klarar av höga temperaturer. Den kan därför även rengöras med pyrolys utan att skadas.

Sist men inte minst har Gorenje EC6151XB ett DynamicCooling-system som kyler ner utsidan på ugnen så att man inte bränner sig på den.

Specifikationer för Gorenje EC6151XB mått: 
🔴 Höjd: 90 cm
🔴 Bredd: 60 cm
🔴 Djup: 60 cm
🔴 Vikt: 50,5 kg 

Specifikationer för Gorenje EC6151XB – basfakta: 
🌀 Typ: Keramikhäll
🌀 Kapacitet: 71 liter
🌀 Energiklass: A
🌀 Energiförbrukning, konventionell värme: 0,94 kWh
🌀 Energiförbrukning, varmluft: 0,81 kWh
🌀 Antal kokzoner: 4

Fördelar med Gorenje EC6151XB:
Enkel rengöring
GentleClose-funktion
Flera ugnsfunktioner
DynamicCooling-system
Kan tillaga mat på flera nivåer samtidigt
Ergonomiska vridknappar


Electrolux EKC6051FOW

✅ En av de mest sålda

electrolux-ekc6051fow

.
Speciellt bra pris och ett extra stort ugnsutrymme på 70 liter är bara några av de egenskaper som har gjort Electrolux EKC6051FOW till att vara en av de absolut mest sålda keramikhällarna. På exempelvis den danska vitvaruportalen Whiteaway.com utmärker sig spisen genom att konsumenterna är många och i högsta grad tillfredsställda, med ett genomsnittligt betyg på 4,3 av 5 möjliga stjärnor. Bl.a. är den smarta ”Håll varm”-funktionen mycket populär hos konsumenterna.

Det bästa med Electrolux EKC6051FOW är nog modellens extra höga isolering. Detta betyder i praktiken att den är mer energivänlig än de flesta och den sparar således upp till 10% extra el i relation till den vanliga A-energikraven.

Avancerade funktioner och hög säkerhet

Utöver elbesparingen med den extra isoleringen, bjuder Electrolux EKC6051FOW också på energireglering av alla kokzoner, som kan justeras mycket precist. Detta är bl.a. bra om du önskar att koka vatten utan att den kokar över eller om du behöver sjuda någon gryta under längre tid. Det finns restvärmeindikatorer på alla kokzoner, som dels gör matlagningen säkrare, men som också ger dig möjligheten att utnyttja restvärmen optimalt och därmed energin bättre.

Ugnsdörren är försedd med barnsäkringar som kan kopplas av och på, allt efter behov. Dörren är dessutom designad i tre lagers glas, så att man inte bränner sig på utsidan. Locket kan för övrigt separeras helt utan verktyg, om det finns behov för extra rengöring. Ugnsdörren kan även tas bort, något som underlättar rengöringen avsevärt. Emaljbeläggningen i ugnsutrymmet gör att den vanliga rengöringen generellt är helt problemfri.

Några av fördelarna med Electrolux EKC6051FOW:
Populär modell hos konsumenterna
Extra stort ugnsutrymme på 70 liter
Hög isolering och andra energibesparande funktioner
Restvärmeindikatorer och energireglering på alla kokzoner
Avtagbar ugnsdörr
Valfri barnsäkring

Installationen av spisen

Idag finns det hårdare krav för elinstallation än tidigare och det är mycket begränsat när det gäller vilka installationer du själv får göra. Är det exempelvis tal om ett kylskåp med inbyggda proppar, så får du själv ansluta det till ett eluttag. Däremot är det inte lagligt att själv syssla med kablar i väggen och liknande saker.

Reglerna är naturligtvis där för din egen säkerhet, så även om du kanske är en duktig person att få saker att fungera, så är detta inget man bara lämnar åt slumpen. Om installationen inte är fackmässigt gjort, kan du i princip straffas med böter. Dessutom är det så att du även kan utsätta andra för faror, samtidigt som försäkringen inte täcker om den otillåtna installationen är orsaken till brand eller andra skador.

Speciellt när det gäller spisar är det nästan alltid så att de ska kopplas in av en auktoriserad installatör. Därför saknas kabeln oftast när du får spisen levererad. Levereras spisen med en elkabel, och kabeln är anpassad till din installation, så får du själv installera. Annars går det inte utan att prata med en auktoriserad installatör. Fråga även din återförsäljare om du tvivlar, alternativt din lokala installatör.


Electrolux EKC6051BOW

✅ Bäst i test hos Råd & Rön

electrolux-ekc6051bow

Då den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön testade en rad olika keramikhällar, tilldelades Electrolux EKC6051BOW titeln ”Bäst i test”. Modellen levererade en stabil prestation på alla områden och utmärkte sig bland annat med låg ljudnivå. Rent prismässigt befinner sig denna keramikhäll i mellanklassen, men värderades trots allt av Råd & Rön som betydligt bättre än dyrare modeller.

Med Electrolux EKC6051BOW får du en helt klassisk spis i vit design med traditionella vridknappar, som säkrar enkel och problemfri styrning. Speciell anmärkningsvärt är modellens ugnsutrymme, som med hela 72 liter ligger över genomsnittet och för övrigt är den största modellen här i vår genomgång. Det är med andra ord tal om ett riktigt bra val för den större familjen eller för dig som gärna vill ha lite extra plats under matlagningen.

Praktisk och säker utförande

Ugnsdörren i Electrolux EKC6051BOW är utformad med hela tre lager glas och tillsammans med ett aktivt kylningssystem säkrar denna utformning en kylig front, som man inte kan bränna sig på. Ugnsdörren är naturligtvis också barnsäkrad. Den varma luften försvinner genom ugnens baksida, vilket minimerar risken för kontakt med den varma luften. I närheten av kokplattorna är modellen försedd med restvärmeindikatorer, så att du enkelt kan se vilka kokzoner som eventuellt fortfarande är varma. På denna spis försvinner restvärmen snabbt i jämförelse med många andra modeller.

Modellen har energimärkning A och det medföljer både bakplåtar och en grill. Den inbyggda lådan ser till att den praktiskt förvarar alla de tillbehör som inte är i bruk. Det medföljer dessutom en sladd som är tillverkad med dansk säkerhetsplugg. Ugnen är av rengöringsvänlig konstruktion i form av en avtagbar glasplatta på dörrens insida.

Några av fördelarna med Electrolyx EKC6051BOW:
Testvinnare i Sverige
Stabil prestation (över genomsnittet) på alla områden
Låg bullernivå
Klassisk vit design med styrningsvänliga vridknappar
Tre lager glas och aktivt kylningssystem
Barnsäkring och restvärmeindikatorer
Rengöringsvänlig konstruktion med avtagbara glasplattor


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka keramikhällar är bäst i test?

Electrolux EKC6051BOW

🤓 Hur testas keramikhällarna?

Keramikhällarna bedöms baserat på hur snabbt de blir varma, hur stabilt de håller temperaturen och hur hög energiförbrukning de har. Man tittar även på användarvänligheten och ljudnivån samt den elektriska och mekaniska säkerheten.

🤔 Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för ugnar går från A+++ i toppen till D i botten. Energimyndigheten berättar dock att man alltid bör jämföra den faktiska energiförbrukningen per användning istället för att bara titta på energiklasserna. En användning motsvarar tillagningen av en stek.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta