Köksvåg Test – Se alla ”Bäst i Test” vinnare här

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

En bra köksvåg är det perfekta redskapet i köket när du behöver vara noggrann med mängderna.

I denna artikel har vi kikat på vilka köksvågar som klarar sig bäst i test. Vi har gått igenom en lång rad tester av köksvågar från det danska konsumentrådet Tænk och Råd & Rön.

Nedanför kan du se fördelarna hos de olika testvinnarna och längst ner kan du hitta länkar och källor till testerna vi tittat på. Genom att gå igenom olika tester har vi hittat 3 olika köksvågar som experterna var speciellt nöjda med.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, utan vi samlar resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Beurer KS52

Populär bland användare

Beurer KS52

.

 

Köksvågen Beurer KS52 har inte ingått i några officiella tester än men den är mycket populär bland konsumenterna. Många framhäver särskilt vågens lite annorlunda design och den får även beröm för sin användarvänlighet och sina inställningar.

Till skillnad från de flesta andra köksvågar på marknaden är den här vägghängd. Denna modell är därför ett riktigt bra val om man har ont om plats i köket eller ofta behöver en köksvåg inom räckhåll. Beurer har tagit hänsyn till att vågen ska hänga framme när de designade den, och vågen har därför ett väldigt enkelt och neutralt utseende. När vågen inte används fälls den lätt upp mot väggen så att den knappt tar någon plats alls. Köksvågen mäter 22,5 x 16 x 5,3 cm.

Beurer KS52 väger med ett intervall på bara ett gram och har en maxkapacitet på 5 kg. Man kan själv ställa in vilken viktenhet man vill använda och kan enkelt byta mellan de olika enheterna: g/lb/ml/fl.oz. Vågen har en extra stor display och det är därmed enkelt att läsa av vikten. När vågen är uppfälld visar displayen datum och tid.

Vågen har även en inbyggd timer och automatisk avstängning som träder i kraft om man glömmer bort att stänga av vågen. Beurer ger dessutom fem års garanti på vågen, vilket talar för att köksvågen håller en riktigt hög kvalitet.

Beurer KS52 använder 2 X 1,5V AA-batterier som ingår vid köp


Beurer KS51

✅ Testvinnare hos danska Tænk.dk
Testvinnare hos Råd & Rön

Beurer KS51 - Køkkenvægt test

.

Denna köksvåg är testvinnare hos både Tænk.dk och Råd & Rön. Den står ut genom att den väger exakt varje gång och är enkel att använda.

Köksvågen är endast 15 mm hög och tillverkad i rostfritt stål vilket ger den en läcker och stilfull design med anti-fingertryckyta som gör vågen enkel att rengöra. Den har automatisk avstängningsfunktion vilket säkerställer att den inte använder mer batteri än nödvändigt om du glömmer att stänga av den.

Köksvågen är elektronisk och har en LCDdisplay som visar hur många gram du har på vågen.

Köksvågen har en maxkapacitet på 5 kg och väger med ett viktintervall på 1 gram. Den kan väga i gram, oz eller ml.


OBH 9837 – 5000 Balance

 Testvinnare hos danska Tænk.dk
✅ Rekommenderad av Råd & Rön

.

Denna elektroniska köksvåg är endast 14 mm hög och tillverkad i rostfritt stål vilket ger den en tidlös look. Beläggningen av rostfritt stål beskyddar även mot fingeravtryck. Du kan enkelt väga flera olika ingredienser i samma skål då det är möjligt att nollställa mellan vägningarna.

OBH 9837 har även en stor LCD-display som gör den enkel att använda för alla.

Den väger med 1 grams intervall och maxkapaciteten är 5 kg. Den är även utrustad med en strömsparande funktion, vilken gör att den automatiskt stänger av sig själv efter 60 sekunder.

OBH 9837 är allt som allt ett riktigt bra köp och både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk.dk rekommenderar köksvågen som en av deras favoriter på marknaden.


OBH Nordica 9807 Attraction Piano Black

✅ Toppbetyg hos danska Tænk.dk

.

Om du önskar en elegant köksvåg som ser bra ut på köksbordet så är denna OBH Nordica 9807 det perfekta valet.

Med denna får du även en tunn köksvåg med en totalhöjd på endast 17 mm vilket gör den perfekt om man har brist på plats i köksskåpen.

Även denna modell har en total kapacitet på 5 kg och väger med 1 grams intervall, vilket gör den mycket precis.

Köksvågen är också utrustad med en strömsparande funktion så att den automatiskt stänger av sig själv efter 60 sekunder.

Köksvågens yta är av glas med målad insida vilket ger den en mycket elegant look. Den har också, som de andra modellerna, en stor LCD display som gör den enkel att använda.

Denna modell skiljer sig lite från de andra då den är svart och de andra är tillverkade av stål. Vår erfarenhet är att den är precis lika bra som de två ovanstående testvinnare.


Soehnle Genio

4,5 av 5 stjärnor baserat på 39 kundomdömen hos Amazon

Soehnle Genio

.

Köksvågen Soehnle Genio har inte varit med i några officiella expertgranskningar. Modellen är däremot väldigt populär bland användarna. Den här vågen har nämligen fått ett genomsnittligt betyg på 4,5 av 5 stjärnor baserat på 39 kundomdömen hos Amazon.

Vågen får framförallt beröm för att den är enkel och användarvänlig. Den går dessutom att fälla ihop så att den inte tar så stor plats. Vissa konsumenter nämner att den medföljande bruksanvisningen var lite svår att förstå, men eftersom att vågen är så lättanvänd var detta inte något större problem. Detta är dessutom den enda nackdelen som nämns i recensionerna.

Hopfällbar och kompakt köksvåg med tare-funktion 

Soehnle Genio är en kompakt och hopfällbar köksvåg med ett magnetlås som hindrar vågen från att fällas ut när den inte används. Eftersom att vågen går att fälla ihop kan den dessutom förvaras i en besticklåda eller liknande. Soehnle Genio har en praktisk glasyta som är enkel att rengöra och kan användas med både små och stora skålar. Den här modellen har även en tare-funktion som gör att man kan nollställa vågen och bara mäta hur mycket vikt man lägger till.

Kapacitet på 5 kg och automatisk avstängning 

Även om Soehnle Genio är en mindre köksvåg klarar den av föremål med en vikt på upp till 5 kg. Den har en noggrannhet på 1 gram och visar vikten på en LCD-skärm. Den här köksvågen har även en automatisk avstängningsfunktion som sparar batteri. Denna funktion innebär nämligen att vågen stänger av automatiskt om den inte används på en viss tid.

Den här köksvågen mäter23,2 x 7 x 1,2 cm och kommer medfemårs garanti. Den använder ett 3V CR 2430-batterisom ingår när man köper vågen.

Här kan du se en presentationsvideo för Soehnle Genio. Videon är gjord av Soehnle:


Wilfa KW-60

Wilfa KW-60

.

Köksvågen Wilfa KW-60 har inte varit med i några officiella experttester. Vi går ändå igenom modellen i den här artikeln för att skapa en bättre överblick över marknaden för köksvågar.

Vattentät köksvåg med fem viktenheter

Wilfa KW-60 är försedd med en vattentät silikonbeläggning och kan därför rengöras under rinnande vatten. Den här vågen har en kapacitet på upp till 5 kg och väger ingredienserna med en noggrannhet på 1 gram. Man kan dessutom välja mellan fem olika viktenheter.

Tare-funktion, automatisk avstängning och digital skärm

Wilfa KW-60 har en tare-funktion som gör det möjligt att använda samma skål under hela processen. Med den här funktionen kan man nämligen nollställa vågen efter varje ingrediens. Den här modellen har dessutom en automatisk avstängningsfunktion. Denna funktion gör att vågen stänger av sig själv efter en viss tid om man skulle glömma bort att stänga av den. Sist men inte minst har Wilfa KW-60 en digital LCD-skärm som är lätt att läsa av.

Den här köksvågen mäter 22 x 21,2 x 3,5 cm och använder tre AAA-batterier. Batterierna ingår när man köper vågen.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

 

Soehnle Easy Solar

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos svenska Råd & Rön

.
Soehnle Easy Solar

Företaget bakom Soehnle Easy Solar påstår själva att den här köksvågen är en av de mest exakta på marknaden, och om man tittar på vågens resultat i olika tester verkar det faktiskt stämma.

Easy Solar får toppbetyg i tester för sin noggranna vägning samt sin kvalitet och användarvänlighet. Vågplattan kan till exempel tas lös och köras i diskmaskinen, vilket underlättar när man väger matvaror som kan grisa ner lite. Det är dessutom otroligt enkelt att läsa av vikten på köksvågens extra stora display.

Batterier är överflödiga eftersom vågen, som namnet antyder, har små solceller och därmed använder ljus som energikälla. Cellerna är så känsliga att köksvågen fungerar även i dåliga ljusförhållanden. Den här modellen är ett mycket bra val om man vill ta hänsyn till miljön och använda mindre batterier.

Easy Solar anger vikt med ett intervall på bara ett gram, vilket gör att du får en mycket exakt vägning av dina matvaror. Maxvikten är 5 kg och vågens tare-funktion gör det möjligt att nollställa vågen under användning. Skulle man sedan glömma bort att stänga av vågen så gör den det själv. Soehnle ger dessutom fem års garanti på vågen, vilket talar för den höga kvaliteten.


KitchenAid Artisan köksvåg

KitchenAid Artisan köksvåg

.
KitchenAid Artisan köksvåg har inte varit med i några officiella experttester. Modellen är ändå med i den här artikeln eftersom att vi vill skapa en bättre överblick över vilka köksvågar som finns tillgängliga på marknaden.

Köksvåg till KitchenAids kaffekvarn

KitchenAid Artisan köksvåg är gjord för att användas tillsammans med kaffekvarnen från samma märke. Med den här vågen kan man dosera kaffebönorna helt rätt oavsett om man vill brygga filterkaffe eller espresso.

Den här köksvågen har två knappar och är därför enkel att använda. Dessa knappar används för att starta och stänga av vågen samt för att använda tare-funktionen. Genom att använda tare-funktionen kan man nollställa vågen även om det redan finns ingredienser på den. Med den här funktionen kan man därmed tillsätta ingredienser utan att behöva ta bort allt från vågen först. KitchenAid Artisan köksvåg har dessutom en tydlig LED-skärm som är lätt att läsa av.

Liten modell med automatisk avstängning 

Om man inte vill använda KitchenAid Artisan köksvåg tillsammans med kaffekvarnen kan den även användas som en vanlig köksvåg. Det här är en liten och kompakt modell med en kapacitet på upp till 140 gram. KitchenAid Artisan köksvåg har dessutom en automatisk avstängningsfunktion. Denna ser till att vågen stänger av sig själv efter en viss tid om man glömmer bort att stänga av den.

Den här köksvågen mäter18 x 16 x 12,3 cm och kommer medtvåårs garanti. Den använder tvåAAA-batterier som ingår när man köper vågen.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka köksvågar är bäst i test?

Beurer KS51 och OBH 9837 – 5000 Balance

🤓 Hur testas köksvågarna?

Köksvågar bedöms baserat på deras prestanda, användarvänlighet och byggkvalitet.

🤔 Vilken typ av köksvåg är mest exakt?

Det finns två olika typer av vågar: digitala och analoga. Det danska konsumentrådet Tænk har i sin granskning av olika köksvågar kommit fram till att de digitala vågarna generellt sett visar en mer exakt vikt med mindre intervaller.


Test av köksvågar – Dessa tester har vi genomgått: 

Tænk.dk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet Tænk testade i februari 2016 14 olika köksvågar.

Köksvågarna blev bland annat testade för deras precision, känslighet, användarvänlighet, möjlighet för inställning av enheter, kvalitet samt ett falltest för att se vad som hände med köksvågen om man råkade slå ner den från köksbänken. Testet visar att några köksvågar inte väger speciellt precist medan de ovanstående klarar sig riktigt bra i testet. Du kan läsa hela texten genom att klicka här. Var uppmärksam på att det krävs ett betalt medlemskap för att läsa testet.

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön testade 16 olika köksvågar i 2015. De testade bland annat hur precist köksvågarna väger, hur känsliga de är samt hur enkla de är att använda. Precis som Tænk.dk så testade de vågarna med ett falltest.

Testvinnaren blev Beurer KS51. Du kan läsa hela testet genom att klicka här. Var uppmärksam på att det krävs ett betalt medlemskap för att kunna läsa testet.

Kundomdömen ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Marknaden för köksvågar är stor och bara utvalda modeller tas med i olika tester. Det betyder inte att de köksvågar som inte är provade är sämre, de har helt enkelt bara inte granskats ännu. I vår bedömning av köksvågar har vi på Konsumentmagasinet därför även tittat på konsumenternas egna recensioner, bland annat hos www.whiteaway.se. Fördelen med dessa omdömen är att de vanligtvis baseras på en längre användningsperiod hos en “vanlig” familj. Nackdelen med de officiella testerna är att de i regel görs under en kort tidsperiod. De testar oftast bara inställningar och funktioner, och inte nödvändigtvis köksvågens egenskaper och användning över en längre tid.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta