Siemens köksfläkt (Bäst i test) – Här är Siemens bästa köksfläktar

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I den här artikeln kommer vi att presentera ett antal köksfläktar från Siemens. Vi utgår från expertomdömen och användarrecensioner när vi berättar om de olika modellerna och går igenom funktioner samt för- och nackdelar med varje modell.

Efter genomgången av fläktarna från Siemens presenterar vi även ett par alternativ från andra tillverkare. Detta gör vi för att skapa en mer nyanserad överblick över utbudet på marknaden. 

Till den här artikeln har vi undersökt tester från både Råd & Rön.

Vissa av fläktmodellerna har dock inte varit med i några officiella expertundersökningar, så för dessa har vi istället tagit reda på vad konsumenterna skriver i sina recensioner. 

Om du vill läsa mer om de olika testerna hittar du länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i artikeln.

Den här artikeln innehåller: 
 Genomgång av marknadens bästa köksfläktar från Siemens 
 Genomgång av alternativa modeller från andra tillverkare 
 Goda råd inför köpet av en ny köksfläkt 
 Tips på hur du använder köksfläkten så effektivt som möjligt 
 Rengöringsguide för köksfläkten 
 Genomgång av alla testkällor

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Siemens köksfläkt test – Här är marknadens bästa köksfläktar från Siemens

Här kommer en genomgång av de köksfläktar från Siemens som har fått bäst betyg i diverse oberoende granskningar.

Vid de gröna rutorna under produktnamnen kan du se vilka tester den aktuella modellen har varit med i samt hur den klarade sig i undersökningen.


Siemens LC98KLP60 IQ500 – välutrustad och ekonomisk med automatisk fläktöverskridande

SIEMENS LC98KLP60

 

Vägghängd Köksfläkt LC98KLP60 IQ500 är en fläkt som älskas av mer än några få kunder. Produkten har för närvarande ett kundbetyg på 4,9 av 5 hos Amazon – det kan knappast bli bättre än så. Även hos Testberichte har fläkten fått toppomdömet i februari 2021 samt även i mars 2021.

Bra att veta om Vägghängd Köksfläkt LC98KLP60 IQ500

Vägghängd Köksfläkt LC98KLP60 IQ500 är en mycket stilren och modern fläkt i en diskret svart färg som säkerställer att den passar in i de flesta köken. Fläkten kommer från märket Siemens och arbetar flitigt för att hålla luften i köket fräsch. Med energiklass A+ och en imponerande låg ljudnivå är den här produkten en fröjd att ha i hemmet.

Vägghängd Köksfläkt LC98KLP60 IQ500 vs. marknaden

En mycket gynnsam aspekt av att satsa på just Vägghängd Köksfläkt LC98KLP60 IQ500 är den sneda designen som lämnar mer utrymme över spisen fritt, och på så vis har du mer plats att jobba med. Ha dessutom i åtanke att fläkten kan dras nytta av till recirkulation.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:
 Frånluft eller cirkulerande luft
 Maximal ljudnivå på 77 dB
 Sex olika intensitetsnivåer

Nackdelar:
Ganska dyr

Specifikationer
Höjd på 9,28 cm
Bredd på 8,9 cm
Djup på 4,99 cm
Kan dras nytta av till recirkulation
Energiklass A+
Har en snedställd design


Siemens LC87KHM60

Siemens LC87KHM60

.
Fläktmodellen Siemens LC87KHM60 har granskats i ett stort test av köksfläktar. Experterna berömmer bland annat om fläktens låga ljudnivå och effektiva fettfilter och ger i slutändan ett bra betyg till den här modellen. 

Siemens LC87KHM60 kan antingen anslutas till en frånluftskanal eller köras på cirkulationsdrift. 

Lämplig för stora kök

Eftersom att kapaciteten varierar mellan olika köksfläktar ska man utgå från hur stort kök man har när man väljer en ny fläkt. Siemens LC87KHM60 är en vägghängd köksfläkt med en hög kapacitet på upp till 700 kubikmeter per timme. Den här modellen är därför ett bra alternativ för större kök. 

På fronten av fläkten sitter en touchkontrollpanel där man bland annat kan styra belysningen och effektnivån. Belysningen på fläkten består av LED-lampor som lyser starkt och ger en bra överblick över hällen utan att blända användaren. 

Siemens LC87KHM60 har en relativt låg ljudnivå på 58 dB. Med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på 60 dB väsnas den här fläkten alltså inte särskilt mycket. 

Tre hastigheter och ett intensivläge

Med Siemens LC87KHM60 kan man välja mellan tre olika hastigheter beroende på hur hög effekt man behöver från fläkten. 

Utöver dessa tre hastigheter finns det även ett intensivläge där fläkten arbetar på maxkapacitet. Detta läge är till exempel praktiskt när det bildas extra mycket ånga och os i köket. När man har använt intensivläget kommer Siemens LC87KHM60 automatiskt att sänka effekten igen efter sex minuter. 

Enkel rengöring

Siemens LC87KHM60 har ett metallfilter och är därmed enkel att rengöra. Det här filtret går nämligen att köra i diskmaskinen och behöver alltså inte rengöras för hand. Fläkten har dessutom rimVentilation, en funktion som innebär att metallfiltret ger ett bättre kantsug.

När det kommer till energimärkningen tillhör Siemens LC87KHM60 energiklass B, vilket inte direkt är den bästa klassen på marknaden. Fläkten förbrukar dock ändå inte särskilt mycket energi per år. 

Siemens LC87KHM60 har en intern motor. Köksfläkten mäter 119,8 cm (h) x 80 cm (b) x 49,9 cm (d).

Utvalda fördelar med Siemens LC87KHM60: 
Enkel rengöring 
Tre hastigheter och ett intensivläge 
Tystgående köksfläkt 
Enkla touchkontroller 
LED-belysning


Siemens LF97BCP50

Toppbetyg hos Råd & Rön

Siemens LF97BCP50

.
Siemens LF97BCP50 har testats och recenserats av både Råd & Rön. Svenska och de danska experterna är imponerade av den här köksfläkten och ger den därför fina betyg. Den får nämligen bra toppbetyg hos Råd & Rön.

Experterna är framförallt imponerade över de enkla kontrollerna, den höga kvaliteten, den låga ljudnivån och den bra belysningen hos den här köksfläkten. Även om de generellt sett tycker riktigt bra om den här modellen påpekar de dock att den inte fungerar helt optimalt när det kommer till att samla upp fett och suga ut os ur köket. 

Stilren köksfläkt för stora kök

Siemens LF97BCP50 är en frihängande köksfläkt med en enkel och stilren design som inte drar så mycket uppmärksamhet till sig i köket. Den här modellen har en kapacitet på upp till 726 kubikmeter per timme och är därför ett bra alternativ för större kök. Den höga kapaciteten gör nämligen att köksfläkten effektivt tar bort både ånga och matos även i stora utrymmen. 

Installationen av köksfläkten går dessutom förhållandevist snabbt och enkelt. Siemens LF97BCP50 kan antingen anslutas till en frånluftskanal eller köras på cirkulationsdrift. Vilket av dessa du använder beror helt enkelt på vilka möjligheter som finns i ditt kök. 

Det här är även en energisnål köksfläkt som tillhör energiklass A. Fläkten förbrukar därför inte särskilt mycket energi per år.

Tystgående fläkt med LED-belysning

Siemens LF97BCP50 väsnas inte särskilt mycket när man använder den. Fläkten har närmare bestämt en ljudnivå på 54 dB vid normal drift och 65 dB på maxläget. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB. 

När man lagar mat är det viktigt att man faktiskt kan se vad som händer i grytorna och pannorna på spishällen.

Siemens LF97BCP50 är därför försedd med LED-lampor som ger ifrån sig ett kraftigt ljus utan att blända. Tack vare denna belysning kan man alltid se vad som händer på hällen. 

Köksfläkten styrs via en touchpanel som används för att justera både effektnivån och belysningen. 

Flera hastigheter och intensivlägen

Siemens LF97BCP50 är en flexibel köksfläkt med flera olika hastigheter samt två intensivlägen. Man kan därför alltid anpassa effekten hos köksfläkten till de behov man har i matlagningen. När man har använt något av de två intensivlägena återgår fläkten automatiskt till normal drift efter sex minuter.

Utöver två intensivlägen har Siemens LF97BCP50 även tre olika fläkthastigheter. Hur effektiv fläkten är beror på vilken hastighet man väljer. 

Siemens LF97BCP50 är dessutom enkel att rengöra eftersom att fläkten har ett metallfilter som kan köras i diskmaskinen. Tack vare detta slipper man alltså rengöra filtret för hand. Det finns även en indikator som visar när antingen fettfiltret eller kolfiltret måste rengöras. 

Siemens LF97BCP50 har en intern motor. Köksfläkten mäter 104,4 cm (h) x 90 cm (b) x 60 cm (d). 

Utvalda fördelar med Siemens LF97BCP50: 
Kan användas i större kök 
Låg ljudnivå 
Metallfilter som tål maskindisk 
Flera hastigheter och två intensivlägen 
LED-belysning


Siemens LR97CAQ50

Bra användarrecensioner

Siemens LR97CAQ50

Siemens LR97CAQ50 har inte varit med i några officiella expertgranskningar. Den här modellen är däremot en konsumentfavorit som har fått fina betyg av kunderna hos Whiteaway.se och danska Skousen.dk. 

Konsumenterna skriver bland annat att Siemens LR97CAQ50 är en stilren och tystgående köksfläkt med en utmärkt sugeffekt. Ingen som har recenserat den här modellen hittar några direkta nackdelar med fläkten. Alla berättar nämligen bara om positiva saker i sina recensioner. 

Siemens LR97CAQ50 kan anslutas till en frånluftskanal om man har tillgång till en sådan. Om man inte har någon frånluftskanal i köket kan fläkten även köras på cirkulationsdrift, men då måste man även köpa ett cleanAir-filter separat. 

Användarna: Snygg och tystgående fläkt med utmärkt sugeffekt

Enligt kunderna hos Skousen.dk och Whiteaway.se är Siemens LR97CAQ50 en supersnygg köksfläkt som fungerar bra i köket.

En användare skriver till exempel att den här modellen är perfekt för ett  kombinerat kök- och allrum eftersom att den är både stilren och tystgående. Fläkten kommer nämligen inte att störa hela huset när den används. 

I en annan recension kan vi läsa att Siemens LR97CAQ50 har en utmärkt sugeffekt och att fläkten är både kraftfull och funktionell. Användaren menar därför att den här modellen renar luften effektivt när man lagar mat. 

Sist men inte minst nämner användarna att Siemens LR97CAQ50 är en stilren och läcker köksfläkt som passar in i de flesta kök, oavsett vad man har för inredning sedan tidigare. 

Praktisk design och hög fläktkapacitet

Siemens LR97CAQ50 är en takfläkt med en praktisk design. Eftersom att den sitter i taket är den dessutom väldigt diskret. Detta underlättar även i matlagningen eftersom att man har hur mycket fritt utrymme som helst över spishällen. 

Den här fläktmodellen har även en inbyggd LED-belysning som skapar en optimal överblick över alla grytor och pannor på spishällen. 

Siemens LR97CAQ50 har en kapacitet på upp till 798 kubikmeter i timmen och är därför ett bra alternativ för stora kök. Den höga fläktkapaciteten innebär nämligen att den här modellen utan problem kan rena luften effektivt i större utrymmen också.

När man använder maxnivån på fläkten har den en ljudnivå på 56 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB. 

Flera innovativa funktioner

Siemens LR97CAQ50 är utrustad med flera innovativa funktioner som gör det enkelt att använda fläkten när man lagar mat.

Den har till exempel en funktion som gör det möjligt att justera effektnivån hos fläkten direkt från spishällen. Man kan även använda röststyrning eller Home Connect-appen för att kontrollera fläkten. 

Med Siemens LR97CAQ50 kan man välja mellan tre hastighetsinställningar och två intensivlägen. De intensiva lägena har en automatisk återställning och eftersug i tio minuter.

Eftersom att fettfiltret kan köras i diskmaskinen behöver man inte diska det för hand när man rengör fläkten. Det finns dessutom en indikator som visar när det är dags att rengöra eller byta fett- och kolfiltret. 

Sist men inte minst är det här en ganska energisnål köksfläkt som tillhör energiklass A. Detta innebär att Siemens LR97CAQ50 inte förbrukar särskilt mycket energi per år. 

Siemens LR97CAQ50 har en intern iQdrive-motor. Köksfläkten mäter 29,9 cm (h) x 90 cm (b) x 50 cm (d). 

Utvalda fördelar med Siemens LR97CAQ50: 
Tre hastigheter och två intensivlägen 
Enkel styrning direkt från hällen eller via Home Connect-appen 
Praktisk design och LED-belysning 
Enkel rengöring 
Hög fläktkapacitet


Siemens LI64MA530

Bra användarrecensioner

 

Siemens LI64MA530

 

 

 

.
Siemens LI64MA530 har inte varit med i några officiella experttester. Den här modellen har däremot fått fina recensioner av kunderna hos Whiteaway.se och danska Skousen.dk.

I recensionerna berättar användarna bland annat att Siemens LI64MA530 är tystgående samt att den har en bra sugeffekt och en fin design. 

En användare påpekar dock att belysningen hade kunnat vara bättre. 

Siemens LI64MA530 kan antingen anslutas till en frånluftskanal eller köras på cirkulationsdrift. 

Användarna: Fin, effektiv och tystgående köksfläkt

Enligt kunderna hos Whiteaway.se och Skousen.dk är Siemens LI64MA530 en riktigt bra köksfläkt och ett bra köp. En användare skriver till exempel att Siemens LI64MA530 har en bra belysning, bra sugeffekt samt att den är ganska tyst på de lägre hastigheterna. 

I en annan recension verkar användaren hålla med om detta. Där kan vi nämligen läsa att det här är en mycket modern och fin köksfläkt som suger riktigt bra samtidigt som den är väldigt tystgående. Flera användare skriver även att LED-belysningen är en stor fördel. En person berättar till exempel att LED-lamporna lyser kraftigt samtidigt som de är energisnåla. 

Användarna hittar inte särskilt många nackdelar med Siemens LI64MA530. En person nämner dock att beslagen enbart är till för upprätt montering och berättar att detta tar mer plats i skåpet.

I en enda recension påpekas det även att belysningen hade kunnat vara bättre i och med att den nu sitter i bakre kanten av fläkten. 

Lämplig för små kök

Siemens LI64MA530 är en utdragbar köksfläkt med en fläktkapacitet på upp till 404 kubikmeter per timme. Detta innebär att modellen är ett bra alternativ för mindre kök. 

Den här köksfläkten har dessutom en maximal ljudnivå på 62 dB och är därmed förhållandevis tystgående. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB. 

Eftersom att Siemens LI64MA530 är en utdragbar köksfläkt är den här modellen en ganska diskret lösning. Den är därför ett bra alternativ om man inte vill att fläkten ska ta plats eller synas för mycket i köket. Att den utdragbara delen är dold när man inte använder fläkten innebär även att man får mer utrymme i köket.

Energisnål köksfläkt med LED-belysning

Siemens LI64MA530 är en energisnål köksfläkt som tillhör energiklass A. Fläkten har dessutom en energieffektiv LED-belysning som skapar en bra överblick över matlagningen. 

Siemens LI64MA530 är dock inte bara energisnål utan även effektiv. Den här modellen har tre hastighetsinställningar samt ett intensivläge som kan avlägsna kraftigt matos och större mängder ånga från köket. När man använder det intensiva läget återgår fläkten automatiskt till normal drift efter sex minuter. 

Tack vare ett fettfilter som kan köras i diskmaskinen är det dessutom enkelt att rengöra Siemens LI64MA530. Med den här fläktmodellen slipper man alltså diska filtret för hand. 

Siemens LI64MA530 är utrustad med en intern BLDC-motor som är både tystgående och effektiv. Köksfläkten mäter 24,8 cm (h) x 60 cm (b) x 29 cm (d). 

Utvalda fördelar med Siemens LI64MA530: 
Tre hastigheter och ett intensivläge 
Diskret utdragbar design 
LED-belysning 
Automatisk återställning efter sex minuter 
Metallfilter som tål maskindisk


Alternativ till Siemens

Här ovanför har vi tagit en titt på ett par köksfläktar från Siemens. Vi har både gått igenom funktionerna och berättat vad olika expertkällor och konsumenter tycker om de olika modellerna. 

För att skapa en mer nyanserad överblick över marknaden har vi här tagit fram en genomgång av alternativa köksfläktar från andra tillverkare.


Miele DA 6096

Testvinnare hos Råd & Rön

Miele DA 6066 W

 
 

 

 

 

Konsumentorganisationen Råd & Rön har granskat Miele DA 6096 utifrån ett antal olika testpunkter, till exempel användarvänlighet, ljudnivå och effektivitet. Den här modellen fick i slutändan toppbetyg av experterna i en stor undersökning av köksfläktar. 

Råd & Rön framhäver i första hand att Miele DA 6096 är användarvänlig och effektiv samt att fläkten har en förhållandevis låg ljudnivå. Experterna är däremot inte lika nöjda med fläktens förmåga att suga ut ånga ur köket. 

Miele DA 6096 är en vägghängd fläkt som antingen kan anslutas till en frånluftskanal eller köras på cirkulationsdrift. Köksfläkten har en lutande design som lämnar mer fritt utrymme över spishällen. Med den här modellen har man därför gott om plats när man lagar mat. 

Energieffektiv köksfläkt med en låg ljudnivå

Miele DA 6096 är en energieffektiv köksfläkt som tillhör energiklass A+. Detta innebär att fläkten inte förbrukar särskilt mycket energi per år och är därmed en fördel för både plånboken och miljön. Belysningen hos den här fläkten är också energibesparande. Miele DA 6096 har nämligen en LED-belysning som effektivt lyser upp hela spishällen när man lagar mat. 

Köksfläkten har en maximal ljudnivå på 66 dB. Med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på 60 dB väsnas den här fläkten alltså inte särskilt mycket när man använder den. 

Miele DA 6096 har en fläktkapacitet på 650 kubikmeter i timmen och är därför lagom för medelstora kök. 

Flera praktiska funktioner

Miele DA 6096 är utrustad med flera praktiska funktioner, till exempel ett NoSmell-filter. Detta är ett aktivt kolfilter som effektivt binder alla lukter från matlagningen och hindrar matlukten från att spridas i hela huset. 

Utöver NoSmell-filtret har Miele DA 6096 även ett fettfilter av rostfritt stål med tio lager. Detta filter tål maskindisk och behöver alltså inte rengöras för hand. 

När man lagar mat ska man alltid välja vilken effektnivå man behöver. Med Miele DA 6096 kan man välja mellan tre olika hastigheter och ett intensivläge. 

Enkla kontroller

Miele DA 6096 är enkel att använda och kan justeras och ställas in efter behov med hjälp av användarvänliga knappar. När man använder fläkten behöver man dessutom inte oroa sig för att skada sig på den. Miele DA 6096 har nämligen inte några vassa kanter eller liknande som man kan skära eller slå sig på. 

Eftersom att Miele DA 6096 har en slät yta är det dessutom otroligt enkelt att torka av fläkten med en fuktig trasa när den måste rengöras.

Miele DA 6096 har en intern motor och mäter 54,7 cm (h) x 89,8 cm (b) x 52,3 cm (d).

Utvalda fördelar med Miele DA 6096: 
Energisnål modell med LED-belysning 
NoSmell-filter 
Metallfilter med tio skikt som tål maskindisk 
Enkla kontroller 
Kapacitet på upp till 650 m3/h

Läs även: Kolfilterfläkt (Bäst i test)


Goda råd inför köpet av en ny köksfläkt

Goda råd inför köpet av en ny köksfläkt

När du köper en ny köksfläkt finns det flera saker som du bör tänka på. Det kan dock vara svårt att veta exakt vad du ska titta efter och vad som egentligen är viktigt när man letar efter en ny fläkt. Här har vi därför samlat ett par goda råd som kan hjälpa dig att hitta helt rätt fläktmodell för just dina behov. 

Olika typer av köksfläktar 
Det första du bör komma fram till är vilken typ av fläkt du ska välja. Det finns nämligen flera olika sorter på marknaden. Du kan antingen välja en fläkt med cirkulationsdrift eller en fläkt som leder matoset direkt ut genom en frånluftskanal. 

En köksfläkt med frånluftskanal leder både matos och ånga direkt ut från huset genom yttermuren eller någon annan kanal. Den andra typen av köksfläkt recirkulerar istället luften i köket och behöver därför inte något frånluftskanal. Eftersom att det finns för- och nackdelar med båda typerna bör du fundera på vilken av dem som är bäst för just dig och din bostad. 

Placering av fläkten 
Siemens LR97CAQ50Utöver fläkttyp bör du även komma fram till om du vill ha en vägghängd fläkt, en takfläkt, en frihängande fläkt eller kanske något helt annat. Detta beror oftast på hur ditt kök ser ut och vilken typ av inredning du har. Fundera helt enkelt på vad som passar bäst ihop med resten av köket.

Det kan även vara bra att ta hänsyn till var du vill placera fläkten. Detta kan ofta göra det lättare att välja mellan olika typer av modeller. En annan sak som kan påverka ditt beslut är att vissa modeller ger mer utrymme över spishällen än andra.

För att säkerställa att fläkten du väljer har rätt storlek är det även viktigt att mäta ditt kök och ta reda på vilken storlek som passar.

Hur effektiv ska fläkten vara? 
En annan sak som du bör vara uppmärksam på när du jämför olika modeller är fläktkapaciteten, eller sugeffekten. Sugeffekten måste vara tillräcklig för att avlägsna allt matos från köket. 

Du bör därför ta reda på fläktkapaciteten hos de modeller du tittar på. Hur hög fläktkapacitet du behöver beror på hur stort ditt kök är. 

Belysning 
BelysningBelysningen är viktig eftersom att det är den som ser till att du får en bra överblick över hela spishällen. Om du inte ser hällen ordentligt blir det svårare för dig att laga mat. 

Rekommendationen här är att välja en fläkt med LED-belysning. LED är både energibesparande och hållbart eftersom att lamporna håller längre och förbrukar mindre ström än konventionella glödlampor. 

Ljudnivå 
Vissa fläktmodeller kan väsnas relativt mycket och göra det svårt att föra en normal konversation i köket. Om detta är något du vill undvika bör du ta reda på ljudnivån hos de modeller du tittar på. 

Ljudnivån hos många moderna köksfläktar kan gå så lågt som 50 dB. Dessa väsnas inte särskilt mycket när man använder dem. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB. Rekommendationen är att välja en modell med en ljudnivå runt 60 dB. 

Motor 
När det kommer till köksfläktar kan du antingen välja en modell med intern motor eller köpa en extern motor. En extern motor kan vara den bästa lösningen för stora köksfläktar som annars kan leva om en hel del i köket. Ta därför reda på om du behöver en extern motor eller om det fungerar lika bra med en intern motor hemma hos dig. 

Energimärkning 
energimärkningEn av de viktigaste punkterna när du köper en ny köksfläkt är energimärkningen – hoppa inte över denna.

Energimärkningen visar nämligen hur energieffektiv fläkten är och hur mycket energi den förbrukar på ett år. Hur mycket ström fläkten förbrukar beror på flera olika faktorer, till exempel hur mycket du använder fläkten och vilken motoreffekt den har. 

Du kan spara pengar genom att välja en modell med en bättre energimärkning. Utöver detta är det även bra att använda fläkten smart och effektivt för att hålla nere energiförbrukningen ytterligare. 

Budget 
Sist men inte minst bör du komma fram till hur mycket pengar du vill lägga på din nya köksfläkt. Eftersom att det finns fläktar i en mängd olika prisklasser kan du hitta både dyra och mer budgetvänliga alternativ på dagens marknad. 

När det kommer till köksfläktar kan du i regel räkna med att pris och kvalitet går hand i hand. De dyrare modellerna håller ofta längre och är mer effektiva än billigare alternativ. 

Om du vill ha fler tips på vad du bör tänka på när du köper en ny köksfläkt kan du läsa den här artikeln från Tretti.se eller den här från danska Bolius.dk.


Använd köksfläkten så effektivt som möjligt

Använd köksfläkten så effektivt som möjligtOavsett vilken typ av köksfläkt du har hemma finns det vissa saker som är gemensamt för alla. Och vad är det nu måntro, kanske du undrar?

Vi talar givetvis om att de ska användas på så gott som samma sätt för att vara så effektiva som möjligt. Det finns nämligen några grundläggande regler och rekommendationer som gäller om du vill att din köksfläkt ska fungera så bra och effektivt som bara möjligt.

Använd inte det högsta effektläget 
De flesta använder det högsta effektläget på fläkten när de lagar mat eftersom att de tänker att detta är det bästa sättet att avlägsna ånga och matos.

Detta är dock inte riktigt rätt. Om du vill använda fläkten på bästa sätt och även ta hänsyn till energiförbrukningen bör du nämligen inte alltid köra på maxhastighet. 

Köksfläkten drar mer energi på det högsta effektläget än om du använder en lägre hastighet.

Det är därför bäst att använda en lägre inställning under matlagningen och bara öka effekten om det verkligen är nödvändigt. Du bör dessutom bara köra maxinställningen under så kort tid som möjligt.

Rengör fettfiltret
Rengör fettfiltretAlla typer av köksfläktar har ett fettfilter som samlar upp allt matos och ånga. Detta filter säkerställer därmed att oset inte lämnas kvar i rummet. 

För att fläkten och fettfiltret ska fungera så bra som möjligt måste du rengöra filtret med jämna mellanrum. Många moderna fläktar har dock fettfilter som kan köras i diskmaskinen. Med dessa fläktar behöver du därmed inte rengöra filtret för hand. 

Använd alltid fläkten 
Om det sitter en köksfläkt över spishällen bör du alltid använda den när du lagar mat. Detta avlägsnar lukter, matos och ånga från köket och förbättrar dessutom inomhusklimatet. 

Ett rent inomhusklimat är viktigt för din trevnad och ditt välmående. Du bör därför aldrig skippa fläkten när du lagar mat, inte ens de gånger du slänger ihop något snabbt på fem minuter. 

Starta fläkten på en gång 
Starta fläkten på en gångKöksfläktar som är anslutna till en frånluftskanal ska startas på en gång, innan vattnet börjar koka eller maten börjar steka. Det kan nämligen ta en stund för dessa fläktar att komma igång. Genom att starta fläkten i förväg kan du alltså se till att den arbetar effektivt när du behöver den. 

Om du vill veta mer om att använda köksfläkten så effektivt som möjligt kan du läsa den här artikeln från danska Whiteaway.com.


Kom ihåg att rengöra fläkten: så här gör du

Rengöra fläkten

De flesta tycker nog inte att det är särskilt roligt att rengöra köksfläkten. Det är dock något som måste göras med jämna mellanrum för att fläkten ska fungera så bra som möjligt. Om du inte rengör fläkten kan den nämligen inte göra sitt jobb ordentligt.

Bortsett från att fläkten fungerar mindre effektivt när den är smutsig kan det även bli dyrare för dig att skippa rengöringen. En skitig fläkt måste nämligen använda mer ström för att klara av arbetet. 

Om du inte är riktigt säker på hur man rengör köksfläkten på bästa sätt har du hamnat helt rätt. Baserat på en artikel från learn.compactappliance.com berättar vi här om några tips och tricks för fläktrengöringen. 

Filter ska rengöras regelbundet 
Filtren i köksfläkten ska alltid rengöras med jämna mellanrum. Om du har en fläkt med filter som tål maskindisk är detta lätt avklarat. Tänk bara på att diskmaskinen ska vara tom i övrigt när du diskar fläktfilter. 

Eftersom att alla filter inte går att köra i diskmaskinen kan det dock hända att du måste rengöra dem för hand. Tänk även på att alla filter ska vara helt torra innan du monterar tillbaka dem i fläkten. För att rengöringen inte ska ta så lång tid varje gång rekommenderar vi att du rengör fläktens filter en gång i månaden. 

Rengör filtren på bästa sätt 
Om filtren inte blir helt rena efter en tur i diskmaskinen ska du inte montera dem i fläkten. De ska nämligen vara helt rena innan du sätter tillbaka dem. I det läget kan du istället blötlägga filtren i varmt vatten och låta dem ligga ett tag. 

Eftersom att smutsen kan sitta fast ordentligt krävs det ibland lite extra för att få bort allt, särskilt om du inte har rengjort filtren på ett tag. Vi rekommenderar att du låter filtren ligga i blöt i fem till sex timmar. Om du vill kan du även tillsätta lite diskmedel i vattnet. 

Köp nya filter om de inte blir rena 
Om det inte fungerar att blötlägga filtren heller är det bäst att investera i nya filter. Det är nämligen aldrig en bra idé att sätta tillbaka skitiga filter i fläkten. Det kan även vara bra att köpa nya filter om du märker av att köksfläkten inte fungerar lika effektivt längre. 

Kolfilter ska bytas med jämna mellanrum 
En annan sak som du bör komma ihåg är att kolfilter ska bytas ut med jämna mellanrum. Eftersom att kolfilter har en tendens att bli rätt skitiga kommer de inte att hålla år ut och år in. 

Du ska därför köpa ett nytt filter regelbundet och byta ut det gamla. Det finns vanligtvis instruktioner för att byta filter i bruksanvisningen till köksfläkten.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Gorenje WHC623E16X

Gorenje WHC623E16X

 

Gorenje WHC623E16X är en vägghängd köksfläkt som antingen kan anslutas till en frånluftskanal eller köras på cirkulationsdrift. Om fläkten ska köras på cirkulationsdrift måste man dock köpa ett kolfilter också. 

Lämplig för mindre kök

Gorenje WHC623E16X är en lämplig fläktmodell för mindre kök som inte kräver en hög fläktkapacitet. Den här modellen har nämligen en kapacitet på upp till 505 kubikmeter per timme. Om fläkten placeras i ett litet kök kan man dock tryggt lita på att den håller luften ren och fräsch. 

Den här köksfläkten kontrolleras med enkla knappar som sitter på fronten av modellen. Dessa styr allt från belysningen till effektnivån och kan användas för att snabbt justera inställningarna under matlagningen. 

Tystgående köksfläkt med tre olika hastigheter

Gorenje WHC623E16X har tre olika hastighetsinställningar som kontrollerar sugeffekten. Tack vare dessa kan man alltid välja den effektnivå som passar bäst till den aktuella matlagningen. 

Den här modellen har dessutom en relativt låg ljudnivå på 62 dB. Med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på 60 dB behöver man alltså inte oroa sig för att fläkten ska störa hela huset när den används. 

Alla rostfria stålytor på den här köksfläkten är försedda med TouchFreeFilm. Detta gör att fingeravtryck inte syns på fläkten och att den ser ren ut hela tiden. Beläggningen innebär även att fläkten blir lättare att rengöra. 

LED-belysning och filter med polyuretanskum

Gorenje WHC623E16X är utrustad med en energisnål LED-belysning som ger en bra överblick över spishällen när man lagar mat. Dessa lampor håller dessutom betydligt längre än konventionella glödlampor. 

Utöver den energibesparande belysningen har Gorenje WHC623E16X ett filter med polyuretanskum. Detta filter avlägsnar effektivt upp till 98 % av alla fettpartiklar och annan skit från luften. Köksfläkten har dessutom en fettrensningseffektivitet i klass A och klarar därmed utsugningen optimalt. 

Gorenje WHC623E16X har en intern motor och mäter 112,5 cm (h) x 60 cm (b) x 50 cm (d).

Utvalda fördelar med Gorenje WHC623E16X: 
Lämplig för mindre kök 
Filter med polyuretanskum 
Tre olika hastigheter 
LED-belysning 
TouchFreeFilm-beläggning


Siemens LC98KMR60

Bra användarrecensioner

Siemens LC98KMR60

 

.
Siemens LC98KMR60 har inte varit med i några officiella experttester men är å andra sidan populär bland konsumenterna. Den här modellen har recenserats av kunderna hos både Whiteaway.se och Tretti.se och får fina betyg på båda ställena.

De höga betygen beror bland annat på att Siemens LC98KMR60 är både snygg och praktisk samt att fläkten fungerar bra. En användare påpekar dock att cleanAir-filtret som kan användas vid kolfilterdrift inte passar direkt i fläkten som utlovat. 

Siemens LC98KMR60 kan antingen anslutas till en frånluftskanal eller köras på cirkulationsdrift. För att använda cirkulationsdrift måste man dock även köpa ett startpaket med kolfilter eller ett cleanAir-filter. 

Användarna: Snygg, funktionell och tystgående köksfläkt

Enligt kunderna hos Whiteaway.se och Tretti.se är Siemens LC98KMR60 en funktionell och tystgående köksfläkt. En användare skriver till exempel att fläkten lever upp till höga krav vad gäller både utseende och funktionalitet. 

Flera användare berättar även att fläkten är tystgående och att det var just den låga ljudnivån som gjorde att de valde den här modellen. En person skriver dessutom att man får en snygg design på köpet. 

Det finns även många användare som framhäver homeConnect som en stor fördel eftersom att detta gör det möjligt att kontrollera fläkten via mobilen.

Några personer lyfter även fram CookConnect-funktionen som gör att man kan styra fläkten direkt från hällen om man har rätt typ av spishäll. 

Den här köksfläkten har så gott som uteslutande fått beröm och positiva recensioner. En användare nämner dock kort att den dimbara belysningen kan vara svår att stänga av. 

Hög fläktkapacitet

Siemens LC98KMR60 är en vägghängd köksfläkt med en fläktkapacitet på upp till 836 kubikmeter i timmen. Detta innebär att fläkten kan rena luften effektivt och att den passar bra i stora kök. 

Med en maximal ljudnivå på 56 dB väsnas den här modellen inte särskilt mycket när man använder den. Man kan alltså utan problem ha igång fläkten utan att störa hela huset. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB. 

Köksfläkten styrs via en touchpanel på fronten där man kan kontrollera både effektnivån och belysningen. Om det finns tillgängligt går det även att använda Home Connect för att styra fläkten från en smartphone eller surfplatta. 

Energieffektiv köksfläkt med praktisk design

Siemens LC98KMR60 är en energisnål köksfläkt som tillhör energiklass A+. Detta innebär att fläkten inte förbrukar särskilt mycket energi per år och är därmed en fördel för både plånboken och miljön. 

Den här modellen har dessutom en praktisk lutande design som lämnar mycket fritt utrymme ovanför spishällen. Med den här typen av design blir det därför enklare att få en överblick över alla grytor och pannor. Detta i kombination med fläktens LED-belysning skapar en helt optimal överblick över matlagningen. 

Siemens LC98KMR60 har dessutom flera praktiska funktioner, till exempel en climateControl-sensor och ett cookConnect-system. Sensorn mäter hur mycket ånga och lukt det finns i luften och anpassar fläktens effekt till det aktuella behovet. CookConnect innebär å andra sidan att köksfläkten kan styras direkt från spishällen om man har rätt kombination av produkter. 

Sist men inte minst har Siemens LC98KMR60 tre hastighetsinställningar och två intensivlägen samt automatiskt eftersug i sex minuter. 

Siemens LC98KMR60 har en intern iQdrive-motor med hög prestanda och dubbla fläkthjul. Köksfläkten mäter 119,8 cm (h) x 90 cm (b) x 54,5 cm (d). 

Utvalda fördelar med Siemens LC98KMR60: 
ClimateControl-sensor 
CookConnect-system 
Tre hastigheter och två intensivlägen 
Energiklass A+ 
Enkel styrning via touchpanel eller Home Connect


FAQ – Vanliga frågor

Vilka köksfläktar från Siemens har fått bäst betyg i granskningar?

Siemens LC87KHM60 och Siemens LF97BCP50

Hur testas köksfläktarna?

I tester av köksfläktar lägger experterna stor vikt vid hur effektivt fläktarna fångar upp stekos och vattenånga. De granskar och bedömer även användarvänligheten, ljudnivån och energiförbrukningen.

Hur väljer jag rätt modell?

Bestäm först om du vill ha en modell med frånluftskanal eller en recirkulerande kolfilterfläkt. Fundera därefter på om fläkten ska ha en intern eller extern motor samt hur mycket den får väsnas. Det finns även flera andra faktorer att överväga, till exempel energiförbrukning, placering och utformning.


Genomgång av testkällor

Råd & Rön  
Konsumentorganisationen Råd & Rön arbetar med det svenska konsumentlivet och genomför bland annat tester av olika konsumentprodukter. Råd & Rön har till exempel granskat flera olika köksfläktar i ett test där de bland annat provade modellerna Siemens LF97BCP50, Bosch DII31JM60 och Miele DA 6096.

Om du vill läsa mer kan du klicka på den här länken. Du behöver dock en betald prenumeration för att få full tillgång till de specifika testresultaten. Om du bara är intresserad av en undersökning går det även att köpa tillgång till enskilda tester.

Användarrecensioner ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
I den här artikeln har vi även läst användarrecensioner för att ta reda på vad konsumenterna tycker om olika köksfläktar.

Vi har använt oss av butikerna Whiteaway.se, Tretti.se och Skousen.dk för att läsa recensioner av följande modeller: Siemens LC98KMR60, Siemens LI64MA530 och Siemens LR97CAQ50.


Alternativa tester och artiklar

Om du inte fann vad du letade efter i den här artikeln har vi på Konsumentmagasinet även ett antal andra artiklar som kan vara av intresse. 

I vår stora och mer allmänna artikel Köksfläkt test kan du skapa dig en överblick över vad mer marknaden har att erbjuda. I den artikeln presenterar vi flera köksfläktar från olika tillverkare som alla har fått bra recensioner. 

En fläkttyp som bara blir mer och mer populär är modellen med kolfilter. Kolfiltret renar luften från partiklar och matlukt och skickar sedan tillbaka den ut i köket igen. I vår artikel Kolfilterfläkt test hittar du en överblick över marknadens bästa modeller. 

Om du även är på jakt efter andra testvinnande vitvaror kan vi hjälpa dig med dessa också. I vår breda artikel Ugn test går vi till exempel igenom flera av experternas favoritugnar på marknaden. 

Vi har även ett antal mer specifika artiklar, till exempel Inbyggnadsugn test, Självrengörande ugn test och Pyrolysugn test. Alla dessa artiklar innehåller en översikt över testvinnande modeller.

Om du är intresserad av testvinnande spishällar kanske du även vill läsa artikeln Induktionshäll test. Där får du en bred översikt över de modeller som fått bäst recensioner på marknaden.

 

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta