Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Läs mer här.

Side-by-side Kyl/Frys (Bäst i test) - Guide till de bästa Side-by-Side kylskåpen

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD april 18, 2024.

Side-by-side Kyl/Frys (Bäst i test) - Guide till de bästa Side-by-Side kylskåpen

Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer

I urvalet av de bästa side-by-side kylskåpen har vi lagt stor vikt på hur konsumenterna bedömer modellerna efter att ha köpt och använt dem en tid. Därför har vi läst ett stort antal kundrecensioner hos vitvaruportaler som Whiteaway och danska Skousen.

En användarrecension kan givetvis inte stå ensam, men genom att sammanställa en genomsnittlig värdering utifrån flera konsumenter, uppnår vi en verklighetstrogen bild av produkten. Av de side-by-side kyl/frysskåp som fått bäst kundrecensioner har vi valt ut de bästa, baserat på en bedömning av skåpens övriga specifikationer.

Den här artikeln innehåller:

 • Genomgång av marknadens bästa side-by-side-kylskåp
 • Goda råd vid köp av side-by-side-kylskåp
 • Fördelar och nackdelar med side-by-side-kylskåp
 • Information om hur matvaror ska förvaras i kylskåpet och frysen
 • Förklaring av energimärkningen
 • Använda testkällor samt länkar för vidare läsning

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Senast ändrad:

I dag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

Side-by-side kylskåp Bäst i test-guiden 2024:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

LG GMX945MC9F - side-by-side-kylfrys med touchskärm i glas

Bästa premium side-by-side-kylfrys

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,8/5 på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på LG GMX945MC9F:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Funktion för kylning av dörren som möjliggör en jämn temperaturfördelning
 • WiFi-stöd med LG ThinQ-appen
 • Touchskärm av glas som erbjuder en översikt av innehållet

Konsumentmagasinets omdöme

Sammanfattningsvis är LG GMX945MC9F en kylfrys med en inverterad linjär kompressor och en riktig höjdare när det gäller bekvämlighet och innovativa funktioner. Med en kylreserv på 12 timmar och en total kapacitet på 638 liter erbjuder det här kylskåpet gott om utrymme för att förvara alla dina matvaror och frysta livsmedel. Med en smart kontrollintegration, en dörr med en touchskärm av glas och en Pure N Fresh-teknologi, säkerställer modellen ett användarvänligt gränssnitt samt att maten bibehåller sin färskhet och naturliga smak. LG GMX945MC9F kräver dock en fast vattenanslutning för att förse dig med kallt vatten och is, vilket däremot ökar den totala bekvämligheten och eliminerar behovet av manuella isbrickor eller besväret med att ständigt fylla på vattenkannor. Det säkerställer även att du alltid har tillgång till uppfriskande kallt vatten och is, vilket sparar tid och ansträngning. Sett på det stora hela anser vi att detta är en pålitlig och tekniskt avancerad vitvara som kombinerar bekvämlighet och innovativa funktioner för att förbättra köksutrustningen för alla som vill investera i en högkvalitativ kylfrys.

Fördelar

 • Gott om förvarings- och hyllutrymme
 • Fingeravtrycksbeständig yta
 • Minskade temperatursförändringar tack vare Inverter Linear Compressor
 • Pure N Fresh-teknologi för färsk mat och ingen lukt
 • Ljudlös ismaskin

Nackdelar

 • Kräver en fast vattenanslutning för att förse dig med kallt vatten och is

Denna banbrytande kylfrys erbjuder dig bekvämlighet och kontroll på en helt ny nivå. Med LG ThinQ-appen kan du övervaka och styra din vitvara på distans – vart du än befinner dig – för att säkerställa att dina matvaror förvaras optimalt och att ditt kök är välfyllt. Med appen kan du kontrollera och ändra kylfrysens respektive temperaturer, få meddelanden om dörrarna inte är ordentligt stängda samt ta del av ännu fler smarta funktioner som förenklar din vardag. Den här kylfrysen är idealisk för teknikentusiaster och familjer som prioriterar bekvämlighet och vill effektivisera sin vardag. 

Recension: En detaljerad recension av LG GMX945MC9F

Innovativa funktioner för ökad bekvämlighet

En av de viktigaste funktionerna i LG GMX945MC9F kylfrys är den inverterade linjära kompressorn som avsevärt minskar energiförbrukningen; jämfört med en vanlig kompressor förbrukar den 32 % mindre energi, vilket bidrar till kostnadsbesparingar. Tack vare Pure N Fresh-tekniken eliminerar det här kylskåpet dessutom effektivt oönskade lukter och håller maten fräsch. Genom att upprätthålla en ren och odörfri miljö bevaras färskheten och smaken hos dina livsmedel under längre tid.

InstaView dörr-i-dörr-koncept

Med en total kapacitet på 638 liter, fördelat på 365 liter i kylskåpet och 273 liter i frysen, ger den här kylfrysen gott om utrymme för att förvara alla dina matvaror och frysta livsmedel. Modellen erbjuder en kylreserv på upp till 12 timmar och är dessutom utrustad med det innovativa InstaView Door-in-Door-konceptet. En ovanlig och unik funktion är glasrutan med touchskärm som aktiveras med två tryck. Genom denna kan du se innehållet inuti din kylfrys, utan att faktiskt öppna dörren. Detta förhindrar onödig förlust av kall luft, vilket bidrar till att hålla din mat fräsch under en längre tid. Det ger också ökad bekvämlighet genom att erbjuda en snabb överblick över hela kylfrysens innehåll.

Smart organisation och extra utrymme

För att tillgodose olika förvaringsbehov har kylfrysen en vinhylla med plats för fem flaskor. Samtidigt ger den vikbara hyllan flexibilitet vid förvaring av långa eller skrymmande föremål, vilket säkerställer optimalt utnyttjande av hela kylskåpsutrymmet. Modellens side-by-side-konstruktion inkluderar en integrerad isdespenser, vilket innebär att du kan njuta av iskallt vatten på daglig basis samt lägga isbitar i dina favoritdrycker på helgerna eller under middagsbjudningar.

Vad säger användare om LG GMX945MC9F?

LG GMX945MC9F har fått mycket bra recensioner från användare på diverse webbutiker samt ett utmärkt betyg på 4,8/5 stjärnor. En av funktionerna som frekvent lyfts fram av användarna är den otroligt rymliga frysdelen som erbjuder gott om utrymme för förvaring av alla dina frysta livsmedel och gör organiseringen till en barnlek. Användarna uppskattar även bekvämligheten med de skjutbara facken, som gör det enkelt att komma åt och hämta artiklar utan krångel – trots att de kanske är undangömda längst bak. Även isdespensern hyllas för dess exceptionellt låga ljudnivå. 

Sist, men inte minst, berömmer användarna den fingeravtrycksbeständiga utsidan som är en sann tidsbesparing då den eliminerar behovet av att konstant behöva torka av dörrarna. Detta gör alltså kort sagt att din vitvara alltid ser skinande ren ut!

Samsung RS67A8810S9 - rymlig side-by-side-kylfrys

Bästa side-by-side-kylfrys för större hushåll

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,6/5 på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Samsung RS67A8810S9:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Utrustad med en vatten- och isdespenser
 • Twin Cooling Plus-teknik för exakt temperaturkontroll
 • Kapacitet på 634 liter med SpaceMax-teknik 

Konsumentmagasinets omdöme

Sammanfattningsvis erbjuder Samsung RS67A8810S9 fantastiska funktioner och en förvaringskapacitet lämplig för större hushåll som gillar att laga mat i förväg eller som ofta är värdar för middagsbjudningar. Dess Digital Inverter-teknik garanterar en konstant temperatur, medan MultiFlow-systemet förbättrar luftcirkulationen och luftfuktigheten för att hålla maten fräsch under en längre tid. Med fem temperaturlägen och en användarvänlig kontrollpanel erbjuder det här kylskåpet en mängd olika alternativ för anpassning och enkel användning. Den enda egentliga nackdelen är den något långsamma vatten- och isdispensern, och därför rekommenderas det att inte placera vitvarans baksida för långt bak mot väggen. Sammantaget anser vi dock att detta är en mindre nackdel som inte påverkar den övergripande funktionaliteten och prestandan hos denna fryskyl, som annars är lämplig för i princip alla moderna hushåll.

Fördelar

 • Digital Inverter-teknik som garanterar en konstant temperatur
 • MultiFlow-system som förbättrar luftcirkulationen och luftfuktigheten
 • Fem temperaturinställningar
 • Användarvänlig kontrollpanel
 • Smutsavvisande utformning

Nackdelar

 • Vatten- och isdespensern är något långsam
 • Hyllorna är inte justerbara

Samsung RS67A8810S9 är ett bra alternativ för dig som letar efter ett rymligt kylskåp med SpaceMax-teknik som maximerar den inre kapaciteten utan att öka de ytliga måtten. Denna teknik minskar tjockleken på kylfrysen väggar, vilket resulterar i en större inre kapacitet med samma yttermått. Modellen är därför ett lämpligt alternativ till stora hushåll och de som gillar att bunkra eller tillaga sina måltider i förhand.

Recension: En detaljerad recension av Samsung RS67A8810S9 

Kylskåp med stor kapacitet

Samsung RS67A8810S9 är en elegant och modern side-by-side-kylfrys som har en generös förvaringskapacitet på 409 liter för färska livsmedel och 225 liter för frysta. Denna utmärkta kapacitet gör det möjligt att organisera innehållet bättre, vilket i sin tur skapar en tydligare överblick av vilka livsmedel och matvaror som finns tillgängliga. Du kommer att kunna förbereda mer än en lunch för din familj och förvara eventuella rester efter dina middagsbjudningar utan problem. 

Smidig förvaring med Smart Conversion

Jämfört med andra modeller på marknaden tillhör Samsung RS67A8810S9 energiklass F, vilket innebär att den kanske inte är lika effektiv. Det är dock viktigt att notera att större kylskåp vanligtvis har högre energiförbrukning just på grund av deras storlek. Genom att utnyttja den innovativa Twin Cooling-tekniken har du friheten att välja mellan fem temperaturinställningar, vilket innebär att du enkelt kan förvandla din frys till ett kylskåp för att få plats med ytterligare färsk mat. Du kan dessutom optimera energiförbrukningen genom att stänga av antingen kylskåpet eller frysen helt och hållet.

OBSERVERA: I de fall då kyl- eller frysenheten är avaktiverade använder Samsung RS67A8810S9 en låg energinivå för att hålla innertemperaturen under 15 ℃ då detta förebygger tillväxt av mögel och illaluktande odörer. 

Effektiv hantering av det kalla luftflödet

En annan utmärkande egenskap hos den här kylfrysen är Multi Flow-teknologin som möjliggör energiflöden i alla riktningar. Detta innebär att varje hörn av kylskåpet får samma mängd kyla. Tillsammans med den digitala inverterkompressorn, som automatiskt justerar sin hastighet som svar på kylbehovet, kommer kylskåpet inte att samla kondensvatten och maten kommer att hålla sig fräsch längre.

Stilren minimalistisk design

Slutligen har kylfrysen en smutsavvisande minimalistisk design med platta dörrar, infällda handtag och en dold display för en elegant och modern utformning. Den innehåller också ett platt vinställ, fyra glashyllor och två rymliga fack som bidrar till kylskåpets eleganta och sofistikerade utseende. Kylfrysen är dessutom utrustad med en vatten- och isdispenser som skapar stor bekvämlighet för dem som vill ha enkel tillgång till ett kallt och uppfriskande glas vatten.

Vad säger användare om Samsung RS67A8810S9?

Med ett genomsnittligt betyg på 4,6/5 stjärnor från användare på olika webbutiker har användarna berömt kylfrysen för dess rymliga interiör, exakta temperaturkontroll, utmärkta belysning och tysta drift. De uppskattade också dess förmåga att hålla maten fräsch under en lång tid.

Även om flera användare påpekade att hyllorna inte är justerbara verkar de alla vara överens om att den rymliga och genomtänkta interiören gjorde innehållet lättåtkomligt i alla fall.

Smeg FQ60BDF - side-by-side-kylfrys med tre temperaturzoner

Bästa kylfrys för dem som behöver ett större kylutrymme

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,6/5 på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Smeg FQ60BDF:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Tre olika temperaturzoner
 • Blå belysning för bibehållen färskhet
 • Extra sval Life Plus-zon

Konsumentmagasinets omdöme

Smeg FQ60BDF är en innovativ och mångsidig kylfrys med en mängd avancerade funktioner som är utformade för att bevara matens färskhet och näringsvärde. Det har en extra sval Life Plus-zon och två grönsakslådor med Natural Plus Blue Light-teknik som förlänger fräschheten på dina livsmedel. Dess förvaringsflexibilitet, justerbara glashyllor och sex dörrhyllor erbjuder en anpassad organisation för dina olika livsmedel. Även om du måste öppna båda kylskåpets dörrar för att komma åt grönsakslådorna, påverkar denna mindre begränsning inte modellens övergripande funktionalitet med flera praktiska egenskaper. Med bekvämligheten av NoFrost-, Quick Freezing- och Quick Cooling-funktionerna är detta en ordentligt framtagen vitvara som lämpar sig för dem som behöver ett större kylutrymme.

Fördelar

 • Jämn fördelning av den kalla luften
 • Justerbar hyllplanering
 • Kylskåpsdörr med sex hyllor
 • Varningssignal om dörren lämnas öppen
 • Snabb kylning och frysning

Nackdelar

 • Du måste öppna båda kylskåpsdörrarna för att kunna öppna grönsakslådan
 • Något låga hyllor i dörrarna

Med tre olika temperaturzoner kan du med den här kylfrysen skapa det perfekta klimatet för olika livsmedel, vilket garanterar optimal hållbarhet och färskhet. Oavsett om det är dina bladgrönsaker som behöver ett svalare utrymme, eller dina mejeriprodukter som kräver en mildare miljö, ger Smeg FQ60BDF dig flexibiliteten att justera temperaturen efter dina livsmedels behov. Vi anser därför att denna modell är ett utmärkt val för den kräsna hemmakocken eller det hälsomedvetna hushållet då det här kylskåpet garanterar optimal förvaring av alla dina matvaror. 

Recension: En detaljerad recension av Smeg FQ60BDF

Optimal färskhet av livsmedel

Smegs kylfrys FQ60BDF har en anmärkningsvärd uppsättning funktioner som är avsedda att maximera färskheten och bevara näringsvärdet i din mat. Life Plus-zonen är ett extra kallt fack som är utformat för att hålla specifika livsmedel vid optimala temperaturer, vilket förlänger deras hållbarhet. Dessutom rymmer den två frukt- och grönsakslådor som är utrustade med Natural Plus Blue Light-belysning som simulerar naturliga ljusförhållanden. Detta uppmuntrar fortsatt fotosyntes och bidrar därmed till längre hållbarhet för ditt frukt och grönt. 

Mångsidiga lagringsmöjligheter

Mångsidighet är nyckeln när det gäller förvaringsmöjligheterna i Smeg FQ60BDF. Kylskåpet är utrustat med justerbara glashyllor som kan anpassas för att rymma föremål av olika storlek. För att ytterligare öka flexibiliteten är kylskåpsdörren utrustad med sex hyllor, vilket skapar ytterligare utrymme för dina kryddväxter och ofta använda produkter. Frysfacket tillhandahåller 30 liter förvaringsvolym, vilket kan verka litet jämfört med andra kylfrysar, men samtidigt gör detta modellen idealisk för dem som prioriterar större kylkapacitet. Den totala kapaciteten är 346 liter, vilket trots allt är relativt rymligt. 

OBSERVERA: Den genomsnittliga personen behöver vanligtvis en kapacitet på cirka 100 liter, vilket innebär att den här modellen lämpar sig för ett hushåll bestående av tre personer. Självklart går det också bra att fylla upp alla 346 liter helt på egen hand.

Avancerad teknik för kylning och luftkvalitet

Modellen utmärker sig genom sin kylteknik och kontroll av luftkvaliteten. Den har en effektiv fläkt och ett luftflödessystem som säkerställer en jämn fördelning av kall luft i hela kylutrymmet. Denna jämna kylning säkerställer att varje föremål förvaras optimalt, och integrerar den teknik som förbättrar luftkvaliteten och förhindrar obehagliga lukter, vilket bibehåller en fräsch och ren interiör. 

Slutligen eliminerar NoFrost-funktionen behovet av manuell avfrostning, medan funktionerna Quick Freezing och Quick Cooling möjliggör snabb temperatursänkning, vilket är idealiskt för nyligen inlagda varor.

Vad säger användare om Smeg FQ60BDF?

En utmärkande funktion som har fått beröm av användarna är den praktiska isdespensern, som gör det möjligt för användarna att njuta av kylda drycker mycket enkelt. Dessutom erbjuder kyl- och frysfacken gott om utrymme, vilket uppfyller förvaringsbehovet även i de mest hektiska hushållen. Användarna har värdesatt den generösa kapaciteten, som gör att de enkelt kan förvara en mängd olika matvaror och frysta föremål.

