Marshall Stanmore högtalare (Bäst i test) – Här är experternas omdömen

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Marshall Stanmore-högtalare är en produkt som på alla sätt skiljer sig från mängden: den retro-designade Bluetooth-högtalaren är stor och tung, ljudnivån når oanade höjder, och den presterar optimalt med rock ’n’ roll-musik.

Engelska Marshall är kända för att vara stora leverantörer av tung rockutrustning för professionella artister, till bl.a. konserter och liknande. Den senaste tiden har de även öppnat upp sig för privata konsumenter, som på så sätt kan få tag i riktigt snygg ljudutrustning från detta kända märke – med bl.a. hörlurar och Bluetooth-högtalare. Det är dock särskilt Stanmore-högtalaren som har fått stor uppmärksamhet. Den har vunnit ett uppsjö av priser, och det tittar vi närmare på under kommande avsnitt.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet själva ej testar produkter, utan vi samlar resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Samlad info om Marshall Stanmore högtalare

marshall stanmore hoejtaler

 

 

.
Obs: Marshall Stanmore har utgått ur produktion. Här visar vi därför priset för den nya och förbättrade modellen Marshall Stanmore II..

Marshall har valt en mycket otraditionell utformning av sin Stanmore-högtalare, på så sätt att den är utformad som en gitarrförstärkare. Högtalarens mått är 350 x 185 x 185 mm, och är således en ganska stor, och trådlös, vara. Även vikten på 5,1 kilo är betydligt tyngre än de flesta andra, vanliga plasthögtalare. Det är alltså inte tal om en högtalare man tar med sig ner till stranden direkt. Å andra sidan är den riktigt fin, när du t.ex. ska ta med dig en högtalare till festen, eller behöver ha bra ljud i sommarstugan, eller liknande.

Marshall Stanmore är dock inte bara en högtalare, utan även en snygg dekoration som leder tankarna tillbaka till 1960- och 1970-talen. Högtalaren är utrustad med imitationsläder på alla ytor. Den mest populära modellen är svart, men finns även i kräm och brun. Även fronten präglas av vintage-stil, och toppen av högtalaren pryds med en nedsänkt och förgylld kontrollplatta, där både volym, bas och diskant kan justeras analogt med stora potentiometrar. Här hittar du även av- och påknappen, som är utformad som en klassisk vippkontakt.

Vid sidan av ljudknapparna finns det andra knappar för att ansluta Bluetooth-enheter, och här sitter även en port till jackstickan om man vill ansluta sig till ljudkällan på det snabbaste manuella sättet. På kontrollpanelen finns det även ett antal röda lysdioder som indikerar vilken signalkälla som har valts.

Bluetooth-möjligheten är redan nämnd, och Marshall Stanmore kan minnas upp till 6 olika Bluetooth-källor. Var uppmärksam på att det här är tal om den senaste Bluetooth V.4-teknologin med aptX-underlag, som kan streama ljud i CD-kvalitet, om originalljudet är av tillräcklig hög kvalitet.

Jack-stickan är snabb och enkel. Det medföljer en snygg designad spiralkabel med solida förgyllda jackstickor i bägge änderna, som imiterar en gitarrsladd. Du kan valfritt koppla in kabeln, eller lägga den åt sidan om du föredrar en av de andra inputmöjligheterna.

Högtalaren har även en klassisk RCA-ingång, och här kan du t.ex. ansluta ditt Sonos-system, dina gamla CD-spelare eller till och med skivspelaren. Slutligen finns det även optisk digitalingång, där du kan ansluta nyare utrustning som t.ex. TV, Apple-TV, hårddiskinspelare, satellit- eller kabelmottagare osv.

Den inbyggda förstärkaren i Marshall Stanmore är en så kallad klass-D förstärkare, som är marknadens mest strömbesparande typ, som i stort sätt inte har något strömavfall för varm- eller standby-användning. Förstärkaren presterar 80 Watts RMS och levererar stereoljud via två kupol-diskanthögtalare på 20 Watt vardera. Den djupa basen hanteras av en 40 Watt subwoofer på 13 centimeter, som backas upp av en basreflexport bak i högtalaren.

Fakta kring Marshall Stanmore:
Dimensioner: 350 x 185 x 185 mm
Vikt: 5,1 kg
Retro-stil
Bluetooth högtalare
Ljudkvalitet av världsklass
Strömbesparande förstärkare
40 Watt subwofer
80 Watt förstärkare

Du kan se en recension av Marshall Stanmores-högtalare här:

.

.

Obs: Marshall Stanmore har utgått ur produktion. Här visar vi därför priset för den nya och förbättrade modellen Marshall Stanmore II.


Andra produkter från Marshall

Stanmore-högtalare är utan tvivel den mest omtalade högtalaren från Marshall, men märket har även en rad andra högtalare i sortimentet. Här är det tal om ännu kraftigare högtalare än Stanmore-modellen. Därutöver finns det även ett brett produktsortiment av hörlurar, med allt från de mindre in-ears till on-ear och over-ear, samt även trådlösa Bluetoothmodeller.

Därutöver kan du naturligtvis köpa tillbehör som kablar och reservdelar, och Marshall erbjuder även ett urval av smartphone-covers med deras legendariska logga.


Testvinnare Guide – Här är recensionerna av Marshall Stanmore

Toppbetyg hos Ljudochbild.se

Med 5 utav 6 möjliga stjärnor samt rekommendationen ”Särskilt rekommenderad”, råder det inga tvivel om att det kända svenska magasinet Ljudochbild.se är väldigt positiva till Marshall Stanmore-högtalaren efter att ha testat den. De stora volym- och basresurserna imponerar testpanelen, liksom de många anslutningsmöjligheter som ligger långt över vad man normalt kan förvänta sig av trådlösa högtalare.

Designen skriker Rock ’n’ Roll, och det är såklart där högtalarens absoluta styrka ligger, bedömer testpanelen. Modellen testades med bl.a. AC/DC och Jimi Hendrix, och både dess överraskande djupa bas samt restaureringen av guitarr-riffs imponerade. Testpanelen bedömer även att Marshall Stanmore är riktigt bra för att optimalt restaurera elektronisk musik. Däremot bedöms produkten inte vara helt optimal om man är mer för delikat och elegant musik.

Du kan läsa hela testet här.

Ärlig och tillitsväckande design

Svenska Ljudochbild.se gör ingen hemlighet av att de tycker att högtalaren är mycket otraditionell, och bedömer trots detta att man för en gångs skull kan bedöma produkten efter dess utseende. Modellen liknar en hårdslående rock-högtalare, och detta är precis vad den är. Med en musikeffekt på 80 Watt, kan Marshall Stanmore utan problem spela så pass högt att grannarna blir sura. Den kan med andra ord direkt ersätta stereoanläggningen – även när det ska vara fest.

Högtalarens kvalitet värderas som väldigt solid, och även här får modellen absolut toppbetyg. Skåpet ät helt ekofritt, och kombinerat med hög vikt och solida gummifötter har man skapat ett gediget underlag för dess särskilt slagkraftiga bas.


Testvinnare hos Lydogbillede.dk

Tittar man på vad grannländerna skriver om Marshall Stanmore, så kan man konstatera att danska magasinet Lyd & Billede har testat produkten och det blev toppbetyg för hela slanten. Magasinet tilldelar dessutom högtalaren rekommendationen ”Speciellt rekommenderad”. Det samlade betyget för produkten är 5 utav 6 möjliga stjärnor. Detta är självklart ett högt genomsnittsbetyg från det danska magasinet, som innefattar bl.a. områdena ljudkvalitet, funktionalitet, användarvänlighet och kvalitetsintryck.

Det är speciellt kvalitetsintrycket som imponerar testpanelen. Här får högtalaren absolut högsta betyg. Testpanelen bedömer att denna högtalare är ”fullpackad med kvalitet”, oavsett om man tittar på skåpets konstruktion, knapparna eller den genomförda finishen.

Du kan läsa hela testet här.

Manuella knappar och ”gitarrsladd” för mobiltelefonen

En av de saker som Lyd & Billede lyfter fram i testet är Marshall Stanmore:s mycket autentiska uttryck som leder tankarna tillbaka till Rock’n’rollens storhetstid, dvs 1960- och 1970-talet. Skåpet är lädertäckt, och fronten är en perfekt bakgrund för den legendariska Marshall-loggan.

En av sakerna som speciellt skiljer ut denna högtalare från övriga Bluetooth-högtalare är de manuella vridknapparna samt kontakterna, som i princip tillhör en svunnen tid. Kvaliteten är gammaldags gedigen och genomförd. Testpanelen är även imponerad av den medföljande tvinnade sladden, som kan användas om man ansluter mobilen eller annan ljudkälla via jackstickan. Sladden påminner i hög grad om de sladdar som genom tidens lopp har används för att ansluta de elektriska rockgitarrerna till gitarrförstärkaren.


Toppbetyg hos Meremobil.dk

Ytterligare en recension från grannlandet Danmark, där magasinet Meremobil.dk, som anses vara en av de främsta experterna inom smartphones och närliggande elektronik, också testade Marshall Stanmore-högtalaren 2014. Testet mynnade ut i en solklar rekommendation från magasinet, med upp till 5 utav 6 möjliga stjärnor. Enda anledningen till att högtalaren inte fick absolut högsta betyg är avsaknandet av Airplay-kompatibilitet till Apples produkter. Bortsett från detta hyllas de många olika anslutningsmöjligheterna, som omfattar både Bluetooth, jackstick-anslutning, standard phonostick och även optisk ingång.

Designen hyllas naturligtvis också och tack vare den bedöms högtalaren att kunna anpassas till varje rum. Även i ett stramt designerhem finns det plats för denna råa högtalare, som kan bidra med en extra touch. Testet utfördes av Meremobil.dk:s stiftare, journalisten John G., som inte hemliggör sin beundran för de manuella knapparna. Volymen, basen och diskanten regleras via stora och solida vridknappar, och power-knappen är stor och massiv. Precis på samma sätt som det känns hos en gitarrförstärkare, bedömer han.

Du kan läsa hela testet på deras hemsida här.

Marshall Stanmore hörs lika bra som den ser ut

Det viktigaste med en högtalare är naturligtvis dess ljudkapacitet, och här är recensenten väldigt imponerad. Även om högtalaren först och främst är riktad mot rockare, värderar John G att ljudet är ”otroligt autentisk” vid nästa alla typers musik. Basgången och trummorna kännetecknas av precisa anslag, gitarrljudet ligger tydligt framme i ljudbilden, och vokalerna är klara och tillgängliga.

John G skriver att trots att högtalarens pris ligger i den dyrare halvan, så ger Marshall Stanmore full valuta för pengarna. Ljudet är fantastisk för en så liten högtalare, och den kan spela särskilt högt utan förvrängning eller förringning av ljudkvaliteten.


Toppbetyg hos Ekstra Bladet

Den danska tidningen Ekstra Bladet testade 2014 en rad av de allra bästa trådlösa högtalare för mobilmusik. Marshall Stanmore var inte den enda valda modellen i testet, men fick ändå toppbetyg med 5 utav 6 möjliga stjärnor. Orsaken bakom att högtalaren får ”nöja” sig med endast 5 stjärnor är den saknade Airplay-anslutningen och det faktum att denna rockhögtalare inte är anpassad till alla musikgenrer. Testpanelen medger dock att modellen utmärker sig med osedvanligt många anslutningsmöjligheter.

Är man i gengäld mycket för just Rock’n’Roll, mesar inte Ekstra Bladet med komplimangerna, och tilldelar rekommendationen som ”Speciellt rekommenderad”. Modellen är perfekt för tjutande gitarrer och dunkande bas – med öronbedövande volym. Enligt testpanelen är det precis vad man kan förvänta sig av ett märke som Marshall, som är kända för att leverera konsertutrustning till professionella musikartister.

Du kan se hela testet på eb.dk.

Utmärkt val som verkligt musiksystem

I våra moderna och ultrauppkopplade samhällen väljer vi allt oftare att skrota den traditionella stereoanläggningen till fördel för en snabb lösning med mobiltelefonen, med dess Bluetooth-högtalare. Detta är lite något av en skam för musiken, som självklart låter suboptimalt i de typiskt små högtalarna. Här bedömer Ekstra Bladet dock att Marshall Stanmore:s bidrag till denna utveckling är att dessa högtalare definitivt kommer att ersätta de traditionella musikanläggningarna, t.ex. om det är ont om plats.

Marshall Stanmore har dessutom så mycket slagkraft (80 Watt) att den kommer kunna användas som transportabel högtalare till en fest. ”Det finns otroligt många högkvalitetssaker här”, bedömer testpanelen.


Toppbetyg hos Teknisk Ukeblad i Norge

Även hos våra andra grannar till väst, Norge, så har Marshall Stanmore testats, denna gång utav magasinet Teknisk Ukeblad. Vid testet tittade man närmare på och undersökte specifikationer och prestation, och det fanns egentligen nästan bara bra saker att säga till om produkten. Det största problemet med modellen är enligt testpanelen priset, som ligger över genomsnittet för Bluetooth-högtalare. Men testpanelen värderar i gengäld att denna gedigna högtalare kanske inte är ute efter att likna de övriga trådlösa högtalarna, utan snarare bör liknas vid en minianläggning till stugan, där prestation ligger betydligt högre än hos de flesta andra Bluetooth-produkter.

Bland annat imponerades testpanelen utav den använda Bluetooth-tekniken, som är version 4 med Apt-X stöd. Detta motsvarar CD-kvalitet över trådlös förbindelse, vilket ger en mycket hög ljudkvalitet. Antalet anslutningsmöjligheter värderas även som exceptionellt, där den enda saknade biten är AirPlay-anslutningen. Annars finns det både RCA-ingång, digital optisk-ingång och möjlighet för att använda det allmänna jackstick via den medföljande spiralsladden. Och naturligtvis också den högkvalitativa Bluetooth-förbindelsen, som de flesta nog kommer att använda. Modellen minns upp till 6 olika anslutna Bluetooth-ljudkällor.

Du lan läsa hela testet på tek.no här.

Manuella knappar, som på den gamla goda tiden

Testpanelen hos Teknisk Ukeblad hyllar även designen med den läderaktiga vinylklädseln, dess retro fronttyg, och inte minst de manuella kontrollknappar på toppen. Dessa framhävs faktiskt som ett stort plus i jämförelse med de nyare digitala lösningarna, eftersom de är lätta att ställa in och ändra. Då Marshall Stanmore har egna inbyggda equalizers med justeringsmöjlighet av både bas och diskant, rekommenderar testpanelen att eventuella ljudkällor nollställs till neutralt ljud, då detta ger det mest optimala resultatet.

Den retro-inspirerade designen och likheten med en gitarrförstärkare gör nästan så att man förväntar sig att höra ett ”plop” i högtalaren och en generande brus under användningen, men här understryker testpanelen hos Tekniska Ukeblad att sakerna förhåller sig tvärtom. Det är modern teknik på insidan, och högtalaren levererar bara rent och klart ljud, även när det är fest och volymen skruvas upp.


Toppbetyg hos Bestbuy.com

På portalen Bestbuy.com råder det inga tvivel huruvida Marshall Stanmore är en populär trådlös högtalare eller inte. Produkten är av mer än 400 konsumenter recenserad till ett sammanlagt betyg av 4,7 utav 5 möjliga stjärnor, och 96 utav 100 rekommenderar denna modell. Detta är en osedvanlig tillfredsställelse bland konsumenter.

Högtalaren är då sin egen kategori, vilket man ser redan vid första blicken. Marshall Stanmore håller sig konsekvent till vintagestilen, med läderpackad yta och retro-look, samt inte minst de manuella knapparna med potentiometer och rockswitchar. Modellen är dessutom utformad som en gitarrförstärkare.

Läs artikeln här.

Högt ljud och många anslutningsmöjligheter

Som designen redan antyder, så är det tal om en högtalare som är perfekt till rock’n’roll-musik. Djup och fast bas samt rent ljud, som perfekt återger trummorna, gitarriffs och allt annat som hör till genren. Och det kan självklart spelas högt. Med en effekt på 80 Watt RMS kan Marshall Stanmore-högtalaren säkert blåsa bort taket när det är festdags.

Modellen utmärker sig även med osedvanligt många anslutningsmöjligheter. De flesta kommer nog att använda den trådlösa Bluetooth-anslutningen, men det medföljer även sladd med jackstick samt möjlighet att ansluta digitala ljudkällor via optisk anslutning. Det finns även RCA-ingång, så du kan exempelvis ansluta skivspelaren och höra dina gamla vinyler från rock’n’roll:s guldåldern, under 1960- och 1970-talet.


Editors Choice hos PCmag i England

Det engelska magasinet PCmag testade under 2014 Marshall Stanmore-högtalaren, något som resulterade i att den kröntes som ”Editors Choice” med bedömningen ”Excellent”. Testpanelen är mycket imponerad utav den inbyggda 80 Watts klass D-förstärkare, som levererar ”Mycket, mycket” mer kraft än allmänna Bluetoothhögtalare.

Det stora kraftöverskottet betyder naturligtvis att högtalaren inte kan drivas med batterier, och därmed inte går att likna vid vanliga trådlösa och transporterbara batteridrivna högtalare. Det värderas i gengäld att ljudkvaliteten är av en egen klass.

Designad som en gitarrförstärkare med många anslutningsmöjligheter

Testpanelen hos Pcmag skriver att designen tydligt är en av Marshalls kärnverksamheter, eftersom man körde med en gitarrförstärkarelook samt PA-utrustning. Det är dock tal om en äkta musikförstärkare, med riktigt många anslutningsmöjligheter. Den primära anslutningen kommer för de flesta vara via Bluetooth, men det finns även digital- och RCA ingång, samt möjlighet för anslutning via allmänt jackstick.

Hela artikeln är tillgänglig här.


Spitzenklasse hos Hifitest.de

Även i vårt södra grannland Tyskland har Marshall Stanmore-högtalaren testats. Testet genomfördes under 2013 utav magasinet Hifitest.de, och resultatet blev att produkten utnämndes som ”Spitzenklasse”. I testet blev det toppbetyg på både ljud, kontroll och design, och på alla områden får modellen 4 utav 5 möjliga stjärnor. Detta är ett snyggt betyg utifrån Hifitest.de:s normer, och tolkas även utav panelem som ”superbra ljud, genial design och mycket bra pris/kvalitetsrelation”.

Det tyska testpanelen var speciellt imponerade utav modellens djupa bas, som förmedlades av den inbyggda subwoofern på 13 centimeter, understött av en basreflexport på högtalarens baksida. Även vid full ljudstyrka bedöms ljudet att vara rent och oförvrängt.

Modern teknik i retro-förpackning

Testpanelen hos Hifitest.de imponerades även kraftigt av maskinens klassiska gitarrförstärkare-look, som är genomförd in i minsta detalj och i klassisk vintagestil, såsom det var under rockens guldåldern kring 1960- och 1970-talet. Den ”dammiga” förpackningen innehåller modern teknik med fantastiskt rent ljud.

I testet hyllas även urvalet av de många signalingångarna. Marshall Stanmore kan exempelvis drivas med jackstick-anslutning via medföljande spiralsladd, som mest av allt påminner om en gitarrsladd. Det finns även både digital och analog ljudingång. Den viktigaste är självklart Bluetooth-anslutningen, där man speciellt imponerades utav att den körs med aptX-protokoll, som ökar kvaliteten på den trådlösa dataöverföringen.

Läs artikeln här, man var uppmärksam på att den är skriven på tyska.


Hisorien bakom Marshall Amplification

Marshall Amplification – även kända som Marshall Amps eller bara Marshall, startade 1960, då Jim Marshall öppnade en trumbutik i London. Här erbjöd han trumundervisning, och det hände ganska ofta att eleverna tog med sina gitarrister till butiken, med kända namn som Pete Townshend och Ritchie Blackmore.

Till följd av detta förstod Jim Marshall att det fanns ett stort behov bland gitarristerna att förbättra deras existerande möjligheter på marknaden. Detta ledde Marshall till att sätta sig in i detta, och 1962 lyckades han efter en rad misslyckanden på olika prototyper att framställa en förstärkare, med ett ljud som tilltalade de flesta av den tidens duktigaste gitarrister.

Redan den första dagen beställdes 23 förstärkare, och snart var även kända namn som Eric Clapton och Jimi Hendrix kunder i butiken. Under de följande åren lanserades gradvis bättre och större förstärkare, och genom årtiondena har Marshall Amps varit dominerande på marknaden för professionell ljudutrustning. Historien har naturligtvis massor av spännande detaljer, som du exempelvis kan läsa mycket mer om på Marshalls hemsida.

marshall-stanmore-speaker


Läs också: JBL högtalare bäst i test), Bluetooth Högtalare test-översikt.


FAQ – Vanliga frågor

Vilka källor har testat Marshall Stanmore?

Ljudochbild.se, Lydogbillede.dk, Meremobil.dk, Ekstra Bladet, Teknisk Ukeblad i Norge, Bestbuy.com, PCmag och Hifitest.de.

Hur har man testat Marshall Stanmore?

Marshall Stanmore har bedömts baserat på dess ljudkvalitet, funktioner och användarvänlighet. Experterna har även testat hur bra högtalaren fungerar med olika musikgenrer.

Hur väljer jag rätt högtalare för mig?

Det finns inte direkt något allmängiltigt svar på denna fråga. Du kan dock börja med att fundera på vilka behov du har och hur stor din budget är. Vill du att ljudet ska kunna fylla ett större utrymme eller bor du i en mindre lägenhet? Ska högtalaren vara lätt att ta med sig? Bryr du dig mycket om design och estetik? När du har fått en uppfattning om vad du egentligen vill ha är det bara att börja leta efter högtalare som passar dina kriterier.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta