Pelletskamin Test – Guide till de bästa kaminerna

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

En pelletskamin är ett utmärkt sätt att värma upp hemmet på, men med så många modeller på marknaden kan det vara svårt att välja rätt kamin för just dig och ditt hem. 

Alla pelletskaminer är inte lika bra. Vissa är små och energieffektiva, medan andra är stora och förbrukar mer bränsle.

Vårt test av pelletskaminer hjälper dig att välja rätt pelletskamin för dig och ditt hem. Vi tittar närmare på vilka olika typer av pelletskamin som finns att välja mellan, och reder ut vilken kamin som passar bäst hemma hos dig.

Vad är viktigt att tänka på när du köper en pelletskamin?

 • Värmeeffekt
  Storleken på det utrymme som ska värmas upp bör motsvara pelletskaminens maximala värmeeffekt. Om kaminen är för liten kan den ha svårt att hålla rummet/rummen varma, medan en för stor kamin kan orsaka en obehaglig temperaturhöjning. Som en tumregel kan en effekt på 10 kW effektivt värma en yta på cirka 120 m2, vilket du bör ha i åtanke för att välja rätt storlek för det önskade utrymmet. De flesta pelletskaminer har en maximal effekt på 8 kW, vilket är tillräckligt för att effektivt värma upp ett välisolerat hem. Dessutom har vissa pelletskaminer ett justerbart effektområde på mellan 2,5 och 8 kW, vilket gör att du enkelt kan styra temperaturen och den termiska komforten. 
 • Lätt att rengöra
  Välj gärna en pelletskamin som är lätt att underhålla eftersom de måste rengöras och underhållas regelbundet enligt tillverkarens anvisningar för att bibehålla sin effektivitet. Detta innebär att du behöver tömma askfatet, rengöra brännkärlet före varje eldning och ibland även rengöra behållaren. Många pelletskaminer har förenklat denna process genom funktioner såsom avtagbara askkoppar, brännkärl eller värmebeständiga delar. En sådan modell är ett bra val så att rengöringsprocessen inte tar för mycket av din tid.
 • Ytterligare funktioner
  Istället för att bara ha alternativ för hög och låg värmeeffekt är många moderna pelletskaminer utrustade med termostatiska styrfunktioner som gör att kaminen automatiskt ändrar förbränningshastigheten baserat på den nuvarande och föreslagen rumstemperatur. En annan användarvänlig funktion är standby-läget, som gör att kaminen automatiskt går in i kylfasen när måltemperaturen uppnås och återupptar uppvärmningen när måltemperaturen blir låg. Vissa pelletskaminer kan ha omedelbar tändning och till och med smartphone-styrning, vilket gör dem mer lättanvända än någonsin.
 • Pris
  Priset på en pelletskamin varierar beroende på olika faktorer såsom kvaliteten på de komponenter som används, design, energieffektivitet och ytterligare funktioner. Pelletskaminer i premiumklassen finns att köpa för cirka 40 000 kronor, medan de billigare alternativen kostar cirka 15 000 kronor.
 • Kund- och expertomdömen
  Genom att läsa recensioner från tidigare användare kan du få värdefull information om pelletskaminens dagliga funktion och värmeproduktion. Experter å sin sida har oftast en bättre förståelse för funktionerna och kan göra jämförelser med andra modeller på marknaden. 

arrow-more


Aduro P1 – En smart pelletskamin med wifi-anslutning 

Aduro P1

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Aduro P1 är en traditionell pelletskamin med en stor glasdörr och värdefulla funktioner som håller dig varm och bekväm. Beroende på hur varmt du vill ha det kan modellen justeras på en skala med 5 nivåer. Kaminen har dessutom inbyggd WiFi för fjärrstyrning och en utmärkt energiklass A+.

 • Energiklass A+
 • Den kan ställas in på 5 nivåer
 • Inbyggd WiFi-styrning

Omdöme: En detaljerad recension av Aduro P1

Enkel temperaturreglering
Med den integrerade pekskärmen kan du enkelt reglera start, temperatur och stopp. Du kan snabbt anpassa pelletskaminen till dina behov genom att röra vid de olika funktionerna. Fem olika temperaturinställningar finns tillgängliga. Om du vill övervaka temperaturen kontinuerligt har Aduro P1 dessutom en praktisk WiFi-funktion. Du kan övervaka situationen och vid behov styra ugnen med hjälp av din smartphone eller surfplatta. Du kan programmera pelletskaminens smarta timer så att den fungerar vid en viss temperatur under en förutbestämd tid. Kaminen stängs av automatiskt när timern löper ut. Timern fungerar som en säkerhetsåtgärd för att skydda mot skador och brand.

Aduro P1:s stora glasdörr ger full utsikt över elden som sprakar i ugnen. Denna pelletskamin ger alla förutsättningar för att skapa en sagolikt mysig atmosfär som värmer under kyliga kvällar året runt. Aduro P1 kan enkelt värma vardagsrummet eller andra rum med sin effekt på 8 kW. Du kan själv bestämma om du vill att värmen ska riktas uppåt eller bakåt. Som ett resultat av detta kan du placera Aduro P1 var som helst där du har det utrymme som krävs.

FÖRDELAR

 • Touch-display
 • Timerinställning
 • Stor glasdörr
 • Rökröret kan antingen riktas bakåt eller uppåt
NACKDELAR

 • Kan vara högljudd vid användning
 • Något hög bränsleförbrukning jämfört med andra modeller

Konsumentmagasinets bedömning

Till dig som föredrar en traditionell pelletskamin föreslår vi Aduro P1. Även om modellen är en aning stor har den en sofistikerad svart design och en stor glasdörr som ger full insyn i den sprakande elden. Aduro P1 har den unika egenskapen att kunna ställas in på flera nivåer, vilket ger dig totalt fem alternativ. När kaminen används kan den dock ge ifrån sig lite ljud.

Specifikationer:
Effekt: 8 kw
Pelletstank: 15 kg
Vikt: 95 kg
Höjd: 110,09 cm
Bredd: 53,3 cm
Djup: 54,35 cm


Vilka regler gäller för att installera en pelletskamin?

Pelletskaminer får endast användas i vissa typer av byggnader, och det finns bestämmelser om hur de ska installeras. En pelletskamin kan vara ett bra sätt att värma upp ditt hem, men det är viktigt att se till att du följer reglerna.

Om du funderar på att installera en pelletskamin är det första du behöver göra att kontrollera med din lokala kommun fall pelletskaminer är tillåtna. Pelletskaminer är vanligtvis bara tillåtna i fristående hus och i vissa fall i kedjehus. Du behöver även se till att din pelletskamin är korrekt installerad enligt bestämmelserna.

Det finns några saker att tänka på när du väljer en pelletskamin. För det första måste du bestämma vilken typ av bränsle du vill använda. Pelletskaminer kan drivas med ved, olja eller gas. Varje typ av bränsle har sina egna fördelar och nackdelar, så det gäller att väga alternativen noggrant.

Ett annat viktigt övervägande är storleken på kaminen. Kaminer finns i olika storlekar, och det gäller att välja en modell som passar det utrymme du har till förfogande. Storleken kan variera från små enheter som är avsedda för ett enda rum till stora enheter som kan värma upp ett helt hus.

Vilka fördelar finns med en kamin?

En kamin är ett utmärkt sätt att värma upp ditt hem. De är både miljövänliga och kan pressa ned dina energiräkningar. En kamin är även ett hälsosamt sätt att värma upp ditt hem eftersom de inte ger upphov till några utsläpp. Dessutom är kaminer mycket effektiva och kan värma upp ditt hem snabbt. Men det är viktigt att välja rätt typ av kaminfläkt för att säkerställa att värmen sprids jämnt i ditt hem. 

Vilka olika typer av kamin finns?

Det finns två huvudtyper av kaminer: vedeldade kaminer och pelletskaminer. Vedeldade kaminer är den vanligaste typen av kamin. De använder ved för att generera värme. Pelletskaminer använder pellets, som tillverkas av komprimerat sågspån eller andra biomassamaterial. Pelletskaminer är som regel dyrare än vedeldade kaminer, men även mer effektiva.

Hur rengör jag en kamin? 

Kaminer är lätta att rengöra och kräver som regel mycket lite underhåll. För att rengöra din kamin är det bara att ta bort locket och torka av insidan med en fuktig trasa. En gång i veckan kan du också använda ett milt rengöringsmedel för att rengöra insidan. Var noga med att skölja insidan ordentligt innan du sätter tillbaka locket. Du bör också rengöra utsidan av kaminen regelbundet för att förhindra att smuts och skräp samlas.

Om du vill ta värmespridningen i ditt hem till nästa nivå bör du överväga att läsa vår artikel om de bästa kaminfläktarna i test.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Aduro P2 –

Aduro P2

Aduro P2 pelletskamin är för dig som vill ha en pelletskamin med enkel, minimalistisk design. Den största fördelen med den här produkten är den naturliga konvektionen, som bidrar till att värma upp rummet snabbare under tyst drift.

 • Naturlig konvektion
 • Veckoprogram och temperaturkontroll
 • Stilren, matt pulverlackering

Omdöme: En detaljerad recension av Aduro P2

Elegant design
Aduro P2 pelletskamin är utformad med en matt pulverlackering som ger den ett elegant och stilrent utseende. Kaminen är inte bara snygg, utan pulverlackeringen gör dessutom kaminen motståndskraftig mot repor och rost. Den är tillverkad av högkvalitativa material och har ett avancerat system som garanterar effektiv och ren förbränning. Effekten på 7,5 kW är en genomsnittlig effekt som kan värma de flesta hem. Precis som de flesta Aduro-modeller har även den här kaminen en brännare som lätt lyfts ut ur kaminen så att aska och rester kan avlägsnas. Detta gör rengöringen av pelletskaminen betydligt mer hanterbar och innebär att du inte behöver oroa dig för att aska och rester ska byggas upp med tiden.

Miljövänlig och effektiv
Aduro P2 pelletskamin är otroligt lätt att installera – även för dig som har liten eller ingen erfarenhet av kaminer. Den levereras med tydliga, kortfattade instruktioner som är lätta att följa, och hela processen kan slutföras på bara några timmar. Kaminen kan ställas in så att den startar av sig själv, vilket gör den bekväm och enkel att använda. På så vis behöver du aldrig oroa dig för att komma hem till ett kallt hus. Aduro P2 är dessutom miljövänlig och effektiv, vilket gör den till ett bra val för dig som vill spara pengar på dina energiräkningar.

FÖRDELAR

 • Användarvänlig konstruktion
 • Enkel installation
 • Kan ställas in för att starta av sig själv
 • Lätt att fylla tanken
NACKDELAR

 • Skorsten ingår ej

Konsumentmagasinets bedömning

Aduro P2 är en pelletskamin med många fördelar, bland annat enkel påfyllning av tanken och användarvänlig konstruktion. En nackdel är dock att skorstenen inte ingår. Sammantaget anser vi att detta är den bästa pelletskaminen med naturlig konvektion eftersom den fungerar precis som en vanlig vedkamin.

Specifikationer:
Effekt: 7,5 kw
Pelletstank: 15 kg
Vikt: 100 kg
Höjd: 126,7 cm
Bredd: 49,5 cm
Djup: 50,4 cm


Aduro P1.4

Aduro P1.4

Den största fördelen med Aduro P1.4 pelletskamin är att den har en 45-graders rökutgång som möjliggör topputgång. Detta är en klassisk, rund pelletskamin i skandinavisk design och perfekt för dig som vill värma ditt hem på ett miljövänligt sätt utan att kompromissa med det traditionella utseendet hos en pelletskamin.

 • 45-graders rökutgång
 • Olika programmeringsalternativ
 • App-kompatibel

Omdöme: En detaljerad recension av Aduro P1.4

Unik design
Aduro P1.4 pelletskamin har en stor och stilren glasdörr som passar in i vilken heminredning som helst. Den är ett vackert tillägg i alla rum och gör det lätt att se elden som brinner inuti. Pelletskaminen är dessutom mycket effektiv och värmer rummet snabbt. Den har en integrerad Wi-Fi-modul, precis som de flesta pelletskaminer från Aduro, vilket gör att du kan styra din kamin direkt via en app på din smartphone. Pelletskaminen är lufttät och kan installeras var som helst. Den producerar inga utsläpp, vilket gör den är säker för användning inomhus.

Lätta kontrollalternativ
Denna modell erbjuder många programmeringsalternativ med veckoprogram och temperaturkontroll. Aduro P1.4 är designad med enkel rengöring i åtanke. Pelletskaminen har en avtagbar askkopp som lätt kan tömmas, och glasdörren kan rengöras med en fuktig trasa. De tydliga och kortfattade instruktionerna för rengöring finns i manualen, och om du följer anvisningarna på rätt sätt kommer denna pelletskamin att fungera som den ska i många år framöver. Den värmer upp till 140 kvadratmeter, vilket gör den till ett bra val för medelstora till stora utrymmen. Med en effekt på 8 kW kan den nå högre temperaturer, vilket gör den till ett perfekt val för dig som vill värma upp ditt hem på ett effektivt och trivsamt sätt.

FÖRDELAR

 • Klassisk, skandinavisk design
 • Extern lufttillförsel
 • Kan installeras på två olika sätt
 • Kan installeras var som helst i hemmet
 • Uppfyller EU:s stränga miljökrav
NACKDELAR

 • Skorsten ingår ej

Konsumentmagasinets bedömning

Aduro P1.4 har en klassisk design som passar in i alla hem och uppfyller EU:s strikta miljökrav från 2022. Den enda nackdelen är att skorstenen inte ingår.

Specifikationer:
Effekt: 8 kw
Pelletstank: 15 kg
Vikt: 95 kg
Höjd: 110 cm
Bredd: 53 cm
Djup: 54 cm


Aduro H1

Aduro H1

Aduro H1 pelletskamin är en multifunktionell kamin som inte kräver att du köper pellets för att du ska känna att den värmer. Vanlig ved fungerar också, och du kan njuta av lågorna via både front- och sidofönstren. Denna kamin är en fantastisk hybridpelletskamin på grund av den integrerade WiFi-styrningen och den låga energiförbrukningen på 30 W.

 • Fungerar med både träpellets och vanlig ved
 • Trådlös drift
 • Energiförbrukning på 30 W

Omdöme: En detaljerad recension av Aduro H1

Jämn värmefördelning
Tack vare sin tysta drift kan Aduro H1 installeras i både bostäder och offentliga miljöer. Pelletskaminen har tre inställningar att välja mellan för värmereglering. Du kan maximera kaminens effekt på 6,8 kW tack vare den automatiska luftstyrningen, som effektivt fördelar värmen i hela rummet. Energiförbrukningen på 30 W för Aduro H1 gör detta till en effektiv pelletskamin. Det faktum att både ved och pellets kan användas i kaminen gör att värmen utnyttjas på bästa sätt.

3 värmenivåer
Aduro H1 pelletskamin har flera fönster som ger utmärkt utsikt över den sprakande elden. Oavsett var du befinner dig kan du alltid njuta av de levande lågorna tack vare ett brett glas i fronten och glas på båda sidor. Via WiFi kan du justera värmen på distans så att kaminen alltid uppfyller dina krav och rummets behov. Genom anslutningen till den inbyggda WiFi-modulen kan du kontrollera temperaturen och göra nödvändiga justeringar i 3 värmenivåer. Med sin eleganta, svarta design smälter denna pelletskamin sömlöst in i vilken miljö som helst. Du kan dessutom välja att ansluta pelletskaminen till en skorsten.

FÖRDELAR

 • 3 värmenivåer
 • Automatisk luftreglering
 • Tyst i drift
 • Dansk design
 • Glas på framsidan och sidorna
NACKDELAR

 • Högre prisklass
 • Större rum kan behöva mer bränsle

Konsumentmagasinets bedömning

Aduro H1 pelletskamin är en högklassig produkt med många praktiska funktioner. Den automatiska luftregleringen med Aduro-tronic-systemet och den kostnadsfria appen gör det enkelt att styra brasan. Den högre prisklassen kan dock vara en nackdel för vissa. Ändå anser vi att Aduro H1 på det stora hela är en av de absolut bästa modellerna med en fantastisk vy över elden.

Specifikationer:
Effekt: 6,8 kw
Pelletstank: 15 kg
Vikt: 135 kg
Höjd: 120 cm
Bredd: 50 cm
Djup: 50,8 cm


VANLIGA FRÅGOR

hur fungerar en pelletskamin
En pelletskamin fungerar genom att automatiskt mata träpellets från en behållare till en brännkammare där de förbränns för att producera värme.
Hur mycket ström använder en kamin?
En typisk kamin går i 2 000 timmar varje år, vilket ger en genomsnittlig förbrukning på 150 kWh per år.
Hur mycket kostar en kamin?
Det finns en stor prisvariation på kaminer, beroende på storlek, märke och funktioner. Du kan som regel räkna med att betala mellan 9000 och 30 000 kr för en kvalitetskamin.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta