Värmepump test – Här är marknadens bästa modeller

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

I den här artikeln går vi igenom populära värmepumpar som har klarat sig bra i experttester eller fått bra betyg av konsumenter. Eftersom att det inte finns officiella experttester av alla värmepumpar kan du hitta både testade och otestade produkter i artikeln.

Efter genomgången av de olika värmepumparna finns det även information om hur du väljer rätt värmepump och information om värmepumpar för sommarstugan.

Därefter går vi igenom vad du bör veta när det kommer till lagar och regler för värmepumpar samt information om installation och avdrag. Slutligen hittar du även en guide där vi berättar hur du underhåller din värmepump.

Om du vill läsa mer om de olika testerna hittar du länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i artikeln.

Den här artikeln innehåller:

🔸Genomgång av marknadens bästa värmepumpar
🔸Välj rätt typ av värmepump
🔸Ett bra val för sommarstugan
🔸Information om lagar, regler och avdrag
🔸Underhåll av värmepumpen
🔸Genomgång av testkällor

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Värmepump test 2021 – Här är de bästa modellerna

Här hittar du en genomgång av marknadens bästa värmepumpar. Vi på Konsumentmagasinet har analyserat experttester och användarrecensioner från flera olika länder. Därefter har vi samlat de högst rankade modellerna i den här artikeln. Vid de gröna rutorna under produktnamnen kan du se var den aktuella värmepumpen har testats samt hur modellen klarade sig.


Luft-vattenvärmepumpar

En luft-vattenvärmepump återvinner värmen från luften utomhus för att värma upp hemmet och hushållsvattnet. Den här typen av uppvärmning är både miljövänlig och ekonomisk.

 


Bosch Compress 7000i AW 17 kW Utomhusdel

  • Toppbeyg hos den danska energimyndigheten Sparenergi.dk
Bosch Compress 7000i AW 17 kW Utomhusdel

 

Bosch Compress 7000i AW 17 kW Utomhusdel har testats och recenserats av den danska energimyndigheten Sparenergi.dk. Experterna tyckte väldigt bra om den här värmepumpen och gav den i slutändan toppbetyg i sitt test av värmepumpar.

Energisnål och mångsidig värmepump 

Bosch Compress 7000i AW 17 kW Utomhusdel är en luft-vattenvärmepump och en energieffektiv uppvärmningslösning för hemmet. Den här värmepumpen använder uteluftens termiska egenskaper för att värma upp bostaden.

Värmepumpen tillhör dessutom energiklass A++ och förbrukar därmed inte särskilt mycket energi per år. Detta är en stor fördel för plånboken och gynnar även miljön.

Bosch Compress 7000i AW 17 kW Utomhusdel är en mångsidig modell som kan användas i både nybyggnationer och i äldre hus. Den kan därför värma upp hemmet oavsett hur man bor.

Lättanvänd värmepump 

Med Bosch Compress 7000i AW 17 kW Utomhusdel får man en värmepump som är enkel att använda. Här behöver man varken fylla på ved eller olja för att få värme i bostaden. Istället ska man bara trycka på en knapp för att starta värmepumpen, och därefter kan man se fram emot ett uppvärmt hem.

Det går dessutom att välja om man vill att värmepumpen ska värma upp eller kyla bostaden. Den kan nämligen göra båda delarna. Detta är en fördel under både varma sommarmånader och under de kallare vintermånaderna.

Eftersom att man inte ska fylla på något brännbart i värmepumpen slipper man dessutom utsläpp av skadliga ämnen och bakterier.

Anpassar sig till individens behov 

När man köper Bosch Compress 7000i AW 17 kW Utomhusdel får man en värmepump som anpassar sig till användarens behov. Detta minskar elförbrukningen och optimerar även värmepumpens SCOP-värde. Det går därför att justera värmepumpens uppvärmning eller nedkylning efter behov.

Bosch Compress 7000i AW 17 kW Utomhusdel är dessutom utrustad med en innovativ teknik som gör att värmepumpen arbetar väldigt tyst i alla slags väder. Eftersom att värmepumpens fläkt är placerad ovanför marken spelar det nämligen ingen roll om det till exempel snöar eller regnar mycket.

Ljudnivån ligger på 55 dB. Värmepumpen väsnas därmed inte särskilt mycket och stör heller inte de som bor i huset. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Specifikationer för Bosch Compress 7000i AW 17 kW Utomhusdel:
🔴Energiklass: A++
🔴Energiklass – kyla: A++
🔴Ljudnivå – utomhus: 55 dB

Mått och vikt hos Bosch Compress 7000i AW 17 kW Utomhusdel:
Höjd – inomhusdel: 70 cm
Bredd – inomhusdel: 48,5 cm
Djup – inomhusdel: 38,6 cm
Vikt – inomhusdel: 35 kg
Höjd – utomhusdel: 168 cm
Bredd – utomhusdel: 120 cm
Djup – utomhusdel: 58 cm
Vikt – utomhusdel: 132 kg

Här kan du se en presentationsvideo för Bosch Compress 7000i AW 17 kW. Videon är gjord av Bosch: 


Metrotherm Metroair I 8kW Utomhusdel

  • Toppbetyg hos den danska energimyndigheten Sparengeri.dk

Metrotherm Metroair I 8kW Utomhusdel

Metrotherm Metroair I 8kW Utomhusdel har testats och recenserats av den danska energimyndigheten Sparenergi.dk. Experterna tyckte väldigt bra om den här värmepumpen och gav den i slutändan toppbetyg i sitt test av flera olika modeller.

Energisnål luft-vattenvärmepump för låga temperaturer 

Metrotherm Metroair I 8kW Utomhusdel är en energisnål värmepump som tillhör energiklass A++. Detta innebär att modellen inte förbrukar särskilt mycket energi på ett år. Värmepumpen är nämligen utvecklad med fokus på att optimera energieffektiviteten.

Utöver detta är Metrotherm Metroair I 8kW Utomhusdel även väl lämpad för låga temperaturer.

Den fungerar effektivt när det kommer till att värma upp hushållsvattnet och hemmet när det är kallt utomhus. Vid 25 minusgrader kan modellen till exempel producera en framledningstemperatur på upp till 63 grader. När det är minus 10 grader ute kan den istället producera en framledningstemperatur på upp till 65 grader.

Flexibel värmepump 

Metrotherm Metroair I 8kW Utomhusdel är inte bara energieffektiv utan även flexibel. Värmepumpen kan anslutas till värmesystem och vattentankar och kan till och med hjälpa till att kyla ner huset under de varmare månaderna. Den är dessutom optimal för både gamla hus och nybyggda bostäder.

Metrotherm Metroair I 8kW Utomhusdel har även en frekvensstyrd kompressor. Detta ger en optimal värmeekonomi eftersom att användaren därmed har möjlighet att justera värmepumpens uppvärmning efter behov. Den frekvensstyrda justeringen anpassar sig därför till husets behov.

Tystgående värmepump och enkel installation 

Metrotherm Metroair I 8kW Utomhusdel är en tystgående värmepump med en ljudnivå på bara 53 dB. Med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på 60 dB väsnas den alltså inte särskilt mycket.

Tack vare en enkel installation går det dessutom både snabbt och lätt att komma igång med Metrotherm Metroair I 8kW Utomhusdel. Värmepumpen har nämligen en plug-and-play-installation.

Specifikationer för Metrotherm Metroair I 8kW Utomhusdel:
🔴Energiklass: A++
🔴Energiklass – kyla: A++
🔴Ljudnivå – utomhus: 53 dB

Mått och vikt hos Metrotherm Metroair I 8kW Utomhusdel:
Höjd – utomhusdel: 90 cm
Bredd – utomhusdel: 102,5 cm
Djup – utomhusdel: 42 cm
Vikt – utomhusdel: 150 kg


Bergvärmepumpar

Med en bergvärmepump tar man vara på den solenergi som har lagrats i berg och mark. Detta sker genom att en vätskefylld slang placeras i ett uppborrat hål i berggrunden. Värmepumpen omvandlar sedan energin från marken så att den kan användas för uppvärmning av hem och hushållsvatten.

En bergvärmepump kan i regel även användas för jordvärme. Slangen placeras då istället som en slinga i jorden ungefär en meter under markytan.

Bosch Compress 7001i LWMF 12

  • Testvinnare hos den danska energimyndigheten Sparenergi.dk

Bosch Compress 7001i LWMF 12

Bosch Compress 7001i LWMF 12 har testats och recenserats av den danska energimyndigheten Sparenergi.dk. Värmepumpen utsågs då till testvinnare eftersom att den har flera bra funktioner.

Stor och energisnål bergvärmepump 

Bosch Compress 7001i LWMF 12 är en energisnål bergvärmepump som anpassar uppvärmningen till det faktiska värmebehovet. En effektiv isolering minskar dessutom värmeförluster och gör därmed att man sparar mer energi. Värmepumpen tillhör energiklass A+++ och förbrukar därmed inte mycket energi per år.

Bosch Compress 7001i LWMF 12 är en stor värmepump med en integrerad, syrafast och rostfri varmvattenberedare på 180 liter. Modellen fungerar optimalt även vid kalla temperaturer och är dessutom försedd med behovsstyrning, vilket innebär att den steglöst anpassar prestandan till bostadens värmebehov. Detta minskar energiförbrukningen samtidigt som det förlänger värmepumpens livslängd.

Touchskärm på fronten 

Bosch Compress 7001i LWMF 12 har en elegant och tidlös design med en touchskärm på fronten. På denna kan man ställa in temperaturen samt justera värmepumpens övriga funktioner. På skärmen kan man även få en överblick över modellens data och status.

Med Bosch Compress 7001i LWMF 12 är man dessutom garanterad rent vatten tack vare den rostfria behållaren och ett anti-legionella-program. Det går även att använda modellen tillsammans med andra uppvärmningssystem, såväl gamla som nya.

Tystgående värmepump med app 

När man köper Bosch Compress 7001i LWMF 12 får man en relativt tystgående värmepump. Den har nämligen en ljudnivå på 41 dB och väsnas därmed inte särskilt mycket. Detta beror bland annat på värmepumpens isolerade kylkretslåda. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Sist men inte minst har Bosch Compress 7001i LWMF 12 en nyare teknik som inte finns hos många andra bergvärmepumpar. Man kan nämligen ladda ner en app till sin smartphone och använda den för att kontrollera värmepumpen.

Specifikationer för Bosch Compress 7001i LWMF 12:
🔴Energiklass: A+++
🔴Ljudnivå: 41 dB
🔴Årlig energiförbrukning: 5 606 kWh

Mått och vikt hos Bosch Compress 7001i LWMF 12:
Höjd: 178 cm
Bredd: 60 cm
Djup: 61 cm
Vikt: 235 kg

Här kan du se en presentationsvideo för Bosch Compress 7001i LWMF 12. Videon är gjord av Bosch: 


Välj rätt typ av värmepump

Det finns flera typer av värmepumpar på marknaden, och dessa skiljer sig en del från varandra. Det är därför viktigt att du utgår från dina behov när du väljer värmepump.

Utöver detta bör du även ta hänsyn till vilken typ av uppvärmning du har hemma samt hur mycket värme du behöver. Baserat på artiklar från danska Bolius.dk och Sparenergi.dk samt Svenska Kyl & Värmepumpföreningen berättar vi här hur de vanligaste värmepumparna fungerar.

Vilka värmepumpar finns att välja mellan?

Det finns tre huvudsakliga typer av värmepumpar: bergvärme, luft-vatten och luft-luft. Dessa skiljer sig från varandra och arbetar på olika sätt.

Bergvärmepump:

En bergvärmepump utnyttjar värmen som finns i berggrunden. Energin hämtas upp via en vätskefylld kollektorslang som går ner i ett djupt borrhål. En fördel med bergvärme är att berggrunden håller ungefär samma temperatur hela året. Bergvärme är en energieffektiv lösning som kan användas för att få både värme och varmvatten.

Lägg märke till att bergvärme är en större investering än de andra värmepumparna, något som till stor del beror på att du måste borra upp ett hål för kollektorslangen. Den faktiska installationskostnaden varierar dock beroende på vilka förutsättningar du har och påverkas till exempel av hur djupt man måste borra för att nå berggrunden. Eftersom att bergvärmepumpen ska kopplas till ett vattenburet uppvärmningssystem blir det även dyrare om detta inte redan finns i huset.

Den här typen av värmepump kan även användas för jordvärme och sjövärme. Dessa system fungerar ungefär på samma sätt som bergvärme men kräver inte något djupt borrhål. Jordvärme hämtar istället energi via en lång kollektorslang som är nedgrävd som en slinga i markens ytskikt, medan sjövärme använder en slang som läggs ner på botten i en sjö.

Observera att du behöver tillstånd från kommunen innan du installerar något av dessa system.

Luft-vattenvärmepump:

Om du inte vill borra upp ett djupt hål eller gräva ner en lång slang på gården kan du istället skaffa en luft-vattenvärmepump. Den här typen av värmepump använder värmen som redan finns i luften utomhus för att skapa mer värme.

En luft-vattenvärmepump fungerar faktiskt i princip på samma sätt som en bergvärmepump. Enda skillnaden är att luft-vattenvärmepumpen utvinner värme från luften istället för marken. 

Luft-luftvärmepump:

En luft-luftvärmepump tar vara på värmen i luften utomhus. Detta innebär att värmen hämtas från uteluften för att sedan föras över till luften inuti huset.

Luft-luftvärmepumpar kan användas hela året och är bland annat en populär uppvärmningslösning i fritidshus och sommarstugor. De flesta luftvärmepumpar kan även användas för luftkonditionering när man vill kyla ner huset.

Den här typen av värmepump kan med fördel användas tillsammans med ett ventilationssystem med värmeåtervinning. Detta motverkar värmeförluster och sänker på så vi energiförbrukningen.

Jämför kostnader för olika uppvärmningssystem

Om du vill jämföra kostnader mellan olika typer av uppvärmning har Svenska Kyl & Värmepumpföreningen även en jämförelsekalkyl. I detta program kan du mata in var du bor och vilket elnät du har samt justera investeringskostnader, energibehov och andra faktorer för att få en bra jämförelse för just din bostad. Jämförelsen inkluderar olika typer av värmepumpar, pellets, fjärrvärme och direktel. 

Ett bra val för sommarstugan

Är du på jakt efter den optimala värmekällan för din sommarstuga? I så fall kan en luft-luftvärmepump vara ett bra val. Den här typen av värmepump har nämligen blivit en väldigt populär värmelösning i stugor.

En luft-luftvärmepump kan användas för uppvärmning i både stugor och vanliga bostäder. Enheten liknar en AC och leder in värme i huset från luften utomhus.

Men varför är en luft-luftvärmepump en bra lösning för sommarstugan? Till att börja med är det en relativt billig lösning eftersom att den här typen av värmepump inte är särskilt dyr jämfört med andra sorter. Luftvärmepumpen kan dessutom användas i sommarstugan även om det inte finns några värmeledningar eller element installerade.

Välj rätt luftvärmepump för din sommarstuga 

Att välja rätt luft-luftvärmepump till sommarstugan kan kännas krångligt och tidskrävande. Här hittar du därför några goda råd och tips på vad du bör tänka på innan du köper en värmepump till stugan.

Fungerar luftvärmepumpen i kallare klimat?

Till att börja med bör du ta reda på om den aktuella värmepumpen fungerar optimalt i kallare temperaturer. Eftersom att det kan bli väldigt kallt på vintern är det bra om värmepumpen kan värma upp stugan även under de kallare månaderna.

Ta reda på värmepumpens effektivitet

Innan du investerar i en viss modell bör du även ta en titt på hur effektiv den är. Genom att ta reda på SCOP-värdet kan du se hur den genomsnittliga prestandan ser ut under ett år. Detta värde kan även benämnas som årsvärmefaktorn.

Titta på energimärkningen

En luft-luftvärmepump har en energimärkning precis som din tvättmaskin, din torktumlare och ditt kylskåp. Energiklass A och högre är bäst på skalan, och det rekommenderas därför att du väljer en värmepump i någon av dessa klasser.

Hur mycket väsnas luftvärmepumpen?

Det är även viktigt att ta reda på hur mycket värmepumpen lever om – särskilt den del som placeras inuti huset. Eftersom att ingen vill att värmepumpen ska vara ett konstant störningsmoment bör ljudnivån givetvis vara så låg som möjligt.

Kan värmepumpen även köra kyla?

Idag finns det många värmepumpar som även kan köra luftkonditionering för att kyla ner hemmet. Detta är en fördel för dig som vill ha en modell som både värmer upp stugan när det är kallt och kyler ner den under de varmare månaderna.

Hur riktas luften ut från värmepumpen?

De bästa värmepumparna ser till att den varma luften riktas ner mot golvet. Detta gör nämligen att värmen utnyttjas bättre än om luften till exempel skickades upp i taket.

Har värmepumpen fjärrstyrning?

Om du vill ha en värmepump i sommarstugan är det en fördel att välja en luft-luftvärmepump som kan fjärrstyras. Detta innebär nämligen att du kan starta värmepumpen i förväg innan du ens kommer fram till stugan. Om den aktuella modellen inte har fjärrstyrning är det istället viktigt att den kan förprogrammeras.

Om du tänker igenom dessa punkter innan du köper en luftvärmepump blir det lättare att välja en lämplig modell till din sommarstuga. Du hittar fler goda råd samt för- och nackdelar med luft-luftvärmepumpar i den här artikeln från den danska hemsidan Bolius.dk.

Får jag installera en luft-luftvärmepump själv?

Om du väljer att köpa en luftvärmepump till sommarstugan får du inte installera den själv. Enligt lag måste värmepumpen nämligen installeras av en certifierad installatör.

Detta innebär även en garanti för att värmepumpen blir korrekt installerad. En felinstallerad luftvärmepump skulle annars innebära en stor risk för att enheten går sönder snabbt eller att den inte kan arbeta så energieffektivt som utlovat.


Lagar, regler och avdrag

Om du är på jakt efter en ny värmepump eller om du precis har köpt en kanske du även har funderat på vilka lagar och regler som gäller för värmepumpar idag.

I den här sektionen kan du läsa mer om lagar och regler angående tillstånd och installation när det gäller olika typer av värmepumpar. Du hittar även lite information om ROT-avdraget.

Tillstånd och installation

Om du vill installera en bergvärmepump krävs nästan alltid ett tillstånd från din kommun, och det är ditt ansvar som fastighetsägare att ansöka om detta. Innan installationen måste du därför kontakta miljökontoret i din kommun.

Luftbaserade värmepumpar kräver i regel inte något tillstånd från kommunen. Detta kan dock variera, och i vissa fall kan du även behöva bygglov. Ta kontakt med din kommun för att ta reda på vad som gäller där du bor. Om du bor i en bostadsrätt bör du även kontrollera om du behöver tillstånd från föreningen för att installera en värmepump.

Luft-luftvärmepumpar måste som sagt installeras av en certifierad installatör. Detta beror på att dessa innehåller köldmedium med fluorerade växthusgaser, eller F-gaser. Se därför till att installationen utförs av en F-gas-certifierad firma och person.

Du kan läsa mer om F-gasförordningen på den här sidan hos Naturvårdsverket.se. Om du vill ha mer info och råd om olika typer av värmepumpar hittar du detta hos Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

ROT-avdrag för värmepumpar

Enligt Svenska Kyl & Värmepumpföreningen är arbetskostnaden för installation eller utbyte av alla typer av värmepumpar godkänd för ROT-avdrag. Detta avdrag täcker 30 procent av arbetskostnaden och ska dras av direkt på fakturan från företaget som utför installationen. ROT-avdraget kan inte kombineras med andra bidrag.

För att säkerställa att företaget du anlitar använder ett korrekt ROT-avdrag kan du titta efter Svenska Kyl & Värmepumpföreningens märke för just korrekt ROT-avdrag. Du kan läsa mer om ROT-avdraget, krav och eventuella undantag här.


Underhåll av värmepumpen

När din värmepump väl är installerad ska den den även underhållas och rengöras med jämna mellanrum. Baserat på artiklar från Villatidningen.se och Privataaffärer.se går vi här igenom hur du tar hand om din värmepump.

Utöver rengöring och underhåll som du kan sköta själv rekommenderar branschen även att värmepumpar kontrolleras av en fackman vartannat år.

Underhåll av bergvärmepumpar

Bergvärme är ett otroligt lättskött system som för det mesta sköter sig självt. Allt du behöver göra är att kontrollera filtren på både den varma och den kalla sidan en gång per år. Om något av filtren är smutsiga ska de givetvis rengöras. 

Ett igensatt filter kan orsaka en ökad temperatur mellan tillopp och retur, vilket till sist kan leda till att värmepumpen varnar för hög eller låg pressostat. Om detta sker har dock pumpen redan gått alltför länge med felaktiga värden. Därför är det bra att hålla lite koll på funktioner och temperaturer för att upptäcka eventuella avvikelser i tid. 

För att slippa problem med värmepumpen är det även viktigt att boka in regelbundna kontroller från en servicefirma.

Underhåll av luftvärmepumpar

Olika typer av luftvärmepumpar kräver mer frekvent underhåll. Till att börja med ska utomhusdelen hållas fri från skräp och löv oavsett om du har en luft-luftvärmepump eller en luft-vattenvärmepump. 

Luft-luftvärmepumpar cirkulerar dessutom runt luften i bostaden och fångar därför upp mycket damm. Filtren i den här typen av luftvärmepump måste därför rengöras oftare för att värmepumpen ska hålla längre och fungera bättre. Här går vi igenom hur du rengör både inomhusdelen och utomhusdelen hos luftvärmepumpar.

Inomhusdelen

Eftersom att stora mängder luft passerar genom luftvärmepumpen fastnar det mycket smuts och damm i systemet. Matos kan även göra att lamellerna i värmepumpen täpps igen av fett. 

Luftvärmepumpens filter och lameller ska därför rengöras med jämna mellanrum. Som utgångspunkt bör detta göras ungefär en gång i månaden, men behovet ökar till exempel om du röker inomhus, om du har husdjur samt om du eldar i en eldstad i närheten av värmepumpen.

När du rengör filtren är det enklast att ta ut dem och dammsuga dem eller borsta av dem med en mjuk borste. Använd därefter en rengöringsspray för luftvärmepumpar eller avhärdat vatten för att rengöra lamellerna bakom filtren. Låt detta verka i ungefär 15 minuter och spraya sedan en till omgång vatten innan du försiktigt torkar av lamellerna. När du har satt tillbaka filtren kan du låta värmepumpen gå på en låg fläkthastighet i ungefär en timme tills den torkat ordentligt.

Glöm inte bort att stänga av strömmen till luftvärmepumpen innan du påbörjar rengöringen. Eftersom att det är svårt att komma åt alla delar när du rengör pumpen själv är det dessutom bäst att låta en fackman serva systemet någon gång emellanåt.

Utomhusdelen

Det är som sagt viktigt att se till att utomhusdelen till värmepumpen är fri från smuts. Här berättar vi mer om hur du rengör utomhusdelen till en luftvärmepump.

Till att börja med ska du även här stänga av strömmen till pumpen innan du sätter igång. Börja sedan med att avlägsna löv och annat som har hamnat på värmepumpen eller framför luftintaget. Torka därefter bort pollen och annan smuts från plåt- och plastdelarna med en trasa.

Kontrollera att det är rent under värmepumpen och att kondensvätskan kan rinna fritt ut ur dräneringshålen. Spola försiktigt av lamellerna på baksidan av värmepumpen och lys med en ficklampa in i aggregatet för att upptäcka eventuella smutsansamlingar. Om du hittar stora mängder smuts i värmepumpen är det bäst att låta en fackman sköta rengöringen.

Slutligen bör du även kontrollera att vattnet som rinner från pumpen leds bort på ett bra sätt. Vattnet ska inte rinna in mot husgrunden, och under vintern är det även bäst att se till att vattnet inte bildar en isbacke vid huset.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Inomhusdel

  • Komplett värmelösning för hemmet

VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82-4 Inomhusdel

VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Inomhusdel har inte varit med i några officiella expertundersökningar. Det här är dock en effektiv värmepump för uppvärmning av hemmet. Observera att det inte ingår någon utomhusdel när man köper den här modellen.

Komplett värmelösning för bostad och vatten 

Med VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Inomhusdel får man en värmepump som kan använda markens energi för att värma upp bostaden och hushållsvattnet. Värmepumpen kan anpassas till olika behov av uppvärmning och varmvatten och fungerar därför för de flesta.

Utformningen hos VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Inomhusdel gör att värmepumpen passar in överallt och att den går att expandera. Den är relativt flexibel och kan användas i så gott som alla byggnader. Man kan därför installera och montera värmepumpen nästan var man vill.

Värmepumpen har dessutom en låg ljudnivå på 45 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Energisnål värmepump med stor varmvattenberedare 

VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Inomhusdel har en inbyggd varmvattenberedare med en kapacitet på 171 liter. Varmvattenberedaren kan användas med en energikälla på 8 kW.

Det här är dessutom en energisnål bergvärmepump som tillhör energiklass A+++. Detta innebär att den inte förbrukar särskilt mycket energi per år, vilket är en fördel för både plånboken och miljön.

Stilren design 

VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Inomhusdel har en stilren design som passar in hemma hos de allra flesta. Eftersom att värmepumpen ska placeras inomhus är det alltid en fördel om designen inte stör inredningen alltför mycket. Värmepumpen tar dessutom inte upp särskilt mycket utrymme, och man kan välja om luckan ska öppnas till vänster eller höger.

Med VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Inomhusdel finns det även möjlighet till fjärrstyrning via en surfplatta eller en smartphone. Man ska då ladda ner en kostnadsfri app till sin enhet och sedan kan man kontrollera värmepumpen därifrån.

Specifikationer för VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Inomhusdel:
🔴Energiklass: A+++
🔴Ljudnivå: 45 dB
🔴Varmvattenberedare: 171 liter

Mått och vikt hos VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Inomhusdel:
Höjd: 177 cm
Bredd: 59,5 cm
Djup: 65 cm
Vikt: 227 kg

Här kan du se en presentationsvideo för VAILLANT flexoCOMPACT. Videon är gjord av Vaillant Danmark: 


Luft-luftvärmepumpar

Luft-luftvärmepumpar benämns ofta som enbart luftvärmepumpar. Detta är en effektiv och energisnål typ av uppvärmning som används mycket i sommarstugor och vanliga villor. Dessa värmepumpar är populära eftersom att de är enkla att installera och kan leda till stora besparingar. En luft-luftvärmepump extraherar värme från luften utomhus och skickar tillbaka varm luft in i huset.

Mitsubishi Kirigamine FH50

Testvinnare hos Forbrukerrådet i Norge

Mitsubishi Kirigamine FH50

Mitsubishi Kirigamine FH50 har testats och recenserats av det norska konsumentrådet. Experterna blev imponerade av den här värmepumpen och utsåg i slutändan modellen till testvinnare. Den här värmepumpen är lämplig för ett nordiskt klimat med stora temperaturskillnader mellan olika årstider.

Detta innebär att man får ett varmt och behagligt inomhusklimat även under kallare dagar. Mitsubishi Kirigamine FH50 har dessutom en I-save-funktion som håller en konstant temperatur på 10 grader.

Värmepump med låg energiförbrukning och ljudnivå

Med Mitsubishi Kirigamine FH50 får man en luft-luftvärmepump med låg energiförbrukning.

Den här värmepumpen tillhör nämligen energiklass A++ och hamnar därmed på rätt sida av skalan. Om man vill använda modellen för kyla är förbrukningen låg där också. Vid kyldrift hamnar värmepumpen nämligen i energiklass A+++.

Mitsubishi Kirigamine FH50 har dessutom en låg ljudnivå på 20 dB från inomhusdelen och 54 dB från utomhusdelen. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Värmepump med Hyper Heating och Plasma Quadfilter 

Mitsubishi Kirigamine FH50 är utrustad med en avancerad teknik som justerar effekten baserat på värmebehovet i huset. Med uppvärmningstekniken Hyper Heating fortsätter värmepumpen att värma upp huset även om det blir kallare än 15 minusgrader utomhus.

Utöver den avancerade värmetekniken kommer Mitsubishi Kirigamine FH50 även med ett filter som kallas för Plasma Quadfilter. Detta filter avlägsnar effektivt damm och partiklar från luften i huset. Luftflödet kan dessutom styras dit man vill ha det med hjälp av Double Flap-systemet.

Double Flap-systemet gör det även möjligt att värma upp både bottenvåningen och övervåningen på en gång.

Med praktisk sensor 

Mitsubishi Kirigamine FH50 är utrustad med en sensor som kallas för Human Sensor. Denna ger användaren kontroll över värmepumpens olika funktioner. Sensorn anpassar sig till användaren och ser till att värmen riktas direkt mot dig om det behövs.

Sensorn är dessutom tillräckligt känslig för att skilja på människor och djur. Det går även att ställa in Mitsubishi Kirigamine FH50 att höja eller sänka temperaturen några grader baserat på om det finns någon i rummet eller inte. Detta är inte bara bra för inomhusklimatet utan kan även spara energi.

Specifikationer för Mitsubishi Kirigamine FH50:
🔴Energiklass: A++
🔴Energiklass – kyla: A+++
🔴Energiförbrukning (årlig) – värme: 2 006 kWh/år
🔴Energiförbrukning (årlig) – kyla: 244 kWh/år
🔴Kyleffekt: 5 kW
🔴Värmeeffekt: 6 kW
🔴Ljudnivå – inomhus: 20 dB
🔴Ljudnivå – utomhus: 54 dB

Mått och vikt hos Mitsubishi Kirigamine FH50:
Höjd – inomhusdel: 30,5 cm
Bredd – inomhusdel: 92,5 cm
Djup – inomhusdel: 23,4 cm
Vikt – inomhusdel: 13,5 kg
Höjd – utomhusdel: 55 cm
Bredd – utomhusdel: 88 cm
Djup – utomhusdel: 28,5 cm
Vikt – utomhusdel: 55 kg


Mitsubishi Electric FH25

Bra betyg hos Forbrukerrådet i Norge 

Mitsubishi Electric FH25

Mitsubishi Electric FH25 har testats av det norska konsumentrådet och blev då omtyckt av experterna. Värmepumpen fick nämligen en fin recension av de norska experterna.

Mitsubishi Electric FH25 är en luft-luftvärmepump som är specialutvecklad för skandinaviska temperaturer.

Den här modellen har nämligen en högpresterande kompressor som ser till att värmepumpens effektivitet inte påverkas av det kalla klimatet. Utomhusdelen har dessutom en värmeenhet som ser till att värmepumpen fortsätter arbeta även om det blir väldigt kallt utomhus.

Värmepump med Human Sensor 

Inomhusdelen hos Mitsubishi Electric FH25  är utrustad med närvarosensorn Human Sensor. Denna sensor känner av var personerna i rummet befinner sig och kan på så vis säkerställa att man inte får luftflödet direkt på huvudet. Den kan dock även ställas in så att luften blåser direkt dit man står om man föredrar det.

Inomhusdelen har ett filter som ser till att rena luften från bakterier och smuts. Detta är en stor fördel för allergiker, men det bidrar även till ett bättre inomhusklimat i allmänhet.

Värmepumpen har dessutom en I-save-funktioner som gör det möjligt att ställa in modellen så att den håller en konstant temperatur på 10 grader.

Värmepump med luftkonditionering 

Utöver uppvärmning kan Mitsubishi Electric FH25 även användas till luftkonditionering. Den här värmepumpen är nämligen gjord för att kunna kyla ner hemmet när det är varmt ute och inne.

Mitsubishi Electric FH25  har dessutom delade vingar som gör att man får en bra spridning av den varma eller kalla luften. Detta är en extra stor fördel om värmepumpen placeras vid en trappa eftersom att man då får en mer optimal spridning av luften.

Lättanvänd värmepump 

När man köper Mitsubishi Electric FH25  får man en lättanvänd värmepump. Det går bland annat att köpa tillbehör som låter användaren fjärrstyra värmepumpen från en telefon eller surfplatta.

Tack vare en inbyggd timer kan man även schemalägga hur värmepumpen ska användas. Det går därför att ställa in en specifik start- och stopptid i förväg. Detta är till exempel perfekt om man vill använda värmepumpen i en sommarstuga.

Med Mitsubishi Electric FH25  kommer man dessutom inte att störas av något oväsen. Den här modellen har nämligen en låg ljudnivå på 20 dB från inomhusdelen och 46 dB från utomhusdelen.

Sist men inte minst är Mitsubishi Electric FH25 energisnål. Värmepumpen tillhör nämligen energiklass A++. När den används för nedkylning har den också en låg energiförbrukning, och i den kategorin hamnar modellen i energiklass A+++.

Specifikationer för Mitsubishi Electric FH25:
🔴Energiklass: A++
🔴Energiklass – kyla: A+++
🔴Energiförbrukning (årlig) – värme: 819 kWh/år
🔴Energiförbrukning (årlig) – kyla: 96 kWh/år
🔴Kyleffekt: 2,5 kW
🔴Värmeeffekt: 3,2 kW
🔴Ljudnivå – inomhus: 20 dB
🔴Ljudnivå – utomhus: 46 dB

Mått och vikt hos Mitsubishi Electric FH25: 
Höjd – inomhusdel: 30,5 cm
Bredd – inomhusdel: 92,5 cm
Djup – inomhusdel: 23,4 cm
Vikt – inomhusdel: 13,5 kg
Höjd – utomhusdel: 55 cm
Bredd – utomhusdel: 80 cm
Djup – utomhusdel: 28,5 cm
Vikt – utomhusdel: 37 kg


Panasonic CZ25TKE

4,5 av 5 stjärnor baserat på kundomdömen hos Bauhaus.se 

Panasonic CZ25TKE

Panasonic CZ25TKE har inte varit med i några officiella expertundersökningar. Den här värmepumpen är dock populär bland konsumenterna. Modellen har nämligen fått ett genomsnittligt betyg på 4,5 av 5 stjärnor av kunderna hos Bauhaus.se.

De fina betygen motiveras bland annat med att Panasonic CZ25TKE är en bra och välfungerande värmepump. Användarna är däremot inte lika nöjda med det faktum att modellen levereras utan några slangar.

Användarna: Välfungerande och tystgående värmepump 

Enligt kundrecensionerna hos Bauhaus.se är Panasonic CZ25TKE en ”bra och funktionell värmepump” som passar bra till små hus och sommarstugor. 

En användare skriver till exempel att Panasonic CZ25TKE har en ”optimal värmeeffekt och en låg ljudnivå”. Detta backas upp av flera andra personer, och i en av dessa recensioner kan vi läsa att modellen är ”ett bra köp för dem som behöver en luft-luftvärmepump”.

Ingen av användarna hittar särskilt många nackdelar med Panasonic CZ25TKE. Det enda som nämns i recensionerna är faktiskt att det är synd att modellen levereras utan slangar.

Lämplig för fritidshus och sommarstugor 

Panasonic CZ25TKE är en effektiv värmepump med en hög prestanda. Den här modellen har nämligen ett 10 % högre luftflöde i det automatiska fläktläget jämfört med många andra modeller.

På grund av den större luftmängden kan man snabbt nå upp till den temperatur man vill ha i huset.

Panasonic CZ25TKE är dessutom en lämplig värmepump för fritidshus och sommarstugor. Detta beror bland annat på att värmepumpen har en funktion som håller huset i en konstant temperatur på 8 eller 10 grader.

Värmepumpen tillhör energiklass A+ och är därmed ganska energisnål. Om man använder modellen för nedkylning hamnar den istället i energiklass A++.

Möjlighet till fjärrstyrning 

Vid behov går det även att få fjärrstyrning till Panasonic CZ25TKE. Med fjärrstyrningen kan man starta och stänga av värmepumpen även när man inte befinner sig i huset.

Detta gör man med hjälp av en mobiltelefon, och fjärrstyrningen kan även användas för att höja och sänka värmen. På så vis är huset alltid redo när man kommer fram, vilket är särskilt fördelaktigt i fritidshus.

Panasonic CZ25TKE är dessutom ganska tystgående. Modellen har nämligen en ljudnivå på 21 dB från inomhusdelen och 46 dB från utomhusdelen. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Specifikationer för Panasonic CZ25TKE:
🔴Energiklass: A+
🔴Energiklass – kyla: A++
🔴Energiförbrukning (årlig) – värme: 956 kWh/år
🔴Energiförbrukning (årlig) – kyla: 133 kWh/år
🔴Kyleffekt: 2,5 kW
🔴Värmeeffekt: 3,4 kW
🔴Ljudnivå – inomhus: 21 dB
🔴Ljudnivå – utomhus: 46 dB

Mått och vikt hos Panasonic CZ25TKE:
Höjd – inomhusdel: 29 cm
Bredd – inomhusdel: 85 cm
Djup – inomhusdel: 19,9 cm
Vikt – inomhusdel: 8 kg
Höjd – utomhusdel: 62,2 cm
Bredd – utomhusdel: 82,4 cm
Djup – utomhusdel: 29,9 cm
Vikt – utomhusdel: 36 kg

Här kan du se en presentationsvideo för Panasonic CZ25TKE. Videon är gjord av danska Novasolar:


LG Nordic Libero Plus 9

Lämplig vid stora temperaturskillnader  

LG Nordic Libero Plus 09

LG Nordic Libero Plus 9 har inte varit med i några officiella expertundersökningar. Eftersom att det här är en effektiv och populär modell har vi dock valt att inkludera den i artikeln ändå.

Tystgående och energisnål värmepump 

LG Nordic Libero Plus 9 är en relativt energisnål värmepump som tillhör energiklass A++. Värmepumpen är energivänlig även när den används för nedkylning och hamnar där i energiklass A+.

Med LG Nordic Libero Plus 9 får man dessutom en tystgående värmepump. Ljudnivån ligger nämligen på bara 19 dB från inomhusdelen och 57 dB från utomhusdelen. När man använder den här värmepumpen kommer man därför inte att störas av oväsen inomhus.

Lämplig för det nordiska klimatet 

LG Nordic Libero Plus 9 är framtagen för att fungera i ett nordiskt klimat med stora temperaturskillnader. Den här modellen kan därför användas för uppvärmning till max 30 grader och nedkylning till 16 grader som lägsta temperatur.

Eftersom att LG Nordic Libero Plus 9 är byggd för att fungera i stora temperaturskillnader har modellen en extra välisolerad utomhusdel samt en behovsstyrd avfrostning. Detta gör att värmepumpen fungerar utan problem i utomhustemperaturer ner till 25 minusgrader.

Mångsidig värmepump med luftkonditionering 

LG Nordic Libero Plus 9 är en mångsidig värmepump som kan användas på en mängd olika platser. Den fungerar både i privata bostäder och sommarstugor, på hotell och restauranger samt i butikslokaler. Detta innebär att värmepumpen kan användas precis var man vill.

Utöver att värma upp bostaden vid kallare väder kan LG Nordic Libero Plus 9 även användas för luftkonditionering. Detta är en fördel om man har behov för att kyla ner hemmet under de varmare sommarmånaderna.

Specifikationer för LG Nordic Libero Plus 9:
🔴Energiklass: A++
🔴Energiklass – kyla: A+
🔴Energiförbrukning (årlig) – värme: 1 120 kWh/år
🔴Energiförbrukning (årlig) – kyla: 135 kWh/år
🔴Kyleffekt: 2,5 kW
🔴Värmeeffekt: 2,8 kW
🔴Ljudnivå – inomhus: 19 dB
🔴Ljudnivå – utomhus: 57 dB

Mått och vikt hos LG Nordic Libero Plus 9:
Höjd – inomhusdel: 28,5 cm
Bredd – inomhusdel: 88,5 cm
Djup – inomhusdel: 21 cm
Vikt – inomhusdel: 10 kg
Höjd – utomhusdel: 54,5 cm
Bredd – utomhusdel: 77 cm
Djup – utomhusdel: 28,8 cm
Vikt – utomhusdel: 32,3 kg


 

Metrotherm Metroair I 16kW Utomhusdel

Testvinnare hos den danska energimyndigheten Sparenergi.dk 

Metrotherm Metroair I 16kW Utomhusdel

Metrotherm Metroair I 16kW Utomhusdel har testats och recenserats av den danska energimyndigheten Sparenergi.dk. Experterna blev imponerade av den här värmepumpen och utsåg i slutändan modellen till testvinnare.

Effektiv uppvärmning av hus och hushållsvatten 

Med Metrotherm Metroair I 16kW Utomhusdel får man en effektiv uppvärmning av både hus och hushållsvatten när det är kallt ute.

Värmepumpen kan producera en framledningstemperatur på upp till 63 grader när det är 25 minusgrader utomhus. Om det är runt 10 minusgrader ute kan framledningstemperaturen istället komma upp i så mycket som 65 grader.

Med den här modellen får man därför en luft-vattenvärmepump som håller hemmet och vattnet varmt året om.

Flexibel värmepump som även kan köra kyla 

Metrotherm Metroair I 16kW Utomhusdel är en flexibel värmepump som kan installeras i både befintliga byggnader och helt nya hus. Man kan därför investera i den här modellen oavsett hur man bor.

Utöver att värma upp hemmet när det är kallt ute kan Metrotherm Metroair I 16kW Utomhusdel även användas för nedkylning. Detta är en fördel när det är varmt ute och man vill ha lite extra svalka inomhus.

Värmepumpen är dessutom enkel att installera tack vare dess plug-and-play-installation.

Energisnål och tystgående värmepump 

När man köper Metrotherm Metroair I 16kW Utomhusdel får man en energisnål värmepump som tillhör energiklass A++. Den använder inte särskilt mycket energi när den kyler heller utan hamnar även där i energiklass A++.

Metrotherm Metroair I 16kW Utomhusdel väsnas dessutom inte mycket utan har en låg ljudnivå på 53 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Sist men inte minst har Metrotherm Metroair I 16kW Utomhusdel en frekvensstyrd kompressor. Detta säkerställer att man får en ekonomisk uppvärmning eftersom att prestandan kan justeras utifrån det faktiska värmebehovet.

Specifikationer för Metrotherm Metroair I 16kW Utomhusdel:
🔴Energiklass: A++
🔴Energiklass – kyla: A++
🔴Ljudnivå – utomhus: 53 dB

Mått och vikt hos Metrotherm Metroair I 16kW Utomhusdel:
Höjd – utomhusdel: 116,5 cm
Bredd – utomhusdel: 128 cm
Djup – utomhusdel: 61,2 cm
Vikt – utomhusdel: 183 kg

Här kan du se en dansk video om Dennis Jeppesen, som bytte från fjärrvärme till Metrotherm Metroair I 16kW. Videon är gjord av Metro therm: 


Metrotherm Metroair I 20 kW Utomhusdel

Testvinnare hos den danska energimyndigheten Sparenergi.dk 

Metrotherm Metroair I 20 kW Utomhusdel

Metrotherm Metroair I 20 kW Utomhusdel har testats och recenserats av den danska energimyndigheten Sparenergi.dk. Experterna tyckte bra om den här modellen och utsåg den i slutändan till testvinnare i en granskning av olika värmepumpar.

Energisnål värmepump för låga temperaturer 

Metrotherm Metroair I 20 kW Utomhusdel är en energisnål värmepump som tillhör energiklass A++ vad gäller både uppvärmning och nedkylning. Detta är en stor fördel för plånboken och gynnar även miljön.

Den här värmepumpen är dessutom lämplig för lägre temperaturer och för uppvärmning av hushållsvatten. Metrotherm Metroair I 20 kW Utomhusdel kan nämligen producera en framledningstemperatur på upp till 63 grader vid 25 minusgrader och upp till 65 grader om det är minus 10 grader utomhus.

Med Metrotherm Metroair I 20 kW Utomhusdel får man dessutom fem gånger så mycket för pengarna. Om man räknar genomsnittet för en uppvärmningssäsong skapar den nämligen ungefär fem kilowattimmar för varje förbrukad kilowattimme.

Frekvensstyrd värmepump

Metrotherm Metroair I 20 kW Utomhusdel är en luft-vattenvärmepump med frekvensstyrd uppvärmning. Detta bidrar till en bättre värmeekonomi eftersom att man har möjlighet att justera prestandan upp och ner baserat på sina egna önskemål och värmebehov.

Utöver frekvensstyrningen är Metrotherm Metroair I 20 kW Utomhusdel även en flexibel värmepump. Eftersom att värmepumpen kan underkyla kylmediet innan det når till värmepumpen och avdunstar fungerar den här modellen både till golvvärme och element.

Det är även värt att nämna att Metrotherm Metroair I 20 kW Utomhusdel kan användas i de flesta bostäder. Värmepumpen lämpar sig även för såväl uppvärmning under vintern som nedkylning under de varmare månaderna.

Enkel installation och låg ljudnivå 

Metrotherm Metroair I 20 kW Utomhusdel har en relativt låg ljudnivå på 53 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB. Den här värmepumpen väsnas alltså inte särskilt mycket.

Värmepumpen är dessutom lätt att installera. Metrotherm Metroair I 20 kW Utomhusdel har nämligen en enkel plug-and-play-installation.

Specifikationer för Metrotherm Metroair I 20 kW Utomhusdel:
🔴Energiklass: A++
🔴Energiklass – kyla: A++
🔴Ljudnivå – utomhus: 53 dB

Mått och vikt hos Metrotherm Metroair I 20 kW Utomhusdel:

Höjd – utomhusdel: 116,5 cm
Bredd – utomhusdel: 128 cm
Djup – utomhusdel: 61,2 cm
Vikt – utomhusdel: 183 kg

Här kan du se en video som demonstrerar ljudnivån hos Metrotherm Metroair I 20 kW Utomhusdel. Videon är gjord av Metro therm:


FAQ – Vanliga frågor

Vilka värmepumpar är bäst i test?

Mitsubishi Kirigamine FH50, Metrotherm Metroair I 16kW Utomhusdel, Metrotherm Metroair I 20 kW Utomhusdel och Bosch Compress 7001i LWMF 12

Hur har värmepumparna testats?

Värmepumparna har bedömts baserat på deras effektivitet vad gäller både uppvärmning och nedkylning. Experterna har även tittat på deras ljudnivå, energiförbrukning och pris. Slutligen har de granskat användarvänligheten.

Kan man spara pengar med en värmepump?

Värmepumpar är ett energieffektivt alternativ och kan minska dina elkostnader. För att se hur mycket pengar du kan spara med olika typer av uppvärmning kan du använda SKVPs Jämförelsekalkyl.


Genomgång av testkällor

Forbrukerrådet 🇳🇴

Forbrukerrådet i Norge är en norsk konsumentorganisation som grundades år 1953. Deras mål är att ge konsumenterna ett större inflytande i samhället samt att hjälpa konsumenter att välja rätt produkter till hemmet. Forbrukerrådet testar och recenserar därför även olika produkter, till exempel värmepumpar. Här har de testat och recenserat de två värmepumparna Mitsubishi Kirigamine FH50 och Mitsubishi Electric FH25. Båda dessa fick i slutändan fina omdömen. Du hittar båda recensionerna här.

Sparenergi.dk 🇩🇰

Hos den danska energimyndigheten Sparenergi.dk kan man hitta artiklar, information och goda råd om allt från el- och värmeförbrukning till energilösningar för hem och arbetsplatser. Sparenergi.dk recenserar även produkter och har bland annat genomfört tester av värmepumpar.  Den här gången rör det sig om fem olika modeller: Metrotherm Metroair I 16kW Utomhusdel, Metrotherm Metroair I 20 kW Utomhusdel, Bosch Compress 7000i AW 17 kW Utomhusdel, Metrotherm Metroair I 8kW Utomhusdel och Bosch Compress 7001i LWMF 12. Du kan läsa deras recensioner av värmepumparna här.

Användarrecensioner

Den här artikeln om värmepumpar utgår från både expertomdömen och recensioner från vanliga användare. Observera även att vissa av produkterna inte har några recensioner alls.

Vid en av värmepumparna har vi använt oss av kundomdömen från Bauhaus.se, en butik som säljer en mängd olika produkter. Dessa recensioner kommer från konsumenter som har provat modellen. Om du vill läsa vad användarna har skrivit om värmepumpen hittar du länkar till de recensioner vi har använt här nedanför.

Denne side er anmeldt af: Sofi Öberg Rating 5/5

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta