PS4 Pro test och prisjämförelse – Här är experternas bedömning av PlayStation 4 Pro

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I den här artikeln får du en överblick över spelkonsolen PlayStation 4 Pro, som är en nyare version av den redan populära PlayStation 4 – med ett par stora förbättringar.

PlayStation 4 Pro har testats av en mängd experter som har granskat modellen och sedan skrivit en recension. Det handlar bland annat om flera stora medier som M3, Cnet.com, Theverge.com och Theguardian.com.

Vi går även igenom några videorecensioner av PS 4 Pro för att kunna se med egna ögon vad experterna talar om.

Vi går igenom de olika undersökningarna för att ge konsumenten en bättre översikt över funktioner, möjligheter, användbarhet samt för- och nackdelar med PlayStation 4 Pro.

Den här artikeln innehåller:
🔸 Presentation av PS 4 Pro
🔸 Genomgång av experternas bedömning av PS 4 Pro
🔸 Information om skillnaden mellan PS 4 Pro och PS 4 Slim
🔸 Kortare genomgång av PS 4 Slim som alternativ till PS 4 Pro

Observera att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Presentation av PlayStation 4 Pro

PS 4 Pro är kort sagt en uppgraderad version av PS 4 som nu klarar av en 4K-upplösning (3840 x 2160 pixlar) med HDR-teknik.

PlayStation 4 Pro skiljer sig inte markant från tidigare PlayStation-konsoler och är kanske inte ett särskilt bra köp för många som redan har ett PS 4. Den stora skillnaden är dock den förbättrade grafiken, vilket gör att PS 4 Pro framförallt är ett bra köp för dig som verkligen värdesätter bra grafik.

 

Alternativ till PlayStation 4 Pro

Här följer en kortare genomgång av ett alternativ till PS 4 Pro – PlayStation 4 Slim.

PlayStation 4 Slim

ps4slim

Prisjämförelse för PS 4 Slim:

PS 4 Slim är den nya och förbättrade utgåvan av det ursprungliga PlayStation 4, och PS 4 Slim har faktiskt ersatt PS 4 som den nya standardversionen.

PlayStation 4 Slim har fått många invändiga förbättringar och modellen är därför mer kraftfull och stabilare än PS 4. Den mest synliga skillnaden är dock dess mindre storlek, lägre vikt och smalare design. PS 4 Slim är dessutom utformad för att vara både tystare och billigare än föregångaren.

PS 4 Slim specifikationer:

Mått: 26,5 cm x 28,8 cm x 3,9 cm
Vikt: 2,1 kg
CPU: 1.6 GHz 8-core AMD Jaguar
GPU: 1.84 TFLOP AMD Radeon
Minne: 8GB GDDR5
HDR: Ja
4K: Nej
Lagringsutrymme: 500 GB eller 1 TB
USB: 2x USB 3.1
Bluetooth: Bluetooth 4.0

Vad säger experterna om PlayStation 4 Slim

Här går vi igenom var och en av de tre källor som har granskat och bedömt PS 4 Slim.

Techradar.com

techradar
Betyg: 4 av 5 stjärnor

Tekniksajten Techradar.com har mestadels positiva kommentarer om PlayStation 4 Slim, och experterna skriver att PS 4 Slim är bättre än originalet, PlayStation 4, på så gott som alla områden. De tillägger sedan att du som länge har gått och funderat på att köpa ett PlayStation 4 bör slå till på PS 4 Slim – priset är nämligen också överkomligt nu.

De noterar först och främst den slanka designen som gör att modellen är riktigt fin att titta på. Det finns även ett brett utbud av riktigt bra spel till konsolen, och efter att experterna tagit med priset i sin bedömning konstaterar de att PS 4 Slim ger mycket valuta för pengarna.

Kraftig och stabil konsol

Techradar.com anser även att PS 4 Slim verkligen har fått ett prestandalyft jämfört med originalet, vilket märks när man använder konsolen. Nätverksanslutningarna har också blivit bättre och PS 4 Slim är därmed stabilare när man spelar online. Sedan tillkommer dessutom den förbättrade DualShock 4-handkontrollen, som är betydligt bättre än föregångarna, och experterna berättar att man nästan känner sig professionell när man spelar.

Techradar.com har dock även några negativa kommentarer om PlayStation 4 Slim. Det handlar främst om avsaknaden av en 4K BluRay-spelare, vilket experterna menar är en stor brist, men även avsaknaden av optical output.

Du kan läsa hela recensionen hos Techradar.


T3.com

T3Magazine-Logo
Betyg: 4 av 5 stjärnor

Tekniksajten T3.com anser att PlayStation 4 Slim är ett riktigt bra köp. De skriver att Sony har hållit sig på den säkra sidan med det här tillskottet i PlayStation-familjen, men att det inte alls är någon dum idé. Enligt experterna är PS 4 Slim både tystare, snyggare och smalare än originalet PlayStation 4, och priset är dessutom överkomligt.

T3.com har mycket bra att säga om PlayStation 4 Slim, och sammantaget tycker de att Sony har tagit alla bra egenskaper hos PS 4 och förbättrat dem i PS 4 Slim-versionen. Experterna går vidare och beskriver PS 4 Slim som en absolut topprodukt med ett både bra och brett spelbibliotek.

En tydlig förbättring – dock utan 4K BluRay-spelare

T3.com är väldigt nöjda med hur PS 4 Slim fungerar när man spelar. Den är utan tvekan en kvalitetsprodukt, vilket även gäller för handkontrollen, som har sett en tydlig förbättring. Experterna beskriver till och med handkontrollen till PS 4 Slim som den bästa någonsin.

Testpanelen har väldigt få negativa kommentarer om PS 4 Slim, men bland annat saknar den en 4K BluRay-spelare. Enligt experterna bör man tänka på detta om man vill ha en konsol som även går att använda som ett helt underhållningssystem och inte bara som en spelkonsol.

T3.com skriver slutligen att PlayStation 4 Slim är ett riktigt bra val om man har en 1080p-TV och är ute efter en bra konsol.

Du kan läsa hela recensionen här.


Stuff.tv

stuff-tv
Betyg: 4 av 5 stjärnor

Den engelska tekniktidningen Stuff.tv noterar att PlayStation 4 Slim är både mindre, lättare, tystare och billigare än någonsin.

Experterna från Stuff.tv är mycket imponerade av PS 4 Slim och de skriver till och med att den här konsolen är en hårsmån från att vinna priset som marknadens bästa konsol. PS 4 Slim påminner nämligen mycket om originalet PS 4, vilket experterna anser vara en bra sak, men den är lite bättre på nästan alla områden.

Särskilt imponerande är hur tyst modellen är – man kan knappt höra den alls. Experterna säger dock även att den mindre storleken gör att PS 4 Slim är mer hanterbar och användbar. De berömmer även handkontrollen, som är lite annorlunda än föregångaren och något mer avancerad.

Rekommenderas inte till grafiknörden

Stuff.tv skriver att man lätt kan bli besviken på PS 4 Slim om man vill kunna spela i 4K och inte har en 4K-TV, trots att modellen har sett många förbättringar. Experterna rekommenderar därför först och främst PS 4 Slim till spelaren som gillar att spela för underhållningens skull och som inte är någon nörd när det kommer till teknik och grafik. Om man å andra sidan brinner för grafiken är PS 4 Pro ett bättre alternativ.

Experterna hittar inte många nackdelar med PlayStation 4 Slim, men de saknar både en 4K BluRay-spelare och optical output.

Du hittar hela recensionen från Stuff.tv här.


Här kan du se en videorecension av PS4 Slim från det stora amerikanska teknikmagasinet IGN:


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Kort om PlayStation 4 Pro – funktioner och möjligheter

PS 4 Pro är inte direkt en ny generations konsol utan snarare en uppgradering av PS 4. PlayStation 4 Pro är därmed större och kraftfullare än PS 4.

PS 4 Pro mäter 29,5 cm x 5,5 cm x 32,7 cm och väger 3,3 kg. De som är bekanta med PlayStation vet att detta gör modellen något större än sina föregångare.

Den främsta fördelen med PS 4 Pro är att modellen stöder 4K och HDR-video, vilket i korthet innebär att spelen blir snyggare, grafiken mer detaljerad och spelen fungerar bättre.

4K hänvisar till bildupplösningen i pixlar, vilken är fyra gånger högre än en normal full HD-bild och har ca åtta miljoner pixlar totalt. Sony PS4 Pro

HDR står för High Dynamic Range, vilket betyder att det finns ett betydligt bredare spektrum av ljus, kontraster och färger. I praktiken innebär detta att bilden blir mer naturtrogen.

PS 4 Pro levereras med en ny DualShock 4-handkontroll. Jämfört med tidigare handkontroller är dock den största skillnaden att den här har en lampskena på den touchkänsliga styrplattan.

 


En 4K-TV ger den bästa upplevelsen

PS 4 Pro är gjord för att kopplas till en 4K-TV. Detta ger den bästa grafiken och det är även här man märker störst skillnad om man jämför med andra konsoler. PS 4 Pro kan dock även användas med en 1080p-TV, men då märks inte förbättringarna lika tydligt.

Alla spel som kan spelas på ett vanligt PlayStation 4 är även kompatibla med PS 4 Pro. Observera dock att det bara är vissa spel som är gjorda för den nya och förbättrade grafiken, och alla spel kommer därför inte att se bättre ut på PS 4 Pro.

PlayStation 4 Pro specifikationer:

🌀 Utvecklare: Sony
🌀 Mått: 29,5 cm x 5,5 cm x 32,7 cm
🌀 Vikt: 3,3 kg
🌀 CPU: 2.1 GHz 8-kärnig AMD Jaguar
🌀 GPU: 4.20 teraflops, AMD Radeon-baserad grafikmotor
🌀 Teknik: Klarar av 4K-upplösning (3840 x 2160 pixlar) samt HDR-video (High Dynamic Range)
🌀 Anslutning: ethernet, HDMI, aux, optical output, Bluetooth 4.0, 3x USB 3.1
🌀 Minne: 8GB GDDR5 & 1 GB
🌀 Lagringsutrymme: 1 TB


Vad säger experterna om PlayStation 4 Pro? 🔍

Här går vi igenom var och en av de elva källor som har provat och bedömt spelkonsolen PS 4 Pro.

M3

m3
Betyg: 4 av 5 stjärnor

Den svenska tekniksajten M3 har provat PlayStation 4 Pro och är överlag nöjda med modellen. De beskriver PS 4 Pro som en uppgraderad version av PS 4 med bättre grafik och mer kraft, och därför fokuserar experterna mest på just grafiken och 4K-möjligheten.

Jämfört med PS 4 ser man nämligen en markant förbättring och nu kan man se betydligt fler detaljer och spelen flyter på bättre.

Ett måste för konsumenten med en 4K-TVps4-pro

M3 har provat flera olika spel på PlayStation 4 Pro och enligt dem är skillnaden mycket tydlig. De nämner bland annat att färgerna är starkare och träder fram mer, och de framhäver små detaljer som att solen fungerar som en egen ljuskälla samt att lamporna på bilar får bättre detaljer och fler nyanser.

Experterna skriver att PlayStation 4 Pro är ett måste för konsumenten som redan har en 4K-TV, och när man väl har provat PS 4 Pro är det svårt att gå tillbaka till en sämre bildkvalitet. Det är dock en annan sak om man inte har någon 4K-TV, och två köp istället för ett blir en mycket dyr investering.

M3 nämner dock även att PS 4 Pro troligtvis är en bra framtidsinvestering i och med att fler och fler spel kan dra nytta av 4K-kvalitet.

Du kan läsa hela M3s recension på deras hemsida.


Trustedreviews.com

trusted-reviews
Betyg: 4 av 5 stjärnor

Den stora internationella testsajten Trustedreviews.com är imponerade av den förbättrade grafiken på PlayStation 4 Pro, och de utnämner utan tvekan PS 4 Pro till marknadens bästa spelkonsol.

Trustedreviews.com skriver att PS 4 Pro inte direkt är en ny generations konsol, utan beskriver den snarare som en uppgradering av PS 4 med mer kraft än tidigare samt 4K och HDR. Här ligger fullt fokus på spelupplevelsen och grafiken – inget annat. Tänk dock på att äldre spel inte nödvändigtvis blir snyggare även om alla PS 4-spel kan spelas på konsolen. Experterna noterar att vissa blir det, men inte alla. playstation controller

Vackra och naturtrogna bilder

Experterna från Trustedreviews.com har provat spel i flera olika genrer och kommer fram till att resultatet på PS 4 Pro är mycket imponerande, men att det även beror lite på genren.

Experterna framhäver att små detaljer träder fram betydligt bättre – till exempel texturer på kläder – och att kontrasten mellan ljusa och mörka färger blir mer naturlig. Om man spelar äventyrsspel där landskapen är en stor del av grafiken kan man glädjas åt att de blir riktigt naturtrogna och vackra, men även detaljer i bilspel, som repor i bilens lack, blir synliga och realistiska.

PlayStation 4 Pro är dessutom en betydligt tystare konsol än den ursprungliga PS 4 och man kan knappt höra när den arbetar. Experterna hittar inte många problem med PS 4 Pro, men modellen har inte någon 4K BluRay-spelare, vilket lyfts fram som en stor nackdel.

Experterna rekommenderar utan tvekan PS 4 Pro om man inte redan har en konsol från den här generationen, och de berättar att man inte hittar bättre grafik någon annanstans.

Om man till exempel redan har ett PlayStation 4 är det däremot ett svårare val, men om du är en tekniknörd, som recensenten från Trustedreviews.com, är det dock ändå inte någon dum idé att investera i en PS 4 Pro.

Du kan läsa hela recensionen här.

Här kan du se en videorecension av PS 4 Pro från Trustedreviews:


Techradar.com

techradar
Betyg: 4 av 5 stjärnor

Tekniksajten Techradar.com skriver att PlayStation 4 Pro är ett fantastiskt tillskott i hemmet om man redan har en 4K-TV. Experterna anser även att PS 4 Pro är ett riktigt bra alternativ om man är en tekniknörd eller inte har någon spelkonsol sedan tidigare. Tekniken är nämligen utmärkande för PS 4 Pro, som imponerar med 4K och HDR samt en hårddisk på 1 TB.

Techradar.com skriver att PS 4 Pro är en betydande uppgradering från det traditionella PS 4, trots att det inte riktigt är ett PlayStation 5. Modellen är enkel att installera och det är dessutom lätt att föra över innehåll från ett tidigare PlayStation till det nya PS 4 Pro. Därefter kan man välja Pro Mode för att spela spelen i den nya kvaliteten.

Resultatet beror på TV:n

Experterna provade sedan modellen på både en 1080p-TV och en 4K-TV, och skillnaden var mycket stor. På en vanlig 1080p-TV kan man varken njuta av 4K eller HDR, men många spel ser dock ändå bättre ut, om än inte tillräckligt för att imponera särskilt mycket på experterna. ps4_pro

Situationen är dock annorlunda när experterna provar PlayStation 4 Pro på en 4K-TV. Där blir de allra flesta spel riktigt läckra och får mycket mer detaljer än tidigare.

Techradar.com har dessutom provat Virtual Reality-systemet PlayStation VR på PlayStation 4 Pro och de noterar att upplevelsen blir betydligt bättre – både detaljnivån och bildkvaliteten förbättras avsevärt.

Även om experterna från Techradar.com är mycket nöjda med PlayStation 4 Pro är inte allt perfekt. Framförallt saknar modellen en 4K BluRay-spelare, vilket är något som många konkurrerande modeller har.

Du hittar hela recensionen från Techradar här.

Här kan du se en video där Techradar jämför PS 4 med PS 4 Pro:


Cnet.com

cnet logo
Betyg: 4,5 av 5 stjärnor

Den stora amerikanska tekniksajten Cnet.com är inte riktigt säkra på om de kan rekommendera PlayStation 4 Pro. Det beror inte på att konsolen inte är bra, men frågan är om förbättringen är tillräcklig för att man som konsument ska köpa den.

Experterna hos Cnet.com har bedömt PS 4 Pro utifrån fem olika punkter: design, ecosystem, funktioner, prestanda och värde. PS 4 Pro får höga betyg rakt igenom men bäst är designen och prestandan, som båda får nio av tio poäng.

Både för- och nackdelar med PlayStation 4 Pro

Det låter alltså som att PlayStation 4 Pro är väl värd en rekommendation av experterna, men de diskuterar och väger fördelar mot nackdelar. Fördelarna med att skaffa en PS 4 Pro är såväl den stora hårddisken på 1 TB som möjligheten att spela samtliga PlayStation 4-spel på konsolen.

Enligt experterna är dock den främsta fördelen utan tvekan 4K och HDR, vilka fungerar på en 4K-TV. Den höga upplösningen ger betydligt bättre grafik och bilder, men man behöver alltså en 4K-TV för att kunna njuta av det bästa med PS 4 Pro. Alla spel blir dessutom inte bättre.

Att grafiken inte får en stor förbättring i alla spel är även Cnet.com’s främsta klagomål på PS 4 Pro, och enligt dem är det faktiskt bara ett mindre antal spel som uppvisar dramatiska förändringar. För de flesta spelen innebär detta alltså att det inte är särskilt stor skillnad på PlayStation 4 Pro och PlayStation 4.

Cnet.com påpekar dock att man mest troligt kan få mer glädje av PS 4 Pro i framtiden, i takt med att fler spel skapas för den nya och förbättrade kvaliteten. Cnet.com skriver även, liksom flera andra experter, att avsaknaden av en 4K BluRay-spelare är en stor nackdel.

Du kan läsa mer hos Cnet här.

Du kan titta på den här YouTube-videon om du vill veta mer om vad PS 4 Pro kan göra:


Techadvisor.com

Techadvisor.co.uk
Betyg: 4 av 5 stjärnor

Den stora tekniksajten Techadvisor.com påpekar först och främst att priset för PlayStation 4 Pro är lite väl högt. Om man tycker om teknik är det dock värt att se genom fingrarna med priset och experterna från Techadvisor.com skriver att PS 4 Pro vinner stort i deras ögon.

Experterna motiverar detta med att det förut var dedikerade gaming-datorer som sågs som det överlägset bästa valet för att få den bästa spelupplevelsen. Nu menar Techadvisor.com att lanseringen av PS 4 Pro har skapat ett skifte och att det påståendet inte längre stämmer. De påpekar dessutom att en riktigt bra gaming-dator är betydligt dyrare än PlayStation 4 Pro.

4K och HDR

Techadvisor.com har testat de nya funktionerna hos PS 4 Pro och de kommer fram till att den här modellen verkligen ger en förbättrad spelupplevelse. Tillgången till både 4K och HDR förfinar även små detaljer i spelen och ger en tydlig skillnad i upplevelsen.

De skriver att 4K är den mest omtalade nyheten hos PS 4 Pro, men att även en konsument med en vanlig HDTV kan dra nytta av de nya funktionerna. Enligt experterna upplever man nämligen en skillnad i spelen även på den typen av TV. Virtual Reality-systemet PlayStation VR blir dessutom bättre när man spelar på PlayStation 4 Pro.

Techadvisor.com saknar också en 4K BluRay-spelare men konstaterar att PS 4 Pro ger en utmärkt spelupplevelse.

Du kan läsa hela recensionen här.

I den här videon visar experterna från Techadvisor.com varför de anser PS 4 Pro vara marknadens bästa konsol:


Expertreviews.co.uk

expertreviews logo
Betyg: 4 av 5 stjärnor

Brittiska Expertreviews ger PlayStation 4 Pro en bra recension och säger sammanfattningsvis att PS 4 Pro enligt dem är en uppgradering av en befintlig konsol, vilket här innebär bättre prestanda och en bättre spelupplevelse. PS 4 Pro är kort sagt gjort för att få spel att se ännu bättre ut.

Det råder delade meningar om huruvida man behöver en 4K-TV för att dra nytta av funktionerna hos PS 4 Pro. Testpanelen från Expertreviews anser inte att man nödvändigtvis behöver det, utan säger att man kan se en tydlig skillnad jämfört med PlayStation 4 även på en vanlig 1080p-TV. Experterna noterar dock att spelen utan tvekan ser helt fantastiska ut på en 4K-TV. De har bland annat provat äventyrsspelet Tomb Raider, och allt från karaktärens kläder till omgivningarna var skarpa och hade en hög detaljnivå.

Ska man köpa ett PlayStation 4 Pro? ps4-pro-HDR

Testpanelen diskuterar om man borde köpa en 4K-TV för att använda PS 4 Pro, och de kommer inte fram till något klart svar. Det är helt enkelt en smaksak. Experterna påpekar att det definitivt gör skillnad, men att skillnaden ofta inte är tillräckligt märkbar för att motivera en så stor investering.

Svaret på frågan om man bör skaffa ett PS 4 Pro är inte heller helt enkelt. PS 4 Pro är en dyr konsol och experterna anser inte att förbättringarna riktigt är värda priset. Om man redan har en 4K-TV är och väldigt intresserad av bildkvalitet kan det dock vara en bra idé att investera i ett PlayStation 4 Pro, skriver experterna.

Du kan läsa hela testet här.


Theverge.com

the_verge
Betyg: 8,8 av 10 poäng

Den amerikanska tekniksajten Theverge.com jämför PlayStation 4 Pro med en gaming-dator, och helt plötsligt verkar inte PS 4 Pro så dyr ändå.

PS 4 Pro är fortfarande inte någon billig konsol, men modellen kommer även med aspekter som andra konsoler inte har. Experterna skriver att det verkligen ligger något i snacket om de förbättrade spelupplevelserna i 4K på PS 4 Pro.

Recensenterna hos Theverge.com har provat en handfull spel som är gjorda för att spelas på PlayStation 4 Pro, och de kommer fram till att bildkvaliteten är helt fantastisk och otrolig. Grafiken blir enligt experterna inte bara bättre, utan mycket bättre. fifa18-ps4-pro

Theverge.com påpekar även att man bör lägga märke till att ens placering i förhållande till skärmen gör skillnad. Ju större skärm och ju närmare man sitter, desto bättre framstår bildkvaliteten.

Ska man investera i PlayStation 4 Pro?

PlayStation 4 Pro är är dessutom dubbelt så snabb som PlayStation 4, och en annan fördel som experterna påpekar är att spelen till konsolen utan problem kan spelas på ett vanligt PlayStation och vice versa.

Slutligen diskuterar experterna från Theverge.com huruvida man borde köpa PS 4 Pro. Svaret är inte helt klart, men PS 4 Pro är en bra investering om man redan har en 4K-TV eller är mycket intresserad av grafik. Enligt experterna har nämligen PlayStation 4 Pro konsol-marknadens bästa spelgrafik.

Du kan läsa hela recensionen här.

Här kan du se recensionen av PS 4 Pro från Theverge.com:


Stuff.tv

stuff-tv
Betyg: 5 av 5 stjärnor

Den brittiska tekniktidningen Stuff.tv skriver att PlayStation 4 Pro är ett riktigt bra köp om man redan har en 4K-TV. Tekniken är nämligen så bra att grafiken på PS 4 Pro känns som den hos en vanlig gaming-dator. ps4_pro_test

Stuff.tv skriver att PS 4 Pro har fått en uppgraderad hårdvara, bland annat en snabbare CPU, kraftigare grafikkrets och mer minne, och allt detta gör att PS 4 Pro är betydligt kraftfullare än standard-konsoler. Stuff.tv säger att huruvida man bör investera i ett PlayStation 4 Pro eller inte hänger på vilken TV man har.

Om man redan har en 4K-TV är PS 4 Pro som sagt ett riktigt bra val, men om man “bara” har en 1080p-TV är situationen annorlunda. Stuff.tv noterar att grafiken blir bättre, men att PlayStation 4 Pro är gjort för 4K.

Bäst på marknaden

PlayStations 4 Pro påminner mycket om föregångaren vad gäller design, men den är något större och har en matt utformning med klara knappar. Systemet är enkelt att ställa upp, och efter en problemfri process är man redo att spela. Det är framförallt i spelen som är optimerade för PS 4 Pro som man verkligen kan se en tydlig skillnad i grafiken, och experterna beskriver till och med PS 4 Pro som marknadens bästa konsol.

Stuff.tv nämner inte många irritationsmoment med PS 4 Pro, men den har dock ett markant problem: frånvaron av en 4K BluRay-spelare. I praktiken innebär detta att man inte kan titta 4K BluRay på modellen, utan bara 1080p-skivor. PS 4 Pro är alltså utformad för att spela spel och är inte något komplett underhållningssystem.

Du kan läsa mer hos Stuff.tv.


Gamespot.com

gamespot.com-logo
Betyg: Gamespot.com rekommenderar PlayStation 4 Pro

Datorsajten Gamespot.com märker först och främst att PlayStation 4 Pro har en design som påminner mycket om PlayStation 4. PS 4 Pro är dock en aning större och tyngre med mer rundade hörn och kanter.

PlayStation 4 Pro har fått en teknik-boost och är en kraftfullare konsol än PlayStation 4 – och den har dessutom en hårddisk på 1 TB. Gamespot.com skriver dock att den främsta anledningen till att bli exalterad över PS 4 Pro är dess grafiska förbättringar. Man kan fortfarande använda äldre PS 4-spel, och många av dessa får också en fin boost av PS 4 Pro.

Övertygande i jämförelser

ps4_pro_review Experterna hos Gamespot.com bestämde sig för att uppleva den förbättrade grafiken med egna ögon och provade därför en mängd olika spel på både PlayStation 4 Pro och en befintlig PlayStation 4-konsol. De provade dessutom spelen på både en 4K-TV och en vanlig 1080p-TV.

Till slut kom de fram till slutsatsen att PS 4 Pro verkligen har en betydligt bättre grafik på en 4K-TV, vilket visar sig i fler detaljer och drag hos karaktärer, tydligare text på skyltar i spelen samt tydligare objekt som annars är långt borta. På en vanlig TV kunde experterna dock inte märka någon större skillnad mellan de två konsolerna.

Gamespot.com hittar inte särskilt många fel med PlayStation 4 Pro, men ett av dem är att PS 4 Pro inte har någon 4K BluRay-spelare. När experterna diskuterar om man borde köpa PS 4 Pro eller inte lutar det åt att PlayStation 4 Pro är dyr men att konsolen är värd pengarna.

Om man redan har en 4K-TV är PS 4 Pro ett utmärkt val, men ett köp av konsolen går utan problem att motivera även om man “bara” har en 1080p-TV.

Experterna anser däremot inte att det är nödvändigt att köpa PlayStation 4 Pro om man redan har ett PS 4, såvida man inte har pengar i överflöd eller är en riktig grafik-nörd.

Du kan läsa hela recensionen på deras hemsida.


Theguardian.com

The guardian
Betyg: 4 av 5 stjärnor

Den brittiska tidningen Theguardian.com tycker att PlayStation 4 Pro är både kraftfull och imponerande, men de är inte särskilt förtjusta i själva designen.

Enligt experterna är det dock enkelt att sätta upp PS 4 Pro. Allt man behöver ingår och det tar inte länge att ställa upp hela systemet. Det är dessutom lätt att föra över spel och sparade save-games från det gamla PS 4.

Tack vare en 30-procentig förbättring av effekten är det här enligt experterna en kraftfull konsol som ger fantastiska bildresultat, och det är just den förbättrade bildkvaliteten i 4K och HDR som är den utmärkande fördelen med PS 4 Pro. För att uppleva detta med egna ögon har experterna från Theguardian.com provat ett antal spel som är designade för att fungera optimalt på PlayStation 4 Pro. Spelen de provade är Rise of the Tomb Raider, Titanfall 2 samt Last of Us: Remastered.

Läcker grafik

Samtliga spel som testades visade otroligt läckra bilder och hade en grafik som enligt experterna tillåter betydligt fler detaljer och mer rörliga animationer. HDR tillför ett större djup i bilden och gör att den verkar mer naturtrogen. Experterna påpekar dock att alla spel inte kommer att vara lika vackra. ps4pro_spiderman

Theguardian.com skriver slutligen att PlayStation 4 Pro är marknadens kraftfullaste konsol och att den ger en imponerande grafik för sitt pris. Om man redan har en 4K-TV men ingen konsol är PS 4 Pro det självklara valet, men man får en märkbar förbättring även på en 1080p-TV.

Du kan läsa hela recensionen här hos The Guardian.


Slutsats om PS 4 Pro

ps4-pro

Efter att ha gått igenom 11 olika expertrecensioner av PlayStation 4 Pro kan vi konstatera att PS 4 Pro verkligen är en kraftfull konsol som erbjuder en fantastisk grafik. Den är dock inte ett nytt PS 5, utan en uppgradering av PS 4.

Experterna imponeras av den vackra grafiken i 4K och HDR men de påpekar även att man behöver en 4K-TV för att kunna dra nytta av konsolens fulla potential. Kontrasten mellan ljust och mörkt har förbättrats avsevärt och man kan nu se betydligt fler detaljer i spelgrafiken.

Om man har en vanlig 1080p-TV träder detaljerna och nyanserna inte fram riktigt lika bra, men man kan fortfarande märka av mindre förbättringar.

Nästan alla experter diskuterar huruvida de rekommenderar ett köp av PlayStation 4 Pro eller inte. I slutändan rekommenderar de flesta konsolen om man redan har en 4K-TV eller om man inte har någon konsol alls sedan tidigare.

Experterna kritiserar inte särskilt mycket hos PlayStation 4 Pro. Många anmärker dock på avsaknaden av en 4K BluRay-spelare och flera experter nämner även att man bör tänka på att alla PS 4-spel inte kommer att påverkas nämnvärt av den förbättrade grafiken på PS 4 Pro.


Videorecensioner av PlayStation 4 Pro:

I det här avsnittet ger vi en mer visuell överblick över PS 4 Pro. Här hittar du sex olika videorecensioner från YouTube som behandlar olika aspekter av konsolen.

Ign.com

I den här videon från spelsajten Ign.com får man en visuell motivering till Ign.com’s kommentarer om PS 4 Pro.


Techadvisor.com

I den här videon från tekniksajten Techadvisor.com visar experterna varför de tycker att PS 4 Pro är marknadens bästa konsol.


Engadget.com

I den här videon recenserar gadgetsajten Engadget.com PlayStation 4 Pro. De visar även varför de anser att PS 4 Pro är det perfekta sättet att visa vad en 4K-TV är kapabel till.


Teknisk genomgång av PlayStation 4 Pro

Titta på den här YouTube-videon om du vill veta mer om tekniken i PS 4 Pro. Den visar bland annat hur ett antal spel ser ut med och utan den nya och förbättrade grafiken.


Genomgång av spel som verkligen framhäver grafiken

Den här YouTube-videon visar hur tio olika spel ser ut på PlayStation 4 Pro, och här handlar det om spel som är utformade för att fungera optimalt på PS 4 Pro.


Genomgång av de bästa spelen till PlayStation 4 Pro

Den här YouTube-videon visar upp de sju bästa spelen till PS 4 Pro på en 4K-TV.


PlayStation 4 Pro vs PlayStation 4 Slim – vad är skillnaden?

Baserat på artiklar från Trustedreviews.com, Forbes.com samt Gamingscan.com kommer vi här att undersöka vad som skiljer modellerna PS 4 Pro och PS 4 Slim åt. ps4-pro-vs-ps4-slim

Trustedreviews.com skriver att den första skillnaden ligger i hur Sony talar om modellerna. Numera hänvisar Sony nämligen till PS 4 Slim som enbart PS 4 och modellen har på så vis ersatt det ursprungliga PlayStation 4. PS 4 Slim heter just så eftersom att modellen är smalare än PS 4.

PS 4 Pro är en kraftigare konsol som är en sorts uppgradering av PS 4. Det viktigaste med den här modellen är den förbättrade grafiken och stödet för 4K och HDR.

Forbes.com påpekar även att varken PS 4 Pro eller PS 4 Slim är ett helt steg till nästa konsolgeneration.


PS 4, PS 4 Slim och PS 4 Pro i siffror

I den här sektionen jämför vi de tre originalkonsolerna med varandra för att kunna se både likheter och olikheter från insidan:

PS 4:

PS4
PlayStation 4 lanserades 2013:

Mått: 27,5 cm x 30,5 cm x 5,3 cm
Vikt: 2,8 kg
CPU: 1.6 GHz 8-core AMD Jaguar
GPU: 1.84 TFLOP AMD Radeon
Minne: 8GB GDDR5
HDR: Ja
4K: Nej
Lagringsutrymme: 500 GB
USB: 2x USB 3.0
Bluetooth: Bluetooth 2.1


PS 4 Slim:

ps4slim

PlayStation 4 Slim lanserades 2016:

Mått: 26,5 cm x 28,8 cm x 3,9 cm
Vikt: 2,1 kg
CPU: 1.6 GHz 8-core AMD Jaguar
GPU: 1.84 TFLOP AMD Radeon
Minne: 8GB GDDR5
HDR: Ja
4K: Nej
Lagringsutrymme: 500 GB eller 1 TB
USB: 2x USB 3.1
Bluetooth: Bluetooth 4.0


PS 4 Pro:

PS4PRO

PlayStation 4 Pro lanserades 2016:

Mått: 29,5 cm x 32,7 cm x 5,5 cm
Vikt: 3,3 kg
CPU: 2.1 GHz 8-core AMD Jaguar
GPU: 4.2 TFLOP AMD Radeon
Minne: 8GB GDDR5 & 1 GB
HDR: Ja
4K: Ja
Lagringsutrymme: 1 TB
USB: 3x USB 3.1
Bluetooth: Bluetooth 4.0


Olika prestanda och grafik

PlayStation 4 Slim som sagt tagit över “rollen” som det nya PlayStation 4 medan PlayStation 4 Pro fortfarande kallas just PS 4 Pro. De främsta skillnaderna mellan de två modellerna återfinns i grafiken och prestandan.

PS 4 Pro har 4.2 teraflops medan PS 4 Slim har 1.84 teraflops, och teraflops är helt enkelt ett mått för konsolernas prestanda – ungefär som hästkrafter i bilar. Detta visar att PS 4 Pro är något starkare än Slim-modellen och enligt Forbes.com skriver Sony att PS 4 Pro är 30 % mer kraftfull än de andra konsolerna på marknaden.

Grafiken är också viktig när man talar om skillnader mellan de två konsolerna. PlayStation 4 Pro är nämligen utformad för att visa upp en fantastisk och unik grafik med skarpa kanter och fler pixlar med både 4K (3840 x 2160 pixlar) och HDR. PS 4 Slim har däremot inte 4K, men man bör vara medveten om att man måste använda en 4K-TV för att skillnaden verkligen ska märkas.

Det är många mindre faktorer som gör grafiken bättre. Det naturliga ljuset i spelen blir till exempel bättre i och med att 4K gör solljus mer dynamiskt. Det kan även lysa upp element i spelet samt förbättra kontrasten. Färgerna har också förbättrats och är mer framträdande på PS 4 Pro, medan de framstår som mer matta på PS 4 Slim.

Det är dock inte alla spel som kan köras i full 4K (native 4K) och därför kör PS 4 Pro ofta en något lägre upplösning. Denna ligger dock fortfarande nära fullformatet och man kan knappt se någon skillnad.

Som jämförelse har PS 4 Slim en upplösning på 1080p.

PlayStation 4 Pro har även ett bättre minne än PlayStation 4 Slim i och med att PS 4 Pro har fått en extra GB minne.

Om man dessutom har en 4K-TV och en PS 4 Pro och vill använda Virtual Reality-systemet PS VR kan man märka av tydliga förbättringar även där.

Här kan du se en video som visar skillnaderna i grafiken hos PS4 och PS4 Pro:


Vilken konsol ska jag köpa?

Vilken konsol man föredrar är en smaksak, men Gamingscan.com rekommenderar att man skaffar PlayStation 4 Pro om man redan har en 4K-TV. Om man inte har det kommer PS 4 Slim fungera lika bra som PS 4 Pro.

Båda konsolerna är kompatibla med PS 4-spel, men alla spel gynnas inte fullt ut av PS 4 Pro och en 4K-TV. PS 4 Pro är även dyrare än PS 4 Slim.

Forbes.com berättar vidare att PS 4 Slim är det bästa alternativet för konsumenten som bara spelar för underhållning, medan PS 4 Pro passar bättre för grafiknörden.

Om du vill se en visuell jämförelse av alla tre modellerna kan du titta på den här YouTube-videon som guidar dig till vilken modell du borde köpa:


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka källor har testat PS4 Pro?

M3, Trustedreviews.com, Techradar.com, Cnet.com, Techadvisor.com, Expertreviews.co.uk, Theverge.com, Stuff.tv, Gamespot.com och Theguardian.com.

🤓 Hur har man testat PS4 Pro?

PS4 Pro har bedömts baserat på konsolens tekniska specifikationer, spelupplevelse och användarvänlighet. Experterna är särskilt imponerade av grafiken i och med att PS4 Pro stöder 4K och HDR-video. HDR står för High Dynamic Range och innebär att det finns ett betydligt bredare spektrum av ljus, kontraster och färger än hos PlayStations tidigare spelkonsoler.

🤔 Kan det löna sig att köpa PS4 Pro?

Är du ute efter en spelkonsol som ger dig den bästa upplevelsen med en knivskarp 4K-grafik, mjukare rörelser, snabbare laddningstid, lägre temperatur och mindre oväsen än någon av PlayStations tidigare modeller? I så fall kan PS4 Pro vara helt rätt val för dig.


Andra relevanta tester

Playstation VR Briller Test

Om du bestämmer dig för att köpa ett PlayStation borde du även fundera på om deras Virtual Reality-glasögon är något för dig.

Med Virtual Reality-glasögonen från Sony kan man ta spelupplevelsen till helt nya höjder.

I vår Playstation VR-artikel har vi samlat ett stort antal undersökningar för att du enkelt ska kunna få en fullständig översikt över vad experterna säger om headsetet.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta