Hårtork Test-översikt: Hitta de bästa hårtorkarna

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

Hårtorken är ett redskap som de flesta kvinnor använder med jämna mellanrum. Det kan dock vara svårt att hitta precis den hårtork som passar till ens behov, när det finns så många olika att välja mellan. De hårtorkar som finns på marknaden idag har olika funktioner. Det finns dessutom hårtorkar som lämpar sig bäst till en specifik hårtyp.

I denna artikel går vi igenom ett antal olika test och recensioner av hårtorkar, från olika erkända tidningar. Vi har bland annat gått igenom testresultat  från Femina.dk, och brittiska Independent och The Guardian.

Syftet med artikeln är att skapa en guide som hjälper dig att hitta den hårtork som passar bäst till dina behov och önskemål.

I denna artikel får du:

🔸 Överblick över de bästa hårtorkarna
🔸 Genomgång av vad experterna säger om de olika hårtorkarna
🔸 Goda råd för styling av håret med en hårtork
🔸 Vägledning till att få ut det mesta av din hårtork
🔸 Genomgång av de olika tester som vi har undersökt

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


PROluxe AC9140 – kraftfull och hållbar 2400 watt AC hårtork för resultat som frisören

PROluxe AC9140

 

Letar du efter en stilren och effektiv hårfön som drar nytta av hela 2 400 Watt för att ge dig liknande resultat som du får hos frisören? Då är det PROluxe AC9140 som du bör kika närmare på. Den här hårfönen från märket Remington har hos BeautyHeaven fått ett kundbetyg på så mycket som 4,5 av 5, och hos Amazon ser det ännu bättre ut med ett kundbetyg på 4,7 av 5.

Bra att veta om PROluxe AC9140
PROluxe AC9140 är en kraftfull hårfön med lång livslängd som drar nytta av en 2 400 Watts AC motor som ger dig den där äkta frisörssalongsupplevelsen. Den stilrena designen och de guldfärgade detaljerna ger hårfönen det där lyxiga utseendet som många kunder uppskattar. Värt att veta är också att hårfönen har så kallad ”OPTIHeat” för att värmen ska distribueras rätt och ge dig en optimal finish.

PROluxe AC9140 vs. marknaden
Jämfört med många andra hårfönar på marknaden har PROluxe AC9140 inte bara en överlägsenhet när det kommer till det exklusiva utseendet, utan också dess funktioner. Njut exempelvis av den så kallade Style Shot funktionen som ser till så att din frisyr kvarstår i ett helt dygn. Glöm inte heller att det finns tre olika värmeinställningar samt två intensitetsnivåer som du kan välja mellan.

Fördelar och nackdelar
Fördelar:
🔴 Kommer utrustad med en kraftfull 2 400 Watt AC motor
🔴 Effektiv jongenerator
🔴 Tre värmeinställningar samt två intensitetsnivåer
🔴 Style Shot funktion för långvarigt resultat

Nackdelar:
🌀 En aning tyngre än många andra hårfönar

Specifikationer
20 cm hög
9,3 cm bred
21,3 cm djup
Har tre värmeinställningar
Har två intensitetsnivåer
Använder OPTIHeat teknologi
Kommer med en Style Shot funktion
Drar nytta av jonisk teknologi


Philips Hårfön HP8280/00 – moistureProtect-sensor: Friskt hår med naturlig fukt

Philips Harfon HP8280-00

 

Nästa hårfön kommer från märket Philips och har spännande funktioner såsom en ”MoistureProtect-Sensor” för hälsosamt silkeslent hår. Fönen har fått rikligt med beröm hos Testberichte och har därtill ett kundbetyg på 4,6 av 5 hos WhiteAway. Som om detta inte vore nog finner du även ett kundbetyg på 4,6 av 5 hos Amazon.

Bra att veta om Philips Hårfön HP8280/00
Med sin joniseringsfunktion, sitt moderna utseende och en rad tillbehör finns den här fönen där för dig i vått och torrt. Den bjuder på fördelar såsom jonisk teknologi som motverkar burrigt hår till följd av statisk elektricitet. ”MoistureProtect”-funktionen ser även till att återfukta ditt hår så att det håller sig friskt och vackert. Som kronan på verket behöver du heller aldrig oroa dig för att hårfönen ska bli för varm då en sensor har koll på temperaturen och håller den på en rimlig nivå.

Philips Hårfön HP8280/00 vs. marknaden
Förutom det riktigt snygga och moderna utseendet som självfallet får hårfönen att stå ut i mängden bland de andra varianterna på marknaden kan den här produkten också skryta med många valmöjligheter. Det finns så många som sex hastigheter och sex temperatursinställningar som du kan skifta mellan, och om du vill skydda ditt hår lite extra finns det också kalluft som du kan välja.

Fördelar och nackdelar
Fördelar:
🔴 Övertygande i sitt utförande
🔴 Mycket försiktig torkning för att skona håret
🔴 Sensor som håller koll på temperaturen
🔴 Hårfönen stänger av sig själv om det finns en risk för att håret skadas

Nackdelar:
🌀 Lång torkningstid

Specifikationer
10 cm hög
32 cm bred
23,5 cm djup
Använder sig av jonisk teknologi
2 300 Watt
Kommer med sex hastighetsinställningar
Kommer med sex temperatursinställningar


Braun HD730 – skånsom för håret

Braun HD730

 

Tack vare Satin Hair 7 IONTEC & Satin Protect Hårtork HD730 från märket Braun behöver du aldrig mer oroa dig för blött och slitet hår. Här har vi en hårfön som är en äkta testvinnare hos Testberichte, och hos Amazon har produkten också ett kundbetyg på 4,5 av 5. Genom att besöka WhiteAway märker du dessutom snart att hårfönen även här har ett kundbetyg på 4,5 av 5, så tidigare kunder har sannerligen hittat mycket att älska hos den här hårfönen.

Bra att veta om Satin Hair 7 IONTEC & Satin Protect Hårtork HD730
Denne produkt är en 2 200 Watt hårfön som både erbjuder kall- samt varmluft så att du kan välja ett läge som passar dig. Samtidigt ser fönens jonteknologi till så att ditt hår håller sig friskt och mjukt utan att burras upp på grund av statisk elektricitet. Du skiftar själv mellan de tre värmeinställningarna och de två luftinställningarna till dess att du hittar ett läge som blir rätt för just dig. Som ett extra plus har fönen en stilren utformning i färgerna silver och svart för att passa in i de flesta badrummen.

Satin Hair 7 IONTEC & Satin Protect Hårtork HD730 vs. marknaden
Det finns många olika hårfönar på marknaden, så varför välja just Satin Hair 7 IONTEC & Satin Protect Hårtork HD730? Utöver den stilrena designen är en stor fördel de två munstyckena som ingår. En av dem är ett styling-munstycke för möjligheten att skapa den där perfekta frisyren under torkningen. Den andra är ett diffusor-munstycke som bjuder på härlig volym. Skifta mellan dessa olika typer för att hitta din favorit. Glöm inte heller att fönen kommer med en ögla så att du kan hänga upp den när den inte används.

Fördelar och nackdelar
Fördelar:
🔴 Drar nytta av en effektiv jonteknologi
🔴 Kommer utrustad med temperatursensor
🔴 Enkelt och komfortabelt handtag
🔴 Två olika munstycken ingår

Nackdelar:
🌀 Är en aning högljudd

Specifikationer
Har tre temperatursinställningar
Har två luftinställningar
Använder en 2 200 Watt motor
Drar nytta av jonteknologi
Kommer med en ögla för upphängning
Två munstycken ingår


Björn Axen AC 2000

5 av 6 stjärnor hos Femina.dk

Bjorn Axen AC 2000

Den danska tidningen Femina har testat och recenserat hårtorken Björn Axen AC 2000 från OBH Nordica, och ger den 5 av 6 stjärnor. Femina har bland annat tittat närmare på dess funktionella design och dess funktioner.

Mycket bra kalluftsläge
Femina framhäver hårtorkens kalluftsläge, som är en funktion som håller vad den lovar. Denna funktion finns numera hos de flesta hårtorkar, men det varierar kraftigt hur kall luft som faktiskt blåses ut. Hos Björn Axen AC 2000 blåser kalluftsläget ut kall och kylig luft, vilket ger de bästa förutsättningarna för en bra avslutning på torkningen av håret. Värme och luft kan även ställas in på tre separata steg.

Låg vikt
Hårtorken får också positiva ord efter vägen för sin låga vikt. I motsats till andra hårtorkar väger den inte så mycket, vilket ger ett bra och behagligt grepp under hårtorkning. Motorn har en kraft på 2000 watt, vilket ger en kraftfull hårtorkning.

Utvalda fördelar med Björn Axen AC 200:
Riktigt bra kalluftsläge
Låg vikt
2000 watt
Bra pris

Du kan här se en frisörvideo där de använder hårtorken:


GHD Air

6 av 6 stjärnor hos femina.dk
10 av 10 poäng hos The Hair Room

 GHD Air haartoerrer

Den danska livsstilstidningen Femina och den brittiska hårsalongen The Hair Room är båda eniga om att hårtorken GHD Air är ett riktigt bra redskap. Särskilt dess kraft framhävs av båda recensenterna.

Femina framhäver bland annat att hårtorken har en professionell salongstyrka för privat bruk. Dess kraftfulla motor, och dess jon-teknik framhålls som ytterst bra till frissigt hår av testpanelen. The Hair Room skriver att GHD Air är en hårtork som kan hålla i många år, och som kommer att ge dig en effektiv hårtorkning varje gång du använder den.

Snabb hårtorkning
Den snabba och kraftfulla AC-motorn i hårtorken GHD Air får goda ord efter vägen. Med denna modell torkas ditt hår snabbt och effektivt. Den har även en jon-teknik, som minskar friss och låter ditt hår förbli mjukt. Även om motorn har en kraft på hela 2100 watt, så är hårtorken ändå relativt tyst, skriver testpanelen.

Elegant design
Hårtorkens design får också beröm. GHD är generellt bra på att göra produkter som utstrålar lyx och kvalitet. Detta är även tillfället här. Hårtorken får dock lite kritik för sitt opraktiska grepp och sin vikt. Trots kritikpunkterna ger Femina hårtorken 6 av 6 stjärnor, och The Hair Room ger den 10 av 10 i betyg. Detta är alltså en kvalitetshårtork, som ger dig en snabb hårtorkning. Priset ligger i den dyrare änden, men i gengäld får du en hårtork av professionell kvalitet för pengarna.

Löstagbart filter
I stort sett alla hårtorkar är försedda med ett filter på baksidan, som ska samla upp ludd och dammpartiklar. Detta filter har du möjlighet att ta lös och rengöra på denna modell, vilket bidrar till att förlänga dess livslängd.

Utvalda fördelar med GHD Air:
Kraftig AC-motor, som ger en snabb hårtorkning
Kommer med två munstycken i olika storlekar
Låg ljudnivå trots kraftig motor
Elegant design

Här kan du se en presentationsvideo av GHD Air, gjord av tillverkaren:


Parlux Advance Light

✅ Toppbetyg hos theguardian.com
✅ Rekommenderas av independent.co.uk

Parlux Advance

Hårtorken från Parlux har testats och recenserats av den brittiska tidningen The Guardian, och den brittiska tidningen Independent. De är båda eniga om att Parlux Advance är en hårtork som erbjuder ett resultat värdig en salong.

The Guardian skriver bland annat att Parlux Advance Light är en av de lättaste hårtorkarna på marknaden, vilket ger en mycket bra användarvänlighet. Även Independent lovordar hårtorken för dess lätta vikt, och dess låga ljudnivå. Testpanelen framhäver också dess kraftfulla motor på hela 2200 watt, som ger en effektiv hårtorkning.

Ergonomisk design
Hårtorkens handtag är designat i en ergonomisk design, som gör den lättare att använda under en längre tid. Det är en fördel om du har långt och tjockt hår. Det är en hårtork som är utvecklad för att ge dig en bekväm och effektiv upplevelse. Hårtorken har en vikt på 420 gram, vilket gör den till en av de lättaste salonghårtorkar på marknaden. Förutom dess användarvänliga design är hårtorken utvecklad för att kunna tåla en salongs hårda och konstanta arbete. Det kommer även med en garanti från PARLUX, som utlovar 2000 timmars hårtorkning.

Många funktioner
Denna hårtork har fått en positiv respons från recensenterna för dess funktioner. Hårtorken har 4 olika inställningar: Medium och max hastighet, samt medium och max värme. Dessutom finns ett kalluftsläge, som är bra att använda sist i hårtorkningen, då det ger håret glans. Parlux Advance kommer även med en antistatisk funktion som kallas Ionic and Ceramic Teknologi, som minskar statisk elektricitet i håret.

Utvalda fördelar med Parlux Advance:
Ergonomisk design
Hårtorken har 2200 watt
3 meter lång sladd
Har en låg vikt på 420 gram

Du kan se en video från Parlux här, där de presenterar sin hårtork: 


Så torkar du ditt hår på bästa sätt

Det bästa kommer alltid att vara att torka håret utan att använda några hjälpmedel. Men ibland ger inte morgonrushen håret tid till att torka av sig själv. I dag finns det lyckligtvis många effektiva och skonsamma hårtorkar, som kan hjälpa dig.

Den varma luften från hårtorken kan torka ut håret. Därför är det en bra idé att applicera ett skyddande lager på håret innan du påbörjar hårtorkningen. I dag finns det en massa bra produkter, som både skyddar mot värme och vårdar håret samtidigt. Torka håret med full styrka och medium värme för att skydda håret mest möjligt. Schwarzkopf har tagit fram en guide till hur du torkar ditt hår på rätt sätt. Läs guiden här.


Tips för en snabbare hårtorkning

En vanlig hårtorkning kan ofta vara en långsam process, särskilt om du har långt och tjockt hår. Många vill dock gärna styla håret på morgonen, så att man kan känna sig glad och tillfreds under dagen. Om du har bråttom på morgonen, men fortfarande vill ha en snygg frisyr, kan du med fördel läsa danska Costume’s guide till hur du torkar håret snabbt och effektivt, så att du även får tid till att styla det. Denna guide kan du läsa här.

Börja med varm luft och avsluta med kall luft

De flesta kvinnor vill ha ett friskt, starkt, och glansigt hår, även om om morgonrushen tar över. Detta kan en hårtork hjälpa till med, om man bara vet om hur man använder den korrekt. En hårtork kan förutom att torka håret snabbt, även vara ett redskap för att styla håret. Hårtorken kan bland annat ge håret volym, glans, och fall. Läs mer hos danska Avisen, och få reda på hur du använder din hårtork optimalt.


3 goda råd för hårtorkning

Baserat på en artikel från Expressen Hälsoliv kommer vi här med 3 goda råd för en korrekt hårtorkning.

1) Använd värmeskyddande produkter

Gör det till en vana att spraya en värmeskyddande produkt i håret innan hårtorkning. Påför det överallt så att hela håret är skyddat mot värmen från hårtorken. Dessa värmeskyddande produkter finns i olika former och typer. Det handlar bara om att hitta den produkt som passar bäst till din hårtyp.

2) Använd de medföljande tillbehören

När man köper en hårtork följer det för det mesta med några olika munstycken. Dessa munstycken bidrar till att koncentrera värmen och hjälper dig att styla håret som du vill. Använd därför alltid munstyckena som passar till dig, så att du kan torka och styla ditt hår snabbt och effektivt.

3) Torka inte hela håret på en gång

Beroende på tjocklek och längd på håret är det olika från person till person hur lång tid en hårtorkning tar. Ofta kan man ha en tendens att torka hela håret på en gång, för att man har bråttom ut. Detta är dock inte nödvändigtvis den snabbaste metoden. Du kan med fördel dela upp håret i 4 sektioner, för att därefter torka håret en sektion åt gången. Denna metod är både snabbare och mer skonsam mot ditt hår.


Torka håret som en professionell frisör

haartoerrer
Den norska livsstilstidningen KK har tagit fram en guide som ger dig några tips till att torka håret mer effektivt, och som samtidigt ger håret ett snyggt resultat. Här nedan ger vi dig en kort sammanfattning av denna guide.

Utrustningen:
KK rekommenderar en hårtork med 1500 watt eller mer. Hårtorkningen ska helst gå snabbt, så ju mer kraft desto bättre. KK rekommenderar dessutom att man ska vara uppmärksam på hur mycket hårtorken väger, när man ska investera i en, då en tung hårtork kan vara obekväm för leder och muskler vid längre torkning. De rekommenderar även att man ska se om sladden på hårtorken har en optimal längd för ens behov, samt om hårtorken kommer med de munstycken man har behov av. Rengöring med jämna mellanrum är viktigt att prioritera, då det förlänger produktens livslängd.

Produkter:
Innan hårtorkningen rekommenderas det av KK att man använder ett bra och fuktgivande balsam. Detta gör håret mer medgörligt när det ska torkas. En bra hårolja i topparna rekommenderas också, då det ger glans och fukt. Dock framhäver KK att påförande av en värmeskyddande produkt innan torkning är avgörande för att bevara hårets glans och hälsa. Om man vill ha mer textur i håret, kan en saltvattenspray innan torkning också användas.

Tekniken:
Innan du börjar med hårtorken är det en bra idé att torka igenom håret med en handduk. Applicera en värmeskyddande produkt, och dela därefter upp håret i sektioner. Torka en sektion åt gången, och torka alltid mot längden av håret. Undvik att torka med direkt värme in mot hårbotten, då det kan leda till irritationer. Torka håret på medelvärme, då det ger det mest naturliga utseendet. Avsluta torkningen med kall luft, och applicera sist ett serum eller en olja, som återfuktar håret och får små hårstrån att lägga sig.


Tidigare granskade produkter – har nu upphört

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har markerat. Det har inte varit möjligt för oss att identifiera återförsäljare av dessa modeller, men vi har behållit dem i artikeln om informationen gynnar dig som läsare.


Babyliss Pro Silence

Rekommenderas av expressen.se

Babyliss Pro Silence


Hårtorken Babyliss Pro Silence har också testats av tidningen Expressen, under deras skönhetssektion. Här är testpanelen eniga om att det är en hårtork som bjuder på en kraftig men tyst hårtorkning.

Expressen skriver bland annat att det är en hårtork som är otroligt tyst, vilket är väldigt trevligt under längre användning. Testpanelen lovordar den även för att ha en kraftfull motor på hela 2200 watt. Dessutom tycker de om hårtorkens många funktioner, som består av hela 6 inställningar.

Låg ljudnivå
Denna hårtork är utvecklad att vara extra tyst. Det är en stor fördel om du torkar ditt hår med en hårtork ofta, då du slipper högt buller direkt vid öronen vid användning av hårtorken Babyliss Pro Silence. Den har en maximal ljudnivå på 81,8 dB.

Många funktioner
De flesta hårtorkar har bara 3 hastigheter. Denna hårtork från Babyliss har ända upp till 6 hastigheter. Det finns därför bra möjligheter att få håret torkat optimalt och snabbt. Hårtorken har även en kraft på 2200 watt. Priset ligger på en medel till låg nivå.

Utvalda fördelar med Babyliss Pro Silence:
Låg ljudnivå
2200 watt
6 hastigheter
Bra pris


GHD Aura

Rekommenderas av independent.co.uk
Rekommenderas av cosmopolitan.com
Vinnare av Best in Beauty Awards

GHD Aura

Tidningen Independent, tidningen Cosmopolitan, och nättidningen Beautyheaven är alla eniga om att hårtorken GHD Aura är en kvalitetshårtork med användbara och innovativa funktioner. Särskilt hårtorkens stylingmöjligheter lovordas av recensenterna.

Independent skriver bland annat att en av de saker som får dem att rekommendera denna modell, är att den torkar håret på “rekordtid”. Testpanelen berömmer den även för dess fokuserade luftström, som ger en exakt och koncentrerad torkning. Dess eleganta design och bra användarvänlighet får också fina ord på vägen av testpanelen.

Innovativa funktioner
GHD Aura är utrustad med en innovativ funktion som kallas Laminair-teknik. Det är en funktion som levererar en koncentrerad och icke-turbulent stylingkontroll, som garanterar dig ett snyggt och glansigt resultat. Hårtorken är också utrustad med en teknik som kallas Cool-Wall, som ger en behaglig avslutning på hårtorkningen.

Perfekt till frissigt hår
Om du har en tendens till frissigt och bångstyrigt hår, kan GHD Aura bidra till att avhjälpa detta problem. Det följer med ett specialdesignat munstycke till hårtorken som ger dig goda förutsättningar för en koncentrerad hårtorkning och stylingmöjligheter, vilket också får beröm av de olika testpanelerna, som har haft denna hårtork på prov.

Utvalda fördelar med GHD Aura:
Koncentrerad hårtorkning
Elegant design
Köldinställing
Innovativa funktioner

Här kan du se en video som tillverkaren har gjort om GHD Aura:


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilken hårtork är bäst i test?

GHD Air och GHD Aura

🤓 Hur har man testat hårtorkarna?

Hårtorkarna har framförallt bedömts baserat på deras funktionalitet och användbarhet. Experterna har dock även granskat deras användarvänlighet, inställningar och pris.

🤔 Skadas håret av hårtorkar, plattänger och locktänger?

Det korta svaret på den frågan är ja. När du använder någon av dessa produkter utsätter du håret för hög värme, vilket sliter på hårets yttre skyddande lager. Håret kan därför klyvas och i slutändan bli torrt och livlöst. För att motverka detta rekommenderar vi att du använder en värmeskyddande produkt samt tvättar håret med ett återfuktande schampo.


Läs också om IPL hårborttagning.


Hårtork Test – Dessa källor har vi använt:

gif

Den danska livsstilstidningen Femina 🇩🇰
Tidningen Femina kommer med nyheter, recensioner, recept, och artiklar inom hälsa, mode och skönhet. Det är en erkänd dansk tidning, som primärt riktar sig mot de danska kvinnorna. Femina har testat 3 olika hårtorkar, som alla har varit med i denna artikel. Du kan läsa mer om dem här.

Den brittiska bloggen The Hair Room 🇬🇧
The Hair Room är ursprungligen en brittisk frisörsalong, som har existerat sedan 1993. Förutom att vara en aktiv frisörsalong, testar och recenserar The Hair Room även olika hårprodukter och redskap, som de skriver om på sin hemsida. Du kan läsa hela deras recension av hårtorken GHD Air här.

Den brittiska tidningen The Guardian 🇬🇧
The Guardian är en brittisk nyhetstidning, som skriver om de senaste nyheterna, sport, utrikes, affärer, debatter och mycket mer. De skriver bland annat också om konsumentämnen och recensioner. The Guardian har skrivit en artikel om hårtorken Parlux Advance. Denna artikel kan du läsa här.

Den brittiska tidningen Independent 🇬🇧
Tidningen Independent är en av de största i England. Här skriver de bland annat om politik, utrikes, sport, och aktuella nyheter. De skriver också artiklar som riktar sig mot konsumenter, och här har de bland annat skrivit en artikel om de 12 bästa hårtorkarna. I denna artikel kan du bland annat hitta test av Parlux Advance och GHD Aura. Läs hela artikeln här.

Den australiska nättidningen Beautyheaven 🇦🇺
Beautyheaven är en australisk online-plattform som erbjuder nyheter och recensioner inom skönhet och livsstil. Plattformen kommer med artiklar inom make-up, hygienprodukter, hår och livsstil. De har även en av Australiens mest omfattande databaser av recensioner inom skönhet och livsstil. Här har vi hittat ett test med tillhörande recension av hårtorken GHD Aura. Detta test kan du läsa här.

Den svenska tidningen Expressen 🇸🇪
Expressen är en svensk tidning som läses av över 1 miljon människor om dagen. Det är en tidning som kommer med nyheter från Sverige och utland. De har även olika sektioner som riktar sig mot olika målgrupper. De har bland annat en skönhetssektion, som de kallar Hälsoliv , där de ger ut artiklar inom hälsa, skönhet och välbefinnande. De har testat hårtorken Björn Axen AC 2000, och GHD Arctic Gold Hair Dryer. Dessa test kan du läsa här.

Den amerikanska tidningen Cosmopolitan 🇺🇸
Tidningen Cosmopolitan riktar sig mot kvinnor över hela världen. Tidningen kan köpas i fysisk form i över 110 olika länder, och har existerat sedan 1965. Cosmopolitan skriver artiklar inom hälsa, skönhet, förhållanden, livsstil, och mycket mer. Tidningen har testat hårtorken GHD Aura, och du kan läsa hela artikeln här.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta