Varför steamers är bättre än strykjärn: En grundlig jämförelse

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Är du trött på att handskas med ett skrymmande strykjärn och en otymplig strykbräda varje gång du behöver få bort skrynklor från dina kläder? Kanske fruktar du dagen då du kommer att bränna din favoritsilkesblus med det heta strykjärnet?

Känner du igen dig? Då bör du överväga att byta ut ditt gamla strykjärn mot en steamer, även kallad klädsteamer eller klädångare. En steamer är inte bara snabbare och enklare att använda, utan erbjuder också en rad fördelar som strykjärn helt enkelt inte kan matcha. I den här artikeln kommer vi att förklara varför steamers är bättre än strykjärn. Vi kommer också att hjälpa dig att avgöra om en steamer är en apparat som du behöver i ditt hushåll.

Vad är en steamer?

En steamer är en apparat som använder het ånga för att avlägsna skrynklor från kläder och annan textil. Apparaten värmer upp vatten och förvandlar det till ånga, som sedan riktas mot plagget med hjälp av ett munstycke eller en stav. Steamers erbjuder flera fördelar jämfört med traditionella strykjärn, inklusive användarvänlighet och möjligheten att hantera hängande plagg – något som gör dem populära för dem med hektisk vardag. Förutom kläder kan steamers användas på en mängd andra produkter, inklusive gardiner, möbelklädsel och sängkläder. Apparaterna kommer i olika storlekar och stilar – allt från små handhållna modeller till större, mer kraftfulla enheter avsedda för kommersiellt bruk.

Vilka är fördelarna med steamers jämfört med strykjärn?

Strykning är en tråkig och tidskrävande syssla; tack och lov har det dykt upp en bättre metod för att avlägsna skrynklor från kläder – nämligen just ångning. Steamers erbjuder en mängd fördelar jämfört med traditionella strykjärn, vilket gör dem till ett mer attraktivt alternativ.

  • Snabbare och enklare att använda: Med en steamer kan du avlägsna skrynklor från dina kläder på en bråkdel av den tid som det tar med ett strykjärn. Istället för att behöva ställa fram en strykbräda och vänta på att strykjärnet ska värmas upp, är det bara att koppla in steamern, starta den och sedan börja ånga. Du behöver inte heller oroa dig för att oavsiktligt bränna dina kläder – en risk som finns vid användning av strykjärn.
  • Inget behov av en strykbräda: Steamers kräver ingen strykbräda, vilket är särskilt fördelaktigt för dem som har ont om plats i hemmet. Med en steamer kan du bara hänga dina kläder på en galge – vissa steamer-modeller har till och med ett inbyggt stativ med en galge. Det är dessutom enkelt att ånga kläderna medan de fortfarande hänger på galgen – särskilt när det gäller klänningar, kostymer och andra ömtåliga plagg.
  • Säker för ömtåliga tyger: Steamers är skonsamma mot ömtåliga tyger, vilket gör dem till en utmärkt lösning för textilier som inte kan strykas, till exempel siden, chiffong eller kashmir. Ångan får fibrerna i tyget att slappna av, vilket i sin tur gör att skrynklor avlägsnas utan att materialet skadas. Vissa steamers kommer dessutom med särskilda tillbehör som underlättar ångning av gardiner, möbelklädsel och andra ömtåliga textilier.
  • Kan användas på hängande plagg: Till skillnad från strykjärn kan steamers användas på hängande plagg, vilket kan vara en enorm tidsbesparing. Detta gör det enkelt att ånga bort skrynklor från skjortor, blusar och andra plagg som annars kan vara svåra att stryka på en strykbräda.
  • Möjlighet att avlägsna skrynklor och fräscha upp kläder utan direktkontakt: Med en steamer behöver du inte röra vid kläderna direkt. Detta kan vara särskilt praktiskt under influensatider eller när du ångar kläder som har legat länge i förvaring. Ångan hjälper till att fräscha upp kläderna genom att döda bakterier och avlägsna lukter, så att plaggen upplevs som nya.

Vilka är nackdelarna med steamers jämfört med strykjärn?

Steamers erbjuder en mängd fördelar jämfört med traditionella strykjärn, men har även några nackdelar som gör dem mindre lämpliga för vissa uppgifter.

  • Erbjuder kanske inte lika skarpa resultat: Även om steamers kan avlägsna skrynklor från de flesta tyger och material, är det inte säkert att de skapar lika skarpa resultat som ett strykjärn. Detta gäller särskilt tyger som är benägna att skrynklas, till exempel bomull eller linne. Om du är ute efter ett perfekt pressat resultat kan ett strykjärn vara ett bättre val än en steamer.
  • Inte lika effektiva på grövre tyger eller kraftiga skrynklor: Steamers fungerar bäst på tunnare tyger och lättare skrynklor. Om du arbetar med grövre material eller kraftigare skrynklor kan du behöva använda ett strykjärn för att uppnå bästa resultat. Vissa steamers är inte heller tillräckligt kraftfulla för att få bort rynkor från tjockare tyger, till exempel ull eller denim.
  • Eventuellt något skrymmande: Steamers kräver mer förvaringsutrymme än strykjärn – särskilt större modeller. Om du har ont om förvaringsutrymme kan det därför vara lämpligt att välja en mindre steamer eller bara ett strykjärn istället.

Prisskillnad

När man ska välja mellan en steamer och ett strykjärn är det viktigt att ta hänsyn till kostnaderna. Steamers kan variera kraftigt i pris, där vissa modeller kostar betydligt mer än ett traditionellt strykjärn. Det är dock viktigt att tänka på att kostnaden för en steamer kan variera beroende på vilken modell du väljer och vilka funktioner den erbjuder. Även om steamers vanligtvis är dyrare vid inköp, erbjuder de långsiktiga kostnadsbesparingar. Steamers kräver till exempel ingen strykbräda eller specifika rengöringsmedel. Du behöver alltså inte oroa dig för löpande kostnader om du köper en steamer.

När du bedömer priset för en steamer är det också viktigt att tänka på hur ofta du kommer att använda den. Om du bara behöver avlägsna skrynklor från dina kläder vid enstaka tillfällen är det kanske inte värt investeringen; om du däremot har en stor familj eller bär kläder av ömtåliga material kan en steamer spara både tid och pengar på längre sikt.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta