Rökpistol – Bäst i test: Här är de bästa rökpistolerna för matlagning

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I den här artikeln om rökpistoler kommer vi att presentera ett par olika modeller. För att du ska få en bra överblick över utbudet på marknaden går vi igenom både testade modeller och rökpistoler som inte har varit med i några tester. 

Efter genomgången av rökpistolerna hittar du information om rökning av mat samt en beskrivning av hur man använder en rökpistol. Där finns även några goda recept som du kan prova med rökpistolen. Slutligen kan du läsa ett avsnitt som handlar om huruvida rökt mat är nyttig eller inte. 

Om du vill läsa mer om testerna hittar du länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i den här artikeln. 

Den här artikeln innehåller: 
🔸 Genomgång av marknadens bästa rökpistoler för matlagning 
🔸 Bra att veta om rökning av mat 
🔸 Hur använder man en rökpistol? 
🔸 Goda recept för rökpistolen 
🔸 Är rökt mat nyttig? 
🔸 Genomgång av alla testkällor

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Rökpistol test 2022 – Här är marknadens bästa modeller

Här hittar du en lista över de rökpistoler som har fått bäst recensioner av experter och konsumenter. Vi berättar både var de olika modellerna har granskats och hur de klarade sig i undersökningarna. 

Det finns även en prisjämförelse vid varje modell som tydligt visar vilken återförsäljare som är billigast.


Sage The Smoking Gun

4 av 5 stjärnor hos den brittiska tidningen The Guardian 
9 av 10 stjärnor hos det amerikanska magasinet Wired.com 
Bra betyg hos det australiska testmagasinet Choice.com.au 
Bra betyg hos det amerikanska matmagasinet Bonappetit.com

Sage The Smoking Gun

.
Sage The Smoking Gun har testats och recenserats av fyra olika expertkällor: The Guardian, Wired.com, Choice.com.au och Bonappetit.com. Den här rökpistolen imponerar på samtliga experter och får därför en fin recension från alla källor. 

Som motivation till de höga betygen skriver experterna bland annat att Sage The Smoking Gun kan användas till en mängd olika recept. De berättar även att den här modellen är fantastisk för alla som älskar att stå i köket. 

Experterna uppmärksammar dock konsumenterna på att det här inte direkt är ett billigt köksredskap. Man bör därför vara säker på att den kommer till användning innan man slår till. 

Experterna: Svårt att sluta

Enligt expertkällorna som har provat Sage The Smoking Gun är det svårt att sluta använda redskapet när man väl har börjat. Experterna från The Guardian skriver till exempel att rökpistolen kan användas till en mängd olika recept och med allt från bacon till frukt. 

Experterna från Choice.com.au verkar också hålla med om att man kan använda rökpistolen till de flesta livsmedel. De påpekar dock att det här inte är det bästa redskapet för alla matvaror. 

Amerikanska Wired.com skriver att Sage The Smoking Gun är en fantastisk uppdatering för kockar och bartendrar som gärna vill ha ett sådant redskap. De menar dessutom att den här modellen är bättre än originalversionen. 

Bonappetit.com har också testat Sage The Smoking Gun. Experterna därifrån tycker otroligt bra om den här modellen och skriver till exempel att den är ett perfekt redskap för alla som älskar att laga mat. Flera experter nämner dock att Sage The Smoking Gun inte är ett köksredskap som är nödvändigt för alla. 

Tillsätt röksmak i maten

Sage The Smoking Gun är ett köksredskap som låter dig tillsätta röksmak i din matlagning. Rökpistolen skapar kall rök som kan användas till olika typer av ingredienser och vätskor. 

Sage The Smoking Gun är dessutom enkel att använda och har bara en knapp. Allt man behöver göra för att starta rökpistolen är att trycka på knappen för att välja styrka 1 eller 2. 

Styrkan avgör hur snabb rökutveckling som sker. Vilken styrka som fungerar bäst beror på vad för livsmedel man vill röka för tillfället. 

Enkel rengöring och löstagbar förbränningskammare

Sage The Smoking Gun är dessutom enkel att rengöra. Man kan nämligen helt enkelt ta bort den löstagbara förbränningskammaren och tömma den. Det går även att byta filter i rökpistolen. 

Eftersom att rökpistolen har en löstagbar förbränningskammare är det även enkelt att fylla på rökspån. 

När man använder Sage The Smoking Gun kan man styra röken dit man vill med hjälp av en silikonslang. 

Det här är en robust och gedigen modell som är tillverkad av rostfritt stål. Så länge man tar väl hand om rökpistolen kan den därför hålla i många år. 

Sage The Smoking Gun använder fyra stycken AA-batterier. 

Utvalda fördelar med Sage The Smoking Gun: 
Flera inställningar för styrka 
Användarvänlig rökpistol 
Enkel rengöring med löstagbar förbränningskammare 
Silikonslang 
Tillför röksmak till olika livsmedel

Här kan du se en demonstrationsvideo för Sage The Smoking Gun. Videon är gjord av Sage Appliances:


Steba Smoking Box Smoke Gun

4.8 av 5 stjärnor från kunderna hos Coop.dk 
4 av 5 stjärnor från kunderna hos Kitchentime.se

Steba Smoking Box Smoke Gun

 

Steba Smoking Box Smoke Gun har inte varit med i några expertundersökningar. Den här rökpistolen är däremot populär bland användarna. 

Modellen har nämligen testats och recenserats av kunder hos Coop.dk och Kitchentime.se. Rökpistolen har där fått genomsnittliga betyg på 4,8 respektive 4 av 5 stjärnor. 

Detta motiveras bland annat med att Steba Smoking Box Smoke Gun är enkel att använda och att den röker alla slags livsmedel på nolltid. Vissa användare skriver dock att rökpistolen fungerar bättre till små ingredienser och mindre mängder. 

Användarna: Bra rökpistol som fungerar som den ska

Enligt kunderna hos Kitchentime.se och Coop.dk är Steba Smoking Box Smoke Gun en riktigt bra rökpistol som fungerar som den ska. Flera användare skriver att det är ett nöje att använda rökpistolen eftersom att den är både lättanvänd och mycket ekonomisk. 

Ett par av användarna skriver även att Steba Smoking Box Smoke Gun röker all typ av mat på nolltid och att de helt klart kan rekommendera den här modellen. 

Oavsett vad de har använt rökpistolen till verkar konsumenterna överens om att den ger ett gott resultat och att den med tanke på priset är superbra. 

En användare påpekar dock att Steba Smoking Box Smoke Gun fungerar bättre till mindre livsmedel. 

Mångsidig kallrök för olika typer av mat

Steba Smoking Box Smoke Gun är en mångsidig rökpistol som bland annat kan användas för att röka mat och stänga inne rök i en skål. 

Den här modellen används för kallrökning och kan användas för att experimentera med precis vilka ingredienser man vill. 

När man köper Steba Smoking Box Smoke Gun ingår det en slang på 25 cm för att man ska kunna leda ner röken i en behållare. Man får även en pip för att leda in rök i stängda påsar. Den här rökpistolen väger dessutom bara 200 gram och är därmed lätt att använda. 

Enkel användning

Steba Smoking Box Smoke Gun är enkel att använda. Tack vare den låga vikten, de enkla kontrollerna och de många möjligheterna är det här en bra produkt för alla som älskar att laga mat och experimentera i köket. 

Rökpistolen har en manuell on/off-knapp för att man ska kunna starta och stänga av den efter behov. 

Rökningsprocessen underlättas ytterligare av att Steba Smoking Box Smoke Gun är klar att användas på en gång när man startar den. Maten behöver dessutom bara rökas i några minuter för att absorbera röksmaken. 

Rökpistolen bör användas under fläkten i köket och kan, tack vare den tunna slangen, användas till en mängd olika livsmedel. 

Steba Smoking Box Smoke Gun använder fyra stycken AA-batterier. 

Utvalda fördelar med Steba Smoking Box Smoke Gun: 
Snabb process 
Kan användas till alla typer av livsmedel 
Manuell on/off-knapp 
Låg vikt 
Pip för rökning i stängda påsar 

Här kan du se en demonstrationsvideo för Steba Smoking Box Smoke Gun. Videon är gjord av Steba:


Gastronoma Smoke Infuser

Rökpistol med tillhörande kupol

Gastronoma Smoke Infuser

.
Gastronoma Smoke Infuser har inte testats av varken experter eller konsumenter. Vi har dock valt att inkludera modellen i den här artikeln ändå för att skapa en mer balanserad överblick över utbudet på marknaden. 

Den här modellen är dessutom en bra rökpistol med tillhörande kupol. 

Mångsidig rökpistol med två nivåer

Med Gastronoma Smoke Infuser kan man snabbt tillsätta en rökig smak till olika typer av matvaror. 

Modellen kan till exempel användas till kött, grönsaker, fisk och frukt. Om man vill går det dessutom att använda rökpistolen när man gör drinkar. 

Gastronoma Smoke Infuser har två olika nivåer som det är enkelt att välja mellan. Den ena nivån är väldigt skonsam och kan användas för att tillsätta röksmak till bland annat frukt och grönsaker utan att förstöra varken textur eller struktur. 

Snabb rökpistol

Gastronoma Smoke Infuser är en snabb rökpistol som gör det möjligt att tillsätta en rökig smak i maten på bara några minuter. Man kan dessutom vara kreativ och experimentera med olika smaker. 

Den här rökpistolen kan till och med användas till te, örter, torkade blommor eller kryddor om man vill det. 

Lättanvänd

Gastronoma Smoke Infuser har enkla kontroller. Allt man behöver göra är att hälla lite rökspån i förbränningskammaren, tända spånet och sedan starta fläkten. Det skapas då en kall rök som kan användas för att röka olika matvaror. Förbränningskammaren är tillverkad av krom-aluminium och har ett filter. 

Gastronoma Smoke Infuser har dessutom en flexibel slang som är 50 centimeter lång. Tack vare denna är det enkelt att använda rökpistolen med behållare och återförslutningsbara påsar. 

Gastronoma Smoke Infuser använder fyra stycken AA-batterier. 

Utvalda fördelar med Gastronoma Smoke Infuser: 
Lättanvänd rökpistol 
Flexibel slang på 50 centimeter 
Två röknivåer 
Kan användas till många olika matvaror 
Förbränningskammare av krom-aluminium med filter


Bra att veta om rökning av mat

Bra att veta om rökning av mat

Älskar du att röka mat eller är du helt enkelt intresserad av att skapa rökta delikatesser hemma? I så fall bör du läsa vidare här. I det här avsnittet hittar du nämligen all information du behöver för att komma igång med detta projekt därhemma.

Varmrökning 
Med hjälp av en rökpistol som genererar värme från en kolbas, ett värmeelement i rökpistolen eller från en spis eller ugn tillagas mat i varm rök. Maten kan antingen ätas på en gång eller serveras kall inom några dagar. 

Varmrökning är både den lättaste och mest populära metoden för att röka mat. Denna metod innebär att man röker kött, fisk och liknande vid temperaturer på 50 till 90 grader. Denna process går dessutom relativt snabbt. 

Kallrökning 
Kallrökning är en mer komplicerad process än varmrökning och sker vid temperaturer på ungefär 15 till 22 grader. Detta innebär även att kallrökning tar längre tid än varmrökning. 

Kallrökning kan ibland ta flera dagar och ger därför upphov till en mer komplex smak. Den kallrökta maten brukar även hålla längre. 

Att inviga rökpistolen 
rökpistolen Innan du använder din rökpistol för första gången finns det ett par saker som du bör göra. Eftersom att rökpistolen ska användas på mat är det nämligen viktigt att du bränner bort eventuella kemikalierester från produkten först. 

För att göra detta ska du starta rökpistolen, låta den värma upp en kort stund och sedan stänga av den igen. Upprepa denna process ett par gånger innan du börjar röka mat med pistolen. Detta är det bästa sättet att försäkra sig om att rökpistolen faktiskt är klar att användas när du sedan vill röka matvaror. 

Vilka livsmedel kan man röka? 
En rökpistol kan användas på en mängd olika livsmedel. Det mest populära är dock att röka så gott som alla typer av kött och fisk. Både kött och fisk lämpar sig nämligen väldigt bra för rökning. 

Det går dock även att röka skaldjur, till exempel blåmusslor, ostron och hummer. 

Du kan dessutom salta och röka eget bacon och korv. Rökpistolen kan faktiskt användas till alla matvaror du kan tänka dig. Det är alltså bara fantasin som sätter gränserna. Det går till och med att använda rökpistolen på frukt, grönsaker och drinkar. 

Behöver man en speciell typ av rökspån? 
rökspån Det går att använda de flesta typer av spån i din rökpistol. Det är dock vanligast att röka mat med lövträ, al, bok eller körsbär. 

Vilken träsort du använder påverkar både smaken och utseendet hos maten som du röker. 

Bok fungerar bra till det mesta. Den här träsorten har nämligen en mild smak och ger dessutom en fin rökt färg till maten. 

Alspån har en kraftigare smak än bok och passar därför bäst till rökning av fisk och skaldjur. 

Förvaring av rökt mat 
Varmrökt mat ska helst ätas på en gång när du har rökt den. Den kan dock även sparas till senare och serveras kall i sallad, till exempel laxsallad eller kycklingsallad. 

Det går även att vakuumförpacka eller frysa in varmrökt mat. Varmrökt fisk bör dock inte frysas in eftersom att konsistensen brukar bli sämre i frysen. 

Kallrökt mat håller längre än varmrökt. Kallrökta livsmedel kan därför utan problem förvaras flera veckor i kylskåpet. 

Rökt skinka kan till exempel hålla några veckor i kylen. Annat kött och korv håller också ett tag om man hänger det på ett svalt ställe. Kallrökt fisk kan vakuumförpackas och smakar då lika gott oavsett om du äter den på en gång eller sparar den till senare. 

Tips inför rökningen 
Tips När man röker mat är det flera saker som kan gå fel om man inte riktigt har koll på processen. Om det skulle blir fel är det alltid bra att läsa på om problemen och ta reda på vad man kan göra annorlunda nästa gång. 

Beroende på vad du använder för kött, träsort och rökintensitet kan du till exempel uppleva att röksmaken inte tränger in i hela köttet utan snarare lägger sig på ytan. Detta beror mest troligt på en för hög tillagningstemperatur och för kort tid i röken. 

När man röker större köttstycken når röksmaken inte alltid ända in till mitten av köttet. Så länge du ser till att röka köttet tillräckligt länge vid en lägre temperatur brukar det dock gå att få en rökig smak i hela stycket. 

Om du vill veta mer om rökning av mat kan du läsa den här artikeln från Smokedbbqsource.com.


Hur använder man en rökpistol?

Hur använder man en rökpistol?

Handhållna rökpistoler har blivit otroligt populära i professionella kök. Tack vare dess praktiska egenskaper blir de även mer och mer populära bland hemmakockar. Med hjälp av en rökpistol kan man nämligen återskapa rökta gourmeträtter och drycker i sitt eget hem. 

De som tycker om att röka mat hemma kan skryta med att de kan omvandla den mest alldagliga rätt till något alldeles speciellt. Detta sker dessutom utan att de behöver lägga ner särskilt mycket pengar eller energi i köket.

Nu har även du möjlighet att försöka dig på detta. I det här avsnittet kan du läsa om hur du går tillväga för att använda en rökpistol hemma i ditt eget kök.

Så här använder du rökpistolen

1. Om du använder rökpistolen inomhus är det viktigt att köksfläkten är igång och att alla fönster är öppna.

2. Häll en tesked spån i rökpistolens förbränningskammare och knacka försiktigt ner spånet. Se till att inte tvinga in spånet eller fylla kammaren för mycket.

3. Rökpistoler levereras ofta med olika smaker och rökspån. Utgå från vad du tänker röka och välj vilken en smak du vill använda.

4. Starta rökpistolen så att du är redo att börja. Tänd rökspånet tills det glöder utan lågor för att inte skada pistolen.

5. Låt inte rökspånet glöda i mer än 30 sekunder innan du börjar tillföra rök till maten. Eftersom att all värme stannar kvar i själva rökpistolen är röken som bildas kall. Du kan därför röka känsliga livsmedel som ost, smör och rå fisk utan att konsistensen förändras.

6. Tack vare slangen kan du oftast låta rökpistolen stå på stativet medan du använder båda händerna för att hålla ett lock över enheten. Det krävs oftast inte mer än två till tre minuter för att skapa en rökig smak i maten.

7. När du är färdig ska rökpistolen stå på stativet tills den har svalnat helt. Vänd sedan försiktigt på pistolen för att tömma förbränningskammaren. Knacka lätt på botten av kammaren för att få bort alla spånrester innan du packar undan rökpistolen. 

TIPS: För att resultatet ska bli så bra som möjligt bör du torka av alla matvaror med en ren duk eller hushållspapper innan du påbörjar rökningen. Det är nämligen lättare för smaken att tränga in ordentligt om ytan är torr. 

Det fungerar bäst att använda en lång tändare för att tända rökspånet i förbränningskammaren.

KOM IHÅG: Det är viktigt att metallröret på rökpistolen är så rent som möjligt för att den tidigare smaken inte ska finnas kvar nästa gång du röker mat. Här nedanför berättar vi hur du håller rökpistolen i gott skick med tre enkla steg:

1. För att kunna rengöra metallröret måste du först lossa skruven och ta ut det ur plasthöljet.

2. Rengör kammaren med diskmedel och låt den torka helt innan du sätter tillbaka den igen.

3. Fukta en trasa med varmt vatten och torka av resten av rökpistolen. Se till att den är helt torr innan du sätter undan den igen. 

Om du vill veta mer om hur man använder en rökpistol kan du läsa den här artikeln från Culinarylore.com.


Goda recept till rökpistolen


Rökt kyckling med örter

Rökt kyckling med örter Ingredienser:
1 hel kyckling 
½ tsk torkad timjan 
½ tsk torkad rosmarin 
½ tsk krossade lagerblad 
½ tsk torkad kamomill 
1 msk gröna teblad 
4 msk olivolja 
Havssalt 
4 msk basilika (lätt fuktad med vatten) 

Du behöver: 
En rökpistol

Gör så här: 
1. Värm ugnen till 170 grader.

2. Placera kycklingen i en lufttät behållare med ett lock som kan stängas.

3. Fyll rökpistolens förbränningskammare med det uppblötta rökspånet.

4. Använd slangfästet och fyll den lufttäta behållaren med rök. Stäng sedan locket och låt behållaren med kycklingen stå i kylen i 20 minuter.

5. Upprepa samma process 4 till 6 gånger beroende på hur intensiv röksmak du vill ha. När kycklingen är färdigrökt ska den tillagas.

6. Lägg kycklingen på ett galler och stek den i ugnen tills den är färdig.

7. Ta ut kycklingen ur ugnen och låt den stå på en varm plats och vila i 20 minuter.

Serveringsförslag: Servera med en spenatsallad och citronmajonnäs.


Rökt carpaccio med whisky, syltade rädisor, pesto och rökt parmesan

Rökt carpaccio Ingredienser: 
1 kg oxfilé (tunna bitar) 
100 gram rädisor 
50 ml vitvinsvinäger 
50 gram socker
50 gram ricinolja 
1/4 tsk hackad timjan 
1 lagerblad 
2 dl vattenkrasse 
50 gram socker
50 gram rostade nötter (valfri sort) 
1 vitlöksklyfta 
2 tsk dijonsenap 
2 tsk extra virgin olivolja 
Saft från en halv citron 
50 gram parmesan (hel bit) 
6 tsk olivolja 
Havssalt 
4 tsk soja 
6 tsk whisky 
50 gram riven parmesan

Du behöver: 
En rökpistol

Gör så här: 
1. Blanda vinäger, socker och timjan i en liten gryta och värm tills sockret löser upp sig. Ställ åt sidan för att svalna.

2. Skiva rädisorna mycket tunt och placera dem i en skål. Häll sedan den kalla vinägerlagen över skivorna.

3. Ta fram en blender och mixa ihop vattenkrasse, nötter, riven parmesan, djionsenap, olivolja och citronsaft. Du bestämmer själv hur slät du vill ha peston. Smaka av med salt och peppar.

4. Värm försiktigt sojan och whiskyn i mikrovågsugnen och häll sedan detta över oxfilén. 

5. Häll rökspån i rökpistolen. 

6. Lägg köttet i en behållare med lock och fyll behållaren med rök. Stäng locket och ställ in köttet i kylskåpet i 15 minuter.

7. Upprepa processen 6 till 8 gånger beroende på hur intensiv röksmak du vill uppnå.

8. Lägg sedan den hela biten parmesanost i en mindre behållare med lock. Upprepa sedan samma process som med köttet för att röka osten. Gör detta 4 till 6 gånger.

9. Häll lite olja i en stor stekpanna på hög värme. Lägg oxfilén i stekpannan och stek den på alla sidor utan att bränna köttet. När oxfilén är stekt och har svalnat ska den rullas in i folie tills köttet ska serveras.


Rökt äggröra med tillbehör

Rökt äggröra med tillbehör Ingredienser: 
6 stora ägg 
Havssalt 
Cayennepeppar 
Bröd 
Olivolja 
600 gram färsk lax 
60 gram grovt salt 
60 gram ricinolja 
10 gram hackad dill 
30 gram socker 
Lite apelsinskal 
Lite citronskal 
Lite limeskal 
60 gram smör 
2 tsk hackad färsk gräslök

Du behöver: 
En rökpistol

Gör så här:
1. Blanda ihop lite salt och socker på en tallrik och placera laxen ovanpå.

2. Täck laxen med resten av saltet och sockret.

3. Täck tallriken med plastfolie och låt laxen stå i kylskåpet i 12 till 18 timmar.

4. När laxen har stått i kylen tillräckligt länge ska den torkas av med lite hushållspapper och tvättas så att det inte finns kvar så mycket salt.

5. Knäck äggen i en stor glasskål och tillsätt sedan lite salt och en nypa cayennepeppar. Vispa därefter ihop äggen och kryddorna.

6. Täck skålen med plastfolie. Gör ett litet hål i folien för slangen till rökpistolen.

7. Sätt spån i rökpistolen och rök äggen så länge du tycker behövs. Tiden beror på hur intensiv röksmak du vill ha. Ställ sedan in blandningen i kylskåpet i ungefär 10 minuter.

8. Vispa äggen för att röra ner röksmaken bättre.

9. Upprepa processen 4 till 6 gånger beroende på hur rökig smak du vill ha.

10. Äggblandningen har nu en läcker röksmak och är redo för tillagning.

11. Skär några skivor bröd och sätt lite olivolja och salt på varje skiva.

12. Stek eller värm brödet på båda sidorna.

13. Tillsätt lite smör och olivolja i en kastrull på medelhög värme. Häll sedan i äggblandningen och rör om med en träslev tills äggröran är som du vill ha den.

Serveringsförslag: Toppa brödskivorna med äggröra och några tunna laxskivor. Du kan även tillsätta lite kaviar för att göra det extra lyxigt.


Rökta kycklingvingar med ostsås

Rökta kycklingvingar Ingredienser: 
4 kg kycklingvingar 
1,5 dl mjöl 
500 ml tomatsås 
300 ml vitvinsvinäger 
80 ml tabasco 
1 tsk vitlökspulver 
1,5 tsk salt 
250 gram smör 
1,5 dl creme fraiche 
1 dl majonnäs 
150 gram ost (Blue Costello rekommenderas för en mer fyllig smak) 
Selleri (skuren i stavar)

Du behöver: 
En rökpistol

Gör så här: 
1. Värm ugnen till 220 grader.

2. Täck en plåt med bakplåtspapper.

3. Plocka fram kycklingvingarna och täck dem med mjöl. Lägg dem sedan på bakplåten. Se dock till att inte sätta för många vingar på samma plåt.

4. Ugnsstek kycklingvingarna i en timme eller tills de blivit spröda och gyllenbruna.

5. Under tiden som vingarna är i ugnen kan du blanda tomatsås, vinäger, tabasco, vitlökspulver och salt i en kastrull. Värm försiktigt upp blandningen och tillsätt sedan smör. Rör om tills smöret har smält och dra sedan av kastrullen från värmen.

6. Fyll rökpistolen med den typ av spån du vill använda och börja röka kycklingvingarna när de är färdiglagade. Starta rökpistolen och rök vingarna i ungefär 3 minuter.

7. Använd en blender för att mixa ihop creme fraiche, majonnäs och ost. Mixa tills såsen är helt slät.

8. Nu kan du äta kycklingvingarna tillsammans med ostsåsen. Om du vill kan du även dippa selleristavar i såsen.


Är rökt mat nyttig?

Är rökt mat nyttig? Om du älskar rökt mat eller vill prova röka mat hemma kanske du även har funderat på om rökt mat är nyttigt eller om det i själva verket är dåligt för oss. I det här avsnittet kan du läsa mer om hälsoaspekterna med att äta rökt mat. Informationen är baserad på den här artikeln från Shape.com.

Det råder ingen tvekan om att de flesta tycker att rökt mat är otroligt gott. I och med att de flesta inte har tillgång till en rökpistol hemma är det dock inte alla som äter rökt mat särskilt ofta. 

Rökpistoler för hemmabruk har dock blivit vanligare i takt med att det blir mer och mer populärt med rökt mat. 

Enligt experterna från Shape.com är det dessutom tillräckligt nyttigt att använda en rökpistol. De motiverar detta med att pistolen bara ger mer smak utan att tillföra några kalorier. 

Vissa menar dock att det finns en potentiell cancerrisk med att äta grillad och rökt mat. Detta ska vi därför undersöka närmare. 

Grillat vs rökt – gör det någon skillnad för hälsan? 
Rökt och grillad mat påminner om varandra och tillhör samma kategori. Det rör sig dock om två olika matlagningstekniker som även förknippas med olika hälsomässiga problem. 

Den potentiella risken med grillad mat ligger i att det bildas heterocykliska aminer (HCA) när fett från maten, vanligtvis animaliskt protein, träffar lågorna från grillprocessen. HCA har visat sig orsaka vissa typer av cancer i studier på djur. 

Rökt mat är dock annorlunda. Vid rökning tillagas maten i indirekt värme som är kallare än den höga direkta värmen från grillen. När man röker mat bildas därför inte några större mängder HCA. 

När trä bränns bildas istället polyaromatiska kolväten (PAH) – en grupp av cancerframkallande ämnen. Dessa frigörs via rök och absorberas sedan av maten. 

Nivåerna av PAH i rökt mat varierar. Man har dock upptäckt att mat som rökts kommersiellt i tillverkningsanläggningar innehåller lägre nivåer av PAH än livsmedel som rökts hemma eller i andra icke-kommersiella miljöer. 

Är PAH en stor hälsorisk? 
Man har fortfarande inte kommit fram till exakt vilka nivåer av PAH som krävs för att påverka människors hälsa och välmående. 

Enligt The American Cancer Society är det dock oklart huruvida HCA och PAH är cancerframkallande hos människor eller inte.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilken rökpistol är bäst i test?

Sage The Smoking Gun

🤓 Hur har man testat rökpistolerna?

Rökpistolerna har bedömts baserat på deras förmåga att tillföra en rökig smak till olika typer av livsmedel. I testerna har man även granskat användarvänligheten hos pistolerna.

🤔 Vad kan jag röka?

De flesta tänker i första hand på att man kan röka kött och fisk. I själva verket är det dock bara fantasin som sätter gränserna. På vissa ställen är det till och med populärt att tillföra röksmak till drinkar.


Genomgång av testkällor

Bonappetit.com 🇺🇸 
Det amerikanska matmagasinet Bonappetit.com skriver om allt som har med mat att göra. Hos dem hittar du därför både recept, matlagningstips, fakta om olika livsmedel och ingredienser, matvideor och mycket annat. Bonappetit.com testar och recenserar dessutom olika produkter, till exempel rökpistoler. De har bland annat provat Sage The Smoking Gun och gett modellen ett fint betyg. Om du vill läsa hela recensionen hittar du den här

Choice.com.au 🇦🇺 
Det australiska testmagasinet Choice.com.au publicerar bland annat oberoende tester och recensioner av olika matprodukter och redskap. De skriver dock även artiklar, information och köpguider. För att konsumenterna ska ha en så bra chans som möjligt att hitta rätt produkt till just deras kök recenserar Choice.com.au en mängd olika produkter. De har till exempel provat rökpistolen Sage The Smoking Gun och skrivit en positiv recension av modellen. Du kan läsa hela recensionen här

The Guardian 🇬🇧 
Den brittiska tidningen The Guardian skriver om de senaste in- och utrikesnyheterna om bland annat affärsvärlden, sport och underhållning. De testar och recenserar även mängder av konsumentprodukter och har bland annat provat rökpistolen Sage The Smoking Gun. Den modellen får i slutändan ett betyg på 4 av 5 stjärnor. Du hittar hela recensionen här

Wired.com 🇺🇸 
Wired.com är ett amerikanskt magasin som skriver artiklar om både IT, tele, kommunikation, data och teknik. Utöver att skriva om en mängd olika ämnen testar och recenserar de även konsumentprodukter. Wired.com har till exempel provat rökpistolen Sage The Smoking Gun och gett produkten ett betyg på 9 av 10 stjärnor. Om du vill läsa hela recensionen hittar du den här.


Alternativa tester och artiklar

Om du inte fann vad du var ute efter i den här artikeln har vi på Konsumentmagasinet även ett flertal andra artiklar som kanske kan vara av intresse. 

För att bygga vidare på den gastronomiska frihet man får med en rökpistol vill vi framhäva ett annat verktyg som också kan användas för att släppa fram fantasin. 

Här kan du läsa vårt stora test av sous vide-maskiner. Dessa kan användas för att långsamt tillaga allt från kött till grönsaker. 

När man tillagar mat med sous vide-metoden behöver man även en bra vakuumförpackare. I vår artikel Vakuumförpackare test hittar du en översikt över marknadens bästa modeller.

 

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta