Så rengör du din espressomaskin

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Den perfekta koppen espresso är sprungen ur kvalitativa kaffebönor kombinerade med en skarp teknik som barista – men det finns en kritisk punkt som ofta förbises: Hur ren din espressomaskin är. Om du inte rengör din espressomaskin regelbundet kan det leda till kalkavlagringar, vilket kan påverka smaken på ditt kaffe och till och med leda till att espressomaskinen skadas.

Som tur är är det enkelt att rengöra en espressomaskin, och allt du behöver är några få städartiklar. Vi guidar dig steg för steg i hur du rengör din espressomaskin, från att plocka isär och rengöra löstagbara delar, till att avkalka espressomaskinen invändigt. Vi går även igenom hur ofta du behöver rengöra din maskin för att säkerställa optimal prestanda. 


Så här rengör du din espressomaskin:

 • Rengör löstagbara delar: Plocka isär och rengör löstagbara delar som portafilter, brygghuvud och ångstång. Detta görs med hjälp av mjuk borste, varmt vatten och tvål. Torka delarna ordentligt innan de sätts tillbaka.
 • Avkalkning: Töm vattentanken och fyll på med avkalkningslösning eller en blandning av vatten och ättika. Låt lösningen cirkulera i maskinen, stäng av den och låt stå i 30 minuter för att lösa upp kalkavlagringar.
 • Sköljning: Skölj espressomaskinen genom att sätta på den igen och låta den rinna igenom med rent vatten. Upprepa tills vattnet som kommer ut är rent.
 • Torka av espressomaskinen: Efter maskinen har sköljts igenom, stäng av och dra ur kontakten. Torka av maskinen med en ren trasa och låt den lufttorka tills den är helt torr.
 • Kontrollkörning: När maskinen är helt torr, fyll på vattenbehållaren och sätt på maskinen igen. Låt den köra i några minuter för att se till att alla vattenledningar fungerar som de ska och att de är fria från rester av avkalkningsmedel.

 Vad behöver du för att rengöra din espressomaskin?

 • Tvätt- och rengöringsmedel: Först och främst behöver du en avkalkningslösning eller alternativt ättika för att få bort eventuella kalkavlagringar från espressomaskinen. Det kan också vara bra med ett milt rengöringsmedel för maskinens utsida och övriga delar.
 • Städartiklar som borstar och trasor: Med hjälp av en mjuk borste kan du enkelt rengöra espressomaskinens brygghuvud och portafilter. Det kan även vara bra att ha en trasa för att torka av maskinens utsida. Vi rekommenderar också en mindre borste som fungerar till ångstången och andra svåråtkomliga delar på espressomaskinen.
 • Diskho: När du rengör espressomaskinen är det bra att ha en diskho eller möjligtvis en hink eller annan behållare som är stor nog att rymma maskinens löstagbara delar under tiden de rengörs.
 • Vatten: Du behöver rent vatten för att skölja espressomaskinen efter att du rengjort den, och för att fylla vattentanken.
 • Pappershanddukar eller kaffefilter: Sist på listan står pappershanddukar för att torka av espressomaskinens utsida och löstagbara delar efter att de rengjorts.

OBS: Beroende på vad du har för märke och modell på din espressomaskin kan du behöva vissa specifika verktyg, så kontrollera gärna de officiella instruktionerna innan du påbörjar rengöringen.


Så rengör du de löstagbara delarna i en espressomaskin

Att plocka isär de löstagbara delarna i din espressomaskin är ett viktigt steg för att kunna rengöra maskinen grundligt. Genom att plocka loss delarna kan du komma åt ordentligt, samtidigt som du får möjlighet att ta en extra titt och kan kolla efter eventuella skador och slitage. Så här gör du för att plocka isär och rengöra de löstagbara delarna på din espressomaskin:

 • Plocka bort espressomaskinens portafilter och brygghuvud: Portafiltret är den del av din espressomaskin som håller det malda kaffet och som sitter i brygghuvudet. För att plocka bort portafiltret vrider du det helt enkelt moturs tills det lossnar från espressomaskinen. Brygghuvudet är den del som doserar ut varmt vatten över det malda kaffet. För att plocka bort brygghuvudet kan du behöva använda en skiftnyckel, beroende på din espressomaskins märke och modell.
 • Rengöring av espressomaskinens portafilter och brygghuvud: När du plockat bort portafiltret och brygghuvudet kan du rengöra dem med hjälp av en mjuk borste, varmt vatten och tvål. Se till att borsta bort kaffesump och kalkavlagringar som kan ha ansamlats och skölj noga med rent vatten.
 • Ta bort och rengör espressomaskinens ångstång: Espressomaskinens ångstång används för att ånga och skumma mjölk. För att ta bort ångstången vrider du den helt enkelt moturs tills den lossnar från espressomaskinen. Använd en rengöringsborste, varmt vatten och tvål för att rengöra ångstången. Se till att försöka nå in i den ände där ångan kommer ut, och skölj sedan noggrant med rent vatten.

Det är viktigt att de löstagbara delarna är ordentligt torra innan du sätter ihop espressomaskinen igen, så att inte vatten tränger in i maskinen. Använd en ren trasa eller pappershanddukar för att torka av delarna och låt dem sedan lufttorka i några minuter innan du sätter ihop dem igen. Se till att dra åt portafiltret och ångstången ordentligt för att säkerställa att espressomaskinen fungerar korrekt.


Så avkalkar du din espressomaskin

Det är viktigt att du avkalka din espressomaskin regelbundet för att maskinen ska fortsätta att fungera korrekt, eftersom det lätt ansamlas kalkavlagringar i maskinen som påverkar kvaliteten på kaffet. Så här går du till väga för att steg för steg avkalka din espressomaskin:

 • Stäng av och dra ur kontakten till espressomaskinen: Innan du påbörjar avkalkningsprocessen bör du se till att espressomaskinen är avstängd och urkopplad. På så sätt undviker du elstötar samt skador på maskinen.
 • Töm vattentanken: Töm vattentanken på espressomaskinen och ta bort gammal kaffesump från filterbehållaren.
 • Fyll vattentanken med avkalkningslösning: Det första steget för att rengöra espressomaskinen invändigt är att fylla vattentanken med avkalkningslösning eller en blandning av vatten och ättika. Det bästa är att kolla upp vad tillverkaren rekommenderar för typ av lösningsmedel och dosering.
 • Fyll espressomaskinens vattentank med avkalkningslösning: Om du använder en kommersiell avkalkningslösning rekommenderar vi att du följer tillverkarens doseringsanvisningar.
 • Kör en avkalkningscykel: Sätt på espressomaskinen och låt den gå i några sekunder så att lösningen får cirkulera. Stäng sedan av maskinen och låt lösningen stå i cirka 30 minuter. Detta ger avkalkningslösningen tid att verka så att det kan lösa upp kalkavlagringar.
 • Skölj espressomaskinen: Efter 30 minuter sätter du på espressomaskinen igen och låter den rinna igenom med vanligt vatten. På så vis sköljs espressomaskinen och resterna av avkalkningslösningen avlägsnas. Upprepa detta steg tills vattnet som kommer ut ur maskinen rinner rent.
 • Torka av espressomaskinen: När maskinen har runnit igenom ordentligt, stäng av den och dra ur kontakten igen. Torka av espressomaskinen på utsidan med en ren trasa och låt maskinen lufttorka tills den är helt torr.
 • Fyll på vattenbehållaren: När espressomaskinen är helt torr fyller du på vattenbehållaren och sätter på maskinen igen. Låt den köra i några minuter för att se till att alla vattenledningar fungerar som de ska och att de är fria från rester av avkalkningsmedel.

Generellt sett rekommenderas att man rengör sin espressomaskin grundligt en gång var tredje till var sjätte månad eller så ofta som behövs. På så vis upprätthåller du din espressomaskins prestanda och ser till att ditt kaffe alltid smakar fräscht och gott.

Vissa espressomaskiner har en AutoClean-funktion vilket gör att du slipper manuellt rengöra maskinen. Här kan du se några olika typer av espressomaskiner.


Så rengör du din espressomaskin med ättika

Ättika är ett troget husmorsknep för att enkelt och effektivt få bort kalkavlagringar i hemmet, och metoden fungerar lika väl för att hålla din espressomaskin i toppskick. Nedan går vi igenom hur du rengör din espressomaskin med ättika, så att du kan njuta av den perfekta koppen kaffe varje gång du använder maskinen.

 • Börja med att tömma espressomaskinens vattentank och fyll den sedan med ättika och vatten (25 % ättika och 75 % vatten). Vissa tillverkare rekommenderar upp till 50/50 ättika och vatten.
 • Slå på espressomaskinen och kör igenom ättikslösningen, precis som när du gör en vanlig kopp kaffe.
 • Stäng av espressomaskinen och låt den stå i 30 minuter.
 • Slå på espressomaskinen igen och kör en ny cykel med ättikslösning.
 • Skölj vattentanken flera gånger med rent vatten för att avlägsna eventuella rester av ättika.
 • Kör igenom espressomaskinen med flera cykler rent vatten för att få bort alla spår av ättika.
 • Torka av espressomaskinen med en ren, fuktig trasa.

Med hjälp av ättika kan du effektivt avlägsna kalkavlagringar och se till att din espressomaskin fungerar som den ska. Förutom att verka avkalkande har ättika också en antimikrobiell effekt, så lösningen fungerar även desinficerande.


Så rengör du din espressomaskin med rengöringstabletter

Ett av de snabbaste och enklaste sätten att rengöra din espressomaskin är med hjälp av rengöringstabletter speciellt framtagna för espressomaskiner. Tabletterna innehåller vanligtvis natriumperkarbonat, och är utformade för att snabbt lösas upp i varmt vatten och för att få bort olja och kafferester från din espressomaskin. För att använda tabletterna börjar du med att tömma filterhållaren och att backspola portafiltret. Placera sedan en tablett i portafiltret och låt den rinna igenom med vatten tills dess att tabletten löses upp helt och hållet och avsluta med att backspola igen. När du är klar sköljer du av maskinens lösa delar med rent vatten innan du sätter tillbaka dem i espressomaskinen igen. 


FAQ

Hur ofta bör jag rengöra min espressomaskin?
Helst bör du avkalka din espressomaskin minst en gång var tredje till var sjätte månad. Detta förhindrar kalkavlagringar i maskinen som gör att kaffet smakar illa. Det rekommenderas även att göra en grundlig backspolning minst en gång i veckan för att få bort restoljor och kaffesump som kan ha ansamlats sedan du använde espressomaskinen senast. Espressomaskinens droppbricka bör dock rengöras oftare, eftersom det är där överskottsvatten hamnar när du brygger kaffe.
Hur vet jag om min espressomaskin behöver avkalkas?
Om espressomaskinen inte avkalkas regelbundet blir espressomaskinens vattenledningar ofta trängre, vilket kan göra att kaffet doseras långsammare eller att värmeelementen täpps igen. Enligt Brevilles underhållsinstruktioner bör du avkalka din espressomaskin ungefär en gång i månaden om du bor i ett område med hårt vatten. Om du bor i ett område med mjukt vatten rekommenderas att du avkalkar den var tredje till var fjärde månad.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta