Mesh WiFi (Bäst i test) – Guide till marknadens bästa mesh-nätverk

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Bäst i Test: Den här artikeln är baserad på experttester av olika mesh-nätverk och kan ge konsumenter en överblick över de bästa alternativen på marknaden.

Vi presenterar expertbedömningarna under varje produkt och förklarar i artikeln vilka för- och nackdelar experterna framhäver hos de olika systemen.

I den här artikeln har vi använt undersökningar från ett stort antal expertkällor. Vi har bland annat tittat på tester från Cnet.com, Techradar.com, Tomsguide.com, PCmag.com och Digitaltrends.com, men även många andra.

Om du vill läsa mer om de olika testerna och källorna hittar du länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i den här artikeln.

Den här artikeln innehåller: 
🔸 Genomgång av marknadens bästa mesh-nätverk 
🔸 Köpguide: Tänk på detta när du väljer mesh-system 
🔸 Hur fungerar ett mesh-nätverk? 
🔸 Vad är bäst: ett mesh-system eller en klassisk router? 
🔸 Genomgång av testkällor

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Mesh WiFi – Bäst i Test 2021 

Här nedanför hittar du en genomgång av de mesh-nätverk som har fått bäst betyg i olika framstående granskningar. Vid de gröna rutorna under produktnamnen kan du se vilka tester de olika produkterna har varit med i.

För att skapa en varierad överblick över de bästa systemen presenterar vi både testvinnare och modeller som fått toppbetyg i de olika testerna. Det finns även prisjämförelser för varje mesh-system som gör att du snabbt och enkelt kan se vilka återförsäljare som är billigast.


Google Nest WiFi

Bästa mesh WiFi i test

Testvinnare hos den amerikanska tekniksajten Cnet.com 
Testvinnare hos den amerikanska tekniksajten Techradar.com 
Testvinnare hos den amerikanska tekniksajten Tomsguide.com 
8 av 10 stjärnor hos den amerikanska tekniksajten Theverge.com 
4 av 5 stjärnor hos den brittiska tekniksajten PCmag.com 
4 av 5 stjärnor hos den amerikanska tekniksajten Digitaltrends.com

Google-Nest-WiFi

.

.
Google Nest WiFi har testats och recenserats av sex olika expertkällor: Cnet.com, Techradar.com, Tomsguide.com, Theverge.com, Pcmag.com och Digitaltrends.com.

Alla experter har granskat mesh-nätverket utifrån flera testpunkter, till exempel prestanda, hastighet och funktioner. De har sedan gett produkten ett totalbetyg.

Experterna menar i slutändan att Google Nest WiFi är en utmärkt router. Vissa av dem påpekar dock att den här modellen kan vara lite väl simpel för konsumenter som är mer teknikintresserade.

Bra anslutning i hela hemmet

Google Nest WiFi är en flexibel produkt som gör det möjligt att sätta upp ett hemnätverk utifrån sina egna önskemål och behov.

Det här systemet är nämligen tillräckligt starkt för att skapa en stabil anslutning i hela hemmet. Alla medlemmar i hushållet kan därför arbeta, surfa eller strömma video samtidigt.

Eftersom att Google Nest WiFi är ett mesh-system består produkten av en central router med direkt förbindelse till internet samt flera andra satellitenheter som placeras ut i resten av bostaden.

Internetanslutningen hos denna router är både konstant och stabil tack vare en trådlös hastighet på 1 901-2 300 Mbps. Modellen har dessutom Dual-Band med både 2,4 och 5 GHz som gör internet ännu snabbare.

Smart och säkert mesh-system

Google Nest WiFi är ett smart och säkert mesh-nätverk som använder WPA2 till anslutningen. Det finns även en föräldrakontroll som gör att barnen inte kan komma åt alla hemsidor på internet.

Eftersom att Google Nest WiFi kommer med Google Assistent kan man få svar på frågor och hjälp med allt från väderprognosen och ruttplanering till musik eller något helt annat.

Med Google Home-appen kan man dessutom installera routern både snabbt och enkelt med några få knapptryckningar. Tack vare appen går det även att använda sin smartphone som fjärrkontroll.

Experterna: Imponerande och utmärkt mesh-system

Google Nest WifiEnligt de sex expertkällorna som har provat Google Nest WiFi är det här ett utmärkt mesh-system. Cnet.com berättar till exempel att systemet har en snabb och stabil anslutning.

Experterna från Techradar.com verkar också hålla med om detta. De förklarar dock även att de tycker riktigt bra om användarvänligheten och den enkla installationen. De nämner däremot att det inte är värt att uppgradera om man redan har investerat i föregångaren till den här produkten.

Tomsguide.com har också testat Google Nest WiFi och framhäver bland annat att det här är ett av de bästa mesh-systemen på marknaden. Experterna från Theverge.com beskriver dessutom den här produkten som “en smartare mesh-router”.

Under nackdelarna nämner de dock att hastigheten är något lägre när man ansluter till någon av de andra åtkomstpunkterna.

Sist men inte minst förklarar experterna från PCmag.com och Digitaltrends.com att Google Nest WiFi har en fin design och att man får en bra anslutning på alla ställen i bostaden. De påpekar dock att det är synd att det inte finns någon USB-port.

Specifikationer för Google Nest WiFi: 
🔴 Typ: Wifi-router/mesh-system 
🔴 Tillverkare: Google 
🔴 Trådlös hastighet: 1 901-2 300 Mbps 
🔴 LAN-portar: 1-3 
🔴 Kan användas trådlöst: Ja 
🔴 Dual-Band: Ja 
🔴 Tillhörande app: Ja 
🔴 Vikt: 380 gram 
🔴 Höjd: 9,04 cm 
🔴 Bredd: 11,0 cm 
🔴 Djup: 11,0 cm

Utvalda fördelar med Google Nest WiFi: 
Enkel installation 
Bra anslutning i hela hemmet 
Google Assistent 
Dual-Band 
Google Home-appen

Här kan du se en presentationsvideo för Google Nest WiFi. Videon är gjord av Google Nest:


Netgear Orbi RBK852

Bästa mesh WiFi för priset

Rekommenderas av det amerikanska magasinet Forbes.com 
8,2 av 10 stjärnor hos den amerikanska tekniksajten Cnet.com 
4 av 5 stjärnor hos den brittiska testsajten Trustedreviews.com 
4 av 5 stjärnor hos den amerikanska tekniksajten Techradar.com 
3,5 av 5 stjärnor hos den brittiska tekniksajten PCmag.com

Netgear Orbi RBK852

 

 

 

.
Netgear Orbi RBK852 har recenserats av fem olika källor och imponerade på experterna i samtliga undersökningar.

Detta beror bland annat på modellens snabba prestanda och smarta funktioner. Experterna är däremot inte lika förtjusta i det ganska höga priset hos Netgear Orbi RBK852.

Experterna: Den snabbaste mesh-routern

Enligt de fem expertkällorna som har provat Netgear Orbi RBK852 är det här en fantastisk mesh-router som fungerar som den ska.

Cnet.com skriver till exempel att det här är den snabbaste mesh-router de någonsin har testat, något som experterna från Forbes.com också framhäver i sin recension. De förklarar slutligen att de som har råd med routern kommer att bli fullkomligt hänryckta av den.

Netgear Orbi RBK852 har även testats av Trustedreviews.com och Techradar.com.

Experterna därifrån betonar att det inte finns något negativt att säga om modellens hastighet eller räckvidd. De saknar dock flera säkerhetsfunktioner och påpekar även att systemet inte har någon föräldrakontroll.

PCmag.com framhäver samtidigt att Netgear Orbi RBK852 är enkel att installera, vilket alltid är en fördel.

Kompakt mesh-system

Med Netgear Orbi RBK852 får man ett mesh-system med en router och en satellitenhet som tillsammans skapar en optimal täckning i hela huset.

Tack vare en 6 Gbps tri-band WiFi-AX-sändning och 20 sändningsströmmar kan routern ansluta upp till 100 enheter på en gång. Det går dessutom att strömma 4K/8K UHD-kvalitet, spela spel och surfa på internet samtidigt.

På grund av den ökade kapaciteten kan man uppnå snabbare hastigheter och strömma material utan avbrott även när flera personer använder internet.

Man behöver dessutom inte oroa sig för att vissa ställen i huset ska ha bättre täckning än andra.

Tydlig översikt över mesh-systemet

Netgear-Orbi-RBK852Netgear Orbi RBK852 har en tillhörande app som kan laddas ner gratis till en smartphone eller surfplatta.

I Orbi-appen får man en fullständig översikt över hela mesh-systemet inklusive anslutna satellitenheter och säkerheten. Man kan därför alltid hålla sig uppdaterad angående detta.

Sist men inte minst förbättrar Netgear Orbi RBK852 effektiviteten hos själva nätverket. Tack vare detta kan man spara batteri på alla sina Wifi 6-enheter.

Netgear Orbi RBK852 har dessutom Dual-Band och fungerar med både Amazon Alexa och Google Assistent.

Specifikationer för Netgear Orbi RBK852: 
🔴 Typ: Wifi-router/mesh-system 
🔴 Tillverkare: Netgear 
🔴 Trådlös hastighet: 5 001 Mbps och uppåt 
🔴 LAN-portar: 4-5 
🔴 Kan användas trådlöst: Ja 
🔴 Dual-Band: Ja 
🔴 Tillhörande app: Ja 
🔴 Vikt: 1,3 kg 
🔴 Höjd: 25,4 cm 
🔴 Bredd: 19 cm 
🔴 Djup: 7,11 cm

Utvalda fördelar med Netgear Orbi RBK852: 
Fullständig översikt i Orbi-appen 
Solid täckning i hela hemmet 
Snabb hastighet 
Kan ansluta upp till 100 enheter samtidigt 
6 Gbps tri-band WiFi-AX-sändning

Här kan du se en presentationsvideo för Netgear Orbi WiFi 6, vilket inkluderar Netgear Orbi RBK852. Videon är gjord av Netgear:


Asus ZenWiFi AX

Bästa mesh WiFi i premiumklassen

Testvinnare hos den brittiska tekniksajten PCmag.com 
Utsedd till ”Editors Choice” hos den amerikanska tekniksajten Cnet.com 
Rekommenderas av det amerikanska magasinet Forbes.com 
4,5 av 5 stjärnor hos den brittiska tekniksajten Trustedreviews.com

Asus ZenWiFi AX

 

 

 

.
Asus ZenWiFi AX har testats och recenserats av fyra olika expertkällor: PCmag.com, Cnet.com, Forbes.com och Trustedreviews.com. Experterna tycker bra om det här mesh-systemet och ger produkten mycket beröm i sina respektive recensioner.

De skriver bland annat att de tycker bra om den utmärkta prestandan och den enkla installationen. Experterna är däremot inte lika förtjusta i det höga priset hos Asus ZenWiFi AX.

Experterna: Utmärkt mesh-router

Enligt de fyra expertkällorna som har provat Asus ZenWiFi AX är det här en bra mesh-router. PCmag.com skriver till exempel att routern har en utmärkt prestanda och att den samtidigt är väldigt enkel att installera. De menar dock är priset är pepprat, vilket man bör ta hänsyn till.

Tekniksajten Cnet.com håller med om dessa uttalanden och framhäver även att Asus ZenWiFi AX är väldigt stabil. De berättar dessutom att det är en stor fördel att produkten har fullt stöd för Wifi 6.

Forbes.com skriver samtidigt att de lyckades uppnå en bättre täckning med det här systemet än med betydligt dyrare mesh-system.

Experterna från Trustedreviews.com betonar framförallt att Asus ZenWiFi AX är ett kraftfullt Wifi 6 mesh-system eftersom att det har en snabb prestanda och en oerhört flexibel konfiguration.

På grund av produktens utmärkta funktioner menar experterna slutligen att det här mesh-systemet skulle fungera bra för vem som helst. De nämner dock att appen är lite rörig.

Täckning i hela huset

Asus ZenWiFi AX är ett mesh-system som består av en Asus AX6600 WiFi 6-router med en unik teknik. Detta system skapar därför en säker och pålitlig internetanslutning i hela huset.

Med en bandbredd på upp till 6 600 Mbps är det här en extremt snabb router som gör det möjligt att strömma, spela och göra mycket annat utan några avbrott.

Asus ZenWiFi AX har dessutom en AiMesh-teknik som gör att det går både snabbt och enkelt för alla att konfigurera mesh-nätverket till hemmet.

Tekniken ger samtidigt alla användare full kontroll över de avancerade nätverksfunktionerna.

Man kan dessutom lägga till en annan kompatibel router till sitt AiMesh-nätverk om man vill få mer täckning. Modellen är även kompatibel med Amazon Alexa.

Säker modell med flexibel konfiguration av backhaul-anslutning

Asus ZenWiFi AXAsus ZenWiFi AX är en säker router med flera säkerhetsfunktioner. Modellen är nämligen försedd med både AiProtection Pro och IPS.

AiProtection Pro är en avancerad föräldrakontroll som gör det möjligt att hålla koll på allt som händer på nätverket. IPS blockerar samtidigt alla vanliga internetbaserade angrepp. AiProtection använder dessutom Trend Micros officiella databas för att hitta och blockera skadliga webbplatser.

Sist men inte minst har Asus ZenWiFi AX en flexibel konfiguration av backhaul-anslutningen.

Det går därför att ställa in det andra 5 GHz-bandet som dedikerat eller icke-dedikerat backhaul-band. Man kan därmed antingen maximera hastigheten eller frigöra det snabbaste 5 GHz-bandet till önskade enheter.

Specifikationer för Asus ZenWiFi AX: 
🔴 Typ: Wifi-router/mesh-system 
🔴 Tillverkare: Asus 
🔴 Trådlös hastighet: 5 001 Mbps och uppåt 
🔴 LAN-portar: 1-3 
🔴 Kan användas trådlöst: Ja 
🔴 Dual-Band: Ja 
🔴 Tillhörande app: Ja 
🔴 Vikt: 716 gram 
🔴 Höjd: 16 cm 
🔴 Bredd: 7,5 cm 
🔴 Djup: 16,15 cm

Utvalda fördelar med Asus ZenWiFi AX: 
Flera säkerhetsfunktioner 
Kompatibel med Amazon Alexa 
AiMesh-teknik 
Täckning i hela huset 
Snabb anslutning

Här kan du se en presentationsvideo för Asus ZenWiFi AX. Videon är gjord av Asus:


TP-Link Deco M9 Plus

Bästa mesh WiFi med enkel installation

Utsedd till ”Editors Choice” hos den brittiska tekniksajten PCmag.com 
4 av 5 stjärnor hos den brittiska testsajten Expertreviews.co.uk 
4 av 5 stjärnor hos den amerikanska tekniksajten Techradar.com 
4 av 5 stjärnor hos den amerikanska tekniksajten PCworld.com 
3,5 av 5 stjärnor hos den amerikanska tekniksajten Tomsguide.com

TP-Link Deco M9 Plus

 

 

 

.
TP-Link Deco M9 Plus har testats och recenserats av fem olika expertkällor: PCmag.com, Expertreviews.co.uk, Techradar.com, PCworld.com och Tomsguide.com. Alla expertkällor tycker bra om det här mesh-systemet och ger det i slutändan fina betyg.

I recensionerna skriver de bland annat att TP-Link Deco M9 Plus har en utmärkt täckning och att systemet är enkelt att både sätta upp och konfigurera.

Ett par av experterna påpekar dock även att routern är ganska dyr jämfört med andra modeller med samma funktioner.

Experterna: Allt man behöver

Enligt de fem expertkällorna som har provat TP-Link Deco M9 Plus har det här mesh-systemet allt man kan tänkas behöva.

Experterna från PCmag.com skriver till exempel att routern uppfyller alla önskemål man kan ha. Techradar.com förklarar samtidigt att TP-Link Deco M9 Plus har en bättre prestanda än föregångaren men att den även kostar mer.

PCworld.com nämner också många av dessa saker. De framhäver till exempel att TP-Link Deco M9 Plus ger användaren ett snabbt mesh-nätverk med antivirus och en smart design i en och samma produkt. Experterna från Tomsguide.com menar dock att routern kan bete sig oberäkneligt ibland.

Innovativ Deco Mesh-teknik

TP-Link Deco M9 Plus har en innovativ Deco Mesh-teknik som gör systemet enkelt att sätta upp. 

Alla routrar samlas nämligen i ett hemnätverk eftersom att modellen fungerar som en home-hub som förenar alla produkter i en app. Paketet innehåller tre Deco-enheter, vilket är tillräckligt för så gott som alla hem. Med den här modellen kan man därför få en stabil uppkoppling oavsett var i huset man befinner sig. Om man skulle behöva mer täckning går det dessutom att lägga till fler enheter.

TP-Link Deco M9 Plus har dessutom tre separata Wifi-band som ger en snabb och stabil anslutning på upp till 2 134 Mbps, vilket är lämpligt för gigabit fiber.

Routern använder 5G_1 som trådlös backhaul samt 5G_2 och 2,4G som backhaul. Man får därför en optimal hastighet även om många personer är anslutna samtidigt.

Säker mesh-router och enkel installation 

TP-Link Deco M9 PlusTP-Link Deco M9 Plus är en säker mesh-router med ett inbyggt virusskydd.

Detta skapar en optimal säkerhet för alla anslutna enheter och fungerar på samtliga aktuella home-enheter. Det finns även en föräldrakontroll som gör att man kan hålla koll på vad som sker på nätverket.

Sist men inte minst är det enkelt att installera systemet med hjälp av Deco-appen.

Appen guidar användaren genom alla steg och gör på så vis att man snabbt kan komma igång med systemet. TP-Link Deco M9 Plus kan dessutom hantera en väldigt hög trafik på nätverket och ge en laggfri anslutning till över 100 enheter.

Specifikationer för TP-Link Deco M9 Plus: 
🔴 Typ: Wifi-router/mesh-system 
🔴 Tillverkare: TP-Link 
🔴 Trådlös hastighet: 2 134 Mbps 
🔴 LAN-portar: 2 
🔴 Kan användas trådlöst: Ja 
🔴 Dual-Band: Ja 
🔴 Tillhörande app: Ja 
🔴 Vikt: 440 gram 
🔴 Höjd: 6,4 cm 
🔴 Bredd: 14,4 cm 
🔴 Djup: 14,4 cm

Utvalda fördelar med TP-Link Deco M9 Plus: 
Laggfri wifi-anslutning för över 100 enheter 
Antivirus och föräldrakontroll 
Snabb och stabil anslutning 
Kan hantera hög trafik på nätverket 
Deco Mesh-teknik

Här kan du se en kort video som visar hur man installerar sitt nya TP-Link Deco-system. Videon är gjord av TP-Link:


Netgear Orbi RBK13

Bästa WiFi i allround-modell

5 av 5 stjärnor hos den brittiska testsajten Expertreviews.co.uk 
4 av 5 stjärnor hos den amerikanska tekniksajten Techradar.com 
3,5 av 5 stjärnor hos den brittiska tekniksajten PCmag.com 
7,9 av 10 stjärnor hos den amerikanska tekniksajten Cnet.com 
89 av 100 poäng hos det brittiska magasinet Good Housekeeping Institute 
70 av 100 poäng hos Which.co.uk – Englands största testmagasin

Netgear Orbi RBK13

 

 

 

Netgear Orbi RBK13 har testats och recenserats av sex olika expertkällor: Expertreviews.co.uk, Techradar.com, PCmag.com, Cnet.com, Good Housekeeping Institute och Which.co.uk.

Experterna tyckte om många av funktionerna hos den här mesh-routern och den fick i slutändan fina betyg hos alla källor. I recensionerna berömmer de framförallt den fantastiska prestandan och den enkla installationen. Experterna är däremot inte lika förtjusta i bristen på säkerhetsfunktioner.

Experterna: Gediget och användarvänligt mesh-nätverk

Enligt de sex expertkällorna som har provat Netgear Orbi RBK13 är det här en bra mesh-router. Expertreviews.co.uk skriver till exempel att det här är en gedigen och användarvänlig modell som är ett bra alternativ om man är ute efter en budgetvänlig mesh-router.

Detta backas upp av experter från både Techradar.com och Which.co.uk. De framhäver bland annat att Netgear Orbi RBK13 har ett överkomligt pris och en tillfredsställande hastighet.

Experterna är dock inte lika nöjda med den begränsade kostnadsfria föräldrakontrollen samt att man behöver en prenumeration för att använda säkerhetsfunktionerna.

Netgear Orbi RBK13 har även testats av PCmag.com och Good Housekeeping Institute. Experterna därifrån lyfter fram den kompakta designen och berättar även att routern har en respektabel prestanda.

De menar däremot att man har offrat vissa viktiga funktioner för att kunna hålla ett bra pris. Cnet.com ser det dessutom som en fördel att routern har stöd för både Google Assistent och Amazon Alexa.

Snabbt och stabilt trådlöst nätverk

Netgear Orbi RBK13 är ett kompakt mesh-system som består av en router och två satellitenheter. Med detta system kan man därför få täckning i hela bostaden.

Tack vare en kraftfull 1,2 Gbps Dual-Band WiFi-AC-sändning och sändningsströmmarna kan routern ansluta till flera enheter samtidigt.

Det är dessutom möjligt att spela krävande onlinespel, surfa på internet och strömma i full HD utan några problem eller avbrott.

Eftersom att hela systemet kan fördela wifi-anslutningen på upp till 420 kvadratmeter går det att uppnå en ordentlig täckning i de flesta bostäder.

Med Netgear Orbi RBK13 kan därför hela familjen använda internet oavsett i vilket rum någon befinner sig.

App med överblick över mesh-systemet

Netgear Orbi RBK13När man köper Netgear Orbi RBK13 kan man ladda ner Orbi-appen från antingen Google Play eller App Store.

I den här appen kan man få en fullständig överblick över mesh-systemet, de anslutna satellitenheterna, säkerheten och mycket annat.

Netgear Orbi RBK13 har dessutom både WPA/WPA2-PSK säkerhetsprotokoll samt en begränsad föräldrakontroll som gör att man kan surfa säkert.

Sist men inte minst är Netgear Orbi RBK13 kompatibel med både Google Assistent och Amazon Alexa. Dessa assistenter kan vara till nytta eftersom att man snabbt kan få svar på en mängd olika frågor.

Specifikationer för Netgear Orbi RBK13: 
🔴 Typ: Wifi-router/mesh-system 
🔴 Tillverkare: Netgear 
🔴 Trådlös hastighet: 1 151-1 900 Mbps 
🔴 LAN-portar: 1-3 
🔴 Kan användas trådlöst: Ja 
🔴 Dual-Band: Ja 
🔴 Tillhörande app: Ja 
🔴 Vikt: 580 gram 
🔴 Höjd: 10,4 cm 
🔴 Bredd: 6,9 cm 
🔴 Djup: 10,4 cm

Utvalda fördelar med Netgear Orbi RBK13: 
Stöd för Amazon Alexa och Google Assistent 
Flera säkerhetsfunktioner 
App med överblick över systemet 
1,2 Gbps Dual-Band WiFi-AC-sändning 
Täcker hela hemmet

Här kan du se en presentationsvideo för Netgear Orbi RBK13. Videon är gjord av Netgear:


Linksys Velop AX MX10

4 av 5 stjärnor hos den brittiska tekniksajten PCmag.com 
3 av 5 stjärnor hos den brittiska testsajten Expertreviews.co.uk 
7,3 av 10 poäng hos den amerikanska tekniksajten Cnet.com

Linksys Velop AX MX10

 
 

.
Linksys Velop AX MX10 har testats av både PCmag.com, Expertreviews.co.uk och Cnet.com. Dessa expertkällor gav modellen betyg på 4 av 5 stjärnor, 3 av 5 stjärnor respektive 7,3 av 10 poäng.

Betygen motiveras bland annat med att den här mesh-routern är enkel att installera samt att den har en utmärkt prestanda och bra täckning. Experterna är däremot inte lika förtjusta i det höga priset och den tråkiga designen hos Linksys Velop AX MX10.

Experterna: Imponerande prestation

Experterna berättar att Linksys Velop AX MX10 är en användarvänlig mesh-router. PCmag.com skriver till exempel att det här är en utmärkt router med en imponerande prestation som dessutom är väldigt enkel att installera.

Experterna från Expertreviews.co.uk backar upp dessa uttalanden och framhäver även att Linksys Velop AX MX10 är flexibel och enkel att sätta upp.

De förklarar dock att priset är högt och att den övergripande prestandan inte är lika bra som hos andra system, även om routern har en bra täckning och hastighet.

Cnet.com hittar också många fördelar med Linksys Velop AX MX10 och ger routern mycket beröm i sin recension.

De framhäver bland annat att modellen har en bra garanti, en enkel app och en bra prestanda. De tycker dock inte lika bra om designen utan menar att den är ganska tråkig.

Bra anslutning i hela hemmet

Med Linksys Velop AX MX10 får man ett Wifi 6-mesh-system i två delar. Systemet är gjort för att fördela den trådlösa anslutningen till varje skrymsle och vrå i hemmet – även till utomhusområden.

Tack vare Wifi 6-tekniken som levererar gigabithastigheter på upp till 5,3 Gbps får man en snabb anslutning i hela bostaden. Man kan därför utan problem surfa på internet, spela spel och strömma material utan avbrott.

Linksys Velop AX MX10 har tillräckligt med bandbredd för upp till 50 enheter. MU-MIMO-tekniken tillåter dessutom nedladdningar och uppladdningar på åtta enheter samtidigt. Den här routern kan alltså hantera hög trafik på nätverket.

Om man behöver mer täckning går det att lägga till ytterligare en Velop Mesh WiFi-enhet var som helst i hemmet.

Med hjälp av en BSS-teknik kan Linksys Velop AX MX10 dessutom minimera trängsel genom att ta bort störningar från närliggande trådlösa nätverk. Detta innebär att systemet förmår leverera en stark och tydlig trådlös signal.

Användarvänlig och säker mesh-router med enkel installation

Linksys Velop AX MX10Linksys Velop AX MX10 är en användarvänlig och säker mesh-router som är enkel att komma igång med. Linksys-appen guidar nämligen användaren genom installationen så att det går både snabbt och enkelt att sätta upp hela systemet.

I appen kan man även övervaka och hantera wifi-systemet i hemmet via en smartphone eller en surfplatta.

Linksys Velop AX MX10 har dessutom flera säkerhetsfunktioner som gör att man kan surfa säkert.

Med Linksys Shield får man en större kontroll över nätverket som gör att man kan skydda alla användare mot skadliga webbplatser. Man får även tillgång till en föräldrakontroll för att man enkelt ska kunna hantera familjens internetliv och selektivt filtrera innehållet.

Sist men inte minst skyddas nätverket av en trådlös WPA2-kryptering och en SPI-brandvägg.

Specifikationer för Linksys Velop AX MX10: 
🔴 Typ: Wifi-router/mesh-system 
🔴 Tillverkare: Linksys 
🔴 Trådlös hastighet: 5,3 Gbps 
🔴 LAN-portar: 4 
🔴 Kan användas trådlöst: Ja 
🔴 Dual-Band: Ja 
🔴 Tillhörande app: Ja 
🔴 Vikt: 1,59 kg 
🔴 Höjd: 24,4 cm 
🔴 Bredd: 11,4 cm 
🔴 Djup: 11,4 cm

Utvalda fördelar med Linksys Velop AX MX10: 
Flera säkerhetsfunktioner 
Enkel installation 
BSS-teknik 
Hastighet på upp till 5,3 Gbps 
Trådlös anslutning i hela bostaden och på utomhusytor

Här kan du se en presentationsvideo för Linksys Velop. Videon är gjord av Linksys:


Köpguide: Tänk på detta när du väljer mesh-system

Är du på jakt efter ett mesh-system för hemmet men osäker på vad du egentligen bör tänka på inför köpet?

Här kan du få en översikt över hur du hittar det bästa mesh-systemet för just dina önskemål och behov. Guiden är baserad på tre artiklar från Macobserver.com, PCworld.com och Gearpatrol.com.

Pris 
prisEftersom att det finns mesh-system i många olika prisklasser kommer priset att variera mellan olika modeller.

Tänk dock på att ett mesh-system i regel är dyrare än en helt vanlig router.

Design 
Eftersom att det ska placeras ut flera enheter runtom i huset är det en fördel om modellen har en fin design. Detta är extra viktigt om du bryr dig mycket om inredning och vad för saker du har i hemmet.

Det kan nämligen vara svårt att gömma undan alla enheter där de inte syns. Om du döljer enheterna kan det dessutom ha en negativ effekt på täckningen och räckvidden hos systemet.

Täckning och räckvidd 
Även om du alltid kan placera ut fler satellitenheter i huset bör du som huvudregel välja ett mesh-system med så bra täckning och räckvidd som möjligt. Du sparar i slutändan pengar på detta eftersom att du därmed slipper köpa fler enheter. Du kommer dessutom undan besväret med att installera dessa extra punkter.

Hastighet 
HastighetNär du köper ett mesh-system till ditt hus är det en fördel att välja snabbast möjliga hastighet. På så vis får du ett system som kan täcka dina behov i många år framöver.

Med en hög hastighet kan du strömma material utan avbrott, spela onlinespel och göra mycket annat utan några problem. Flera personer kan dessutom använda nätverket utan att det påverkar hastigheten.

Funktioner 
Generellt sett är det väldigt enkelt att sätta upp och installera ett mesh-system. När det väl är uppsatt brukar systemet dessutom klara sig själv utan att användaren behöver göra något mer.

Det är dock en fördel om systemet du väljer har antivirus, föräldrakontroll och andra säkerhetsfunktioner.

De flesta mesh-system har även en tillhörande app där du kan övervaka systemet.


Hur fungerar ett mesh-nätverk?

Hur fungerar ett mesh-nätverk?

Efter att ha hört ordet “mesh-nätverk” är du säkert intresserad av vad detta egentligen är för något och hur ett sådant system fungerar. Baserat på artiklar och information från PCworld.com, Google.com och Tomsguide.com vill vi därför förklara hur ett mesh-nätverk fungerar.

Ett mesh-nätverk består av flera små satellitenheter eller routrar som placeras ut runt om i bostaden. Dessa enheter skapar ett wifi-nätverk och kommunicerar fritt med varandra.

Fördelen med den här typen av nätverk är att du får en bättre anslutning, täckning och räckvidd i hela huset eftersom att du har flera punkter att ansluta till istället för bara en. Detta är särskilt praktiskt om du bor i ett större hus där flera personer vill kunna använda internet samtidigt.

Med en vanlig router får du vanligtvis sämre täckning ju längre bort från routern du kommer. Genom att använda ett mesh-system kan du dock undvika detta och slippa döda zoner i bostaden.

Ett mesh-nätverk är gjort för att fungera trådlöst men kan även användas med kablar.

I den här korta videon från den amerikanska tidningen The Wall Street Journal kan du se hur ett mesh-nätverk fungerar:


Vad är bäst: ett mesh-system eller en klassisk router?

Vad är bäst: ett mesh-system eller en klassisk router?

Om du överväger att investera i ett mesh-system har du kanske även funderat på om en vanlig router skulle vara bättre. Det är ju inte alltid lätt att veta vad som passar bäst till just din bostad. Både PCworld.com och Cnet.com har dock skrivit artiklar där de tar en närmare titt på skillnaden mellan dessa två system för att komma fram till vilket som egentligen är bäst.

Experterna berättar att mesh-system generellt sett har en bättre stabilitet och täckning samt en snabbare hastighet än en klassisk router. Mesh-system är dessutom fördelaktiga i hushåll där flera personer vill använda internet samtidigt.

De förklarar även att ett mesh-system är enklare att sätta upp och installera eftersom att det vanligtvis sköter sig självt. Eftersom att säkerheten brukar vara väldigt hög kan dessutom både du och dina barn eller familjemedlemmar surfa säkert.

Experterna nämner dock även att ett mesh-system kostar ganska mycket mer än en klassisk router. Du bör därför fundera på om systemet är värt pengarna eller om du i själva verket klarar dig med en vanlig router i ditt hushåll.

En klassisk router är till exempel det bästa alternativet om du bor ensam eller om du har en mindre bostad. Den lösningen är dessutom bättre om du älskar att strömma material i hög kvalitet eller spelar mycket spel på internet. Den här typen av router är nämligen starkare än ett mesh-system på flera olika punkter.

Om du har en klassisk router och behöver bättre täckning går det även att köpa en wifi-förstärkare. Med hjälp av en sådan kan du få en förstärkt signal på flera ställen i hemmet.


FAQ – Vanliga frågor

🏆 Vilka mesh-nätverk är bäst i test?

Google Nest WiFi, Asus ZenWiFi AX, TP-Link Deco M9 Plus och Netgear Orbi RBK13.


🔎 Hur har mesh-nätverken testats?

Mesh-nätverken har bedömts baserat på deras specifikationer, användarvänlighet och verkliga hastighet. Experterna har även testat de tillhörande apparna samt tittat på de olika inställningarna, till exempel föräldrakontroller.

💻 Vad ska man tänka på när man köper en router?

Det finns två huvudsakliga typer av routrar: mesh-system och kabelanslutna routrar. Till att börja med bör du bekanta dig med de olika systemen för att komma fram till vilket som skulle passa bäst för dig. Därefter bör du kontrollera routerns hastighet, antal portar, säkerhet och användarvänlighet. Välj om möjligt en modell med Dual-Band 5 GHz. Detta ger dig nämligen snabbare internet än det klassiska 2,4 GHz.


Genomgång av testkällor

Cnet.com 🇺🇸
Den amerikanska tekniksajten Cnet.com behandlar en mängd olika teknikrelaterade ämnen. De förser sina läsare med allt från nyheter till guider, forum, videor och recensioner av olika produkter.

Cnet.com har till exempel testat och recenserat fem olika mesh-nätverk: Google Nest WiFi, Netgear Orbi RBK852, Asus ZenWiFi AX, Netgear Orbi RBK13 och Linksys Velop AX MX10. Alla dessa fick i slutändan fina betyg av experterna.

Om du vill läsa hela recensionen av Google Nest WiFi hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Netgear Orbi RBK852 hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Asus ZenWiFi AX hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Netgear Orbi RBK13 hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Linksys Velop AX MX10 hittar du den här.

Digitaltrends.com 🇺🇸
Digitaltrends.com är en amerikansk tekniksajt som guidar konsumenter genom den digitala världen. De gör detta genom att dela med sig av nyheter, guider, artiklar, videor och recensioner av elektroniska konsumentprodukter. Den här gången har de testat Google Nest WiFi och gett produkten ett betyg på 4 av 5 stjärnor. Du kan läsa hela recensionen här.

Expertreviews.co.uk 🇬🇧
Expertreviews.co.uk är en brittisk testsajt som huvudsakligen granskar elektroniska produkter som konsumenterna använder i hemmet. Här har de brittiska experterna testat och recenserat tre olika mesh-system: TP-Link Deco M9 Plus, Netgear Orbi RBK13 och Linksys Velop AX MX10.

Om du vill läsa hela recensionen av TP-Link Deco M9 Plus hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Netgear Orbi RBK13 hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Linksys Velop AX MX10 hittar du den här.

Forbes.com 🇺🇸
Forbes.com är ett amerikanskt magasin som fokuserar på ekonomi, investeringar, teknik, livsstil och mycket annat. Det testar och recenserar även konsumentprodukter för att göra det enklare för läsarna att få en överblick över marknadens bästa produkter. Forbes.com har bland annat recenserat Netgear Orbi RBK852 och Asus ZenWiFi AX. Experterna rekommenderar i slutändan båda dessa mesh-system.

Du kan läsa hela recensionen av Netgear Orbi RBK852 här.

Du kan läsa hela recensionen av Asus ZenWiFi AX här.

Good Housekeeping Institute 🇬🇧
Det brittiska magasinet Good Housekeeping Institute behandlar olika kategorier inom hem och trädgård. De förser sina läsare med användbara guider, tips och inspiration samtidigt som de även testar och recenserar en mängd olika konsumentprodukter. Den här gången har de brittiska experterna provat Netgear Orbi RBK13 och gett produkten ett betyg på 80 av 100 poäng. Du kan läsa hela recensionen här.

PCmag.com 🇬🇧
Den brittiska nättidningen PCmag.com skriver om allt som har med datorer att göra. Detta kan till exempel vara nyheter, guider och tester av olika produkter. PCmag.com har till exempel provat och recenserat flera olika mesh-nätverk, bland annat Google Nest WiFi, Netgear Orbi RBK852, Asus ZenWiFi AX, TP-Link Deco M9 Plus, Netgear Orbi RBK13 och Linksys Velop AX MX10.

Om du vill läsa hela recensionen av Google Nest WiFi hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Netgear Orbi RBK852 hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Asus ZenWiFi AX hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av TP-Link Deco M9 Plus hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Netgear Orbi RBK13 hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Linksys Velop AX MX10 hittar du den här.

PCworld.com 🇺🇸
PCworld.com är en amerikansk tekniksajt som behandlar allt som har med teknik och datorer att göra. På deras hemsida hittar man både nyheter, information, guider och recensioner av olika elektroniska produkter. Här har PCworld.com till exempel provat TP-Link Deco M9 Plus och gett modellen ett betyg på 4 av 5 stjärnor. Du kan läsa hela recensionen här.

Techradar.com 🇺🇸
Den amerikanska tekniksajten Techradar.com skriver om allt som har med teknik att göra. Detta inkluderar bland annat nyheter, trender, guider och recensioner av olika elektroniska produkter.

Den här gången har Techradar.com testat och recenserat fyra olika mesh-nätverk: Google Nest WiFi, Netgear Orbi RBK852, TP-Link Deco M9 Plus och Netgear Orbi RBK13. Alla dessa system fick i slutändan fina betyg av experterna.

Om du vill läsa hela recensionen av Google Nest WiFi hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Netgear Orbi RBK852 hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av TP-Link Deco M9 Plus hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Netgear Orbi RBK13 hittar du den här.

Theverge.com 🇺🇸
Theverge.com är en amerikansk tekniksajt som fokuserar på teknik och elektronik. De förser sina läsare med nyheter, guider och recensioner och behandlar ämnen inom allt från teknik och vetenskap till konst och kultur. Den här gången har de testat och recenserat Google Nest WiFi och gett modellen ett betyg på 8 av 10 stjärnor. Du kan läsa hela recensionen här.

Tomsguide.com 🇺🇸
Tomsguide.com är en amerikansk tekniksajt som guidar konsumenter till att välja rätt bland olika teknikrelaterade produkter. De testar och recenserar därför ett brett utbud av elektroniska konsumentprodukter. Experterna har till exempel testat mesh-nätverken Google Nest WiFi och TP-Link Deco M9 Plus. En av dessa produkter utsågs till testvinnare medan den andra fick ett betyg på 3,5 av 5 stjärnor.

Du kan läsa hela recensionen av Google Nest WiFi här.

Du kan läsa hela recensionen av TP-Link Deco M9 Plus här.

Trustedreviews.com 🇬🇧
Den brittiska testsajten Trustedreviews.com genomför många olika experttester och skriver recensioner av de senaste produkterna på marknaden. De vill helt enkelt göra det enklare för konsumenterna att hitta rätt produkter för deras hem och behov. Den här gången har de testat mesh-nätverken Netgear Orbi RBK852 och Asus ZenWiFi AX. Dessa produkter fick i slutändan betyg på 4 respektive 4,5 av 5 stjärnor.

Om du vill läsa hela recensionen av Netgear Orbi RBK852 hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Asus ZenWiFi AX hittar du den här.

Which.co.uk 🇬🇧
Which.co.uk är Englands största testmagasin. De vill hjälpa konsumenterna att välja rätt produkter för just deras behov och recenserar därför en mängd olika konsumentprodukter. Which.co.uk testar allt från blendrar och juicepressar till tvättmaskiner och mesh-system.

De har till exempel provat Netgear Orbi RBK13 och gett systemet ett betyg på 70 av 100 poäng. Du kan läsa hela recensionen här. För att få full tillgång till testet och resultaten behöver du dock en prenumeration hos Which.co.uk.


Andra relevanta tester och artiklar

Om du inte har hittat vad du var ute efter här kanske du vill läsa någon av våra andra tester. Här på Konsumentmagasinet har vi nämligen flera andra artiklar som också kan vara av intresse.

Om du har en tillfredsställande internethastighet men saknar täckning kan du lösa detta genom att skaffa en bra WiFi-förstärkare. Här hittar du en genomgång av marknadens bästa modeller.

Vissa personer har många viktiga jobbfiler på datorn. Om detta är fallet för dig, eller om du helt enkelt vill ta bättre hand om dina semesterbilder, kan det vara en bra idé att säkerhetskopiera filerna till en extern lagringsenhet. För att hitta den bästa externa hårddisken för ändamålet kan du läsa vår generella artikel extern hårddisk test. Där går vi igenom flera av experternas favoritmodeller.

Om hastigheten på hårddisken är viktig för dig kan vi även tipsa om vår breda artikel SSD hårddisk test. Där hittar du en genomgång av marknadens högst rankade modeller.

Vi hoppas att du hittar det du letar efter. 

 

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta