Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer
Bästa värmepump: De bästa värmepumparna enligt experterna
I den här artikeln går vi igenom populära värmepumpar som har klarat sig bra i experttester eller fått bra betyg av konsumenter. Eftersom att det inte finns officiella experttester av alla värmepumpar kan du hitta både testade och otestade produkter i artikeln.
Efter genomgången av de olika värmepumparna finns det även information om hur du väljer rätt värmepump och information om värmepumpar för sommarstugan.
Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.
En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.
De 3 bästa värmepumpar i testguiden 2024:
Vårt tillvägagångssätt
Hur vi utvärderar och väljer produkter
När vi väljer ett utbud av de bästa [keyword], fastställer vi en grundlig och strukturerad process baserad på många års erfarenhet och intensiv forskning. Våra specialister granskar marknaden för att hitta de bästa presterande produkterna utifrån parametrar som användarrecensioner, externa test, produktspecifikationer och pris.
Bedömning och poängsättning
Baserat på insamlad, objektiv data tilldelas alla valda produkter poäng med följande parametrar:
- Användarrecensioner: Genomsnittligt kundbetyg och totalt antal recensioner från pålitliga källor som Google, Amazon, etc.
- Expertrecensioner och tester: Det totala poänget och antalet tester och recensioner av externa experter och tester.
- Prestanda: Den här poängen bedömer värmepumpens förmåga att effektivt värma och kyla ditt hem. Uppvärmningseffekten mäter pumpens kapacitet att generera värme under kallare månader. Värmefaktorn bedömer hur väl värmepumpen omvandlar energi till värme, medan enhetens kylkapacitet mäter dess förmåga att kyla utrymmet under varmare månader. Detta säkerställer i sin tur en konsekvent komfort året runt.
- Dimensioner: Bedömningen fokuserar på värmepumpens fysiska dimensioner och hur väl den integreras i det tillgängliga utrymmet. De interna måtten, som anges i bredd, djup och höjd, avser storleken på den inomhusmonterade enheten. Detta påverkar hur diskret den kan installeras i ett rum. De externa måtten beskriver istället storleken på värmepumpens utomhusdel. Detta är viktigt för att avgöra var enheten bör placeras utanför ditt hem för att upprätthålla både estetik och funktionalitet.
- Ljudnivåer: Den här bedömningen rör ljudnivån för värmepumpen under drift, både inomhus och utomhus. Ljudnivån under inomhusdrift mäter hur tyst den inomhusmonterade enheten arbetar, vilket säkerställer en lugn inomhusmiljö. Vidare avser ljudnivån under utomhusdrift ljudet från den utomhusmonterade enheten, vilket kan påverka komforten i utemiljöer och hos grannarna. Låga ljudnivåer är viktiga för att upprätthålla en tyst och bekväm boendemiljö.
- Effektivitet: Detta betyg bedömer klassificeringen av värmepumpen, baserat på dess energiförbrukning (energiklass, SCOP, SEER).
- Recensioner: Vårt poängsystem tar hänsyn till det totala antalet användarrecensioner och beräknar det genomsnittliga betyget från såväl användare som experter för att erbjuda en balanserad bild av varje produkt. Om produkten dessutom har vunnit ett test vägs detta in i poängen.
Faktorerna som nämns ovan sammanfattas i vad vi kallar en Konsumentmagasinet-poäng, som är summan av poängen i förhållande till produktens pris. Detta erbjuder en kvantitativ uppfattning om vilka produkter som ger bäst valuta för pengarna.
Påståenden
Vi anser att produkter inte kan bedömas enbart på objektiv data och poäng och därför kompletterar vi dessa med en subjektiv granskning på prosa, utifrån vår samlade bedömning av produktens styrkor, svagheter och den övergripande lämplighet för olika behov.
Omdömen
-
Mitsubishi MSZ-LN35 » 21.790 Kr. hos KlimaTime just nu (samarbete med Pricerunner)
Värmepump med effektiv luftrening
Den här poängen bedömer värmepumpens förmåga att effektivt värma och kyla ditt hem. Uppvärmningseffekten mäter pumpens kapacitet att generera värme under kallare månader. Värmefaktorn bedömer hur väl värmepumpen omvandlar energi till värme, medan enhetens kylkapacitet mäter dess förmåga att kyla utrymmet under varmare månader. Detta säkerställer i sin tur en konsekvent komfort året runt.Bedömningen fokuserar på värmepumpens fysiska dimensioner och hur väl den integreras i det tillgängliga utrymmet. De interna måtten, som anges i bredd, djup och höjd, avser storleken på den inomhusmonterade enheten. Detta påverkar hur diskret den kan installeras i ett rum. De externa måtten beskriver istället storleken på värmepumpens utomhusdel. Detta är viktigt för att avgöra var enheten bör placeras utanför ditt hem för att upprätthålla både estetik och funktionalitet.Den här bedömningen rör ljudnivån för värmepumpen under drift, både inomhus och utomhus. Ljudnivån under inomhusdrift mäter hur tyst den inomhusmonterade enheten arbetar, vilket säkerställer en lugn inomhusmiljö. Vidare avser ljudnivån under utomhusdrift ljudet från den utomhusmonterade enheten, vilket kan påverka komforten i utemiljöer och hos grannarna. Låga ljudnivåer är viktiga för att upprätthålla en tyst och bekväm boendemiljö.Detta betyg bedömer klassificeringen av värmepumpen, baserat på dess energiförbrukning (energiklass, SCOP, SEER).Vårt poängsystem tar hänsyn till det totala antalet användarrecensioner och beräknar det genomsnittliga betyget från såväl användare som experter för att erbjuda en balanserad bild av varje produkt. Om produkten dessutom har vunnit ett test vägs detta in i poängen.Den totala poängen representerar en kvalitetsutvärdering av produkten baserat på lika viktade faktorer: prestanda, dimensioner, ljudnivåer, effektivitet and recensioner. Kvalitetspoängen utesluter avsiktligt prisöverväganden och erbjuder en fokuserad bedömning av produktens kvalitet oberoende kostnad.7,5
6,7
7
10
10
8,2
- Fjärrkontroll
- Nattläge som sänker ljudet till 3 dB
- Plasma Quad-filter för luftrening
KlimaTimeKöp för 21 790 Kr » I samarbete med PricerunnerAnnonsVi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.Värmepumpen Mitsubishi MSZ-LN35 Indedel är utrustad med en Plasma Quad Filter-funktion för att säkerställa ren luft i ditt hem. Detta klimatsystem är ett bra alternativ för dig som prioriterar inomhusluftkvalitet och som söker extra användarvänlighet och bekvämlighet genom trådlös kontroll.
Konsumentmagasinets omdöme
Värmepumpen Mitsubishi MSZ-LN35 Indedel är ett bra alternativ för dig som vill ha lägre elkostnader och låg ljudnivå. Den lättanvända tillhörande telefonappen gör det enkelt och bekvämt att ställa in och justera temperaturinställningar, medan det lättrengjorda filtret säkerställer problemfritt underhåll. Även installationen är enkel, och även om avfrostningsfunktionen aktiveras ofta, kan detta ses som en positiv egenskap eftersom det förhindrar isbildning och förlänger enhetens livslängd. Sammantaget är Mitsubishi MSZ-LN35 Indedel en riktigt prisvärd värmepump som vi varmt kan rekommendera.
För-och nackdelar
Fördelar
Lättanvänd tillhörande telefonapp från Mitsubishi
Lättunderhållet filter
Låg ljudnivå
Enkel installation
Nackdelar
Avfrostningsfunktion sätts igång ofta
Detaljer
Specifikationer
- Effektivitetsfaktor för kylning: 4 kW
- Värmefaktor: 6.6 kW
- Energiklass: A+++
- Inre dimensioner (bxdxh): 925 x 234 x 305 mm
- Yttre dimensioner (bxdxh): 800 x 285 x 550 mm
- Ljudnivå (inomhus): 45 dB
- Ljudnivå (utomhus): 50 dB
- SEER: 9.4
- SCOP: 5.1
En detaljerad recension av Mitsubishi MSZ-LN35
Nattläge
Nattlägesfunktionen i Mitsubishi MSZ-LN35 luftkonditioneringssystem verkar för att sänka ljudnivåerna under nattdrift. När nattläget aktiveras sänks inomhusenhetens ljudnivå till 3 dB, för en lugnare sovmiljö.Smart-kontroll
Mitsubishi MSZ-LN35 luftkonditioneringssystem är utrustat med Smart-kontroller som gör att du genom Wi-Fi-anslutning och Smart-hemsystem kan styra din värmepump från din smartphone eller surfplatta, så att du som användare kan justera inställningar och scheman för att passa dina behov.Energieffektiv
Mitsubishi MSZ-LN35 luftkonditioneringssystem har utmärkande energieffektiv prestanda och ger kraftfull kylning och uppvärmning samtidigt som energiförbrukningen hålls låg. Med avancerad inverteringsteknik och en högeffektiv kompressor ger dessutom MSZ-LN35 exakt temperaturkontroll. -
Panasonic NZ25YKE » 13.490 Kr. hos BAUHAUS just nu (samarbete med Pricerunner)
Den här poängen bedömer värmepumpens förmåga att effektivt värma och kyla ditt hem. Uppvärmningseffekten mäter pumpens kapacitet att generera värme under kallare månader. Värmefaktorn bedömer hur väl värmepumpen omvandlar energi till värme, medan enhetens kylkapacitet mäter dess förmåga att kyla utrymmet under varmare månader. Detta säkerställer i sin tur en konsekvent komfort året runt.Bedömningen fokuserar på värmepumpens fysiska dimensioner och hur väl den integreras i det tillgängliga utrymmet. De interna måtten, som anges i bredd, djup och höjd, avser storleken på den inomhusmonterade enheten. Detta påverkar hur diskret den kan installeras i ett rum. De externa måtten beskriver istället storleken på värmepumpens utomhusdel. Detta är viktigt för att avgöra var enheten bör placeras utanför ditt hem för att upprätthålla både estetik och funktionalitet.Den här bedömningen rör ljudnivån för värmepumpen under drift, både inomhus och utomhus. Ljudnivån under inomhusdrift mäter hur tyst den inomhusmonterade enheten arbetar, vilket säkerställer en lugn inomhusmiljö. Vidare avser ljudnivån under utomhusdrift ljudet från den utomhusmonterade enheten, vilket kan påverka komforten i utemiljöer och hos grannarna. Låga ljudnivåer är viktiga för att upprätthålla en tyst och bekväm boendemiljö.Detta betyg bedömer klassificeringen av värmepumpen, baserat på dess energiförbrukning (energiklass, SCOP, SEER).Vårt poängsystem tar hänsyn till det totala antalet användarrecensioner och beräknar det genomsnittliga betyget från såväl användare som experter för att erbjuda en balanserad bild av varje produkt. Om produkten dessutom har vunnit ett test vägs detta in i poängen.Den totala poängen representerar en kvalitetsutvärdering av produkten baserat på lika viktade faktorer: prestanda, dimensioner, ljudnivåer, effektivitet and recensioner. Kvalitetspoängen utesluter avsiktligt prisöverväganden och erbjuder en fokuserad bedömning av produktens kvalitet oberoende kostnad.8,2
5,7
7,9
7,1
-
6,8
BAUHAUSKöp för 13 490 Kr » I samarbete med PricerunnerAnnonsVi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.Detaljer
Specifikationer
- Energiklass: A++
- SCOP: 5
- SEER: 8
- Ljudnivå (inomhus): 42 dB
- Ljudnivå (utomhus): 48 dB
- Inre dimensioner (bxdxh): 870 x 229 x 295 mm
- Yttre dimensioner (bxdxh): 824 x 300 x 824 mm
- Uppvärmningseffekt: 6.5 kW
- Effektivitetsfaktor för kylning: 3 kW
Recensioner pa vägen
Läs mer om Panasonic NZ25YKE -
Qlima S-4626 » 6.990 Kr. hos WhiteAway just nu (samarbete med Pricerunner)
Den här poängen bedömer värmepumpens förmåga att effektivt värma och kyla ditt hem. Uppvärmningseffekten mäter pumpens kapacitet att generera värme under kallare månader. Värmefaktorn bedömer hur väl värmepumpen omvandlar energi till värme, medan enhetens kylkapacitet mäter dess förmåga att kyla utrymmet under varmare månader. Detta säkerställer i sin tur en konsekvent komfort året runt.Bedömningen fokuserar på värmepumpens fysiska dimensioner och hur väl den integreras i det tillgängliga utrymmet. De interna måtten, som anges i bredd, djup och höjd, avser storleken på den inomhusmonterade enheten. Detta påverkar hur diskret den kan installeras i ett rum. De externa måtten beskriver istället storleken på värmepumpens utomhusdel. Detta är viktigt för att avgöra var enheten bör placeras utanför ditt hem för att upprätthålla både estetik och funktionalitet.Den här bedömningen rör ljudnivån för värmepumpen under drift, både inomhus och utomhus. Ljudnivån under inomhusdrift mäter hur tyst den inomhusmonterade enheten arbetar, vilket säkerställer en lugn inomhusmiljö. Vidare avser ljudnivån under utomhusdrift ljudet från den utomhusmonterade enheten, vilket kan påverka komforten i utemiljöer och hos grannarna. Låga ljudnivåer är viktiga för att upprätthålla en tyst och bekväm boendemiljö.Detta betyg bedömer klassificeringen av värmepumpen, baserat på dess energiförbrukning (energiklass, SCOP, SEER).Vårt poängsystem tar hänsyn till det totala antalet användarrecensioner och beräknar det genomsnittliga betyget från såväl användare som experter för att erbjuda en balanserad bild av varje produkt. Om produkten dessutom har vunnit ett test vägs detta in i poängen.Den totala poängen representerar en kvalitetsutvärdering av produkten baserat på lika viktade faktorer: prestanda, dimensioner, ljudnivåer, effektivitet and recensioner. Kvalitetspoängen utesluter avsiktligt prisöverväganden och erbjuder en fokuserad bedömning av produktens kvalitet oberoende kostnad.5
10
7,5
5
-
6,5
WhiteAwayKöp för 6 990 Kr » I samarbete med PricerunnerAnnonsVi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.Detaljer
Specifikationer
- Uppvärmningseffekt: 2.9 kW
- Effektivitetsfaktor för kylning: 2.6 kW
- Energiklass: A++
- SCOP: 4
- SEER: 7
- Ljudnivå (inomhus): 26 dB
- Ljudnivå (utomhus): 56 dB
- Inre dimensioner (bxdxh): 722 x 187 x 290 mm
- Yttre dimensioner (bxdxh): 722 x 270 x 495 mm
Recensioner pa vägen
Läs mer om Qlima S-4626
Översikt: Stor jämförelse av de utvalda 3 bästa värmepumpar
Välj rätt typ av värmepump
Det finns flera typer av värmepumpar på marknaden, och dessa skiljer sig en del från varandra. Det är därför viktigt att du utgår från dina behov när du väljer värmepump.
Utöver detta bör du även ta hänsyn till vilken typ av uppvärmning du har hemma samt hur mycket värme du behöver. Baserat på artiklar från danska Bolius.dk och Sparenergi.dk samt Svenska Kyl & Värmepumpföreningen berättar vi här hur de vanligaste värmepumparna fungerar.
Vilka värmepumpar finns att välja mellan?
Det finns tre huvudsakliga typer av värmepumpar: bergvärme, luft-vatten och luft-luft. Dessa skiljer sig från varandra och arbetar på olika sätt.
Bergvärmepump
En bergvärmepump utnyttjar värmen som finns i berggrunden. Energin hämtas upp via en vätskefylld kollektorslang som går ner i ett djupt borrhål. En fördel med bergvärme är att berggrunden håller ungefär samma temperatur hela året. Bergvärme är en energieffektiv lösning som kan användas för att få både värme och varmvatten.
Lägg märke till att bergvärme är en större investering än de andra värmepumparna, något som till stor del beror på att du måste borra upp ett hål för kollektorslangen. Den faktiska installationskostnaden varierar dock beroende på vilka förutsättningar du har och påverkas till exempel av hur djupt man måste borra för att nå berggrunden. Eftersom att bergvärmepumpen ska kopplas till ett vattenburet uppvärmningssystem blir det även dyrare om detta inte redan finns i huset.
Den här typen av värmepump kan även användas för jordvärme och sjövärme. Dessa system fungerar ungefär på samma sätt som bergvärme men kräver inte något djupt borrhål. Jordvärme hämtar istället energi via en lång kollektorslang som är nedgrävd som en slinga i markens ytskikt, medan sjövärme använder en slang som läggs ner på botten i en sjö.
Observera att du behöver tillstånd från kommunen innan du installerar något av dessa system.
Luft-vattenvärmepump
Om du inte vill borra upp ett djupt hål eller gräva ner en lång slang på gården kan du istället skaffa en luft-vattenvärmepump. Den här typen av värmepump använder värmen som redan finns i luften utomhus för att skapa mer värme.
En luft-vattenvärmepump fungerar faktiskt i princip på samma sätt som en bergvärmepump. Enda skillnaden är att luft-vattenvärmepumpen utvinner värme från luften istället för marken.
Luft-luftvärmepump
En luft-luftvärmepump tar vara på värmen i luften utomhus. Detta innebär att värmen hämtas från uteluften för att sedan föras över till luften inuti huset.
Luft-luftvärmepumpar kan användas hela året och är bland annat en populär uppvärmningslösning i fritidshus och sommarstugor. De flesta luftvärmepumpar kan även användas för luftkonditionering när man vill kyla ner huset.
Den här typen av värmepump kan med fördel användas tillsammans med ett ventilationssystem med värmeåtervinning. Detta motverkar värmeförluster och sänker på så vi energiförbrukningen.
Jämför kostnader för olika uppvärmningssystem
Om du vill jämföra kostnader mellan olika typer av uppvärmning har Svenska Kyl & Värmepumpföreningen även en jämförelsekalkyl. I detta program kan du mata in var du bor och vilket elnät du har samt justera investeringskostnader, energibehov och andra faktorer för att få en bra jämförelse för just din bostad. Jämförelsen inkluderar olika typer av värmepumpar, pellets, fjärrvärme och direktel.
Ett bra val för sommarstugan
Är du på jakt efter den optimala värmekällan för din sommarstuga? I så fall kan en luft-luftvärmepump vara ett bra val. Den här typen av värmepump har nämligen blivit en väldigt populär värmelösning i stugor.
En luft-luftvärmepump kan användas för uppvärmning i både stugor och vanliga bostäder. Enheten liknar en AC och leder in värme i huset från luften utomhus.
Men varför är en luft-luftvärmepump en bra lösning för sommarstugan? Till att börja med är det en relativt billig lösning eftersom att den här typen av värmepump inte är särskilt dyr jämfört med andra sorter. Luftvärmepumpen kan dessutom användas i sommarstugan även om det inte finns några värmeledningar eller element installerade.
Välj rätt luftvärmepump för din sommarstuga
Att välja rätt luft-luftvärmepump till sommarstugan kan kännas krångligt och tidskrävande. Här hittar du därför några goda råd och tips på vad du bör tänka på innan du köper en värmepump till stugan.
Fungerar luftvärmepumpen i kallare klimat?
Till att börja med bör du ta reda på om den aktuella värmepumpen fungerar optimalt i kallare temperaturer. Eftersom att det kan bli väldigt kallt på vintern är det bra om värmepumpen kan värma upp stugan även under de kallare månaderna.
Ta reda på värmepumpens effektivitet
Innan du investerar i en viss modell bör du även ta en titt på hur effektiv den är. Genom att ta reda på SCOP-värdet kan du se hur den genomsnittliga prestandan ser ut under ett år. Detta värde kan även benämnas som årsvärmefaktorn.
Titta på energimärkningen
En luft-luftvärmepump har en energimärkning precis som din tvättmaskin, din torktumlare och ditt kylskåp. Energiklass A och högre är bäst på skalan, och det rekommenderas därför att du väljer en värmepump i någon av dessa klasser.
Hur mycket väsnas luftvärmepumpen?
Det är även viktigt att ta reda på hur mycket värmepumpen lever om – särskilt den del som placeras inuti huset. Eftersom att ingen vill att värmepumpen ska vara ett konstant störningsmoment bör ljudnivån givetvis vara så låg som möjligt.
Kan värmepumpen även köra kyla?
Idag finns det många värmepumpar som även kan köra luftkonditionering för att kyla ner hemmet. Detta är en fördel för dig som vill ha en modell som både värmer upp stugan när det är kallt och kyler ner den under de varmare månaderna.
Hur riktas luften ut från värmepumpen?
De bästa värmepumparna ser till att den varma luften riktas ner mot golvet. Detta gör nämligen att värmen utnyttjas bättre än om luften till exempel skickades upp i taket.
Har värmepumpen fjärrstyrning?
Om du vill ha en värmepump i sommarstugan är det en fördel att välja en luft-luftvärmepump som kan fjärrstyras. Detta innebär nämligen att du kan starta värmepumpen i förväg innan du ens kommer fram till stugan. Om den aktuella modellen inte har fjärrstyrning är det istället viktigt att den kan förprogrammeras.
Om du tänker igenom dessa punkter innan du köper en luftvärmepump blir det lättare att välja en lämplig modell till din sommarstuga. Du hittar fler goda råd samt för- och nackdelar med luft-luftvärmepumpar i den här artikeln från den danska hemsidan Bolius.dk.
Får jag installera en luft-luftvärmepump själv?
Om du väljer att köpa en luftvärmepump till sommarstugan får du inte installera den själv. Enligt lag måste värmepumpen nämligen installeras av en certifierad installatör.
Detta innebär även en garanti för att värmepumpen blir korrekt installerad. En felinstallerad luftvärmepump skulle annars innebära en stor risk för att enheten går sönder snabbt eller att den inte kan arbeta så energieffektivt som utlovat.
Lagar, regler och avdrag
Om du är på jakt efter en ny värmepump eller om du precis har köpt en kanske du även har funderat på vilka lagar och regler som gäller för värmepumpar idag.
I den här sektionen kan du läsa mer om lagar och regler angående tillstånd och installation när det gäller olika typer av värmepumpar. Du hittar även lite information om ROT-avdraget.
Tillstånd och installation
Om du vill installera en bergvärmepump krävs nästan alltid ett tillstånd från din kommun, och det är ditt ansvar som fastighetsägare att ansöka om detta. Innan installationen måste du därför kontakta miljökontoret i din kommun.
Luftbaserade värmepumpar kräver i regel inte något tillstånd från kommunen. Detta kan dock variera, och i vissa fall kan du även behöva bygglov. Ta kontakt med din kommun för att ta reda på vad som gäller där du bor. Om du bor i en bostadsrätt bör du även kontrollera om du behöver tillstånd från föreningen för att installera en värmepump.
Luft-luftvärmepumpar måste som sagt installeras av en certifierad installatör. Detta beror på att dessa innehåller köldmedium med fluorerade växthusgaser, eller F-gaser. Se därför till att installationen utförs av en F-gas-certifierad firma och person.
Du kan läsa mer om F-gasförordningen på den här sidan hos Naturvårdsverket.se. Om du vill ha mer info och råd om olika typer av värmepumpar hittar du detta hos Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.
ROT-avdrag för värmepumpar
Enligt Svenska Kyl & Värmepumpföreningen är arbetskostnaden för installation eller utbyte av alla typer av värmepumpar godkänd för ROT-avdrag. Detta avdrag täcker 30 procent av arbetskostnaden och ska dras av direkt på fakturan från företaget som utför installationen. ROT-avdraget kan inte kombineras med andra bidrag.
För att säkerställa att företaget du anlitar använder ett korrekt ROT-avdrag kan du titta efter Svenska Kyl & Värmepumpföreningens märke för just korrekt ROT-avdrag. Du kan läsa mer om ROT-avdraget, krav och eventuella undantag här.
Underhåll av värmepumpen
När din värmepump väl är installerad ska den den även underhållas och rengöras med jämna mellanrum. Baserat på artiklar från Villatidningen.se och Privataaffärer.se går vi här igenom hur du tar hand om din värmepump.
Utöver rengöring och underhåll som du kan sköta själv rekommenderar branschen även att värmepumpar kontrolleras av en fackman vartannat år.
Underhåll av bergvärmepumpar
Bergvärme är ett otroligt lättskött system som för det mesta sköter sig självt. Allt du behöver göra är att kontrollera filtren på både den varma och den kalla sidan en gång per år. Om något av filtren är smutsiga ska de givetvis rengöras.
Ett igensatt filter kan orsaka en ökad temperatur mellan tillopp och retur, vilket till sist kan leda till att värmepumpen varnar för hög eller låg pressostat. Om detta sker har dock pumpen redan gått alltför länge med felaktiga värden. Därför är det bra att hålla lite koll på funktioner och temperaturer för att upptäcka eventuella avvikelser i tid.
För att slippa problem med värmepumpen är det även viktigt att boka in regelbundna kontroller från en servicefirma.
Underhåll av luftvärmepumpar
Olika typer av luftvärmepumpar kräver mer frekvent underhåll. Till att börja med ska utomhusdelen hållas fri från skräp och löv oavsett om du har en luft-luftvärmepump eller en luft-vattenvärmepump.
Luft-luftvärmepumpar cirkulerar dessutom runt luften i bostaden och fångar därför upp mycket damm. Filtren i den här typen av luftvärmepump måste därför rengöras oftare för att värmepumpen ska hålla längre och fungera bättre. Här går vi igenom hur du rengör både inomhusdelen och utomhusdelen hos luftvärmepumpar.
Inomhusdelen
Eftersom att stora mängder luft passerar genom luftvärmepumpen fastnar det mycket smuts och damm i systemet. Matos kan även göra att lamellerna i värmepumpen täpps igen av fett.
Luftvärmepumpens filter och lameller ska därför rengöras med jämna mellanrum. Som utgångspunkt bör detta göras ungefär en gång i månaden, men behovet ökar till exempel om du röker inomhus, om du har husdjur samt om du eldar i en eldstad i närheten av värmepumpen.
När du rengör filtren är det enklast att ta ut dem och dammsuga dem eller borsta av dem med en mjuk borste. Använd därefter en rengöringsspray för luftvärmepumpar eller avhärdat vatten för att rengöra lamellerna bakom filtren. Låt detta verka i ungefär 15 minuter och spraya sedan en till omgång vatten innan du försiktigt torkar av lamellerna. När du har satt tillbaka filtren kan du låta värmepumpen gå på en låg fläkthastighet i ungefär en timme tills den torkat ordentligt.
Glöm inte bort att stänga av strömmen till luftvärmepumpen innan du påbörjar rengöringen. Eftersom att det är svårt att komma åt alla delar när du rengör pumpen själv är det dessutom bäst att låta en fackman serva systemet någon gång emellanåt.
Utomhusdelen
Det är som sagt viktigt att se till att utomhusdelen till värmepumpen är fri från smuts. Här berättar vi mer om hur du rengör utomhusdelen till en luftvärmepump.
Till att börja med ska du även här stänga av strömmen till pumpen innan du sätter igång. Börja sedan med att avlägsna löv och annat som har hamnat på värmepumpen eller framför luftintaget. Torka därefter bort pollen och annan smuts från plåt- och plastdelarna med en trasa.
Kontrollera att det är rent under värmepumpen och att kondensvätskan kan rinna fritt ut ur dräneringshålen. Spola försiktigt av lamellerna på baksidan av värmepumpen och lys med en ficklampa in i aggregatet för att upptäcka eventuella smutsansamlingar. Om du hittar stora mängder smuts i värmepumpen är det bäst att låta en fackman sköta rengöringen.
Slutligen bör du även kontrollera att vattnet som rinner från pumpen leds bort på ett bra sätt. Vattnet ska inte rinna in mot husgrunden, och under vintern är det även bäst att se till att vattnet inte bildar en isbacke vid huset.
Läs även: Värmefläkt (Bäst i test), Pelletskamin (Bäst i test)
FAQ
Vilka värmepumpar är bäst i test?
Hur har värmepumparna testats?
Kan man spara pengar med hjälp av en värmepump?
Tester och recensioner av värmepumpar som används i artikeln
Expert- och testkällor
Forbrukerrådet
Forbrukerrådet i Norge är en norsk konsumentorganisation som grundades år 1953. Deras mål är att ge konsumenterna ett större inflytande i samhället samt att hjälpa konsumenter att välja rätt produkter till hemmet. Forbrukerrådet testar och recenserar därför även olika produkter, till exempel värmepumpar.
Här har de testat och recenserat de två värmepumparna Mitsubishi Kirigamine FH50 och Mitsubishi Electric FH25. Båda dessa fick i slutändan fina omdömen. Du hittar båda recensionerna här.
Sparenergi.dk
Hos den danska energimyndigheten Sparenergi.dk kan man hitta artiklar, information och goda råd om allt från el- och värmeförbrukning till energilösningar för hem och arbetsplatser. Sparenergi.dk recenserar även produkter och har bland annat genomfört tester av värmepumpar.
Den här gången rör det sig om fem olika modeller: Metrotherm Metroair I 16kW Utomhusdel, Metrotherm Metroair I 20 kW Utomhusdel, Bosch Compress 7000i AW 17 kW Utomhusdel, Metrotherm Metroair I 8kW Utomhusdel och Bosch Compress 7001i LWMF 12. Du kan läsa deras recensioner av värmepumparna här.
Har du några frågor eller funderingar?
Om du har några frågor om något i vår artikel är du mycket välkommen att skriva till oss på kontakt@obsidianmedia.dk