Råsaftcentrifug (Bäst i test) – Guide till de bästa råsaftcentrifugerna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

SENAST UPPDATERAD: maj 12, 2023.
Råsaftcentrifug (Bäst i test) – Guide till de bästa råsaftcentrifugerna

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

I denna artikel hittar du en samling av marknadens bästa råsaftcentrifugmaskiner. Konsumentmagasinet.se har gått igenom en rad skandinaviska test, där olika experter har jämfört och testad råsaftcentrifuger.

Vi har samlat de bästa testvinnarna i denna artikel, så att du på ett enkelt och bekvämt sätt kan få en överblick över vilka testat råsaftcentrifugmaskiner som har utmärkt sig och varför.

Vi har också kikat närmare på det välkända svenska testmagasinet Råd & Rön:s granskning av 26 olika maskiner och vilka de rekommenderar som bästa råsaftcentrifuger.

TV-kanalerna TV2 Norge och TV2 Danmark har också gjort tv-reportage där de testar olika råsaftcentrifuger och den stora norska webbsajten Dinside.no har även de testat olika råsaftcentrifuger – dessa ingår också här i Konsumentmagasinet.se:s genomgång av råsaftcentrifuger. Längre ner i artikeln kan du självklart hitta länkarna till de olika källor vi refererar till.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, utan vi samlar resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

De 5 bästa råsaftcentrifugerna i testguiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Philips HR1921/20 - pålitlig maskin som saftar varje sista droppe frukt och grönsaker

Bästa råsaftscentrifug för priset

Dagens bästa priser och erbjudanden på Philips HR1921/20:

Fördelar

 • Inte alltför högljudd
 • Lätt att använda
 • Kan hantera stora bitar frukt och grönsaker

Det finns inget godare än ett uppfriskande glas nypressad juice, och för att få dina drömmars juice gäller det bara att vända dig till Råsaftcentrifug HR1921/20 från märket Philips. Oavsett om du föredrar att pressa frukt eller grönsaker är det fullt möjligt att göra det med den här äkta testvinnaren enligt Testberichte. Även kunderna älskar den här juicepressen då den har fått ett kundbetyg på 4,6 av 5 hos Amazon.

Mer om Philips HR1921/20

Med fötter som ser till så att produkten står stadigt, en händig förvaringsplats till sladden och effektivt pressande av dina favoritfrukter eller grönsaker kommer du inte att ångra köpet av Råsaftcentrifug HR1921/20. Droppstop-funktionen ser samtidigt till så att det inte droppar efter användning.

Tack vare ett brett rör kan de flesta frukterna och grönsakerna placeras direkt i råsaftcentrifugen utan att du behöver skära upp dem, så jämfört med många andra liknande produkter på marknaden slipper du det tidskrävande arbetet av att förbereda frukterna och grönsakerna. Här kan du även förvänta dig en motor som är tystare än tidigare råsaftcentrifuger inom samma serie, och även tystare än många andra märken på marknaden.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Philips HR1855/70 - tyst och ett mycket bra juiceutbyte

Bästa råsaftscentrifug i kompakt modell

Dagens bästa priser och erbjudanden på Philips HR1855/70:

Fördelar

 • Tar inte upp något större utrymme
 • Mycket lättanvänd
 • Har en motor som inte är särskilt högljudd

Med sin imponerande tysta motor och det utsökta resultatet är det ett måste att testa på Råsaftcentrifug HR1855/70. Centrifugen från märket Philips har fått många positiva ord hos Testberichte, och även kunderna hos Amazon älskar produkten med ett kundbetyg på 4,2 av 5.

Mer om Philips HR1855/70

Råsaftcentrifug HR1855/70 tillåter dig att pressa hela två liter juice åt gången så att både du och resten av din familj kan njuta av ett glas frukt- eller grönsaksjuice. Efter användning samlas alla pressrester i en genomskinlig behållare så att du lätt får tillgång till dem. En medföljande DroppStop-funktion ser samtidigt till så att det inte droppar juice från kranen, och glöm inte heller QuickClean-silen som är specifikt utformad för att lätt kunna rengöras med en kökssvamp eller liknande.

Med sitt rör på 75 mm kan du i denne centrifug placera stora frukter och grönsaker i behållaren utan att först behöva skära upp dem. Detta är ett perfekt sätt att slippa en stor mängd tidskrävande förberedning, och med den kraftfulla motorn på 800 Watt får den jobbet gjort på ett smidigt sätt. Detta är en av de många skälen till att denne råsaftcentrifug står ut i mängden.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Bosch MES25A0

Bästa råsaftscentrifug med smarta funktioner
 • check Toppbetyg  hos Råd & Rön

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch MES25A0:

Maskinen från Bosch har lägre motorkraft än de andra testvinnarna i denna artikel. Den är dock riktigt bra byggd, vilket toppar dess lägre motorkraft. Maskinens bra juicekvalitet är bland annat något som experterna gärna hyllar hos denna maskin.

Mer om Bosch MES25A0

Även här får du en maskin med bra funktioner, som hyllas i de olika granskningarna. Maskinen är liksom de andra lätt att rengöra, då alla delarna kan plockas isär och diskas i diskmaskinen.
Här får du också ett brett påfyllningsrör, som gör det enkelt att fylla på med hela frukter och grönsaker i maskinen.

Råsaftcentrifugmaskinen har droppstopp och kan köras på 2 olika hastigheter. Till detta medföljer 1 juicekanna på 1,25 liter med skumskiljare och 1 borste för rengöring.

Braun Multiquick 5 J500

Bästa råsaftscentrifug med enkel rengöring

Dagens bästa priser och erbjudanden på Braun Multiquick 5 J500:

Denna råsaftcentrifug-maskin från Braun är en snygg och väldesignad maskin med en motor på 900W. Maskinen hyllas för att vara tyst (68 dB) och samtidigt göra bra juice både snabbt och effektivt.

Mer om Braun Multiquick 5 J500

Även här kan alla delar tvättas i diskmaskinen. Maskinen är utrustad med Anti-Dropp funktion, så den inte droppar juice på bordet när du har använt den.

En av fördelarna med denna modell är dess förmåga att snabbt göra juice. Maskinen är utrustad med en turbofunktion som gör att den arbetar högeffektivt. Saftcentrifugen kan göra ett glas frisk fruktjuice på bara 15 sekunder. Den kan producera upp till 1 liter juice på under en minut, vilket gör den till en av marknadens snabbaste råsaftcentrifuger.

Råsaftcentrifug-maskinen har två hastigheter, ett rostfritt stålfilter och en kanna som rymmer 1,25 liter. Maskinen är lätt att rengöra och det medföljer en praktisk borste, som gör det enkelt att ta bort fruktrester. Denna modell har också ett brett påfyllningsrör på 75 mm, så du enkelt kan fylla på med hela frukter och grönsaker i maskinen.

Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer 

 • check Testvinnare hos den danska tidningen Berlingske Tidende 
 • check Testvinnare hos TV2 Norge

Dagens bästa priser och erbjudanden på Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer :

Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer har testats av danska Berlingske, TV2 Norge samt juice-experten Mads Bo. Modellen får bra omdömen av alla tre experter, och både Berlingske och TV2 Norge utser modellen till testvinnare eftersom att den har så bra funktioner, prestanda och design. Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer är efterföljaren till modellen B6100, som också är en populär slowjuicer.

En särskilt utmärkande egenskap hos den här modellen är att den kan pressa hela frukter, och detta gör att det går betydligt snabbare att göra juice. Maskinen har en klassisk och elegant design och kan utan problem stå framme på köksbänken när man inte använder den. Med Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer får man även 30 % mindre fruktkött, och den här modellen utvinner därmed mer juice än andra modeller.

Recension: En detaljerad recension av Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer 

Pressa hela frukter och grönsaker
Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer har ett påfyllningsrör med en diameter på 7,5 cm, och tack vare detta är den här modellen framför allt känd för att kunna pressa hela frukter och grönsaker. Man kan dessutom se hela processen eftersom att påfyllningsröret är genomskinligt.

Experterna från Berlingske tycker väldigt bra om maskinens påfyllningsrör, och de skriver att det är “megaläckert” att röret både är stort och genomskinligt. När man pressar hela frukter och grönsaker bevaras vitaminerna och mineralerna bättre, och detta beror på att man inte skär ingredienserna innan man sätter dem i maskinen.

Den här modellen pressar och maler alla ingredienser långsamt, och eftersom att maskinen bara arbetar med 50 varv per minut skyddar den juicen från oxidering. Detta gör också att näringsämnena bevaras bättre, men det gör även att juicen kan hålla sig fräsch i kylskåpet i flera dagar.

Experterna från Berlingske är imponerade över att maskinen pressar juicen snabbt och bara kör på utan några problem. De påpekar dock att maskinen stannade en gång när de provade att göra juice av stora och tjocka morötter.

Optimerad kvarn och smart lock
Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer har en motoreffekt på 240 watt. Motorn arbetar dock ändå tyst, och den här maskinen är därmed trevligare att använda än andra modeller. Experterna från TV2 Norge tycker extra bra om maskinens effektivitet och den tystgående motorn. De beskriver juicepressen som läcker och fyllig, men den hade gärna fått vara enklare att rengöra.

Kvarnen har optimerats på den här modellen och har nu en fördjupning längst ner som samlar upp alla fibrer. Kvarnen är alltså annorlunda uppbyggd, och maskinen har även ett allt-i-ett-system som underlättar rengöringen.

Maskinens smarta lock ser till att pipen är stängd när man gör juice, och man kan därför blanda juicen samtidigt som man pressar den. Locket säkerställer även att det inte droppar någon juice på köksbänken när man är färdig, och med den här maskinen kan man göra 1 liter  juice åt gången.

Tester och recensioner av råsaftcentrifugerna som används i artikeln

Expert- och testkällor

Råd & Rön

Sveriges största testmagasin Råd & Rön har undersökt 18 olika råsaftcentrifugmaskiner och värderat dem utifrån en rad olika aspekter. Alla råsaftcentrifug-maskiner har gjort 5 olika typer av juice och experterna har därmed kunnat testa maskinernas förmåga till att göra juice utifrån en rad parametrar.

Man har i detta test också kikat närmare på faktorer som ljudnivå, materialkvalitet och rengöringsvänlighet. Du kan läsa hela testen här. Var dock uppmärksamma på att det krävs ett abonnemang för att få tillgång till testen

TV2 Norge

Den norska tv-kanalen TV2 har gjort ett videoinslag där de undersöker en rad råsaftcentrifugmaskiner. Testen genomfördes av två juiceexperter som testade maskinernas förmåga att göra bra juice. Totalt testades 4 olika modeller. Du kan se videon på TV2:s hemsida här.

TV2 Danmark

Den danska tv-kanalen TV2 har undersökt en rad råsaftcentrifug-maskiner, där de gjorde juice på 5 olika frukter. Det är den kända journalisten Morten Spieglehauer som är programmets värd. I testen undersöktes det bland annat hur mycket saft de olika råsaftcentrifugerna kunde får ur frukten.

Du kan se det 5 minuter långa inslaget på TV2:s hemsida. Du kan också läsa en rad goda råd som du bör överväga innan du skaffar dig en råsaftcentrifugmaskin. Du kan se inslaget genom att klicka här.

Dinside.no

Den norska sajten dinside.no har testat Phillips Avance Collection Juicer och skrivit en lång och komplett granskning av produkten på sin hemsida, där de både granskar för- och nackdelar med denna maskin.

Om du överväger att skaffa dig denna modell, så rekommenderas det att du läser igenom detta test först, så att du kan avgöra huruvida den passar dig. Du kan läsa hela granskningen här.

Forbrukerrådet.no

Tvivlar du om du bör välja en allmän råsaftcentrifug eller en saktare sådan? Det norska konsumentrådet Forbrukerrådet har skrivit en längre artikel kring ämnet, där de granskar några av de saker som du bör överväga.

I sin artikel tar de utgångspunkt i svenska Råd & Röns test av råsaftcentrifugmaskiner. Du kan läsa hela artikeln på forbrukerrådets webbsajt här.

FAQ

Vilka råsaftcentrifuger är bäst i test?
Braun Multiquick 5 J500, Wilfa JuiceMaster Sj-150a och Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer
Hur testas råsaftcentrifugerna?
Råsaftcentrifugerna har bland annat bedömts baserat på deras förmåga att pressa juice. Man har även tittat på hur enkla maskinerna är att använda samt hur mycket de väsnas.
Hur väljer jag rätt råsaftcentrifug?
När du ska välja råsaftcentrifug är det bra att fundera på följande frågor: Hur stora är de inbyggda behållarna för juice och fruktkött? Finns det ett skumfilter? Och slutligen, hur enkel är modellen att rengöra?

Näringsämnen i olika frukter och grönsaker som passar bra i juice

Juice och smoothie är bland det bästa som finns. För det första är det oftast otroligt gott, men det kan även vara riktigt nyttigt att dricka frukt- och grönsaksjuice. Fortsätt att läsa här nedanför om du vill veta vilka frukter och grönsaker som passar bra i juice.

Frukter och grönsaker är fulla av viktiga näringsämnen, och dessa kan förbättra både din hälsa och ditt välbefinnande.

Vi har därför tagit reda på vad olika ingredienser innehåller, och det blir därmed enklare att välja vad man ska sätta i sin juice nästa gång.

Spenat

Spenat innehåller massor av vitaminer och mineraler, och därför är det en perfekt ingrediens i juice.

En forskargrupp har till exempel kommit fram till att spenat är bra för skelettet. Tack vare de höga halterna av magnesium och K-vitamin kan spenat nämligen stärka benen.

Det har gjorts studier som påvisar detta samband, och K-vitamin påverkar risken för benbrott mer än vad många kanske kan tro.

Man har även hittat ett samband mellan spenatkonsumtion och cancer, och detta beror på att spenat innehållet flavonoid. En studie har nämligen visat att ju mer spenat en kvinna äter, desto mindre risk har hon att utveckla cancer.

Spenat innehåller dessutom mycket järn, och med tanke på alla vitaminer och mineraler finns det därmed många bra anledningar att använda spenat i sin juice.

Avokado

Avokado är perfekt i juice. Det innehåller nämligen mängder av bra näringsämnen, till exempel enkelomättat fett, som är bra för kroppen, fibrer, kalium och vitaminer.

Avokado är bland annat bra för kolesterolvärdet, vilket har studerats av en forskargrupp från Pennsylvania State University. Flera försökspersoner fick börja äta avokado varje dag, och det framkom då att kolesterolvärdena hade sjunkit markant efter bara några veckor.

Avokado kan dock även vara bra för hjärnan. Ett antal amerikanska forskare har nämligen upptäckt ett samband mellan lutein, som finns i avokado, och hjärnans hälsa.

Lutein har en antiinflammatorisk effekt på hjärnan, och det kan därför förbättra vår kognitiva förmåga – till exempel minne, reaktioner och problemlösning.

Avokado kan alltså vara bra för att sänka kolesterolvärdet och förbättra hjärnhälsan.

Ingefära

Ingefära innehåller många viktiga vitaminer och mineraler, nämligen:
– A-vitamin
– B-vitamin
– C-vitamin
– E-vitamin
– Magnesium
– Kalium
– Fosfor
– Kisel
– Järn
– Natrium
– Kalcium
– Zink
– Betakaroten

Ingefära kan hjälpa mot allt från ömma och trötta muskler till sjösjuka.

En forskargrupp rekommenderar faktiskt att man äter ingefära om man tränar mycket, eftersom att detta kan gynna musklerna. Det finns även en studie som visar att ingefära kan lindra sjösjuka. Ingefäran bidrog då med att motverka kräkningar och kallsvettningar, vilket man ofta drabbas av när man blir sjösjuk.

Eftersom att ingefära innehåller så mycket viktiga vitaminer och mineraler är det en fantastisk ingrediens att ha i juice.

Broccoli

Precis som ingefära har broccoli många nyttiga näringsämnen, till exempel A-vitamin, C-vitamin, B-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, järn, kalcium, fosfor, magnesium och folsyra.

Broccoli kan både lindra artros och verka hämmande på cancer. Detta har studerats av två olika forskargrupper som har intresserat sig för fördelar med broccoli inom just deras fält. Kvinnor som äter minst 150 gram broccoli per dag har till exempel 42 % större chans att överleva bröstcancer än kvinnor som inte äter broccoli.

Mandlar

Mandlar innehåller framför allt mycket E-vitamin, magnesium, koppar, nyttigt fett och proteiner, och det finns därför många bra anledningar till att mandlar är en perfekt juiceingrediens.

Mandlar är dock inte bara fulla av bra näringsämnen, utan olika forskare har även upptäckt andra positiva effekter.

Mandlar kan till exempel hjälpa till att minska risken för Alzheimers, och detta beror på att de innehåller växtsteroler och stigmasterol.

En forskargrupp har även hittat ett samband mellan mandlar och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Under 30 dagar följde forskarna manliga försökspersoner som löper hög risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. De skulle äta 50 gram mandlar per dag under en månads tid, och på den korta tiden noterades lägre blodtryck och kolesterolvärden, bättre blodcirkulation och mer bra antioxidanter.

Blåbär

Blåbär har tidigare beskrivits som en ”superfood”, eftersom att de innehåller så mycket vitaminer och mineraler. Blåbär innehåller bland annat följande:
– A-vitamin
– B-vitamin
– C-vitamin
– E-vitamin
– Koppar
– Zink
– Selen
– Pterostilbene
– Antocyanin

Förutom att de är allmänt bra för kroppen kan blåbär även stärka hjärnan, särskilt hos äldre personer. Detta har man nämligen kommit fram till i en studie av personer mellan 65 och 77 år.

Försökspersonerna fick dricka blåbärsjuice under 12 veckor, och på den korta tiden noterades tydliga förbättringar av hjärnhälsan. Detta beror enligt forskarna på blåbärens innehåll av flavonoider.

Blåbär är dock inte bara bra för hjärnan, utan även för hjärtat. De flesta studier kommer fram till ungefär samma slutsats, och därför är det helt klart värt att ha blåbär i sin färskpressade juice.

En studie har till exempel kommit fram till att kvinnor som äter minst tre portioner blåbär varje vecka löper 33 % lägre risk att drabbas av en hjärtattack.

Grönkål

Grönkål är en av de bästa och mest näringsrika grönsakerna, och därför kan man mycket väl ha grönkål i sin juice. Det innehåller nämligen både A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, K-vitamin, järn, kalcium, fiber, klorofyll och kalium, och det finns alltså gott om de bästa vitaminerna och mineralerna i grönkål.

Eftersom att grönkål innehåller en stor mängd kalcium är det väldigt bra för skelettet. Mjölk är också känt för att vara bra för just skelettet, men det finns faktiskt mer kalcium i grönkål än i mjölk. Grönkål är dessutom bra för musklerna och matsmältningsenzymerna, och därför är grönkål suveränt om man måste få i sig mycket kalcium.

En amerikansk studie har även upptäckt att grönkål kan ha en föryngrande effekt på hjärnan. Studien gjordes med fler än 950 försökspersoner, och forskarna följde dessa personer under fem års tid. De försökspersoner som åt bladgrönsaker, som grönkål, hade bättre kognitiva förmågor än de som inte gjorde det.

Rödbetor

Rödbetor kan vara väldigt bra för hälsan eftersom att de innehåller mycket som är bra för kroppen, till exempel A-vitamin, folsyra och kalium. De innehåller även mycket nitrat, och kan därför ha positiva effekter på träningsresultat om man äter tillräckligt mycket.

En studie har visat att folk som dricker rödbetsjuice presterar 5-10 % bättre vid lågintensiv träning och 15-20 % bättre vid högintensiv träning.

Engelska forskare har dessutom upptäckt att rödbetor kan fördröja tecken på åldrande. Detta beror på att det höga innehållet av antioxidanter bekämpar DNA-skador och fria radikaler, vilka bidrar till cellskador som bland annat gör att huden åldras i förtid.

Chili

Chili innehåller bland annat A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, K-vitamin och koppar. Det bästa med chili är dock kapsaicin, vilket ger frukten den starka smaken och gör att vissa kan ha svårt att äta chili. Chili kan bland annat lindra smärtor och öka förbränningen.

En amerikansk studie, som gjordes på möss, har nämligen upptäckt att kapsaicin verkar smärtlindrande. Det blockerar kroppens smärtreceptorer, och det bidrar även till en bättre insulinrespons och ämnesomsättning.

En ökad förbränning är alltid bra, och detta kan chili hjälpa till med. Kanadensiska forskare har nämligen utfört en studie som påvisar ett samband mellan kapsaicin och viktminskning.

Chili hjälper dock inte bara till vid fettförbränning, utan det kan även verka aptitreglerande och göra så att man inte längre är så sugen på fett och socker. Chili kommer förstås inte att leda till några mirakulösa resultat, utan man måste även se till att äta annat nyttigt samt motionera.

Banan

Banan är perfekt att ha i smoothies och juicer, och det är faktiskt en av de mest använda frukterna för just detta. De är dock inte bara goda, utan innehåller även mycket vitaminer och mineraler – till exempel A-vitamin, B-vitamin, E-vitamin, fosfor, magnesium, järn, zink, koppar och kalium.

Bananer kan bland annat förbättra humöret, och det beror på att de innehåller tryptofan. Detta är känt som ett “lyckohormon”, och det kan även ge en bättre sömn och aptit.

När man väl har blivit på bättre humör av bananerna får man faktiskt även lättare att koncentrera sig. Detta beror enligt forskarna på att banan innehåller B6, vilket förbättrar koncentrationsförmågan.

 

Hur mycket frukt och grönsaker ska man äta varje dag? 

Det är bra för kroppen att äta mycket frukt och grönt, eftersom att det både är hälsofrämjande och bidrar till en välbalanserad diet. Kroppen behöver massor av näringsämnen i form av mineraler, vitaminer, enzymer och antioxidanter, och dessa får man från frukt och grönsaker.

Livsmedelsverket rekommenderar att man äter minst 500 gram frukt och grönsaker varje dag. De förklarar även mängden som fem knytnävsstora portioner per dag, och många har väl hört att man ska äta “fem om dan” när det gäller frukt och grönt. Rekommendationen på 500 gram gäller för vuxna och barn över 10 år. Barn under 10 år rekommenderas istället att äta 400 gram frukt och grönt varje dag.

De skriver dock att man inte ska äta 500 gram frukt per dag. Hälften av den här mängden bör nämligen vara grönsaker, och hälften av grönsakerna får gärna vara grova grönsaker – till exempel morötter, broccoli och vitkål.

Om man gör juice på frukt och grönsaker kommer man enkelt upp i de rekommenderade fem om dan. Tänk dock på att frukt innehåller mycket fruktsocker som måste förbrännas för att man inte ska gå upp i vikt. Detta gäller även för juice, och även om frukt gärna får ingå i dagsransonen bör man inte äta hur mycket som helst.

Det är inte direkt onyttigt, men frukt innehåller både mer socker och kalorier än grönsaker. Man ska dock fortfarande äta frukt, eftersom att det har många positiva effekter, men man ska inte vräka i sig frukt varje dag.

Juice som är bra för hjärnan 

När man börjar göra juice måste man först leta reda på recept att prova, och vissa recept är helt klart bättre än andra. Allt beror på ingredienserna, både smaken och hur hälsosam juicen är, och det är ju ingen hemlighet att kosten spelar en stor roll för hjärnans hälsa.

Om du tycker att det känns tidskrävande att hitta och tillaga nyttiga livsmedel finns det lyckligtvis en snabbare metod. Att göra juice är nämligen ett snabbt och enkelt sätt att få i sig mängder av nyttiga och näringsrika livsmedel.

En studie från 2006 från Vanderbilt University visade att man kan minska risken för att utveckla Alzheimers med hela 76 % genom att dricka frukt- och grönsaksjuice mer än tre gånger per vecka.

Många frukter och grönsaker innehåller polyfenoler, som finns i livsmedel med antioxidanter, och dessa ger ett visst skydd mot bland annat Alzheimers.

Det är otroligt enkelt att göra juice, och man behöver bara köpa rätt ingredienser. Detta kan till exempel vara:

 • Äpplen
 • Rödbetor
 • Blåbär
 • Kål
 • Morötter
 • Körsbär
 • Selleri
 • Gurka
 • Grapefrukt
 • Lime
 • Kiwi
 • Citron
 • Apelsin
 • Päron
 • Ananas
 • Jordgubbar

Några olika juicerecept 

Följande recept är fullspäckade med ingredienser som är bra för hjärnan.

Brain Booster Juice

Ingredienser:
– 3 medelstora morötter med skalet kvar
– 1 medelstort äpple med skalet kvar
– 6-8 spenatblad
– ½ medelstor rödbeta
– Krossad is

Gör så här:

 • Skär grönsakerna i bitar och mixa dem sedan med vatten tills juicen får rätt konsistens.
 •  Häll juicen genom en sil för att få bort alla klumpar.
 •  Sätt krossad is i två glas och häll sedan över juicen.
 •  Servera på en gång.

Mood Booster Juice

Ingredienser:
– 3 selleristjälkar
– ½ rödbeta
– 1 kopp blåbär

Gör så här:

 •  Mixa alla ingredienser till önskad konsistens.
 • Sila bort alla klumpar och servera juicen väl kyld.

Super Raw Brainjuice

Ingredienser:
– ¾ kopp frysta blåbär
– 1 msk extra virgin kokosolja
– 2 tsk linfrön
– ¾ fryst banan
– 4-5 isbitar
– 1 tsk stevia, kokossocker eller annat sötningsmedel
– 1½ glas kallt vatten

Gör så här:

 • Kör alla ingredienser i en blender.
 •  Servera juicen väl kyld.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Philips HR1836 

Wilfa JuiceMaster Sj-150a 

Philips HR1869

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta