Matberedare - Bäst i test: Här är konsumenternas bästa matberedare

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: april 9, 2024.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Matberedare - Bäst i test: Här är konsumenternas bästa matberedare

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

Sage The Kitchen Wizz Pro är utsedd till bäst i test enligt techradar.com.

Vi vet alla hur det är att stå i köket och skala, hacka och knåda; det kan vara mycket tidskrävande och ta bort en del av glädjen av att laga mat. Som tur är finns det idag köksmaskiner som kan bidra till att spara både arbete och tid – inte minst en matberedare som kan göra allt från att knåda degar till att mixa smoothies och hacka grönsaker.

Att veta vilken matberedare du ska köpa kan dock vara knepigt – det finns ju en mängd olika sorters modeller på marknaden och det är inte alltid självklart hur de skiljer sig åt.

Vi på Konsumentmagasinet har därför gått igenom flera tester av matberedare utförda av några av de mest välrenommerade testpanelerna, som vi sedan använt för att sammanställa denna artikel. Vi går igenom varje produkts unika funktioner och specifikationer samt deras för- och nackdelar.

Kanske vill du läsa vidare mer grundligt om ett specifikt test eller om en viss produkts användarrecensioner? Allra sist i artikeln hittar du en lista med länkar till alla de källor vi har använt oss.

Senast ändrad:

Den 24/01/2024 uppdaterade vi vår artikel om marknadens bästa matberedare genom att lägga till Ninja BN650EU med Auto-iQ-teknik för smidig drift, Cuisinart Style Easy Prep Pro FP8SU med två skålar för praktiskt vardagsbruk och Kenwood Multipro Express FDM71.960SS med en integrerad digital våg.

Tidigare ändringar:

8. april 2023

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av matberedarna i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

3. april 2023

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

Matberedare Bäst i test-guiden 2024:

Se resten nedan

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda matberedarna

Sage The Kitchen Wizz Pro - testvinnande matberedare från Sage

Bäst i test enligt TechRadar.com

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Sage The Kitchen Wizz Pro :

 • Mångsidigt skiv- och rivjärn med upp till 24 inställningar
 • QUAD Blade-system med fyra hållbara blad
 • Praktisk timer

Fördelar

 • Många skärinställningar
 • Enkelt att förvara och packa ihop
 • Extra bred inmatningsrör
 • Flera säkerhetsfunktioner
 • Medföljande förvaringslåda för tillbehören

Nackdelar

 • Något högljudd på den högsta hastighetsnivån

När The Independent testade olika matberedare blev Bosch matberedare MC812M865 bäst i test. Experterna från denna brittiska tidning var väldigt imponerade av Sage The Kitchen Wizz Pro och utsåg därför den till testvinnare i deras granskning av matberedare. De berömmer framförallt modellen för dess “smarta och funktionella” användningsområden, och förklarar vidare att det är en effektiv och högpresterande matberedare – precis som tillverkaren utlovar.

Experterna nämner inte särskilt många nackdelar med Sage The Kitchen Wizz Pro, men påpekar ändå att den är relativt tung vilket kan anses vara en nackdel för vissa. The Independent menar dock att det trots allt är en mycket bra matberedare med många användbara och hjälpsamma funktioner.

Mer om Sage The Kitchen Wizz Pro

Specifikationer

 • Kapacitet: 3,7 L
 • Effekt: 2000 W
 • Hastighetsinställningar: 2
 • Mått: 46 x 46 x 26 cm
 • Vikt: 12,3 kg

Sage The Kitchen Wizz Pro är en multifunktionell matberedare som kan göra allt från att hacka och strimla till att skära. Den har en kraftfull motor med en effekt på 1 000 watt och tack vare motorns Direct Drive-teknik kan apparaten prestera optimalt och bearbeta såväl mjuka som hårda ingredienser.

Matberedaren har ett extra brett inmatningsrör som rymmer både små och stora ingredienser samt levereras med en skål på 3,7 liter; du kan alltså förbereda stora satser med den Sage The Kitchen Wizz Pro. Både skålen och de resterande löstagbara delarna tål maskindisk.

Sage The Kitchen Wizz Pro har 24 olika inställningar för skivtjocklek – från 0,5 till 8 millimeter – vilket innebär att du kan skära dina ingredienserna exakt så tjockt eller tunt som du vill ha dem. Modellen är dessutom utrustad med fyra knivblad istället för två, som annars är standard för matberedare. Den arbetar därför snabbare än många andra liknande matberedare på marknaden.

Du kan även välja mellan två olika hastighetslägen och en pulsfunktion, vilket innebär att du alltid kan använda den hastighet som passar bäst till dina aktuella blandning. Det går dessutom att justera hastigheten utan att stänga av matberedaren helt.

En annan fördel med Sage The Kitchen Wizz Pro är att den är försedd med flera olika säkerhetssystem, däribland ett säkerhetslås och glidsäkra gummifötter. Säkerhetslåset gör det möjligt att låsa matberedaren för att undvika oavsiktliga användning, och tack vare de glidsäkra fötterna står maskinen stadigt på bänken när den är i drift. Sage The Kitchen Wizz Pro är även försedd med en teknik som förebygger överbelastning av motorn genom att varna när den blir för varm.

När du köper Sage The Kitchen Wizz Pro ingår det flera tillbehör: du får till exempel en stor och en liten skål, en spatel, en visp, en rengöringsborste samt en låda att förvara alla tillbehör i. Genom att förvara allt i denna låda kan du enkelt hålla reda på allt och undvika att tappa bort något.

Ninja BN650EU - matberedare med Auto-iQ-teknik för smidig drift

Bästa matberedaren för priset

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Ninja BN650EU:

 • Auto-iQ-teknik för smidig drift
 • Ninja Blade-teknik
 • Diskmaskinssäkra komponenter

Konsumentmagasinets omdöme

Vi anser att matberedaren Ninja BN650EU är en otroligt prisvärd köksmaskin. Trots viss utmaning med monteringen, kompenserar matberedarens prestanda mer än väl för den initiala bristen på användarvänlighet. När apparaten väl är på plats visar den sin verkliga potential. Matberedarens förmåga att hacka, skiva, riva och mixa med precision är imponerande. De olika tillbehören, inklusive hackbladet, degverktyget och skiv- och rivskivan, ökar dess användbarhet och gör den lämplig för ett brett spektrum av matlagningsuppgifter.

Matberedarens robusta motor på 850 watt och kapacitet på 2,1 liter gör den dessutom till ett perfekt val för vardagsmatlagning. Den är tillräckligt kraftfull för att hantera olika ingredienser och tillräckligt stor för familjeportioner, men ändå inte alltför otymplig för mindre uppgifter. Vi anser att matberedaren Ninja BN650EU är en utmärkt lösning för dig som letar efter en mångsidig och högkvalitativ matberedare som inte kostar skjortan.

Fördelar

 • Enkla kontrollknappar
 • Enkelt underhåll och enkel rengöring
 • Måttmarkeringar på sidan av bunken
 • Brett utbud av förinställningar
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Inte särskilt intuitiv montering
 • Inte idealisk för recept med större satser

Matberedaren Ninja BN650EU är utrustad med precisionsknivar, tillverkade av hållbart, högkvalitativt rostfritt stål. Knivarna skär problemfritt genom de flesta ingredienser, vilket gör matberedaren till en lämplig köksapparat oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren kock. Vidare är knivbladen utformade för att ge långvarig skärpa och effektivitet, vilket underlättar de flesta uppgifter, vare sig du ska slänga ihop en snabb salsa eller förbereda en deg för hembakat bröd.

Recension: En detaljerad recension av Ninja BN650EU

Specifikationer

 • Kapacitet: 2,1 l
 • Effekt: 850 W
 • Antal hastighetsinställningar: 2
 • Medföljande tillbehör: Ett hackblad, ett degverktyg och en skiv- och rivskiva
 • Mått: 25 x 40,7 x 19,7 cm
 • Vikt: 3,5 kg
 • Turbo-/pulsfunktion: ?

Precision i matlagningen tack vare Auto IQ-teknik

De främsta fördelarna med matberedaren Ninja BN650EU är dess fyra Auto IQ-inställningar: ”Chopping”, “Puréeing”, “Slicing” och “Mixing”, såväl som dess manuella standardinställningar: “Low”, “High” och “Pulse”. Med dessa inställningar förenklas de flesta matlagningsuppgifter med bara ett knapptryck, sedan sköter matberedarens förinställda mönster resten.

Tips: Använd pulsfunktionen för att kontrollera konsistensen av din blandning. På så sätt håller du ett öga på dina ingredienser och undviker att de blir överarbetade eller oavsiktligt förvandlas till en pasta.

Kraftfull och mångsidig

Med en motor på 850 watt ligger matberedaren Ninja BN650EU inom marknadens genomsnittliga effektintervall: 400 till 1200 watt. Den är dessutom tillräckligt kraftfull för att hantera en mängd olika uppgifter – från hackning och malning till strimling och blandning. Apparatens mångsidighet kommer med andra ord inte att göra dig besviken, om du så förbereder vegoburgare eller strimlar coleslaw. Vidare är kapaciteten på 2,1 liter idealisk för vardagliga behov och rymmer allt från små till medelstora satser.

Komfort och användarvänlighet

Ytterligare en aspekt som vi uppskattar med matberedaren Ninja BN650EU är dess användarvänliga design. Matberedaren levereras med ett skärblad, ett degverktyg och en skiv- och rivskiva, vilket tillåter en mängd olika kulinariska uppgifter. Du kan enkelt växla från att göra degar och smetar till att hacka och riva ingredienser. Många av tillbehören tål dessutom maskindisk, vilket gör rengöringen enkel och tidsbesparande.

Vad säger användare och experter om Ninja BN650EU?

Flera expertsidor, inklusive FoodAndWine.com, har lovordat Ninja BN650EU:s prestanda. I experternas granskningar testades matberedarens kapacitet för att hacka lök och skiva zucchini, vilket den gjorde problemfritt och jämnt, utan mos. Experterna testade även hur matberedaren rev olika typer av ost – något den gjorde med precision.

Den övergripande uppfattningen bland användarna är densamma som bland experterna. Många är nöjda med hur matberedaren hanterar ett brett spektrum av uppgifter – från att knåda deg och blanda pesto till att användas för mer komplexa recept. En del användare skriver att de har lyckats hacka grönsaker, cashewnötter, strimlat mozzarella och förberett en äggblandning för våfflor. Andra har använt matberedaren för att göra brownies med svarta bönor.

Mer om Ninja BN650EU

Specifikationer

 • Kapacitet: 2,1 l
 • Effekt: 850 W
 • Antal hastighetsinställningar: 2
 • Medföljande tillbehör: Ett hackblad, ett degverktyg och en skiv- och rivskiva
 • Mått: 25 x 40,7 x 19,7 cm
 • Vikt: 3,5 kg
 • Turbo-/pulsfunktion: ?
Läs mer om Ninja BN650EU

Bosch MCM3501M - högkvalitativ matberedare med många funktioner

Mest mångsidiga matberedare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch MCM3501M :

 • Över 50 praktiska funktioner
 • Komplett uppsättning med tillbehör för alla matberedningsuppgifter
 • Platsbesparande design som passar alla kök

Fördelar

 • De löstagbara komponenterna tål maskindisk
 • Konstruktion av BPA-fria material
 • Inbyggd sladdförvaring
 • Tillbehören kan förvaras i skålen

Nackdelar

 • Manualen kunde varit tydligare

Bosch MCM3501M har testats och recenserats av det brittiska testmagasinet Trustedreviews.com, som gav matberedaren ett betyg på 4.5/5 stjärnor. Trustedreviews.com skriver att Bosch MCM3501M utmärker sig genom att minska besväret med matlagningen, vilket gör den perfekt för alla som tycker om att laga mat från grunden, men som inte har tid att hacka och skiva allt för hand. Experterna tycker därför att modellen är ett utmärkt val för såväl familjer som mindre hushåll.

Bosch MCM3501M får särskilt mycket beröm för de många användbara funktionerna, den kompakta designen och det faktum att de avtagbara komponenterna kan diskas i diskmaskin.

Mer om Bosch MCM3501M

Specifikationer

 • Kapacitet: 2,3 L
 • Effekt: 800 W
 • Hastighetsinställningar: 2
 • Mått: 22 x 37,5 x 28 cm
 • Vikt: 3,7 kg

Bosch MCM3501M är framtagen för att vara en hjälpande hand i köket och kan därför användas till många olika uppgifter. Modellen har en motor på 800 watt och är utrustad med 50 olika funktioner. Den kan bland annat användas för att mala, mixa, vispa, hacka och riva, vilket innebär att du kan göra allt från att mala kaffebönor och skiva lök till att vispa grädde och krossa is.

Bosch MCM3501M kommer dessutom med en mängd olika tillbehör som bidrar till apparatens utmärkta mångsidighet. Modellen levereras med en skål, en blender, en vispskiva, en universalkniv, vändbara skivor, en degkrok, en minihackare samt en tillbehörshållare. Tillbehören är alla väldigt robusta och hållbara då de är tillverkade av rostfritt stål eller BPA-fri plast. De flesta av tillbehören kan förvaras direkt i skålen, och kommer därmed inte att orsaka någon oreda i skåpet eller på köksbänken. Matberedaren har även en inbyggd förvaring av sladden.

Bosch MCM3501M har två olika hastighetslägen så att du ska kunna anpassa hastigheten efter det innehållet. Apparaten kan dessutom bearbeta ganska stora mängder åt gången tack vare skålens volym på 2,3 liter och mixerns på 1 liter.

Det kan dock vara värt att notera att Trustedreviews.com skriver att Bosch MCM3501M är något krångligare att använda än många andra modeller på grund av dess många funktioner och användningsområden. Det kan alltså vara lite svårt att komma igång med denna modell, men när du väl har lärt dig hur den fungerar – fungerar den otroligt bra. Trustedreviews.com menar till och med att den är ytterst effektiv.

Experterna skriver även att det går snabbt och enkelt att rengöra maskinen efter användning eftersom att alla komponenter kan tas av och diskas i diskmaskin. De nämner också att själva maskinen är enkel att rengöra då den inte har några springor eller kanter där eventuella ingredienserna annars tenderar att fastna.

Trustedreviews.com är inte särskilt imponerade över att maskinen endast har två olika hastighetslägen, och skriver samtidigt att manualen hade kunnat vara något mer lättläst för att man ska få bättre förståelse för apparaten.

Bosch MCM3501M är försedd med glidskydd i form av gummifötter som gör att maskinen står stadigt på köksbänken. Säkerheten är faktiskt generellt sett mycket hög hos denna matberedare; apparaten går till exempel inte att starta om locket inte är ordentligt stängt. Det är dessutom tydligt markerat hur och var man sätter fast de olika tillbehören, vilket gör monteringen mycket snabb och enkel.

Läs mer om Bosch MCM3501M

Cuisinart Style Easy Prep Pro FP8SU - utmärkt matberedare för vardagsbruk

Konsumentmagasinets rekommendation

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Cuisinart Style Easy Prep Pro FP8SU:

 • Två bunkar
 • Två hastigheter och en pulsfunktion
 • Högkvalitativa, extremt vassa blad i rostfritt stål

Konsumentmagasinets omdöme

Sammantaget framstår matberedaren Cuisinart Style Easy Prep Pro FP8SU som en mångsidig och användarvänlig köksapparat. Trots att det inte är den mest kraftfulla modellen i vår topplista, är dess prestanda mer än tillräcklig för vardaglig matlagning. Vi anser att dess två bunkar, med volymer på 0,7 och 1,9 liter, är genialt utformade för en mängd olika ändamål. Den mindre bunken kan användas för att förbereda små satser av dippsåser som pesto och hummus, medan den större kan användas för mer krävande uppgifter som att knåda deg eller hacka grönsaker.

Vi tycker att de olika knivbladen i rostfritt stål är slitstarka och effektiva och klarar allt från finrivning till grovhackning. Den enkla rengöringen och den kompakta, lätta designen gör matberedaren ännu mer tilltalande, vilket gör den till ett praktiskt val för kök i alla storlekar.

Fördelar

 • Slitstarka knivblad
 • Kompakt, utrymmesbesparande design
 • Matningsrör med bred öppning
 • Lätt design

Nackdelar

 • Inte den kraftfullaste matberedaren i vår lista
 • Något mindre kapacitet

Cuisinart Style Easy Prep Pro levereras med två praktiska bunkar på 0,7 respektive 1,9 liter som underlättar vardagliga matlagningsuppgifter. Den mindre skålen är perfekt för att röra ihop utsökta dipper, till exempel pesto och hummus, medan den större skålen är lämplig för att förbereda kakdeg och sallad. Om du älskar att laga mat och experimentera med recept är den här matberedaren något för dig – den kommer att göra ditt köksarbete både enklare och roligare.

Recension: En detaljerad recension av Cuisinart Style Easy Prep Pro

Specifikationer

 • Kapacitet: 1,9 l
 • Effekt: 350 W
 • Antal hastighetsinställningar: 2
 • Medföljande tillbehör: En grepp- och rivskiva samt en skärskiva
 • Mått: 19 x 37 x 23 cm
 • Vikt: 3,8 kg
 • Turbo-/pulsfunktion: ?

Mångsidiga knivblad

Matberedaren Easy Prep Pro är utrustad med fyra robusta knivblad i rostfritt stål som kommer att förändra din matlagning. Varje skål har ett särskilt blad som är utformat för såväl hackning som mixning – något vi tycker gör matberedaren otroligt mångsidig. Knivbladen kan nämligen användas för i princip allt: med de grova rivbladen kan du riva grönsaker till en färsk sallad, medan du med de fina rivbladen kan snitta frukter till snygga dekorationer.

Effektiv och justerbar drift

Det som utmärker matberedaren Easy Prep Pro är dess mångsidighet när det gäller hastighet och precision. Matberedaren har ett matningsrör med bred öppning, vilket är praktiskt när du ska bearbeta större ingredienser. Vidare hanterar den vändbara rivskivan och den justerbara skärskivan enkelt ingredienser av varierande tjocklekar. Vi uppskattar hur enkelt det är att välja mellan hög och låg hastighet och pulsfunktionen som ger dig fullständig kontroll över blandningens konsistens och textur.

Kompakt och användarvänlig design

Trots sin kraftfulla prestanda är matberedaren Style Easy Prep Pro förvånansvärt lätt och kompakt. Detta gör den otroligt enkel att flytta runt och använda dagligen. Cuisinarts sortiment av matberedare omfattar flera olika modeller, bland annat Expert Prep Pro och Mini Prep Pro, men Style Easy Prep Pro framstår som det perfekta mellantinget. Den kombinerar allt som behövs: prisvärdhet, kompakt design och prestanda som är tillräckligt kraftfull för vardagliga uppgifter. Det är just denna kombination som gör att den har fått en placering på vår topplista.

Vad säger användare och experter om Cuisinart Style Easy Prep Pro?

Efter noggrann granskning av såväl expert- som användarrecensioner kan vi med säkerhet konstatera att Cuisinart Style Easy Prep Pro är en utmärkt lösning för alla dina utmaningar i köket. Trots sin något mindre kapacitet, på knappt två liter, imponerar den med sin prestanda. Matberedaren har av experterna på GoodHouseKeeping fått höga betyg i sina tester, särskilt när det gäller hackning och bearbetning av deg. IdealHome.co.uk noterar att den river morötter jämnt och gör spänstig bröddeg utan ansträngning genom att använda avsett tillbehör med en kombination av pulsfunktionen och den låga hastighetsinställningen.

Användarna lovordar matberedarens enkla rengöring och praktiska storlek som gör den enkel att förvara. Många påpekar att den passar perfekt i deras köksskåp, vilket understryker dess praktiska design för daglig användning.

Mer om Cuisinart Style Easy Prep Pro FP8SU

Specifikationer

 • Kapacitet: 1,9 l
 • Effekt: 350 W
 • Antal hastighetsinställningar: 2
 • Medföljande tillbehör: En grepp- och rivskiva samt en skärskiva
 • Mått: 19 x 37 x 23 cm
 • Vikt: 3,8 kg
 • Turbo-/pulsfunktion: ?

Kenwood Multipro Express FDM71.960SS - matberedare med integrerad digital våg

Mest mångsidiga matberedare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Kenwood Multipro Express FDM71.960SS:

 • Integrerad digital våg
 • ThermoResist-glasmixer
 • Express Serve-tillbehör

Konsumentmagasinets omdöme

Vi anser att Kenwood Multipro Express FDM71.960SS är en mångsidig och effektiv matberedare som kan användas för en mängd olika uppgifter. Den kan bland annat hacka kött och vispa äggvitor till maräng på nolltid, vilket bevisar dess kraft och effektivitet. Den integrerade vågen, som lovordas för sin noggrannhet, är en framstående funktion som förenklar matlagningen genom att eliminera behovet av separata mått. Mixern i ThermoResist-glas, som kan hantera både varma och kalla ingredienser, bidrar till apparatens mångsidighet och gör den lämplig för tillagning av allt från soppor till smoothies.

Trots att det krävs viss tillvänjning för att bekanta sig med alla tillbehör, anser vi att ansträngningen är väl värd besväret. Enligt oss är denna inlärningskurva ett litet pris att betala för den bekvämlighet och funktionalitet som matberedaren Kenwood Multipro Express erbjuder.

Fördelar

 • Kraftfull motor på 1 000 watt
 • Levereras med en förvaringslåda
 • Glidfria tassar
 • Brett utbud av tillbehör

Nackdelar

 • Det krävs viss tillvänjning för att lära sig använda alla tillbehör

Matberedaren Kenwood Multipro Express har en mycket unik funktion: en integrerad digital våg. Med denna kan du enkelt väga grönsaker, mjöl och andra ingredienser direkt i skålen eller på den praktiska vågplattan. Den integrerade vågen sparar både tid och disk, men den är också batterifri, vilket innebär att den är mycket pålitlig. Matberedaren Kenwood Multipro Express är ett självklart val för dig som värdesätter precision och smidig användning utan för många redskap.

Recension: En detaljerad recension av Kenwood Multipro Express FDM71.960SS

Specifikationer

 • Kapacitet: 3 l
 • Effekt: 1000 W
 • Antal hastighetsinställningar: Variabelt
 • Medföljande tillbehör: En citruspress, en degkrok, en visp, en riv- och strimlingsskiva, en skärskiva samt en mixerkanna
 • Mått: 26,5 x 40 x 20 cm
 • Vikt: 5,6 kg
 • Turbo-/pulsfunktion: ?

Praktiskt Express Serve-tillbehör

Tack vare det praktiska Express Serve-tillbehöret kan du med den här matberedaren skiva, tärna och riva direkt på serveringsfatet eller i kastrullen. På så sätt behöver du inte rengöra bunken varje gång, utan kan istället njuta av matlagning med minimal disk.

Mångsidighet och effektivitet

Matberedaren Kenwood Multipro Express kan emellertid användas till mer än bara att skära och tärna. Apparaten är otroligt mångsidig tack vare den inbyggda vågen och vågplattan, de olika skär- och rivskivorna och dess övriga tillbehör, inklusive ett knivblad, ett degblad och en visp. Skålen på tre liter är kompakt, men ändå tillräckligt stor för alla tänkbara ändamål. SmartStore-väskan för knivbladen säkerställer dessutom att alla redskap förblir vassa och organiserade.

Kombinerad kraft och precision

Matberedarens kärna är dess robusta motor på 1 000 watt som erbjuder variabla hastigheter och pulskontroll. Vidare kan mixern i ThermoResist-glas hantera varma ingredienser direkt från kastrullen, vilket gör apparaten perfekt för soppor eller kalla smoothies. Det dubbla matningsröret, med en minimatare för exakta mätningar, bidrar ytterligare till användarvänligheten. Några av de andra modellerna i denna serie inkluderar Multipro Compact, som är en mindre budgetvänlig version med färre kontroller, och Multipro Excel som har en större kapacitet, en motor på 1 300 watt och ett högre pris. Vi ser därför Multipro Express som ett utmärkt mellanting som erbjuder både kraft och mångsidighet till ett rimligt pris.

Vad säger användare och experter om Kenwood Multipro Express FDM71.960SS?

Enligt GoodHouseKeeping.com är matberedaren Kenwood Multipro Express utmärkt på att hacka kött, vilket vanligtvis är en utmanande uppgift för denna typ av köksmaskiner. Det som verkligen skiljer den från mängden är dess mångsidiga bunke som är lika bra på att hantera heta vätskor som att hacka is.

IdealHome.co.uk framhåller matberedarens imponerande prestanda när det gäller att vispa äggvitor som når en fast maräng på under två minuter. Denna hastighet är en betydande tidsbesparande fördel.

Användarna tycker att matberedaren Kenwood Multipro Express är otroligt mångsidig eftersom den kan hantera allt från frukt och grönsaker till kött och nötter. De berömmer även den integrerade vågen och framhåller dess noggrannhet.

Mer om Kenwood Multipro Express FDM71.960SS

Specifikationer

 • Kapacitet: 3 l
 • Effekt: 1000 W
 • Antal hastighetsinställningar: Variabelt
 • Medföljande tillbehör: En citruspress, en degkrok, en visp, en riv- och strimlingsskiva, en skärskiva samt en mixerkanna
 • Mått: 26,5 x 40 x 20 cm
 • Vikt: 5,6 kg
 • Turbo-/pulsfunktion: ?

KitchenAid 5KFP0919 - utmärkt matberedare med smart utformning

Bästa matberedare i kompakt design

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på KitchenAid 5KFP0919 :

 • Praktisk kompakt storlek för mindre hushåll
 • Multiblad för att hacka både fint och grovt samt purera
 • Två-i-ett-inmatningsrör

Fördelar

 • LED-upplysta knappar
 • Tre hastigheter
 • Många tillbehör
 • Praktisk förvaring av sladden
 • Vridfri design

Nackdelar

 • Tenderar att röra på sig under användning

KitchenAid 5KFP0919 har testats och recenserats av tre olika expertkällor: The Independent, Testberichte.de och Which.co.uk. Matberedaren fick i slutändan utmärkta betyg av alla källor och mottog bland annat beröm för sin kompakta design och effektiva bearbetning. Experterna anmärkte dock på att det inte medföljer en förvaringslåda för tillbehören.

Recension: En detaljerad recension av KitchenAid 5KFP0919

Specifikationer

 • Kapacitet: 2,1 L
 • Effekt: 250 W
 • Hastighetsinställningar: 3
 • Mått: 19,5 x 42 x 19,5 cm
 • Vikt: 3 kg

Användarvänlig och mångsidig matberedare
Tack vare en kapacitet på 2,1 liter kan du förbereda stora satser med KitchenAid 5KFP0919 som dessutom klarar av de flesta köksuppgifter i och med att den både kan hacka, mixa, knåda och göra puré av olika ingredienser. Matberedaren kommer nämligen en rad olika tillbehör, till exempel en degkrok, ett multifunktionsblad samt skär- och rivskivor för både fina och grova resultat.

KitchenAid 5KFP0919 har enkla kontroller och ett stort handtag, och tack vare den vridfria design kan skålen monteras med ett enkelt klick. Locket har en praktisk försegling och ett två-i-ett-inmatningsrör som underlättar hanteringen.

Matberedarens skål, lock och tillbehör tål maskindisk och eftersom att alla tillbehör får plats i skålen tar de inte upp någon extra plats på köksbänken eller i skåpet när apparaten inte är i användning.

Flera praktiska funktioner
KitchenAid 5KFP0919 har tre hastighetsknappar prydda med snygg LED-belysning: en för hög och en för låg hastighet samt en för pulsfunktionen. Dessa knappar bidrar till enkel hantering oavsett om du arbetar med mjuka eller mer krävande ingredienser.

Sist, men inte minst, har KitchenAid 5KFP0919 en inbyggd sladdförvaring som underlättar förvaringen av själva maskinen när du inte använder den.

Vad säger experter om KitchenAid 5KFP0919?

Enligt experterna som har provat KitchenAid 5KFP0919 är det en bra matberedare som skulle passa utmärkt hos alla matentusiaster. Experterna från The Independent skriver även att modellen är en bra allround-maskin till ett överkomligt pris.

De framhäver också att matberedaren klarade sig bra i alla deras testpunkter och producerade förträffliga resultat oavsett om den hackade, gjorde puré, knådade eller skivade. Detta är något som experterna från Testberichte.de också verkar hålla med om.

Experterna berättar vidare att KitchenAid 5KFP0919 har en snygg design, är tystlåten och att den har bra hastighetskontroller. De anmärker dock på att ingredienserna tenderar att sippra ut genom locket om man fyller skålen helt.

Mer om KitchenAid 5KFP0919

Specifikationer

 • Kapacitet: 2,1 L
 • Effekt: 250 W
 • Hastighetsinställningar: 3
 • Mått: 19,5 x 42 x 19,5 cm
 • Vikt: 3 kg

Philips HR7778 - utmärkt matberedare för hårda ingredienser

Bästa matberedare för priset

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Philips HR7778:

Fördelar

 • PowerChop-teknik
 • 12 hastigheter och en pulsfunktion
 • Stor skål
 • Tre enfunktionsknappar
 • Många tillbehör
 • Stor blenderkanna

Nackdelar

 • Inte optimal prestanda när det gäller hackning av mindre ingredienser

Philips HR7778 har testats och recenserats av både Råd & Rön och det tyska testmagasinet Testberichte.de. Den här matberedaren får i slutändan toppbetyg i en av undersökningarna och bra betyg i den andra. Båda expertkällorna tycker nämligen bra om mångsidigheten och den höga kvaliteten hos den här modellen. De är däremot inte lika nöjda med rengöringen.

Recension: En detaljerad recension av Philips HR7778

Specifikationer

 • Kapacitet: 3,4 L
 • Effekt: 1200 W
 • Hastighetsinställningar: 12
 • Mått: 38,5 x 58 x 59 cm
 • Vikt: 8 kg

Kan användas till många uppgifter
Med Philips HR7778 får du en matmixer som kan användas till många saker i köket. Den kan nämligen både hacka, mixa, knåda och göra puré av olika råvaror. Eftersom att det finns tolv hastighetslägen och en pulsfunktion att välja mellan kan du  alltid justera matberedaren efter behov.

När du köper Philips HR7778 ingår även ett brett utbud av tillbehör, bland annat en citruspress, en dubbel ballongvisp, en slickepott, ett knådningsverktyg, ett finrivningsverktyg och ett fint skärredskap. Tack vare de många tillbehören kan du använda matberedaren till en mängd olika råvaror. Alla tillbehör tål dessutom maskindisk.

Lämplig för både mjuka och hårda ingredienser
Tack vare en PowerChop-teknik kan Philips HR7778 hacka både mjuka och hårda ingredienser. Med en optimal kombination av innerskålen och knivbladens form och skärvinkel uppnår den här tekniken bästa möjliga hackresultat.

Matberedaren har dessutom tre enfunktionsknappar som kan användas efter att du vridit igång kontrollvredet. Motorn startar då automatiskt rätt hastighet och rätt pulsfunktioner för att uppnå ett jämnt resultat. Philips HR7778 har en motoreffekt på 1300 watt.

Den här modellen har en stor skål på 3,4 liter och en blenderkanna på 2,2 liter. Med Philips HR7778 kan du alltså bearbeta stora mängder ingredienser på en gång.

Mer om Philips HR7778

Specifikationer

 • Kapacitet: 3,4 L
 • Effekt: 1200 W
 • Hastighetsinställningar: 12
 • Mått: 38,5 x 58 x 59 cm
 • Vikt: 8 kg
Läs mer om Philips HR7778

Braun FP3010 - testvinnande matberedare i traditionell utformning

Testvinnare på norska Klikk.no

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Braun FP3010 :

Fördelar

 • Sju olika tillbehör
 • Alla löstagbara delar tål maskindisk
 • Steglös hastighetskontroll
 • Kan bland annat knåda, vispa, hacka och strimla
 • Kompakt design
 • Har en pulsfunktion

Nackdelar

 • Vissa tillbehör måste köpas separat

Braun FP3010 är en mångsidig matberedare som kan hjälpa till med en mängd olika uppgifter i köket, och detta går hem hos experterna. Den här modellen har nämligen fått toppbetyg hos både Råd & Rön och Klikk.no har till och med utsett modellen till testvinnare.

Alla expertkällor tycker bäst om maskinens ljudnivå och många funktioner. Klikk.no skriver även att de tycker om maskinens effektivitet och stora behållare samt att den hackar nötter väldigt snabbt.

Experterna hittar inte särskilt många nackdelar med den här modellen. Enligt dem är det största felet är att det inte följer med någon förvaringslåda för tillbehören samt att maskinen inte har någon blender.

Mer om Braun FP3010

Specifikationer

 • Kapacitet: 2 L
 • Effekt: 600 W
 • Hastighetsinställningar: 15
 • Mått: 36,3 x 34,8 x 21 cm
 • Vikt: 4 kg

Braun FP3010 kan hjälpa till med uppgifterna i köket som ofta är både tidskrävande och besvärliga. Eftersom att det här är en multifunktionell matmixer kan den nämligen både hacka, knåda, strimla och skära olika ingredienser.

Den här matberedaren har en motoreffekt på 600 watt och kan därför användas med både mjuka och hårda ingredienser, oavsett om de ska hackas, skivas eller rivas. Motorn är dessutom energieffektiv och bidrar därmed till en lägre elförbrukning.

Matberedaren har en plastskål med en kapacitet på 2 liter och rymmer därmed något mindre än andra modeller. Du kan dock fortfarande göra normala portioner för en vanlig familj med den här matberedaren.

Braun FP3010 har en steglös hastighetskontroll, och istället för att välja ett specifikt hastighetsläge kan du därför justera hastigheten efter önskemål. Eftersom att hastigheten kan ändras under tiden som matberedaren används har du dessutom alltid full kontroll över tempot.

Oavsett vad du lagar ger den steglösa hastighetskontrollen ett jämnare resultat, och eftersom att maskinen har 15 olika hastigheter kan du välja precis det tempo som du behöver.

När du köper Braun FP3010 får du med ett antal olika tillbehör, till exempel en degkrok, en visp och skivor för att kunna riva och strimla både fint och grovt. Det ingår totalt sju olika delar, så oavsett vad du vill laga finns det alltid något tillbehör som passar.

En fördel med Braun FP3010 är att den har en kompakt och platsbesparande design. Matberedaren tar därför inte särskilt mycket plats oavsett om du förvarar den på köksbänken eller i ett skåp.

Eftersom att alla löstagbara delar kan köras i diskmaskinen går det dessutom både snabbt och enkelt att rengöra den här modellen.

Läs mer om Braun FP3010

Magimix CS5200XL - tyst matberedare med praktiska funktioner

Mest ljudlösa matberedare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Magimix CS5200XL:

Fördelar

 • Mångsidig matberedare som bland annat kan knåda, vispa, hacka och strimla
 • Motoreffekt på 1 100 watt
 • Tre olika skålar
 • Extra stort inmatningsrör
 • Den största skålen rymmer 3,7 liter
 • Alla tillbehör och löstagbara komponenter tål maskindisk

Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass

Magimix CS5200XL har granskats av experter från The Independent och Goodhousekeeping.co.uk. Båda expertkällorna tycker väldigt bra om den här matberedaren och utser därför modellen till testvinnare.

Båda expertkällorna verkar överens om att Magimix CS5200XL är en mångsidig och flexibel matberedare med många olika användningsområden. Experterna tycker bäst om maskinens prestanda och användbarhet, och The Independent skriver att den här maskinen är en investering som de inte ångrar.

Magimix CS5200XL är en modern matberedare med en stilren design, och eftersom att den till och med finns i flera olika färger kan den här modellen passa in i många olika kök.

Mer om Magimix CS5200XL

Specifikationer

 • Kapacitet: 3,6 L
 • Effekt: 1100 W
 • Hastighetsinställningar: 1
 • Mått: 21 x 44,5 x 26 cm
 • Vikt: 11 kg

Magimix CS5200XL har en induktionsmotor med en effekt på 1100 watt. När du köper den här modellen får du därför en matberedare som har en starkare motor än många andra modeller.

Med den här matberedaren kan du få hjälp med allt möjligt, och den kan till exempel mosa, vispa, pressa, hacka och strimla olika ingredienser. Det ingår även en blender som kan användas till soppor, smoothies och liknande.

Magimix CS5200XL har dessutom tre skålar i olika storlekar. Den stora skålen har en kapacitet på 3,7 liter och rymmer därför även större satser, mellanskålen har en kapacitet på 2,6 liter och den minsta skålen rymmer 1,2 liter.

Alla skålar är BPA-fria, och eftersom det finns tre olika storlekar kan du alltid välja den skål som är lagomt stor för tillfället. För att spara tid kan skålarna dessutom placeras i den största skålen när du använder dem.

Magimix CS5200XL har tre knappar med olika funktioner, och motorn anpassar sig automatiskt till den aktuella uppgiften.

Det här är dessutom en tystgående matberedare som har blivit tilldelad utmärkelsen “Quiet Mark”. Denna märkning innebär att maskinen är diskret och tystgående, och den kommer därför inte att störa särskilt mycket.

Magimix CS5200XL har även ett extra brett inmatningsrör, vilket innebär att du inte behöver skära alla ingredienser i bitar innan du sätter ner dem i maskinen. Matberedaren har ett hastighetsläge samt en pulsfunktion, och att maskinen bara har en enda hastighet är faktiskt den enda nackdelen som de två expertkällorna kan hitta med den här modellen.

Magimix CS5200XL levereras med en mängd olika tillbehör, till exempel ett lock, en visp, några rivjärn, en citruspress, en rostfri kvalitetskniv från Sabatier, en spatel, en receptbok samt en förvaringslåda. Förvara alla tillbehör i förvaringslådan för att ha dem samlade på ett och samma ställe.

Alla tillbehör och löstagbara delar tål dessutom maskindisk och är därmed otroligt enkla att rengöra. Tänk dock på att själva basen bara ska torkas av med en fuktig trasa.

Läs mer om Magimix CS5200XL

KitchenAid 3516EER - högkvalitativ matberedare från en välrenommerad tillverkare

Bästa mini-matberedare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på KitchenAid 3516EER :

Fördelar

 • Lätt konstruktion
 • Kan hacka, göra puré samt mixa ingredienser
 • Alla löstagbara komponenter tål maskindisk
 • Styrs med en enda knapptryckning
 • BPA-fri skål

Nackdelar

 • Locket är svårt att ta av

KitchenAid 3516EER har inte ingått i något av de tester av matberedare som vi har hittat, men modellen har däremot recenserats av 848 användare på Amazon. Många av dessa recensioner är positiva, vilket visar att konsumenterna tycker väldigt bra om den här matberedaren.

Konsumenterna är väldigt nöjda med maskinens prestanda och design, vilket är något som återkommer i flera omdömen. Modellen får särskilt mycket beröm för att vara kraftfull, användarvänlig och lätt att komma igång med.

Flera användare nämner dock att designen är lite plastig och att matberedaren gärna hade kunnat vara mer modern och stilren. I sin helhet får dock KitchenAid 3516EER mycket beröm av kunderna hos Amazon, och maskinen har fått ett totalbetyg på 4 av 5 stjärnor.

Mer om KitchenAid 3516EER

Specifikationer

 • Effekt: 240 W
 • Hastighetsinställningar: 2
 • Kapacitet: 850 ml
 • Material: Plastic
 • Mått: 22.2 x 17,8 x 14,3 cm
 • Vikt: 1,2 kg

KitchenAid 3516EER är en lätt och kompakt matberedare som är perfekt för vardagsanvändning, oavsett om du vill använda den för att äta nyttigare, vara mer kreativ i matlagningen eller bara spara tid på förberedelserna av olika ingredienser.

Modellen kan förbereda både såser, soppor och dressingar samt hacka grönsaker, nötter, frukt och annat. KitchenAid 3516EER kan även användas för att göra puré och mixa diverse ingredienser, och maskinen har ett knivblad av rostfritt stål som tål maskindisk.

Den här minimatberedaren har en kapacitet på 0,95 liter och en motor på 240 watt. Trots att motoreffekten inte är den högsta kan den här modellen fortfarande användas som en hjälpande hand i mindre recept eller recept för bara en person.

KitchenAid 3516EER har en BPA-fri skål på 830 ml med både ett handtag och hällpip. Både skålen och locket kan dessutom köras i diskmaskinen.

Trots att KitchenAid 3516EER är en relativt liten matberedare har den flera olika användningsområden. Det här är därför en perfekt medhjälpare i köpet om du vill ha en matberedare som inte tar så mycket plats i skåpet eller på bänken.

Maskinen har två olika hastighetslägen, så att du själv kan välja den hastighet som passar bäst för tillfället. Modellen har även en pulsfunktion som kan användas för att få både fina och grova resultat.

KitchenAid 3516EER är en praktisk matberedare som enkelt kan kontrolleras med en knapptryckning, något som kunderna hos Amazon lyfter fram som en stor fördel med den här modellen. De olika inställningarna gör att du kan justera och anpassa effekten så att den passar de aktuella ingredienserna.

KitchenAid 3516EER har även ett inmatningsrör som kan användas för att tillsätta vätskor medan matberedaren är igång. Alla löstagbara delar kan dessutom köras i diskmaskinen, och rengöringen går därför både snabbt och enkelt.

Kenwood FPM810 - mångsidig matberedare med goda omdömen

Bästa matberedare enligt användarna

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Kenwood FPM810:

Fördelar

 • Erbjuder både manuell och automatisk hastighetsjustering
 • Motoreffekt på 1 000 watt
 • Inbyggd våg
 • Ekoläge
 • Kapacitet på 3,5 liter
 • Dual Drive-system

Nackdelar

 • Något tung konstruktion

Kenwood FPM810 har testats och recenserats av fem olika expertkällor: Which.co.uk, The Independent, BBCgoodfood.com, Trustedreviews.com och Good Housekeeping Institute. Alla experter tycker bra om den här matberedaren och ger den i slutändan fina betyg.

Betygen motiveras bland annat med att maskinen har mångsidiga tillbehör, en inbyggd köksvåg och enkla kontroller. Trots att experterna generellt sett tycker väldigt bra om Kenwood FPM810 nämner de även att matberedaren är relativt dyr och att den väger en hel del.

Recension: En detaljerad recension av Kenwood Matberedare  FPM810

Specifikationer

 • Kapacitet: 3,5 L
 • Effekt: 1000 W
 • Hastighetsinställningar: 8
 • Mått: 23 x 40 x 23 cm
 • Vikt: 12,6 kg

Mångsidig matberedare
Kenwood FPM810 är en mångsidig matberedare med ett brett utbud av tillbehör. Tack vare detta kan maskinen användas till allt från att hacka och skiva till att vispa. När maskinen inte används kan alla tillbehör förvaras i den inkluderade förvaringslådan.

Den här matberedaren har en motoreffekt på 1000 watt och ett patenterat dubbelt drivsystem som kallas för Multipro. Tack vare detta kan maskinen hantera både mjuka och mer krävande ingredienser.

I den kraftiga ThermoResist-blendern av glas kan du dessutom köra både varma och kalla blandningar utan risk för att kannan spricker.

För att du alltid ska kunna använda en optimal hastighet har maskinen både vanliga hastighetsinställningar och en funktion som automatiskt väljer den bästa hastigheten för varje tillbehör.

Den automatiska funktionen väljer alltså själv den bästa hastigheten medan de åtta hastighetslägena och pulsfunktionen ger användaren total kontroll när det behövs.

Funktionell matberedare med praktiska egenskaper
Kenwood FPM810 har två olika skålar: en på 3,5 liter och en miniskål med en kapacitet på 1,5 liter. Båda skålarna är BPA-fria och kan köras i diskmaskinen.

Den här modellen har dessutom en inbyggd våg som gör det möjligt att väga ingredienserna direkt i matberedaren. Om maskinen står inaktiv i 30 minuter skiftar den dessutom automatiskt till ett ekoläge som minskar energiförbrukningen med upp till 50 procent.

Sist men inte minst har Kenwood FPM810 ett Dual Drive-system med två drev. Detta system gör det möjligt att köra både matberedare och blender på samma bas och sparar därmed plats i köket.

Vad säger experter om Kenwood Matberedare  FPM810?

Enligt de fem expertkällorna som har provat Kenwood FPM810 är det här en riktigt bra matberedare som kan användas till många olika ändamål i köket. Experterna från The Independent skriver till exempel att matberedaren är en stjärna när det kommer till att både blanda, vispa och knåda. De förklarar att den här modellen därför är perfekt för de som älskar att baka.

Detta är något som Good Housekeeping Institute och BBCgoodfood.com också verkar hålla med om. De framhäver även att den här matberedaren har en utmärkt visp och att modellen är otroligt enkel att använda.

Trustedreviews.com har också testat Kenwood FPM810. De framhäver bland annat att maskinen har en praktisk förvaringslåda för alla tillbehör. Ingen av experterna hittar särskilt många nackdelar med Kenwood FPM810. De nämner dock att maskinen kostar ganska mycket samt att den tar en hel del plats på bänken eller i skåpet.

Mer om Kenwood FPM810

Specifikationer

 • Kapacitet: 3,5 L
 • Effekt: 1000 W
 • Hastighetsinställningar: 8
 • Mått: 23 x 40 x 23 cm
 • Vikt: 12,6 kg

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Läs mer om Kenwood FPM810

Kitchenaid Artisan 5KFP1644 - matberedare med enkla funktioner som har blivit en favorit bland användarna

Bästa matberedare i premiumklassen

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Kitchenaid Artisan 5KFP1644 :

Fördelar

 • Justerbar tjocklek på skivningen
 • Levereras med många tillbehör
 • Tystgående induktionsmotor
 • Två olika hastighetslägen
 • Multifunktionell köksmaskin
 • Tre-i-ett-inmatningsrör

Nackdelar

 • Något skrymmande konstruktion

KitchenAid Artisan 5KFP1644 har granskats av The Independent, och experterna från den brittiska tidningen är så imponerade av den här matberedaren att den får toppbetyg i deras undersökning.

Experterna från The Independent skriver att KitchenAid Artisan 5KFP1644 är bra att ha när du vill ha en hjälpande hand i köket. De skriver dessutom att det här är en av marknadens bästa matberedare.

Modellen får mest beröm för sitt exakta skärsystem som gör det möjligt att justera tjockleken på skivorna när maskinen är igång. Experterna berömmer dock även matberedarens retroinspirerade design och användbarhet. Matberedaren är dessutom populär bland konsumenterna, och användarna älskar att ta hjälp av den här maskinen i köket.

Mer om Kitchenaid Artisan 5KFP1644

Specifikationer

 • Kapacitet: 4 L
 • Effekt: 650 W
 • Hastighetsinställningar: 2
 • Mått: 30,4 x 45,7 x 24,8 cm
 • Vikt: 14,66 kg

KitchenAid Artisan 5KFP1644 är en multifunktionell maskin som bland annat kan vispa, knåda, skiva, hacka och mixa olika ingredienser.

Motorn i KitchenAid Artisan 5KFP1644 är en tystgående induktionsmotor med en effekt på 650 watt. Maskinen har dessutom två olika hastigheter, och du kan därför alltid välja den hastighet som passar bäst till de aktuella ingredienserna.

Modellen har tre olika skålar: en stor skål på 4 liter, en mellanskål på 2,4 liter samt en miniskål på 1 liter. Alla skålar är BPA-fria, och eftersom att det följer med tre olika storlekar kan du göra både små och stora portioner i den här maskinen.

Du får även med rivskivor för olika ändamål samt en spatel, en visp, en citruspress och andra tillbehör. Det ingår även en förvaringslåda som kan användas för att hålla ordning på tillbehören.

Maskinen är utformad på ett sätt som gör att den är lätt att ställa undan i ett skåp, men du kan även lämna den framme på bänken. KitchenAid Artisan 5KFP1644 har nämligen en retroinspirerad design som är stilren och passar in i de flesta kök.

KitchenAid Artisan 5KFP1644 är utrustad med ett exakt skärsystem som gör det möjligt för användaren att justera tjockleken på skivorna. Matberedaren har sex olika inställningar för skivtjocklek som går från 1 till 6 mm, och du behöver dessutom inte stänga av maskinen för att ändra tjocklek.

Maskinens vassa knivar kan skära både horisontellt och vertikalt, och i kombination med matberedarens två hastighetslägen gör knivarna att maskinen kan hantera både mjuka och hårda ingredienser.

Både locket och knivarna till KitchenAid Artisan 5KFP1644 är försedda med en tät silikontätning för att minimera spill. Modellen har även ett extra brett 3-i-1 inmatningsrör. Maskinen har alltså tre inmatningsrör med olika storlekar, och dessa rör får dessutom plats i varandra.

Den här matberedaren är både robust och stabil, och tack vare dess gummifötter kommer den inte att glida runt på köksbänken när du använder den.

5 saker att tänka på innan du köper matberedare

 • Storlek

  Vilken storlek på en matberedare som passar dig beror på hur många personer du lagar mat till och vilken typ av måltider du lagar. En matberedare på 2,5 liter är normalt sett tillräckligt stor om du ska baka med degar i normala satser eller lagar mat till en familj på fyra personer. För dig som har ett större hushåll eller frekvent håller middagsbjudningar där du behöver tillaga större mängder mat är det bäst att välja en matberedare med en kapacitet på över 2,5 liter.

  Vissa modeller kommer med flera skålar för olika belastningar – ibland kan skålen rymma upp till fyra liter. Inmatningsrörets storlek är en annan faktor att ta hänsyn till, då ett större sådant gör det enklare att addera fler ingredienser samt att skära dem. Du bör även säkerställa att du har tillräckligt med plats för din nya köksapparat. Se därför till mäta området där du tänkt placera din matberedare, till exempel på köksbänken eller i ett köksskåp.

 • Funktioner och tillbehör

  Matberedare kan komma med ett stort antal funktioner som förbättrar deras funktionalitet. Det kan till exempel vara olika arbetsskålar och blad i varierande storlekar, skiv- och rivjärn samt andra tillbehör avsedda för specifika uppgifter.

  Modeller med justerbara hastigheter erbjuder större flexibilitet och gör att du kan välja hur mycket mat som ska bearbetas beroende på dina behov. De flesta moderna matberedare har diskmaskinsäkra komponenter och användarvänliga digitala displayer för enkel hantering.

  Enligt vår undersökning är en matberedare med ett antal blad i rostfritt stål att variera mellan samt ett skiv- och ett rivjärn tillsammans med två till tre hastighetsnivåer tillräcklig för att uppfylla de flesta hushålls behov.

 • Effekt

  För att riva hård ost, hacka hårda nötter och blanda sega deger behöver en liten till medelstor matberedare en effekt på mellan 400 och 700 watt. En effekt inom detta intervall säkerställer att apparaten klarar av även lite mer slitsamma uppgifter. Större och kraftfullare matberedare förbrukar cirka 1 200 watt, men tenderar att ha en längre hållbarhet utan att motorn överhettas. Många matberedare är utrustade med en “pulsknapp” som ger korta kraftutslag, vilket är lämpligt för att hacka nötter eller snabbt knåda en deg.

  En matberedare med en effekt på 400 watt klarar av de flesta grundläggande uppgifterna för ett vardagligt hushåll; vi rekommenderar dock att du väljer en modell med en effekt på cirka 600 watt om du vill undvika risken för ojämn hackning eller blandning.

 • Pris

  Priserna för olika matberedare kan variera kraftigt; med enkla modeller som endast kostar runt 400 kronor och avancerade som kostar upp över 5000 kronor. Billiga modeller tenderar att sakna designkvalitet, ytterligare tillbehör och olika hastigheter jämfört med de mer avancerade modellerna som har inbyggda timers, vågar och kommer med många tillbehör.

  Det är dock inte nödvändigtvis bättre att investera i en överdrivet dyr modell för att få alla funktioner du behöver – du kan hitta högkvalitativa matberedare för cirka 2 000 kronor, som erbjuder gott om kvalitetsfunktioner för en vardaglig hemmakock. Om du är en mycket nyfiken kock eller någon som lagar stora mängder mat kan det dock vara en värt att investera i en dyrare modell.

 • Användar- och expertrecensioner

  Det har genomförts många tester av matberedare, och vi har tagit del av flera av dem för att sammanställa den här artikeln med en topplista av de bästa modellerna på marknaden.

  Vi rekommenderar dock att även du läser igenom användarrecensioner innan du genomför ett köp. Du bör titta både på det genomsnittliga betyget – och inte nöja dig med något lägre än 4,0 – samt läsa både de positiva och negativa omdömena.

  Vi har inkluderat både användar- och expertrecensioner i vår artikel för att du ska kunna fatta ett välgrundat köpbeslut.

arrow-more

Tester och recensioner av matberedarna som används i artikeln

Expert- och testkällor

IdealHome.co.uk

IdealHome.co.uk är en brittisk webbplats med fokus på renovering, inredning och produktrecensioner. De testar produkter i verkliga scenarier och tar hänsyn till faktorer som design, funktionalitet och prisvärdhet. Deras recensioner är uppskattade för att ge praktiska råd och rekommendationer för husägare som vill uppgradera sina bostadsutrymmen.

Du kan ta del av deras test av marknadens bästa matberedare här.

FoodAndWine.com

FoodAndWine.com är specialiserade på kulinariskt innehåll och tillhandahåller recensioner av köksapparater och köksredskap. Deras testprocess understryker kulinarisk prestanda, kvalitet och användarvänlighet. De erbjuder värde till matentusiaster genom att fokusera på hur produkter förbättrar matlagningen och måltiden.

Du kan ta del av deras test av marknadens bästa matberedare här.

FoodNetwork.com

FoodNetwork.com, som är känt för sitt gastronomiska innehåll, erbjuder produktrecensioner av köksredskap och köksapparater utifrån en kocks perspektiv. De bedömer produkter utifrån funktionalitet, effektivitet och huruvida de kan underlätta matlagningen. Deras recensioner är användbara för läsare som letar efter professionella insikter om köksprodukter.

Du kan ta del av deras test av marknadens bästa matberedare här.

HomesAndGardens.com

HomesAndGardens.com täcker ett brett spektrum av ämnen – från inredning till trädgårdsskötsel – och tillhandahåller recensioner av hem- och trädgårdsprodukter. De granskar produkter med fokus på design, funktionalitet och lämplighet för moderna hem och trädgårdar. Deras recensioner ger värde genom att kombinera praktiska med estetiska överväganden för hemägare.

Du kan ta del av deras test av marknadens bästa matberedare här.

TheSpruceEats.com

TheSpruceEats.com är en webbplats som erbjuder recensioner av köksapparater och köksredskap. Deras testmetodik fokuserar på kulinarisk prestanda, användarvänlighet och praktisk användning i vardagsmatlagning. De tillhandahåller insikter om hur köksprodukter kan förbättra matlagningen i hemmet.

Du kan ta del av deras test av marknadens bästa matberedare här.

Råd & Rön

Råd & Rön har testat 23 olika matberedare där vinnaren har utsetts baserat på en rad olika kriterier; dess förmåga att utföra olika matberedningsuppgifter, användarvänlighet, energiförbrukning, säkerhet och ljudnivå.

Råd & Rön utsedd KitchenAid 5KFP1335 till bäst i test, som är en relativt dyr apparat. Dock inkluderade de även billigare modeller, till exempel Bosch MCM2054 och OBH 6795 First Kitchen, som också fick goda omdömen. Du kan läsa hela testet här. Observera dock att du behöver vara betalande prenumerant för att få full tillgång.

Icakuriren.se

Enligt Icakuriren.se:s test är Bosch MCM2054 den bästa matberedaren på marknaden just nu. Experterna beskriver apparaten som enkel, praktisk, och säker att använda, och är dessutom en av de billigaste modellerna.

I testet förberedde Icakuriren.se pesto samt hackade mandlar, persilja, potatis, purjolök och morötter för att se vilken matberedare som skapade bäst resultat. Alla uppgifter blev utförda två gånger per apparat.

Utöver matberedarnas förmåga att utföra de nämnda uppgifterna kollade experterna även på deras användarvänlighet, rengöring och andra avgörande kriterier. Du kan läsa testet helt gratis här.

Klikk.no

Den norska tidningen Klikk.no har med kocken och matbloggaren Jan-Ivar Nykvist och testjournalisten Björnhild Fjeld testat åtta olika matberedare.

Dessa testatades på olika parametrar, bland annat hackning av hasselnötter, mandlar och olika grönsaker samt puré-förmåga. Matberedarna får ett betygsätts från ett till fem i slutet av testet. Du kan läsa hela artikeln här.

Independent.co.uk

Den engelska tidningen independent.co.uk har utfört ett test där de granskat elva olika matberedare. Produkterna betygsätts efter en lång rad kriterier, däribland ljudnivå, förmåga att hacka och prestanda. Testvinnaren blev Sage The Kitchen Wizz Pro. Du kan läsa hela testet här.

The Independent har även testat och recenserat Kenwood FPM810 och Kitchenaid 5KFP0919. Du kan läsa båda recensionerna här.

Goodhousekeeping.co.uk

Den engelska testsidan Goodhousekeeping har bedömt 23 olika matberedare i deras test där de provar produkterna på en lång rad uppgifter, bland annat på att hacka nötter och kött samt hur bra den är på att bereda majonnäs. I testet blev Magimix CS5200XL utsedd till bästa i test. Du kan läsa hela testet gratis här.

Good Housekeeping Institute har även testat Kenwood FPM810 som fick 76 poäng av 100 möjliga. Du kan läsa hela recensionen här.

Du kan ta del av deras test av marknadens bästa matberedare här.

Trustedreviews.com

Den stora internationella testsidan Trustedreviews.com har provat Braun FP5150 och bedömt matberedaren utifrån ett stort antal kriterier. Apparaten fick både beröm och kritik, men testpanelen var överlag mycket förtjusta i den och gav den därför 4,5 av 5 stjärnor. Du kan läsa hela deras recension här.

Trustedreviews.com har även testat Kenwood FPM810 som fick betyget 5/5 stjärnor. Du kan läsa hela recensionen här.

Kenwood Multipro Express FDM71.960SS

Du kan läsa deras recension här.

BBCgoodfood.com

Det engelska matmagasinet BBCgoodfood.com behandlar allt som har med mat att göra och publicerar både recept, guider och recensioner av olika produkter. De har till exempel recenserat några av marknadens bästa matberedare, där bland annat Kenwood FPM810 ingick som experterna slutändan valde att rekommendera till sina läsare. Du kan läsa hela recensionen här.

Ninja BN650EU

Du kan läsa deras recension här.

Cuisinart Style Easy Prep Pro FP8SU

Du kan läsa deras recension här.

Kenwood Multipro Express FDM71.960SS

Du kan läsa deras recension här.

Testberichte.de

Testberichte.de är ett tyskt testmagasin som sammanställer analyser baserat på olika tester och användarrecensioner. Experterna bildar alltså en egen uppfattning och delar slutligen ut ett totalbetyg till den aktuella produkten. De har bland annat granskat Philips HR7778 och Kitchenaid 5KFP0919.

Du kan läsa testet av Philips HR7778 här.

Du kan läsa testet av Kitchenaid 5KFP0919 här.

Which.co.uk

Which.co.uk är Englands största testmagasin. De vill hjälpa konsumenterna i vardagen och recenserar därför olika typer av produkter som vardagliga konsumenter kan tänkas få användning för. Experterna från Which.co.uk har bland annat testat matberedarna Kenwood FPM810 och Kitchenaid 5KFP0919.

Du kan läsa testet av Kenwood FPM810 här.

Du kan läsa testet av Kitchenaid 5KFP0919 här.

Observera att du behöver vara betalande prenumerant för att få full tillgång till innehållet.

Kundrecensioner

Google Shopping

Google Shopping är en onlineplattform som gör det möjligt för användare att söka efter produkter hos olika återförsäljare och jämföra priser. Plattformen ger en samlad bild av produkter från olika leverantörer och hjälper användarna att hitta de bästa erbjudandena. På Google Shopping kan man även läsa användarrecensioner som ger insikter om produktkvalitet och kundnöjdhet, vilket möjliggör välgrundade köpbeslut.

Du kan läsa användarrecensionerna av Ninja BN650EU här.

Du kan läsa användarrecensionerna av Cuisinart Style Easy Prep Pro FP8SU här.

Du kan läsa användarrecensionerna av Kenwood Multipro Express FDM71.960SS här.

Amazon

Amazon är en stor online-återförsäljare som erbjuder ett brett sortiment av produkter. De tillhandahåller detaljerade produktbeskrivningar, en inköpsplattform och underlättar frakt. Användarrecensioner på Amazon är särskilt värdefulla, eftersom de erbjuder förstahandsupplevelser och feedback som hjälper potentiella köpare att mäta produktkvalitet och prestanda.

Ninja BN650EU – Du kan läsa användarrecensionerna av [https://www.amazon.de/-/en/BN650EU-Ninja-Mixer-with-Auto-iQ/dp/B08HK2BCGV här].

Cuisinart Style Easy Prep Pro FP8SU – Du kan läsa användarrecensionerna av här.

Kenwood Multipro Express FDM71.960SS – Du kan läsa användarrecensionerna av här.

FAQ

Vilka matberedare är bäst i test?
Matberedarna KitchenAid 5KFP1335, OBH Nordica 6795 First Kitchen, Braun FP3010, Magimix CS5200XL och Sage The Kitchen Wizz Pro är enligt oss på Konsumentmagasinet bäst i test.
Hur har man testat matberedarna?
Matberedarna har bedömts baserat på deras förmåga att utföra olika uppgifter, till exempel rivning, skivning, vispning och knådning. Man har även lagt stor vikt vid faktorer som användarvänlighet, byggkvalitet, ljudnivå och energiförbrukning.
Hur väljer jag rätt matberedare?
För att hitta en matberedare som passar just dina behov bör du tänka på några specifika faktorer, däribland apparatens storlek, kapacitet, motoreffekt, funktioner och medföljande tillbehör.

Guide: Så väljer du rätt matberedare 

De flesta matberedare är mångsidiga och effektiva, och beskrivs ofta som en hjälpande hand i köket; matberedare kan nämligen användas för att skiva, hacka, knåda, mala, pressa, mixa, vispa, blanda och mycket mer.

Om du tycker om att laga mat från grunden, men inte har tid för allt arbete som krävs, kan en matberedare vara precis det du behöver. Men – hur väljer man rätt modell? Det svarar vi på nedan!

Funktioner

När du köper en matberedare bör du försäkra dig om att modellen du väljer erbjuder alla nödvändiga funktioner för dina ändamål. Om du vill kunna använda matberedaren för många olika uppgifter är det till exempel viktigt att maskinen kan göra allt från att hacka och skiva till att knåda och vispa. Du kan också köpa en som har en inbyggd köksvåg.

Det är även en fördel om det ingår en blender, eftersom att du då även kan använda apparaten som en mixer. Du bör också ta reda på om matberedarens alla komponenter och tillbehör tål maskindisk då detta kan bidra till att spara tid som du annars kommer att behöva lägga på rengöring.

Motor

Se till att matberedaren du väljer är tillräckligt stark för att kunna hantera hårda uppgifter och tuffa ingredienser, till exempel att knåda en seg deg eller hacka råa morötter och nötter. Om du inte kontrollerar detta finns det en risk att matberedaren inte klarar av dessa uppgifter eller att motorn överbelastas och slutar fungera.

Kontrollera motorns kraft och effekt genom att ta reda på hur många watt den har – detta ger en bra uppfattning om hur mycket maskinen klarar av.

Skålkapacitet

Hur mycket skålen rymmer har en stor betydelse då det finns matberedare i många olika former och storlekar.

När du köper en matberedare bör du välja en modell som har en skålkapacitet som passar behovet för familjen och som även har utrymme för mat till eventuella gäster.

En matberedare med en stor skål gör att du kan laga större mängder mat åt gången, vilket även sparar tid i köket.

Medföljande tillbehör

Vissa matberedare levereras med ett komplett utbud av tillbehör för att maximera användningen av apparaten. Detta kan till exempel vara skålar i olika storlekar, knivar, rivjärn, tillbehörshållare och olika blad. Det är dock alltid bra att fundera på om du verkligen behöver alla extra tillbehör, eftersom fler tillbehör ofta även innebär ett högre pris.

Knivblad

Det sägs att en matberedare aldrig är bättre än knivbladen den är utrustad med. När du köper en matberedare är det därför bra att välja en modell som har olika knivar för olika ändamål. Det är alltid en fördel om knivbladen är tillverkade av rostfritt stål.

Storlek

Matberedare med en bred bas och robust konstruktion är bland de bästa på marknaden – det vill säga om de också uppfyller kraven vi nämnt ovan. En bred och ordentlig bas ger nämligen ett bättre stöd och gör att maskinen står stabilt, vilket innebär att du kommer att slippa köksutrustning som hoppar runt på bänken när den används.

En mindre matberedare kan dock vara ett bra alternativ om du inte vill ha en alltför stor maskin; i slutändan handlar det om personliga preferenser och hur stort tillgängligt utrymme du har.

Ska jag köpa en matberedare eller en mixer?

En mixer är gjord för att blanda ingredienser mycket fint, och behöver i regel en viss mängd vätska för att den ska fungera optimalt. En mixer drivs av ett fast knivblad i botten av kannan och kan mixa ihop många olika ingredienser till exempelvis en smoothie, soppa, sås eller dressing.

Till skillnad från en mixer har en matberedare utbytbara knivar, skivor och blad. Dessa kan användas för att hacka, skiva, knåda, vispa, mala, mixa och mycket annat. En matberedare har alltså fler användningsområden än en mixer.

Huruvida du ska välja en matberedare eller en mixer beror huvudsakligen på vad du ska och inte ska använda apparaten till.

Kan jag använda en mixer istället för en matberedare?

En mixer och en matberedare är designade för olika ändamål, så det korta svaret är nej. En matberedare har så pass många användningsområden och därför är det många som väljer en mixer istället; de har helt enkelt inte användning för alla dessa funktioner.

Så länge någon av dina ingredienser är flytande kan du i viss mån använda en mixer istället för en matberedare. Om det inte ingår några flytande ingredienser i ditt recept kan du istället tillsätta lite vatten.

En mixer är bra om du inte behöver hacka större mängder ingredienser, utan bara vill puréa mindre mängder soppa, sås eller smoothie. Om du däremot ska förbereda större portioner är en matberedare i regel den bästa lösningen.

Vilken apparat är bäst?

En mixer är bättre för recept med mycket vätska, till exempel smoothies och soppor, medan en matberedare är bättre för tjockare blandningar, som degar och smör.

Eftersom att det kan vara svårt att greppa skillnaden mellan en matberedare och en mixer vill vi ge dig följande råd: välj en matberedare om du vill ha en hjälpande hand i köket som kan ta hand om diverse förberedelser, och välj en mixer om du inte behöver avancerade funktioner utan bara vill ha en apparat som kan mixa ihop olika recept och ingredienser.

Rengöringstips 

En matberedare är perfekt för att hacka, skära och mala många ingredienser, men efteråt kan det kännas besvärligt och tidskrävande att rengöra alla delar. Om man lär sig hur man rengör sin matberedare på ett snabbt och enkelt sätt går det dock enklare, och det är även mer troligt att man använder sin apparat mer frekvent.

Låt inte rengöringen stå i vägen för alla goda maträtter du kan laga med hjälp av en matberedare. Nedan går vi igenom ett par tips och tricks som gör rengöringen av din apparat både snabb och enkel.

Det här behöver du:

 • Milt diskmedel
 • Disktrasa eller svamp
 • Bakpulver
 • Diskborste

Så gör du:

Ta isär matberedaren.
Matberedare har många löstagbara delar – se därför till att plocka bort skålen, knivbladen, locket och de andra delarna som går att ta av. Alla dessa delar kan gömma matrester, och det är därför viktigt att man avlägsnar dem innan man börjar rengöra matberedaren. Sätt knivbladet åt sidan och rengör det separat.

Diska alltid knivbladet direkt efter användning. Detta bibehåller skärpan hos bladet eftersom att det inte kommer att bli slött av fukten från ingredienser eller blötläggning. Det hindrar även mat från att torka fast i springorna vid infästningen av knivbladet. Det är dessutom enklast att skölja bort matrester direkt efter att man har använt maskinen.

Bladet kan vara mycket vasst, så se till att vara försiktig. Du rengör knivbladet enklast genom att skrubba det med ett milt diskmedel och en svamp eller diskborste; torka sedan av det med en torr handduk för att undvika rostbildning.

Diska de löstagbara delarna. Alla löstagbara delar på matberedaren kan diskas i varmt vatten med diskmedel. Låt dem ligga i blöt en stund innan för att underlätta rengöringen.

Använd en fuktig trasa för att torka av basen med motorenheten. Man ska inte hälla vatten över apparatens bas, och i regel räcker det att bara torka av den. På envisa fläckar kan man dock använda diskmedel och bakpulver.

Torka alla delar till matberedaren ordentligt. Sätt sedan ihop dem igen innan du ställer tillbaka matberedaren på bänken eller i kökskåpet.

Övriga tips:

 • Om matberedarens skål luktar illa kan det hjälpa att blanda lika delar vatten och bakpulver och sedan bre ut blandningen i skålen för att låta den dra i cirka 10 till 15 minuter. Bakpulvret absorberar då de oönskade lukterna. Till sist sköljer du bara ur skålen ordentligt.
 • Om du använder en diskborste när du rengör knivbladen är risken för eventuella skärsår och olyckor mindre.
 • Se till att torka alla delar ordentligt för att förhindra bakterietillväxt och andra skador.

Utsökta recept att förbereda med en matberedare

Hummus

Ingredienser

350 g torkade kikärtor som blötlagts natten innan
1 tsk bakpulver
3-5 vitlöksklyftor
Saft från 1 citron
1 1/2 tsk salt
2 tsk tahini (eller efter smak)
1 kopp iskallt vatten
Valfritt: Olivolja eller paprika

Gör så här:

 • Blötlägg kikärtorna i vatten i 12-24 timmar. Häll sedan bort vattnet och skölj av kikärtorna.
 • Koka kikärtorna med tre till fem vitlöksklyftor (efter smak) och bakpulver. Bakpulvret gör kikärtorna mjukare och enklare att skala.
 • Skala kikärtorna. Skinnet bör lossna ganska enkelt när du försiktigt klämmer på dem. Släng skalen från kikärtorna när du är färdig.
 • Gör en kikärtspuré genom att köra de skalade kikärtorna och vitlöken i matberedaren. Blanda citronsaft och salt i en liten skål tills saltet löses upp helt. Tillsätt sedan denna blandning i matberedaren medan den puréar kikärtorna och vitlöken.
 • Tillsätt lite tahini och vatten i matberedaren medan den jobbar. Låt matberedaren gå i fyra till fem minuter tills blandningen är slät och luftig. Tillsätt eventuellt extra tahini, olivolja eller paprika och vatten.
 • Servera med valfritt tillbehör.

Dipp med kronärtskocka och vita bönor

Ingredienser:

400 g vita bönor, sköljda
200 g kronärtskocka, grovhackad
1 tsk hackad vitlök
2 msk färsk citronsaft
1 ½ msk extra virgin olivolja
1 msk hackad persilja
Salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:

 • Tillsätt vita bönor, kronärtskocka, vitlök och citronsaft i din matberedare.
 • Starta apparaten och tillsätt olja tills konsistensen känns bra.
 • Om dippen blir för tjock kan du tillsätta en till två matskedar vatten.
 • Blanda ner hackad persilja och smaka av med salt och peppar.
 • Servera dippen med valfritt tillbehör.


Nyttiga pannkakor

12 pannkakor

Ingredienser:

50 g havregryn
50 g mandelmjöl
3 msk mjöl
1/2 tsk bakpulver
En nypa salt
1 ägg
250 ml sojamjölk (eller annan växtbaserad mjölk)
Agavesirap
En handfull bär
Florsocker

Gör så här:

 • Tillsätt havregryn, mandelmjöl, mjöl, bakpulver, salt, ägg och sojamjölk i din matberedare och mixa till en slät smet.
 • Låt smeten vila i 10 minuter.
 • Häll lite olja i en stekpanna och stek varje pannkaka ett par minuter på respektive sida.
 • Ta bort pannkakorna ur stekpannan när de är färdiga och lägg dem åt sidan.
 • Fortsätt steka pannkakor tills smeten är slut.
 • Lägg upp pannkakorna på en tallrik och toppa med agavesirap, bär och florsocker.


Hemlagad falafel

Ingredienser:
200 g torkade kikärtor som blötlagts natten innan
Persilja
Koriander
Dill
7-8 vitlöksklyftor
Salt
1 msk peppar
Spiskummin
1 tsk bakpulver
2 msk sesamfrön
Olja att steka i

Gör så här:

 • Häll kikärtorna och bakpulvret i en skål och täck med vatten. Låt stå över natten.
 • Sätt persilja, koriander och dill i en matberedare och finhacka.
 • Tillsätt kikärtor, vitlöksklyftor och kryddor i matberedaren och kör tills allt har blandats ordentligt.
 • Häll över falafelsmeten i en behållare och låt den stå i kylskåpet en timme.
 • Tillsätt bakpulver och sesamfrön i falafelsmeten och rör sedan runt med en sked.
 • Forma bollar av falafelsmeten.
 • Värm upp olja i en stekpanna eller fritös och stek falafeln i cirka tre till fyra minuter.
 • Serveras varma med valfritt tillbehör.


Detox-sallad

Ingredienser:
200 g vitkål
200 g broccoli
200 g böngroddar
200 g rödkål
3 stora morötter
En handfull persilja
10-15 mandlar
1-2 msk solrosfrön

Dressing:
3 msk olivolja
Saft från två citroner
1 msk färsk ingefära
3 tsk dijonsenap
2 tsk honung
¼ tsk salt

Gör så här:

 • Addera alla ingredienser i din matberedare och kör tills salladen är finhackad. Häll upp salladen i en skål.
 • Grovhacka mandlarna i din matberedare och blanda ner dem och solrosfröna i salladen.
 • Blanda ihop ingredienserna till dressingen och häll den sedan över salladen.


Nyttig morotskaka

8-12 bitar

Ingredienser:
300 g (ca 3 st) morötter
100 g (ca 1 st) äpple
150 g socker
100 g havregryn
150 g mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk muskotnöt
1,5 dl mjölk
1,5 dl olja
2 stora ägg
2 tsk vaniljextrakt
80 g russin

Färskostglasyr:
50 g smör
250 g färskost
2 msk lönnsirap
1 tsk vaniljextrakt

Gör så här:

 • Förvärm ugnen till 200 °C.
 • Finhacka morötterna och äpplet i din matberedare och tillsätt sedan resten av ingredienserna till kakan – förutom russinen. Kör matberedaren tills allt är ordentligt blandat och tillsätt därefter russinen.
 • Grädda kakan i 50-60 minuter i ugnen. Låt svalna i cirka 15 minuter.
 • Bryn smöret till glasyren i en stekpanna och häll sedan upp det i en skål.
 • Blanda ihop färskosten med smöret och tillsätt sedan lönnsirap och vaniljextrakt.
 • Bre på färskostglasyren på morotskakan och låt den sedan svalna.
 • Serveras kyld.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta