Braun rakapparat (Bäst i test) – De bästa rakapparaterna från Braun

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Den här artikeln handlar om rakapparater från Braun, och syftet med artikeln är att skapa en så bra överblick som möjligt över Brauns bästa rakapparater. 
Vi har analyserat ett urval av tester där olika experter, från både in- och utland, har provat olika rakapparater från Braun och därefter bedömt vilka modeller som är bäst. I artikeln hittar du en genomgång av de rakapparater som får positiva kommentarer av experterna samt en prisjämförelse för de olika modellerna.

Vi har tittat på ett brett utbud av undersökningar från konsumentorganisationerna Råd & Rön och det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler, testmagasinen Which.co.uk och Stiftung Warentest, tyska Chip.de, Test.de och ETM Testmagazin samt tidningarna Politiken.dk och Aftonbladet.se.

Den här artikeln om rakapparater från Braun innehåller: 

Överblick över åtta olika rakapparater från Braun 
Två alternativa rakapparater från märket Philips
Prisjämförelse för Brauns rakapparater 
Guide till hur du rengör din rakapparat 
Information om hur du slipper hudirritation 
Guide till hur du får den närmaste rakningen 
Information om hur experterna testar rakapparaterna
Historien om Braun 
Genomgång av de tester vi har undersökt samt länkar för vidare läsning

Observera att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Braun Series 3 3040s

Utsedd till “Editor’s Choice” hos nättidningen Shavercheck.com 
Bra betyg hos Råd & Rön 
4 av 5 stjärnor hos det tyska testmagasinet Testberichte.de 
65 av 100 poäng hos Which.co.uk – Englands största testmagasin

Braun Series 3 3040s

 
 

Braun Series 3 3040s har testats och recenserats av fyra olika expertkällor: Shavercheck.com, Råd & Rön, Testberichte.de och Which.co.uk. Experterna tycker bra om den här rakapparaten och ger den mycket beröm i sina respektive recensioner.

Experterna verkar mest positiva till rakapparatens nära rakning och effektiva prestanda. De är däremot inte lika förtjusta i prestandan när man använder maskinen på längre skägg.

Experterna: Effektiv och slät rakning

Enligt de fyra expertkällorna som har testat Braun Series 3 3040s är det här en utmärkt rakapparat som passar till de flestas behov. Experterna från Shavercheck.com förklarar till exempel att maskinen ger en slät, nära och bekväm rakning.

Testberichte.de verkar också hålla med om dessa påståenden. De framhäver dock även att huden inte blir irriterad av rakningen även om den är känslig. Flera av experterna nämner dessutom att det är bra att rakapparaten kan användas i duschen.

Trots att experterna generellt sett är positivt inställda till Braun Series 3 3040s påpekar de även att ljudnivån inte riktigt är optimal.

Funktionell rakapparat med uppladdningsbart batteri

Braun Series 3 3040s är en praktisk och funktionell rakapparat med ett specialdesignat rakhuvud. Detta huvud leder skäggstråna in mot kniven och ger därför ett slätare resultat. Rakapparaten fungerar dessutom på både våt och torr hud och kan därför tas med in i duschen.

Eftersom att det här är en uppladdningsbar rakapparat kan man helt enkelt ladda batteriet vid behov. Maskinen har en batteritid på 45 minuter och måste sedan laddas i 105 minuter innan batteriet är fullt igen.

Rakapparaten har även ett snabbladdningssystem som gör att den kan användas i ungefär fem minuter. Detta är perfekt om man inte har tid att vänta på att batteriet ska bli fulladdat.

Inbyggd precisionstrimmer

Braun Series 3 3040s har en inbyggd precisionstrimmer som gör det lättare att forma mustaschen och polisongerna när man rakar sig. Det ingår även en rengöringsborste när man köper den här modellen.

Sist men inte minst har apparaten tre skärelement som gör att den anpassar sig till användarens ansikte. För att rakningen ska gå snabbare finns det även en Micro Comb som fångar upp fler strån på en gång.

Fördelar med Braun Series 3 3040s:
Micro Comb
  Snabbladdningssystem
Inbyggd precisionstrimmer
Kan användas på både våt och torr hud
Specialdesignat rakhuvud


Braun Series 3 3050cc

Testvinnare hos det norska teknikmagasinet Tek.no

Braun Series 3 3050cc

Det norska teknikmagasinet Tek.no har genomfört ett test av rakapparater inom en rimlig budget, och i undersökningen ingick bland annat modellen Braun Series 3 3050cc.

De norska experterna bedömde alla rakapparater i testet utifrån samma kriterier, till exempel rakning, funktioner, batteri och hanterbarhet. Braun Series 3 3050cc klarar sig otroligt bra i granskningen och utses därför till testvinnare.

Triple action-rakhuvud

Braun Series 3 3050cc är designad för att ge en nära rakning med ett slätt resultat, även när man inte har rakat sig på tre dagar. Modellen har ett Triple action-rakhuvud som rör sig på flera olika nivåer, och eftersom att rakapparaten kan känna av både längden på skägget och ansiktets konturer kan den dessutom fånga upp och skära av även svåråtkomliga skäggstrån.

Braun Series 3 3050cc är batteridriven och kan användas i ungefär 45 minuter på en laddning. Modellen har även en display som ger en överblick över rakningen, och det ingår både en rengöringsborste och en skyddskåpa till den här rakapparaten.

MicroComb-teknik

Den här modellen har även en så kallad MicroComb-teknik som gör att rakapparaten utan problem kan användas på längre skägg också.

MicroComb-tekniken innebär att rakapparaten är utrustad med två avlånga skärblad samt ett extra blad i mitten som ska skära av längre strån.

Braun Series 3 3050cc levereras med en rengöringsborste samt en Clean & Charge-station som både rengör och smörjer bladen samtidigt som den laddar rakapparaten.

Experternas kommentar: Bra och nära rakning

Braun Series 3 3050cc har granskats av norska experter från Tek.no, och modellen utsågs där till testvinnare i en större undersökning av flera olika rakapparater.

Tek.no förklarar att den här modellen fungerar otroligt bra och rakar väldigt nära. De anmärker dock på att modellen missar vissa av skäggstråna som sticker ut mest, men de påpekar även att den här rakapparaten fortfarande ger det slätaste resultatet i testet.

Tek.no skriver även att modellen erbjuder en bra komfort och att den både känns snäll mot huden och är bekväm att använda. Batteriet i den här rakapparaten håller dessutom riktigt länge.

Vad gäller nackdelar skriver Tek.no att modellen inte är vattentät och att den därmed inte kan användas i duschen.

Specifikationer – Braun Series 3 3050cc:
Vikt: 930 gram
Drifttid: 45 minuter
Laddningstid: 60 minuter
Med display: Ja
Kan användas i vatten: Nej
Rengöring: Rengöringsborste och rengöringsstation ingår

Fördelar med Braun Series 3 3050cc:
Triple action-rakhuvud
Anpassar sig efter ansiktet
Bra batteritid
MicroComb-teknik
Display

Här kan du se en presentation av Braun Series 3 3050cc:


Alternativ till Braun

I föregående sektion har vi gått igenom ett urval av rakapparater från Braun, och i det här avsnittet kommer vi att gå igenom ytterligare två rakapparater, men nu från märket Philips. Detta för att visa vad det finns för andra bra rakapparater på marknaden.

Vi går igenom de två rakapparaterna från Philips på samma sätt som modellerna från Braun


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Braun Series 9 9291CC

✅ 4,5 av 5 stjärnor hos amerikanska Shavercheck.com
✅ 4,5 av 5 stjärnor baserat på 73 kundomdömen hos Amazon.com

Braun Series 9 9291CC

 

.
Braun Series 9 9291CC har både recenserats av amerikanska Shavercheck.com och av kunderna hos Amazon.com. Rakapparaten får mycket beröm av både experterna och konsumenterna och får faktiskt ett betyg på 4,5 av 5 stjärnor på båda ställena. 

Experterna från Shavercheck.com verkar mest positiva till att Braun Series 9 9291CC är en bekväm rakapparat som ger en nära rakning. Användarna tycker å andra sidan bäst om att modellen är lätt att använda. Konsumenterna skriver även att rakapparaten är fantastisk även om man måste raka sig varje dag.

Varken experterna eller konsumenterna hittar särskilt många nackdelar med Braun Series 9 9291CC. Shavercheck.com nämner dock att rakapparaten är ganska dyr och att den kan vara lite besvärlig att rengöra manuellt.

Experterna och användarna: Hanterbar maskin med bra prestanda

Braun Series 9 9291CC är en populär rakapparat bland både experter och konsumenter.

Shavercheck.com skriver till exempel att Braun Series 9 9291CC är marknadens bekvämaste elektriska rakapparat. De nämner att den har en bra prestanda och skriver att detta även gäller när man rakar lite längre skägg.

Kunderna hos Amazon.com verkar också hålla med om detta. De skriver även att modellen är lika bra som en rakhyvel och att de enbart använder Braun Series 9 9291CC när de rakar sig.

En användare berättar dessutom att den här modellen är en räddare i nöden när man har ett jobb som kräver att man är slätrakad. Samma användare skriver även att kvaliteten är fantastisk.

Sist men inte minst förklarar Shavercheck.com att den här rakapparaten lämpar sig bra för känslig hud samt att den är enkel och bekväm att hantera.

Experterna blir dock lite besvikna på att själva handtaget på rakapparaten är gjort av plast.

Specialdesignat rakhuvud

Braun Series 9 9291CC har ett specialdesignat rakhuvud som lyfter skäggstråna mot skärbladen så att de rakas av så nära huden som möjligt.

Rakapparaten har även en Responsive Intelligence-funktion som automatiskt anpassar sig efter användarens ansiktskonturer. Med denna funktion får man därmed en mer personlig rakning.

Det finns dessutom en precisionstrimmer som kan användas till mer besvärliga områden.

När man är färdig med rakapparaten kan man helt enkelt skölja av den under rinnande vatten. Den här modellen är dessutom 100 % vattentät och kan därför användas i duschen utan några problem.

Rakapparaten har en drifttid på ungefär 50 minuter och måste sedan laddas i 60 minuter för att batteriet ska bli fullt igen.

Avancerad maskin och enkel rengöring

Braun Series 9 9291CC har flera avancerade och praktiska funktioner som underlättar rakningen. Modellen har till exempel ett chip som läser av längden på skägget. Baserat på detta kan den sedan avgöra hur mycket kraft som krävs för en optimal rakning.

Den här rakapparaten är dessutom gjord för att vara skonsam mot huden samtidigt som den ger en nära och slät rakning.

Braun Series 9 9291CC har fem skärelement som samarbetar med varandra för att fånga upp fler skäggstrån i varje drag.

Rakapparaten har även en titanbelagd trimmer som fungerar bra på skäggstrån som ligger platt mot huden. Denna trimmer ser dessutom till att fånga upp skäggstråna oavsett vilken riktning de växer i.

Braun Series 9 9291CC levereras med en Clean&Charge-station som har fem olika funktioner. Med denna rengöringsstation behöver man bara trycka på en knapp för att stationen automatiskt ska välja ett rengöringsprogram, rengöra, smörja, torka och ladda maskinen.

Specifikationer – Braun Series 9 9291CC:
Vikt: 1000 gram
Antal inställningar: 5
Drifttid: 50 minuter
Laddningstid: 60 minuter
Med display: Ja
Kan användas i vatten: Ja
Rengöring: Rengöringsstation ingår

Fördelar med Braun Series 9 9291CC:
Clean&Charge-station
Fem skärelement
100 % vattentät
Drifttid på upp till50 minuter
Responsive Intelligence-funktion


Braun Series 7 7899cc

5 av 5 stjärnor hos bloggen The Squash Chronicles

Braun Series 7 7899cc

 

Rakapparaten Braun Series 7 7899cc har granskats av bloggen The Squash Chronicles. Syftet var att ta reda på hur bra modellen fungerar för en “vanlig” person, och eftersom att Braun Series 7 7899cc imponerar mycket får den högsta betyg på 5 av 5 stjärnor.

Intelligent modell

Braun Series 7 7899cc är ett bra alternativ om du vill ha en rakapparat som är utrustad med modern teknik.

Den här modellen har nämligen fyra synkroniserade skärelement samt en sonisk teknik som gör att rakapparaten kan raka så nära som möjligt. Modellen är dessutom tillräckligt intelligent för att registrera enskilda skäggstrån och anpassa rakningen därefter. För att uppnå ett slätt resultat lyfts nämligen skäggstråna från huden innan de leds mot skärbladen, vilket gör att de kan skäras av så nära huden som möjligt.

Justerbar intensitet

Braun Series 7 7899cc har fem olika raklägen att välja mellan. Man kan därför välja en väldigt intensiv rakning, men man kan även ställa in maskinen på att arbeta så försiktigt som möjligt för att minska eventuell hudirritation.

Braun Series 7 7899cc levereras dessutom med den unika rengöringsstationen Clean & Charge som både rengör och smörjer rakapparaten. Den här modellen är dessutom vattentät och kan därför användas på både torr och våt hud samt tas med i duschen. Rakapparaten har även en bra batteritid och kan användas 50 minuter på en laddning.

Experternas kommentar: Rakapparat med många fördelar

Braun Series 7 7899cc har granskats av bloggen The Squash Chronicles och får där mycket beröm av experterna.

Modellen får beröm inom många olika områden och får inte särskilt mycket kritik. Experterna påpekar till exempel att modellen har en fin och enkel design, en bra display samt en gedigen och robust kvalitet.

Enligt experterna fungerar modellen även bra när man rakar sig, och de framhäver att rakapparaten är väldigt lätt att använda samt att den har ett bra rakhuvud som ger en nära rakning.

Specifikationer – Braun Series 7 7899cc:
Vikt: 1110 gram
Antal inställningar: 5
Drifttid: 50 minuter
Laddningstid: 60 minuter
Med display: Ja
Kan användas i vatten: Ja
Rengöring: Rengöringsborste och rengöringsstation ingår

Fördelar med Braun Series 7 7899cc:
Fyra synkroniserade skärelement
Sonisk teknik
Fem olika raklägen
Vattentät
Kan användas på både torr och våt hud


Braun CoolTec CT4s Wet & Dry

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler

Braun °CoolTec CT4s Wet&Dry

Det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler inkluderade modellen Braun CoolTec CT4s Wet & Dry i sitt test av olika rakapparater, där de granskade apparaterna utifrån faktorer som design, rakningsförmåga och användarvänlighet. Braun CoolTec CT4s Wet & Dry presterar så bra i undersökningen att modellen utnämns till testvinnare, och detta är alltså en utmärkt rakapparat.

Cool Tec kyler huden

Braun CoolTec CT4s Wet & Dry är en otroligt välfungerande rakapparat av mycket hög kvalitet, och tekniken hos den här modellen tillhör också den högsta kalibern. Braun CoolTec CT4s Wet & Dry är nämligen utrustad med en väldigt unik kylfunktion, Cool Tec, som gör att hela rakapparaten hålls kall under rakningen. Detta innebär att det inte uppstår någon värme vid användning.

Bra för känslig hud

Eftersom att modellen hålls kall minskas hudirritationen, och det känns därmed betydligt bekvämare att raka sig. Den speciella Cool Tec-tekniken gör därför att Braun CoolTec CT4s Wet & Dry även passar till konsumenten som har känslig hud eller upplever irritation vid rakning.

Ta med rakapparaten i badet

Braun CoolTec CT4s Wet & Dry heter Wet & Dry eftersom att modellen även fungerar i vatten, och om man vill kan man till och med ta med rakapparaten i duschen för att spara tid på morgonen. Vissa upplever dessutom mindre hudirritation när rakningen sker i fuktiga miljöer – till exempel i badet.

Fördelar med Braun CoolTec CT4s Wet & Dry: 
Unik kylande Cool Tec-teknik 
Modellen hålls kall under användning 
Passar till känslig hud 
Minskar risken för hudirritation 
Kan användas i badet

Här kan du se Brauns egna presentation av modellen:


Braun Series 3 3090cc

✅ Testvinnare hos tyska ETM Magazin
✅ ”Sehr gut” hos tyska Chip.de

Braun rakapparat Series 3 3090cc

 

.
Braun Series 3 3090cc har testats av två olika tyska källor – ETM Magazin och Chip.de. Båda testpanelerna är förtjusta i modellen, och efter att ha granskat Braun Series 3 3090cc utifrån flera aspekter kommer experterna fram till slutsatsen att det här är en otroligt välfungerande rakapparat.

Unikt ”triple-action”-skärsystem

Braun Series 3 3090cc har ett speciellt “triple-action”-skärsystem, vilket i praktiken innebär att modellen använder sig av tre oberoende skärsystem som tillsammans ger en så nära rakning som möjligt. Systemet är även intelligent, och det anpassar sig därmed till ansiktets olika konturer och ser till att klippa av både korta och lite längre skäggstrån. Den här rakapparaten får särskilt mycket beröm av experterna för just triple-action-systemet, och de noterar att Braun Series 3 3090cc fungerar väldigt bra för rakning av både kinder, hals och haka.

Ergonomiskt handtag

Braun Series 3 3090cc har även en precisionstrimmer som är speciellt utformad för rakning av polisonger och mustasch, och man får dessutom med ett resefodral som skyddar rakapparaten under resor. Modellen är även designad för att vara bekväm att hålla i och har därför ett ergonomiskt handtag med gummiyta, vilket även betyder att man inte kommer att tappa greppet om rakapparaten – inte ens när man har blöta händer.

Över 15 rakningar på en laddning

Den här modellen är sladdlös och går därmed på batteri. Batteritiden är 50 minuter, vilket i praktiken motsvarar över 15 rakningar, och det tar sedan ungefär en timma för batteriet att laddas fullt igen. Modellen har en liten display som visar batterinivå samt status för rengöring, och Braun Series 3 3090cc går enkelt att rengöra direkt under vattenkranen. Braun Series 3 3090cc levereras dessutom med en Clean & Charge-station som har ett automatiskt rengöringsprogram.

Fördelar med Braun Series 3 3090cc: 
 Triple action-skärsystem
 Anpassar sig efter ansiktets konturer
 Precisionstrimmer och resefodral ingår
 Ergonomiskt handtag
 Rengöringsstation ingår

Här kan du se Brauns egna presentationsvideo för modellen:


Braun Serie 7 -7898cc

✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Braun Serie 7 -7898

 

Braun Serie 7 -7898 cc ingick i ett stort test av rakapparater hos Råd & Rön. Där granskade experterna olika rakapparater utifrån olika parametrar för att sedan kunna utdela ett totalbetyg till samtliga modeller. Experterna är mycket nöjda med Braun Serie 7 -7898 cc, och de tycker faktiskt så bra om modellen att den får toppbetyg och en riktigt hög placering i undersökningen.

Lyfter upp skäggstråna

Den här rakapparaten från Braun är utformad för att kunna användas på alla skäggtyper och därmed passa för både mannen med kort skägg och mannen med lite längre. Braun Serie 7 -7898 cc är därför försedd med ett specialdesignad huvud som lyfter skäggstråna upp och in mot kniven, som skär av dem så nära huden som möjligt. Detta ger en väldigt nära rakning, och eftersom att hudkontakten är minimal efterlämnas huden både slät och fri från irritation.

Fungerar även i badet

För en bättre mångsidighet kan man använda Braun Serie 7 -7898 cc på både torr och fuktig hud. Om man vill effektivisera morgonrutinen kan man till och med ta med modellen in i duschen tack vare att den även fungerar under vatten. Vissa upplever dessutom betydligt mindre hudirritation om de rakar sig när huden är varm och fuktig, eftersom detta gör huden smidigare.

Braun Serie 7 -7898 cc är sladdlös och går på batteri, och modellen är dessutom designad för att vara så effektiv som möjligt. Den har en batteritid på 50 minuter, vilket räcker för att raka sig ungefär 17 gånger, och därefter tar det en timma för batteriet att laddas fullt igen.

Rengöringsstation ingår

Det är mycket enkelt att rengöra den här modellen. Man kan skölja rakapparaten manuellt under rinnande vatten, men eftersom att Braun Serie 7 -7898 cc kommer med en hel rengöringsstation kan rengöringen även skötas av modellen själv. Det finns nämligen ett automatiskt rengöringsprogram, och med det behöver man bara trycka på en knapp.

Fördelar med Braun Serie 7 -7898 cc: 
Specialdesignat huvud som passar till alla skäggtyper 
Ger en slät och nära rakning med minimal hudirritation 
Kan användas på både torr och fuktig hud – till och med i badet 
Batteritid på 50 minuter 
Rengöringsstation med automatiskt rengöringsprogram ingår

Här kan du se en generell presentation av Brauns Serie 7, vilken även inkluderar modellen Braun 7 -7898 cc:

https://www.youtube.com/watch?v=evUrxZ-UJRk&t=12s


Braun Serie 7 790CC 4

✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Braun Serie 7 790CC 4

 

Konsumentorganisationen Råd & Rön genomför omfattande tester av olika konsumentprodukter och provar då ett stort antal modeller för att komma fram till vilka som är bäst. Råd & Rön har här provat rakapparater, och modellen Braun Serie 7 790CC 4 ingick i det testet. Modellen presterar bra i undersökningen, och Braun Serie 7 790CC 4 får i slutändan toppbetyg hos Råd & Rön.

Tillgodoser individuella behov

Braun Serie 7 790CC 4 är utformad för att fungera för alla hud- och skäggtyper. Modellen är nämligen en intelligent rakapparat som kan känna av ansiktet och skäggets konturer, och sedan anpassa rakningens täthet för bästa möjliga resultat.

Man kan även ställa in modellen efter hudens och skäggets kondition manuellt utifrån tre olika lägen – intensiv, normal och känslig. Det känsliga läget är till exempel ett bra val om huden är känslig eller tenderar att irriteras av rakning.

ActiveLift -teknik

Den här modellen är försedd med ett specialdesignat rakhuvud med den patenterade tekniken ActiveLift. Denna teknik fångar upp alla skäggstrån – även de som ligger platt mot huden, vilka är särskilt vanligt förekommande på halsen. Modellen använder sig av 130 asymmetriska rörelser per sekund, och Braun Serie 7 790CC 4 kan därför både hantera skägget i ansiktet och på halsen. Den unika Opti Foil-tekniken fångar dessutom upp fler skäggstrån i sina geometriska hål, vilket ger en ännu närmare rakning. Man får även med en trimmer för längre skägg.

Rengöringsstation ingår

Braun Serie 7 790CC 4 är en sladdlös rakapparat som går på batteri, och modellen har en batteritid på 50 minuter. Detta motsvarar ungefär 17 rakningar, och därefter tar det en timma för batteriet att laddas fullt igen.

Rengöringen av Braun Serie 7 790CC 4 är också enkel – eftersom att modellen kommer med en hel rengöringsstation sköts rengöringen nämligen helt automatiskt. Man behöver bara trycka på en knapp för att aktivera ett automatiskt rengöringsprogram, och stationen kan dessutom sköta laddning, smörjning och torkning.

Om man bara vill har en snabb manuell rengöring kan man även skölja modellen under rinnande vatten. Som en bonus får man även med ett smart resefodral som skyddar rakapparaten under resor.

Fördelar med Braun Serie 7 790CC 4: 
Avancerad rakapparat som anpassar rakningen efter ansiktets form 
Tre lägen – intensiv, normal och känslig 
ActiveLift-teknik fångar upp skäggstrån som ligger platt mot huden 
Nära rakning med Opti Foil 
Rengöringsstation ingår


Braun Series 5 5030s

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler 
✅ Testvinnare hos Råd & Rön
✅ Toppbetyg hos tyska Test.de

Braun Series 5 5030s

 

Braun Series 5 5030s har testats av tre olika expertkällor som kommer från Danmark, Sverige respektive Tyskland, och samtliga experter bedömer att Braun Series 5 5030s är en ovanligt välfungerande rakapparat. Modellen får därför enbart toppbetyg, och Braun Series 5 5030s utses till och med till testvinnare hos både Råd & Rön och uafhængige testpaneler.

ActiveLift

Braun Series 5 5030s får beröm av experterna för den utmärkta rakningsupplevelsen och framförallt den nära rakningen, som möjliggörs av den unika ActiveLift-tekniken med ett tredubbelt skärhuvud. ActiveLift-tekniken går in och lyfter upp skäggstråna vid rötterna och skär snabbt av dem. Den fångar även upp strån som ligger platt, vilka är särskilt vanligt förekommande på halsen.

Anpassar sig efter ansiktet

Braun Series 5 5030s är en billig rakapparat, men detta påverkar varken kvaliteten eller tekniken. Braun Series 5 5030s är nämligen en intelligent rakapparat med Flex Motion Tec, vilket innebär att apparaten själv anpassar sig efter huden och ansiktets konturer. Detta ger en närmare rakning, och huvudet på Braun Series 5 5030s har dessutom olika hålstorlekar för att fånga upp ännu fler skäggstrån.

45 minuters rakning

Den här modellen är en sladdlös rakapparat som går på batteri. Batteritiden är inte marknadens bästa, men med 45 minuter kan man utan problem raka sig nästan 15 gånger på en laddning. Därefter tar det en timma för batteriet att laddas fullt igen, och Braun Series 5 5030s har en liten display som kontinuerligt anger status för batterinivån.

Fördelar med Braun Series 5 5030s: 
Billig rakapparat 
ActiveLift-funktion som lyfter upp liggande skäggstrån 
Flex Motion Tec anpassar sig efter ansiktets konturer 
Huvud med varierande hålstorlekar 
Display som visar batterinivån


Philips Serie 9 S9711/31

✅ Testvinnare hos Råd & Rön
✅ Utsedd till ”best buy” hos det engelska testmagasinet Which.co.uk

Philips S9711 31 alternativ til braun rakapparat

 

.
Philips S9711/31 har testats av två olika expertpaneler som kommer från Råd & Rön respektive det stora engelska testmagasinet Which.co.uk, som hjälper konsumenterna att hitta de bästa produkterna inom olika kategorier.

Både Råd & Rön och Which.co.uk bedömer att Philips S9711/31 utmärker sig, och de svenska och engelska experterna är eniga om att den här rakapparaten är ett bra köp – Råd & Rön utser till och med modellen till testvinnare.

V-Track-system

Philips S9711/31 är en rakapparat som är utrustad med den senaste tekniken inom området. Den här modellen är därför inte den billigaste på marknaden, men i gengäld får man väldigt mycket valuta för pengarna.

Rakapparaten är försedd med Philips patenterade system V-Track, som är gjort för att fånga upp alla skäggstrån, oavsett vilken riktning de växer i, och lyfta upp samt skära av stråna. Detta kompletteras även av rakhuvuden som rör sig i åtta olika riktningar, vilket gör att man är garanterad en så slät och nära rakning som möjligt.

Välj mellan tre olika lägen

Philips S9711/31 är ett bra alternativ oavsett vilken typ av skägg man har. Modellen är nämligen effektiv på på både korta och lite längre strån, och den fungerar dessutom bra för skäggstrån som växer i olika riktningar.

För att rakningen ska vara anpassad till individen kan man ställa in rakapparaten i ett av tre olika lägen beroende på hudens skick. Man kan välja mellan normal rakning, snabb rakning samt rakning för känslig hud, och den sistnämnda inställningen kan även minska eventuell hudirritation.

Det följer dessutom med en skäggtrimmer för stubb och specialtrimmat skägg.

Ta med rakapparaten i duschen

Philips S9711/31 är en sladdlös rakapparat och erbjuder därmed en större rörelsefrihet. Modellen går därför på batteri och har en lång batteritid på 50 minuter, vilket motsvarar ungefär 17 rakningar, och sedan tar det ca en timma för batteriet att laddas fullt igen. Det finns dock även en snabbuppladdningsfunktion som räcker för en rakning.

Den här modellen är på flera sätt en mångsidig rakapparat. Man kan till exempel raka sig på både torr och fuktig hud med Philips S9711/31, och om man vill effektivisera sin morgonrutin kan kan faktiskt även ta med rakapparaten in i duschen.

Philips S9711/31 är dessutom tvättbar, och när modellen ska rengöras behöver man bara skölja den under vattenkranen.

Fördelar med Philips S9711/31: 
V-Track-system ger en effektiv rakning 
Rakhuvuden som rör sig i åtta olika riktningar 
Kan ställas in på normal, snabb eller känslig rakning 
Kan användas våt och torr – även i duschen 
Batteritid på 50 minuter samt möjlighet till snabbuppladdning

Här kan du se en presentationsvideo för modellen. Videon är framtagen av Philips:


Philips S5110/06

✅ ”Bra köp” enligt Råd & Rön

Philips S5110 06

 

Råd & Rön har provat ett stort antal rakapparater och granskat dem utifrån olika testpunkter, till exempel design, användarvänlighet, funktionalitet och prestation. Experterna har även provat modellen Philips S5110/06 i detta test, och de bedömer att modellen är en riktigt bra rakapparat och ger den utmärkelsen “Bra köp”.

Specialdesignat rakhuvud

Philips S5110/06 är gjord för mannen som vill ha en nära och slät rakning, men som även vill ha en rakapparat som ser bra ut på badrumshyllan. Modellen har nämligen ett snyggt och maskulint utseende med en djup svart färg, och Philips S5110/06 är dessutom skapad för den moderna och upptagna mannen som vill ha en nära och noggrann rakning.

Modellen har ett unikt rakhuvud som är speciellt utformat för att leda skäggstråna mot kniven, vilket säkerställer en så nära rakning som möjligt. Samtidigt rör sig huvudet i fem olika riktningar för maximal effektivitet.

Ergonomiskt handtag

Philips S5110/06 har ett bra och ergonomiskt handtag som gör att man får ett bra grepp om rakapparaten, vilket ger en ännu stabilare och mer precis rakning. Philips S5110/06 passar dessutom för alla typer av män, som kan ha väldigt olika preferenser när det gäller deras skägg.

Modellen är nämligen effektiv på både kort och lite längre skägg, och skärbladet lyfter upp skäggstrået och skär av det precis vid huden. Det ingår även en precisionstrimmer som är speciellt utformad för att ge en precis rakning vid polisonger och mustasch.

Indikator för batteri och rengöring

Philips S5110/06 är en sladdlös rakapparat som går på batteri, och utan sladden får man en bättre rörelsefrihet. Det här batteriet håller i 40 minuter innan det måste laddas upp igen, och uppladdningen tar ungefär en timma. Det är inte marknadens bästa batteritid, men det är fortfarande tillräckligt för över 10 rakningar.

Rakapparaten är försedd med en liten display med två indikatorer. Den ena är en batteriindikator, som visar när batterinivån är låg, och den andra är en indikator som visar när det är dags att rengöra modellen för att effektiviteten inte ska försämras.

Det är dessutom väldigt enkelt att rengöra Philips S5110/06 genom att skölja modellen under rinnande vatten.

Fördelar med Philips S5110/06: 
Unikt rakhuvud som är speciellt utformat för att leda skäggstråna mot kniven. 
Rakhuvud som rör sig i fem olika riktningar 
Ergonomiskt handtag 
Precisionstrimmer för polisonger och mustasch 
Display med indikator för både batteri och rengöring

Här kan du se en presentation av modellen. Videon är gjord av Philips:


Guide: Så här rengör du rakapparaten

Braun skriver att det är viktigt att lära sig hur man rengör sin rakapparat ordentligt, och därför har de skapat den här korta guiden som beskriver hur man gör det samt vilka alternativ som finns.

Rengöringsstationen: Den enklaste och mest hygieniska metoden får man med en rengöringsstation. Många moderna rakapparater kommer idag med en hel rengöringsstation, och dessa kräver bara en knapptryckning för att själv sköta rengöringen med ett automatiskt rengöringsprogram. Hos Braun kallas dessa stationer för Clean & Charge, och utöver rengöringen ser dessa stationer även till att torka rakapparaten ordentligt samt ladda batterierna.

Manuell rengöring: Om man inte har någon rengöringsstation måste rengöringen ske manuellt. Braun skriver att så gott som alla rakapparater från Braun idag kan rengöras under rinnande vatten, och man kan eventuellt även använda lite flytande tvål.

Underhåll: Förutom rengöringen är även underhållet viktigt. Braun skriver att man efter ett och ett halvt år kommer att ha rakat lika många skäggstrån som det finns grässtrån på en fotbollsplan, och för att upprätthålla en optimal effektivitet är det därför nödvändigt att byta ut bladen eller skärelementen efter ett och ett halvt år.

Det engelska testmagasinet Which.co.ukskriver att man gärna ska rengöra sin rakapparat varje dag, men att det även beror på hur ofta man använder den och hur mycket skägget växer. Som en tumregel bör man dock minst rengöra rakapparaten efter var tredje användning.

Which.co.uk skriver att man vid den dagliga rengöringen bara ska tömma ut håren eller skölja rakapparaten under rinnande vatten. En gång per månad bör man dock göra en noggrannare rengöring – om man inte har någon rengöringsstation till sin rakapparat vill säga.

Vid den manuella rengöringen ska man ta lös bladen från rakhuvudet, eftersom att det ofta samlas hår och hudceller där. Alla löstagbara delar ska även tas lös och rengöras separat med lite vatten. Låt sedan alla delar torka ordentligt innan rakapparaten monteras ihop igen. Efter rengöringen av rakapparaten rekommenderar Which.co.uk att man smörjer bladen med någon droppe specialolja, vilken ofta följer med i köpet.


Så här undviker du hudirritation efter rakning

På sin hemsida skriver Braun även att hudvård är ett av deras främsta fokusområden när de designar rakapparater. De flesta män får irriterad hud och rodnad ibland, men man kan lindra detta med ett par enkla åtgärder:

Välj rätt rakapparat: Välj en ordentlig rakapparat som jobbar med små cirkulära rörelser eller raka linjer och som man inte behöver trycka för hårt mot huden. Många rakapparater har idag även en nedkylningsfunktion som ser till att huden inte irriteras av värmen från rakapparaten.

Vått eller torrt: Huruvida man föredrar att raka huden när den är torr eller fuktig är en smaksak. Raklödder eller -gel är mjukgörande och gör att huden inte irriteras lika lätt, men om man föredrar torrakning bör man se till att inte tvätta ansiktet precis innan. Efter en tvätt är huden nämligen ofta lite svullen.

Välj en intelligent rakapparat: En intelligent rakapparat hjälper själv till att avgöra hur ansiktets konturer går samt hur tät skäggväxten är.

En effektiv rakapparat: För att man inte ska behöva raka flera gånger på samma ställe måste rakapparaten vara så effektiv som möjligt –  färre drag är nämligen lika med mindre hudirritation. Välj även en rakapparat som tillför ett tunt lager glid mellan huden och bladen. Många rakapparater har dessutom olika inställningar för rakningen, så välj gärna en som har ett läge för känslig hud.

Efterbehandling av huden: Glöm slutligen inte att ta hand om huden ordentligt efter rakningen. Skölj ansiktet med kallt vatten och avsluta med aftershave. Man kan även använda fuktkräm om man föredrar det.


Så här får du en nära och slät rakning

I en tredje artikel berättar Braun hur man på bästa sätt uppnår en nära rakning, och baserat på den artikeln har vi tagit fram följande guide:

1) Börja inte med att tvätta ansiktet. Ett nytvättat ansikte är nämligen ofta lite svullet.

2) Använd först en trimmer för att trimma stubben om du inte har rakat dig på ett par dagar – till exempel under helgen.

3) Starta rakapparaten och sträck huden på känsliga ställen. Detta ger nämligen den närmaste rakningen.

4Håll rakapparaten i en rät vinkel på 90 grader mot huden och raka mot skäggets växtriktning. För att undvika irritation bör du inte försöka raka flera gånger på samma ställe.

5) Håll ett lätt och jämnt tryck mot huden. Man behöver inte trycka särskilt hårt.

6) Rengör rakapparaten efter användning eller behov.


Så här testas rakapparater

Rakapparater kan påminna mycket om varandra, och det kan vara svårt att skilja en modell från en annan. Därför kan det även vara svårt att hitta den bästa rakapparaten på marknaden, och just därför provar olika testpaneler rakapparater och andra konsumentprodukter för att det ska bli lättare för konsumenterna att välja.

Baserat på en artikel från det engelska testmagasinet Which.co.uk avslöjar vi i det här avsnittet hur man testar just rakapparater.

Which.co.uk provar rakapparater från både kända och mindre kända märken för att alla modeller ska få en chans att visa sitt värde, och därför tillhör rakapparaterna även mycket olika prisklasser. Apparaterna granskas utifrån olika testpunkter, och här under listar vi de viktigaste:

Hur nära och bekväm är rakningen?: Varje rakapparat testas 72 gånger av en panel med 48 män. Männen har olika typer av skägg, och vissa rakar sig dagligen medan andra bara rakar sig var tredje dag. Experterna undersöker männens ansikten för att se hur nära rakningen blir, och sedan letar de även efter hudirritation, rodnad samt missade skäggstrån. Männen får dessutom ett frågeformulär för att man även ska kunna ta med deras upplevelse i bedömningen.

Hur lång är batteritiden?: Which.co.uk undersöker även batteritiden hos de sladdlösa rakapparaterna. Varje rakapparat laddas fullt, varpå man räknar hur många 5-minuters-rakningar apparaterna klarar av. Vissa rakapparater skriver även att de har en snabbuppladdningsfunktion, och Which.co.uk granskar även alla dessa extrafunktioner.

Hur lätt är det att använda och rengöra rakapparaten?: Which.co.uk provar dessutom hur rakapparaten fungerar i praktiken och hur lättanvänd den är. De bedömer till exempel om den ligger bra i handen, om den vibrerar mycket samt om den kan rengöras under rinnande vatten.

Hur robust är rakapparaten?: De flesta män rakar sig på morgonen när de fortfarande är trötta, vilket innebär att de lätt kan råka tappa rakapparaten. Which.co.uk har därför undersökt hur robusta rakapparaterna är genom att tappa dem från 80 cm höjd och se om de klarar fallet.

Ska man köpa rakapparaten?: Slutligen skapas en sammanfattning som visar om man ska köpa rakapparaten eller inte. 40 % av betyget beror på rakningen, 40 % på hudens komfort och 20 % på batteritiden.


Om Braun

Braun grundades1921 i Frankfurt, Tyskland och är idag världsledande inom produktionen av rakapparater.

1921 etablerade maskiningenjören Max Braun ett litet ingenjörsföretag i Frankfurt och började tillverka delar till radioapparater. 1929 var Braun så bra på jobbet att de började tillverka hela radioapparater, vilket blev en succé som kulminerade i den första kombinerade radio- och skivspelaren 1931.

Under andra världskriget förstördes många av Brauns fabriker, och efter kriget började Max Braun bygga upp företaget igen med 150 anställda. Braun fortsatte arbetet med radiotillverkning, och succén fortsatte.

Under 1950-talet påbörjade Braun tillverkningen av den elektriska produkt som de kanske är mest kända för idag – rakapparaten. De började även tillverka köksprodukter som köksmaskiner, och senare tillkom även andra konsumentprodukter som kaffebryggare, blenders, hårprodukter och klockor.

Braun förblev dock inte ett självständigt företag genom 1980-talet utan ägdes under en lång tid, från mitten av 80-talet fram till 2007, av en annan framstående tillverkare av rakapparater – nämligen Gillette. Nu ägs Braun av Procter & Gamble, som även har köpt upp Gillette.


FAQ – Vanliga frågor

Vilka Braun rakapparater är bäst i test?

Braun Series 3 3090cc, Braun Series 5 5030s, Braun CoolTec CT4s Wet & Dry och Braun Series 3 3050cc

Hur har man testat rakapparaterna?

Rakapparaterna har bedömts baserat på deras ergonomi och användarvänlighet. Experterna har även provat hur bra apparaterna fungerar på torr och våt hud samt undersökt hur lätta de är att rengöra.

Hur ofta ska man underhålla sin rakapparat?

Vi rekommenderar att du tar bort allt hår från rakapparaten och sköljer både behållare och blad med varmt vatten efter varje användning. Utöver detta bör du ta isär rakapparaten en gång i månaden och skölja alla löstagbara delar i varmt vatten. Låt sedan alla delar torka ordentligt innan du sätter ihop maskinen igen.


Braun rakapparat test: Använda källor

Aftonbladet.se
Aftonbladet.se är en av Sveriges mest lästa tidningar, och de skriver varje dag om både nyheter och underhållning. Aftonbladet.se behandlar även konsumentrelaterade ämnen, och här har tidningen provat rakapparaten Braun Series 7 799CC. Du kan besöka deras hemsida för att läsa mer.

ETM Testmagazin  
ETM Testmagazin är ett tyskt testmagasin som provar ett brett utbud av konsumentprodukter inom hushåll, teknik och fritid. Här har ETM Testmagazin testat modellerna Braun Series 3 3090cc och Braun Series 5 5090CC i en granskning av åtta olika rakapparater. Klicka på den här länken för att läsa mer. 

Uafhængige testpaneler  
Uafhængige testpaneler är det danska konsumentrådet som agerar som danskens vakthund i samhället. Det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler behandlar alla tänkbara aspekter av det danska konsumentlivet, vilket även inkluderar tester av olika konsumentprodukter. Den här gången handlar det om en granskning av rakapparater.

Klicka på den här länken för att läsa mer. Observera dock att du antingen måste prenumerera eller köpa tillgång till den enskilda undersökningen för att kunna se hela resultatet. 

Politiken.dk  
Politiken är en dansk tidning, och tillsammans med Jyllandsposten och Berlingske Tidende är den en av Danmarks tre ledande morgontidningar. Politiken ges ut dagligen och har även en hemsida, och både på webben och i den tryckta upplagan skriver tidningen om nyheter, in- och utland, politik, debatt och kultur. Tidningen har dock även utrymme för konsumentämnen, och här har Politiken.dk testat rakapparaten Braun Series 7 799CC. Du kan läsa hela artikeln hos Politiken.dk

Råd & Rön  
Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön behandlar flera aspekter av det svenska konsumentlivet, och detta inkluderar även tester av olika konsumentprodukter. Här har Råd & Rön provat olika rakapparater.

Klicka på den här länken för att läsa mer. Observera dock att du antingen måste prenumerera eller köpa tillgång till den enskilda undersökningen för att kunna se hela resultatet. 

Stiftung Warentest  
Stiftung Warentest är ett testmagasin från Tyskland som genomför granskningar av olika konsumentprodukter, och de finns även online på hemsidan Test.de. Här har Stiftung Warentest provat modellen Braun Series 7 799CC. Klicka här för att läsa mer. 

Tek.no  
Tek.no är ett stort norskt magasin som fokuserar på konsumentteknik i Norge. De har över 900 000 läsare varje vecka och hjälper konsumenterna genom att publicera nyheter, trender, artiklar, guider och tester. Här rör det sig om ett test av rakapparater där Tek.no bland annat provade modellen Braun Series 3 3050cc. Klicka på den här länken om du vill läsa mer om granskningen. 

The Squash Chronicles  
The Squash Chronicles är en välkänd personlig blogg  som bland annat fokuserar på teknik och tekniska konsumentprodukter. Ibland genomför The Squash Chronicles även tester av produkter, och här har de provat rakapparaten Braun Series 7 7899cc. Klicka på den här länken om du vill läsa mer om granskningen. 

Which.co.uk  
Med över en halv miljon prenumeranter är Which Englands största konsumentmagasin. Deras vision är att vara konsumentens förlängda arm och hjälpa till i vardagen, vilket de gör genom att se till att konsumenterna får den bästa möjliga informationen om produkter innan de köper något. Which testar kontinuerligt ett stort urval av konsumentprodukter, och här har de provat de två rakapparaterna Braun Serie 9 9290cc Wet & Dry och Philips S9711/31.

Which.co.uk har även testat Braun Series 3 3040s och gett maskinen ett betyg på 65 av 100 poäng. Du kan läsa hela recensionen här.

Observera dock att du måste vara prenumerant för att få full tillgång till testresultaten. 

Shavercheck.com
Shavercheck.com är en amerikansk hemsida som skriver opartiska recensioner och genomgripande artiklar och guider om elektriska rakapparater. Här har Shavercheck.com provat och recenserat rakapparaten Braun Series 9 9291CC. Om du vill läsa hela recensionen kan du klicka på den här länken.

Shavercheck.com har även testat Braun Series 3 3040s och utnämnde i slutändan modellen till ”Editor’s Choice”. Du kan läsa hela recensionen här.

Testberichte.de
Det tyska testmagasinet Testberichte.de är en hemsida som sammanställer tester och recensioner från olika källor. De delar sedan ut ett totalbetyg till den aktuella produkten. Den här gången har de granskat rakapparaten Braun Series 3 3040s och gett modellen ett betyg på 4 av 5 stjärnor. Om du vill läsa hela recensionen hittar du den här.


Andra relevanta tester och artiklar

Om du fortfarande inte är övertygad om att en rakapparat från Braun är rätt val för dig kanske du vill läsa någon av våra andra tester. Här på Konsumentmagasinet har vi nämligen ett antal andra artiklar som också kan vara av intresse.

Du kan till exempel skapa dig en överblick över andra testvinnande rakapparater i vår generella artikel rakapparat test eller fördjupa dig lite mer i Philips rakapparat test.

Om du brukar trimma ditt skägg kanske du även vill läsa vår artikel skäggtrimmer test. Där går vi igenom de skäggtrimrar som har fått bäst recensioner i olika expertundersökningar och -tester.

Om du vill ha en extra fräsch och välvårdad look kan du även kolla in vårt nästrimmer test.

Vi kan dessutom hjälpa dig att hitta en trimmer för håret också. I artikeln hårtrimmer test presenterar vi nämligen ett flertal av experternas favoritmodeller.

Utöver dessa artiklar vill vi även lyfta fram några andra tester där vi fokuserar på personlig hygien och välbefinnande.

Om du är intresserad av en ny eltandborste kan vi till exempel tipsa om vår stora artikel eltandborste test. I den hittar du en överblick över olika testvinnande modeller på marknaden.

Slutligen vill vi framhäva artikeln personvåg test. Den nya generationen av vågar kan vara ett otroligt bra hjälpmedel för att hålla koll på sitt fysiska välmående. Detta beror bland annat på att många nya modeller kan anslutas till en smartphone och mäta saker som BMI, muskelmassa och fettprocent.

 

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta