Side-by-Side Kyl/Frys Test – Hitta de bästa Side-by-Side kylskåpen här

0

I urvalet av de bästa side-by-side kylskåpen har vi lagt stor vikt på hur konsumenterna bedömer modellerna efter att ha köpt och använt dem en tid. Därför har vi läst ett stort antal kundrecensioner hos vitvaruportaler som Whiteaway och danska Skousen.

En användarrecension kan givetvis inte stå ensam, men genom att sammanställa en genomsnittlig värdering utifrån flera konsumenter, uppnår vi en verklighetstrogen bild av produkten. Av de side-by-side kyl/frysskåp som fått bäst kundrecensioner har vi valt ut de bästa, baserat på en bedömning av skåpens övriga specifikationer.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Samsung RF24HSESCSR   

4,8 av 5 stjärnor hos WhiteAway
✅ 4,7 av 5 stjärnor hos danska Skousen

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
29 999,00 Kr. 0,00 Kr. 29 999,00 Kr. Läs mer
29 999,00 Kr. 0,00 Kr. 29 999,00 Kr. Läs mer

 

Utrymme och övriga specifikationer
Har du och din familj behov av mycket kylutrymme kan Samsung RF24HSESCSR mycket väl vara det optimala valet. Med hela 371 liter i kylskåpsvolym är denna modell den rymligaste i vår genomgång. Generellt får modellen höga betyg av användarna och en användare nämner också i recensionen att han är “mycket överraskad över hur rymlig den är”. Ändå finns det plats för en 123 liters frys, som kommer att vara fullt tillräcklig, även för större familjer.Samsung RF24HSESCSR indvendigt

Trots den extra kapaciteten behöver du inte oroa dig för elräkningen. Samsung RF24HSESCSR uppmäter en genomsnittlig årsförbrukning på endast 421 kWh, vilket är näst lägst av alla modeller vi har granskat. Det ger naturligtvis denna modell en A+ energimärkning.

Särskilda fördelar med Samsung RF24HSESCSR
Denna modell särskiljer sig avsevärt från de flesta andra kombiskåp genom att ha ett lådsystem i den undre frysdelen. Särskilt den mittersta lådan är bekväm att använda, då den sitter i matbordshöjd. I en recension beskriver en användare lådan som “genial” och ser inköpet av Samsung RF24HSESCSR som “årets bästa köp”.

Även om lådsystemet och det stora kylutrymmet skiljer denna modell från de flesta andra, får du fortfarande alla de lyxfunktioner som kan förväntas av ett side-by-side kylskåp: Vattentillförsel kan anslutas direkt och du får omedelbar tillgång till både iskallt vatten, krossad is och isbitar. Ismaskinen kan faktiskt producera upp till 4,5 kg is per dag, vilket är långt över genomsnittet för side-by-sideskåp.

En detalj som flera användare talar mycket positivt om, är den inbyggda kolsyrepatronen, som gör det möjligt att få iskallt kolsyrat vatten direkt ur kylskåpet. Är du en av dem som uppskattar hemmagjord läsk à la SodaStream, är det definitivt en funktion värd att ta med i beräkningarna.

Urval av specifikationer för Samsung RF24HSESCSR:

🔵 Mycket stor kylkapacitet på hela 371 liter
🔵 A+ energimärkning, med en av testets lägsta energiförbrukning
🔵 Bra översikt med lådsystem för frysdelen
🔵 Stor kapacitet för is med hela 4,5 kg per dygn
🔵 Inbyggd dispenser för kolsyrat vatten


Samsung RS7567THCBC   

4,3 av 5 stjärnor hos WhiteAway 
✅ 4,6 av 5 stjärnor hos danska Skousen

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
12 725,00 Kr. 0,00 Kr. 12 725,00 Kr. Läs mer

 

Utrymme och övriga specifikationer
Med ett kylutrymme på 361 liter och ett frysutrymme på 171 liter, placerar sig Samsung RS7567THCBC fint i startfältet och ger generellt mycket utrymme för pengarna. Designen är elegant i svart med detaljer i stål. Utformningen är klassisk, som ett tudelat skåp med frys till vänster och kyl till höger.

Med en ljudnivå på endast 39 dB(A) tillhör Samsung RS7567THCBC även de tystaste kombiskåp på marknaden, vilket är värt att tänka på om du tillhör dem som lätt störs av ljud. Med den tysta driften förvånar det heller inte att modellen fått energimärkningen A+ och därmed inte bjuder på några otrevliga överraskningar när elräkningen kommer. Förbrukningen beräknas till 458 kWh per år.

Särskilda fördelar med Samsung RS7567THCBC

Utöver den karakteristiska svarta designen, får du med Samsung RS7567THCBC allt vad man kan förvänta sig av ett side-by-side kylskåp. Direkt vattentillförsel är en självklarhet och kallt vatten, krossad is och isbitar är alltid tillgängliga direkt i dörren. Det går även att köpa till ett extra vattenfilter, om du önskar förbättra vattenkvaliteten ytterligare.Samsung RS7567THCBC indvendigt

I motsats till konventionella kylskåp är Samsung RS7567THCBC dessutom försedd med LED-belysning längs hela bakre väggen, istället för bara i toppen. Det ger en bättre överblick – även om det finns stora behållare i kylskåpet. Med så kallad Twin Cooling kyls frys och kylskåp var för sig, helt oberoende av varandra, vilket skapar optimala förutsättningar för dina matvaror: Luften i frysen är helt torr, medan kylskåpet bibehåller fukten som är fördelaktig för t.ex. frukt och grönt, som dessutom har gott om plats i de extra stora lådorna.

Urval av specifikationer för Samsung RS7567THCBC:

🔵 Elegant design med svart finish och ståldetaljer
🔵 Bra kyleffekt för både kyl och frys
🔵 Mycket låg ljudnivå på endast 39 dB(A)
🔵 Möjlighet att installera extra vattenfilter
🔵 Praktisk LED-belysning längs hela skåpets höjd
🔵 Optimala förhållanden för matvarorna med Twin Cooling


Samsung RS7527THCSR   

4,8 av 5 stjärnor hos WhiteAway
✅ 4,5 av 5 stjärnor hos danska Skousen

Samsung RS7527THCSR

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
12 490,00 Kr. 0,00 Kr. 12 490,00 Kr. Läs mer

 

Utrymme och övriga specifikationer
Med hela 209 liter frysutrymme, har Samsung RS7527THCSR den rymligaste frysen av alla side-by-side kylskåp vi har tagit med i denna genomgång. Det är betydligt mer än konkurrenterna, men det går inte ut över kylutrymmet, som ligger på 361 liter och därmed i linje med genomsnittet.

En användare skriver i sin recension att Samsung RS7527THCSR har en “snygg design och låg energiförbrukning – rekommenderas”. Och energiförbrukningen är kanske egentligen det speciella med denna modell. Trots den stora kapaciteten, ligger den genomsnittliga årsförbrukningen på endast 399 kWh, vilket gör Samsung RS7527THCSR till artikelns mest energivänliga side-by-side kylskåp.

Med en så låg strömförbrukning är det ingen överraskning att modellen också är mycket tyst. Ljudnivån som uppmätts för Samsung RS7527THCSR är endast 39 dB(A), vilket är bland det lägsta på marknaden. Ändå utmärker sig modellen med en infrysningskapacitet på 12 kg per dygn, vilket är näst bäst av alla våra testade modeller. Det är något som är värt att notera om det finns behov av att frysa in större mängder mat åt gången.

Särskilda fördelar med Samsung RS7527THCSR
Det råder inga tvivel om att Samsung RS7527THCSR utmärker sig kraftigt i de flesta områden när man jämför specifikationer. Till skillnad från många andra modeller, erbjuder dock denna Samsungmodell inte någon ismaskin eller vattendispenser. Är detta något som är viktigt för dig bör du därför välja en av de andra modellerna, men om det inte är nödvändigt borde du definitivt överväga Samsung RS7527THCSR. Modellen är nämligen betydligt billigare än konkurrenterna, och bortsett från isen, så får du ett side-by-side kylskåp med toppspecifikationer.Samsung RS7527THCSR indvendigt

Samsung RS7527THCSR är utrustad med den senaste teknologin, bland annat LED-belysning längs hela höjden – en detalj som flera användare nämner som en stor fördel. Utöver energibesparingen och den lägre värmeutvecklingen, är alla hyllor belysta, vilket är mycket praktiskt i vardagen. Designen är klassiskt tudelad, med frys till vänster och kyl till höger. Frånvaron av ismaskin ger en obruten och elegant yta av rostfritt stål, där endast den platta, elektroniska kontrollpanelen bryter mönstret.

Urval av specifikationer för Samsung RS7527THCSR:

🔵 En av marknadens rymligaste frysar med 209 liter
🔵 Låg energiförbrukning på bara 399 kWh/år
🔵 Betydligt billigare än konkurrenterna
🔵 Låg ljudnivå på endast 39 dB(A)
🔵 LED-belysning längs hela höjden
🔵 Stilren design med finish i rostfritt stål


Whirlpool WMD4001X  

4,3 av 5 stjärnor hos WhiteAway 
✅ 5 av 5 stjärnor hos danska Skousen

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
14 771,00 Kr. 0,00 Kr. 14 771,00 Kr. Läs mer
14 990,00 Kr. 0,00 Kr. 14 990,00 Kr. Läs mer

 

Utrymme och övriga specifikationer
Tillhör du dem som brukar köpa bulkförpackningar, borde du titta närmare på Whirlpool WMD4001X. Den har en effektivitet utöver det vanliga när det kommer till att frysa in varor. Hela 18 kg per dygn klarar denna modell, vilket är betydligt mer än alla andra modeller vi har tittat närmare på i denna artikel. Med Whirlpool WMD4001X får du dessutom 164 liter frysutrymme, så det finns inget som hindrar stora inköp, vare sig det är kött eller andra frysvaror. Modellen har även en A+ energimärkning, så strömförbrukningen är begränsad.

Med 362 liter kylutrymme har de heller inte snålat på kylskåpet. Designen är utförd i rostfritt stål, med en speciell ytbehandling som motverkar fingeravtryck och som gör det lätt att hålla ytan ren och fin. “Riktigt stilren och verkligen funktionell invändigt” tycker en av de många nöjda användarna. Modellen är av ”French door”-typ, där frysen är placerad längst ner. Det är ganska smart, för de flesta använder trots allt kylskåpet oftare än frysen.Whirlpool WMD4001X indvendigt

Särskilda fördelar med Whirlpool WMD4001X
Det finns ingen tvekan om att Whirlpool WMD4001X är ledande när det gäller design. Den minimalistiska designen fungerar bra med de släta stålytorna och den integrerade kontrollpanelen. De släta ytorna bryts heller inte av någon ismaskin eller vattendispenser, eftersom de inte finns integrerade i denna modell. Sedan om det är en för- eller nackdel är naturligtvis en smaksak.

Men i gengäld erbjuder Whirlpool WMD4001X en flexibilitet utan motstycke bland andra toppmodeller vi har tittat på. Den nedre delen av skåpet kan nämligen ställas in att vara antingen frys, kylskåp eller hälften av varje. Du kan därmed hela tiden anpassa och justera modellen efter dina aktuella behov. Frysen är försedd med en NoFrost-funktion, vilket innebär att avfrostning sker automatiskt.

Urval av specifikationer för Whirlpool WMD4001X:

🔵 Mycket hög infrysningskapacitet på hela 18 kg per dygn
🔵 French-door modell med frys nederst
🔵 Stilren design i rostfritt stål med en ytbehandling mot fingeravtryck
🔵 Energimärkt A+
🔵 Flexibel funktion med valfri kyl/frys i nedre delen


Bosch KAN58A55 

4,7 av 5 stjärnor hos WhiteAway
✅ 3 av 5 stjärnor hos danska Skousen

Bosch KAN58A55

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
22 485,00 Kr. 0,00 Kr. 22 485,00 Kr. Läs mer

 

Utrymme och övriga specifikationer
“Allt fungerar perfekt”, säger en av många nöjda användare om Bosch KAN58A55. Bosch är känt för vitvaror av hög kvalitet och det gäller naturligtvis även för side-by-side kylskåpen. Denna modell erbjuder 346 liter kyl- och 155 liter fryskapacitet och ligger därmed storleksmässigt i linje med genomsnittet för kombiskåp. Energimässigt är modellen A+ märkt och hamnar därmed i den bättre delen av spektrumet.

Med Bosch KAN58A55 får du ett kylskåp i modern design med svart finish och handtag i stål. Utformningen är klassisk, med kylskåp till höger och frys till vänster. Frysen har även en extern sektion som innehåller en dispenser för kallt vatten och en ismaskin där du kan få både krossad is och isbitar. Modellen kan givetvis kopplas direkt till vattentillförsel, så alla funktioner är helt automatiska. Flera användare nämner att ismaskinen är lätt att använda och väcker förundran hos både barn och vuxna.Bosch KAN58A55 indeni

Särskilda fördelar med Bosch KAN58A55
Designen av Bosch KAN58A55 är stilren och diskret, men den svarta finishen väcker naturligtvis lite uppmärksamhet. Kvaliteten skiner igenom på alla områden och du får både automatisk avfrostning och avancerad elektronisk temperaturstyrning med separata sektioner för kyl och frys. Modellen är även utrustad med MultiAirflow-system, ljudlarm och flera andra praktiska funktioner.

Inredningen är också relativt flexibel, med höj-och sänkbara hyllor av säkerhetsglas, som även är utdragbara, fryslådor och olika alternativ för dörrhyllor. Både kylskåp och frys är upplysta och tänds vid dörröppning.

Urval av specifikationer för Bosch KAN58A55:

🔵 Märkesvara av hög kvalitet
🔵 A+ energimärkt
🔵 Snygg svart finish med stålhandtag
🔵 Klassisk utformning med vatten- och isdispenser
🔵 Automatisk avfrostning och elektronisk temperaturstyrning


Siemens KA58NP95 

4,7 av 5 stjärnor hos WhiteAway
✅ 4 av 5 stjärnor hos danska Skousen

Siemens KA58NP95

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
22 800,00 Kr. 0,00 Kr. 22 800,00 Kr. Läs mer
27 589,00 Kr. 0,00 Kr. 27 589,00 Kr. Läs mer

 

Utrymme och övriga specifikationer
Med Siemens KA58NP95 får du ett “snyggt och stilrent” side-by-side kylskåp, som en av de många nöjda användarna uttrycker det. Siemens är en av tungviktarna bland vitvaror och har inget behov av att göra väsen av sig. Med denna modell får du precis vad du kan förvänta dig av ett side-by-side: Kyl/fryskapacitet på 333/164 liter, snygg diskret design och kallt dricksvatten, isbitar eller krossad is efter behag.

Energimässigt är Siemens KA58NP95 ett A+ kylskåp och strömförbrukningen är beräknad till 441 kWh per år, vilket ligger i den bättre halvan av de testade side-by-side kylskåpen. Det är bra för miljön och gör även så att du slipper otrevliga överraskningar på elräkningen.Siemens KA58NP95 indvendigt

Särskilda fördelar med Siemens KA58NP95
På många sätt levererar Siemens KA58NP95 precis det du förväntar dig. En smart extrafunktion är dock Fresh Protect-facket, vilket du kommer att uppskatta om du använder mycket frukt och grönt i hushållet eller behöver förvara fisk eller kött i en lägre temperatur. Temperaturen i facket kan nämligen ställas in var för sig, på 4, 2 eller 0 grader, allt efter behov och innehåll. Facket är “helt toppen” enligt en nöjd användare.

I resten av skåpet hålls temperaturen också konstant och jämnt fördelad, tack vare MultiAirflow-systemet, som cirkulerar luften i både kylskåp och frys. Allt styrs elektroniskt via kontrollpanelen på framsidan.

Urval av specifikationer för Siemens KA58NP95:

🔵 “Snygg och stilren” märkesvara
🔵 Hög kapacitet och alla vanliga funktioner
🔵 Energieffektivt A+ Side-by-Side kylskåp
🔵 Fresh Protect-fack med egen temperaturinställning
🔵 Jämn fördelning av kyla med MultiAirflow
🔵 Användarvänlig kontrollpanel på framsidan


Samsung RS7567THCWW 

4,7 av 5 stjärnor hos WhiteAway 
✅ 4 av 5 stjärnor hos danska Skousen

Samsung RS7567THCWW

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
11 845,00 Kr. 0,00 Kr. 11 845,00 Kr. Läs mer

 

Utrymme och övriga specifikationer
Med ett kylutrymme på 361 liter och en frys på hela 171 liter, hör Samsung RS7567THCWW till de rymligare side-by-side kylskåpen och modellen klarar sig mycket bra på alla plan. Strömförbrukningen är A+-märkt och modellen har en infrysningskapacitet på hela 12 kg per dygn. Trots detta är prisnivån betydligt lägre än de flesta andra toppmodeller vi har gått igenom.

Men trots det låga priset levererar Samsung RS7567THCWW allt vad du kan förvänta dig av ett modernt side-by-side kylskåp: Det kan anslutas direkt till vatten och kan då ge både kallt vatten, isbitar och krossad is via panelen i fronten. Ljudnivån är en av testets lägsta, med enbart 39 dB(A). “Den bästa vitvara jag någonsin haft”, säger en nöjd norsk användare.Samsung RS7567THCWW indvendigt

Särskilda fördelar med Samsung RS7567THCWW
En orsak till det låga priset kan kanske vara designen. Samsung har till denna modell valt den klassiska vita designen, som passar bra i de flesta kök. Så passar en vit finish i din inredning, kan Samsung RS7567THCWW vara ett intressant alternativ, för här sparar du en hel del på att vara utan stålytor och andra speciella överdrag.

Funktionaliteten har de dock inte snålat på, för denna modell är försedd med all modern utrustning. Allt från LED-belysning längs hela skåpets höjd, till elektronisk temperaturstyrning och automatisk avfrostning. Kylningen är även ventilerad, så att det alltid är samma temperatur i hela skåpet.

Urval av specifikationer för Samsung RS7567THCWW:

🔵 Rymligt Side-by-Side med attraktiv prissättning
🔵 Ekonomisk drift med A+ energimärkning
🔵 Klassisk vitvarudesign med vit finish
🔵 Låg ljudnivå – bara 39 dB(A)
🔵 LED-belysning längs hela skåphöjden
🔵 Alla viktiga funktioner som automatisk avfrostning och temperaturkontroll


Bosch KAD90VI20 

5 av 5 stjärnor hos WhiteAway
✅ 5 av 5 stjärnor hos danska Skousen

Bosch KAD90VI20

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
13 844,00 Kr. 0,00 Kr. 13 844,00 Kr. Läs mer
13 848,00 Kr. 0,00 Kr. 13 848,00 Kr. Läs mer
14 573,00 Kr. 0,00 Kr. 14 573,00 Kr. Läs mer
16 398,00 Kr. 0,00 Kr. 16 398,00 Kr. Läs mer

 

Utrymme och övriga specifikationer
Med 370 liter kylutrymme hör Bosch KAD90VI20 till de Side-by-sideskåp som erbjuder störst kylskåp. Det går dock inte ut över frysen, som med sina 163 liter är av standardstorlek. Modellen får också toppbetyg av användare. Priset är mycket rimligt jämfört med konkurrenterna och modellen ger dig fri tillgång till både kallt vatten, krossad is och isbitar.

Med en uppskattad förbrukning på 436 kWh per år får modellen en A+ energimärkning. Designen är modern och minimalistisk, med finish i rostfritt stål och höga smala handtag, som ger enkel åtkomst för såväl stora som små.

Bosch KAD90VI20 indeni

Särskilda fördelar med Bosch KAD90VI20
Bosch KAD90VI20 särskiljer sig inte mycket designmässigt. Men vi talar ändå om en märkesvara och det framgår av dess egenskaper och funktioner. En av de tillfredsställda användarna konstaterar bland annat att “kyl och frys håller exakt temperatur” och det är just en av styrkorna med modellen. Via kontrollpanelen på framsidan kan temperaturen i både kylskåp och frys ställas in exakt och den aktuella temperaturen kan övervakas via displayen.

Modellen är även utrustad med ventilerad kylning, som fördelar kylan jämnt i både kylskåp och frys. Belysningen består av energibesparande LED, som dessutom normalt håller under kylskåpets hela livslängd. Med Bosch KAD90VI20 får du också en frys med helautomatisk avfrostning, samt tillgång till både snabbkylning och snabbfrysning, om det skulle vara många färska matvaror som snabbt måste kylas ned.

Urval av specifikationer för Bosch KAD90VI20:

🔵 Extra stort kylutrymme på 370 liter
🔵 Mycket nöjda användare
🔵 Exakt kontroll av både kyl- och frystemperatur
🔵 Ventilerad kylning
🔵 LED-belysning
🔵 Tillgång till snabbkylning, och snabbfrysning


Goda råd vid köp av Side-by-Side Kylskåp

Oavsett om du köper ett side-by-side kylskåp på grund av hushållets storlek eller på grund av den extra lyxen många av dessa skåp medför, lönar det sig alltid att fundera över behov och budget innan det slutliga valet görs. Även om du väljer en dyr modell, är det nämligen inte självklart att den erbjuder de funktioner du prioriterar och det går även att hitta relativt billiga kylskåp med många smarta funktioner, om du ser dig omkring.

Marknaden för side-by-side kylskåp är något av en djungel, men i listan ovanför har vi valt ut de bästa modellerna baserat på kundrecensioner och det finns något för varje smak och plånbok. Väljer du bland dessa modeller kan du vara säker på att få en kvalitetsprodukt, som också tidigare användare har talat gott om efter att ha provat dem själva.

I följande avsnitt går vi igenom några av de saker du ska tänka särskilt på vid köp och användning av side-by-side kylskåp. Du kommer också att hitta några användbara länkar till ytterligare information.

Side-by-Side kylskåp tar större plats
Side-by-side kylskåp härstammar från Amerika, som ju är kända för att göra allting lite större än andra. Kylskåpen i denna artikel är dock inte gjorda varken för eller av amerikaner, men de är ändå betydligt större än konventionella kylskåp.

De flesta förstår omedelbart att dessa modeller är bredare än standard, men var också medveten om att de oftast även är något djupare än den vanliga köksstandarden på 60 cm. Därför kanske inte ett side-by-sideskåp passar in i köksinredningen, trots att det finns tillräckligt utrymme på bredden. Lösningen kan för en del vara att ha kylskåpet stående fritt. Om det blir aktuellt för dig, glöm då inte att försäkra dig om att skåpet har en tillfredsställande design även på sidorna.

Kapaciteten varierar, men inte mycket
Vanliga kylskåp finns i alla storlekar, men så är normalt inte fallet med Side-by-Side. Alla toppmodeller vi har granskat ligger på ungefär 500 liter total kapacitet. Det finns naturligtvis en viss variation och några modeller utmärker sig genom antingen extra stor kyl eller frys. Det är självklart något du bör ta med i beräkningen, om du och din familj har några speciella mönster i vardagen.

Själva infrysningskapaciteten varierar dock mycket och här bör du vara extra uppmärksam om du brukar köpa stora mängder mat att frysa in. Är det fallet ska du välja ett skåp med hög infrysningskapacitet, för ju högre kapacitet, desto fler matvaror kan du stoppa i frysen utan att påverka den generella temperaturen i frysen nämnvärt.

Önskas kallt vatten och is?
Möjligheten att alltid ha kallt vatten och is inom omedelbart räckhåll tilltalar många och dessa funktioner är i många fall en avgörande faktor för beslutet att köpa ett side-by-side kylskåp. Om detta är viktigt för dig finns det flera faktorer du bör undersöka närmare. Exempelvis kan inte alla modeller anslutas direkt till vatten, utan vissa måste manuellt fyllas på med vatten i en behållare.

Notera också att det finns stora variationer vad det gäller iskapacitet. Vissa modeller kan producera 4-5 kg is per dygn, medan andra kanske bara klarar av en tredjedel eller ännu mindre. I vardagen har det kanske inte så stor betydelse, men har du ofta mycket folk hemma är kapaciteten desto viktigare. Vissa modeller erbjuder även möjligheten att göra kolsyrat vatten direkt ur kylen med hjälp av en kolsyrepatron. Så fundera även på detta, om du eller dina gäster uppskattar hemmagjord läsk eller ett glas kallt kolsyrat vatten.

Om du å andra sidan inte räknar med att få användning för dessa funktioner, kan du med fördel titta efter modeller utan dem. I många fall innebär det ett betydligt billigare kylskåp, men inte alltid. På vissa modeller har resurserna istället gått till högre kvalitet och andra spännande funktioner. Frånvaro av ismaskin gör vanligtvis även designen mer stram och slät och ger om inte annat lite mer plats i frysen.

Ett bra förarbete lönar sig
Det har alltid varit klokt att göra en grundlig undersökning inför stora inköp och side-by-side kylskåp är definitivt inget undantag. De är trots allt i de flesta fall betydligt dyrare än konventionella kylskåp.

I denna artikel är dock det mesta av grovgörat redan avklarat, vi har både letat fram kundfavoriterna och analyserat varje modell lite närmare. Med den informationen och ovanstående köpråd, bör du vara rustad för att kunna välja rätt.

Vill du ändå läsa mer tips och råd, kan vi bland annat rekommendera denna artikel från det danska konsumentrådet Tænk, som går till botten med olika kriterier och fokusområden. Artikeln är dock endast tillgänglig för prenumeranter

Tips och tricks i vardagen
När du valt ut det ideala side-by-side kylskåpet för dig, kan du njuta av det extra utrymmet och de lyxiga funktionerna som vanligtvis kommer med det. Har du valt en av de ovan rekommenderade modellerna, har du dessutom ett driftsäkert och nästan underhållsfritt kylskåp i många år framöver. Det finns dock ett antal saker du själv kan göra för att optimera driften i vardagen. Du kan till exempel påverka strömförbrukning och hygien. Detta tittar vi närmare på i följande avsnitt.

Var medveten om strömförbrukningen
Då side-by-side kylskåp både erbjuder kylskåp, frys och en enorm kapacitet, kommer det inte som någon överraskning att strömförbrukningen är något högre än för ett konventionellt kylskåp. Modern teknologi bidrar dock lyckligtvis till att det blir bättre och bättre och samtliga modeller vi har granskat kommer även med en A+ energimärkning.

Det finns dock även flera saker du själv kan göra för att optimera energiförbrukningen. Exempelvis är det viktigt att inte placera kylskåpet där solen ofta ligger på om dagarna och det ska finnas luftrum både bakom och ovanför skåpet, så att överskottsvärme kan komma undan utan allt för stor energiförbrukning. Om du även låter frysta varor tina i kylen, och låter varm mat svalna innan du ställer in den i kylen, finns det en del att spara.

Det gäller naturligtvis också att hålla dörrarna till kylskåp, och inte minst frys, stängda och bara öppna under så kort tid som möjligt när matvaror ska in eller ut. Den disciplinen behärskar inte barn och unga alltid så bra, men det underlättar att många av modellerna har en varningssignal om dörrarna står öppna för länge.

Vill du läsa lite mer om strömförbrukningen, har Energimyndigheten en artikel där de pratar om just energiförbrukning, och tar upp lite energispartips för bland annat kyl/frys, men även för andra vitvaror.

Optimera hygien med regelbunden rengöring
Ett modernt side-by-side kylskåp är så gott som underhållsfritt. Exempelvis klarar alla toppmodeller själva av allting kring avfrostning och elektroniken styr temperaturer och luftfuktighet automatiskt.

Den vanliga rengöringen kommer du dock inte undan, men en lätt rengöring någon gång i månaden är faktiskt allt som krävs. I denna artikel från Expressen kan du läsa några tips om vad som ska rengöras, och hur. Har det uppstått dåliga lukter i kylskåpet har Expressen även denna artikel, där du kan läsa om ett par enkla knep för att bli av med dem.

Ett vanligt fel som kan leda till dålig lukt är till exempel att man placerar matvaror så att de vidrör den bakre väggen i kylskåpet. Här finns det risk att det fryser fast och att smältvattnet som sedan uppstår kan innehålla matrester. Som många vet krävs det väldigt små mängder bakterier för att det ska utvecklas dåliga lukter.

Bättre rustad för valet
Med denna artikel hoppas vi att du ska känna dig väl förberedd för att kunna välja ett side-by-side kylskåp, som passar perfekt till dig och din familj. Överst i artikeln hittar du en lista över de bästa modellerna på marknaden just nu och i artikeln får du även en del tips och tricks att använda, såväl före som efter köpet.

Från Konsumentmagasinet önskar vi dig lycka till med inköpet och bjuder in dig att bläddra runt mer på sidorna här, och låta dig inspireras av de många andra artiklarna, som på samma grundliga vis guidar dig igenom många olika produktgrupper. Vi har genomgångar av allt från hemelektronik till vitvaror och möbler.