Matberedare Test – Hitta den bästa matberedaren – Bäst i Test Guide

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

Vi alla vet hur det är att stå i köket och skala, hacka och knåda. Det kan vara mycket tidskrävande och ta en del av glädjen av att laga mat. Lyckligtvis finns det redskap som kan spara dig en massa tid i köket, bland annat matberedare. En matberedare kan knåda deg, mixa smoothies, hacka grönsaker och mycket mer.

Det är ofta svårt att bestämma sig för vilken matberedare man ska välja då det finns otroligt många olika modeller och det kan vara svårt att hitta den bästa och se hur de olika modellerna skiljer sig åt.

Konsumentmagasinet.se har genomgått flera tester av matberedare från några av de mest kända testmagasin och tidningar och samlat de i denna artikel. Nedanför kan du läsa om fördelarna vid de olika testvinnarna och längst ner på sidan kan du hitta länkarna och källorna till testerna.

I den här artikeln får du:

🔸 Överblick över testvinnande matberedare
🔸 Guide för att välja rätt matberedare
🔸 Matberedare eller blender – vad är skillnaden?
🔸 Rengöringstips
🔸 Goda recept där du använder en matberedare
🔸 Genomgång av de tester som artikeln bygger på

Observera att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden


Bosch MCM3501M

Konsumentmagasinets Rekommendation

4.5 av 5 stjärnor hos det brittiska testmagasinet Trustedreviews.com
Bosch MCM3501M


Bosch MCM3501M har testats och recenserats av det brittiska testmagasinet Trustedreviews.com, och av dem får matberedaren ett betyg på 4.5 av 5 stjärnor.

Trustedreviews.com skriver att Bosch MCM3501M utmärker sig genom att ta bort besväret ur matlagningen, och den här maskinen är därmed perfekt för alla som tycker om att laga mat från grunden men inte har tid att stå och hacka och skiva allt för hand. Experterna tycker därför att modellen är fantastisk för familjer, mindre hushåll och för dem som gärna vill leva mer hälsosamt.

Den här matberedaren får särskilt mycket beröm för sina många funktioner, platsbesparande utformning och delar som kan köras i diskmaskinen.

Kort om Bosch MCM3501M 

Bosch MCM3501M är gjord för att vara en hjälpande hand i köket och kan därför användas till många olika uppgifter. Den här modellen har en motor på 800 watt och 50 olika funktioner.

Modellen kan bland annat användas för att mala, mixa, vispa, hacka och riva, och man kan till exempel mala kaffebönor, skiva lök, vispa grädde och krossa is i den här maskinen.

Bosch MCM3501M har även en mängd olika tillbehör, och dessa gör att maskinen kan användas till många olika saker. Den här modellen levereras nämligen med en skål, blender, vispskiva, universalkniv, vändbara skivor, degkrok, minihackare och tillbehörshållare. Tillbehören är dessutom väldigt robusta och hållbara eftersom att de är tillverkade av rostfritt stål.

Både blender, påmatare, skål och minihackare är dessutom tillverkade av BPA-fri plast. De flesta av tillbehören kan förvaras direkt i skålen, och de kommer därmed inte att orsaka någon oreda i skåpet eller på köksbänken. Modellen har även en inbyggd förvaring för sladden.

Användning och funktioner 

Bosch MCM3501M har två olika hastighetslägen, och därmed kan man alltid anpassa hastigheten till de aktuella ingredienserna. Den här modellen kan även bearbeta ganska stora mängder åt gången tack vare skålen på 2,3 liter, och den medföljande blendern har en kapacitet på 1 liter.

Trustedreviews.com skriver att den här matberedaren är lite krångligare att använda än många andra modeller, just eftersom att den har så många olika funktioner och användningsområden. Det är därför lite svårare att komma igång, men när man väl har lärt sig fungerar maskinen bra, och enligt Trustedreviews.com är den otroligt effektiv.

Experterna från Trustedreviews.com skriver även att det går snabbt och enkelt att rengöra maskinen efter att man har använt den, eftersom att alla delar på Bosch MCM3501M kan tas lös och köras i diskmaskinen.

De nämner dessutom att maskinen är enkel att diska för hand också, och det finns inte några springor eller kanter där ingredienserna kan fastna.

Experterna från Trustedreviews.com är dock inte särskilt imponerade över att maskinen bara har två olika hastighetslägen, och de skriver även att instruktionerna borde ha varit enklare att förstå.

Andra fördelar 

Bosch MCM3501M är försedd med sugfötter av gummi som gör att maskinen står stadigt på köksbänken.

Säkerheten är också hög, och maskinen går inte att starta om locket inte är stängt ordentligt till låsningsläget. Det är dessutom tydligt markerat hur och var man sätter fast tillbehören, och monteringen går därför både snabbt och enkelt.

Utvalda fördelar med Bosch MCM3501M:
Skål på 2,3 liter
50 olika funktioner
Löstagbara delar tål maskindisk
BPA-fritt material
Inbyggd sladdförvaring
Tillbehören får plats i skålen

Här kan du se en presentationsvideo av Bosch MCM3501M. Videon är producerad av Bosch Home Sverige:


KitchenAid 5KFP0919

✅ Rekommenderas av den engelska tidningen The Independent
✅ Bra betyg hos det tyska testmagasinet Testberichte.de
✅ Medelbetyg hos Which.co.uk – Englands största testmagasin

Bäst-omdömenKitchenaid 5KFP0919

KitchenAid 5KFP0919 har testats och recenserats av tre olika expertkällor: The Independent, Testberichte.de och Which.co.uk.

Matberedaren tilldelades i slutändan bra betyg hos alla källor och fick bland annat beröm för sin kompakta design och effektiva bearbetning. Experterna anmärker dock på att det inte finns någon förvaringslåda för tillbehören.

Experterna: Allround-maskin till ett bra pris

Enligt experterna som har provat KitchenAid 5KFP0919 är det här en bra matberedare som skulle passa fint hos alla matentusiaster.

Experterna från The Independent skriver till exempel att KitchenAid 5KFP0919 är en bra allround-maskin som inte kostar särskilt mycket, vilket de lyfter fram som en fördel.

De framhäver även att matberedaren klarade sig bra i alla deras tester och producerade förträffliga resultat oavsett om den hackade, puréade, knådade eller skivade. Detta är något som experterna från Testberichte.de också verkar hålla med om.

Experterna berättar dessutom att KitchenAid 5KFP0919 är fin och tyst samt att den har bra hastighetskontroller. De anmärker dock på att ingredienserna kan sippra ut genom locket om man fyller skålen helt.

Användarvänlig och mångsidig matberedare

Tack vare en kapacitet på 2,1 liter kan man göra stora satser i KitchenAid 5KFP0919. Maskinen klarar dessutom de flesta köksuppgifter i och med att den både kan hacka, mixa, knåda och puréa olika ingredienser.

Den här matberedaren har nämligen massor av tillbehör, till exempel en degkrok, ett multifunktionsblad samt skär- och rivskivor för både fina och grova resultat.

KitchenAid 5KFP0919 har dessutom enkla kontroller och ett stort handtag. Tack vare en vridfri design kan skålen även monteras med ett enkelt klick. Locket har en praktisk försegling och ett 2-i-1-matningsrör som underlättar hanteringen.

Både skål, lock och tillbehör tål även maskindisk. Eftersom att alla tillbehör får plats i skålen tar de dessutom inte upp någon plats på bänken eller i skåpet när man inte använder maskinen.

Flera praktiska funktioner

KitchenAid 5KFP0919 har tre hastighetsknappar med LED-belysning för hög och låg fart samt puls. Detta underlättar hanteringen oavsett om man arbetar med mjuka råvaror eller mer krävande ingredienser.

Sist men inte minst har KitchenAid 5KFP0919 en inbyggd sladdförvaring som underlättar förvaringen av själva maskinen när man inte använder den.

Utvalda fördelar med KitchenAid 5KFP0919:
LED-upplysta knappar
Tre hastigheter
Många tillbehör
Sladdförvaring
2-i-1-matningsrör
Vridfri design

Här kan du se en presentationsvideo av KitchenAid 5KFP0919. Videon är producerad av KitchenAid:


Philips HR7778

Bäst för priset

✅ Toppbetyg hos Råd & Rön
✅ Bra betyg hos det tyska testmagasinet Testberichte.de

Bäst-för-prisetPhilips HR7778

.
Philips HR7778 har testats och recenserats av både Råd & Rön och det tyska testmagasinet Testberichte.de. Den här matberedaren får i slutändan toppbetyg i en av undersökningarna och bra betyg i den andra.

Båda expertkällorna tycker nämligen bra om mångsidigheten och den höga kvaliteten hos den här modellen. De är däremot inte lika nöjda med rengöringen.

Experterna: Mångsidig matberedare som är enkel att använda

Enligt experterna är Philips HR7778 en bra och mångsidig matberedare som kan användas till många ändamål i köket.

Experterna från Testberichte.de skriver till exempel att maskinen skär ingredienser fint och att den får särskilt höga betyg för den korta tid det tar att vispa grädde och ägg.

De framhäver även att Philips HR7778 är otroligt enkel att använda samt att modellen är lätt och förhållandevis billig när man ser till vad den kan göra.

Experterna nämner inte många nackdelar men förklarar kort att maskinen vibrerar en del när man använder den. De berättar dock även att matberedaren fortfarande står kvar där den ska och att man inte behöver vara orolig för att den ska flytta sig.

Kan användas till många uppgifter

Med Philips HR7778 får man en matberedare som kan användas till många saker i köket. Den kan nämligen både hacka, mixa, knåda och puréa olika råvaror.

Eftersom att det finns tolv hastighetslägen och en pulsfunktion att välja mellan kan man alltid justera matberedaren efter behov.

När man köper Philips HR7778 ingår det även ett brett utbud av tillbehör, bland annat en citruspress, en dubbel ballongvisp, en slickepott, ett knådningsverktyg, ett finrivningsverktyg och ett fint skärredskap. Tack vare de många tillbehören kan man använda matberedaren till en mängd olika råvaror. Alla tillbehör tål dessutom maskindisk.

Lämplig för både mjuka och hårda ingredienser

Tack vare en PowerChop-teknik kan Philips HR7778 hacka både mjuka och hårda ingredienser. Med en optimal kombination av innerskålen och knivbladens form och skärvinkel uppnår den här tekniken bästa möjliga hackresultat.

Matberedaren har dessutom tre enfunktionsknappar som kan användas efter att man vridit igång kontrollvredet. Motorn startar då automatiskt rätt hastighet och rätt pulsfunktioner för att uppnå ett jämnt resultat. Philips HR7778 har en motoreffekt på 1300 watt.

Den här modellen har en stor skål på 3,4 liter och en blenderkanna på 2,2 liter. Med Philips HR7778 kan man alltså bearbeta stora mängder ingredienser på en gång.

Utvalda fördelar med Philips HR7778:
PowerChop-teknik
12 hastigheter och en pulsfunktion
Stor skål
Tre enfunktionsknappar
Många tillbehör
Stor blenderkanna


Braun FP3010

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön
✅ Testvinnare hos norska Klikk.no

.
Braun FP3010 är en mångsidig matberedare som kan hjälpa till med en mängd olika uppgifter i köket, och detta går hem hos experterna. Den här modellen har nämligen fått toppbetyg hos både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk, och Klikk.no har till och med utsett modellen till testvinnare.

Alla tre expertkällor tycker bäst om maskinens ljudnivå och många funktioner. Klikk.no skriver även att de tycker om maskinens effektivitet och stora behållare samt att den hackar nötter väldigt snabbt.

Experterna hittar inte särskilt många nackdelar med den här modellen. Enligt dem är det största felet är att det inte följer med någon förvaringslåda för tillbehören samt att maskinen inte har någon blender.

Kort om Braun FP3010

Braun FP3010 kan hjälpa till med uppgifterna i köket som ofta är både tidskrävande och besvärliga. Eftersom att det här är en multifunktionell matberedare kan den nämligen både hacka, knåda, strimla och skära olika ingredienser.

Den här matberedaren har en motoreffekt på 600 watt och kan därför användas med både mjuka och hårda ingredienser, oavsett om de ska hackas, skivas eller rivas. Motorn är dessutom energieffektiv och bidrar därmed till en lägre elförbrukning.

Matberedaren har en plastskål med en kapacitet på 2 liter och rymmer därmed något mindre än andra modeller. Man kan dock fortfarande göra normala portioner för en vanlig familj med den här matberedaren.

Användning och funktioner

Braun FP3010 har en steglös hastighetskontroll, och istället för att välja ett specifikt hastighetsläge kan man därför justera hastigheten som man vill. Eftersom att hastigheten kan ändras under tiden som matberedaren används har man dessutom alltid full kontroll över tempot.

Oavsett vad man lagar ger den steglösa hastighetskontrollen ett jämnare resultat, och eftersom att maskinen har 15 olika hastigheter kan man välja precis det tempo som man behöver.

Braun FP3010 har även en pulsfunktion.

Andra fördelar

När man köper Braun FP3010 får man med ett antal olika tillbehör, till exempel en degkrok, en visp och skivor för att kunna riva och strimla både fint och grovt. Det ingår totalt sju olika delar, så oavsett vad du vill laga finns det alltid något tillbehör som passar.

En fördel med Braun FP3010 är att den har en kompakt och platsbesparande design. Matberedaren tar därför inte särskilt mycket plats oavsett om man förvarar den på köksbänken eller i ett skåp.

Eftersom att alla löstagbara delar kan köras i diskmaskinen går det dessutom både snabbt och enkelt att rengöra den här modellen.

Utvalda fördelar med Braun FP3010:
Sju olika tillbehör
Alla löstagbara delar tål maskindisk
Steglös hastighetskontroll
Kan bland annat knåda, vispa, hacka och strimla
Kompakt design
Har även en pulsfunktion


Magimix CS5200XL

✅ Testvinnare hos den brittiska tidningen The Independent
✅ Testvinnare hos Goodhousekeeping.co.uk


 

Magimix CS5200XL har granskats av experter från The Independent och Goodhousekeeping.co.uk. Båda expertkällorna tycker väldigt bra om den här matberedaren och utser därför modellen till testvinnare.

Båda expertkällorna verkar överens om att Magimix CS5200XL är en mångsidig och flexibel matberedare med många olika användningsområden. Experterna tycker bäst om maskinens prestanda och användbarhet, och The Independent skriver att den här maskinen är en investering som de inte ångrar.

Magimix CS5200XL är en modern matberedare med en stilren design, och eftersom att den till och med finns i flera olika färger kan den här modellen passa in i många olika kök.

Kort om Magimix CS5200XL

Magimix CS5200XL har en induktionsmotor med en effekt på 1100 watt. Om man köper den här modellen får man därför en matberedare som har en starkare motor än många andra modeller.

Med den här matberedaren kan man få hjälp med allt möjligt, och den kan till exempel mosa, vispa, pressa, hacka och strimla olika ingredienser. Det ingår även en blender som kan användas till soppor, smoothies och liknande.

Magimix CS5200XL har dessutom tre skålar i olika storlekar. Den stora skålen har en kapacitet på 3,7 liter och rymmer därför även större satser, mellanskålen har en kapacitet på 2,6 liter och den minsta skålen rymmer 1,2 liter.

Alla skålar är BPA-fria, och eftersom att det finns tre olika storlekar kan man alltid välja den skål som är lagomt stor för tillfället. För att spara tid kan skålarna dessutom placeras i den största skålen när man använder dem.

Användning och funktioner

Magimix CS5200XL har tre knappar med olika funktioner, och motorn anpassar sig automatiskt till den aktuella uppgiften.

Det här är dessutom en tystgående matberedare som har blivit tilldelad utmärkelsen “Quiet Mark”. Denna märkning innebär att maskinen är diskret och tystgående, och den kommer därför inte att störa särskilt mycket.

Magimix CS5200XL har även ett extra brett inmatningsrör, vilket innebär att man inte behöver skära alla ingredienser i bitar innan man sätter ner dem i maskinen.

Matberedaren har ett hastighetsläge samt en pulsfunktion, och att maskinen bara har en enda hastighet är faktiskt den enda nackdelen som de två expertkällorna kan hitta med den här modellen.

Andra fördelar

Magimix CS5200XL levereras med en mängd olika tillbehör, till exempel ett lock, en visp, några rivjärn, en citruspress, en rostfri kvalitetskniv från Sabatier, en spatel, en receptbok samt en förvaringslåda. Förvara alla tillbehör i förvaringslådan för att ha dem samlade på ett och samma ställe.

Alla tillbehör och löstagbara delar tål dessutom maskindisk och är därmed otroligt enkla att rengöra. Tänk dock på att själva basen bara ska torkas av med en fuktig trasa.

Utvalda fördelar med Magimix CS5200XL:
Mångsidig köksmaskin som bland annat kan knåda, vispa, hacka och strimla
Motoreffekt på 1100 watt
Tre olika skålar
Extra stort inmatningsrör
Den största skålen rymmer 3,7 liter
Alla tillbehör och löstagbara delar tål maskindisk

Här kan du se en video som berättar mer om matberedaren Magimix:


KitchenAid 3516EER

4 av 5 stjärnor baserat på 848 kundomdömen hos Amazon

KitchenAid 3516EER

KitchenAid 3516EER har inte ingått i något av de tester av matberedare som vi har hittat, men modellen har däremot recenserats av 848 användare på Amazon. Många av dessa recensioner är positiva, vilket visar att konsumenterna tycker väldigt bra om den här matberedaren.

Konsumenterna är väldigt nöjda med maskinens prestanda och design, och detta är något som återkommer i flera omdömen.

Modellen får särskilt mycket beröm för att den är kraftfull, användarvänlig och lätt att komma igång med. Flera användare nämner dock att designen är lite plastig och att matberedaren gärna hade fått vara mer modern och stilren.

I sin helhet får dock KitchenAid 3516EER mycket beröm av kunderna hos Amazon, och maskinen har fått ett totalbetyg på 4 av 5 stjärnor.

Kort om KitchenAid 3516EER

KitchenAid 3516EER är en lätt och kompakt matberedare som är perfekt för vardagsanvändning, oavsett om man vill använda den för att äta nyttigare, vara mer kreativ i matlagningen eller bara spara tid på förberedelserna av olika ingredienser.

Modellen kan förbereda både såser, soppor och dressingar samt hacka grönsaker, nötter, frukt och annat. KitchenAid 3516EER kan även användas för att puréa och mixa diverse ingredienser, och maskinen har ett knivblad av rostfritt stål som tål maskindisk.

Den här minimatberedaren har en kapacitet på 0,95 liter och en motor på 240 watt. Trots att motoreffekten inte är den högsta kan den här modellen fortfarande användas som en hjälpande hand i mindre recept eller recept för bara en person.

KitchenAid 3516EER har en BPA-fri skål på 830 ml med både ett handtag och hällpip. Både skålen och locket kan dessutom köras i diskmaskinen.

Användning och funktioner

Trots att KitchenAid 3516EER är en relativt liten matberedare har den flera olika användningsområden. Det här är därför en perfekt medhjälpare i köpet om man vill ha en matberedare som inte tar så mycket plats i skåpet eller på bänken.

Maskinen har två olika hastighetslägen, så man kan själv välja den hastighet som passar bäst för tillfället. Modellen har även en pulsfunktion som kan användas för att få både fina och grova resultat.

KitchenAid 3516EER är en praktisk matberedare som enkelt kan kontrolleras med en knapptryckning, något som kunderna hos Amazon lyfter fram som en stor fördel med den här modellen. De olika inställningarna gör att man kan justera och anpassa effekten så att den passar de aktuella ingredienserna.

Andra fördelar 

KitchenAid 3516EER har även ett inmatningsrör som kan användas för att tillsätta vätskor medan matberedaren är igång. Alla löstagbara delar kan dessutom köras i diskmaskinen, och rengöringen går därför både snabbt och enkelt.

Utvalda fördelar med KitchenAid 3516EER:
Lätt matberedare
Kan hacka, puréa och mixa ingredienser
Löstagbara delar tål maskindisk
Styrs med en knapptryckning
BPA-fri skål


Sage The Kitchen Wizz Pro

Testvinnare hos den brittiska tidningen The Independent

Sage The Kitchen Wizz Pro

Sage The Kitchen Wizz Pro är en flexibel köksmaskin som har granskats av den brittiska tidningen The Independent.Experterna från The Independent blir väldigt imponerade av Sage The Kitchen Wizz Pro och utser därför modellen till testvinnare i deras granskning av matberedare.

The Independent berömmer framförallt modellen för dess “smarta och funktionella” användningsområden. De förklarar dessutom att den här matberedaren är väldigt effektiv och har lika hög prestanda som den utlovar.

Experterna nämner inte särskilt många nackdelar med den här modellen, men de påpekar till exempel att maskinen väger ganska mycket och säger att detta kan vara en nackdel för vissa. The Independent tycker dock ändå väldigt bra om den här maskinen eftersom att den har många användbara och hjälpsamma funktioner.

Kort om Sage The Kitchen Wizz Pro

Sage The Kitchen Wizz Pro är en multifunktionell matberedare som bland annat kan hacka, strimla och skära.

Den här maskinen har dessutom en kraftfull motor med en effekt på 1000 watt. Eftersom att motorn är byggd med en Direct Drive-teknik kan maskinen prestera optimalt och bearbeta både mjuka och hårda ingredienser.

Matberedaren har dessutom ett extra brett inmatningsrör som rymmer både små och stora ingredienser.

Sage The Kitchen Wizz Pro levereras med en skål på 3,7 liter, och man kan alltså göra stora satser med den här maskinen. Både skålen och resten av de löstagbara delarna tål dessutom maskindisk.

Användning och funktioner

Sage The Kitchen Wizz Pro har 24 olika inställningar för skivtjocklek, och eftersom att inställningarna går från 0,5 till 8 mm kan man få ingredienserna skurna exakt så tjockt eller tunt som man vill ha dem.

Maskinen har dessutom fyra knivblad istället för två som annars är standard för matberedare. Den här modellen arbetar därför snabbare än många andra modeller på marknaden.

Man kan även välja mellan två olika hastighetslägen och en pulsfunktion, vilket innebär att man alltid kan använda den hastighet som passar bäst till de aktuella ingredienserna. Det går dessutom att ändra hastigheten utan att stänga av matberedaren.

Andra fördelar

En annan fördel med Sage The Kitchen Wizz Pro är att den är försedd med flera olika säkerhetssystem. Den här matberedaren har nämligen både ett säkerhetslås och ett par halksäkra gummifötter.

Säkerhetslåset gör det möjligt att låsa matberedaren, och tack vare de halksäkra fötterna står maskinen stadigt på bänken istället för att glida runt när man använder den.

Sage The Kitchen Wizz Pro har även ett system som skyddar mot överbelastning genom att varna om motorn blir för varm.

När man köper Sage The Kitchen Wizz Pro ingår det lite olika typer av tillbehör. Man får till exempel en stor och en liten skål, en spatel, en visp, en rengöringsborste samt en låda att förvara alla tillbehör i. Genom att förvara allt i förvaringslådan kan man enkelt hålla reda på tillbehören så att de inte försvinner.

Utvalda fördelar med Sage The Kitchen Wizz Pro:
Fyra knivblad
24 olika skärinställningar
Motor med en effekt på 1000 watt
Skål som rymmer 3,7 liter
Säkerhetssystem och överbelastningsskydd
Två hastighetslägen


Kenwood FPM810

✅ Utsedd till ”Best Buy” hos Which.co.uk – Englands största testmagasin  
✅ Rekommenderas av den engelska tidningen The Independent  
✅ Rekommenderas av det engelska matmagasinet BBCgoodfood.com 
✅ 5 av 5 stjärnor hos det brittiska testmagasinet Trustedreviews.com 
✅ 76 av 100 poäng hos det brittiska hushållsmagasinet Good Housekeeping Institute

Kundfavorit-toppbetygKenwood FPM810

Kenwood FPM810 har testats och recenserats av fem olika expertkällor: Which.co.uk, The Independent, BBCgoodfood.com, Trustedreviews.com och Good Housekeeping Institute. Alla experter tycker bra om den här matberedaren och ger den i slutändan fina betyg.

Betygen motiveras bland annat med att maskinen har mångsidiga tillbehör, en inbyggd våg och enkla kontroller.

Trots att experterna generellt sett tycker väldigt bra om Kenwood FPM810 nämner de även att matberedaren är ganska dyr och att den väger rätt mycket.

Experterna: En stjärna i köket

Enligt de fem expertkällorna som har provat Kenwood FPM810 är det här en riktigt bra matberedare som kan användas till många olika ändamål i köket.

Experterna från The Independent skriver till exempel att matberedaren är en stjärna när det kommer till att både blanda, vispa och knåda. De förklarar att den här modellen därför är perfekt för de som älskar att baka.

Detta är något som Good Housekeeping Institute och BBCgoodfood.com också verkar hålla med om. De framhäver även att den här matberedaren har en utmärkt visp och att modellen är otroligt enkel att använda.

Trustedreviews.com har också testat Kenwood FPM810. De framhäver bland annat att maskinen har en praktisk förvaringslåda för alla tillbehör.

Ingen av experterna hittar särskilt många nackdelar med Kenwood FPM810. De nämner dock att maskinen kostar ganska mycket samt att den tar en hel del plats på bänken eller i skåpet.

Mångsidig matberedare

Kenwood FPM810 är en mångsidig matberedare med ett brett utbud av tillbehör. Tack vare detta kan maskinen användas till allt från att hacka och skiva till att vispa. När maskinen inte används kan alla tillbehör förvaras i den inkluderade förvaringslådan.

Den här matberedaren har en motoreffekt på 1000 watt och ett patenterat dubbelt drivsystem som kallas för Multipro. Tack vare detta kan maskinen hantera både mjuka och mer krävande ingredienser.

I den kraftiga ThermoResist-blendern av glas kan man dessutom köra både varma och kalla blandningar utan risk för att kannan spricker.

För att man alltid ska kunna använda en optimal hastighet har maskinen både vanliga hastighetsinställningar och en funktion som automatiskt väljer den bästa hastigheten för varje tillbehör.

Den automatiska funktionen väljer alltså själv den bästa hastigheten medan de åtta hastighetslägena och pulsfunktionen ger användaren total kontroll när det behövs.

Funktionell matberedare med praktiska egenskaper

Kenwood FPM810 har två olika skålar: en på 3,5 liter och en miniskål med en kapacitet på 1,5 liter. Båda skålarna är BPA-fria och kan köras i diskmaskinen.

Den här modellen har dessutom en inbyggd våg som gör det möjligt att väga ingredienserna direkt i matberedaren. Om maskinen står inaktiv i 30 minuter skiftar den dessutom automatiskt till ett ekoläge som minskar energiförbrukningen med upp till 50 procent.

Sist men inte minst har Kenwood FPM810 ett Dual Drive-system med två drev. Detta system gör det möjligt att köra både matberedare och blender på samma bas och sparar därmed plats i köket.

Utvalda fördelar med Kenwood FPM810:
Manuell och automatisk hastighetsjustering
Motoreffekt på 1000 watt
Inbyggd våg
Ekoläge
Kapacitet på 3,5 liter
Dual Drive-system

Här kan du se en presentationsvideo av Kenwood FPM810. Videon är producerad av Kenwood Global:


KitchenAid 5KFP1335

✅ Testvinnare hos Råd & Rön
✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk


KitchenAid 5KFP1335 är en av testvinnarna i Råd & Röns granskning av matberedare, och modellen får även ett bra betyg av det danska konsumentrådet Tænk.

Modellen får framförallt beröm för sina olika funktioner i båda granskningarna, och experterna är mest imponerade över hur bra den är på att hacka ingredienser och vispa äggvitor.

Experterna tycker överlag väldigt bra om den här modellen och hittar inte särskilt många nackdelar med den. Det enda de egentligen har att anmärka på är att maskinen inte fungerar optimalt för att göra pannkakssmet.

Kort om KitchenAid 5KFP1335

KitchenAid 5KFP1335 är en effektiv och användarvänlig matberedare som levereras med flera vanliga tillbehör, bland annat en förvaringslåda, en spatel, en rivskiva och en visp. Modellen har dessutom en energieffektiv motor som klarar av både lätta och mer krävande uppgifter. Motorn är på 300 watt och har därmed en lägre effekt än många andra modeller, men eftersom att den här matberedaren har många olika funktioner kan man ändå använda den till lite av varje.

Om man behöver hjälp med att laga maten snabbt och enkelt kan den här modellen nämligen både hacka, vispa, strimla, knåda, röra, mixa, blanda, skära och riva ingredienserna.

Eftersom att KitchenAid 5KFP1335 har två olika hastighetslägen och en pulsfunktion kan man dessutom anpassa hastigheten till de olika ingredienserna.

KitchenAid 5KFP1335 har två BPA-fria skålar: en arbetsskål på 3,1 liter och en miniskål på 950 ml.

Den här maskinen har dessutom tre olika knivblad med olika funktioner: ett litet blad som är bra för att hacka och blanda mindre satser, ett blad för att hacka, mixa eller skära något riktigt snabbt samt en degkniv som används för att knåda olika typer av deg.

Användning och funktioner

Matberedaren har ett exakt skärsystem som gör att man snabbt och enkelt kan justera skivtjockleken utan att behöva stänga av maskinen och byta skiva. Det finns totalt sex olika inställningar som låter användaren välja en skivtjocklek på 1 till 6 mm.

De olika knivarna kan arbeta både horisontellt och vertikalt, och den här matberedaren kan därför hantera både mjuka och hårda ingredienser.

Maskinen har en bred påmatare och ett inmatningsrör med tre olika delar. Det stora, mellanstora och minsta inmatningsröret får plats i varandra, och man kan helt enkelt använda det rör som passar bäst till storleken på ingredienserna man använder.

KitchenAid 5KFP1335 har dessutom en skärskiva som kan justeras från utsidan av maskinen. Skärbladet på skivan har små räfflor för att skivorna ska bli jämna.

Andra fördelar

KitchenAid 5KFP1335 har en halksäker bas som gör att man kan använda matberedaren utan att behöva oroa sig för att den ska glida runt på köksbänken.

Sidohandtagen har dessutom en användarvänlig utformning som underlättar när man använder maskinen.

Både knivarna och locket har slutligen en tät silikontätning som minimerar alla typer av spill från matberedaren.

Utvalda fördelar med KitchenAid 5KFP1335:
Justerbar skivtjocklek
Halksäker bas
Energieffektiv motor
Inmatningsrör i tre olika storlekar
Tät silikontätning på lock och knivar
Kan användas till flera olika ändamål i köket

Här kan du se en presentation av KitchenAid 5KFP1335:


Kitchenaid Artisan 5KFP1644

Toppbetyg hos The Independent
Konsumentfavorit

Kitchenaid-Artisan-5KFP1644

 

KitchenAid Artisan 5KFP1644 har granskats av The Independent, och experterna från den brittiska tidningen är så imponerade av den här matberedaren att den får toppbetyg i deras undersökning.

Experterna från The Independent skriver att KitchenAid Artisan 5KFP1644 är bra att ha om man vill ha en hjälpande hand i köket. De skriver dessutom att det här är en av marknadens bästa matberedare.

Modellen får mest beröm för sitt exakta skärsystem som gör det möjligt att justera tjockleken på skivorna när maskinen är igång. Experterna berömmer dock även matberedarens retroinspirerade design och användbarhet.

Matberedaren är dessutom populär bland konsumenterna, och användarna älskar att ta hjälp av den här maskinen i köket.

Kort om KitchenAid Artisan 5KFP1644

KitchenAid Artisan 5KFP1644 är en multifunktionell maskin som bland annat kan vispa, knåda, skiva, hacka och mixa olika ingredienser.

Motorn i KitchenAid Artisan 5KFP1644 är en tystgående induktionsmotor med en effekt på 650 watt. Maskinen har dessutom två olika hastigheter, och man kan därför alltid välja den hastighet som passar bäst till de aktuella ingredienserna.

Modellen har tre olika skålar: en stor skål på 4 liter, en mellanskål på 2,4 liter samt en miniskål på 1 liter. Alla skålar är BPA-fria, och eftersom att det följer med tre olika storlekar kan man göra både små och stora portioner i den här maskinen.

Man får även med rivskivor för olika ändamål samt en spatel, en visp, en citruspress och andra tillbehör. Det ingår även en förvaringslåda som kan användas för att hålla ordning på tillbehören.

Maskinen är utformad på ett sätt som gör att den är lätt att ställa undan i ett skåp, men man kan även lämna den framme på bänken. KitchenAid Artisan 5KFP1644 har nämligen en retroinspirerad design som är stilren och passar in i de flesta kök.

Användning och funktioner

KitchenAid Artisan 5KFP1644 är utrustad med ett exakt skärsystem som gör det möjligt för användaren att justera tjockleken på skivorna.

Matberedaren har sex olika inställningar för skivtjocklek som går från 1 till 6 mm, och man behöver dessutom inte stänga av maskinen för att ändra tjocklek.

Maskinens vassa knivar kan skära både horisontellt och vertikalt, och i kombination med matberedarens två hastighetslägen gör knivarna att maskinen kan hantera både mjuka och hårda ingredienser.

Andra fördelar

Både locket och knivarna till KitchenAid Artisan 5KFP1644 är försedda med en tät silikontätning för att minimera spill.

Modellen har även ett extra brett 3-i-1 inmatningsrör. Maskinen har alltså tre inmatningsrör med olika storlekar, och dessa rör får dessutom plats i varandra.

Den här matberedaren är både robust och stabil, och tack vare dess gummifötter kommer den inte att glida runt på köksbänken när man använder den.

Utvalda fördelar med KitchenAid Artisan 5KFP1644:
Justerbar skivtjocklek
Levereras med många tillbehör
Tystgående induktionsmotor
Två olika hastighetslägen
Multifunktionell köksmaskin
3-i-1 inmatningsrör


Guide: Välj rätt matberedare 

Välj rätt matberedareDe flesta matberedare är mångsidiga och effektiva, och de beskrivs ofta som en hjälpande hand i köket. Matberedare kan nämligen användas för att både skiva, hacka, knåda, mala, pressa, mixa, vispa, blanda och mycket mer.

Om man tycker om att laga mat från grunden men inte har tid för allt arbete som krävs kan det vara just en matberedare man behöver. Men hur väljer man då rätt matberedare? Det svarar vi på här.

Funktioner 

När man köper en matberedare ska man försäkra sig om att den har alla nödvändiga funktioner för det man vill använda den till. Om man vill kunna använda matberedaren för många olika uppgifter är det till exempel viktigt att maskinen både kan hacka, skiva, knåda, vispa och mer.

Det är även en fördel om det ingår en blender, eftersom att man då alltid har möjlighet att använda den också. Man bör även ta reda på om matberedarens delar och tillbehör tål maskindisk. Om de gör det kan man nämligen spara mycket tid på rengöringen.

Motor 

Se till att matberedaren du väljer är tillräckligt stark för att kunna hantera hårda uppgifter och ingredienser, till exempel att knåda en tung deg och hacka råa morötter eller nötter. Om man inte kontrollerar detta finns det en risk att matberedaren inte klarar av dessa uppgifter eller att motorn till exempel slutar fungera.

Kontrollera motorns kraft och effekt, och ta reda på hur många watt den har. Detta ger en bra fingervisning om hur mycket maskinen klarar av.

Skålkapacitet 

SkålkapacitetHur mycket skålen rymmer har en stor betydelse, och det finns matberedare i många olika former och storlekar.

När man letar efter en matberedare borde man välja en modell med en skålkapacitet som passar behovet för familjen och som även har utrymme för mat till eventuella gäster.

En matberedare med en stor skål gör att man kan laga större mängder mat åt gången, vilket även sparar tid i köket.

Medföljande tillbehör 

Vissa matberedare levereras med ett komplett utbud av tillbehör som ska maximera användningen av maskinen. Detta kan till exempel vara skålar i olika storlekar, knivar, skivor, tillbehörshållare och blad. Det är dock alltid bra att fundera på om man verkligen behöver alla extra tillbehör, för mer tillbehör innebär ofta även ett högre pris.

KnivbladKnivblad

Det sägs att en matberedare aldrig är bättre än knivbladen den är utrustad med. När man köper en matberedare är det därför bra att välja en modell som har flera knivar för olika tillfällen, och det är alltid en fördel om knivbladen är tillverkade av rostfritt stål.

Storlek 

Matberedare med en bred bas och robust kropp är bland de bästa på marknaden om de även uppfyller kraven här ovanför. En bred och ordentlig bas ger nämligen ett bättre stöd och gör att maskinen står stabilt, och man slipper alltså köksutrustning som hoppar runt på bänken när den används.

En mindre matberedare kan dock vara ett bra alternativ om man inte vill ha en alltför stor maskin. Detta handlar i slutändan om personliga preferenser.


Ska jag köpa en matberedare eller en blender?

matberedare eller en blender

En blender är gjord för att mixa ingredienser mycket fint, och i regel behövs en viss mängd vätska för att blendern ska fungera optimalt. En blender drivs av ett fast knivblad i botten av kannan och kan mixa ihop många olika ingredienser till en smoothie, soppa, sås, dressing eller något annat.

Till skillnad från en blender har en matberedare utbytbara knivar, skivor och blad. Dessa kan användas för att hacka, skiva, knåda, vispa, mala, mixa och mycket annat.

En matberedare kan därför användas till mer än en blender, och matberedaren har alltså många fler användningsmöjligheter.

Om man ska välja en matberedare eller en blender beror därför huvudsakligen på vad man ska och inte ska använda apparaten till.

Kan jag använda en blender istället för en matberedare? 

Dessa apparater är designade för olika ändamål, så det korta svaret är nej. På grund av att matberedare har så många användningsområden är det många som väljer bort dem. De har helt enkelt inte användning för alla dessa funktioner.

Många föredrar därför att använda en blender, och så länge någon ingrediens är flytande kan man i vissa fall använda en blender istället för en matberedare. Om det inte ingår några flytande ingredienser kan man även tillsätta lite vätska i blendern.

En blender är bra om man inte behöver hacka några större mängder mat utan bara vill puréa mindre mängder soppa, sås eller smoothie. Om man däremot ska förbereda större mängder mat är en matberedare i regel den bästa lösningen.

Så vilken apparat är bäst?

En blender är bättre för recept med mycket vätska, till exempel smoothie och soppor, medan en matberedare är bättre för tjockare blandningar som deg och smör.

Eftersom att det kan vara svårt att greppa skillnaden mellan en matberedare och en blender vill vi ge dig följande råd:

Välj en matberedare om du vill ha en hjälpande hand i köket som kan ta hand om diverse förberedelser.

Välj en blender om du inte behöver en massa avancerade funktioner utan bara vill ha en apparat som kan mixa ihop olika recept och ingredienser.


Rengöringstips 

En matberedare är perfekt för att hacka, skära och mala många ingredienser, men efteråt kan det kännas besvärligt och tidskrävande att rengöra alla delar. Om man lär sig hur man rengör sin matberedare på ett så snabbt och enkelt sätt som möjligt går det lättare, och då är det även mer troligt att man använder matberedaren.

Låt inte rengöringen stå i vägen för alla goda maträtter du kan laga med hjälp av en matberedare. Här är ett par tips och tricks som gör rengöringen av matberedaren både snabb och enkel.

Det här behöver du:
🌀 Milt diskmedel
🌀 Trasa eller svamp
🌀 Bakpulver
🌀 Diskborste

Så här rengör du matberedaren: 

Så här rengör du matberedaren1. Ta isär matberedaren. Matberedare har många löstagbara delar, så plocka bort skålen, knivbladen, locket och de andra delarna som går att ta lös. Alla dessa delar kan gömma matrester, och det är därför viktigt att man avlägsnar dem innan man börjar rengöra matberedaren. Sätt knivbladet åt sidan och rengör det separat.

2. Börja med att diska knivbladet direkt efter användningen. Detta bibehåller skärpan hos bladet eftersom att det då inte blir slött av fukten från ingredienser eller blötläggning. Det hindrar även mat från att torka fast i springorna vid infästningen av knivbladet, och det är alltid lättast att skölja bort matrester direkt efter att man har använt maskinen. Bladet kan dock vara mycket vasst, så var försiktig och skrubba knivbladet med ett milt diskmedel och en svamp. Torka det sedan med en torr handduk för att undvika att bladet rostar på grund av kvarbliven fukt.

3. Diska de löstagbara delarna. Alla löstagbara delar på matberedaren kan diskas i varmt vatten med diskmedel. Låt dem ligga i blöt en stund innan för att underlätta rengöringen.

4. Använd en fuktig trasa för att torka av basen med motorenheten. Man ska inte hälla vatten över basen, och i regel räcker det att bara torka av maskinen. På envisa fläckar kan man dock använda diskmedel och bakpulver för att få bort dem helt.

5. Torka alla delar till matberedaren ordentligt. Sätt sedan ihop dem igen innan du ställer tillbaka matberedaren på bänken eller i skåpet.

Några tips: 

1. Om matberedaren luktar illa kan det hjälpa att blanda lika delar vatten och bakpulver och lämna blandningen i skålen i 10 till 15 minuter. Bakpulvret absorberar då lukterna, och sedan behöver du bara skölja ur skålen ordentligt.

2. Om du använder en diskborste när du rengör knivbladen är risken för skärsår mindre.

3. Se till att torka alla delar ordentligt för att förhindra bakterietillväxt och andra skador.


Kom igång med dessa läckra recept för matberedaren

Hummus

HummusIngredienser:
– 350 gram torkade kikärtor som blötläggs över natten
– 1 tsk bakpulver
– 3-5 vitlöksklyftor
– Saft från 1 citron
– 1 1/2 tsk salt
– 2 tsk tahini (efter smak)
– 1 kopp iskallt vatten
– Valfritt: Olivolja eller paprika

Gör så här:
1. Blötlägg kikärtorna i vatten i 12-24 timmar. Häll sedan bort vattnet och skölj kikärtorna.
2. Koka kikärtorna med 3-5 vitlöksklyftor (efter smak) och bakpulver. Bakpulvret gör kikärtorna mjukare och lättare att skala.
3. Skala kikärtorna. Skinnet bör lossna ganska lätt när du försiktigt klämmer på dem. Släng skalen från kikärtorna när du är färdig.
4. Gör en kikärtspuré genom att köra de skalade kikärtorna och vitlöken i matberedaren. Blanda citronsaft och salt i en liten skål tills saltet löser upp sig helt. Tillsätt sedan denna blandning i matberedaren medan den puréar kikärtorna och vitlöken.
5. Tillsätt lite tahini och vatten i matberedaren medan den jobbar. Låt matberedaren gå i 4-5 minuter tills blandningen är slät och luftig. Tillsätt eventuellt extra tahini och vatten.
6. Servera med valfritt tillbehör.


Dipp med kronärtskocka och vita bönor

Dipp med kronärtskocka och vita bönorIngredienser:
– 400 g vita bönor, sköljda
– 200 g kronärtskocka, grovhackad
– 1 tsk hackad vitlök
– 2 msk färsk citronsaft
– 1 ½ msk extra virgin olivolja
– 1 msk hackad persilja
– Salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:
1. Tillsätt vita bönor, kronärtskocka, vitlök och citronsaft i en matberedare
2. Starta maskinen och tillsätt olja tills konsistensen blir bra.
3. Om dippen blir för tjock kan du tillsätta 1-2 msk vatten.
4. Blanda ner hackad persilja och smaka av med salt och peppar.
5. Servera dippen med valfritt tillbehör.


Nyttiga pannkakor
12 pannkakor
Nyttiga pannkakor
Ingredienser: 
– 50 g havregryn
– 50 g mandelmjöl
– 3 msk mjöl
– 1/2 tsk bakpulver
– En nypa salt
-1 ägg
– 250 ml sojamjölk (eller annan växtbaserad mjölk)
– Agavesirap
– En handfull bär
– Florsocker

Gör så här: 
1. Tillsätt havregryn, mandelmjöl, mjöl, bakpulver, salt, ägg och sojamjölk i en matberedare och mixa till en slät smet.
2. Låt smeten vila i 10 minuter.
3. Häll lite olja i en stekpanna och stek varje pannkaka ett par minuter på varje sida.
4. Ta bort pannkakan ur stekpannan när den är färdig och lägg den åt sidan.
5. Fortsätt steka pannkakor tills smeten är slut.
6. Lägg upp pannkakorna på en tallrik och toppa med agavesirap, bär och florsocker.


Hemlagad falafel 

falafelIngredienser:
– 200 g torkade kikärtor
– Persilja
– Koriander
– Dill
– 7-8 vitlöksklyftor
– Salt
– 1 msk peppar
– Spiskummin
– 1 tsk bakpulver
– 2 msk sesamfrön
– Olja att steka i

Gör så här:
1. 
Häll kikärtor och bakpulver i en skål och täck med vatten. Låt stå över natten.
2. Sätt persilja, koriander och dill i en matberedare och finhacka örterna.
3. Tillsätt kikärtor, vitlök och kryddor i matberedaren och kör tills allt har blandats ordentligt.
4. Häll över falafelsmeten i en behållare och låt den stå i kylskåpet en timme.
5. Tillsätt bakpulver och sesamfrön i falafelsmeten och blanda med en sked.
6. Forma bollar av falafelsmeten.
7. Värm upp olja i en stekpanna och stek falafeln i ca 3-4 minuter.
8. Serveras varma.


Detox-sallad

detox-salladIngredienser: 
– 200 g vitkål
– 200 g broccoli
– 200 g böngroddar
– 200 g rödkål
– 3 stora morötter
– En handfull persilja
– 10-15 mandlar
– 1-2 msk solrosfrön

Dressing:
– 3 msk olivolja
– Saft från två citroner
– 1 msk färsk ingefära
– 3 tsk dijonsenap
– 2 tsk honung
– ¼ tsk salt

Gör så här:
1. 
Sätt alla ingredienser i en matberedare och kör den tills salladen är finhackad. Häll upp salladen i en skål.
2. Grovhacka mandlarna i matberedaren och blanda ner dem och solrosfröna i salladen.
3. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och häll den över salladen.


Nyttig morotskaka
8-12 bitar
Nyttig morotskaka
Ingredienser:
– 300 g (ca 3 st) morötter
– 100 g (ca 1 st) äpple
– 150 g socker
– 100 g havregryn
– 150 g mjöl
– 2 tsk bakpulver
– 1 tsk kanel
– 1 tsk muskotnöt
– 1,5 dl mjölk
– 1,5 dl olja
– 2 stora ägg
– 2 tsk vaniljextrakt
– 80 g russin

Färskostglasyr:
– 50 g smör
– 250 g färskost
– 2 msk lönnsirap
– 1 tsk vaniljextrakt

Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Finhacka morötter och äpple i en matberedare och tillsätt sedan resten av ingredienserna till kakan förutom russin. Kör matberedaren tills allt är ordentligt blandat och tillsätt därefter russinen.
3. Grädda kakan i 50-60 minuter i ugnen. Låt svalna 15 minuter.
4. Bryn smöret till glasyren i en stekpanna och häll sedan upp det i en skål.
5. Blanda ihop färskosten med smöret och tillsätt sedan lönnsirap och vaniljextrakt.
6. Bre färskostglasyren på morotskakan.
7. Serveras kyld.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka matberedare är bäst i test?

KitchenAid 5KFP1335, OBH Nordica 6795 First Kitchen, Braun FP3010, Magimix CS5200XL och Sage The Kitchen Wizz Pro

🤓 Hur har man testat matberedarna?

Matberedarna har bedömts baserat på deras förmåga att utföra olika uppgifter, till exempel rivning, skivning, vispning och knådning. Man har dessutom lagt stor vikt vid saker som användarvänlighet, byggkvalitet, ljudnivå och energiförbrukning.

🤔 Hur väljer jag rätt modell?

För att hitta en modell som passar bra till just dina behov bör du ta med ett par olika faktorer i beräkningen, till exempel storlek, kapacitet, motoreffekt, funktioner och medföljande tillbehör.


Matberedare Test – Dessa tester har vi genomgått 

Tænk.dk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet Tænk.dk har granskat 17 matberedare i deras test. I testet la de vikt på att testa produkternas förmåga till att lösa en rad olika uppgifter. Utöver det så undersökte de faktorer som användarvänlighet, kvaliteten av materialen som matberedarna var tillverkade i, ljudnivå och energiförbruk.

Önskar du att läsa hela testet på Tænk.dk så kan du klicka här för att komma direkt till deras hemsida. Var uppmärksam på att du ska vara en betalande abonnent om du önskar att läsa deras tester.

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön har testat 23 olika matberedare där vinnaren har utsetts från en rad olika kriterier; produkternas förmåga att utföra olika uppgifter, användarvänlighet, energiförbruk, säkerhet och ljudnivå.

Testet visade att den bästa matberedaren är KitchenAid 5KFP1335 vilket är en rätt dyr maskin. Men de billigare maskinerna som Bosch MCM2054 och OBH 6795 First Kitchen ligger hack i häl. Du kan läsa hela testet på deras hemsida här – det kräver dock att du har ett betalt medlemskap.

Icakuriren.se 🇸🇪
Icakuriren.se:s test visar att Bosch MCM2054 är det bästa valet. Den blir beskriven som enkel, praktisk, och säker att använda. Maskinen är även en av de billigaste.

I testet så gjorde de pesto, samt hackade mandlar, persilja, potatis, purjolök och morötter för att se vilken matberedare som skapade bäst resultat. Alla uppgifter blev utförda två gånger per maskin.

Utöver maskinernas förmåga till att utföra uppgifterna så har man även kikat på användarvänlighet, rengöring och andra viktiga kriterier. Du kan läsa testet gratis här.

Klikk.no 🇳🇴
Den norska tidningen Klikk.no har testat matberedare där kocken och matbloggaren Jan-Ivar Nykvist i samarbete med testjournalisten Björnhild Fjeld testade 8 olika matberedare.

Dessa testatades i olika färdigheter som exempelvis hackning av hasselnötter, mandlar och olika grönsaker samt puré. Matberedarna får ett betyg mellan 1-5 i testet. Du kan läsa hela artikeln här.

Independent.co.uk 🇬🇧
Den engelska tidningen independent.co.uk har gjort ett test där de granskade 11 olika matberedare. Produkterna betygsätts efter en lång rad kriterier som ljudnivå, förmåga att hacka, kvalitet och liknande. Testvinnaren blev Sage The Kitchen Wizz Pro. Du kan läsa hela testet här.

The Independent har även testat och recenserat Kenwood FPM810 och Kitchenaid 5KFP0919. Du kan läsa båda recensionerna här.

Goodhousekeeping.co.uk 🇬🇧
Den engelska testsidan Goodhousekeeping har genomgått 23 olika matberedare i deras test. Där utsätter de produkterna för en lång rad uppgifter som att hacka nötter och kött samt hur bra den är på att framställa majonnäs. I testet blev Magimix CS5200XL korad som bästa matberedare. Du kan läsa hela testet gratis genom att klicka här.

Good Housekeeping Institute har även testat Kenwood FPM810 och gett modellen ett betyg på 76 av 100 poäng. Du kan läsa hela recensionen här.

Trustedreviews.com 🇬🇧
Den stora internationella testsajten har provat Braun FP5150 och bedömt matberedaren utifrån ett stort antal kriterier. Maskinen får både ris och ros, men testpanelen är allt som allt mycket förtjusta i modellen och ger den 4,5 av 5 stjärnor.

Du kan läsa hela deras recension här.

Trustedreviews.com har även testat Kenwood FPM810 och gett modellen ett betyg på 5 av 5 stjärnor. Du kan läsa hela recensionen här.

BBCgoodfood.com 🇬🇧
Det engelska matmagasinet BBCgoodfood.com behandlar allt som har med mat att göra och skriver både recept, guider och recensioner av olika produkter. De har till exempel recenserat några av marknadens bästa matberedare. I den undersökningen ingick bland annat Kenwood FPM810, en modell som i slutändan fick en rekommendation av experterna. Du kan läsa hela recensionen här.

Testberichte.de 🇩🇪
Testberichte.de är ett tyskt testmagasin som sammanställer olika tester och användarrecensioner. Experterna bildar därefter en egen uppfattning och delar slutligen ut ett totalbetyg till den specifika produkten. Den här gången har de granskat Philips HR7778 och Kitchenaid 5KFP0919.

Om du vill läsa hela undersökningen av Philips HR7778 kan du klicka här.

Om du vill läsa hela undersökningen av Kitchenaid 5KFP0919 kan du klicka här.

Which.co.uk 🇬🇧
Which.co.uk är Englands största testmagasin. De vill hjälpa konsumenterna i vardagen och recenserar därför olika typer av konsumentprodukter. Experterna från Which.co.uk har bland annat testat matberedarna Kenwood FPM810 och Kitchenaid 5KFP0919.

Om du vill läsa hela recensionen av Kenwood FPM810 kan du klicka här.

Om du vill läsa hela recensionen av Kitchenaid 5KFP0919 kan du klicka här.

Observera att du behöver en prenumeration för att få full tillgång till de specifika testresultaten.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

OBH Nordica 6795 First Kitchen

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
Testvinnare hos Råd & Rön

Matberedaren OBH Nordica 6795 First Kitchen har granskats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Både de danska och de svenska experterna blir väldigt imponerade av den här modellen, och den utses därför till testvinnare i båda undersökningarna.

Både Tænk och Råd & Rön skriver att den här matberedaren är ett bra alternativ för familjer som vill ha en användarvänlig hjälpreda i köket. De påpekar dock även att maskinens användbara funktioner är bra för alla som vill att det ska gå snabbt och enkelt att laga mat.

Experterna framhäver även att den här maskinen är väldigt prisvärd med tanke på att det är en multifunktionell matberedare.

Eftersom att matberedaren har en stilren och modern design kan man dessutom välja om man vill att den ska stå framme på bänken eller om man hellre vill ställa undan den i ett skåp.

Kort om OBH Nordica 6795 First Kitchen

OBH Nordica 6795 First Kitchen är en multifunktionell köksmaskin som bland annat kan skiva, knåda, hacka och mixa. Modellen har dessutom en motoreffekt på 700 watt.

När man köper OBH Nordica 6795 First Kitchen får man även en blenderkanna på 1,8 liter. Eftersom att kannan tål värme kan den användas till både kalla och varma recept. Blenderkannan är tillverkad av okrossbar plast och är därför både hållbar och säker.

Det ingår även en skål med en kapacitet på 3,5 liter som kan användas till både små och stora satser. Om man använder flytande ingredienser ryms det dock bara 2 liter i skålen.

OBH Nordica 6795 First Kitchen har även en 2-i-1-tratt som underlättar när man tillsätter mer ingredienser i matberedaren.

Användning och funktioner

OBH Nordica 6795 First Kitchen har två olika hastighetslägen och en pulsfunktion. Man kan därför justera hastigheten på matberedaren efter behov genom att välja den hastighet som passar bäst.

Maskinen har totalt fem olika riv- och skivplattor och kan därför hantera de flesta typer av ingredienser. Välj helt enkelt den riv- eller skivplatta som passar till de ingredienser som du ska använda. Riv- och skivplattorna kan skära och riva både fint och grovt.

OBH Nordica 6795 First Kitchen har dessutom en inbyggd termostat som ser till att maskinen inte överhettas. Detta är en extra säkerhetsfunktion för användaren som experterna tycker väldigt bra om.

Andra fördelar

OBH Nordica 6795 First Kitchen är en användarvänlig köksmaskin som dessutom är lätt att rengöra. Alla löstagbara delar kan nämligen köras i diskmaskinen och behöver därför inte diskas för hand.

Matberedaren har även en inbyggd låda som rymmer alla tillbehör, och eftersom att alla delar kan förvaras direkt i matberedaren minskar risken för att de försvinner.

När man köper OBH Nordica 6795 First Kitchen ingår det även en kniv i rostfritt stål samt en plastkniv som används för att knåda deg.

Utvalda fördelar med OBH Nordica 6795 First Kitchen:
Blenderkanna ingår
Alla löstagbara delar tål maskindisk
Inbyggd termostat
Förvaringslåda för alla tillbehör
Två hastighetslägen och en pulsfunktion
2-i-1-tratt


Braun FP5150

4,5 av 5 stjärnor hos trustedreviews.com

Braun FP5150 Matberedare
Braun FP5150 har testats av sajten trustedreviews.com och experterna därifrån är så nöjda med matberedaren att den får 4,5 av 5 stjärnor.

Trustedreviews.com skriver att Braun FP5150 är ett utmärkt alternativ för konsumenten som vill ha ut mycket av sin matberedare – både vad gäller effektivitet och att kunna använda maskinen till många olika saker.

Maskinen får mycket beröm för att vara lätt att sätta ihop samt för de tillbehör som följer med i lådan. Experterna från trustedreviews.com är å andra sidan inte särskilt imponerade över förvaringsmöjligheterna för all extrautrustning, och de tycker att det borde ingå ett par askar att förvara allt i.

Sammantaget får dock modellen mycket beröm i granskningen och därför slutar det även med att experterna ger modellen 4,5 av 5 stjärnor. Det betyget gör dessutom modellen till en av de bästa matberedare de har provat.

Kort om Braun FP5150

Braun FP5150 är gjord för att underlätta köksarbetet för konsumenten, och därför kan modellen utföra en mängd olika uppgifter. Med en kraftfull motor på 1000 W och med ett DualControl-system är modellen dessutom både kraftig och hållbar.

Eftersom att Braun FP5150 ska vara en hjälpande hand i köket levereras den med ett stort antal tillbehör för olika uppgifter. I förpackningen för matberedaren finns till exempel även en blenderkanna, tillbehör för pommes frites, citruspress, rivjärn, degkrok samt skärtillbehör.

Användning och funktioner

Eftersom att Braun FP5150 kommer med dessa tillbehör har modellen många olika användningsområden. Använd till exempel blendern för att göra en uppfriskande smoothie, citruspressen för färskpressad apelsinjuice, rivjärnet och skärtillbehöret för att förbereda grönsaker samt degkroken för att göra en söt dessert.

Modellen har 11 olika hastigheter, vilket innebär att det både finns hastigheter för ingredienser som ska köras snabbt och för ingredienser som måste behandlas mer varsamt. Man kontrollerar enkelt hastigheten med två vridknappar på framsidan av modellen.

Skålen till Braun FP5150 har en kapacitet på 2 liter och därför är det möjligt att göra stora satser i den här maskinen. Om man arbetar med deg motsvarar skålens kapacitet ca 1,5 kg deg.

Andra fördelar

Braun FP5150 har en neutral vit färg som gör att den kan passa in i varje kök, och skålen som ingår är mycket robust och tillverkad av plast. Modellen har dessutom flera intelligenta förinställda program – bland annat program för att mixa, blanda och krossa is. Flera av delarna tål dessutom maskindisk och modellen har en smart sladdupprullning.

Braun FP5150 väger 6,4 kg.

Utvalda fördelar med Braun FP5150:
Matberedare med 1000 W
Inklusive blender samt tillbehör för att hacka, skära, riva och pressa
11 hastigheter att välja mellan
Förinställda program som garanterar ett bra resultat

Denna video från Braun visar några av möjligheterna med den här matberedaren:


OBH Nordica Double Force

3.8 av 5 stjärnor baserat på 5 recensioner hos Whiteaway.com 
4 av 5 stjärnor baserat på 6 recensioner hos Skousen.dk

OBH Nordica Double Force

Den här matberedaren från OBH Nordica har inte varit med i några officiella tester, men den har däremot recenserats av kunderna hos WhiteAway.com och Skousen.dk. Hos de butikerna har den fått ett samlat betyg på 3.8 respektive 4 av 5 stjärnor, och den här modellen är alltså populär bland användarna.

Konsumenterna är överlag nöjda med modellens funktioner och dess design, och de flesta framhäver maskinens prestanda och kraft i sina recensioner.

Kort om OBH Nordica Double Force 

OBH Nordica Double Force har två motorer som ger en bra hastighet och en hög rotationskraft.

Den här matberedaren har dessutom en stilren och modern design, något som konsumenterna betonar i sina recensioner. Modellen har en kraftfull motor på 1000 watt och kan därför även användas till lite hårdare ingredienser.

Maskinen har fem olika program som kan hjälpa användaren med en mängd olika uppgifter, och den kan till exempel knåda, vispa, mixa och skära.

OBH Nordica Double Force har dessutom två program för blendern, så man kan även göra smoothies och soppor med den här matberedaren. Blendern har en kapacitet på 2 liter.

OBH Nordica Double Force är gjord för att kunna hantera många olika ingredienser. Matberedaren är även utrustad med en citruspress samt en minihackare som kan hacka allt från örter till nötter.

Det ingår en förvaringsask, två vändbara blad, en 3-liters skål till matberedaren samt en blenderkanna på 2 liter. Matberedaren har ett Easy Lock-system som gör att man kan låsa fast både lock och skål i två olika positioner, vilket gör användningen enkel för alla.

Den enda nackdelen som konsumenterna nämner i sina recensioner är att OBH Nordica Double Force inte är lika bra på att knåda deg som den är på allt annat.

Användning och funktioner 

OBH Nordica Double Force har en intuitiv och användarvänlig display där man väljer vilket program man vill använda. Där kan man även justera inställningarna så att de passar de ingredienser som ska tillredas. Eftersom att displayen är användarvänlig går det dessutom snabbt att komma fram till hur man hittar och ändrar inställningarna på matberedaren.

Den här modellen har två olika hastighetslägen samt en pulsfunktion. Detta innebär att man kan använda matberedaren till olika typer av ingredienser, båda mjuka och lite hårdare.

Andra fördelar 

OBH Nordica Double Force är lätt att rengöra, och man behöver därför inte lägga särskilt mycket tid på att diska matberedaren efter att man har använt den. Alla löstagbara delar kan nämligen köras i diskmaskinen.

Utvalda fördelar med OBH Nordica Double Force:
Matberedare på 1000 watt
Blender ingår
Kan till exempel skära, mixa, knåda och puréa
Löstagbara delar tål maskindisk
Användarvänlig display
Easy lock-system


Kenwood FDM780 BA

83 av 100 poäng hos goodhousekeepinginstitute.co.uk

Kenwood FDM780 BA foodprocessor

Kenwood FDM780 BA har testats av brittiska goodhousekeepinginstitute.co.uk, som inriktar sig på att bedöma ett stort antal produkter för hemmet och sedan ge dem en totalpoäng.

Kenwood FDM780 BA får 83 av 100 poäng, vilket är ett riktigt bra betyg. De brittiska experterna är allmänt nöjda med modellens prestanda och förmåga att klara av olika köksuppgifter, och de framhäver även att modellen är lätt att använda och kontrollera.

Kort om Kenwood FDM780 BA

Experterna anser inte att Kenwood FDM780 BA är en särskilt fin matberedare, men den har istället en bra och kraftfull motor på 1000 W som är gjord för att klara av även hårdare uppgifter. I testet skriver de att Kenwood FDM780 BA är ett bra alternativ för konsumenten som gärna vill ha en matberedare som är något av en multiprodukt.

Kenwood FDM780 BA kan nämligen göra en hel del, bland annat hacka, mixa och knåda, och därför får man även med en blenderkanna på 1,5 liter till den här modellen.

Kenwood FDM780 BA är utformad för att klara av alla sorts förberedelser av livsmedel, oavsett om man ska steka, baka, eller koka maten. Det ingår två olika skålar med en kapacitet på 3 respektive 1,5 liter.

Användning och funktioner

Kenwood FDM780 BA kontrolleras med en enda vridknapp som sitter på framsidan av modellen, och här finns olika inställningar och hastighetsval. Modellen har sammanlagt åtta olika hastigheter med glidande övergångar som gör att modellen inte hoppar från en hastighet till en annan, vilket ger en bättre kontroll. Kenwood FDM780 BA fungerar bäst med mindre satser som inte är alltför tungarbetade och modellen kan till exempel ha problem med tyngre degar.

Kenwood FDM780 BA har ett par unika funktioner som man inte ser särskilt ofta: den har ett inbyggt viktsystem samt en värmetålig blenderkanna, vilket är ett stort plus om man vill göra varma soppor.

Andra fördelar

Kenwood FDM780 BA är gjord i aluminium och har halkfria fötter för en bättre stabilitet. Modellen har dessutom en smart sladdupprullning som gör att du slipper göra det manuellt.

Utvalda fördelar med Kenwood FDM780 BA:
1000 W matberedare med blender
Kan utföra många olika uppgifter – både hacka, mixa och knåda
8 hastigheter
Med unika funktioner som inbyggt viktsystem och värmetålig blenderkanna

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta