Mesh-WiFi - Bäst i test: Här är experternas bästa mesh-nätverk

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: januari 10, 2024.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Mesh-WiFi - Bäst i test: Här är experternas bästa mesh-nätverk

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

Google Nest WiFi har blivit utvald som bäst i test mesh wifi hos cnet.com.

Den här guiden är baserad på experttester av olika mesh-nätverk med målet att ge dig som konsument en överblick över de bästa modellerna på marknaden.

Vi går igenom olika expertbedömningar av varje produkt och tittar närmre på vilka för- och nackdelar hos olika produkter som nämns av experterna.

I den här artikeln har vi använt undersökningar från ett stort antal expertkällor. Vi har bland annat tittat på tester från Cnet.com, Techradar.com, Tomsguide.com, PCmag.com och Digitaltrends.com, men även många andra.

Om du vill läsa mer om de olika testerna och källorna hittar du länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i artikeln.

Senast ändrad:

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av mesh-WiFi i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

Tidigare ändringar:

5. april 2023

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 6 bästa mesh-wifi i test-guiden 2024:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda mesh-wifi

5 saker att tänka på innan du köper mesh wifi

 • Wi-Fi-standarder

  Flera faktorer bör beaktas när du väljer den bästa Wi-Fi-standarden för Mesh WiFi-routern, bland annat räckvidd, hastighet och enhetskompatibilitet. De vanligaste Wi-Fi-standarderna är 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n, 802.11ac (även kallad Wi-Fi 5) och 802.11ax (även kallad Wi-Fi 6). För grundläggande Internetanvändning och små hem kan 802.11g eller 802.11n vara tillräckliga, men för större hem och aktiviteter med hög bandbredd kan 802.11ac eller 802.11ax vara lämpligare. 802.11ac (Wi-Fi 5) är en nyare standard som erbjuder ännu högre hastigheter, upp till 1300 Mbps eller mer, och som fungerar på både 2,4 GHz- och 5 GHz-frekvensbanden.

  Den är idealisk för större hem med många enheter anslutna till nätverket och för aktiviteter med hög bandbredd, t.ex. streaming och spel. Den har också en förbättrad räckvidd och snabbare dataöverföringshastigheter än föregångaren 802.11n. 802.11ax (Wi-Fi 6) är den senaste Wi-Fi-standarden och erbjuder ännu högre hastigheter, upp till 10 Gbps, och fungerar på både frekvensbanden 2,4 GHz och 5 GHz. Den är lämplig för stora hushåll eller små företag med många enheter som är anslutna till nätverket, eftersom den möjliggör högre dataöverföring och effektivare användning av nätverksresurser. Den är också bakåtkompatibel med äldre Wi-Fi-standarder, vilket gör den till ett bra val för dem med äldre enheter.

 • Trådlös hastighet

  En routers Mbps-hastighet väljs utifrån olika faktorer, t.ex. utrymmets storlek, antalet enheter som behöver anslutas till nätverket och vilken typ av online-aktiviteter som kommer att utföras. För mindre utrymmen som lägenheter eller småhus är en routerhastighet på 100 Mbps vanligtvis tillräcklig för grundläggande internetanvändning som webbsurfning, e-post och streaming på en eller två enheter samtidigt.

  Men för dem som behöver högre internethastigheter för arbete eller fritidsaktiviteter som spel, streaming av högupplösta videor eller videokonferenser rekommenderas en router med högre hastigheter. Detta inkluderar yrkesverksamma som arbetar på distans, spelare, streamers och hushåll med många enheter anslutna till nätverket. I sådana fall kan routerhastigheter från 500 Mbps till 2000 Mbps eller mer vara lämpliga, även om det är viktigt att noga överväga sin budget och sina krav på internetanvändning när man väljer en plan.

 • Utbud

  En Mesh WiFi-routers räckvidd är det avstånd över vilket den kan sända sin signal. En router med större räckvidd kan täcka fler områden. Räckvidden för en Wi-Fi-signal påverkas av själva routern, byggnadens struktur och den trådlösa standard som används. Vanligtvis kan routrar som arbetar på 2,4 GHz-bandet nå upp till 45 meter inomhus och 90 fot utomhus. Äldre 802.11a-routrar på 5 GHz-banden når ungefär en tredjedel av dessa avstånd, medan moderna 802.11n- och 802.11ac-routrar kan nå längre med hjälp av både 2,4 GHz- och 5 GHz-banden. En 5 GHz-anslutning, som använder smalare våglängder, kan dock ha en kortare räckvidd på 3 till 5 meter på grund av potentiella hinder.

 • Pris

  Priset på en router kan variera mycket beroende på funktioner, räckvidd och hastighet. När du väljer en router är det viktigt att bestämma din budget och vilka funktioner du behöver. Prisvärda routrar som kostar mellan 500 och 1000 kronor är lämpliga för grundläggande internetanvändning i små hem eller lägenheter, men de kanske inte erbjuder avancerade funktioner eller höga hastigheter. För större hushåll med många enheter eller aktiviteter med hög bandbredd som spel och streaming kan en dyrare router med priser på upp till 8000 SEK vara nödvändig för att säkerställa högre hastigheter, bredare täckning och ytterligare funktioner som avancerad säkerhet, föräldrakontroll och flera användarkonton.

 • Användar- och expertutlåtanden

  För att du ska kunna fatta ett välgrundat beslut när du köper en router rekommenderar vi att du läser både användar- och expertrecensioner. Genom att tillhandahålla båda typerna av recensioner vill vi hjälpa dig att välja den bästa routern som passar dina behov.

  Användarrecensioner kan ge insikter om routerns prestanda, inklusive dess kompatibilitet med olika enheter och hur nöjda användarna är med dess internethastigheter. De kan också kommentera hur lätt det är att använda eventuella medföljande program eller applikationer.

  Expertrecensioner kan gå djupare in på mer komplexa aspekter av routern, till exempel latenstid och specifika konfigurationer som kan finnas tillgängliga på högre modeller, samt ge jämförelser med liknande routrar på marknaden. Genom att ta dig tid att läsa både användar- och expertrecensioner kan du fatta ett välgrundat beslut om vilken router som är bäst lämpad för dina behov.

arrow-more

Dagens bästa priser och erbjudanden på Google Nest WiFi:

 • Stark nog att hantera upp till 200 anslutna enheter
 • Enkel installation med Google Home-appen
 • Smarta högtalare ingår

Fördelar

 • Snabb och pålitlig
 • Stor täckning
 • Användarvänlig Google Home-app
 • Google Assistent 
 • Dual-Band 

Nackdelar

 • Kunde ha fler konfigurationsalternativ

Google Nest WiFi har testats och recenserats av sex olika expertkällor: Cnet.com, Techradar.com, Tomsguide.com, Theverge.com, Pcmag.com och Digitaltrends.com. Alla experter har granskat mesh-nätverket utifrån flera testpunkter, till exempel prestanda, hastighet och funktioner. De har sedan gett produkten ett totalbetyg.

Experterna menar i slutändan att Google Nest WiFi är en utmärkt router. Vissa av dem påpekar dock att den här modellen kan vara lite väl simpel för konsumenter som är mer teknikintresserade.

Recension: En detaljerad recension av Google Nest WiFi

Specifikationer

 • Lagring: 512 MB
 • Batterityp: CR2 3V Lithium battery
 • Batteristorlek: 6000 mAh
 • Vikt: 400 g
 • Wi-fi standard: Wi-Fi 5
 • Frekvensband: 2,4 / 5 GHz
 • Trådlös hastighet (max.): 2200 Mbps
 • Trådlös säkerhet: WPA3
 • Lan-portar: 2
 • Wan-portar: 1
 • Mått: 9.04 x 11 x 11 cm

Bra anslutning i hela hemmet
Google Nest WiFi är en flexibel produkt som gör det möjligt att sätta upp ett hemnätverk utifrån sina egna önskemål och behov. Det här systemet är nämligen tillräckligt starkt för att skapa en stabil anslutning i hela hemmet. Alla medlemmar i hushållet kan därför arbeta, surfa eller strömma video samtidigt.

Eftersom att Google Nest WiFi är ett mesh-system består produkten av en central router med direkt förbindelse till internet samt flera andra satellitenheter som placeras ut i resten av bostaden.

Internetanslutningen hos denna router är både konstant och stabil tack vare en trådlös hastighet på 1 901-2 300 Mbps. Modellen har dessutom Dual-Band med både 2,4 och 5 GHz som gör internet ännu snabbare.

Smart och säkert mesh-system
Google Nest WiFi är ett smart och säkert mesh-nätverk som använder WPA2 till anslutningen. Det finns även en föräldrakontroll som gör att barnen inte kan komma åt alla hemsidor på internet.

Eftersom att Google Nest WiFi kommer med Google Assistent kan man få svar på frågor och hjälp med allt från väderprognosen och vägplanering till musik eller något helt annat.

Med Google Home-appen kan man dessutom installera routern både snabbt och enkelt med några få knapptryckningar. Tack vare appen går det även att använda sin smartphone som fjärrkontroll.

Vad säger experter om Google Nest WiFi?

Bäst i test mesh WiFi enligt Cnet.com, Google Nest WiFi, har testats av de sex expertkällorna som bekräftar att detta är ett utmärkt mesh-system. Cnet.com berättar till exempel att systemet har en snabb och stabil anslutning.

Experterna från Techradar.com verkar också hålla med om detta. De förklarar dock även att de tycker riktigt bra om användarvänligheten och den enkla installationen. De nämner däremot att det inte är värt att uppgradera om man redan har investerat i föregångaren till den här produkten.

Tomsguide.com har också testat Google Nest WiFi och framhäver bland annat att det här är ett av de bästa mesh-systemen på marknaden. Experterna från Theverge.com beskriver dessutom den här produkten som “en smartare mesh-router”.

Under nackdelarna nämner de dock att hastigheten är något lägre när man ansluter till någon av de andra åtkomstpunkterna.

Sist men inte minst förklarar experterna från PCmag.com och Digitaltrends.com att Google Nest WiFi har en fin design och att man får en bra anslutning på alla ställen i bostaden. De påpekar dock att det är synd att det inte finns någon USB-port.

Mer om Google Nest WiFi

Specifikationer

 • Lagring: 512 MB
 • Batterityp: CR2 3V Lithium battery
 • Batteristorlek: 6000 mAh
 • Vikt: 400 g
 • Wi-fi standard: Wi-Fi 5
 • Frekvensband: 2,4 / 5 GHz
 • Trådlös hastighet (max.): 2200 Mbps
 • Trådlös säkerhet: WPA3
 • Lan-portar: 2
 • Wan-portar: 1
 • Mått: 9.04 x 11 x 11 cm

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Dagens bästa priser och erbjudanden på Netgear Orbi RBKE963:

 • WiFi 6E
 • Orbi Quad-band
 • Säkerhetsprogramvara som tillval

Konsumentmagasinets omdöme

Netgear Orbi RBKE963 är ett exceptionellt mesh WiFi system som ger blixtsnabba internethastigheter, imponerande täckning och kraftfulla funktioner. Dess WiFi6E-teknik, Quad-band-funktion och ‘Dedicated Backhaul express lane’ säkerställer maximal prestanda för upp till så mycket som 200 enheter. WiFi-systemet kommer dessutom med Orbi Armors säkerhetsabonnemang, vilket ger dig ett extra lager av skydd mot cyberattacker, samtidigt som det ger ökad föräldrakontroll för att hålla ditt hemnätverk säkert. Enhetens snygga design och lättanvända app gör den till ett bra val för teknikentusiaster och hushåll med flera enheter med hög bandbredd. Netgear Orbi RBK963 ligger dock i en högre prisklass vilket kan vara ett initialt hinder för vissa. För den som är villig att investera i den senaste tekniken är enheten dock ett förstklassigt och funktionsspäckat mesh WiFi-system som vi varmt kan rekommendera.

Fördelar

 • Smarta säkerhetsfunktioner
 • Snygg
 • Lätt att installera och använda
 • Snabba trådbundna anslutningar

Nackdelar

 • Högre prisklass

Netgear Orbi RBKE963:s mesh WiFi-system med 6E-funktion ger snabbare hastigheter, lägre latens och högre kapacitet för enheter med stöd för 6GHz-frekvens, vilket gör mesh-systemet lämpligt för teknikentusiaster och hushåll med många enheter som kräver hög bandbredd.

En detaljerad recension av Netgear Orbi RBKE963

Specifikationer

 • Wi-fi standard: WiFi 6E
 • Trådlös hastighet (max.): 11000 Mbps
 • Trådlös säkerhet: WPA-PSK
 • Lan-portar: 4
 • Vikt: 1,4 kg
 • Mått: 19,1 x 8,4
 • Wan-portar: 1

Mesh WiFi-routersysstem med ‘Dedicated Backhaul’
Orbi Quad-band-funktionen i mesh WiFi-systemet Netgear Orbi maximerar prestanda med sin patenterade Quad-band-teknik som inkluderar funktionen ‘Dedicated Backhaul express lane’ mellan router och satelliter, vilket säkerställer höga WiFi-hastigheterna för upp till 200 enheter. Denna funktion ger en maximal hastighet på 10,8 Gbps och en räckvidd på 280 m2, vilket gör enheten lämplig för stora hushåll med flera enheter som kräver hög bandbredd. Netgear Orbis höga och eleganta design är både stilfull och effektiv, då den patenterade antennen säkerställer WiFi-täckning över hela fastigheten. Med möjlighet att enkelt sätta upp upp till fyra separata nätverk för WiFi 6E och smarta hem-enheter (IoT) optimerar enheten total nätverkstrafik, vilket ger smidig streaming till skärmar utrustade med den senaste WiFi-tekniken.

Orbi Armor Security
Utöver Netgear Orbis imponerande prestanda, erbjuder mesh WiFi-systemet dig en valfri säkerhetsprogramvara för att ge ditt hemnätverk extra skydd. Med Orbi Armor säkerhetsprenumeration får du tillgång till avancerat skydd mot virus och cyberattacker, och får dessutom tillgång till föräldrakontroll. Säkerhetsprogrammet integreras med din Orbi-router och dess satellitenheter, och skyddar därigenom alla anslutna enheter.

Att Netgear Orbi RBKE963 är utrustad med den senaste teknik inom WiFi-anslutning möjliggör dessutom för funktionen ‘Smoothest streaming to all screens’, vilket ger ökad kapacitet att streama omedelbara, oavbrutna videoklipp till alla skärmar i ditt hus på samma gång. Detta uppnås genom en kombination av en så kallad “express lane” mellan router och satelliter, samt Netgear Orbis patenterade antenndesign som säkerställer överlägsen WiFi-täckning över hela din fastighet. Resultatet blir snabb och oavbruten streaming på flera skärmar utan fördröjningar eller buffrande.

Jämfört med den tidigare modellen Netgear Orbi RBK852 erbjuder Netgear Orbi RBKE963 WiFi6E-teknik, en ‘Dedicated Backhaul express lane’, samt valfri säkerhetsprogramvara, någonting som den tidigare modellen RBK852 saknar.

Tips: Använd Orbi-appen för att enkelt hantera och övervaka ditt hemnätverk och skapa separata nätverk för WiFi 6E och hemenheter med Smart-teknologi.

Vad säger användare och experter om Netgear Orbi RBKE963?

Användarrecensioner visar starkt beröm för Netgear Orbi Mesh Systemet, där användare höjer dess prestanda, enkla installationsprocess och breda täckningsyta. Många användare rapporterar att de upplever solida anslutningar och snabba WiFi-hastigheter i hela sina hem, även i stora fastigheter med tjocka väggar som annars kan tänkas störa signalerna. Dessutom får systemet beröm för sin förmåga att hantera ett stort antal enheter och att det är kompatibelt med alla internetleverantörer.

Netgear Orbi RBKE963 Wi-Fi 6E mesh-system lovordas av flera experter för sin goda prestanda, stabilitet och enhetskapacitet. Flera recensenter framhåller enheten som ett av marknadens bästa mesh-routersystem, och experter på både PCMag.com och TrustedReviews.com prisar systemets blixtsnabba genomströmningshastigheter och effektiva föräldrakontroll. Recensenter från både TechRadar.com och PCWorld.com pekar dessutom med eftertryck på hur enkelt systemet är att installera och att hantera.
Den sammantagna åsikten är att Netgear Orbi RBKE963 Wi-Fi 6E mesh-routersystem presterar högt och är en premiumprodukt som håller det den lovar och mer därtill.

Mer om Netgear Orbi RBKE963

Specifikationer

 • Wi-fi standard: WiFi 6E
 • Trådlös hastighet (max.): 11000 Mbps
 • Trådlös säkerhet: WPA-PSK
 • Lan-portar: 4
 • Vikt: 1,4 kg
 • Mått: 19,1 x 8,4
 • Wan-portar: 1

Dagens bästa priser och erbjudanden på Netgear Orbi RBK852:

 • Strömma, spela och videosamtal samtidigt på över 100 enheter
 • Utmärkt täckning med endast 2 enheter
 • Avancerad cybersäkerhet

Fördelar

 • Fullständig översikt i Orbi-appen 
 • Solid täckning i hela hemmet 
 • Snabb hastighet 
 • 6 Gbps tri-band WiFi-AX-sändning

Nackdelar

 • Högre prisklass

Netgear Orbi RBK852 har recenserats av fem olika källor och imponerade på experterna i samtliga undersökningar. Detta beror bland annat på modellens snabba prestanda och smarta funktioner. Experterna är däremot inte lika förtjusta i det ganska höga priset hos Netgear Orbi RBK852.v

Recension: En detaljerad recension av Netgear Orbi RBK852

Specifikationer

 • Lagring: 512 MB
 • Batterityp: Lithium battery
 • Vikt: 1300 g
 • Wi-fi standard: Wi-Fi 6 (802.11ax)
 • Frekvensband: 2.4 / 5 GHz
 • Trådlös hastighet (max.): 2400 Mbps
 • Trådlös säkerhet: WPA, WPA2
 • Lan-portar: 4
 • Wan-portar: 1
 • Mått: 24,5 x 19,05 x 7,11 cm

Kompakt mesh-system
Med Netgear Orbi RBK852 får man ett mesh-system med en router och en satellitenhet som tillsammans skapar en optimal täckning i hela huset.

Tack vare en 6 Gbps tri-band WiFi-AX-sändning och 20 sändningsströmmar kan routern ansluta upp till 100 enheter på en gång. Det går dessutom att strömma 4K/8K UHD-kvalitet, spela spel och surfa på internet samtidigt.

På grund av den ökade kapaciteten kan man uppnå snabbare hastigheter och strömma material utan avbrott även när flera personer använder internet. Man behöver dessutom inte oroa sig för att vissa ställen i huset ska ha bättre täckning än andra.

Tydlig översikt över mesh-systemet
Netgear Orbi RBK852 har en tillhörande app som kan laddas ner gratis till en smartphone eller surfplatta.

I Orbi-appen får du en fullständig översikt över hela mesh-systemet inklusive anslutna satellitenheter och säkerheten. Du kan därför alltid hålla dig uppdaterad.

Sist men inte minst förbättrar Netgear Orbi RBK852 effektiviteten hos själva nätverket. Tack vare detta kan du spara batteri på alla dina Wifi 6-enheter. Netgear Orbi RBK852 har dessutom Dual-Band och fungerar med både Amazon Alexa och Google Assistent.

Vad säger användare och experter om Netgear Orbi RBK852?

Enligt de fem expertkällorna som har provat Netgear Orbi RBK852 är det här en fantastisk mesh-router som fungerar som den ska. Cnet.com skriver till exempel att det här är den snabbaste mesh-router de någonsin har testat, något som experterna från Forbes.com också framhäver i sin recension. De förklarar slutligen att de som har råd med routern kommer att bli fullkomligt hänryckta av den.

Netgear Orbi RBK852 har även testats av Trustedreviews.com och Techradar.com. Experterna därifrån betonar att det inte finns något negativt att säga om modellens hastighet eller räckvidd. De saknar dock flera säkerhetsfunktioner och påpekar även att systemet inte har någon föräldrakontroll. PCmag.com framhäver samtidigt att Netgear Orbi RBK852 är enkel att installera, vilket alltid är en fördel.

Mer om Netgear Orbi RBK852

Specifikationer

 • Lagring: 512 MB
 • Batterityp: Lithium battery
 • Vikt: 1300 g
 • Wi-fi standard: Wi-Fi 6 (802.11ax)
 • Frekvensband: 2.4 / 5 GHz
 • Trådlös hastighet (max.): 2400 Mbps
 • Trådlös säkerhet: WPA, WPA2
 • Lan-portar: 4
 • Wan-portar: 1
 • Mått: 24,5 x 19,05 x 7,11 cm

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Dagens bästa priser och erbjudanden på TP-Link Deco XE75:

 • 6E WiFi för hela hemmet
 • 6 GHz-bandbredd
 • Nätverk med Smart-teknologi

Konsumentmagasinets omdöme

TP-Link Deco XE75 är ett högpresterande Wi-Fi 6 mesh-system som ger pålitlig och snabb Wi-Fi-anslutning för stora hem och kontor. Dess goda täckningsyta på upp till 510 m2 och hastigheter på upp till 1 800 Mbps gör det till ett utmärkt val för användare som kräver högsta prestanda och som har behov för att ansluta flera enheter samtidigt. Den tillhörande Deco-appen gör det enkelt att installera och hantera systemet och erbjuder avancerade funktioner som föräldrakontroll, QoS och gästnätverksinställningar.

Deco XE175 är dessutom utrustad med inbyggda säkerhetsfunktioner, inklusive antivirusprogram, en inbyggd brandvägg och VPN-stöd, allt för att skydda ditt nätverk mot cyberattacker. Deco XE75 är däremot inte kompatibelt med multi-gig nätverk, en funktion som dock ändå inte är allmänt tillgänglig och som potentiellt kan uppgraderas i framtiden. Sammantaget erbjuder TP-Link Deco XE75 en enastående användarupplevelse med sina avancerade funktioner och högpresterande kapacitet.

Fördelar

 • Bra täckning
 • Enkel hantering
 • Snabb Wi-Fi hastighet
 • Inbyggda säkerhetsfunktioner

Nackdelar

 • Ingen multi-gig internetkompatibilitet

TP-Link Deco XE75 är utrustad med ett helt nytt 6 GHz-bandbredd, vilket är den senaste frekvensen för WiFi och som även ger de snabbaste möjliga hastigheterna, lägsta latensen någonsin och oöverträffad kapacitet. Denna bandbredd är lämplig för dig som kräver högsta prestanda och som har behov av att ansluta flera enheter samtidigt.

En detaljerad recension av TP-Link Deco XE75

Specifikationer

 • Wi-fi standard: WiFi 6E
 • Trådlös hastighet (max.): 2402 Mbps
 • Trådlös säkerhet: WPA, WPA2-PSK, WPA3
 • Lan-portar: 3
 • Vikt: 650 g
 • Mått: 10,5 x 10,5 x 17 cm

Heltäckande WiFi-anslutning
Whole Home WiFi 6E i TP-Link Deco XE75 AXE5400 Tri-Band Mesh Wi-Fi 6E System säkerställer uppkoppling för hela ditt hem eller kontor. Med en täckningsyta på upp till 510 m2 kan du vara trygg med att få en stabil anslutning varhelst du än befinner dig. Mesh-nätverkets totala uppkopplingshastighet på upp till 5 400 Mbps och möjlighet att ansluta upp till 200 enheter säkerställer oavbruten wifi-prestanda, även i miljöer med hög användningsdensitet.

Det här mesh WiFi 5-systemet är ett bra val för dig som söker ett prisvärt och budgetvänligt WiFi mesh-system, som erbjuder tillförlitlig täckning och höghastighetsanslutning i hela hemmet. Med sina avancerade funktioner, som heltäckande roaming och robusta säkerhetsalternativ, konkurrerar enheten effektivt med dyrare modeller utan att kosta skjortan.

Nätverk med Smart-teknologi
WiFi-nätverket kommer utrustat med funktionen ‘Smart Networking’, vilket med hjälp av anpassade algoritmer säkerställer starkast möjliga uppkoppling. Detta innebär att du som användare får snabbare hastigheter och bredare täckning. Mesh-nätverket är kompatibelt med alla tidigare wifi-generationer och fungerar med alla internetleverantörer (ISP) och modem. Med hjälp av appen Deco App guidas du dessutom genom installationsprocessen steg för steg, vilket gör det enkelt att starta upp mesh WiFi-systemet. Dessutom tillhandahåller TP-Link funktionen HomeShield för nätverks- och IoT-skydd, vilket ger både trygghet och säkerhet.

Jämfört med TP-Link Deco X60 erbjuder TP-Link Deco XE75 den nya 6 GHz-bandbredden som eliminerar störningar från äldre enheter och ger snabbare hastigheter och lägre latens, vilket även gör den bra för dig som söker högsta prestanda och som behöver ansluta flera enheter samtidigt.

Tips: Använd Deco-appen för att konfigurera och hantera mesh WiFi-systemet och kika på dess mer avancerade funktioner som föräldrakontroll, QoS och gästnätverk.

Vad säger användare och experter om TP-Link Deco XE75?

Tidigare användare verkar vara överhängande imponerade av TP-Link Deco XE75 mesh WiFi-system med dess överkomliga pris och enkla installationsprocess. Många användare berömmer dess prestanda och noterar konsekvent hög internethastighet i hela sina hem. Även Deco-appen får beröm för sin bekvämlighet, så att användare enkelt kan byta namn på enheter och ställa in DNS-servrar och andra användbara inställningar.

TP-Link Deco XE75 AXE5400 Tri-Band Mesh Wi-Fi 6E System får generellt positiva recensioner från olika expertwebbplatser. Wired.com och TomsGuide.com berömmer systemet för dess överkomliga pris, snabba prestanda och enkla installationsprocess. Forbes.com berömmer systemets prisvärdhet och dess Wi-Fi 6E-stöd men belyser dess brist på USB-portar och 1Gbps LAN-portar. CNET.com noterar att medan systemet levererar snabba nedladdningshastigheter, har det något sämre genomsnittliga uppladdningshastigheter. PCMag.com lyfter systemets multi-gig-anslutning och föräldrakontroll, medan ExpertReviews.co.uk berömmer dess breda täckning och konkurrenskraftiga pris.

Mer om TP-Link Deco XE75

Specifikationer

 • Wi-fi standard: WiFi 6E
 • Trådlös hastighet (max.): 2402 Mbps
 • Trådlös säkerhet: WPA, WPA2-PSK, WPA3
 • Lan-portar: 3
 • Vikt: 650 g
 • Mått: 10,5 x 10,5 x 17 cm

Asus ZenWiFi AX - bästa mesh-WiFi med snabb prestanda

Bästa mesh-WiFi med snabb prestanda

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Asus ZenWiFi AX:

 • Tri-band mesh WiFi-system med unik antennplacering
 • Nästa generations Wi-Fi 6-teknik
 • Enkel hantering och inställning med ASUS Router App

Fördelar

 • Flera säkerhetsfunktioner 
 • Kompatibel med Amazon Alexa 
 • AiMesh-teknik 
 • Täckning i hela huset 
 • Flexibel konfiguration

Nackdelar

 • Avancerade inställningar kräver webbkonsol

Asus ZenWiFi AX har testats och recenserats av fyra olika expertkällor: PCmag.com, Cnet.com, Forbes.com och Trustedreviews.com. Experterna tycker bra om det här mesh-systemet och ger produkten mycket beröm i sina respektive recensioner.

De skriver bland annat att de tycker bra om den utmärkta prestandan och den enkla installationen. Experterna är däremot inte lika förtjusta i det relativt höga priset.

Recension: En detaljerad recension av Asus ZenWiFi AX

Specifikationer

 • Lan-portar: 3
 • Frekvensband: 2,4 / 5 GHz
 • Trådlös säkerhet: WPA-Enterprise, WPA-PSK, WPA2-Enterprise, WPA2-PSK
 • Mått: 16 x 7,5 x 16,15 cm cm
 • Wi-fi standard: WiFi 6
 • Wan-portar: 1
 • Trådlös hastighet (max.): 6600 Mbps Mbps
 • Vikt: 700 g

Täckning i hela huset
Asus ZenWiFi AX är ett mesh-system som består av en Asus AX6600 WiFi 6-router med en unik teknik. Detta system skapar därför en säker och pålitlig internetanslutning i hela huset.

Med en bandbredd på upp till 6 600 Mbps är det här en extremt snabb router som gör det möjligt att strömma, spela och göra mycket annat utan några avbrott. Asus ZenWiFi AX har dessutom en AiMesh-teknik som gör att det går både snabbt och enkelt för alla att konfigurera mesh-nätverket till hemmet.

Tekniken ger samtidigt alla användare full kontroll över de avancerade nätverksfunktionerna. Man kan dessutom lägga till en annan kompatibel router till sitt AiMesh-nätverk om man vill få mer täckning. Modellen är även kompatibel med Amazon Alexa.

Säker modell med flexibel konfiguration av backhaul-anslutning
Asus ZenWiFi AX är en säker router med flera säkerhetsfunktioner. Modellen är nämligen försedd med både AiProtection Pro och IPS.

AiProtection Pro är en avancerad föräldrakontroll som gör det möjligt att hålla koll på allt som händer på nätverket. IPS blockerar samtidigt alla vanliga internetbaserade angrepp. AiProtection använder dessutom Trend Micros officiella databas för att hitta och blockera skadliga webbplatser.

Sist men inte minst har Asus ZenWiFi AX en flexibel konfiguration av backhaul-anslutningen. Det går därför att ställa in det andra 5 GHz-bandet som dedikerat eller icke-dedikerat backhaul-band. Man kan därmed antingen maximera hastigheten eller frigöra det snabbaste 5 GHz-bandet till önskade enheter.

Vad säger användare och experter om

Enligt de fyra expertkällorna som har provat Asus ZenWiFi AX är det här en bra mesh-router. PCmag.com skriver till exempel att routern har en utmärkt prestanda och att den samtidigt är väldigt enkel att installera. De menar dock är priset är på den högre delen av skalan, vilket man bör ta hänsyn till.

Tekniksajten Cnet.com håller med om dessa uttalanden och framhäver även att Asus ZenWiFi AX är väldigt stabil. De berättar dessutom att det är en stor fördel att produkten har fullt stöd för Wifi 6.

Forbes.com skriver samtidigt att de lyckades uppnå en bättre täckning med det här systemet än med betydligt dyrare mesh-system.

Experterna från Trustedreviews.com betonar framförallt att Asus ZenWiFi AX är ett kraftfullt Wifi 6 mesh-system eftersom att det har en snabb prestanda och en oerhört flexibel konfiguration.

På grund av produktens utmärkta funktioner menar experterna slutligen att det här mesh-systemet skulle fungera bra för vem som helst. De nämner dock att appen är lite rörig.

Mer om Asus ZenWiFi AX

Specifikationer

 • Lan-portar: 3
 • Frekvensband: 2,4 / 5 GHz
 • Trådlös säkerhet: WPA-Enterprise, WPA-PSK, WPA2-Enterprise, WPA2-PSK
 • Mått: 16 x 7,5 x 16,15 cm cm
 • Wi-fi standard: WiFi 6
 • Wan-portar: 1
 • Trådlös hastighet (max.): 6600 Mbps Mbps
 • Vikt: 700 g

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Dagens bästa priser och erbjudanden på TP-Link Deco M9 Plus:

 • WiFi + PLC Hybrid Mesh
 • Kraftfull fyrkärnig Qualcomm CPU
 • Tri-Band-hastigheter upp till 2000 Mbps

Fördelar

 • Laggfri wifi-anslutning för över 100 enheter 
 • Antivirus och föräldrakontroll 
 • Snabb och stabil anslutning 
 • Kan hantera hög trafik på nätverket 
 • Deco Mesh-teknik

Nackdelar

 • Kan inte separera radioband

TP-Link Deco M9 Plus har testats och recenserats av fem olika expertkällor: PCmag.com, Expertreviews.co.uk, Techradar.com, PCworld.com och Tomsguide.com. Alla expertkällor tycker bra om det här mesh-systemet och ger det i slutändan fina betyg.

I recensionerna skriver de bland annat att TP-Link Deco M9 Plus har en utmärkt täckning och att systemet är enkelt att både sätta upp och konfigurera. Ett par av experterna påpekar dock även att routern är ganska dyr jämfört med andra modeller med samma funktioner.

Recension: En detaljerad recension av TP-Link Deco M9 Plus

Specifikationer

 • Wi-fi standard: Wi-Fi 5 (802.11ac)
 • Frekvensband: 2.4 / 5 GHz
 • Trådlös hastighet (max.): 2134 Mbps
 • Trådlös säkerhet: WPA, WPA-PSK, WPA2, WPA2-Enterprise, WPA2-PSK
 • Lan-portar: 2
 • Wan-portar: 1
 • Mått: 14,4 x 4,6 cm
 • Vikt: 867 g

Innovativ Deco Mesh-teknik
TP-Link Deco M9 Plus har en innovativ Deco Mesh-teknik som gör systemet enkelt att sätta upp.

Alla routrar samlas nämligen i ett hemnätverk eftersom att modellen fungerar som en home-hub som förenar alla produkter i en app. Paketet innehåller tre Deco-enheter, vilket är tillräckligt för så gott som alla hem. Med den här modellen kan man därför få en stabil uppkoppling oavsett var i huset man befinner sig.

Om man skulle behöva mer täckning går det dessutom att lägga till fler enheter. TP-Link Deco M9 Plus har dessutom tre separata Wifi-band som ger en snabb och stabil anslutning på upp till 2 134 Mbps, vilket är lämpligt för gigabit fiber.

Routern använder 5G_1 som trådlös backhaul samt 5G_2 och 2,4G som backhaul. Man får därför en optimal hastighet även om många personer är anslutna samtidigt.

Säker mesh-router och enkel installation
TP-Link Deco M9 Plus är en säker mesh-router med ett inbyggt virusskydd.

Detta skapar en optimal säkerhet för alla anslutna enheter och fungerar på samtliga aktuella home-enheter. Det finns även en föräldrakontroll som gör att man kan hålla koll på vad som sker på nätverket.

Sist men inte minst är det enkelt att installera systemet med hjälp av Deco-appen. Appen guidar användaren genom alla steg och gör på så vis att man snabbt kan komma igång med systemet. TP-Link Deco M9 Plus kan dessutom hantera en väldigt hög trafik på nätverket och ge en laggfri anslutning till över 100 enheter.

Vad säger användare och experter om TP-Link Deco M9 Plus?

Enligt de fem expertkällorna som har provat TP-Link Deco M9 Plus har det här mesh-systemet allt man kan tänkas behöva.

Experterna från PCmag.com skriver till exempel att routern uppfyller alla önskemål man kan ha. Techradar.com förklarar samtidigt att TP-Link Deco M9 Plus har en bättre prestanda än föregångaren men att den även kostar mer.

PCworld.com nämner också många av dessa saker. De framhäver till exempel att TP-Link Deco M9 Plus ger användaren ett snabbt mesh-nätverk med antivirus och en smart design i en och samma produkt. Experterna från Tomsguide.com menar dock att routern kan bete sig oberäkneligt ibland.

Mer om TP-Link Deco M9 Plus

Specifikationer

 • Wi-fi standard: Wi-Fi 5 (802.11ac)
 • Frekvensband: 2.4 / 5 GHz
 • Trådlös hastighet (max.): 2134 Mbps
 • Trådlös säkerhet: WPA, WPA-PSK, WPA2, WPA2-Enterprise, WPA2-PSK
 • Lan-portar: 2
 • Wan-portar: 1
 • Mått: 14,4 x 4,6 cm
 • Vikt: 867 g

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Tester och recensioner av mesh-wifi som används i artikeln

Expert- och testkällor

Cnet.com

Den amerikanska tekniksajten Cnet.com behandlar en mängd olika teknikrelaterade ämnen. De förser sina läsare med allt från nyheter till guider, forum, videor och recensioner av olika produkter.

Cnet.com har till exempel testat och recenserat fem olika mesh-nätverk: Google Nest WiFi, Netgear Orbi RBK852, Asus ZenWiFi AX, Netgear Orbi RBK13 och Linksys Velop AX MX10. Alla dessa fick i slutändan fina betyg av experterna.

Om du vill läsa hela recensionen av Google Nest WiFi hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Netgear Orbi RBK852 hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Asus ZenWiFi AX hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Netgear Orbi RBK13 hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Linksys Velop AX MX10 hittar du den här.

Du kan läsa en recension om TP-Link Deco XE75 här.
Recensionen uppdaterades senast den 12/05/2022

Digitaltrends.com

Digitaltrends.com är en amerikansk tekniksajt som guidar konsumenter genom den digitala världen. De gör detta genom att dela med sig av nyheter, guider, artiklar, videor och recensioner av elektroniska konsumentprodukter. Den här gången har de testat Google Nest WiFi och gett produkten ett betyg på 4 av 5 stjärnor. Du kan läsa hela recensionen här.

Expertreviews.co.uk

ExpertReviews.co.uk är en teknikfokuserad webbplats som tillhandahåller recensioner och analyser av den senaste konsumentelektroniken, prylar och programvar. De testade Wi-Fi mesh-system genom att utvärdera faktorer som enkel installation, täckningsområde, anslutningsstabilitet och övergripande prestanda med hjälp av olika benchmarkingverktyg och verkliga användningsscenarier. Deras mål var att ge läsarna informerade och opartiska rekommendationer om marknadens bästa mesh WiFi-system.

Du kan se deras test här.
Testet uppdaterades senast den 03/04/2023

Om du vill läsa hela recensionen av TP-Link Deco M9 Plus hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Netgear Orbi RBK13 hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Linksys Velop AX MX10 hittar du den här.

Du kan läsa en recension om Netgear Orbi RBKE963 här.
Recensionen uppdaterades senast den 08/02/2023

Du kan läsa en recension av TP-Link Deco XE75 här.
Recensionen uppdaterades senast den 15/12/2022

Forbes.com

Forbes.com är ett amerikanskt magasin som fokuserar på ekonomi, investeringar, teknik, livsstil och mycket annat. Det testar och recenserar även konsumentprodukter för att göra det enklare för läsarna att få en överblick över marknadens bästa produkter. Forbes.com har bland annat recenserat Netgear Orbi RBK852 och Asus ZenWiFi AX. Experterna rekommenderar i slutändan båda dessa mesh-system.

Du kan läsa hela recensionen av Netgear Orbi RBK852 här.

Du kan läsa hela recensionen av Asus ZenWiFi AX här.

Du kan se deras test och en recension av TP-Link Deco XE75 här.
Testet uppdaterades senast den 23/11/2022

PCmag.com

PCMag.com är en teknikwebbplats som ger recensioner och nyheter om datorer, smartphones och andra prylar. De testade wifi-mesh-systemen genom att installera flera noder på en och samma yta samt genom att mäta signalstyrkan och hastigheten i nätverket på olika platser i hemmet eller på kontoret. Testprocessen omfattade flera omgångar av datainsamling och analys för att fastställa de bästa wifi-mesh-systemen för olika typer av användning.

Du kan se deras test här. Testet uppdaterades senast den 12/04/2023

Om du vill läsa hela recensionen av Google Nest WiFi hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Netgear Orbi RBK852 hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Asus ZenWiFi AX hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av TP-Link Deco M9 Plus hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Netgear Orbi RBK13 hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Linksys Velop AX MX10 hittar du den här.

Du kan läsa en recension av Netgear Orbi RBKE963 här.
Recensionen uppdaterades senast den 31/01/2023

Du kan läsa en recension av TP-Link Deco XE75 här.
Recensionen uppdaterades senast den 29/09/2022

PCworld.com

PCworld.com är en amerikansk tekniksajt som behandlar allt som har med teknik och datorer att göra. På deras hemsida hittar man både nyheter, information, guider och recensioner av olika elektroniska produkter. Här har PCworld.com till exempel provat TP-Link Deco M9 Plus och gett modellen ett betyg på 4 av 5 stjärnor. Du kan läsa hela recensionen här.

Du kan läsa en recension av Netgear Orbi RBKE963 här.
Recensionen uppdaterades senast den 18/05/2023

Techradar.com

TechRadar.com är en teknikfokuserad webbplats som tillhandahåller recensioner och analyser av den senaste konsumentelektroniken, prylarna och programvaran. De testade Wi-Fi mesh-system genom att utvärdera faktorer som enkel installation, täckningsområde, anslutningsstabilitet och övergripande prestanda, med hjälp av olika benchmarkingverktyg och verkliga användningsscenarier. Deras mål var att ge läsarna informerade och opartiska rekommendationer om de bästa Wi-Fi mesh-systemen som finns på marknaden.

Du kan se deras test här.
Testet uppdaterades senast den 07/02/2023

Om du vill läsa hela recensionen av Google Nest WiFi hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Netgear Orbi RBK852 hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av TP-Link Deco M9 Plus hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Netgear Orbi RBK13 hittar du den här.

Du kan läsa en recension om Netgear Orbi RBKE963 här.
Recensionen uppdaterades senast den 01/02/2022

Theverge.com

Theverge.com är en amerikansk tekniksajt som fokuserar på teknik och elektronik. De förser sina läsare med nyheter, guider och recensioner och behandlar ämnen inom allt från teknik och vetenskap till konst och kultur. Den här gången har de testat och recenserat Google Nest WiFi och gett modellen ett betyg på 8 av 10 stjärnor. Du kan läsa hela recensionen här.

Tomsguide.com

Tomsguide.com är en amerikansk tekniksajt som guidar konsumenter till att välja rätt bland olika teknikrelaterade produkter. De testar och recenserar därför ett brett utbud av elektroniska konsumentprodukter.

Du kan se deras test här.
Testet uppdaterades senast den 04/04/2023

Experterna har till exempel testat mesh-nätverken Google Nest WiFi och TP-Link Deco M9 Plus. En av dessa produkter utsågs till testvinnare medan den andra fick ett betyg på 3,5 av 5 stjärnor.

Du kan läsa hela recensionen av Google Nest WiFi här.

Du kan läsa hela recensionen av TP-Link Deco M9 Plus här.

Du kan läsa en recension av Netgear Orbi RBKE963 här.
Recensionen uppdaterades senast den 18/01/2022

Du kan läsa en recension av TP-Link Deco XE75 här.
Recensionen uppdaterades senast den 29/08/2023

Trustedreviews.com

Den brittiska testsajten Trustedreviews.com genomför många olika experttester och skriver recensioner av de senaste produkterna på marknaden. De vill helt enkelt göra det enklare för konsumenterna att hitta rätt produkter för deras hem och behov. Den här gången har de testat mesh-nätverken Netgear Orbi RBK852 och Asus ZenWiFi AX. Dessa produkter fick i slutändan betyg på 4 respektive 4,5 av 5 stjärnor.

Om du vill läsa hela recensionen av Netgear Orbi RBK852 hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Asus ZenWiFi AX hittar du den här.

Du kan läsa en recension om Netgear Orbi RBKE963 här.
Recensionen uppdaterades senast den 08/02/2022

Which.co.uk

Which.co.uk är Englands största testmagasin. De vill hjälpa konsumenterna att välja rätt produkter för just deras behov och recenserar därför en mängd olika konsumentprodukter. Which.co.uk testar allt från blendrar och juicepressar till tvättmaskiner och mesh-system.

De har till exempel provat Netgear Orbi RBK13 och gett systemet ett betyg på 70 av 100 poäng. Du kan läsa hela recensionen här. För att få full tillgång till testet och resultaten behöver du dock en prenumeration hos Which.co.uk.

T3.com

T3.com är en brittisk teknikwebbplats som täcker de senaste nyheterna och recensionerna i världen av prylar, spel och programvara. De testade ett mesh WiFi-nätverk genom att sätta upp flera accesspunkter i ett stort hem och utföra hastighetstester och räckviddsmätningar för att bedöma systemets effektivitet. Granskningen visade att mesh WiFi-systemet gav tillförlitlig täckning och snabba hastigheter i hela huset, vilket gör det till en värdefull investering för dem som behöver ett robust hemnätverk.

Du kan läsa en recension av Netgear Orbi RBKE963 här.
Recensionen uppdaterades senast den 14/03/2022

Wired.com

Wired.com är en populär webbplats för tekniknyheter och recensioner som täcker ämnen som sträcker sig från vetenskap och innovation till prylar och kultur. Vid test av ett mesh WiFi-system har Wired använt en kombination av objektiva och subjektiva metoder, som att mäta signalstyrka, hastighet och täckningsområde, samt utvärdera användarupplevelsen och hur enkelt det är att installera. De har också jämfört mesh-systemets prestanda med traditionella konfigurationer med en enda router för att fastställa dess fördelar och nackdelar.

Du kan se deras test och en recension av TP-Link Deco XE75 här.
Testet uppdaterades senast den 31/01/2023

Kundrecensioner

Google Shopping

Google Shopping är en tjänst som erbjuds av Google som gör det möjligt för användare att söka efter produkter och att jämföra priser från olika återförsäljare över hela internet. Den presenterar en lista över produkter som matchar användarens sökfråga, tillsammans med priser, foton och beskrivningar, vilket gör det lättare för användarna att fatta välgrundade köpbeslut. Återförsäljare kan också använda Google Shopping för att lista sina produkter och nå en bredare publik av potentiella kunder.

Du kan läsa en användarrecension om Netgear Orbi RBKE963 här.
Du kan läsa en användarrecension om TP-Link Deco XE75 här.

Amazon

Amazon är ett amerikanskt multinationellt teknikföretag som specialiserat sig på e-handel, digital streaming, cloud computing och artificiell intelligens. Amazon grundades 1994 av Jeff Bezos och har blivit en av världens största online-återförsäljare som erbjuder ett brett utbud av produkter och tjänster till konsumenter och företag över hela världen. Förutom sin detaljhandelsverksamhet tillhandahåller Amazon också olika enheter som e-läsare, surfplattor och smarta högtalare under sitt eget varumärke.

Du kan läsa en användarrecension om Netgear Orbi RBKE963 här.
Du kan läsa en användarrecension av TP-Link Deco XE75 här.

FAQ

Vilka mesh-nätverk är bäst i test?
Google Nest WiFi, Asus ZenWiFi AX, TP-Link Deco M9 Plus och Netgear Orbi RBK13.

Hur har mesh-nätverken testats?
Mesh-nätverken har bedömts baserat på deras specifikationer, användarvänlighet och verkliga hastighet. Experterna har även testat de tillhörande apparna samt tittat på de olika inställningarna, till exempel föräldrakontroller.
Vad ska man tänka på när man köper en router?
Det finns två huvudsakliga typer av routrar: mesh-system och kabelanslutna routrar. Till att börja med bör du bekanta dig med de olika systemen för att komma fram till vilket som skulle passa bäst för dig. Därefter bör du kontrollera routerns hastighet, antal portar, säkerhet och användarvänlighet. Välj om möjligt en modell med Dual-Band 5 GHz. Detta ger dig nämligen snabbare internet än det klassiska 2,4 GHz.

Köpguide: Tänk på detta när du väljer mesh-system

Är du på jakt efter ett mesh-system för hemmet men osäker på vad du egentligen bör tänka på inför köpet? Här kan du få en översikt över hur du hittar det bästa mesh-systemet för just dina önskemål och behov. Guiden är baserad på tre artiklar från Macobserver.com, PCworld.com och Gearpatrol.com.

Pris

Eftersom att det finns mesh-system i många olika prisklasser kommer priset att variera mellan olika modeller. Tänk dock på att ett mesh-system i regel är dyrare än en helt vanlig router.

Design

Eftersom att det ska placeras ut flera enheter runtom i huset är det en fördel om modellen har en fin design. Detta är extra viktigt om du bryr dig mycket om inredning och vad för saker du har i hemmet.

Det kan nämligen vara svårt att gömma undan alla enheter där de inte syns. Om du döljer enheterna kan det dessutom ha en negativ effekt på täckningen och räckvidden hos systemet.

Täckning och räckvidd

Även om du alltid kan placera ut fler satellitenheter i huset bör du som huvudregel välja ett mesh-system med så bra täckning och räckvidd som möjligt. Du sparar i slutändan pengar på detta eftersom att du därmed slipper köpa fler enheter. Du kommer dessutom undan besväret med att installera dessa extra punkter.

Hastighet

När du köper ett mesh-system till ditt hus är det en fördel att välja snabbast möjliga hastighet. På så vis får du ett system som kan täcka dina behov i många år framöver.

Med en hög hastighet kan du strömma material utan avbrott, spela onlinespel och göra mycket annat utan några problem. Flera personer kan dessutom använda nätverket utan att det påverkar hastigheten.

Funktioner

Generellt sett är det väldigt enkelt att sätta upp och installera ett mesh-system. När det väl är uppsatt brukar systemet dessutom klara sig själv utan att användaren behöver göra något mer.

Det är dock en fördel om systemet du väljer har antivirus, föräldrakontroll och andra säkerhetsfunktioner. De flesta mesh-system har även en tillhörande app där du kan övervaka systemet.

Hur fungerar ett mesh-nätverk?

Efter att ha hört ordet “mesh-nätverk” är du säkert intresserad av vad detta egentligen är för något och hur ett sådant system fungerar. Baserat på artiklar och information från PCworld.com, Google.com och Tomsguide.com vill vi därför förklara hur ett mesh-nätverk fungerar.

Ett mesh-nätverk består av flera små satellitenheter eller routrar som placeras ut runt om i bostaden. Dessa enheter skapar ett wifi-nätverk och kommunicerar fritt med varandra.

Fördelen med den här typen av nätverk är att du får en bättre anslutning, täckning och räckvidd i hela huset eftersom att du har flera punkter att ansluta till istället för bara en. Detta är särskilt praktiskt om du bor i ett större hus där flera personer vill kunna använda internet samtidigt.

Med en vanlig router får du vanligtvis sämre täckning ju längre bort från routern du kommer. Genom att använda ett mesh-system kan du dock undvika detta och slippa döda zoner i bostaden. Ett mesh-nätverk är gjort för att fungera trådlöst men kan även användas med kablar.

Vad är bäst: ett mesh-system eller en klassisk router?

Om du överväger att investera i ett mesh-system har du kanske även funderat på om en vanlig router skulle vara bättre. Det är ju inte alltid lätt att veta vad som passar bäst till just din bostad. Både PCworld.com och Cnet.com har dock skrivit artiklar där de tar en närmare titt på skillnaden mellan dessa två system för att komma fram till vilket som egentligen är bäst.

Experterna berättar att mesh-system generellt sett har en bättre stabilitet och täckning samt en snabbare hastighet än en klassisk router. Mesh-system är dessutom fördelaktiga i hushåll där flera personer vill använda internet samtidigt.

De förklarar även att ett mesh-system är enklare att sätta upp och installera eftersom att det vanligtvis sköter sig självt. Eftersom att säkerheten brukar vara väldigt hög kan dessutom både du och dina barn eller familjemedlemmar surfa säkert.

Experterna nämner dock även att ett mesh-system kostar ganska mycket mer än en klassisk router. Du bör därför fundera på om systemet är värt pengarna eller om du i själva verket klarar dig med en vanlig router i ditt hushåll.

En klassisk router är till exempel det bästa alternativet om du bor ensam eller om du har en mindre bostad. Den lösningen är dessutom bättre om du älskar att strömma material i hög kvalitet eller spelar mycket spel på internet. Den här typen av router är nämligen starkare än ett mesh-system på flera olika punkter.

Om du har en klassisk router och behöver bättre täckning går det även att köpa en wifi-förstärkare. Med hjälp av en sådan kan du få en förstärkt signal på flera ställen i hemmet.

Andra relevanta tester och artiklar

Om du inte har hittat vad du var ute efter här kanske du vill läsa någon av våra andra tester. Här på Konsumentmagasinet har vi nämligen flera andra artiklar som också kan vara av intresse.

Om du har en tillfredsställande internethastighet men saknar täckning kan du lösa detta genom att skaffa en bra WiFi-förstärkare. Här hittar du en genomgång av marknadens bästa modeller.

Vissa personer har många viktiga jobbfiler på datorn. Om detta är fallet för dig, eller om du helt enkelt vill ta bättre hand om dina semesterbilder, kan det vara en bra idé att säkerhetskopiera filerna till en extern lagringsenhet. För att hitta den bästa externa hårddisken för ändamålet kan du läsa vår generella artikel extern hårddisk test. Där går vi igenom flera av experternas favoritmodeller.

Om hastigheten på hårddisken är viktig för dig kan vi även tipsa om vår breda artikel SSD hårddisk test. Där hittar du en genomgång av marknadens högst rankade modeller. Vi hoppas att du hittar det du letar efter.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta