Side-by-Side Kyl/Frys Test – Hitta de bästa Side-by-Side kylskåpen här

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

 

I urvalet av de bästa side-by-side kylskåpen har vi lagt stor vikt på hur konsumenterna bedömer modellerna efter att ha köpt och använt dem en tid. Därför har vi läst ett stort antal kundrecensioner hos vitvaruportaler som Whiteaway och danska Skousen.

En användarrecension kan givetvis inte stå ensam, men genom att sammanställa en genomsnittlig värdering utifrån flera konsumenter, uppnår vi en verklighetstrogen bild av produkten. Av de side-by-side kyl/frysskåp som fått bäst kundrecensioner har vi valt ut de bästa, baserat på en bedömning av skåpens övriga specifikationer.

Den här artikeln innehåller:

🔸 Genomgång av marknadens bästa side-by-side-kylskåp 
🔸 Goda råd vid köp av side-by-side-kylskåp 
🔸 Fördelar och nackdelar med side-by-side-kylskåp 
🔸 Information om hur matvaror ska förvaras i kylskåpet och frysen 
🔸 Förklaring av energimärkningen 
🔸 Använda testkällor samt länkar för vidare läsning

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


LG GSL360ICEV 

Rekommenderas av det brittiska testmagasinet Which.co.uk

LG GSL360ICEV

Modellen LG GSL360ICEV har granskats av experter från Storbritanniens största testmagasin – Which.co.uk. De testar kontinuerligt olika konsumentprodukter för att konsumenterna ska kunna få en bredare överblick över produkterna på marknaden innan de köper något.

Which.co.uk har även provat LG GSL360ICEV och bedömt modellen utifrån specifika testpunkter, och eftersom att modellen klarar sig fint i undersökningen får den en bra recension av experterna.

Modell med både frys och kylskåp

LG GSL360ICEV är ett fint side-by-side-kylskåp med ett klassiskt utseende i rostfritt stål, och trots att modellen är stor är den faktiskt inte särskilt dyr i drift. Detta beror på att modellen tillhör en av marknadens bättre energiklasser, nämligen A+. LG GSL360ICEV är en tudelad modell som både har en kyldel och en frysdel.

Kylskåpet är stort och har en kapacitet på 394 liter, och eftersom att frysen rymmer 197 liter är den också stor. Den här modellen är därför ett bra alternativ för konsumenten som behöver mycket utrymme. Trots att modellen är stor har den dock en ljudnivå på bara 39 dB, och den lever därför inte om särskilt mycket.

Många funktioner

LG GSL360ICEV åbenLG GSL360ICEV har väldigt många funktioner. Modellen är till exempel utrustad med ventilerad kylning, vilket säkerställer att både kylskåpet och frysen håller en jämn temperatur i hela utrymmet. Den här modellen ser även till att luftfuktigheten alltid är jämn, och detta förlänger hållbarheten på matvarorna.

Det finns även en invändig LED-belysning, och modellen har både en elektronisk display och elektronisk temperaturstyrning. Detta gör att man alltid kan vara säker på att både kylskåpet och frysen håller exakt rätt temperatur.

LG GSL360ICEV är dessutom utrustad med direkt vattentillförsel och ismaskin, och funktionen No Frost ser till att man inte behöver avfrosta modellen manuellt. LG GSL360ICEV har även en snabbinfrysningsfunktion och kan frysa in 12 kg per dygn.

Kylskåpet är inrett med både dörrhyllor, hyllor och grönsakslådor, och även frysen har lådor.

Massor av utrymme

LG GSL360ICEV har granskats det brittiska testmagasinet Which.co.uk, både separat och i ett test tillsammans med fyra andra modeller. Experterna kommer fram till att LG GSL360ICEV är ett av marknadens största side-by-side-kylskåp. Det är dock även välfungerande och kyler ned matvarorna snabbt och håller en kall och exakt temperatur, och båda dessa faktorer är väldigt viktiga vid matförvaring.

Experterna framhäver dessutom att LG GSL360ICEV är väldigt energieffektiv och enkel att använda, men de påpekar även att rengöringen kan vara lite besvärlig.

Utvalda fördelar med LG GSL360ICEV:
 Kylskåp på 394 liter och frys på 197 liter
 Energiklass A+
 Ventilerad kylning
 Elektronisk display och temperaturstyring
 No Frost och snabbinfrysning


Smeg FQ55FXDF

 

 

Smeg FQ55FXDF har inte varit med i något officiell experttest, och modellen har alltså inte granskats av experter utifrån bestämda testpunkter.

Konsumenterna som använder Smeg FQ55FXDF i vardagen vet nämligen vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra med den här modellen. Användarna har överlag en väldigt positiv inställning till Smeg FQ55FXDF och modellen får därför en hel del bra recensioner.

Kylskåp på 387 liter och frys på 152 liter

Smeg FQ55FXDF är ett side-by-side-kylskåp med både kylskåp och frys. Kylen har en kapacitet på 387 liter och frysen rymmer 152 liter, och den här modellen har alltså två stora förvaringsutrymmen. Trots att Smeg FQ55FXDF är stort är det dock inte marknadens största side-by-side-kylskåp.

Smeg FQ55FXDF har två fryslådor längst ner och ett kylskåp med franska dörrar högst upp.

Kylskåpet har tre glashyllor och fyra lådor, och i dörrarna sitter två flaskhyllor, sex dörrhyllor samt en ägghållare. Frysen har två fryslådor, och den är utrustad med både snabbinfrysning och ett larm som går av om temperaturen blir för hög.

Frysen på Smeg FQ55FXDF har dessutom en infrysningskapacitet på 10 kg per dygn.

Bra funktioner

Smeg FQ55FXDF har ett antal smarta funktioner, till exempel en LED-belysning som gör kylskåpet mer överskådligt, den automatiska avfrostningsfunktionen No Frost samt en ismaskin. För att temperaturen ska hållas kylig och stabil är Smeg FQ55FXDF även försedd med ventilerad kylning, vilket ger en jämn och kall temperatur överallt i modellen.

Modellen har dessutom både en elektronisk display och elektronisk temperaturstyrning. Man kan därmed alltid hålla koll på temperaturen och se att matvarorna förvaras tillräckligt kallt.

Fin design och överskådlig utformning

Överlag tycker användarna riktigt bra om Smeg FQ55FXDF, och olika konsumenter är imponerade av olika egenskaper hos modellen. Många recensioner berättar dock om den fina designen och hur överskådlig modellen är.

Användarna förklarar nämligen att det är otroligt enkelt att hitta utrymme i den här modellen, och den smarta belysningen gör att den redan stora och överskådliga modellen blir ännu lättare att använda.

Utvalda fördelar med Smeg FQ55FXDF: 
Modell med två delar: Kylskåp på 387 liter och frys på 152 liter
 Bra förvaring med hyllor och lådor samt LED-belysning
 Frys med snabbinfrysning, No Frost och temperaturlarm
 Ventilerad kylning och elektronisk temperaturstyring


Goda råd vid köp av Side-by-Side Kylskåp

Oavsett om du köper ett side-by-side kylskåp på grund av hushållets storlek eller på grund av den extra lyxen många av dessa skåp medför, lönar det sig alltid att fundera över behov och budget innan det slutliga valet görs. Även om du väljer en dyr modell, är det nämligen inte självklart att den erbjuder de funktioner du prioriterar och det går även att hitta relativt billiga kylskåp med många smarta funktioner, om du ser dig omkring.

Marknaden för side-by-side kylskåp är något av en djungel, men i listan ovanför har vi valt ut de bästa modellerna baserat på kundrecensioner och det finns något för varje smak och plånbok. Väljer du bland dessa modeller kan du vara säker på att få en kvalitetsprodukt, som också tidigare användare har talat gott om efter att ha provat dem själva.

I följande avsnitt går vi igenom några av de saker du ska tänka särskilt på vid köp och användning av side-by-side kylskåp. Du kommer också att hitta några användbara länkar till ytterligare information.

Side-by-Side kylskåp tar större plats
Side-by-side kylskåp härstammar från Amerika, som ju är kända för att göra allting lite större än andra. Kylskåpen i denna artikel är dock inte gjorda varken för eller av amerikaner, men de är ändå betydligt större än konventionella kylskåp.

De flesta förstår omedelbart att dessa modeller är bredare än standard, men var också medveten om att de oftast även är något djupare än den vanliga köksstandarden på 60 cm. Därför kanske inte ett side-by-sideskåp passar in i köksinredningen, trots att det finns tillräckligt utrymme på bredden. Lösningen kan för en del vara att ha kylskåpet stående fritt. Om det blir aktuellt för dig, glöm då inte att försäkra dig om att skåpet har en tillfredsställande design även på sidorna.

Kapaciteten varierar, men inte mycket
Vanliga kylskåp finns i alla storlekar, men så är normalt inte fallet med Side-by-Side. Alla toppmodeller vi har granskat ligger på ungefär 500 liter total kapacitet. Det finns naturligtvis en viss variation och några modeller utmärker sig genom antingen extra stor kyl eller frys. Det är självklart något du bör ta med i beräkningen, om du och din familj har några speciella mönster i vardagen.

Själva infrysningskapaciteten varierar dock mycket och här bör du vara extra uppmärksam om du brukar köpa stora mängder mat att frysa in. Är det fallet ska du välja ett skåp med hög infrysningskapacitet, för ju högre kapacitet, desto fler matvaror kan du stoppa i frysen utan att påverka den generella temperaturen i frysen nämnvärt.

Önskas kallt vatten och is?
Möjligheten att alltid ha kallt vatten och is inom omedelbart räckhåll tilltalar många och dessa funktioner är i många fall en avgörande faktor för beslutet att köpa ett side-by-side kylskåp. Om detta är viktigt för dig finns det flera faktorer du bör undersöka närmare. Exempelvis kan inte alla modeller anslutas direkt till vatten, utan vissa måste manuellt fyllas på med vatten i en behållare.

Notera också att det finns stora variationer vad det gäller iskapacitet. Vissa modeller kan producera 4-5 kg is per dygn, medan andra kanske bara klarar av en tredjedel eller ännu mindre. I vardagen har det kanske inte så stor betydelse, men har du ofta mycket folk hemma är kapaciteten desto viktigare. Vissa modeller erbjuder även möjligheten att göra kolsyrat vatten direkt ur kylen med hjälp av en kolsyrepatron. Så fundera även på detta, om du eller dina gäster uppskattar hemmagjord läsk eller ett glas kallt kolsyrat vatten.

Om du å andra sidan inte räknar med att få användning för dessa funktioner, kan du med fördel titta efter modeller utan dem. I många fall innebär det ett betydligt billigare kylskåp, men inte alltid. På vissa modeller har resurserna istället gått till högre kvalitet och andra spännande funktioner. Frånvaro av ismaskin gör vanligtvis även designen mer stram och slät och ger om inte annat lite mer plats i frysen.

Ett bra förarbete lönar sig
Det har alltid varit klokt att göra en grundlig undersökning inför stora inköp och side-by-side kylskåp är definitivt inget undantag. De är trots allt i de flesta fall betydligt dyrare än konventionella kylskåp.

I denna artikel är dock det mesta av grovgörat redan avklarat, vi har både letat fram kundfavoriterna och analyserat varje modell lite närmare. Med den informationen och ovanstående köpråd, bör du vara rustad för att kunna välja rätt.

Vill du ändå läsa mer tips och råd, kan vi bland annat rekommendera denna artikel från det danska konsumentrådet Tænk, som går till botten med olika kriterier och fokusområden. Artikeln är dock endast tillgänglig för prenumeranter

Tips och tricks i vardagen
När du valt ut det ideala side-by-side kylskåpet för dig, kan du njuta av det extra utrymmet och de lyxiga funktionerna som vanligtvis kommer med det. Har du valt en av de ovan rekommenderade modellerna, har du dessutom ett driftsäkert och nästan underhållsfritt kylskåp i många år framöver. Det finns dock ett antal saker du själv kan göra för att optimera driften i vardagen. Du kan till exempel påverka strömförbrukning och hygien. Detta tittar vi närmare på i följande avsnitt.

Var medveten om strömförbrukningen
Då side-by-side kylskåp både erbjuder kylskåp, frys och en enorm kapacitet, kommer det inte som någon överraskning att strömförbrukningen är något högre än för ett konventionellt kylskåp. Modern teknologi bidrar dock lyckligtvis till att det blir bättre och bättre och samtliga modeller vi har granskat kommer även med en A+ energimärkning.

Det finns dock även flera saker du själv kan göra för att optimera energiförbrukningen. Exempelvis är det viktigt att inte placera kylskåpet där solen ofta ligger på om dagarna och det ska finnas luftrum både bakom och ovanför skåpet, så att överskottsvärme kan komma undan utan allt för stor energiförbrukning. Om du även låter frysta varor tina i kylen, och låter varm mat svalna innan du ställer in den i kylen, finns det en del att spara.

Det gäller naturligtvis också att hålla dörrarna till kylskåp, och inte minst frys, stängda och bara öppna under så kort tid som möjligt när matvaror ska in eller ut. Den disciplinen behärskar inte barn och unga alltid så bra, men det underlättar att många av modellerna har en varningssignal om dörrarna står öppna för länge.

Vill du läsa lite mer om strömförbrukningen, har Energimyndigheten en artikel där de pratar om just energiförbrukning, och tar upp lite energispartips för bland annat kyl/frys, men även för andra vitvaror.

Optimera hygien med regelbunden rengöring
Ett modernt side-by-side kylskåp är så gott som underhållsfritt. Exempelvis klarar alla toppmodeller själva av allting kring avfrostning och elektroniken styr temperaturer och luftfuktighet automatiskt.

Den vanliga rengöringen kommer du dock inte undan, men en lätt rengöring någon gång i månaden är faktiskt allt som krävs. I denna artikel från Expressen kan du läsa några tips om vad som ska rengöras, och hur. Har det uppstått dåliga lukter i kylskåpet har Expressen även denna artikel, där du kan läsa om ett par enkla knep för att bli av med dem.

Ett vanligt fel som kan leda till dålig lukt är till exempel att man placerar matvaror så att de vidrör den bakre väggen i kylskåpet. Här finns det risk att det fryser fast och att smältvattnet som sedan uppstår kan innehålla matrester. Som många vet krävs det väldigt små mängder bakterier för att det ska utvecklas dåliga lukter.

Bättre rustad för valet
Med denna artikel hoppas vi att du ska känna dig väl förberedd för att kunna välja ett side-by-side kylskåp, som passar perfekt till dig och din familj. Överst i artikeln hittar du en lista över de bästa modellerna på marknaden just nu och i artikeln får du även en del tips och tricks att använda, såväl före som efter köpet.

Från Konsumentmagasinet önskar vi dig lycka till med inköpet och bjuder in dig att bläddra runt mer på sidorna här, och låta dig inspireras av de många andra artiklarna, som på samma grundliga vis guidar dig igenom många olika produktgrupper. Vi har genomgångar av allt från hemelektronik till vitvaror och möbler.


För- och nackdelar med side-by-side-kylskåp

Det stora brittiska testmagasinet Which.co.uk berättar att det finns väldigt tydliga för- och nackdelar med side-by-side-kylskåp, och det är därför mycket man ska tänka på om man funderar på att skaffa ett. Baserat på artikeln från Which.co.uk räknar vi här upp fördelarna och nackdelarna med side-by-side-kylskåp.

Fördelar med side-by-side-kylskåp: 

Ett side-by-side-kylskåpser riktigt fint och imponerande ut i köket.
Side-by-side-kylskåphar otroligt mycket förvaringsutrymme.
Side-by-side-kylskåphar ofta både kylskåp och frys.
Side-by-side-kylskåphar ofta en ismaskin.
Side-by-side-kylskåphar ofta många smarta funktioner, till exempel självavfrostande frys, snabbinfrysning, justerbara hyllor, extra lådor för specialanpassad nedkylning av kött och fisk samt förvaringssystem för flaskor. Experterna rekommenderar dessutom att man väljer en modell som även har en separat termostat, oberoende kylsystem för kylskåp och frys samt en digital display. 

Nackdelar med side-by-side-kylskåp: 

❌ Side-by-side-kylskåp är ofta väldigt dyra, både i inköp och i drift.
❌ Side-by-side-kylskåp tar mycket plats och är ofta för stora för små och medelstora kök. De kan även ha en ganska klumpig uppbyggnad.
❌ Side-by-side-kylskåpär ofta bredare än 90 cm och även djupare än vanliga kylskåp. De kan ha ett djup på 70 cm eller mer, så kontrollera i förväg att kylskåpet överhuvudtaget går att ta in i huset.
❌ Side-by-side-kylskåphar ofta en vattendispenser som kan orsaka problem.
❌ Side-by-side-kylskåphar en lägre fryskapacitet än en enkom frys.
❌ Side-by-side-kylskåpkan enligt experterna ha problem med temperaturen.


Hur ska jag förvara maten i kylskåpet?

kylskåpetOm man är stressad kan det vara lockande att bara ställa in matvarorna i kylskåpet på måfå när man kommer hem med dem. Tretti.se skriver dock att temperaturen kan variera mycket inuti kylskåpet, och var man placerar matvarorna i kylen gör därför stor skillnad.

Vissa kylskåp har dock ventilerad kylning, och i dessa modeller gör ett ventilationssystem att temperaturen är jämn och konstant i hela kylskåpet. Om man har ett kylskåp utan ventilerad kylning kan man dock uppleva stora temperaturskiftningar, och i regel är det då kallast längst ner i kylskåpet eftersom att värme stiger uppåt.

Om du har ett kylskåp utan ventilerad kylning bör du förvara maten enligt följande:

Nedersta hyllorna: Det är i regel kallast längst ner i kylskåpet, och därför ska matvaror som snabbt blir dåliga placeras här. Det kan till exempel vara mjölk, kött och fisk, men även rester från middagen. Även ägg mår bra av att förvaras långt ner i kylen. Många placerar mjölken och äggen i kylskåpsdörren, men man bör tänka på att temperaturen skiftar otroligt mycket där.

Översta hyllorna: Placera frukt och grönsaker högst upp i kylskåpet även om du är van vid att göra motsatsen. Frukt och grönt behöver nämligen inte förvaras så kallt, och om de placeras högst upp göms de dessutom inte undan i en låda och glöms bort. Även ost och smör trivs bäst där det inte är som kallast.

Man bör även tänka på luftfuktigheten. Frukt och grönsaker föredrar i regel en hög luftfuktighet på ungefär 90-95 %, och på så vis är grönsakslådan faktiskt väldigt bra eftersom att den bevarar fukten när den stängs. Det finns dock undantag, och morötter trivs till exempel bättre i en lägre luftfuktighet.

Vad gäller frukt och grönt bör man även tänka på att allting inte ska förvaras kallt. Vissa frukter och grönsaker trivs nämligen bättre på köksbänken än i kylskåpet, och danska Whiteaway.com berättar här vilka:

Frukt och grönsaker som inte ska förvaras kallt: Äpplen, päron, bananer, melon, avokado, tomat, gurka, färsk ingefära, squash och aubergine.

Frukt och grönsaker som ska förvaras kallt: Stenfrukter, bär och andra grönsaker som inte nämns här ovanför.


Hur länge håller maten i kylskåpet?

Hur länge olika livsmedel håller i kylen varierar kraftigt. Vissa håller bara några dagar medan andra kan hålla flera veckor. Det är dock viktigt att kylskåpet har en kall och stabil miljö med en temperatur som inte överstiger 5 grader.

Baserat på information från Livsmedelsverket berättar vi här om hållbarheten och förvaringen av olika livsmedel i kylskåpet:

Kött, fisk och påläggKött, fisk och pålägg: Dessa livsmedel ska alltid förvaras kallt, och ju kallare de förvaras, desto längre håller de. För att förlänga hållbarheten på smörgåspålägg, till exempel skinka, korv och leverpastej, är det även bra om du inte låter dem stå framme i flera timmar under helgfrukosten. Om du fryser in kött och fisk ska det packas i en lufttät förpackning och märkas med datum.

Mjölkprodukter: Mejeriprodukter ska förvaras i kylskåp, och hur länge de håller beror mycket på temperaturen. Mjölk som har varit kyld håller ofta längre än bäst före-datumet, medan mjölk som har stått framme i rumstemperatur flera timmar kan bli dålig i förtid. Ställ därför tillbaka mjölken i kylen direkt när du är klar med den. Mjölk, grädde och matfett kan dessutom frysas in.

Frukt och grönsakerFrukt och grönsaker: Låt eventuella plastförpackningar sitta kvar. Förpackningen hindrar nämligen frukten från att skrumpna och skyddar även mot gasen eten. Denna gas påskyndar bland annat mognaden och utsöndras från till exempel äpple, banan och tomat.

Om frukten eller grönsakerna ska förvaras i kylen bör man dock låta förpackningen vara lite öppen, alternativt sticka hål i plasten för att motverka kondens. Läs gärna listan här ovanför om vilka frukter och grönsaker som ska förvaras i kylskåpet.

Ägg och ost: Bäst före-datumet för ägg är beräknat på förvaring i rumstemperatur, och ägg som förvaras i kylskåp håller faktiskt flera veckor längre än så. Äggvitor och äggulor som blir över efter bakning eller matlagning kan även frysas in.

Ost kan också frysas in men blir då smulig. Den håller dock länge även i kylskåpet.

BrödBröd: Bröd blir torrt och tråkigt väldigt snabbt om det förvaras i kylskåp, och det är därför bättre att förvara brödet i rumstemperatur. Man kan även skiva brödet och frysa in det, och sedan ta fram så många skivor man vill ha eftersom.

Hårdbröd ska förvaras torrt och håller nästan hur länge som helst. Mjukt bröd möglar efter ungefär en vecka i rumstemperatur, men vissa brödsorter kan hålla längre än så.

Rester: Om det blir över rester efter middagen som man vill äta senare måste maten kylas ned snabbt. Livsmedelsverket skriver då att man till exempel kan använda sig av ett kallt vattenbad och dela upp maten i mindre portioner. Tillagad mat håller ofta flera dagar i kylskåpet och betydligt längre i frysen.

Titta på datummärkningen

Danska Tv2.dk berättar att datummärkningen är en bra indikation på om maten är bra. Man kan dock aldrig vara 100 % säker, och därför bör man alltid använda sitt sunda förnuft. Mat som smakar och luktar konstigt eller har fel konsistens bör slängas även om datummärkningen säger att den är bra.

datummärkningenLivsmedelsverket förklarar dock att det är skillnad på “Bäst före” och “Sista förbrukningsdag”.

Varor som är märkta med en sista förbrukningsdag är inte säkra att äta efter det datumet. Matvaror med ett bäst före-datum är däremot ofta okej att äta även efter det datumet, och här får man titta, smaka och lukta på maten för att avgöra om den fortfarande är bra.


Hur länge håller maten i frysen?

Många side-by-side-kylskåp har även en inbyggd frys, och för att maten ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att frysen aldrig blir varmare än -18 grader. Det ska alltså alltid vara -18 grader eller kallare i frysen, och anledningen till detta är att all bakterietillväxt upphör vid den temperaturen.

Baserat på information från både Allers.se och Råd & Rön har vi här sammanställt en lista över hur länge olika livsmedel håller i frysen. Denna lista kan användas som en riktlinje, men glöm inte bort att även använda ditt sunda förnuft. Om maten har fel konsistens, luktar illa eller smakar konstigt ska den slängas. Feta livsmedel har i regel en kortare hållbarhet än magra eftersom att fettet härsknar i frysen.

Forskellig matGrönsaker: 12 månader
Matbröd: 12 månader
Fläskkött: 4 månader
Fet fisk (t.ex. lax): 2-3 månader
Mager fisk (t.ex. torsk): 6-12 månader
Mjölk: 3 månader
Smör: 3 månader
Ost: 3 månader
Bär och frukt (t.ex. vinbär och blåbär): 12 månader
Kakor, tårtor och bullar med fett i: 3 månader
Köttfärs och charkvaror: 2-3 månader
Magert kött (t.ex. vilt och kycklingfiléer): 12 månader
Fetare kött (t.ex. högrev och lamm): 6 månader  

När man använder frysta livsmedel är det även viktigt att tina dem på rätt sätt. Frysta varor bör nämligen tina i kylskåp för att de ska behålla så mycket struktur och vätska som möjligt.


Tips för när du fryser in mat

Tips för när du fryser in mat

När man har en frys kan man frysa in matvaror som man annars hade behövt kasta. När man fryser in mat avstannar nämligen bakterietillväxten som gör att maten blir dålig.

Precis som i kylskåpet spelar det dock roll hur man placerar maten, och om infrysningen sker på rätt sätt bevaras matens kvalitet och du kan spara både utrymme och pengar. Baserat på artiklar från danska Dr.dk och Tænk.dk berättar vi här hur man går tillväga när man fryser in mat:

Packa alltid om kött: Man ska alltid packa om kött innan man fryser in det. Vissa förpackningar från butiken tål nämligen inte frost medan andra isolerar så bra att de hindrar köttet från att frysa. Det kan dock vara svårt att skilja på dessa olika förpackningar, och därför rekommenderar experten att man alltid packar om kött när man fryser in det.

Använd fryspåsar: Kött ska som sagt alltid packas om, och det ska då helst packas i fryspåsar. Vissa har för vana att frysa in mat i plastlådor, men större förpackningar gör bara att frysen förbrukar mer energi. Använd därför fryspåsar när du ska frysa in matvaror, och se till att påsarna är avsedda för nedfrysning. Kontrollera även att påsen antingen är märkt med “för livsmedel” eller en symbol med ett glas och en gaffel, vilket enligt Livsmedelsverket innebär att påsen är säker att använda med mat. Andra plastpåsar kan innehålla skadliga kemikalier.

Tryck ut luften ur påsen: Se till att det är så lite luft som möjligt i påsen när du fryser in maten. Mindre luft, och därmed mindre syre, gör nämligen att maten oxiderar mindre och minskar risken för frostskador.

Frys in maten på en gång: Av både kvalitets- och säkerhetsskälska manalltid frysa in maten så snabbt som möjligt, både middagsrester och nyinköpta matvaror. När man fryser ned maten snabbt stoppas nämligen bakterietillväxten snabbare, och en snabb infrysning hindrar även maten från att bli tråkig och smaklös när man sedan ska äta den. Om man till exempel ska frysa in stora mängder rester bör man fördela detta i mindre portioner för att maten ska frysa snabbare.

Frys inte in matentvå gånger: Om en matvara har varit fryst en gång ska den inte frysas in igen.

Jämn fördelning: Om man fryser in flera saker samtidigt bör de placeras på olika ställen i frysen.

Avfrosta frysen: En frys är mest effektiv när den är avfrostad, eftersom att det då inte sitter stora isklumpar på sidorna. Vissa frysar har en automatiskt avfrostningsfunktion och sköter därmed detta själva.

Använd snabbinfrysningen: Om din frys har en snabbinfrysningsfunktion bör du använda den när du fryser in större mängder mat.


Hur länge hålls den frysta maten kall vid ett strömavbrott?

Scandomestic SB300A++ frysMan kan inte skydda sig mot strömavbrott, och därför är det viktigt att frysen kan hålla maten tillräckligt kall för att den inte ska börja tina om strömmen går. I en artikel från det danska konsumentrådet Tænk berättar experterna att de flesta frysar ändå kan hålla kylan länge vid ett strömavbrott.

Experterna förklarar dock att det skiljer väldigt mycket mellan olika frysar. När Tænk undersökte detta på utvalda modeller kom de nämligen fram till att den bästa frysen håller maten kall i över 30 timmar medan den sämsta bara klarar av att hålla kylan i 7,5 timme.

Om du vill försäkra dig om att maten i frysen förvaras tillräckligt kallt kan du köpa en modell med ett varningssystem som meddelar konsumenten så fort temperaturen blir för hög i frysen.

Om du råkar ut för ett strömavbrott är det dessutom väldigt viktigt att hålla dörren till frysen stängd, eftersom att frysen då kan bevara kylan längre.


Kontrollera energimärkningen på ditt kylskåp

Energimärkningen på kylskåp och frysar berättar något om modellernas förbrukning, och när man köper en ny kyl eller frys är det därför en bra idé att titta på just energimärkningen. Energimärkningen är obligatorisk och finns därför på alla modeller.
energimärkningen

Energimärkningen kan dock vara lite besvärlig att läsa av, så baserat på information från Energimyndigheten hjälper vi dig här att förstå märket lite bättre:

Energimärkningen är en rektangulär etikett som högst upp visar olika färgkodade energiklasser. För kylar och frysar går den skalan från A+++ till D, där A+++ är mest energieffektivt. Alla modeller som säljs i Sverige tillhör energiklass A+ eller bättre.

Under energiklasserna visas den årliga energianvändningen i kWh/annum, alltså kilowattimmar/år. Längst ner på etiketten anges volymen för kyl och frys i liter samt ljudnivån i decibel.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Bosch KAD90VI20 

5 av 5 stjärnor hos WhiteAway
✅ 5 av 5 stjärnor hos danska Skousen

Bosch KAD90VI20

.
Utrymme och övriga specifikationer 

Med 370 liter kylutrymme hör Bosch KAD90VI20 till de Side-by-sideskåp som erbjuder störst kylskåp. Det går dock inte ut över frysen, som med sina 163 liter är av standardstorlek. Modellen får också toppbetyg av användare. Priset är mycket rimligt jämfört med konkurrenterna och modellen ger dig fri tillgång till både kallt vatten, krossad is och isbitar.

Med en uppskattad förbrukning på 436 kWh per år får modellen en A+ energimärkning. Designen är modern och minimalistisk, med finish i rostfritt stål och höga smala handtag, som ger enkel åtkomst för såväl stora som små.

Bosch KAD90VI20 indeni

Särskilda fördelar med Bosch KAD90VI20 

Bosch KAD90VI20 särskiljer sig inte mycket designmässigt. Men vi talar ändå om en märkesvara och det framgår av dess egenskaper och funktioner. En av de tillfredsställda användarna konstaterar bland annat att “kyl och frys håller exakt temperatur” och det är just en av styrkorna med modellen. Via kontrollpanelen på framsidan kan temperaturen i både kylskåp och frys ställas in exakt och den aktuella temperaturen kan övervakas via displayen.

Modellen är även utrustad med ventilerad kylning, som fördelar kylan jämnt i både kylskåp och frys. Belysningen består av energibesparande LED, som dessutom normalt håller under kylskåpets hela livslängd. Med Bosch KAD90VI20 får du också en frys med helautomatisk avfrostning, samt tillgång till både snabbkylning och snabbfrysning, om det skulle vara många färska matvaror som snabbt måste kylas ned.

Urval av specifikationer för Bosch KAD90VI20:
 Extra stort kylutrymme på 370 liter
Mycket nöjda användare
Exakt kontroll av både kyl- och frystemperatur
Ventilerad kylning
LED-belysning
Tillgång till snabbkylning, och snabbfrysning


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka Side-by-Side Kyl/Frys har fått bäst omdömen?

LG GSL360ICEV

🤓 Hur testas Side-by-Side Kyl/Frysskåpen?

Side-by-Side Kyl/Frysskåpen bedöms baserat på deras förmåga att upprätthålla en optimal temperatur, även när temperaturen ändras i omgivningen. Man granskar även energiförbrukningen, ljudnivån och användarvänligheten.

🤔 Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för kylskåp går från A+++ till D. Energimyndigheten berättar att klass A+++ är effektivast men att alla kylskåp på den svenska marknaden tillhör energiklass A+ eller bättre. Enligt experterna bör du dock jämföra den faktiska energiförbrukningen hos olika modeller och inte bara utgå från energiklasserna.


Side-by-side-kylskåp test – använda källor samt länkar för vidare läsning

Kundomdömen – Whiteaway.com 🇩🇰
Vi har läst ett antal kundrecensioner på Whiteaway.com för att ta reda på vad vanliga konsumenter tycker om modellen Smeg FQ55FXDF. Klicka på den här länken för att läsa mer.


Trustedreviews.com 🇺🇸
Trustedreviews.com är en internationell testsajt som genomför en mängd olika expertundersökningar och -tester av de senaste elektroniska konsumentprodukterna. Trustedreviews.com arbetar för att förse sina besökare med den bästa och mest aktuella informationen om olika produkter, samt se till att de är välinformerade innan de investerar i en produkt. Här har Trustedreviews.com provat modellen Blomberg KFD4952XD. Klicka på den här länken för att läsa mer.


Which.co.uk 🇬🇧
Which.co.uk är Englands största konsumentmagasin. Deras vision är att vara konsumenternas förlängda arm och medhjälpare i vardagen, och de ser till att konsumenterna får bästa möjliga information innan de köper en produkt. Which.co.uk testar kontinuerligt ett brett utbud av konsumentprodukter, och den här gången handlar det om modellen LG GSL360ICEV. Klicka på den här länken för att läsa mer om undersökningen.

Observera att du måste ha ett betalt medlemskap hos Which.co.uk för att få full tillgång till de specifika testresultaten.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta