Värmepump (Bäst i test) – Här är marknadens bästa värmepumpar

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

SENAST UPPDATERAD: maj 12, 2023.
Värmepump (Bäst i test) – Här är marknadens bästa värmepumpar

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

I den här artikeln går vi igenom populära värmepumpar som har klarat sig bra i experttester eller fått bra betyg av konsumenter. Eftersom att det inte finns officiella experttester av alla värmepumpar kan du hitta både testade och otestade produkter i artikeln.

Efter genomgången av de olika värmepumparna finns det även information om hur du väljer rätt värmepump och information om värmepumpar för sommarstugan.

Därefter går vi igenom vad du bör veta när det kommer till lagar och regler för värmepumpar samt information om installation och avdrag. Slutligen hittar du även en guide där vi berättar hur du underhåller din värmepump.

Om du vill läsa mer om de olika testerna hittar du länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i artikeln.

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

OBS: Denna artikel innehåller just nu , eftersom de tidigare utvalda produkterna är slutsålda eller inte längre tillgängliga. Vi är medvetna om problemet och arbetar för fullt med nya undersökningar för att du inom kort ska få en komplett överblick av de bästa produkterna på marknaden idag – de finns precis runt hörnet.

De bästa värmepumpar i testguiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

5 saker att tänka på innan du köper värmepump

 • Storlek och typ

  En värmepump kan användas för att överföra värme i många olika kombinationer. Luft-till-luft-värmepumpar förflyttar värmen mellan luften utanför hemmet och luften inne i huset. En jordvärmepump, som också kallas jordvärmepump eller vatten-till-vatten-värmepump, överför värme mellan ditt hem och marken under marken. Det finns också luft-till-vatten-värmepumpar. Den här typen av värmepump tar in varm luft från ditt hem och omvandlar den till varmvatten. Sedan släpper den ut kall luft efter att mycket av värmen i luften har överförts till vattnet. I kallare miljöer fungerar en jordvärmepump effektivare än luftvärmepump, men marken är inte lika lättillgänglig som luften. Antingen måste du borra borrhål, eller om du har en stor bit mark kan du gräva ett djupt dike och installera en horisontell slinga. Båda dessa alternativ är dock dyra. I klimat där båda typerna av system kan ge värme och kyla under större delen av året eller hela året har luftvärmepumpen en klar kostnadsfördel. Att välja rätt storlek på värmepumpen för ett utrymme påverkar hur effektiv den är. Om en enhet är för liten kan den gå hela tiden, och det innebär en stor belastning för maskinen, vilket kan förkorta dess livslängd. Värmepumpens storlek definieras i ton eller BTU. De flesta värmepumpar för bostadsbruk ligger mellan 1,5 och 5 ton, och tumregeln för ett genomsnittligt hus är att skaffa en enhet som kan leverera cirka 1 ton för varje 35 kvadratmeter.

 • Effektivitet

  Utomhustemperaturen och mängden utrymme som behöver värmas upp påverkar värmepumpens effektivitet. Husets storlek är en särskilt viktig variabel när det gäller jordvärmepumpar. Den initiala kostnaden för en jordvärmepump blir allt mer kostnadseffektiv när man servar ett större konditionerat utrymme eftersom den kostnaden blir en lägre procentandel av den totala byggnadsbudgeten. Dessutom innebär jämna marktemperaturer att jordvärmepumparnas effektivitet fluktuerar mycket mindre än luftvärmepumpar. Isolering av ditt hus är också en bidragande faktor, eftersom mindre värmeförlust innebär att du behöver tillföra mindre värme, så med lite framförhållning i konstruktionsfasen kan du kanske tillgodose dina värmebehov med ett mer kompakt och prisvärt system. Effektiviteten hos en värmepump mäts i CoP (coefficient of performance). CoP definieras som förhållandet mellan den effekt (kW) som tas ut ur värmepumpen som kyla eller värme och den effekt (kW) som tillförs kompressorn. Till exempel har en värmepump som används för luftkylning en CoP = 2. Det innebär att 2 kW kylkraft uppnås för varje kW som pumpens kompressor förbrukar. Ju högre CoP desto effektivare är värmepumpen. Utomhustemperaturen har dock stor betydelse för pumpens värmeeffektivitet, eftersom den låga temperaturen innebär att värmepumpen måste arbeta längre för att uppnå samma effekt, vilket följaktligen sänker dess effektivitet.

 • Ytterligare funktioner

  Om man bortser från typ och storlek är värmepumparna fulla av funktioner och teknik som har fördelar som är utformade för att förbättra komforten, upplevelsen och effektiviteten. Driftlägen är en viktig funktion. Här kan du välja mellan ett enda läge eller de med både kyl- och värmeläge. Vissa har också särskilda sömnlägen, som långsamt höjer temperaturen varje timme för att optimera effektiviteten vid nattanvändning. Andra funktioner att tänka på är fjärrkontroll, internetanslutning, särskilda luftfilter osv.

 • Pris

  Värmepumpar är en långsiktig investering. De håller vanligtvis i 10-15 år, så det är viktigt att välja en modell som uppfyller dina behov på lång sikt. Installationskostnaderna kan ligga mellan 2 500 och 4 000 kronor, och själva utrustningen kan kosta mellan 5 000 och 130 000 kronor beroende på typ, storlek, kapacitet och funktioner.

 • Användar- och expertrecensioner

  Användarrecensioner kan ge dig en bra uppfattning om hur värmepumpen fungerar i verkliga förhållanden – värmepumpens prestanda, hållbarhet och användarvänlighet. Å andra sidan kan expertrecensioner ge en inblick i värmepumpens tekniska aspekter och gå in mer i detalj på dess kapacitet och funktioner. För att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut tar vi med båda i vår artikel.

arrow-more

Bosch Compress 7000i AW 13kW Utomhusdel - värmepump av hög kvalitet

Bästa energieffektiva värmepump

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch Compress 7000i AW 13kW Utomhusdel:

 • Effektiv uppvärmning med hög energiklass A ++
 • Anpassad för att klara både isbildning och snödrivor upp till -20 °C
 • Platsbesparande tack vare de kompakta måtten

Fördelar

 • Inverterteknik av hög kvalitet
 • Tyst drift
 • Högt SCOP-värde
 • Inkluderade tillbehör, även för uppvärmning av poolen
 • Lämplig för nya och äldre hus

Nackdelar

 • Högre prisklass

Bosch Compress 7000i AW 13 kW Utomhusdel har testats och recenserats av den danska energimyndigheten Sparenergi.dk. Experterna tyckte väldigt bra om den här värmepumpen och gav den i slutändan toppbetyg i sitt test av värmepumpar.

Recension: En detaljerad recension av Bosch Compress 7000i AW 13kW Utomhusdel

Specifikationer

 • Ljudnivå: 67 dB
 • Värmeeffekt / Kylningseffekt *: 13 kW
 • Energiklass: A++
 • Mått (BxDxH): 120 x 58 x 168 cm

Energisnål och mångsidig värmepump
Bosch Compress 7000i AW 13 kW Utomhusdel är en luft-vattenvärmepump och en energieffektiv uppvärmningslösning för hemmet. Den här värmepumpen använder uteluftens termiska egenskaper för att värma upp bostaden.

Värmepumpen tillhör dessutom energiklass A++ och förbrukar därmed inte särskilt mycket energi per år. Detta är en stor fördel för plånboken och gynnar även miljön.

Bosch Compress 7000i AW 13 kW Utomhusdel är en mångsidig modell som kan användas i både nybyggnationer och i äldre hus. Den kan därför värma upp hemmet oavsett hur man bor.

Lättanvänd värmepump
Med Bosch Compress 7000i AW 13 kW Utomhusdel får man en värmepump som är enkel att använda. Här behöver man varken fylla på ved eller olja för att få värme i bostaden. Istället ska man bara trycka på en knapp för att starta värmepumpen, och därefter kan man se fram emot ett uppvärmt hem.

Det går dessutom att välja om man vill att värmepumpen ska värma upp eller kyla bostaden. Den kan nämligen göra båda delarna. Detta är en fördel under både varma sommarmånader och under de kallare vintermånaderna.

Eftersom att man inte ska fylla på något brännbart i värmepumpen slipper man dessutom utsläpp av skadliga ämnen och bakterier.

Anpassar sig till individens behov
När man köper Bosch Compress 7000i AW 13 kW Utomhusdel får man en värmepump som anpassar sig till användarens behov. Detta minskar elförbrukningen och optimerar även värmepumpens SCOP-värde. Det går därför att justera värmepumpens uppvärmning eller nedkylning efter behov.

Bosch Compress 7000i AW 13 kW Utomhusdel är dessutom utrustad med en innovativ teknik som gör att värmepumpen arbetar väldigt tyst i alla slags väder. Eftersom att värmepumpens fläkt är placerad ovanför marken spelar det nämligen ingen roll om det till exempel snöar eller regnar mycket.

Ljudnivån ligger på 67 dB. Värmepumpen väsnas därmed inte särskilt mycket och stör heller inte de som bor i huset. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Mer om Bosch Compress 7000i AW 13kW Utomhusdel

Specifikationer

 • Ljudnivå: 67 dB
 • Värmeeffekt / Kylningseffekt *: 13 kW
 • Energiklass: A++
 • Mått (BxDxH): 120 x 58 x 168 cm

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Tester och recensioner av värmepumpar som används i artikeln

Expert- och testkällor

Forbrukerrådet

Forbrukerrådet i Norge är en norsk konsumentorganisation som grundades år 1953. Deras mål är att ge konsumenterna ett större inflytande i samhället samt att hjälpa konsumenter att välja rätt produkter till hemmet. Forbrukerrådet testar och recenserar därför även olika produkter, till exempel värmepumpar.

Här har de testat och recenserat de två värmepumparna Mitsubishi Kirigamine FH50 och Mitsubishi Electric FH25. Båda dessa fick i slutändan fina omdömen. Du hittar båda recensionerna här.

Sparenergi.dk

Hos den danska energimyndigheten Sparenergi.dk kan man hitta artiklar, information och goda råd om allt från el- och värmeförbrukning till energilösningar för hem och arbetsplatser. Sparenergi.dk recenserar även produkter och har bland annat genomfört tester av värmepumpar.

Den här gången rör det sig om fem olika modeller: Metrotherm Metroair I 16kW Utomhusdel, Metrotherm Metroair I 20 kW Utomhusdel, Bosch Compress 7000i AW 17 kW Utomhusdel, Metrotherm Metroair I 8kW Utomhusdel och Bosch Compress 7001i LWMF 12. Du kan läsa deras recensioner av värmepumparna här.

FAQ

Vilka värmepumpar är bäst i test?
Det finns många olika märken och modeller av värmepumpar på marknaden och det är svårt att säga vilken som är den absolut bästa. Det beror också på vilka behov du har och vilka faktorer som du prioriterar mest.
Hur har värmepumparna testats?
Värmepumparna har bedömts baserat på deras effektivitet vad gäller både uppvärmning och nedkylning. Experterna har även tittat på deras ljudnivå, energiförbrukning och pris. Slutligen har de granskat användarvänligheten.
Kan man spara pengar med hjälp av en värmepump?
Värmepumpar är ett energieffektivt alternativ och kan minska dina elkostnader. För att se hur mycket pengar du kan spara med olika typer av uppvärmning kan du använda SKVPs Jämförelsekalkyl.

Välj rätt typ av värmepump

Det finns flera typer av värmepumpar på marknaden, och dessa skiljer sig en del från varandra. Det är därför viktigt att du utgår från dina behov när du väljer värmepump.

Utöver detta bör du även ta hänsyn till vilken typ av uppvärmning du har hemma samt hur mycket värme du behöver. Baserat på artiklar från danska Bolius.dk och Sparenergi.dk samt Svenska Kyl & Värmepumpföreningen berättar vi här hur de vanligaste värmepumparna fungerar.

Vilka värmepumpar finns att välja mellan?

Det finns tre huvudsakliga typer av värmepumpar: bergvärme, luft-vatten och luft-luft. Dessa skiljer sig från varandra och arbetar på olika sätt.

Bergvärmepump

En bergvärmepump utnyttjar värmen som finns i berggrunden. Energin hämtas upp via en vätskefylld kollektorslang som går ner i ett djupt borrhål. En fördel med bergvärme är att berggrunden håller ungefär samma temperatur hela året. Bergvärme är en energieffektiv lösning som kan användas för att få både värme och varmvatten.

Lägg märke till att bergvärme är en större investering än de andra värmepumparna, något som till stor del beror på att du måste borra upp ett hål för kollektorslangen. Den faktiska installationskostnaden varierar dock beroende på vilka förutsättningar du har och påverkas till exempel av hur djupt man måste borra för att nå berggrunden. Eftersom att bergvärmepumpen ska kopplas till ett vattenburet uppvärmningssystem blir det även dyrare om detta inte redan finns i huset.

Den här typen av värmepump kan även användas för jordvärme och sjövärme. Dessa system fungerar ungefär på samma sätt som bergvärme men kräver inte något djupt borrhål. Jordvärme hämtar istället energi via en lång kollektorslang som är nedgrävd som en slinga i markens ytskikt, medan sjövärme använder en slang som läggs ner på botten i en sjö.

Observera att du behöver tillstånd från kommunen innan du installerar något av dessa system.

Luft-vattenvärmepump

Om du inte vill borra upp ett djupt hål eller gräva ner en lång slang på gården kan du istället skaffa en luft-vattenvärmepump. Den här typen av värmepump använder värmen som redan finns i luften utomhus för att skapa mer värme.

En luft-vattenvärmepump fungerar faktiskt i princip på samma sätt som en bergvärmepump. Enda skillnaden är att luft-vattenvärmepumpen utvinner värme från luften istället för marken.

Luft-luftvärmepump

En luft-luftvärmepump tar vara på värmen i luften utomhus. Detta innebär att värmen hämtas från uteluften för att sedan föras över till luften inuti huset.

Luft-luftvärmepumpar kan användas hela året och är bland annat en populär uppvärmningslösning i fritidshus och sommarstugor. De flesta luftvärmepumpar kan även användas för luftkonditionering när man vill kyla ner huset.

Den här typen av värmepump kan med fördel användas tillsammans med ett ventilationssystem med värmeåtervinning. Detta motverkar värmeförluster och sänker på så vi energiförbrukningen.

Jämför kostnader för olika uppvärmningssystem

Om du vill jämföra kostnader mellan olika typer av uppvärmning har Svenska Kyl & Värmepumpföreningen även en jämförelsekalkyl. I detta program kan du mata in var du bor och vilket elnät du har samt justera investeringskostnader, energibehov och andra faktorer för att få en bra jämförelse för just din bostad. Jämförelsen inkluderar olika typer av värmepumpar, pellets, fjärrvärme och direktel.

Ett bra val för sommarstugan

Är du på jakt efter den optimala värmekällan för din sommarstuga? I så fall kan en luft-luftvärmepump vara ett bra val. Den här typen av värmepump har nämligen blivit en väldigt populär värmelösning i stugor.

En luft-luftvärmepump kan användas för uppvärmning i både stugor och vanliga bostäder. Enheten liknar en AC och leder in värme i huset från luften utomhus.

Men varför är en luft-luftvärmepump en bra lösning för sommarstugan? Till att börja med är det en relativt billig lösning eftersom att den här typen av värmepump inte är särskilt dyr jämfört med andra sorter. Luftvärmepumpen kan dessutom användas i sommarstugan även om det inte finns några värmeledningar eller element installerade.

Välj rätt luftvärmepump för din sommarstuga 

Att välja rätt luft-luftvärmepump till sommarstugan kan kännas krångligt och tidskrävande. Här hittar du därför några goda råd och tips på vad du bör tänka på innan du köper en värmepump till stugan.

Fungerar luftvärmepumpen i kallare klimat?

Till att börja med bör du ta reda på om den aktuella värmepumpen fungerar optimalt i kallare temperaturer. Eftersom att det kan bli väldigt kallt på vintern är det bra om värmepumpen kan värma upp stugan även under de kallare månaderna.

Ta reda på värmepumpens effektivitet

Innan du investerar i en viss modell bör du även ta en titt på hur effektiv den är. Genom att ta reda på SCOP-värdet kan du se hur den genomsnittliga prestandan ser ut under ett år. Detta värde kan även benämnas som årsvärmefaktorn.

Titta på energimärkningen

En luft-luftvärmepump har en energimärkning precis som din tvättmaskin, din torktumlare och ditt kylskåp. Energiklass A och högre är bäst på skalan, och det rekommenderas därför att du väljer en värmepump i någon av dessa klasser.

Hur mycket väsnas luftvärmepumpen?

Det är även viktigt att ta reda på hur mycket värmepumpen lever om – särskilt den del som placeras inuti huset. Eftersom att ingen vill att värmepumpen ska vara ett konstant störningsmoment bör ljudnivån givetvis vara så låg som möjligt.

Kan värmepumpen även köra kyla?

Idag finns det många värmepumpar som även kan köra luftkonditionering för att kyla ner hemmet. Detta är en fördel för dig som vill ha en modell som både värmer upp stugan när det är kallt och kyler ner den under de varmare månaderna.

Hur riktas luften ut från värmepumpen?

De bästa värmepumparna ser till att den varma luften riktas ner mot golvet. Detta gör nämligen att värmen utnyttjas bättre än om luften till exempel skickades upp i taket.

Har värmepumpen fjärrstyrning?

Om du vill ha en värmepump i sommarstugan är det en fördel att välja en luft-luftvärmepump som kan fjärrstyras. Detta innebär nämligen att du kan starta värmepumpen i förväg innan du ens kommer fram till stugan. Om den aktuella modellen inte har fjärrstyrning är det istället viktigt att den kan förprogrammeras.

Om du tänker igenom dessa punkter innan du köper en luftvärmepump blir det lättare att välja en lämplig modell till din sommarstuga. Du hittar fler goda råd samt för- och nackdelar med luft-luftvärmepumpar i den här artikeln från den danska hemsidan Bolius.dk.

Får jag installera en luft-luftvärmepump själv?

Om du väljer att köpa en luftvärmepump till sommarstugan får du inte installera den själv. Enligt lag måste värmepumpen nämligen installeras av en certifierad installatör.

Detta innebär även en garanti för att värmepumpen blir korrekt installerad. En felinstallerad luftvärmepump skulle annars innebära en stor risk för att enheten går sönder snabbt eller att den inte kan arbeta så energieffektivt som utlovat.

Lagar, regler och avdrag

Om du är på jakt efter en ny värmepump eller om du precis har köpt en kanske du även har funderat på vilka lagar och regler som gäller för värmepumpar idag.

I den här sektionen kan du läsa mer om lagar och regler angående tillstånd och installation när det gäller olika typer av värmepumpar. Du hittar även lite information om ROT-avdraget.

Tillstånd och installation

Om du vill installera en bergvärmepump krävs nästan alltid ett tillstånd från din kommun, och det är ditt ansvar som fastighetsägare att ansöka om detta. Innan installationen måste du därför kontakta miljökontoret i din kommun.

Luftbaserade värmepumpar kräver i regel inte något tillstånd från kommunen. Detta kan dock variera, och i vissa fall kan du även behöva bygglov. Ta kontakt med din kommun för att ta reda på vad som gäller där du bor. Om du bor i en bostadsrätt bör du även kontrollera om du behöver tillstånd från föreningen för att installera en värmepump.

Luft-luftvärmepumpar måste som sagt installeras av en certifierad installatör. Detta beror på att dessa innehåller köldmedium med fluorerade växthusgaser, eller F-gaser. Se därför till att installationen utförs av en F-gas-certifierad firma och person.

Du kan läsa mer om F-gasförordningen på den här sidan hos Naturvårdsverket.se. Om du vill ha mer info och råd om olika typer av värmepumpar hittar du detta hos Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

ROT-avdrag för värmepumpar

Enligt Svenska Kyl & Värmepumpföreningen är arbetskostnaden för installation eller utbyte av alla typer av värmepumpar godkänd för ROT-avdrag. Detta avdrag täcker 30 procent av arbetskostnaden och ska dras av direkt på fakturan från företaget som utför installationen. ROT-avdraget kan inte kombineras med andra bidrag.

För att säkerställa att företaget du anlitar använder ett korrekt ROT-avdrag kan du titta efter Svenska Kyl & Värmepumpföreningens märke för just korrekt ROT-avdrag. Du kan läsa mer om ROT-avdraget, krav och eventuella undantag här.

Underhåll av värmepumpen

När din värmepump väl är installerad ska den den även underhållas och rengöras med jämna mellanrum. Baserat på artiklar från Villatidningen.se och Privataaffärer.se går vi här igenom hur du tar hand om din värmepump.

Utöver rengöring och underhåll som du kan sköta själv rekommenderar branschen även att värmepumpar kontrolleras av en fackman vartannat år.

Underhåll av bergvärmepumpar

Bergvärme är ett otroligt lättskött system som för det mesta sköter sig självt. Allt du behöver göra är att kontrollera filtren på både den varma och den kalla sidan en gång per år. Om något av filtren är smutsiga ska de givetvis rengöras.

Ett igensatt filter kan orsaka en ökad temperatur mellan tillopp och retur, vilket till sist kan leda till att värmepumpen varnar för hög eller låg pressostat. Om detta sker har dock pumpen redan gått alltför länge med felaktiga värden. Därför är det bra att hålla lite koll på funktioner och temperaturer för att upptäcka eventuella avvikelser i tid.

För att slippa problem med värmepumpen är det även viktigt att boka in regelbundna kontroller från en servicefirma.

Underhåll av luftvärmepumpar

Olika typer av luftvärmepumpar kräver mer frekvent underhåll. Till att börja med ska utomhusdelen hållas fri från skräp och löv oavsett om du har en luft-luftvärmepump eller en luft-vattenvärmepump.

Luft-luftvärmepumpar cirkulerar dessutom runt luften i bostaden och fångar därför upp mycket damm. Filtren i den här typen av luftvärmepump måste därför rengöras oftare för att värmepumpen ska hålla längre och fungera bättre. Här går vi igenom hur du rengör både inomhusdelen och utomhusdelen hos luftvärmepumpar.

Inomhusdelen

Eftersom att stora mängder luft passerar genom luftvärmepumpen fastnar det mycket smuts och damm i systemet. Matos kan även göra att lamellerna i värmepumpen täpps igen av fett.

Luftvärmepumpens filter och lameller ska därför rengöras med jämna mellanrum. Som utgångspunkt bör detta göras ungefär en gång i månaden, men behovet ökar till exempel om du röker inomhus, om du har husdjur samt om du eldar i en eldstad i närheten av värmepumpen.

När du rengör filtren är det enklast att ta ut dem och dammsuga dem eller borsta av dem med en mjuk borste. Använd därefter en rengöringsspray för luftvärmepumpar eller avhärdat vatten för att rengöra lamellerna bakom filtren. Låt detta verka i ungefär 15 minuter och spraya sedan en till omgång vatten innan du försiktigt torkar av lamellerna. När du har satt tillbaka filtren kan du låta värmepumpen gå på en låg fläkthastighet i ungefär en timme tills den torkat ordentligt.

Glöm inte bort att stänga av strömmen till luftvärmepumpen innan du påbörjar rengöringen. Eftersom att det är svårt att komma åt alla delar när du rengör pumpen själv är det dessutom bäst att låta en fackman serva systemet någon gång emellanåt.

Utomhusdelen

Det är som sagt viktigt att se till att utomhusdelen till värmepumpen är fri från smuts. Här berättar vi mer om hur du rengör utomhusdelen till en luftvärmepump.

Till att börja med ska du även här stänga av strömmen till pumpen innan du sätter igång. Börja sedan med att avlägsna löv och annat som har hamnat på värmepumpen eller framför luftintaget. Torka därefter bort pollen och annan smuts från plåt- och plastdelarna med en trasa.

Kontrollera att det är rent under värmepumpen och att kondensvätskan kan rinna fritt ut ur dräneringshålen. Spola försiktigt av lamellerna på baksidan av värmepumpen och lys med en ficklampa in i aggregatet för att upptäcka eventuella smutsansamlingar. Om du hittar stora mängder smuts i värmepumpen är det bäst att låta en fackman sköta rengöringen.

Slutligen bör du även kontrollera att vattnet som rinner från pumpen leds bort på ett bra sätt. Vattnet ska inte rinna in mot husgrunden, och under vintern är det även bäst att se till att vattnet inte bildar en isbacke vid huset.

Läs även: Värmefläkt (Bäst i test), Pelletskamin (Bäst i test)

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Mitsubishi Electric FH25 - bästa luft vatten värmepump

Bosch Compress 7001i LWMF 12

VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Inomhusdel

Mitsubishi Kirigamine FH50

Panasonic CZ25TKE

LG Nordic Libero Plus 9

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta