Så väljer du rätt typ av kylskåp för ditt hem

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Kylskåp har blivit en oumbärlig del av det moderna samhället och fungerar som ett verktyg för att hålla vår mat fräsch. Marknaden kryllar av olika sorters kylskåp, och det kan vara en veritabel djungel att veta vilken typ av kylskåp som passar i ens hem. I den här artikeln analyserar vi olika typer av kylskåp på djupet för att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut om vilket kylskåp du bör välja.

Vilka faktorer bör du ta hänsyn till när du väljer kylskåp?

För att säkerställa att du får det bästa kylskåpet för dina behov är det viktigt att ta hänsyn till flera faktorer:

  • Hushållets storlek: Storleken på ditt hushåll avgör hur mycket kapacitet ditt kylskåp behöver klara av. För dig med en stor familj är ett kylskåp med större kapacitet troligen ett bättre alternativ, medan ett mindre kylskåp kan vara nog för dig med en mindre familj eller som bor själv.
  • Förvaringsbehov: Tänk på vilken typ och vilken mängd mat du vanligtvis förvarar i kylen samt hur ofta du handlar nya matvaror. För dig som ofta köper färska råvaror bör du leta efter ett kylskåp med rymliga grönsakslådor. För dig som ofta har gäster eller som lagar stora måltider bör du överväga ett kylskåp med justerbara hyllor eller ett stort frysfack.
  • Livsstil: Din livsstil kan också påverka ditt val av kylskåp. Om du till exempel gillar att laga mat eller förbereda måltider i förväg kan ett kylskåp med inbyggd vattenkran eller ismaskin vara praktiskt. Om du har en hektisk livsstil och behöver snabb och enkel tillgång till din mat kanske ett kylskåp med sidobord eller fransk dörr är ett bra alternativ.
  • Budget: Kylskåp finns i olika prisklasser, så tänk noga ut din budget innan du gör ett köp. Dyrare kylskåp kan erbjuda extrafunktioner och vara energisnålare, vilket kan spara dig pengar i längden.
  • Utrymme i köket: Mät utrymmet där du planerar att placera ditt kylskåp noga för att se till att det passar ordentligt. Tänk på dörröppningar och korridorer som leder till köket för att se till att kylskåpet kan levereras och installeras utan problem.
  • Kylskåpets prestanda: Detta kan omfatta faktorer som energisnålhet, jämn temperaturreglering och buller. Energisnåla kylskåp kan hjälpa dig att hålla nere din elräkning samtidigt som du minskar ditt koldioxidavtryck. Jämn temperaturreglering är viktigt för att se till att din mat håller sig fräsch, och ett kylskåp med låg bullernivå kan göra ditt kök till en lugnare plats.

Vad finns det för olika typer av kylskåp?

Kylskåp med toppfrys:

Kylskåp med toppfrys är det mest traditionella och budgetvänliga alternativet. De har vanligtvis sitt frysfack installerat upptill med kylskåpet på botten. Den här typen av kylskåp är bra för dig som behöver mycket frysutrymme men inte lika mycket kylutrymme. Kylskåp med toppfrys är också lätta att reparera och underhålla eftersom de har färre komponenter. De kan dock vara mindre energisnåla än andra typer av kylskåp.

Kylskåp med bottenfrys:

Kylskåp med bottenfrys har frysfacket placerat i nedre delen av kylskåpet. Den här typen av kylskåp är perfekt för dig som behöver mer kylutrymme än frysutrymme. Frysfacket skjuts vanligtvis ut som en låda, vilket gör det lätt att komma åt frysta föremål. Kylskåp med bottenfrys tenderar också att vara mer energisnåla än toppfrysmodeller, men kan vara dyrare.

Side-by-Side-kylskåp:

Side-by-side-kylskåp har kylskåpet på ena sidan och frysen på den andra. Den här typen av kylskåp är bra för dig som behöver lika mycket kyl- och frysutrymme. Side-by-side-kylskåp brukar också ha fler funktioner, exempelvis ismaskin och vattendispenser. De smala hyllorna kan dock göra det svårt att förvara stora föremål, och den vertikala utformningen kanske inte passar alla kök.

Kylskåp med franska dörrar:

Kylskåp med franska dörrar har två dörrar som öppnas utåt, med kylskåpet överst och frysen underst. Den här typen av kylskåp passar dig som behöver mycket kylskåpsutrymme, eftersom franskdörrskonstruktionen möjliggör bredare hyllor och fler förvaringsmöjligheter. Kylskåp med franska dörrar tenderar också att ha fler funktioner, till exempel justerbara hyllor och temperaturreglerade lådor. De kan dock vara dyrare än andra typer av kylskåp.

Kompakta kylskåp i diskbänkshöjd

Kompakta kylskåp i diskbänkshöjd passar in i små kök eller för dig som inte behöver ett stort kylskåp. Kompakta kylskåp är perfekta för studentrum eller små lägenheter, medan kylskåp i diskbänkshöjd är utformade för att smälta in i det omgivande skåpet. Dessa kylskåp är ofta mer energisnåla än större modeller, men de erbjuder inte lika mycket förvaringsutrymme.

Rätt kylskåp till olika hushåll och livsstilar

  • Stora familjer som behöver mycket förvaringsutrymme: Side-by-side-kylskåp eller kylskåp med franska dörrar passar bäst för dig som behöver mycket utrymme.
  • Du som har en liten budget: Kylskåp med toppfrys är vanligtvis det mest budgetvänliga alternativet.
  • Du som har ett litet kök: Kompakta kylskåp eller kylskåp i diskbänkshöjd är perfekt för dig som behöver ett mindre kylskåp.
  • Du som prioriterar energisnålhet: Kylskåp med bottenfrys eller kylskåp i diskbänkshöjd.

Tips: Du kan läsa mer om den senaste utvecklingen i kylskåp för hushållsbruk här.

FAQ

Hur stor effekt kräver ett kylskåp?
Ett kylskåp är en större hushållsapparat som alltid är igång. I genomsnitt kräver ett kylskåp 300-800 watt el, mellan tre och sex ampere och cirka 120 volt.
Vilken temperatur bör ett kylskåp ha?
3°C (37 °F) är en bra tumregel för ett vanligt kylskåp, eftersom det är kallare än den minimitemperatur som anges som farozon för bakterietillväxt. Vis 3°C hålls maten vid en säker temperatur, samtidigt som kylskåpet inte blir så kallt att dina matvaror riskerar att frysa.
Vem uppfann kylskåpet?
År 1913 uppfann amerikanen Fred W. Wolf det första elektriska kylskåpet för hemmabruk. Kylskåpet bestod av en kylenhet ovanpå ett frysfack. Massproduktionen av kylskåp för hushållsbruk började 1918 när William C. Durant introducerade det första kylskåpet för hushållsbruk med en självständig kompressor.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta