Garmin Forerunner 735XT – Guide & Prisjämförelse – Här är experternas bedömning

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I den här artikeln får du en översikt över sportklockan Garmin Forerunner 735XT från varumärket Garmin.

Den här modellen har recenserats och betygsatts av olika experter från bland annat Wareable.com, Trustedreviews.com, Dcrainmaker.com, PcMag.com och Techradar.com. Alla dessa magasin har testat klockan och skapat en överblick över dess för- och nackdelar, och de pratar till exempel om klockans design, kontroller, funktioner och användarvänlighet.

Vi går igenom de olika granskningarna för att hjälpa dig att få en bättre överblick över Garmin Forerunner 735XT, och det blir därmed enklare för dig att veta vad du bör tänka på samt om det här är en sportklocka för dig.

Den här artikeln innehåller: 

 Presentation av Garmin Forerunner 735XT
 Genomgång av experttester
 Prisjämförelse för Garmin Forerunner 735XT 
 Alternativa sportklockor
 Tips på hur du blir en bättre löpare
 Slutsats om Garmin Forerunner 735XT

Observera att Konsumentmagasinet inte har provat sportklockan Garmin Forerunner 735XT. Den här artikeln är istället baserad på tester från andra expertkällor, och eftersom att vi har sammanställt resultaten här kan du snabbt och enkelt få en överblick över funktionerna och specifikationerna hos den här klockan.


Presentation av Garmin Forerunner 735XT 

Först och främst ska vi ta en närmare titt på klockans funktioner, och efter genomgången berättar vi vad experterna har att säga om klockan.

Garmin Forerunner 735XT pulsur

Avancerad multisportklocka med GPS 

Garmin Forerunner 735XT är en lite mindre multisportklocka som har GPS och ett både hållbart och bekvämt armband. Den kan både användas under aktiviteter och i vardagen, och med Garmin Forerunner 735XT har man möjlighet att hålla koll på all sport- och aktivitetsrelaterad data. Man kan hålla sig uppdaterad och se detaljerad data vid både träning och tävlingar, och därför tycker särskilt atleter väldigt bra om den här klockan.

Den här modellen fungerar även som ett aktivitetsarmband och registrerar kalorier, antal steg och sömn. Om man kommer ihåg att spara datan i Garmin Connectkan mandessutomjämföra sina resultat med gårdagen, förra veckan eller förra månaden, och där kan man även planera och dela alla sina aktiviteter.

Forerunner 735XT är perfekt för både löpning, cykling, simning, vandring, styrketräning och många andra sporter. De inbyggda aktivitetsprofilerna gör nämligen att man snabbt och enkelt kan ändra aktivitet, och klockan anpassar sig då utifrån den valda profilen.

Pulsteknik och Strava Live Segments 

Den här modellen är Garmins första sportklocka med pulstekniken Elevate, sommäter pulsen vid handleden. Detta innebär att man inte behöver ta på något pulsband under varken cykling eller löpning, och man kan antingen hålla koll på sin pulszon eller hjärtslag per minut.

Den här klockan är dessutom kompatibel med funktionen Strava Live Segments. Under aktiviteter synkroniseras Stravas cykel- och löpningssegment automatiskt, och där kan man bland annat jämföra sin prestation med sitt personliga rekord.

Live Track, Connect och extra funktioner 

Genom Garmin Connect kan man få smartaviseringar, urtavla, överföringar och live tracking, och därför finns det ingen anledning att ta med sig telefonen när man tränar.

Live Track gör det möjligt för andra att spåra din position på löprundan eller cykelturen, och om du aktiverar “automatisk start” kommer Live Track automatiskt att börja registrera din position.

Garmin Forerunner 735XT registrerar aktivitet under hela dagen, men klockan har även en mängd andra funktioner. Den kan till exempel mäta återhämtning, och med hjälp av klockan kan man hålla koll på både sömn, kalorier och antal steg.


Vad tycker experterna om Garmin Forerunner 735XT?

Techradar.com

techradar
Betyg: 4,5 av 5 stjärnor hos Techradar.com

Det brittiska teknikmagasinet Techradar.com beskriver Garmin Forerunner 735XT som “en bra klocka för alla aktivitetsområden”. Techradar.com är överlag väldigt nöjda med klockan och ger den ett betyg på 4,5 av 5 stjärnor, och de skriver dessutom att Forerunner 735XT verkligen excellerar som triathlon-klocka. Garmin Forerunner 735XT är rätt dyr, men för priset får man också en mängd olika funktioner.

Garmin Forerunner 735XT Techradar.com tycker särskilt bra om den klara skärmen, långa batteritiden och den goda precisionen samt att klockan verkligen ger djupgående information om olika aktiviteter. De skriver även att klockan är tillräckligt avancerad för att vara en perfekt följeslagare på till exempel ett maraton.

GPS-funktionen är en väldigt bra funktion, och den finns heller inte i alla sportklockor på marknaden. Den här funktionen gör nämligen att man inte behöver ta med sig mobiltelefonen på löprundan eller cykelturen.

Garmin Forerunner 735XT är dessutom en multisportklocka, och den kan därför hålla koll på ett antal olika aktiviteter – till exempel löpning, cykling, simning, vandring och styrketräning. Techradar.com förklarar att klockan fungerar riktigt bra vid både simning och cykling, och de skulle definitivt köpa den här sportklockan om de skulle delta i ett triathlon.

Techradar.com skriver att det mest imponerande med Garmin Forerunner 735XT är klockans slanka design och att den har så många funktioner. Den här modellen är nämligen mycket mindre än andra sportklockor, och Techradar.com är imponerade över hur mycket funktioner som ändå får plats. Recensenten förklarar även att skärmen är klar och tydlig, och eftersom att den är upplyst kan man se vad som visas på den även under en pågående aktivitet.

För att förtydliga berättar Techradar.com att designen inte kan mäta sig med exempelvis en Apple Watch 3, men trots att man tydligt kan se att det här är just en sportklocka är de fortfarande förtjusta i designen.

En annan fördel som Techradar.com framhäver är att GPS-spårningen är väldigt exakt. De skriver att precisionen är utmärkt och att den här modellen därför har blivit deras “go-to-klocka” när de ska ut på en löprunda.

GPS:en är dessutom snabb, och batteriet håller länge även när GPS-spårningen är aktiverad. Detta anser Techradar.com vara ett stort plus, och de skriver att batteritiden är superlång. Klockan kan användas under minst fem turer innan den måste laddas, och den tappar bara runt 30 % batteri på en fyra timmars löprunda.

Enligt Techradar.com är klockans interface enkelt att använda. Garmin Connect är en bra app för att spåra aktiviteter, och detta kan vara till hjälp för både vanliga idrottare och atleter.

Techradar.com avslutar sin recension med slutsatsen att Garmin Forerunner 735XT är en klocka som framför allt riktar sig till maratonlöpare och triatleter, men den kan även användas av personer som tycker om att springa någon gång emellanåt.

Här kan du se en presentationsvideo av Garmin Forerunner 735XT pulsklocka. Videon är producerad av Garmin: 


Trustedreviews.com

trusted-reviews
Betyg: 4 av 5 stjärnor hos Trustedreviews.com

Testsajten Trustedreviews.com tycker också väldigt bra om Garmin Forerunner 735XT. De skriver att klockan är full med användbar teknik och att detta helt klart är dess styrka.

Klockan har nämligen både GPS, pulsmätare och färgskärm, och modellen har dessutom tydliga fysiska knappar och ett bekvämt armband.

De fysiska knapparna är faktiskt något av det första som Trustedreviews.com lägger märke till hos Garmin Forerunner 735XT, och de anser att knapparna går helt i linje med Garmins designtänk om att göra enheten så funktionell som möjligt.

Trustedreviews.com skriver att en av de största fördelarna med Garmin Forerunner 735XT är klockans GPS och robusta konstruktion. De är imponerade av GPS-spårningen eftersom att den är otroligt exakt, och de berättar att klockan fortfarande fungerar optimalt efter en krock med en hantel under styrketräning.

Trustedreviews.com anmärker dock på att man måste använda en speciell laddare som bara fungerar med klockan, eftersom att detta gör att man lätt kan råka tappa bort den eller glömma bort var man har lagt den. De skriver att modellen i sig är bra, men att laddningssituationen gärna hade fått vara annorlunda.

En stor fördel med Garmin Forerunner 735XT är batteritiden. Batteriet räcker nämligen fem till sju dagar under måttlig användning, och detta innefattar användning av GPS-spårning, flera löprundor, cykelturer och mycket annat.

Trustedreviews.com förklarar även att själva installationsprocessen är enkel. Man behöver nämligen bara ladda ner Garmin Connect och följa instruktionerna på skärmen för att ansluta klockan till mobilen via Bluetooth.

Efter att ha provat klockan på både löprundor och cykelturer kommer Trustedreviews.com fram till att Garmin Forerunner 735XT är ett bra alternativ för både atleter och vanliga idrottare.

Vad gäller GPS:en skriver Trustedreviews.com att spårningsenheten i den här klockan är en av de bästa och mest robusta de har testat. Redan under första rundan med den här klockan blev recensenten förvånad över hur reaktiv GPS:en var, och under testet lyckades klockan alltid hitta en signal.

Garmin Forerunner 735XT är en multisportklocka som fungerar vid en mängd olika sporter. Forerunner kan nämligen användas vid både simning, cykling och löpning, och den är därför ett bra alternativ om man tycker om att utöva lite olika sporter. Klockan har dessutom ett anpassat triathlon-läge som låter användaren skifta mellan de olika grenarna på klockans högra sida.

Trustedreviews.com avslutar sin recension av Garmin Forerunner 735XT med att förklara att meddelanden, pulsmätning och GPS-spårning bara är en bråkdel av vad Forerunner kan göra. Klockan samlar även djupgående data och gör analyser efter träningen, vilket kan hjälpa användaren att planera och optimera sin träning. Till skillnad från billigare sportklockor på marknaden visar Forerunner 735XT dessutom data och information i realtid under hela träningen.

Om man frågar Trustedreviews.com finns det inte många nackdelar med Garmin Forerunner 735XT. Utöver det lite klumpiga utseendet, som ser mer till funktion än mode, är det bara laddaren som gärna hade fått vara annorlunda. Detta är dock inget som påverkar deras beslut om att den här klockan är en bra investering.

Här kan du se en video där Garmin själva går igenom multisportfunktionen hos Garmin Forerunner 735XT. Den här funktionen gör att Garmin Forerunner 735XT är en extra bra klocka för triatleter:


Wareable.com

wareable logo
Betyg: 4,5 av 5 stjärnor hos Wareable.com

Enligt tekniksajten Wareable.com är Garmin-klockor med ett modellnamn som slutar på “XT” framtagna för seriös träning. Trots att Forerunner 735XT är tillräckligt liten för att bäras till vardags har den både ett kraftigt batteri, pulsmätning, aktivitetsspårning, smartphone-aviseringar och spårning av många olika typer av träning. Wareable.com påpekar dock att den här modellen är dyrare än många andra sportklockor på marknaden, och detta är något man bör tänka på som konsument.

Det första Wareable.com lägger märke till är att Forerunner 735XT är en relativt liten modell. Klockan är både lätt och tillräckligt tunn för att inte vara störande att ha på sig när man motionerar. Wareable.com tycker bra om klockans minimalistiska design, och de erkänner att den här modellen har allt man behöver. Klockan har en välfungerande färgskärm i en lämplig storlek, och knapparna är enkla att använda under en pågående aktivitet.

Något av det smartaste med Garmin Forerunner 735XT är, enligt Wareable.com, att klockan kan användas på både löprundor, cykelturer och vid simning. Klockan kan spåra inomhusaktiviteter med hjälp av rörelsesensorer, och utomhusaktiviteter kan istället spåras med hjälp av GPS.

Wareable.com är även imponerade av den inbyggda pulsmätaren, som antingen kan användas för att träna i pulszoner eller för att få omedelbar feedback. Trots att den här modellen har en optisk pulsmätare erbjuder Garmin även ett extra pulsband, och detta är ett bra alternativ för den mer seriösa atleten som vill ha en så korrekt mätning som möjligt.

När de provade hur klockan fungerar vid simning och cykling upptäckte Wareable.com att den är otroligt exakt. Datan som samlades in under cykelturen var helt korrekt tack vare GPS-funktionen, och den enda nackdelen var att pulsmätaren inte fungerade riktigt hela tiden. Detta är dock inget som de tyckte gjorde någon stor skillnad.

Klockan samlade ganska korrekt information under simningen också, och Wareable.com skriver att den enda nackdelen vid simning är att pulsmätaren inte fungerar särskilt bra under vatten. Vid simning fungerar det därför bättre att mäta pulsen med ett pulsband.

Wareable.com konstaterar till sist att batteritiden är på topp, och batteriet håller i upp till 14 timmar vid konstant GPS-spårning. Eftersom att de flesta klarar ett triathlon på mindre än 14 timmar skriver Wareable.com att det här är den perfekta sportklockan för människor som vill delta i ett triathlon med en sportklocka på handleden.

Här kan du se en genomgång av Garmin Forerunner 735XT pulsklocka. Videon är producerad av Garmin:


PcMag.com

PCMag
Betyg: 4,5 av 5 stjärnor hos PcMag.com 

Garmin Forerunner 735XT har aktivitets- och sömnspårning med löpande pulsmätning dygnet runt, GPS, pushnotiser och specialfunktioner för triatleter. Det är dessutom en lätt klocka med en fantastisk batteritid.

Det brittiska teknikmagasinet PcMag.com skriver dock att klockan är ganska dyr och att den därför är till för dem som vill delta i triathlon eller liknande.

Det första PcMag.com lägger märke till är klockans design, som de tycker är fin för en sportklocka. Enligt PcMag.com är den här modellen lite mer robust än andra sportklockor, och med tanke på alla funktioner är de både förvånade och imponerade över hur lätt klockan är. Forerunner 735XT finns i två färgvarianter – blå samt svart/grå.

Armbandet är gjort av ett slags silikon med hål längs hela bandet, vilket PcMag.com tycker är bra eftersom att det är viktigt med bra ventilation när man svettas. Själva klockan har tre knappar runt LCD-färgskärmen – två knappar till höger och en till vänster. Alla knappar har tydliga markeringar, och recensenten från Pcmag.com berättar att bruksanvisningen aldrig var nödvändig för att man skulle förstå hur man använde de olika knapparna och funktionerna.

PcMag.com skriver att batteritiden är otrolig. Efter första laddningen använde Pcmag.com klockan i mer än 10 dagar och hade fortfarande 20 % batteri kvar. Den utlovade batteritiden är 11 dagar om man bara använder aktivitets-, kalori-, och sömnspårning, optisk pulsmätare samt aviseringar, men baserat på deras erfarenhet är batteritiden är längre än så.

När GPS-spårningen är aktiverad kan man förvänta sig en batteritid på ungefär 14 timmar, och man har alltså tid för flera motionsrundor på en laddning.

Enligt PcMag.com visar klockan all grundläggande information, till exempel avstånd, tid och tempo. Den har dock även ett par extra funktioner, och Pcmag.com tycker särskilt bra om funktionen som visar hur träningen förbättras från gång till gång. De tycker även om att klockan visar hur länge man behöver återhämta sig innan nästa träning.

En annan sak som gör Forerunner 735XT till en perfekt träningspartner, enligt Pcmag.com, är att den kan anslutas till många andra enheter eftersom att den har både ANT+ och Bluetooth.

Sammanfattningsvis skriver PcMag.com att Garmin Forerunner 735XT är lättanvänd och fullpackad med funktioner som gör användaren fokuserad på att uppnå resultat och göra framsteg, vilket gör den till en perfekt klocka för triatleter.

Här kan du se en genomgång av Garmin Forerunner 735XT pulsklocka. Videon är producerad av det brittiska teknikmagasinet PcMag.com: 


Which.co.uk

which
”Best Buy” hos Which.co.uk – Englands största testmagasin

Forerunner 735XT är enligt det brittiska testmagasinet Which.co.uk en av de dyraste sportklockorna i Garmins Forerunner-serie. De börjar därför med att förklara att man bör tänka på detta om man vill köpa en ny sportklocka. Det här är en avancerad multisportklocka med GPS, och de skriver att den absolut är värd sitt pris om man kommer att få användning för klockans många funktioner och bra specifikationer.

Which.co.uk har provat sportklockan Garmin Forerunner 735XT för att ta reda på om den har något att erbjuda idrottare och atleter.

Om man tycker om att springa eller cykla utomhus kan en sportklocka vara en bra träningspartner. Which.co.uk skriver även att inbyggd GPS i en sportklocka är ett måste om man vill spåra sina turer, eftersom att man då inte behöver ha med sig mobilen på cykelturen eller löprundan.

Garmin Forerunner 735XT har inbyggd GPS-spårning som kan vara igång i upp till 14 timmar innan batteriet tar slut, vilket verkligen imponerar på testsajten Which.co.uk.

Which.co.uk påpekar även att en inbyggd pulsmätare är bra om man vill mäta framsteg och resultat vid aktiviteter, och naturligtvis har Garmin Forerunner 735XT även en sådan funktion. Eftersom att Forerunner 735XT har båda dessa funktioner uppfyller den testsajtens krav på viktiga funktioner som gärna ska finnas i sportklockor.

Hos vissa modeller på marknaden fungerar dessa funktioner inte riktigt optimalt, men Which.co.uk märkte inte av några problem när de provade Garmin Forerunner 735XT. Eftersom att klockan ger ganska korrekta värden och mätningar anser Which.co.uk att det här är en sportklocka som man utan problem kan ta med sig på träningen. De förklarar dock att informationen är mer korrekt vid vissa aktiviteter än vid andra, men överlag är funktionerna hos den här klockan imponerande.

Which.co.uk skriver att Garmin Forerunner 735XT riktar sig till seriösa idrottare med en lite större budget för sportklockor. De påpekar alltså att klockan är ganska dyr, men då får man även många imponerande funktioner för pengarna.

Which.co.uk förklarar att den här klockan framför allt är ett bra alternativ för triatleter och folk som vill träna för triathlon. Klockan kan dock användas vid många olika sporter, och just det blir därmed aldrig någon begränsning.

Which.co.uk skriver sammanfattningsvis att Garmin Forerunner 735XT är väl värd sitt pris, och de utnämner därför klockan till ’best buy’.

I den här videon förklarar Garmin hur funktionen för simning i pool fungerar på Garmin Forerunner 735XT:


Dcrainmaker.com

Dcrainmaker
Rekommenderas av amerikanska Dcrainmaker.com

Den amerikanska fitnessbloggen Dcrainmaker.com inleder sin recension med att säga att det finns goda nyheter för dem som vill ha en mindre triathlon-klocka. Dcrainmaker.com talar förstås om sportklockan Garmin Forerunner 735XT, eftersom att den här klockan är perfekt för triatleter.

En smart sak med Garmin Forerunner 735XT är enligt Dcrainmaker.com den optiska pulsmätaren Garmin Elevate, som vid löpning mäter pulsen konstant och exakt. Pulsmätaren kan förstås även användas vid cykelturer och andra sporter, men här upplever Dcrainmaker.com att pulsmätaren inte ger lika korrekta värden.

Dcrainmaker.com tycker särskilt bra om de olika smarta funktionerna i Garmin Forerunner 735XT. Den dagliga aktivitetsspårningen fungerar riktigt bra, och här har de verkligen inte några klagomål överhuvudtaget. De skriver även att batteritiden är utmärkt. Med GPS-spårning räcker batteriet i 14 timmar, men detta ökar markant om man inte har GPS-spårningen aktiverad hela tiden.

Dcrainmaker.com framhäver den enkla installations- och synkroniseringsprocessen hos Garmin Forerunner 735XT. Den är kompatibel med både iOS, Android och Windows-telefoner, och för att komma igång behöver man bara installera Garmin Connect Mobile-appen och para mobilen med klockan via Bluetooth Smart.

Dcrainmaker.com märker även att aviseringar från telefonen, till exempel meddelanden och samtal, visas på klockan omedelbart. Man kan även rensa bland dessa aviseringar direkt på klockan, och de försvinner då även på telefonen. Detta är helt klart bättre än på tidigare Garmin-modeller, vilket recensenten är positiv till. Sammantaget förklarar Dcrainmaker.com att själva installations- och synkroniseringsprocessen fungerar bra och går problemfritt. Synkroniseringen går snabbt och oftast synkroniseras träningen även med Strava i bakgrunden.

En annan aspekt som Dcrainmaker.com lyfter fram med Garmin Forerunner 735XT är att den har en snygg design. Trots att priset är anmärkningsvärt högt får man ändå en multisportklocka med en mängd olika funktioner, och enligt Dcrainmaker.com är klockan därför värd sitt pris för de flesta som har användning för alla dessa funktioner.

Dcrainmaker.com skriver sammanfattningsvis att Garmin Forerunner 735XT är en bra sportklocka för löpare som vill följa sina framsteg, mäta puls vid aktivitet samt använda GPS-spårning.

Här kan du se en video där den amerikanska fitnessbloggen DC Rainmaker jämför Garmin Forerunner 735XT med pulsklockorna Garmin Forerunner FR920XT och Garmin Fenix 3:


⏱ Alternativ till Garmin Forerunner 735XT 

Garmin Vivoactive 3

5 av 5 stjärnorhos Expertreviews.co.uk 
4 av 5 stjärnorhos Techradar.com

garmin-vivoactive-3

 

Expertreviews.co.uk beskriverGarmin Vivoactive 3 som en “imponerande” sportklocka. Den har GPS, pulsmätare och andra funktioner, och den är både exakt och användbar.Alla dessa funktioner görGarmin Vivoactive 3 till ett komplett paket, och Expertreviews.co.uk tycker att det är anmärkningsvärt att den har allt som de vill ha i en sportklocka.

Techradar.comhåller med om den observationen, och de beskriverGarmin Vivoactive 3 som en “mångsidig och flexibel” klocka som kan användas i olika sporter.

Expertreviews.co.uknoterar dock ett problem medGarmin Vivoactive 3, nämligen att klockan inte kan spela musik utan en telefon.Även Techradar.comskriver att de saknar en sådan funktion, men det är även en av de enda nackdelarna som de nämner med den här sportklockan.

garmin-vivoactive-3Både pulsmätningen och aktivitetsspårningen är korrekt och noggrann, vilket är en klar fördel om man tycker om att titta på data och statistik efter att man har tränat. Techradar.com påpekar dock att den här klockan är gjord för dem som gillar träning, eftersom att funktionerna lämpar sig bäst för just det.

Garmin Vivoactive 3är designad för vanliga idrottare och kombinerar spårning av träning med hälso- och livsstilsfunktioner samt smarta meddelanden.Det här är därför en av de mest mångsidiga sportklockorna, och enligt experterna passar den därför till en större målgrupp. Klockan är även utrustad med Garmin Pay, och Techradar.com anser därför att den utan problem kan konkurrera medApple Watch 3 och Fitbit Ionic.

Här kan du se en genomgång av Garmin Vivoactive 3 pulsklocka. Videon är producerad av Garmin: 


Guide: Förbättra din löpning 

Förbättra din löpning 

Är du intresserad av att optimera din löpteknik, springa snabbare eller lära dig hur du tränar baserat på din puls? Här har vi samlat några goda råd för löpning som kan hjälpa dig att bli en bättre löpare. 

Optimera din löpteknik

Att träna löpning med hjälp av intervaller, ökat tempo och andra träningsprogram är ett fantastiskt sätt att förbättra sin prestation och löpteknik. Genom att lägga till dessa faktorer i dina löprundor kan du optimera din löpteknik snabbare och bli en bättre löpare.

Landa inte med hälen först 

Aktivträning.se skriver att löpteknik är viktigt när man vill optimera sin löpning. De nämner till exempel även att teknikträning är precis lika viktigt som konditionsträning. Det ena ska dock inte överskugga det andra, utan det är viktigt att lägga tid på båda delarna.

När det kommer till löpteknik ska man aldrig sätta ner fötterna med hälen först. Om du alltid landar med hälen först kan det nämligen leda till både knä- och ryggsmärtor, och därför är det bättre att landa lite längre fram på foten. Detta ger både en bättre löpteknik och är bättre för din kropp. Den här tekniken ger nämligen musklerna möjlighet att fånga kroppsvikten och på så vis minska belastningen på leder och skelett.

För att optimera löptekniken är det viktigt att ta höga löpsteg och luta sig framåt. När det känns som att du faller tar du ett steg framåt, och det är inte alls lika energikrävande att falla som det är att dra varje fot framför sig hela tiden.

Investera i ordentliga löparskor 

Enligt Shape.com ska man inte springa i alltför bekväma skor. När allt stöd finns i skorna kommer nämligen musklerna som är till för att stödja fotvalvet till sist att sluta arbeta, vilket leder till att foten blir svagare. Shape.com skriver att “less is more” när det gäller stöd, och barfotaskor är därför ett bra alternativ för löpning. Ju mindre stöd skorna har, desto bättre är de för din löpteknik.

Spring längre, inte snabbare 

Spring längre, inte snabbare  Många löpare tror att den snabbaste löpningen även är den mest effektiva, men detta stämmer faktiskt inte. Rekommendationen är istället att springa längre, och när man sänker farten klarar man av att springa en längre sträcka. Hitta därför ett bra tempo – som inte är för snabbt – och håll sedan det tempot. Din kropp kommer då att anpassa sig och så småningom kan du både löpa snabbare och optimera din löpteknik.

Intervallöpning 

Intervallöpning är en effektiv teknik som kan hjälpa dig att optimera din löpteknik. Höj pulsen under x antal sekunder och låt den sedan minska under 1 minut. Man kan jobba med hastighet, form och teknik under “arbetsintervallerna” och sedan ta det lugnt och sakta under “pausintervallerna” med antingen lugn joggning eller rask promenad. Intervallträning kan ge snabba resultat och förbättringar av din löpteknik.

Följ din utvecklingFölj din utveckling 

Att förbättra sträckan på en viss tid kan vara bra när man tränar löpning. Du kan till exempel springa så långt du bara kan på 30 minuter istället för att springa en kortare sträcka så fort du bara kan. Ju mer du tränar på det här sättet, desto lättare blir det. Genom att mäta och följa dina framsteg kan du snabbt se om den här löptekniken fungerar för dig.

Fler tips för att optimera din löpteknik hittar du här och här.


Bli snabbare

Bli snabbareOm du har tränat löpning under en längre tid utan att märka några framsteg kan motivationen att fara ut att springa minska för varje gång. Det finns dock metoder att ta till om du gärna vill kunna springa snabbare, och baserat på artiklar från Aktivträning.se, tv2.dk, b.dk och Politiken.dk berättar vi här om ett par tips som kan hjälpa dig en bit på vägen:

Intervallträning 

Konditionen förbättras mest vid intervallträning, vilket innebär att löpturen delas upp i snabba och långsamma pass där pulsen går upp och ner. Konditionen har stor betydelse när man vill löpa snabbare, och därför är den här träningsmetoden väldigt effektiv.

Träna benen 

Styrketräning för benen har i flera studier visat sig vara en effektiv metod för att bli en snabbare löpare. Ju mer kraft man har i benen, desto effektivare muskler får man, och därmed krävs mindre energi för att hålla en viss hastighet. Detta innebär att det blir lättare att löpa snabbare, eftersom att man inte tappar energi lika snabbt.

Glöm inte sömnen

Många tänker inte på hur viktig sömnen är för träningsprestationen, men om man sover tillräckligt många timmar varje natt kommer även träningen att bli mer effektiv.

Ät nyttigt och varierat Ät nyttigt och varierat 

En nyttig och varierad kost är avgörande för löpningsprestationen, och om man vill prestera på topp ska man heller inte springa på full mage. Ät istället tre eller fyra timmar innan löpturen om du vill komma åt din maximala prestation.

Investera i en sportklocka

En sportklocka, eller löparklocka, kan mäta tempo och avstånd, och detta kan verka motivationshöjande för många. Om du spårar dina prestationer kan du se om du blir snabbare från gång till gång, och eftersom att du då ser att det går snabbare med tiden – om än bara ett par sekunder per tillfälle – kan detta hjälpa dig att bli en snabbare löpare.

Prova ett löpprogram 

Med ett löpprogram kan du bli snabbare genom att planera och schemalägga din träning. Du kan därför planera när och hur långt du ska springa, och i slutändan blir du då snabbare. Undvik dock att springa samma sträckor hela tiden. Variera dig istället och fortsätt att utmana dig själv.

Andas och titta framåtAndas och titta framåt 

Om du har kontroll över din andning kan det bli lättare att springa fortare. Andas in genom både näsan och munnen och dra ner syret djupt i lungorna. Titta heller inte ner i marken när du springer, utan se till att hålla blicken riktad framåt hela tiden. Att bibehålla sitt fokus under en löptur sparar energi, och därmed blir det lättare att fokusera på löptempot.

Stretcha 

Det är viktigt att alltid stretcha efter en löptur. Musklerna ska slappna av och återställas till normalläge, vilket de gör efter att man har stretchat.


Pulsbaserad träning 

Om du vill förbättra dina löpturer och din kondition är pulsbaserad träning en bra metod. Med hjälp av artiklar från danska Aktivtraening.dk och Runnersworld.com ger vi här en överblick över hur pulsträning går till.

Din puls Din puls

Innan du kan börja med pulsbaserad träning måste du ha koll på vad din maxpuls samt vilopuls ligger på. Du ska alltså vet hur många slag per minut ditt hjärta slår under ansträngning och under avslappning.

Ta reda på din vilopuls

För att ta reda på din vilopuls ska du ta på dig ett pulsband på morgonen. Mät pulsen under 3-5 minuter och se till att vara helt stilla och avslappnad för att få ett korrekt resultat. Upprepa mätningen flera gånger under en vecka för att komma fram till en så korrekt siffra som möjligt.

Ta reda på din maxpuls

Metoden för att ta reda på sin maxpuls är lite annorlunda. Här ska du nämligen räkna ut pulsen med den här formeln:  

220 – din ålder = din maxpuls

Om du är 20 århar du alltså en maxpuls på 200.

Eftersom att detta är en formel som alla kan använda är siffran inte helt korrekt. Formeln passar bäst för nybörjare, och personer som redan tränar bör därför inte använda den här metoden. Om du redan tränar en del kan du istället testa dig själv genom att mäta din puls under tiden som du gör en sorts intervallöpning.

Använd din vilopuls och maxpuls i träningen 

När du har tagit reda på din vilopuls och din maxpuls kan du börja använda dessa i din träning. Enligt Aktivtraening.dk ska pulsen sedan delas upp i zoner, och inom varje zon tränar du prestation och uthållighet med en viss procentsats av din kapacitet. Zonerna utgör intervaller med en övre och nedre gräns, och dessa gränser kan räknas ut med Karvonens formel:

(din maxpuls- din vilopuls) x intensitet i procent + din vilopuls = din träningspuls

Om du har en maxpuls på 190 och en vilopuls på 60 och vill träna med en puls på 80 % av din kapacitet skulle uträkningen se ut så här:

(190 – 60) x 0,8 + 60 = 164

Om din vilo- och maxpuls är desamma som ovan ska du alltså hålla en puls påungefär 164.


Slutsats 

Efter att ha gått igenom sex recensioner avGarmin Forerunner 735XTkan vi dra slutsatsen att experterna tycker väldigt bra om den här modellen. De olika experterna verkar överens om att den här sportklockan är perfekt för triatleter och en mängd andra sporter.

De berömmer även klockans stora utbud av användbara och noggranna funktioner, och den enda nackdelen är enligt de flesta att klockan är en av de dyrare på marknaden. Experterna verkar dock även överens om att Garmin Forerunner 735XT är värd sitt pris om man vill ha en pålitlig, exakt, användarvänlig och användbar sportklocka.


FAQ – Vanliga frågor

Vilka källor har testat Garmin Forerunner 735XT?

Techradar.com, Trustedreviews.com, Wareable.com, PcMag.com, Which.co.uk och Dcrainmaker.com.

Hur har man testat Garmin Forerunner 735XT?

Garmin Forerunner 735XT har bland annat bedömts baserat på hur exakt den spårar olika aktiviteter. Man har även bedömt klockans användarvänlighet, batteritid och inbyggda funktioner. Slutligen har man tittat på modellens potential som smartwatch.

Hur väljer jag rätt modell?

Till att börja med kan det vara bra att definiera vilka funktioner som är viktigast för dig. De flesta modeller har både pulsmätning och kalorimätning. Om du vill ha en modell som även fungerar som smartwatch bör du dessutom undersöka skärmkvaliteten lite noggrannare. Det kan även vara värt att ta reda på batteritiden hos de modeller du tittar på.


Andra relevanta artiklar

Här på Konsumentmagasinet kan du även läsa ett allmänt Garmin pulsklocka test. Iden artikeln går vi igenom alla pulsklockor från Garmin som har recenserats av experter, och du får därför en komplett översikt över hur de olika modellerna presterar i tester. I artikeln finns även prisjämförelser för alla modeller.

Slutligen kan vi tipsa om vårt allmänna Pulsklocka test. Iden artikeln går vi igenom pulsklockor från ett antal olika tillverkare, och förutomGarmin-klockorhittar du där även modeller från märken som Suuntooch Polar.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta