Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Läs mer här.

Ugn - Bäst i test: De bästa ugnarna enligt experterna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD april 8, 2024.

Ugn - Bäst i test: De bästa ugnarna enligt experterna

Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer

I den här artikeln tittar vi på Konsumentmagasinet närmare på olika tester av ugnar. Vi har valt ut ett antal modeller som experter har granskat och bedömt. Alla ugnar i den här artikeln är vanliga integrerade ugnar som är skapta för att vara en integrerad del av köket. Vi har även tagit med en ångugn som även denna är av integrerad modell.

Kort sagt har vi gått igenom olika tester för att kunna hjälpa dig hitta den ugn som passar bäst för dina behov. Vi har tittat närmare på undersökningar från källor som Råd & Rön och Testfakta; är du intresserad av att läsa vidare om våra källor och deras undersökningar har vi inkluderat en lista med länkar till dessa längst ner i artikeln.

Senast ändrad:

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

Ugn Bäst i test-guiden 2024:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda ugnar

AEG BEB230010M

Mest praktiska ugn

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på AEG BEB230010M:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Utrustad med avancerad fläktteknik
 • Stor ugn som rymmer 71 liter
 • Brett utbud av funktioner

Konsumentmagasinets omdöme

AEG BEB230010M är en användarvänlig och multifunktionell ugn – perfekt för dem som letar efter effektivitet och bekvämlighet. Med den energieffektiva märkningen A levererar denna AEG BEB230010M inte bara utmärkt prestanda utan minimerar också energiförbrukningen. Den generösa kapaciteten på 71 liter erbjuder gott om utrymme för tillagning av stora måltider, vilket gör den perfekt för middagsbjudningar och större sammankomster. Med vridknapparna är det enkelt att välja funktioner, och den icke-bländande belysningen säkerställer tydlig sikt inuti. Samtidigt förenklar PerfectEntry-stegen och XL-bakplåten hanteringen och gör det enkelt att sätta in stora bakplåtar.

Även om ugnen saknar digital display gör de praktiska detaljerna, däribland AntiFingerPrint-beläggningen och EasyClean-inredningen av emalj, underhållet och rengöringen till en barnlek. Säkerhet är en prioritet med det aktiva kylsystemet, barnlåset och IsoFront Plus-tekniken, vilket är optimalt för småbarnsfamiljer. Sammantaget anser vi att AEG BEB230010M erbjuder en pålitlig och bekväm matlagningsupplevelse.

Fördelar

 • Många säkerhetsåtgärder
 • Sval ugnslucka tack vare IsoFront Plus-funktionen
 • Enkel installation
 • SurroundCookoch kylsystem
 • XL-bakplåt, AntiFingerPrint och EasyClean-emalj

Nackdelar

 • Utan digital display

AEG BEB230010M är en enkel och användarvänlig multifunktionsugn som tillhör energiklass A, vilket även gör den energisnål. Ugnen har ett ugnsutrymme på 71 liter, vilket innebär att man har tillräckligt med utrymme för att laga mat till stora middagar med många portioner.

Det är en användarvänlig ugn med vridreglage, och med hjälp av dessa kan man välja en funktion som passar ingredienserna som ska tillagas i ugnen. I ugnen sitter en lagom stark belysning, och även om man har flera bakplåtar i ugnen samtidigt är det enkelt att se hela ugnsutrymmet.

Recension: En detaljerad recension av AEG BEB230010M 

Specifikationer

 • Ugnsvolym: 71 L
 • Energimärkning: A
 • Mått: 60 x 59 x 56 cm cm

Extra stor bakplåt och användarvänliga stegar
Stegarna i AEG BEB230010M kallas för PerfectEntry, och utformningen av dessa gör det enkelt att sätta in bakplåtar i ugnen. Stegarna är nämligen placerade lite förskjutet från varandra vilket gör att man kan låta plåten vila på själva skenorna. AEG BEB230010M har även en XL-bakplåt som är 20 % större än en standardplåt. Med denna kan man tillaga stora mängder mat på en gång.

Integrerad ugn med många funktioner
AEG BEB230010M är en integrerad ugn med många funktioner. Den har bland annat över- och undervärme, lågtemperaturstekning, grill och varmluft. Oavsett om man vill använda ugnen för att baka en tårta, tillaga en stek eller grilla en biff kan man alltså hitta helt rätt funktion på den här modellen.

AEG BEB230010M har ett SurroundCook-system som ger en jämn och exakt värme. Detta ger i sin tur ett jämnt och enhetligt resultat oavsett vad vilket recept man följer och vilka ingredienser man använder. Med fläkttekniken kan man tillaga flera rätter samtidigt, och eftersom att värmen är densamma på alla ställen i ugnen behöver man inte vrida eller vända på rätterna.

Enkel rengöring och flera säkerhetsåtgärder
Eftersom att AEG BEB230010M är belagd med en metallyta kommer den i princip alltid att se ren ut. Ugnen har dessutom en AntiFingerPrint-beläggning, och det fastnar därför inga flottiga och smutsiga fingeravtryck på den. Den är dock enkel att rengöra när det väl behövs då man snabbt och enkelt kan torka bort smuts från den släta ytan. Eftersom ugnsluckan går att ta lös utan verktyg kan även denna rengöras snabbt. Detta gör det dessutom enklare att rengöra ugnens insida som är belagd med EasyClean-emalj.

AEG BEB230010M är även försedd med flera säkerhetsåtgärder. Den har bland annat ett aktivt kylsystem, en barnspärr och en IsoFront Plus-funktion. Ugnen kan alltså låsas så att det inte går att öppna luckan, samtidigt som kylsystemet säkerställer att utsidan av luckan är kall även om ugnen är igång. IsoFront Plus-funktionen gör dessutom att utsidan av ugnen aldrig blir över 20 °C varm.

Mer om AEG BEB230010M

Specifikationer

 • Ugnsvolym: 71 L
 • Energimärkning: A
 • Mått: 60 x 59 x 56 cm cm

Siemens HB672GBS1S

Ugn med bäst extrafunktioner

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare enligt svensk oberoende testkanal
 • check 4,8/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Siemens HB672GBS1S:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Automatisk rengöring med activeClean-funktionen
 • 4D hotAir-varmluftsteknik
 • TFT-pekskärm

Konsumentmagasinets omdöme

Siemens HB672GBS1S är ett bra alternativ för dig som söker en smart och funktionsrik integrerad ugn. Med ett rymligt ugnsutrymme på 71 liter är den idealisk för större familjer eller de som behöver laga mat i större mängder. Ugnens energieffektiva märkning A+ säkerställer både miljövänlighet och kostnadsbesparingar. Designen i rostfritt stål ger ett klassiskt, men ändå modernt, utseende som passar i alla kök.

Rengöringen underlättas av det självrengörande pyrolystekniken, och med touchpanelen kan du enkelt välja mellan ugnens åtta olika funktioner. SoftMove säkerställer en mjuk och tyst stängning av ugnsluckan, samtidigt som HotAir ECO förbrukar 30% mindre energi än jämförbara modeller. Snabbuppvärmningen sparar dig tid och når 175 °C på bara fem minuter.

Även om Siemens HB672GBS1S tillhör en något högre prisklass anser vi att den är väl värd sitt pris tack vare dess smarta användning, omfattande funktioner och energieffektivitet.

Fördelar

 • Stor ugn med en kapacitet på 71 liter
 • Åtta olika ugnsfunktioner
 • Pyrolysprogram för en snabb och enkel rengöring
 • Snabbuppvärmning
 • Miljövänlig ugn med eko-funktioner

Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass

Siemens HB672GBS1S har ett ugnsutrymme på hela 71 liter, vilket är perfekt för en större familj som behöver laga mycket mat på en gång. Du bör dock kontrollera så att ugnen passar in i ditt kök, eftersom det är en integrerad modell.

Recension: En detaljerad recension av Bosch HBG672BS1 

Specifikationer

 • Ugnsvolym: 71 l
 • Energimärkning: A+
 • Mått: 59,5 x 60 x 54,8 cm
 • Rengöringsteknik: Pyrolys
 • Ångfunktion

Energieffektiv integrerad ugn med pyrolysrengöring
Siemens HB672GBS1S är märkt med energiklass A+, vilket gör den perfekt för konsumenten som vill laga mat i en ugn som är skonsam mot såväl miljön som plånboken. Med sin rostfria design passar den dessutom in i de flesta kök då designen är klassiskt, men samtidigt modern.

Siemens HB672GBS1S är enkel att rengöra tack vare den självrengörande pyrolystekniken. Detta gör det både snabbt och enkelt att rengöra ugnen, och det enda användaren behöver göra är att starta programmet. Därefter bränner ugnen matrester, smuts och dylikt till aska vid extremt höga temperaturer. När pyrolysprogrammet är färdigt behöver man endast torka bort askan med en trasa.

Åtta olika ugnsfunktioner
Siemens HB672GBS1S har åtta olika ugnsfunktioner, bland annat över- och undervärme, 4D-varmluft, ett pizzaprogram samt grill. Det är enkelt att välja funktion på ugnens touch-panel. Modellen har även andra smarta funktioner, till exempel “softMove” som säkerställer att ugnens lucka stängs lugnt och tyst. Du kommer alltså aldrig att råka smälla igen ugnsluckan för hårt.

EKO-läge och snabbuppvärmning
Siemens HB672GBS1S är utomordentligt miljövänlig tack vare att tillverkaren har lagt in några oerhört miljövänliga program och funktioner. Ugnen har bland annat funktionen “varmluft eko” för dig som vill använda sig av varmluft utan att det drar för mycket energi. Den här funktionen förbrukar hela 30 % mindre energi än varmluftsfunktionen hos andra ugnar på marknaden.

Trots att energiförbrukningen är lägre, fungerar ugnen optimalt och maten blir fortfarande perfekt tillagad. Siemens HB672GBS1S har även en snabbuppvärmningsfunktion som gör att ugnen kan nå 175 °C på ca fem minuter. Denna funktion är perfekt om man har bråttom och måste laga mat snabbt.

Läs gärna vårt test av Siemens kombiugnar om du vill se fler ugnsmodeller från Siemens.

Mer om Siemens HB672GBS1S

Specifikationer

 • Ugnsvolym: 71 l
 • Energimärkning: A+
 • Mått: 59,5 x 60 x 54,8 cm
 • Rengöringsteknik: Pyrolys
 • Ångfunktion

Bosch HBG672BS1

Användarnas favorit

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Bäst i test enligt svensk oberoende testpanel
 • check 4,7/5 stjärnor på Amazon
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch HBG672BS1:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Tio förinställda automatiska program
 • Varmluftsfunktion med jämn värmetillförsel oavsett nivå
 • Lucka med SoftOpen och SoftClose

Konsumentmagasinets omdöme

Bosch HBG672BS1 är ett utmärkt alternativ som dessutom fått mycket beröm av dess användare – särskilt för dess praktiska kapacitet på 71 liter, vilket gör den lämplig för större familjer eller de som behöver en rymlig ugn. Den eleganta designen i rostfritt stål ger inte bara ett estetiskt tilltal utan återspeglar också kvalitet, komfort och simpelhet.

Med energimärkning A+ är Bosch HBG672BS1 ett energieffektivt val som håller elförbrukningen låg, samtidigt som dess åtta olika funktioner erbjuder mångsidighet och gör det möjligt för användare att utforska sina kulinariska färdigheter. Ugnen är utrustad med flera smarta funktioner, däribland ett pyrolystiskt rengöringsprogram som underlättar rengöringen av ugnen och en SoftClose-funktion som säkerställer en mjuk och tyst dörrstängning. Samtidigt gör AutoPilot-funktionen matlagningen till en barnlek och garanterar perfekt tillagad mat med minimal ansträngning.

Även om vissa användare påpekar att användarmanualen är ofullständig, uppväger Bosch HBG672BS1:s exceptionella prestanda och praktiska funktioner denna mindre nackdel. Sammantaget erbjuder den utmärkt kapacitet, snygg design, energieffektivitet och smarta funktioner, vilket gör den till ett bra alternativ för dig som söker en pålitlig och användarvänlig integrerad ugn.

Fördelar

 • Lucka helt av glas
 • Stor ugn med en kapacitet på 71 liter
 • Intuitivt regalgehjul
 • Pyrolysprogram för snabb och enkel rengöring
 • Energimärkning A+
 • AutoPilot-funktion

Nackdelar

 • Användarmanualen är inte den bästa

Bosch HBG672BS1 är en stor integrerad ugn med en kapacitet på 71 liter. Den har alltså gott om utrymme för större mängder mat och passar därmed till familjer med flera barn. En ugns kapaciteten är viktig – inte minst för familjer som behöver en ugn med stort utrymme – och därför bör man alltid kontrollera denna innan man genomför ett köp. Vill man dessutom ha en integrerad ugn bör man även säkerställa att den modell man kollar på får plats i ens kök. Både ugnar och köksinredning finns nämligen i olika storlekar, och det skulle ju vara förargligt om man köpte en ugn som visar sig vara för stor eller för liten.

Recension: En detaljerad recension av Bosch HBG672BS1

Specifikationer

 • Ugnsvolym: 71 l
 • Energimärkning: A+
 • Mått: 59,5 x 60 x 59,4 cm
 • Rengöringsteknik: Pyrolys

Snygg och energieffektiv integrerad ugn
Bosch HBG672BS1 är utformad i rostfritt stål, vilket passar in perfekt hemma hos de allra flesta. Designen är dock inte bara snygg, utan utstrålar även kvalitet, komfort och simpelhet – vilket också råkar vara de tre nyckelorden för den här integrerade ugnen från Bosch. Ugnen tillhör energiklass A+ och är därmed ett bra alternativ för familjen som vill hålla energiförbrukningen nere.

När man lagar mat kan man välja mellan totalt åtta olika funktioner, vilket möjliggör konstant utvecklade matlagningsfärdigheter. Ugnen har många smarta funktioner, och oavsett om man vill använda varmluft, tina något eller baka pizza finns det garanterat ett program för alla ändamål.

Snabb och enkel rengöring
Bosch HBG672BS1 är en ugn som är mycket enkel att hålla ren och fin. Den har nämligen ett inbyggt pyrolysprogram, det vill säga ett självrengörande program som garanterar att ugnen tar hand om dess rengöring själv. Du behöver alltså själv inte lägga ner mycket tid på att rengöra denna ugn; när programmet är klart behöver du bara torka bort resterna med en trasa för att ugnen ska bli som ny. Ugnens SoftClose-funktion gör det dessutom omöjligt att smälla igen ugnsluckan för hårt av misstag – funktionen ser nämligen till att ugnen alltid stängs mjukt och försiktigt.

Enkel matlagning med AutoPilot
Matlagning blir inte mycket enklare än med Bosch HBG672BS1; den här ugnsmodellen har nämligen en AutoPilot-funktion som hjälper till med matlagningen när det behövs. Med den här funktionen tillagas maten i ugnen alltid perfekt. Det enda man behöver göra är att ställa in maten i ugnen, mata in vikten och välja ett av de många programmet. Därefter är det bara att vänta till ugnen är klar med tillagningen, varpå man tar ut maten.

Mer om Bosch HBG672BS1

Specifikationer

 • Ugnsvolym: 71 l
 • Energimärkning: A+
 • Mått: 59,5 x 60 x 59,4 cm
 • Rengöringsteknik: Pyrolys

Bauknecht BAK3 NN8F IN1

Prisvärd Ugn

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare hos Råd & Rön

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bauknecht BAK3 NN8F IN1:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Fördelar

 • Stor ugn som rymmer 71 liter
 • Användarvänlig ugn med enkla vridknappar
 • Restvärmeindikator
 • Modern och stilren design i rostfritt stål
 • Energiklass A

Bauknecht BAK3 NN8F IN1 har testats av Råd & Rön, som testar och bedömer olika produkter och gör testresultaten tillgängliga för konsumente Råd & Rön har genomfört en granskning av ugnar från olika märken och prisklasser för att komma fram till vilka ugnsmodeller som är bäst på marknaden. Bauknecht BAK3 NN8F IN1 ingick i deras undersökning och utsågs till testvinnare av experterna.

Recension: En detaljerad recension av Bauknecht BAK3 NN8F IN1

Många funktioner och låg energiförbrukning
Bauknecht BAK3 NN8F IN1 är en inbyggnadsugn med en mängd olika funktioner att experimentera med när man lagar mat. Ugnen tillhör energiklass A och har därmed en låg energiförbrukning. Den är dessutom användarvänlig och ger konsumenten möjlighet att ställa in alla funktioner med hjälp av två vridknappar.

Den här ugnsmodellen från Bauknecht har ett stort ugnsutrymme med en kapacitet på 71 liter. Man kan därför bjuda in gäster eller hålla i en middagsbjudning utan att behöva fundera över om maten får plats i ugnen eller inte.

Varmluft, grill och restvärmeindikator
Bauknecht BAK3 NN8F IN1 är känd för att värma upp snabbt, och med den här ugnsmodellen kan man därför komma igång med matlagningen på nolltid. Oavsett om man vill grilla en stek i ugnen, använda varmluft för att baka flera plåtar samtidigt eller använda över- eller undervärme kan man göra det med den här modellen.

Den här modellen har även en restvärmeindikator som visar hur varm ugnen är när man är färdig med matlagningen. Restvärmen går även att använda som en varmhållningsfunktion, och man kan därmed spara ännu mer energi.

Lättanvänd ugn med en stilren design
Bauknecht BAK3 NN8F IN1 är ett bra alternativ för dig som är ute efter en inbyggnadsugn med en stilren design. Den här ugnen är gjord av rostfritt stål och har ett enkelt utseende som både är klassiskt och modernt på samma gång. Modellen passar därför in i de flesta hem, oavsett köksinredning och design på övriga vitvaror.

Bauknecht BAK3 NN8F IN1 är en användarvänlig och lättanvänd ugn, och den har två vridknappar som används för att ställa in de olika funktionerna. Samtliga funktioner visas på knapparna, och det är därför enkelt att hitta exempelvis grillfunktionen eller varmluftsfunktionen.

Electrolux EOB100X

 • check Testvinnare hos Råd & Rön

Dagens bästa priser och erbjudanden på Electrolux EOB100X:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Fördelar

 • Billig modell
 • Kapacitet på 72 liter
 • Möjlighet till bland annat varmluft, över-/undervärme och grill
 • AntiFingerPrint skyddar mot flottiga fingeravtryck
 • Aktivt kylsystem håller ytorna på ugnen svala

Electrolux EOB100X har testats av både Råd & Rön tillsammans med ett antal andra ugnar och den klarar sig så bra att den hamnar i toppen av båda granskningarna. Electrolux EOB100X är en inbyggnadsugn med en snygg design i rostfritt stål som passar det stora hushållet där man även är mån om sin ekonomi.

Recension: En detaljerad recension av Electrolux EOB100X

Stor och billig modell
Electrolux EOB100X tillhör den billigare änden av prisskalan men den håller fortfarande en hög kvalitet och har många funktioner. Något som är anmärkningsvärt med Electrolux EOB100X är storleken på ugnsutrymmet som har en kapacitet på hela 72 liter. Detta betyder att ugnen passar bra hos stora familjer eller hos dig som ofta har gäster. Modellen är som sagt en inbyggnadsugn som ska integreras med resten av köket, och trots att ugnsutrymmet är stort behöver Electrolux EOB100X inte mer utrymme i köket än andra inbyggnadsugnar.

Många användningsområden
Electrolux EOB100X har många funktioner när det kommer till bakning och stekning. Modellen är bland annat utrustad med över-/undervärme, varmluft, lågtemperaturstekning, intervallgrill och grill. Varmluft ger en jämn temperatur, lågtemperaturstekningen är bra för att tillaga kött och grillfunktionen ger en krispig yta. Modellen kommer med användarvänliga vridknappar och med AntiFingerPrint slipper man flottiga fingeravtryck på ugnens ytor.

Skapad med omtanke för konsumenten
För att Electrolux EOB100X ska vara ännu enklare att använda kan man flytta värmeelementet i taket av ugnen när det ska rengöras. Ugnsluckan kan även tas isär utan verktyg och glasen kan tas lös var för sig. Man kan även ta lös hela ugnsluckan för att göra rengöringen ännu lättare. Man har även tänkt på säkerheten med Electrolux EOB100X.

Så fort ugnen startas startar även det aktiva kylsystemet som ser till att ugnen inte blir för varm på utsidan samtidigt som det håller de elektriska komponenterna svala. Ugnen har dessutom en barnspärr på luckan som gör att du lugnt kan ha med dig barnen i köket. Eftersom Electrolux EOB100X är en inbyggnadsugn är det viktigt att lägga märke till måtten. Electrolux EOB100X har ett inbyggnadsmått på 60 cm (h) x 56 cm (b) x 55 cm (d).

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

5 saker att tänka på innan du köper ugn

 • Storlek och kapacitet

  När du ska välja storlek på din ugn bör du ta hänsyn till det tillgängliga utrymmet i ditt kök samt noggrant mäta det för att säkerställa en korrekt passform. Ta hänsyn till bredden, höjden och djupet på det område där ugnen ska installeras. Tänk sedan på storleken på ditt hushåll och dina matlagningsbehov. För mindre hushåll kan en mer kompakt ugn med en kapacitet på 35-40 liter vara tillräcklig, medan medelstora ugnar på 40-70 liter är bättre för familjer på tre till fyra personer. Större hushåll med fem eller fler personer kan behöva en ugn med en kapacitet på 70 liter eller mer.

  Tänk också på dina matlagningsvanor och preferenser. Om du ofta lagar stora måltider eller har gäster kommer en större ugn att ge det utrymme som behövs. Om du däremot har begränsade matlagningsbehov eller föredrar mindre portionsstorlekar räcker det med en kompakt ugn. Genom att ta hänsyn till tillgängligt utrymme, hushållsstorlek och matlagningsvanor kan du välja en ugnsstorlek som uppfyller dina krav och passar perfekt i ditt kök.

 • Funktioner och program

  Ett mycket användbart program att leta efter är ett pyrolysprogram som underlättar rengöringen av din ugn. Med ett sådant krävs det minimal anstränging från dig när det är dags att rengöra din vitvara. En annan viktig funktion att ta hänsyn till är luftvärmesystemet. Vissa ugnar har fläktassisterad luftuppvärmning, som cirkulerar varm luft runt maten för jämnare tillagning; andra ugnar har ett övre och ett undre värmeelement, vilket kan vara fördelaktigt när flera maträtter ska tillagas samtidigt. Många multifunktionsugnar har dessutom automatiska program som gör tillagningen av en mängd olika livsmedel enklare.

  Slutligen bör du fundera över hur många temperaturinställningar ugnen erbjuder. Vissa ugnar har bara ett begränsat antal inställningar, medan andra har ett brett spektrum som kan vara fördelaktiga för olika matlagningsbehov. Om du bakar mycket ska du leta efter en ugn med många olika temperaturinställningar och jämn värmefördelning

 • Energimärkning

  Energimärkningen för en ugn är en viktig faktor. Ugnar är vanligtvis märkta från D till A+++, där D är den minst energieffektiva och A+++ den mest energieffektiva. Dessa energiklasser anger hur effektivt ugnen använder energi, där högre klasser indikerar bättre effektivitet och lägre energiförbrukning.

  Att välja en ugn i en högre energiklass, till exempel A+ eller A++, kan ge flera fördelar. Energieffektiva ugnar minskar inte bara ditt koldioxidavtryck och bidrar till en grönare miljö, utan sänker även dina elräkningar. De är konstruerade för att minimera energislöseri genom avancerad isolering, förbättrade värmeelement och effektiva tillagningstekniker.

  När du köper en ugn är det smart att leta efter modeller med högre energiklasser för att säkerställa långsiktiga kostnadsbesparingar och miljövänlighet. Det är dock viktigt att notera att högre energiklasser kan medföra en högre initial inköpskostnad. Däremot väger ofta de energibesparingarna du kommer att göra över tid upp den högre initiala investeringen. Genom att välja en ugn med en högre energiklass kan du njuta av effektiv matlagning samtidigt som du minimerar energiförbrukningen och främjar hållbarhet i ditt hem.

 • Pris

  När det gäller priset på ugnar finns det ett brett utbud av alternativ som passar olika budgetar och krav. Om du letar efter ett budgetvänligt alternativ kan du hitta modeller för cirka 2000-3000 kronor. Dessa ugnar erbjuder grundläggande funktionalitet och viktiga funktioner, vilket gör dem lämpliga för dem med enklare matlagningsbehov eller snävare budgetar.

  I den andra änden av intervallet finns premiumalternativen som kan kosta upp mott 10 000 kronor eller mer. Dessa ugnar har ofta avancerade funktioner och innovativ teknik samt är tillverkade av förstklassiga material. De kan erbjuda ytterligare program, större kapacitet, förbättrad energieffektivitet och förbättrad estetik. Dessa ugnar är idealiska för dem som har specifika matlagningspreferenser eller kräver mer avancerade funktioner.

  Medan dyrare ugnar erbjuder ytterligare funktioner och överlägsen prestanda, kan budgetvänliga alternativ fortfarande ge tillförlitliga matlagningsfunktioner. Det handlar om att hitta rätt balans mellan dina behov och den prisklass som passar din budget.

 • Användar- och expertrecensioner

  Användarrecensioner ger värdefulla insikter om en specifikt ugns användbarhet, matlagningsprestanda och kan ta upp potentiella problem med modellen. De ger ett förstahandsperspektiv från konsumenter som redan har använt produkten. Expertrecensioner erbjuder däremot djupgående information om ugnens funktioner och prestanda. De jämför ofta flera modeller och erbjuder en omfattande analys av varje ugns för- och nackdelar.

  I vår artikel har vi inkluderat både användar- och expertrecensioner för att ge dig en väl avrundad köpguide. Dessa recensioner är till för att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut genom att erbjuda en kombination av verkliga erfarenheter och professionella utvärderingar.

arrow-more

Så rengör du din ugn

Många använder ugnen nästan dagligen och den flitiga användningen kommer oundvikligen att smutsa ner vitvaran; rester av matos från både bröd, stekfett och pizza byggs upp och ugnen blir allt smutsigare vid varje användning. Rekommendationen är därför att rengöra den ungefär en gång varannan månad.

Var försiktig med kemikalier

Olika sorters ugnar kräver olika rengöringsmetoder. Många väljer att förlita sig på starka kemikalier när de rengör ugnen. Den norska tidningen Dn.no berättar att medlet ofta är specialtillverkat ugnsrengöringsmedel med ett pH-värde som avviker en del från det neutrala värdet sju. Det finns mycket kemikalier i ugnsrengöringsmedlet men det ger trots allt ett bra resultat – även på en mycket smutsig ugn.

Man behöver inte använda någon värme tillsammans med dessa medel eftersom de är tillräckligt kraftiga som de är. Nackdelen är dock att man behöver skyddsutrustning och en god ventilation när man använder sig av kemikalierna. Det innebär att man ska ha handskar, skyddsglasögon och gärna ett munskydd samt vädra ordentligt medan man rengör ugnen.

Rengör ugnen med mildare metoder

Nedan har vi samlat några alternativa rengöringsmetoder till de kraftiga kemikalierna. Vi går även igenom allt du behöver veta för att kunna rengöra din ugn på ett mer naturligt sätt. Informationen har vi baserat på råd från den danska bostadssajten Bolius.dk.

Ugn med vanlig emalj

Om du har en ugn med helt vanlig emalj kan du börja med att försiktigt skrapa bort fett från ugnsrutan med ett rakblad samt ta ut gallren. Smörj sedan in ugnens sidor med fast brunsåpa. Kom ihåg att använda handskar när du gör detta eftersom såpan har ett högt pH-värde. Använd gärna en gammal diskborste för att komma åt överallt. Ställ sedan in en bakform med lite vatten i ugnen och låt den stå över natten. Dagen efter får du enkelt bort all smuts genom att skrubba ugnen med en skurborste. Kom ihåg att därefter torka av ugnens insida med varmt vatten, och slutligen med en torr trasa.

Glasrutan

Var försiktig med glaslucka; den tål varken slag eller slipande rengöringsmedel. Börja istället med att skrapa bort den värsta smutsen med ett rakblad. Demontera den gärna om det är möjligt. Lägg sedan en trasa med vanligt handdiskmedel på glaset och låt den ligga i cirka 30 minuter för att smutsen ska lösas upp. När tiden har passerat behöver du bara torka av glaset med en fuktig trasa för att få rutan ren.

Galler

Den norska public service-leverantören NRK.no skriver att man oftast bara behöver lägga gallren i blöt i en diskbalja med såpvatten eller köra dem en runda i diskmaskinen. Om man har en ugn med galler som inte kan tas ut kan man tvätta dem med en svamp med såpvatten och eventuellt gnugga dem med stålull.

Om man kan ta lös gallren och såpvattnet inte är tillräckligt effektivt skriver danska Politiken.dk att man kan få bort den envisa smutsen genom att blötlägga gallren över natten i en blandning av vatten, rengöringsmedel och lite ammoniak. Kom dock ihåg att vädra ordentligt när du använder kraftiga kemikalier som ammoniak.

Fläkt i varmluftsugn

Om man har en varmluftsugn finns det även en fläkt som ska rengöras. Det bör stå i din specifika bruksanvisning hur du demonterar den. Kom ihåg att stänga av huvudströmbrytaren innan du monterar bort fläkten och sedan ska den bara rengöras med vanligt handdiskmedel.

Ugn med grov emalj – självrengörande ugn

Till skillnad från de vanliga ugnarna med slät emalj har vissa ugnar en grövre emalj. Ugnar med grov emalj är ofta självrengörande vid höga temperaturer och tål varken ugnsrengöringsmedel eller brunsåpa. Börja därför med att avlägsna överflödig smuts med en träspatel och smörj sedan in ugnens sidor med en kraftig blandning av vatten och diskmedel som du låter sitta i en timma. Efter en timma ska du skrubba ugnens sidor med en diskborste och sedan tvätta efteråt med varmt vatten. Starta till sist ugnens självrengöringsprogram som tar bort eventuella smutsrester.

Pyrolys

Ett av de vanligaste självrengöringsprogrammen kallas för pyrolys och med det behöver du bara starta pyrolysprogrammet för att ugnen ska sköta rengöringen helt själv. Pyrolysprogrammet värmer upp ugnen till mycket höga temperaturer – upp till 500 °C – vilket kan orsaka otrevliga lukter under processen. Det kan därför vara klokt att vädra medan programmet körs.

Hur länge programmet varar varierar, men du bör räkna med några timmar. På grund av den höga temperaturen bör man inte lämna hemmet medan det arbetar. När programmet körs bränns smutsen till aska och det enda du behöver göra efter att programmet är färdigt är att torka bort askan med en trasa.

Vissa ugnar har istället ett självrengöringsprogram som kallas för katalys. Principen är ungefär densamma men det blir inte i närheten lika varmt och kräver därför även mer manuellt arbete.

Vad är pyrolys?

Pyrolys är en termisk process samt en typ av självrengörande program som idag finns i många ugnar. Pyrolys är mest känt inom den kemiska industrin men finns idag även i integrerade ugnar som man har hemma i köket. En ugn utrustad med pyrolysteknik är bra för alla som inte vill lägga ner tid på rengöring av ugnen, eftersom rengöringen med detta program i princip sköter sig själv. Att rengöra en ugn kan vara otroligt krävande, och en ugn med pyrolys är därför en perfekt lösning.

Hur länge tar pyrolysprogrammet?

Hur lång tid pyrolysprogrammet tar beror på vilken ugn man har hemma. Vissa program tar precis över en timme, medan andra kan ta upp till tre timmar. Pyrolysprogram är i regel effektivare ju längre tid de tar, och det blir därmed bara enklare för användaren när det är dags att torka bort askan efter programmet om det tar längre tid.

Så här fungerar ett pyrolysprogram

Under ett pyrolysprogram värms ugnen upp till en mycket hög temperatur – upp till 500 °C – och man ska därför inte öppna ugnen när programmet är igång. Vissa ugnar har även en säkerhetsfunktion som gör det omöjligt att öppna luckan medan pyrolysprogrammet körs. Dessa höga temperaturer är nödvändiga för att ugnen ska kunna bränna bort all smuts och fett. I den här processen blir fettet och smutsen till aska, som man sedan snabbt och enkelt kan torka bort med en trasa när programmet är färdigt. Därefter kommer ugnen återigen att vara ren och fin.

Tänk på detta

Om du frekvent drar nytta av pyrolysprogrammet, bör du tänka på att det belastar din elräkningen. Programmet kräver nämligen otroligt mycket energi, och det är därför stor skillnad på energiförbrukningen när man har kört och inte kört detta program.

Utöver den höga energiförbrukningen bör du även veta att man inte ska starta pyrolysprogrammet och sedan åka hemifrån. På grund av de höga temperaturerna är det helt enkelt säkrast att vara hemma under tiden som programmet är igång. Om du inte har en ugn av mycket hög kvalitet kan det även komma ut olika lukter och rök från ugnen, och därför bör du helst inte heller befinna dig i samma rum under rengöringsprocessen.

Du bör dessutom vädra när du använder pyrolysprogrammet eftersom att det även kan utsöndra formaldehyd och andra hälsoskadliga partiklar. Du bör heller inte låta barn och djur komma för nära ugnen. Bakplåtar och galler samt andra ugnstillbehör ska tas ut ur ugnen innan du startar programmet om de inte tål pyrolysen.

Välj den mest energieffektiva ugnen

Många använder ugnen var och varannan dag, vilket snabbt kan ge en väldigt hög energiförbrukning. Därför följer nedan ett antal punkter du bör leta efter när du ska köpa en ny ugn. De täcker även vad du själv kan göra i köket för att spara energi.

Välj en grön modell

När man ska köpa en ny ugn är det lämpligt att titta efter ugnens energimärkning. Energimärkningen är obligatoriskt och gäller för alla sorters vitvaror, glödlampor, tv och luftkonditionering.

Danska Sparenergi.dk skriver att energimärkningen berättar hur miljövänlig modellen är och hur hög eller låg energiförbrukning ugnen har. Detta gäller både för gasugnar och elektriska ugnar.
På märket anges hur mycket ström ugnen använder per år, vilket klassificeras på en skala som går från D till A+++, där D är sämst och A+++ bäst.

För att göra det extra tydligt är de bästa klasserna gröna, där mörkare grönt är bäst, mellanklasserna är gula och de sämsta klasserna är röda.

Stor skillnad för användarens plånbok

Rekommendationen är att välja en ugn som åtminstone är i energiklass A, den får dock gärna vara bättre då högre energieffektivitet oftast innebär högre sparade summor längden. En ugn på 65 liter i energiklass B förbrukar till exempel 1,09 kWh per användning medan en ugn i samma storlek i energiklass A++ endast förbrukar 0,51 kWh per användning. Grovt räknat drar alltså ugnen i klass B dubbelt så mycket ström som den i klass A++, vilket även innebär en dubbel elkostnad.

Använd ugnens värme bättre

Sparenergi.dk skriver att det finns mycket man själv kan göra med ugnen i köket för att ta vara på energin bättre och på så vis även spara pengar. Man kan till exempel utnyttja ugnens kapacitet till fullo genom att baka eller steka flera rätter samtidigt. Detta kan spara in ca 60 % av energiförbrukningen. Den här metoden är särskilt användbar om man har en ugn med varmluft eftersom att varmluften gör att hela ugnen håller samma temperatur.

Ta även vara på för- och eftervärmen. Ställ in rätten i en kall ugn och stäng av ugnen när den bestämda tiden har gått. Låt sedan maten stå kvar i ugnen i ytterligare 5-10 minuter så att den tillagas färdigt i eftervärmen som inte slipper ut om du håller luckan stängd. Detta sparar ca 10-25 % av energiförbrukningen.

Varmluftsfunktionen i sig kan också spara pengar. Förutom att man kan tillaga flera rätter samtidigt ska temperaturen nämligen sänkas med ca 20 % jämfört med konventionell ugnsvärme.

Goda recept på ugnsrätter

Med en ugn kan man göra en mängd olika rätter och vara kreativ i matlagningen. Nedan följer några av de bästa och godaste recepten som tillagas i ugnen som du kan bjuda och imponera på hela familjen med.

Ugnsbakad pasta

Portioner: 2
Förberedelse: 15 minuter
Tillagning: 45 minuter

Ingredienser:
200 g pasta
2 msk olivolja
1 medelstor lök, hackad
1 msk vitlök, hackad eller pressad
1 paprika, hackad
½ paket champinjoner
200 g spenat
1 medelstor aubergine, hackad
½ burk oliver
1-2 gröna chilifrukter, hackade
140 g tomatpuré
500 g riven ost
200 g grädde
Ströbröd
150 g smör

Gör såhär:

 • Koka pastan i salt vatten ca nio till elva minuter.
 • Häll bort vattnet och häll över pastan i en skål.
 • Hetta upp lite olivolja i en stekpanna.
 • Tillsätt lök, vitlök och chili och stek i två minuter.
 • Tillsätt paprika och aubergine och stek i ytterligare 2 minuter. Tillsätt sedan svamp, oliver och spenat.
 • Låt detta steka i fem minuter. Häll sedan i tomatpuré och grädde.
 • Smaka av med kryddor. Ta av stekpannan från värmen och blanda ihop med pastan.
 • Blanda i hälften av osten och häll blandningen i en insmord ugnsform.
 • Sätt resten av osten samt ströbröd ovanpå blandningen.
 • Tillsätt smör högst upp och baka i ugnen i 20 minuter på 160-180 °C.

Gratinerad Paneer Samosa

Förberedelse: 10 minuter
Tillagning: 25 minuter

Ingredienser:
6-7 ark filodeg (deg till samosa)
250 g paneer
200-250 g ärtor
100 g lök
1 tsk ingefära och vitlökspasta
½ tsk Chilipulver
Salt

Gör så här:

 • Blanda smulad paneer med hackad lök, ärtor, ingefära och vitlökspasta, rött chilipulver och salt.
 • Knåda blandningen så att allt binds samman.
 • Gör koner av filodeg och fyll dessa med blandningen.
 • Smörj en plåt och lägg degknytena på den.
 • Gratinera dem 30 minuter på 250-300 °C.
 • Håll koll på samosorna under tillagningen och vänd dem om det behövs.

Ugnsstekt kycklingbröst

Portioner: 4
Förberedelse: 5 minuter
Tillagning: 18 minuter

Ingredienser:
4 kycklingbröstfiléer
2 tsk olivolja
1 ½ tsk brunt socker
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad oregano eller timjan
¼ tsk vitlökspulver
½ tsk salt och peppar

Valfritt:
Finhackad persilja

Gör så här:

 • Förvärm ugnen till 220 °C.
 • Banka ut kycklingfiléerna med en köttklubba tills de inte är tjockare än ca 1,5 centimeter.
 • Blanda ihop kryddorna.
 • Sätt bakplåtspapper på en plåt och lägg kycklingen på plåten. Häll en tesked olivolja över kycklingen, gnid in oljan och strö över hälften av kryddorna. Upprepa processen på kycklingens andra sida med resterande olja och kryddor.
 • Stek i ugnen i 18 minuter eller tills ytan är gyllenbrun.
 • Ta ut kycklingen ur ugnen och lägg upp den på ett serveringsfat.
 • Vänta tre till fem minuter innan servering.
 • Toppa eventuellt med hackad persilja.

Lax i ugn

Ingredienser:
400-1 300 g lax (beroende på hur många portioner du vill göra)
Olivolja
Salt
Peppar
Citronskivor

Gör så här:

 • Förvärm ugnen till 220 °C.
 • Torka av laxen och lägg den med skinnet nedåt på en plåt eller ett ugnsgaller med bakplåtspapper på.
 • Gnid in laxen med olja, salt och peppar – hela laxens yta ska vara täckt. Sätt in laxen i mitten av ugnen.
 • Stek i fyra till sex minuter. Stektiden beror på hur tjock laxen är på den tjockaste delen av filén.
 • Laxen är färdig när den faller isär lätt. Detta kan du kontrollera med en gaffel.
 • Servera laxen på en gång.

Kakor med chokladknappar och mandlar

Portioner: 4
Förberedelse: 5 minuter
Tillagning: 30 minuter

Ingredienser:
2 ägg
200-250 g brunt socker
250 g smör
400 g vetemjöl
2 msk malen kanel
150 g chokladknappar
1 msk bakpulver
50 g mandlar

Gör så här:

 • Vispa smör och socker lätt och luftigt.
 • Tillsätt äggen och blanda väl.
 • Tillsätt bakpulver och mjöl, och blanda tills degen har rätt konsistens.
 • Tillsätt sedan chokladknappar, mandlar, kanel och en nypa salt.
 • Låt stå i kylen i 10-15 minuter.
 • Gör små bollar av degen.
 • Baka kakorna i ugnen 12-14 minuter på 170 °C.

Créme Brûlée

Portioner: 4

Ingredienser:
4 äggulor
1 dl eller 85 gram socker
Frön från ½ vaniljstång
2,5 dl vispgrädde
1 dl helmjölk
1 msk socker

Gör så här:

 • Rör försiktigt ihop äggulor, frön från vaniljstången och socker.
 • Tillsätt sedan grädde och helmjölk i blandningen.
 • Sila smeten och fördela den i fyra ugnssäkra skålar.
 • Placera skålarna på ett galler eller en bakplåt och ställ in dem i ugnen.
 • Créme Brûlée behöver ungefär 50 minuter i 125 °C i en vanlig ugn.
 • Låt därefter skålarna stå i kylskåpet i cirka tre timmar.
 • Innan servering kan du strö lite socker på desserten och bränna det med en gasbrännare.
 • Servera och njut som en god dessert.

Chokladkaka

Portioner: Ca 20 bitar

Ingredienser:
350 g eller 4 dl socker
175 g eller 3 dl vetemjöl
4 msk kakao
3 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
250 g smält smör
3 ägg
2 dl kokande vatten

Ingredienser till glasyr:
200 g eller 4 dl florsocker
Cirka 3 msk vatten

Valfritt:
Strössel eller annan dekoration att sätta på kakorna.

Gör så här:

 • Rör ihop socker, mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver ordentligt.
 • Tillsätt smör och ägg i blandningen och rör väl.
 • Tillsätt kokande vatten och blanda noggrant.
 • Sätt smeten i en bakform med bakplåtspapper.
 • Grädda kakan 35 minuter i en vanlig ugn som är förvärmd till 175 °C.
 • Ta ut kakan och låt den svalna.
 • Dekorera kakan med glasyr och eventuellt strössel eller annan dekoration.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta