Ugn test – Hitta de bästa ugnarna – Bäst i Test guide

0

I den här artikeln tittar Konsumentmagasinet närmare på olika tester av ugnar där experter har granskat ett antal olika modeller för att kunna bedöma vilka som är bäst och varför.

Alla modeller i den här artikeln är vanliga inbyggnadsugnar som är gjorda för att vara en integrerad del av köket. Vi har även tagit med en enda ångugn, men även den är en inbyggnadsugn.

Vi går igenom olika tester för att kunna hjälpa dig hitta den ugn som passar bäst till dina behov. Vi har tittat närmare på undersökningar från Råd & Rön och den danska motsvarigheten konsumentrådet Tænk samt testsajten Testfakta.

Om du vill läsa mer finns det en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till längst ner i artikeln.

I den här artikeln får du:
🔸 Överblick över de bästa ugnarna
🔸 Tips på hur du rengör ugnen så bra som möjligt
🔸 Guide till att välja den mest energieffektiva ugnen
🔸 Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden


Bosch HBA63B152S

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk

Bosch HBA63B152S

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
6 063,00 Kr. 0,00 Kr. 6 063,00 Kr. Läs mer
8 727,00 Kr. 0,00 Kr. 8 727,00 Kr. Läs mer

 

Det danska konsumentrådet har testat 17 olika inbyggnadsugnar, bland annat modellen Bosch HBA63B152S som imponerar så mycket på experterna att de utnämner den till testvinnare. Den här modellen passar särskilt bra till familjen som både vill ha en snygg design, många ugnsfunktioner och en enkel rengöring.

Snygg inbyggnadsugn

Bosch HBA63B152S är en inbyggnadsugn, vilket innebär att den ska integreras med resten av köket. För att passa bra in i ett stilrent kök har Bosch HBA63B152S en design i rostfritt stål som kommer att se bra ut i köket och den röda färgen på displayen ger ett individuellt utseende. Den här ugnen har ett ugnsutrymme på 63 liter och passar därför även till en stor familj.

Många möjligheter

Bosch HBA63B152S är en mångsidig ugn med hela sex olika ugnsfunktioner. Den är bland annat utrustad med varmluft som ser till att värmen fördelas jämnt i ugnen. Om man behöver värma upp ugnen snabbt har den även en inbyggd funktion för snabbuppvärmning och ugnen har ett temperaturspann som går från 50 till 300 grader, vilket gör det möjligt att tillaga rätter som kräver mycket höga temperaturer. Trots de höga temperaturerna blir dock utsidan aldrig så varm att man kan bränna sig. Vid 180 grader är ugnsluckan till exempel inte mer än 30 grader och du kan därmed utan problem ha med barnen i köket. Ugnen har dessutom både en elektronisk barnspärr och en mekanisk barnspärr på luckan.

Lätt att rengöra

Man tänkt på enkelheten med Bosch HBA63B152S som därmed är en mycket användarvänlig modell. Det finns även möjlighet att montera teleskopskenor som gör det lättare att sätta in och ta ut tunga formar ur ugnen. En av de mest moderna funktionerna hos Bosch HBA63B152S är pyrolysrengöringen. Pyrolysfunktionen sköter själv rengöringen genom att bränna bort smuts vid mycket höga temperaturer på ca 500 grader och efter att programmet är färdigt behöver man bara torka efter med en trasa.

Eftersom att Bosch HBA63B152S är en inbyggnadsugn är det mycket viktigt att lägga märke till måtten. Bosch HBA63B152S har ett inbyggnadsmått på 60 cm (h) x 56 cm (b) x 55 cm (d).

Utvalda fördelar med Bosch HBA63B152S:

🔵 Stort ugnsutrymme med en kapacitet på 63 liter
🔵 Sex olika ugnsfunktioner inklusive varmluft
🔵 Möjlighet till snabbuppvärmning
🔵 Barnsäker modell
🔵 Med pyrolysfunktion som sköter rengöringen

Här kan du se en kort presentation av Bosch HBA63B152S:


Electrolux EOB100X

✅ Testvinnare hos Råd & Rön
Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Electrolux EOB100X

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 195,00 Kr. 0,00 Kr. 3 195,00 Kr. Läs mer
3 290,00 Kr. 0,00 Kr. 3 290,00 Kr. Läs mer
3 990,00 Kr. 0,00 Kr. 3 990,00 Kr. Läs mer

 

Electrolux EOB100X har testats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk tillsammans med ett antal andra ugnar och den klarar sig så bra att den hamnar i toppen av båda granskningarna. Electrolux EOB100X är en inbyggnadsugn med en snygg design i rostfritt stål som passar det stora hushållet där man även är mån om sin ekonomi.

Stor och billig modell

Electrolux EOB100X tillhör den billigare änden av prisskalan men den håller fortfarande en hög kvalitet och har många funktioner. Något som är anmärkningsvärt med Electrolux EOB100X är storleken på ugnsutrymmet som har en kapacitet på hela 72 liter. Detta betyder att ugnen passar bra hos stora familjer eller hos dig som ofta har gäster. Modellen är som sagt en inbyggnadsugn som ska integreras med resten av köket, och trots att ugnsutrymmet är stort behöver Electrolux EOB100X inte mer utrymme i köket än andra inbyggnadsugnar.

Många användningsområden

Electrolux EOB100X har många funktioner när det kommer till bakning och stekning. Modellen är bland annat utrustad med över-/undervärme, varmluft, lågtemperaturstekning, intervallgrill och grill. Varmluft ger en jämn temperatur, lågtemperaturstekningen är bra för att tillaga kött och grillfunktionen ger en krispig yta. Modellen kommer med användarvänliga vridknappar och med AntiFingerPrint slipper man flottiga fingeravtryck på ugnens ytor.

Skapad med omtanke för konsumenten

För att Electrolux EOB100X ska vara ännu enklare att använda kan man flytta värmeelementet i taket av ugnen när det ska rengöras. Ugnsluckan kan även tas isär utan verktyg och glasen kan tas lös var för sig. Man kan även ta lös hela ugnsluckan för att göra rengöringen ännu lättare. Man har även tänkt på säkerheten med Electrolux EOB100X. Så fort ugnen startas startar även det aktiva kylsystemet som ser till att ugnen inte blir för varm på utsidan samtidigt som det håller de elektriska komponenterna svala. Ugnen har dessutom en barnspärr på luckan som gör att du lugnt kan ha med dig barnen i köket.

Eftersom Electrolux EOB100X är en inbyggnadsugn är det viktigt att lägga märke till måtten. Electrolux EOB100X har ett inbyggnadsmått på 60 cm (h) x 56 cm (b) x 55 cm (d).

Utvalda fördelar med Electrolux EOB100X:

🔵 Billig modell
🔵 Kapacitet på 72 liter
🔵 Möjlighet till bland annat varmluft, över-/undervärme och grill
🔵 AntiFingerPrint skyddar mot flottiga fingeravtryck
🔵 Aktivt kylsystem håller ytorna på ugnen svala

Här kan du se en kort presentation av Electrolux EOB100X:


Electrolux EOB100W

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Electrolux EOB100W indbygningsovn

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 449,00 Kr. 0,00 Kr. 3 449,00 Kr. Läs mer
3 449,00 Kr. 0,00 Kr. 3 449,00 Kr. Läs mer
3 449,00 Kr. 0,00 Kr. 3 449,00 Kr. Läs mer

 

Electrolux EOB100W är en systermodell till Electrolux EOB100X som kommer i vitt istället för rostfritt stål. Den här modellen har också provats av det danska konsumentrådet Tænk och den placeras tillsammans med “systern” bland de bästa i testet. Electrolux EOB100W är en vit inbyggnadsugn som passar in i ljusa kök.

Kapacitet på 72 liter

Electrolux EOB100W är en av de vanliga ugnarna som har absolut störst ugnsutrymme med en kapacitet på 72 liter. Storleken gör att man antingen kan tillaga mycket stora maträtter eller köra flera plåtar åt gången. Electrolux EOB100W är därmed ett bra val för stora familjer med fem eller fler medlemmar och som en extra bonus tillhör modellen de billigare ugnarna på marknaden.

Hög kvalitet

Electrolux EOB100W är en kvalitetsugn som klarar av många olika uppgifter. Den har både över-/undervärme, varmluft, lågtemperaturstekning, intervallgrill samt grill och det finns därmed en funktion som passar varje typ av rätt. Varmluften är särskilt välgjord med det unika UltraFanPlus-varmluftssystemet som ser till att fördela värmen helt jämnt. Varmluft är väldigt bra om man till exempel bakar småkakor i flera lager. Electrolux EOB100W är dessutom lätt att använda och ställa in med enkla och välfungerande vridknappar.

Lätt att rengöra

Ett stort ugnsutrymme samlar också stora mängder smuts och Electrolux EOB100W har ingen självrengöringsfunktion. Den är däremot enkel att rengöra manuellt, vilket till stor del beror på det flyttbara värmeelementet i taket av ugnen som kan monteras lös helt utan verktyg. Det aktiva kylsystemet håller dessutom en låg temperatur på utsidan av ugnen när den är igång, vilket gör att varken barn eller djur riskerar att bränna sig. För att vara ännu säkrare har modellen även en barnspärr på luckan som öppnas igen genom att trycka in spärren med en hand medan man öppnar luckan med den andra.

Electrolux EOB100W är som sagt en inbyggnadsugn och man måste därför vara uppmärksam på måtten. Electrolux EOB100W har ett inbyggnadsmått på 60 cm (h) x 56 cm (b) x 55 cm (d).

Utvalda fördelar med Electrolux EOB100W:

🔵 Kapacitet på 72 liter
🔵 Varmluft och flera andra funktioner
🔵 UltraFanPlus-varmluftsystem ger en jämn temperatur
🔵 Löstagbar lucka bidrar till en enkel rengöring
🔵 Aktivt kylsystem som håller ytan sval


Bosch HBN201E2S

Toppbetyg hos Råd & Rön

Bosch HBN201E2S pyrolyse

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 091,00 Kr. 0,00 Kr. 4 091,00 Kr. Läs mer
4 499,00 Kr. 0,00 Kr. 4 499,00 Kr. Läs mer
4 499,00 Kr. 0,00 Kr. 4 499,00 Kr. Läs mer
4 499,00 Kr. 0,00 Kr. 4 499,00 Kr. Läs mer

 

Råd & Rön har provat sju olika inbyggnadsugnar och bland dessa fanns modellen Bosch HBN201E2S som får toppbetyg av experterna för sina många bra egenskaper. Bosch HBN201E2S är en ugn som är ett bra val om man föredrar en enkel ugn utan så många “smarta” funktioner.

Fyra funktioner för användning i vardagen

Bosch HBN201E2S är inte en ugn som har mängder av valmöjligheter. Modellen har fyra funktioner: varmluftsgrill, vanlig varmluft, variogrill och över-/undervärme. Dessa funktioner är dock fullt tillräckliga i vardagen eftersom att man ändå oftast använder över-/undervärme eller varmluft. Bosch HBN201E2S har ett stort ugnsutrymme med en kapacitet på 66 liter och modellen passar därför till en medelstor till stor familj.

Bra temperaturspann

Bosch HBN201E2S är en bra vardagsugn som kan tillaga rätter på mellan 50 och 270 grader. Vissa ugnar blir varmare men det är väldigt sällan man behöver temperaturer på över 270 grader. Bosch HBN201E2S är dessutom tydlig utifrån och man ställer enkelt in ugnen med två runda vridknappar. På insidan har modellen en välfungerande lampa i taket av ugnen som lyser upp maten bra, vilket är väldigt hjälpsamt när man ska kika om maten är färdig.

Snäll mot plånboken

Även den ekonomiska och miljömedvetna konsumenten kommer att tycka om den här modellen. Den är både billig och befinner sig i energiklass A som hör till toppskiktet och placerar sig precis under A+, A++ och A+++. En ugn i en bra energiklass är en besparing för både konsumenten och miljön och rekommendationen är därför att skaffa en så “grön” ugn som möjligt. Bosch HBN201E2S tillhör även de säkrare modellerna som både har en kylfläkt och en mekanisk barnspärr på luckan.

Bosch HBN201E2S är en inbyggnadsugn i rostfritt stål och måtten är mycket viktiga när ugnen ska integreras i kökets design. Bosch HBN201E2S har ett inbyggnadsmått på 58 cm (h) x 56 cm (b) x 55 cm (d).

Utvalda fördelar med Bosch HBN201E2S:

🔵
Enkel ugn
🔵 Fyra ugnsfunktioner inklusive varmluft och över-/undervärme
🔵 Kapacitet på 66 liter
🔵 Energiklass A
🔵 Säker modell med kylfläkt och barnspärr

Här kan du se en kort presentation av Bosch HBN201E2S:


Siemens HB63AB512S

Testvinnare hos Råd & Rön

Siemens HB63AB512S pyrolyse

 

Råd & Rön har tagit med Siemens HB63AB512S i sitt test av inbyggnadsugnar och experterna tyckte så bra om modellen att den korades till testvinnare. Siemens HB63AB512S är en bra och robust ugn som kan glädja både den experimentella och den traditionella hemmakocken med ett stort antal funktioner.

Sex ugnsfunktioner

Siemens HB63AB512S tillhör de ugnar som kan göra väldigt mycket, vilket är en fördel både om man redan gillar att prova på nya saker och om man kanske vill börja med det. Siemens HB63AB512S har sex olika ugnsfunktioner: över-/undervärme, undervärme, varmluft, eko-varmluft, variogrill och varmluftsgrill. De flesta använder över-/undervärme och varmluft men det kan vara bra att använda enbart undervärme när man bakar kakor eller tårtor för att undvika att de bränns ovanpå, och grillfunktionen är mycket bra för eftergratinering som ger en spröd yta.

Snygg modell

Siemens HB63AB512S förgyller varje kök med sin design i rostfritt stål och den röda displayfärgen utgör en fin kontrast till det grå. Modellen har ett brett temperaturspann som sträcker sig från 50 till 300 grader men tack vare kylfläkten blir ugnen ändå aldrig varm på utsidan. Om det skulle behövas har Siemens HB63AB512S även en snabbuppvärmningsfunktion som snabbt värmer upp ugnen till den valda temperaturen. För att underlätta användningen är modellen försedd med teleskopskenor som gör det lättare att sätta in och ta ut tunga formar utan att bränna sig eller tappa något.

Pyrolys sköter rengöringen

Siemens HB63AB512S har en inbyggd pyrolysfunktion som klarar av rengöringen genom att bränna bort smuts vid mycket höga temperaturer. Det enda du behöver göra själv är att köra programmet och torka ur ugnen med en trasa efteråt.

Siemens HB63AB512S är en inbyggnadsugn och det är därför viktigt att vara noggrann med måtten. Siemens HB63AB512S har ett inbyggnadsmått på 60 cm (h) x 56 cm (b) x 55 cm (d).

Observera att den exakta testvinnaren Siemens HB63AB512S har utgått ur produktion och tillverkaren har ersatt den med Siemens HB63AB522S som är en ny och förbättrad version av samma modell. Vi har av denna anledning uppdaterat vår prisjämförelse så att den visar priser för Siemens HB63AB522S.

Utvalda fördelar med Siemens HB63AB512S:

🔵 Sex ugnsfunktioner
🔵 Kylfläkt håller modellen sval och säker
🔵 Med snabbuppvärmningsfunktion
🔵 Kan utrustas med teleskopskenor
🔵 Pyrolysfunktion sköter rengöringen

Här kan du se en kort presentation av Siemens HB63AB512S:


Electrolux EOP601X

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Electrolux EOP601X

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
6 090,00 Kr. 0,00 Kr. 6 090,00 Kr. Läs mer
6 090,00 Kr. 0,00 Kr. 6 090,00 Kr. Läs mer
6 460,00 Kr. 0,00 Kr. 6 460,00 Kr. Läs mer

 

Electrolux EOP601X ingick i det danska konsumentrådet Tænks test av 17 olika inbyggnadsugnar. Modellen imponerar på experterna och slutar med toppbetyg i undersökningen.

Electrolux EOP601X är nämligen också en robust kvalitetsugn som har en kapacitet på 72 liter och passar till en familj på fem eller fler medlemmar. Den förenklar även rengöringen avsevärt med en inbyggd pyrolysfunktion.

Många funktioner

Vad som verkligen är anmärkningsvärt med Electrolux EOP601X är dess många funktioner. Den har både de vanliga över-/undervärme, varmluft och grill men även fuktig varmluft (som sparar energi när man bakar torra bakverk), pizza-funktion (ger en spröd botten), kött (skonsam stekning) samt en varmhållningsfunktion som gör att maten inte blir kall. Ugnen är dessutom försedd med en upptiningsfunktion som tinar upp frysta matvaror.

Överskådlig ugn

Electrolux EOP601X är gjord för att vara användarvänlig och modellen har därför en elektronisk klocka som både visar tiden, har en timer och automatisk start-stopp. Om du är osäker på vilken temperatur som är lämplig använder sig ugnen av sin intelligens och kommer med ett automatiskt temperaturförslag som visar den mest optimala temperaturen i förhållande till det valda programmet. Modellen kommer även med en stektermometer som garanterar vällagade rätter varje gång. Stektermometern har dessutom en funktion för automatisk avstängning som stänger av ugnen när den inställda kärntemperaturen är uppnådd. Ugnen stängs även av automatiskt efter en förutbestämd tid om du själv glömmer bort att stänga av den.

Två typer av pyrolys

Electrolux EOP601X sköter rengöringen åt dig med pyrolysfunktionen och modellen har faktiskt två pyrolysprogram med olika nivåer: ett intensivt och ett långt program. Man kan även välja om man vill ha en påminnelse när det är dags att rengöra ugnen.

Electrolux EOP601X är en snygg ugn med en design i rostfritt stål och för att utseendet ska vara extra stilrent har modellen även popout-knappar som kan tryckas in så att de inte stör den släta designen.

Electrolux EOP601X är en inbyggnadsugn, så kom ihåg att kontrollera måtten noggrant. Electrolux EOP601X har ett inbyggnadsmått på 60 cm (h) x 56 cm (b) x 55 cm (d).

Utvalda fördelar med Electrolux EOP601X:

🔵 Kapacitet på 72 liter
🔵 Nio ugnsfunktioner inklusive specialfunktioner för pizza, kött och varmhållning
🔵 Intelligent modell som kommer med temperaturförslag
🔵 Inklusive stektermometer med automatisk avstängning
🔵 Två pyrolysprogram för rengöring

Här kan du se en kort presentation av Electrolux EOP601X:


Electrolux EOC5641AOX

Toppbetyg hos Råd & Rön

Electrolux EOC5641AOX

 

Electrolux EOC5641AOX är ännu en gedigen inbyggnadsugn som är gjord för att vara en integrerad del av kökets existerande design. Kontrollera därför modellens mått noggrant för att ta reda på om den rent fysiskt får plats där du vill ha den.

Stor och fin modell

Electrolux EOC5641AOX har en snygg design i rostfritt stål och modellen passar därför bra in i kök som har lite mörkare färger. Med ett ugnsutrymme på 74 liter är Electrolux EOC5641AOX en riktigt stor modell som passar bra till ett stort hushåll. En familj med fem eller fler medlemmar kan till exempel ha mycket nytta av en så rymlig ugn som Electrolux EOC5641AOX.

Miljövänlig modell

Electrolux EOC5641AOX befinner sig i energiklass A, vilket är långt mot den “gröna” och energieffektiva änden av skalan som går från A+++ till D. Med den här modellen är man därmed garanterad en relativt låg energiförbrukning som gynnar både miljön och din personliga ekonomi.

Enkel att rengöra

En stor fördel med Electrolux EOC5641AOX är att den är lätt att rengöra. Med ett så stort ugnsutrymme som Electrolux EOC5641AOX har skulle den manuella rengöringen kunna bli en tung uppgift, men eftersom modellen har en inbyggd pyrolysfunktion sköter den rengöringen själv.

Electrolux EOC5641AOX är som sagt en inbyggnadsugn, vilket innebär att måtten är mycket viktiga. Electrolux EOC5641AOX har ett inbyggnadsmått på 60 cm (h) x 56 cm (b) x 55 cm (d).

Observera att modellen som fått toppbetyg, Electrolux EOC5641AOX, har utgått och ersatts av den nyare och modernare modellen Electrolux EOP601X som finns med längre upp i artikeln.

Utvalda fördelar med Electrolux EOC5641AOX:

🔵 Stort ugnsutrymme med en kapacitet på 74 liter
🔵 Energiklass A
🔵 Enkel rengöring med pyrolysfunktion


Siemens HB63A1520S

Testvinnare hos testsajten Testfakta.se

Siemens HB63A1520S

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
7 090,00 Kr. 0,00 Kr. 7 090,00 Kr. Läs mer
7 090,00 Kr. 0,00 Kr. 7 090,00 Kr. Läs mer
7 090,00 Kr. 0,00 Kr. 7 090,00 Kr. Läs mer

 

Testfakta.se har provat sju olika inbyggnadsugnar och i slutändan korar de modellen Siemens HB63A1520S till testvinnare. Experterna är särskilt imponerade över självrengöringen och ugnens förmåga att hålla en jämn temperatur i hela ugnsutrymmet.

Ger en jämn och bra värme

Siemens HB63A1520S är en välfungerande ugn med hela sex olika ugnsfunktioner som bland annat innefattar över-/undervärme, undervärme, grill och varmluft. Särskilt varmluftsfunktionen fungerar bra och experterna på Testfakta.se noterar att alla kakor i testet blir jämnt gräddade oavsett var i ugnen de är placerade.

Intelligent stektermometer

För att säkerställa att användaren får ett bra resultat varje gång följer det med en stektermometer med Siemens HB63A1520S. Den här termometern har en intelligent teknik som får ugnen att stänga av när den inställda temperaturen är uppnådd och den förhindrar därmed att maten blir torr och tråkig om användaren skulle glömma tiden. Med den exakta stektermometern kan du vara säker på att kycklingen är genomstekt och att steken blir precis så rosa som du vill ha den.

Överskådlig modell

Siemens HB63A1520S är lätt att använda och tack vare modellens elektroniska klocka är det ännu lättare att hålla koll på tiden. För att modellen ska vara mer överskådlig har den en bra lampa i taket av ugnsutrymmet som gör att man lätt kan se om rätten har fått den färg man vill ha. Modellen kan även utrustas med teleskopskenor som underlättar hanteringen av tunga formar och för en lättare rengöring är Siemens HB63A1520S utrustad med självrengöringsfunktionen activeClean. För en högre säkerhet har ugnen både en elektronisk barnspärr, en mekanisk barnspärr på luckan och en säkerhetsbrytare.

Siemens HB63A1520S är en inbyggnadsugn, så kontrollera måtten noggrant. Siemens HB63A1520S har ett inbyggnadsmått på 60 cm (h) x 56 cm (b) x 55 cm (d).

Utvalda fördelar med Siemens HB63A1520S:

🔵 Sex ugnsfunktioner inklusive över-/undervärme och varmluft
🔵 Lovordas för sin förmåga att grädda kakor jämnt
🔵 Intelligent stektermometer ingår
🔵 ActiveClean-system sköter rengöringen
🔵 Säker modell med barnspärr

Här kan du se en kort presentation av Siemens HB63A1520S:


Ångugn

Förutom inbyggnadsugnarna här ovanför har vi även tagit med en ångugn som skiljer sig från de övriga med sin ångfunktion, vars syfte är att förhindra att maten blir torr och tråkig.


Siemens CD634GBS1/01

✅ Bästa ångugn hos det danska konsumentrådet Tænk
Testvinnare hos Råd & Rön

Siemens CD634GBS1/01

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
10 727,00 Kr. 0,00 Kr. 10 727,00 Kr. Läs mer
13 275,00 Kr. 0,00 Kr. 13 275,00 Kr. Läs mer

 

Siemens CD634GBS1/01 har testats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk och båda två placerar Siemens CD634GBS1/01 bland de bästa ugnarna.

Siemens CD634GBS1/01 är en ångugn och den är därmed lite annorlunda jämfört med de andra ugnarna i det här testet i och med att modellen har en ångfunktion. Den är dock också en inbyggnadsugn.

Ånga ger bättre mat

Själva tanken med en ångugn är att ångfunktionen ska göra att maten inte blir tråkig. Siemens CD634GBS1/01 är just en ångugn och ugnens kombination av värme och ånga tillagar maten på ett sätt som inte gör den torr. Som en extra bonus bevaras betydligt fler näringsämnen i maten som annars kokas eller steks bort. En flexibel matlagningshjälp hjälper dig med både baknings- och matlagningsprogram.

Liten ugn med vattentank

Styrkan hos Siemens CD634GBS1/01 är inte dess storlek och med en kapacitet på 38 liter är den knappt mer än hälften så stor som de större modellerna. Den här storleken räcker dock fortfarande till två eller tre personer och modellens styrka är istället dess ångfunktion. För att upprätthålla en bra mängd ånga följer det med en vattentank på 1,3 liter som regelbundet ska fyllas på och Siemens CD634GBS1/01 meddelar själv när det behövs nytt vatten.

Stor variation

I en ångugn som Siemens CD634GBS1/01 kan man tillaga samma råvaror som i en vanlig ugn. Siemens CD634GBS1/01 har ett temperaturspann på 30 till 100 grader och modellen har även fyra olika uppvärmningsmetoder: ånga, återuppvärmning, kokning och upptining. En färgdisplay på 2,8 tum med touchkontroller visar information om användningen och en intelligent teknik sköter temperaturförslag, uppvärmningskontroll och CookControl. För en mjukare öppning och stängning av ugnen är luckan försedd med en SoftClose-teknik och det följer med två ångbehållare i storlek L, en med hål och en utan.

Siemens CD634GBS1/01 är också en inbyggnadsugn och därför är måtten viktiga. Siemens CD634GBS1/01 har ett inbyggnadsmått på 45 cm (h) x 56 cm (b) x 55 cm (d).

Utvalda fördelar med Siemens CD634GBS1/01:

🔵 Ångfunktion motverkar torr mat
🔵 Flera baknings- och matlagningsprogram
🔵 Fyra uppvärmningsmetoder
🔵 Färgdisplay med touchkontroll
🔵 SoftClose-teknik gör att luckan stängs mjukt


Så här rengör du din ugn

Billedresultat for rengør ovn

Många använder ugnen nästan dagligen och den flitiga användningen kommer oundvikligen att skita ner ugnen. Rester av matos från både bröd, stekfett och pizza byggs upp och ugnen blir allt skitigare vid varje användning. Rekommendationen är därför att rengöra den ungefär en gång varannan månad.

Var försiktig med kemikalier

Olika sorters ugnar kräver olika rengöringsmetoder och vissa väljer att förlita sig på kraftiga medel när de rengör ugnen. Den norska tidningen Dn.no berättar att medlet ofta är specialtillverkat ugnsrengöringsmedel med ett pH-värde som avviker en del från det neutrala värdet 7. Det finns mycket kemikalier i ugnsrengöringsmedlet men det ger trots allt ett bra resultat – även på en mycket smutsig ugn. Man ska heller inte använda någon värme tillsamman med dessa medel eftersom de är tillräckligt kraftiga som de är. Nackdelen är dock att man behöver skyddsutrustning och en god ventilation när man använder sig av kemikalierna. Det innebär att man ska ha handskar, skyddsglasögon och gärna ett munskydd samt vädra ordentligt medan man rengör ugnen.

Rengör ugnen med naturliga metoder

Det finns emellertid alternativ till de kraftiga kemikalierna och här nedanför har vi samlat allt du behöver veta för att kunna rengöra din ugn på ett mer naturligt sätt. Informationen har vi baserat på råd från både den danska bostadssajten Bolius.dk och det danska konsumentrådet Tænk.

Ugn med vanlig emalj

Om du har en ugn med helt vanlig emalj kan du börja med att försiktigt skrapa bort fett från ugnsrutan med ett rakblad och ta ut gallren. Smörj sedan in ugnens sidor med fast brunsåpa. Kom ihåg att använda handskar när du gör detta eftersom såpan har ett högt pH-värde och använd gärna en gammal diskborste för att komma åt överallt. Ställ sedan in en bakform med lite vatten i ugnen och låt den stå över natten. Dagen efter får du enkelt bort all smuts genom att skrubba ugnen med en skurborste och kom sedan ihåg att tvätta efteråt med varmt vatten och slutligen torka ordentligt med en torr trasa.

Glasrutan

Var försiktig med glasrutan, den tål varken slag eller slipande rengöringsmedel. Börja istället med att skrapa bort den värsta smutsen med ett rakblad och ta gärna lös glasrutan om det går. Lägg sedan en trasa med vanligt handdiskmedel på glaset och låt den ligga i 30 minuter så att smutsen löses upp. Efter en halvtimme behöver du bara torka av glaset med en fuktig trasa för att få glaset rent.

Galler

Den norska public service-leverantören NRK.no skriver att man oftast bara behöver lägga gallren i blöt i en diskbalja med såpvatten eller köra dem en sväng i diskmaskinen. Om man har en ugn med galler som inte kan tas ut kan man tvätta dem med en svamp med såpvatten och eventuellt gnugga dem med stålull.

Om man kan ta lös gallren och såpvattnet inte är tillräckligt skriver danska Politiken.dk att man kan få bort den envisa smutsen genom att blötlägga gallren över natten i en blandning av vatten, rengöringsmedel och lite ammoniak. Kom dock ihåg att du måste vädra ordentligt när du använder så kraftiga medel som ammoniak.

Fläkt i varmluftsugn

Om man har en varmluftsugn finns det även en fläkt som ska rengöras. Det står i bruksanvisningen hur du tar lös den. Kom ihåg att stänga av huvudströmbrytaren innan du monterar bort fläkten och sedan ska den bara rengöras med vanligt handdiskmedel. 

Ugn med grov emalj – självrengörande ugn

Till skillnad från de vanliga ugnarna med slät emalj har vissa ugnar en grövre emalj. Ugnar med grov emalj är ofta självrengörande vid höga temperaturer och tål varken ugnsrengöringsmedel eller brunsåpa. Börja därför med att avlägsna överflödig smuts med en träspatel och smörj sedan in ugnens sidor med en kraftig blandning av vatten och diskmedel som du låter sitta i en timma. Efter en timma ska du skrubba ugnens sidor med en diskborste och sedan tvätta efteråt med varmt vatten. Starta till sist ugnens självrengöringsprogram som tar bort resten av smutsen. 

Pyrolyse

Ett av de vanligaste självrengöringsprogrammen kallas för pyrolys och med det behöver du bara starta pyrolysprogrammet för att ugnen ska sköta rengöringsarbetet själv. Pyrolysprogrammet värmer upp ugnen till mycket höga temperaturer på upp till 500 grader. Det kan uppstå otrevliga lukter under processen och det kan därför vara klokt att vädra medan programmet körs. Hur länge programmet tar varierar men ofta får man räkna med några timmar och på grund av den höga temperaturen bör man inte lämna hemmet medan pyrolysen arbetar. När programmet körs bränns smutsen till aska och det enda du behöver göra efter att programmet är färdigt är att torka bort askan med en trasa.

Vissa ugnar har istället ett självrengöringsprogram som kallas för katalys. Principen är ungefär densamma men det blir inte i närheten lika varmt och kräver därför även mer manuellt arbete.


Välj den mest energieffektiva ugnen

Många använder ugnen var och varannan dag, vilket snabbt kan ge en väldigt hög energiförbrukning. Vi berättar därför här nedanför vad du ska leta efter när du ska köpa en ny ugn och även vad du själv kan göra i köket för att spara energi.

Välj en grön modell

När man ska köpa en ny ugn är det bra att titta efter ugnens energimärkning. Energimärkningen är obligatoriskt och gäller för alla sorters vitvaror, glödlampor, tv och luftkonditionering.

Danska Sparenergi.dk skriver att energimärkningen berättar hur miljövänlig modellen är och hur hög eller låg energiförbrukning ugnen har. Detta gäller både för gasugnar och elektriska ugnar.
På märket anges hur mycket ström ugnen använder per år, vilket klassificeras på en skala som går från A+++ i toppen till D som är sämst.

För att göra det extra tydligt är de bästa klasserna gröna, där mörkare grönt är bäst, mellanklasserna är gula och de sämsta klasserna är röda.

Stor skillnad för användarens plånbok

Rekommendationen är att välja en ugn som åtminstone är i energiklass A men den får gärna vara bättre då det även finns pengar att spara. En ugn på 65 liter i energiklass B förbrukar till exempel 1,09 kWh/användning medan en ugn i samma storlek i energiklass A++ förbrukar 0,51 kWh/användning. Grovt räknat drar alltså ugnen i klass B dubbelt så mycket ström som den i klass A++, vilket även innebär en dubbel elkostnad.

Använd ugnens värme bättre

Sparenergi.dk skriver att det finns mycket man själv kan göra med ugnen i köket för att ta vara på energin bättre och på så vis även spara pengar. Man kan till exempel utnyttja ugnens kapacitet till fullo genom att baka eller steka flera rätter samtidigt, vilket sparar in ca 60 % av energiförbrukningen. Den här metoden är särskilt användbar om man har en ugn med varmluft eftersom att varmluften gör att hela ugnen håller samma temperatur.

Ta även vara på för- och eftervärmen. Ställ in rätten i en kall ugn och stäng av ugnen när den bestämda tiden har gått. Låt sedan maten stå kvar i ugnen i ytterligare 5-10 minuter så att den tillagas färdigt i eftervärmen som inte slipper ut om du håller luckan stängd. Detta sparar ca 10-25 % av energiförbrukningen.

Varmluftsfunktionen i sig kan också spara pengar. Förutom att man kan tillaga flera rätter samtidigt ska temperaturen nämligen sänkas med ca 20 % jämfört med konventionell ugnsvärme.


Ugn test – dessa källor har vi använt:

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰
Tænk är det danska konsumentrådet och här genomförs noggranna tester och jämförelser av vardags- och konsumentprodukter. De har bland annat testat 17 inbyggnadsugnar och 10 ångugnar i varsin granskning.

Du kan läsa mer om testen här och här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön är Sveriges konsumentråd och de har utfört tre olika tester av ugnar: ett med sju ångugnar, ett med sju inbyggnadsugnar och slutligen har de granskat 10 pyrolysugnar.

Du kan läsa mer om testen här, här och här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Testfakta.se 🇸🇪
Testfakta är en testsajt som specialiserat sig på laboratorietester och utvärdering av konsumentprodukter. De har bland annat granskat sju olika varmluftsugnar och undersökt modellernas förmåga att både baka och stega samt deras självrengöring, energiförbrukning och helhetsintryck. Du kan läsa mer här.