Blender – Så gör du hemmagjorda hud- och hårvårdsprodukter med hjälp av en blender

SENAST ÄNDRAD: augusti 1, 2023.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Vi vet alla hur viktigt det är att ta god hand om huden och håret, men många skönhetsprodukter som erbjuds i affärer är dyra och fyllda med kemikalier. Ett bra alternativ för dig som är mån om att ta hand om dig själv är att göra hemgjorda hud- och hårvårdsprodukter med hjälp av en blender. Genom att skapa produkterna själv får du ett budgetvänligt alternativ, samtidigt som du har full kontroll över ingredienserna och kan se till att bara använda naturliga, näringsgivande ämnen.

I den här artikeln ger vi dig en guide på hur du kan gå tillväga steg för steg för att göra hemgjorda hud- och hårvårdsprodukter med hjälp av en blender. Från ansiktsmasker och body scrub till hårmasker och schampo går vi igenom hur du använder din blender samt tar en titt på hur du bör förvara dina nya, hemgjorda produkter.

Vad för hudvårdsprodukter kan du göra i en mixer?

Naturliga ingredienser har använts i århundraden i olika hudvårdsprodukter för deras unika näringsberikande effekter. Genom en hudvårdsrutin baserad på naturliga ingredienser hjälpt av marknadens bästa smoothie blenders, kan du bygga upp hälsosam hud med naturlig lyster samtidigt som du undviker de starka kemikalier och irriterande ämnen som finns i många kommersiella hudvårdsprodukter. 

Ansiktsmasker:

 • Avokado- och honungsmask: Den här masken är perfekt för att återfukta torr hud. Mixa en halv avokado, en matsked honung och en matsked vanlig yoghurt i din blender till en slät konsistens. Applicera masken på ansiktet och låt den verka i 10-15 minuter innan du sköljer av masken med varmt vatten.
 • Mask med grönt te och citron: Den här masken är perfekt för fet eller aknebenägen hud. Blanda två påsar grönt te, saften från en halv citron och en matsked honung i din mixer till en slät konsistens. Applicera på ansiktet och låt verka i 10-15 minuter innan du sköljer av masken med varmt vatten.

Ansiktsscrub:

 • Havregryn- och yoghurtscrub: Denna skonsamma scrub är perfekt för att exfoliera känslig hud. Mixa en matsked havregryn, en matsked vanlig yoghurt och en tesked honung i din blender till en slät konsistens. Applicera scruben på ansiktet och massera försiktigt i cirkulära rörelser innan du sköljer med varmt vatten.
 • Socker- och olivoljescrub: Den här scruben är perfekt för torr och flagnande hud. Mixa en matsked socker, en matsked olivolja och några droppar eterisk olja i din blender till en slät konsistens. Applicera på ansiktet och massera försiktigt i cirkulära rörelser innan du sköljer med varmt vatten.

Ansiktsrengöring:

 • Ansiktsrengöring med aloe vera och gurka: Denna milda ansiktsrengöring passar till alla hudtyper. Mixa en halv gurka, två matskedar aloe vera-gel och en matsked kokosolja i din blender till en slät konsistens. Applicera på ansiktet och massera försiktigt i cirkulära rörelser innan du sköljer med varmt vatten.
 • Ansiktsrengöring med mjölk och honung: Den här ansiktsrengöringen är perfekt för torr eller känslig hud. Mixa en matsked honung, en matsked mjölk och en matsked vanlig yoghurt i din blender till en slät konsistens. Applicera på ansiktet och massera försiktigt i cirkulära rörelser innan du sköljer med varmt vatten.

Vad för hårvårdsprodukter kan du göra i en blender?

Med en bra blender och naturliga ingredienser kan du skapa dig en naturligt hälsosam hårvårdsrutin som stärker och ger näring åt ditt hår, som främjar hårväxt och som är hälsosam för din hårbotten. Nedan ger vi dig tips på olika recept på hårvårdsprodukter med naturliga ingredienser som du enkelt kan ta fram med hjälp av en blender.

När det kommer till att göra egna hårvårdsprodukter kan det vara en stor fördel att ta hjälp av en blender. Det påskyndar och förenklar inte bara processen, utan ser till att alla ingredienser mixas ordentligt. Nedan följer några av våra favoritrecept för hårvård som du kan göra med hjälp av en blender:

Hårmasker:

 • Hårmask med banan och avokado: Den här masken är perfekt för att återfukta torrt och skadat hår. Mixa en mogen banan, en halv avokado och två matskedar kokosolja i din blender till en slät konsistens. Applicera i håret med fokus på topparna, och låt verka i 20-30 minuter innan du sköljer av med varmt vatten.
 • Hårmask med yoghurt och honung: Den här masken är perfekt för att ge näring och stärka håret. Mixa 1,5 dl vanlig yoghurt, två matskedar honung och ett ägg i din blender till en slät konsistens. Applicera i håret och låt verka i 20-30 minuter innan du sköljer av med varmt vatten.

Tips: För dig som är intresserad kan du här läsa om att modifiera blenderblad för att rengöra frön.

Balsam:

 • Balsam med kokosmjölk och honung: Det här balsamet är perfekt för att mjuka upp och reda ut håret. Mixa en 1,5 dl kokosmjölk, en matsked honung och en matsked äppelcidervinäger i din blender till en slät konsistens. Applicera i håret efter schamponering och låt verka i några minuter innan du sköljer av med kallt vatten.
 • Balsam med aloe vera och arganolja: Detta balsam är perfekt för att främja hårväxt och för att förbättra hälsan på hårbotten. Mixa två matskedar aloe vera-gel, en matsked arganolja och en matsked jojobaolja i din blender till en slät konsistens. Applicera i håret efter schamponering och låt verka i några minuter innan du sköljer av med kallt vatten.

Schampo:

 • Schamp med castiletvål och lavendel: Det här schampot passar alla hårtyper och är skonsamt för hårbotten. Mixa en 1,5 dl castiletvål, en matsked kokosolja och några droppar eterisk lavendelolja i din blender. Applicera som vanligt schampo.
 • Schampo med bakpulver och citron: Det här schampot är perfekt för fett hår och hjälper till att avlägsna överflödig olja. Mixa två matskedar bakpulver, saften från en citron och 2,5 dl vatten i din blender. Applicera som vanligt schampo.

Tips på hur du använder din blender

När du gör dina egna hud- och hårvårdsprodukter i en blender, oavsett om du använder en miniblender eller någon annan typ av mixer, är det viktigt att tänka på några saker för att säkerställa att dina produkter blir bra och är säkra att använda.

 • Välj rätt mixerblad: Många blenders levereras med olika typer av mixerblad, och vissa är bättre lämpade för vissa uppgifter än andra. När du gör hud- och hårvårdsprodukter bör du använda ett platt blad, eftersom det är bättre på att mixa fasta ingredienser som frukt och grönsaker.
 • Rengör din blender ordentligt: Det är viktigt att rengöra din blender ordentligt efter varje användning för att förhindra att bakterier och andra skadliga föroreningar växer till sig. För att rengöra din blender sköljer du den helt enkelt med varmt vatten och tvål, eller kör den i diskmaskinen om den är diskmaskinssäker.
 • Justera hastigheten: När du mixar olika ingredienser är det viktigt att justera hastigheten på din blender därefter. Om du till exempel mixar mjuka frukter som bananer eller avokado bör du använda en lägre hastighet för att undvika att blandningen blir till en puré.
 • Förvara och konservera hemmagjorda produkter: När du gör dina egna hud- och hårvårdsprodukter är det viktigt att förvara dem på rätt sätt för att se till att de håller sig fräscha och effektiva. De flesta hemgjorda produkter kan förvaras i kylskåpet i upp till en vecka eller i frysen under längre tid. Du kan också överväga att lägga till naturliga konserveringsmedel som E-vitaminolja till dina produkter för att förlänga deras hållbarhet.

Sammanfattningsvis är en blender ett utmärkt redskap för att göra egna hud- och hårvårdsprodukter och för att få bättre koll på vad för ingredienser du använder på din kropp och för att undvika skadliga kemikalier. Genom att använda naturliga ingredienser och följa enkla recept kan du skapa effektiva och prisvärda produkter anpassade efter dina specifika behov.

FAQ

Vad använder de flesta människor en blender till?
De flesta använder en blender för att göra smoothies, milkshakes och andra mixade drycker. Blenders kan också användas för att göra soppor, såser och dressingar, för att krossa is och för att hacka ingredienser. Dessutom används blenders ofta för att blanda och emulgera ingredienser vid bakning och matlagning.
Mjuka upp glassen och kyl glaset. Ta ut glassen ur frysen 10 till 15 minuter före användning. Mät upp ingredienserna: 2,5 dl glass och 0,5 dl mjölk. Mixa blandningen tills den når önskad konsistens och servera.
Vem uppfann blendern?
År 1922 uppfann den polsk-amerikanske Stephen Poplawski den första blendern genom att koppla en serie små, snurrande blad till en elmotor. Han fäste bladen på en glasbehållare som var speciellt formad för bladen, och plötsligt var mixern född.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta