Så väljer du rätt kaffemaskin: Guide till att hitta rätt kaffebryggare

SENAST ÄNDRAD: juni 30, 2023.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

För många människor runt om i världen är kaffe en essentiell del i morgonrutinen och med en förmåga att ge en varm, tröstande energikick är det inte svårt att förstå varför. För att få till den perfekta koppen kaffe behöver du rätt kaffebryggare. Med så många olika alternativ på marknaden kan det dock vara svårt att veta hur man ska gå tillväga för att hitta rätt kaffemaskin.

I den här artikeln guidar vi dig genom processen att välja vilken kaffemaskin som passar just dig. Vi diskuterar olika typer av maskiner, viktiga faktorer att tänka på innan du fattar ett köpbeslut och går igenom några av de mest populära märkena och modellerna som finns tillgängliga. 

Det bör du tänka på innan du köper en ny kaffemaskin

Kaffe är en basvara för många människor, och att välja rätt kaffebryggare är viktigt för att du ska kunna säkerställa en optimal kaffeupplevelse. Nedan har vi samlat några viktiga överväganden för att hjälpa dig att hitta rätt kaffemaskin:

 • Budget: Din budget avgör vilken typ av kaffebryggare du har råd med. Det finns ett brett utbud av kaffemaskiner till olika prisnivåer på marknaden, från enkla droppkaffebryggare till mer avancerade espressomaskiner. Det är viktigt att fastställa en realistisk budget innan du börjar leta för att undvika att spendera för mycket pengar.
 • Önskad kaffetyp: Ett annat viktigt övervägande är vilken typ av kaffe du föredrar. Tycker du om en kopp klassiskt bryggkaffe eller föredrar du kaffe med espressobas? Den typ av kaffe du föredrar avgör till stor del vilken typ av kaffemaskin du bör köpa.
 • Hur ofta du använder din kaffebryggare: Om du dricker kaffe dagligen bör du välja en kaffemaskin som klarar frekvent användning. Om du till exempel planerar att använda maskinen flera gånger om dagen är en maskin som endast klarar av att brygga ensamma koppar kanske inte det mest praktiska valet.
 • Utrymme: Hur mycket utrymme du har tillgängligt i ditt kök är också ett viktigt övervägande. Om du har begränsat bänkutrymme bör du välja en mindre kaffebryggare eller en som kan stuvas undan när den inte används.
 • Ytterligare funktioner: Du bör överväga eventuella ytterligare funktioner som kan vara viktiga för dig. Vissa kaffemaskiner är till exempel utrustade med inbyggda kaffekvarnar, medan andra har programmerbara inställningar för att anpassa bryggstyrka och temperatur. Ytterligare funktioner kräver för det mesta en högre prisklass, så det är viktigt att avgöra vilka funktioner du känner är nödvändiga och vilka du kan klara dig utan.

Dessa faktorer bör du vara uppmärksam på innan du köper en ny kaffemaskin

Innan du köper en ny kaffemaskin finns det några viktiga faktorer du bör ta hänsyn till:

 • Bryggtid: Hur lång tid det tar för en kaffemaskin att brygga kaffe är en viktig faktor att ta hänsyn till, särskilt för dig som har ont om tid på morgonen. Droppkaffebryggare har vanligtvis kortare bryggtid, medan espressomaskiner ofta är lite mer tidskrävande.
 • Bryggtemperatur: Bryggtemperaturen för kaffe ska ligga mellan 90 och 95 °C. Vissa maskiner är utrustade med justerbara temperaturinställningar, medan andra har en fast inställd temperatur. Genom att se till att ditt kaffe bryggs vid rätt temperatur kan du få fram bästa smak och arom.
 • Bryggstyrka: Styrkan på ditt kaffe bestäms till stor del av mängden kaffe och vatten som används. Vissa maskiner har programmerbara inställningar som gör att du kan anpassa bryggstyrkan efter dina önskemål. Tänk på att starkare kaffe kräver mer kaffepulver och kan ta längre tid att brygga.
 • Böntyp och malning: Den typ av kaffebönor du använder och hur finmalt ditt kaffe är påverkar också smaken. Vissa kaffemaskiner har inbyggda kaffekvarnar som gör att du kan mala dina egna bönor, medan andra kräver färdigmalt kaffe. 
 • Vattenkvalitet och filtrering: Kvaliteten på det vatten som används för att brygga kaffe kan också ha stor betydelse för smaken. Vatten med höga halter av mineraler kan påverka kaffets smak negativt. Vissa maskiner har inbyggda filtreringssystem som hjälper till att förbättra vattenkvaliteten, medan andra kräver att man använder filtrerat vatten eller vatten på flaska.

Olika typer av kaffemaskiner

När det kommer till att välja kaffemaskin finns det flera olika typer att välja mellan. Nedan listar vi de vanligaste typerna av kaffemaskiner och deras funktioner:

 • Droppkaffebryggare: Droppkaffebryggare är den mest populära typen av kaffebryggare och finns i de flesta hushåll. De fungerar genom att värma vatten för att sedan låta det droppa över kaffepulver i ett pappersfilter. Droppkaffebryggare är enkla att använda och finns i olika storlekar och prisklasser.
 • Franskpress: En franskpress, även känd som en kaffepress, är en manuell kaffebryggare som ger en fyllig och smakrik kopp kaffe. En franskpress fungerar genom att du låter kaffepulvret stå och dra i hett vatten, innan du pressar ned ett filter för att separera kaffesumpen från vätskan. Franskpressar är prisvärda och ger ett fylligt och gott kaffe.
 • Espressomaskiner: Espressomaskiner producerar en koncentrerad dos kaffe genom att pressa hett vatten genom finmalda kaffebönor. Espressomaskiner finns i olika utföranden, från manuella maskiner med handtag till helautomatiska maskiner med inbyggda kvarnar. Espressomaskiner kräver en viss kunskap, men när du väl behärskar din espressomaskin kan du få till en mängd olika kaffedrycker, bland annat cappuccino och latte.

Tips: Om du vill veta mer om hur vattenkvalitet påverkar espressokaffe kan du läsa mer här.

 • Enkoppsbryggare: Enkoppsbryggare, eller portionsbryggare använder färdigförpackade kapslar för att brygga en ensam kopp kaffe. De är snabba och enkla att använda, utan behov för att mäta eller mala. Enkoppsbryggare är populära på grund av sin bekvämlighet, men de kan vara dyrare än andra typer av kaffemaskiner.
 • Perkolator: En perkolator är utformad för att brygga större mängder kaffe. De finns ofta på kontor eller i andra miljöer där flera koppar kaffe behövs. Perkolatorer finns i olika storlekar och utföranden, från elektriska perkolatorer till spismodeller.

Tips: Du kan läsa mer om koldioxidutsläpp från olika metoder för att brygga kaffe här.

Så underhåller du din kaffemaskin

För att din kaffemaskin ska fungera på bästa sätt är det viktigt med regelbundet underhåll och skötsel. Här är några tips för att hålla din kaffemaskin i toppskick:

 • Rengöring och avkalkning: Regelbunden rengöring och avkalkning är viktigt för att avlägsna mineralansamlingar och annat som kan påverka smaken och kvaliteten på ditt kaffe. Följ tillverkarens anvisningar för rengöring och avkalkning av din maskin och använd endast rekommenderade rengöringsmedel.
 • Byte av delar: Över tid kan delar i din kaffemaskin bli slitna eller skadade, vilket påverkar dess prestanda. Det är viktigt att byta ut dessa delar vid behov för att säkerställa optimal prestanda och livslängd. Se tillverkarens anvisningar för vägledning om hur du byter ut delar, eller överväg att ta din maskin till en fackman för reparation.
 • Säkerställ livslängd och optimal prestanda: För att se till att din kaffemaskin håller så länge som möjligt och fortsätter att producera gott kaffe är det viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för användning och skötsel. Det kan till exempel handla om att använda filtrerat vatten, att undvika att överfylla vattenbehållaren och att regelbundet rengöra och avkalka maskinen.

Kaffe är en dryck som älskas och avnjuts av miljontals människor världen över. Att välja den perfekta kaffemaskinen kan vara en skrämmande uppgift med tanke på de många olika alternativ som finns på marknaden. 

FAQ

Är det värt det att köpa en kaffemaskin?
En bra kaffemaskin är en bra investering, både vad gäller pengar och smak. Att kunna brygga kaffe direkt i hemmet sparar dig både pengar och tid, eftersom du slipper lägga pengar och tid på att ta dig till ett café och köpa ditt kaffe där.
En kaffemask fungerar genom att pressa vatten genom trycksatta rör som passerar genom ett värmeelementet för att hetta upp vattnet till rätt temperatur innan det når kaffet. Det heta vattnet pressas sedan genom kaffepulvret som sedan droppar ned rakt i din kopp.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta