Siemens induktionshäll (Bäst i test) – Här är experternas favoriter

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I den här artikeln går vi igenom Siemens bästa induktionshällar. Här kan du därför enkelt skapa dig en överblick och jämföra de olika modellerna på marknaden.

Det är dock bara ett fåtal av Siemens induktionshällar som faktiskt har varit med i några officiella expertgranskningar. Vi har därför gått igenom både experttester och användarrecensioner och valt ut de modeller som har fått bra betyg av experter eller konsumenter.

Om du vill läsa mer om de olika expertundersökningarna och användarrecensionerna hittar du länkar till alla recensioner längst ner i artikeln.

Den här artikeln innehåller: 
🔸 Genomgång av induktionshällar från Siemens 
🔸 Alternativa induktionshällar från andra tillverkare 
🔸 Tips för dig som ska köpa en induktionshäll 
🔸 Förklaring av hur en induktionshäll fungerar 
🔸 Information om energimärkningen 
🔸 Genomgång av alla testkällor

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Siemens Induktionshäll Bäst i Test – Här är marknadens bästa modeller

För att hitta marknadens bästa modeller har vi på Konsumentmagasinet analyserat ett par olika expertundersökningar. Vi har även inkluderat relevanta användarrecensioner eftersom att konsumenterna opartiskt delar med sig av både positiva och negativa upplevelser. I genomgången av varje modell hittar du även en prisjämförelse där du snabbt och enkelt kan se vilken återförsäljare som är billigast.

Vår förhoppning med den här artikeln är att du ska bli väl förberedd för att kunna hitta en Induktionshäll som passar just dina behov.


Siemens ED651FSB5E

Bästa Siemens induktionshäll i test

✅ Testvinnare hos Råd & Rön
✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Siemens ED651FSB5E

 

.
Siemens ED651FSB5E har testats och recenserats av Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk.

Den här induktionshällen får i slutändan fina betyg av både de svenska och de danska experterna eftersom att den är både användarvänlig och effektiv. Experterna nämner inte särskilt många nackdelar med modellen men påpekar bland annat att värmefördelningen hade kunnat vara bättre.

Induktionshäll med PowerBoost-funktion och kastrullavkänning

Siemens ED651FSB5E har fyra kokzoner som värmer upp på nolltid och tillagar maten snabbt. Induktionshällen har dessutom en PowerBoost-funktion som gör det möjligt att öka effekten med upp till 50 procent. Detta är praktiskt om man vill att matlagningen ska gå ännu snabbare.

Siemens ED651FSB5E är dessutom utrustad med en automatisk kokkärlsavkänning på alla kokzoner samt en justerbar timer. Timern håller koll på tillagningstiden och meddelar när den valda tiden har löpt ut.

Användarvänlig spishäll

Siemens ED651FSB5E har en touchSlider-funktion och är därför enkel att använda. Detta innebär att det inte finns några knappar på spishällen. Man använder istället en lätt beröring för att kontrollera de olika inställningarna.

Hällen har dessutom en barnspärr som gör att den till ett säkert val för barnfamiljer också. Denna spärr säkerställer nämligen att barnen inte kan starta spishällen själva. Barnspärren kan aktiveras och stängas av efter behov.

combiZone och powerMove

Siemens ED651FSB5E är även utrustad med de praktiska funktionerna combiZone och powerMove. Båda dessa funktioner underlättar matlagningen ännu mer.

Tack vare combiZone-funktionen kan man utan problem laga mat i större grytor och stekpannor. PowerMove gör samtidigt att man kan ställa in effektnivåerna i förväg för både det bakre och det främre combiZone-området.

Detta gör att effektnivåerna aktiveras och avaktiveras automatiskt när man flyttar ett kokkärl från en zon till en annan.

Siemens ED651FSB5E mäter (D x B x H) 52,2 cm x 59,2 cm x 5,1 cm.

Fördelar med Siemens ED651FSB5E:
combiZone
powerMove
Justerbar timer
Barnspärr
PowerBoost-funktion


Siemens EH651FEB1E

Bästa Siemens induktionshäll för priset

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk

Siemens EH651FEB1E

 

.
Siemens EH651FEB1E har testats och recenserats av det danska konsumentrådet Tænk och utnämns där till testvinnare. Den här induktionshällen imponerar nämligen på experterna eftersom att den klarar sig riktigt bra på alla testpunkter i deras undersökning.

Det danska konsumentrådet Tænk tycker framförallt bra om användarvänligheten och energiförbrukningen hos den här induktionshällen. De är dock inte lika nöjda med modellens ljudnivå.

Siemens EH651FEB1E har fyra kokzoner och 17 olika effektlägen. Dessa kontrolleras med hjälp av en touchslider-funktion som gör att man snabbt och enkelt kan justera temperaturen på kokzonerna. Allt man behöver göra för att ändra inställningarna är nämligen att föra ett finger upp eller ner på själva temperaturfältet.

Elektrisk induktion och snabb uppvärmning

Siemens EH651FEB1E arbetar med elektrisk induktion och skapar därmed värmen i botten på själva kastrullen eller stekpannan. Ytan på kokzonen blir därför inte varm. Detta minskar energiförbrukningen och gör samtidigt att man inte kan bränna sig lika lätt på hällen.

Den här induktionshällen är dessutom försedd med flera extrafunktioner, till exempel QuickStart och PowerBoost. QuickStart gör att hällen automatiskt känner av vilken kokzon kastrullen eller stekpannan står på medan PowerBoost-funktionen ser till att uppvärmningen går snabbt.

Tack vare HighSpeed-glaset blir dessutom både kastruller och stekpannor varma snabbt.

Flera praktiska funktioner

Siemens EH651FEB1E har flera praktiska egenskaper, till exempel automatisk kokkärlsavkänning och en ReStart-funktion.

Den automatiska kokkärlsavkänningen gör att kokzonen inte startar förrän man ställer en kastrull eller stekpanna på den. Kokzonen stänger dessutom av på en gång om kokkärlet tas bort.

Siemens EH651FEB1E har dessutom en ReStart-funktion. Denna funktion innebär att hällen återskapar de senast använda inställningarna om man håller in startknappen. Detta kan till exempel vara användbart om man ska laga samma mat som sist eftersom att man då slipper ställa in hällen på nytt.

Timer och alarm

Alla kokzoner på den här spishällen har en timer som kan ställas in så att zonen stänger av vid en viss tidpunkt.

Siemens EH651FEB1E har dessutom en timer med alarm som kan ställas in för att man inte ska glömma bort att titta till maten.

Den här induktionshällen har även en barnspärr som gör att barnen varken kan starta hällen eller ändra några inställningar när spärren är aktiverad.

Siemens EH651FEB1E mäter 52,2 cm x 59,2 cm x 5,1 cm (D x B x H).

Fördelar med Siemens EH651FEB1E:
Snabb uppvärmning
Restart-funktion
QuickStart
Automatisk kokkärlsavkänning
Timer och alarm


Siemens EH975LVC1E

Bästa Siemens induktionshäll i allround-modell

✅ Bra betyg hos den stora brittiska tidningen The Telegraph

Siemens EH975LVC1E

 

.
Den brittiska tidningen The Telegraph har genomfört ett test av flera olika induktionshällar på marknaden. I undersökningen provade de bland annat modellen Siemens EH975LVC1E. Experterna från The Telegraph tycker bra om den här modellen och ger den i slutändan en fin recension.

Detta beror bland annat på att Siemens EH975LVC1E värmer upp kastruller och stekpannor snabbt och att hällen är enkel att använda.

Experterna från The Telegraph har enbart positiva kommentarer att komma med. De nämner faktiskt inte några nackdelar alls i sin recension av Siemens EH975LVC1E.

Experterna: Effektiv spishäll med flera funktioner

Enligt The Telegraph har Siemens EH975LVC1E den bästa användarvänligheten av alla induktionshällar som de har använt. De skriver även att den är snabbast både när det kommer till att värma upp och att svalna igen.

Experterna nämner att Siemens EH975LVC1E är extremt enkel att komma igång med. De framhäver även att man kan aktivera och kontrollera alla kokzoner individuellt samt att kontrollpanelen svarar väldigt bra på beröring.

Sist men inte minst påpekar The Telegraph att hällen har många funktioner. De nämner till exempel PowerBoost och FryingSensor och skriver att dessa funktioner underlättar matlagningen väldigt mycket.

Rund kokzon med tre ringar

Siemens EH975LVC1E har en speciell rund kokzon med tre ringar som gör att det finns utrymme för olika typer av kastruller och stekpannor.

Den här induktionshällen har dessutom en sensor som kallas för FryingSensor Plus. Denna sensor läser av och justerar temperaturen för att skapa ett perfekt resultat och minska energiförbrukningen. Tack vare fem olika effektnivåer kan man dessutom tillaga flera sorters maträtter.

Med Siemens EH975LVC1E kan man även använda sig av PowerBoost och en QuickStart-funktion. PowerBoost ger en snabb och säker uppvärmning medan QuickStart gör att hällen automatiskt känner av vilken kokzon kastrullen är placerad på.

Enkel användning

Siemens EH975LVC1E är utrustad med Dual LightSlider och är därmed enkel att använda. Detta innebär nämligen att hällen har en intuitiv kontrollpanel där man kan justera de olika inställningarna med bara ett finger.

Det finns även en ReStart-funktion som aktiveras när man håller ner startknappen i några sekunder. Hällen kommer då ihåg de senast använda inställningarna och startar automatiskt upp dessa igen.

När det är dags att rengöra hällen kan man helt enkelt torka av den med en trasa efter att man har flyttat på alla kastruller och stekpannor. Man kan även aktivera ett torkskydd som säkerställer att man inte råkar ändra några inställningar när man torkar av hällen.

Siemens EH975LVC1E har dessutom en timer och en barnspärr. När barnspärren är aktiverad kan barnen varken starta hällen eller ändra några inställningar.

Siemens EH975LVC1E mäter 52 cm x 91,2 cm x 5,1 cm (D x B x H).

Fördelar med Siemens EH975LVC1E:
Barnspärr och timer
Sparar de senast använda inställningarna
PowerBoost- och QuickStart-funktion
Rund kokzon med tre ringar
FryingSensor Plus


Siemens EH851FEB1E

Bästa Siemens induktionshäll med smarta funktioner

✅ Bra användarrecensioner hos Testfreaks.se
✅ 4.7 av 5 stjärnor baserat på kundomdömen hos WhiteAway.com
✅ 4.9 av 5 stjärnor baserat på kundomdömen hos Power.se

Siemens EH851FEB1E

 

.
Siemens EH851FEB1E har inte varit med i några officiella expertgranskningar men är däremot väldigt populär bland användarna. Den här hällen har nämligen fått fina användarrecensioner hos både Testfreaks.se, WhiteAway.com och Power.se.

Användarna verkar framförallt nöjda med att Siemens EH851FEB1E har en mängd praktiska funktioner. De framhäver även att man kan laga mat snabbt och enkelt med den här hällen.

Det är inte särskilt många användare som nämner några nackdelar med den här modellen. Vissa recensenter påpekar dock att Siemens EH851FEB1E har en ganska hög ljudnivå jämfört med andra modeller på marknaden.

Användarna: Stilren häll med många bra funktioner

Siemens EH851FEB1E är populär bland användarna och får mycket beröm i recensionerna. Bland det första som användarna lägger märke till är att hällen har en fin och stilren design. En person skriver till exempel att hällen har en läcker design och att den är supersnabb.

En annan användare skriver att Siemens EH851FEB1E fungerar som den ska och att hällen har många bra funktioner. Tack vare dessa funktioner går det snabbt och enkelt att laga mat. En person skriver till och med att det är som en dröm att laga mat på Siemens EH851FEB1E.

Sist men inte minst förklarar en person att spishällen är lätt att använda och att funktionerna är intuitiva och enkla att lära sig. Samma användare skriver även att hällen är snabb och att det känns som att de har fått en gasspis som går på el.

Touchslider och PowerBoost

Siemens EH851FEB1E har fyra kokzoner och flera olika effektlägen som kontrolleras med hjälp av en touchslider-funktion. Denna funktion gör att man snabbt och enkelt kan justera temperaturen på kokzonerna med en enda fingertryckning.

Den här spishällen har dessutom en PowerBoost-funktion som ökar effekten med upp till 50 %. Detta innebär att man sparar tid eftersom att det går snabbare för hällen att värma upp kastrullen eller stekpannan.

Siemens EH851FEB1E har även en timer som gör att spishällen stänger av efter att den inställda tiden har löpt ut.

Enkel rengöring

Med Siemens EH851FEB1E får man en induktionshäll som är enkel att rengöra. Eftersom att inget bränner fast på hällen kan man nämligen enkelt torka av den när man är färdig med matlagningen.

Det finns dessutom en barnspärr som hindrar barnen från att starta hällen när spärren är aktiverad. Denna spärr gör även att det inte går att ändra några inställningar.

Siemens EH851FEB1E mäter 52,2 cm x 80,2 cm x 5,1 cm (D x B x H).

Fördelar med Siemens EH851FEB1E:
Enkel rengöring
PowerBoost-funktion
Timer
Barnspärr
Enkel att använda


Siemens EX975LXC1E

Bästa Siemens induktionshäll i premiumklassen

✅ 4.9 av 5 stjärnor baserat på kundomdömen hos WhiteAway.com
✅ 4.3 av 5 stjärnor baserat på kundomdömen hos Bygghemma.se

Siemens EX975LXC1E

 

.
Siemens EX975LXC1E har inte varit med i några officiella expertgranskningar men har däremot fått fina recensioner av användarna. Den här modellen har nämligen fått ett betyg på 4,9 respektive 4,3 av 5 stjärnor från kunderna hos WhiteAway.com och Bygghemma.se.

Enligt användarna är de största fördelarna med Siemens EX975LXC1E att hällen är både snabb och effektiv. De skriver till exempel att det går snabbt att laga mat oavsett om man använder kastruller eller stekpannor.

En användare påpekar dock att startknappen kan vara lite svår att se. En annan person skriver även att hällen ger ifrån sig klickande ljud som man måste vänja sig vid.

Användarna: Genial häll med en läcker design

Enligt användarrecensionerna hos WhiteAway.com och Bygghemma.se är Siemens EX975LXC1E ett genialt arbetsredskap som tillagar maten snabbt och effektivt. Flera användare skriver även att hällen har gott om plats. Den är därför perfekt om man har stora kokkärl eller vill laga flera olika maträtter samtidigt.

Det finns även flera recensioner som berömmer den eleganta och stilrena designen hos Siemens EX975LXC1E. En användare skriver till exempel att hällen ser ut som en designmöbel medan en annan recension beskriver den som ett vidunder.

Användarna verkar även nöjda över hur rengöringen fungerar med den här induktionshällen. En person förklarar till exempel att stålkanten på hällen är jämn och att det därför är lätt att torka bort matrester från den.

Fem kokzoner och kokkärlsavkänning

Siemens EX975LXC1E har fem kokzoner och är därmed större än de flesta andra modeller. Den här induktionshällen är därför ett bra alternativ för dig som vill kunna vara mer flexibel i matlagningen. Alla fem kokzoner har dessutom en automatisk kokkärlsavkänning. Detta innebär att hällen automatiskt känner av när man placerar en kastrull eller stekpanna på den.

Den här modellen är även utrustad med FryingSensor Plus och en PowerBoost-funktion. PowerBoost-funktionen ser till att uppvärmningen går snabbt medan FryingSensor Plus läser av och anpassar temperaturen under hela tillagningen. Den sistnämnda funktionen säkerställer därmed att maten inte bränns vid.

Siemens EX975LXC1E har även en funktion som kallas för PowerMove Plus. Denna funktion delar upp hällen i tre värmezoner som gör att man kan tillaga mat på olika temperaturer samtidigt.

Enkla kontroller och FlexMotion

Den här induktionshällen har en FlexMotion-funktion som kommer ihåg temperaturinställningar för olika kokkärl. Tack vare denna funktion anpassas temperaturen automatiskt till kokkärlet även om man flyttar runt det på kokzonen.

Hällen kan även återställa de senast använda inställningarna om man håller in startknappen i några sekunder. Om man ska laga precis samma mat som tidigare eller dagen innan behöver man därmed inte ställa in allting på nytt.

Siemens EX975LXC1E har dessutom en Dual LightSlider-teknik som underlättar användningen. Allt man behöver göra för att starta induktionshällen är därför att välja en inställning direkt eller dra fingret längs slidern.

Siemens EX975LXC1E mäter 52 cm x 91,2 cm x 5,1 cm (D x B x H).

Fördelar med Siemens EX975LXC1E:
FlexMotion
Fem kokzoner
FryingSensor Plus
PowerBoost-funktion
Kan delas upp i tre värmezoner


Siemens EH675LFC1E

✅ 4.6 av 5 stjärnor baserat på kundomdömen hos Tretti.se
✅ 4.9 av 5 stjärnor baserat på kundomdömen hos WhiteAway.com

Siemens EH675LFC1E

 

.
Siemens EH675LFC1E har inte varit med i några officiella expertundersökningar men har däremot fått fina omdömen av användarna. Den här modellen har nämligen bedömts av kunder hos Tretti.se och WhiteAway.com och fått genomsnittliga betyg på 4,6 respektive 4,9 av 5 stjärnor.

Användarna skriver att de är mest imponerade av de många funktionerna hos den här hällen. Enligt recensionerna gör dessa funktioner nämligen att matlagningen går snabbare och att processen blir både enklare och mer flexibel.

Användarna nämner inte några direkta nackdelar med den här modellen. En person påpekar bara att man måste ställa in temperaturen ganska högt för att hällen ska “komma igång” innan man kan sänka värmen igen.

Användarna: Fantastisk häll med mängder av bra funktioner

Siemens EH675LFC1E beskrivs i flera recensioner som en “fantastisk spishäll”. Detta motiveras både med att hällen har många bra funktioner och att den är väldigt enkel att använda.

En användare skriver till exempel att det går snabbt att komma igång med den här hällen och att de helt klart kan rekommendera den. I och med att det är enkelt att förstå sig på de olika inställningarna behöver man nämligen inte slösa en massa tid på att ta reda på hur hällen fungerar.

En annan person berättar även att det går snabbt att koka upp saker på Siemens EH675LFC1E. I samma recension kan man även läsa att hällen fungerar optimalt oavsett vad man tillagar på den.

Induktionshäll med FryingSensor och PowerBoost

Siemens EH675LFC1E har fyra kokzoner som kan användas i matlagningen. Hällen har dessutom flera praktiska funktioner, till exempel FryingSensor och PowerBoost.

PowerBoost-funktionen ökar effekten med upp till 50 % och gör därmed att kastruller och stekpannor blir varma snabbt. Eftersom att allt värms upp snabbare sparar man dessutom tid med den här funktionen.

FryingSensor ser till att hällen håller samma temperatur oavsett om man tillagar maten i 20 minuter eller en timme. Denna funktion säkerställer även att ingredienserna inte bränner fast i kastrullen eller stekpannan.

Enkla kontroller och timerfunktion

Med Siemens EH675LFC1E får man en lättanvänd induktionshäll som har en kontrollpanel med Dual LightSlider. Med denna kan man antingen välja inställningar direkt eller flytta på slidern. Kontrollpanelen är tydlig och lättöverskådlig men syns inte alls när hällen är avstängd.

Den här induktionshällen har dessutom två olika timerfunktioner. Den ena påminner användaren om att titta till maten medan den andra stänger av kokzonen automatiskt när den valda tiden har passerat.

Sist men inte minst har Siemens EH675LFC1E en barnspärr som låser alla kokzoner. När denna spärr är aktiverad kan hällen därmed inte startas av något barn.

Siemens EH675LFC1E mäter 52 cm x 60,2 cm x 5,1 cm (D x B x H).

Fördelar med Siemens EH675LFC1E:
PowerBoost-funktion
Enkla kontroller
Två timerfunktioner
FryingSensor
Barnspärr


Alternativ:

I den här artikeln har vi hittills gått igenom flera induktionshällar från Siemens. Alla dessa modeller är antingen konsumentfavoriter eller produkter som har fått toppbetyg av experter i olika granskningar.

Det är dock inte bara Siemens som tillverkar bra induktionshällar. För att skapa en så balanserad överblick som möjligt kommer vi därför att gå igenom ett par hällar från andra tillverkare också. Modellerna som vi går igenom här nedanför har också fått beröm av antingen experter eller användare.


AEG IKB64301FB

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
Rekommenderas av den brittiska tidningen The Telegraph

AEG IKB64301FB

 

.
AEG IKB64301FB har testats av det danska konsumentrådet Tænk och tidningen The Telegraph. Modellen fick i slutändan fina betyg hos båda dessa källor.

Experterna motiverar betygen med att det här är en användarvänlig spishäll som tillagar maten snabbt och effektivt. De nämner dock även att AEG IKB64301FB inte är lika enkel att rengöra som många andra spishällar.

Experterna: Bra spishäll till ett överkomligt pris

De brittiska experterna från The Telegraph menar att AEG IKB64301FB är en bra induktionshäll som ger snabba resultat. De är dessutom positiva till att hällen är energisnål och att man därmed inte behöver oroa sig för elförbrukningen.

Experterna framhäver även att AEG IKB64301FB har ett överkomligt pris och flera praktiska funktioner, till exempel en timerfunktion. Det nämns inte särskilt många nackdelar i recensionen förutom att rengöringen kan vara ganska tidskrävande.

Effektiv induktionshäll

AEG IKB64301FB är en snabb och effektiv induktionshäll med fyra kokzoner som värmer upp och tillagar maten på nolltid. Om man vill att matlagningen ska gå ännu snabbare kan man även använda Boosterfunktionen. Denna funktion höjer effekten hos alla kokzoner i upp till tio minuter.

Om man måste fixa något annat och vill pausa matlagningen en stund finns det även en Stop&Go-funktion. Denna funktion håller maten varm utan att man behöver stå vid hällen och hålla koll på den.

Praktisk spishäll

När man köper AEG IKB64301FB får man en praktisk spishäll med flera smarta funktioner. Den har till exempel en automatisk kokkärlsavkänning och en restvärmeindikator i tre steg.

Den automatiska kokkärlsavkänningen säkerställer att kokzonerna inte kan startas om det inte finns något kokkärl på dem. Restvärmeindikatorn gör samtidigt att man enkelt kan få en överblick över restvärmen på spishällen.

AEG IKB64301FB har en touchpanel där man kan justera alla funktioner. Där finns bland annat en timerfunktion som kan användas både som en timer och ett stoppur. 

AEG IKB64301FB mäter (D x B x H) 52 cm x 59 cm x 4,4 cm.

Fördelar med AEG IKB64301FB:
Boosterfunktion
Stop&Go-funktion
Timerfunktion och stoppur
Kokkärlsavkänning
3-stegs restvärmeindikator


Electrolux HOI630MF

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
Toppbetyg hos Råd & Rön

Electrolux HOI630MF

 

.
Electrolux HOI630MF har testats och recenserats av Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk.

Eftersom att experterna tyckte bra om spishällens användarvänlighet och enkla tillagning fick den här modellen fina betyg hos båda källorna. De nämner dock att rengöringen är lite besvärlig och tidskrävande eftersom att hällen inte har någon ram.

Klassisk induktionshäll med PowerBoost-funktion

Electrolux HOI630MF är en klassisk induktionshäll med fyra kokzoner. Den är enkel att använda och styrs med touchkontroller.

Hällen har därför inga knappar utan kontrolleras istället med en lätt beröring på touchpanelen.

Den här spishällen blir dessutom varm snabbt och tillagar även maten på nolltid. Om man vill att det ska gå ännu snabbare kan man använda PowerBoost-funktionen för att få en supersnabb uppvärmning. Det finns dessutom en pausfunktion som gör det möjligt att ta en paus från matlagningen.

Barnsäker spishäll

Electrolux HOI630MF är en säker och barnvänlig spishäll som är utrustad med flera olika säkerhetsfunktioner.

Den har till exempel en barnspärr som gör att barnen inte kan starta hällen när man inte är i närheten. Det finns även ett funktionslås som ser till att inställningarna inte kan ändras när man använder hällen.

Spishällen är dessutom försedd med automatisk kokkärlsavkänning. Detta säkerställer att kokzonerna bara startar om det faktiskt finns ett kokkärl på dem.

Praktiska funktioner

När man köper Electrolux HOI630MF får man en spishäll med flera användbara funktioner. Den här modellen har till exempel en timerfunktion som även kan användas som ett stoppur. Man kan därför ställa in rätt tillagningstid och sedan låta timern hålla koll på maten.

Sist men inte minst har Electrolux HOI630MF en värmeindikator som visar restvärmen i tre steg. Man kan därmed ta tillvara på värmen så bra som möjligt.

Electrolux HOI630MF mäter (D x B x H) 52 cm x 59 cm x 4,4 cm.

Fördelar med Electrolux HOI630MF:
PowerBoost-funktion
Timerfunktion
Enkla kontroller
Funktionslås och barnspärr
3-stegs restvärmeindikator


Gram KKI 6044-90 T

✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Gram KKI 6044-90 T

 

.
Gram KKI 6044-90 T har testats och recenserats av det danska konsumentrådet Tænk och får där ett bra betyg.

Experterna från Tænk tycker nämligen riktigt bra om den här hällen. De skriver bland annat att den är lätt att rengöra och att den har optimala säkerhetsfunktioner.

De är dock inte lika positiva till temperaturkontrollen och användarvänligheten för inställningarna.

Kokkärlsavkänning och Boosterfunktion

Gram KKI 6044-90 T har fyra kokzoner och en automatisk kokkärlsavkänning. Den här induktionshällen är även utrustad med en Boosterfunktion.

Den automatiska kokkärlsavkänningen ser till att tillagningen inte startar förrän man placerar en kastrull eller stekpanna på kokzonen. Boosterfunktionen ökar istället effekten på kokzonen och gör på så vis att uppvärmningen går snabbare.

Den här induktionshällen har dessutom en varmhållningsfunktion som håller maten varm tills man tar bort den från hällen. Den här funktionen kan användas på alla fyra kokzoner.

Flera praktiska egenskaper

Med Gram KKI 6044-90 T får man en induktionshäll med flera praktiska egenskaper. Den här modellen har till exempel en uppkokningsautomatik som värmer upp kokzonen på det högsta läget för att sedan automatiskt sänka till den valda temperaturen. Med den här funktionen behöver man därmed inte justera värmen manuellt under tillagningen.

Gram KKI 6044-90 T är även försedd med Autofocus. Detta innebär att hällen automatiskt anpassar kokzonerna till storleken på kastrullen eller stekpannan. Tack vare detta kan man därmed använda kokkärl i alla möjliga storlekar.

Den här hällen har även en timerfunktion som kan ställas in separat för varje kokzon. Timern gör att kokzonen stängs av automatiskt och säkerställer därmed att maten inte bränns vid. Man kan även använda timern som ett tidtagarur.

Flera säkerhetsfunktioner

Gram KKI 6044-90 T har flera olika säkerhetsfunktioner, till exempel en barnspärr. Genom att aktivera barnspärren låser man spishällen så att det varken går att starta den eller ändra några inställningar.

Det finns även funktioner som gör att hällen stängs av automatiskt vid överhettning, torrkokning och överkokning. Kokzonerna slocknar dessutom automatiskt om man tar bort kastrullen från dem eller om de har varit igång väldigt länge.

Kontrollpanelen på Gram KKI 6044-90 T består av en touchpanel där man väljer mellan olika inställningar med en lätt fingertryckning.

Gram KKI 6044-90 T mäter 51,8 cm x 57 cm x 5,5 cm (D x B x H).

Fördelar med Gram KKI 6044-90 T:
Flera säkerhetsfunktioner
Autofocus
Timerfunktion
Automatisk kokkärlsavkänning
Snabb uppvärmning


Electrolux HOI620S

✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Electrolux HOI620S

 

Induktionshällen Electrolux HOI620S har granskats av det danska konsumentrådet Tænk och fått en fin recension av de danska experterna. Tænk skriver bland annat att de är mest imponerade av användarvänligheten och energiförbrukningen hos den här modellen.

Trots att det danska konsumentrådet överlag är imponerade av Electrolux HOI620S nämner de även att de inte är lika förtjusta i modellens ljudnivå.

Snabb uppvärmning och automatisk kokkärlsavkänning

Electrolux HOI620S har fyra kokzoner och passar därmed bra i en medelstor familj. Tack vare induktionstekniken når man snabbt upp till en hög värme på den här spishällen.

Hällen har dessutom en tidsbesparande Boosterfunktion som gör att uppvärmningen går ännu snabbare. Denna funktion minskar energiförbrukningen samtidigt som den gör att kokzonerna kommer upp i höga temperaturer på nolltid.

Electrolux HOI620S har även en automatisk kokkärlsavkänning. Denna funktion säkerställer att kokzonerna bara startar om det står en kastrull eller stekpanna på dem. När pannan eller kastrullen tas bort igen stänger kokzonen därför av automatiskt.

Snabb och enkel installation

När man köperElectrolux HOI620S behöver man inte slösa en massa tid på att installera hällen. Den här induktionshällen är nämligen enkel att sätta upp och kan börja användas på en gång när man har satt i kontakten.

När man är färdig med matlagningen är det dessutom enkelt att rengöra hällen. Eftersom att ytan på själva hällen aldrig blir riktigt varm kan man nämligen torka av den på en gång. Att hällen inte blir riktigt het innebär även att matresterna inte bränner fast och att det därmed bara krävs en snabb avtorkning.

Restvärmeindikator och barnspärr

Electrolux HOI620S är försedd med en restvärmeindikator som anger var hällen är varm. Tack vare denna kan man alltid veta vilka kokzoner som är varma och skapa sig en överblick över hur stor del av hällen som fortfarande är varm.

Den här modellen har dessutom en barnspärr som gör att man inte kan starta kokzonerna när spärren är aktiverad. Det går dock snabbt att koppla bort barnspärren när man vill laga mat igen.

Electrolux HOI620S mäter 52 cm x 59 cm x 6 cm (D x B x H).

Fördelar med Electrolux HOI620S:
Barnspärr
Restvärmeindikator
Enkel installation
Enkel rengöring
Snabb uppvärmning och kokkärlsavkänning


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

Whirlpool ACM802

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Whirlpool ACM802

Det danska konsumentrådet Tænk har granskat Whirlpool ACM802 och gett modellen en topplacering i sitt stora test av induktionshällar.

Experterna från det danska konsumentrådet tycker otroligt bra om den här modellen. De nämner till exempel att den är lätt att använda och att den är ganska billig jämfört med andra spishällar på marknaden.

Tænk skriver dock även att man bör vara medveten om att den här hällen kan väsnas lite grann.

Induktionshäll med Boosterfunktion och timer

Whirlpool ACM802 har fyra kokzoner och är därför lämplig för en medelstor familj. Matlagningen går dessutom riktigt snabbt på den här hällen. Man kan till exempel koka upp en liter vatten på bara en och en halv minut.

Kokzonerna på den här hällen har dessutom en Boosterfunktion som sparar både tid och energi genom att snabba på uppvärmningen.

Det finns även en separat timer för varje kokzon. Eftersom att man därmed kan aktivera en timer per kastrull blir det betydligt enklare att ha full kontroll över tillagningen på hela hällen.

Enkel rengöring och användning

Induktionshällen Whirlpool ACM802 är både användarvänlig och lätt att rengöra.

Den här hällen har nämligen inte någon ram utan går i ett med själva köksbänken. Detta innebär att hällen enkelt kan torkas av eftersom att det inte finns några kanter och vrår som smutsen kan fastna i.

Kontrollpanelen på Whirlpool ACM802 består av en touchpanel där man kan aktivera olika inställningar med en lätt fingertryckning. Alla inställningar finns på själva hällen och är både tydliga och lättöverskådliga.

Flera praktiska funktioner

Whirlpool ACM802 är utrustad med en lågtemperaturfunktion som gör det möjligt att smälta och tillaga känsliga råvaror utan att de bränns vid. Den här funktionen är till exempel perfekt för att smälta choklad och smör.

Sist men inte minst har Whirlpool ACM802 en funktion som kallas för Simmering Function. Denna funktion ställer automatiskt in en lämplig effektnivå för att innehållet i kastrullen ska småkoka. Den här funktionen är gjord för att sjuda mat under en längre period utan att den bränns vid.

Whirlpool ACM802 mäter 51 cm x 58 cm x 5,6 cm (D x B x H).

Fördelar med Whirlpool ACM802:
Lågtemperaturfunktion
Simmering Function
Enkla kontroller
Enkel rengöring
Boosterfunktion och timer


Tips för dig som ska köpa en induktionshäll

induktionshäll

Induktionshällar är mer populära nu än någonsin tidigare. Dessa hällar värmer maten mer effektivt och är även energisnålare än traditionella spishällar. Temperaturjusteringen är dessutom snabbare och mer exakt än hos andra typer av hällar. Det kan dock vara svårt att veta vilken modell man ska välja. I det här avsnittet går vi därför igenom några punkter som kan vara bra att tänka på när du ska köpa en induktionshäll.

Vill du ha en snabb häll?

Om du vill ha en elektrisk spishäll är det just nu induktion som är den snabbaste lösningen på marknaden.

Eftersom att energin överförs direkt till kokkärlet och dess innehåll kan en induktionshäll faktiskt koka vatten ännu snabbare än till exempel en gasspis.

Många induktionshällar har till och med en Boosterfunktion som gör att uppvärmningen blir ännu mer effektiv. Med denna funktion kan du därmed spara ännu mer tid i köket. Om du skaffar en induktionshäll med Boosterfunktion har du alltså alltid möjlighet att värma maten snabbare om du vill.

Induktionstekniken är dock inte bara snabb när det kommer till uppvärmning utan gör även att temperaturen sjunker snabbt när man sänker effekten. Detta är till exempel praktiskt när man vill sänka värmen för att förhindra att något kokar över.

Är induktionshällen lätt att rengöra?

induktionshällenEn annan sak som du bör tänka på är hur lätt eller svårt det är att rengöra induktionshällen. De flesta hällar har en slät yta som går i ett med köksbänken och som är väldigt enkel att rengöra.

Om du hittar en sådan induktionshäll räcker det faktiskt att helt enkelt torka av hällen när du är färdig med matlagningen.

Hur stor induktionshäll behöver du?

Oavsett om du vill ha en liten eller en stor induktionshäll finns det mest troligt en modell som passar dina behov.

Du bör dock fundera på vilken storlek du vill ha innan du köper en häll. Det är dessutom viktigt att hällen har rätt mått för att passa in i utrymmet som finns i ditt kök.

Eftersom att olika modeller har olika antal kokzoner bör du även fundera på vilken uppbyggnad som är bäst för dig och ditt kök.

Behöver du några andra funktioner?

Induktionshällar kan ha en mängd olika funktioner. För att göra det enklare att välja rätt modell för dig är det därför bra att fundera på vilka funktioner du har användning för.

Det finns till exempel olika säkerhetsfunktioner, restvärmeindikatorer och automatisk kokkärlsavkänning. Ta reda på vilka funktioner som finns och fundera sedan på vilka som kan vara till nytta för dig i din matlagning.

Energiförbrukning

Induktionshällar är i regel mer energisnåla än gashällar och andra typer av spishällar på marknaden.

Detta beror på att induktion överför energin direkt till botten av kastrullen eller stekpannan utan att värma upp själva kokzonen. Värmen hamnar därmed bara precis där den behövs. Eftersom att ingen värme går till spillo kan man därför spara mycket energi med en induktionshäll.

Precis som med andra apparater i hemmet är det ändå bra att ta en titt på energimärkningen om du vill ha en energisnål produkt. Du kan läsa mer om energimärkningen längre ner i artikeln.

Vilka kastruller och stekpannor ska du använda?

Om du funderar på att köpa en induktionshäll är det nästan viktigast att tänka på vilken typ av kastruller och stekpannor du har. Kokkärlen måste nämligen vara magnetiska för att de ska fungera på en induktionshäll.

Eftersom att det finns massor av kastruller och stekpannor som är gjorda för induktionshällar är det inget problem att köpa dessa. Om du inte redan har redskap som fungerar med induktion bör du dock ta hänsyn till att det blir en extra utgift att införskaffa dessa.

Om du vill veta mer om vad du bör tänka på när du ska köpa en induktionshäll kan du läsa den här artikeln från Which.co.uk.


Hur fungerar en induktionshäll?

En induktionshäll arbetar med magnetfält som för över värme till botten av kastrullen eller stekpannan som är placerad på kokzonen.

Siemens EH651FEB1EFör att induktionstekniken ska fungera är det dock viktigt att man har magnetiska grytor och pannor. Redskap som inte är magnetiska går helt enkelt inte att använda på en induktionshäll.

Idag går det att köpa grytor till induktion i flera olika storlekar och material. Vissa är gjorda av gjutjärn, som redan är magnetiskt, medan andra är tillverkade av aluminium eller rostfritt stål. Med de två sistnämnda materialen är det dock viktigt att botten är magnetisk, vilket inte alltid är fallet.

Om du är osäker på om du kan använda en viss kastrull eller stekpanna på din induktionshäll kan du enkelt kontrollera detta med en magnet. Håll helt enkelt magneten mot botten på grytan eller pannan och se om den fastnar. Om botten drar till sig magneten innebär det att den är magnetisk och att grytan fungerar på en induktionshäll.

Om du vill veta mer om induktionshällar och hur induktionstekniken fungerar kan du läsa mer i den här artikeln från CDA.eu.


Förklaring av energimärkningen

Som vi skrev tidigare i artikeln är det viktigt att du läser energimärkningen för de produkter som du tittar på. Här nedanför hittar du mer information om vad du egentligen ska titta efter. Vi går även igenom vad informationen på energimärkningen faktiskt innebär för dig som konsument.

energimärkningEn energimärkning gör det enklare för dig att välja en av marknadens mer energisnåla produkter. Den finns dessutom på en mängd olika produkter och är därmed till hjälp oavsett om du vill köpa en torktumlare, diskmaskin, ugn, spis eller något annat.

Den vanligaste märkningen är EU:s obligatoriska energimärkning. På denna kan du hitta all information som du behöver för att kunna välja en energieffektiv produkt.

Vad visar energimärkningen?

På energimärkningen finns det först och främst en bokstav som visar vilken energiklass produkten tillhör. Energiskalan går från A till G, där A är bäst och G är sämst. Skalan kan variera lite för olika produkter, men oavsett hur skalan ser ut hamnar A alltid någonstans i toppen

Utöver bokstaven finns det även en grön pil på energimärkningen. Eftersom att skalan varierar mellan olika produkter visar denna pil vilken energiklass som är bäst.

Energimärkningen visar även hur mycket energi produkten förbrukar på ett år. Detta finns uppskrivet i kWh/år. Ibland kan man även hitta mer generell information om produkten, till exempel ljudnivå och vattenförbrukning. Denna information beror dock på vad för produkt det handlar om.

Energimärkning av ugnar

Energimärkning av ugnarSom vi nämnde tidigare gör energimärkningen att du kan hitta en energisnål produkt. Detta gäller givetvis även när du är på jakt efter en ugn eller en spis med häll.

På energimärkningen kan du nämligen se hur mycket energi produkten förbrukar på ett år. Energimärkningen kan därmed hjälpa dig att hitta en ugn eller en spis med häll som har en låg energiförbrukning.

Du kan alltså se på energimärkningen hur mycket ström en produkt drar på ett år. Detta presenteras även på en energiskala som går från A+++ till D, där A+++ är bäst. På energimärkningen finns det även information om kapaciteten.

Danska Sparenergi.dk rekommenderar att man väljer en ugn eller spis som tillhör energiklass A eller bättre. De förklarar nämligen att man kan spara en hel del ström på bara ett år genom att välja en produkt i en bättre energiklass.

Tänk på att det inte finns någon specifik energimärkning för spishällar. På dessa står det istället bara hur mycket ström produkten förbrukar. Om hällen är en del av en spis finns det däremot en energimärkning för spisen. De flesta hällar som inte har induktion sitter oftast på en spis.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka Siemens induktionshällar är bäst i test?

Siemens ED651FSB5E och Siemens EH651FEB1E

🤓 Hur testas Siemens induktionshällarna?

Siemens induktionshällarna bedöms baserat på deras energieffektivitet, värmefördelning och förmåga att koka upp en bestämd mängd vatten. Man bedömer dessutom deras energiförbrukning, användarvänlighet och säkerhet.

🤓 Vilken energiklass ska jag välja?

Skalan för spishällar går från A+++ i toppen till D i botten. Rekommendationen är att välja en modell i klass A+ eller bättre.


Genomgång av testkällor

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰 
Det danska konsumentrådet Tænk har genomfört ett stort test av flera olika induktionshällar. I undersökningen bedömde experterna alla modeller på flera olika testpunkter, till exempel användarvänlighet, rengöring, funktioner och effektivitet. De granskade alla hällar noggrant för att komma fram till alla för- och nackdelar med varje modell.

Experterna från det danska konsumentrådet Tænk har bland annat provat följande modeller: Electrolux HOI620S, Gram KKI 6044-90 T, Siemens EH651FEB1E och Whirlpool ACM802. Om du vill läsa vad Tænk tycker om de olika modellerna hittar du hela deras granskning här.

Observera att du behöver en betald prenumeration för att få full tillgång till undersökningen.

Testfreaks.se 🇸🇪
Testfreaks.se är en svensk hemsida som hjälper butiker, tillverkare och konsumenter med frågor och svar samt annat konsumentmaterial. Hos Testfreaks.se kan man även hitta recensioner som ger en inblick i vad andra konsumenter tycker om en viss produkt. Här har vi till exempel använt oss av recensioner av induktionshällen Siemens EH851FEB1E. Om du vill läsa mer hittar du alla recensionerna här på Testfreaks.se.

The Telegraph 🇬🇧
Den brittiska tidningen The Telegraph ges ut dagligen och skriver om både nyheter och händelser från hela världen. Tidningen provar och recenserar dock även en mängd olika produkter. De har till exempel genomfört ett test med sju av marknadens bästa induktionshällar där de bland annat provade modellen Siemens EH975LVC1E. Du hittar hela recensionen här. The Telegraph har även testat AEG IKB64301FB och rekommenderar i slutändan modellen till sina läsare.

Råd & Rön 🇸🇪
Konsumentorganisationen Råd & Rön arbetar med flera aspekter av konsumentlivet i Sverige. Detta inkluderar bland annat tester och recensioner av olika konsumentprodukter.

Den här gången har Råd & Rön genomfört ett test av induktionshällar där de bland annat provade modellerna Siemens ED651FSB5E och Electrolux HOI630MF.

Om du vill läsa hela recensionen hittar du den här. För att få full tillgång till artikeln måste du dock antingen ha en prenumeration eller köpa tillgång till den specifika undersökningen.

Andra användarrecensioner 
Eftersom att alla produkter inte har varit med i officiella expertgranskningar har vi valt att även presentera induktionshällar som har testats och recenserats av vanliga konsumenter. För den här artikeln har vi tittat på kundomdömen hos flera olika återförsäljare, nämligen WhiteAway.com, Power.se, Tretti.se, Bygghemma.se och Skousen.dk. Vi har läst användarnas recensioner av följande modeller: Siemens EH675LFC1E, Siemens EX611BEB1E, Siemens EX975LXC1E och Siemens EH851FEB1E.


Andra relevanta artiklar

Om du inte är riktigt säker på vilken tillverkare du vill handla av kanske du även vill läsa vår mer allmänna artikel om induktionshällar. Där har vi nämligen samlat induktionshällar från flera olika tillverkare. Gemensamt för alla hällarna i artikeln är dock att de har fått bra betyg av olika experter. Vi har även en artikel om induktionsspisar där du också hittar en överblick över modeller som har presterat bra i olika tester.

Om du är intresserad har vi även en artikel om spisar med keramikhäll. I den artikeln hittar du också en översikt över de modeller som är bäst på marknaden enligt olika framstående expertkällor.

Om du är på jakt efter en ugn kanske du även vill läsa vår artikel om Siemens inbyggnadsugnar. Där går vi igenom alla ugnsmodeller från Siemens som har fått toppbetyg av olika experter.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta