Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Läs mer här.

Keramikhäll Test – Hitta de bästa keramikhäll - Bäst i Test guide

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD juni 5, 2024.

Keramikhäll Test – Hitta de bästa keramikhäll - Bäst i Test guide

Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer

De mest vanliga spisar idag är så kallade keramikhällar, där kokplattorna är något lättare att rengöra än de tidigare plattorna, där varje kokplatta är något högre än kokytan.

I denna artikel tittar vi närmare på några av de bästa keramikhällar på marknaden. Vi har valt ut modeller i olika prisklasser, så att det finns lite för varje plånbok. Vi har gått igenom de olika testvinnarna som finns att läsa här och var på nätet. Dessutom har vi tagit med en rad keramikhällar som ännu inte har testats, men som är bland de bästsäljande i Sverige.

Sist i artikeln hittar du en kort guide till olika fel och typiska problem som kan uppstå med en keramikhäll, och vi tar även kort upp hur man installerar spisen.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Senast ändrad:

I dag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

Bäst i test-guiden 2024:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Vänligen observera att vi i nuläget inte har kunnat hitta några opartiska tester inom detta ämne, utan vi har i första hand analyserat kundernas egna omdömen av produkten i jämförelse med produktdata och pris.

Bosch HKR39A220W - 3D HotAir funktion och Ecoclean självrengöring

Redaktörens val

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch HKR39A220W :

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Konsumentmagasinets omdöme

Bosch HKR39A220W rekommenderas till dig som vill ha en snygg och modern ugn som är riktigt enkel att rengöra. Tack vare dess Ecoclean självrengöringsfunktion finns det inget större underhåll som du behöver oroa dig för, och med dess 3D HotAir funktion fördelas värmen jämnt i ugnen. De fyra stora kokzonerna är också ett stort plus, så när allt är sagt och gjort är Bosch HKR39A220W värd varenda krona. Jämfört med vissa andra ugnar på marknaden är Bosch HKR39A220W en aning mindre, men visst får du många funktioner och tillbehör som gör susen.

Fördelar

 • 3D HotAir funktion
 • Ecoclean självrengöringsfunktion
 • LED-display med timer
 • Kokplattor för stora kastruller och stekpannor

Nackdelar

 • Ugnen hade kunnat vara större

Bosch HKR39A220W är en vit ugn som uppmäter 60 cm på bredden, 60 cm på djupet och 90 cm på höjden. Med andra ord finns det ganska gott om plats inuti ugnen, men även ovanpå tack vare de fyra stora kokplattorna som gör det de ska. Bosch HKR39A220W har blivit utsedd till redaktörens val, och det är lätt att förstå varför när man kikar närmare på de högkvalitativa materialen, den moderna designen och de många funktionerna som vi ska tala mer om nedan.

Recension: En detaljerad recension av Bosch HKR39A220W

Ett stort antal händiga funktioner

Bosch HKR39A220W ger dig möjligheten att både baka och steka mat på flera nivåer samtidigt, och den fristående spisen med keramikhäll kan utan problem göras rent när det behövs. Stora kastruller och stekpannor får plats på produktens kokzoner, och för att göra rent panelen ingår det nedsänkbara vred för enkelhetens skull.

Bosch HKR39A220W kommer med så kallad EcoClean beläggning, vilket syftar på att den bakre väggen inne i ugnen avlägsnar smuts när ugnen hettas upp. Detta leder till att Bosch HKR39A220W kan dras nytta av under en lång tid utan att du behöver oroa dig för några svåra rengöringsarbeten.

Utmärkt värmefördelning

Om det finns någonting som Bosch HKR39A220W kan skryta om så är det dess 3D HotAir Plus. Den här funktionen ser till så att ugnen bjuder på en så jämn värmefördelning som möjligt, och resultatet blir en temperatur som sprids ut i hela ugnen på bästa sätt. Oavsett om du vill dra nytta av din Bosch HKR39A220W för att baka eller steka mat kommer den att göra susen i ditt kök, och den stilrena designen är någonting som användare utan tvekan uppskattar.

Cylinda S 8272 KV - katalytisk rengöring, snabb uppvärmning och teleskopskenor

Bäst till priset

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Cylinda S 8272 KV:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Konsumentmagasinets omdöme

Cylinda S 8272 KV rekommenderas till dig som vill ha många funktioner till ett förvånansvärt billigt pris. Den katalytiska rengöring gör underhåll lätt som en plätt för dig, de fyra kokzonerna ger dig många matlagningsmöjligheter och teleskopskenorna håller dig trygg i alla lägen. Bättre än så kan det knappast bli.

Cylinda S 8272 KV skiljer sig från vissa andra spisar på marknaden då den har många händiga funktioner. Cylinda S 8272 KV kan installeras i vilket kök som helst, och den kan antingen användas inom ett enpersonshushåll eller hela vägen upp till ett fyrapersonshushåll.

Fördelar

 • Snabb och enkel katalytisk rengöring
 • Installeras på ett smidigt sätt
 • Fyra kokzoner
 • Teleskopskenor

Nackdelar

 • Standard ugnsfunktioner

Cylinda S 8272 KV är den smarta lösningen för dig som vill ha en imponerande spis med alla de nödvändiga standardfunktionerna utan att behöva tömma upp och ner på plånboken. Den här spisen ger dig sannerligen valuta för pengarna, så vänta inte med att prova på produkten och börja med dina matlagningsäventyr redan idag.

Recension: En detaljerad recension av Cylinda S 8272 KV

Snabb uppvärmning

Det finns en lång rad egenskaper som Cylinda S 8272 KV kan skryta med. Detta är en spis med en höjd på 85 cm, en bredd på 69,7 cm och ett djup på 59,4 cm. Det finns alltså gott om plats för både matlagning och bakning. När du satsar på den här spisen kan du förvänta dig HighLight-zoner som säkerställer att uppvärmningen sker utan några långa väntetider. Två av zonerna kan också förstoras så att du har möjligheten att använda stora kastruller och stekpannor utan problem.

Värt att veta om Cylinda S 8272 KV

Cylinda S 8272 KV kan dras nytta av som en varmluftsugn, och visst finns det fler än några få funktioner som du inte vill missa. Snabbstart, en 300-gradersinställning, en pizzafunktion och Max grill är några exempel. Skenor som kan dras ut finner du i ugnen, och dessa gör det lättare för dig när det är dags att avlägsna plåtar. Som om detta inte vore nog är ugnen utrustad med en så kallad katalytisk rengöring, och vad detta syftar på är att ugnen bränner bort smuts vid över 200 grader. Därför är det mycket lättare för dig att göra rent ugnen, och det är knappt något underhåll som krävs.

Husqvarna QSG7132W Vit - lyxval med Cataluxe rengöringssystem och HighLight häll

Bäste premiumval

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Husqvarna QSG7132W Vit:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Konsumentmagasinets omdöme

Jämfört med många traditionella spisar har just Husqvarna QSG7132W Vit många utomordentliga funktioner som konsumenter sannerligen uppskattar. Både tändtiden och kokningstiden är ganska kort, och självrengöringssystemet tillåtet dig att pusta ut när det är dags att göra rent ugnen.

Husqvarna QSG7132W Vit har lagt krut på att både se till så att säkerheten är på topp och att du får den bästa möjliga upplevelsen vid både matlagning och bakning. Med hjälp av HighLight häll är det snabb kokningstid som gäller, med lucklås samt kylfläkt får du alltid en trygg upplevelse och med självrengöringssystemet slipper du att skrubba rent ugnen på egen hand.

Fördelar

 • Matlagningstermometer
 • Stor ugn
 • Enkel rengöring
 • Multifunktionell ugn
 • Mekaniskt lucklås

Nackdelar

 • Hög prisklass

Husqvarna QSG7132W Vit är produkten för dig som uppskattar lyx i form av ett äkta premiumval. Du kan förvänta dig en kortare uppkokningstid än många andra spisar, en effektiv varmluftsugn, en utomordentligt enkel rengöringsprocess tillsammans med en garanti på hela fem år. Detta och mycket mer blir ditt när du satsar på Husqvarna QSG7132W Vit.

Recension: En detaljerad recension av Husqvarna QSG7132W

Smarta funktioner

Med hjälp av vred och en timerdisplay kan du både styra och hålla koll på spisen utan några svårigheter. Tack vare spisens HighLight häll kommer du att kunna njuta av en produkt som har en kort tändtid jämfört med traditionella spisar. Energiförbrukningen blir även lägre samtidigt som uppkokningen inte tar lika lång tid. Med fyra olika kokplattor i olika storlekar blir det inga problem att laga en stor mängd mat samtidigt.

Hur är det då med själva ugnen? Jo, denne bjuder bland annat på torkning, varmluft, maxgrill, pizzaläge, undervärme, övervärme och fler funktioner därtill för att ge dig allt som du kan tänkas behöva. Glöm inte heller matlagningstermometern som är inbyggd och ser till så att din mat får den exakta temperaturen som du föredrar.

Imponerande rengöring och säkerhet

Ugnen tar hand om en stor del av rengöringen på egen hand med hjälp av Cataluxe rengöringssystemet. När ugnen når en viss temperatur bränns smutsen bort, så du slipper att stå och skrubba konstant för att se till så att ugnen förblir ren. För att samtidigt säkerställa att ugnsytorna inte blir för varma finns en händig kylfläkt som går i gång av sig själv. Lucklåset är också en ytterligare försiktighetsåtgärd så att säkerheten alltid förblir på topp.

Gorenje EC6451WPB - en av de största ugnarna på marknaden fullspäckad med händiga funktioner

Utvalt av Kosumentmagasinet.se

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Gorenje EC6451WPB:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Konsumentmagasinets omdöme

Gorenje EC6451WPB blir passande för dig som vill laga lite större mängder mat och har nog med plats i köket. Detta är nämligen en av de största ugnarna på marknaden, och den kommer fullspäckad med praktiska funktioner som gör användningen enkel. Dess rengöringssystem och säkerhetssystem är också två egenskaper som utan tvekan uppskattas för att säkerställa att du får en så positiv upplevelse som möjligt.

Det generösa antalet funktioner är definitivt någonting som får just Gorenje EC6451WPB att stå ut i mängden. Några exempel är övervärme, undervärme, infragrill, varmluft, upptining, snabb uppvärmning, WarmPlate och AquaClean.

Fördelar

 • Kan förbereda upp till 4 plåtar med mat samtidigt
 • Aqua Clean funktion
 • Stor ugn
 • Optimal luftventilation

Nackdelar

 • Utan värmeindikator

Näst på listan har vi Gorenje EC6451WPB, en glaskeramisk spis och ugn som ser riktigt snygg ut i alla kök. Här är det tal om en rymlig ugn med en bredd på 60 cm, en höjd på 90 cm och ett djup på 60 cm. Den påminner om traditionella vedeldade ugnar och är en riktig hejare på att fördela temperaturen så att din mat är vällagad alla dagar i veckan.

Recension: En detaljerad recension av Gorenje EC6451WPB.

Effektiv bakning och matlagning

Den tidigare nämnda värmefördelningen gör särskilt susen då du kan baka på upp till tre nivåer på en och samma gång. Gorenje EC6451WPB är även framställd i material som tål mycket höga temperaturer, och vid just höga temperaturer bränns smutsen bort så att ugnsrengöring aldrig blir några större problem för dig. Värt att veta är dessutom att detta är en av de största ugnarna på marknaden, men är trots sin storlek ganska energieffektiv. Att laga stora mängden mat samtidigt som energiförbrukning förblir låg är därför inga problem för Gorenje EC6451WPB.

En ugn som är säker att använda

Du kan känna dig trygg och säker varje gång du drar nytta av Gorenje EC6451WPB. Ugnen använder sig nämligen av så kallad DynamiCooling, ett system som håller ugnshöljet svalt för att skador ska undvikas. Som om detta inte vore nog har Gorenje EC6451WPB en riktigt snygg design som fungerar i både moderna och mer klassiska kök, så den kommer att utgöra ett underbart tillskott i alla hem.

Electrolux EKC7011BOW - flexibel multifunktionell ugn som kan laga flera rätter samtidigt

Bäst spis med multifunktionell ugn

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Electrolux EKC7011BOW:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Konsumentmagasinets omdöme

Vi vill påstå att Electrolux EKC7011BOW är värd att köpa för flera skäl. Här har vi en spis som kommer med snabbuppvärmda kokzoner och en stor ugn med ett utmärkt ventilationssystem. Ugnens volym på hela 73 liter ger dig möjligheten att både laga stora mängder mat och att baka stora mängder bakverk på en och samma gång.

Den snygga och moderna stilen är självfallet också ett plus i kanten, så missa inte att prova på en ugn som utan tvekan kommer att imponera på dig. Oavsett om du bor själv eller om ni är en hel familj finns det gott om utrymme för att laga mat till alla.

Fördelar

 • Snabba kokzoner
 • Slät emaljyta
 • Utmärkt ventilationssystem

Nackdelar

 • Utan temperatur- och tidsdisplay

Vill du ha tillgång till en mångsidig ugn som rymmer en stor mängd mat? Electrolux EKC7011BOW rymmer hela 73 liter och har ett temperaturspann på mellan 50 och 275 grader, så här är det sannerligen väl tillagad mat som står på menyn. Med fyra steglöst inställda kokzoner, hällkontroll med vred och en lång rad ugnsfunktioner vill du inte missa att testa på Electrolux EKC7011BOW.

Recension: En detaljerad recension av Electrolux EKC7011BOW

Värmefördelning, uppvärmning och förvaring

Electrolux EKC7011BOW är utrustad med en keramikhäll som ser till så att uppvärmning går snabbt och smidigt. Glasytan är också lätt som en plätt att torka av om det skulle behövas, så renligheten ligger alltid på topp. En varmluftsfunktion inuti ugnen kommer även att garantera att värmen fördelas på rätt sätt så att din mat inte har kalla punkter som förstör rätten. Förvaring är heller inga problem då det ingår en låda så att du kan ha dina köksredskap precis där din spis är.

Stor plats och enkel rengöring

Tillsammans med Electrolux EKC7011BOW får du en stor XL-bakplåt som utan problem får plats i den stora ugnen på 73 liter. På så vis har du chansen att tillaga mer mat eller att baka fler efterrätter på en och samma gång. Vi talade tidigare även om hur lätt det är att hålla rent spisplattorna, men även inuti ugnen är det lika enkelt att se till så att allting förblir rent och fint. En stor ugn betyder att det är lättare att komma åt alla ytor, och det borttagbara värmeelementet ser till så att du kommer åt innertaket utan att du behöver ta i alltför mycket.

FAQ

Vilka keramikhällar är bäst i test?
Electrolux EKC6051BOW
Hur testas keramikhällarna?
Keramikhällarna bedöms baserat på hur snabbt de blir varma, hur stabilt de håller temperaturen och hur hög energiförbrukning de har. Man tittar även på användarvänligheten och ljudnivån samt den elektriska och mekaniska säkerheten.
Vilken energiklass ska jag välja?
Energiskalan för ugnar går från A+++ i toppen till D i botten. Energimyndigheten berättar dock att man alltid bör jämföra den faktiska energiförbrukningen per användning istället för att bara titta på energiklasserna. En användning motsvarar tillagningen av en stek.

Typiska problem med keramikhäll

Alla de spisar vi har gått igenom i denna artikel är kända för att hålla hög standard i drift och säkerhet. På det sättet kommer man förmodligen inte uppleva några problem med produkterna. Blir det dock några problem, kommer antagligen andra omständigheter vara orsaken till dessa och vi har bestämt att skriva lite grann kring detta här.

Spisen funkar inte

Är det så att spisen helt enkelt inte fungerar, eller är det kanske bara några av kokplattorna som fungerar, så är problemet förmodligen att en propp har gått. En keramikhäll förbrukar en hel del el. Därför hämtas strömmen generellt genom flera säkringar. Om en av dessa går sönder eller slutar fungera, kommer du säkert uppleva att det bara är vissa delar av spisen som inte fungerar. Innan du ringer kundtjänst, bör du därför kolla i proppskåpet. Oftast kommer detta lösa problemet och det sparar dig kostnaden av att ha en tekniker som kommer och kollar på det.

Kokzonerna värmer inte tillräckligt

En kokzon på en keramikhäll kommer generellt antingen fungera helt optimalt eller inte alls (om något är defekt). Om zonen inte blir varm, eller tillräckligt varm, så är risken stor att något annat är helt fel. Ett klassiskt sådant fel är att kastrullen/pannan som används är för stor i relation till kokzonen. Det idealiska är att kastrullens/pannans botten precis täcker kokzonen. Är kastrullen/pannan för stor, avger kokzonen inte tillräcklig värme. Å andra sidan bör inte kastrullen vara mindre än kokzonen. I så fall går en stor del av värmen till spillo. Kokar man maten för mycket, kommer det definitivt vara svårare att diska därefter, med tanke på brännresterna.

Det är också viktigt att kastruller och pannor har en helt rak botten, så att värmen överförs optimalt. Är kastrullen lite böjd, så överförs värmen inte särskilt bra. Byt i så fall ut böjda kastruller och/eller pannor med nya köksredskap. Var även uppmärksam på att vissa typer av moderna pannor har aluminium botten. Detta är utmärkt för svag värme när man steker exempelvis pannkakor, medan en allt för stark värme för vanlig stekning uppnås bäst med gjutjärn eller rostfritt stål.

Det kommer fläckar på kokzonerna

En av de större fördelarna med en keramikhäll är den rengöringsvänliga ytan, som i praktik förblir ren och fräsch. Därför är det extra irriterande om det med tiden uppstår fläckar. Det beror i vanliga fall inte på spisens yta. I stället uppstår dessa fläckar generellt eftersom kastruller/pannor sätts på en våt/fuktig kokyta, eller p.g.a. att det sitter kvar tvålrester från rengöringen. Generellt kan detta rengöras med arbete och tålamod, och förebyggs genom att hålla kokzonerna torra och rena. Aluminiumkastruller med tjock botten kan med tiden också bilda silverliknande fläckar, som ser ut att sitta under glasytan. Detta är dock inte fallet och dessa fläckar kan också tas bort. Det är inte helt lätt, men med ett glaskeramiskt rengöringsmedel, kökshandduk och tålamod kan du få plattorna till att bli rena igen. Det behövs dock en hel del tålamod och det kan vara nödvändigt att rengöra plattorna flera gånger.

L’easy har en guide där både dessa typiska fel och flera andra problem berörs. Här hittar du både tips för glaskeramikhällar och andra typer av spisar.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta