Så väljer du rätt kaffemaskin: Guide till att hitta rätt kaffebryggare

SENAST ÄNDRAD: januari 23, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

För många människor runt om i världen är kaffe en essentiell del i morgonrutinen och med en förmåga att ge en varm, tröstande energikick är det inte svårt att förstå varför. För att få till den perfekta koppen kaffe behöver du rätt kaffebryggare. Med så många olika alternativ på marknaden kan det dock vara svårt att veta hur man ska gå tillväga för att hitta rätt kaffemaskin.

I den här artikeln guidar vi dig genom processen att välja vilken kaffemaskin som passar just dig. Vi diskuterar olika typer av maskiner, viktiga faktorer att tänka på innan du fattar ett köpbeslut och går igenom några av de mest populära märkena och modellerna som finns tillgängliga. 

Efter att du har läst igenom den här artikeln rekommenderar vi att ta del av vår översikt av marknadens bästa kaffebryggare.

Det bör du tänka på innan du köper en ny kaffemaskin

Kaffe är en basvara för många människor, och att välja rätt kaffebryggare är viktigt för att du ska kunna säkerställa en optimal kaffeupplevelse. Nedan har vi samlat några viktiga överväganden för att hjälpa dig att hitta rätt kaffemaskin:

 • Budget: Din budget avgör vilken typ av kaffebryggare du har råd med. Det finns ett brett utbud av kaffemaskiner till olika prisnivåer på marknaden, från enkla droppkaffebryggare till mer avancerade espressomaskiner. Det är viktigt att fastställa en realistisk budget innan du börjar leta för att undvika att spendera för mycket pengar.
 • Önskad kaffetyp: Ett annat viktigt övervägande är vilken typ av kaffe du föredrar. Tycker du om en kopp klassiskt bryggkaffe eller föredrar du kaffe med espressobas? Den typ av kaffe du föredrar avgör till stor del vilken typ av kaffemaskin du bör köpa.
 • Hur ofta du använder din kaffebryggare: Om du dricker kaffe dagligen bör du välja en kaffemaskin som klarar frekvent användning. Om du till exempel planerar att använda maskinen flera gånger om dagen är en maskin som endast klarar av att brygga ensamma koppar kanske inte det mest praktiska valet.
 • Utrymme: Hur mycket utrymme du har tillgängligt i ditt kök är också ett viktigt övervägande. Om du har begränsat bänkutrymme bör du välja en mindre kaffebryggare eller en som kan stuvas undan när den inte används.
 • Ytterligare funktioner: Du bör överväga eventuella ytterligare funktioner som kan vara viktiga för dig. Vissa kaffemaskiner är till exempel utrustade med inbyggda kaffekvarnar, medan andra har programmerbara inställningar för att anpassa bryggstyrka och temperatur. Ytterligare funktioner kräver för det mesta en högre prisklass, så det är viktigt att avgöra vilka funktioner du känner är nödvändiga och vilka du kan klara dig utan.

Dessa faktorer bör du vara uppmärksam på innan du köper en ny kaffemaskin

Innan du köper en ny kaffemaskin finns det några viktiga faktorer du bör ta hänsyn till:

 • Bryggtid: Hur lång tid det tar för en kaffemaskin att brygga kaffe är en viktig faktor att ta hänsyn till, särskilt för dig som har ont om tid på morgonen. Droppkaffebryggare har vanligtvis kortare bryggtid, medan espressomaskiner ofta är lite mer tidskrävande.
 • Bryggtemperatur: Bryggtemperaturen för kaffe ska ligga mellan 90 och 95 °C. Vissa maskiner är utrustade med justerbara temperaturinställningar, medan andra har en fast inställd temperatur. Genom att se till att ditt kaffe bryggs vid rätt temperatur kan du få fram bästa smak och arom.
 • Bryggstyrka: Styrkan på ditt kaffe bestäms till stor del av mängden kaffe och vatten som används. Vissa maskiner har programmerbara inställningar som gör att du kan anpassa bryggstyrkan efter dina önskemål. Tänk på att starkare kaffe kräver mer kaffepulver och kan ta längre tid att brygga.
 • Böntyp och malning: Den typ av kaffebönor du använder och hur finmalt ditt kaffe är påverkar också smaken. Vissa kaffemaskiner har inbyggda kaffekvarnar som gör att du kan mala dina egna bönor, medan andra kräver färdigmalt kaffe. 
 • Vattenkvalitet och filtrering: Kvaliteten på det vatten som används för att brygga kaffe kan också ha stor betydelse för smaken. Vatten med höga halter av mineraler kan påverka kaffets smak negativt. Vissa maskiner har inbyggda filtreringssystem som hjälper till att förbättra vattenkvaliteten, medan andra kräver att man använder filtrerat vatten eller vatten på flaska.

Olika typer av kaffemaskiner

När det kommer till att välja kaffemaskin finns det flera olika typer att välja mellan. Nedan listar vi de vanligaste typerna av kaffemaskiner och deras funktioner:

 • Droppkaffebryggare: Droppkaffebryggare är den mest populära typen av kaffebryggare och finns i de flesta hushåll. De fungerar genom att värma vatten för att sedan låta det droppa över kaffepulver i ett pappersfilter. Droppkaffebryggare är enkla att använda och finns i olika storlekar och prisklasser.
 • Franskpress: En franskpress, även känd som en kaffepress, är en manuell kaffebryggare som ger en fyllig och smakrik kopp kaffe. En franskpress fungerar genom att du låter kaffepulvret stå och dra i hett vatten, innan du pressar ned ett filter för att separera kaffesumpen från vätskan. Franskpressar är prisvärda och ger ett fylligt och gott kaffe.
 • Espressomaskiner: Espressomaskiner producerar en koncentrerad dos kaffe genom att pressa hett vatten genom finmalda kaffebönor. Espressomaskiner finns i olika utföranden, från manuella maskiner med handtag till helautomatiska maskiner med inbyggda kvarnar. Espressomaskiner kräver en viss kunskap, men när du väl behärskar din espressomaskin kan du få till en mängd olika kaffedrycker, bland annat cappuccino och latte.

Tips: Om du vill veta mer om hur vattenkvalitet påverkar espressokaffe kan du läsa mer här.

 • Enkoppsbryggare: Enkoppsbryggare, eller portionsbryggare använder färdigförpackade kapslar för att brygga en ensam kopp kaffe. De är snabba och enkla att använda, utan behov för att mäta eller mala. Enkoppsbryggare är populära på grund av sin bekvämlighet, men de kan vara dyrare än andra typer av kaffemaskiner.
 • Perkolator: En perkolator är utformad för att brygga större mängder kaffe. De finns ofta på kontor eller i andra miljöer där flera koppar kaffe behövs. Perkolatorer finns i olika storlekar och utföranden, från elektriska perkolatorer till spismodeller.

Tips: Oavsett om du väljer traditionella kaffebryggare eller enskilda kaffemaskiner kan det vara intressant för dig att läsa mer om koldioxidutsläpp från olika metoder för att brygga kaffe.

Så underhåller du din kaffemaskin

För att din kaffemaskin ska fungera på bästa sätt är det viktigt med regelbundet underhåll och skötsel. Här är några tips för att hålla din kaffemaskin i toppskick:

 • Rengöring och avkalkning: Regelbunden rengöring och avkalkning av din kaffebryggare är viktigt för att avlägsna mineralansamlingar och annat som kan påverka smaken och kvaliteten på ditt kaffe. Följ tillverkarens anvisningar för rengöring och avkalkning av din maskin och använd endast rekommenderade rengöringsmedel.
 • Byte av delar: Över tid kan delar i din kaffemaskin bli slitna eller skadade, vilket påverkar dess prestanda. Det är viktigt att byta ut dessa delar vid behov för att säkerställa optimal prestanda och livslängd. Se tillverkarens anvisningar för vägledning om hur du byter ut delar, eller överväg att ta din maskin till en fackman för reparation.
 • Säkerställ livslängd och optimal prestanda: För att se till att din kaffemaskin håller så länge som möjligt och fortsätter att producera gott kaffe är det viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för användning och skötsel. Det kan till exempel handla om att använda filtrerat vatten, att undvika att överfylla vattenbehållaren och att regelbundet rengöra och avkalka maskinen.

Kaffe är en dryck som älskas och avnjuts av miljontals människor världen över. Att välja den perfekta kaffemaskinen kan vara en skrämmande uppgift med tanke på de många olika alternativ som finns på marknaden. 

Så avkalkar du din kaffebryggare

Nedan följer stegvisa instruktioner för hur du avkalkar din kaffebryggare:

 • Förbered en lösning: Blanda en avkalkningslösning med lika delar ättika och vatten. Du kan även använda en kommersiell lösning om du föredrar det.
 • Töm kaffebryggaren: Se till att kaffebryggaren inte har några rester av kaffesump eller vatten.
 • Häll i lösningen: Häll lösningen i kaffebryggarens vattenbehållare.
 • Starta en bryggning: Sätt på kaffebryggaren och starta en bryggning – precis som om du skulle brygga kaffe.
 • Pausa och låt verka: Låt hälften av lösningen rinna genom kaffebryggaren. Pausa därefter bryggningen och låt lösningen verka i kaffebryggaren i cirka 15-20 minuter. Detta låter lösningen avlägsna eventuella mineralavlagringar.
 • Slutför bryggningen: Återuppta bryggningen och låt resten av lösningen rinna igenom.
 • Skölj noga: När lösningen runnit genom kaffebryggaren ska du tömma behållaren och skölja den noggrant med rent vatten.
 • Upprepa vid behov: Om det finns kvarvarande kalk- eller mineralavlagringar eller om du känner en vinägerlukt kan du behöva upprepa processen.
 • Rengör övriga komponenter: Glöm inte att rengöra kaffekannan, filterbehållaren och andra avtagbara delar med varmt, såpvatten.
 • Sista sköljning: Kör några bryggningar med rent vatten genom kaffebryggaren för att säkerställa att det inte finns några kvarvarande avlagringar.
 • Låt det torka: Låt alla delar lufttorka innan du monterar ihop kaffebryggaren igen.
 • Klar att använda: Din kaffebryggare bör nu vara avkalkad och klar att använda igen. Njut av ditt nybrygda kaffe!

Kom ihåg att läsa igenom din kaffebryggares användarmanual för specifika instruktioner för avkalkning; olika tillverkare och modeller kan nämligen kräva olika metoder. Om det uppstår andra problem med dina kaffebryggare rekommenderar vi att du tar del av vår felsökningsguide.

Hur energieffektiv är en kaffebryggare?

Hur energieffektiv en kaffebryggare är varierar beroende på apparatens storlek, värmeelement och bryggtid. Generellt sett använder en vanlig droppbryggare ungefär 600 till 1200 watt under en bryggning som varar i några minuter. Det är viktigt att notera att de flesta kaffebryggare inte är i kontinuerlig användning, vilket innebär att deras totala energiförbrukning är relativt låg. För att få en mer exakt uppskattning kan du kontrollera effektskalan på din kaffebryggare eller ta del av tillverkarens specifikationer.

Om du vill jämföra energiförbrukning mellan din kaffebryggare och en alternativ metod, till exempel kaffebryggning på spishäll, finns det några saker att tänka på:

 • Kaffebryggare eller bryggning på spishäll: Det är vanligtvis mer energieffektivt att koka kaffe i en kaffebryggare än vad det är att göra på en spishäll. Detta beror på att kaffebryggaren är konstruerad för att värma vattnet till den optimala bryggtemperaturen och sedan brygga kaffet, medan spisen kräver mer energi för att värma upp vattnet, vilket är mer energikrävande.
 • Kaffebryggare eller övriga metoder: Det är vanligtvis mer energieffektivt att koka kaffe i en kaffebryggare än vad det är med andra vanliga metoder, till exempel att använda en perkolator eller en moccakanna. Detta eftersom kaffebryggare använder mindre energi än kontinuerlig uppvärmning på spisen.
 • Mängd och frekvens: Energiförbrukning varierar även beroende på mängden kaffe du brygger och hur ofta du använder din kaffebryggare. Större enheter och frekvent användning ökar den totala energiförbrukningen.

Om du värdesätter hög energieffektivitet är en kaffebryggare alltså en bra lösning för att brygga kaffe – särskilt om du jämför den med metoder som använder värmen från en spishäll. Det är också viktigt att använda din kaffebryggare med omsorg. Du bör till exempel stänga av den när den inte används och använda rätt mängd vatten och kaffe för att minimera onödig energiförbrukning.

Så brygger du kaffe i en kaffebryggare

Att använda en kaffebryggare innefattar vanligtvis ett enda enkelt knapptryck. När du har lagt i ditt kaffe och vatten tar apparaten hand om resten. Denna automatiska drift säkerställer konsekvent kvalitet, vilket innebär att du kan förvänta dig en god kopp kaffe varje gång du använder din kaffebryggare.

Kaffebryggare levereras vanligtvis med användarmanualer som tillhandahåller stegvisa instruktioner för användning, vilket gör dem ännu mer tillgängliga för nybörjare. Medan mer avancerade kaffemaskiner, däribland espressomaskiner eller specialbryggare, kan ha en brantare inlärningskurva, är vanliga droppbryggare användarvänliga och kräver minimal ansträngning. Kaffebryggare är därmed optimala även för nybörjare inom kaffebryggning.

För att brygga kaffe i en droppbryggare bör du följa dessa steg:

 • Förbered ditt kaffe: Om du använder kaffebönor ska du mala dem mellangrovt; om du använder färdigmalt kaffe kan du hoppa över detta. Du behöver ungefär en till två matskedar kaffe för varje 18 centiliter vatten.
 • Lägg i ett filter: Placera ett kaffefilter i filterbehållaren på din kaffebryggare.
 • Tillsätt kaffet: Häll kaffet i filtret.
 • Mät upp vatten: Mät den önskade mängden kallt, rent vatten för din bryggning. Vanligtvis använder du 18 centiliter vatten för varje kopp kaffe du vill göra.
 • Fyll vattenbehållaren: Häll det uppmätta vattnet i vattenbehållaren på kaffebryggaren.
 • Sätt på kaffebryggaren: Slå på kaffebryggaren och välj din önskade bryggstyrka eller andra inställningar om det finns tillgängligt.
 • Brygg kaffet: Kaffebryggaren kommer att värma upp vattnet och droppa det över kaffesumpen. Det tar några minuter för bryggningen att färdigställas.
 • Servera och njut: När bryggningen är klar kommer kaffet att droppa ner i kaffekannan eller karaffen. Häll upp en kopp nybryggt kaffe och njut!

FAQ

Är det värt det att köpa en kaffebryggare?
En högkvalitativ kaffebryggare är en bra investering – både vad gäller kostnad och smak. Att kunna brygga kaffe direkt i hemmet sparar är kostnads- och tidseffektivt eftersom du slipper lägga pengar och tid på att ta dig till ett café och köpa ditt kaffe där.
En kaffebryggare pressar vatten genom trycksatta rör som passerar genom ett värmeelementet som hettar upp vattnet till rätt temperatur innan det når kaffet. Det heta vattnet pressas sedan genom kaffepulvret som sedan droppar ned i din kanna eller karaff.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta