Innehåll
I den här artikeln undersöker vi olika tester av köksfläktar med kolfilter där experter har granskat fläktarna var för sig för att kunna bedöma vilka modeller som är bäst. Här hittar du modeller från märkena Miele, Bosch, Siemens och Gorenje.
Vi går igenom de olika testerna för att kunna hjälpa dig hitta den köksfläkt som passar bäst till dina behov. Vi har undersökt tester från svenska Råd & Rön och Testfakta, men vi har även läst kundomdömen för att se vad de vanliga konsumenterna säger.
Om du vill läsa mer finns det en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till längst ner i artikeln.
I den här artikeln får du:
🔸 Överblick över de bästa kolfilterfläktarna
🔸 Förklaring av skillnaden mellan frånluftsfläktar och recirkulerande fläktar
🔸 Tips på vad du bör tänka på när du väljer köksfläkt
🔸 Information om kolfilter
🔸 Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat
Observera att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.
De 4 bästa kolfilterfläktarna i test-guiden 2023
- Miele PUR68W - Bästa kolfilterfläkt i test
- Gorenje WHC623E16X - Bästa kolfilterfläkt i budgetklassen
- Scandomestic EMV 602 - Bästa kolfilterfläkt med stilren design
- AEG DKB5660HM - Bästa kolfilterfläkt i tystgående modell
Miele PUR68W
Bästa kolfilterfläkt i test
.
Miele PUR68W har fått toppbetyg av Råd & Rön och är en bra spisfläkt som uppfyller experternas hårda krav. Precis som de andra köksfläktarna från Miele har den här modellen en tidlös design. Anledningen till detta är att Miele PUR68W är en vägghängd modell som hänger platt över kokplattan, vilket gör den mycket synlig. Tänk på att du måste köpa kolfilter om köksfläkten ska användas i cirkulationsläge.
Individanpassa köksfläkten
Miele PUR68W tillhör Miele Individual-serien som innehåller modeller som skräddarsys efter kundens önskemål. Det gäller både design, frånluftledningens längd, rumsinredning och matlagningsvanor, och modellen kan därmed anpassas efter konsumentens behov. Man kan dessutom välja färg så att fläkten passar in i kökets design. Miele PUR68W kan köras med cirkulationsdrift, men även med frånluft om det redan finns ventilation för det i köket.
Bra till stora kök
Miele PUR68W har en fläktkapacitet på 650 m3/h, vilket innebär att modellen utan problem kan hålla luften ren i ett stort kök. Modellen är mycket effektiv och det beror till stor del på filtreringen. Den sköts av ett tio-lagers metallfettfilter som är gjort i rostfritt stål, vilket både ger ett snyggt utseende och en bra hållbarhet. Fettfiltret kan dessutom tas loss och rengöras i diskmaskinen.
Miele Clean Cover och HighPower LED
För att göra rengöringen så lätt som möjligt är Miele PUR68W försedd med Miele Clean Cover. Det är ytan bakom fettfiltret och den har varken skarpa kanter eller kontakt med elektriska komponenter, vilket gör ytan helt slät och enkel att rengöra. För en högre komfort har modellen en HighPower LED-belysning som ger ett kraftigt men naturligt ljus. Belysningen är dessutom energibesparande eftersom att HighPower LED bara förbrukar 2 watt och har en livslängd på hela 20 år.
Eftersom att man kan individanpassa Miele PUR68W finns det bara fasta mått för bredd (59,8 cm) och djup (50 cm) och modellen väger 25 kg.
Utvalda fördelar med Miele PUR68W:
🌪️ Miele Individual-köksfläkt som kan specialtillverkas
🌪️ Fläktkapacitet på 650 m3/h
🌪️ Tio-lagers fettfilter
🌪️ Miele Clean Cover för enkel rengöring
🌪️ High Power LED-belysning
Gorenje WHC623E16X
Bästa kolfilterfläkt i budgetklassen
Till mindre kök
Gorenje WHC623E16X är ett bra alternativ för mindre kök som inte kräver en lika hög fläktkapacitet. Kapaciteten hos Gorenje WHC623E16X är 505 m3/h, och om man har ett lite mindre kök kan man vara säker på att luften hålls ren. Modellen är som sagt vägghängd och formen förstärker effektiviteten. Den är dock även synligare än de sneda modellerna och därför har modellen en enkel design som drar så lite uppmärksamhet till sig som möjligt.
Tre effektlägen
När man lagar mat kan man välja mellan tre olika effektlägen för sugstyrka på Gorenje WHC623E16X, och man väljer enkelt mellan de olika lägena på knappar. Gorenje WHC623E16X har dessutom en on/off-brytare och ett fettfilter i klass A som är tvättbart och gjort av aluminium med polyuretanskum. Filtret är effektivt och fångar upp det mesta av fett och matos som uppstår under matlagningen. Beroende på vad man föredrar och vad för utrustning som finns i köket kan Gorenje WHC623E16X köras med antingen cirkulationsdrift eller frånluftskanal.
Modern LED-belysning
Belysningseffektiviteten hos Gorenje WHC623E16X är också i klass A, vilket innebär att modellen har en bra och kraftig belysning på 6 watt. Belysningen består av LED-lampor som både skapar en bra överblick över hällen och området runt omkring. Ljuset är dessutom väldigt naturligt trots att det är kraftigt. Den diskreta LED-belysningen bidrar, förutom med funktionalitet, till modellens estetiska intryck.
Gorenje WHC623E16X har en intern motor och mäter 112,5 cm (maxhöjd) x 60 cm (b) x 50 cm (d) och har en bruttovikt på 11,2 kg.
Utvalda fördelar med Gorenje WHC623E16X:
🌪️ Billig modell
🌪️ Passar i mindre kök med en fläktkapacitet på 505 m3/h
🌪️ Tre olika effektlägen
🌪️ Fettfilter i klass A som är tillverkat i aluminium
🌪️ Estetisk och diskret LED-belysning
Scandomestic EMV 602
Bästa kolfilterfläkt med stilren design
.
Fungerar bra i större kök
Scandomestic EMV 602 är lagom för en vanlig villa eller en större lägenhet och fungerar därmed bra i större kök. Fläkten har en maximal fläktkapacitet på 643 m3/h och byter därför ut luften i köket utan några problem.
Eftersom att det här är en vägghängd köksfläkt är den mer effektiv. Detta innebär även att fläkten är mer synlig i köket än andra typer av köksfläktar. Scandomestic EMV 602 har dock en enkel och stilren design och passar därför in i de flesta kök.
Tyst köksfläkt med praktisk glasskärm
Scandomestic EMV 602 är dessutom en tyst köksfläkt med en ljudnivå på 65 dB. Den här fläkten lever alltså inte om särskilt mycket och kommer därför inte att vara särskilt störande när man använder den. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.
Den här fläkten har en intern motor och är därför enkel att installera. Utöver detta har Scandomestic EMV 602 även en praktisk glasskärm som underlättar rengöringen. Skärmen skyddar nämligen ytan på fläkten från både fettstänk och smuts.
Halogenbelysning, tryckknappar och flera effektlägen
Scandomestic EMV 602 har tre olika effektlägen som gör att man kan anpassa sugstyrkan beroende på vad man lagar för mat. Inställningarna på fläkten ändras snabbt och enkelt med hjälp av tryckknappar.
Den här fläkten har dessutom en halogenbelysning som ger användaren en optimal överblick över hällen och gör att man enkelt kan följa med i matlagningen.
Tänk dock på att Scandomestic EMV 602 tillhör energiklass D och att modellen därmed inte är en av marknadens mest energisnåla köksfläktar. I gengäld är modellen väldigt effektiv och har en hög fläktkapacitet. Scandomestic EMV 602 har dessutom ett metallfilter som hjälper till att hindra matos och fett från att spridas i hela köket.
Scandomestic EMV 602 mäter 97 cm (maxhöjd) x 60 cm (b) x 50 cm (d) och har en bruttovikt på 21 kg.
Utvalda fördelar med Scandomestic EMV 602:
🌪 Bra i större kök tack vare en kapacitet på 643 m3/h
🌪 Praktisk glasskärm
🌪 Metallfilter
🌪 Halogenbelysning
🌪 Tre olika effektlägen
AEG DKB5660HM
Bästa kolfilterfläkt i tystgående modell
Tyst köksfläkt med hög kapacitet
AEG DKB5660HM har en maximal fläktkapacitet på 779 m3/h och kan därför utan problem byta ut luften i större kök.
Den här modellen är dessutom tystgående med en ljudnivå på mellan 38 och 72 dB beroende på hur hög effekt som används. Den låga ljudnivån beror på en isolerad motorlåda och förbättrade blad. AEG DKB5660HM har dessutom en Breeze-funktion som avlägsnar matos ljudlöst och effektivt.
AEG DKB5660HM tillhör energiklass A och förbrukar därmed inte särskilt mycket energi per år, vilket är en fördel för både plånboken och miljön.
Praktisk köksfläkt med handsfreesystem och LED-belysning
AEG DKB5660HM är en praktisk köksfläkt med en funktion som kallas för Hob2Hood. Denna funktion styr automatiskt både fläktstyrkan och belysningen så att användaren kan koncentrera sig på matlagningen. Man kan dock även kontrollera sugstyrkan och belysningen manuellt om man hellre vill det.
Den här modellen har även en LED-belysning som är både hållbar och effektiv. Tack vare denna belysning får man enkelt en överblick över matlagningen, och man slipper dessutom byta lampor titt som tätt.
Enkla kontroller och tvättbart filter
AEG DKB5660HM kontrolleras enkelt med touchkontroller på glaset, och tack vare detta behövs det bara en lätt beröring för att justera fläktens inställningar.
Den här fläkten har även ett tvättbart filter som ser till att köket alltid har ett effektivt skydd mot matos, fett och annan smuts. Eftersom att filtret är tvättbart kan det dessutom hålla luften i köket ren ännu längre.
AEG DKB5660HM är dessutom enkel att installera eftersom att fläkten har en intern motor som gör att hela enheten kan monteras i ett stycke. Fläkten mäter 100,9 cm (maxhöjd) x 59,8 cm (b) x 50 cm (d) och har en bruttovikt på 18,70 kg.
Utvalda fördelar med AEG DKB5660HM:
🌪 Tre effektlägen
🌪 Intern motor med dubbla fläkthjul
🌪 LED-belysning
🌪 Fungerar bra i större kök
🌪 Energisnål modell
I den här videon från Currys PC World kan du se en presentation av AEG DKB5660HM:
Skillnaden mellan vanliga frånluftsfläktar och recirkulerande fläktar
Forbrukerradet.no skriver att man i allmänhet skiljer mellan två olika tekniker för att bli av med fettet och matoset i köket: frånluftsfläkten (även kallad utsugsfläkt) och den recirkulerande fläkten (även kallad kolfilterfläkt).
Frånluftsfläktar kännetecknas av att matoset leds ut ur bostaden via frånluftskanalen och ventilationsrör, och oset hamnar till sist utomhus. Man behöver inte köpa nya kolfilter och byta ut dem regelbundet.
Recirkulerande köksfläktar kännetecknas av att fläkten suger in matoset och renar luften innan den skickas tillbaka ut i köket. För att recirkulation ska kunna användas behöver man ett kolfilter.
Vad man föredrar är en smaksak, men Forbrukerradet.no skriver att frånluftsfläktar i genomsnitt är effektivare än recirkulerande fläktar. Den högre effektiviteten beror på att frånluftsfläktar generellt har en kraftigare sugstyrka, och de är dessutom tystare. Oljudet som uppstår hos recirkulerande fläktar skapas när luften pressas upp genom kolfiltret för att renas.
Forbrukerradet.no rekommenderar därför att man, om möjligt, skaffar en frånluftsfläkt. Om man bor i lägenhet kan det ofta vara svårt eftersom att det krävs en frånluftskanal som leder ut ur bostaden, vilket många bostadsföreningar inte accepterar. En bra recirkulerande fläkt kan då vara ett utmärkt val.
En nackdel med frånluftsfläktar är dock att mycket av värmen i hemmet sugs ut tillsammans med matoset, vilket man slipper med en recirkulerande modell.
Om man till exempel bor i en lägenhet där frånluft inte är en möjlighet bör man undersöka om kolfiltret är tvättbart eller inte. Bolius.dk rekommenderar att man byter kolfilter två eller tre gånger per år beroende på hur ofta man använder sin köksfläkt.
Det här bör du tänka på när du väljer en ny köksfläkt
Baserat på artiklar från Forbrukerradet.no och Bolius.dk går vi här kort igenom några punkter du bör fundera på när du ska köpa en ny köksfläkt samt när du får hem den nya fläkten:
📌 Hur bra är modellen på att suga upp matos, fett och lukt?
📌 Hur hög är modellens kapacitet i förhållande till storleken av ditt kök?
📌 Hur många effektlägen för sugstyrka finns det?
📌 Hur mycket lever modellen om? Har den en intern eller extern motor? En intern motor sitter inuti köksfläkten medan en extern motor placeras någon annanstans, till exempel på vinden. En extern motor för därmed mindre oväsen.
📌 Hur bra är belysningen? Finns det flera lägen och är lamporna dimningsbara?
📌 Hur bred ska modellen vara? Den bör åtminstone vara lite bredare än hällen.
📌 Hur hög är energiförbrukningen?
📌 Hur användarvänlig är modellen? Är knapparna enkla att använda?
📌 Hur lätt är det att montera samt ta lös fettfiltret? Kan fettfiltret köras i diskmaskinen?
📌 Finns det någon varningslampa som lyser när filtret är tilltäppt?
📌 Behöver du en modell med justerbar höjd?
📌 Hur högt ska modellen hänga i köket? Detta beror mycket på dina matlagningsvanor
📌 Hur ser köksfläkten ut? Är den vägghängd, frihängande eller integrerad? Är den fyrkantig eller lutande?
📌 Frånluft eller cirkulationsdrift: Frånluftsfläktar leder ut matoset ur huset via en frånluftskanal medan recirkulerande fläktar renar luften i ett kolfilter och skickar tillbaka den ut i köket i en renare form. Läs gärna guiden här ovanför för att förstå skillnaden mellan de två typerna. Tänk på att många modeller kan köras med både frånlufts- och cirkulationsdrift.
Så här får du ut mest nytta av din köksfläkt
Bolius.dk kommer även med ett par tips på hur man utnyttjar köksfläktens effektivitet på bästa möjliga sätt:
🌬️ En bred köksfläkt kan suga upp mer
🌬️ Köksfläkten bör vara igång i fem minuter efter att maten är färdig för att den ska få bort så mycket matos som möjligt
🌬️ Den bakre delen av fläkten suger bäst och därför bör man placera större grytor där
🌬️ Ju fler grytor och pannor som används samtidigt, desto lägre blir köksfläktens effektivitet. Man får ett optimalt resultat vid användning av så få grytor och pannor som möjligt.
Byte av kolfilter
En recirkulerande köksfläkt använder sig av ett kolfilter för att filtrera bort matos och partiklar från matlagningen. Energimyndigheten.se skriver att kolfiltrets placerings samt vilket typ av kolfilter det är har stor betydelse för hur mycket matos som sugs upp och renas. Generellt är frånluftsfläktar mest effektiva och avlägsnar 90-99 % av matoset och partiklarna medan recirkulerande köksfläktar ofta bara avlägsnar 25-65 %.
Kolfiltrets effektivitet går ofta hand i hand med modellens kvalitet och därför är det klokt att skaffa en recirkulerande fläkt av hög kvalitet. Man bör dessutom gärna investera i stora kolfilter som är omkring 10 cm tjocka eftersom de fångar upp betydligt mer partiklar än ett standardfilter. Dessa effektiva filter sitter högt uppe i fläktkanalen och kallas ofta “Cleanair kolfilter”.
Tänk på att det aktiva kolet så småningom försvinner ur tvättbara filter och även dessa har därmed en begränsad livslängd. Ett Cleanairfilter håller ungefär tre gånger längre än ett standardfilter.
Beroende på hur ofta du använder din köksfläkt bör du byta kolfilter en till tre gånger per år.
FAQ – Vanliga frågor
🤩 Vilka köksfläktar är bäst i test?
Miele PUR68W
🤓 Hur testas köksfläktar?
I granskningar av köksfläktar lägger man stor vikt vid hur effektivt fläktarna fångar upp stekos och vattenånga. Man bedömer även användarvänligheten, ljudnivån och energiförbrukningen.
🤔 Hur väljer jag rätt modell?
Bestäm först om du vill ha en modell med frånluftskanal eller en recirkulerande kolfilterfläkt. Fundera därefter på om fläkten ska ha en intern eller extern motor samt hur mycket den får väsnas. Det finns även flera andra faktorer att överväga, till exempel energiförbrukning, placering och utformning.
Kolfilterfläkt test – dessa källor har vi använt:
Råd & Rön
Råd & Rön är det svenska konsumentrådet. De har genomfört ett test av 94 olika köksfläktar där det ingick både frihängande, underhängda och vägghängda modeller.
Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.
Testfakta.se
Svensk testsajt som specialiserar sig på laboratorietester och utvärdering av konsumentprodukter. Här har de granskat sju olika köksfläktar med fokus på modellernas fettupptag, luftflöde, ljudnivå, energiförbrukning, belysning och användning. Du kan läsa mer här.