Bästa kolfilterfläkt – Guide till de bästa köksfläktarna med kolfilter

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: december 1, 2023.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Bästa kolfilterfläkt – Guide till de bästa köksfläktarna med kolfilter

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

I den här artikeln undersöker vi marknadens bästa kolfilterfläktar, även kallade recirkulationsfläktar. Vi har gått igenom en rad olika experttester där fläktarna har granskat var för sig för att sedan kunna välja ut de bästa modellerna. Artikeln innehåller kolfilterfläktar från märkena Miele, Bosch, Siemens och Gorenje.

Syftet med artikeln är att förse våra läsare med en tydlig översikt av marknadens bästa köksfläktar, för att de ska kunna hitta en modell som passar just deras behov. Vi har tagit del av tester från svenska Råd & Rön och Testfakta, men vi har även läst användarrecensioner för att få åsikter av vardagliga brukare. Om du vill läsa mer om vilka källor vi har använt har vi inkluderat en lista längst ner i artikeln med länkar till alla undersökningar.

OBS: Denna artikel innehåller för närvarande endast 2 produkter, eftersom de tidigare utvalda produkterna är slutsålda eller inte längre tillgängliga. Vi är medvetna om problemet och arbetar för fullt med nya undersökningar för att du inom kort ska få en komplett överblick av de bästa produkterna på marknaden idag – de finns precis runt hörnet.

Senast ändrad:

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av kolfilterfläktarna i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 2 bästa kolfilterfläktarna i test-guiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda kolfilterfläktarna

Se hela tabellen

5 saker att tänka på innan du köper recirkulerande köksfläkt

 • Kapacitet

  Ventilationskapaciteten hos din kolfilterfläkt med återcirkulation bör motsvara storleken på din spishäll. Om du ofta lagar mat med ånga, starka lukter eller tycker om att laga asiatisk eller friterad mat rekommenderas en köksfläkt med hög ventilationskapacitet på minst 350 m3/h. Om du däremot sällan lagar mat eller endast förbereder enkla måltider räcker det med en mindre kraftfull fläkt. Det är dock viktigt att notera att en kraftfullare modell renar luften snabbare, men genererar samtidigt mer buller. Du bör därför hitta en balans mellan ventilationskapacitet och ljudnivå för att välja en kolfilterfläkt som uppfyller dina specifika behov.

 • Hastighetsinställningar

  De tillgängliga hastighetsinställningarna för köksfläktar varierar vanligtvis mellan två och sex, varav två är ett minikrav. Man behöver nämligen minst en hög hastighet för effektiv ventilation under matlagningen, samtidigt som man behöver en lägre för att bibehålla ventilationen efter matlagningen. Vissa fläktar har variabla hastighetsinställningar, liknande en dimmerbrytare. Med en sådan kan du anpassa fläkthastigheten efter dina personliga preferenser. Denna flexibilitet säkerställer att du enkelt kan justera hastigheten för att skapa önskat luftflöde och upprätthålla en behaglig och välventilerad köksmiljö.

 • Storlek

  För optimal prestanda är det rekommenderat att köksfläktens bredd är den samma som storleken på spishällen, som vanligtvis är mellan 70 och 170 centimeter. För att säkerställa effektiv drift ska fläkten placeras cirka 50 till 60 från en elektrisk spishäll och 60 till 75 centimeter från en gasspishäll. Det är viktigt att notera att köksfläkten ska monteras på en höjd på minst 60 centimeter – men helst mellan 60 och 70 centimeter – ovanför spishällen. Denna placering gör att kåpan effektivt fångar upp och avlägsnar rök och ångor som genereras under matlagningen. När du planerar din installationen bör du noga överväga dessa mått och se till att ditt kök uppfyller alla angivna krav för att säkerställa optimal prestanda och ventilation.

 • Pris

  Priset på en kolfilterfläkt påverkas av ett flertal olika faktorer, bland annat storleken, ventilationskapaciteten och kvaliteten på konstruktionsmaterialen. De mest exklusiva alternativen tenderar att erbjuda ytterligare funktioner, till exempel energibesparande belysning, digitala displayer och smarta kontroller. De är dessutom utformade för att ge många års pålitlig användning. Dessa kolfilterfläktar kan kosta över 5 000 kronor, men det finns även budgetvänligare alternativ som kostar runt 1 500 kronor. De är dock mindre avancerade och vanligtvis tillverkade med en enklare konstruktion. Hur mycket en kolfilterfläkt ska kosta beror på hur länge du har tänkt använda den, vilka specifika funktioner du prioriterar samt den övergripande konstruktions- och designkvaliteten som uppfyller dina krav.

 • Användar- och expertrecensioner

  För att välja den bästa köksfläkten för just ditt hem är det smart att gå igenom omdömen från både användare och experter. Användarnas utvärderingar ger insikter om hur enkel installationen och underhållet är av en viss fläkt; hur stark sugförmåga den har samt hur effektiv luftreningen är överlag. Experter erbjuder däremot djupgående undersökningar av fläktens funktioner och jämförelser med andra köksfläktar som finns på marknaden. Genom att kombinera användar- och expertrecensioner kan du fatta ett välinformerat beslut och välja den bästa köksfläkten som uppfyller dina specifika behov och preferenser.

arrow-more

Scandomestic EMV 602 - kolfilterfläkt med praktisk glasskärm

Kolfilterfläkt med bäst design

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Scandomestic EMV 602:

 • Tre olika hastighetsinställningar
 • Lämplig för större kök tack vare kapaciteten på 643 m3/h
 • Dekorativ och skyddande glasskärm

Konsumentmagasinets omdöme

Scandomestic EMV 602 är inte bara funktionell utan har också en enkel och stilren design som utgör en elegant detalj till alla kök. Förutom sin tilltalande design har fläkten en rad funktioner som höjer dess prestanda och bekvämlighet. Den arbetar tyst med en ljudnivå på endast 65 dB, vilket garanterar en lugn matlagningsupplevelse utan onödiga störningsmoment. Med tre hastighetsinställningar kan du justera sugstyrkan efter dina matlagningsbehov. Denna flexibilitet säkerställer effektiv ventilation för olika matlagningsstilar och hjälper till att upprätthålla en fräsch och odörfri köksmiljö.

Scandomestic EMV 602 tillhör energiklass D, vilket innebär att det inte är den mest energieffektiva modellen på marknaden. Fläkten kompenserar dock detta med sin höga ventilationskapacitet och metallfilter som förhindrar att lukt och fett sprids. Sammantaget anser vi att det är en bra kolfilterfläkt som levererar tillförlitlig prestanda och praktiska funktioner för en trevlig matlagningsupplevelse.

Fördelar

 • Modern konstruktion i rostfritt stål
 • Praktisk glasskärm
 • Metallfilter
 • Halogenbelysning
 • Tre olika hastighetsinställningar

Nackdelar

 • Låg energimärkning

Scandomestic EMV 602 är utformad för en normalstor villa eller en större lägenhet och fungerar därmed bra i rymliga kök. Fläkten har en ventilationskapacitet på 643 m3/h och byter därför ut och renar luften i köket mycket effektivt. Eftersom att det är en väggmonterad köksfläkt är otroligt effektiv; det innebär även att den är mer synlig i köket än andra typer av köksfläktar. Scandomestic EMV 602 har dock en simpel och stilren design och passar därför in i de flesta moderna kök.

Recension: En detaljerad recension av

Specifikationer

 • Energimärkning: D
 • Mått: 60 x 97 x 50 cm
 • Kapacitet: 643 m3/h
 • Ljudnivå: 72 dB
 • Hastighetsinställningar: 3
 • Typ: Väggmonterad

Tyst köksfläkt med praktisk glasskärm
Scandomestic EMV 602 är en tyst kolfilterfläkt med en ljudnivå på endast 65 dB. Fläkten bullrar alltså inte särskilt mycket och kommer därför inte att utgöra ett störmoment under matlagning. Som jämförelse har ett normalt samtal en ljudnivå på 60 dB.

Scandomestic EMV 602 har en intern motor och är därför enkel att installera. Utöver detta har den även en praktisk glasskärm som underlättar rengöringen; skärmen skyddar nämligen ytan på fläkten från både fettstänk och smuts.

Halogenbelysning, knappreglage och flera hastighetsinställningar
Scandomestic EMV 602 har tre olika hastighetsinställningar som gör att man kan anpassa sugstyrkan beroende på vad man lagar för mat. Inställningarna på fläkten ändras snabbt och enkelt med hjälp av knappreglage. Fläkten har dessutom en halogenbelysning som ger användaren en optimal överblick av hällen och gör att man enkelt kan följa med i matlagningen.

Scandomestic EMV 602 tillhör energiklass D, vilket innebär att det inte är den mest energisnåla kolfilterfläkten på marknaden. I gengäld är den väldigt effektiv och har en hög ventilationskapacitet. Fläkten har dessutom ett metallfilter som hjälper till att hindra matos och fett från att spridas i hela köket.

Scandomestic EMV 602 mäter 97 (maxhöjd) x 60 (b) x 50 (d) centimeter och har en bruttovikt på 21 kilogram.

Mer om Scandomestic EMV 602

Specifikationer

 • Energimärkning: D
 • Mått: 60 x 97 x 50 cm
 • Kapacitet: 643 m3/h
 • Ljudnivå: 72 dB
 • Hastighetsinställningar: 3
 • Typ: Väggmonterad

AEG DKB5660HM - kolfilterfläkt med automatisk kontroll

Mest ljudlösa kolfilterfläkt

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på AEG DKB5660HM:

 • Automatisk kontroll av hastighet och belysning
 • Tyst fläktteknik
 • Stark motor med låg energiförbrukning

Konsumentmagasinets omdöme

AEG DKB5660HM är ett bra alternativ för större kök tack vare dess imponerande prestanda och praktiska funktioner. Med en maximal ventilationskapacitet på 779 m3/h byter denna kolfilterfläkt smidigt ut luften i rymliga matlagningsutrymmen. Trots sin kraftfulla prestanda är AEG DKB5660HM tystgående, vilket garanterar en lugn köksmiljö med ljudnivåer från 38 till 72 dB.

En betydande fördel med denna modell är dess energieffektivitet – den tillhör nämligen klass A. Detta gynnar inte bara miljön, utan sparar också energi och minskar elkostnaderna på lång sikt. Touchreglagen på glaspanelen gör det enkelt att justera fläktinställningarna med en nätt beröring, och det tvättbara filtret ger ett effektivt skydd mot matos, fett och smuts. Dessutom underlättar den interna motorn enkel installation av enheten som helhet.

Även om AEG DKB5660HM tillhör en något högre prisklass, gör dess imponerande prestanda, energieffektivitet och praktiska funktioner den till ett övertygande val för dem som söker en pålitlig och effektiv köksfläkt till sitt kök.

Fördelar

 • Tre hastighetsinställningar
 • Intern motor med dubbla fläkthjul
 • LED-belysning
 • Lämplig för större kök
 • Energisnål modell

Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass

AEG DKB5660HM har en maximal fläktkapacitet på 779 m3/h och kan därför utan problem byta ut och rena luften i större kök. Modellen är dessutom tystgående med en ljudnivå på mellan 38 och 72 dB – beroende på hur hög hastighet som används. Den låga ljudnivån beror på en isolerad motorlåda och förbättrade blad.

AEG DKB5660HM har dessutom en Breeze-funktion som avlägsnar matos ljudlöst och effektivt. Fläkten tillhör energiklass A och förbrukar därmed inte särskilt mycket energi per år, vilket är en fördel för både plånboken och miljön.

Recension: En detaljerad recension av AEG DKB5660HM

Specifikationer

 • Energimärkning: A
 • Typ: Vägghängd
 • Mått: 60 x 109 x 50 cm
 • Ljudnivå: 50 - 59 dB
 • Kapacitet: 779 m3/h
 • Hastighetsinställningar: 3

Praktisk köksfläkt med handsfree-teknik och LED-belysning
AEG DKB5660HM är en praktisk köksfläkt utrustad med den så kallade Hob2Hood-funktionen. Denna funktion justerar både fläktstyrkan och belysningen automatiskt för att användaren ska kunna koncentrera sig på matlagningen. Man kan såklart även kontrollera sugstyrkan och belysningen manuellt om man hellre vill det.

Modellen har en LED-belysning som är både hållbar och effektiv. Tack vare denna belysning får man en tydlig överblick av matlagningen, och man slipper dessutom frekvent att byta lampor.

Enkla kontroller och tvättbart filter
AEG DKB5660HM kontrolleras enkelt med touchreglage som är placerade på dess glasparti. Det behövs alltså bara en lätt beröring för att justera fläktens inställningar. Fläkten har även ett tvättbart filter som ser till att köket alltid har ett effektivt skydd mot matos, fett och annan smuts. Eftersom att filtret är tvättbart kan det dessutom hålla luften i köket ren i en lång tid framöver.

Modellen är enkel att installera eftersom att fläkten har en intern motor som gör att hela enheten kan monteras i ett stycke. AEG DKB5660HM mäter 100,9 (maxhöjd) x 59,8 (b) x 50 (d) centimeter och har en bruttovikt på 18,70 kilogram.

Mer om AEG DKB5660HM

Specifikationer

 • Energimärkning: A
 • Typ: Vägghängd
 • Mått: 60 x 109 x 50 cm
 • Ljudnivå: 50 - 59 dB
 • Kapacitet: 779 m3/h
 • Hastighetsinställningar: 3

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Tester och recensioner av kolfilterfläktarna som används i artikeln

Expert- och testkällor

Råd & Rön

Råd & Rön är ett svenskt konsumentrådet. De har genomfört ett test av 94 olika köksfläktar där det ingick både frihängande, underhängda och väggmonterade modeller.

Du kan läsa hela testet här. Observera att du behöver vara betalande prenumerant för att få full tillgång till innehållet; alternativt att du köper tillgång till den enskilda artikeln.

Testfakta.se

Testfakta.se är en svensk testsida som specialiserar sig på laboratorietester och utvärdering av konsumentprodukter. De har granskat sju olika köksfläktar med fokus på modellernas uppsugningsförmåga, luftflöde, ljudnivå, energiförbrukning, belysning och användning. Du kan läsa hela testet här.

FAQ

Vilken kolfilterfläkt är bäst i test?
Vi på Konsumentmagasinet har utsett Scandomestic EMV 602 till bäst i test.
Hur testas köksfläktar?
I granskningar av köksfläktar lägger man stor vikt vid hur effektivt de fångar upp stekos och vattenånga. Man bedömer även användarvänligheten, ljudnivån och energiförbrukningen.
Hur väljer jag rätt köksfläkt?
Först och främst ska du bestämma om du vill ha en frånlufts- eller kolfilterfläkt. Därefter bör du fundera på om fläkten ska ha en intern eller extern motor samt hur mycket den får väsnas. Det finns även flera andra faktorer att överväga, till exempel enhetens energiförbrukning, placering och utformning.

Skillnaden mellan frånlufts- och kolfilterfläktar

Forbrukerradet.no skriver att man generellt sett använder sig av två olika tekniker för att bli av med fett och matos i köket: frånluftsfläktar (även kallad utsugsfläktar) och kolfilterfläktar (även kallade recirkulerande fläktar).

Frånluftsfläktar kännetecknas av att matoset leds ut ur bostaden via frånluftskanalen och ventilationsrör, för att oset till sist ska hamna utomhus. Man behöver alltså inte köpa nya kolfilter och byta ut dem regelbundet.

Kolfilterfläktar kännetecknas av att fläkten suger in matoset och renar luften innan den skickas tillbaka ut i köket. För att recirkulationen ska fungera behöver man ett kolfilter.

Vad man föredrar är en smaksak, men Forbrukerradet.no skriver att frånluftsfläktar generellt sett är effektivare än kolfilterfläktar. Den högre effektiviteten beror på att frånluftsfläktar har en kraftigare sugstyrka, och att de dessutom är tystare. Oljudet som uppstår hos kolfilterfläktar skapas när luften pressas upp genom kolfiltret för att renas.

Forbrukerradet.no rekommenderar därför att man, om möjligt, skaffar en frånluftsfläkt. Om man bor i lägenhet kan det dock vara svårt eftersom att det krävs en frånluftskanal som leder ut ur bostaden, vilket många bostadsföreningar inte accepterar. En bra recirkulerande fläkt kan då vara ett utmärkt val.

En nackdel med frånluftsfläktar är dock att mycket av värmen i hemmet sugs ut tillsammans med matoset, vilket man slipper med en recirkulerande modell.

Om man till exempel bor i en lägenhet där frånluft inte är en möjlighet bör man undersöka om kolfiltret är tvättbart eller inte. Bolius.dk rekommenderar att man byter kolfilter två eller tre gånger per år beroende på hur ofta man använder sin köksfläkt.

Att tänka på innan du köper en ny köksfläkt

Baserat på information från Forbrukerradet.no och Bolius.dk följer nedan några punkter du bör ha i åtanke när du ska köpa en ny köksfläkt samt när du får hem den nya fläkten:

 • Hur bra är fläkten på att suga upp matos, fett och lukt?
 • Hur hög är fläktens ventilationskapacitet i förhållande till storleken av ditt kök?
 • Hur många hastighetsinställningar har fläkten?
 • Hur högljudd är fläkten? Har den en intern eller extern motor? En intern motor sitter inuti köksfläkten medan en extern motor placeras någon annanstans, till exempel på vinden. En extern motor för därmed mindre oväsen.
 • Hur fungerar belysningen? Finns det flera styrkor? Är lamporna dimningsbara?
 • Hur bred ska fläkten vara? Den bör åtminstone vara lite bredare än din spishäll.
 • Hur hög är energiförbrukningen?
 • Hur användarvänlig är modellen? Är reglagen enkla att använda?
 • Hur enkelt är det att montera samt demontera fettfiltret? Kan fettfiltret köras i diskmaskinen?
 • Finns det någon varningslampa som lyser när fettfiltret är tilltäppt?
 • Behöver du en fläkt med justerbar höjd?
 • Hur högt ska fläkten hänga i köket? Detta beror mycket på dina matlagningsvanor
 • Hur ser köksfläkten ut? Är den väggmonterad, frihängande eller integrerad? Är den fyrkantig eller lutande?
 • Ska du ha en frånlufts- eller kolfilterfläkt? Frånluftsfläktar leder ut matoset ur huset via en frånluftskanal, medan kolfilterfläktar renar luften i ett kolfilter och skickar sedan tillbaka den ut i köket. Läs gärna guiden här ovanför för att få bättre förståelse för skillnaden mellan de två fläkttyperna. Tänk även på att många modeller kan köras med både frånlufts- och cirkulationsdrift.

Få ut det mesta av din köksfläkt

Bolius.dk har även publicerat ett par tips på hur man utnyttjar köksfläktens effektivitet på bästa möjliga sätt:

 • En bred köksfläkt har bättre uppsugningsförmåga än en smal, välj därför inte en för liten modell.
 • Köksfläkten bör vara igång i fem minuter efter att maten är färdig för att den ska få bort så mycket matos som möjligt
 • Den bakre delen av fläkten suger bäst och därför bör man placera större grytor där.
 • Ju fler grytor och pannor som används samtidigt, desto lägre blir köksfläktens effektivitet. Man får ett optimalt resultat vid användning av så få grytor och pannor som möjligt.

Byte av kolfilter

En kolfilterfläkt använder sig, som man hör på namnet, ett kolfilter för att filtrera bort matos och partiklar från matlagningen. Energimyndigheten.se skriver att kolfiltrets placerings samt vilket typ av kolfilter man använder har stor betydelse för hur mycket matos som sugs upp och renas. Generellt sett är frånluftsfläktar mer effektiva då de avlägsnar 90-99 % av matos och partiklar, medan kolfilterfläktar endast avlägsnar 25-65 %.

Kolfiltrets effektivitet går ofta hand i hand med modellens kvalitet och därför är det lämpligt att skaffa en kolfilterfläkt av hög kvalitet. Man bör dessutom investera i stora kolfilter som är cirka tio centimeter tjocka eftersom de fångar upp betydligt mer partiklar än standardfilter. Dessa effektiva filter sitter högt uppe i fläktkanalen och kallas ofta CleanAir-kolfilter.

Tänk på att det aktiva kolet så småningom försvinner ur tvättbara filter, vilket innebär att även dessa har en begränsad livslängd. Ett CleanAir-filter håller ungefär tre gånger längre än ett standardfilter. Beroende på hur ofta du använder din köksfläkt bör du byta kolfilter en till tre gånger per år.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Miele PUR68W

Gorenje WHC623E16X

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta