Kolfilterfläkt test – Hitta de bästa recirkulerande köksfläktarna här

0

I den här artikeln undersöker vi olika tester av köksfläktar med kolfilter där experter har granskat fläktarna var för sig för att kunna bedöma vilka modeller som är bäst. Här hittar du modeller från märkena Miele, Bosch, Siemens och Gorenje

Vi går igenom de olika testerna för att kunna hjälpa dig hitta den köksfläkt som passar bäst till dina behov. Vi har undersökt tester från svenska Råd & Rön och Testfakta samt det danska konsumentrådet Tænk, men vi har även läst kundomdömen för att se vad de vanliga konsumenterna säger.

Om du vill läsa mer finns det en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till längst ner i artikeln.

I den här artikeln får du:
🔸 Överblick över de bästa kolfilterfläktarna
🔸 Förklaring av skillnaden mellan frånluftsfläktar och recirkulerande fläktar
🔸 Tips på vad du bör tänka på när du väljer köksfläkt
🔸 Information om kolfilter
🔸 Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Observera att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Siemens LC97BC532

✅ Testvinnare hos Testfakta
✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Populär bland konsumenterna

Siemens LC97BC532

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 165,00 Kr. 0,00 Kr. 5 165,00 Kr. Läs mer
5 165,00 Kr. 0,00 Kr. 5 165,00 Kr. Läs mer

 

Siemens LC97BC532 har testats av både Testfakta och det danska konsumentrådet Tænk och fått beröm av båda. Användarna tycker också bra om modellen och på whiteaway.com har den fått 4,9 av 5 stjärnor. Siemens LC97BC532 är en vägghängd köksfläkt och om fläkten ska köras med cirkulationsdrift måste man köpa kolfilter.

Hög fläktkapacitet

Siemens LC97BC532 vinner Testfaktas granskning på många olika testområden, men modellen urskiljer sig främst när det gäller fettupptaget. Den här fläkten fångar nämligen upp över 80 % av fettet, vilket är mer än någon av konkurrenterna i testet. Siemens LC97BC532 har dessutom en maximal fläktkapacitet på 730 m3/h och en normal nivå på 460 m3/h. Siemens LC97BC532’s iQdrive-motor med dubbla fläkthjul bidrar också till modellens effektivitet.

Tyst modell med bra belysning

Ljudnivån hos Siemens LC97BC532 imponerar också på experterna. Tack vare en speciell ljuddämpning har modellen nämligen en låg ljudnivå på bara ca 54 dB, vilket är ungefär 10 dB lägre än många av de andra modellerna i Testfaktas granskning. Detta gör att fläkten är behaglig att ha i köket, och modellens välfungerande belysning ger en bättre översikt. Belysningen består av tre LED-lampor på 3 watt vardera. Siemens LC97BC532 kan köras med cirkulationsdrift eller frånluft, förutsatt att det finns en frånluftskanal i hemmet.

Användarvänlig och lätt att rengöra

Siemens LC97BC532 har ett metallfettfilter som kan tas lös och köras i diskmaskinen, och modellens ytor är släta och lätta att torka av med en trasa. Modellen är även enkel att använda och närmast intuitiv att förstå. Man väljer helt enkelt mellan tre olika effektlägen när man lagar mat, och det finns utöver det ett intensivläge. Siemens LC97BC532 tar dessutom hänsyn till miljön och har en årlig energiförbrukning på 35,5 kWh, vilket är mindre än hälften så mycket som hos många av de andra testade modellerna.

Siemens LC97BC532 har en intern motor och mäter 106,4 cm (maxhöjd) x 90 cm (b) x 50 cm (d) och har en bruttovikt på 23,8 kg.

Utvalda fördelar med Siemens LC97BC532:
🌪️
Fettupptag på över 80%
🌪️ Kraftfull iQdrive-motor
🌪️ Låg ljudnivå på 54 dB
🌪️ Metallfettfilter tål maskindisk
🌪️ Tre olika effektlägen


Miele PUR68W

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Miele PUR68W

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
8 480,00 Kr. 0,00 Kr. 8 480,00 Kr. Läs mer
8 926,00 Kr. 0,00 Kr. 8 926,00 Kr. Läs mer

 

Med en topplacering hos både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk är Miele PUR68W en bra köksfläkt som lever upp till experternas hårda krav. Precis som de andra köksfläktarna från Miele har den här modellen en tidlös design. Anledningen till detta är att Miele PUR68W är en vägghängd modell som hänger plant över hällen, vilket gör den väldigt synlig. Tänk på att man måste köpa kolfilter om köksfläkten ska köras med cirkulationsdrift.

Individanpassa köksfläkten

Miele PUR68W tillhör Miele Individual-serien som innehåller modeller som skräddarsys efter kundens önskemål. Det gäller både design, frånluftledningens längd, rumsinredning och matlagningsvanor, och modellen kan därmed anpassas efter konsumentens behov. Man kan dessutom välja färg så att fläkten passar in i kökets design. Miele PUR68W kan köras med cirkulationsdrift, men även med frånluft om det redan finns ventilation för det i köket.

Bra till stora kök

Miele PUR68W har en fläktkapacitet på 650 m3/h, vilket innebär att modellen utan problem kan hålla luften ren i ett stort kök. Modellen är mycket effektiv och det beror till stor del på filtreringen. Den sköts av ett tio-lagers metallfettfilter som är gjort i rostfritt stål, vilket både ger ett snyggt utseende och en bra hållbarhet. Fettfiltret kan dessutom tas loss och rengöras i diskmaskinen.

Miele Clean Cover och HighPower LED

För att göra rengöringen så lätt som möjligt är Miele PUR68W försedd med Miele Clean Cover. Det är ytan bakom fettfiltret och den har varken skarpa kanter eller kontakt med elektriska komponenter, vilket gör ytan helt slät och enkel att rengöra. För en högre komfort har modellen en HighPower LED-belysning som ger ett kraftigt men naturligt ljus. Belysningen är dessutom energibesparande eftersom att HighPower LED bara förbrukar 2 watt och har en livslängd på hela 20 år.

Eftersom att man kan individanpassa Miele PUR68W finns det bara fasta mått för bredd (59,8 cm) och djup (50 cm) och modellen väger 25 kg.

Utvalda fördelar med Miele PUR68W:
🌪️
Miele Individual-köksfläkt som kan specialtillverkas
🌪️ Fläktkapacitet på 650 m3/h
🌪️ Tio-lagers fettfilter
🌪️ Miele Clean Cover för enkel rengöring
🌪️ High Power LED-belysning


Gorenje WHC623E16X

✅ ”Bra köp” hos det danska konsumentrådet Tænk

Gorenje WHC623E16X

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 876,00 Kr. 0,00 Kr. 1 876,00 Kr. Läs mer
1 975,00 Kr. 0,00 Kr. 1 975,00 Kr. Läs mer
1 975,00 Kr. 0,00 Kr. 1 975,00 Kr. Läs mer

 

Gorenje WHC623E16X har fått utmärkelsen “bra köp” av det danska konsumentrådet Tænk och modellen hör till de billigare på marknaden. Det betyder dock inte att tillverkaren har kompromissat med kvaliteten utan modellen är både gedigen och har en bra sugeffekt. Gorenje WHC623E16X är en vägghängd köksfläkt och om den ska köras med cirkulationsdrift måste man köpa kolfilter.

Till mindre kök

Gorenje WHC623E16X är ett bra alternativ för mindre kök som inte kräver en lika hög fläktkapacitet. Kapaciteten hos Gorenje WHC623E16X är 505 m3/h, och om man har ett lite mindre kök kan man vara säker på att luften hålls ren. Modellen är som sagt vägghängd och formen förstärker effektiviteten. Den är dock även synligare än de sneda modellerna och därför har modellen en enkel design som drar så lite uppmärksamhet till sig som möjligt.

Tre effektlägen

När man lagar mat kan man välja mellan tre olika effektlägen för sugstyrka på Gorenje WHC623E16X, och man väljer enkelt mellan de olika lägena på knappar. Gorenje WHC623E16X har dessutom en on/off-brytare och ett fettfilter i klass A som är tvättbart och gjort av aluminium med polyuretanskum. Filtret är effektivt och fångar upp det mesta av fett och matos som uppstår under matlagningen. Beroende på vad man föredrar och vad för utrustning som finns i köket kan Gorenje WHC623E16X köras med antingen cirkulationsdrift eller frånluftskanal.

Modern LED-belysning

Belysningseffektiviteten hos Gorenje WHC623E16X är också i klass A, vilket innebär att modellen har en bra och kraftig belysning på 6 watt. Belysningen består av LED-lampor som både skapar en bra överblick över hällen och området runt omkring. Ljuset är dessutom väldigt naturligt trots att det är kraftigt. Den diskreta LED-belysningen bidrar, förutom med funktionalitet, till modellens estetiska intryck.

Gorenje WHC623E16X har en intern motor och mäter 112,5 cm (maxhöjd) x 60 cm (b) x 50 cm (d) och har en bruttovikt på 11,2 kg.

Utvalda fördelar med Gorenje WHC623E16X:
🌪️
Billig modell
🌪️ Passar i mindre kök med en fläktkapacitet på 505 m3/h
🌪️ Tre olika effektlägen
🌪️ Fettfilter i klass A som är tillverkat i aluminium
🌪️ Estetisk och diskret LED-belysning


Miele DA 6096 W

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Miele DA 6096 WModellen Miele DA 6096 W har ingått i både Råd & Röns och det danska konsumentrådet Tænks tester av 94 respektive 44 köksfläktar. Miele DA 6096 W klarar sig så bra att den får en topplacering i båda granskningarna, och Tænk utnämner till och med modellen till testvinnare. Miele DA 6096 W är en vägghängd köksfläkt och om den ska användas som en recirkulerande fläkt måste man köpa ett kolfilter. Modellen finns i både vitt och svart.

Effektiv mot fett

Miele DA 6096 W är utformad för att hålla luften i köket så ren som möjligt och se så bra ut som möjligt. Därför är modellen utrustad med ett både effektivt och snyggt fettfilter i rostfritt stål med tio lager. Både ytan och filterramen är gjord i rostfritt stål och fettfiltret kan enkelt tas loss och diskas i diskmaskinen. Eftersom att materialet är just rostfritt stål bevaras dessutom den fina ytan längre. Miele DA 6096 W har en kapacitet på 650 m3/h och kan därmed hålla luften ren i ett medelstort kök.

Ett kök fritt från lukter

Miele DA 6096 W är även försedd med ett NoSmell-filter, vilket säkerställer att köket inte kommer att lukta matos. Miele DA 6096 W är recirkulerande och NoSmell-filtret binder matlukter både effektivt och på lång sikt. Modellen är vägghängd och därför syns den mycket i köket. För en bättre komfort och större plats är modellen sned och lutar snett uppåt, vilket ger mer utrymme ovanför plattorna. Vad gäller luften som modellen suger upp kan man antingen köra cirkulationsdrift eller använda en frånluftskanal om man har en sådan i köket.

Bra belysning med HighPower LED

För att man ska få bästa möjliga överblick över köttgrytan har Miele DA 6096 W en HighPower LED-belysning som ger ett kraftigt ljus med en minimal energiförbrukning. HighPower LED-lamporna använder nämligen bara 2 W, ger ett jämnt ljus med naturliga färger och har en livslängd på ungefär 20 år.

Bakom fettfiltren finns dessutom Miele Clean Cover som underlättar rengöringen genom att inte ha några skarpa kanter eller hörn. Denna yta gör även modellen säkrare i och med att konsumenten inte kommer i kontakt med motorn eller andra elektriska komponenter. Motorn hos Miele DA 6096 W är intern och modellen mäter 54,7 cm (h) x 89,8 cm (b) x 52,3 cm (d) och har en bruttovikt på 37 kg.

Utvalda fördelar med Miele DA 6096 W:
🌪️ Vägghängd och lutande köksfläkt med tio-lagers metallfettfilter
🌪️ Passar i ett medelstort kök
🌪️ Utrustad med NoSmell-filter
🌪️ HighPower LED-belysning
🌪️ Miele Clean Cover för enklare rengöring och bättre säkerhet


Skillnaden mellan vanliga frånluftsfläktar och recirkulerande fläktar

Forbrukerradet.no skriver att man i allmänhet skiljer mellan två olika tekniker för att bli av med fettet och matoset i köket: frånluftsfläkten (även kallad utsugsfläkt) och den recirkulerande fläkten (även kallad kolfilterfläkt).

Frånluftsfläktar kännetecknas av att matoset leds ut ur bostaden via frånluftskanalen och ventilationsrör, och oset hamnar till sist utomhus. Man behöver inte köpa nya kolfilter och byta ut dem regelbundet.

Recirkulerande köksfläktar kännetecknas av att fläkten suger in matoset och renar luften innan den skickas tillbaka ut i köket. För att recirkulation ska kunna användas behöver man ett kolfilter.

Vad man föredrar är en smaksak, men Forbrukerradet.no skriver att frånluftsfläktar i genomsnitt är effektivare än recirkulerande fläktar. Den högre effektiviteten beror på att frånluftsfläktar generellt har en kraftigare sugstyrka, och de är dessutom tystare. Oljudet som uppstår hos recirkulerande fläktar skapas när luften pressas upp genom kolfiltret för att renas.

Forbrukerradet.no rekommenderar därför att man, om möjligt, skaffar en frånluftsfläkt. Om man bor i lägenhet kan det ofta vara svårt eftersom att det krävs en frånluftskanal som leder ut ur bostaden, vilket många bostadsföreningar inte accepterar. En bra recirkulerande fläkt kan då vara ett utmärkt val.

En nackdel med frånluftsfläktar är dock att mycket av värmen i hemmet sugs ut tillsammans med matoset, vilket man slipper med en recirkulerande modell.

Om man till exempel bor i en lägenhet där frånluft inte är en möjlighet bör man undersöka om kolfiltret är tvättbart eller inte. Bolius.dk rekommenderar att man byter kolfilter två eller tre gånger per år beroende på hur ofta man använder sin köksfläkt.


Det här bör du tänka på när du väljer en ny köksfläkt

Baserat på artiklar från Forbrukerradet.no och Bolius.dk går vi här kort igenom några punkter du bör fundera på när du ska köpa en ny köksfläkt samt när du får hem den nya fläkten:

📌 Hur bra är modellen på att suga upp matos, fett och lukt?

📌 Hur hög är modellens kapacitet i förhållande till storleken av ditt kök?

📌 Hur många effektlägen för sugstyrka finns det?

📌 Hur mycket lever modellen om? Har den en intern eller extern motor? En intern motor sitter inuti köksfläkten medan en extern motor placeras någon annanstans, till exempel på vinden. En extern motor för därmed mindre oväsen.

📌 Hur bra är belysningen? Finns det flera lägen och är lamporna dimningsbara?

📌 Hur bred ska modellen vara? Den bör åtminstone vara lite bredare än hällen.

📌 Hur hög är energiförbrukningen?

📌 Hur användarvänlig är modellen? Är knapparna enkla att använda?

📌 Hur lätt är det att montera samt ta lös fettfiltret? Kan fettfiltret köras i diskmaskinen?

📌 Finns det någon varningslampa som lyser när filtret är tilltäppt?

📌 Behöver du en modell med justerbar höjd?

📌 Hur högt ska modellen hänga i köket? Detta beror mycket på dina matlagningsvanor

📌 Hur ser köksfläkten ut? Är den vägghängd, frihängande eller integrerad? Är den fyrkantig eller lutande?

📌 Frånluft eller cirkulationsdrift: Frånluftsfläktar leder ut matoset ur huset via en frånluftskanal medan recirkulerande fläktar renar luften i ett kolfilter och skickar tillbaka den ut i köket i en renare form. Läs gärna guiden här ovanför för att förstå skillnaden mellan de två typerna. Tänk på att många modeller kan köras med både frånlufts- och cirkulationsdrift.


Så här får du ut mest nytta av din köksfläkt

Bolius.dk kommer även med ett par tips på hur man utnyttjar köksfläktens effektivitet på bästa möjliga sätt:

🌬️ En bred köksfläkt kan suga upp mer
🌬️ Köksfläkten bör vara igång i fem minuter efter att maten är färdig för att den ska få bort så mycket matos som möjligt
🌬️ Den bakre delen av fläkten suger bäst och därför bör man placera större grytor där
🌬️ Ju fler grytor och pannor som används samtidigt, desto lägre blir köksfläktens effektivitet. Man får ett optimalt resultat vid användning av så få grytor och pannor som möjligt.


Byte av kolfilter

En recirkulerande köksfläkt använder sig av ett kolfilter för att filtrera bort matos och partiklar från matlagningen. Energimyndigheten.se skriver att kolfiltrets placerings samt vilket typ av kolfilter det är har stor betydelse för hur mycket matos som sugs upp och renas. Generellt är frånluftsfläktar mest effektiva och avlägsnar 90-99 % av matoset och partiklarna medan recirkulerande köksfläktar ofta bara avlägsnar 25-65 %.

Kolfiltrets effektivitet går ofta hand i hand med modellens kvalitet och därför är det klokt att skaffa en recirkulerande fläkt av hög kvalitet. Man bör dessutom gärna investera i stora kolfilter som är omkring 10 cm tjocka eftersom de fångar upp betydligt mer partiklar än ett standardfilter. Dessa effektiva filter sitter högt uppe i fläktkanalen och kallas ofta “Cleanair kolfilter”.

Tänk på att det aktiva kolet så småningom försvinner ur tvättbara filter och även dessa har därmed en begränsad livslängd. Ett Cleanairfilter håller ungefär tre gånger längre än ett standardfilter.

Beroende på hur ofta du använder din köksfläkt bör du byta kolfilter en till tre gånger per år.


Kolfilterfläkt test – dessa källor har vi använt: 

Forbrugerrådet Tænk
Tænk är det danska konsumentrådet och här genomförs noggranna tester och jämförelser av vardags- och konsumentprodukter. Här har de provat 44 köksfläktar från olika märken.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Råd & Rön
Råd & Rön är det svenska konsumentrådet. De har genomfört ett test av 94 olika köksfläktar där det ingick både frihängande, underhängda och vägghängda modeller.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Testfakta.se
Svensk testsajt som specialiserar sig på laboratorietester och utvärdering av konsumentprodukter. Här har de granskat sju olika köksfläktar med fokus på modellernas fettupptag, luftflöde, ljudnivå, energiförbrukning, belysning och användning. Du kan läsa mer här.

{{ reviewsOverall }} / 5   (0 Vurderinger)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse