Bluetooth högtalare (Bäst i test) – Här är de bästa Bluetooth-högtalarna

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I detta test för Bluetooth-högtalare tittar vi närmare på de bästa Bluetooth-högtalarna på marknaden just nu. De har blivit väldigt populära den senaste tiden, och bland de yngre generationerna har man börjat ersätta den traditionella stereoanläggningen allt oftare med denna typ av trådlöst ljudsystem.

Detta gör i praktiken hela lösningen till en mobil lösning, något som förklarar dess popularitetsökning.

Bluetooth-högtalare finns i alla prisklasser och kvaliteter, men de flesta billiga plasthögtalarna kan inte prestera i närheten av den stationära Hifi-anläggningen. Detta kan däremot de modellerna vi recenserar här i artikeln göra, och det är dessa vi lägger vårt fokus på. En bra högtalare kostar en hel del, och priset blir inte lägre av att fokus läggs alltmer på kompakta modeller.

Du måste tänka på detta innan du köper en bluetooth högtalare:

 • Kontrollera IP-koden. För att kunna ta med bluetooth högtalaren överallt uppskattas det om den både är damm- och vattentålig. IP-koden är det som anger mängden vatten och damm som en högtalare klarar av, och den här koden bör du därför ha koll på. Vissa högtalare tål enbart stänk medan andra modeller kan sänkas ner i vatten utan problem.
 • Priset. Bluetooth högtalare finns att beställa i de flesta prisklasser, och för att ljudkvaliteten inte ska påverkas negativt är det värt att i alla fall lägga 500 kr på din högtalare. Ett högt pris är dock inte alltid synonymt med kvalitet, så lägg hellre fokus på egenskaperna och funktionerna för att säkerställa att du får en högtalare som passar dig.
 • Olika typer av bluetooth högtalare. Du slipper att känna dig begränsad när du väljer bluetooth högtalare. Det finns modeller med internetradio, inbyggd förstärkare, 360 graders ljudspridning samt till och med varianter med mikrofon. Vilken du väljer att satsa på beror på var och när du har planer på att använda din högtalare.
 • Recensioner och tester. Tester ger dig en klar överblick av både för- samt nackdelar med olika bluetooth högtalare, och samtidigt ser konsumentrecensioner till så att du får reda på vad olika användare tycker.
 • Högtalare med NFC. Att överföra ljud mellan olika enheter är inte alltid en vals på rosor. Genom att välja en högtalare med NFC, Near Field Communication, kan en enhet anslutas automatiskt genom att endast hållas nära din högtalare. Att välja en bärbar högtalare med NFC kan därför vara att rekommendera.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, utan vi samlar resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Ultimate Ears Hyperboom – förvränger inte ljudet förutom vid högsta volymnivån

Ultimate Ears Hyperboom har testats och fått fina betyg av ett flertal experter som bland annat Techradar.com (4/5), Reviewgeek.com (8/10) och Rtings.com (8,1/10). De höga betygen visar vilken kvalitet denna högtalare har. Över lag är detta en kraftfull högtalare med ett bra ljud. Även när högtalaren används på högsta ljudnivå, blir ljudet inte förvrängt.

Kan anslutas till flera enheter
En stor fördel med denna högtalare är att den kan anslutas till flera Bluetooth-enheter på samma gång. Detta är något som få andra högtalare kan skryta med.

Bluetooth-högtalare med kraftfullt ljud
Ultimate Ears Hyperboom har ett kraftfullt ljud som få andra Bluetooth-högtalare kan slå.

Tyvärr är denna högtalare i allra tyngsta laget. Med sina 5,9kg är det en riktigt tungviktare som kan vara ganska svår att ta med sig i handen. Denna modell passar därför bäst som en mer stationär högtalare.

Fördelar

 • Extremt högljudd
 • Ljudet blir inte förvrängt på högsta ljudnivå
 • Möjlighet för anslutning till flera Bluetooth-enheter
Nackdelar

 • Ganska tung
 • Högt pris

Specifikationer
Räckvidd: 45m
Vikt: 5,9kg
Ingångar: AUX In (3.5mm), Optisk, USB


Marshall Stanmore – stationär bluetooth-högtalare från Marshall

Toppbetyg hos Ljudochbild.se
Toppbetyg hos danska Meremobil.dk
Testvinnare hos danska Lydogbillede.dk
Toppbetyg hos danska Ekstra Bladet
Toppbetyg hos norska Teknisk Ukeblad
Toppbetyg hos Bestbuy.com
Editor’s Choice hos PCmag i England
✅ Spitzenklasse hos Hifitest.de

  marshall-stanmore

 

.
Obs: Marshall Stanmore har utgått ur produktion. Här visar vi därför priset för den nya och förbättrade modellen Marshall Stanmore II.

Det legendariska märket Marshall är mest kända från den professionella rockscenen, där de genom årtionden har varit en av de främsta leverantörerna av bl.a. gitarrförstärkare, högtalare och liknande utrustning. De har dock under de senaste årtiondena öppnat upp för försäljning till privata konsumenter, där bl.a. flera olika Bluetooth-högtalare nu är tillgängliga. En av de minsta modellerna är Marshall Stanmore, som har tagit recensenterna med storm under senaste tiden. Här är det dock inte tal om någon transportabel högtalare som vanligt, utan i stället om en flyttbar stationär enhet, som i gengäld sopar mattan med i stort sätt alla andra trådlösa högtalare när det kommer till ljudkvalitet.

I alla de tester vi har sett så är recensionerna mycket överraskade över ljudkvaliteten från Stanmore-högtalarna, även om den med sin storlek på 35 x 19 x 19 hör till de relativt stora modellerna i jämförelsen. Den kan spela kontinuerligt med 85 Watt utan förvrängning av ljudet, och flera av recensionerna nämner den som ett underbart val för festhögtalare eller direkt ersättning till den gammaldags solida – men fasta – anläggningen.

Den alternativa designen imponerar och får toppbetyg

Något helt unikt för Marshall – förutom märkets egna historia och tradition – är att de har valt att utforma högtalaren som en klassisk gitarrförstärkare. Även den medföljande sladden till jacksticksförbindelsen är utformad som en spiralsladd, som påminner mycket om de sladdar som traditionellt har använts till elgitarrer.

Därutöver är designen i vintagestil, med stark inspiration från rockens guldålder, under 1960- och 1970-talet. Skåpet är täckt med konstläder, och fronten är likt den man kan förvänta sig på en retro-högtalare. Även knapparna för volym, bas och diskant är klassiskt manuella potentiometrar med stora vridknappar, liksom power-knappen och en stor förgylld switch-kontakt. Designen är med på alla fronterna, och flera av recensionerna ger absoluta toppbetyg för designen.

marshall-stanmore-hojtaler

Dedikerad rock-högtalare med flair för andra genrer

Designen avslöjar nästan i förhand att denna trådlösa högtalare är inriktad mot rockfans, en slutsats som delas utav de flesta testpaneler. Basenheten är perfekt för att återskapa rockens trummor och basgång, och diskanterna supplerar perfekt när det spelas i gitarren. I praktik visar det sig dock, att högtalaren även är utmärkt för bl.a. elektronisk musik och flera andra genrer.

Marshall Stanmore får toppbetyg i de flesta andra tester, även när det kommer till byggkvaliteten. Konstruktionen är mycket solid, och vikten ligger även den kring 5 kilo. En annan parameter som recensionerna lyfter fram är modellens stora mängd anslutningsmöjligheter. Det finns både Bluetooth i extrahög digital kvalitet, RCA/phono-bussningar, optisk digital ingång samt möjlighet till vanlig jacksticksanslutning.

Fördelar

 • Ett legendariskt märke från rockens storhetstid
 • Spännande och snygg design, i vintage-stil
 • Kan spela mycket högt, och även användas som festhögtalare
 • Speciellt designad ljudmässigt för rockmusik
 • Mycket solid konstruktion
 • Osedvanligt många anslutningsmöjligheter
Nackdelar

 • Högre änden av prisskalan

Utvalda specifikationer
Bluetooth 5,0
Ljudingång (3,5 mm stereo mini jack, RCA phono x 2)
Ljudstyrka: Upp till 101 dB
Vikt: 4,65 kg

Du kan se en videorencension av Stanmore-högtalaren här:


Marshall Stockwell – bärbar trådlös högtalare

✅ 8 av 10 möjliga stjärnor hos M3
4,6 av 5 möjliga stjärnor hos Techaeris.com

Marshall Stockwell 2

 

.
Obs: Marshall Stockwell har utgått ur produktion. Här visar vi därför priset för den nya och förbättrade modellen Marshall Stockwell II.

Marshall utmärker sig inte enbart med Stanmore-högtalaren utan har även lyckats riktigt bra med denna modell, Stockwell. Marshall har traditionellt sätt uteslutande riktat in sig på utrustning för den professionella musikindustrin, något som tydligt syns på de andra modeller vi har gått igenom och hur pass solida dessa är. Till skillnad från de andra modeller vi har gått igenom, så är Marshall Stockwell dock en mer ”fullblods-bärbar” modell, med en vikt på bara 1,2 kilo som mer liknar de andra trådlösa högtalarna i samma klass.

Såsom sina syskon kan Marshall Stockwell dock ändå spela riktigt högt, vilket överraskade redaktionen på magasinet M3, då de under sommaren 2016 testade den relativt lilla (utifrån Marshall-standard) högtalaren på 26 x 14 x 4 centimeter. Denna trådlösa högtalare från Marshall är inte billig, men levererar i gengäld en ljudbild med bra tyngd och naturlighet, även vid hög volym.

Snygg design och lång batterilivslängd

En av de saker som ytterligare överraskade testpanelen var modellens långa batterilivslängd. Specifikationerna uppger en livslängd på upp till 25 timmar, men detta beror naturligtvis på hur högt musiken spelas upp. I ett praktiskt test nådde redaktionen 21 timmar, något som är markant längre än de flesta andra högtalare i samma klass kan prestera.

Generellt hyllas designen, som likt andra Marshall-modeller lånar en hel del från den klassiska gitarrförstärkelse-designen från rockens storhetstiden: 1960- och 1970-talet. Detta syns tydligt på de riktiga vridknapparna för kontroll av volym, bas och diskant. En speciell detalj med Stockwell-modellen är att kontrollpanelen kan sänkas ned i skåpet under transporten, så att potentiometrarna skyddas.

Fördelar

 • Låg vikt på blott 1,2 kilo
 • Osedvanligt kraftigt ljud i relation till storleken
 • Extra lång batterilivslängd
 • Klassisk retro-design i väl utformad stil
 • Manuella kontrollknappar på högtalaren
 • Speciell skyddsfunktion för transport
Nackdelar

 • Kan inte kopplas ihop för stereoljud

Utvalda specifikationer:
Bluetooth 5.0
Upp till 20 timmars batteriliv
Bärrem till transport
Vattenbeständig
Speltid på över 20 timmar


Marshall Kilburn – bra bärbar Bluetooth högtalare

10 av 10 möjliga stjärnor hos Tek.no
5 av 6 möjliga stjärnor hos Lydogbillede.dk (6 stjärnor för kvaliteten)

marshall_kilburn

 

Obs: Marshall Killburn har utgått ur produktion. Här visar vi därför priset för den nya och förbättrade modellen Marshall Killburn II.

Vi skrev tidigare i denna artikeln om den något mer stationära Marshall Stanmore. Märket har dock under den senaste tiden lanserat en vanlig bärbar modell med inbyggt batteri – Marshall Killburn – som på många sätt påminner om Stanmore. Designen är baserad på gitarrförstärkare i vintagestil och är väl utförd i alla detaljer på ett sätt som verkligen lockar fram stjärnorna i recensionerna.

Då Marshall Killburn är en äkta bärbar modell, är den försedd med en bärrem, som är väldigt behaglig att använda. Den är nästan nödvändig, då högtalaren med sina tre kilon är en aning tyngre än genomsnittet i samma klass. Detta beror bl.a. på den inbyggda laddaren, där konkurrenterna i vanliga fall har laddaren som en separat enhet. Modellen är dock även utrustad med ett speciellt solitt batteri, som levererar musik på mellanstyrka i hela 18 timmar på en uppladdning, och mellanstyrkan är faktisk en hel del hos Marshall Killburn.

Extrem ljudnivå sopar mattan med alla konkurrenterna

Marshall är först och främst kända för professionell rockutrustning med extrema effekter, något som uttrycks i hög grad hos Marshall Killburn, om man ska tro recensionerna. De är mycket imponerade över apparatens enorma ljudtryck, som snyggt hanteras av denna batteridrivna högtalare, med sina knappa 24 x 14 x 14 centimeter.

Ljudtrycket vid full volym är så kraftig att exempelvis redaktionen på det norska teknikmagasinet Tek.no menar att man kunde känna ljudtrycket på avstånd – ganska sensationellt för en transportabel Bluetooth-högtalare. Icke desto mindre spelar enheten mycket rent vid hög ljudstyrka, där konkurrenternas modeller inte kommer i närheten av samma kapacitet.

marshall-kilburn-hojtaler-bluetooth

Först och främst designad för rockmusik

Både design och prestation andas ut rockmusik, eftersom det är främst den publiken som Marshall Killburn riktar sig mot. Den är perfekt för basgångar, gitarrsolo och tunga trumpass, medan mer delikat musik fortfarande inte är modellens spetskompetens.

Högtalaren har en stor basenhet monterad i mitten, samt två diskanter på var sin sida. Detta genererar en utmärkt stereobild för en enkelhögtalare, om den står en aning på avstånd. Helt optimalt är den inte i alla situationer, något som för övrigt gäller hos alla singelhögtalare. Killburn klarar sig faktiskt bättre än genomsnittet här.

Fördelar

 • Ljud i flera riktningar
 • Flervärdsfunktion
 • AptX-teknologi
 • Vattentät
 • 20 timmars speltid
Nackdelar

 • Förhållandevis tung

Utvalda specifikationer:
Bluetooth 5.0 aptX teknologi
Ljudingång: 3,5 mm
Batteriliv: Upp till 20 timmar
Marshall Bluetooth-app
Vikt: 2,5 kg


Bluetooth Högtalare Test – Dessa källor har vi genomgått:

gifBeoPlay A1

Aftonbladet: en av Aftonbladets journalister har skrivit om hans upplevelser med BeoPlay i en liten artikel. Du kan läsa hans åsikter om högtalaren här.

M3: Sveriges största gadgetsida M3 är kända för att recensera all ny teknik. De har även recenserat BeoPlay, i ett test där hela 12 olika trådlösa högtalare testades. Du kan läsa testet här.

Lydogbillede.dk: Lydogbillede.dk är Danmarks största testsida inom musikutrustning. De har gjort ett långt- och mycket genomarbetat test av BeoPlay, som du kan läsa här.

Computerworld.dk: Danmarks största onlinedatormagasin har även de testat BeoPlay. Även här var de mycket imponerade med den lilla trådlösa högtalaren från B&O. Du kan läsa testet här.

Mobil.nu: Mobil.nu har gjort ett litet test av högtalare, där de totalt har testat 6 olika Bluetooth-högtalare. Läs hela testet här.


Marshall Stanmore

Meremobil.dk: hos Meremobil.dk har de gjort ett bra och omfattande test av Marshall Stanmore-högtalaren, som de kallar för den ultimata rock’n’roll-högtalaren. Du kan läsa hela testet här.

Ljudochbild.se: svenska Ljudochbild.se har genomfört ett test av Marshall Stanmore-högtalare, där den både får toppbetyg och blir ”Speciellt rekommenderad”. Du kan läsa hela testet här.

Lydogbillede.dk: hos danska Lydogbillede.dk går man igenom Marshall Stanmore-högtalare, som de ger 6 stjärnor för dess kvalitetsintryck, samt stämpeln ”Speciellt rekommenderad”. Du kan läsa hela testet här.

Ekstrabladet.dk: Danmarks största nättidning har också kikat närmare på högtalaren som de är mycket imponerade av, både av ljudkvaliteten och materialvalet. De skriver bl.a. att den har en autentisk design och tillitsväckande kvalitet. Du kan läsa testet här.

TU.no: det stora norska teknikmagasinet Tu.no har också tittat närmare på högtalaren. Du kan läsa deras genomgång av Stanmore-högtalaren här.

PCmag: engelska PCmag har skrivit en liten genomgång av högtalaren på deras hemsida. Även här får den toppbetyg. Du kan läsa artikeln här.

Hifitest.de: tyska Hifitest.de har också testat Marshall Stanmore, och här får den kommentaren ”Spitzenklasse” på vägen. Du kan läsa artikeln här.

Bestbuy.com: amerikanska Bestbuy.com har samlat en lång rad konsumentrecensioner av denna produkt, på deras hemsida. Du kan läsa de mer än 400 konsumentrecensioner på deras hemsida här.


Marshall Kilburn

Tek.no: det norska teknikmagasinet Tek.no har testat Marhsall Killburn-högtalaren. De har skrivit en omfattande och bra genomgång av produkten, och avslutar med att ge den 10 utav 10 möjliga poäng. Du kan läsa hela deras test här.

Lydogbillede.dk: danska magasinet Lydogbillede har även testat Killburn-högtalaren, och även här hyllas den längst vägen. Läs hela värderingen av högtalaren här.


Marshall Stockwell

M3: Den stora svenska tekniksidan M3 har tittat närmare på Marshall Stockwell och testat både ljudkvaliteten samt materialen. Du kan läsa hela deras test här.

Techaeris.com: amerikanska teknikmagasinet har även de testat högtalaren. Här har man gått igenom allt från ljud, design, batterilivslängd, pris och mycket mer. Du kan läsa testet här.


Libratone One Click

Ljudochbild.se: Den svenska tidningen ljudochbild.se har genomfört ett mycket djupgående test av Libratone One Click, där en av tidningens experter granskade högtalaren från början till slut. Läs hela testet här.

Recordere.dk: Den danska elektronik-hemsidan recordere.dk har också testat Libratone One Click. I testet diskuteras det i detalj om ljudkvalitet, design, och mycket mer. Du kan läsa hela testet här.


Beskrivning av källor och tester

Vi hoppas att du känner att det ligger mycket arbete bakom den här artikeln. Vi vill ge dig en objektiv bedömning av alla produkter och därför förlitar vi oss på både officiella konsumentråd, externa experter och konsumenternas egna recensioner över både danska och internationella webshoppar. Vårt forskarteam har undersökt marknaden och undersökt alla relevanta källor. I vårt arbete har vi använt följande expertkällor och tester:
Techradar.com

Vi har använt oss av deras test av Ultimate Ears Hyperboom och JBL charge 4 för att samla nyttig information om dessa produkter. 

Testet av Ultimate Ears Hyperboom uppdaterades den: 1. oktober, 2020
Du kan läsa hela testet av Ultimate Ears Hyperboom här
Testet av JBL charge 4 uppdaterades den: 4. december 2019
Du kan läsa hela testet av JBL charge 4 här

Reviewgeek.com
Vi har använt deras test av Ultimate Ears Hyperboom för att ta reda på mer om högtalaren.
Testet uppdaterades den: 24. september, 2021
Du kan läsa hela testet här
Rtings.com
Vi har använt deras test av Ultimate Ears Hyperboom för att samla information om produkten.
Testet uppdaterades den: 26. oktober, 2021
Du kan läsa hela testet här
Soundguys.com
Vi använde oss av deras test av JBL Charge 4 för att lära oss mer om denna produkt.
Testet uppdaterades den: 15. oktober, 2021
Du kan läsa hela testet här
Pcmag.com
Vi använde deras test av högtalaren JBL Charge 4 för att ta reda på mer om produkten.
Testet uppdaterades den: 4. december, 2018
Du kan läsa testet här

FAQ

Vad är Bluetooth-högtalare?
Bluetooth högtalare är en trådlös högtalare som kan spela upp musik från en enhet trådlöst via Bluetooth.
Hur har man testat Bluetooth-högtalarna?
Bluetooth-högtalarna har bedömts baserat på deras ljudkvalitet, funktioner, batteritid och användarvänlighet. Experterna har även testat hur bra högtalarna fungerar med olika musikgenrer.
Hur väljer jag rätt högtalare för mig?
Det finns inte direkt något generellt svar på denna fråga. Du kan dock börja med att fundera på vilka behov du har och hur stor din budget är. Vill du att ljudet ska kunna fylla ett större utrymme eller bor du i en mindre lägenhet? Ska högtalaren vara lätt att ta med sig? Bryr du dig mycket om design och estetik? När du har fått en uppfattning om vad du egentligen vill ha är det enkelt att börja leta efter högtalare som passar dina kriterier.

Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Libratone One Click

✅ 5 av 6 stjärnor hos ljudochbild.se
✅ 5 av 6 stjärnor hos danska Lydogbillede.dk

✅ 3,8 ud af 5 stjerner hos Recordere.dk

Libratone Click One bluetooth

 

.
Detta är ännu en hyllad trådlös Bluetooth-högtalare från danska Libratone.

Denna modell från Libratone har en justerbar design, som gör att du kan anpassa den till de olika situationer där den ska användas. Se mer om denna funktion i videon.

One Click har en 3” bas, 1” diskant och två passiva högtalare för 360° ljud, vilket ger ett riktigt bra ljud. Den danska tidningen Lydogbillede.dk skriver också att den klarar sig bättre än de flesta när det kommer till ljudkvaliteten. De skriver att man glömmer bort att det är tal om en relativt billig högtalare eftersom ljudet är så imponerande.

De skriver dock också att Libratone One Click inte är någon ”partyhögtalare”, vilket de förklarar att ingen resehögtalare på marknaden kan anses vara.
Men den upprätthåller sitt bra ljud upp till sin gräns på 88 dB, vilket innebär att den ändå kan spela på en fest utan problem.

Man bör vara medveten om att denna högtalare inte kan jämföras med dyra stationära högtalare. Om man väljer att köpa denna högtalare, får man en resehögtalare som levererar högsta kvalitet inom sin kategori. Som en av testets granskare skrev, så gjorde han misstaget att stänga av sina Pioneer VSX-1131 AV-mottagare och hans Sony studiohögtalare, precis innan han testade Libratone One Click, vilket man inte bör göra, då ljudet naturligtvis är på en helt annan nivå hos sådana stationära högtalare.

Libratone-One-Click bluetooth hoejtaler

När det kommer till designen, beskriver kritikerna den ofta som “Mycket snygg och minimalistisk i sitt uttryck”. Den är dessutom vattentålig, vilket kan vara en stor fördel om den används utomhus, eller på en fest, där risken finns att den får en spilld dryck över sig.

Installationen av Libratone Click beskrivs som mycket enkel, då man bara behöver starta den och sen helt enkelt bara leta upp dess Bluetooth-namn på sin telefon, surfplatta, eller dator, och så är man igång.

Det finns möjlighet till att koppla ihop högtalaren med två telefoner samtidigt, och du kan även ansluta flera Libratone-högtalare till en telefon, om du till exempel behöver en högtalare i varje ände av rummet.

Enligt tillverkaren har den en batteritid på 12 timmar per laddning, vilket recensenterna också är överens om.

Slutligen bör det nämnas att det finns en app för Libratone, som bland annat ger möjligheten att skapa “Soundspaces”, vilket förenklat innebär “fler ljudzoner”.

Fördelar

 • Vattentålig
 • Får beröm för sitt bra ljud
 • 360 graders ljudspridning
 • Möjlighet att ansluta flera telefoner
 • Kan kopplas ihop med andra Libratone-högtalare
 • Justerbar design
Nackdelar

 • Lägre volym än andra modeller

Utvalda specfikationer:
Bluetooth 4.1
Batteriliv på upp till 12 timmar
AUX
Samtalssvar

Du kan se en presentationsvideo av högtalaren här:


JBL Charge 5

JBL Charge 5 är en smidig liten Bluetooth-högtalare som är både vattentålig och har en lång batteritid. Denna högtalare har bland annat testats och fått fina betyg av experterna Whathifi.com (5/5), Soundguys.com (8/10), TrustedReviews.com (5/5) och Pcmag.com (Special Award).

Tålig och smidig
JBL Charge 5 är en tålig och smidig liten högtalare som är som gjord för att tas med till stranden eller till festen. Den är vattentålig, så du behöver inte oroa dig för regn eller spill.

Rent och klart ljud
Den här högtalaren från JBL har ett otroligt rent och klart ljud, trots sin kompakta storlek. Basen är kraftfull och diskanten är klar. Över lag är ljudet riktigt skapt och rent.

Några nackdelar med denna högtalare är att den saknar en speakerphone-funktion, samt att den endast har mono audio output.

Fördelar

 • Högljudd för sin storlek
 • Vattentålig
 • Bra bas och skarpt ljud
 • Utmärkt batteriprestanda
Nackdelar

 • Ingen speakerphone-funktion
 • Mono audio output

Specifikationer
Batteritid: 20 timmar
Vikt: 0,96kg


Bang & Olufsen BeoPlay A1

Rekommenderad av Aftonbladet.se
✅ 9 av 10 möjliga stjärnor hos M3
✅ 6 ud af 6 stjerner hos Ljudochbild.se
✅ 6 av 6 möjliga stjärnor på danska Computerworld.dk
✅ 9 av 10 möjliga stjärnor hos Mobil.nu
✅ 5 av 6 möjliga stjärnor hos danska Lydogbillede.dk

bang-olufsen-beoplay-a1


Som allt annat som produceras av danska Bang & Olufsen, så har man lagt mycket stort fokus på designen av just BeoPlay A1. Högtalaren är designad av den danska möbeldesignern Ceclile Manz, och temat är snygg aluminiumyta med laserskurna hål, kombinerad med rustika handtag i läder. Den större modellen A2 har faktiskt sålts i mer än 200.000 exemplar, och är därmed den genom tiderna mest sålda B&O-produkten. Så det är inte speciellt konstigt att modellen efterföljs utav en A1-modell. Och recensionerna är även för denna modell mycket imponerande.

Det nya hos A1 är storleken, då den med en diameter på knappt 13 centimeter, samt en höjd på bara 5 centimeter är märkets minsta modellen hittills. Denna runda högtalare ser därför inte ut att vara något speciellt, men just därför överraskar den i väldigt hög grad när ljudet ansluts. Alla testpaneler är imponerade över det mycket rena ljudet, där inte minst basen är i särklass. Detta beror dels på den inbyggda 3-tums basenheten, som är speciellt utvecklad för A1, och dels på högtalarens konstruktion, som på ett smart sätt utnyttjar bordskivan som extra basförstärkare.

Avancerad elektronik säkrar perfekt ljud

I en intervju avslöjade B&O:s chefsdesigner under projektet att en av hemligheterna bakom modellens utmärkta ljud är en avancerad digital behandling av ljudet, kombinerad med övervakning av högtalarenheterna. Detta betyder i praktiken att elektroniken i apparaten konstant korrigerar sig själv och kompenserar för de oregelbundenheter och andra begränsningar som sker i de små enheterna, så att ljudet blir perfekt och oförvrängt varje gång.

Även om BeoPlay A1 är en ganska liten apparat, kan den prestera imponerande 2 x 140 Watt i bas- respektive diskantenheten, något som bl.a. beror på det stora inbyggda 2200 mAh-batteriet. Detta skapar i praktiken en driftstid på upp emot 24 timmar på en enskild uppladdning, vilket är en av de punkterna som imponerade testpanelerna mest. Den presterar således tidsmässigt mer än dubbelt så länge än vad de andra trådlösa högtalare av samma klass kan prestera.

beoplay-a1

Designad med tanken att kunna vara en möteshögtalare

Den lilla BeoPlay A1 kan dock mer än bara spela musik. Den har nämligen inbyggd mikrofon och kan därmed även användas som hands-freeenhet till din telefon. Även här uppmärksammar flera av testpanelerna den geniala konstruktionen med mikrofonplaceringen i en lättböjd botten, som ser till att mikrofonen funkar optimalt från alla riktningar. Enheten kan därmed ställas mitt på bordet i möteslokalen och eventuella fjärrdeltagare kan utan problem höra rösterna och ljudet från runtomkring bordet.

BeoPlay A1 är i grund och botten en monohögtalare, men dess inbyggda elektronik ger ändå en viss rumslighet i ljudet. Riktig stereo kräver dock inköpet av två högtalare, men då blir stereobilden i gengäld helt optimal. Det finns för övrigt en app (både för iOS och Android) där man bl.a. kan få tillgång på en equalizer, samt möjligheten att välja mellan olika förprogrammerade ljudbilder.

Fördelar med BeoPlay A1:
Snygg design till lågt pris, efter B&O-standard
Imponerande prestation i relation till storlek
Mycket lång driftstid på en uppladdning
Avancerad digital ljudbehandling säkrar förvrängningsfritt ljud
Välfungerande, även som speakerphone vid exempelvis fjärrmöten
Smart app till både iOS och Android

 

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta