Köksvåg bäst i test – Här är marknadens bästa köksvågar

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

En köksvåg är det perfekta redskapet i köket när du behöver väga olika ingredienser för matlagning och bakning.

I denna artikel har vi tittat närmre på vilka köksvågar som presterat bäst i olika tester. Vi har gått igenom en lång rad tester av köksvågar från  Råd & Rön.

Nedanför kan du se fördelarna hos de olika testvinnarna och längst ner kan du hitta länkar och källor till testerna vi tittat på. Genom att gå igenom olika tester har vi hittat 3 olika köksvågar som experterna varit särskilt nöjda med.

Observera att Konsumentmagasinet inte själva testar produkterna, utan vi samlar resultaten från opartiska tester, med målet att du enkelt ska kunna få en överblick över de bästa köksvågarna på marknaden.

Vad är viktigt att tänka på när du köper en köksvåg?

Typ
Generellt finns två typer av köksvågar att välja mellan: analoga och digitala. Analoga köksvågar har en inre fjäder som visar vikten med hjälp av ett roterande stift. Digitala köksvågar däremot är batteridrivna och visar vikten på en digital display. De flesta moderna köksvågar är digitala.

Digitala köksvågar har många praktiska funktioner, till exempel förmågan att växla mellan olika måttenheter, inklusive gram, kilo, pund och uns. Vissa digitala köksvågar har en nollställningsfunktion som gör att vågen kan räkna bort behållarens vikt och endast visa vikten av innehållet. När det gäller displayen rekommenderas modeller som har lättlästa displayer som inte täcks av de föremål du väger.

Kapacitet
Innan du köper en köksvåg bör du fundera över vilka livsmedel du troligen kommer att väga för att bestämma vilken kapacitet du behöver hos din köksvåg. Det finns extra känsliga köksvågar som är optimala för att väga upp till 500 gram, inklusive lätta livsmedel som örter, kryddor och nötter. Andra köksvågar kan hantera upp till 10 kg och är bäst lämpade för att väga tyngre livsmedel såsom köttstycken och fågel.

Stabilitet
En köksvåg bör vara tillräckligt stabil för att klara av tyngre ingredienser, liksom tillfälliga stötar och fall. Vissa köksvågar har sugkoppar eller gummifötter som hjälper till att hålla dem på plats, medan andra har en mer robust baskonstruktion. En annan faktor att ta hänsyn till är storleken på själva plattformen.

Det rekommenderas att välja en köksvåg med en stor plattform så att du har plats för att väga olika livsmedel. Välj även en köksvåg som har en behållare för de livsmedel som ska vägas, inklusive torra och blöta ingredienser. Den bör vara avtagbar för att underlätta rengöringen.

Pris
Prisintervallet för köksvågar kan variera mellan 100 SEK till 600-700 SEK beroende på storlek, kapacitet och andra funktioner som nollställningsfunktion, olika måttenheter osv. Om du bara behöver väga små mängder ingredienser räcker det med en liten, billigare köksvåg.

Om du däremot planerar att baka mycket eller laga mat med större mängder ingredienser behöver du en mer exakt och hållbar köksvåg som klarar tyngre vikter. Fundera över vilka funktioner som är viktiga för dig och jämför sedan priserna för att hitta den bästa balansen mellan pris och funktioner.

Kund- och expertomdömen
Kundomdömen kan ge dig en uppfattning om hur pass enkel vågen är att använda och hur exakt den är i praktiken. Expertrecensioner å sin sida kan ge mer detaljerad information om tekniska funktioner och prestanda hos olika köksvågar. Genom att läsa både kund- och expertomdömen kan du få en bättre helhetsbild av vilken köksvåg som passar dig, och i vår artikel har vi inkluderat båda typer av recensioner.

arrow-more


Beurer KS52

Konsumentmagasinet rekommenderar

Populär bland konsumenter

Beurer KS52

.

 

Köksvågen Beurer KS52 har ännu inte deltagit i några officiella tester, men den är däremot mycket populär bland konsumenterna. Många framhäver särskilt vågens lite annorlunda design och köksvågen får även beröm för sin användarvänlighet och sina inställningar.

Till skillnad från de flesta andra köksvågar på marknaden är den här vägghängd. Denna modell är därför ett riktigt bra val om man har ont om plats i köket eller ofta behöver en köksvåg inom räckhåll. Beurer har tagit hänsyn till att vågen ska hänga framme när de designade den, och vågen har därför ett väldigt enkelt och neutralt utseende. När vågen inte används fälls den lätt upp mot väggen så att den knappt tar någon plats alls. Köksvågen mäter 22,5 x 16 x 5,3 cm.

Beurer KS52 väger med ett intervall på bara ett gram och har en maxkapacitet på 5 kg. Man kan själv ställa in vilken viktenhet man vill använda och kan enkelt byta mellan de olika enheterna: g/lb/ml/fl.oz. Vågen har en extra stor display och det är därmed enkelt att läsa av vikten. När vågen är uppfälld visar displayen både datum och tid.

Vågen har även en inbyggd timer och automatisk avstängning som träder i kraft om man glömmer bort att stänga av vågen. Beurer ger dessutom fem års garanti på vågen, vilket talar för att köksvågen håller en riktigt hög kvalitet.

Beurer KS52 använder 2 X 1,5V AA-batterier som ingår vid köp


Beurer KS51

Bästa köksvåg enligt tester

✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Beurer KS51 - Køkkenvægt test

.

Denna köksvåg är testvinnare hos Råd & Rön. Den står ut genom att den väger exakt varje gång och är enkel att använda.

Köksvågen är endast 15 mm hög och tillverkad i rostfritt stål vilket ger den en läcker och stilfull design med anti-fingertryckyta som gör vågen enkel att rengöra. Den har automatisk avstängningsfunktion vilket säkerställer att den inte använder mer batteri än nödvändigt om du glömmer att stänga av den.

Köksvågen är elektronisk och har en LCD-display som visar hur många gram du har på vågen.

Köksvågen har en maxkapacitet på 5 kg och väger med ett viktintervall på 1 gram. Den kan väga i gram, oz eller ml.


OBH 9837 5000 Balance

Bästa köksvåg med låg strömförbrukning

✅ Rekommenderad av Råd & Rön

.

Denna digital köksvåg är endast 14 mm hög och tillverkad i rostfritt stål vilket ger den en tidlös look. Beläggningen av rostfritt stål beskyddar även mot fingeravtryck. Du kan enkelt väga flera olika ingredienser i samma skål då det är möjligt att nollställa mellan vägningarna.

OBH 9837 har även en stor LCD-display som gör den enkel att använda för alla.

Den väger med 1 grams intervall och maxkapaciteten är 5 kg. Den är även utrustad med en strömsparande funktion, vilken gör att den automatiskt stänger av sig själv efter 60 sekunder.

På det hela taget är OBH 9837 ett riktigt bra köp och Råd & Rön rekommenderar köksskrubben som en av sina favoriter på marknaden.


OBH Nordica 9807 Attraction Piano Black

Bästa köksvågen med kompakt och elegant design

.

Om du önskar en elegant köksvåg som ser bra ut på köksbordet så är denna OBH Nordica 9807 det perfekta valet.

Med denna får du även en tunn hushållsvåg med en totalhöjd på endast 17 mm vilket gör den perfekt om man har brist på plats i köksskåpen.

Även denna modell har en total kapacitet på 5 kg och väger med 1 grams intervall, vilket gör den mycket precis.

Köksvågen är också utrustad med en strömsparande funktion så att den automatiskt stänger av sig själv efter 60 sekunder.

Köksvågens yta är av glas med målad insida vilket ger den en mycket elegant look. Den har också, som de andra modellerna, en stor LCD display som gör den enkel att använda.

Denna modell skiljer sig lite från de andra då den är svart och de andra är tillverkade av stål. Vår erfarenhet är att den är precis lika bra som de två ovanstående testvinnare.


Soehnle Genio

Bästa köksvåg enligt konsumenter

4,5 av 5 stjärnor baserat på 39 kundomdömen hos Amazon

Soehnle Genio

.

Köksvågen Soehnle Genio har inte varit med i några officiella expertgranskningar. Modellen är däremot väldigt populär bland användarna. Den här vågen har nämligen fått ett genomsnittligt betyg på 4,5 av 5 stjärnor baserat på 39 kundomdömen hos Amazon.

Vågen får framförallt beröm för att den är enkel och användarvänlig. Den går dessutom att fälla ihop så att den inte tar så stor plats. Vissa konsumenter nämner att den medföljande bruksanvisningen var lite svår att förstå, men eftersom att vågen är så lättanvänd var detta inte något större problem. Detta är dessutom den enda nackdelen som nämns i recensionerna.

Hopfällbar och kompakt köksvåg med tare-funktion 

Soehnle Genio är en kompakt och hopfällbar hushållsvåg med ett magnetlås som hindrar vågen från att fällas ut när den inte används. Eftersom att vågen går att fälla ihop kan den dessutom förvaras i en besticklåda eller liknande. Soehnle Genio har en praktisk glasyta som är enkel att rengöra och kan användas med både små och stora skålar. Den här modellen har även en tare-funktion som gör att man kan nollställa vågen och bara mäta hur mycket vikt man lägger till.

Kapacitet på 5 kg och automatisk avstängning 

Även om Soehnle Genio är en mindre hushållsvåg klarar den av föremål med en vikt på upp till 5 kg. Den har en noggrannhet på 1 gram och visar vikten på en LCD-skärm. Den här köksvågen har även en automatisk avstängningsfunktion som sparar batteri. Denna funktion innebär nämligen att vågen stänger av automatiskt om den inte används på en viss tid.

Den här köksvågen mäter23,2 x 7 x 1,2 cm och kommer medfemårs garanti. Den använder ett 3V CR 2430-batterisom ingår när man köper vågen.

Här kan du se en presentationsvideo för Soehnle Genio. Videon är gjord av Soehnle:


Wilfa KW-60

Bästa köksvåg med vattentät design

Wilfa KW-60

.

Köksvågen Wilfa KW-60 har inte varit med i några officiella experttester. Vi går ändå igenom modellen i den här artikeln för att skapa en bättre överblick över marknaden för köksvågar.

Vattentät köksvåg med fem viktenheter

Wilfa KW-60 är försedd med en vattentät silikonbeläggning och kan därför rengöras under rinnande vatten. Den här vågen har en kapacitet på upp till 5 kg och väger ingredienserna med en noggrannhet på 1 gram. Man kan dessutom välja mellan fem olika viktenheter.

Tare-funktion, automatisk avstängning och digital skärm

Wilfa KW-60 har en tare-funktion som gör det möjligt att använda samma skål under hela processen. Med den här funktionen kan man nämligen nollställa vågen efter varje ingrediens. Den här modellen har dessutom en automatisk avstängningsfunktion. Denna funktion gör att vågen stänger av sig själv efter en viss tid om man skulle glömma bort att stänga av den. Sist men inte minst har Wilfa KW-60 en digital LCD-skärm som är lätt att läsa av.

Den här hushållsvågen mäter 22 x 21,2 x 3,5 cm och använder tre AAA-batterier. Batterierna ingår när man köper vågen.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

 

Soehnle Easy Solar

✅ Toppbetyg hos svenska Råd & Rön

.
Soehnle Easy Solar

Företaget bakom Soehnle Easy Solar påstår själva att den här köksvågen är en av de mest exakta på marknaden, och om man tittar på vågens resultat i olika tester verkar det faktiskt stämma.

Easy Solar får toppbetyg i tester för sin noggranna vägning samt sin kvalitet och användarvänlighet. Vågplattan kan till exempel tas lös och köras i diskmaskinen, vilket underlättar när man väger matvaror som kan grisa ner lite. Det är dessutom otroligt enkelt att läsa av vikten på köksvågens extra stora display.

Batterier är överflödiga eftersom vågen, som namnet antyder, har små solceller och därmed använder ljus som energikälla. Cellerna är så känsliga att matvågen fungerar även i dåliga ljusförhållanden. Den här modellen är ett mycket bra val om man vill ta hänsyn till miljön och använda mindre batterier.

Easy Solar anger vikt med ett intervall på bara ett gram, vilket gör att du får en mycket exakt vägning av dina matvaror. Maxvikten är 5 kg och vågens tare-funktion gör det möjligt att nollställa vågen under användning. Skulle man sedan glömma bort att stänga av vågen så gör den det själv. Soehnle ger dessutom fem års garanti på vågen, vilket talar för den höga kvaliteten.


KitchenAid Artisan köksvåg

KitchenAid Artisan köksvåg

.
KitchenAid Artisan köksvåg har inte varit med i några officiella experttester. Modellen är ändå med i den här artikeln eftersom att vi vill skapa en bättre överblick över vilka köksvågar som finns tillgängliga på marknaden.

Köksvåg till KitchenAids kaffekvarn

KitchenAid Artisan matvågär gjord för att användas tillsammans med kaffekvarnen från samma märke. Med den här vågen kan man dosera kaffebönorna helt rätt oavsett om man vill brygga filterkaffe eller espresso.

Den här köksvågen har två knappar och är därför enkel att använda. Dessa knappar används för att starta och stänga av vågen samt för att använda tare-funktionen. Genom att använda tare-funktionen kan man nollställa vågen även om det redan finns ingredienser på den. Med den här funktionen kan man därmed tillsätta ingredienser utan att behöva ta bort allt från vågen först. KitchenAid Artisan köksvåg har dessutom en tydlig LED-skärm som är lätt att läsa av.

Liten modell med automatisk avstängning 

Om man inte vill använda KitchenAid Artisan matvåg tillsammans med kaffekvarnen kan den även användas som en vanlig bakvåg. Det här är en liten och kompakt modell med en kapacitet på upp till 140 gram. KitchenAid Artisan köksvåg har dessutom en automatisk avstängningsfunktion. Denna ser till att vågen stänger av sig själv efter en viss tid om man glömmer bort att stänga av den.

Den här köksvågen mäter18 x 16 x 12,3 cm och kommer medtvåårs garanti. Den använder tvåAAA-batterier som ingår när man köper vågen.


Hur använder man en köksvåg?

En köksvåg är ett praktiskt verktyg att ha i köket. Den kan användas för att mäta vikten på olika ingredienser för recept eller för att hålla mer exakt koll på ditt matintag. Det finns en mängd olika köksvågar på marknaden, från enkla digitala vågar till mer sofistikerade modeller med funktioner som timers och näringsinformation.

Så använder du en köksvåg:

Placera köksvågen på en plan yta. Se till att det inte finns något på vågen förutom det eller de livsmedel som du vill väga. Välj den måttenhet som du vill använda. De vanligaste alternativen är ounces (oz) och gram (g), men vissa vågar kan även visa pounds (lb) och kilogram (kg). Om din våg har en ”tara”-funktion kan du använda den för att återställa vågen till noll innan du lägger maten på vågen. På så sätt säkerställer du att du bara väger själva livsmedlet och inte förpackningar eller andra material. 

Placera maten på vågen och vänta tills avläsningen stabiliserats. Så snart den stabiliserats kan du notera vikten för att följa dina framsteg över tid. Ta bort maten från köksvågen och ställ vågen på noll igen innan du lägger till mer mat. Upprepa processen tills du har vägt all mat som du vill väga. 

Ska jag väga råa eller tillagade matvaror? 

Av flera anledningar rekommenderar många att du väger, loggar och mäter din mat innan du tillagar den.  

Att väga tillagad mat kan orsaka diskrepanser och felaktigheter eftersom tillagningsprocessen kan påverka slutvikten på de tillagade ingredienserna. Till exempel väger rått kött mer än tillagat kött. Faktum är att den kokta vikten av kött, fågel och fisk i allmänhet minskar med cirka 25 % jämfört med den råa vikten. Grönsaker kan till och med förlora hälften av sin vikt efter tillagning! Stärkelserika livsmedel som ris, pasta eller till och med kokt potatis absorberar däremot vatten under tillagningen, vilket leder till ökad vikt efter tillagningen.

Om du dessutom väger alla separata komponenter innan du sätter ihop din måltid kan du hålla reda på till synes ”obetydliga” ingredienser. Låt säga att du gör en sats med stekt kycklingbröst. Du tillsätter en eller två matskedar olivolja innan du fyller pannan med några bitar kycklingbröst. Efter tillagningen väger du portionen av tillagat kycklingbröst. Tyvärr förbises den lilla mängd olivolja som används vid tillagningen. Om detta händer några enstaka gånger kommer det förmodligen inte att göra någon större skillnad. Men om du loggar alla dina måltider kan detta adderas ihop till en betydande mängd kalorier och fetter som inte räknats in.

Sammantaget stödjer alla dessa faktorer tillvägagångssättet att väga maten på din köksvåg före tillagning snarare än efter.

Hur vet jag om min digitala våg är exakt?

En digital köksvåg är ett praktiskt verktyg att ha i köket, särskilt om du gillar att laga mat eller baka. Men hur vet du om din digitala våg är exakt? Det finns ett par saker du kan göra för att testa köksvågen. Placera först ett föremål på vågen som du känner till vikten på, till exempel en burk soppa. Om den vikt som visas på skärmen skiljer sig från föremålets vikt är det möjligt att din våg inte är exakt. Försök sedan att kalibrera din matvåg. De flesta digitala vågar levereras med instruktioner om hur man gör detta. Om din köksvåg saknar instruktioner kan du vanligtvis hitta informationen på nätet. När du väl kalibrerat din våg kan du testa den igen med ett föremål vars vikt du känner till. Om din våg fortfarande inte är exakt är det dags att köpa en ny. Som tur är är köksvågar relativt billiga.


FAQ – Vanliga frågor

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h2″ question-0=”🤩 Vilka köksvågar är bäst i test?” answer-0=”Beurer KS51 och OBH 9837 – 5000 Balance” image-0=”” headline-1=”h2″ question-1=”🤓 Hur testas köksvågarna?” answer-1=”Köksvågar bedöms baserat på deras prestanda, användarvänlighet och byggkvalitet.” image-1=”” headline-2=”h2″ question-2=”🤔 Vilken typ av köksvåg är mest exakt?” answer-2=”Det finns två olika typer av vågar: digitala och analoga.


Test av köksvågar – Dessa tester har vi genomgått: 

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön testade 16 olika köksvågar i 2015. De testade bland annat hur precist köksvågarna väger, hur känsliga de är samt hur enkla de är att använda.

Testvinnaren blev Beurer KS51. Du kan läsa hela testet genom att klicka här. Var uppmärksam på att det krävs ett betalt medlemskap för att kunna läsa testet.

Kundomdömen ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Marknaden för köksvågar är stor och bara utvalda modeller tas med i olika tester. Det betyder inte att de köksvågar som inte är provade är sämre, de har helt enkelt bara inte granskats ännu. I vår bedömning av köksvågar har vi på Konsumentmagasinet därför även tittat på konsumenternas egna recensioner, bland annat hos www.whiteaway.se. Fördelen med dessa omdömen är att de vanligtvis baseras på en längre användningsperiod hos en “vanlig” familj. Nackdelen med de officiella testerna är att de i regel görs under en kort tidsperiod. De testar oftast bara inställningar och funktioner, och inte nödvändigtvis köksvågens egenskaper och användning över en längre tid.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta