Keramikhäll Test 2021 – Hitta de bästa keramikhäll – Bäst i Test guide

Senest opdateret den 0

De mest vanliga spisar idag är så kallade keramikhällar, där kokplattorna är något lättare att rengöra än de tidigare plattorna, där varje kokplatta är något högre än kokytan.

I denna artikel tittar vi närmare på några av de bästa keramikhällar på marknaden. Vi har valt ut modeller i olika prisklasser, så att det finns lite för varje plånbok. Vi har gått igenom de olika testvinnarna som finns att läsa här och var på nätet. Dessutom har vi tagit med en rad keramikhällar som ännu inte har testats, men som är bland de bästsäljande i Sverige.

Sist i artikeln hittar du en kort guide till olika fel och typiska problem som kan uppstå med en keramikhäll, och vi tar även kort upp hur man installerar spisen.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Electrolux EKC6051BOW

✅ Bäst i test hos Råd & Rön

electrolux-ekc6051bow

Butik Pris Totalpris Läs mer
eNemo.se 4.444,00 4.444,00 Læs mere
4.444,00 4.444,00 Læs mere

.
Då den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön testade en rad olika keramikhällar, tilldelades Electrolux EKC6051BOW titeln ”Bäst i test”. Modellen levererade en stabil prestation på alla områden och utmärkte sig bland annat med låg ljudnivå. Rent prismässigt befinner sig denna keramikhäll i mellanklassen, men värderades trots allt av Råd & Rön som betydligt bättre än dyrare modeller.

Med Electrolux EKC6051BOW får du en helt klassisk spis i vit design med traditionella vridknappar, som säkrar enkel och problemfri styrning. Speciell anmärkningsvärt är modellens ugnsutrymme, som med hela 72 liter ligger över genomsnittet och för övrigt är den största modellen här i vår genomgång. Det är med andra ord tal om ett riktigt bra val för den större familjen eller för dig som gärna vill ha lite extra plats under matlagningen.

Praktisk och säker utförande

Ugnsdörren i Electrolux EKC6051BOW är utformad med hela tre lager glas och tillsammans med ett aktivt kylningssystem säkrar denna utformning en kylig front, som man inte kan bränna sig på. Ugnsdörren är naturligtvis också barnsäkrad. Den varma luften försvinner genom ugnens baksida, vilket minimerar risken för kontakt med den varma luften. I närheten av kokplattorna är modellen försedd med restvärmeindikatorer, så att du enkelt kan se vilka kokzoner som eventuellt fortfarande är varma. På denna spis försvinner restvärmen snabbt i jämförelse med många andra modeller.

Modellen har energimärkning A och det medföljer både bakplåtar och en grill. Den inbyggda lådan ser till att den praktiskt förvarar alla de tillbehör som inte är i bruk. Det medföljer dessutom en sladd som är tillverkad med dansk säkerhetsplugg. Ugnen är av rengöringsvänlig konstruktion i form av en avtagbar glasplatta på dörrens insida.

Några av fördelarna med Electrolyx EKC6051BOW:
🔵 Testvinnare i Sverige
🔵 Stabil prestation (över genomsnittet) på alla områden
🔵 Låg bullernivå
🔵 Klassisk vit design med styrningsvänliga vridknappar
🔵 Tre lager glas och aktivt kylningssystem
🔵 Barnsäkring och restvärmeindikatorer
🔵 Rengöringsvänlig konstruktion med avtagbara glasplattor


Gram EK 3600-90 V

4.4 av 5 stjärnor av kunderna hos danska Skousen.dk
4 av 5 stjärnor av kunderna hos WhiteAway.se

Gram EK 3600-90 V

Butik Pris Totalpris Läs mer
eNemo.se 6.854,00 6.854,00 Læs mere
6.854,00 6.854,00 Læs mere
6.855,00 6.855,00 Læs mere

.
Gram EK 3600-90 V har inte varit med i några officiella experttester. Den här modellen har däremot recenserats av kunderna hos WhiteAway.se och danska Skousen.dk och fått fina betyg på 4 respektive 4,4 av 5 stjärnor. 

Detta beror bland annat på att spisen har bra funktioner och att den är enkel att använda. Några användare anmärker dock på att Gram EK 3600-90 V värmer upp ganska långsamt.

Användarna: Budgetvänlig spis med bra funktioner

Enligt kunderna hos WhiteAway.se och Skousen.dk är Gram EK 3600-90 V en bra keramisk spis som ger mycket valuta för pengarna. De skriver bland annat att spisen blir varm snabbt, att den har många funktioner samt att den är enkel att rengöra.

I en recension kan vi även läsa att Gram EK 3600-90 V är väldigt enkel att använda.

En person berättar att kokzonerna blir varma snabbt och att man kan stänga av värmen fem eller sex minuter i förväg för att låta maten tillagas färdigt på eftervärmen. Detta är något som andra konsumenter också verkar se som en fördel.

Fyra kokzoner och stor ugn

Gram EK 3600-90 V har en keramikhäll med fyra kokzoner och en ugnskapacitet på 65 liter. Med den här spisen kan man därför utan problem laga mat åt tre eller fyra personer.

Den här modellen har även ett ångrengöringsprogram som gör att man slipper rengöra ugnen helt manuellt. Man kan istället sätta in en långpanna med vatten i ugnen och låta ångan lösa upp matresterna så att de lossnar från insidan av ugnen. Spishällen har dessutom en glasyta som är enkel att torka av när man är klar med matlagningen.

Gram EK 3600-90 V tillhör energiklass A och är därmed en ganska energisnål spis. Detta innebär att spisen inte förbrukar särskilt mycket ström på ett år, vilket är en fördel för både miljön och plånboken.

Multifunktionell ugn med flera ugnsfunktioner

Gram EK 3600-90 V har en multifunktionell ugn med nio olika ugnsfunktioner. Dessa inkluderar bland annat över-/undervärme, grill, undervärme, turbogrill, eco-uppvärmning, supergrill, fläkt + över-/undervärme samt en upptiningsfunktion.

Med upptiningsfunktionen kan man ta ut mat direkt ur frysen och tillaga den i ugnen på en gång. Gram EK 3600-90 V har dessutom en snabbuppvärmningsfunktion som värmer upp ugnen till 180 grader på bara fem minuter.

Sist men inte minst har spisen en barnsäkring som gör att ugnsluckan inte går att öppna när ugnen används. Om barnsäkringen inte behövs kan den även kopplas ur och aktiveras vid behov.

Specifikationer för Gram EK 3600-90 V mått: 
🔴 Höjd: 90 cm
🔴 Bredd: 60 cm
🔴 Djup: 60,5 cm
🔴 Vikt: 41 kg 

Specifikationer för Gram EK 3600-90 V – basfakta: 
🌀 Typ: Keramikhäll
🌀 Kapacitet: 65 liter
🌀 Energiklass: A
🌀 Energiförbrukning, konventionell värme: 0,99 kWh
🌀 Energiförbrukning, varmluft: 0,78 kWh
🌀 Antal kokzoner: 4

Fördelar med Gram EK 3600-90 V:
🔵 Ångrengöring
🔵 Barnsäkring
🔵 Nio ugnsfunktioner varav en upptiningsfunktion
🔵 Fyra kokzoner
🔵 Rymlig ugn
🔵 Energisnål spis


Gorenje EC6151XB

5 av 5 stjärnor av kunderna hos WhiteAway.se

Gorenje EC6151XB

i samarbete med PriceRunner

 

.
Gorenje EC6151XB har inte varit med i några officiella expertundersökningar men är å andra sidan populär bland konsumenterna. Den här modellen har nämligen fått 5 av 5 stjärnor av kunderna hos nätbutiken WhiteAway.se. 

Det fina betyget beror på att användarna tycker att spisen både fungerar bra och ser bra ut. De skriver nämligen att spisen fungerar suveränt samtidigt som den är snygg att se på. I recensionerna nämns det dessutom inte några direkta nackdelar överhuvudtaget.

Energisnål spis med rymlig ugn

Gorenje EC6151XB är lagom för en familj på ungefär fyra eller fem personer. Den här spisen har nämligen en keramikhäll med fyra kokzoner och en ugnskapacitet på 71 liter.

Ugnen har en oval utformning som skapar en optimal luftcirkulation runt maten. Eftersom att maten därmed omsluts helt och hållet av den varma luften blir den spröd utanpå och saftig inuti.

Eftersom att fläkten som sitter längst bak i ugnen fördelar värmen jämnt kan man dessutom tillaga mat på flera nivåer samtidigt.

Gorenje EC6151XB tillhör energiklass A och är därmed ganska energisnål. Detta innebär nämligen att spisen inte förbrukar särskilt mycket ström på ett år, vilket är en fördel för både plånboken och miljön.

Multifunktionsugn med enkla kontroller

Gorenje EC6151XB är en multifunktionell ugn med elva olika ugnsfunktioner. Dessa inkluderar bland annat över-/undervärme, infra grill, varmluft, upptining och snabbuppvärmning.

Det finns även en ugnsbelysning som gör det enkelt att hålla koll på maten när den tillagas. Man kan därför helt enkelt öppna luckan när maten är färdig. Tack vare en GentleClose-funktion behöver man sedan bara knuffa lätt på luckan för att den ska stängas mjukt och försiktigt.

Spisen kontrolleras enkelt med de ergonomiska vridknapparna som sitter på fronten. Med dessa kan man ställa in både funktion, temperatur och vilka kokzoner som ska användas.

Tålig ugn som är enkel att rengöra

Gorenje EC6151XB är utrustad med en AquaClean-funktion som underlättar rengöringen.

När man använder den här funktionen behöver man bara hälla vatten i en långpanna och ställa in den i ugnen. Det frigörs då ånga som löser upp matrester så att de lossnar från ugnen. Tack vare AquaClean slipper man alltså skrubba hela ugnen för hand.

Ugnen har även en tålig SilverMatte-beläggning som klarar av höga temperaturer. Den kan därför även rengöras med pyrolys utan att skadas.

Sist men inte minst har Gorenje EC6151XB ett DynamicCooling-system som kyler ner utsidan på ugnen så att man inte bränner sig på den.

Specifikationer för Gorenje EC6151XB mått: 
🔴 Höjd: 90 cm
🔴 Bredd: 60 cm
🔴 Djup: 60 cm
🔴 Vikt: 50,5 kg 

Specifikationer för Gorenje EC6151XB – basfakta: 
🌀 Typ: Keramikhäll
🌀 Kapacitet: 71 liter
🌀 Energiklass: A
🌀 Energiförbrukning, konventionell värme: 0,94 kWh
🌀 Energiförbrukning, varmluft: 0,81 kWh
🌀 Antal kokzoner: 4

Fördelar med Gorenje EC6151XB:
🔵 Enkel rengöring
🔵 GentleClose-funktion
🔵 Flera ugnsfunktioner
🔵 DynamicCooling-system
🔵 Kan tillaga mat på flera nivåer samtidigt
🔵 Ergonomiska vridknappar


Electrolux EKC6051FOW

✅ En av de mest sålda

electrolux-ekc6051fow

i samarbete med PriceRunner

 

.
Speciellt bra pris och ett extra stort ugnsutrymme på 70 liter är bara några av de egenskaper som har gjort Electrolux EKC6051FOW till att vara en av de absolut mest sålda keramikhällarna. På exempelvis den danska vitvaruportalen Whiteaway.com utmärker sig spisen genom att konsumenterna är många och i högsta grad tillfredsställda, med ett genomsnittligt betyg på 4,3 av 5 möjliga stjärnor. Bl.a. är den smarta ”Håll varm”-funktionen mycket populär hos konsumenterna.

Det bästa med Electrolux EKC6051FOW är nog modellens extra höga isolering. Detta betyder i praktiken att den är mer energivänlig än de flesta och den sparar således upp till 10% extra el i relation till den vanliga A-energikraven.

Avancerade funktioner och hög säkerhet

Utöver elbesparingen med den extra isoleringen, bjuder Electrolux EKC6051FOW också på energireglering av alla kokzoner, som kan justeras mycket precist. Detta är bl.a. bra om du önskar att koka vatten utan att den kokar över eller om du behöver sjuda någon gryta under längre tid. Det finns restvärmeindikatorer på alla kokzoner, som dels gör matlagningen säkrare, men som också ger dig möjligheten att utnyttja restvärmen optimalt och därmed energin bättre.

Ugnsdörren är försedd med barnsäkringar som kan kopplas av och på, allt efter behov. Dörren är dessutom designad i tre lagers glas, så att man inte bränner sig på utsidan. Locket kan för övrigt separeras helt utan verktyg, om det finns behov för extra rengöring. Ugnsdörren kan även tas bort, något som underlättar rengöringen avsevärt. Emaljbeläggningen i ugnsutrymmet gör att den vanliga rengöringen generellt är helt problemfri.

Några av fördelarna med Electrolux EKC6051FOW:
🔵 Populär modell hos konsumenterna
🔵 Extra stort ugnsutrymme på 70 liter
🔵 Hög isolering och andra energibesparande funktioner
🔵 Restvärmeindikatorer och energireglering på alla kokzoner
🔵 Avtagbar ugnsdörr
🔵 Valfri barnsäkring


Typiska problem med keramikhäll

Alla de spisar vi har gått igenom i denna artikel är kända för att hålla hög standard i drift och säkerhet. På det sättet kommer man förmodligen inte uppleva några problem med produkterna. Blir det dock några problem, kommer antagligen andra omständigheter vara orsaken till dessa och vi har bestämt att skriva lite grann kring detta här.

Spisen funkar inte
Är det så att spisen helt enkelt inte fungerar, eller är det kanske bara några av kokplattorna som fungerar, så är problemet förmodligen att en propp har gått. En keramikhäll förbrukar en hel del el. Därför hämtas strömmen generellt genom flera säkringar. Om en av dessa går sönder eller slutar fungera, kommer du säkert uppleva att det bara är vissa delar av spisen som inte fungerar. Innan du ringer kundtjänst, bör du därför kolla i proppskåpet. Oftast kommer detta lösa problemet och det sparar dig kostnaden av att ha en tekniker som kommer och kollar på det.

Kokzonerna värmer inte tillräckligt
En kokzon på en keramikhäll kommer generellt antingen fungera helt optimalt eller inte alls (om något är defekt). Om zonen inte blir varm, eller tillräckligt varm, så är risken stor att något annat är helt fel. Ett klassiskt sådant fel är att kastrullen/pannan som används är för stor i relation till kokzonen. Det idealiska är att kastrullens/pannans botten precis täcker kokzonen. Är kastrullen/pannan för stor, avger kokzonen inte tillräcklig värme. Å andra sidan bör inte kastrullen vara mindre än kokzonen. I så fall går en stor del av värmen till spillo. Kokar man maten för mycket, kommer det definitivt vara svårare att diska därefter, med tanke på brännresterna.

Det är också viktigt att kastruller och pannor har en helt rak botten, så att värmen överförs optimalt. Är kastrullen lite böjd, så överförs värmen inte särskilt bra. Byt i så fall ut böjda kastruller och/eller pannor med nya köksredskap. Var även uppmärksam på att vissa typer av moderna pannor har aluminium botten. Detta är utmärkt för svag värme när man steker exempelvis pannkakor, medan en allt för stark värme för vanlig stekning uppnås bäst med gjutjärn eller rostfritt stål.

Det kommer fläckar på kokzonerna
En av de större fördelarna med en keramikhäll är den rengöringsvänliga ytan, som i praktik förblir ren och fräsch. Därför är det extra irriterande om det med tiden uppstår fläckar. Det beror i vanliga fall inte på spisens yta. I stället uppstår dessa fläckar generellt eftersom kastruller/pannor sätts på en våt/fuktig kokyta, eller p.g.a. att det sitter kvar tvålrester från rengöringen. Generellt kan detta rengöras med arbete och tålamod, och förebyggs genom att hålla kokzonerna torra och rena. Aluminiumkastruller med tjock botten kan med tiden också bilda silverliknande fläckar, som ser ut att sitta under glasytan. Detta är dock inte fallet och dessa fläckar kan också tas bort. Det är inte helt lätt, men med ett glaskeramiskt rengöringsmedel, kökshandduk och tålamod kan du få plattorna till att bli rena igen. Det behövs dock en hel del tålamod och det kan vara nödvändigt att rengöra plattorna flera gånger.

L’easy har en guide där både dessa typiska fel och flera andra problem berörs. Här hittar du både tips för glaskeramikhällar och andra typer av spisar.


Installationen av spisen

Idag finns det hårdare krav för elinstallation än tidigare och det är mycket begränsat när det gäller vilka installationer du själv får göra. Är det exempelvis tal om ett kylskåp med inbyggda proppar, så får du själv ansluta det till ett eluttag. Däremot är det inte lagligt att själv syssla med kablar i väggen och liknande saker.

Reglerna är naturligtvis där för din egen säkerhet, så även om du kanske är en duktig person att få saker att fungera, så är detta inget man bara lämnar åt slumpen. Om installationen inte är fackmässigt gjort, kan du i princip straffas med böter. Dessutom är det så att du även kan utsätta andra för faror, samtidigt som försäkringen inte täcker om den otillåtna installationen är orsaken till brand eller andra skador.

Speciellt när det gäller spisar är det nästan alltid så att de ska kopplas in av en auktoriserad installatör. Därför saknas kabeln oftast när du får spisen levererad. Levereras spisen med en elkabel, och kabeln är anpassad till din installation, så får du själv installera. Annars går det inte utan att prata med en auktoriserad installatör. Fråga även din återförsäljare om du tvivlar, alternativt din lokala installatör.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka keramikhällar är bäst i test?

Electrolux EKC6051BOW

🤓 Hur testas keramikhällarna?

Keramikhällarna bedöms baserat på hur snabbt de blir varma, hur stabilt de håller temperaturen och hur hög energiförbrukning de har. Man tittar även på användarvänligheten och ljudnivån samt den elektriska och mekaniska säkerheten.

🤔 Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för ugnar går från A+++ i toppen till D i botten. Energimyndigheten berättar dock att man alltid bör jämföra den faktiska energiförbrukningen per användning istället för att bara titta på energiklasserna. En användning motsvarar tillagningen av en stek.