Glashyllorna i kyl- och frysfacket har också fått positiv feedback, eftersom de ger enkel åtkomst och en tydlig överblick av de förvarade livsmedlen. Dessa hyllor gör organisationen till en barnlek och ser till att man snabbt hittar och kan hämta sina önskade varor. Vissa användare har dock påpekat de något låga hyllor i dörrarna. Denna mindre nackdel har dock inte påverkat den totala tillfredsställelsen på något betydande sätt, vilket man märker på Smeg FQ60BDF:s totala betyg som ligger på 4,6/5 stjärnor.

Smeg FQ55FXDF

Bästa side-by-side kyl/frys med bra förvaring

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Smeg FQ55FXDF:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Fördelar

 • Modell med två delar: Kylskåp på 387 liter och frys på 152 liter
 • Bra förvaring med hyllor och lådor samt LED-belysning
 • Frys med snabbinfrysning, No Frost och temperaturlarm
 • Ventilerad kylning och elektronisk temperaturstyring

Smeg FQ55FXDF har inte varit med i något officiell experttest, och modellen har alltså inte granskats av experter utifrån bestämda testpunkter.

Konsumenterna som använder Smeg FQ55FXDF i vardagen vet nämligen vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra med den här modellen. Användarna har överlag en väldigt positiv inställning till Smeg FQ55FXDF och modellen får därför en hel del bra recensioner.

Recension: En detaljerad recension av Smeg FQ55FXDF

Kylskåp på 387 liter och frys på 152 liter

Smeg FQ55FXDF är ett side-by-side-kylskåp med både kylskåp och frys. Kylen har en kapacitet på 387 liter och frysen rymmer 152 liter, och den här modellen har alltså två stora förvaringsutrymmen. Trots att Smeg FQ55FXDF är stort är det dock inte marknadens största side-by-side-kylskåp.

Smeg FQ55FXDF har två fryslådor längst ner och ett kylskåp med franska dörrar högst upp.

Kylskåpet har tre glashyllor och fyra lådor, och i dörrarna sitter två flaskhyllor, sex dörrhyllor samt en ägghållare. Frysen har två fryslådor, och den är utrustad med både snabbinfrysning och ett larm som går av om temperaturen blir för hög.

Frysen på Smeg FQ55FXDF har dessutom en infrysningskapacitet på 10 kg per dygn.

Bra funktioner

Smeg FQ55FXDF har ett antal smarta funktioner, till exempel en LED-belysning som gör kylskåpet mer överskådligt, den automatiska avfrostningsfunktionen No Frost samt en ismaskin. För att temperaturen ska hållas kylig och stabil är Smeg FQ55FXDF även försedd med ventilerad kylning, vilket ger en jämn och kall temperatur överallt i modellen.

Modellen har dessutom både en elektronisk display och elektronisk temperaturstyrning. Man kan därmed alltid hålla koll på temperaturen och se att matvarorna förvaras tillräckligt kallt.

Fin design och överskådlig utformning

Överlag tycker användarna riktigt bra om Smeg FQ55FXDF, och olika konsumenter är imponerade av olika egenskaper hos modellen. Många recensioner berättar dock om den fina designen och hur överskådlig modellen är.

Användarna förklarar nämligen att det är otroligt enkelt att hitta utrymme i den här modellen, och den smarta belysningen gör att den redan stora och överskådliga modellen blir ännu lättare att använda.

5 saker att tänka på innan du köper side-by-side kylskåp

 • Storlek och kapacitet

  I allmänhet är side-by-side-kylfrysar större än vanliga kylskåp och frysar. Det rekommenderas att lämna 2,5 till 3 cm på varje sida för att kondensatorn ska fungera korrekt och för att dörrarna ska kunna öppnas helt i önskad riktning. Beroende på hur mycket förvaringsutrymme du vill ha kan kapaciteten variera från 200 liter upp till 700 liter eller mer. För hushåll med två personer räcker 200 liter, medan 400 liter räcker för upp till tre personer. Om du däremot köper en modell för ett hushåll med fyra personer eller mer bör du välja en kapacitet på minst 600 eller 700 liter.

 • Energieffektivitet

  Side-by-side kylar/frysar klassificeras på en energieffektivitetsskala från A++, som är den mest ekonomiska klassificeringen, till G. Det är viktigt att notera att produkter som tidigare fick betyget A eller A+++ på energieffektivitetsskalan nu är märkta med C, D eller E på grund av framsteg i standarder och testmetoder, som har lagt till ytterligare kriterier för att utvärdera och bedöma. Amerikanska kyl- och frysskåp förbrukar ungefär 408 kWh el per år, beroende på klassificeringen. För att beräkna den årliga driftskostnaden för ett kylskåp multiplicerar du helt enkelt energiförbrukningssiffran på etiketten med ditt lokala energipris.

 • Ytterligare funktioner

  Vissa modeller har fosterfri funktion, som förhindrar att is bildas och ser till att kyl/frysen fungerar optimalt. Andra har en isdispenser för krossad eller tärnad is eller separata temperaturkontroller för frysen och kylen. Välj modeller med en smart app eller röststyrning om du vill styra din frys trådlöst. Om du reser mycket kan du leta efter en funktion för semesterläge för att få din kyl/frys att gå in i ett lågeffektiva eller ostyrda läge för en mer energieffektiv drift. Det finns många fler saker som en kyl/frys-marknad kan erbjuda när det gäller funktioner, så se till att kolla upp dem alla och bestäm dig för en utifrån din livsstil, familjestorlek och vilken typ av mat du kommer att förvara mest.

 • Pris

  En side-by-side kylfrys är generellt sett betydligt än vanliga kylskåp och frysar, på grund av deras många funktioner och kraftfullhet. Du kan räkna med att betala runt 25 000 kr för en dyrare modell och till och med upp till 50 000 kr om du vill ha det bästa av det bästa. Ett budgetalternativ kostar ungefär 6 000 kr, men kan innehålla färre funktioner och mindre kapacitet. Du bör välja modell baserat på ditt förvaringsbehov och den övergripande funktionalitet som du vill ha.

 • Kund- och expertomdömen

  För att hjälpa dig att göra det bästa köpvalet har vi inkluderat både användar- och expertomdömen i vår testguide. Användaromdömen kan ge värdefulla insikter om hur pass högljudd kylfrysen är, om funktionerna fungerar korrekt och hur mycket mat som ryms. Expertrecensioner kan bidra med mer tekniska testresultat och jämförelser med andra modeller.

arrow-more

FAQ

Vilka Side-by-Side Kyl/Frys har fått bäst omdömen?
LG GSL360ICEV
Hur testas Side-by-Side Kyl/Frysskåpen?
Side-by-Side Kyl/Frysskåpen bedöms baserat på deras förmåga att upprätthålla en optimal temperatur, även när temperaturen ändras i omgivningen. Man granskar även energiförbrukningen, ljudnivån och användarvänligheten.
Vilken energiklass ska jag välja?
Energiskalan för kylskåp går från A+++ till D. Energimyndigheten berättar att klass A+++ är effektivast men att alla kylskåp på den svenska marknaden tillhör energiklass A+ eller bättre. Enligt experterna bör du dock jämföra den faktiska energiförbrukningen hos olika modeller och inte bara utgå från energiklasserna.

Goda råd vid köp av Side-by-Side Kylskåp

Oavsett om du köper ett side-by-side kylskåp på grund av hushållets storlek eller på grund av den extra lyxen många av dessa skåp medför, lönar det sig alltid att fundera över behov och budget innan det slutliga valet görs. Även om du väljer en dyr modell, är det nämligen inte självklart att den erbjuder de funktioner du prioriterar och det går även att hitta relativt billiga kylskåp med många smarta funktioner, om du ser dig omkring.

Marknaden för side-by-side kylskåp är något av en djungel, men i listan ovanför har vi valt ut de bästa modellerna baserat på kundrecensioner och det finns något för varje smak och plånbok. Väljer du bland dessa modeller kan du vara säker på att få en kvalitetsprodukt, som också tidigare användare har talat gott om efter att ha provat dem själva.

I följande avsnitt går vi igenom några av de saker du ska tänka särskilt på vid köp och användning av side-by-side kylskåp. Du kommer också att hitta några användbara länkar till ytterligare information.

Side-by-Side kylskåp tar större plats

Side-by-side kylskåp härstammar från Amerika, som ju är kända för att göra allting lite större än andra. Kylskåpen i denna artikel är dock inte gjorda varken för eller av amerikaner, men de är ändå betydligt större än konventionella kylskåp.

De flesta förstår omedelbart att dessa modeller är bredare än standard, men var också medveten om att de oftast även är något djupare än den vanliga köksstandarden på 60 cm. Därför kanske inte ett side-by-sideskåp passar in i köksinredningen, trots att det finns tillräckligt utrymme på bredden. Lösningen kan för en del vara att ha kylskåpet stående fritt. Om det blir aktuellt för dig, glöm då inte att försäkra dig om att skåpet har en tillfredsställande design även på sidorna.

Kapaciteten varierar, men inte mycket

Vanliga kylskåp finns i alla storlekar, men så är normalt inte fallet med Side-by-Side. Alla toppmodeller vi har granskat ligger på ungefär 500 liter total kapacitet. Det finns naturligtvis en viss variation och några modeller utmärker sig genom antingen extra stor kyl eller frys. Det är självklart något du bör ta med i beräkningen, om du och din familj har några speciella mönster i vardagen.

Själva infrysningskapaciteten varierar dock mycket och här bör du vara extra uppmärksam om du brukar köpa stora mängder mat att frysa in. Är det fallet ska du välja ett skåp med hög infrysningskapacitet, för ju högre kapacitet, desto fler matvaror kan du stoppa i frysen utan att påverka den generella temperaturen i frysen nämnvärt.

Önskas kallt vatten och is?

Möjligheten att alltid ha kallt vatten och is inom omedelbart räckhåll tilltalar många och dessa funktioner är i många fall en avgörande faktor för beslutet att köpa ett side-by-side kylskåp. Om detta är viktigt för dig finns det flera faktorer du bör undersöka närmare. Exempelvis kan inte alla modeller anslutas direkt till vatten, utan vissa måste manuellt fyllas på med vatten i en behållare.

Notera också att det finns stora variationer vad det gäller iskapacitet. Vissa modeller kan producera 4-5 kg is per dygn, medan andra kanske bara klarar av en tredjedel eller ännu mindre. I vardagen har det kanske inte så stor betydelse, men har du ofta mycket folk hemma är kapaciteten desto viktigare. Vissa modeller erbjuder även möjligheten att göra kolsyrat vatten direkt ur kylen med hjälp av en kolsyrepatron. Så fundera även på detta, om du eller dina gäster uppskattar hemmagjord läsk eller ett glas kallt kolsyrat vatten.

Om du å andra sidan inte räknar med att få användning för dessa funktioner, kan du med fördel titta efter modeller utan dem. I många fall innebär det ett betydligt billigare kylskåp, men inte alltid. På vissa modeller har resurserna istället gått till högre kvalitet och andra spännande funktioner. Frånvaro av ismaskin gör vanligtvis även designen mer stram och slät och ger om inte annat lite mer plats i frysen.

Ett bra förarbete lönar sig

Det har alltid varit klokt att göra en grundlig undersökning inför stora inköp och side-by-side kylskåp är definitivt inget undantag. De är trots allt i de flesta fall betydligt dyrare än konventionella kylskåp.

I denna artikel är dock det mesta av grovgörat redan avklarat, vi har både letat fram kundfavoriterna och analyserat varje modell lite närmare. Med den informationen och ovanstående köpråd, bör du vara rustad för att kunna välja rätt.

Tips och tricks i vardagen

När du valt ut det ideala side-by-side kylskåpet för dig, kan du njuta av det extra utrymmet och de lyxiga funktionerna som vanligtvis kommer med det. Har du valt en av de ovan rekommenderade modellerna, har du dessutom ett driftsäkert och nästan underhållsfritt kylskåp i många år framöver. Det finns dock ett antal saker du själv kan göra för att optimera driften i vardagen. Du kan till exempel påverka strömförbrukning och hygien. Detta tittar vi närmare på i följande avsnitt.

Var medveten om strömförbrukningen

Då side-by-side kylskåp både erbjuder kylskåp, frys och en enorm kapacitet, kommer det inte som någon överraskning att strömförbrukningen är något högre än för ett konventionellt kylskåp. Modern teknologi bidrar dock lyckligtvis till att det blir bättre och bättre och samtliga modeller vi har granskat kommer även med en A+ energimärkning.

Det finns dock även flera saker du själv kan göra för att optimera energiförbrukningen. Exempelvis är det viktigt att inte placera kylskåpet där solen ofta ligger på om dagarna och det ska finnas luftrum både bakom och ovanför skåpet, så att överskottsvärme kan komma undan utan allt för stor energiförbrukning. Om du även låter frysta varor tina i kylen, och låter varm mat svalna innan du ställer in den i kylen, finns det en del att spara.

Det gäller naturligtvis också att hålla dörrarna till kylskåp, och inte minst frys, stängda och bara öppna under så kort tid som möjligt när matvaror ska in eller ut. Den disciplinen behärskar inte barn och unga alltid så bra, men det underlättar att många av modellerna har en varningssignal om dörrarna står öppna för länge.

Vill du läsa lite mer om strömförbrukningen, har Energimyndigheten en artikel där de pratar om just energiförbrukning, och tar upp lite energispartips för bland annat kyl/frys, men även för andra vitvaror.

Optimera hygien med regelbunden rengöring

Ett modernt side-by-side kylskåp är så gott som underhållsfritt. Exempelvis klarar alla toppmodeller själva av allting kring avfrostning och elektroniken styr temperaturer och luftfuktighet automatiskt.

Den vanliga rengöringen kommer du dock inte undan, men en lätt rengöring någon gång i månaden är faktiskt allt som krävs. I denna artikel från Expressen kan du läsa några tips om vad som ska rengöras, och hur. Har det uppstått dåliga lukter i kylskåpet har Expressen även denna artikel, där du kan läsa om ett par enkla knep för att bli av med dem.

Ett vanligt fel som kan leda till dålig lukt är till exempel att man placerar matvaror så att de vidrör den bakre väggen i kylskåpet. Här finns det risk att det fryser fast och att smältvattnet som sedan uppstår kan innehålla matrester. Som många vet krävs det väldigt små mängder bakterier för att det ska utvecklas dåliga lukter.

Bättre rustad för valet

Med denna artikel hoppas vi att du ska känna dig väl förberedd för att kunna välja ett side-by-side kylskåp, som passar perfekt till dig och din familj. Överst i artikeln hittar du en lista över de bästa modellerna på marknaden just nu och i artikeln får du även en del tips och tricks att använda, såväl före som efter köpet.

Från Konsumentmagasinet önskar vi dig lycka till med inköpet och bjuder in dig att bläddra runt mer på sidorna här, och låta dig inspireras av de många andra artiklarna, som på samma grundliga vis guidar dig igenom många olika produktgrupper. Vi har genomgångar av allt från hemelektronik till vitvaror och möbler.

För- och nackdelar med side-by-side-kylskåp

Det stora brittiska testmagasinet Which.co.uk berättar att det finns väldigt tydliga för- och nackdelar med side-by-side-kylskåp, och det är därför mycket man ska tänka på om man funderar på att skaffa ett. Baserat på artikeln från Which.co.uk räknar vi här upp fördelarna och nackdelarna med side-by-side-kylskåp.

Fördelar med side-by-side-kylskåp: 

Ett side-by-side-kylskåpser riktigt fint och imponerande ut i köket.
Side-by-side-kylskåphar otroligt mycket förvaringsutrymme.
Side-by-side-kylskåphar ofta både kylskåp och frys.
Side-by-side-kylskåphar ofta en ismaskin.
Side-by-side-kylskåphar ofta många smarta funktioner, till exempel självavfrostande frys, snabbinfrysning, justerbara hyllor, extra lådor för specialanpassad nedkylning av kött och fisk samt förvaringssystem för flaskor. Experterna rekommenderar dessutom att man väljer en modell som även har en separat termostat, oberoende kylsystem för kylskåp och frys samt en digital display. 

Nackdelar med side-by-side-kylskåp: 

❌ Side-by-side-kylskåp är ofta väldigt dyra, både i inköp och i drift.
❌ Side-by-side-kylskåp tar mycket plats och är ofta för stora för små och medelstora kök. De kan även ha en ganska klumpig uppbyggnad.
❌ Side-by-side-kylskåpär ofta bredare än 90 cm och även djupare än vanliga kylskåp. De kan ha ett djup på 70 cm eller mer, så kontrollera i förväg att kylskåpet överhuvudtaget går att ta in i huset.
❌ Side-by-side-kylskåphar ofta en vattendispenser som kan orsaka problem.
❌ Side-by-side-kylskåphar en lägre fryskapacitet än en enkom frys.
❌ Side-by-side-kylskåpkan enligt experterna ha problem med temperaturen.

Hur ska jag förvara maten i kylskåpet?

Om man är stressad kan det vara lockande att bara ställa in matvarorna i kylskåpet på måfå när man kommer hem med dem. Tretti.se skriver dock att temperaturen kan variera mycket inuti kylskåpet, och var man placerar matvarorna i kylen gör därför stor skillnad.

Vissa kylskåp har dock ventilerad kylning, och i dessa modeller gör ett ventilationssystem att temperaturen är jämn och konstant i hela kylskåpet. Om man har ett kylskåp utan ventilerad kylning kan man dock uppleva stora temperaturskiftningar, och i regel är det då kallast längst ner i kylskåpet eftersom att värme stiger uppåt.

Om du har ett kylskåp utan ventilerad kylning bör du förvara maten enligt följande:

Nedersta hyllorna: Det är i regel kallast längst ner i kylskåpet, och därför ska matvaror som snabbt blir dåliga placeras här. Det kan till exempel vara mjölk, kött och fisk, men även rester från middagen. Även ägg mår bra av att förvaras långt ner i kylen. Många placerar mjölken och äggen i kylskåpsdörren, men man bör tänka på att temperaturen skiftar otroligt mycket där.

Översta hyllorna: Placera frukt och grönsaker högst upp i kylskåpet även om du är van vid att göra motsatsen. Frukt och grönt behöver nämligen inte förvaras så kallt, och om de placeras högst upp göms de dessutom inte undan i en låda och glöms bort. Även ost och smör trivs bäst där det inte är som kallast.

Man bör även tänka på luftfuktigheten. Frukt och grönsaker föredrar i regel en hög luftfuktighet på ungefär 90-95 %, och på så vis är grönsakslådan faktiskt väldigt bra eftersom att den bevarar fukten när den stängs. Det finns dock undantag, och morötter trivs till exempel bättre i en lägre luftfuktighet.

Vad gäller frukt och grönt bör man även tänka på att allting inte ska förvaras kallt. Vissa frukter och grönsaker trivs nämligen bättre på köksbänken än i kylskåpet, och danska Whiteaway.com berättar här vilka:

Frukt och grönsaker som inte ska förvaras kallt: Äpplen, päron, bananer, melon, avokado, tomat, gurka, färsk ingefära, squash och aubergine.

Frukt och grönsaker som ska förvaras kallt: Stenfrukter, bär och andra grönsaker som inte nämns här ovanför.

Hur länge håller maten i kylskåpet?

Hur länge olika livsmedel håller i kylen varierar kraftigt. Vissa håller bara några dagar medan andra kan hålla flera veckor. Det är dock viktigt att kylskåpet har en kall och stabil miljö med en temperatur som inte överstiger 5 grader.

Baserat på information från Livsmedelsverket berättar vi här om hållbarheten och förvaringen av olika livsmedel i kylskåpet:

Kött, fisk och pålägg: Dessa livsmedel ska alltid förvaras kallt, och ju kallare de förvaras, desto längre håller de. För att förlänga hållbarheten på smörgåspålägg, till exempel skinka, korv och leverpastej, är det även bra om du inte låter dem stå framme i flera timmar under helgfrukosten. Om du fryser in kött och fisk ska det packas i en lufttät förpackning och märkas med datum.

Mjölkprodukter: Mejeriprodukter ska förvaras i kylskåp, och hur länge de håller beror mycket på temperaturen. Mjölk som har varit kyld håller ofta längre än bäst före-datumet, medan mjölk som har stått framme i rumstemperatur flera timmar kan bli dålig i förtid. Ställ därför tillbaka mjölken i kylen direkt när du är klar med den. Mjölk, grädde och matfett kan dessutom frysas in.

Frukt och grönsaker: Låt eventuella plastförpackningar sitta kvar. Förpackningen hindrar nämligen frukten från att skrumpna och skyddar även mot gasen eten. Denna gas påskyndar bland annat mognaden och utsöndras från till exempel äpple, banan och tomat.

Om frukten eller grönsakerna ska förvaras i kylen bör man dock låta förpackningen vara lite öppen, alternativt sticka hål i plasten för att motverka kondens. Läs gärna listan här ovanför om vilka frukter och grönsaker som ska förvaras i kylskåpet.

Ägg och ost: Bäst före-datumet för ägg är beräknat på förvaring i rumstemperatur, och ägg som förvaras i kylskåp håller faktiskt flera veckor längre än så. Äggvitor och äggulor som blir över efter bakning eller matlagning kan även frysas in.

Ost kan också frysas in men blir då smulig. Den håller dock länge även i kylskåpet.

Bröd: Bröd blir torrt och tråkigt väldigt snabbt om det förvaras i kylskåp, och det är därför bättre att förvara brödet i rumstemperatur. Man kan även skiva brödet och frysa in det, och sedan ta fram så många skivor man vill ha eftersom.

Hårdbröd ska förvaras torrt och håller nästan hur länge som helst. Mjukt bröd möglar efter ungefär en vecka i rumstemperatur, men vissa brödsorter kan hålla längre än så.

Rester: Om det blir över rester efter middagen som man vill äta senare måste maten kylas ned snabbt. Livsmedelsverket skriver då att man till exempel kan använda sig av ett kallt vattenbad och dela upp maten i mindre portioner. Tillagad mat håller ofta flera dagar i kylskåpet och betydligt längre i frysen.

Titta på datummärkningen

Danska Tv2.dk berättar att datummärkningen är en bra indikation på om maten är bra. Man kan dock aldrig vara 100 % säker, och därför bör man alltid använda sitt sunda förnuft. Mat som smakar och luktar konstigt eller har fel konsistens bör slängas även om datummärkningen säger att den är bra.

Livsmedelsverket förklarar dock att det är skillnad på “Bäst före” och “Sista förbrukningsdag”.

Varor som är märkta med en sista förbrukningsdag är inte säkra att äta efter det datumet. Matvaror med ett bäst före-datum är däremot ofta okej att äta även efter det datumet, och här får man titta, smaka och lukta på maten för att avgöra om den fortfarande är bra.

Hur länge håller maten i frysen?

Många side-by-side-kylskåp har även en inbyggd frys, och för att maten ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att frysen aldrig blir varmare än -18 grader. Det ska alltså alltid vara -18 grader eller kallare i frysen, och anledningen till detta är att all bakterietillväxt upphör vid den temperaturen.

Baserat på information från både Allers.se och Råd & Rön har vi här sammanställt en lista över hur länge olika livsmedel håller i frysen. Denna lista kan användas som en riktlinje, men glöm inte bort att även använda ditt sunda förnuft. Om maten har fel konsistens, luktar illa eller smakar konstigt ska den slängas. Feta livsmedel har i regel en kortare hållbarhet än magra eftersom att fettet härsknar i frysen.

Grönsaker: 12 månader
Matbröd: 12 månader
Fläskkött: 4 månader
Fet fisk (t.ex. lax): 2-3 månader
Mager fisk (t.ex. torsk): 6-12 månader
Mjölk: 3 månader
Smör: 3 månader
Ost: 3 månader
Bär och frukt (t.ex. vinbär och blåbär): 12 månader
Kakor, tårtor och bullar med fett i: 3 månader
Köttfärs och charkvaror: 2-3 månader
Magert kött (t.ex. vilt och kycklingfiléer): 12 månader
Fetare kött (t.ex. högrev och lamm): 6 månader  

När man använder frysta livsmedel är det även viktigt att tina dem på rätt sätt. Frysta varor bör nämligen tina i kylskåp för att de ska behålla så mycket struktur och vätska som möjligt.

Tips för när du fryser in mat

När man har en frys kan man frysa in matvaror som man annars hade behövt kasta. När man fryser in mat avstannar nämligen bakterietillväxten som gör att maten blir dålig.

Precis som i kylskåpet spelar det dock roll hur man placerar maten, och om infrysningen sker på rätt sätt bevaras matens kvalitet och du kan spara både utrymme och pengar. Baserat på artiklar från danska Dr.dk berättar vi här hur man går tillväga när man fryser in mat:

Packa alltid om kött: Man ska alltid packa om kött innan man fryser in det. Vissa förpackningar från butiken tål nämligen inte frost medan andra isolerar så bra att de hindrar köttet från att frysa. Det kan dock vara svårt att skilja på dessa olika förpackningar, och därför rekommenderar experten att man alltid packar om kött när man fryser in det.

Använd fryspåsar: Kött ska som sagt alltid packas om, och det ska då helst packas i fryspåsar. Vissa har för vana att frysa in mat i plastlådor, men större förpackningar gör bara att frysen förbrukar mer energi. Använd därför fryspåsar när du ska frysa in matvaror, och se till att påsarna är avsedda för nedfrysning. Kontrollera även att påsen antingen är märkt med “för livsmedel” eller en symbol med ett glas och en gaffel, vilket enligt Livsmedelsverket innebär att påsen är säker att använda med mat. Andra plastpåsar kan innehålla skadliga kemikalier.

Tryck ut luften ur påsen: Se till att det är så lite luft som möjligt i påsen när du fryser in maten. Mindre luft, och därmed mindre syre, gör nämligen att maten oxiderar mindre och minskar risken för frostskador.

Frys in maten på en gång: Av både kvalitets- och säkerhetsskälska manalltid frysa in maten så snabbt som möjligt, både middagsrester och nyinköpta matvaror. När man fryser ned maten snabbt stoppas nämligen bakterietillväxten snabbare, och en snabb infrysning hindrar även maten från att bli tråkig och smaklös när man sedan ska äta den. Om man till exempel ska frysa in stora mängder rester bör man fördela detta i mindre portioner för att maten ska frysa snabbare.

Frys inte in maten två gånger: Om en matvara har varit fryst en gång ska den inte frysas in igen.

Jämn fördelning: Om man fryser in flera saker samtidigt bör de placeras på olika ställen i frysen.

Avfrosta frysen: En frys är mest effektiv när den är avfrostad, eftersom att det då inte sitter stora isklumpar på sidorna. Vissa frysar har en automatiskt avfrostningsfunktion och sköter därmed detta själva.

Använd snabbinfrysningen: Om din frys har en snabbinfrysningsfunktion bör du använda den när du fryser in större mängder mat.

Använd en separat kyl för vin. Olika sorters viner bör förvaras i olika temperaturer för bästa smak. Läs mer i vårt vinkyl-test.

Läs även: Fristående kylskåp (Bäst i test).

Kontrollera energimärkningen på ditt kylskåp

Energimärkningen på kylskåp och frysar berättar något om modellernas förbrukning, och när man köper en ny kyl eller frys är det därför en bra idé att titta på just energimärkningen. Energimärkningen är obligatorisk och finns därför på alla modeller.

Energimärkningen kan dock vara lite besvärlig att läsa av, så baserat på information från Energimyndigheten hjälper vi dig här att förstå märket lite bättre:

Energimärkningen är en rektangulär etikett som högst upp visar olika färgkodade energiklasser. För kylar och frysar går den skalan från A+++ till D, där A+++ är mest energieffektivt. Alla modeller som säljs i Sverige tillhör energiklass A+ eller bättre.

Under energiklasserna visas den årliga energianvändningen i kWh/annum, alltså kilowattimmar/år. Längst ner på etiketten anges volymen för kyl och frys i liter samt ljudnivån i decibel.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta