Kaminfläkt Bäst i test: Så väljer du rätt fläkt till kamin

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I tider av energikriser funderar många på hur man kan spara in på elräkningen. En kaminfläkt för vedspis är en relativt okänd pryl för att värma upp hemmet mer effektivt, som de flesta inte känner till. Medan de flesta utnyttjar enbart den värme som vedspisen producerar kan en kaminfläkt göra uppvärmningen betydligt mer energisnål.

Genom att använda en kaminfläkt till din vedspis kan du spara pengar på dina värme- och elräkningar. Vi har sammanställt en lista över de bästa kaminfläktarna för vedspis för att hjälpa dig att välja rätt kaminfläkt för ditt hem.

Vad är viktigt att tänka på när man köper en kaminfläkt?

Typ
Det finns två huvudkategorier av kaminfläktar: självförsörjande och elektriska eller batteridrivna. Precis som namnet antyder behöver självförsörjande fläktar endast värmen från en spis eller kamin som energikälla. Värmen transporteras från Peltier-enhetens botten upp genom fläktens aluminiumbas när kaminfläkten placeras på en fungerande vedspis.

Peltieranordningen genererar energi genom en sida som är varm och en annan som är kallare, eller vad som kallas värmedifferens. Motorn, som driver kaminfläkten, drivs av denna energi. Värmedrivna spisfläktar är energieffektiva på detta sätt eftersom de inte behöver någon extra ström. Vi rekommenderar självförsörjande kaminfläktar om du vill minska dina elkostnader eftersom de inte kräver el.

Ljudnivå
Det kan vara störande med det ljud som vissa hushållsapparater skapar, men kaminfläktar för vedspisar ger förhållandevis lite ljud ifrån sig. Fläkten låter i allmänhet mindre ju fler blad den har. Detta beror på att kaminfläktar med färre blad måste arbeta med högre hastighet för att flytta samma luftvolym. När det gäller att minimera ljudnivån hemma är det därför smart att välja en modell med fem eller fyra blad framför modeller med bara två blad.

Storlek
De flesta kaminfläktar är ungefär 20 cm höga, och storleksskillnaderna är därför inte så viktiga. Om du äger en stor vedspis passar kaminfläktar i alla storlekar, och då kan det till och med vara en bra idé att köpa två av dem. Du bör också vara medveten om att det är omöjligt att placera spisfläkten på en spis som inte har en plan yta eftersom fläkten måste vara stabil för att fungera. Fördelen med att ha en mindre spisfläkt är att den är enklare att förvara när den inte används.

Pris
Eftersom priset för en kaminfläkt varierar mellan 450 och 1500 kronor har vi valt att titta närmre på de modeller som ligger i mitten av prisskalan, eftersom de kombinerar de bästa egenskaperna från både budget- och premiummodeller. Du kan köpa en bra kaminfläkt för mellan 600 och 1000 kronor, som har flera fördelar som självförsörjning, ljuddämpning, energieffektivitet och användarvänlig design.

Användar- och expertrecensioner
Kund- och expertomdömen är alltid bra att läsa innan du köper en produkt, eftersom de ger dig en bättre helhetsbild av produkten. I våra artiklar använder vi expertrecensioner och tester med hög trovärdighet, så att du kan få reda på mer om tekniska aspekter av den spisfläkt som du vill köpa. Användarrecensioner är bra för att ge dig mer insikt om hur kunder upplevt produkten i praktiken.

arrow-more


Out Native – Ljudlös liten kaminfläkt för vedspis

Bra kaminfläkt för pengarna

OBS: Out Native har för närvarande 30 % rabatt på kaminfläktar.

Kaminfläkten från Outnative är den mest tystgående kaminfläkten i vår testguide. Den är ett bra val för dig som vill njuta av lugn och ro i vardagsrummet samtidigt som värmen från kaminen sprids jämnare.

 • Mycket låg ljudnivå
 • Kompakt utformning
 • 5 blad

Recension: En detaljerad recension av Out Native fläkt för kamin

Fem blad för mindre ljud
Tack vare de fem specialdesignade bladen är denna fläkt för kamin bland de tystaste på marknaden. Du kommer vanligtvis att uppleva att fläktar med fem eller fler blad är tystare än modeller med färre blad på grund av den högre frekvensen på vingslagen.

Efter att ha testat produkten är vår erfarenhet att den är så tyst att du knappt märker den. Fem blad är inte bara tystare utan har dessutom mer kraft, vilket gör att värmen fördelas snabbare och mer effektivt i rummet.

Liten kaminfläkt som passar vedspisar i alla storlekar
Med sin höjd på 19 cm är detta en av de minsta kaminfläktarna på marknaden, och särskilt bra för mindre vedspisar och kaminer. En bra fördel med den kompakta storleken är att kaminfläkten är väldigt lätt att förvara under sommaren när du inte använder din vedspis. Designen ä som alltid en fråga om personlig smak, men vi gillar enkelheten och den diskreta svarta färgen hos den här spisfläkten, eftersom den passar in i de flesta hem.

Fungerar utan ström eller batteri
Out Natives kaminfläkt är självförsörjande vilket innebär att du inte behöver använda ström eller batterier för att den ska distribuera värme. Kaminfläkten startar automatiskt när spisen värms upp vilket automatiskt får spisfläkten att snurra.

En av fördelarna med detta är att de är mycket mer tillförlitliga och fungerar även om du inte har ström i rummet du befinner dig i. På den negativa sidan måste spisen vara ganska varm innan kaminfläkten börjar snurra. En annan detalj är att du kan se motorn och ledningarna på baksidan av spisfläkten, vilket inte alla gillar.

Fördelar

 • Värmedriven (kräver ingen elektricitet för att fungera).
 • Mycket bra på att cirkulera värme i rummet
 • Nästan helt tystgående
 • Kan eventuellt minska din vedförbrukning
Nackdelar

 • Kaminen måste nå hög temperatur innan fläkten börjar rotera

Konsumentmagasinets bedömning

Denna självförsörjande kaminfläkt från Out Native har utrustats med fem blad och aktiveras när vedspisens temperatur stiger. Fläkten drivs inte av ett batteri och kräver inte heller elektrisk energi för att fungera. Eftersom den är värmedriven har Out Natives kaminfläkt en fördel jämfört med elektriska fläktar: du kan använda den även på avlägsna platser eller vid strömavbrott.

Fem blad kan röra sig långsammare vid högre temperaturer, men vi anser att denna lilla nackdel kompenseras av de många fördelarna. Det finns dyrare modeller i bättre kvalitet, men med tanke på priset får du mycket för pengarna med denna kaminfläkt, vilket gör att vi rekommenderar den.

Specifikationer
Mått: Specifikationer: 19,3 x 7,5 x 10 cm.
Antal blad: 5


Sunwind Airflow 928 – Bland de bästa 2-i-1-kaminfläktarna

Bästa kaminfläkt när det gäller effektivitet

Sunwind Airflow 928 är en kaminfläkt som utrustats med dubbla fläktar i en och samma produkt. Tack vare sin dubbla design har den en utmärkt luftflödesvolym och är därför ett särskilt bra val för dig som vill värma upp stora utrymmen.

 • 2-i-1-design
 • Utmärkt luftflödesvolym
 • Kompakt storlek

Recension: En detaljerad recension av Sunwind Airflow 928

Dubbel design
Tack vare sin innovativa 2-i-1-konstruktion är Sunwind Airflow 928 kamin fläkt en uppgraderad version av de mer konventionella kaminfläktarna. Tack vare denna funktion har spisfläkten hela åtta blad som gör att luften cirkulerar snabbare och med större volym, vilket värmer upp utrymmet jämnare och snabbare. Även om spisfläkten börjar fungera redan vid 65 grader är den optimala driftstemperaturen mellan 200 och 300 grader. Se till att temperaturen på vedspisen inte överstiger 345 grader eftersom det kan ge skador på spisfläkten.

Utmärkt CFM-värde
Sunwind Airflow 928 har en utmärkt luftflödesvolym på 229 CFM. CFM-klassningen indikerar hur pass mycket luft som en spisfläkt kan flytta och cirkulera inom en meter. Med andra ord, genom att känna till spisfläktens CFM-klassning kan du veta hur pass effektivt den sprider värme i hela utrymmet och om den är ett bra val för ditt rum. Allt mellan 150 och 230 CFM är en bra luftflödesvolym, och Sunwind Airflow 928 är ett utmärkt val med hela 229 CFM.

Fördelar

 • Har hela åtta blad
 • Hög effektivitet
 • Stort utbud av driftstemperaturer
Nackdelar

 • Spisen behöver vara ganska varm innan fläkten börjar rotera

Konsumentmagasinets bedömning

Trots att den har två fläktar väger Sunwind Airflow 928 spisfläkt inte mer än 900 gram eftersom den är tillverkad av aluminium, som är känt för sin lätthet. Den är också relativt kompakt i storlek och passar alla vedspisar och kaminer, och dessutom är den lätt att förvara när den inte används. Även om spisfläkten kräver en ganska hög optimal arbetstemperatur anser vi att denna nackdel uppvägs av fläktens utmärkta CFM-värde och höga effektivitet. Överlag konstaterar vi att Sunwind Airflow 928 är den mest effektiva ugnsfläkten på vår topplista.

Specifikationer
Dimensioner: 14 x 25 x 10 cm
Driftstemperatur: 65 – 345 grader Celsius
Luftflödesvolym: 229 CFM
Antal blad: 2 x 4


VidaXL 51241 – Prisvärd fläkt till kamin med fyra blad

Bästa kaminfläkt i mellersta prisklassen

vidaXL 51241 fläkt för en vedspis erbjuder många fördelar till ett anständigt pris. Det är ett lämpligt val för alla som inte är säkra på om fläkt för vedspis är rätt sak som de behöver så de vill inte experimentera med dyrbara apparater.

 • Tillverkad av anodiserad aluminium
 • Inkluderat handtag för enklare användning
 • Bra pris

Recension: En detaljerad recension av vidaXL 51241

Tillverkad av anodiserad aluminium
Fyra blad i anodiserad aluminium ingår i VidaXL kaminfläkt. Att tillverka en tuff, hållbar beläggning för att skydda underliggande material kallas anodisering. Oxidskiktet som utvecklas ovanför aluminiumets yta har ett antal fördelaktiga egenskaper, bland annat ökad slitstyrka, korrosionsbeständighet och längre bevarande av materialets utseende.

Anodiserat aluminium ger en mer hållbar finish eftersom det är mer motståndskraftigt mot repor än obehandlat aluminium. Dessa egenskaper är avgörande för en produkt som kommer att utsättas för extremt höga temperaturer, som en kaminfläkt.

Enkel att använda
VidaXL 51242 är dessutom en självförsörjande fläkt för vedspis, som drivs enbart på den värmeenergi som spisen producerar. Spisfläkten behöver i princip ingen installation – du behöver bara placera den på den övre plana ytan på din vedspis och vänta tills den önskade temperaturen på 70 grader har uppnåtts. Tänk på att temperaturen måste vara högre för bästa effekt. Det rekommenderas också att du alltid vidtar säkerhetsåtgärder, till exempel använder handskar när du tar bort den, för att undvika olyckor.

Fördelar

 • Slitstarkt material
 • Självförsörjande
 • Låg starttemperatur
Nackdelar

 • Inte så bra luftflödesvolym

Konsumentmagasinets bedömning

Denna produkt är ett bevis på att man inte alltid behöver spendera stora summor pengar för att få hög kvalitet. Nackdelen med lägre luftflödesvolym är inte så viktig om du planerar att använda den i små rum. Tack vare sina högklassiga funktioner, såsom slitstarkt anodiserat material och fem blad till ett överkomligt pris, har vidaXL 51241 förtjänat sin utmärkelse som bästa budgetvalet.

Specifikationer
Mått: 1: Specifikationer: 21,5 x 18 x 11,5 cm.
Driftstemperatur: 70 – 350 grader
Luftflödesvolym: 120 – 140 CFM
Antal blad: 4


Twin fan – Rekommenderad dubbel kaminfläkt

Bästa kaminfläkt i 2-i-1 design

Twin fan är en av de dubbla kaminfläktarna som vi rekommenderar i vår artikel. Det är en kamin fläkt som är tillverkad av kvalitetsmaterial enligt europeiska standarder för hälsa, säkerhet och miljöskydd.

 • Två-i-ett-design
 • CE-märkt
 • Tillverkad av en förbättrad typ av aluminium

Recension: En detaljerad recension av Twin fan

Dubbel fläkt
Twin fan är en förbättrad version av en klassisk kaminfläkt, eftersom den har en smart 2-i 1-design. Den uppgraderade kaminfläkten med tio blad rör sig snabbare och kan hantera större luftvolym än många andra kaminfläktar, vilket värmer rummet snabbare. Dess optimala arbetstemperatur är 200-300 grader, men den fungerar redan vid 55 grader.

CE-märkt
CE är en akronym för “Conformité Européenne” från det franska språket och betyder “europeisk överensstämmelse”. Många produkter som säljs på Europeiska ekonomiska samarbetsområdets (EES) interna marknad har bokstäverna “CE” på sina etiketter. För många produkter är CE-märkningen nödvändig. Den visar att tillverkaren eller importören har bekräftat att dessa produkter uppfyller tillämpliga EU-standarder för säkerhet, hälsa och miljö.

Fördelar

 • Tillverkad av kvalitetsmaterial
 • Totalt 10 blad
 • Bra luftflödesvolym
Nackdelar

 • Hade kunnat vara större

Konsumentmagasinets bedömning

På grund av den dubbla fläktdesignen bestämde vi oss för att sätta Twin fan på topplistan. Tack vare sin funktion är den här spisfläkten den mest effektiva av alla som vi har granskat. Eftersom den har två fläktar med totalt 10 blad tyckte vi att det skulle vara bättre om den var lite större, men dess andra fördelar kompenserar för denna nackdel. Fläkten är tillverkad av kvalitetsanodiserad aluminium som är ett väldigt hållbart material och därför lämpligt för spisfläktar.

Specifikationer
Mått: 1: Specifikationer: 16 x 21 x 10 cm (h x b x d).
Driftstemperatur: 55 – 345 grader Celsius
Luftflödesvolym: 175 CFM
Antal blad: 2 x 5 (10 totalt)


Hur distribuerar man värmen från en spis?

Ett sätt att distribuera värmen från en vedspis är att använda en fläkt till kamin. Denna anordning fungerar genom att aktivt flytta värme i det omedelbara utrymmet runt vedspisen, vilket ger en effektiv värmefördelning. Kaminfläkten utnyttjar en värme från kaminen eller en elektrisk energikälla för att flytta kaminfläkten med unika luftdeflektorer som hjälper till att sprida värmen i hela rummet för att skapa en behaglig temperatur.

Den kan också hjälpa till att dra upp kall luft från golvet och blanda den med varm luft från taket, vilket ger en jämn värmefördelning i hela rummet. Eftersom kaminfläktarna dessutom har blad som inte producerar värme fungerar de nästan helt tyst. Detta gör dem till perfekta värmefördelningsanordningar för energieffektiva hem eller byggnader.

Hur fungerar en kaminfläkt?

En kaminfläkt för en vedeldad kamin fungerar på ett väldigt effektivt sätt för att cirkulera värmen i hela rummet. Efter att ha värmts upp av den intensiva värmen från elden trycker kaminfläkten ut varm luft i det omgivande rummet. Varje kamin har sin lägsta driftstemperatur som kaminen måste nå för att kaminfläkten ska börja fungera. Det är dock viktigt att nämna att du får ut det bästa av kaminfläkten vid högre temperaturer – var bara försiktig så att värmen inte är för hög.

En kaminfläkt till vedspis hjälper till att styra rumstemperaturen, och gör det möjligt att hålla hela rum behagligt varma med snålare elförbrukning jämfört med traditionell uppvärmning. Eftersom en kamin fläkt för vedspis cirkulerar redan uppvärmd luft i stället för att generera den på nytt är den dessutom mycket kostnadseffektiv när det gäller att spara energi.

Du kan läsa mer om detta här

Kräver kaminfläkten elektrisk energi för att fungera?

Medan kaminfläktar för vedspisar blir alltmer populära i hem och andra byggnader är en vanlig fråga hos husägare huruvida det krävs en elektrisk energikälla för att driva kaminfläkten. Det korta svaret är att det beror på. Vissa kaminfläktar kräver vissa batterier medan andra är helt beroende av den värme som genereras av själva kaminen för att driva fläkten. Många fläktmodeller kan också anslutas till en extern strömförsörjning, vilket ger ännu mer bekvämlighet och tillförlitlighet.

På det hela taget erbjuder kamin fläktar för vedspis ett utmärkt sätt att öka värmeeffektiviteten i din kamin med minimal ansträngning – oavsett om du behöver elektrisk energi för att driva dem eller inte. Vi rekommenderar dock att du väljer sådana som drivs med den värme som kaminen producerar eftersom de är energieffektiva och sparar pengar på elräkningen.


Termatech Heat Power – Med inbyggt överhettningsskydd

Bästa kaminfläkt vid låga temperaturer

Termatech Heat Power kaminfläkt har en stor fördel, nämligen låg starttemperatur. Den är även utrustad med säkerhetsfunktioner som skyddar mot överhettning. Med denna kaminfläkt kan du kan få ut maximal värme av din kamin tack vare de roterande och pendlande rörelserna som effektivt fördelar värmen.

 • Fungerar från 50 grader
 • Inbyggt system för att förhindra överhettning
 • Roterande och pendlande rörelser

Recension: En detaljerad recension av Termatech Heat Power

Fungerar vid låga temperaturer
Termatech Heat Power fläkt till kamin börjar omedelbart fungera redan vid 50 grader (vilket är den lägsta driftstemperaturen). För att få ut det mesta av kaminfläkten bör du dock komma ihåg att den optimala drifttemperaturen är 80-250 grader.

Termatechs kaminfläkt är utformad för att fungera vid en maximal temperatur på 345 grader, och temperaturer högre än så kan lämna skador på produkten. Tack vare denna kaminfläkt kan du maximera användningen av din kamin genom de roterande och pendlande rörelserna som effektivt fördelar värmen. Du kan använda fläkten till sin fulla kapacitet under lång tid utan att oroa dig för att den ska överhettas tack vare de inbyggda säkerhetsfunktionerna.

Lättviktig med diskret design
Termatech Heat Power EVO turn är tillverkad av aluminium, vilket gör den väldigt lätt. Den svarta färgen och den matta finishen bidrar till en diskret design som är typisk för de flesta kaminfläktar för vedspis. Med en höjd på 23 cm har denna kaminfläkt en genomsnittlig storlek som passar de flesta vedeldade kaminer.

Fördelar

 • Värmedriven
 • Lättviktig
 • Klassisk design
Nackdelar

 • På den dyrare sidan

Konsumentmagasinets bedömning

I vår analys kom vi fram till att Termatech Heat Power är ett bra val för dig som vill ha högklassig modell som håller under en lång tid framöver. Med sin klassiska design och låga vikt kan denna kaminfläkt installeras i vilket rum som helst. Av alla produkter på vår topplista behöver Termatechs fläkt till kamin den lägsta temperaturen för att fungera, vilket är anledningen till att vi valde att placera den som nummer två på listan.

Specifikationer
Mått: Specifikationer: 1: Specifikationer: 23 x 20 cm
Vikt: 0,8 kg
Driftstemperatur: 50-345 grader
Antal blad: 4


Andra relevanta källor och tester

Läs även vårt test av värmefläktar om du vill läsa om de bästa värmefläktarna på marknaden just nu.


FAQ

Vilken kaminfläkt är bäst?
Svaret på den här frågan beror på olika faktorer och du bör överväga vilken som är viktigast för dig. När du köper en kaminfläkt till vedspis måste din kamin för det första ha en plan yta, eftersom värmekvarnarna måste vara stabila för att fungera. Andra viktiga faktorer är sättet att fungera, storlek, ljudnivå som den producerar och pris. Vi rekommenderar att du kollar användar- eller expertrecensioner eftersom de ger en förstahandserfarenhet av produkten.
Hur installerar man en kaminfläkt?
Kaminfläktar är enkla apparater som inte kräver något komplicerat installationsförfarande. Typiskt sett ska en kaminfläkt installeras nära baksidan av kaminen på en plan, slät del av kaminens yta. Kaminfläkten bör placeras på baksidan av kaminen och vid sidan av kaminröret på vedeldade kaminer där rökkanalen sticker ut i toppen.
Är kaminfläkten effektiv?
Ja, en kaminfläkt värmer upp rummet mer effektivt. Utan en kaminfläkt för vedspis skulle värmen från vedspisen i första hand försvinna genom skorstenen och endast nå ett litet område runt elden. När du har en kaminfläkt installerad fångas istället värmen upp av fläktens blad, som riktar den mot alla delar av rummet. Tänk dock på att kaminfläktar för vedspis är som mest effektiva i mindre till medelstora rum, och fungerar inte lika bra i stora utrymmen.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta