Ljusterapilampa Test 2021 – Här är de bästa ljusterapilamporna

Senest opdateret den Artikeln är en annons 0

Lider du av vinterdepression och överväger att skaffa en ljusterapilampa eller dagsljuslampa, men är osäker på vilken du ska välja? Då har vi samlat och gått igenom ett antal tester av ljusterapilampor, och rekommendationer från bland annat danska Depressionsforeningen, och ger dig i denna artikel en översikt över marknadens bästa ljusterapilampor, och var du för tillfället hittar dem billigast.

Efter genomgången av testresultaten tittar vi närmare på om ljusterapi verkligen hjälper, och ger dig goda råd för hur du kommer igång med din egen behandling med ljusterapi. I slutet av artikeln hittar du en lista över de källor vi har gått igenom, och länkar till en rad intressanta artiklar om ljusterapi.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Ljusterapilampa Test 2021 – Här är experternas favoritmodeller


Lumie Brazil – Vår rekommendation

  5 av 5 stjärnor hos danska Depressionsforeningen
  4,8 av 5 stjärnor hos WhiteAway

Vår rekommendation

Lumie Brazil

Butik Pris

Annoncer

eNemo.se 2.095,00 Läs mer
2.095,00 Läs mer
2.095,00 Läs mer

.
Lumie Brazil är en lite större ljusterapilampa, som har en konkav utformning som buktar inåt. Det gör den idealisk till ljusterapi, och lampans design får den, enligt danska Depressionsforeningen, att verka trevlig och behaglig – nästan omfamnande.
Ljuset levereras av tre lysrör på 36 W vardera, och påminner, med en ljustemperatur på 6.400 kelvin – återigen enligt Depressionsforeningen – om dagsljuset i sydligare breddgrader. Kelvin-temperaturen berättar något om färgen på ljuset: Ju lägre kelvin-temperatur, desto gulare och “varmare” verkar ljuset, och ju högre kelvin-temperatur, desto mer blåaktigt och “kyligt” ser det ut. Vanligt dagsljus ligger på omkring 5.500 här i Sverige.

Denna lampa är också certifierad som medicinteknisk produkt. Med en ljusstyrka på 10.000 lux, är 30 minuters behandling på 35 cm avstånd från huvudet lagom. Sätter du lampan längre bort, ska du förlänga behandlingstiden. Har du exempelvis ställt lampan på en halvmeters avstånd, blir behandlingstiden förlängd till en timme.

Därför ska du välja Lumie Brazil:

 Trevlig och omfamnande konkav design
 Större yta ger ett behagligare ljus
 Kraftig ljusstyrka ger en kort behandlingstid på nära håll
 Godkänd och certifierad som medicinteknisk produkt


Philips HF3500/01 – Bäst för priset

  4,4 av 5 stjärnor hos WhiteAway
  4,0 av 5 stjärnor hos Amazon.de

Bäst för priset

Philips HF3500_01

i samarbete med PriceRunner

 

Det holländska konglomeratet Philips är idag särskilt starka inom belysning. De var bland de första på marknaden med de så kallade Wake-up lights, som är utformade för att väcka dig naturligt genom att simulera ljuset från solen som går upp, med tillagd möjlighet att bli väckt av en mild ljudsignal.

Ljuset startar en halvtimme innan du ska kliva upp, och ljudsignalen startar den tidpunkt du ställt in lampan på att väcka dig. Ljusstyrkan kan ställas in på 10 olika nivåer, så du har möjlighet att hitta den mest behagliga och effektiva ljusstyrkan för dig.

Det ska ge ett mjukare och mer behagligt uppvaknande, och förebygga ett dåligt morgonhumör, samt öka din energinivå på morgonen.

Modellen har inte testats av danska Depressionsforeningen, men en lite äldre modell med samma egenskaper – bara fyrkantig istället för rund – har fått 5 av 5 smileys.

Precis som ljusterapilamporna från Lumie är Philips Wake-up light certifierad som en medicinteknisk produkt.

Därför ska du välja Philips Wake-Up Light HF3500/01:

 Mjukt uppvaknande till simulerad soluppgång
 Möjlighet att välja mellan 10 olika ljusstyrkor
 Mild ljudsignal
 Godkänd och certifierad som medicinteknisk produkt


Lumie Vitamin L – certifierad medicinsk apparat som är smart designad

Utvalda av Konsumentmagasinet.se

Lumie Vitamin L

i samarbete med PriceRunner

 

Vitamin L är en av de många medicinskt certifierade ljusterapilamporna från Lumie. Just den här modellen ger ifrån sig ett mjukare ljus.

Lumie Vitamin L har testats av Kat Bayly på Techradar.com den december 15 2020. I detta omdöme har ljusterapilampan fått ett betyg på nära 4,5 stjärnor av 5 möjliga. Det är ett mycket högt betyg. I testet rosas lampan för sitt behagliga och mjuka ljus, sin välplacerade startknapp samt den höga kvaliteten på materialen. I testet nämner och berömmer Kat även lampans genomtänkta design.

Lumie Vitamin L är en smart och smidig ljusterapilampa som lätt kan förflyttas vid behov. På grund av sin relativt höga vikt, står den stadigt på sin plats och riskerar därför inte att ramla omkull. När lampan placeras i liggande tillstånd kan den dock kännas en aning ostadig. Detta är dock inget större problem.

Denna lampa levererar 10,000 lux när den används på ett avstånd av 16cm. När lampan används på detta avstånd, rekommenderas en användningstid på 30 minuter. Vill du använda den på längre avstånd, kan du alltid låta den vara tänd längre för att få samma effekt. 

Fördelar

  • Tillverkad av starka och robusta material
  • Ljusterapilampa som ger ett mjukare ljus
  • Medicinskt certifierad
Nackdelar

  • Lite svag i liggande läge

Specifikationer:

 Mått: 28cm x 20cm x 3cm
 Vikt: 830g
 
10,0000 lux
 
Färg: Vit


Lumie Arabica – Toppbettygd ljysterapilampa

  4 av 5 smileys hos danska Depressionsforeningen
  4,6 av 5 stjärnor hos Amazon.de

Kundfavorit toppbetyg

Lumie Arabica

i samarbete med PriceRunner

.
Även denna Lumie ljusterapilampa är certifierad som medicinteknisk utrustning. Den använder två lysrör på 6.400 kelvin för att ge ett dagsljusliknande ljus på 10.000 lux. Designen är enkel, och lampan är lätt att flytta runt – och strömförbrukningen ligger på endast 55 W.

Enligt danska Depressionsforeningen upplevs ljuset som blåaktigt och tämligen skarpt. Men det flimrar inte. Föreningen anser också ljusstyrkan vara bekväm, och anger en behandlingstid på en halvtimme på ett avstånd av 25 cm från ansiktet.

Som tidigare nämnt ökas behandlingstiden vid längre avstånd. Så har du ställt lampan en halvmeter bort, bör du ha den tänd i 1 timme och 10 minuter för att uppnå samma effekt.

Därför ska du välja Lumie Arabica:

 Lätt att flytta runt
 Låg strömförbrukning
 Hög ljusstyrka ger kort behandlingstid på nära håll
 Godkänd och certifierad som medicinteknisk produkt


Beurer TL090

  4,6 av 5 stjärnor hos Amazon.de
  4,8 av 5 stjärnor hos WhiteAway

Beurer TL090 lysterapilampe test

i samarbete med PriceRunner

Beurer är en tysk tillverkare av belysning och hemelektronik, som har ett brett utbud av prisvärda ljusterapilampor i sitt sortiment. En av de största är TL090, som har fått bra recensioner av användarna hos både tyska Amazon, och Whiteaway – även om vi bara talar om fyra recensioner hos Whiteaway.

Lampan levererar 10.000 lux vid 6.500 kelvin med 2 x 36 W lysrör. Det ger ett behagligt, fast ljus, och även uppstart av lampan sker helt utan flimmer.

Lutningen på lampan kan justeras på foten, och den är utrustad med timer som släcker lampan automatiskt efter den valda tidsperioden. Lampan kan maximalt ställas att lysa i två timmar i sträck, men möjligheten finns också att ha igång den utan timer.

Används lampan på ett avstånd av 25 cm, tar en behandling en halvtimme. Fördubblas avståndet, fördubblas behandlingstiden. Precis som hos de andra ljusterapilamporna. Och precis som de andra, är Beurer’s TL090 ljusterapilampa också certifierad som en medicinteknisk produkt.

Därför ska du välja en Beurer TL090 ljusterapilampa:

 Stor yta ger ett behagligare ljus
 Hög ljusstyrka ger kortare behandlingstid på nära håll
 Lampan flimrar inte vid uppstart eller under användning
 Lutning kan justeras på foten
 Har inbyggd timerfunktion
 Godkänd och certifierad som medicinteknisk produkt


Hjälper ljusterapi mot vinterdepression?

Förutom ett antal bra och prisvärda ljusterapilampor, har vi också tittat närmare på huruvida de mycket populära ljusterapilamporna faktiskt hjälper mot vinterdepressioner. För att belysa detta har vi läst igenom en rad danska och svenska källor, som du hittar länkar till sist i artikeln, tillsammans med en kort beskrivning av varje källa.

Hos det ansedda danska internetmediet Videnskab.dk har vi läst en artikel från 2015, där de intervjuade överläkare och Ph.D. Klaus Martiny, Psykiatrisk Center i Köpenhamn om effekten av ljusterapilampor.
Han bekräftar att för lite ljus om vintern kan framkalla en vinterdepression. Ljuset påverkar mängden serotonin i hjärnan, och saknas detta ämne – eller om du har en mycket liten mängd av det – kan det framkalla ett depressivt tillstånd hos människor som har genetiska anlag för det. Det påverkar människors dygnsrytm, så de sover mer, de blir mer lättirriterade, och så äter de mer och kan därför gå upp i vikt. Alltså det rakt motsatta till många andra former av depression.
Men genom att ta emot regelbundna ljusterapibehandlingar, ökar nivån av serotonin i hjärnan, så dygnsrytmen stabiliseras och vi får mer energi. Därför är det viktigt att ljusterapibehandlingen sker på morgonen, eller så tidigt på dagen som möjligt. Gör du behandlingen först på kvällen, riskerar du att inte kunna sova.

Andra biverkningar som Klaus Martiny nämner är irritation av ögonen, inre rastlöshet, och illamående. Den första beror på det mycket skarpa ljuset, och de sista två förklaras med den ökade serotoninnivån i hjärnan. Andra källor nämner även huvudvärk, och i en artikel i Aftonbladet nämns det att man kan bli direkt hyperaktiv. Biverkningar är dock sällsynta enligt Klaus Martiny.

Samtidigt varnar han för att själv experimentera med med de speciella ljusterapiglasögon som säljs på vissa hemsidor. Han rekommenderar också att du rådfrågar din läkare för att få en korrekt diagnos innan du påbörjar ljusterapibehandlingar på egen hand.

Få läkarens diagnos först

Rekommendationen att konsultera en läkare för att få en eventuell vinterdepression diagnostiserad återkommer i en artikel i danska Politiken från 2008. Här förklarar Henrik Dam från samma Psykiatrisk Center på Rigshospitalet i Köpenhamn, att många faktiskt helt enkelt inte är vinterdeprimerade, utan bara vintertrötta.

Det betyder att behandling med en ljusterapilampa inte kommer att hjälpa. Enligt Henrik Dam lider bara tre procent av danskarna av vinterdepression, varav de flesta är kvinnor. Som jämförelse beskriver danska Depressionsforeningen en betydligt högre andel på hela 9 procent i deras test av ljusterapilampor från 2013

Henrik Dam förklarar också att omkring halva danmarks befolkning inte påverkas av vintermörkret, medan en stor mellangrupp på 47 % hamnar i en gråzon, och istället för en vinterdepression, får en form av vintertrötthet, som leder till ett ökat behov för sömn och mat under vinterhalvåret – alltså i stort sett samma symtom som Klaus Martiny anger för vinterdepression.
Där 3 av 4 patienter med diagnosen vinterdepression hjälps av ljusterapi, fanns det 2008 ingen dokumentation över huruvida ljusterapi även hjälper mot vintertrötthet. I artikeln i Videnskab.dk från 2015 säger Klaus Martiny att det inte kan förnekas att ljusterapi kan ha en gynnsam effekt på vintertrötthet.

Slutligen kan ditt tillstånd också bero på allvarligare former av depression eller andra sjukdomar. Så därför är det enligt alla de källor vi läst, alltid klokt att rådgöra med läkare om du känner dig deprimerad och utbränd om vintern.

Så kommer du igång med ljusterapi

När du fått diagnosen vinterdepression, och varit ute och investerat i en ljusterapilampa, är det viktigt att du använder den på rätt sätt.

Först och främst är det viktigt att du gör behandlingar på morgonen, eller så tidigt på dagen som möjligt. Undvik att använda ljusterapilampan om kvällarna, eller strax före du ska lägga dig.

För att behandlingarna ska fungera bör du ställa lampan på det rekommenderade avståndet, och använda den under den tidsperiod som rekommenderas. Väljer du det kortaste avståndet, kommer du sällan att kunna göra annat än att bara sitta framför lampan under behandlingens gång.

Du måste komma ihåg att titta rakt in i lampan med jämna mellanrum – även om det kan leda till ögonirritation och huvudvärk i början. Vid regelbunden användning försvinner dessa biverkningar. Titta dock inte in i lampan hela tiden, utan bara under mycket korta perioder. Hos danska Depressionsforeningen rekommenderas det helt enkelt inte att titta rakt in i lampan.

Du kan också välja att ställa lampan längre bort, och använda den mindre koncentrerat. Det förlänger tiden lampan ska vara tänd, men då kan du göra något annat under tiden. T.ex. arbeta eller titta på tv. Behandlingstiden förlängs med samma proportion som avståndet till lampan ökas. Fördubblas avståndet, fördubblas tiden.

Använder du behandlingstiden till att göra något annat, bör tiden förlängas ytterligare. Här finns inte några generella riktlinjer, varför förlängningen måste göras baserat på ditt eget välbefinnande.

Har du inte uppnått några märkbara förbättringar av ditt tillstånd efter 3-4 behandlingar, bör du prova ett par behandlingar till, där du använder det kortaste avståndet till lampan. Hjälper det inte, bör du konsultera läkare igen. Då kommer du ofta att få medicinsk behandling istället.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka ljusterapilampor har fått bäst omdömen i tester?

Lumie Brazil

🤓 Hur har man testat ljusterapilamporna?

Ljusterapilamporna har framförallt bedömts baserat på deras funktionalitet, hur stor effekt de har samt hur användarvänliga produkterna är. Man har även tittat på lampornas pris och miljöpåverkan.

🤔 Hur fungerar ljusterapi?

Ljuset som används i ljusterapi hjälper till att stabilisera din dygnsrytm och ger dig mer energi. Ljuspåverkan av ögonen får även hjärnan att producera en högre nivå av ämnet serotonin – ett hormon som gör att vi känner oss lyckliga. På grund av dessa effekter använder man ofta ljusterapi som behandling mot vinterdepression.


Ljusterapilampa Test – Dessa källor har vi gått igenom

gif

För den här artikeln har vi gått igenom en massa informativa källor om ljusterapilampor. Dessa listas här nedan med länkar till de specifika artiklarna och testerna, så att du själv kan granska våra källor.

Balance nr. 4 – 2013
Balance är danska Depressionsforeningens medlemstidning. Den innehåller artiklar relaterade till depressioner och gör kontinuerligt tester och marknadsför produkter som riktar sig till människor som lider av depression. I Nr. 4 från 2013 har föreningen tittat närmare på ett antal ljusterapilampor, och gett varje lampa en bedömning på 1-5 smileys. Medlemstidningen kan läsas online, och du hittar testet på sida 26 i det berörda numret här.

Innan du tänder terapilampan
Detta är artikeln med Henrik Dam från danska Politiken 2008, som påpekar att många som tror sig vara vinterdeprimerade, i själva verket lider av vintertrötthet. Därför rekommenderas det att du först blir diagnostiserad av en läkare innan du investerar i en ljusterapilampa. Ljusterapi sägs hjälpa mot vinterdepression, men det finns inga studier som visar någon effekt på människor med vintertrötthet. Artikeln kan läsas i sin helhet här.

Hjälper ljusterapi mot vinterdepression?
7 år senare talar danska Videnskab.dk med Klaus Martiny från samma psykiatriska center som Henrik Dam var anställd för 2008. Han rekommenderar också ljusterapi mot vinterdepression, varnar för ljusterapiglasögon, och rekommenderar även han att du får en diagnos av läkare. Denna artikel kan läsas här.

Stärkande ljus när solen sviker
I Aftonbladet har de också rekommenderat ljusterapi i en artikel, som sägs vara utgiven omkring år 2000. De rekommenderar faktiskt även användning av ljusterapi den pågående sommaren, för att sommaren det året var så dålig och regnig. Samtidigt uppger de att ungefär var femte svensk lider av vinterdepression, och omkring 4 procent av befolkningen förväntas vara i akut behov av ljusterapi. Det är i denna artikel hyperaktivitet nämns som en biverkning av ljusterapi. Du kan läsa hela artikeln här.

Deppa inte – det finns ljus i mörkret
Den mest negativa artikel om effekterna av ljusterapi hittar vi hos de annars ansedda Råd & Rön från 2011. Här beskrivs ljusterapi som något i stil med massage: Dyrt att få, men ger välbehag efteråt, utan att det finns någon dokumenterad effekt. Samtidigt konstateras det att de populära ljusterapilamporna säljs alldeles, alldeles för dyrt.

Artikeln nämner även en studie av Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU), som menar att det saknas vetenskapliga belägg som understödjer effekten av ljusterapi. Du kan läsa hela artikeln här.

Artiklen nævner også en undersøgelse fra Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU), der mener, at der savnes medicinsk dokumentation for virkningen af lysterapi. Du kan læse den kritiske artikel her.

 

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder. I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:
Techradar.com
Techradar.com är en sajt med fokus på teknik och köpråd kring teknikprodukter. På sajten delar skribenterna med sig av sina erfarenheter av olika teknikprodukter, så att andra konsumenter lättare ska kunna hitta det de behöver. Vi har använt oss av Kat Baylys test av Lumie Vitamin L för att samla nyttig information om produkten.

Testet utfördes den 15 december 2020.
Läs hela Kat Baylys test av Lumie Vitamin L här