Frysboxar Test – Hitta de bästa frysboxarna här

0

Sortimentet av frysboxar är stort, och det kan vara svårt att välja rätt modell. Nedanför har Konsumentmagasinet samlat ett antal av de bästa och mest prisvärda modellerna på marknaden just nu, så att du lättare kan hitta den frys som passar just dig och ditt hushåll.

I denna artikeln får du:
🔸Genomgång av de bästa och mest testvinnande frysboxarna
🔸 Vad betyder placeringen av frysen för din elräkning
🔸 Översikt över de test vi har granskat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Electrolux EC3131AOW

✅  Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk 
✅  Testvinnare hos Råd & Rön
✅  Bra användarbetyg

Electrolux EC3131AOW

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 290,00 Kr. 0,00 Kr. 4 290,00 Kr. Läs mer
4 290,00 Kr. 0,00 Kr. 4 290,00 Kr. Läs mer
4 290,00 Kr. 0,00 Kr. 4 290,00 Kr. Läs mer

 

Med Electrolux EC3131AOW får du en tvåfaldig testvinnare, och en rymlig frys med låg energiförbrukning. Frysen koras som bäst i test av både Råd & Rön och av det danska konsumentrådet Tænk, där den i test klarar sig bra på alla punkter, men särskilt utmärker sig med att ha en låg energiförbrukning, och genom att hålla en konstant och stabil temperatur. Tænk konstaterar dessutom att användarvänligheten är bra, och att den är lätt att rengöra.

Frysen utmärker sig även med en extra hög infrysningskapacitet, som möjliggör infrysning av upp till 22 kilo mat under loppet av ett dygn, utan att påverka temperaturen på de varor som redan ligger i frysen. Modellen är också utrustad med snabbinfrysning, där temperaturen i frysen sänks ytterligare under en kort period, så att nya frysvaror snabbt fryser, vilket bevarar kraft och kvalitet i maten.

Frysboxen från Electrolux har en total kapacitet på 292 liter, och den befinner sig i energiklass A++. Den har en årlig energiförbrukning på 211 kWh, vilket är riktigt bra för en frysbox.

Frysboxen är utrustad med flera smarta funktioner, bland annat det intelligenta LowFrost-systemet, som minskar frostbildning i frysen med upp till 80 %. Det betyder att din frysbox håller sig frostfri längre perioder än normalt, och att du därför inte behöver avfrosta den särskilt ofta. När det väl är dags för en avfrostning, så görs den enkelt via den inbyggda dräneringen i botten av frysen.

Skulle temperaturen i frysen plötsligt börja stiga, så blir du varnad av en larmsignal, så att du inte riskerar att dina matvaror blir dåliga. Skulle det bli strömavbrott, så har modellen en riktigt bra isolering, och det tar, enligt Tænks test, 76 timmar för frysutrymmet att nå en temperatur av 9°C.

Electrolux kallar själva inredningen i frysen för SpacePlus, vilket betyder att det finns extra mycket praktiska funktioner och detaljer i boxen. Exempelvis är frysboxens kondensator avskärmad, vilket ger mer plats i din frys. I deras test av frysboxen påpekar Råd & Rön att användarvänligheten är bra, och att frysens korgar är lätta att flytta runt på, vilket gör att frysvarorna är lätta att komma åt. Frysboxens lock har tryckutjämning, vilket gör det lätt att öppna.

Med denna frysbox från Electrolux är det också slut med att stå och leta efter dina frysvaror i mörkret, då modellen har invändig belysning. Står frysen i ett rum som andra än du själv har tillgång till, finns även möjlighet att låsa locket med en nyckel.

Urval av specifikationer för Electrolux EC3131AOW:

🔵  Infrysningskapacitet på 22 kg per dygn
🔵  LowFrost-funktion som minskar frostbildning
🔵  Möjlighet att låsa locket
🔵  Extra rymlig frys med korgar
🔵  Höjd: 86,8 cm
🔵  Bredd: 132,5 cm
🔵  Djup: 66,5 cm


Scandomestic SB300A++

✅  Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅  Bra användarbetyg

Scandomestic SB300A++ fryser

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 490,00 Kr. 0,00 Kr. 4 490,00 Kr. Läs mer
4 490,00 Kr. 0,00 Kr. 4 490,00 Kr. Läs mer
4 490,00 Kr. 0,00 Kr. 4 490,00 Kr. Läs mer

 

Frysboxen från Scandomestic utmärker sig i tester genom att vara ytterst energieffektiv.

Tænk kallar frysen för en av de mest energieffektiva i deras test, och därmed även en av de billigaste modellerna i drift. Modellen har en årlig energiförbrukning på 216 kWh, och därmed befinner sig frysen i energiklass A++. Modellen får mycket positiva kundrecensioner hos de olika återförsäljarna, där det upprepade gånger nämnts att frysen är lätt att använda, och att frysutrymmet är riktigt bra inrett.

Frysboxen har en kapacitet på 305 liter, och en infrysningskapacitet på 16 kg, vilket innebär att du kan frysa in upp till 16 kg mat inom loppet av ett dygn, utan att påverka temperaturen på de matvaror som redan ligger i frysen. Ljudnivån ligger på 50 dB, och som en jämförelse ligger ljudnivån för ett vanligt samtal mellan två personer vanligtvis på omkring 60 dB.

Modellen har invändig belysning, vilket gör det lätt att hitta dina matvaror. När locket öppnas tänds belysningen automatiskt, och släcks sedan igen när locket stängs. Frysutrymmet har tre förvaringskorgar, som gör det enkelt för dig att arrangera dina matvaror som det passar dig. Enligt tillverkaren leder “normal användning”, vilket motsvarar 3-4 öppningar av frysboxen om dagen, till att den bör avfrostas 1-3 gånger om året.

Observera att denna frys är placerad i klimatklass T, vilket innebär att du inte kan räkna med att den fungerar om den är placerad i ett rum där temperaturen understiger 16 grader.

Urval av specifikationer för Scandomestic SB300A++:

🔵  Ytterst energieffektiv
🔵  Invändig belysning
🔵  Tre förvaringskorgar
🔵  Infrysningskapacitet på 16 kg per dygn
🔵  Höjd: 84 cm
🔵  Bredd: 127 cm
🔵  Djup: 75 cm


Whirlpool WHM4611

✅  Bra användarbetyg

Whirlpool WHM4611

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 972,00 Kr. 0,00 Kr. 5 972,00 Kr. Läs mer
5 972,00 Kr. 0,00 Kr. 5 972,00 Kr. Läs mer
5 992,00 Kr. 0,00 Kr. 5 992,00 Kr. Läs mer

 

Denne model fra Whirlpool er med sin kapacitet på 437 liter en af de større modeller på markedet, så har du brug for en fryser med ekstra meget plads, så er dette den helt rigtige model. Whirlpool WHM4611 har endnu ikke indgået i nogle officielle tests, men ser man nærmere på brugeranmeldelserne fra de forskellige webshops hvor fryseren forhandles, så er det tydeligt, at denne model er meget populær. Den har udelukkende modtaget gode anmeldelser og roses i positive vendinger. Især fryserens store kapacitet bliver fremhævet gentagne gange, ligesom det også gentagne gange bliver nævnt, at man med denne fryser får meget for pengene.

Kummefryseren fra Whirlpool har et forholdsvist lavt energiforbrug og er placeret i energiklasse A+. Det årlige energiforbrug er på 368 kWh og fryseren lydniveau befinder sig på 42 dB. Modellen har også indvendigt lys, så det er nemt at finde sine frostvarer i den store fryser og der er også mulighed for at låse låget, hvis fryseren i et rum hvor andre end dig har adgang og du ønsker at begrænse adgangen til indholdet.

Modellen har en indfrysningskapacitet på 21 kilo pr. døgn, hvilket betyder, at du har mulighed for at indfryse op til 21 kilo mad i løbet af et døgn, uden at påvirke temperaturen på de madvarer, som allerede ligger i fryseren. Fryseren har også en lynfrys-funktionen, så nye frysevarer hurtigt bliver frosset ned, hvilket bevarer kraften og kvaliteten i maden.

Urval av specifikationer för Whirlpool WHM4611:

🔵  Hög kapacitet på 437 liter
🔵  Invändig belysning
🔵  Möjlighet att låsa locket
🔵  Låg energiförbrukning
🔵  Höjd: 92 cm
🔵  Bredd: 141 cm
🔵  Djup: 70 cm


Electrolux EC4231AOW

✅  Bra användarbetyg

Electrolux EC4231AOW

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 990,00 Kr. 0,00 Kr. 4 990,00 Kr. Läs mer
4 990,00 Kr. 0,00 Kr. 4 990,00 Kr. Läs mer
5 069,00 Kr. 0,00 Kr. 5 069,00 Kr. Läs mer

 

Electrolux EC4231AOW är ännu en kundfavorit som ännu inte ingått i några officiella tester. Bland användarna utmärker sig modellen med sin höga kapacitet, sin temperaturstabilitet, och genom att vara mycket tyst. Frysen ingår i samma serie som modellen Electrolux EC3131AOW, som korades till testvinnare av både Råd & Rön, och danska Tænk.

Electrolux EC4231AOW har en kapacitet på 400 liter, så letar du efter en rymlig frysbox är denna ett bra val. Frysen placerar sig i energiklass A+, och har en årlig energiförbrukning på 323 kWh. Modellen är utrustad med det intelligenta LowFrost-systemet, som minskar frostbildning med upp till 80 %. Det betyder att du nästan aldrig behöver avfrosta frysen.

Frysboxen har en infrysningskapacitet på 19 kg per dygn, vilket betyder att du kan frysa in upp till 19 kg mat inom loppet av ett dygn, utan att påverka temperaturen på de matvaror som redan finns i frysen. Modellen är även utrustad med snabbinfrysning, där temperaturen i frysen sänks ytterligare under en kortare period, så att nya frysvaror snabbt fryses ned, vilket bidrar till att bevara matens kvalitet,

Funktionen TempAlert meddelar dig genom en varningslampa och en larmsignal, om temperaturen i frysen plötsligt börjar stiga. I händelse av strömavbrott kan frysboxen hålla dina frysvaror kalla i upp till 31 timmar.

Urval av specifikationer för Electrolux EC4231AOW:

🔵  Energiklass A+
🔵  Kapacitet på 400 liter
🔵  Snabbinfrysning
🔵  LowFrost-system
🔵  Höjd: 86,8 cm
🔵  Bredd: 132,5 cm
🔵  Djup: 66,5 cm


Scandomestic SB 106 A+

✅  Bra användarbetyg

Scandomestic SB 106 A+

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 375,00 Kr. 0,00 Kr. 2 375,00 Kr. Läs mer

 

Denna frysbox från Scandomestic är den minsta modellen på denna lista. Den har en kapacitet på 96 liter, och är inte mer än 54.5 cm bred. Den är därmed ett mycket bra val, om du behöver extra frysutrymme på få kvadratmeter.

Tittar man närmare på kundrecensionerna på de olika online-butiker som säljer modellen, så är det tydligt att denna frysbox är mycket populär. Den har uteslutande positiva betyg, och utmärker sig särskilt genom att vara ett alternativ till den klassiska stora frysboxen.

Frysen placerar sig i energiklass A+, och har en årlig strömförbrukning på 170 kWh. Den har en infrysningskapacitet på fem kg per dygn, vilket betyder att du kan frysa in upp till 5 kg mat inom loppet av ett dygn, utan att påverka temperaturen på de matvaror som redan finns i frysen. Trots sin ringa storlek är frysen ändå inredd med en korg, så att du lätt och snabbt kan komma åt de viktigaste frysvarorna. Modellen är även ganska tyst, med en ljudnivå på 44 dB. Jämförelsevis ligger ljudnivån för ett vanligt samtal mellan två personer vanligtvis på omkring 60 dB.

Observera att denna frys är placerad i klimatklass T, vilket innebär att du inte kan räkna med att den fungerar om den är placerad i ett rum där temperaturen understiger 16 grader.

Urval av specifikationer för Scandomestic SB 106 A+:

🔵  Platsbesparande modell
🔵  Energiklass A+
🔵  Kapacitet på 96 liter
🔵  Tyst
🔵  Höjd: 84 cm
🔵  Bredd: 54,5 cm
🔵  Djup: 59 cm


Liebherr GT 3032

✅  Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅  Toppbetyg hos Råd & Rön

Liebherr GT 3032

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
10 899,00 Kr. 0,00 Kr. 10 899,00 Kr. Läs mer

 

Denna modell från Liebherr får toppbetyg av Råd & Rön i deras granskning av frysboxar. Hos danska Tænk utmärker sig frysen särskilt vad gäller temperaturstabilitet och isolering, vilket innebär en låg energiförbrukning, och bästa möjliga hållbarhet för dina matvaror.

Frysen har en kapacitet på 284 liter, och en infrysningskapacitet på 27 kg per dygn. Modellen har även en SuperFrost-funktion, som under en begränsad period kan sänka temperaturen i frysen ytterligare, och därmed snabbt frysa ned nya matvaror, för att bättre bevara vitaminer och kvalitet. Funktionen slår automatiskt från efter 65 timmar, så att du inte riskerar använda onödigt mycket energi om du själv skulle glömma bort att stänga av den.

Modellen placerar sig i energiklass A++, vilket är riktigt bra för en frysbox. Dess årliga energiförbrukning ligger på ca 209 kWh, och ljudnivån är uppmätt till 39 dB, vilket gör den till den tystaste frysboxen i denna artikel.

Frysen har även en praktisk LowFrost-funktion som förebygger frostbildning, vilket betyder att du sällan behöver avfrosta frysen. När behovet för avfrostning uppstår, så finns en dräneringsöppning, så att du lätt kan leda vattnet ut från frysen. Skulle temperaturen i frysen plötsligt börja stiga, meddelas detta med ett litet larm. Utsätts frysen för ett strömavbrott, så gör denna modells goda isolering att det tar hela 54 timmar för frysvarorna att tina.

Liebherr frysboxen levereras med två förvaringskorgar, så att du snabbt och lätt kommer åt de viktigaste frysvarorna. Har du behov av fler korgar, går det att köpa till fler separat. Modellen har även invändig belysning, så det är alltid lätt att se vad som finns i frysen.

Urval av specifikationer för Liebherr GT 3032:

🔵  SuperFrost-funktion som garanterar snabb infrysning
🔵  LowFrost-funktion som förebygger frostbildning
🔵  Kapacitet på 284 liter
🔵  Bra temperaturstabilitet
🔵  Höjd: 91,7 cm
🔵  Bredd: 99,5 cm
🔵  Djup: 75,8 cm


Vad innebär frysboxens placering för din elräkning?
En faktor som kan ha stor betydelse för din elräkning, är var du placerar din frysbox. Många väljer att ställa sin frysbox i exempelvis ett skjul, eller ett garage, där det ofta är svalt. Detta kan dock få stor inverkan på din elräkning och kosta dig upp till 1000 kr mer per år, än om frysen var placerad mer fördelaktigt.

Att placera din frysbox kyligt kan vara en dyr lösning, då frysarna är gjorda att fungera i en temperatur över 16°C. Frysboxens kompressor fungerar helt enkelt inte optimalt om rumstemperaturen är för låg, och kommer därför att förbruka mer energi, och i värsta fall förstöras, då den måste arbeta mycket hårdare för att hålla rätt tryck. Även om en frys är kall på insidan, tål inte mekaniken som driver frysen kyla.

Står din frys för kallt, kan oljan i frysens kompressor bli så tjock att den inte smörjer kompressorn, som den annars ska göra. Det betyder att kolvringen i kompressorn inte blir smord, och därför slits. Sker detta så riskerar man att få läckor i kompressorn, vilket då också bidrar till att den måste arbeta hårdare för att uppnå samma tryck, och på det sättet slits kompressorn ut.

Danska TV2 har gjort ett litet inslag om vikten i att placera sin frys rätt. Du kan se och läsa mycket mer här.


Hvad betyder placeringen af din fryser for din elregning?

En anden faktor der ligeledes kan få stor betydning for din elregning, er hvor du placerer din kummefryser. Mange vælger at stille sin kummefryser i eksempelvis et skur eller garagen, da der ofte er dejligt koldt. Dog kan dette få stor betydning for din elregning og koste op mod 1000 kr mere om året, end hvis fryseren var placeret mere fordelagtigt. At placere sin kummefryser køligt kan være en dyr løsning, da frysere er lavet til at fungere i temperaturer ved minimum 16°C.

Fryserens kompressor fungerer simpelthen ikke optimalt, hvis rumtemperaturen er for lav og den vil derfor bruge meget mere energi og i værste fald blive ødelagt, fordi den skal køre meget mere for at holde det rigtige tryk. Selvom en fryser fungerer godt med at være kold indvendigt, så er det samme ikke tilfældet for den mekanik, som holder fryseren kold. Står din fryser for koldt, så kan olien i fryserens kompressor blive så tyk, at den ikke smører kompressoren, som den ellers skal. Det betyder, at stempelringen i kompressoren ikke bliver smurt og derved bliver slidt. Sker dette så risikerer man, at kompressoren bliver utæt, så den må køre meget mere, for at opnå samme tryk og på den måde bliver kompressoren ødelagt. TV2 har i samarbejde med Energitjenesten lavet et lille indslag om vigtigheden af placeringen af din fryser. Du kan se og læse meget mere her.


Frysboxar Test – Dessa test har vi gått igenom

Tænk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet Tænk har testat 8 olika frysboxar. Tænk har i deras test särskilt fokuserat på användarvänlighet, infrysning, och energiförbrukning. Specifikt har Tænk testat de olika frysboxarnas rekommenderade inställningar, fryskapacitet, energiförbrukning, användarvänlighet, isolering, och temperaturstabilitet, samt ljudnivå och vibrationer. Du kan läsa hela Tænks test här. Observera dock att det krävs en betald prenumeration för att komma åt hela artikeln.

Råd & Rön 🇸🇪
Konsumentorganisationen Råd & Rön har genomfört ett test av 7 olika modeller av frysboxar. De olika modellerna har alla blivit testade vad gäller deras fryskapacitet, energiförbrukning, rekommenderade inställningar, användarvänlighet, isolering och stabilitet, samt ljudnivå och vibrationer. Du kan läsa hela Råd & Röns test här. Observera dock att det krävs en betald prenumeration för att komma åt hela artikeln.