Råsaftcentrifug - Bäst i test: Guide till de bästa råsaftcentrifugerna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: december 1, 2023.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Råsaftcentrifug - Bäst i test: Guide till de bästa råsaftcentrifugerna

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

I denna artikel hittar du en genomgång av de bästa råsaftcentrifugerna på marknaden just nu. För att sammanställa denna lista har vi på Konsumentmagasinet gått igenom en rad olika granskningar, där experter har testat och jämfört olika råsaftcentrifuger.

Syftet med de här artikeln är att förse dig med en tydlig överblick av testvinnande råsaftcentrifuger samt ge dig den information som krävs för att du ska kunna fatta ett medvetet köpbeslut. Vi går igenom vad du bör tänka på när du ska köpa en råsaftcentrifug och redovisar varje modell med eventuella för- och nackdelar samt unika kvaliteter och funktioner.

Observera att vi på Konsumentmagasinet inte själva testar produkter, utan sammanställer endast resultat från utomstående opartiska tester med syfte att förse våra med en överblick av de bästa produkterna på marknaden.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 5 bästa råsaftcentrifugerna i test-guiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

5 saker att tänka på innan du köper

 • Kapacitet och storlek

  Att välja rätt kapacitet och storlek på din råsaftcentrifug är avgörande; dels för att säkerställa att den uppfyller dina juicebehov, men också för att se till att enheten passar in i ditt kök. De vanligaste kapaciteterna som finns tillgängliga på marknaden inkluderar små modeller för enstaka serveringar, medelstora modeller samt stora modeller för flertal serveringar.

  • Små centrifuger, med en kapacitet från 500 milliliter till en liter, är idealiska för privatpersoner eller små hushåll som endast har behov för en servering åt gången. De är kompakta och lätta och därmed perfekta för dem med begränsat utrymme i köket. De är också bra för att göra juice på språng.
  • Medelstora centrifuger, med en kapacitet på mellan en och 1,5 liter, skapar en balans mellan kapacitet och utrymmesbehov. De är mer lämpliga för små till medelstora hushåll som behöver några fler serveringar. Dessa modeller är populära för vardagliga juiceintag och tillgodoser behoven hos flera personer utan att ha en alltför skrymmande konstruktion.
  • För större hushåll eller för dem som ofta har gäster är stora råsaftcentrifuger, med en kapacitet på 1,5 liter eller mer, det bästa alternativet. Dessa modeller kan hantera juicebehovet hos större sällskap på en gång, vilket minimerar behovet av konstant påfyllning. En stor råsaftcentrifug kräver dock mer utrymme i köket på grund av sin större storlek.

  För att välja rätt kapacitet och storlek på din råsaftcentrifug bör du ta hänsyn till ditt hushålls storlek, hur ofta du pressar juice, ditt tillgängliga köksutrymme samt dina personliga preferenser. Försök att hitta en lämplig balans mellan kapacitet och bekvämlighet för att säkerställa att centrifugen uppfyller dina krav utan att vara alltför stor eller otymplig.

 • Antal hastighetsinställningar

  Det optimala antalet hastighetsinställningar i en råsaftcentrifug beror på individuella behov och preferenser. Att ha minst två hastigheter – en låg och en hög – bör dock vara ett minimikrav för att garantera praktisk användning. Två hastigheter ger en grundläggande mångsidighet som passar ett brett spektrum av frukter och grönsaker. Avancerade modeller erbjuder ytterligare hastighetsinställningar för mer exakt kontroll. Det erbjuder dessutom flexibilitet och effektivitet vid juicepressning av olika ingredienser samt möjliggör optimal juiceutvinning, förhindrar tilltäppning och överbelastning.

  Kort sagt bör du alltså tänka på antalet hastighetsinställningar som erbjuds av en råsaftcentrifug för att säkerställa att den uppfyller dina juicekrav och förbättrar din övergripande användning av apparaten.

 • Funktioner

  När du ska välja en råsaftcentrifug bör du vara medveten om de funktioner som förbättrar användningen av apparaten. Du bör till exempel leta efter en modell med automatisk avfallstömning, eftersom det underlättar tömningen av fruktkött under juicepressningen. Samtidigt säkerställer en skumavskiljare en jämnare juicekonsistens, medan en droppstopp-funktion förhindrar spill och kladd. Appintegration är en annan värdefull funktion som ger tillgång till ett brett utbud av juicerecept och personliga rekommendationer. Quick Clean-teknik effektiviserar rengöringsprocessen och sparar tid och ansträngning.

  Förutom det vi redan nämnt bör du även prioritera modeller med komponenter som tål maskindisk eftersom det gör underhållet av apparaten mycket enkelt. Dessa funktioner bidrar tillsammans till en användarvänlig och njutbar juiceupplevelse, med bekvämlighet och mångsidighet. Genom att ta hänsyn till nämnda funktioner och kvaliteter kan du välja en råsaftcentrifug som passar dina specifika preferenser och krav, vilket i sin tur kommer att förbättra din juiceupplevelse.

 • Pris

  En råsaftcentrifug för mellan 500 och 1 000 kronor erbjuder grundläggande funktionalitet och endast de mest nödvändiga funktionerna, däribland en enda hastighetsinställning, standardutmatning av fruktkött och ett relativt litet inmatningsrör. Dessa modeller har dessutom enklare design och konstruktion med mindre vikt på avancerad teknik och material.

  Premiummodeller, som kostar cirka 2 500 kronor eller mer, erbjuder däremot ett bredare utbud av funktioner och möjligheter. De har vanligtvis flera hastighetsinställningar, avancerade system för utmatning av fruktkött, större inmatningsrör, tystare drift och material av högre kvalitet. De är dessutom utrustade med ytterligare funktioner, som en skumavskiljare, appintegration och snabbrengöringsteknik, samt försedda med en modernare design av högkvalitativa material. Detta erbjuder i sin tur bättre hållbarhet och prestanda.

  Medan budgetvänliga modeller fungerar som pålitliga alternativ för grundläggande juicebehov, ger premiummodeller en mer omfattande och avancerad användning tack vare de utökade funktionerna och högkvalitativa komponenterna.

 • Användar- och expertrecensioner

  Användar- och expertrecensioner kan spela en avgörande roll för att avgöra vilken produkt som är bäst lämpad för dina behov. Användarrecensioner ger insikter från konsumenter som redan har köpt och använt produkten, och erbjuder därmed förstahandsupplevelser och personliga åsikter. Dessa recensioner belyser ofta produktens prestanda, hållbarhet, användarvänlighet och eventuella nackdelar. Expertrecensioner kommer däremot från välrenommerade källor som utförligt har testat och utvärderat produkten baserat på olika parametrar. De ger djupgående analyser, jämförelser och teknisk information som kan vägleda ditt slutgiltiga köpbeslut.

  För att hjälpa dig att fatta ett välgrundat köpbeslut har vi inkluderat tillgängliga recensioner av produkten. Du kommer alltså att kunna nytta av erfarenheter och insikter från både användare och experter för att hitta den bästa produkten som uppfyller dina behov.

arrow-more

Philips HR1921/20 - råsaftcentrifug av hög kvalitet

Bästa råsaftcentrifug i premiumklassen

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Rekommenderas av TrustedReviews som gav den 4,5/5 stjärnor
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Philips HR1921/20:

 • Anpassningsbar konsistens med FibreBoost-teknik
 • NutriU app-integration med enkla recept
 • Problemfri rengöring med QuickClean-teknik

Konsumentmagasinets omdöme

Philips HR1921/20 är ett utmärkt alternativ för dem som värdesätter snabb, enkel och anpassningsbar juiceframställning. Den mångsidiga FibreBoost-tekniken gör att användarna kan anpassa juicens konsistens efter personliga preferenser, samtidigt som den medföljande NutriU-appen är en användbar källa för att ta del av kreativa, näringsrika juicerecept. Rengöringen är också enkel tack vare QuickClean-tekniken och de avtagbara komponenterna som tål maskindisk.

Det är dock viktigt att notera att Philips HR1921/20 tillhör en högre prisklass; med tanke på dess höga betyg, av både användare och konsumenter, samt dess övergripande funktionalitet, anser vi att den är värd investeringen. Några av Philips HR1921/20:s unika kvaliteter är droppstopp-funktionen, den praktiska sladdförvaringen och den robust konstruktionen.

Enligt vår mening är Philips HR1921/20 ett utmärkt val för de som söker en pålitlig och effektiv juicepress som levererar på flera fronter.

Fördelar

 • Relativt tyst drift
 • Droppstopp-funktion
 • Enkel att använda
 • Kan hantera stora bitar frukt och grönsaker
 • Brett inmatningsrör

Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass

Det finns inget godare än ett uppfriskande glas nypressad juice, och för att få just din favoritsmak är det bara att vända dig till Philips HR1921/20. Oavsett om du föredrar att pressa frukt eller grönt, är det fullt möjligt med den här råsaftcentrifugen som dessutom har utsetts till vinnare av testpanelen på Testberichte. Även användarna hyllar Philips HR1921/20 vilket återspeglas i dess höga betyg på Amazon: 4,6/5 stjärnor!

Mer om Philips HR1921/20

Med glidsäkra fötter som ser till så att apparaten står stadigt, ett praktiskt förvaringsutrymme till sladden och effektivt pressande av dina favoritfrukter eller grönsaker kommer du inte att ångra köpet av Philips HR1921/20. Dess många användbara funktioner bidrar även till den smidiga användningen – inte mins droppstop-funktionen som säkerställer att kannan inte droppar efter användning.

Tack vare ett brett inmatningsrör kan de flesta frukterna och grönsakerna placeras direkt i råsaftcentrifugen utan att du behöver skära upp dem innan. Detta innebär att du inte kommer att behöva hacka dina ingredienser innan, vilket du behöver med många andra liknande apparater, så att du kan lägga tid på annat. Motorn i Philips HR1921/20 är dessutom relativt tystgående, inte bara än tidigare råsaftcentrifuger inom samma serie, utan även jämfört med många andra märken på marknaden.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Philips HR1855/70 - råsaftcentrifug med tyst drift

Mest praktiska råsaftcentrifug

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,3/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Philips HR1855/70:

 • Kan pressa två liter juice på en gång
 • Transparent behållare för avfall av fruktkött
 • Praktisk juicekanna på 800 milliliter

Konsumentmagasinets omdöme

Philips HR1855/70 är ett praktiskt alternativ för juiceentusiaster. Dess förmåga att pressa två liter juice på en gång gör den lämpligt för större familjer eller de som vill ha en rejäl juiceproduktion. Den transparenta behållaren för avfall av fruktkött förenklar rengöringen efter användning, samtidigt som QuickClean-silen minskar rengöringstiden avsevärt.

Juicekannan på 800 milliliter bidrar också till den övergripande bekvämligheten med Philips HR1855/70. Det breda inmatningsröret på 75 millimeter gör det möjligt för användaren att tillsätta stora frukter och grönsaker utan att behöva hacka dem innan, vilket även det är en tidsbesparande kvalitet. Den starka motorn med en effekt på 800 watt bidrar också till juicepressens effektivitet.

Vissa användare har noterat att instruktionerna är något otydliga och att juicepressen kan har besvär med hårdare grönsaker. Trots dessa mindre nackdelar anser vi att Philips HR1855/70 är ett utmärkt val för dem som letar efter en problemfri juicepressning. Sammantaget är det en råsaftcentrifug som kan hantera de flesta frukter och grönsaker med flera tidsbesparande funktioner.

Fördelar

 • Tar inte upp mycket utrymme
 • Smidig utmatning av fruktkött
 • Mycket enkel att använda
 • Kraftfull men tyst motor

Nackdelar

 • Instruktionerna är något otydliga
 • Kan ha svårt att hantera hårda grönsaker

Med sin imponerande tysta motor och det utsökta resultatet är det ett måste att testa på Philips HR1855/70. Modellen har mottagit många lovord av testpanelen på Testberichte, men även av konsumenterna på Amazon uppskattar produkten. Detta återspeglas i produktens höga betyg på 4,2/5 stjärnor.

Mer om Philips HR1855/70

Philips HR1855/70 tillåter dig att pressa hela två liter juice åt gången, vilket innebär att både du och resten av din familj kan njuta av ett glas frukt- eller grönsaksjuice. Efter användning samlas allt fruktkött i en genomskinlig behållare som är mycket lättillgänglig. Apparaten är försedd med en DroppStop-funktion som ser samtidigt till att det inte droppar juice från kranen, samt en QuickClean-silen som är specifikt utformad för att kunna rengöras med en kökssvamp eller liknande.

Med ett inmatningsrör på 75 millimeter kan du i Philips HR1855/70 addera stora frukter och grönsaker i behållaren, utan att först behöva dela dem. Detta är ett perfekt sätt att slippa en stor mängd tidskrävande förberedning. Med den kraftfulla motorn på 800 watt får den jobbet gjort på ett smidigt sätt.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Bosch MES25A0 - smart råsaftcentrifug med bra recensioner

Råsaftscentrifug med bäst funktioner

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Toppbetyg av Råd & Rön
 • check 4,7/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,3/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch MES25A0:

 • Två hastighetsinställningar för hårda och mjuka ingredienser
 • Automatisk funktion för utmatning av fruktkött
 • SafetyStop-funktion

Konsumentmagasinets omdöme

Bosch MES25A0 råsaftcentrifug är en väldesignad apparat som briljerar med flera smarta funktioner. Med två hastighetsinställning för hårda respektive mjuka ingredienser erbjuder den användaren en skräddarsydd juicepressning. Samtidigt ger den automatiska utmatningen av fruktkött extra bekvämlighet, medan SafetyStop-funktionen förbättrar användarsäkerheten.

Bosch MES25A0 har även mottagit beröm för att vara enkelt att rengöra, tack vare dess många löstagbara komponenter som dessutom tål maskindisk. Det är alltså en råsaftcentrifug med mycket smidigt underhåll. Dessutom möjligör det breda inmatningsröret att tillsätta hela frukter och grönsaker, vilket eliminerar behovet av tidskrävande förberedelser.

Även om den har en något lägre motoreffekt jämfört med dess konkurrenter, kompenserar Bosch MES25A0 detta med en övergripande god konstruktion och högkvalitativ juicepressning. Vissa användare anser att den lägre effekten är besvärlig när man jobbar med hårdare ingredienser, men enligt vår mening är detta en liten kompromiss med tanke på dess smarta funktioner och övergripande prestanda. Kort sagt anser vi på Konsumentmagasinet att Bosch MES25A0 är ett utmärkt alternativ för dem som värdesätter kvalitet och smart design.

Fördelar

 • Sladdförvaring för enkel helthetsförvaring
 • Utrustad med sugfötter av gummi
 • Skumavskiljare
 • Praktisk pip med droppstopp-funktion

Nackdelar

 • Lägre motoreffekt jämfört med andra modeller

Denna råsaftcentrifug från Bosch har lägre motorkraft än de andra testvinnarna i denna artikel, i gengäld har den en utmärkt konstruktion och design. En annan detalj experterna hyllar hos Bosch MES25A0 är dess överlägsna juicepressning.

Mer om Bosch MES25A0

Med Bosch MES25A0 får du en råsaftcentrifug med bra funktioner som hyllas i en rad olika granskningar. Apparaten är liksom de andra enkel att rengöra, då alla komponenter kan demonteras för att sedan diskas i diskmaskin. Den har dessutom ett brett inmatningsrör som gör det möjligt att fylla på med hela frukter och grönsaker i maskinen.

Bosch MES25A0 är utrustad med en droppstopp-funktion och kan köras på två olika hastighetsinställningar. Till apparaten medföljer en juicekanna på 1,25 liter med skumavskiljare och en borste för enkel rengöring.

Braun Multiquick 5 J500 - bäst i test råsaftcentrifug

 • check Testvinnare enligt dansk oberoende testpanel
 • check 4,5/5 stjärnor på TrustedReviews
 • check 4,5/5 stjärnor på Amazon
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Braun Multiquick 5 J500:

Konsumentmagasinets omdöme

Braun Multiquick 5 J500 råsaftcentrifug kombinerar funktionalitet och design med en kraftfull 900 W-motor som ger en effektiv och tyst drift vid endast 68 dB. Den här modellen är känd för sin snabba juicekapacitet och turbofunktionen gör att den kan producera ett glas färsk juice på bara 15 sekunder och upp till 1 liter på under en minut. Den är mycket användarvänlig, med ett brett 75 mm påfyllningsrör för hela frukter och grönsaker, och enkel rengöring tack vare diskmaskinsvänliga delar och 2-i-1-rengöringsborste. Även om storleken kan innebära vissa förvaringsutmaningar, gör maskinens prestanda och hastighet den till ett värdefullt tillskott i köket. Vi tror att det är ett bra alternativ för dem som söker en snabb och effektiv juicecentrifug med smarta funktioner som Anti-Drip-funktionen.

Fördelar

 • Snabbt system för juicepressning – tar endast 15 sekunder
 • Kraftfull motor med en effekt på 900 W
 • Stort inmatningsrör
 • Två-i-ett-rengöringsborste
 • Glidfria fötter

Nackdelar

 • Något skrymmande konstruktion

Denna råsaftcentrifug-maskin från Braun är en snygg och väldesignad maskin med en motor på 900W. Maskinen hyllas för att vara tyst (68 dB) och samtidigt göra bra juice både snabbt och effektivt.

Mer om Braun Multiquick 5 J500

Även här kan alla delar tvättas i diskmaskinen. Maskinen är utrustad med Anti-Dropp funktion, så den inte droppar juice på bordet när du har använt den.

En av fördelarna med denna modell är dess förmåga att snabbt göra juice. Maskinen är utrustad med en turbofunktion som gör att den arbetar högeffektivt. Saftcentrifugen kan göra ett glas frisk fruktjuice på bara 15 sekunder. Den kan producera upp till 1 liter juice på under en minut, vilket gör den till en av marknadens snabbaste råsaftcentrifuger.

Råsaftcentrifug-maskinen har två hastigheter, ett rostfritt stålfilter och en kanna som rymmer 1,25 liter. Maskinen är lätt att rengöra och det medföljer en praktisk borste, som gör det enkelt att ta bort fruktrester. Denna modell har också ett brett påfyllningsrör på 75 mm, så du enkelt kan fylla på med hela frukter och grönsaker i maskinen.

Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer  - bästa råsaftcentrifug på danska medier

 • check Testvinnare hos den danska tidningen Berlingske Tidende 
 • check Testvinnare hos TV2 Norge
 • check 4,5/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer :

Konsumentmagasinets omdöme

Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer visar sig vara en högpresterande och väldesignad juicepress, vilket framgår av olika expert- och användarrecensioner. Med lovvärda funktioner, prestanda och design har båda olika testpaneler utsett den till testvinnare. Den här modellen utmärker sig genom sin förmåga att juica hela frukter och grönsaker, vilket minskar juicetiden avsevärt. Den klassiska och eleganta designen ger en stilfull touch till alla köksbänkar. Den extraherar mer juice och producerar 30% mindre fruktkött jämfört med andra modeller, vilket säkerställer maximalt utbyte. Den långsamma juiceprocessen med 50 varv per minut bevarar näringsämnena och minimerar oxidation, vilket resulterar i färsk juice som kan kylas i flera dagar. Även om det kan finnas en liten nackdel i form av en högre prisklass, anser vi att Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer erbjuder exceptionell prestanda och funktioner, vilket gör den till en värdefull investering för juiceentusiaster.

Fördelar

 • Kan pressa en liter juice i en enda användning
 • Klassisk och elegant design
 • Enkel övervakning av juicepressningen
 • Pressar hela frukter och grönsaker
 • Tyst drift

Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass

Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer har testats av danska Berlingske, TV2 Norge samt juice-experten Mads Bo. Modellen får bra omdömen av alla tre experter, och både Berlingske och TV2 Norge utser modellen till testvinnare eftersom att den har så bra funktioner, prestanda och design. Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer är efterföljaren till modellen B6100, som också är en populär slowjuicer.

En särskilt utmärkande egenskap hos den här modellen är att den kan pressa hela frukter, och detta gör att det går betydligt snabbare att göra juice. Maskinen har en klassisk och elegant design och kan utan problem stå framme på köksbänken när man inte använder den. Med Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer får man även 30 % mindre fruktkött, och den här modellen utvinner därmed mer juice än andra modeller.

Recension: En detaljerad recension av Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer 

Pressa hela frukter och grönsaker
Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer har ett påfyllningsrör med en diameter på 7,5 cm, och tack vare detta är den här modellen framför allt känd för att kunna pressa hela frukter och grönsaker. Man kan dessutom se hela processen eftersom att påfyllningsröret är genomskinligt.

Experterna från Berlingske tycker väldigt bra om maskinens påfyllningsrör, och de skriver att det är “megaläckert” att röret både är stort och genomskinligt. När man pressar hela frukter och grönsaker bevaras vitaminerna och mineralerna bättre, och detta beror på att man inte skär ingredienserna innan man sätter dem i maskinen.

Den här modellen pressar och maler alla ingredienser långsamt, och eftersom att maskinen bara arbetar med 50 varv per minut skyddar den juicen från oxidering. Detta gör också att näringsämnena bevaras bättre, men det gör även att juicen kan hålla sig fräsch i kylskåpet i flera dagar.

Experterna från Berlingske är imponerade över att maskinen pressar juicen snabbt och bara kör på utan några problem. De påpekar dock att maskinen stannade en gång när de provade att göra juice av stora och tjocka morötter.

Optimerad kvarn och smart lock
Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer har en motoreffekt på 240 watt. Motorn arbetar dock ändå tyst, och den här maskinen är därmed trevligare att använda än andra modeller. Experterna från TV2 Norge tycker extra bra om maskinens effektivitet och den tystgående motorn. De beskriver juicepressen som läcker och fyllig, men den hade gärna fått vara enklare att rengöra.

Kvarnen har optimerats på den här modellen och har nu en fördjupning längst ner som samlar upp alla fibrer. Kvarnen är alltså annorlunda uppbyggd, och maskinen har även ett allt-i-ett-system som underlättar rengöringen.

Maskinens smarta lock ser till att pipen är stängd när man gör juice, och man kan därför blanda juicen samtidigt som man pressar den. Locket säkerställer även att det inte droppar någon juice på köksbänken när man är färdig, och med den här maskinen kan man göra 1 liter  juice åt gången.

Tester och recensioner av råsaftcentrifugerna som används i artikeln

Expert- och testkällor

Råd & Rön

Sveriges största testmagasin Råd & Rön har undersökt 18 olika råsaftcentrifuger och värderat dem utifrån en rad olika aspekter. Testpanelen har med varje modell producerat fem olika typer av juice och därefter bedömt deras förmåga att göra juice utifrån en rad parametrar.

Man har i detta test kikat nära på faktorer som ljudnivå, materialkvalitet och rengöringsvänlighet.

Du kan läsa hela testet här. Observera dock att du behöver vara betalande prenumerant för att få full tillgång till innehållet.

TV2 Norge

Den norska tv-kanalen TV2 har gjort ett videoinslag där de undersöker fyra olika råsaftcentrifuger. Testerna genomfördes av två juiceexperter som testade de olika apparaternas förmåga att producera bra juice.

Du kan se videon här.

TV2 Danmark

Den danska tv-kanalen TV2 har granskat en rad råsaftcentrifuger genom att göra juice på fem olika frukter. Det är den kända journalisten Morten Spieglehauer som är programmets värd. En av faktorerna som undersöktes var hur mycket saft de olika råsaftcentrifugerna kunde får ur frukten.

Du kan se det fem minuter långa inslaget på TV2:s hemsida. Du kan också ta del av några goda råd att överväga innan du skaffar dig en råsaftcentrifug.

Du kan läsa hela testet här.

Dinside.no

Den norska sajten dinside.no har testat Phillips Avance Collection Juicer och därefter skrivit en lång och komplett bedömning av produkten på sin hemsida. I artikeln går de igenom både för- och nackdelar med modellen.

Om du överväger att investera i denna råsaftcentrifug rekommenderar vi att du läser igenom detta test först. På så sätt kan du avgöra om den faktiskt uppfyller dina krav.

Du kan läsa hela testet här.

Forbrukerrådet.no

Är du osäker på om du ska välja en vanlig råsaftcentrifug eller en långsammare modell? Det norska konsumentrådet Forbrukerrådet har publicerat en längre artikel där de diskuterar denna fråga och granskar några av de saker som du bör överväga. I sin artikel tar de utgångspunkt i svenska Råd & Röns test av råsaftcentrifugmaskiner.

Du kan läsa hela artikeln här.

FAQ

Vilka råsaftcentrifuger är bäst i test?
De råsaftcentrifuger som vi anser vara bäst i test är Braun Multiquick 5 J500, Wilfa JuiceMaster Sj-150a och Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer.
Hur testas råsaftcentrifugerna?
Råsaftcentrifugerna har bland annat bedömts baserat på deras förmåga att pressa juice. Man har även tittat på hur enkla apparaterna är att använda samt hur mycket de väsnas.
Hur väljer jag rätt råsaftcentrifug?
När du ska välja råsaftcentrifug är det lämpligt att fundera på följande frågor: Hur stora är de inbyggda behållarna för juice och fruktkött? Finns det en skumavskiljare? Hur enkel är apparaten att rengöra?

Näringsämnen i olika frukter och grönsaker som passar bra i juice

Juice och smoothie är något av det bästa som finns. För det första är det otroligt gott, och för det andra är det riktigt nyttigt. Nedan följer en genomgång av olika frukter och grönsaker som passar utmärkt i juice.

Frukter och grönsaker är fulla av viktiga näringsämnen som kan förbättra både din hälsa och ditt välbefinnande. Vi har därför även tagit reda på vad de olika livsmedlen innehåller. På så sätt har du kanske bättre koll på vad du vill blanda ner i din juice nästa gång.

Spenat

Spenat innehåller massor av vitaminer och mineraler och är därför en perfekt ingrediens i juice. Enligt forskning är spenat bra för skelettet tack vare de höga halterna av magnesium och K-vitamin. Studierna som bevisar detta samband menar även att K-vitamin förebygger risken för benbrott mer än vad många kanske tror.

Man har även hittat ett samband mellan spenatkonsumtion och cancer, vilket beror bladgrönsakens innehåll av flavonoid. En studie har nämligen visat att ju mer spenat en kvinna äter, desto mindre risk har hon att utveckla cancer. Spenat innehåller även mycket järn.

Kort sagt är spenat en näringsrik bladgrönsak med många fördelar, vilket gör det till en utmärkt ingrediens att bland ner i sin juice.

Avokado

Avokado är perfekt i juice då det innehåller mängder av bra näringsämnen, däribland enkelomättat fett, fibrer, kalium och vitaminer.

Avokado är bland annat bra för kolesterolvärdet, vilket har studerats av en forskargrupp från Pennsylvania State University. I denna studie fick ett antal försökspersoner äta avokado varje dag, vilket visade sig bidra till markant sänkta kolesterolvärdena efter bara några veckor.

Avokado är även bra för hjärnan, vilket har bevisats av några amerikanska forskare. De upptäckte nämligen ett samband mellan lutein, som finns i avokado, och hjärnans hälsa. Lutein har en anti-inflammatorisk effekt på hjärnan, och kan därför förbättra vår kognitiva förmåga, vilket innefattar minne, reaktioner och problemlösning.

Ingefära

Ingefära innehåller många viktiga vitaminer och mineraler:

 • A-vitamin
 • B-vitamin
 • C-vitamin
 • E-vitamin
 • Magnesium
 • Kalium
 • Fosfor
 • Kisel
 • Järn
 • Natrium
 • Kalcium
 • Zink
 • Betakaroten

Ingefära kan hjälpa mot allt från ömma och trötta muskler, till sjösjuka. En forskargrupp rekommenderar särskilt intag av ingefära om man tränar mycket eftersom att det kan gynna musklerna. Det finns även en studie som visar att ingefära kan lindra sjösjuka genom att motverka kräkningar och kallsvettningar, vilka annars är vanliga symptom.

Kort sagt är ingefära en fantastisk ingrediens att ha i juice då det innehåller så mycket viktiga vitaminer och mineraler.

Broccoli

Precis som ingefära kommer broccoli med många nyttiga näringsämnen, till exempel A-, C-, B-, E- och K-vitamin samt järn, kalcium, fosfor, magnesium och folsyra.

Broccoli kan både lindra artros och verka hämmande på cancer. Detta har studerats av två olika forskargrupper som har intresserat sig av fördelar med broccoli inom just detta område. Kvinnor som äter minst 150 gram broccoli per dag har till exempel 42 % större chans att överleva bröstcancer än kvinnor som inte gör det.

Mandlar

Mandlar innehåller framför allt mycket E-vitamin, magnesium, koppar, nyttigt fett och proteiner. Det finns därför många fördelar med att inkludera mandlar i sin juicepressning.

Mandlar är dock inte bara fullproppade med näringsämnen, utan kommer även med en rad vetenskapligt bevisade positiva effekter. Mandlar kan till exempel reducera risken för Alzheimers tack vare innehållet av växtsteroler och stigmasterol.

En forskargrupp har även hittat ett samband mellan mandlar och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Man följde då manliga försökspersoner, som löpte hög risk för att drabbas av dessa åkommor, i 30 dagar. Under denna period skulle de äta 50 gram mandlar per dag, vilket resulterade i lägre blodtryck och kolesterolvärden, bättre blodcirkulation och mer nytiiga antioxidanter.

Blåbär

Blåbär har tidigare beskrivits som en ”superfood”, främst för att de innehåller så mycket vitaminer och mineraler. Blåbär innehåller bland annat:

 • A-vitamin
 • B-vitamin
 • C-vitamin
 • E-vitamin
 • Koppar
 • Zink
 • Selen
 • Pterostilbene
 • Antocyanin

Förutom att de är allmänt bra för kroppen kan blåbär även stärka hjärnans funktion, särskilt hos äldre grupper. Detta har man nämligen kommit fram till i en studie av grupper mellan 65 och 77 år. Försökspersonerna fick dricka blåbärsjuice under tolv veckor, och på den korta tiden noterades tydliga förbättringar av hjärnhälsan. Detta beror enligt forskarna på blåbärens innehåll av flavonoider.

Blåbär är dock inte bara bra för hjärnan, utan även för hjärtat. De flesta studier kommer fram till ungefär samma slutsats. Kort sagt är det alltså helt klart värt att inkludera blåbär i sin färskpressade juice. En studie har  kommit fram till att kvinnor som äter minst tre portioner blåbär varje vecka löper 33 % lägre risk att drabbas av en hjärtattack.

Grönkål

Grönkål är en av de bästa och mest näringsrika grönsakerna, och därför är det en mycket fördelaktig ingrediens att inkludera i sin juice. Grönkål innehåller nämligen både A-, B-, C- och K-vitamin samt järn, kalcium, fiber, klorofyll och kalium. Det finns alltså gott om några de viktigaste vitaminerna och mineralerna i denna bladgrönsak.

Eftersom att grönkål innehåller en stor mängd kalcium är det väldigt bra för skelettet. Mjölk är också känt för att vara bra för just skelettet, men det finns faktiskt mer kalcium i grönkål än vad det gör i mjölk. Grönkål är dessutom bra för musklerna och matsmältningsenzymerna, och är därför suveränt om man vet med sig att man måste få i sig mycket kalcium.

En amerikansk studie har även upptäckt att grönkål kan ha en föryngrande effekt på hjärnan. Studien utfördes med fler än 950 försökspersoner som forskare följde under fem års tid. De försökspersoner som åt bladgrönsaker, däribland grönkål, hade bättre kognitiva förmågor än de som inte gjorde det.

Rödbetor

Rödbetor är väldigt fördelaktiga för hälsan tack vare dess näringsrika innehåll. De innehåller bland annat A-vitamin, folsyra och kalium; de innehåller även mycket nitrat, och kan därför ha positiva effekter på träningsresultat om man äter tillräckligt mycket.

En studie har visat att folk som dricker rödbetsjuice presterar 5-10 % bättre vid lågintensiv träning och 15-20 % bättre vid högintensiv träning. Engelska forskare har dessutom upptäckt att rödbetor kan fördröja tecken på åldrande. Detta beror på det höga innehållet av antioxidanter som bekämpar DNA-skador och fria radikaler, vilka bidrar till cellskador som bland annat gör att huden åldras i förtid.

Chili

Chili innehåller A-, B-, C- och K-vitamin samt koppar. Det bästa med chili är dock kapsaicin som ger frukten dess starka smak och gör att vissa kan ha svårt att äta chili. Chili kan bland annat lindra smärtor och främja förbränningen.

En amerikansk studie, som utfördes på möss, har även upptäckt att kapsaicin verkar smärtlindrande. Det blockerar kroppens smärtreceptorer, och bidrar på så sätt till en bättre insulinrespons och ämnesomsättning.

En ökad förbränning är alltid bra, och även detta kan chili hjälpa till med. Kanadensiska forskare har nämligen utfört en studie som påvisar ett samband mellan kapsaicin och viktminskning.

Chili hjälper dock inte bara till vid fettförbränning, utan kan även verka aptitreglerande och göra så att man inte längre är så sugen på fett och socker. Chili kommer förstås inte att leda till några mirakulösa resultat, utan man måste även se till att äta annat nyttigt samt motionera.

Banan

Banan är perfekt att inkludera i smoothies och juicer – det är faktiskt redan en av de mest använda frukterna för just detta. Banan är dock inte bara gott, utan innehåller även mycket vitaminer och mineraler, däribland A-, B- och E-vitamin samt fosfor, magnesium, järn, zink, koppar och kalium.

Bananer kan bland annat förbättra humöret, tack vare tryptofan. Detta är ett ämne känt som ett “lyckohormon”, vilket även bidrar till bättre sömn och aptit.

När man väl har blivit på bättre humör av bananerna får man dessutom bättre koncentrationsförmåga. Detta beror, enligt forskare, på att banan innehåller B6.

Hur mycket frukt och grönt ska man konsumera varje dag? 

Det är bra för kroppen att få i sig mycket frukt och grönt; det är både hälsofrämjande och bidrar till en välbalanserad diet. Kroppen behöver många näringsämnen, i form av mineraler, vitaminer, enzymer och antioxidanter, och dessa kan man få från frukt och grönt.

Livsmedelsverket rekommenderar att man äter minst 500 gram frukt och grönt varje dag. De förklarar även mängden som fem knytnävsstora portioner per dag – många har väl hört att man ska äta “fem om dagen” när det gäller frukt och grönt. Rekommendationen på 500 gram gäller för vuxna och barn över tio år; yngre barn rekommenderas istället att äta 400 gram frukt och grönt varje dag.

De skriver dock att man inte ska äta 500 gram frukt per dag – hälften av mängden bör nämligen vara grönsaker. De menar även att hälften av grönsakerna får gärna vara grova grönsaker, till exempel morötter, broccoli och vitkål.

Om man gör juice på frukt och grönt kommer man enkelt upp i de rekommenderade “fem om dagen”. Tänk dock på att frukt innehåller mycket fruktsocker som måste förbrännas för att man inte ska gå upp i vikt. Detta gäller även för juice. Även om frukt gärna får ingå i dagsransonen, bör man alltså inte äta hur mycket som helst.

Det är inte direkt onyttigt, men frukt innehåller både mer socker och kalorier än grönsaker. Man bör dock inte avstå från frukt, eftersom att det har många positiva effekter. Man ska inte heller vräka i sig frukt varje dag – det handlar om att hitta en balans.

Juice som är bra för hjärnan 

När man börjar göra sin egna juice bör man leta upp nya recept att prova på, varav vissa kommer vara mycket bättre än andra. Allt beror på ingredienserna – både gällande smaken och hur hälsosam den är.

Det är ju ingen hemlighet att kosten spelar en stor roll för det allmänna välmåendet, och inte minst för ens hjärnhälsa. Om du däremot tycker att det känns tidskrävande att hitta och tillaga nyttiga måltider finns det lyckligtvis en snabbare metod – börja juice:a! Att göra juice är ett både snabbt och enkelt sätt att få i sig mängder av nyttiga och näringsrika livsmedel.

En studie från år 2006 från Vanderbilt University visade att man kan minska risken för att utveckla Alzheimers med hela 76 % genom att dricka frukt- och grönsaksjuice mer än tre gånger per vecka.

Många frukter och grönsaker innehåller polyfenoler, som finns i livsmedel med antioxidanter. Dessa ger ett visst skydd mot bland annat Alzheimers.

Det är otroligt enkelt att göra juice, och man behöver bara köpa rätt ingredienser. Det kan till exempel vara:

 • Äpplen
 • Rödbetor
 • Blåbär
 • Kål
 • Morötter
 • Körsbär
 • Selleri
 • Gurka
 • Grapefrukt
 • Lime
 • Kiwi
 • Citron
 • Apelsin
 • Päron
 • Ananas
 • Jordgubbar

Utsökta juicerecept

Följande recept är fullspäckade med ingredienser som är bra för hjärnan.

Brain Booster Juice

Ingredienser:

 • 3 medelstora morötter, ej skalade
 • 1 medelstort äpple, ej skalat
 • 6-8 blad spenat
 • ½ medelstor rödbeta
 • Krossad is

Gör så här:

 1. Skär grönsakerna i bitar och mixa dem sedan med vatten tills juicen uppnår rätt konsistens.
 2. Häll juicen genom en sil för att få bort alla klumpar.
 3. Fyll två glas med krossad is och häll sedan över juicen.
 4. Servera på en gång.

 

Mood Booster Juice

Ingredienser:

 • 3 selleristjälkar
 • ½ rödbeta
 • 1 kopp blåbär

Gör så här:

 1. Mixa alla ingredienser till önskad konsistens.
 2. Sila bort alla klumpar och servera juicen väl kyld.

 

Super Raw Brainjuice

Ingredienser:

 • ¾ kopp frysta blåbär
 • 1 msk extra virgin kokosolja
 • 2 tsk linfrön
 • ¾ fryst banan
 • 4-5 isbitar
 • 1 tsk stevia, kokossocker eller annat sötningsmedel
 • 1½ glas kallt vatten

Gör så här:

 1. Mixa alla ingredienser i en blender.
 2. Servera juicen väl kyld.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Philips HR1836 

Wilfa JuiceMaster Sj-150a 

Philips HR1869

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta