Ugn bäst i test - Bästa ugnarna enligt experterna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

SENAST UPPDATERAD: maj 12, 2023.
Ugn bäst i test - Bästa ugnarna enligt experterna

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

I den här artikeln tittar Konsumentmagasinet närmare på olika tester av ugnar där experter har granskat ett antal olika modeller för att bedöma vilka ugnar som är bäst och varför. Alla modeller i den här artikeln är vanliga inbyggnadsugnar som är gjorda för att vara en integrerad del av köket. Vi har även tagit med en enda ångugn, men även den är en inbyggnadsugn.

Vi går igenom olika tester för att kunna hjälpa dig hitta den ugn som passar bäst för dina behov. Vi har tittat närmare på undersökningar från Råd & Rön och  testsajten Testfakta. Om du vill läsa mer finns det en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till längst ner i artikeln.

De 5 bästa ugnarna i testguiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

AEG BEB230010M 

Konsumentmagasinet rekommenderar

Dagens bästa priser och erbjudanden på AEG BEB230010M :

Fördelar

 • Stor ugn som rymmer 71 liter
 • Multifunktionsugn med många funktioner
 • Många säkerhetsåtgärder
 • SurroundCookoch kylsystem
 • XL-bakplåt, AntiFingerPrint och EasyClean-emalj

AEG BEB230010M är en enkel och användarvänlig multifunktionsugn, och eftersom att modellen tillhör energiklass A har den även en låg energiförbrukning. Ugnen har dessutom ett ugnsutrymme på 71 liter, vilket innebär att man har tillräckligt med utrymme för att laga mat till stora middagar och många gäster.

Det här är en användarvänlig ugnsmodell med vridknappar, och med hjälp av dessa kan man välja en funktion som passar ingredienserna som ska in i ugnen. I ugnen sitter en belysning som inte bländar, och även om man har flera bakplåtar i ugnen samtidigt är det därför lätt att se hela ugnsutrymmet.

Recension: En detaljerad recension av AEG BEB230010M 

Extra stor bakplåt och användarvänliga ugnsstegar
Ugnsstegarna i AEG BEB230010M kallas för PerfectEntry, och utformningen av dessa gör det enkelt att sätta in bakplåtar i ugnen. Skenorna är nämligen placerade lite förskjutet från varandra, och detta gör att man kan låta plåten vila på själva skenorna. AEG BEB230010M har även en XL-bakplåt som är 20 % större än en standardplåt, och med denna kan man tillaga stora mängder mat på en gång.

Inbyggnadsugn med många funktioner
AEG BEB230010M är en inbyggnadsugn med många funktioner, och den har bland annat över- och undervärme, lågtemperaturstekning, grill och varmluft. Oavsett om man vill använda ugnen för att baka en tårta, tillaga en stek eller grilla en biff kan man alltså hitta helt rätt funktion på den här modellen.

Den här ugnen har ett SurroundCook-system som ger en jämn och exakt värme. Detta ger i sin tur ett jämnt och enhetligt resultat oavsett vad man gör för recept och vilka ingredienser man använder. Med fläkttekniken kan man tillaga flera rätter samtidigt, och eftersom att värmen är densamma på alla ställen i ugnen behöver man heller inte vrida eller vända på rätterna.

Enkel rengöring och flera säkerhetsåtgärder
Eftersom att AEG BEB230010M är belagd med en sorts metallyta kommer den för det mesta att se ren ut. Ugnen har även en AntiFingerPrint-beläggning, och det fastnar därför inga flottiga och smutsiga fingeravtryck på den. Den här ugnen är dock lätt att rengöra när det behövs, och man kan snabbt torka bort smuts från den släta ytan.

Eftersom ugnsluckan går att ta lös utan verktyg kan även den rengöras snabbt. Detta gör det dessutom enklare att rengöra ugnen invändigt, och då insidan av ugnen är gjord av en EasyClean-emalj är den också lätt att få ren.

Modellen AEG BEB230010M är även försedd med flera säkerhetsåtgärder. Den har nämligen ett aktivt kylsystem, barnspärr och IsoFront Plus. Eftersom att ugnen har en barnspärr kan den utan problem användas i hem med barn.

Ugnen kan alltså låsas så att det inte går att öppna luckan, och kylsystemet ser samtidigt till att utsidan av ugnsluckan är kall även om ugnen är igång. IsoFront Plus gör dessutom att utsidan av ugnen aldrig blir mer än 20 grader varm.

Bauknecht BAK3 NN8F IN1

Bästa ugn enligt tester
 • check Testvinnare hos Råd & Rön

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bauknecht BAK3 NN8F IN1:

Fördelar

 • Stor ugn som rymmer 71 liter
 • Användarvänlig ugn med enkla vridknappar
 • Restvärmeindikator
 • Modern och stilren design i rostfritt stål
 • Energiklass A

Bauknecht BAK3 NN8F IN1 har testats av Råd & Rön, som testar och bedömer olika produkter och gör testresultaten tillgängliga för konsumente Råd & Rön har genomfört en granskning av ugnar från olika märken och prisklasser för att komma fram till vilka ugnsmodeller som är bäst på marknaden. Bauknecht BAK3 NN8F IN1 ingick i deras undersökning och utsågs till testvinnare av experterna.

Recension: En detaljerad recension av Bauknecht BAK3 NN8F IN1

Många funktioner och låg energiförbrukning
Bauknecht BAK3 NN8F IN1 är en inbyggnadsugn med en mängd olika funktioner att experimentera med när man lagar mat. Ugnen tillhör energiklass A och har därmed en låg energiförbrukning. Den är dessutom användarvänlig och ger konsumenten möjlighet att ställa in alla funktioner med hjälp av två vridknappar.

Den här ugnsmodellen från Bauknecht har ett stort ugnsutrymme med en kapacitet på 71 liter. Man kan därför bjuda in gäster eller hålla i en middagsbjudning utan att behöva fundera över om maten får plats i ugnen eller inte.

Varmluft, grill och restvärmeindikator
Bauknecht BAK3 NN8F IN1 är känd för att värma upp snabbt, och med den här ugnsmodellen kan man därför komma igång med matlagningen på nolltid. Oavsett om man vill grilla en stek i ugnen, använda varmluft för att baka flera plåtar samtidigt eller använda över- eller undervärme kan man göra det med den här modellen.

Den här modellen har även en restvärmeindikator som visar hur varm ugnen är när man är färdig med matlagningen. Restvärmen går även att använda som en varmhållningsfunktion, och man kan därmed spara ännu mer energi.

Lättanvänd ugn med en stilren design
Bauknecht BAK3 NN8F IN1 är ett bra alternativ för dig som är ute efter en inbyggnadsugn med en stilren design. Den här ugnen är gjord av rostfritt stål och har ett enkelt utseende som både är klassiskt och modernt på samma gång. Modellen passar därför in i de flesta hem, oavsett köksinredning och design på övriga vitvaror.

Bauknecht BAK3 NN8F IN1 är en användarvänlig och lättanvänd ugn, och den har två vridknappar som används för att ställa in de olika funktionerna. Samtliga funktioner visas på knapparna, och det är därför enkelt att hitta exempelvis grillfunktionen eller varmluftsfunktionen.

Siemens HB672GBS1S

Bästa ugn med extrafunktioner
 • check Testvinnare hos Råd & Rön

Dagens bästa priser och erbjudanden på Siemens HB672GBS1S:

Fördelar

 • Stor ugn med en kapacitet på 71 liter
 • Åtta olika ugnsfunktioner
 • Pyrolysprogram för en snabb och enkel rengöring
 • Snabbuppvärmning
 • Miljövänlig ugn med eco-funktioner

Siemens HB672GBS1S har ett ugnsutrymme på hela 71 liter, vilket är perfekt för en större familj som behöver kunna laga mycket mat på en gång. Du måste dock även kontrollera om ugnen passar in i ditt kök, eftersom att det här är en inbyggnadsugn som ska integreras i köksinredningen.

Recension: En detaljerad recension av

Energieffektiv inbyggnadsugn med pyrolys
Ugnen är märkt med energiklass A+, vilket gör den perfekt för konsumenten som vill laga mat i en ugn som är skonsam mot såväl miljön som plånboken. Med sin rostfria design passar den här ugnen in i de flesta kök, och utseendet är klassiskt men samtidigt modernt.

Ugnen är dessutom enkel att rengöra tack vare det självrengörande pyrolys-systemet. Pyrolysprogrammet gör att det går både snabbt och enkelt att rengöra ugnen, och det enda användaren behöver göra är att starta programmet. Därefter bränner ugnen matrester, smuts och dylikt till aska vid extremt höga temperaturer, och när pyrolysprogrammet är färdigt behöver man bara torka bort askan med en trasa.

Åtta olika ugnsfunktioner
Siemens HB672GBS1S har åtta olika ugnsfunktioner, bland annat över- och undervärme, 4D-varmluft, pizzaläge samt grill. Det är enkelt att välja funktion på ugnens touch-panel, och den här modellen har även andra smarta funktioner, till exempel “softMove”. Denna funktion gör att ugnen alltid stängs lugnt och tyst, och du kommer alltså aldrig att råka smälla igen ugnsluckan för hårt.

ECO-läge och snabbuppvärmning
Den här ugnsmodellen är även extremt miljövänlig tack vare att Siemens har lagt in några oerhört miljövänliga program och funktioner. Ugnen har bland annat funktionen “varmluft eco”, för familjen som vill använda sig av varmluft utan att slösa för mycket energi. Den här funktionen förbrukar nämligen 30 % mindre energi än varmluftsfunktionen hos andra ugnar på marknaden.

Trots att energiförbrukningen är lägre fungerar ugnen optimalt, och maten blir fortfarande perfekt i slutändan. Siemens HB672GBS1S har även en snabbuppvärmningsfunktion som gör att ugnen kan nå 175 grader på ca 5 minuter. Denna funktion är därmed perfekt om man har bråttom och måste laga mat snabbt.

Läs även vårt test av Siemens kombiugnar om du vill kolla in fler modeller från Siemens.

Bosch HBG672BS1

Bästa ugn med stor kapacitet
 • check Testvinnare hos Råd & Rön

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch HBG672BS1:

Fördelar

 • Stor ugn med en kapacitet på 71 liter
 • Åtta olika ugnsfunktioner
 • Pyrolysprogram för en snabb och enkel rengöring
 • Energimärkning A+
 • AutoPilot-funktion
 • Softclose-funktion

Bosch HBG672BS1 är en stor inbyggnadsugn med en kapacitet på 71 liter. Den här modellen har alltså gott om utrymme för större mängder mat och passar därmed till familjer med flera barn. Kapaciteten är viktig för familjer som behöver en stor ugn med mycket utrymme, varför man alltid bör kontrollera just kapaciteten. Om man vill ha en inbyggnadsugn ska man även leta efter en ugn som får plats i köket. Både ugnar och köksinredning finns nämligen i olika storlekar, och det skulle ju vara förargligt om man köpte en ugn som sedan inte passar i köket.

Recension: En detaljerad recension av Bosch HBG672BS1

Snygg och energieffektiv inbyggnadsugn
Den här ugnen är utformad i rostfritt stål, vilket passar in perfekt hemma hos de allra flesta. Designen är dock inte bara snygg, utformningen utstrålar nämligen även kvalitet, komfort och enkelhet – vilka är de tre nyckelorden för den här inbyggnadsugnen från Bosch. Ugnen har dessutom energimärkningen A+ och är därför ett bra alternativ för familjen som vill hålla energiförbrukningen nere.

När man lagar mat kan man välja mellan totalt åtta olika funktioner, och med den här ugnen kan man därmed verkligen utvecklas i köket. Ugnen har många smarta funktioner, och oavsett om man vill använda varmluft, tina något eller baka pizza finns det specifika funktioner för detta.

Snabb och enkel rengöring
Bosch HBG672BS1 är en ugn som går snabbt att hålla ren och fin. Den har nämligen ett inbyggt pyrolysprogram, som är ett självrengörande program, och detta innebär att ugnen tar hand om rengöringen själv. Rengöringen kräver därmed inte särskilt mycket arbete från användaren, och när programmet är klart behöver man bara torka bort resterna med en trasa för att ugnen ska bli som ny igen. Ugnens SoftClose-funktion gör det dessutom omöjligt att smälla igen ugnsluckan för hårt av misstag. Funktionen ser nämligen till att ugnen alltid stängs lugnt och mjukt.

Enkel matlagning med AutoPilot
Det kan inte bli enklare att laga mat än med Bosch HBG672BS1. Den här ugnsmodellen har nämligen en AutoPilot-funktion som hjälper till med matlagningen när det behövs, och med den här funktionen tillagas maten i ugnen alltid perfekt. Det enda man behöver göra är att ställa in maten i ugnen, mata in vikten och välja ett av de många programmet. Därefter ska man bara vänta tills ugnen är klar med tillagningen, varpå man tar ut maten.

AEG BPB331021M

Bästa ugn med energiklass A+
 • check Toppbetyg hos Råd & Rön

Dagens bästa priser och erbjudanden på AEG BPB331021M:

Fördelar

 • Modern multifunktionsugn
 • Säker och barnvänlig
 • Två pyrolysprogram
 • Hot Air-system
 • Ugn med en kapacitet på 72 liter
 • Energimärkning A+

AEG BPB331021M är en ugn med energimärkningen A+, och därför behöver man inte oroa sig för varken miljön eller plånboken – den här modellen är bra för båda. Det här är en stor ugn med en kapacitet på 72 liter, och den är därmed tillräckligt stor för en större familj.

Ugnen har nämligen utrymme för att tillaga oerhört mycket mat på en gång, och maten räcker därmed till alla. När man är färdig med matlagningen är det alltid irriterande att även behöva tänka på rengöringen av ugnen. Detta är dock inte något problem hos AEG BPB331021M, eftersom att ugnen har två olika pyrolysprogram. Pyrolys är en typ av självrengöring som bränner fett och smuts till aska, som sedan enkelt kan torkas bort med en trasa efter att programmet är färdigt.

Recension: En detaljerad recension av AEG BPB331021M

Smarta funktioner
Den här ugnsmodellen har en mängd smarta funktioner för tillagning, och matlagningen kan därför inte bli mycket enklare. Ugnen ger en snabb överblick över matlagningens status, och på skärmen kan man till exempel se hur lång tid som återstår. Man kan även ställa in alarm och justera tiden om man tycker att maten behöver mer eller mindre tid i ugnen. AEG BPB331021M har dessutom ett extra värmeelement. Detta säkerställer att alla rätter tillagas perfekt och enhetligt, oavsett om det är en eller flera plåtar i ugnen samtidigt.

Säker och barnvänlig ugn
AEG BPB331021M är en barnvänlig ugn med ett stort fokus på säkerhet. Kontrollpanelen är till exempel försedd med en barnspärr för att barn inte ska kunna ändra inställningarna när spärren är aktiverad. Barnspärren låser även ugnen och gör att den inte går att starta, och när ugnen är igång går det heller inte att ändra något i den aktuella tillagningsfunktionen. Ugnen har även en IsoFront Top-lucka som alltid förblir sval, vilket innebär att man aldrig behöver oroa sig för att någon ska bränna sig på ugnsluckan. Säkerheten är alltså optimal hos den här ugnsmodellen.

Modern multifunktionsugn
Den här ugnsmodellen är otroligt modern och har en tidlös design som inte kan slå fel när du ska välja en ugn till ditt kök. AEG BPB331021M är en multifunktionsugn och varmluftsugn med många olika funktioner. Ugnen har till exempel ett system, Hot Air, som gör att varmluften förs runt i hela ugnen och tillagar maten på bästa sätt. Detta gör även att man kan sänka ugnens temperatur med 20 %, vilket gynnar både miljön och plånboken.

Tester och recensioner av ugnarna som används i artikeln

Expert- och testkällor

Råd & Rön

Råd & Rön är Sveriges konsumentråd och de har utfört tre olika tester av ugnar: ett med sju ångugnar, ett med sju inbyggnadsugnar och slutligen har de granskat 10 pyrolysugnar.

Du kan läsa mer om testen här, här och här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Testfakta.se

Testfakta är en testsajt som specialiserat sig på laboratorietester och utvärdering av konsumentprodukter. De har bland annat granskat sju olika varmluftsugnar och undersökt modellernas förmåga att både baka och stega samt deras självrengöring, energiförbrukning och helhetsintryck. Du kan läsa mer här.

Så här rengör du din ugn

Många använder ugnen nästan dagligen och den flitiga användningen kommer oundvikligen att smutsa ner ugnen. Rester av matos från både bröd, stekfett och pizza byggs upp och ugnen blir allt skitigare vid varje användning. Rekommendationen är därför att rengöra den ungefär en gång varannan månad.

Var försiktig med kemikalier

Olika sorters ugnar kräver olika rengöringsmetoder och vissa väljer att förlita sig på kraftiga medel när de rengör ugnen. Den norska tidningen Dn.no berättar att medlet ofta är specialtillverkat ugnsrengöringsmedel med ett pH-värde som avviker en del från det neutrala värdet 7. Det finns mycket kemikalier i ugnsrengöringsmedlet men det ger trots allt ett bra resultat – även på en mycket smutsig ugn.

Man ska heller inte använda någon värme tillsamman med dessa medel eftersom de är tillräckligt kraftiga som de är. Nackdelen är dock att man behöver skyddsutrustning och en god ventilation när man använder sig av kemikalierna. Det innebär att man ska ha handskar, skyddsglasögon och gärna ett munskydd samt vädra ordentligt medan man rengör ugnen.

Rengör ugnen med naturliga metoder

Det finns emellertid alternativ till de kraftiga kemikalierna och här nedanför har vi samlat allt du behöver veta för att kunna rengöra din ugn på ett mer naturligt sätt. Informationen har vi baserat på råd från den danska bostadssajten Bolius.dk.

Ugn med vanlig emalj

Om du har en ugn med helt vanlig emalj kan du börja med att försiktigt skrapa bort fett från ugnsrutan med ett rakblad och ta ut gallren. Smörj sedan in ugnens sidor med fast brunsåpa. Kom ihåg att använda handskar när du gör detta eftersom såpan har ett högt pH-värde och använd gärna en gammal diskborste för att komma åt överallt. Ställ sedan in en bakform med lite vatten i ugnen och låt den stå över natten. Dagen efter får du enkelt bort all smuts genom att skrubba ugnen med en skurborste och kom sedan ihåg att tvätta efteråt med varmt vatten och slutligen torka ordentligt med en torr trasa.

Glasrutan

Var försiktig med glasrutan, den tål varken slag eller slipande rengöringsmedel. Börja istället med att skrapa bort den värsta smutsen med ett rakblad och ta gärna lös glasrutan om det går. Lägg sedan en trasa med vanligt handdiskmedel på glaset och låt den ligga i 30 minuter så att smutsen löses upp. Efter en halvtimme behöver du bara torka av glaset med en fuktig trasa för att få glaset rent.

Galler

Den norska public service-leverantören NRK.no skriver att man oftast bara behöver lägga gallren i blöt i en diskbalja med såpvatten eller köra dem en sväng i diskmaskinen. Om man har en ugn med galler som inte kan tas ut kan man tvätta dem med en svamp med såpvatten och eventuellt gnugga dem med stålull.

Om man kan ta lös gallren och såpvattnet inte är tillräckligt skriver danska Politiken.dk att man kan få bort den envisa smutsen genom att blötlägga gallren över natten i en blandning av vatten, rengöringsmedel och lite ammoniak. Kom dock ihåg att du måste vädra ordentligt när du använder så kraftiga medel som ammoniak.

Fläkt i varmluftsugn

Om man har en varmluftsugn finns det även en fläkt som ska rengöras. Det står i bruksanvisningen hur du tar lös den. Kom ihåg att stänga av huvudströmbrytaren innan du monterar bort fläkten och sedan ska den bara rengöras med vanligt handdiskmedel.

Ugn med grov emalj – självrengörande ugn

Till skillnad från de vanliga ugnarna med slät emalj har vissa ugnar en grövre emalj. Ugnar med grov emalj är ofta självrengörande vid höga temperaturer och tål varken ugnsrengöringsmedel eller brunsåpa. Börja därför med att avlägsna överflödig smuts med en träspatel och smörj sedan in ugnens sidor med en kraftig blandning av vatten och diskmedel som du låter sitta i en timma. Efter en timma ska du skrubba ugnens sidor med en diskborste och sedan tvätta efteråt med varmt vatten. Starta till sist ugnens självrengöringsprogram som tar bort resten av smutsen.

Pyrolys

Ett av de vanligaste självrengöringsprogrammen kallas för pyrolys och med det behöver du bara starta pyrolysprogrammet för att ugnen ska sköta rengöringsarbetet själv. Pyrolysprogrammet värmer upp ugnen till mycket höga temperaturer på upp till 500 grader. Det kan uppstå otrevliga lukter under processen och det kan därför vara klokt att vädra medan programmet körs.

Hur länge programmet tar varierar men ofta får man räkna med några timmar och på grund av den höga temperaturen bör man inte lämna hemmet medan pyrolysen arbetar. När programmet körs bränns smutsen till aska och det enda du behöver göra efter att programmet är färdigt är att torka bort askan med en trasa.

Vissa ugnar har istället ett självrengöringsprogram som kallas för katalys. Principen är ungefär densamma men det blir inte i närheten lika varmt och kräver därför även mer manuellt arbete.

Vad är pyrolys?

Pyrolys är en termisk process samt en typ av självrengörande program som idag finns i många ugnar. Pyrolys är mest känt inom den kemiska industrin men finns idag även i inbyggnadsugnar som man har hemma i köket. En pyrolysugn är bra för alla som inte vill lägga någon tid på rengöring av ugnen, eftersom rengöringen sköter sig själv med detta program. Att rengöra en ugn kan vara otroligt krävande, och en ugn med pyrolys är därför den perfekta lösningen.

Hur länge tar pyrolysprogrammet?

Hur lång tid pyrolysprogrammet tar beror på vilken ugn man har hemma. Vissa program tar precis över en timme, medan andra kan ta upp till tre timmar. Pyrolysprogram är i regel effektivare ju längre tid de tar, och det blir därmed bara lättare för användaren när det är dags att torka bort askan efter programmet om det tar längre tid.

Så här fungerar ett pyrolysprogram

Under ett pyrolysprogram värms ugnen upp till en mycket hög temperatur – upp till 500 grader – och man ska därför inte öppna ugnen när programmet är igång. Vissa ugnar har även en säkerhetsfunktion som gör det omöjligt att öppna luckan medan pyrolysprogrammet körs. Dessa höga temperaturer är nödvändiga för att ugnen ska kunna bränna bort all smuts och fett. I den här processen blir fettet och smutsen till aska, som man sedan snabbt och enkelt kan torka bort med en trasa när programmet är färdigt.  Därefter kommer ugnen återigen att vara ren och fin.

Tänk på detta

Om du tycker om pyrolysprogrammet bör du tänka på att det ofta märks på elräkningen. Programmet kräver nämligen otroligt mycket energi, och det blir en stor skillnad på energiförbrukningen med och utan pyrolysprogrammet.

Utöver den höga energiförbrukningen bör du även veta att man inte ska starta pyrolysprogrammet och sedan åka hemifrån. På grund av de höga temperaturerna är det helt enkelt säkrast att vara hemma under tiden som programmet är igång. Om du inte har en ugn av mycket hög kvalitet kan det även komma ut olika lukter och rök från ugnen, varför du helst inte ska befinna dig i samma rum under rengöringsprocessen.

Du bör dessutom vädra hemma när du använder pyrolysprogrammet, eftersom att det även kan utsöndra formaldehyd och andra hälsoskadliga partiklar. Du bör heller inte låta barn och djur komma för nära ugnen. Bakplåtar och galler samt andra ugnstillbehör ska tas ut ur ugnen innan du startar programmet om de inte tål pyrolysen. Tagit bort information om pris och bara lämnat den faktiska förbrukningen istället.

Välj den mest energieffektiva ugnen

Många använder ugnen var och varannan dag, vilket snabbt kan ge en väldigt hög energiförbrukning. Vi berättar därför här nedanför vad du ska leta efter när du ska köpa en ny ugn och även vad du själv kan göra i köket för att spara energi.

Välj en grön modell

När man ska köpa en ny ugn är det bra att titta efter ugnens energimärkning. Energimärkningen är obligatoriskt och gäller för alla sorters vitvaror, glödlampor, tv och luftkonditionering.

Danska Sparenergi.dk skriver att energimärkningen berättar hur miljövänlig modellen är och hur hög eller låg energiförbrukning ugnen har. Detta gäller både för gasugnar och elektriska ugnar.
På märket anges hur mycket ström ugnen använder per år, vilket klassificeras på en skala som går från A+++ i toppen till D som är sämst.

För att göra det extra tydligt är de bästa klasserna gröna, där mörkare grönt är bäst, mellanklasserna är gula och de sämsta klasserna är röda.

Stor skillnad för användarens plånbok

Rekommendationen är att välja en ugn som åtminstone är i energiklass A men den får gärna vara bättre då det även finns pengar att spara. En ugn på 65 liter i energiklass B förbrukar till exempel 1,09 kWh/användning medan en ugn i samma storlek i energiklass A++ förbrukar 0,51 kWh/användning. Grovt räknat drar alltså ugnen i klass B dubbelt så mycket ström som den i klass A++, vilket även innebär en dubbel elkostnad.

Använd ugnens värme bättre

Sparenergi.dk skriver att det finns mycket man själv kan göra med ugnen i köket för att ta vara på energin bättre och på så vis även spara pengar. Man kan till exempel utnyttja ugnens kapacitet till fullo genom att baka eller steka flera rätter samtidigt, vilket sparar in ca 60 % av energiförbrukningen. Den här metoden är särskilt användbar om man har en ugn med varmluft eftersom att varmluften gör att hela ugnen håller samma temperatur.

Ta även vara på för- och eftervärmen. Ställ in rätten i en kall ugn och stäng av ugnen när den bestämda tiden har gått. Låt sedan maten stå kvar i ugnen i ytterligare 5-10 minuter så att den tillagas färdigt i eftervärmen som inte slipper ut om du håller luckan stängd. Detta sparar ca 10-25 % av energiförbrukningen.

Varmluftsfunktionen i sig kan också spara pengar. Förutom att man kan tillaga flera rätter samtidigt ska temperaturen nämligen sänkas med ca 20 % jämfört med konventionell ugnsvärme.

Goda recept på ugnsrätter

Med en ugn kan man göra en mängd olika rätter och vara kreativ i matlagningen, och här har vi därför samlat några av de bästa och godaste recepten som tillagas i ugnen. Dessa kan du bjuda hela familjen på.

Ugnsbakad pasta

Portioner: 2
Förberedelse: 15 minuter
Tillagning: 45 minuter

Ingredienser:
– 200 gram pasta
– 2 msk olivolja
– 1 medelstor lök, hackad
– 1 msk hackad vitlök
– 1 paprika
– ½ paket champinjoner
– 200 gram spenat
– 1 medelstor aubergine
– ½ burk oliver
– 1-2 gröna chilifrukter, hackade
– 140 gram tomatpuré
– 500 gram riven ost
– 200 gram grädde
– Ströbröd
– 150 gram smör

Gör så här:

 • Koka pastan i saltat vatten ca 9-11 minuter.
 • Häll bort vattnet och sätt pastan i en skål.
 • Hetta upp lite olivolja i en stekpanna.
 • Tillsätt lök, vitlök samt chili och stek i 2 minuter.
 • Tillsätt paprika och aubergine och stek i ytterligare 2 minuter. Tillsätt sedan svamp, oliver och spenat.
 • Låt detta steka i 5 minuter. Häll sedan i tomatpuré och grädde.
 • Smaka av med kryddor. Ta av stekpannan från värmen och blanda ihop med pastan.
 • Blanda i hälften av osten och häll blandningen i en smord ugnsform.
 • Sätt resten av osten samt ströbröd ovanpå blandningen.
 • Tillsätt smör högst upp och baka i ugnen i 20 minuter på 160-180 grader.

Gratinerad Paneer Samosa

Förberedelse: 10 minuter
Tillagning: 25 minuter

Ingredienser:
– 6-7 ark filodeg (deg till samosa)
– 250 gram paneer
– 200-250 gram ärtor
– 100 gram lök
– 1 tsk ingefära och vitlökspasta
– ½ tsk Chilipulver
– Salt

Gör så här:

 • Blanda smulad paneer med hackad lök, ärtor, ingefära och vitlökspasta, rött chilipulver och salt.
 • Knåda blandningen så att allt binds samman.
 • Gör koner av filodeg och fyll dessa med blandningen.
 • Smörj en plåt och lägg degknytena på den.
 • Gratinera dem 30 minuter på 250-300 grader.
 • Håll koll på samosorna under tillagningen och vänd dem om det behövs.

Ugnsstekt kycklingbröst

Förberedelse: 5 minuter
Tillagning: 18 minuter
Portioner: 4

Ingredienser:
– 4 kycklingbröstfiléer
– 2 tsk olivolja
– 1 ½ tsk brunt socker
– 1 tsk paprikapulver
– 1 tsk torkad oregano eller timjan
– ¼ tsk vitlökspulver
– ½ tsk salt och peppar

Valfritt:
– Finhackad persilja

Gör så här:

 • Förvärm ugnen till 220 grader.
 • Banka ut kycklingfiléerna med en köttklubba tills de inte är tjockare än ca 1,5 cm.
 • Blanda ihop kryddorna.
 • Sätt bakplåtspapper på en plåt och lägg kycklingen på plåten. Häll 1 tsk olivolja över kycklingen, gnid in oljan och strö över hälften av kryddorna.
 • Vänd kycklingbitarna. Häll återigen 1 tsk olja över filéerna och gnid in den även på denna sida. Strö sedan över resten av kryddorna.
 • Stek i ugnen i 18 minuter eller tills ytan är gyllenbrun.
 • Ta ut kycklingen ur ugnen och lägg upp den på ett serveringsfat.
 • Vänta 3-5 minuter innan servering.
 • Toppa eventuellt med hackad persilja.

Lax i ugn

Ingredienser:
– 400-1300 gram lax (beroende på hur många portioner du vill göra)
– Olivolja
– Salt
– Peppar
-Citronskivor

Gör så här:

 • Förvärm ugnen till 220 grader.
 • Torka av laxen och lägg den med skinnet nedåt på en plåt eller ett ugnsgaller med bakplåtspapper på.
 • Gnid in laxen med olja, salt och peppar. Hela ytan av laxen ska vara täckt med olja, och sedan kan du krydda den med salt och peppar efter smak. Sätt in laxen i mitten av ugnen.
 • Stek i 4-6 minuter. Stektiden beror på hur tjock laxen är på den tjockaste delen av filén.
 • Laxen är färdig när den faller isär lätt. Detta kan du kontrollera med en gaffel.
 • Servera laxen på en gång.

Cookies med chokladknappar och mandlar

Portioner: 4
Förberedelse: 5 minuter
Tillagning: 30 minuter

Ingredienser:
– 2 ägg
– 200-250 gram brunt socker
– 250 g smör
– 400 gram vetemjöl
– 2 msk malen kanel
– 150 gram chokladknappar
– 1 msk bakpulver
– 50 gram mandlar

Gör så här:

 • Vispa smör och socker lätt och luftigt.
 • Tillsätt äggen och blanda väl.
 • Tillsätt bakpulver och mjöl, och blanda tills degen har rätt konsistens.
 • Tillsätt sedan chokladknappar, mandlar, kanel och en nypa salt.
 • Låt stå i kylen i 10-15 minuter.
 • Gör små bollar av degen.
 • Baka kakorna i ugnen 12-14 minuter på 170 grader.

Creme Brulee

Portioner: 4

Ingredienser:
– 4 äggulor
– 1 dl eller 85 gram socker
– ½ vaniljstång – fröna
– 2,5 dl vispgrädde
– 1 dl helmjölk
– 1 msk socker

Gör så här:

 • Rör försiktigt ihop äggulor, fröna från vaniljstången och socker.
 • Tillsätt sedan grädde och helmjölk i blandningen.
 • Sila smeten och fördela den i fyra ugnssäkra skålar.
 • Placera skålarna på ett galler eller en bakplåt och ställ in dem i ugnen.
 • Creme bruleen behöver ungefär 50 minuter i 125 grader i en vanlig ugn.
 • Låt därefter skålarna stå i kylskåpet ca tre timmar.
 • Innan servering kan du strö lite socker på desserten och bränna det med en gasbrännare.
 • Servera och njut av en god efterrätt.

Chokladkaka

Portioner: Ca 20 bitar

Ingredienser:
– 350 gram eller 4 dl socker
– 175 gram eller 3 dl vetemjöl
– 4 msk kakao
– 3 tsk vaniljsocker
– 3 tsk bakpulver
– 250 gram smält smör
– 3 ägg
– 2 dl kokande vatten

Ingredienser till glasyr:
– 200 gram eller 4 dl florsocker
– Ca. 3 msk vatten

Valfritt:
– Strössel eller annan dekoration att sätta på kakorna.

Gör så här:

 • Rör ihop socker, mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver ordentligt.
 • Tillsätt smör och ägg i blandningen och rör väl.
 • Tillsätt sedan kokande vatten och blanda noggrant.
 • Sätt smeten i en bakform med bakplåtspapper.
 • Grädda kakan 35 minuter i en vanlig ugn som är förvärmd till 175 grader.
 • Ta ut kakan och låt den svalna.
 • Dekorera kakan med glasyr och eventuellt strössel eller annan dekoration.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Electrolux EOB100X

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta