Hårfön - Bäst i test: Guide till de bästa hårtorkarna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: februari 16, 2024.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Hårfön - Bäst i test: Guide till de bästa hårtorkarna

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

GHD Helios har blivit utvald som bäst i test hårtork på techradar.com.

Hårfönen är ett redskap som de flesta kvinnor använder med jämna mellanrum. Idag finns det många olika fönar på marknaden – var och en med unika funktioner och specifikationer. Det finns dessutom modeller som lämpar sig för specifika hårtyper.

Trots att den stora marknaden innebär att fler kvinnor kan dra nytta av fönar, innebär det också att det blir svårare att hitta precis den varianten som bäst lämpar sig till ens personliga behov och preferenser. I denna artikel har vi därför gått igenom ett flertal olika test och recensioner av fönar, från bland annat välrenommerade tidningar som danska Femina samt brittiska Independent och The Guardian.

Vårt syfte med artikeln är att skapa en guide som hjälper dig att hitta en fön som uppfyller dina krav.

Observera att vi på Konsumentmagasinet inte själva testar produkter, utan endast sammanställer resultat från opartiska tester för att du ska få en tydlig överblick av de bästa produkterna på marknaden idag.

Senast ändrad:

Den 15 november 2023 uppdaterade vi vår artikel över de bästa hårtorkarna genom att lägga till två nya modeller. Den första är GHD Helios som är en väldesignad och lätt hårtork, mycket lik GHD:s Air-modell. Den andra är Dyson Supersonic som är en hårtork av premiumkvalitet.

Tidigare ändringar:

15. november 2023

Den 15 november 2023 uppdaterade vi vår artikel över de bästa hårtorkarna genom att lägga till två nya modeller. Den första är GHD Helios som är en väldesignad och lätt hårtork, mycket lik GHD:s Air-modell. Den andra är Dyson Supersonic som är en hårtork av premiumkvalitet.

23. april 2023

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av hårfönarna i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

18. april 2023

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 7 bästa hårfönarna i test-guiden 2024:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda hårfönarna

5 saker att tänka på innan du köper fönarna

 • Effekt

  Kort sagt erbjuder en fön med högre effekt snabbare resultat. Du bör inte välja en modell med en effekt under 1 500 W, eftersom detta förlänger torkprocessen och kan orsaka större skador på ditt hår eftersom att det kommer att utsättas för värme under en längre tid.

  För tunt hår är en fön med en något lägre effekt bäst för att minimera skador; en effekt på mellan 1 500 till 1 800 W brukar vara lämpligt. Om du däremot har tjockt hår som tar lång tid att torka ska du välja en modell med en effekt på mellan 1 800 och 2 000 W.

  Professionella modeller kan ha en effekt på så mycket som 3 600 W, och även om de halverar drifttiden, är de betydligt dyrare.

 • Temperatur- och hastighetsinställningar

  Flera temperatur- och hastighetsinställningar gör det möjligt att anpassa och styla mer övergripande under hela torkningsprocessen. De flesta modeller har cirka två till tre av båda, vilket räcker för de flesta – vissa har dock över sex variabla inställningar.

  För fint och tunt eller torrt hår kommer inställningen för låg värme att fungera bra; för normalt hår är mellaninställningen idealisk och för tjockt och lockigt bör den högsta temperaturinställningen användas. När det gäller hastighet ger lägre luftflöde dig bättre kontroll över stylingen, medan en högre är bäst lämpad för mycket tjockt hår.

 • Tillbehör, material och funktioner

  Olika tillbehör passar olika hårtyper och stylingar. En diffuser är utformad för lockigt hår och fördelar den varma luften på ett större område utan att blåsa håret överallt. För att platta håret bör din fön ha ett munstycke som hjälper till att koncentrera luftflödet så att det blåser direkt på det område du vill styla. En kalluftsfunktion hjälper till att “färdigställa” stylingen och bör användas i slutet av din torksession för att fixera frisyren och ge ett glänsande resultat.

  Om ditt syfte med att föna håret är för att det ska bli platt, bör du leta efter en fön med keramisk tourmaline-teknik eftersom det kontrollerar värmen och plattar hårstråna samtidigt som de hålls återfuktade. Jonisk tourmaline-teknik är bra för tjockt, frissigt hår då det hjälper denna hårtyp att torka snabbare. Titan-fönar är det bästa alternativet om du har mycket hår som behöver torkas vid en jämn temperatur. De tenderar dock att bli mycket varma och lämpar sig därför inte åt de med väldigt tunt och skadat hår.

 • Pris

  Budgetvänliga fönar kan hittas för cirka 500 kronor, medan de dyrare, mer professionella modellerna, kostar runt 3 000 kronor. Tänk på att billigare modeller kommer att ha bristande hållbarhet och förmodligen inte vara särskilt kraftfulla. Däremot kan dyrare, professionella varianter erbjuda mer än vad en genomsnittlig konsument behöver.

  En fön som kostar mellan 500 och 1 000 kronor kommer att uppfylla de flesta konsumenters behov och krav, i form av tillbehör, variabla hastighets- och temperaturinställningar samt en del ny avancerad teknik som förbättrar den övergripande processen för hårtorkning. Välj en modell utifrån din budget, utan att betala för mycket för funktioner som du inte kommer att använda.

 • Användar- och expertrecensioner

  Genom att läsa användar- och expertrecensioner om en specifik fön kommer du att lära dig mer om dess funktionalitet i tidigare konsumenters vardag. De återberättar om de är nöjda med produktens funktioner, värmeeffekt och övergripande torkresultat. Experter kommer däremot att rekommendera och betygsätta modeller utifrån många kriterier för design, prestanda och funktioner samt jämföra dem med andra liknande på marknaden.

  För att hjälpa dig att göra ett medvetet köpbeslut har vi inkluderat båda typer av recensioner i vår artikel. Vi har dessutom värderat deras åsikter i den övergripande analysen av fönerna.

arrow-more

GHD Helios - snygg hårtork som erbjuder snabb styling

Bäst i test hårtork på TechRadar.com

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på GHD Helios:

 • Aeroprecis™-teknik
 • Specialtillverkat centreringsmunstycke
 • Lätt och ergonomisk design

Konsumentmagasinets omdöme

Som Bäst i test hårtork på TechRadar.com sticker GHD Helios ut på marknaden av hårtorkar tack vare dess prisvärda funktioner. Den avancerade Aeroprecis™-tekniken erbjuder förbättrat luftflöde, vilket minskar torktiden och säkerställer precision i stylingen. Tillsammans med den borstlösa DC-motorn på 2 200 watt tillhandahåller enheten kraftfull prestanda, som ytterligare kompletteras av dess förmåga att arbeta med en reducerad ljudnivå tack vare det akustiska systemet. GHD Helios är med andra ord inte bara en hårtork, utan ett verktyg som kommer att hålla länge och ta din hårstyling till nya nivåer.

Fördelar

 • Optimal kontroll
 • Modifierad akustisk systemteknik
 • Två effektinställningar och tre temperaturinställningar
 • Tre meter lång sladd

Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass

GHD Helios är lätt och ergonomiskt utformad och väger endast 0,78 kilogram – två aspekter som garanterar långvarig användning utan besvärlig belastning. Detta gör hårtorken särskilt lämplig för dig som är professionell stylist och som vill arbeta bekvämt och problemfritt under längre stylingssessioner.

Recension: En detaljerad recension av GHD Helios

Specifikationer

 • Effekt: 2200 W
 • Temperaturinställningar: 3
 • Hastighetsinställningar: 2
 • Kalluftsfunktion
 • Diffuser
 • Medföljande munstycken
 • Vikt: 0,78 kg
 • Sladdlängd: 3 m

Aeroprecis-teknik

GHD Helios är utrustad med avancerad Aeroprecis™-teknik, vilket avsevärt förbättrar processen av att torka håret. Vi anser att enhetens utmärkande funktion är dess kraftfulla och borstlösa DC-motor på 2 200 watt som, jämfört med motorn i Air-modellen på 2 100 watt, erbjuder en mer robust prestanda. Motorn genererar ett enastående luftflöde på 120 km/h, vilket garanterar kortare torktider och maximal effektivitet. Samtidigt säkerställer den akustiska systemtekniken att hårtorken arbetar med reducerat buller, vilket bidrar till en stilla användning.

Genomtänkta funktioner

GHD Helios är utrustad med ett specialtillverkat centreringsmunstycke som noggrant koncentrerar luftflödet och säkerställer exakt kontroll. I kombination med Aeroprecis-tekniken ger detta en oöverträffad temperatur- och luftfördelning, vilket möjliggör förstklassig styling. Vidare anser vi att de justerbara effekt- och temperaturinställningarna, inklusive kalluftsknappen, gör att du kan åstadkomma en salongsliknande användning i bekvämligheten av ditt hem. Den tre meter långa sladden är dessutom ett genomtänkt tillägg som ger dig den flexibilitet och frihet som du behöver under din styling.

Vad säger användare och experter om GHD Helios?

Som Bäst i test hårtork på TechRadar.com har hårtorken överlag mottagit positiva omdömen av såväl användare som experter. Den har bland annat utsetts till ”Bästa köp” på ExpertReviews.co.uk tack vare dess tysta men kraftfulla drift. På Techradar.com har den hyllats för att ge ”glansigt hår efter varje användning” och för dess funktioner. Experterna skriver att ”när det gäller funktioner är GHD Helios och GHD Air på samma nivå”, vilket är positivt eftersom GHD Air också är en välrenommerad hårtork. Även bland användarna är hårtorken omtyckt; den har över 5,700 användarrecensioner på Amazon och 3,400 på Googles Shopping.

Mer om GHD Helios

Specifikationer

 • Effekt: 2200 W
 • Temperaturinställningar: 3
 • Hastighetsinställningar: 2
 • Kalluftsfunktion
 • Diffuser
 • Medföljande munstycken
 • Vikt: 0,78 kg
 • Sladdlängd: 3 m

Dyson Supersonic - Kraftfull hårtork med justerbara inställningar

Bästa premium-hårtork

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Dyson Supersonic:

 • Fyra värme- och tre hastighetsinställningar
 • Mångsidiga stylingtillbehör
 • Teknik för värmeskydd

Konsumentmagasinets omdöme

Dyson Supersonic utmärker sig med dess omfattande uppsättning av funktioner som är anpassade efter olika användares varierande stylingbehov. Hårtorken erbjuder fyra värme- och tre luftflödesinställningar samt avger negativa joner, vilket möjliggör mångsidig styling och främjar ett mjukare, glansigare och frissfritt hår. Samtidigt förbättrar Heat Shield-tekniken och den reducerade ljudnivån användarupplevelsen avsevärt. En nackdel med Dyson Supersonic är dess högre pris som gör att den inte faller inom alla budgetramar. Enligt vår bedömning erbjuder Dyson Supersonic dock inte bara en rad olika funktioner och tillbehör, utan främjar även hälsosamt hår och användarkomfort, vilket vi menar motiverar den högre kostnaden.

Fördelar

 • Torkar håret mycket snabbt
 • Lätt och balanserad konstruktion
 • Akustiskt avstämd och kraftfull motor
 • Hjälper till att reducera statisk elektricitet i håret

Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass

Dyson Supersonic är utrustad med mångsidiga tillbehör: en diffusor, ett utjämningsmunstycke, en stylingkoncentrator och ett hårfönstativ. Dessa tillgodoser mångsidig användning för en mängd olika stylingbehov. Hårfönen är särskilt lämplig för dig som ofta byter frisyr och som därmed behöver flexibla och effektiva verktyg.

Recension: En detaljerad recension av Dyson Supersonic

Specifikationer

 • Effekt: 1600 W
 • Temperaturinställningar: 4
 • Hastighetsinställningar: 3
 • Kalluftsfunktion
 • Diffuser
 • Medföljande munstycken
 • Vikt: 0,8 kg
 • Sladdlängd: 2,9 m

Anpassningsbart värme- och luftflöde

Dyson Supersonic introducerar en ny nivå av anpassning tack vare dess justerbara inställningar; det gäller närmare bestämt fyra värme- och tre luftflödesinställningar. Dessa skapar en mängd olika möjligheter för varierade hårtyper och stylingbehov. Hårtorkens inställningar tillgodoser alla tänkbara krav i en hårvårdsrutin – oavsett om du bara vill torka håret lite snabbt eller utföra en avancerad styling. Supersonic släpper dessutom ut negativa joner för att minska statisk elektricitet i håret och lämnar dig med en mjukare, glansigare och frissfri finish.

Tips: Om du använder Dyson Supersonic för att snabbt torka ditt hår bör du använda den högsta luftflödesinställningen; om du däremot ska styla håret ger den lägre inställningen bättre kontroll.

Kraftfull men tystgående

Vad gäller design och teknik i Supersonic-modellen vill vi särskilt framhålla Dysons Heat Shield-teknik. Denna teknik håller ytorna på hårtorkens tillbehör svala, även under styling på nära håll, för optimal användarvänlighet. Trots den kraftfulla effekten på 1 600 watt är motorn akustiskt inställd för att endast avge en ljudnivå på 77 dB. Detta är en betydligt lägre än genomsnittet för hårtorkar som vanligtvis ligger på 80-90 dB. Den låga ljudnivån, i kombination med den lätta och balanserade designen, betonar det genomtänkta hantverket som kännetecknar Dyson Supersonic. Kort sagt är det en mycket funktionell hårtork som underlättar bekväm och stillsam användning.

Vad säger användare och experter om Dyson Supersonic?

Efter att ha analyserat ett stort antal användarrecensioner drog vi slutsatsen att användarna främst uppskattar Dyson Supersonic för dess värmereglering, användarvänlighet och kraftfulla torkeffekt. En av användarna på Amazon skrev bland annat att hon gillade hårtorkens “förmåga att justera värmen med flera nivåer samt dess användarvänlighet och torkeffekt”. Experterna på Tech Advisor berömmer liknande aspekter, och lyfter även enhetens utmärkta prestanda och mångsidighet tack vare de magnetiska tillbehören. T3 berömmer hårtorkens förmåga att torka hår utan extrem värme, vilket gör den skonsam mot håret. De framhåller även enhetens stora urval av hastigheter, temperaturer och stylingtillbehör, men påpekar emellertid att enheten kan vara extravagant för dem med kort hår.

Mer om Dyson Supersonic

Specifikationer

 • Effekt: 1600 W
 • Temperaturinställningar: 4
 • Hastighetsinställningar: 3
 • Kalluftsfunktion
 • Diffuser
 • Medföljande munstycken
 • Vikt: 0,8 kg
 • Sladdlängd: 2,9 m

Remington PROluxe AC9140 - kraftfull och hållbar fön

Bra hårtork för priset

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Remington PROluxe AC9140:

 • Intelligent Optiheat-teknik
 • Unik funktion för långvarig styling
 • Jonisk teknologi som ger frissfri glans

Fördelar

 • Utrustad med en kraftfull AC-motor med en effekt på 2 400 W
 • Effektiv jongenerator
 • Tre värmeinställningar samt två hastigheter
 • Style Shot-funktion för långvarig styling

Nackdelar

 • Något tyngre än många andra modeller

Remington PROluxe AC9140, med sin Pro+ Style Shot-inställning, är skicklig på att erbjuda långvariga stilar som håller i upp till 24 timmar. Denna funktion gör den till ett bra alternativ för personer som deltar i evenemang, såsom bröllop och andra fester, som kräver en pålitlig hårlook utan ständiga bättringar.

Mer om Remington PROluxe AC9140

Specifikationer

 • Temperaturinställningar: 3
 • Hastighetsinställningar: 2
 • Effekt: 2400 W
 • Sladdlängd: 3 m
 • Kalluftsfunktion
 • Diffuser
 • Medföljande munstycken

Remington PROluxe AC9140 är en kraftfull fön med utmärkt hållbarhet. Den är utrustad med en AC-motor, som har en effekt på 2 400 W, vilket skapar den där äkta frisörssalongskänslan. Samtidigt ger den stilrena designen med de guldiga detaljerna fönen ett lyxigt utseende som också bidrar till den exklusiva uppelvelsen. Fönen är utrustad med så kallad ”OPTIHeat” för att värmen ska distribueras rätt och ge dig optimala resultat.

Jämfört med många andra fönar på marknaden är Remington PROluxe AC9140 inte bara överlägsen när det kommer till design, utan även när det gäller funktioner och inställningar. Modellen har bland annat en Style Shot-funktion som säkerställer att din frisyr håller i ett helt dygn samt tre olika värmeinställningar och två hastigheter att välja mellan.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Philips HP8280/00 - fön för friskt hår med naturlig återfuktning

Bra professionella fön

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Philips HP8280/00:

 • Innovativ MoistureProtect-sensor
 • Sex justerbara inställningar
 • ThermoProtect-teknik

Fördelar

 • Optimal prestanda
 • Mycket skonsam torkning
 • Sensor som håller koll på temperaturen
 • Automatisk avstängning om fönen upptäcker skadorisk för håret

Nackdelar

 • Skrymmande för mindre händer

Nästa fön kommer från märket Philips och är utrustad med en rad spännande funktioner – inte minst en ”MoistureProtect-Sensor” för hälsosamt och silkeslent hår. Fönen har fått rikligt med beröm hos Testberichte och har därtill fått 4,7/5 stjärnor av användarna på Google Shopping.

Mer om Philips HP8280/00

Specifikationer

 • Temperaturinställningar: 6
 • Hastighetsinställningar: 6
 • Effekt: 2300 W
 • Sladdlängd: 2.5 m
 • Kalluftsfunktion
 • Diffuser
 • Medföljande munstycken
 • Vikt: 0,93 kg

Med en joniseringsfunktion, en stilren design och en rad medföljande tillbehör finns fönen Philips HP8280/00 där för dig i vått och torrt. Den kommer med flera fördelar – inte minst jonisk teknologi som motverkar frissigt hår till följd av statisk elektricitet. Samtidigt ser ”MoistureProtect”-funktionen till att återfukta håret så att det håller sig friskt och vackert. Som pricken över i:et behöver du aldrig oroa dig för att fönen ska överhettas, då den är utrustad med en sensor som håller koll på temperaturen och reglerar den till en rimlig nivå.

Förutom den riktigt snygga och moderna designen – som får fönen att stick ut ur mängden bland de andra modellerna på marknaden – utmärker den sig även med sina många inställningar. Den har närmre bestämt sex hastigheter och sex temperatursinställningar att välja mellan, och om du vill skydda ditt hår lite extra kommer den även med en kalluftsfunktion.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Björn Axen AC 2000 - fön med extra lång sladd

Bra val för nybörjare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Björn Axen AC 2000:

 • Cool Shot-funktion för hållbar styling
 • Extra smalt munstycke samt volymmunstycke ingår
 • Salongliknande hårtorkning

Fördelar

 • Avtagbart filter för enklare rengöring
 • Lättviktskonstruktion
 • Extra lång sladd
 • Joniseringsfunktion

Nackdelar

 • Diffusern är ganska stor och saknar piggar i mitten

Björn Axen AC 2000 erbjuder salongsliknande föning och är ett bra alternativ för dig som regelbundet stylar ditt hår och vill ha ett professionellt resultat hemma. Personer med ett stort intresse av att uppnå salongskvalitet utan frekventa salongsbesök kommer att finna denna produkt särskilt fördelaktig.

Mer om Björn Axen AC 2000

Specifikationer

 • Temperaturinställningar: 3
 • Hastighetsinställningar: 2
 • Effekt: 2000 W
 • Sladdlängd: 0.66 m
 • Kalluftsfunktion
 • Diffuser
 • Medföljande munstycken

Mycket bra kalluftsfunktion
Vi vill gärna lyfta fram Björn Axen AC 2000 kalluftsfunktion, som vi anser håller vad den lovar. Hos Björn Axen AC 2000 blåser kallluftsfunbktionen ut ordentligt kall luft, vilket skapar de bästa förutsättningarna för en bra avslutning på torkningen. Förutom denna funktion, kan man justera temperatur och hastighet efter tre separata steg.

Lättviktskonstruktion
Björn Axen AC 2000 får också lovord gällande sin låga vikt; till skillnad från andra fönar väger den inte särskilt mycket, vilket innebär att man får ett stadigt och ordentligt grepp under hela användningen. Därtill har motorn en effekt på 2 000 W, vilket bidrar till en kraftfull och funktionell hårtorkning.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

GHD Air - tyst fön med kraftig motor

Bra betyg på hårtork

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på GHD Air:

Fördelar

 • Kraftig AC-motor som ger snabb hårtorkning
 • Kommer med två munstycken i olika storlekar
 • Låg ljudnivå trots kraftfull motor
 • Elegant design

Nackdelar

 • Något tung konstruktion

Hårfönen är känd för sin professionella kraft i salongsklass för personligt bruk. Den kraftfulla motorn och jontekniken är särskilt uppskattade för sin effektivitet mot frissigt hår. Dessutom är GHD Air känd för sin hållbarhet, vilket garanterar en effektiv föning vid varje användning.

Mer om GHD Air

Specifikationer

 • Temperaturinställningar: 3
 • Hastighetsinställningar: 3
 • Effekt: 2100 W
 • Sladdlängd: 3 m
 • Kalluftsfunktion
 • Medföljande munstycken

Snabb hårtorkning
Den snabba och kraftfulla AC-motorn i fönen GHD Air får goda ord efter vägen. Med denna modell torkas ditt hår snabbt och effektivt. Den har även en jon-teknik, som minskar friss och låter ditt hår förbli mjukt. Även om motorn har en kraft på hela 2 100 W, så är fönen ändå relativt tyst, skriver testpanelen.

Elegant design
Modellens design får positiv feedback, och GHD tillverkar konsekvent produkter som utstrålar lyx och excellens. Det finns dock några invändningar, särskilt när det gäller hårtorkens grepp och vikt. Trots dessa mindre nackdelar är det uppenbart att detta är en kvalitetshårtork som garanterar en snabb föning. Även om den har ett högt pris investerar användarna i en produkt av professionell kvalitet.

Löstagbart filter
I stort sett är alla fönar försedda med ett filter på baksidan, som ska samla upp ludd och dammpartiklar. Detta filter har du möjlighet att ta lös och rengöra på denna modell, vilket bidrar till att förlänga dess livslängd.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Dagens bästa priser och erbjudanden på Parlux Advance Light:

 • Jonisk och keramisk teknik
 • Anti-värme främre kropp
 • Inbyggd ljuddämpare

Fördelar

 • Ergonomisk design
 • Lång sladd på tre meter
 • Lättviktskonstruktion – väger endast 420 gram
 • Högkvalitativ K-Advance-motor

Nackdelar

 • Knapparna är något stora och otympliga

Denna fön från Parlux har testats och recenserats av de brittiska tidningarna The Guardian och Independent. De är båda eniga om att Parlux Advance är en fön som erbjuder ett resultat värdig en salong.

The Guardian skriver bland annat att Parlux Advance Light är en av de lättaste fönarna på marknaden, vilket ger en utmärkt användarvänlighet. Även Independent lovordar modellen för dess lätta vikt, och dess låga ljudnivå. Testpanelen framhäver också dess kraftfulla motor på hela 2 200 W, som ger en effektiv hårtorkning.

Mer om Parlux Advance Light

Specifikationer

 • Temperaturinställningar: 4
 • Hastighetsinställningar: 2
 • Effekt: 2200 W
 • Sladdlängd: 3 m
 • Kalluftsfunktion
 • Medföljande munstycken

Ergonomisk design
Fönens handtag är designat i en ergonomisk design, som gör den lättare att använda under en längre tid. Det är en fördel om du har långt och tjockt hår. Det är en fön som är utvecklad för att ge dig en bekväm och effektiv upplevelse. Modellen har en vikt på 420 gram, vilket gör den till en av de lättaste salongsfönarna på marknaden. Förutom dess användarvänliga design är fönen utvecklad för att kunna tåla en salongs hårda och konstanta arbete. Det kommer även med en garanti från PARLUX, som utlovar 2 000 timmars hårtorkning.

Många funktioner
Denna fön har fått en positiv respons från recensenterna för dess funktioner. Modellen har fyra olika inställningar: medium och max hastighet, samt medium och max värme. Dessutom har den en kalluftsfunktion, som är bra att använda sist i hårtorkningen, då det ger håret glans. Parlux Advance kommer även med en antistatisk funktion som kallas Ionic and Ceramic Teknologi, som minskar statisk elektricitet i håret.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Tester och recensioner av hårfönarna som används i artikeln

Expert- och testkällor

ExpertReviews.co.uk

ExpertReviews.co.uk är en brittisk webbplats som erbjuder djupgående recensioner av olika produkter inom flera kategorier, däribland teknik och hushållsapparater. Genom att kombinera rigorösa testmetoder med tydlig och konkret information tillhandahåller ExpertReviews.co.uk användbar och värdefull fakta. Deras engagemang för opartiskhet och noggrannhet har stärkt deras position som en tillförlitlig aktör inom granskningsbranschen.

Du kan läsa deras recension av GHD Helios här.

TechRadar.com

Techradar.com är en av de ledande aktörerna inom teknikbranschen och är kända för sina omfattande och noggranna recensioner av en mängd olika produkter – allt från konsumentelektronik till programvara och appar. De erbjuder en blandning av djupgående analyser, nyheter och guider som ger läsaren en väl avrundad förståelse för det tekniska området. Techradar.com:s styrka ligger inte bara i deras omfattande innehåll, utan även i deras engagemang för noggrannhet och tillförlitlighet. Detta gör dem till en rekommenderad webbplats för såväl teknikentusiaster som nyfikna läsare som söker klarhet i en ständigt föränderlig digital värld.

Du kan läsa deras recension av GHD Helios här.

TechAdvisor.com

TechAdvisor.com är en välrenommerad onlineplattform som främst vänder sig till teknikintresserade. Med sina omfattande artiklar, guider och recensioner ger de värdefulla insikter i den ständigt föränderliga teknikvärlden. TechAdvisor.com täcker ett brett spektrum av produkter och programvara – från smartphones till datorer – och har etablerat sig som en viktig resurs för konsumenter som letar efter opartiska råd och de senaste tekniknyheterna.

Du kan läsa deras recension av Dyson Supersonic här.

TrustedReviews.com

TrustedReviews.com är en väletablerad webbplats som erbjuder detaljerade analyser och utvärderingar av ett brett produktutbud – främst inom kategorierna teknik och elektronik. Med ett team av expertgranskare är de stolta över att leverera grundliga och opartiska bedömningar för att hjälpa konsumenter att fatta välgrundade köpbeslut. Deras användarvänliga gränssnitt och mångsidiga kategorier säkerställer att läsarna snabbt och enkelt kan hitta recensioner som är relevanta för deras intressen.

Du kan läsa deras recension av Dyson Supersonic här.

T3.com

T3.com utmärker sig som en auktoritativ röst när det gäller recensioner av prylar och tekniknyheter. Plattformen är känd för sin eleganta design och sitt visuellt tilltalande innehåll. T3.com utför omfattande analyser av de senaste tekniska framstegen, produkterna och trenderna. Utöver detta erbjuder de köpguider, artiklar och sammanställningar som alla syftar till att hålla läsarna uppdaterade om den senaste tekniken. Med ett globalt perspektiv riktar sig webbplatsen till dem som vill hålla sig informerade om teknikrelaterade frågor.

Du kan läsa deras recension av Dyson Supersonic här.

ExpertReviews.co.uk

ExpertReviews.co.uk är en brittisk webbplats som erbjuder djupgående recensioner av olika produkter inom flera kategorier, däribland teknik och hushållsapparater. Genom att kombinera rigorösa testmetoder med tydlig och konkret information tillhandahåller ExpertReviews.co.uk användbar och värdefull fakta. Deras engagemang för opartiskhet och noggrannhet har stärkt deras position som en tillförlitlig aktör inom granskningsbranschen.

Du kan läsa deras recension av GHD Helios här.

TechRadar.com

Techradar.com är en av de ledande aktörerna inom teknikbranschen och är kända för sina omfattande och noggranna recensioner av en mängd olika produkter – allt från konsumentelektronik till programvara och appar. De erbjuder en blandning av djupgående analyser, nyheter och guider som ger läsaren en väl avrundad förståelse för det tekniska området. Techradar.com:s styrka ligger inte bara i deras omfattande innehåll, utan även i deras engagemang för noggrannhet och tillförlitlighet. Detta gör dem till en rekommenderad webbplats för såväl teknikentusiaster som nyfikna läsare som söker klarhet i en ständigt föränderlig digital värld.

Du kan läsa deras recension av GHD Helios här.

TechAdvisor.com

TechAdvisor.com är en välrenommerad onlineplattform som främst vänder sig till teknikintresserade. Med sina omfattande artiklar, guider och recensioner ger de värdefulla insikter i den ständigt föränderliga teknikvärlden. TechAdvisor.com täcker ett brett spektrum av produkter och programvara – från smartphones till datorer – och har etablerat sig som en viktig resurs för konsumenter som letar efter opartiska råd och de senaste tekniknyheterna.

Du kan läsa deras recension av Dyson Supersonic här.

TrustedReviews.com

TrustedReviews.com är en väletablerad webbplats som erbjuder detaljerade analyser och utvärderingar av ett brett produktutbud – främst inom kategorierna teknik och elektronik. Med ett team av expertgranskare är de stolta över att leverera grundliga och opartiska bedömningar för att hjälpa konsumenter att fatta välgrundade köpbeslut. Deras användarvänliga gränssnitt och mångsidiga kategorier säkerställer att läsarna snabbt och enkelt kan hitta recensioner som är relevanta för deras intressen.

Du kan läsa deras recension av Dyson Supersonic här.

T3.com

T3.com utmärker sig som en auktoritativ röst när det gäller recensioner av prylar och tekniknyheter. Plattformen är känd för sin eleganta design och sitt visuellt tilltalande innehåll. T3.com utför omfattande analyser av de senaste tekniska framstegen, produkterna och trenderna. Utöver detta erbjuder de köpguider, artiklar och sammanställningar som alla syftar till att hålla läsarna uppdaterade om den senaste tekniken. Med ett globalt perspektiv riktar sig webbplatsen till dem som vill hålla sig informerade om teknikrelaterade frågor.

Du kan läsa deras recension av Dyson Supersonic här.

The Guardian

The Guardian är en brittisk nyhetstidning, som skriver om de allt från sport och utrikesnyheter till affärer och debatter. De skriver även om konsumentämnen och publicerar recensioner.

Du kan läsa hela deras recension av Parlux Advance här.

Independent

Tidningen Independent är en av Englands största, och de skriver bland annat om politik, utrikes, sport, och aktuella nyheter. De publicerar även innehåll riktat mot konsumenter.

Independent har publicerat en artikel där de har testat de tolv bästa fönarna på marknaden, där bland annat modellerna Parlux Advance och GHD Aura ingick. Läs hela artikeln här.

Beautyheaven

Beautyheaven är en australisk online-plattform som erbjuder nyheter och recensioner inom skönhet och livsstil. Plattformen publicerar artiklar inom kategorierna make-up, hygienprodukter, hår och livsstil. De har även en av Australiens mest omfattande databaser av recensioner inom skönhet och livsstil.

Du kan läsa hela deras test och recension av GHD Aura här.

Expressen

Expressen är en svensk tidning med över en miljon läsare om dagen. De publicerar både inrikes och utrikes nyheter, och har även olika sektioner som riktar sig mot olika kategorier. De har bland annat en skönhetssektion, som de kallar Hälsoliv, där de ger ut artiklar inom hälsa, skönhet och välbefinnande.

Du kan läsa deras tester av Björn Axen AC 2000 och GHD Arctic Gold Hair Dryer här.

Cosmopolitan

Tidningen Cosmopolitan riktar sig mot kvinnor över hela världen. Tidningen kan köpas i fysisk form i över 110 olika länder, och har existerat sedan år 1965. Cosmopolitan skriver artiklar inom hälsa, skönhet, förhållanden, livsstil, och mycket mer.

Du kan läsa deras test av GHD Aura här.

TechAdvisor.com

TechAdvisor.com är en ansedd onlineplattform som främst vänder sig till den teknikintresserade allmänheten. Med sina omfattande artiklar, guider och recensioner ger den värdefulla insikter i den ständigt föränderliga teknikvärlden. TechAdvisor.com täcker ett brett spektrum av prylar och programvara, från smartphones till datorer, och har etablerat sig som en viktig resurs för konsumenter som letar efter opartiska råd och de senaste tekniknyheterna.

Du kan läsa en recension av GHD Air här.

ExpertReviews.co.uk

ExpertReviews.co.uk är en brittiskbaserad online-recensionsplattform som ger sin publik en djupdykning i olika produkter i flera kategorier, inklusive teknik, hushållsapparater och mer. Genom att kombinera rigorösa testmetoder med tydliga och koncisa texter ger ExpertReviews.co.uk insikter som är både tillgängliga och värdefulla för sina läsare. Deras engagemang för opartiskhet och noggrannhet har stärkt deras position som en pålitlig röst i recensionssamhället.

Du kan läsa en recension av GHD Air här.

Kundrecensioner

Google Shopping

Google Shopping är inte bara en plattform där användare kan leta efter produkter, det är också ett jämförelseverktyg där de kan granska produkter från flera olika återförsäljare, läsa recensioner och fatta välgrundade köpbeslut. Som en del av Googles stora nätverk integrerar Google Shopping användarrecensioner och betyg, vilket gör det till en bekväm one-stop-shop för konsumenter. Tack vare möjligheten att visa produkter från en mängd olika återförsäljare får användarna en omfattande översikt av priser och tillgängliga alternativ på marknaden.

Du kan läsa användarrecensionerna av GHD Helios här.

Du kan läsa användarrecensionerna av Dyson Supersonic här.

Amazon

Amazon – en av världens största e-handelsplattformar – erbjuder mer än bara ett enormt sortiment; deras system för användarrecensioner har blivit ett ovärderligt verktyg för konsumenter över hela världen. Detta system tillåter verkliga användare att dela med sig av erfarenheter, betyg och ofta detaljerade recensioner av produkter – något som ger potentiella köpare en djupgående förståelse för produktens prestanda och kvalitet. Amazons system för att verifiera användarrecensioner lägger till ett extra lager av pålitlighet, vilket säkerställer att feedbacken är genuin och tillförlitlig.

Du kan läsa användarrecensionerna av GHD Helios här.

Du kan läsa användarrecensionerna av Dyson Supersonic här.

Google Shopping

Google Shopping är inte bara en plattform där användare kan leta efter produkter, det är också ett jämförelseverktyg där de kan granska produkter från flera olika återförsäljare, läsa recensioner och fatta välgrundade köpbeslut. Som en del av Googles stora nätverk integrerar Google Shopping användarrecensioner och betyg, vilket gör det till en bekväm one-stop-shop för konsumenter. Tack vare möjligheten att visa produkter från en mängd olika återförsäljare får användarna en omfattande översikt av priser och tillgängliga alternativ på marknaden.

Du kan läsa användarrecensionerna av GHD Helios här.

Du kan läsa användarrecensionerna av Dyson Supersonic här.

Amazon

Amazon – en av världens största e-handelsplattformar – erbjuder mer än bara ett enormt sortiment; deras system för användarrecensioner har blivit ett ovärderligt verktyg för konsumenter över hela världen. Detta system tillåter verkliga användare att dela med sig av erfarenheter, betyg och ofta detaljerade recensioner av produkter – något som ger potentiella köpare en djupgående förståelse för produktens prestanda och kvalitet. Amazons system för att verifiera användarrecensioner lägger till ett extra lager av pålitlighet, vilket säkerställer att feedbacken är genuin och tillförlitlig.

Du kan läsa användarrecensionerna av GHD Helios här.

Du kan läsa användarrecensionerna av Dyson Supersonic här.

Google Shopping

Google Shopping är inte bara en plattform för att hitta produkter, det är också ett jämförelseverktyg som gör det möjligt för användare att se produkter från flera återförsäljare, läsa recensioner och fatta välgrundade köpbeslut. Som en del av Googles stora ekosystem integrerar Google Shopping användarrecensioner och betyg, vilket gör det till en bekväm one-stop-shop för konsumenterna. Dess förmåga att visa produkter från en mängd olika säljare säkerställer att användarna får en omfattande översikt över priser och alternativ som finns tillgängliga på marknaden.

Du kan läsa användarrecensioner av GHD Air här och Remington PROluxe AC9140  här.

Amazon

Amazon, en av världens största e-handelsplattformar, erbjuder mer än bara ett stort produktutbud. Dess avdelning för användarrecensioner har blivit ett ovärderligt verktyg för shoppare över hela världen. Verkliga användare delar med sig av sina erfarenheter, betyg och ofta detaljerade recensioner av produkter, vilket ger potentiella köpare en djupgående förståelse för produktens prestanda och kvalitet. Amazons system för att verifiera köprecensioner lägger till ett extra lager av förtroende, vilket säkerställer att återkopplingen är äkta och tillförlitlig.

Du kan läsa användarrecensioner av GHD Air här och Remington PROluxe AC9140  här.

FAQ

Vilken fön är bäst i test?
Den fön som vi på Konsumentmagasinet har utsett till bäst i test är GHD Helios.
Hur har man testat fönarna?
Fönarna har framförallt bedömts baserat på deras funktionalitet och prestanda. Man har även granskat deras användarvänlighet, inställningar och pris.
Skadas håret av fönar samt platt- och locktänger?
Det korta svaret på den frågan är ja. När du använder någon av dessa produkter utsätter du håret för hög värme, vilket sliter på hårets yttre skyddande lager och gör att det klyvs och i slutändan bli torrt och livlöst. För att motverka detta rekommenderar vi att du använder en värmeskyddande produkt samt tvättar håret med återfuktande schampo och balsam.

Så torkar du ditt hår på bästa sätt

Den mest skonsamma torkmetoden för ditt hår kommer alltid att vara att låta det lufttorka utan några hjälpmedel. Ibland har man dock inte tid till det, till exempel under den hektiska vardagsmorgonen. Idag finns det som tur är många effektiva och skonsamma fönar som kan hjälpa dig på traven.

Den varma luften från en fön torkar ut håret och därför rekommenderas det att applicera ett värmeskydd på håret innan du påbörjar hårtorkningen. Idag finns det en mängd olika produkter för detta syfte, som både skyddar mot värme och vårdar håret samtidigt.

Förutom att använda värmeskydd bör du torka håret med full styrka och en mellanhög temperatur för att göra processen så skonsam mot håret som möjligt.

Tips för en snabbare hårtorkning

En vanlig hårtorkning kan ofta vara en långsam process – särskilt om du har långt och tjockt hår. Många vill dock gärna styla håret på morgonen för att man ska känna sig fin och fixad under hela dagen.

Om du har bråttom på morgonen, men fortfarande vill ha en snygg frisyr, kan du med fördel läsa danska Costume’s guide till hur du torkar håret snabbt och effektivt så att du även får tid till att styla det. Denna guide kan du läsa genom att klicka här.

Börja med varm luft och avsluta med kall luft

De flesta kvinnor vill ha ett friskt, starkt, och glansigt hår – även när den hektiska vardagen tar över. Detta kan en fön hjälpa till med, och det ända du behöver göra är att lära dig hur man använder den korrekt. En fön kan förutom att torka ditt hår snabbt, även vara ett redskap för att styla det. Apparaten kan bland annat ge håret volym, glans, och svall. Läs mer om hur du använder din fön hos danska Avisen genom att klicka här.

Tre goda råd för hårtorkning

Baserat på en artikel från Expressen Hälsoliv redogör vi nedan för tre goda råd för en optimal hårtorkning.

1. Använd värmeskyddande produkter

Gör det till en vana att applicera en värmeskyddande produkt i håret innan du torkar det med värme. Applicera produkten över hela ditt hår så att det är fullt skyddat mot värmen från fönen. Värmeskyddande produkter finns i olika former och typer – det handlar bara om att hitta en produkt som passar bäst till just din hårtyp.

2. Använd de medföljande tillbehören

När man köper en fön följer det vanligtvis med ett antal olika munstycken som bidrar till att koncentrera värmen och hjälper dig att styla håret precis så som du vill. Använd munstyckena som passar till dig och ditt hår, så att du kan torka och styla det snabbt och enkelt.

3. Torka inte hela håret på en gång

Beroende på tjocklek och längd tar det olika lång tid att torka hela ens hår. Det är vanligt att man torkar hela håret på en gång, kanske för att man kanske har bråttom till jobbet – detta är dock inte nödvändigtvis den snabbaste metoden. Testa istället att dela upp håret i fyra sektioner, för att därefter torka håret en sektion åt gången. Detta är både mer effektivt och skonsamt mot ditt hår.

Torka håret som en professionell frisör

Den norska livsstilstidningen KK har tagit fram en guide som ger dig några tips till att torka håret mer effektivt, samtidigt som du stylar det.

Nedan ger vi dig en kort sammanfattning av denna guide.

Utrustning

KK rekommenderar en fön med en effekt på minst 1 500 W; hårtorkningen ska nämligen gå snabbt, så ju mer kraft – desto bättre. KK rekommenderar även att man ska vara uppmärksam på hur mycket fönen väger när man köper den, då en tung produkt kan vara obekväm för leder och muskler vid längre användning. De menar också att man ska se om sladden på enheten är tillräckligt lång för ens behov, samt om den kommer med de munstycken man har användning för. Till sist påpekar KK att man bör rengöra sin fön med jämna mellanrum då det förlänger dess livslängd.

Produkter

Innan hårtorkningen rekommenderar KK att man använder ett bra och fuktgivande balsam då det gör håret mer fogligt när det ska torkas. En bra hårolja i topparna är också fördelaktigt, då det skapar glans och är återfuktande. KK menar dock att det mest avgörande för att bevara hårets glans och hälsa är att applicera en värmeskyddande produkt innan torkningen. Om man vill uppnå mer textur i håret kan man även applicera ett saltvattenspray.

Teknik

Innan du börjar att torka håret med din fön bör du ha torkat igenom det med en handduk. Därefter ska du ha applicerat en värmeskyddande produkt, och delat upp håret i sektioner. Torka en sektion åt gången, och torka alltid mot längden av håret. Undvik att torka med direkt värme in mot hårbotten då det kan orsaka irritationer. Torka håret på medelvärme, eftersom det skapar det mest naturliga resultatet. Avsluta torkningen med kall luft, och applicera avslutningsvis ett serum eller en olja som återfuktar håret och får frisset att lägga sig.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

GHD Aura

Braun HD730 - skånsom för håret

Babyliss Pro Silence

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta