Pulsklocka Test 2020 – Hitta de bästa löparklockorna här

0

Att löpa är en av de mest populära motions- och sportgrenarna idag. Det kommer därför inte direkt som någon större överraskning att marknaden för pulsklockor blir allt större. Dessa kommer i alla prisklasser, och det kan ibland vara svårt att veta vilken klocka som är bäst.

I detta test av löparklockor tittar vi närmare på anledningarna bakom att de modeller som tagits med blivit testvinnare. Vi har läst igenom en lång rad tester från hela Skandinavien, och ger dig här därmed den ultimativa listan över de testvinnande pulsklockorna.

Efter genomgången ger vi en rad tips över vilka funktioner du bör lägga mest vikt på när du ska välja din pulsklocka. Vi avslutar med en genomgång av de källor vi har använt i artikeln.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, utan vi samlar resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Garmin Forerunner 235

Testvinnare hos Iform.dk
Testvinnare hos Berlignske Tidende

garmin-forerunner-235

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 795,00 Kr. 0,00 Kr. 1 795,00 Kr. Läs mer
2 263,00 Kr. 0,00 Kr. 2 263,00 Kr. Läs mer
2 472,00 Kr. 0,00 Kr. 2 472,00 Kr. Läs mer

 

Garmin Forerunner 235 ligger prismässigt i den högre halvan av mellanklassen hos pulsklockor, men då får du också en gedigen pulsklocka från en av de främsta producenterna. Denna modell blev också säker testvinnare hos både Berlingske Tidende och magasinet I Form, då de under våren/sommaren 2016 testade ett antal löparklockor bland de mest populära.

Garmin har uppgraderat hela programmet för pulsklockor, och Forerunner 235 är resultatet av detta. Bl.a. har skärmen blivit större, något som ger extra poäng från testpanelen, som också uppskattar klockans rem, som med sina mjuka och borrade utformningen gör det lättare för armen att andas under ansträngningen.

Motiverande löpningsklocka, som också kan användas i vardagen

Det blir allt vanligare att använda löparklockan till både träning och fritid. Dels skickar klockan signaler om en aktiv livsstil, och dels har klockan en rad andra funktioner, som med fördel kan användas i vardagen. Detta gäller såklart hos Garmin Forerunner 235, som bl.a. har inbyggd stegräknare och aktivitetsmätare, så att vardagens motion också finns med i beräkningen. Det finns också inbyggd motivator, som övervakar om man har suttit stilla på stolen i kontoret alldeles för länge.

Även designen är neutralt anpassad, så att man säkert han använda klockan i vardagen. Ett par av testdeltagarna skriver att klockan kanske kan tyckas var en aning plastig vid första ögonkastet. Men vid närmare bekantskap visar det sig dock att det på alla sätt är tal om ett en kvalitetsprodukt.

garmin-forerunner-235-lobeur

Inbyggd pulsmätare i klockan, så du slipper pulsbältet

Snabb uppstart och inbyggd pulsmätare

En av de fördelarna som är med och säkrar Garmin Forerunner 235:s placering som testvinnare är enligt testpanelen dess snabba uppstart. GPS:en hittar positionen på några få ögonblick, så att man slipper stå och vänta för att löprundan ska kunna påbörjas.

Pulsmätaren är också redo med detsamma, då den är inbyggd. De flesta betraktar inbyggd pulsmätare som ett stort plus, då det är enklare än att behöva ha ett separat pulsbälte. Enda nackdelen är dock att pulsmätaren inte är 100 % korrekt vid hög intensitet. Detta är dock ett gemensamt problem för alla inbyggda pulsmätare. Så detta problem är inte specifikt för just denna modell, utan bara en faktor man ska ha i åtanken när det ska väljas mellan inbyggd eller extern pulsmätare.

Fördelar med Garmin Forerunner 235:

🔵 Uppgraderad modell med extra stor skärm
🔵 Mjuk rem med borringar och aktivitetsmätare
🔵 Neutral design, som också kan användas i vardagen
🔵 Snabb GPS-tracking och pulsmätning vid handleden

Se videon om Garmin Forerunner 235:

https://www.youtube.com/watch?v=hID3pGSHn3U

Polar V800

9 av 10 möjliga stjärnor hos Aftenposten.no
5 av 6 möjliga stjärnor hos Aktivtræning.dk
5 av 6 möjliga stjärnor hos Løberne.dk

polar-v800-loebeur-test

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 985,00 Kr. 0,00 Kr. 3 985,00 Kr. Läs mer

 

Finska Polar har med V800 lanserat en toppmodell som inte bara är skarp funktionsmässigt, utan som också har en design man med fördel kan njuta av under vardagen. Detta är i varje fall bedömningen vid flera av de testresultat vi har kikat på under denna genomgång. Klockan är inte helt billig, men erbjuder i gengäld allt du kan ha nytta av, både under löpning, cykling och simning (eftersom modellen är vattentät). Klockan är således ett utmärkt val om du t.ex. gillar triathlon.

Det som gör Polar V800 speciellt attraktiv, designmässigt, är klockans små dimensioner. Det är ett smart val från Polars sida, men priset är att det i vissa fall kan vara svårt med mindre en skärm när det tränas i full fart. I gengäld lönar klockan sig i det dagliga, där den framträder som diskret och inte sticker ut i onödan.

Snabb och precis GPS med minnesfunktion

En av de saker som är med och bidrar till att Polar V800 rankas högt i diverse tester är dess inbyggda GPS, som i testerna bedöms att vara väldigt snabb. Den hittar signalen på ett par sekunder och håller fast vid den, även i avlägsna områden. GPS:n är dessutom speciellt snabb, om den ska ställas in på positioner där den har varit förut – mycket praktiskt, om du exempelvis brukar börja löpningsrundan hemifrån.

Klockan är mycket robust i sin struktur, och det kan krävas lite vänjningstid att ha den på armen 24/7. Ändå är det just det som är tanken hos Polar, som därför har integrerat en rad aktivitetsfunktioner, på så sätt att klockan också registrerar kaloriförbrukningen under vardagsaktiviteter. Detta gäller också när du sover: Polar V800 håller koll på din sömn och dess kvalitet, och kan därefter ge dig tips om det bedöms att du behöver ytterligare återhämtning.

polar-v800-bedste-loebeur-test

Intuitiv koppling med datorn och smartphone

I skrivande stund kan Polar V800 bara kopplas upp med mjukvaran på Polars hemsidan, men detta håller på att ändras, så att det också kommer finnas kompatibilitet med Endomondo m.m. En stark egenskap är klockans uppgraderbara firmware, som gör det möjligt att uppgradera klockan så fort Polar förbättrar funktionerna.

Ytterligare en viktig egenskap är Bluetooth Smart, som gör modellen kompatibel med tredjeparts-produkter som t.ex. pulsmätare. Det är även möjligt att ansluta kadens- och Watt-mätare, vilket ger denna modell extra bredd.

Fördelar med Polar V800:

🔵 Snygg och diskret design – även för vardagen
🔵 Multisports-funktioner till bl.a. löpning, cykling och simning
🔵 Vattentät och robust konstruktion
🔵 Snabb och precis GPS med minnesfunktion
🔵 Aktivitetsfunktioner inklusive sömnövervakning
🔵 Uppgraderbar firmware och Bluetooth-förbindelse

Se en presentation av Polar V800 här:

https://www.youtube.com/watch?v=suxLM87ghKk

Garmin Fenix 3 Sapphire

Rekommenderad hos Mobil.se
Testvinnare hos Iform.dk
✅ Testvinnare hos Test.no
✅ 5,5 av 6 möjliga stjärnor hos Aktivtræning.dk

garmin-fenix-3-sapphire-loebeur

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 832,00 Kr. 0,00 Kr. 4 832,00 Kr. Läs mer
4 995,00 Kr. 0,00 Kr. 4 995,00 Kr. Läs mer
6 395,00 Kr. 0,00 Kr. 6 395,00 Kr. Läs mer

 

Beskrivningar som ”fett snygg” och ”riktigt funktionell” används ofta, då Aktivtræning.dk under 2015 testade pulsklockan Garmin Fenix 3 Sapphire, som är en tredje version av den populära toppmodellen från Garmin. Samma uppskattning läses genom raderna i en rad andra recensioner, och alla är eniga om att hög betygssättning är ett måste, när denna snygga klocka bedömdes.

Den enda nackdelen är kanske priset, som ligger högt upp. Men ska du ha det bästa av det bästa, så är Fenix 3 Sapphire nog det bästa valet. Modellen har alla de funktioner du bara kan drömma om, både för löpning, klättring, skidlöpning och andra idrottsgrenar som också stöds av klockans uppsjö av funktioner.

Med detta har Garmin också öppnat upp för nedladdning av tredjeparts-applikationer direkt till klockan, och open-source modellen lockar till sig många duktiga programmerare. Experterna förväntar sig därför att det under den kommande tiden kommer att utvecklas en uppsjö av speciella appar där även de mest nördiga och individuella önskningar kommer kunna tillmötesgås.

Solid och tungt, men inte bara för män

Garmin Fenix 3 Sapphire beskrivs att några recensioner som en maskulin klocka, inte minst på grund av storleken och en solid vikt på hela 86 gram. Maskulinitetskänslan förminskas inte direkt av att klockan är utrustad med metallänkar samt robust safirglas. Det råder dock delade meningar om maskuliniteten, i och med att exempelvis danska magasinet I Form lyfter fram denna modell som den bästa på marknaden för kvinnor, som gärna vill ha snygg design på armen.

Klockan finns då också i en rad färgvarianter, och vill man gärna minska på vikten, går det att få en rem i plast i stället. Även Aktivtræning backar upp designbedömningen och tvekar inte med att kalla Garmin Fenix 3 Sapphire för ”den snyggaste idrottsklockan på marknaden”.

 

garmin-fenix-3-sapphire

Indbyggd pulsmätare i klockan, så du slipper ha på ett pulsbälte.

Enkelt användargränssnitt, trots många funktioner

Hör man till de som är lite teknikrädda, kan rädslan kanske kännas befogad med tanke på det extrema urvalet av funktioner som kan göra den dagliga användningen helt oöverskådlig. Men detta är definitivt inte fallet med Fenix 3 Sapphire. Garmin har en egen framgångsrik meny som ingår i alla deras senaste modeller. Menyn är användarvänlig och intuitiv, och man kan nöja sig med att arbeta med de egna favoritfunktionerna. Så kan det säkert vara, eftersom de flesta kommer att uppleva att en lång rad funktioner aldrig kommer till användning.

Det är nästan en självklarhet att modellen har inbyggd pulsmätare, men det kan naturligtvis också anslutas ett pulsbälte därtill, om du önskar den ultimata precisionen. Därutöver får du också inbyggda sensorer som termometer, kompass, höjdmätare och mycket annat, samt naturligtvis en överlägsen GPS, som briljerar med en rad nya praktiska funktioner.

Fördelar med Garmin Fenix 3 Sapphire:

🔵 Marknadens mest funktionella sportsklocka
🔵 Robust vattentät konstruktion med klocka i stål och safirglas
🔵 Open source med möjlighet för nedladdning av tredjepartsappar
🔵 Snygg design som kan användas av bägge kön
🔵 Intuitivt och överskådligt användargränssnitt
🔵 Inbyggd pulsmätare, med möjlighet att ansluta pulsbälte

Se videon om Garmin Fenix 3 Sapphire här:

https://www.youtube.com/watch?v=PNFlxNa4sLk

Garmin Forerunner 630

5 av 5 möjliga stjärnor hos Aktivtræning.dk
Rekommenderad av Dn.no
Testvinnare hos Klikk.no
✅ Rekommenderad av P4.no

garmin-forerunner-630

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 599,00 Kr. 0,00 Kr. 3 599,00 Kr. Läs mer
3 700,00 Kr. 0,00 Kr. 3 700,00 Kr. Läs mer

 

Då Norges P4 i februari 2016 testade Garmin Forerunner 630, blev den första beskrivningen av modellen ett enkelt ”Wow!”. Redaktionen var minst sagt imponerade med denna toppmodell från Garmin, som har allt man som löpare kan önska sig av en pulsklocka. Detta backas även från danskt håll, där träningsmagasinet Aktivtræning menar att klockans många funktioner kanske till och med är overkill för den vanliga motionären.

Att priset ligger i den dyra halvan förvånar ingen av recensionerna särskilt mycket, eftersom det inte råder några tvivel om man definitivt får riktigt mycket för pengarna. Väljer man bort pulsbälten blir klockan något billigare, men det blir nästan synd i så fall, eftersom det rör sig om en av de centrala pulsfunktionerna.

Avancerad, men samtidigt enkel att använda

En av de saker som imponerade recensionerna och testpanelerna är den otroligt enkla hanteringen av de många funktionerna. Garmin har nämligen också på den fronten uppdaterat Forerunner 630 i jämförelse med de tidigare modellerna, och användargränssnittet är nu även mer användarvänligt och ”Apple-aktigt” – som det uttrycks i Aktivtræning. Användarvänligheten och den stora skärmen gör den dagliga kontrollen superenkel.

Garmins får även bra betyg i frågan om prioritering av informationsnivåer. Även om klockan kan mäta och skapa statistik på en uppsjö av saker, kan du säkert hålla skärmen enkel och förbättra överblicken med endast de detaljer som är viktiga för dig. Allt är enkelt att styra och följa, och du kan nöja dig med att använda och läsa de funktioner som är viktiga för dig.

garmin-forerunner-630-lobeur

Otroligt många funktioner i Garmin Forerunner 630

Denna löparklocka har så många funktioner att vi i denna korta genomgång bara kan nämna ett litet urval. Du får naturligtvis allt som kan tänkas finnas från tidigare löpningsfunktioner, med bl.a. en väldigt bra pulsmätare via pulsbältet. Här kan du även mäta max VO2 och tröskelpuls. Klockan kan också stödja andra sportgrenar som bl.a. cykling och längdåkning, och närmar sig därmed egentligen en multisports-funktionalitet.

Garmin Forerunner 630 kan också trådlöst anslutas till datorn eller smartphone och automatiskt överföra din data för ytterligare analys. Du kan också via klockan styra din playlist på smartphonen, få notifikationer från Facebook och mycket mer. Det finns också både sömn- och aktivitetsmätare inbyggd i den kompakta klockan, som faktiskt bara väger 44 gram, men ändå är vattentät ner till 50 meter.

Fördelar med Garmin Forerunner 630:

🔵 Enkelt och lättillgängligt användargränssnitt
🔵 Stor touch-screen
🔵 Mycket låg vikt på 44 gram
🔵 Vattentät ned till 50 meter
🔵 Alla tänkbara funtioner och multisports-funktionalitet
🔵 Inbyggd sömn-och aktivitetsmätare
🔵 Mycket exakt pulsmätning

Se videon om Garmin Forerunner 630: 

https://www.youtube.com/watch?v=pe1fuKU8M_E

Garmin Forerunner 920XT

10 av 10 möjliga stjärnor hos Aftenposten.no
10 av 10 möjliga stjärnor hos Tek.no
5 av 6 möjliga stjärnor hos Aktivtræning.dk
✅ 4,5 av 5 möjliga stjärnor hos Techradar.com

garmin-forerunner-920xt-testvinder

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Med Forerunner 920XT, riktar sig Garmin specifikt till triathlon-utövare, eftersom klockan är optimerad för de 3 disciplinerna löpning, cykling och simning. Även om du bara skulle köra 1 eller 2 utav dessa nämnda sportgrenar, så är klockan fortfarande ett riktigt bra alternativ på den optimala lösningen, vilket de många toppbetygen även pekar på. Denna pulsklocka hör utan tvivel till den dyra halvan, men du får riktigt mycket funktionalitet för pengarna.

En av de saker som i hög grad imponerade testpanelerna är GPS:n, som faktiskt utöver den vanliga GPS:n kopplar in sig simultant till dess Ryska motsvarighet. Detta betyder i praktiken att klockan förmodligen är den snabbaste att koppla upp och hitta signalen. Den dubbla satellitnavigationen säkrar därutöver en överlägsen precision, både i frågan om positionering och mätning av distanser.

garmin-forerunner-920

Riktigt många funktioner, men ändå otroligt enkel att använda

Testpanelen på norska magasinet Tek.no är en aning otillfredsställda med att klockan inte kan brygga kaffe, men förutom detta bedömer de att Garmin Forerunner 920XT i stort sätt kan allt annat. Denna uppgraderade modell har alla funktioner från föregångaren, men det har dessutom tillkommit en hel del nyheter.

Ett bra exempel på detta är Bluetooth-delen, som kopplar löparklockan till din smartphone. Detta ger dig bl.a. möjligheten att se sms och samtal direkt på klockan, plus att kopplingen går åt båda hållen, så att andra exempelvis kan följa din träning och resultaten i realtid. Detta skapar också möjligheten att föra över data från klockan till de olika fitness- och hälsoappar som finns i de flesta smartphones idag.

Älskar du smarta features och avancerade funktioner, kommer du älska Garmin Forerunner 920 XT, och du blir faktiskt aldrig helt färdig med att utforska alla tillgängliga möjligheter. Är du å andra sidan mest intresserad av den grundläggande funktionaliteten, så är denna modell också för dig. Användarvänligheten är helt i topp, och du kan säkert nöja dig med att bara välja exempelvis ”löpning”, och så klarar klockan resten. All relevant data visas på skärmen, och allt sparas till eventuell senare analys.

garmin-920xt

Garmin Forerunner 920XT för både idrott och fritid

Den nya modellen har gått ner i vikt och väger numera bara 61 gram. Detta betyder att klockan nu är i en viktklass där den kan bäras dygnet runt och användas som en vanlig klocka också. Dels skickar den signaler utåt om ens aktiva livsstil, samtidigt som du också har möjligheten att använda de smarta funktioner som låter dig övervaka aktivitet, sömn, kaloriförbrukning och mycket annat.

Till vardaglig användning visar klockan stora och lättläsliga siffror, och du kan för övrigt få skärmen att se ut så som du önskar. Det är mycket enkelt att ladda ner olika klockskivor. När du är hemma kopplas klockan till WiFi:n. På så sätt överförs data ännu snabbare, och du har hela tiden tillgång till alla din data på både klockan, datorn, telefonen och i de olika internetbaserade tjänsterna i molnet.

Fördelar med Garmin Forerunner 920XT:

🔵 Optimerad för löpning, cykling och simning – perfekt för triathleter
🔵 Högre prestanda, simultan koppling till 2 satellitsystem
🔵 Live dataström till och från smartphone via Bluetooth
🔵 Välj fritt mellan avancerad eller enkel kontrollpanel
🔵 Övervakning och registrering av sömn, aktivitet och kaloriförbrukning
🔵 Stödjer också WiFi

Se videon om Garmin Forerunner 920XT här:

https://www.youtube.com/watch?v=l_abOauUZUM

Bra råd inför valet av pulsklockan

Vi har i denna artikel lyft fram de allra bästa pulsklockorna. Så väljer du en av dessa modeller är du inte helt ute och cyklar. Självklart ska du först och främst bestämma dig vad du har för budget för detta. Du får flest funktioner och mest precision med toppmodellerna, men tränar du mer som hobby, kan en klocka som t.ex. Polar M400 säkert fullt tillfredsställa dig.

Multisportsfunktionen understödjs inte av alla löparklockorna, så var uppmärksamma på vilka sportgrenar klockan optimalt ska understödja. Alla nämnda klockor fungerar optimalt till löpning, men vissa modeller understödjer även cykling och simning, och eventuellt också flera andra idrottsgrenar. Inte alla klockorna är vattentäta, så till simning behöver denna egenskap naturligtvis vara med.

Pulsmätning

Pulsmätning är helt nödvändig om du tränar seriöst, och alla modellerna vi har gått igenom har denna funktion på ett eller annat sätt. Du får mest precision med ett pulsbälte, men detta stödjs inte utav alla klockorna, eftersom det är något som är dyrare. Kan du nöja dig med lite mindre precis mätning, kan pulsmätningen direkt på armen vara en bra lösning. Det är billigare och enklare i vardagen.

GPS

Alla pulsklockorna har idag inbyggd GPS på ett eller annat sätt, men det kan finnas skillnader i precisionen och hur snabb GPS:n är på att fånga signalen när funktionen startas. Flera av de klockorna vi har gått igenom får riktigt höga betyg för deras registreringshastighet och precision. Så du kan med fördel välja en av dessa, om GPS-funktionaliteten är viktig för dig.

Databehandling

Det finns också stora skillnader på hur bra de olika modellerna är i frågan om efterbehandling av data. På de flesta modeller funkar det bäst om du laddar upp data på producentens egen hemsida, men vissa modeller kan också stödja andra plattformar.

Design, vikt och storlek

Ska du bara använda klockan i samband med idrott, kan du lägga mindre fokus på både vikten- och bekvämligheten, och kanske även designen, men ska klockan användas hela dagen, så är dessa naturligtvis väsentliga parametrar. I det sistnämnda fallet bör du också överväga en klocka som har möjlighet för övervakning av aktivitet och sömn. Det finns intressanta parametrar som ger dig möjligheten att optimera din vardag ytterligare.

Anslutning

Om du kommunicerar mycket online via exempelvis sms och Facebook, bör du överväga en pulsklocka som integrerar dessa funktioner i samarbete med smartphonen. Tillbringar du mycket tid på träning, kan detta vara en stor fördel.

Ett sista råd är att du till varje pris ska undvika att bli din nya avancerade klockas slav. Klockan är tänkt att vara ett hjälpmedel, men om du hela tiden håller på och kollar på hastigheten och andra data, kan det lätt döda glädjen vid sport och motion. Ge dig själv friheten att utnyttja kroppen i rörelse, och använd främst klockan intensivt när du i vissa perioder vill pressa lite extra ur träningen eller analysera dina bedrifter närmare. Är du benägen att överträna, kan du dessutom välja en klocka som ser över behovet för återhämtning och vila. Denna egenskap erbjuds av flera toppmodeller.


Löpningsklockor Test – Dessa källor har vi gått igenom:

gifFör att göra värderingen så precis som möjligt, har vi utgått ifrån en lång rad olika källor. Har du lust att själv dyka in i dessa olika tester och analyser, hittar du härunder en lista med ett axplock av de använda källorna, samt länkar till dessa.

Aktiv Træning

Danska magasinet Aktiv Træning är en mycket populär tryckt tidning. En del av artiklarna kan även läsas gratis på magasinets hemsida. Här kan du således hitta tester av bl.a. Garmin Forerunner 225, Garmin Forerunner 630, Garmin Fenix 3 Sapphire, Garmin Forerunner 920XT, Polar V800 och Polar M400.

I Form

Det kända livsstilsmagasinet I Form riktar sig mest till kvinnor och med denna vinkel testade magasinet i 2016 en rad av de mest populära pulsklockorna. Testet publicerades i bladet nr 4 under 2016, men du kan läsa en PDF-utgåva av testet här.

Løberne.dk

Løbernere.dk kommer ut som både tryckt magasin och onlineutgåva, där fokus naturligtvis är löpning. Här kan du få både inspiration och kunskap om löpning samt närliggande ämnen, och rätt naturligt har magasinet också testat en del löparklockor genom tiderna. Här hittade vi bl.a. andra tester av Garmin Forerunner 225 och Polar V800.

Övriga källor

Vi har lagt ner riktigt mycket tid på research. Så det kan ta alldeles för mycket tid att nämna samtliga källor. Men vi har exempelvis också hämtat information från norska tidningen Aftenposten, som bl.a. har testat Garmin Forerunner 920XT och Polar V800. Från Norge har vi också hämtat input hos bl.a. onlinemagasinet Klik.no, som har haft Garmin Forerunner 630 och Polar M400 på testbänken.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse