Frysskåp (Bäst i test) – Guide till de bästa frysskåpen

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Bäst i Test guide 2021: Urvalet av frysskåp är stort, och det kan vara svårt att välja den rätta modellen. Här nedan har Konsumentmagasinet samlat ett antal av de bästa och mest prisbelönta modellerna på marknaden just nu, så att du lättare kan hitta det frysskåp som passar till just dig, dina behov, och ditt hushåll.

I denna artikel får du:

Genomgång av de bästa och mest prisbelönta frysskåpen
 Guide: Ska du välja ett frysskåp eller en frysbox
 Genomgång av alla de tester vi har undersökt, med länkar till källorna

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Bauknecht GKN 2173

Bästa frysskåp i test

Testvinnare hos Stiftung Warentest

Bauknecht GKN 2173

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

 

.
Frysskåpet från Bauknecht blev korat till testvinnare av Stiftung Warentest, som är Tysklands största och mest erkända konsumentorganisation, som är kända för grundliga genomgångar och hårda bedömningar. I tester klarar sig frysskåpet bra på i stort sett alla parametrar, och utmärker sig särskilt med sin energiförbrukning och användarvänlighet.

Låg energiförbrukning och hög fryskapacitet

Frysskåpet befinner sig i energiklass D, vilket är den bästa märkning en produkt kan uppnå. Den årliga energiförbrukningen uppskattas till 206 kWh, och även ljudnivån är låg med bara 40 dB. Som jämförelse ligger ett normalt samtal mellan två personer på 60 dB.

Frysen har en kapacitet på hela 310 liter, vilket verkligen är mycket, och en infrysningskapacitet på 34 kg per dygn. Trots frysutrymmets stora storlek, får infrysningsförmågan beröm i tester, och även temperaturstabiliteten lovordas. Detta, tillsammans med den låga energiförbrukningen, indikerar att frysskåpets isolering är extremt bra. Skulle temperaturen i frysen mot förväntan bli för hög, till exempel vid ett strömavbrott, så kommer ett larm att göra dig uppmärksam på detta.

Själva frysutrymmet har stjärnmärkning fyra, vilket är den bästa märkning som kan ges. Ett frysutrymme med denna märkning har den bästa möjliga frysförmågan, och är godkänt för både infrysning och långtidsförvaring.

Frysutrymmet är indelat i fem fryslådor, varav en är en BigBox med extra mycket plats för stora frysvaror, och därutöver två justerbara hyllor med luckor för. Alla lådor och luckor är genomskinliga, så det är lätt att se vilka varor som ligger i vilken låda. Frysutrymmet är även väl upplyst, och en elektronisk display på insidan av dörren gör det enkelt att både hålla koll på, och ställa in temperaturen. Om du skulle glömma att stänga dörren till frysen, gör ett larm dig snabbt uppmärksam på detta. Bauknecht är dessutom även utrustat med en NoFrost-funktion, och manuell avfrostning är därför överflödig.

Därför är Bauknecht GKN 2173 ett bra val

Frysskåpet har både ett mycket stort frysutrymme på hela 310 liter, och en mycket låg energiförbrukning, vilket sällan ses tillsammans. Bauknecht är därför ett bra ekonomiskt val på flera punkter, då det ger dig möjligheten att frysa ned en stor mängd matvaror utan att din elräkning löper amok. Frysskåpet kan dessutom rymma lika mycket som en vanlig frysbox, men ett frysskåp tar upp mycket mindre plats, och är därför lättare att placera. Med Bauknecht får du ett enkelt frysskåp med kontroller, frysförmåga, och temperaturstabilitet i mycket god kvalitet.

Utvalda fördelar med Bauknecht GKN 2173:

Stor kapacitet på 310 liter
Bra temperaturstabilitet
Infrysningskapacitet på 34 kilo per dygn
Testvinnande kontroller
Låg energiförbrukning
Larm vid för hög temperatur


Miele FN 28262 ws

Bästa frysskåp med smarta funktioner

Testvinnare hos Råd & Rön

Miele FN 28262 ws

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

 

Denna modell från Miele utmärker sig som testvinnare hos både den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön. Frysskåpet utmärker sig på i stort sett alla testparametrar, men framför allt genom att ha en mycket låg ljudnivå, mycket hög användarvänlighet, och en bra frysförmåga. Miele är särskilt kända för att göra produkter av riktigt hög kvalitet, och de sviker inte med detta frysskåp, då den övergripande kvalitetskänslan får riktigt höga betyg i tester.

Fyrstjärnigt frysutrymme och extremt bra infrysningsförmåga

Frysskåpet har energimärkningen F. Den årliga energiförbrukningen är uppskattad till 306 kWh. Själva frysutrymmet har stjärnmärkning fyra, vilken är den bästa märkning som kan ges. Ett frysutrymme med stjärnmärkning fyra har den bästa möjliga frysförmågan, och är godkänt till både infrysning och långtidsförvaring. Frysen har en kapacitet på 268 liter och infrysningsförmågan lovordas i tester. Enligt tillverkaren är infrysningskapaciteten 20 kg per dygn.

Avfrostning har också blivit extra lätt – det är helt enkelt inte nödvändigt alls. Frysskåpet är utrustat med Mieles speciella NoFrost cirkulationskylning som ser till att det inte sker någon isbildning i frysen, och därmed blir avfrostningen överflödig.

Funktionen innebär också att ingen frost bildas på dina frysvaror. Det är också enkelt att både ställa in och hålla koll på temperaturen, vilket görs via en liten elektronisk kontrollpanel bakom dörren. Skulle temperaturen i frysen plötsligt bli olämpligt hög, till exempel vid ett strömavbrott, kan dina frysvaror hålla sig kalla i upp till 24 timmar. Blir temperaturen i frysen för hög, kommer även en larmsignal att uppmärksamma dig på detta.

Modellen befinner sig i klimatklass SN-T, vilket innebär att frysen arbetar optimalt i en rumstemperatur mellan 10-43°C. Klimatklass SN-T är därför lämplig i ett rum med växlande temperatur.

Frysskåpet har totalt 8 uttagbara fryslådor och -korgar, som gör förvaringen enkel och överskådlig. Modellen är utrustad med Mieles VarioRoom, som säkerställer ett flexibelt frysutrymme. Det innebär i praktiken att lådor och glashyllor lätt kan tas ut, så att du har möjlighet att kombinera frysens 8 separata utrymmen till färre, och större utrymmen. Du kan alltså slå samman flera rum till ett, om du en dag ska få in särskilt skrymmande frysvaror.

Dörren är från Mieles sida vänsterhängd, men den är också flexibel, och kan skiftas till höger, om du vill det. Utvändigt är frysskåpet utrustat med ett EasyOpen-handtag, som ser till att dörren är lätt att öppna. Glömmer du att stänga dörren till frysen, ger en alarmsignal dig besked om detta.

Därför är Miele FN 28262 ws ett bra val

Frysskåpet från Miele är utan tvekan ett av de bästa på marknaden. I tester påpekas det att kvaliteten skiner igenom, och modellen utmärker sig på i stort sett alla testparametrar, allt från ljudnivå till infrysningsförmåga och till användarvänlighet. Med sina 253 liter har frysen en stor kapacitet, och den är därför lämplig till ett större hushåll.

Frysutrymmet har en stark LED-belysning, så det är alltid lätt för dig att hitta dina frysvaror, och NoFrost-funktionen innebär ett minimalt underhåll och att frysen i stort sett sköter sig själv. Modellen är därför lämplig för dig som vill ha ett frysskåp av extra hög kvalitet, och med hög kapacitet, utan något extra arbete. Även designen är värd att notera, då det är tydligt att det är en Miele-produkt av hög kvalitet.

Utvalda fördelar med Miele FN 28262 ws:

 NoFrost-funktion
 Flexibelt frysutrymme
Kapacitet på 268 liter
 Infrysningskapacitet på 20 kg per dygn
 Digital display för temperaturvisning och -inställning
 Larm vid för hög temperatur


Ska du välja ett frysskåp eller en frysbox?

Står du inför ett val mellan en frysbox och ett frysskåp, och är osäker på vad du ska välja? Det finns flera faktorer som är värda att överväga, och som kan vara avgörande för ditt val.

Vad har du plats för

Den första påtagliga skillnaden mellan de två typerna av frysar, är naturligtvis det utrymme de upptar. En frysbox kan snabbt fylla upp rätt mycket utrymme, och kan vara svår att få plats med, medan ett frysskåp har en mycket större flexibilitet när det kommer till placering.

Åtgången till frysvarorna är också betydligt lättare och mycket mer överskådlig i ett frysskåp, medan det snabbt kan bli en svårare uppgift att hitta något på botten av en frysbox. Behöver du därför en lösning som kan fungera på så lite plats som möjligt, eller om du vill ha en stor frys för dagligt bruk i köket, är ett frysskåp det självklara valet.

Hur stor fryskapacitet behöver du

Om ditt val av frys inte grundar sig i ett begränsat utrymme, eller placering, kan en annan avgörande faktor vara fryskapaciteten. En av frysboxens klara fördelar är att de flesta modellerna ofta har en mycket större kapacitet än ett frysskåp.

Dessutom är möjligheterna ofta större med en frysbox, då man kan få plats med nästan allt i dem, utan att vara begränsad till lådor och hyllor. Har du därför ett hushåll som kräver plats för extra stora frysvaror, eller är du typen som plockar alla sommarens bär för att ha för hela vintern, kan en frysbox vara det bästa valet för dig.

Det är viktigt att du väljer en frys som passar till dina vanor och ditt behov. Köper man exempelvis en frys med en kapacitet på 500 liter, för att sedan sätta en påse ärtor och ett kg köttfärs däri, blir det snabbt en dyr investering – även om frysen var på rea.

Köper man en frys med en mycket större kapacitet än vad man har behov av, kan man nämligen inte längre lita på frysens energimärkning, och elräkningen kan bli betydligt högre än vad man hade väntat sig.

Ett annat behov du bör fundera över, är hur ofta du behöver ha tillgång till dina frysvaror. Frysboxar är ofta både stora och djupa, och öppnas i toppen, vilket innebär att de inte alltid är det lämpligaste för daglig användning, då det kan vara besvärligt att hitta den rätta varan – särskilt om den ligger i botten av frysen.

Frysskåp är ofta inredda med hyllor och korgar, vilket gör både tillgången, överblicken, och organiseringen av frysvarorna betydligt bättre. Hushållsekonom Lene Klemgaard ger i den danska tidningen Berlingske en kort översikt över vad du bör tänka på i förhållande till ditt behov och val av frys. Du kan läsa artikeln här.

Frysens energiförbrukning

Oavsett om du väljer att investera i en frysbox eller ett frysskåp, så är det viktigt att tänka på produktens energiförbrukning. Även om det oftast är billigare att investera i en frys med en lägre energimärkning, kan det snabbt bli en dyr investering i det långa loppet.

De frysar som är mest energieffektiva har också en tendens att vara dyrare än de mindre energieffektiva modellerna. Det beror ofta helt enkelt på att de är dyrare att tillverka.

Bättre energimärkning innebär bättre isolering, samtidigt som de energisnåla frysarna ofta även är utrustade med flera funktioner, som ser till att hålla en stabil temperatur. Ofta ser man att frysboxar har en något lägre energiförbrukning än frysskåp.

Så även om det på kort sikt ofta är dyrare att investera i de energieffektiva frysarna, så kan det på lång sikt ofta löna sig, både för din elräkning och för miljön. Du kan läsa mer om energimärkning och elförbrukning hos danska Energistyrelsen.

Avfrostning

Är det viktigt att avfrostningen av din frys är lätt eller helt överflödig, så kommer ett frysskåp ofta att vara det bästa valet. De flesta modeller av frysskåp har efterhand utrustats med funktionen NoFrost, som innebär att det inte bildas is i frysen, och att avfrostning därför inte är nödvändigt.

Många frysboxar är däremot endast utrustade med en LowFrost-funktion, som innebär att bildandet av is minskas avsevärt, men att manuell avfrostning fortfarande är nödvändigt. Beroende på vilka avfrostningsmöjligheter frysboxen har, kan det snabbt bli ett omständligt projekt att avfrosta en frysbox.

Vill du investera i en frysbox kan det därför mycket väl löna sig att gå för en modell som har en LowFrost-funktion, och i bästa fall en NoFrost-funktion.

Om du överväger att investera i en frysbox, eller om du bara vill se vilka modeller som rekommenderas, så kan du med fördel läsa vårt stora frysbox test. I samma artikel hittar du även en guide till vad frysens placering i hemmet, och energimärkningen innebär för din elräkning.


FAQ – Vanliga frågor

Vilka frysskåp är bäst i test?

Bauknecht GKN 2173

Hur testas frysskåpen?

Man undersöker hur snabbt frysarna kan frysa ner stora mängder mat, hur mycket energi de förbrukar, hur bra de fungerar med de rekommenderade inställningarna och hur välisolerade de är. Frysarna bedöms även på saker som användarvänlighet, ljudnivå och avfrostning.

Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för frysar går från A+++ till D. Energimyndigheten berättar att klass A+++ är effektivast och att alla frysar på den svenska marknaden tillhör energiklass A+ eller bättre. Enligt experterna bör du dock jämföra den faktiska energiförbrukningen hos olika modeller och inte bara utgå från energiklasserna.


Frysskåp test – Dessa källor har vi gått igenom: 

I avsnitten ovan har vi sammanställt den viktigaste informationen om de olika modellerna av frysskåp. Vi har samlat expertutlåtanden och analyser från olika källor, och de är alla listade här nedan. Därmed kan du själv läsa vidare, om du vill ha mer information.

Råd & Rön
Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön har också gjort en grundlig genomgång och testat flera olika modeller av frysskåp. Totalt har organisationen testat 20 olika modeller i olika storlekar och prisklasser. Modellerna bedömdes bland annat utifrån sin ljudnivå, energiförbrukning, användarvänlighet, och övergripande kvalitet. Du kan läsa hela testet här. Observera att full tillgång kräver antingen en betald prenumeration eller betalning för den enskilda artikeln.

Stiftung Warentest
Stiftung Warentest är Tysklands största och mest erkända konsumentorganisation, och deras tester är kända för grundliga genomgångar och hårda bedömningar. De har gjort en genomgång av 26 olika frysar, som alla blev bedömda utifrån deras infrysningsförmåga, energiförbrukning, kontroller, larmfunktioner, och temperaturstabilitet. Du kan läsa hela testet här, om du har ett betalt medlemskap hos Stiftung Warentest eller köper tillgång till den enskilda artikeln.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

Liebherr GNPes 4355

Bästa frysskåp med låg energiförbrukning

Toppbetyg hos Råd & Rön

Liebherr GNPes 4355

.
Denna modell från Liebherr utmärker sig i tester med sin höga användarvänlighet, enkla kontroll, och sin mycket låga ljudnivå och energiförbrukning. Modellen är det enda frysskåp med energimärkning A+++, som har ingått i tester hos svenska Råd & Rön. Energimärkning A+++ är den bästa märkning en produkt kan uppnå, och frysskåpets årliga energiförbrukning uppskattas till endast 168 kWh.

Nytänkande teknik och innovativ design

Frysskåpet är perfekt för ett större hushåll, då det har en kapacitet på hela 270 liter. Med hänsyn till att modellen befinner sig i energiklass A+++, är detta riktigt bra. Infrysningskapaciteten är på 18 kg per dygn, och tar man återigen hänsyn till den låga energiförbrukningen, så är även detta riktigt bra. Ljudnivån för frysen är också otroligt låg, och vid aktivering av kompressorn ligger ljudnivån på 38 dB. Som jämförelse ligger nivån för ett normalt samtal mellan två personer på 60 dB.

Liebherr GNPes 4355 befinner sig i klimatklass SN-T, vilket innebär att frysen arbetar optimalt i en rumstemperatur mellan 10-43°C. Klimatklass SN-T är därför lämplig i ett rum med växlande temperatur.

Frysen har en NoFrost-funktion, och det betyder att den är avfrostningsfri, vilket är en fantastisk detalj. Manuell avfrostning av en frys på 270 liter kan annars vara ett riktigt mödosamt arbete. Frysen har en elektronisk temperaturreglering, så att du enkelt och exakt kan både se och ange hur kall frysen ska vara. Displayen är lättillgänglig för både avläsning och inställning på insidan av dörren. Skulle en olycka inträffa, och temperaturen blir olämpligt hög, exempelvis vid ett strömavbrott, håller dina varor, enligt Liebherr själva, sig kalla i upp till 20 timmar i frysen. Blir temperaturen i frysen för hög, kommer ett larm att uppmärksamma dig på detta.

Frysutrymmet är tydligt upplyst med en stark LED-belysning, så att du lätt kan hitta dina frysvaror. Själva frysutrymmet är inrett med 8 lådor, varav 7 är på hjul. Frysens interiör med funktionen VarioSpace ser till att du lätt och flexibelt kan inreda frysutrymmet som du vill, så att du lätt får plats med större frysvaror, som inte på en gång får plats i lådorna.

Dörren till frysutrymmet öppnas lätt med modellens stålhandtag, som har en speciell integrerad öppningsmekanism, som gör dörren extra lätt att få upp. Både dörr, sidoväggar, och handtag är tillverkade av rostfritt stål, och har en “anti-fingeravtryck”-teknik, som ser till att det inte blir fula fingeravtryck på frysskåpet. Dörren är vänsterhängd från tillverkarens sida. Glömmer du att stänga dörren till frysen, så ger ett larm dig besked om detta.

Därför är Liebherr GNPes 4355 ett bra val

Användarvänlighet och energieffektivitet är nyckelord för detta frysskåp. Har du särskilt stort fokus på din elräkning, och hur mycket dina hushållsprodukter belastar miljön, så är denna modell ett utmärkt val. Mycket få frysskåp har uppnått energimärkning A+++, och det ses ännu mer sällan vid en kapacitet på 270 liter.

Frysskåpet har dessutom en mycket hög användarvänlighet och enkla kontroller, vilket också utmärker sig i tester, där modellen får beröm för sin lätta tillgång till frysvarorna.

Den automatiska avfrostningen ökar användarvänligheten ytterligare, och modellen utmärker sig även med att vara lätt att rengöra. Frysskåpet ligger i den dyraste änden av prisskalan, men med denna modell får du då också både kvalitet, kontroller, och design i en klass för sig.

Utvalda fördelar med Liebherr GNPes 4355: 

 NoFrost-funktion
 Kapacitet på 270 liter
 Energimärkning A+++
 Mycket tyst
 Anti-fingeravtrycks-yta
 Larm vid för hög temperatur


Liebherr SGN3036-21057 – bland de mest avancerade modellerna på marknaden

Bästa frysskåp i premiumklassen

✅Betygsatt 4,3 stjärnor av konsumenter på Google
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Liebherr SGN 3063

Med denna modell från Liebherr får du ett rymligt frysskåp med en kapacitet på 268 liter. Den uppskattade årliga energiförbrukningen ligger på 306 kWh, vilket, i förhållande till frysskåpets kapacitet, fortfarande är rimligt, och är en uppgradering av tidigare modeller.

Användarvänlighet och kontroller i särklass
Trots en energiförbrukning i den lite högre änden, så klarar sig modellen från Liebherr riktigt bra i tester och uppnår en topplacering hos svenska Råd & Rön. Hos organisationerna får den särskilt utmärkelser för sin användarvänlighet, kontroll, och höga kvalitetsintryck.

Själva frysutrymmet har stjärnmärkning fyra, vilket är den bästa märkning som ges. Ett frysutrymme med stjärnmärkning fyra har den bästa möjliga frysförmågan, och är godkänt för både infrysning och långtidsförvaring. Infrysningskapaciteten är på 20 kg per dygn, och vid infrysning av större mängder varor, är det möjligt att aktivera en SuperFrost-funktion, så att de varor som redan ligger i frysen inte tar skada. Blir temperaturen i frysen för hög, så kommer ett larm att uppmärksamma dig på detta. Invändigt finns en bra belysning och transparenta fryslådor, som ger dig en enkel överblick över frysens innehåll. Alla lådor och hyllor kan tas ut efter behov, så du har möjlighet till en flexibel förvaring av större frysvaror.

Ljudnivån för frysskåpet är också låg, och vid aktivering av kompressorn befinner den sig på endast 42 dB. Som jämförelse ligger ljudnivån för ett normalt samtal mellan två personer på 60 dB. Frysskåpet befinner sig i klimatklass SN-T, vilket innebär att frysen arbetar optimalt i en rumstemperatur mellan 10-43°C. Klimatklass SN-T är därför lämplig i ett rum med växlande temperatur.

Fördel

  • Solid kvalitet
  • Autmatisk avfrostning
  • Flexibel utformning
  • Digital display
Nackdelar

  • Kort strömkabel
  • Energiklass F

Därför är Liebherr SGN3036-21057 ett bra val

Med modellen från Liebherr får du solid tysk kvalitet och hantverk. Frysskåpet är inte bland de mest avancerade modellerna på marknaden, men du får fortfarande en modell som har alla de viktigaste funktionerna. Frysskåpet är till exempel utrustat med en NoFrost-funktion, som innebär att avfrostning sker automatiskt. Frysutrymmet har en flexibel utformning, så du har alltid plats för dina frysvaror, oavsett deras storlek. Modellen har en digital display, så att du lätt kan övervaka frysens temperatur, och ett larm gör dig snabbt uppmärksam på om du glömt att stänga dörren. Med Liebherr får du ett bra frysskåp, vars effektivitet och kvalitet säkerställer en hög användarvänlighet och enkla kontroller.

Utvalda fördelar med Liebherr SGN3036-21057:

NoFrost-funktion
Flexibel förvaring
SuperFrost-funktion
Digital display
Frysutrymme med stjärnmärkning fyra
Larm vid för hög temperatur

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta