Garmin Pulsklocka Test – Hitta de bästa Garmin pulsklockorna – Bäst i Test guide

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Det finns många olika pulsklockor på marknaden och en av de producenter som är ledande i branschen är Garmin. Den här artikeln handlar om de pulsklockorna från Garmin som har utsetts till testvinnare. 

I den här artikeln går vi igenom en rad utvärderingar, från experter, gällande olika Garmin pulsklockor från olika test, och sammanställer vad det är som gör att de olika modellerna blir rekommenderade.

Vi har tittat närmre på tester från olika expertkällor, bland annat olika teknikmagasin och träningsmagasin.

Om du vill läsa mer finns det en lista med de länkar till de undersökningar som vi hänvisar till, sist i artikeln.

Det här Garmin pulsklocka test innehåller:

 Överblick över de bästa Garmin pulsklockorna
 Kunskap gällande puls och pulsmätning
 Information om hur man blir en bättre löpare
 Guide till hur man äter rätt i förhållande till löpträningen
 Kunskap om fettförbränning och löpning
 Guide till de bästa träningsuppläggen för löpare
 Genomgång av diverse test som vi har undersökt och analyserat

Var vänlig och observerar att Konsumentmagasinet inte själva testar några produkter utan samlar in resultaten från olika utvärderingar så att du enkelt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Garmin Forerunner 645 Music

 3 stjärnor av 5 från Techradar.com
 4 stjärnor av 5 från Trustedreviews.com
 3,5 stjärnor av 5 från Digitaltrends.com
 4 stjärnor av 5 från Wareable.com

Garmin Forerunner 645 Music

 

Garmin Forerunner 645 Music har blivit testad av fyra olika expertkällor som alla har den digitala utvecklingen som ledstjärna. Här är det tal om Techradar.com, Trustedreviews.com, Digitaltrends.com samt Wareable.com och genomgående för alla expertkällorna är att de är mycket nöjda med Garmin Forerunner 645 Music. Experternas fokus har särskilt legat på modellens musikmöjligheter.

Modellen för den seriösa atleten

Garmin Forerunner 645 Music är utvecklad för att passa till den kräsna sportutövaren som behöver en pulsklocka som klara av att mäta på flera olika områden. Det betyder att Garmin Forerunner 645 Music kan assistera både vid löpning och cykling men även vid till exempel simning, styrketräning, trappträning, yoga eller rodd.

Garmin Forerunner 645 Music är särskilt lämpad för utomhusaktiviteter, även när det är kallt, till exempel vid alpin skidåkning, snowboardåkning eller längdskidåkning. Garmin Forerunner 645 Music har självklart även basfunktioner som stegmätare, pulsmätare, distans och kaloriförbrukning. Experterna noterar också att det handlar om riktigt många möjligheter för mätningar och att mätningarna fungerar riktigt bra.

Fokus på musiken

Garmin Forerunner 645 Music har fått sitt namn av en anledning och det är för att modellen har en inbyggd musikspelare. På så sätt behöver man inte ha mobilen med på löprundan eller på gymmet eftersom man kan lyssna på musik via hörlurar med Bluetooth.

Garmin Forerunner 645 Music kan ladda in upp till 500 låtar som man tankar över till klockan via datorn. Experterna har även tittat närmare på musikfunktionen och de är mycket nöjda med att det äntligen har kommit en pulsklocka som inte är beroende av att ha en mobiltelefon i närheten.

Modern pulsklocka

Ett av nyckelorden för Garmin Forerunner 645 Music är modern teknologi. Av den anledningen är modellen även utrustad med Garmin Pay, som innebär att man kan använda kontantlös betalning så att man till exempel kan betala proviant- eller vätskeinköp via klockan under löpturen. Dessutom har modellen en snygg design och en låg vikt på 42,2 gram.

Klockan har en mjuk rem som kan bytas ut och en rund boett. Lägg märke till att den här modellen har knappar och inte touch-funktion. Experterna noterar dock att klockans spänne verkar lite slitet redan efter några veckor.

Garmin Forerunner 645 Music har dessutom en batteritid på upp till 186 timer, om man inte använder klockans GPS. Experterna har testat batteritiden och de framhäver att den är riktigt bra med tanke på pulsklockans många funktioner. I deras test varar klockans batteritid i cirka sju dagar.

Generellt sett har experterna inte särskilt många nackdelar med Garmin Forerunner 645 Music men de påpekar att det handlar om en förhållandevis dyr klocka som passar till de atleter som är mycket aktiva.

Fördelar med Garmin Forerunner 645 Music:
Passar till den aktiva atleten
Kan mäta mycket, exempelvis löpning, cykling, simning, rodd, skidsport och styrketräning
Inbyggd musikspelare
Behöver inte ha mobilen i närheten
Låg vikt


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Garmin Vivoactive 3

 5 stjärnor av 5 från Expertreviews.co.uk
 4 stjärnor av 5 från Techradar.com
 4 stjärnor av 5 från Wareable.com
 3 stjärnor av 5 från Digitaltrends.com
 4 stjärnor av 6 från Mobilsiden.dk

Garmin Vivoactive 3

 

Pulsklockan Garmin Vivoactive 3 har blivit testad av fem olika expertkällor och det handlar om teknologisajterna Techradar.com, Wareable.com och Digitaltrends.com, testsajten Expertreviews.co.uk samt danska Mobilsiden.dk. Alla fem testkällorna ger Garmin Vivoactive 3 en riktigt bra poäng i toppen av skalorna och det sammanfattas att det handlar om en riktigt bra och välfungerande pulsklocka som lever upp till de höga förväntningarna som följer med Garmin som utvecklare

Även för vardagsbruk

Många pulsklockor har mer fokus på mätning än på utseende men med Garmin Vivoactive 3 framhäver experterna att det handlar om en pulsklocka som är så snygg att man kan använda den till vardags också och inte bara under löpturen.

Utöver det har Garmin Vivoactive 3 fokus på att möta de personliga behoven, klockan har nämligen en boett som kan anpassas efter användarens önskemål. Garmin Vivoactive 3 har ett armband av silikon och sitter smidigt och bekvämt runt handleden.

Garmin Vivoactive 3 hyllar för att vara en överskådlig samt att skärmen lättläst och skyddad av starkt Corning Gorilla Glas så att man inte behöver vara rädd för att det ska hända något med klockan även om det går lite livat till. Garmin Vivoactive 3 är utvecklad för att vara robust och man kan även bada med klockan på. Garmin Vivoactive 3 är formgiven för att vara enkel att använda så att man snabbt och lätt kan håll ordning på sin dagliga aktivitet och snabbt få och läsa de inkommande notifieringarna.

Genomför många mätningar

Garmin Vivoactive 3 kan användas både dag och natt samt håller ett öga på ens rörelse- och aktivitetsmönster så länge klockan sitter på handleden, något som även gäller nattetid.  Garmin Vivoactive 3 fungerar som en personlig hälsoassistent och ger bra information gällande hälsan och det personliga aktivitetsmönstret. Pulsmätaren kan även tala om för en när man är som mest stressad.

garmin-vivoactive-3Experterna har provat klockans många funktioner och säger sammanfattningsvis att så gott som alla funktioner fungerar bra på Garmin Vivoactive 3 och att allsidigheten är en av grunderna till det goda omdömet. Garmin Vivoactive 3 är utöver det här en mycket allsidig pulsklocka som kan hålla ordning på riktigt mycket data.

Modellen är bland annat utrustad med en aktivitets-tracker, pulsmätare och inbyggd GPS. GPS:en har 15 förinställda funktioner som kan hålla ordning på både högintensitetsaktiviteter och lugnare aktiviteter från yoga till snowboard-åkning.

Garmin Connect app

Garmin Vivoactive 3 är utvecklad för att man ska kunna vara ute och träna länge och har ett laddningsbart och långtidshållbart batteri. Batteriet i Garmin Vivoactive 3 kan faktiskt hålla i upp till sju dagar innan det behöver laddas igen. Använder man GPS-funktionerna vara batteriet betydligt kortare tid, cirka 13 timmar.

Garmin Vivoactive 3 fungerar också i hop med en app på telefonen och här handlar det om Garmin Connect som finns till både Android och iOS. Appen är särskilt bra om man vill ha en bra överblick över sina aktiviteter och sin träning. Det enda man behöver göra är att ladda ner Garmin Connect till Garmin Vivoactive 3.

Garmin Connect är gratis och samlar in samt analyserar all data och för automatiskt över den från klockan till telefonen. Vill man inte ha med sin telefon på löpturen är det heller inte nödvändigt om man har en Garmin Vivoactive 3 eftersom man kan ta emot sms och mejl direkt på klockan när den är uppkopplad mot telefonen. Man kopplar ihop telefonen och Garmin Vivoactive 3 via Bluetooth.

Fördelar med Garmin Vivoactive 3:
Snyggt utseende och med utbytbar boett
Kan berätta hur stressad kroppen är
Har bland annat aktivitets-tracker, pulsmätare och GPS-funktioner
Batteritid på upp till sju dagar
Möjlighet att ladda ner Garmin Connect app

Här kan du se en genomgång av Garmin Vivoactive 3 pulsklocka. Videon är producerad av Garmin:


Garmin Forerunner 35

 Utsedd till ”Bra köp” av Aktivtraening.dk
 4,5 stjärnor av 5 från Digitaltrends.com
 3,5 stjärnor av 5 från Wareable.com

Garmin Forerunner 35

 

.
Garmin Forerunner 35 har blivit testad av tre olika expertkällor. Här handlar det om de två internationella teknologisajterna Digitaltrends.com och Wareable.com samt det danska träningsmagasinet Aktivtraening.dk. Experterna har alla testat Garmin Forerunner 35s olika aspekter och sammanfattningen lyder att det handlar om en riktigt bra och solid modell som levererar det man förväntar sig av en pulsklocka.

Bra till löpning eller cykling

Enligt experterna är Garmin Forerunner 35 en bra pulsklocka men de skriver även att den här modellen har några begränsningar, som beror på vilken typ av aktivitet man ägnar sig åt, som avgör om man blir helt nöjd med pulsklockan eller inte. Enligt experterna fungerar Garmin Forerunner 35 bäst till löpning eller cykling och för de här träningsinriktningarna har uret bra mätegenskaper. Klockan är inte fullt lika bra om man vill använda den under simträning och det gäller både mätning i simbassäng och hav.

Utseendet råder det delade meningar om bland experterna men i grund och botten är det en enkel design med en mjuk rem och en fyrkantig, något dominerande, skärm. Klockan är så bekväm att bara att man nästan glömmer att man har den på sig. Den stilrena designen och klockans låga vikt är en stor bonus. Garmin Forerunner 35 pulsure

Pulsmätning är den primära funktionen

Experterna skriver att Garmin Forerunner 35s primära funktion är pulsmätning och att detta även fungerar riktigt bra. Modellen kan även upplysa om flera olika områden angående användarens aktivitet och rörelse samt att modellen har GPS-funktion.

När det gäller pulsmätningen registrerar Garmin Forerunner 35 pulsen både dag och natt och mycket exakt samt att modellen hela tiden arbetar med att analysera både rutiner, sömnmönster och aktiviteten under dagen.

Garmin Forerunner 35 har även en motiverande funktion och kan ställas in på specifika mål för användaren och mäta steg samt antalet förbrukade kalorier och distans. Man kan dessutom välja mellan en lång rad av olika aktivitetsalternativ och man kan slå på notifikationer så att Garmin Forerunner 35 automatiskt signalerar när man har suttit ner för länge.

Garmin Connect för mer data

Som så många andra pulsklockor har Garmin Forerunner 35 även en tillhörande app som går att ladda ner. Här handlar det om den kostnadsfria Garmin Connect-appen som man kan föra över sin data till från klockan. Appen kan ge en betydligt grundligare analys och data och om man är engagerad i sin träning kan man bland annat se både rörelsemönster och vanor samt aktiviteter. Man kopplar ihop Garmin Forerunner 35 och telefonen via Bluetooth.

För att kunna användas under hela löp- eller cykelturen har Garmin Forerunner 35 ett starkt och rejält batteri som är utvecklat för att ha en lång livslängd. I praktiken innebär det att Garmin Forerunner 35 kan hålla i upp till nio dagar men man bör vara uppmärksam på att om man använder GPS-funktionen, kortas batteritiden ner till cirka 11 timmar, vilket ändå är ganska bra.

Fördelar med Garmin Forerunner 35:
Enkel, robust och mycket lätt klocka
Utmärkt till löpning och cykling
Pulsmätningen är den centrala funktionen
Motiverar användaren att röra på sig mer
Kan kopplas ihop med Garmin Connect app för mer data gällande träningen

Här kan du se en presentationsvideo av Garmin Forerunner 35 pulsklocka. Videon är producerad av Garmin: 


Garmin Fenix 5

✅ Testvinnare hos Aktivtraening.dk
✅ 4,5 stjärnor av 5 från Wareable.com
✅ 4,5 stjärnor av 5 från Trustedreviews.com
✅ Testvinnare hos Outdoorgearlab.com

Garmin Fenix 5

Pulsklockan Garmin Fenix 5 har blivit testad och utvärderad av fyra olika testkällor från Danmark, Storbritannien och USA. Det handlar om experter från tekniksajten Wareable.com, friluftlivssajten Outdoorgearlab.com och testsidan Trustedreviews.com samt det danska träningsmagasinet Aktivtraening.dk. Trots att de tillhör olika länder kommer alla experterna fram till slutsatsen att Garmin Fenix 5 är en riktigt bra pulsklocka som hör till de allra bästa modellerna.

En pulsklocka i toppklass

Experterna menar att man med Garmin Fenix 5 snabbt blir varse om att det handlar om en pulsklocka som är av absolut högsta klass bland de som finns på marknaden. Först tar experterna upp utseendet för Garmin Fenix 5 har en riktigt snygg och professionell design med en utbytbar rem och en rund boett med knappar på sidan. Den utbytbara remmen gör att man kan använda klockan både till träning och som vardagsklocka.

Hör man till den mest kräsna sortens atleter, som har användning för ett brett utbud av möjligheter och funktioner, är Garmin Fenix 5 ett mycket bra val. Enligt experterna är Garmin Fenix 5 kanske den bästa pulsklockan överhuvudtaget som finns på marknaden och det avspeglas även i priset som är högre än på många andra pulsklockor. Om man är villig att betala en större summa pengar få man i Garmin Fenix 5 en pulsklocka som kan i stort sett allt vad man kan önska sig när det kommer till mätning, registrering och funktioner gällande träningen.

För många sportgrenar

Garmin Fenix 5 är framtagen för de konsumenter som gillar många olika sportgrenar och som vill kunna mäta alla möjliga former av träning och rörelse i tid, distans, hjärtfrekvens, puls, avstånd och mycket mer.
Garmin Fenix 5 kan nämligen mäta aktiviteter och enheter inom många olika sportgrenar från jogging, löpning, simning cykling, vandring, golf och klättring till avancerade aktiviteter som bergsbestigning och fallskärmshopp. Det senare är möjligt via en barometrisk höjdmätare och en treaxlig kompass som arbetar tillsammans med klockans GPS för att registrera exakta mätningar.

Garmin Fenix 5s GPS är en intelligent pulsklocka och det gör även att den själv håller reda på batteritiden. En pulsklocka har alltid en begränsad batteritid så länge GPS:en är påslagen, men Garmin Fenix 5 har en smart batterisparfunktion som gör att den automatiskt sätter igång GPS:en när klockan bedömer att den ska användas och den stänger också av GPS:en när aktiviteten är slut.

Batteritid upp till 14 dagar

Som förväntat av en avancerad pulsklocka som Garmin Fenix 5 kan den här modellen även kommunicera med telefonen via Garmins välkända Garmin Connect-app. Det fungerar som så att man laddar ner appen till sin smartphone och då ger appen tillgång till en lång rad med flera sorters mätningar, datainsamling och så vidare.  Hopkopplingen mellan telefonen och pulsklockan sker via Bluetooth. Garmin Fenix 5 pulsur

Batteritiden är en av de mest grundläggande aspekterna när det kommer till pulsklockor. Garmin Fenix 5 är, utöver batterisparfunktionen, utrustad med ett kraftigt batteri så att man inte får slut på batteri mitt under en aktivitet. I standby-läge kan klockan ha ström i upp till 14 dagar och enligt experterna kan modellen hålla i upp till 14 immar med GPS:en igång. Observera att 14 timmar är mycket jämfört med andra pulsklockor.

Fördelar med Garmin Fenix 5:
Kanske den bästa pulsklockan på marknaden enligt experterna
Mycket avancerad pulsklocka
Kan mäta många sportgrenar, allt från löpning och cykling till golf och fallskärmshoppning
GPS och barometrisk höjdmätare
Få mer data via Garmin Connect appen

Här kan du se en presentationsvideo av Garmin Fenix 5 pulsklocka. Videon är producerad av Garmin:


Garmin Forerunner 30

 4 stjärnor av 5 från Techradar.com
 4 stjärnor av 5 från Stuff.tv
 5 stjärnor av 5 från Alphr.com

Garmin Forerunner 30

Garmin Forerunner 30 har testats av tre olika källor som samtliga har fokus på den tekniska utvecklingen av moderna konsumentprodukter. Garmin Forerunner 30 har således blivit testad av tekniksajterna Techradar.com och Alphr.com samt månadsmagasinet Stuff.tv, och alla expertkällorna gav Garmin Forerunner 30 toppbetyg.

Enkel modell

Garmin Forerunner 30 är en av de enklaste pulsklockorna från tillverkaren Garmin och det gör även att det här är tal om en klocka till ett överkomligt pris. Garmin Forerunner 30 är tillverkad för att fungera som en klassisk pulsklocka utan avancerade funktioner men klockan saknar för den sakens skull inte en inbyggd GPS-funktion.

Den här modellen mäter pulsen via handleden medan man springer så därför behöver man inget bröstbälte. Utöver mätning av puls mäter Garmin Forerunner 30 även distans, tid, hastighet och kalorier.

Experterna har testat uret och de noterar att klockan inte är det mest avancerade på marknaden och saknar några funktioner som andra Garmin pulsklockor har, men i gengäld är klockan solid och lättanvänd. Designen är inte heller de allra mest moderiktiga.

Lätt att använda

Man kan med fördel bära Garmin Forerunner 30 dygnet runt för att registrera ytterligare data och det gäller även registrering av sömn. Garmin Forerunner 30 är inte utrustad med avancerade inställningar och därför är det lätt att hitta runt i de menyer som finns. Här kan man också göra personliga inställningar om man önskar det. Bland annat kan man anpassa vad man vill visa och se på skärmen samt spara de data man vill ha kvar.

Experterna lägger även märke till att skärmen fungerar riktigt bra och att klockan på det hela taget känns mycket intuitiv i bruk. Dock saknar experterna en touch-skärm.

Med Garmin Connect

Nog för att Garmin Forerunner 30 är en enkel klocka men man kan ändå använda Garmins digitale universum kallat Garmin Connect med Garmin Forerunner 30. Här samlas alla de data som registrerats på ett personligt konto och här kan man även studera fler detaljer angående sin aktivitet. Om man ansluter den här modellen via Bluetooth via sin mobil, kan man även ta emot samtal och sms på klockan medan man tränar.

Garmin Forerunner 30 har inte den längsta batteritiden som finns att få på marknaden men utan GPS påslagen kan batteriet vara i upp till 120 timmar. Experterna har testat batteritiden och är ganska nöjda med den även om modellen har långt ifrån den bästa batteritiden på marknaden.

Fördelar med Garmin Forerunner 30:
Enkel pulsklocka till bra pris
Kan göra basmätningar
Lätt att använda
Kan kopplas upp mot Garmin Connect
Ganska bra batteritid

Här kan du se en presentationsvideo av Garmin Forerunner 30 pulsklocka. Videon är producerad av Garmin:


Vad är en Garmin pulsklocka?

Garmin pulsklocka är en av de mest populära träningsklockorna på marknaden idag. Den har många unika egenskaper som gör den till ett oumbärligt verktyg för alla som vill förbättra sin träning. Pulsklockan ger dig möjlighet att mäta puls, distans och tid på ett enkelt och effektivt sätt. Dessutom kan du ansluta den till din mobiltelefon och ladda ner appar som ger dig ännu fler funktioner och möjligheter att förbättra din träning. För längdskidåkare kan det vara intressant att kombinera sin Garmin pulsklocka med rätt utrustning såsom pjäxor till längdskidor, för att få ut det mesta av sin träning. Genom att ha bra utrustning kan man undvika skador och förbättra sin prestation.

Det här bör du veta om din puls ❤

running pulse

Löpning är inte bara att springa och innan man tar på löparskorna för första gången är det några olika saker man bör sätta sig in i lite först, särskilt gällande pulsen om man har som mål att förbättra sin kondition.

Maxpuls och vilopuls

Danska Aktivtraening.dk skriver att man måste känna till sina pulstal för att få riktigt bra effekt av pulsträningen.  Det är särskilt två tal som man bör känna till och handlar om den så kallade maxpulsen och vilopulsen. Alltså hur många pulsslag per minut ens hjärta slår när man anstränger sig som mest och när man är helt i vila.  Man hittar sin vilopuls på morgonen genom att start pulsmätaren när man ligger avslappnad i sängen. För att hitta det bästa värdet på vilopulsen bör man göra om mätningen varje morgon under 3-4 dagar i sträck och därefter räkna ut genomsnittet.

Det är lite mer omständligt att mäta sin maxpuls. Man kan både räkna och testa sig fram till resultatet och om man önskar att räkna på det ser formeln ut så här:

220 – (din ålder) = maxpuls.

Exempel: Om du är 50 år gammal är maxpulsen (220-50) 170.

Formeln bygger på ren statistik och den rekommenderas till nybörjaren. Är man istället en avancerad och mycket aktiv atlet kan man även då testa sig fram till in maxpuls där man pressar sig till det yttersta. Man ska göra enligt följande när det gäller löpning (för till exempel cykling gäller andra test):

Steg 1: Börja med att värma upp

Steg 2: Spring sedan allt vad du orkar i tio minuter

Steg 3: Pausa i en minut

Steg 4: Spring sedan igen för fullt under 10 minuter

Steg 5: Pausa i en minut

Steg 6: Spring för fullt igen under 10 minuter

Steg 7: Nu kan du mäta maxpulsen

När man har båda värdena, vilopuls och maxpuls, kan man använda dem som träningsredskap. Aktivtraening.dk skriver att man ska dela in sin puls i olika zoner och inom varje pulszon kan man träna sin uthållighet eller snabbhet, där man tränar med en förutbestämd procent av sin kapacitet.

Varje zon har en övre och en nedre gräns och man kan med fördel använda en formel som heter Karvonens formel för att räkna ut värdena.

Karvonens formel ser ut så här:

(Din maxpuls – din vilopuls) x intensitet i procent + din vilopuls = din träningspuls

Exempel: En person vill träna med en puls som är 60-70 procent av hans eller hennes kapacitet och personen har en maxpuls på 170 och en vilopuls på 50. Då blir räkneexemplet enligt följande:

(170 – 50) x 0,6 + 50 = 122.

(170 – 50) x 0,7 + 50 = 134

Därmed ska personen i fråga försöka att hålla pulsen mellan 122 och 134 slag i minuten..

Iform.dk rekommenderar att om man är nybörjare så bör man inte träna på mer än 50-60 procent av sin kapacitet. När man blir mer tränad kan man öka upp till 60-80 procent för att förbättra och utveckla formen. En nivå på över 80 procent är för dem som verkligen vill ha hög intensitet och som är vältränade.

Träna dig till bättre puls 

løbe pulsDanska Sundhedsguiden.dk skriver att ju bättre form man kommer i desto lägre blir också vilopulsen eftersom hjärtat inte behöver slå så många gånger för att pumpa runt blodet i kroppen. Däremot kan maxpulsen inte tränas till det bättre för maxpulsen är något som man föds med.

Sundhedsguiden.dk skriver också att om man vill gå ner i vikt är det en bra idé att inte träna med så hög puls eftersom en lägre puls gör att kaloriförbränningen ökar timmarna efter träning. Lägg också märke till att ju längre tid man springer desto högre blir pulsen, särskilt om man är nybörjare och otränad.

Även om man springer med samma hastighet över längre tid kommer kroppen att göra slut på kolhydratdepåerna och då måste den istället börja ta på fettdepåerna för att få den nödvändiga energin. Det kräver mer av kroppen att omvandla fett till energi i förhållande till att omvandla kolhydrater till samma mängd energi och därför tvingas hjärtat att slå fortare. Det leder i sin tur till att pulsen ökar.


Så blir du en snabbare löpare 

snabbare löpareMan kan snabbt bli irriterad över att det inte känns som att man kan springa fortare än man gjorde på den senaste löpturen. Om man vill kunna öka upp tempot ger vi här en guide, baserad på artiklar från Runnersworld.com och Greatist.com och några tips och tricks om kan göra processen lättare.

 Gå inte ut för hårt: Om man är nybörjare måste man ha en rejäl dos med tålamod och helst börjar springa i terräng som är plan. Löparbanorna på en idrottsplats är perfekta för orutinerade löpare som vill förbättra konditionen.

 Intervallträning: Skifta mellan hög och låg intensitet när du springer. Det är grunden för en förbättring av konditionen och så bränner kroppen även mycket kalorier.

 Backträning: Om man är en mer tränad eller vältränad löpare kan ett träningspass i kuperad terräng vara en utmaning till den normala träningsturen på slät mark. Spring inte i kuperad terräng varje dag men ungefär en gång i veckan. En löptur med mycket upp och ner bygger upp ny benstyrka och lungkapacitet. Håll ett jämnt och stadigt tempo och försök inte att springa på din maxkapacitet.

 Kort sprint: Ta för vana att sprintträna med jämna mellanrum för att hjälpa till att förbättra accelerationstekniken. Börja med att sprinta 12 meter och öka efter hand. Sprinta gärna upp till 200 meter när du har tränat upp dig.

 En bra hållning: Håll överkroppen avslappnad men rak och sätt i foten i linje under höften. Pendla fram och tillbaka med armarna och inte i sidled.

 Mät dina steg: De mest effektiva löparna tar 180 steg i minuten när de springer och deras steg är lätta, korta och snabba. Hitta det antal som passar dig bäst och förbättra antalet längs under tiden.

 Använd även löpbandet: Ett löpband kan vara ett bra alternativ till att springa utomhus. Moderna löpband kan hjälpa till att sänka och öka hastigheten samt minska stelheten. Det kan göra det lättare att intervallträna.

 Stretcha: Kom ihåg att stretcha efter varje träning för att hjälpa musklerna att slappna av och inte bli så stela och ömma.

 Hopprep: Gör som boxarna och kombinera löpträningen med att hoppa hopprep. Det gör att fötterna blir snabbare och förbättrar konditionen.

 Lätta skor: Ett par lätta skor får fötterna att röra sig snabbare och mer obehindrat.

 Andas rätt: Andningen är också viktig om man vill springa fortare. Använd både näsa och mun för att få ner så mycket luft som möjligt i lungorna.

 Styrketräning: Glöm inte styrketräningen för starkare muskler gör det lättare att springa längre och snabbare.

 Yoga: En ökad smidighet ger en bättre flexibilitet som kan göra dig snabbare.

 Titta inte ner i marken: Fokusera på vad det som ligger 0-20 meter framför dig. Om man inte är fokuserad när man springer slösar man energi.

 Håll uppe energin: Om man planerar att springa längre och pressa sig själv mer, bör man komma ihåg att ladda energidepåerna och ta med mat och dricka på träningspasset. Dessutom är det viktigt att hålla en hög vätskenivå i kroppen hela dagen. När man har sprungit i cirka 20 minuter bör man äta och dricka för att hålla energin uppe och det ska man fortsätta att göra med jämna mellanrum.

 Försök inte ta igen förlorad träningstid: Har man varit sjuk eller stressad och i och med det inte kunnat springa på några dagar så låt bli att stressa över det också. Släpp tanken på att springa ett visst antal kilometer i veckan. Experterna skriver att försöka springa mycket, för att ta igen förlorad träningstid, när man är van vid att springa måttligt är bästa sättet att skaffa sig skador på.


Guide: Så ska du äta innan du springer

Det kan vara lockande att äta sötsaker innan man springer för att kroppen ska få mer energi men det är inte någon bra idé.  Experter från Bbcgoodfood.com förklarar att om man springer eller går en rask promenad, är det en bra idé att äta mat som är rikt på protein innan man ger sig ut. Om man däremot satsar på en mer fysiskt krävande löptur bör man äta mat som är rik på kolhydrater.

Ät inte precis före löpturen

Bbcgoodfood.com skriver att det är väldigt individuellt hur kroppen reagerar på mat och träning, men som utgångspunkt bör man vänta 2-4 timmar efter en stor måltid innan man ger sig ut och springer. Kroppen ska nämligen ha gott om tid att processa maten. Om man bara har ätit mellanmål kan man springa efter ungefär en halvtimma.

Många föredrar att springa på morgonen och här rekommenderar experterna att man åter frukost ett par timmar före löpturen. Frukosten bör dessutom bestå av till exempel havre eller fullkorn och gärna ägg eller en smoothie.  Om man inte kan vänta ett par timmar innan man springer kan man äta lite frukt, knäckebröd eller en energibar innan man ger sig ut. Det viktigaste är att inte springa på tom mage eftersom kroppen behöver energi när den ska prestera.

Å andra sidan bör man som tidigare nämnts undvika socker före löpturen men vänta även med att äta mat som är rik på fibrer, fett eller kryddor. Undvik även att dricka för mycket kaffe eller alkohol före löpturen.

Kom ihåg vatten 

drik-vand Runnersworld.com lägger till att det inte är skadligt att inte äta alls före en löptur för många kan har svårt att äta före träningspasset, särskilt på morgonen. Däremot poängterar de att kroppen ska ha en bra vätskebalans så det är viktigt att se till att man får i sig tillräckligt med vätska. Ska man ut på en längre träningsrunda är näring före turen ett absolut måste om man inte ska tappa orken efter en liten bit. Vatten är inte bara viktigt innan man ska ut och springa, det är lika viktigt under löpturen.  Vätska reglerar kroppstemperaturen, transporterar bort slaggprodukter ur kroppen och hjälper till att reparera skadade celler. En bra vätskebalans är grunden till ett bra välbefinnande och som en bonus kan en bra vätskenivå bidra till att minska suget efter sötsaker, ett sug som de flesta upplever till och från. Därför bör man dricka upp till ett par liter vatten om dagen.  Även näringsintaget under dagen har stor betydelse för hur bra man mår och hur mycket man orkar prestera. Som en tumregel bör 55 procent av det dagliga matintaget komma från kolhydrater, 25 procent från protein och 20 procent från fett.

Utöver detta är det även viktigt att äta rätt efter träningen. I det här fallet rekommenderar Runnersworld.com att man senast 20 minuter efter löpturen äter någon form av proteinrikt snack, till exempel en proteinbar eller en näve nötter, för att reparera eventuella muskelskador fortare, vilket i sin tur gör att man snabbare är redo att springa igen.

Fettförbränning och löpning

De flesta vet att fett på kroppen inte är bra och att det handlar om att förbränna fettet så fort som möjligt. Rekordjagt.dk menar att fett inte är lika lätt att förbränna under en löptur som till exempel socker är. Det kräver nämligen lite mer av kroppen för att förbränna ett gram fett än ett gram socker och när kroppen förbränner fett istället för socker under ett löppass så minskar den så kallade löpekonomin, vilket i sin tur minskar effekten på träningspasset.

Fettförbränning och löpningRekordjagt.dk skriver också att fett omsätts upp till 14 gånger långsammare än kolhydrater hos tränade löpare och för att illustrera det förklarar experterna att det motsvarar att om en person som väger 75 kilo skulle springa ett maraton med bara fett som energi, skulle det för de allra bästa löparna ta knappt fem timmar, vilket är markant mycket längre än normalt.

Många springer för att de vill förbränna fett och gå ner i vikt. Rekordjagt.dk skriver att om man vill effektivisera sin löpträning så att man bränner så mycket fett som möjligt, så pekar forskningen på att man ska träna med en intensitet som lätt till måttlig, eftersom det är den intensitet som är mest effektiv för fettförbränning.


Bästa övningarna för löpare

Om man vill förbättra sin löpträning ska man också komma ihåg att fokusera på andra träningsområden för att uppnå bästa möjliga resultat. Det handlar särskilt om styrke- och rörlighetsträning eftersom de här sorterna av träning bidrar till att göra musklerna starkare och smidigare samt att man får en bättre teknik och undviker skador. Topphalsa.se har sammanställt några bra övningar som kan användas för att förbättra prestationen under löpturerna:

Knästabilitet: Stå på ett ben med det andra benet framåtsträckt.  Böj på benet som du står på så långt ner som möjligt. Till att börja med kommer du inte koma så långt ner. Räta ut benet och upprepa rörelsen

Höftstabilitet: Lägg dig ner på rygg och sätt fötterna i golvet. Rulla över på sidan och med fortsatt böjda ben. Lyft sedan knäet upp och ner.

Benböj med hopp: Böj på benen så djupt du kan och hoppa sedan upp.

Rumplyft: Ligg på mage på en bänk eller ett bord med höften på kanten. Lyft sedan upp benen från knäna och uppåt och sänk dem igen.

Stående cirkel: Stå på ett ben med något i handen, gärna en vattenflaska, och lyft upp det andra benet. Flytta föremålet från den ena handen till den andra, under det lyfta benet, och sedan upp över huvudet.

Avancerad planka: Börja med att inta plankpositionen. Lägg ett föremål framför dig och ta det i ena handen. Lyft upp det i luften och vrid upp kroppen i en sidplanka. Håll kvar positionen 15-30 sekunder innan du går tillbaka ner och upprepar proceduren med den andra sidan.


Vad gör benen trötta efter löpning?

Vad gör benen trötta efter löpning?De flesta har nog upplevt att benen värker och rycker efter en löptur och sedan känns helt stela. Forskning.no skriver att många tror att det handlar om mjölksyra i benen men det behöver inte nödvändigtvis vara den enda sanningen.

Forskning.no skriver att när man tränar med en hög intensitet använder kroppen sig av en reservmotor för att upprätthålla en fungerande och tillräcklig energinivå. Det kallas för anaerob energiomsättning och när det här sker känns musklerna tunga efter träningen. Ett tag senare känns musklerna stela och det kan vara svårt att springa överhuvudtaget.

Mjölksyra är en slaggprodukt av den här energiomsättningen men det råder delade meningar om huruvida det är mjölksyran som gör benen trötta eller inte. En professor från Forskning.no förklarar att musklerna kan stelna både när det förekommer låga och höga koncentrationsnivåer av mjölksyra i kroppen.

Forskarna skriver att de stela benen är ett resultat av en komplex process i kroppen som har utgångspunkt i hur kroppen omsätter energi. Muskelcellerna använder syre för att förvandla den intagna näringen till bränsle för cellerna, men när man anstränger sig rejält, till exempel under en löprunda i högt tempo, kan hjärtat inte pumpa runt tillräckligt med syresatt blod till muskelcellerna.

Kroppen har då två sätt att lösa det här problemet på. Det ena är den tidigare nämnda anaerobe energiförvandlingen där det produceras mjölksyra, medan den andra är att bryta ner ämnet kreatinfosfat, som normalt är lagrad i musklerna. När kreatinfosfat blir uppdelat i kreatin och fosfat kan fosfaten ge obalans i cellerna och den här obalansen kan vara en huvudorsak till att musklerna blir stela.

En annan möjlig förklaring till ömma och stela ben kan vara att när man tränar så pumpas kalium i och ut i cellerna. Tränar man mycket hårt ökar den här processen mycket och det kan uppstå anhopningar av kalium utanför cellmembranet och det kan vara en möjlig orsak till stela ben.


FAQ – Vanliga frågor

Vilka Garmin pulsklockor har fått bäst omdömen i tester?

Garmin Vivoactive 3, Garmin Fenix 5 och Garmin Forerunner 30

Hur har man testat Garmins pulsklockor?

Garmins pulsklockor har bland annat bedömts baserat på hur exakt de spårar olika aktiviteter. Man har även granskat deras användarvänlighet, batteritid och inbyggda funktioner. Slutligen har man tittat på klockornas potential som smartwatch.

Hur väljer jag rätt modell?

Till att börja med kan det vara bra att definiera vilka funktioner som är viktigast för dig. De flesta modeller har både pulsmätning och kalorimätning. Om du vill ha en modell som även fungerar som smartwatch bör du dessutom undersöka skärmkvaliteten lite noggrannare. Det kan även vara värt att ta reda på batteritiden hos de modeller du tittar på.


Garmin pulsklocka test – de här källorna har vi använt för att skriva den här artikeln:

gifAlphr.com 
Alphr.com är en internationell internetportal som fokuserar på den teknologiska utvecklingen och de förändringar som den medför. Här har sidan testat pulsklockan Garmin Forerunner 30Läs mer om testet här.

Aftenposten.no 
Norges största tidning med en stor nätsajt också. Tidningen kommer ut två gånger om dagen och fokuserar huvudsakligen på nyheter. Konsumentområdet är även det prioriterat och här har tidningen testat olika pulsklockor. Du kan läsa mer om testet här.

Aktivtraening.dk 
Aktivtraening.dk är ett danskt träningsmagasin som tar upp olika områden inom hälsa. Det handlar om motion, kost och välbefinnande och tidningen publicerar löpande artiklar, nyheter och test av olika hälsorelaterade produkter. Här handlar det om test av olika pulsklockor. Läs mer om här, Garmin Forerunner 630 här, Garmin Fenix 3 Sapphire här och Garmin Forerunner 920XT här.

Aktivtraening.dk har även publicerat en hel artikel där de utser de bästa aktivitetsklockorna med GPS. Den artikeln hittar du här. I den artikeln kan du bland annat läsa om Garmin Fenix 5 och Garmin Forerunner 35.

Berlingske Tidende 
Berlingske Tidende är, tillsammans med Jyllands Posten och Politiken, en av de tre största morgontidningarna i Danmark. Berlingske Tidende grundades 1749 och är den äldsta tidningen i Danmark som fortfarande ges ut. Tidningen kommer ut dagligen och har huvudfokus på inrikes- och utrikesnyheter samt affärsliv, kultur och debatt. Utöver det har Berlingske Tidende även en stor internetportal. Här har Berlingske Tidende testat flera pulsklockor. Läs mer om testet här.

Digitaltrends.com 
På den amerikanska teknologisajten Digitaltrends.com kan konsumenterna hitta information angående de många valmöjligheter som finns i den digitala världen. Digitaltrends.com hjälper konsumenterna via en lång rad av artiklar, nyheter, guider, test samt filmer och det handlar om ett brett omårde av konsumentprodukter. Här har experterna testat olika pulsklockor där de har tittat på aspekter som design, komfort, funktionalitet och användning. Läs mer om testen av Garmin Vivoactive 3 här, om testen av Garmin Forerunner 35 här och om testen av Garmin Forerunner 645 Music här.

Dn.no 
Dn.no är en norsk tidning och förkortningen står för ”Dagens Næringsliv”. Dn.no är den tredje största tidningen i Norge och specialiserar sig särskilt på finansvärlden, ekonomi, politik och arbete. Tidningen har även en stor onlinesida och Dn.no har här testat pulsklockan Garmin Forerunner 630. Läs mer om deras test här.

Expertreviews.co.uk 
Expertreviews.co.uk är en brittisk testsida som utför oberoende test på mängder av elektroniska produkter till hemmet. Det handlar bland annat om tv-apparater, datorer, mobiltelefoner och kameror men även tester av vitvaror. Här handlar det om ett test av pulsklockan Garmin Vivoactive 3, som experterna utvärderar på områdena design, funktioner. Läs mer om testet här.

Iform.dk 
Iform.dk är ett danskt träningsmagasin som kommer ut både i en analog och en digital utgåva samt har en stor online-portal. Iform.dk har primärt fokus på kvinnor som gärna vill upprätthålla en aktiv och sund livsstil. Iform.dk bjuder därför både på artiklar, nyheter, tips, guider och recept. Här har Iform.dk testat olika pulsklockor. Läs mer om testet här.

Klikk.no 
Den norska konsumentsajten Klikk.no genomför hundratals konsumenttester varje år och från vitt skilda ämnen, till exempel boende, bil, mode, hälsa och teknik. I det här testet har Klikk.no utvärderat olika pulsklockor. Du kan läsa mer om deras test av Garmin Forerunner 630 här.

Loeberne.dk 
Loeberne.dk är en dansk online-sajt med fokus på löpning. Loeberne.dk specialiserar sig specifikt på löpgrenar och erbjuder konsumenterna ett ställe där de kan hitta kunskap om löpning, träning, kost, utrustning med mera. Läs mer om deras test av Garmin Forerunner 225 här.

Mobil.se 
Mobil.se er et svensk magasin med fokus på mobil kommunikation. Mobil.se har også en online-side, hvor der skrives alt om mobiltelefoner, tablets, computere med mere. Mobil.se foretager også tests, og her har Mobil.se testet pulsuret Garmin Fenix 3 Sapphire. Læs mere her.

Mobilsiden.dk 
Danska online mobilsajten skriver om allt till mobiltelefonen men tar även upp andra mobila enheter. Med jämna mellanrum gör de även olika test och utvärderingar och här handlar det om ett test av pulsklockan Garmin Vivoactive 3. Läs mere om testet här.

Outdoorgearlab.com 
Onlinesajt med fokus på friluftsliv och de attiraljer som kan underlätta friluftslivet och göra det mer praktiskt. Sidan utför test med jämna mellanrum och här är det tal om ett test av olika produkter till camping och hiking. Det inkluderar en recension av pulsklockan Garmin Fenix 5. Läs mer om testet här.

P4.no 
P4.no är en norsk radiokanal som startade 1993 och som bjuder på underhållande programpunkter, nyheter och musik. P4.no har mer än en miljon lyssnare varje dag och det gör P4.no till Norges största kommersiella radiokanal. Här har P4.no testat pulsklockan Garmin Forerunner 630. Läs mer om testet här.

Techradar.com 
Teknologisajt med ett brett fokus på konsumentprodukter inom det teknikområdet. Sidan har experter som skriver artiklar och nyheter om teknologirelaterade ämnen och Techradar.com utför även tester av olika slag. Här handlar det om recensioner av en rad pulsklockor. Lär mer om Garmin Vivoactive 3 här, Garmin Forerunner 225 här, Garmin Forerunner 920XT här, Garmin Forerunner 645 Music här och Garmin Forerunner 30 här.

Tek.no 
Norges största onlinesida för konsumentteknik och med fler än 900.000 läsare i veckan. Här finns nyheter, artiklar, guider och test. Läs mer om testen av Garmin Forerunner 920XT här.

Test.no 
Test.no är en norsk testsida som samlar in och sammanställer olika test så att man som konsument kan hitta de bästa produkterna inom olika områden. Test.no fokuserar på flera olika aspekter av konsumentprodukter. Här har Test.no testat pulsklockan Garmin Fenix 3 Sapphire.

Trustedreviews.com 
Trustedreviews.com är en internationell testsida som dagligen publicerar detaljerade expertutvärderingar av elektroniska konsumentprodukter och ytterligare analyser. Här har de testat olika pulsklockor och utvärderat dem i förhållande till design, komfort, funktionalitet, funktioner och användarvänlighet. Läs mer om utvärderingen av Garmin Forerunner 645 Music här.

T3.com 
T3.com är ett amerikanskt gadget- och teknologimagasin vars fokus ligger på nyheter, reciensioner, guider och artiklar inom teknolgiområdet. T3.com fokuserar särskilt på elektroniska konsumentprodukter som mobiltelefoner, datorer, ljud, spel och fitness. Här har T3.com testat pulsklockan Garmin Forerunner 225Läs mer om testen här.

Stuff.tv 
Stuff.tv är ett brittiskt magasin som vänder sig till män. Stuff.tv har även en tillhörande onlineportal. Stuff.tv skriver bland annat recensioner om elektroniska konsumentprodukter och här har Stuff.tv testat modellen Garmin Forerunner 30Läs mer om testen här.

Wareable.com 
Onlinesajten har som intention att skriva nyheter, artiklar, guider och tester av all de tekniknyheter som man kan bära på kroppen. Det handlar särskilt om fitnessklockor och andra tekniska armbandsprodukter. Här handlar det om olika test av pulsklockor. Läs mer om Garmin Vivoactive 3 här, Garmin Forerunner 35 här, Garmin Fenix 5 här och Garmin Forerunner 645 Music här.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta