Råsaftcentrifug Test – De bästa råsaftcentrifug maskiner – Bäst i Test guide

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

I denna artikel hittar du en samling av marknadens bästa råsaftcentrifugmaskiner. Konsumentmagasinet.se har gått igenom en rad skandinaviska test, där olika experter har jämfört och testad råsaftcentrifuger.

Vi har samlat de bästa testvinnarna i denna artikel, så att du på ett enkelt och bekvämt sätt kan få en överblick över vilka testat råsaftcentrifugmaskiner som har utmärkt sig och varför.

Vi har gått igenom det ansedda danska konsumentrådet Tænk:s tester av råsaftcentrifuger som har testats. Vi har också kikat närmare på det välkända svenska testmagasinet Råd & Rön:s granskning av 26 olika maskiner och vilka de rekommenderar som bästa råsaftcentrifuger.

TV-kanalerna TV2 Norge och TV2 Danmark har också gjort tv-reportage där de testar olika råsaftcentrifuger och den stora norska webbsajten Dinside.no har även de testat olika råsaftcentrifuger – dessa ingår också här i Konsumentmagasinet.se:s genomgång av råsaftcentrifuger. Längre ner i artikeln kan du självklart hitta länkarna till de olika källor vi refererar till.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, utan vi samlar resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden. 


Philips HR1921/20 – pålitlig maskin som saftar varje sista droppe frukt och grönsaker 

Philips HR1921-20

 

Det finns inget godare än ett uppfriskande glas nypressad juice, och för att få dina drömmars juice gäller det bara att vända dig till Råsaftcentrifug HR1921/20 från märket Philips. Oavsett om du föredrar att pressa frukt eller grönsaker är det fullt möjligt att göra det med den här äkta testvinnaren enligt Testberichte. Även kunderna älskar den här juicepressen då den har fått ett kundbetyg på 4,6 av 5 hos Amazon.

Bra att veta om Råsaftcentrifug HR1921/20

Med fötter som ser till så att produkten står stadigt, en händig förvaringsplats till sladden och effektivt pressande av dina favoritfrukter eller grönsaker kommer du inte att ångra köpet av Råsaftcentrifug HR1921/20. Droppstop-funktionen ser samtidigt till så att det inte droppar efter användning.

Råsaftcentrifug HR1921/20 vs. marknaden

Tack vare ett brett rör kan de flesta frukterna och grönsakerna placeras direkt i råsaftcentrifugen utan att du behöver skära upp dem, så jämfört med många andra liknande produkter på marknaden slipper du det tidskrävande arbetet av att förbereda frukterna och grönsakerna. Här kan du även förvänta dig en motor som är tystare än tidigare råsaftcentrifuger inom samma serie, och även tystare än många andra märken på marknaden.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:
🔴 Inte alltför högljudd
🔴 Lätt att använda
🔴 Kan hantera stora bitar frukt och grönsaker

Nackdelar:
🌀 Rengöring är inte särskilt svårt

Specifikationer
 Motor på 1 100 Watt
 Kommer med en FiberBoost-funktion
 Kommer med en PreClean-funktion
 Har ett 80 mm rör
 Droppstop för att förhindra läckage
 Tystare motor än tidigare modeller


Philips HR1855/70 – tyst och ger ett mycket bra juiceutbyte

Philips HR1855-70

 

Med sin imponerande tysta motor och det utsökta resultatet är det ett måste att testa på Råsaftcentrifug HR1855/70. Centrifugen från märket Philips har fått många positiva ord hos Testberichte, och även kunderna hos Amazon älskar produkten med ett kundbetyg på 4,2 av 5.

Bra att veta om Råsaftcentrifug HR1855/70

Råsaftcentrifug HR1855/70 tillåter dig att pressa hela två liter juice åt gången så att både du och resten av din familj kan njuta av ett glas frukt- eller grönsaksjuice. Efter användning samlas alla pressrester i en genomskinlig behållare så att du lätt får tillgång till dem. En medföljande DroppStop-funktion ser samtidigt till så att det inte droppar juice från kranen, och glöm inte heller QuickClean-silen som är specifikt utformad för att lätt kunna rengöras med en kökssvamp eller liknande.

Råsaftcentrifug HR1855/70 vs. marknaden

Med sitt rör på 75 mm kan du i denne centrifug placera stora frukter och grönsaker i behållaren utan att först behöva skära upp dem. Detta är ett perfekt sätt att slippa en stor mängd tidskrävande förberedning, och med den kraftfulla motorn på 800 Watt får den jobbet gjort på ett smidigt sätt. Detta är en av de många skälen till att denne råsaftcentrifug står ut i mängden.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:
🔴 Tar inte upp något större utrymme
🔴 Mycket lättanvänd
🔴 Har en motor som inte är särskilt högljudd

Nackdelar:
🌀 Pressresterna är fortfarande ganska våta

Specifikationer
 Motor på 800 Watt
 Pressar upp till två liter juice per användning
 Har en DroppStop-funktion
 Har ett rör på 75 mm
 Kommer med en QuickClean-sil
 Fruktköttet samlas i en fruktköttsbehållare


Philips HR1836 

4,4 av 5 stjärnor baserat på 601 omdömen hos Amazon 
Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Philips-HR1836

Philips HR1836 har granskats av det danska konsumentrådet Tænk, och de har bedömt råsaftcentrifugen utifrån testpunkter som hållbarhet, funktioner och prestanda. Den här modellen klarar sig bra på dessa punkter och får därför ett bra betyg av Tænk.

Philips HR1836 är även en konsumentfavorit som har fått ett betyg på 4,4 av 5 stjärnor av kunderna hos Amazon. Användarna är imponerade av den här råsaftcentrifugen, och i sina recensioner talar de gott om både prestandan och rengöringen av maskinen.

Den här modellen är kompakt och enkel med en grå design av plast och aluminium, och oavsett om råsaftcentrifugen ska stå i ett skåp eller framme på köksbänken passar den här modellen bra in i de allra flesta kök. 

Interaktiv juicepress och fruktköttsbehållare 

Philips HR1836 har en motor på 500 watt och ett påfyllningsrör med en diameter på 55 mm. Den här modellen kan pressa hårda frukter och grönsaker, men större ingredienser måste skäras i mindre bitar för att gå ner i maskinen.

När man pressar juice med Philips HR1836 hamnar fruktköttet i en behållare som rymmer 1 liter, och man kan pressa upp till 1,5 liter juice innan man måste tömma fruktköttsbehållaren.

Eftersom att både locket och fruktköttsbehållaren är genomskinliga kan man dessutom följa med i processen, och detta gör även att man kan se när fruktköttsbehållaren är full och måste tömmas.

Tack vare den kompakta storleken tar den här modellen inte upp särskilt mycket utrymme, varken i köksskåpet eller på bänken.

Med den här råsaftcentrifugen kan man dessutom pressa juice direkt ner i ett glas som är max 12 cm högt. Om du placerar glaset under pipen pressas juicen ner i glaset, och du kan sedan dricka juicen direkt efteråt.

Det danska konsumentrådet Tænk tycker om den här maskinen och ger den bra betyg för både användarvänlighet, rengöring och prestanda. 

Enkel rengöring och droppstopp

Den här modellen har en QuickClean-teknik som skiljer den från mängden, och fokuset ligger här på en snabb och enkel rengöring. Tillverkarna säger att maskinen kan rengöras på mindre än en minut tack vare dess släta ytor och inbyggda fruktköttsbehållare, och alla löstagbara delar kan dessutom köras i diskmaskinen.

Philips HR1836 har även en droppstoppsfunktion som ser till att köksbänken hålls ren. Man aktiverar droppstoppet genom att vända på pipen, och detta ser då till att det inte droppar juice på bänken.

Kunderna hos Amazon är förtjusta i den enkla och snabba rengöringen, och detta är något som återkommer i alla positiva recensioner.

Flera recensioner påpekar dock att man bör tänka på att den här maskinen är för liten för en stor familj. De skriver även att den inte är lika stadig som större maskiner på marknaden. En övervägande del av recensionerna är dock positiva, och dessa beskriver att råsaftcentrifugen fungerar bra och gör god juice.

Philips HR1836 specifikationer:
🔴 Hastighetslägen: 1
🔴 Motoreffekt: 500 Watt
🔴 Kanna: 0,5 liter
🔴 Fruktköttsbehållare: 1 liter
🔴 Påfyllningsrör: 55 mm
🔴 Vikt: 1,86 kg

Fördelar med Philips HR1836: 
Liten och kompakt
Enkel rengöring
Droppstopp
Bra motor för sin storlek
Kan pressa hårda frukter och grönsaker


Bosch MES25A0

✅ Toppbetyg  hos Råd & Rön
”Smart köp” hos Tænk.dk

Bosch-MES25A0

Maskinen från Bosch har lägre motorkraft än de andra testvinnarna i denna artikel. Den är dock riktigt bra byggd, vilket toppar dess lägre motorkraft. Maskinens bra juicekvalitet är bland annat något som experterna gärna hyllar hos denna maskin.

Även här får du en maskin med bra funktioner, som hyllas i de olika granskningarna. Maskinen är liksom de andra lätt att rengöra, då alla delarna kan plockas isär och diskas i diskmaskinen.
Här får du också ett brett påfyllningsrör, som gör det enkelt att fylla på med hela frukter och grönsaker i maskinen.

Råsaftcentrifugmaskinen har droppstopp och kan köras på 2 olika hastigheter. Till detta medföljer 1 juicekanna på 1,25 liter med skumskiljare och 1 borste för rengöring.


Braun Multiquick 5 J500

Testvinnare hos danska Tænk.dk

Braun Multiquick 5 J500

Denna råsaftcentrifug-maskin från Braun är en snygg och väldesignad maskin med en motor på 900W. Maskinen hyllas för att vara tyst (68 dB) och samtidigt göra bra juice både snabbt och effektivt.

Även här kan alla delar tvättas i diskmaskinen. Maskinen är utrustad med Anti-Dropp funktion, så den inte droppar juice på bordet när du har använt den.

En av fördelarna med denna modell är dess förmåga att snabbt göra juice. Maskinen är utrustad med en turbofunktion som gör att den arbetar högeffektivt. Saftcentrifugen kan göra ett glas frisk fruktjuice på bara 15 sekunder. Den kan producera upp till 1 liter juice på under en minut, vilket gör den till en av marknadens snabbaste råsaftcentrifuger.

Råsaftcentrifug-maskinen har två hastigheter, ett rostfritt stålfilter och en kanna som rymmer 1,25 liter. Maskinen är lätt att rengöra och det medföljer en praktisk borste, som gör det enkelt att ta bort fruktrester.

Denna modell har också ett brett påfyllningsrör på 75 mm, så du enkelt kan fylla på med hela frukter och grönsaker i maskinen.


Slowjuicers


Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer 

Testvinnare hos den danska tidningen Berlingske Tidende 
Testvinnare hos TV2 Norge

Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer

.
Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer har testats av danska Berlingske, TV2 Norge samt juice-experten Mads Bo. Modellen får bra omdömen av alla tre experter, och både Berlingske och TV2 Norge utser modellen till testvinnare eftersom att den har så bra funktioner, prestanda och design.

Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer är efterföljaren till modellen B6100, som också är en populär slowjuicer.

En särskilt utmärkande egenskap hos den här modellen är att den kan pressa hela frukter, och detta gör att det går betydligt snabbare att göra juice. Maskinen har en klassisk och elegant design och kan utan problem stå framme på köksbänken när man inte använder den.

Med Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer får man även 30 % mindre fruktkött, och den här modellen utvinner därmed mer juice än andra modeller.

Pressa hela frukter och grönsaker 

Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer har ett påfyllningsrör med en diameter på 7,5 cm, och tack vare detta är den här modellen framför allt känd för att kunna pressa hela frukter och grönsaker. Man kan dessutom se hela processen eftersom att påfyllningsröret är genomskinligt.

Experterna från Berlingske tycker väldigt bra om maskinens påfyllningsrör, och de skriver att det är “megaläckert” att röret både är stort och genomskinligt.

När man pressar hela frukter och grönsaker bevaras vitaminerna och mineralerna bättre, och detta beror på att man inte skär ingredienserna innan man sätter dem i maskinen.

Den här modellen pressar och maler alla ingredienser långsamt, och eftersom att maskinen bara arbetar med 50 varv per minut skyddar den juicen från oxidering. Detta gör också att näringsämnena bevaras bättre, men det gör även att juicen kan hålla sig fräsch i kylskåpet i flera dagar.

Experterna från Berlingske är imponerade över att maskinen pressar juicen snabbt och bara kör på utan några problem. De påpekar dock att maskinen stannade en gång när de provade att göra juice av stora och tjocka morötter.

Optimerad kvarn och smart lock 

Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer har en motoreffekt på 240 watt. Motorn arbetar dock ändå tyst, och den här maskinen är därmed trevligare att använda än andra modeller.

Experterna från TV2 Norge tycker extra bra om maskinens effektivitet och den tystgående motorn. De beskriver juicepressen som läcker och fyllig, men den hade gärna fått vara enklare att rengöra.

Kvarnen har optimerats på den här modellen och har nu en fördjupning längst ner som samlar upp alla fibrer. Kvarnen är alltså annorlunda uppbyggd, och maskinen har även ett allt-i-ett-system som underlättar rengöringen.

Maskinens smarta lock ser till att pipen är stängd när man gör juice, och man kan därför blanda juicen samtidigt som man pressar den.

Locket säkerställer även att det inte droppar någon juice på köksbänken när man är färdig, och med den här maskinen kan man göra 1 liter  juice åt gången.

Witt by Kuvings C9600W Slow Juicerspecifikationer:
🔴 Hastighetslägen: 1
🔴 Motoreffekt: 240 Watt
🔴 Kanna: 1 liter
🔴 Fruktköttsbehållare: 1 liter
🔴 Varvtal: 50 varv per minut
🔴 Vikt: 6,9 kg

Fördelar med Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer: 
Tystgående motor
Stort påfyllningsrör
Kan pressa hela grönsaker och frukter
Optimerad kvarn
Smart lock


Tidigare granskade produkter – har nu upphört

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har markerat. Det har inte varit möjligt för oss att identifiera återförsäljare av dessa modeller, men vi har behållit dem i artikeln om informationen gynnar dig som läsare.


Wilfa JuiceMaster Sj-150a 

Testvinnare hos den danska tidningen Politiken.dk

Wilfa JuiceMaster Sj-150a

 

Wilfa JuiceMaster Sj-150a är en kompakt slowjuicer med en modern design som passar in hemma hos de allra flesta. Danska Politiken.dk har testat och recenserat den här maskinen samt jämfört den med andra modeller. Experterna skriver att den här juicepressen gör bäst juice av alla, och modellen utses därför till testvinnare hos Politiken.dk.

Med tanke på det positiva testresultatet kan man lätt tro att Wilfa JuiceMaster Sj-150a är en ganska dyr modell, men priset är faktiskt väldigt överkomligt för de egenskaper man får i den här maskinen.

Låga varvtal och keramisk kvarn bevarar näringsämnen 

Wilfa JuiceMaster Sj-150a är en slowjuicer och krossar därför ingredienserna istället för att slunga runt dem. Motorn på den här modellen är försedd med en keramisk kvarn som effektivt maler ingredienserna.

Juicepressen arbetar med 150 watt och 75 varv per minut för att långsamt pressa ur juicen, och eftersom att fler vitaminer och mineraler bevaras på det här sättet tar maskinen tillvara på frukterna och grönsakerna till fullo.

Den här modellen pressar fruktköttet istället för att centrifugera det, och man får därför ut så mycket som möjligt ur frukten. Motorn är dessutom väldigt tyst, så maskinen är behaglig att jobba med även när den håller på att pressa olika ingredienser.

Trots att maskinen bara har en motoreffekt 150 watt kan den pressa både hårda och mjuka grönsaker och frukter. Experterna från Politiken.dk berättar att juicen blir väldigt homogen och att den inte innehåller för mycket fruktkött.

Experterna tycker dock att tillverkaren hade kunnat göra påfyllningsröret större, för nu måste man skära vissa frukter och grönsaker i bitar för att de ska gå ner i maskinen

Tar tillvara på 50 % mer saft från ingredienserna

Med Wilfa JuiceMaster Sj-150a kan man undvika onödigt spill. Maskinen tar nämligen tillvara på hela 50 % mer saft från ingredienserna, och detta innebär både att man får ut mer juice och att det blir mindre spill.

Den här modellen har en fruktköttsbehållare på 550 ml, och när juicen är färdig kan man eventuellt ta fruktköttet som samlats där och använda det till något annat. Kannan rymmer totalt 800 ml, och man kan alltså göra några glas färskpressad juice i den här maskinen.

Wilfa JuiceMaster Sj-150a är både användarvänlig och barnvänlig, för eftersom att maskinen inte har några vassa kanter kan den användas av både barn och vuxna.

Eftersom att alla löstagbara delar kan köras i diskmaskinen går rengöringen både snabbt och enkelt. Man kan även skölja delarna under rinnande vatten.

Wilfa JuiceMaster Sj-150aspecifikationer:
🔴 Hastighetslägen: 1
🔴 Motoreffekt: 150 Watt
🔴 Kanna: 800 ml
🔴 Fruktköttsbehållare: 550 ml
🔴 Varvtal: 75 varv per minut
🔴 Vikt: 2,5 kg

Fördelar med Wilfa JuiceMaster Sj-150a: 
Tyst motor
Enkel rengöring
Barnvänlig
Keramisk kvarn
Fruktköttsbehållare


Philips HR1869

Toppbetyg  hos danska Tænk.dk
Toppbetyg hos Råd & Rön

Philips HR1855

 

.
Observera, Phillips HR1869 har blivit ersatt med Phillips HR1855 , då förstnämnda modell har utgått ur produktion.

Modellen HR1869 är ännu en kvalitets råsaftcentrifug-maskin från Phillips.

Det danska konsumentrådet Tænk.dk skriver att HR1869 klarar bra i test.
Det stora påfyllningsröret (80mm) innebär att maskinen kan ta hela frukter och grönsaker. Därmed undviker du att behöva skära frukten eller grönsakerna i skivor innan du stoppar in dem i maskinen.

Producenten skriver att motorn inte bör vara igång i mer än 60 sekunder åt gången, men detta räcker väl för att göra ca 1 liter juice. Ger man motorn en liten paus kan den börja om igen, om du vill göra mer juice.

Det innovativa juicepressystemet med omvänt såll hjälper till att pressa varje enskild droppe av frukten eller grönsaken och bildar en juicefontän. Med detta system kan du pressa upp till 10% juice av frukterna och grönsakerna i jämförelse med många andra råsaftcentrifugmaskiner.

Maskinen är enkel att rengöra, då alla delarna kan plockas isär och diskas i diskmaskinen. Den är också utrustad med ett polerat QuickClean-såll som gör att du enkelt kan borsta bort kött- eller fiberrester från frukt och grönsaker med en vanlig diskborste. Därmed kan du rengöra hela råsaftcentrifugmaskinen på 1 minut. Detta är en stor fördel, då många håller sig borta från att göra juice på grund av maskinens rengöring. Med denna råsaftcentrifug är rengöringen lyckligtvis inte något problem.

Maskinen är dessutom utrustad med Dropp-Stop funktion, som gör att den inte står och droppar juice på bordet efter användning.

Maskinen har 2 olika hastigheter, vilket är en fördel då du kan ställa in hastigheten beroende på om du har frukt eller grönsaker i maskinen – eftersom dessa kräver olika behandlingar.

Det medföljer också en stor juicekanna, med plats för 1,5 liter.

 


Näringsämnen i olika frukter och grönsaker som passar bra i juice

Juice och smoothie är bland det bästa som finns. För det första är det oftast otroligt gott, men det kan även vara riktigt nyttigt att dricka frukt- och grönsaksjuice. Fortsätt att läsa här nedanför om du vill veta vilka frukter och grönsaker som passar bra i juice.

Frukter och grönsaker är fulla av viktiga näringsämnen, och dessa kan förbättra både din hälsa och ditt välbefinnande.

Vi har därför tagit reda på vad olika ingredienser innehåller, och det blir därmed enklare att välja vad man ska sätta i sin juice nästa gång.

Spenat:

SpenatSpenat innehåller massor av vitaminer och mineraler, och därför är det en perfekt ingrediens i juice.

En forskargrupp har till exempel kommit fram till att spenat är bra för skelettet. Tack vare de höga halterna av magnesium och K-vitamin kan spenat nämligen stärka benen.

Det har gjorts studier som påvisar detta samband, och K-vitamin påverkar risken för benbrott mer än vad många kanske kan tro.

Man har även hittat ett samband mellan spenatkonsumtion och cancer, och detta beror på att spenat innehållet flavonoid. En studie har nämligen visat att ju mer spenat en kvinna äter, desto mindre risk har hon att utveckla cancer.

Spenat innehåller dessutom mycket järn, och med tanke på alla vitaminer och mineraler finns det därmed många bra anledningar att använda spenat i sin juice.

Avokado: 

AvokadoAvokado är perfekt i juice. Det innehåller nämligen mängder av bra näringsämnen, till exempel enkelomättat fett, som är bra för kroppen, fibrer, kalium och vitaminer.

Avokado är bland annat bra för kolesterolvärdet, vilket har studerats av en forskargrupp från Pennsylvania State University. Flera försökspersoner fick börja äta avokado varje dag, och det framkom då att kolesterolvärdena hade sjunkit markant efter bara några veckor.

Avokado kan dock även vara bra för hjärnan. Ett antal amerikanska forskare har nämligen upptäckt ett samband mellan lutein, som finns i avokado, och hjärnans hälsa.

Lutein har en antiinflammatorisk effekt på hjärnan, och det kan därför förbättra vår kognitiva förmåga – till exempel minne, reaktioner och problemlösning.

Avokado kan alltså vara bra för att sänka kolesterolvärdet och förbättra hjärnhälsan.

Ingefära: 

IngefäraIngefära innehåller många viktiga vitaminer och mineraler, nämligen:
A-vitamin
B-vitamin
C-vitamin
E-vitamin
Magnesium
Kalium
Fosfor
Kisel
Järn
Natrium
Kalcium
Zink
Betakaroten

Ingefära kan hjälpa mot allt från ömma och trötta muskler till sjösjuka.

En forskargrupp rekommenderar faktiskt att man äter ingefära om man tränar mycket, eftersom att detta kan gynna musklerna. Det finns även en studie som visar att ingefära kan lindra sjösjuka. Ingefäran bidrog då med att motverka kräkningar och kallsvettningar, vilket man ofta drabbas av när man blir sjösjuk.

Eftersom att ingefära innehåller så mycket viktiga vitaminer och mineraler är det en fantastisk ingrediens att ha i juice.

Broccoli: 

broccoliPrecis som ingefära har broccoli många nyttiga näringsämnen, till exempel A-vitamin, C-vitamin, B-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, järn, kalcium, fosfor, magnesium och folsyra.

Broccoli kan både lindra artros och verka hämmande på cancer. Detta har studerats av två olika forskargrupper som har intresserat sig för fördelar med broccoli inom just deras fält. Kvinnor som äter minst 150 gram broccoli per dag har till exempel 42 % större chans att överleva bröstcancer än kvinnor som inte äter broccoli.

Mandlar: 

mandlarMandlar innehåller framför allt mycket E-vitamin, magnesium, koppar, nyttigt fett och proteiner, och det finns därför många bra anledningar till att mandlar är en perfekt juiceingrediens.

Mandlar är dock inte bara fulla av bra näringsämnen, utan olika forskare har även upptäckt andra positiva effekter.

Mandlar kan till exempel hjälpa till att minska risken för Alzheimers, och detta beror på att de innehåller växtsteroler och stigmasterol.

En forskargrupp har även hittat ett samband mellan mandlar och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Under 30 dagar följde forskarna manliga försökspersoner som löper hög risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. De skulle äta 50 gram mandlar per dag under en månads tid, och på den korta tiden noterades lägre blodtryck och kolesterolvärden, bättre blodcirkulation och mer bra antioxidanter.

Blåbär: 

blåbärBlåbär har tidigare beskrivits som en ”superfood”, eftersom att de innehåller så mycket vitaminer och mineraler. Blåbär innehåller bland annat följande:
A-vitamin
B-vitamin
C-vitamin
E-vitamin
Koppar
Zink
Selen
Pterostilbene
Antocyanin

Förutom att de är allmänt bra för kroppen kan blåbär även stärka hjärnan, särskilt hos äldre personer. Detta har man nämligen kommit fram till i en studie av personer mellan 65 och 77 år.

Försökspersonerna fick dricka blåbärsjuice under 12 veckor, och på den korta tiden noterades tydliga förbättringar av hjärnhälsan. Detta beror enligt forskarna på blåbärens innehåll av flavonoider.

Blåbär är dock inte bara bra för hjärnan, utan även för hjärtat. De flesta studier kommer fram till ungefär samma slutsats, och därför är det helt klart värt att ha blåbär i sin färskpressade juice.

En studie har till exempel kommit fram till att kvinnor som äter minst tre portioner blåbär varje vecka löper 33 % lägre risk att drabbas av en hjärtattack.

Grönkål: 

GrönkålGrönkål är en av de bästa och mest näringsrika grönsakerna, och därför kan man mycket väl ha grönkål i sin juice. Det innehåller nämligen både A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, K-vitamin, järn, kalcium, fiber, klorofyll och kalium, och det finns alltså gott om de bästa vitaminerna och mineralerna i grönkål.

Eftersom att grönkål innehåller en stor mängd kalcium är det väldigt bra för skelettet. Mjölk är också känt för att vara bra för just skelettet, men det finns faktiskt mer kalcium i grönkål än i mjölk. Grönkål är dessutom bra för musklerna och matsmältningsenzymerna, och därför är grönkål suveränt om man måste få i sig mycket kalcium.

En amerikansk studie har även upptäckt att grönkål kan ha en föryngrande effekt på hjärnan. Studien gjordes med fler än 950 försökspersoner, och forskarna följde dessa personer under fem års tid. De försökspersoner som åt bladgrönsaker, som grönkål, hade bättre kognitiva förmågor än de som inte gjorde det.

Rödbetor: 

RödbetorRödbetor kan vara väldigt bra för hälsan eftersom att de innehåller mycket som är bra för kroppen, till exempel A-vitamin, folsyra och kalium. De innehåller även mycket nitrat, och kan därför ha positiva effekter på träningsresultat om man äter tillräckligt mycket.

En studie har visat att folk som dricker rödbetsjuice presterar 5-10 % bättre vid lågintensiv träning och 15-20 % bättre vid högintensiv träning.

Engelska forskare har dessutom upptäckt att rödbetor kan fördröja tecken på åldrande. Detta beror på att det höga innehållet av antioxidanter bekämpar DNA-skador och fria radikaler, vilka bidrar till cellskador som bland annat gör att huden åldras i förtid.

Chili: 

ChiliChili innehåller bland annat A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, K-vitamin och koppar. Det bästa med chili är dock kapsaicin, vilket ger frukten den starka smaken och gör att vissa kan ha svårt att äta chili. Chili kan bland annat lindra smärtor och öka förbränningen.

En amerikansk studie, som gjordes på möss, har nämligen upptäckt att kapsaicin verkar smärtlindrande. Det blockerar kroppens smärtreceptorer, och det bidrar även till en bättre insulinrespons och ämnesomsättning.

En ökad förbränning är alltid bra, och detta kan chili hjälpa till med. Kanadensiska forskare har nämligen utfört en studie som påvisar ett samband mellan kapsaicin och viktminskning.

Chili hjälper dock inte bara till vid fettförbränning, utan det kan även verka aptitreglerande och göra så att man inte längre är så sugen på fett och socker. Chili kommer förstås inte att leda till några mirakulösa resultat, utan man måste även se till att äta annat nyttigt samt motionera.

Banan: 

BananBanan är perfekt att ha i smoothies och juicer, och det är faktiskt en av de mest använda frukterna för just detta. De är dock inte bara goda, utan innehåller även mycket vitaminer och mineraler – till exempel A-vitamin, B-vitamin, E-vitamin, fosfor, magnesium, järn, zink, koppar och kalium.

Bananer kan bland annat förbättra humöret, och det beror på att de innehåller tryptofan. Detta är känt som ett “lyckohormon”, och det kan även ge en bättre sömn och aptit.

När man väl har blivit på bättre humör av bananerna får man faktiskt även lättare att koncentrera sig. Detta beror enligt forskarna på att banan innehåller B6, vilket förbättrar koncentrationsförmågan.


Hur mycket frukt och grönsaker ska man äta varje dag? 

Hur mycket frukt och grönsaker ska man äta varje dagDet är bra för kroppen att äta mycket frukt och grönt, eftersom att det både är hälsofrämjande och bidrar till en välbalanserad diet. Kroppen behöver massor av näringsämnen i form av mineraler, vitaminer, enzymer och antioxidanter, och dessa får man från frukt och grönsaker.

Livsmedelsverket rekommenderar att man äter minst 500 gram frukt och grönsaker varje dag. De förklarar även mängden som fem knytnävsstora portioner per dag, och många har väl hört att man ska äta “fem om dan” när det gäller frukt och grönt. Rekommendationen på 500 gram gäller för vuxna och barn över 10 år. Barn under 10 år rekommenderas istället att äta 400 gram frukt och grönt varje dag.

De skriver dock att man inte ska äta 500 gram frukt per dag. Hälften av den här mängden bör nämligen vara grönsaker, och hälften av grönsakerna får gärna vara grova grönsaker – till exempel morötter, broccoli och vitkål.

Om man gör juice på frukt och grönsaker kommer man enkelt upp i de rekommenderade fem om dan. Tänk dock på att frukt innehåller mycket fruktsocker som måste förbrännas för att man inte ska gå upp i vikt. Detta gäller även för juice, och även om frukt gärna får ingå i dagsransonen bör man inte äta hur mycket som helst.

Det är inte direkt onyttigt, men frukt innehåller både mer socker och kalorier än grönsaker. Man ska dock fortfarande äta frukt, eftersom att det har många positiva effekter, men man ska inte vräka i sig frukt varje dag.


Juice som är bra för hjärnan 

Juice som är bra för hjärnanNär man börjar göra juice måste man först leta reda på recept att prova, och vissa recept är helt klart bättre än andra. Allt beror på ingredienserna, både smaken och hur hälsosam juicen är, och det är ju ingen hemlighet att kosten spelar en stor roll för hjärnans hälsa.

Om du tycker att det känns tidskrävande att hitta och tillaga nyttiga livsmedel finns det lyckligtvis en snabbare metod. Att göra juice är nämligen ett snabbt och enkelt sätt att få i sig mängder av nyttiga och näringsrika livsmedel.

En studie från 2006 från Vanderbilt University visade att man kan minska risken för att utveckla Alzheimers med hela 76 % genom att dricka frukt- och grönsaksjuice mer än tre gånger per vecka.

Många frukter och grönsaker innehåller polyfenoler, som finns i livsmedel med antioxidanter, och dessa ger ett visst skydd mot bland annat Alzheimers.

Det är otroligt enkelt att göra juice, och man behöver bara köpa rätt ingredienser. Detta kan till exempel vara:
juice Äpplen
Rödbetor
Blåbär
Kål
Morötter
Körsbär
Selleri
Gurka
Grapefrukt
Lime
Kiwi
Citron
Apelsin
Päron
Ananas
Jordgubbar


Några olika juicerecept 

Följande recept är fullspäckade med ingredienser som är bra för hjärnan.

Brain Booster Juice
Brain Booster Juice
Ingredienser:
– 3 medelstora morötter med skalet kvar
– 1 medelstort äpple med skalet kvar
– 6-8 spenatblad
– ½ medelstor rödbeta
– Krossad is

Gör så här:
1. Skär grönsakerna i bitar och mixa dem sedan med vatten tills juicen får rätt konsistens.
2. Häll juicen genom en sil för att få bort alla klumpar.
3. Sätt krossad is i två glas och häll sedan över juicen.
4. Servera på en gång.

Mood Booster Juice
Mood Booster Juice
Ingredienser:
– 3 selleristjälkar
– ½ rödbeta
– 1 kopp blåbär

Gör så här:
1. Mixa alla ingredienser till önskad konsistens.
2. Sila bort alla klumpar och servera juicen väl kyld.

Super Raw Brainjuice
Super Raw Brainjuice
Ingredienser:
– ¾ kopp frysta blåbär
– 1 msk extra virgin kokosolja
– 2 tsk linfrön
– ¾ fryst banan
– 4-5 isbitar
– 1 tsk stevia, kokossocker eller annat sötningsmedel
– 1½ glas kallt vatten

Gör så här:
1. Kör alla ingredienser i en blender.
2. Servera juicen väl kyld.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka råsaftcentrifuger är bäst i test?

Braun Multiquick 5 J500, Wilfa JuiceMaster Sj-150a och Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer 

🤓 Hur testas råsaftcentrifugerna?

Råsaftcentrifugerna har bland annat bedömts baserat på deras förmåga att pressa juice. Man har även tittat på hur enkla maskinerna är att använda samt hur mycket de väsnas.

🤔 Hur väljer jag rätt råsaftcentrifug?

När du ska välja råsaftcentrifug är det bra att fundera på följande frågor: Hur stora är de inbyggda behållarna för juice och fruktkött? Finns det ett skumfilter? Och slutligen, hur enkel är modellen att rengöra?


Råsaftcentrifug Test – Dessa tests har vi undersökt 

Tænk.dk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet Tænk.dk har granskat 20 olika råsaftcentrifuger, där de har gjort samma sorts juice i dem alla och därefter jämfört kvaliteten. Råsaftcentrifug-maskinerna värderades på sin förmåga att producera juice, hur enkel användningen var samt hur enkelt det var att rengöra efteråt.

Domarna har också mätt och värderat kvaliteten av materialen i de olika maskinerna. Speciellt maskinernas förmåga till att göra bra juice har varit en central del av undersökningen. Du kan läsa hela testen här på Tænk:s hemsida. Var dock uppmärksamma på att det krävs ett abonnemang till tjänsten för att få tillgång till granskningen

Råd & Rön 🇸🇪
Sveriges största testmagasin Råd & Rön har undersökt 18 olika råsaftcentrifugmaskiner och värderat dem utifrån en rad olika aspekter. Alla råsaftcentrifug-maskiner har gjort 5 olika typer av juice och experterna har därmed kunnat testa maskinernas förmåga till att göra juice utifrån en rad parametrar.

Man har i detta test också kikat närmare på faktorer som ljudnivå, materialkvalitet och rengöringsvänlighet. Du kan läsa hela testen här. Var dock uppmärksamma på att det krävs ett abonnemang för att få tillgång till testen

TV2 Norge 🇳🇴
Den norska tv-kanalen TV2 har gjort ett videoinslag där de undersöker en rad råsaftcentrifugmaskiner. Testen genomfördes av två juiceexperter som testade maskinernas förmåga att göra bra juice. Totalt testades 4 olika modeller. Du kan se videon på TV2:s hemsida här.

TV2 Danmark 🇩🇰
Den danska tv-kanalen TV2 har undersökt en rad råsaftcentrifug-maskiner, där de gjorde juice på 5 olika frukter. Det är den kända journalisten Morten Spieglehauer som är programmets värd. I testen undersöktes det bland annat hur mycket saft de olika råsaftcentrifugerna kunde får ur frukten.

Du kan se det 5 minuter långa inslaget på TV2:s hemsida. Du kan också läsa en rad goda råd som du bör överväga innan du skaffar dig en råsaftcentrifugmaskin. Du kan se inslaget genom att klicka här.

Dinside.no 🇳🇴
Den norska sajten dinside.no har testat Phillips Avance Collection Juicer och skrivit en lång och komplett granskning av produkten på sin hemsida, där de både granskar för- och nackdelar med denna maskin.

Om du överväger att skaffa dig denna modell, så rekommenderas det att du läser igenom detta test först, så att du kan avgöra huruvida den passar dig. Du kan läsa hela granskningen här.

Forbrukerrådet.no 🇳🇴
Tvivlar du om du bör välja en allmän råsaftcentrifug eller en saktare sådan? Det norska konsumentrådet Forbrukerrådet har skrivit en längre artikel kring ämnet, där de granskar några av de saker som du bör överväga.

I sin artikel tar de utgångspunkt i svenska Råd & Röns test av råsaftcentrifugmaskiner. Du kan läsa hela artikeln på forbrukerrådets webbsajt här.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta