Brygg kaffe som ett proffs: Så blir du mästare på att brygga kaffe

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

För dig som älskar en kopp nybryggt kaffe kan en riktigt bra kaffebryggare eller kaffemaskin förhöja vardagen ordentligt. Marknaden flödar av olika typer av kaffemaskiner och kaffebryggare och det kan vara överväldigande att veta var man ska börja. Genom att lära dig om olika kaffebryggare och hur du får ut det mesta av sin kaffebryggare kan du se till du att få till den där perfekta koppen nybryggt kaffe, varje dag.

I den här guiden går vi igenom grunderna i hur olika typer av kaffemaskiner fungerar, samt ger dig tips och instruktioner på hur du använder dem. Genom den här guiden hoppas vi att du ska kunna bemästra din kaffemaskin på nolltid och bli en riktig kaffekonnässör!

Vad för olika typer av kaffemaskiner och kaffebryggare finns det?

När det kommer till kaffemaskiner finns det en mängd olika alternativ att välja mellan, var och en med sina unika för- och nackdelar. Genom att få bättre förståelse för olika typer av kaffemaskiner hoppas vi att du ska få hjälp att fatta ett välgrundat beslut om vilken kaffebryggare som passar just dig bäst.

Vilka typer av kaffemaskiner finns det?

 • Droppkaffebryggare: Droppkaffebryggare är vad de flesta av oss känner igen som en vanlig kaffebryggare. De fungerar genom att låta upphettat vatten rinna igenom ett filter med kaffepulver i till en kaffekanna. Droppkaffemaskiner är relativt enkla att använda och ger ett jämnt resultat och samma goda kopp kaffe varje gång. 
 • Espressomaskiner: Espressomaskiner använder tryckvatten för att trycka hett vatten genom finmalda kaffebönor, vilket ger starkt och koncentrerat kaffe. Espressomaskiner är kända för att ge ett krämigt lager skum ovanpå kaffet, som även är känt som crema.
 • Pressobryggare: Pressobryggare fungerar genom att låta grovmalet kaffet stå i hett vatten och sedan långsamt tycka det genom ett nätfilter. Pressobryggare ger lite fylligare kaffe.
 • Pour-over kaffebryggare: Pour-over kaffebryggare verkar genom en långsam bryggprocess och brygger en ren och ljus kopp kaffe. De fungerar genom att du häller hett vatten över det malda kaffet som du sedan låter rinna igenom ett konformat filter.
 • Inbyggda kaffemaskiner: Inbyggda kaffemaskiner är en del av köksdesignen och byggs in i köksskåp eller väggar. De ger dig möjlighet att brygga en kopp kaffe med en enkel knapptryckning och kan ha olika funktioner, såsom möjligheten att brygga cappuccino eller latte.
 • Kaffemaskiner med inbyggd kvarn: Kaffemaskiner med inbyggd kvarn ger dig möjlighet att mala färska kaffebönor direkt före bryggning, vilket ger dig en mer färsk och smakfull kopp kaffe. De kan också ha justerbara inställningar för att möjliggöra att du kan anpassa kaffet efter din smak.

Så förbereder du din kaffebryggare

Innan du brygger din perfekta kopp kaffe är det viktigt att du förbereder din kaffemaskin ordentligt. Det innebär att rengöra maskinen, att fylla vattenbehållaren och att måtta upp kaffe. 

 • Rengör kaffebryggaren

Att rengöra din kaffebryggare ordentligt är viktigt för du ska få till så gott kaffe som möjligt. Innan du börjar brygga kaffe, se till att torka av maskinen med en fuktig trasa för att få bort damm och smuts. Kolla gärna även upp vad tillverkaren rekommenderar för att rengöra kaffebryggaren.

 • Fyll vattentanken

När du har rengjort maskinen är det hög tid att fylla vattentanken. Kaffet blir oftast bäst om du använder rent kallt vatten i kaffebryggaren. Hur mycket vatten du fyller på beror på hur stor din kaffebryggare är och hur många koppar kaffe du ska brygga. Kolla vattenindikatorn på maskinen för att säkerställa att du fyller på rätt mängd vatten.

 • Tillsätt kaffepulver

När vattentanken är fylld är det dags att måtta upp kaffepulver. Mängden kaffe du tillsätter beror på vilken typ av kaffebryggare du använder och hur starkt du vill ha ditt kaffe. Som en tumregel är häller man upp ungefär 1 till 2 matskedar kaffepulver per 2 dl vatten.

Så brygger du kaffe

Nu när din kaffebryggare är förberedd och startklar är det dags att brygga kaffe.

Nedan har vi samlat instruktioner för hur du steg för steg brygger kaffe i en kaffebryggare, samt några vanliga misstag att undvika:

Så går du tillväga för att brygga kaffe i en kaffebryggare

 • Slå på maskinen: De flesta kaffebryggare och kaffemaskiner har en strömbrytare eller på- och avknapp. Slå på maskinen och låt den bli varm.
 • Välj brygginställning: Beroende på vad för kaffebryggare du har kan det finnas olika alternativ för styrka eller mängd kaffe. Välj vilken inställningar som passar dig.
 • Sätt i filtret: Olika kaffebryggare fungerar olika och i vissa kaffebryggare kan du behöva sätta in ett pappersfilter eller ett återanvändningsbart filter. Vi föreslår att du följa anvisningarna för just din kaffebryggare.
 • Mät upp kaffepulver: Mät upp den mängd kaffepulver du tänker använda. Fördela kaffet jämnt och se till att kaffepulvret ligger plant.
 • Starta bryggprocessen: När alla inställningar är färdiga trycker du på knappen för att starta bryggprocessen så att kaffebryggaren kan sätta igång.
 • Vänta på att kaffet ska bryggas färdigt: Beroende på vad du har för kaffebryggare och vilken mängd kaffe du brygger kan det ta några minuter. Kaffet behöver tid att droppa genom filtret och ned i kannan eller koppen.
 • Häll upp och njut: När ditt kaffe är klart är det bara att hälla upp kaffet, antingen direkt i din kopp eller i en kanna. Tillsätt eventuellt mjölk eller socker och njut av din nybryggda kopp kaffe.

Vad är de vanligaste misstagen folk gör när de brygger kaffe?

 • Att använda gammalt kaffe: Med tiden förlorar kaffe sin smak, så det är viktigt att använda färskt kaffe för att få så gott kaffe som möjligt.
 • Att fylla vattentanken för mycket: Se till att fylla på kaffebryggaren med rätt mängd vatten, eftersom din maskin annars kan svämma över.
 • Att använda fel kornstorlek: Olika typer av kaffemaskiner kräver olika finmalt kaffe. Om du använder fel kornstorlek kan det ge dig bittert eller svagt kaffe.
 • Att inte rengöra kaffebryggaren regelbundet: Regelbunden rengöring är viktigt för att bibehålla livslängden och kvaliteten på din kaffebryggare.

Så använder du din kaffemaskin för att göra olika kaffedrycker

Om du vill ta ditt kaffebryggande till nästa nivå är ett bra första steg att lära sig att göra olika kaffedrycker som caffè latte och cappuccino. Nedan går vi igenom hur du går till väga för att göra kaffedrycker med din kaffemaskin, samt ger dig tips på hur du får till perfekt skummad mjölk.

Så gör du caffè latte och cappuccino med en kaffemaskin

 • Börja med en enkel espresso: Grunden i både en caffè latte och i en cappuccino är en enkel espresso, vilket du enkelt kan få till med espressofunktionen på din kaffemaskin.
 • Skumma mjölken: För att få till riktigt bra skummad mjölk behöver du använda din kaffemaskins ångstav. Häll upp 2,5 dl mjölk i en kopp eller metallbehållare, placera ångstaven i koppen och sätt på ångfunktionen. Håll behållaren så att staven är vinklad mot mjölken och rör den uppåt och nedåt tills mjölken är skummad till önskad konsistens. När behållaren är för varm för att hålla i, är skummet färdigt. 
 • Blanda espresso och mjölk: När din espresso är klar och din mjölk är skummad, är det dags att kombinera dem. Häll mjölken över din espresso och använd en sked för att hålla tillbaka skummet. När du har nått önskad mängd mjölk tar du sedan skeden och för över skummet till toppen av drycken.

Tips: Om du vill veta mer om vad olika kaffeberedningsmetoder har för koldioxidavtryck, kan du läsa mer här. 

Tips för att få till perfekt skummad mjölk

 • Använd kall mjölk: Kall mjölk ger bättre skum bättre än varm mjölk, så se till att använda mjölk direkt från kylen för att få så bra resultat som möjligt.
 • Använd rätt typ av mjölk: Olika typer av mjölk ger olika bra skum. Fetare mjölk som ligger runt 3% är lättast att skumma. Alternativ till mjölkdrycker som exempelvis havre-, soja- och mandelmjölk fungerar även dem att skummas, men kan ibland kräva lite andra tekniker.
 • Vinkla staven rätt: Att hålla staven i en vinkel mot mjölken flytta den uppåt och nedåt är nyckeln för att du ska få till rätt konsistens på din skummade mjölk.

Tips: Om du vill veta mer om den allmänna miljöpåverkan från olika kaffeberedningsmetoder kan du läsa mer här. 

Så rengör du din kaffebryggare och kaffemaskin

Korrekt underhåll och rengöring är viktigt för att din kaffebryggare ska fungera smidigt och producera gott kaffe. Nedan går vi igenom hur du tar hand om din maskin, några vanliga problem som folk ofta stöter på, samt hur du löser dem.

Så rengör du din kaffebryggare på rätt sätt

 • Daglig rengöring: Det är bra att komma ihåg att efter varje användning torka av utsidan på din kaffebryggare med en fuktig trasa för att få bort kafferester och smuts. 
 • Veckovis rengöring: En gång i veckan bör du låta din kaffebryggare köra ett rengöringsprogram. Du kan antingen använda en rengöringslösning specifikt avsedd för kaffebryggare, eller använda en blandning av ättika och vatten. Det kan vara bra att kolla upp vad tillverkaren rekommenderar för just din kaffebryggare.
 • Månadsvis rengöring: För optimalt underhåll bör du avkalka och djuprengöra din kaffebryggare en gång i månaden. På så vis får du bort kalk och mineraler som kommer från vattnet, och som kan påverka smaken på ditt kaffe. Även här fungerar det bra att använda en avkalkningslösning eller ättika och vatten.

En bra kaffebryggare är ett bekvämt sätt att njuta av en riktigt god kopp kaffe utan att behöva lämna hemmet. Med rätt kaffemaskin och rätt teknik kan du få till lyxigt bryggkaffe, spännande kaffedrycker och nattsvart espresso, direkt i hemmet.

För att kunna fatta rätt beslut om vilken typ av kaffemaskin som passar dig, är det viktigt att ha koll på vad för olika typer av kaffebryggare och kaffemaskiner som finns på marknaden och hur de skiljer sig åt. Med rätt kaffebryggare samt regelbunden rengöring och underhåll kan du se till att din kaffebryggare brygger riktigt gott kaffe i många år. 

FAQ

Hur mycket kaffepulver behöver jag per kopp kaffe i en kaffebryggare?
Grundregeln för hur mycket kaffepulver du bör använda är en till två matskedar kaffe per 2 dl vatten. Utifrån detta kan du självklart justera mängden efter dina smakpreferenser. För att få till exakta mått kan du använda en kaffeskopa och en kaffekanna med mått.
Vad är skillnaden mellan en barista och en kaffemaskin?
En barista ansvarar för att välja rätt råvaror och för att se till att anpassa kaffet efter olika personers preferens och smak. En kaffemaskin är det verktyg som en barista använder för att omvandla råvarorna till perfekta koppar kaffe.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta